Author Topic: Здравейте! Представяне Анко  (Read 1885 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Здравейте! Представяне Анко
« on: August 06, 2019, 08:50:47 AM »
Здравейте,
На 53 съм, скоро 54. Живея в единия от двата ни големи града край морето.
Работя в сферата на аудио и видео. Повече от 20 години. Преди това по професията от училище - 6 години в заводи. И още на 2-3 места за по-кратко и се събират повече от 30 години труд.
Семеен от 20 години. Голям син също вече семеен и по-малък син ученик.

Каквото ви интересува друго - попитайте, ще отговоря.
Приятен ден.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #1 on: August 06, 2019, 10:15:02 AM »
Към края на 80-те оттук оттам се бяха чули някои вести и факти за Библията и се заинтригувах. Освен неясни предположения обаче съвсем сериозно се бях замислил за Божиите заповеди от Стария Завет. Удивих се на мисълта,че техният автор би трябвало да е някой извън времето. Някой в Когото е времето. Щом съобразяването с тях носи липса на престъпления. По-късно когато прочетох "Преди да е имало време Аз съм" удивлението беше още по-голямо. Някъде вероятно 1989 г. или 1990 ми подадоха една брошура в центъра на града с цветна картина от една страна и от другата страна с Библейски послания. Накрая с молитва да приеме човек Исус в живота си. Хората не бяха българи. Последва няколко годишна кореспонденция с един адрес във Виена, откъдето пристигаха в пакети християнски материали, много от които раздавах на приятели и пусках по пощенски кутии. Бяха на български език с някои граматически грешки /По-късно разбрах,че адреса от който получавах пратките е бил на организация наречена "Семейството" и не се ползвала с много чиста репутация./
В началото на 1991 започнах работа в ХЕИ - в дезинфекционен отдел. Там се оказа голяма школа - както Бог прави всичко точно навреме. Имах по-голям колега, който тогава беше на колкото съм аз сега - 53. Всеки ден ми говореше за Библията, за това как е удивителна, разказваше ми от нея, аз разпитвах и така неусетно мина година. Същата година отидох до една от църквите в града да си купя Библия. Нямаше. Кога ще има питах. Не знаем отговориха. Януари 1992 успях да си купя от антикварна книжарница. Имах голям глад да чета. До края на юни я прочетох от начало до край. Паралелно четях и други християнски книги. Още януари 1992 се кръстих в църквата. Следващите 7 години са годините през които най-много съм чел Словото.
Така се случи че още през 1992 се сдобих с още 2 Библии. Подариха ми ги. От своя страна ги подарих на двама мои приятели, които смятах че трябва да ги имат. Повярваха и двамата в близко време. Имах голяма радост от повярването в. И вътрешна и външна радост. По начало бях много весел като дете и ученик. Когато се убедих,че има Бог радостта беше голяма. Чудех се и все още се чудя защо хората не вярват. Не търсят ли отговорите? Не проумявах как не се вълнуват и не търсят...Обикалях всичките си приятели и раздавах материали. Някои вече бяха семейни и на един жена му казала на приятелка,че съм станал сектант. Което много ме развесели и се смях много. Преписвах цитати от Библията, пусках ги в пощенските кутии, преписвах и лепях по спирките на автобусите...

Много години са вече зад гърба ми, Бог никога не ни оставя. Много свидетелства за Неговата сила и проявление през годините помня, някои сигурно съм забравил. Но живея и пътувам заедно с Бога напред във времето. Никога не съм бил част от църква. Посещавал съм , слушал съм, но всичко съм изпитвал през страниците на Светото Писание и мисля,че познаването в добра степен на Божието Слово е най-сигурното средство за предпазване от духовни заблуди, евангелия на просперитета и подобни, които дразнят много християни, чиито сърца най-добре познава сам Бог.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #2 on: August 06, 2019, 10:44:37 AM »
Здравей и добре дошъл във форума. Благодарим, че споделяш пътя през който си минал. Аз също съм повярвал в същия град и горе долу по-същото време и си купих Библия от антикварна книжарница. Само че беше 1991-а година. Помня че платих нещо като половин месечна заплата, защото бяха много редки и скъпи Библиите тогава. И аз не станах член на никоя църква, въпреки че посещавах и слушах.

За мен това време по църквите обаче е пропиляно и изгубено, защото без яснота за Божиите цели ние само се лутаме и не работим за съграждането на Божието Царство.

Затова по-важното е сега какво правим с живота си и дали виждаме какво Бог иска от нас, не просто индивидуално, а като тяло.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #3 on: August 06, 2019, 11:23:03 AM »
Здравейте,
благодаря много за вниманието!

Беше време, когато имах смущения заради това,че все не успявам да стана част от църква. След това дойде време, когато спрях да се упреквам. Когато започна прекалено да се натрапва говоренето за пари, дарения, нови и нови сгради и пак събиране на пари. Заведох приятел да послуша проповед. Беше се развел, аз му говорих много. Но освежаване не идваше. Щом влязохме и вече говориха за пари. Той ме погледна и каза: "Стига бе и тук ли?". По средата излязохме.

И аз често размишлявам за това което казвате "сега какво правим с живота си и дали виждаме какво Бог иска от нас, не просто индивидуално, а като тяло."

Тук се срещаме благодарение на технологиите. Динамиката на ежедневието предполагам е различна на всички нас. Но чрез връзки като тази във форума мисля,че например може да се обединяват молитви с обща цел. И действия. Дали ще е за болен роднина, дали за възрастен съсед в нужда, да се молим и действаме за сираци, вдовици в нужда. Реални действия според Словото. Същевременно имаме невидима взаимна подкрепа. Координирани между хора тук от форума. Докато пиша се сещам за последния ми конкретен случай, когато се опитах да помогна на човек болен от множествена склероза/знаем се от години/ и е на инвалидна количка от години. Срещнах го с добър терапевт за раздвижване , но нещо не се спогодиха и остана всичко без резултат. После аз малко позакъсах здравословно и така останаха нещата.

Много са възрастните, които страдат. Така мисля, въпреки,че съм в голям град и тук е по-друго. В тази посока може да се измисли нещо.

Мисля,че въпреки негативното отношение на хора като нас към църковни организации, въпреки,че християните са пръснати тук и там - всеки носи Божия частица там където е и свети. Където и да се намира Божията воля се изпълнява. И хора, които Бог е предузнал се спасяват. Така или иначе сме в битката като Божии чада. Въпреки,че не възприемам живота като вечна битка. Останаха много рани от битките. Нашите оръжия са в Ефесяни 6 и винаги са били тези оръжия. Христос не дава както светът дава и нека се слави Името Му,че е така.

От много години ме измъчва,че толкова са неправдите в обществото ни. Все чакам църкви и личности да се изправят и да поправят угнетителите, както е писано. Не се случва. 2008 г. беше последната когато влязох и видях пастори ухилени на снимки с политици. Изложени на показ. Убеден бях,че мястото ми не е там. И си отидох.
Никъде в църквите за толкова време не съм чул да се говори за постът в Исая 58 гл.

Мисля,че е нужно изучаване на Библията в училищата. Имах такива намерения - да уча за да преподавам на деца. В края на 90-те. Останаха само намерения.


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #4 on: August 06, 2019, 12:26:49 PM »
Quote
От много години ме измъчва,че толкова са неправдите в обществото ни. Все чакам църкви и личности да се изправят и да поправят угнетителите, както е писано. Не се случва. 2008 г. беше последната когато влязох и видях пастори ухилени на снимки с политици. Изложени на показ. Убеден бях,че мястото ми не е там. И си отидох.

Неправдите в момента се усилват с огромна скорост и в момента непрестанно се приемат нови закони с които неправдите да се бетонират в закон. Вече са приети чудовищни неща, които ще почнат да функционират от 1-ви януари 2020-а и народа ще изпита такива неправди върху себе си каквито дори турчин и башибозук не е правил.

Въпроса, който стои тук е - кои са угнетителите, и кой е начина за тяхното възпиране? Дали виждаме цялата картина, такава каквато Писанието я описва или виждаме само фасадата, която противника иска да видим с цел да ни накара да бием само въздуха.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #5 on: August 06, 2019, 13:11:30 PM »
Знаем, че ние сме от Бога; и целият свят лежи в лукавия.
1 Йоаново 5 гл.

В младежките си години си казвах,че това е може би прекалено - целия свят да лежи в лукавия. С времето се убедих,че е абсолютна истина. Цялата система с многото си институции е срещу хората. А най-вероятно политиците са на преден план и отнякъде големите пари и тези, които ги имат движат закони и решения. Липсата на правосъдие вероятно също бива движена оттам. Медиите удобни слугини на всичко това.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #6 on: August 06, 2019, 15:12:00 PM »
Добре дошъл.
От това което прочитам, странна птица си ти. Но, пък щом Бог те е довел сред нас, значи е трябвало.
За да познаем някой по плодовете му, то трябва да изчакаме да се родят и порастнат тия плодове.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #7 on: August 06, 2019, 16:25:22 PM »
Благодаря!

Всички сме странни бих казал. Народ от индивидуалисти. Не от вчера и днес. Четейки материали за нашата народопсихология от 30-те и 40-те години на миналия век, като че ли са писани тази година. В други форуми преди години призовавах първо да се научим,че другия отсреща също е важен като човек и личност и така да започнем с търпение да разговаряме. Някои приемат, други не. Както и вярата всъщност.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #8 on: August 06, 2019, 21:22:27 PM »
Ти как мислиш, имат ли светиите роля и призвание да прекършат пътя на неправдата, развалата и саморазрухата по която този народ е поел от векове и да я обърнат в друга посока? В посоката на изпълняване на Божията воля и призвание за този народ?

Можем ли да се молим за своя народ, така както псалмиста се молеше за неговия народ:

Psa 85:1 Господи, Ти си се показал благосклонен към земята Си, Върнал си Якова от плен
Psa 85:2  Простил си беззаконията на людете Си, Покрил си целия им грях. (Села). 
Psa 85:3  Отмахнал си всичкото Си негодувание, Върнал си се от разпаления Си гняв
Psa 85:4  Върни ни, Боже спасителю наш, И прекрати негодуванието Си против нас
Psa 85:5  Винаги ли ще бъдеш разгневен на нас? Ще продължаваш ли да се гневиш из род в род? 
Psa 85:6  Не ще ли пак да ни съживиш, За да се радват Твоите люде в Тебе
Psa 85:7  Господи, покажи ми милостта Си, И дай ни спасението Си
Psa 85:8  Ще слушам какво ще говори Господ Бог; Защото ще говори мир на людете Си и на светиите Си; Но нека се не връщат пак в безумие. 
Psa 85:9  Наистина Неговото спасение е близо при ония, които Му се боят, За да обитава слава в нашата земя
Psa 85:10  Милост и вярност се срещнаха, Правда и мир се целунаха. 
Psa 85:11  Вярност пониква от земята, И правда е надникнала от небето. 
Psa 85:12  Господ тоже ще даде това, което е добро; И земята ще ни даде плода си


Може ли тази молитва да бъде измолена за България?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #9 on: August 07, 2019, 09:51:28 AM »
През 90-те се молех за управниците ни и за народа ни. След това остана само за народа. Особено след онези публикувани снимки от яхтата в Монако през 2003г./Финансов и транспортен министър играят карти с контрабандисти/.

Последните 5-6 години се моля на Бог да даде възмездие и правосъдие върху управляващите. Подобно на теб - да ги отсече.
2-3 дни доста почетох форума и попаднах на темата от 2013 г.

Последните 10 години бяха още по-повратни от предишните. Загубих родителите си през 2009г. и 2014г. Без почти да мога да направя нещо за тях освен вероятно каквото всеки нормален човек прави. В смисъл исках да помогна за лечение, започнах втора работа, но не успях да направя нищо особено. Този, който се пожертва за тях беше брат ми. 24 часа в денонощието. Аз се грижех основно за детето,че беше много малък.
Казвам накратко за това, те цял живот бяха работили честно и почтено а кретаха с по 200 лв пенсия. И гневът ми към системата нарасна много.

Понякога е твърде болезнено чувството,че сме само зрители на всичко. После си повтарям пак, че Християнството е живота и думите на Христос. Живота и думите на апостолите. Всичко друго подлагам на съмнение и проверка.
/Така всъщност и попаднах на форума, докато търсих факти за един пастор, търсачката ме доведе дотук/
Христос, който е имал на разположение легиони ангели не събори римската власт. Не я събориха и апостолите. Но посланията им по Христова воля са винаги към коренната вътрешна промяна на всеки човек. Чрез вяра в Бог и жертвата на кръста. Смирено да ходим със своя Бог и да вършим добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.

Но да. Мисля,че чрез молитвата достигаме до всяко кътче местенце, където искаме нещо да се промени по Божия воля.
И все мечтая да има Божии хора, които в лицата на управляващи да им заявяват,че са лицемерни и лъжливи.
Не да си правят снимки пастори и свещеници с политици. И духовници да награждават политици, с които всъщност би трябвало да са в противоборство ако те не вършат Божията воля за народа ни.

Може да сме разединени и пръснати, но подобно на Лот измъчваме праведната си душа очистена от Духа на Господа и кръвта на Христа. Измъчваме я поради беззаконието.
-----------------------

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #10 on: August 07, 2019, 11:39:11 AM »
Quote
Последните 5-6 години се моля на Бог да даде възмездие и правосъдие върху управляващите. Подобно на теб - да ги отсече.

Quote
И все мечтая да има Божии хора, които в лицата на управляващи да им заявяват,че са лицемерни и лъжливи.

Дори Бог да въздаде възмездие върху управляващите и някой да им заяви в лицата, че са лицемерни (като че ли те имат съвест и ще им направи впечатление нещо), каква полза от това за България и българския народ. Когато Божието неблаговоление е върху един народ тогава една нечестива власт ще се смени с друга нечестива и нещата няма да се променят, може дори да стане по-зле.

Както стана и при нас. Отидоха си комунистите и стана още по-зле от при тях. Така съдбата на народа отива в погибел и разруха. Но това ли е което Бог желае?

И тука не говорим за индивидуално спасение, а говорим за ролята и съдбата на един цял народ. Когато видим как Бог се отнася към Израел, виждаме че Бог не мисли индивидуално, а мисли цялостно, като за целия народ, за цялото тяло. И ако Бог все пак си има работа конкретно с индивиди (Авраам, Моисей, Давид) то това отново е свързано със съдбата на мнозина, на цялото тяло, на целия народ.

Quote
Понякога е твърде болезнено чувството,че сме само зрители на всичко.

По църквите именно това се проповядва, че ние сме просто зрители, само трябва да си налягаме парцалите и да чакаме Исус да се върне и ни измъкне от тази каша. Това обаче не е картината, която аз виждам в Писанията. И Псалом 85, който цитирах по-горе говори за преобръщането на съдбата на един цял народ и неговото възстановяване в Божието призвание. Ние въобще знаем и разбираме ли какво е призванието за българския народ?

Quote
Може да сме разединени и пръснати, но подобно на Лот измъчваме праведната си душа очистена от Духа на Господа и кръвта на Христа. Измъчваме я поради беззаконието.

Лот измъчваше душата си и с това не постигна нищо. Продължи да живее сред нечестивите и да се заквасва с техния квас, той и децата му. Но Авраам от друга страна ходатайстваше и макар да не успя да спаси Содом и Гомор от съда, успя да спаси Лот и децата му.

Въпроса е ние от кои искаме да бъдем. От тези като Лот, който само се измъчват, но си стоят в блатото, или като Авраам, който по начало живееше отделно, не се смесваше с нечестивите народи около него и това ги поставяше в позиция да работи за Божиите цели и да ходатайства за своите си.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #11 on: August 07, 2019, 12:09:32 PM »
По църквите именно това се проповядва, че ние сме просто зрители, само трябва да си налягаме парцалите и да чакаме Исус да се върне и ни измъкне от тази каша. Това обаче не е картината, която аз виждам в Писанията. И Псалом 85, който цитирах по-горе говори за преобръщането на съдбата на един цял народ и неговото възстановяване в Божието призвание. Ние въобще знаем и разбираме ли какво е призванието за българския народ?

Въпроса е ние от кои искаме да бъдем. От тези като Лот, който само се измъчват, но си стоят в блатото, или като Авраам, който по начало живееше отделно, не се смесваше с нечестивите народи около него и това ги поставяше в позиция да работи за Божиите цели и да ходатайства за своите си.
За призванието на българския народ ... как да го кажа...дали се различава от призванието на други народи? Бог говори чрез Христос е писано. Конкретно за народа ни допълнителни послания и свръхестествени откровения съм слушал много. Нито едно не ми е вдъхвало доверие. Още от времето на Георги Бакалов. Как България щяла да има 1 000 000 вярващи до 2 000 година. Цъфнахме и вързахме, а те трупали пари милите.
Като че ли вярата носи вълшебна формула някаква и хоп-готово.

Това което осуетява общи намерения и усилия е неумението ни да се обединяваме. Не го разбирам защо е така, понякога се ядосвам, понякога огорчавам от това. Дори за дребни неща уж добронамерени хора а сме примерно трима човека но с пет мнения различни и всеки отстоява своето виждане и се сърди, упорства и накрая всеки се изолира. Постоянно го виждам около себе си. Постоянно.
Но пак казвам - трудно е да се твърди нещо конкретно за народа ни. Като откровение от Бог специално за България. Кой има такава смелост? Тези които го правеха станаха смешни.
Бог говори чрез Христос, в края на тия дни говори нам чрез Сина, чрез Когото и направи световете.
Но не виждам и нещата да са толкова сложни - просто трябва да се върши правдата. От възможно повече хора. Тогава нечестивия наистина ще изглежда като глупак, какъвто всъщност е, а не както е сега. Седнал, намърдал се и управлява всяка институция или брънка от всяка верига. Всеки трак от веригата е замърсен.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #12 on: August 07, 2019, 12:28:05 PM »
Quote
За призванието на българския народ ... как да го кажа...дали се различава от призванието на други народи?

Отговора на този въпрос може да се даде с помощта на друг въпрос. Дали призванието на един човек се различава от призванието на друг човек? Разбира се че се различава, затова Бог е създал различни хора, и им е дал различни призвания. Има ли общи неща в призванията на различни християни? Има разбира се. Но има ли различни строго индивидуални елементи в призванията между хората. Неизбежно има. Ние ме сме еднообразна, блудкава и слята маса от хора.

Същото важи и за народите. Бог е създал множество народи, не един единствен народ.  И всеки народ има своето уникално призвание.

Да кажеш, че щели да се спасят 1 милион души от даден народ не означава да се дефинира призвание. Призванието е специфична функция, специфична роля, не се дефинира с количество а с конкретни детайли.

Quote
Конкретно за народа ни допълнителни послания и свръхестествени откровения съм слушал много. Нито едно не ми е вдъхвало доверие.

Не знаем защото не сме искали да знаем. Не сме търсили да открием, защото не ни е интересувало. Не сме имали мисленето на Христови свещеници, а на хора които гледат своя си живот, а не Божиите цели.

Бог има цел и намерение не само за конкретни народи, но и за конкретни поколения.

Деян. 13:36  Обаче, Давид, след като в своето си поколение послужи на Божието намерение, заспа и биде положен при бащите си, и видя изтление.

А ние наясно ли сме какво е Божието намерение за нашето поколение, сред нашия народ? Както Давид разбираше за неговото поколение и за неговия народ?

И ако не сме наясно, то как тогава сме Божии слуги? Що са слуга е някой, който нехае за конкретната воля на своя Господар, и за Неговата конкретна работа.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 122
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #13 on: August 07, 2019, 13:57:41 PM »
Не знаем защото не сме искали да знаем. Не сме търсили да открием, защото не ни е интересувало. Не сме имали мисленето на Христови свещеници, а на хора които гледат своя си живот, а не Божиите цели.

А ние наясно ли сме какво е Божието намерение за нашето поколение, сред нашия народ? Както Давид разбираше за неговото поколение и за неговия народ?

И ако не сме наясно, то как тогава сме Божии слуги? Що са слуга е някой, който нехае за конкретната воля на своя Господар, и за Неговата конкретна работа.
Цяла Библия ни е дал. Не бих казал,че хора вълнуващи се от Божието Слово са нехайни.
Най-вероятно не сме наясно какво е Божието намерение за нашето поколение, за нашия народ. Вероятно и този отговор се крие в Библията. Но това което могат да направят повечето сънародници е в тежките времена да потърсят Бог.

По какво ще познае света,че сме Христови ученици?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Re: Здравейте! Представяне Анко
« Reply #14 on: August 07, 2019, 17:58:06 PM »
По какво ще познае света,че сме Христови ученици?

По любовта която имаме в нас ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]