• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Какво е праведност и кой е праведният според Библията?

Започната от Watchman, Октомври 28, 2007, 01:23:26 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

small axe

ЦитатМястото е там, че човек ако и да е обърнат към правдата и да върши всичко, което е право и законно, както казва Бог, той не е съвършен в своето праведно стоене

това , разбира се , е така .Няма праведен човек на земята , който да няма нужда от оправдание чрез Христос Месията.
Те се нуждаят от покаяние и вяра за да се родят от Духа , и да влязат в Божието царство.

Кой се ражда от Духа е отделен въпрос , така е.

Но аз искам да посоча , че няма и не е имало праведен човек , който да не вярва в Бога./ тук поне няма различия/

Имало е неправедни такива , но тяхната вяра не е била спасителна , тоест е мъртва вяра.Такъв е например онзи Симон магьосника.

Tihomir

ЦитатНо аз искам да посоча , че няма и не е имало праведен човек , който да не вярва в Бога./ тук поне няма различия/
Къде го пише това?

Аз мога да дам примери от Словото с хора, които са порярвали известно време след като са тръгнали да следват Бога, затова се чудя откъде го прочете това твое твърдение.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Виждам в Писанието че Енох ходеше по Бога , Ной ходеше по Бога , Йов беше праведен и вярваше в Бога.

Не мисля , Тишо , че има праведен човек на земята , който да не знае за Бога , да не вярва че има Бог.Не съм забелязвал подобно нещо в Писанията.
Все пак ако има нещо такова , посочи го , да го видим и разгледаме.Възможно е да не съм забелязал , наистина.

Също има известна разлика в това да вярваш в Бога , да се доверяваш на Бога,  и Бог да ти се доверява.

Георги

Вяра в Бога и вяра, че има Бог са понятия с разлика от земята до небето и също нещо, в което християните днес се спъват. Дискусията, която се заформи е за това дали може човек да бъде праведен без да има вяра в Бога.
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

small axe

има хора , като неправедния маг Симон , който повярва в Бога и си остана нечестив.Това означава , че вярата му е била мъртва.

Има хора които вярват че има Бог и се страхуват от Него.
Такива хора биха могли да вършат , разбира се  и правда.Но не смятам че има хора които да не вярват че има Бог и да вършат правда!

Има разлика в това да вярваш в Бога и това да се доверяваш на Бога.Но ако вярваш в Бога , без да Му се доверяваш пак можеш да извършиш правда.

Тези които вярват в Бога и Му се доверяват , и Той на тях , те се стремят да вършат правда.
Затова ми е чудно , кои са онези , които не вярват в Бога  , и вършат правда?Това питах!

small axe

сега , като гледам , пак  , вероятно имаш предвид,Тишо , че има праведни които не са се покаяли и повярвали и не са родени отново , от Бога.
Но са праведни и вършат правда и следват Бога , но не вярват в Него/ в смисъл , че не са родени от Духа/

това ли визираш?

Tihomir

Да вярваш, че има Бог е различно от това да вярваш в Бога. Затова човек, който вярва, че има Бог нищо особено не е, нито го препоръчва това пред Бога. Има много примери за това — Израел в пустинята показа как те следваха идолите, но вярваха, че има Бог, защото... ами те виждаха какво Той прави и пак се закоравяваха.

Виж Авраам — той тръгна да следва Бога. Защо беше избран точно Авраам? Каква беше разликата между него и роднините му? Защо пише известно време след това, че Авраам повярва в Бога и това му се вмени за правда. Преди това не е ли вярвал в Бога?

А дали няма връзка вярата в Бога с ТОЧНО КОНКРЕТНИ неща, а не е просто нещо ей така "да се вярва"?

Авраам кога повярва на Бога за това, че Бог му каза да жертва Исаак? След като РАЗМИСЛИ или преди да РАЗМИСЛИ?

Защо вярата в наши дни не се свързва с МИСЛЕНЕТО и със СЪЗНАТЕЛНО решение и преценка?

Защо Христос говореше, че ПЪРВО трябва някой да си направи сметката и тогава да влиза в Небесното царство? Връзката вижда ли се?

Ти като отиваш да правиш договор за земя с даден човек ВЯРВАШ ли му или първо го преценяш какъв е, що е, дали всичко по договора е изрядно и т.н. и след това да му ПОВЯРВАШ в КЛАУЗИТЕ, които е описал в ДОГОВОРА? Ако клаузите в договора са ПРАВИ, ти решаваш да ги следваш и тогава ти слагаш ВЯРАТА си в това, което човекът казва и се сключва договора.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Това означава да се довериш на Бога и той на Теб.
В този случай това стана с Авраам тогава , и това му се вмени за правда.

Но преди това Авраам имаше отношения с Бога.Пак ходеше по Бога.
Правдата му , беше свързана с Бога , не с нещо друго , нали?

Затова и смятам , че правдата е свързана с вярата в Бога.Тоест идва от Бога , не от човека.Дори човек да не е роден отново , може да върши правда , но отново поради Бога , като Бог ще го води към това да му се довери и да се роди от Духа , за да види Божието царство и да служи на Бога там.

Това мисля искаше да каже , потребителят - nellenceto в горните постинги.

Tihomir

Цитат на: small axe - Юни 01, 2010, 23:22:31 PM
Това означава да се довериш на Бога и той на Теб.
В този случай това стана с Авраам тогава , и това му се вмени за правда.

Но преди това Авраам имаше отношения с Бога.Пак ходеше по Бога.
Правдата му , беше свързана с Бога , не с нещо друго , нали?

Затова и смятам , че правдата е свързана с вярата в Бога.Тоест идва от Бога , не от човека.Дори човек да не е роден отново , може да върши правда , но отново поради Бога , като Бог ще го води към това да му се довери и да се роди от Духа , за да види Божието царство и да служи на Бога там.

Това мисля искаше да каже , потребителят - nellenceto в горните постинги.

Мисля, че живееш с доста илюзии. Аз никъде в Словото не виждам Бог да води някакъв човек да му се довери и т.н.... значи всичко е нагласено — ако Бог води, човек ще се довери и т.н... Баптистките науки отново. Всичко там се върти около спасението на човека и няма грам РАЗУМ, към което Бог толкова често приканва хората.

Това са изключително погрешни твърдения. Да не говорим, че пак залиташ в оправданието, което е съвсем отделна тема.

Говорим за праведния човек и правдата. Защо всичко се върти около спасението на ЧОВЕКА постоянно? Къде е "търсете ПЪРВО Неговото царство и Неговата правда..."? Означават ли нещо тези думи или всичко се върти около мен и моето спасение, моето оправдание, той умря за мен, аз съм специален, той прави всичко само и само да се спася...?

small axe

ЦитатКъде е "търсете ПЪРВО Неговото царство и Неговата правда..."? Означават ли нещо тези думи или всичко се върти около мен и моето спасение, моето оправдание, той умря за мен

аз не игнорирам тези стихове.Просто преди да започна да търся Неговото царство и Неговата правда , разбрах и повярвах , че Той умря за мен.

Преди да чуя благовестието , всъщност аз го чух като прочетох евангелието на йоан , което попадна в мен някак си , аз не търсех Неговото царство и правда  непременно.По скоро търсех други неща.

Наистина , не мога да кажа , че не съм се вълнувал от правдата , но ме вълнуваха и къде по - противоположни на нея неща.
Незнам при теб как е било положението , но при мен беше такова.

Та в тази връзка намесвам оправданието , понеже , като чух Благовестието , мина време което не беше никак леко и се покаях и повярвах в Господа.И тогава Неговото царство и правда станаха неща което ме вълнуват и за които копнея./ доколкото мога да преценя сам себе си , разбира се/.

Watchman

Цитат
Та в тази връзка намесвам оправданието , понеже , като чух Благовестието , мина време което не беше никак леко и се покаях и повярвах в Господа.И тогава Неговото царство и правда станаха неща което ме вълнуват и за които копнея./ доколкото мога да преценя сам себе си , разбира се/.

Добре де как така въобще се покая, пък чак ТОГАВА се заинтересува от Божията правда? Що за покаяние е това, ако не е обръщане към правдата? Към какво се обърна, към религията?

Защото точно това е което правят християните обръщат се към религията и считат това за покаяние, обаче то няма нищо общо. Това е и една от причините да повдигна тази тема.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

nellenceto

Цитат на: small axe - Юни 01, 2010, 23:22:31 PMЗатова и смятам , че правдата е свързана с вярата в Бога.Тоест идва от Бога , не от човека.

Така е small axe. Правдата е свързана с Бога, с ходенето по Бога, вършенето на волята Му.
Иначе съм съгласна с аргументите на Watchman, че вярата има фундаментално място в спасението на човека. Тук няма две мнения.
Щом има праведен и неправеден човек, значи трябва да има някакви принципи, стандарти, които опраделят кой към коя "група" е. Важно е да поставим Божиите стандарти като бенчмарк при турсенето на дефиниция за праведност. Човек е праведен ако ходи по тези стандарти, а без вяра в Бог (който е и източникът на правдата) не може да ходим по тях, т.е. не може да сме праведни.

Вършенето на добри и праведни (в нашите очи) дела  са мъртви дела ако основата ни не е поставена в Бог. Колкото и добри дела да вършим, те не биха били угодни на Бог, ако нямаме и вяра в Бог. Както в Евр. 11:6 се казва А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят.

Така е и в историята за Кайн и Авел. И двамата принесят жертва. На пръв поглед няма особена разлика, изглежда, че и двамата братя искат да служат на Бог. Но защо Бог тогава избира Авел и приема неговата жертва, а тази на Кайн отхвърля? Действията на Кайн свидетелстват и за Неговото отношение към Бог. Бог не споменава, че плодове могат да служат като заместител на кръвната жертва, която се изисква за омиване на греховете. Но Кайн принася от земните плодове, докато брат му Авел от първородните на стадото си. Каиновото сърце не беше праведно пред Бог. Жертвата на Кайн не беше подчинена на Божиите специфични изисквания. Кайновата жертва не беше принесена с вяра както Авеловата, в него изглежда нямаше подчинение и страхопочитание към Бог.

small axe

ЦитатДобре де как така въобще се покая, пък чак ТОГАВА се заинтересува от Божията правда

Toва което мога да кажа е , че Бог ме изобличи за греховете ми , показа ми ясно това.В евангелието видях ясно какъв е Той и какъв аз.Но дълго време се чудех къде да избягам.И на кораб избягах но и там ме преследваше това което бях прочел .
Накрая признах на Бога че Той е прав и свят а аз крив и грешен и такъв мир и радост ме обзе си спомням.
Тогава , чак , Божията правда и Божието царство , започнаха да значат нещо наистина за мен , вероятно понеже повече разбрах за тях от Писанията.

ЦитатЩо за покаяние е това, ако не е обръщане към правдата?
В такъв смисъл покаянието е обръщане към правдата , понеже се обръщаш от неправдата си към това което Бог иска , Неговата правда.Но това стана след като повярвах в думите на Христос , че Той е Бог , повярвах в благовестието.

Покаянието и вярата са две страни на една монета.Така го разбирам.

З
Цитатащото точно това е което правят християните обръщат се към религията и считат това за покаяние, обаче то няма нищо общо. Това е и една от причините да повдигна тази тема.

Аз такива дето се обръщат към религия не ги считам за християни.
Нужно е истинско покаяние , което е обръщане на човек към Божията правда.Не споря за това , а и не знам кой може да спори.
Просто посочвам , че преди да се обърна към Бога с покаяние и вяра/ казвам ги заедно , понеже няма как да се делят/ , аз не мога да кажа че съм бил праведен , може да съм се движил в тази посока , но грехът имаше власт над мен абсолютно.
Това е , което мога да кажа за себе си.

nellenceto

Цитат на: Tihomir - Юни 01, 2010, 23:42:14 PM
Къде е "търсете ПЪРВО Неговото царство и Неговата правда..."?

Tihomir,
как може един човек да се стреми към Божието царство и правда, ако не познава, че има правда и неправда? Как да познае човек че има правда и неправда, ако не познава Източникът на ПРАВДАТА?

Първо трябва да познаеш Бог истински, за да можеш да следваш и Неговите принципи. а не обратното.

Shema

Цитат на: Tihomir - Юни 01, 2010, 23:09:38 PM

Виж Авраам — той тръгна да следва Бога. Защо беше избран точно Авраам? Каква беше разликата между него и роднините му? Защо пише известно време след това, че Авраам повярва в Бога и това му се вмени за правда. Преди това не е ли вярвал в Бога?

А дали няма връзка вярата в Бога с ТОЧНО КОНКРЕТНИ неща, а не е просто нещо ей така "да се вярва"?

Може да се каже, че в случая по - точен превод би бил - " повярва НА Бога и това му се вмени..."
Т.е. - наистина, Авраам и преди това е вярвал В Бога, но после е повярвал и КОНКРЕТНИ НЕЩА, КОИТО БОГ МУ Е КАЗАЛ!

Или - Авраам, в случая, повярва НА думите на Бога за дадени неща!
И точно това му се вмени за правда.
Второзаконие 20:3
Слушай, Израилю! вие пристъпвате днес да се биете против неприятелите си; да не премалнее сърцето ви; не бойте се, нито се смущавайте, нито се ужасявайте от тях;