• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Какво е праведност и кой е праведният според Библията?

Започната от Watchman, Октомври 28, 2007, 01:23:26 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Tihomir

Имай предвид, че такова нещо като "специално" и "не толкова специално" отношение към правдата няма като мярка.

И си прав, че за да се отговори на въпроса за Йов трябва да се знае повече за съдържанието в книгата Йов, за да може да се размисли за това. Винаги може да се каже, че "Йов е праведен защото...", но без да се познава историята му, би било просто едно твърдение, което се взема наготово.

На първо място Йов е праведен, защото самият Бог свидетелства за Него така. За да видим какво означава да е праведен трябва да видим Божия критерий за праведен човек (което беше цитирано по-горе), както и да сравниим с това какво е правил и какво е говорил (което е описано в неговата история).

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Георги

Цитат на: Tihomir - Май 04, 2010, 12:22:30 PM
Имай предвид, че такова нещо като "специално" и "не толкова специално" отношение към правдата няма като мярка.

Да, прав си наистина. Ще започна да внимавам повече и да гледам терминологията да е според Писанието.

ЦитатНа първо място Йов е праведен, защото самият Бог свидетелства за Него така. За да видим какво означава да е праведен трябва да видим Божия критерий за праведен човек (което беше цитирано по-горе), както и да сравниим с това какво е правил и какво е говорил (което е описано в неговата история).

Право е това, което казваш. Аз търся да открия как Йов е знаел повеленията на Бога, за да ходи в тях, според

Eze 18:9  ходи в повеленията Ми, и пази съдбите Ми, за да постъпва вярно; такъв човек е праведен, непременно той ще живее, казва Господ Иеова.

Ще препрочета внимателно книгата отново.
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

Tihomir

Да, интересно е това, че за праведните и правдата се говори още далеч преди Мойсеевия закон и преди идването на Месията.

Днешните хора по църквите смятат, че учението правдата започва с идването на Месията в плът... И то едно "учение"...
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

ЦитатДнес, докато размишлявах попаднах на тия цитати, които мисля, че са в потвърждение на думите на Watchman.

1Jn 3:12  а да не бъдем както Каин, който беше от лукавия и уби брата си. И защо го уби? Защото неговите дела бяха нечестиви, а братовите му правдиви.

Точно това е, което не се разбира от повечето претендиращи да са християни днес. Те мислят, че ще отидат при някой нечестивец ще му кажат 5 сладки приказки за това колко Бог го обичал и той ще каже една молитва "на покаяние" и "изповед на вяра" и хоп - ще го обявят за Божие дете, станало част от Христовото тяло.

Само дето покаянието няма нищо общо с казване на молитви или излизане пред олтари или амвони. Покаянието е процес, който е свързан с размишляване и разсъждаване, водещ до преобръщане на мисленето, отношението и разбирането по отношение на цялата посока на живота в контекста на принадлежността към едно или друго царство.

Именно затова Исус описа процеса на това някой да се покае и да Го последва със следните примери:

Лк. 14:25  А големи множества вървяха заедно с Него; и Той се обърна и им рече:
Лк. 14:26  Ако дойде някой при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си, чадата си, братята си, и сестрите си, а още и собствения си живот, не може да бъде Мой ученик.
Лк. 14:27  Който не носи своя кръст и не върви след Мене, не може да бъде Мой ученик.
Лк. 14:28  Защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските, дали ще има с какво да я доизкара?
Лк. 14:29  Да не би, като положи основа, а не може да доизкара, всички които гледат, да почнат да му се присмиват и да казват:
Лк. 14:30  Този човек почна да гради, но не можа да доизкара.
Лк. 14:31  Или кой цар, като отива на война срещу друг цар, не ще седне първо да се съветва, може ли с десет хиляди да стои против този, който иде срещу него с двадесет хиляди?
Лк. 14:32  Иначе, докато другият е още далеч, изпраща посланици да искат условия за мир.
Лк. 14:33  И тъй, ако някой от вас не се отрече от всичко що има, не може да бъде Мой ученик.

Първо Исус не се впечатли, че Го следват големи множества. Ако днес стане това, всички ще кажат,че имало "съживление." Само дето Исус не Го интересуваше броя хора, а Го интересуваше доколко НАИСТИНА разбират какво е да са Негови ученици и да Го следват. Затова Той започна да им пояснява процеса и изискванията.

Исус не им каза - вижте сега всичко, което трябва да направите е да кажете една молитва в която да споменете, че съжалявате за греховете си, че вярвате в Моята жертва за вашите грехове и да изповядате, че Аз съм Господ и готово! Ни най малко.

Исус сравни процеса на покаяние и ставане на ученик - със ПРЕСМЯТАНЕ разходите и ПРЕЦЕНЯВАНЕ на решителността
да се плати пълната цена за строежа на една кула. Т.е това е един процес на разсъждаване, преценяване и пресмятане.  След това сравни покаянието със процеса на изследване и съветване при започване на война. Помислете колко нещо е необходимо като мисловен процес и информираност преди обявяването на война. Или каква подготовка е необходима преди започването на един строеж? И двете неща изискват човека да е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО подготвен, информиран и готов за подобна стъпка. Всичко това е свързано със много размишление, търсене, издирване, изследване и преценяване. Днес защо никой не учи хората да се покайват както учи Исус, а ги учат на глупости прочетени от британско-американски брошурки с 4 "духовни" принципа? При условие че всичко това се практикува от така наречените евангелски църкви вече над 100 години - никак не е за учудване, че състоянието на християнството е такова, каквото е в момента.

Преди да може да има истинска вяра, човек трябва да премине през истинско покаяние, такова каквото описва Исус по-горе. Така е и писано:

Йн. 3:19  И ето що е осъждането: светлината дойде на света, и човеците обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли.
Йн. 3:20  Понеже всеки, който върши зло, мрази светлината, и не отива към светлината, да не би да се открият делата му;
Йн. 3:21  но който постъпва според истината отива към светлината, за да се явят делата му, понеже са извършени по Бога.

Този пасаж винаги ме е обърквал преди, защото никак не пасваше на американското християнство с което и аз бях закърмен. Тук светлината, която дойде на света е самия Исус и се казва съвсем ясно, че един човек трябва първо да постъпва според истината за да може да отиде към светлината. А ако делата му са зли ще мрази светлината. Промяна на ума първо, после вяра, това е пътя. И темата за правдата е всъщност и темата за промяната на ума.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Георги

Бих желал да вметна, макар и да е може би извън темата, че открих нещо, което може би отговаря на въпроса ми от по-рано, а именно как Йов е разбирал повеленията на Господа. Пиша го за тези, които се интересуват.

Когато Йов говори за себе си, той казва това:

Job 12:4  Станах за поругание на ближния си, Човек, който призовавах Бога, и Той му отговаряше, - Праведният, непорочният човек стана за поругание!

в друг превод е и така:

Йов 12:4 Станах за присмех на приятелите си, човекът, който призоваваше Бога, и Той му отговаряше, праведният, непорочният човек стана за присмех!

EDIT: Watchman, благодаря отново! Никога не съм го разбирал това с кулата, и изобщо по-голямата част от целият този пасаж, че се отнасят за покаянието; както и онзи който цитира след него. Само под тези няколко реда бива смазано днешното християнство.

Интересното също в това, което Исус казва е следното

Лк. 14:26  Ако дойде някой при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си, чадата си, братята си, и сестрите си, а още и собствения си живот, не може да бъде Мой ученик.

в перфектна аналогия с:

Лк. 14:28  Защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските

Именно това са разноските. Но в днешното християнство много хора идват при Исус, но не пресмятат разноските, които трябва да се поемат; тоест, не ги поемат изобщо, или не напълно.

Едит 2 относно това, което Watchman написа по въпроса с Йов:

Да, наистина. И тези двата цитата с референцията към древните ми направиха голямо впечатление. Предполагах, че е така, но исках да го видя написано. Има и още няколко, където Йов потвърждаваше казаното, както и това, че тия неща се знаят (сиреч, неща относно правдата и Бога)
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

Watchman

Йов знаеше правдата по същия начин по който я знаеше Авел, Енох, Ной, Авраам, Авимелех и тримата приятели на Йов, които също бяха праведни. Ако прочетеш книгата Йов ще видиш,че често се прави референция към думите на "древните" сиреч учението на правдата се предава от поколение на поколение, като разбира се в крайна сметка се стига до някой пророк, каквито бяха Енох и Авраам.

Йов 8:8  Понеже, попитай, моля, предишните родове, И внимавай на изпитаното от бащите им;

Тук се вижда,че хората поколения наред са търсили Бога и правдата и са изпитвали да разберат каква е Божията воля. Поколение след поколение от бащи на деца родовете на праведните са копаели да издирват правдата и истината. А днешното поколение си мисли, че една брошурка с 4 принципа и 30 секундна молитва ще им отвори вратата на правдата и на спасението. Какъв абсурд!

Познаването на Божията воля чрез размишление и издирване, което води до промяна на ума и от там на поведението е това, което учеха не само древните поколения преди Йов, но същото учат и апостолите:

Римл. 12:2  И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяване на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.

Същия принцип остава, както древните изследваха и изпитваха и от опит познаваха Божията воля, така е и днес. Бог е същия и пътищата Му са същите.

Йов 5:27  Ето, това издирихме; така е; Слушай го, и познай го за своето добро.

Именно изследването, търсенето, копаенето и издирването е начина да се познае пътя правдата. Наистина ние имаме Писанията, имаме и обещанието на Святия Дух, но това не ни освобождава от същия интензивен процес на търсене и издирване. Защото мнозина четат Библията но са дори по-заблудени от други, които не я четат. Мнозина претендират да имат Святия Дух, но всъщност никога не са Го познали, но са се забъркали със съвсем други духове. Защото Исус изрично каза, че света не може да Го приеме, нито да го познае. (Йоан 14:17) а тия човеци си мислят, че са християни, но са светски и никога не са имали автентично обръщане от света към правдата. Това че са станали религиозни и са се присъединили към поредната религия с християнски етикет, нищо не означава. Ако не са разбрали, потърсили и намерили обръщането към правдата.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

elisei

От един съвсем кратък период като време в моя живот почнах да чета,
препрочитам, изследвам значението и  смисъла на думите: праведен, правда,
праведност, право и т.н. и установих че в настоящия момент попадам
в категорията хора описани в горния цитат на Watchman.

ЦитатТова че са станали религиозни и са се присъединили към
поредната религия с християнски етикет, нищо не означава.
Ако не са разбрали, потърсили и намерили обръщането към правдата.

Макар че, от доста време съм излязъл от религиозна общност,
не съм си направил труда да изследвам и търся скъпоценните
думи на Бога описани в Неговото заветно слово към мен като "вярващ"
слагам думата в кавички защото смятам че все още не съм попаднал в тази
категория хора, а все още съм с превръзка на очите която бавно и постепенно
се надявам да падне съвсем (поради Божията милост), докато чета и размишлявам,
търся и намирам, ровя копая и изследвам, отсявам и постоянствам в учението
за ПРАВОТАТА докато стъпя на твърдо както е записано в тая притча:

Който е утвърден в правдата, ще стигне живот,
А който се стреми към злото съдействува за своята смърт.

докле още е възможно според писаното в Евреи 3:13
- но увещавайте се един друг всеки ден, докле още е "днес",
да не би някой от вас да се закорави чрез измамата на греха.

Сещам се за един много съществен момент от живота на нашия Господ
записан в Евангелието на Лука в 23 та глава докато е по пътя към
Голгота където ще бъде разпънат на кръста. Вярвам че има отношение
към настоящата тема затова ще си позволя да го споделя с вас,
става въпрос за разбирането на едни и неразбирането на други за ПРАВДАТА като царство.

цитирам:

27. И вървеха след него много множество народ, и жени, които и плачеха и жалеха за него.
28. А Исус се обърна към тех и рече: Дъщери Ерусалимски, недейте плака за мене; но за вас си и за чадата ваши плачете;
29. защото ето, идат дни в които ще рекат: Блажени неплодните, и утробите които не са раждали, и съсците които не са кърмили.
30. Тогаз ще начнат да казват на горите: Паднете върх нас, и на планините: Покрийте ни.
31. Защото ако правят това със суровото дърво, какво ще бъде със сухото?
32. А караха и други двамина с него, които беха злодейци, да ги затрият.
33. И когато дойдоха на местото, което се нарича Лобно, там разпнаха него и злодейците, едного отдесно а другиго отлево.
34. А Исус казваше: Отче, прости им, защото не знаят що правят. И като делеха дрехите му метнаха жребие.
35. И стоеше народът та гледаше; а заедно с него и началниците ругаеха се и казваха: Други избави: да избави себе си ако е той Христос, избраният Божий.
36. Подиграваха му се още и войните като пристъпваха до него та му подаваха оцет
37. и казваха: Ако си ти Цар Юдейски, избави себе си.
38. А имаше и надпис над него отгоре, написан с писмена Гръцки, Римски, и Еврейски: ТОЗИ Е ЦАРЪТ ЮДЕЙСКИ.
39. И един от обесените злодейци хулеше го и казваше: Ако си ти Христос, избави себе си и нас.
40. А другият отговори и му запретяваше и казваше: Ни от Бога ли не се боиш ти, който си в същото осъждение?
41. И ние праведно сме осъдени, защото възприемаме достойното на това що сме сторили; а този нищо зло не е сторил.
42. И казваше на Исуса: Помени ме, Господи, когато дойдеш в царството си.
43. И рече му Исус: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с мене в рай.
44. А беше къде шестия час, и стана тъма по всичката земя до деветия час;
45. и потъмне слънцето, и завесата на храма се раздра през сред.
46. И извика Исус с голем глас и рече: Отче, в твоите ръце предавам духа си. И това като рече издъхна.
47. И като виде стотникът станалото, прослави Бога и казваше: Наистина този человек бе праведен.
48. А всичките народи които беха надошли да гледат, като виждаха това което стана, връщаха се биещи се в гърди.
49. А всичките негови познайници, и жените които беха дошли след него от Галилея, стоеха от далеч и гледаха това.
50. И, ето, человек некой на име Иосиф който беше съветник человек благ и праведен,
51. (той не беше съгласен със съвета и делото им,) от Ариматея, град Юдейски, който и сам ожидаше царството Божие,-
52. той дойде при Пилата и поиска телото Исусово.

Сигурно забелязвате кои точно имам впредвид, аз установих че са трима от цялото множество присъстващи на
събитието (възможно е да е имало и други), единият е разбойника, втория е стотника и Йосиф от Ариматея е третия. Тия тримата разбраха нещо важно, за правдата.
Искам да ви обърна вниманието най вече към разбойника, който се опитваше да възпре
безумието на другия разбойник, ето и какво му каза ние сме осъдени ПРАВЕДНО, а този човек не е сторил зло. И най вече думите му
към Господаря на живота: спомни си за мен когато дойдеш в ЦАРСТВОТО Си. Дори и в този последен момент от живота си този човек
прозря ИСТИНАТА и бе СВОБОДЕН според Божeствения отговор: още днес ще бъдеш с мен в рая, правя си извода и че му се вмени за ПРАВДА. Не подценявам и другите двама,
за стотника пише че прослави Бога наричайки човека Исус праведен (дори чуждия разбра). А Йосиф за когото също пише че е благ и праведен и не е бил съгласен със злите дела на сънародниците си и сам е очаквал царството Божие и вярвам че с водителство от Бога се е погрижил за Исусовото тяло (пък и така се е сбъднало написаното) за Него, че ще бъде погребан в гроба на богатия. Дори и в временната смърт Бог се е погрижил за Сина си! и за Йосиф естествено. Делото му съответстваше на вярата му към Исус като Цар на царство на правда.

ПРАВЕДНИЯТ който не е вършил зло и неправда да бъде погребан в гроба на богатия ПРАВEДЕН човек.

Исая 53:9. И определиха гроба Му между злодеите, Но по смъртта Му при богатия;
Защото не беше извършил неправда, Нито имаше измама в устата Му.

Надявам се разсъжденията и цитатите ми да са били в полза на истината и кротостта и правдата.

Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

elisei

Струва ми се, че темата позастоя малко, поспряха се отговорите, може и да трябва технологично време да се разсъждава не съм сигурен. Но съм сигурен в едно че тя (темата) има нужда от развитие и смятам да допринеса малко като продължа да пиша в нея, макар и не съвсем подготвен, не съвсем готов да изразя всичко точно, ясно, готов съм да слушам поправления, изобличения и т.н. Вярвам че така ще порастна (пък и не само аз), но стига с лирични отклонения искам да ви говоря за Правдата тази която виждам, усещам, която струи от почти всяка книга в Божието Слово. Днес ще се спра отново на евангелието на Лука 1 глава а именно:

5 По времето, когато Ирод беше цар на Юдея, имаше един свещеник на име Захарий, който беше от рода на Авия. Жената на Захарий беше от рода на Аарон и се казваше Елисавета.
6. Захарий и Елисавета бяха праведни пред Бога и изпълняваха безукорно всички Господни заповеди и предписания.

Какво казва писанието за тези хора Захария и Елисавета бяха праведни пред Бога. Как? изпълняваха без укор всички заповеди и предписания. Бог който е всемогъщ и силен и присъства навсякъде вижда тази тяхна праведност и ги дарява с рожба която ако зачетем евангелието виждаме че им е липсвала и то много, били са в напреднала възраст и двамата. А и когато ангел се явява на Захария му казва не бой се молитвата ти е чута (едно невероятно обещание) нека го прочетем:

Не бой се, Захари, защото твоята молитва е чута, и жена ти Елисавета ще ти роди син, когото ще наречеш Иоан.
14. Той ще ти бъде за радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за неговото рождение.
15. Защото ще бъде велик пред Господа; вино и спиртно питие няма да пие; и ще се изпълни със Светия Дух още от зачатието си.
16. И ще обърне мнозина от израилтяните към Господа техния Бог.
17. Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ.

Виждам как тази праведност бива възнаградена от нашия Баща хем им дава мъжка рожба хем и му се предрича велика съдба, вниманието ми прикова 17 стих обръща сърца на бащите към децата и непокорните към мъдростта на ПРАВЕДНИТЕ, приготвя народа!

По нататък и самият наш Господ Исус Христос свидетелства за него няма по велик раждан от жена...:

Лк.7:24 А когато си отидоха изпратените от Йоан, Иисус започна да говори на множествата за Йоан: Какво излязохте да видите в пустинята? Тръстика ли, от вятър разлюлявана?
Лк.7:25 Но какво излязохте да видите? Човек ли, в меки дрехи облечен? Ето, великолепно облечените и онези, които живеят разкошно, са в царските дворци.
Лк.7:26 Но какво излязохте да видите? Пророк ли? Да, казвам ви, и повече от пророк.
Лк.7:27 Това е онзи, за когото е писано: Ето, Аз изпращам вестителя Си пред Твоето лице, който ще устрои пътя Ти пред Теб."
Лк.7:28 Казвам ви: между родените от жена няма по-велик от Йоан Кръстител; но и най-малкият в Божието царство е по-голям от него.
Лк.7:29 И когато чуха това, целият народ и дори бирниците, признаха Божията правда, като се кръстиха с Йоановото кръщение.

вижте какво се казва накрая дори и бирниците признават Божията правда как? кръщават се с Йоановото кръщение за разлика от фарисеите и законниците за които пише:

Лк.7:30 А фарисеите и законниците отхвърлиха Божията воля за себе си, тъй като не се бяха кръстили от него.

те не се кръстиха и отхвърлиха волята на Бога за животите си, жалко много жалко. Надявам се в очите на своя Баща да не съм нито фарисей нито пък с такава закваска, нито законник който не разбира благодатта и истината дошли за мен (нас) в Господаря ни Царя възкръснал от мъртвите стоящ отдясно Му Исус Назарянина.
Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

Владо

Праведен и праведност :    корен – ,,прав" – смисъл- изправен пред съда, изправен като свидетел, или като обвиняем; изправен пред съд; ,,прав" – ,,изправен от легнало положение", из-правен- направен прав от изкривяване, поправен; от тук идват и старобългарските думи ,,оуправити, оуправлион"- ,,да оправя, да поправя нещо, което е било повредено", ,,отстранявам повреда на нещо повредено" и ,,да управлявам нещо, което ми е било поверено" – т.е. да държа нещо, някой ,,прав" спрямо горните смисли = да не е изкривен, да е невинен пред съд.

Добре е да се разгледат думите, словообразувани от ,,прав" чрез представка и наставка : из-по-на-о- ; също така :  прав-еден, прав-о (оттук идва и днешният смисъл на съдебно ,,право"- възможността и способността на някой да се защитава пред съда, да е прав пред съда, да е невинен пред съд), прав-и, прав-а, прав-о-съд-ие, прав-о-съд-ен. ,,Прав-див" и ,,Прав-еден" са производни думи на ,,прав" и тяхната семантика (смисъл) са свързани със значението и смисълът на ,, поставен в / пред съд " и ,,някой, който е поправен (в поведение)" , както и ,,някой, който е бил в недобро положение/състояние и е бил ,,изправен/поправен (вътрешно и външно)". Също така е добре да се види и значението на ,,прав-да" , ,,прав-о", като да се има в предвид, че ,,правда" е еквивалентно на днешната широкоупотребявана дума ,,истина", а ,,не-правда" = ,,не-истина"(ст.б.), днешно книжовно- ,,лъжа, изкривена истина, изопъчена истина".

,,Няма праведен нито един" е в смисълът ,,...че всички съгрешиха и никой не заслужава да бъде оправдан ..."пред / от / Самият Съдия на живите и мъртвите. Но въпреки че има право да избие всички както в денят на Ной, пак Бог  препоръчва СВоята любов и милост към нас в това, че пожертва Сина Си за нас тогава, когато ние бяхме не-прави, не-праведни в съда Му и по Силата на Своята Милост и неразбираема и велика любов Той ни протегна ръка и ние, които живеехме в тъмнина придобихме право да бъдем сънаследници с /заедно с/  Йешуа от Назарет, Божият Единороден, Святият Божий.

Също така е редно да се отбележи, че правдата от Бог (Неговото съдебно право и Неговата позиция да е ,,винаги прав" в  Своят Съд спрямо Своето слово /което в този разгреждан случай е ,,съдебно, обвинително" слово/) надминава човешката ,,правда" (т.е. ,,непорочността" и ,,невинността" на един потомък на Адам, изправен пред Божият престол и съден спрямо Божият закон и спрямо Неговото слово). Т.е.- Бог и Само Той е и Законо-дател и Законо-творец и Този, Който Единствен има легалното, законово право да оправдава в Своят Велик Съд, спрямо изговореното обвинително слово спрямо всичките човеци, имайки в предвид греха и невъзможността им те сами да стоят ,,прави" в съда Му, в който съд никой никога не може да се оправдае, но само тези, които са приели осиновление и са станали съ-образ-ни спрямо образът на Йешуа, Човешкият Син, единствен не-грешен и единствен без-грешен и о-прав-дан в /пред съда на Бога и пред Самият Него, във всичко пок`орен, във всичко, що е направил- одобрен и само в Него Беше (и е сега) Божието благо-воле-ние (дадена блага, добра воля, като ,,воля" тук специфично произлиза от ст.б. ,,волити", което днес е еквивалентно на ,,любя", ,,обичам", ,,в-любен (съм)").

И така – Бог реши и по Своя блага, добра воля реши и извърши Спасение и Оправдание на тези, които повярват и се кръстят и им даде о-прав-дание от Себе Си и спрямо Своето слово и Своят Свят Съд, в който съд и спрямо което обвинително Слово никой никога не може да се изкара нито прав-еден, нито прав, нито прав-див, нито о-прав-дан, нито не-винен, но само обвинен праведно и справедливо и виновен и заслужил смъртна присъда. И там точно Бог реши и на определеното от Него време Той Сам изпрати Не-винният Си Син- да изпълни докрай волята Му, да бъде обвинен от човеците, но невинен пред Него, да бъде охулван, но не и похулил Святият Дух, да изтърпи наказание, но не определено спрямо законното право, а спрямо Божието решение да направи така сякаш Исус е виновен и грешен и осъден от Него, но никой не е счел и не е взел под внимание, че Божият Единороден изтърпя всичко заради Божията воля; заради заповедта и положената в Него- Самият невероятна Божия любов. И тази сентенция е пре-дълбока и пре-мъдра от който и да е и от каквото и да е; всеки, който е оправдан ще `и се възхищава във вечността, когато получи подобаващата му се награда (дано) и влезе в градът на Всевишният и го види Такъв, Какъвто е Бил винаги- Славен, Свят Съдия и Този, Който дава правда, милост, оправдание и любов. Амин.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

Виждам, че и ти смяташ, че "няма праведен ни един" означава, че изобщо е нямало праведен човек и го свързваш с оправдание по някакъв начин, въпреки, че на много места се говори за праведни хора пред Бога и то далеч преди идването на Месията.

Ето място, където е обсъждано точно това:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=491.msg7174#msg7174

nellenceto

Да, сам по себе си не може никой да е праведен.
всички тези стихове от коментара на Watchman се отнасят за хора, които са богоугодни, "които се боят от Бога". Мисля, че в цялата Библия, когато се говори за праведни хора става дума за хора, които са предали живота си и сърцето си на Бог, нали?
Значи отделени от вярата ни в Бог не можем да се наречем праведни.
човек + вяра в Бог = праведен
човек = неправеден
Ако греша в уравнението горе, моля някой да ми покаже къде Бог е нарекал в Библията някой невярващ праведен.

Tihomir

Цитат на: nellenceto - Май 31, 2010, 01:40:29 AM
Да, сам по себе си не може никой да е праведен.
всички тези стихове от коментара на Watchman се отнасят за хора, които са богоугодни, "които се боят от Бога". Мисля, че в цялата Библия, когато се говори за праведни хора става дума за хора, които са предали живота си и сърцето си на Бог, нали?
Значи отделени от вярата ни в Бог не можем да се наречем праведни.
човек = неправеден
Ако греша в уравнението горе, моля някой да ми покаже къде Бог е нарекал в Библията някой невярващ праведен.
В този форум дискутираме неща, които са в контекста на Божиите думи.

Не съм видял някой да е твърдял, че "невярващият е праведен".

В Словото нямаме дефиниция, подобна на тази, която дават американските/английските евангелия, т.е. "предали живота си и сърцето си на Бог". Всичко принадлежи на Бога и няма какво да му предаваме. Какво означава "предавам сърцето си на Бог"? Няма такъв израз в Словото. Това е твърде метафорично твърдение, с каквито твърдения Бог не борави. Има да оправиш пътищата си пред Бога, което е съвсем ясно нещо.

Ако човек вярва в Бога, това НИЩО не означава. Човек може да вярва в Бога и да е нечестив. Прочети Йоан 8:31 и нататък, за да видиш хората, които са повярвали в Месията как искаха да го убият с камъни. Това, че са повярвали в Месията не го пиша аз, а е записано в Божието Слово. Бесовете също вярват и даже треперят. Колко от вярващите човеци треперят? Малцина? Че значи бесовете излизат "по-вярващи" от мнозина вярващи човеци тогава.

Но колко вярващи треперят от Бога и следват Божиите праведни пътища?

Не случайно в по-голямата част от Словото Бог използва "разумни" и "неразумни", "праведни" и "неправедни", тъй като "вярващи" е имало през повечето време, но мнозина вярващи са следвали своите си нечестиви пътища въпреки това.

Когато четеш за "вярващи" в Словото погледни контекста на това, което е писано. Там обикновено се говори за хора, които много добре познават Писанията и знаят в какъв контекст е всичко това.

Тук във форума нарочно наблягаме на правилното използване на думите, защото (в случая) "вярващ" е станало като дъвка в устата на мнозина и е загубило значението си. Затова "праведен" и "нечестив" са може би най-добрите определения, които самите Божии думи дават.

constant

ЦитатКогато четеш за "вярващи" в Словото погледни контекста на това, което е писано. Там обикновено се говори за хора, които много добре познават Писанията и знаят в какъв контекст е всичко това.

Тук във форума нарочно наблягаме на правилното използване на думите, защото (в случая) "вярващ" е станало като дъвка в устата на мнозина и е загубило значението си. Затова "праведен" и "нечестив" са може би най-добрите определения, които самите Божии думи дават.

Това, че щом за някого, някакво понятие от Писанията, е станало дъвка, означава ли, че трябва да се откажем от този израз?

Ами, че и хората от света, имат себе си за праведни.
Тогава, след като сме се отказали от определението за вярващи, то няма да е далеч времето, когато ще се откажем и от определението за праведни, понеже светът е направил дъвка и от него.

Tihomir

Казвам го с ясното съзнание колко погрешен "пълнеж" се влага в думата "вярващ" от много от хората в религиозната сфера, включително и от теб.

Щом в Словото Бог е решил да използва повече праведен/нечестив, за да дефинира разликата, редно е да се поучим от това...

Watchman

nellenceto  

a демон + вяра в Бог = ?
демон = неправеден

ако:

човек = неправеден

Системи уравнения можеш ли да решаваш? Ако да ще разбереш, че нещо математиката ти куца. Защото излиза че и демоните които вярват трябва да са праведни, или излиза, че формулата ти хич не е вярна.

Да не говорим, че когато Писанието говори за оправдание чрез вяра, не се има предвид просто вяра в Бог, а се има предвид точно определен вид вяра, която не всички които вярват че има Бог я имат.