Author Topic: Многоженството в Библията  (Read 24112 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Re: Многоженството в Библията
« Reply #105 on: March 29, 2016, 23:53:08 PM »
Много жени ще си загубят спасението, защото мъжете им давате неправомерна духовна власт, дано не ви се вмени за грях!

Би ли разяснил ?

Quote
а заради това, че Агар и синът й са в грях спрямо господаря си Авраам и спрямо Исаак!

В грях ? Защо ?

Quote
Очаквах като пример на ревност някой да спомене Иаков и мандрагоровите ябълки, но точно пък Сара да ревнува...!

Защо се караха според теб ?

А защо жените на Давид който бяха 5 на брой не се караха за него ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Многоженството в Библията
« Reply #106 on: March 30, 2016, 01:18:06 AM »
Жената не бива да ревнува- това е пагубно за нея- какво да разяснявам!?

И за втория въпрос няма какво да разясня- всички знаят историята!

Караха се защото бяха сестри (двете жени на Иаков), а Моисей не разрешава мъж да има две жени, които да са и сестри!С Давид нямат причина да се карат!
И сега да обяснявам смисъла на думата развод? Агар се разделя с Авраам по Божията воля. Това пише в словото. Божията воля не е да бъде вразумена- тя и синът й, а да бъде отделена. Била е плътска, агресивна жена и й се е дало шанс да се поправи, но го е пропиляла.
 Ако имаше многоженство разводите и разбитите сърца щяха да са много по- малко! И вкарвам условието, че разбито сърце е дума- илюзия. Разбитите семейства водят до разбити сърца и животи на децата. Другото са ветрове в главата в следствие на нашето коравосърдечие- тези, които се развеждат не им пука за поколението им (най- малко на единия от двамата) Историята е доказала многоженството в чисто практически план, а това, че библията не му обръща толкова голямо внимание е признак, че не е нужно да го прави! Хората, обаче, са друга работа- те явно имат отчайваща нужда да търсят под вола теле и да изравняват двата пола, оставяйки врати на Сатана за дейности вътре в тях!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Многоженството в Библията
« Reply #107 on: March 30, 2016, 12:29:10 PM »
Трябва да правиш разлика между разделяне и разрушаване на брачния закон. Разрушаването на брачния закон става eдинствено след смъртта на единия от двамата. Когато напусне единия от двамата, независимо дали е "официално" или "неофициално", брачният закон си остава в сила. Затова ако жена се разведе (юридически) и се омъжи за друг, имаме прелюбодейство, поради валидността на брачния закон.

Ето защо "развод" реално не може да има при живи съпрузи, като единственото позволение е дадено от Моисей поради коравосърдечието на евреите и то само за случая, когато жената не е обезчестена, т.е. "разводът" е ставал още в същия ден/вечер, когато е била сватбата, защото мъжът не е харесал нещо в нея, очевидно става въпрос за нещо в голотата й. Жената си е оставала неопетнена от мъжа. Това в наши дни сигурно се счита за нищо, но според Бога това е неправда дори и да не е обезчестена жената. Причините? Една от причините е, че това е договор. Много сериозен договор, който е бил потвърден сред много свидетели. Тези свидетели после отиват по местата си и остават с впечатление, че тези двамата са семейство, а всъщност на сутринта излиза, че вече не са. И когато мъжът или жената ги видят с други, започват приказки и се опетняват имената им, както и имената на родителите им. Иди разправяй после на 100+ човека гости какво е станало.

Историята какво е "доказала" не виждам да е "доказано" от Писанията. Аз дори не виждам и историята какво толкова е "доказала". Мога да ти дам пример, че в източната култура разводите са много по-малко отколкото в западната, където уж са 1 мъж и 1 жена. И това ако го броим за "историята доказва", значи историята "доказва" точно обратното. Затова недей много да се осланяш на "историята", защото гледаш само половинчата история, а не нещата в общ план, както е библейският поглед.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Многоженството в Библията
« Reply #108 on: March 30, 2016, 13:04:36 PM »
Quote
Ето защо "развод" реално не може да има при живи съпрузи, като единственото позволение е дадено от Моисей поради коравосърдечието на евреите и то само за случая, когато жената не е обезчестена, т.е. "разводът" е ставал още в същия ден/вечер, когато е била сватбата, защото мъжът не е харесал нещо в нея, очевидно става въпрос за нещо в голотата й.

Не знам на какво основание го вадиш този извод, но аз внимателно прегледах текста от Второзаконие 24-а глава и там, ако и да не става ясно при първия мъж колко време е бил с нея и какво се е случило, при втория се казва, че тя е била "осквернена", което в случая говори за това, че тя вече не е девица. Очевидно това показва, че напускането за което говори Моисей не е нещо, което можело да се случи само след първата брачна нощ и то при условие, че жената е останала девица след нея.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Многоженството в Библията
« Reply #109 on: March 30, 2016, 13:08:03 PM »
Изводът го правя на база на думите "види нещо грозно в нея", които бях изследвал преди време.

Оскверняването е записано в случай, че се върне пак при първия мъж независимо дали вторият е починал. Не става въпрос просто за девственост, защото ако беше така, то тя щеше да е осквернена още при втория мъж.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Многоженството в Библията
« Reply #110 on: March 30, 2016, 13:11:13 PM »
Всъщност текста казва именно това, че тя е осквернена при втория мъж, затова първия не може да я вземе и то при условие, че първия вече я е напуснал веднъж. Няма ограничение друг мъж да я вземе, ако и да е "осквернена" от втория.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Многоженството в Библията
« Reply #111 on: March 30, 2016, 23:42:39 PM »
Тихомире, всъщност къде не можем да се разберем с теб? Защото аз също смятам, че сексът е договор- завет, който не трябва да се нарушава! И къде, когато историята доказва писанията, не бива да се осланяме на нея?
 Историята е наука, а за мен в частност историята е наука за взаимоотношенията между Твореца и неговото творение! А дали е писана в Библията или не е, разликата е в това, че когато е извън библейска, историята е трудна за тълкуване, защото Творецът не съществува като фактор в историческите анали!
 Ето ти пример- българската история- били сме под турско робство и още се смятаме за страдалци поради този факт, а под робство попадат само определени народи в определени ситуации, многократно описвани от пророците, съдиите и Моисей- чрез един народ, Господ съди друг, до момента, в който чрез трети народ Господ съди този единия. Мога да докажа, че този принцип е запазен, дори при робството на Израел в Египет!
 Това приложимо към България можем да го видим до днес- свобода изключително трудно отвоювана на Шипка, а след това живот като свободни хора на моменти по- тежък и от оня, който е бил докато сме били под турско. Следва комунизъм и накрая това днес! И ние все още се мислим за страдалци и не виждаме как Бог ни наказва с причина и цел! "Властта е такава каквато народа заслужава" не- библейски цитат, но верен! В цял свят малко по- будните хора асоциират евреите с масоните и съответно мразят евреите, но Исус е евреин!
 И ето, обърнете внимание на хода на войната, чрез която Израел става държава...! Но да не се отклонявам от извън- библейската история!
 Ние като народ имаме ли взаимоотношения с Бог? Имаме! Всички народи имат! И всички народи са подвластни на завета сключен от Бог с Ной, защото всички сме негови потомци! И след Ной идва ред на разбъркването на езиците, тоест разбъркване на словото, което се асоциира със завет! Факта, че всички ние говорим на български означава, че ние, а и всички, които имат език имат и завет с Бог! Разликата е в това, че онези завети не са отразени в Библията и се налага да се досещаме за тях, защото Бог е избрал Израел, за да се разкрие и то само докато Израел може да носи тази отговорност (виждаме какво се случва, когато Израел се проваля). Така че да, уважавам историята, без значение дали е библейска или не е, както уважавам онази огромна част от медицината, да речем, която не е част от Библията, чрез която Св Дух(дъх) лекува и спасява животи!
И в светлината на това, там където мъжът и жената си знаят местата и има многоженство, разводите са по- редки и почти никакви, а децата са по- лесни за възпитание и насаждане на морал- исторически доказан факт, издържал изпита на времето!
 Моногамията е нещо присадено съвсем към края на човешката история и в началото е било необходимост, защото е трябвало ние- мъжете да слезем малко на земята и да се научим да си уважаваме половинките, но определено в момента половинките са тези, които трябва да се научат да ни уважават и махалото се връща!
 И за пореден път се кефя на watchman за отговорите му!
И един въпрос за размисъл- плът! И двамата стават една плът! Това същата онази плът ли е дето трябва да се умъртви?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Многоженството в Библията
« Reply #112 on: April 02, 2016, 11:41:19 AM »
Quote
Тихомире, всъщност къде не можем да се разберем с теб? Защото аз също смятам, че сексът е договор- завет, който не трябва да се нарушава!

Ти също смяташ? Че аз никъде не съм смятал така. Защо? Защото в Писанието никъде не пише, че когато човек отиде при блудница, стане една плът с нея и след това тя му е законна жена. То нали затова става въпрос за блудство, а не за брак.

Quote
И къде, когато историята доказва писанията, не бива да се осланяме на нея?
 Историята е наука, а за мен в частност историята е наука за взаимоотношенията между Твореца и неговото творение! А дали е писана в Библията или не е, разликата е в това, че когато е извън библейска, историята е трудна за тълкуване, защото Творецът не съществува като фактор в историческите анали!

Твоят проблем е, че си много измамен и е толкова лесно да бъдеш излъган ако някой ти каже, че това го има в историята. Ти май не си чел, че историята, която днес официално четеш (че и много от "неофициалните" източници) е подменена и няма общо с това, което се е случило едно време. Защо толкова "трудно" намират доказателства днес за случките от Библията? Защо като се случи нещо (примерно намирането на кости от гиганти и то дори по нашите земи) тези работи се потулват и тези кости се "губят". Някой иска да скрие нещо от историята?

Защо в "историята" четем за това как Израел е станал държава и това било според мнозина "изпълнение на пророчествата", обаче като видим пророчествата излиза, че цялото това "създаване на държавата Израел" е едно изкуствено събитие, което няма общо с пророчествата? Ти изобщо наясно ли си кой създава тази държава и какви са пророчествата, които всъщност е трябвало да се изпълнят? Наясно ли си с това, че е незаконно пред Бога това нещо?

Наясно ли си, че в днешните учебници вече променят историята относно турското робство и в следващото поколение някой като теб ще се бие в гърдите и ще каже "виж, историята учи". За подмяната на историята е записано дори в Библията.

Затова аз уважавам само историята, която е Библейска, а към всичко друго имам едно наум ако и да звучи правилно и логично, защото има части (като това за Израел — държава), което няма никаква здрава логика и Библията го доказва като изкуствена работа.

Във всичкото ти писане до тук аз виждам един човек, който не познава Писанията, но се осланя безусловно на много неща извън Писанията и градящ теории и философии върху тях, които в крайна сметка стават противни на Писанията. Обаче тъй като ти не ги познаваш, не можеш да се усетиш, че ставаш противник на Бога.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Многоженството в Библията
« Reply #113 on: April 02, 2016, 14:40:00 PM »
Кой ти говори за подменената история бре! И като те чета май излиза, че определението за блудница май не е такова каквото е. Ейго тука 1 послание на Павел към коринтяните какво казва:
 9 Писах ви в посланието си да се не сношавате с блудници,    
10 не че съм искал да кажа за блудниците на тоя свят, или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонците, понеже тогава би трябвало да излезете от света, -    
11 но в действителност ви писах да се не сношавате с някого, който се нарича брат ако е блудник, или сребролюбец, или идолопоклонник, или грабител; с такъв, нито да ядете заедно.    
Тука май думата блудник- блудница има бая по- широко значение, че и думата сношавам покрай нея! Ма нека отчетем, че аз съм тук именно защото чета библията от българският превод, а не от оригиналите като вас! И да не кажеш, че се отклонявам от темата дай библейското определение за съпруга- щото аз не виждам, например, в последната глава на съдии някакъв особен признак на духовност, когато вениаминците крадат жени от хорото и си ги правят съпруги, а именно бащите на тези жени се съгласяват да си затварят очите и да не им го вменяват.
И ще го кажа за втори път- Дето ще се занимавате с хапливи забележки, по- добре доловете Духът(Дъхът, животът) на писанията, а не буквата, а междувременно ми обяснете тесктово аргументирано с оригинални библейски текстове тезата си!

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Re: Многоженството в Библията
« Reply #114 on: April 02, 2016, 15:35:47 PM »
Quote
Жената не бива да ревнува- това е пагубно за нея- какво да разяснявам!?

Това на кои текстове го базираш ?

Quote
И за втория въпрос няма какво да разясня- всички знаят историята!

Коя история това ли ?

5 Тогава Сарайя рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачна, аз станах презряна в очите й. Господ нека съди между мене и тебе.


Караха се защото бяха сестри (двете жени на Иаков), а Моисей не разрешава мъж да има две жени, които да са и сестри!С Давид нямат причина да се карат!
И сега да обяснявам смисъла на думата развод? Агар се разделя с Авраам по Божията воля. Това пише в словото. Божията воля не е да бъде вразумена- тя и синът й, а да бъде отделена. Била е плътска, агресивна жена и й се е дало шанс да се поправи, но го е пропиляла.
 Ако имаше многоженство разводите и разбитите сърца щяха да са много по- малко! И вкарвам условието, че разбито сърце е дума- илюзия. Разбитите семейства водят до разбити сърца и животи на децата. Другото са ветрове в главата в следствие на нашето коравосърдечие- тези, които се развеждат не им пука за поколението им (най- малко на единия от двамата) Историята е доказала многоженството в чисто практически план, а това, че библията не му обръща толкова голямо внимание е признак, че не е нужно да го прави! Хората, обаче, са друга работа- те явно имат отчайваща нужда да търсят под вола теле и да изравняват двата пола, оставяйки врати на Сатана за дейности вътре в тях!

Да ама закона на Моисей беше даден по-късно. А те се караха, защото се надпреварваха коя да има повече деца. В една надпревара винги има губещи които съответно са недоволни... :)

Агар реално нямаше брачен договор с Авраам ти къде четеш обратното ? А дали е по Божията воля е една друга тема. Като цяло не ми е много ясно дали въобще се води наложница, ако някой има разбиране да сподели.

Да тука съм съгласен, че ако имаше "официално" разрешено многоженство, щеше да има много по-малко семейни проблеми и прелюбодейства.

Изравняването на двата пола, или така нареченото даване права на жената си е една от големите лъжи която жените и света са приели. Съответно хората си носят последствията от своето неверие.

---
А това това за блудниците дето си го писал нещо нищо не схванах.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Многоженството в Библията
« Reply #115 on: April 02, 2016, 18:19:24 PM »
Жената не бива да ревнува, защото ако имаме налице многоженство, тя върви срещу божията воля и правото на мъжа да има и други освен нея, а текстът е към края на "песен на песните" "Ревността е като преизподнята"

Именно, става въпрос за този пасаж. Сара не ревнува както го правят сегашните жени, тя просто се дразни от поведението на Агар, защото в едно семейство трябва да има мир и хармония, а то няма, защото в случая Агар се големее без причина и тя вижда вина в Авраам, че не я поставя на място, а най- вероятно Авраам е опитал всичко, но нищо не е проработило. На края й казал "тя е твоя слугиня, оправяйте се" Много хубав текст изобличаващ изродите, които си бият жените. Авраам е имал властта да дръпне един пердах на Агар и да я постави дето й е мястото, но определено не го е правил!
 И тогава и сега решението е отваряне на вратата и посока дето й видят очите, а не побой!
А за блудниците и сношаването темата е дълга, но същината е, че и с блудница да го правиш, тя пак ти е жена, защото сексът е завет, договор! Друг е въпросът, че тя не го възприема така и след теб обслужва следващия! Това е завет, който е с далеч по- малка стойност в сравнение с това да е девствено момиче, разбира се, но пак е завет!
 От друга страна, при жената има една подробност- тя се спасява чрез детеродната си функция! Представи си следната ситуация- жена с 8 деца от 8 различни мъже, а децата й всичките вярващи, спасени християни! Можеш ли да възприемеш тази жена за блудница? Другият голям грях според мен е омаловажаването на секса като завет чрез противозачатъчните- правиш секс с жена, но се пазиш да не забременее- пазиш и нея и себе си!
 Отде накъде като основната функция на секса е забременяването?! Той за това е сътворен!
И после и следващата ситуация- мъж, който не може да има деца, но му се иска да има. Той позволява на жена си да прави секс с други мъже единствено с цел тя да забременее и да му роди дете, което по- късно става спасен християнин! Това блудство ли е? В женският вариант ни е познато- знаем за Яков и неговите жени, но в мъжкия?
 Ето ви сега и самарянката, и блудниците при Соломон дето си делят детето, опита на Авраам да стисне зъби и да си остави жената на някой от околните царе, та дано забременее, макар, че не е написано черно на бяло, жената на синовете на Юда(там стиховете около Онан дето си хвърлял семето на земята), която успява да се направи на блудница и да забременее от свекър си.... Дали целта не оправдава средствата и дали ако говорим за плът, същата онази плът за която се казва, че трябва да съразпнем с Христос е тази, която подлагаме на тези неща не е особено приоритетна и дали разликата е между буквата и Божията воля? Нещо като съботата- Съботата за хората или хората за съботата? Тоест сексът е договор и е нещо свято във взаимоотношенията ни с Божеството, но ние нямаме взаимоотношения със закон, а с Личност, която Е над закона, точно както Е и над съботата!

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Re: Многоженството в Библията
« Reply #116 on: April 02, 2016, 20:13:38 PM »
Добре е малко да спреш със свободните съчинения. Тук бих коментирал единствено тоя пример за мъжа дето не можел да направи дете, а именно:

А Яков се разгневи на Рахил, и рече: Нима съм аз, а не Бог, Който е лишил утробата ти от плод?

24 Така казва Господ изкупителят ти, Който те е образувал в утробата: Аз съм Господ, Който извърших всичко; Който сам разпрострях небето, И сам разстлах земята;


С други думи Бог е този който отваря и затваря женската утроба, примера и с Авраам и Сара е достатъчно добър и противоречащ на тоя ти пример. Или мислиш, че Авраам трябваше да си даде жената на друг за да има дете...
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
Re: Многоженството в Библията
« Reply #117 on: April 02, 2016, 20:30:02 PM »
Или мислиш, че Авраам трябваше да си даде жената на друг за да има дете...

Да, именно...

Интересното е, че не Авраам даде жена си на друг мъж, а Сара взе нещата в свои ръце да "реши" проблема....

5 Тогава Сарайя рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачна, аз станах презряна в очите й. Господ нека съди между мене и тебе.
..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Многоженството в Библията
« Reply #118 on: April 02, 2016, 20:30:33 PM »
Ти имай увредени сперматозоиди, па да те видя как ще си направиш дете! Ма не си на мястото на тези дето имат зор! И съм съгласен с теб, че това са свободни съчинения- нали за това ги наричам ситуации! Има много ситуации, поради които не можем да приложим библията, защото там няма такива! А  как ли е било когато хората са нямали библията въобще...?
Авраам нямаше деца и това беше кръста, който си носеше! Нормално е да иска да се оттърве от този товар! Сара беше в същата ситуация. Аз и ти не сме го преживяли за да знаем докъде биха стигнали Авраам и Сара, за да имат дете!

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Re: Многоженството в Библията
« Reply #119 on: April 03, 2016, 01:12:00 AM »
Quote
Ти имай увредени сперматозоиди, па да те видя как ще си направиш дете!

Искаш да кажеш, че за Бог има невъзможни неща ли ?
Иначе ако приема хипотетичната ти ситуация, то тогава тия неща са следствие от нещо в живота на тоя конкретен мъж, а защо не и рода му.

Quote
Има много ситуации, поради които не можем да приложим библията, защото там няма такива!

Съгласен съм - има такива ситуации, но за хората които нямат познания. Някъде вече ти цитираха думите на Исус, че проблема е в непознаването на Писанията.

Просто всички неща които изброяваш по-горе са следствие на неправеден живот и всеки си носи последствията от това без значение дали го разбира.

Моя съвет към теб е да седнеш да почетеш стари теми из форума, има обсъждани доста неща. Когато пишеш да почнеш да мислиш в посока разделяне на този свят (неправедно) от това което е в Библията (праведно). Не друго, но говоренето по-принцип за нещата които са тясно профилирани и ваденето на локални/глобални изводи обърква хората които не знаят какво ти е в главата, а четенето на мисли е само по-филмите.

И най-вече, похвално е, че се опитваш да свързваш нещата с текстове от Библията, но без смирение пред Бог няма да станат нещата. В теб все още има много от светските разбирания и това си личи в мненията които изказваш. Не забравяй, че света лежи в лукавия, а е последно време и има твърде голяма вероятност да му видим края. Т.е. света е с тотално подменени основи за разбиране на фундаментални неща.

Както се коментираше в някоя тема, може да спреш радио/телевизия/клипчета... поне за известно време месец два. Сам ще видиш разликата...
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]