• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Какво е праведност и кой е праведният според Библията?

Започната от Watchman, Октомври 28, 2007, 01:23:26 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Георги

Желая да вметна, че никак не би бил по-точен превода 'Авраам повярва на Бога' вместо 'в Бога', защото в един по-дълбок смисъл това би било индикация, или причина поради която някой да се подведе и да смята, че Авраам, преди този момент, може да е имал съмнения в Бога, или изобщо, че в Бог би могло да има неправда. Нямаме основание от Писанията да смятаме за истина нито едното, нито другото.

Цитат на: nellencetoПърво трябва да познаеш Бог истински, за да можеш да следваш и Неговите принципи

Напълно погрешно твърдение. Израилтяните не познаваха Бог истински, защото ако Го познаваха, то биха познавали и мъдростта Му изявена чрез Христа Исуса. Но те, макар и да очакваха Месия, не Го разпознаха, именно защото не познаваха Бога. И все пак, това непознаване на Бог не ги спираше да се стремят да спазват закона.

Дори началствата в небесните места и силите на нечестието не познават Бог истински, макар и да вярват да е по-голяма от на мнозина човеци, че даже и да треперят, защото ако Го познаваха, биха познавали и мъдростта Му и не биха издействали разпъването на Исус, защото би било глупаво от тяхна страна сами да се унищожат.

Често хората се опитват да следват Божиите повеления изявени в Словото, 'за да им е добре' или да видят дали би им било по-добре, или 'да се спасят', което е отново индикация за непознаване на Бога, но стремеж към лично облагодетелстване.

Бог създаде всичко - било то земята, небето, хората и прочие - с една едничка цел, и ако нея не разпознаваме, не познаваме Бога ни най малко, ами вярата ни е в някой друг бог. Авраам повярва именно в Този чиято цел е тази, и Който му я разкри; в която цел се заключава всичко, изпълнена в Христа Исуса, чрез Когото всичко е станало. Точно тази вяра му се вмени за правда.
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

Shema

Цитат на: Георги - Юни 02, 2010, 01:30:17 AM
Желая да вметна, че никак не би бил по-точен превода 'Авраам повярва на Бога' вместо 'в Бога', защото би било индикация, или причина поради която някой да се подведе и да смята, че Авраам, преди този момент, е имал съмнения в Бога, или изобщо, че в Бог би могло да има неправда. Нямаме основание от Писанията да смятаме за истина нито едното, нито другото.

не  е така!

защо да се разбира, че е имал съмнения в Бога, а да не се разбере, че е повярвал на конкретни неща, казани от Тоя Бог, както и Тихомир казва?

как може точният превод да бъде индикация някой да се подведял?

и изобщо не става дума за това, дето си написал - "...че Авраам, преди този момент, е имал съмнения в Бога, или изобщо, че в Бог би могло да има неправда."

истината е, че и без човек да мисли, че Бог е неправеден, има неща, трудни за изпълнение, за които се иска вяра от човека, че Бог МОЖЕ И Е СИЛЕН ДА ГИ ИЗВЪРШИ!
както и Тишо беше писал в този смисъл.

освен това, така както ти смяташ за по - точен превода, излиза, че до онзи момент Авраам  НЕ Е ВЯРВАЛ в Бога!
а това истина ли е?
Второзаконие 20:3
Слушай, Израилю! вие пристъпвате днес да се биете против неприятелите си; да не премалнее сърцето ви; не бойте се, нито се смущавайте, нито се ужасявайте от тях;

Shema

Бог създаде всичко - било то земята, небето, хората и прочие - с една едничка цел, и ако нея не разпознаваме, не познаваме Бога ни най малко, ами вярата ни е в някой друг бог.

от къде си сигурен толкова, че целта на Бога с всичко това е била ЕДНА ЕДНИЧКА, както си писал?
Слушай, Израилю! вие пристъпвате днес да се биете против неприятелите си; да не премалнее сърцето ви; не бойте се, нито се смущавайте, нито се ужасявайте от тях;

Георги

Не, не е истина. Това, което написах е мъчно за схващане, но все пак е в равнозначност с това, което Тихомир е казал.

Също прегледай какво ти написа, защото изопачаваш значението на това, което съм написал.

Цитат на: Shema - Юни 02, 2010, 02:01:09 AM
Бог създаде всичко - било то земята, небето, хората и прочие - с една едничка цел, и ако нея не разпознаваме, не познаваме Бога ни най малко, ами вярата ни е в някой друг бог.

от къде си сигурен толкова, че целта на Бога с всичко това е била ЕДНА ЕДНИЧКА, както си писал?

Понеже това е Божията тайна, която Духа разкрива чрез откровение към апостола, и ни е предадена черно на бяло, за да я узнаем и да работим според нея.

Eph 3:1  Затова аз, Павел, затворник на Исуса Христа заради вас езичниците, -
Eph 3:2  понеже сте чули за нареденото от Божията благодат, която ми е дадена заради вас,
Eph 3:3  че по откровение ми стана известна тайната, (както и по-преди вкратце ви писах,
Eph 3:4  от което, като прочитате, може да разберете моето проумяване в Христовата тайна)
Eph 3:5  която в други поколения не биде известна на човешкия род, както сега чрез Духа се откри на Неговите свети апостоли и пророци,
Eph 3:6  а именно, че езичниците са сънаследници, като съставляват едно тяло, и са съпричасници на [Неговото] обещание в Христа Исуса чрез благовестието,
Eph 3:7  на което станах служител според Божията благодат, - дар, който ми е дадeн по дейстието на Неговата сила.
Eph 3:8  На мене, най-нищожния от всички светии, се даде тая благодат, да благовестя между езичниците неизследимото Христово богатство;
Eph 3:9  и да осветлявам всичките в наредбата относно тайната, която от векове е била скрита у Бога, създателя на всичко,
Eph 3:10  тъй щото на небесните началства и власти да стане позната сега чрез църквата многообразната премъдрост на Бога,
Eph 3:11  според превечното намерение, което Той изработи в Христа Исуса нашия Господ;

Българския превод може да подведе, ето по-ясен

Eph 3:9  And to make all men see what is the fellowship of the mystery, which from the beginning of the world hath been hid in God, who created all things by Jesus Christ:
Eph 3:10  To the intent that now unto the principalities and powers in heavenly places might be known by the church the manifold wisdom of God,
Eph 3:11  According to the eternal purpose which he purposed in Christ Jesus our Lord:

Това е отклонение от текущата тема и също така е мъчно за схващане, което го прави и дълго за обяснение. Предлагам да не продължаваме в тази насока тук.
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

nellenceto

Цитат на: nellencetoПърво трябва да познаеш Бог истински, за да можеш да следваш и Неговите принципи

Напълно погрешно твърдение. Израилтяните не познаваха Бог истински, защото ако Го познаваха, то биха познавали и мъдростта Му изявена чрез Христа Исуса. Но те, макар и да очакваха Месия, не Го разпознаха, именно защото не познаваха Бога. И все пак, това непознаване на Бог не ги спираше да се стремят да спазват закона.

Георги, а спазването на закона правеше ли фарисеите, садукеите, книжниците и другите израилтяни праведни? от коментара ти излиза, че това искаш да кажеш.
Това е само още едно доказателство, че без истинска вяра в Бог не можеш да си праведен. Защото както знаем дори и тези израилтяни да изпълняваха закона, явно те не познаваха Бог със сърцата си, защото не разпознаха пророчествата за Месия в лицето на Исус и мразеха и хулеха Исус защото им казваше, че трябва да се покаят за греховете си. Както знаем дори самият Исус нарича фарисеите, садукеите и книжниците рожби ехидни. (Мат. 23:33)

Ето как са изпълнявали закона. Мат. 23:24-26 Слепи водители! които прецеждате комара, а камилата поглъщате.
Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! Защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие.
Слепи фарисеино! Очисти първо вътрешността на чашата и блюдото, за да бъде и външността им чиста.

Както и в Мат. 22:29 А Исус в отговор им рече: Заблуждавате се, като не знаете писанията нито Божията сила.
Очевидно дори и да са изпълнявали законът, не са били праведни пред Бог.

Както в Старият така и в Новият Завет, изпълнението на заповедите само по себе си без вяра в Бог не те прави праведен. Това не се нарича праведност, а религия. Изпълнението на закона и вършенето на добри дела без истинска вяра в живият Бог са мъртви дела. Такива изпълнители на закона могат да считат себе си за праведни, но на Бог няма да са угодни.   

Георги

Това как ти безпочвено тълкуваш думите ми е едно на ръка.

Да се стремиш да бъдеш, и да бъдеш, са различни неща. Също така с фарисеи, садукеи, и книжници не се изчерпва броя на израилтяните. Колкото до остатъка, не знам от къде си правиш извода, че всички са били неправедни. Неоправдани може, но кое те кара да мислиш, че не е имало праведни, като Писанията засвидетелстват за обратното?

Все още виждам, че за вас оправдан и праведен са едно и също.

Цитат на: nellencetoизпълнението на заповедите само по себе си без вяра в Бог не те прави праведен

Чрез дела никой не се оправдава от греха, но чрез вяра в Месията. Това не означава, че не можеш да бъдеш праведен без тази вяра. Друг е въпроса вече дали тази ти правда ще те ползува пред Бога в съдния ден.

1 - Rom 4:18  Авраам, надявайки се без да има причина за надежда, повярва, за да     стане отец на много народи, според реченото: "Толкова ще бъде твоето потомство".

2 - Rom 4:20  обаче, относно Божието обещание не се усъмни чрез неверие, но се закрепи във вяра, и даде Богу слава,
Rom 4:21  уверен, че това, което е обещал Бог, Той е силен да го изпълни.
Rom 4:22  Затова му се вмени за правда.

Кое обещание? Мисли

Йосиф беше наречен праведен и без да пише да е имал тази вяра в Бог.

small axe

ЦитатЙосиф беше наречен праведен и без да пише да е имал тази вяра в Бог.

незнам тази , или онази , но е вярвал в Бога.Няма много смисъл да говорим за правда , без вяра в Бога.

Ето конкретно те питам , ти преди да повярваш в Бога беше ли праведен?
Ако някой човек изобщо върши правда , то той го прави само заради Бога , не заради себе си и от самия себе си.Дали е роден отново е отделен въпрос , но се движи по този път.

Също много ми е интересно , например ти Георги , би ли вършил Божията правда ей така , без да знаеш за Бога и Неговата воля , без да си се уплашил от Него и без да си признал че Той е прав , а ти крив?
Аз не виждам как би могъл.Аз не бих могъл , а и свидетелствам , че съм правил точно противоположното на Божията правда..

Watchman

Ама хора защо зациклихте пак БЕЗ ДА СИ ИЗЯСНИТЕ какво се има предвид под "вяра" - или "вяра в Бог" - това е все едно един взел метрична рулетка, друг взел инчова и спорят по цял ден колко бил размера на еди си какво. Така ли правят мъдрите и разумни хора? Защо не се спрете и не си дефинирате терминологията първо?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

:) , аз съм казал няколко неща , в последните си два постинга , който иска да разбере( в случая Георги и Тишо).Какво повече да  дефинирам ?
То  става като някакво замеряне с думи и накрая излиза, че сме говорили за едно и също , колко пъти така е ставало.Само дето заключенията че никой нищо не разбирал и  имал объркана вяра си остават , а това не е така.

та пак питам Георги:
ЦитатСъщо много ми е интересно , например ти Георги , би ли вършил Божията правда ей така , без да знаеш за Бога и Неговата воля , без да си се уплашил от Него и без да си признал че Той е прав , а ти крив?
Аз не виждам как би могъл.Аз не бих могъл , а и свидетелствам , че съм правил точно противоположното на Божията правда..

Георги

Цитат на: small axe - Юни 02, 2010, 13:46:34 PM

та пак питам Георги:
ЦитатСъщо много ми е интересно , например ти Георги , би ли вършил Божията правда ей така , без да знаеш за Бога и Неговата воля , без да си се уплашил от Него и без да си признал че Той е прав , а ти крив?

Ето отново -  да знаеш за Бога, и да вярваш в Бога, са различни неща. И голяма част от тези наричащи себе си християни знаят неща за Бога, но не вярват в Него, ами в един друг бог на техните представи, който им е удобен и комфортен и който толерира подобен фарс, като днешния; камо ли пък да се плашат от Него. И все пак това не спира някои от тях да вършат правда.

А и междувпрочем, това какво на теб ти е интересно, както и гонене на лични интереси въобще, са все неща, от които се отдалечавам, а и не би трябвало и теб да те интересуват, защото това е бесовска мъдрост.

Watchman е прав - ние не сме изяснили вяра какво е, ами дискутираме, че даже и на чат го обърнахме.

Както има вяра в Бога, така има вяра и в идоли, макар и такива носещи същото име. Как казваш ти вярата не може да бъде объркана, или че има такива измежду нас чиято не е объркана? Много лековато се приемат Писанията и понятията.

Mat 24:4  Исус в отговор им каза: Пазете се да ви не заблуди някой;
Mat 24:5  защото мнозина ще дойдат в Мое име казвайки: Аз съм Христос, и ще заблудят мнозина.

Често говориме за различни неща, но такива под едно й също наименование - както има и много 'претенденти', носещи Божието име, а същевременно Бог е един и няма общо с тях. Твърде много се отклонихме от главната тема, затова спирам дотук с такива дискусии, които са встрани от нея.

Shema

Цитат на: Георги - Юни 02, 2010, 02:04:15 AM
Не, не е истина. Това, което написах е мъчно за схващане, но все пак е в равнозначност с това, което Тихомир е казал.

Също прегледай какво ти написа, защото изопачаваш значението на това, което съм написал.

Цитат на: Shema - Юни 02, 2010, 02:01:09 AM

Понеже това е Божията тайна, която Духа разкрива чрез откровение към апостола, и ни е предадена черно на бяло, за да я узнаем и да работим според нея.

Eph 3:1  Затова аз, Павел, затворник на Исуса Христа заради вас езичниците, -
Eph 3:2  понеже сте чули за нареденото от Божията благодат, която ми е дадена заради вас,
Eph 3:3  че по откровение ми стана известна тайната, (както и по-преди вкратце ви писах,
Eph 3:4  от което, като прочитате, може да разберете моето проумяване в Христовата тайна)
Eph 3:5  която в други поколения не биде известна на човешкия род, както сега чрез Духа се откри на Неговите свети апостоли и пророци,
Eph 3:6  а именно, че езичниците са сънаследници, като съставляват едно тяло, и са съпричасници на [Неговото] обещание в Христа Исуса чрез благовестието,
Eph 3:7  на което станах служител според Божията благодат, - дар, който ми е дадeн по дейстието на Неговата сила.
Eph 3:8  На мене, най-нищожния от всички светии, се даде тая благодат, да благовестя между езичниците неизследимото Христово богатство;
Eph 3:9  и да осветлявам всичките в наредбата относно тайната, която от векове е била скрита у Бога, създателя на всичко,
Eph 3:10  тъй щото на небесните началства и власти да стане позната сега чрез църквата многообразната премъдрост на Бога,
Eph 3:11  според превечното намерение, което Той изработи в Христа Исуса нашия Господ;

Българския превод може да подведе, ето по-ясен

Eph 3:9  And to make all men see what is the fellowship of the mystery, which from the beginning of the world hath been hid in God, who created all things by Jesus Christ:
Eph 3:10  To the intent that now unto the principalities and powers in heavenly places might be known by the church the manifold wisdom of God,
Eph 3:11  According to the eternal purpose which he purposed in Christ Jesus our Lord:

Това е отклонение от текущата тема и също така е мъчно за схващане, което го прави и дълго за обяснение. Предлагам да не продължаваме в тази насока тук.

Здравей, Георги!

Съгласна съм, че това е отклонение от текущата тема, но не съм съгласна, че съм изопачила нещо, защото в това отношение аз нищо не съм казала, а само те ПОПИТАХ - откъде си сигурен, че целта на Бога при създаването на земя, небе, хора и прочие / както си писал / е било с ЕДНА-ЕДНИЧКА ЦЕЛ!

Къде тук виждаш някаква възможност за изопачаване?!  :о

Освен да си имал предвид това, което съм написала в предния си пост , но така си подредил написаното в твоя пост със следващ цитат именно в тази насока, че човек не е сигурен какво точно изопачаване си имал предвид!

Но дори и по отношение на първия пост, къде видя изопачаване?
Посочи конкретно!

"защо да се разбира, че е имал съмнения в Бога, а да не се разбере, че е повярвал на конкретни неща, казани от Тоя Бог, както и Тихомир казва?

и изобщо не става дума за това, дето си написал - "...че Авраам, преди този момент, е имал съмнения в Бога, или изобщо, че в Бог би могло да има неправда."

истината е, че и без човек да мисли, че Бог е неправеден, има неща, трудни за изпълнение, за които се иска вяра от човека, че Бог МОЖЕ И Е СИЛЕН ДА ГИ ИЗВЪРШИ!
както и Тишо беше писал в този смисъл."

Shema

Цитат на: Георги - Юни 02, 2010, 10:38:36 AM

Все още виждам, че за вас оправдан и праведен са едно и също.

Цитат на: nellencetoизпълнението на заповедите само по себе си без вяра в Бог не те прави праведен

Чрез дела никой не се оправдава от греха, но чрез вяра в Месията.

а това:

Езекиил 14:14 та ако тия трима мъже, Ное, Даниил  и Иов, бяха всред нея, те щяха да избавят само своите си души чрез правдата си, казва Господ Иеова.
.
.
Езекиил 14:20 пак, заклевам се в живота Си казва Господ Иеова, ако бяха всред нея Ное, Даниил и Иов, те не щяха да избавят нито син нито дъщеря, но щяха да избавят само своите си души чрез правдата си;

Чрез каква правда можеха да избавят душите си, демек да се оправдаят пред Бога, тези трима мъже - Ной. Даниил и Йов?!

Аз, като гледам, за тяхното оправдаване, не ставаше дума за вяра в Месията, а - за тяхна правда, която как се изразява, ако не с дела!

Георги

Цитат на: ShemaЗдравей, Георги!

Съгласна съм, че това е отклонение от текущата тема, но не съм съгласна, че съм изопачила нещо, защото в това отношение аз нищо не съм казала, а само те ПОПИТАХ - откъде си сигурен, че целта на Бога при създаването на земя, небе, хора и прочие / както си писал / е било с ЕДНА-ЕДНИЧКА ЦЕЛ!

Къде тук виждаш някаква възможност за изопачаване?!  :о

Не говорех за този конкретен въпрос. Погледни отново. Може и наистина подредбата на текста ми да подвежда читателя в тази насока - ако е така, извинявам се.

Цитат на: ShemaНо дори и по отношение на първия пост, къде видя изопачаване?
Посочи конкретно!

"защо да се разбира, че е имал съмнения в Бога, а да не се разбере, че е повярвал на конкретни неща, казани от Тоя Бог, както и Тихомир казва?

както и Тишо беше писал в този смисъл."

Направих 'едит' на постинга си веднага след публикацията, но явно все пак това е било в момента когато вече си била цитирала не-обновеният му вариант. И все пак, между 'в Бога' и 'на Бога' има разлика, а в случая тя е от голямо значение.

Цитат на: Shemaтова:

Езекиил 14:14 та ако тия трима мъже, Ное, Даниил  и Иов, бяха всред нея, те щяха да избавят само своите си души чрез правдата си, казва Господ Иеова.

Езекиил 14:20 пак, заклевам се в живота Си казва Господ Иеова, ако бяха всред нея Ное, Даниил и Иов, те не щяха да избавят нито син нито дъщеря, но щяха да избавят само своите си души чрез правдата си;

Чрез каква правда можеха да избавят душите си, демек да се оправдаят пред Бога, тези трима мъже - Ной. Даниил и Йов?!

Аз, като гледам, за тяхното оправдаване, не ставаше дума за вяра в Месията, а - за тяхна правда, която как се изразява, ако не с дела!

Този въпрос и аз го разглеждам сега, но не мога да отговоря категорично в момента - не съм достатъчно запознат. Може би някой от останалите ще знае. Напълно възможно е и да пропускам нещо, или да съм се объркал някъде (за което дълбоко ще се радвам, ако бъда поправен и изобличен в погрешно разбиране, но не чрез безпочвени твърдения). И тъй, ще диря.

small axe

ЦитатЕзекиил 14:14 та ако тия трима мъже, Ное, Даниил  и Иов, бяха всред нея, те щяха да избавят само своите си души чрез правдата си, казва Господ Иеова.

тази правда е отново въз основа на вярата им в Бога.Те са познавали Бога и са ходили по Бога.
Вярата им и правдата им са вървяли ръка за ръка.Те са неделими едно от друго.Знаем , че вярата действа чрез делата и посредством делата вярата се усъвършенства.
Това важи както за нас , така и за тях древните праведници.

Правдата им е следствие на тази им вяра и свидетелства за това че не е мъртва такава.Така праведните им дела могат да спасят душите им , понеже са от вяра и тя ги спасява.Човек се оправдава не само чрез вяра , но и чрез дела.Те вървят заедно , но първо е вярата.
В тази посока  говори и апостол Яков.

Някой може да каже , че стиховете не говорят за вяра , а за правдата на тези тримата мъже , но истината е , че  тази правда ,не е от сами тях , но поради вярата им в Бога.

nellenceto

Цитат на: Георги - Юни 02, 2010, 10:38:36 AM
Също така с фарисеи, садукеи, и книжници не се изчерпва броя на израилтяните. Колкото до остатъка, не знам от къде си правиш извода, че всички са били неправедни.

Георги, pазбира се, че има и израилтяни, които са праведни! в отговора ми съм адресирала израилтяните, които не познават Бог истински, тъй като ти самият отвори темата за тях, че те не познат Бог, нито са разпознали Исус като Месия.
За такива не може да се твърди, че отговарят на Божиите стандарти за праведен човек, дори и да се стремят да спазват закона.
А ето и всъщност Божията оценка за тяхното "спазване" на закона.
Мат. 23:2-3 На Мойсеевото седалище седят книжниците и фарисеите; затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат.

Ето до какво води спазването на закона и говорейки за правда без да вярваш истински в живият Бог:
Мат. 23:23 Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десятък от гйозума, копара и кимнона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона правосъдието, милостта и верността, но тия трябваше да правите, а ония да не пренебрегвате

В Мат. 22:37-40 Исус дава двете големи заповеди, на които са осоновани целият закон и пророците. Най голямата е да обичаш Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкият си ум. Ако не спазваш тази заповед няма как да си праведен. Защото що е правда? Да вършиш това, което е угодно в очите на Бог. защото всичко останало е човешка правда, която няма нищо общо с Библеиската дефиниция за правда. Тук мисля че няма различни мнения.
Тогава за каква правда говорите без вяра основана в Бог?? Tihomir и Watchman вие маи се скрихте зад мненията на Георги?

Ето и коментара на small axe, много точно мнение! И това ли ще отречете?

Цитат на: small axe - Юни 02, 2010, 20:46:52 PM
ЦитатЕзекиил 14:14 та ако тия трима мъже, Ное, Даниил  и Иов, бяха всред нея, те щяха да избавят само своите си души чрез правдата си, казва Господ Иеова.

тази правда е отново въз основа на вярата им в Бога.Те са познавали Бога и са ходили по Бога.
Вярата им и правдата им са вървяли ръка за ръка.Те са неделими едно от друго.Знаем , че вярата действа чрез делата и посредством делата вярата се усъвършенства.
Това важи както за нас , така и за тях древните праведници.

Правдата им е следствие на тази им вяра и свидетелства за това че не е мъртва такава.Така праведните им дела могат да спасят душите им , понеже са от вяра и тя ги спасява.Човек се оправдава не само чрез вяра , но и чрез дела.Те вървят заедно , но първо е вярата.
В тази посока  говори и апостол Яков.

Някой може да каже , че стиховете не говорят за вяра , а за правдата на тези тримата мъже , но истината е , че  тази правда ,не е от сами тях , но поради вярата им в Бога.