Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Изследване на Библейски термини и думи => Topic started by: Палко on March 20, 2016, 11:58:13 AM

Title: Многоженството в Библията
Post by: Палко on March 20, 2016, 11:58:13 AM
Quote
Принципно многоженството не е забранено нито под Стария, нито под Новия завет. В Новия завет има препоръка старейшините да бъдат мъже на една жена, но за останалите хора няма подобно изискване или забрана за многоженство.

Това означава ли, че ти нямаш проблем с многоженството и смяташ, че човек може да има повече от една жена? И смяташ ли, че щом за нещо няма ясна и точна заповед да не се прави, то тогава може да се върши?
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Watchman on March 20, 2016, 12:18:29 PM
Аз имам проблем с това с което Бог има проблем. Ако Бог не е имал проблем с Авраам, Яков, Моисей, Давид, нито аз имам проблем с тях, нито с многожеството. Тук не става въпрос просто че няма заповед против многожеството, а имаме много примери в Писанията за Божието благоволение към светии, които са имали повече от една жена и това никога не е било проблем за Бога, нито е било пречка Бог да ги употреби мощно за славата Си.

При все това аз смятам, че е препоръчително един мъж да се придържа към това да има една жена, но в никакъв случай не мога да го нарека забранено, при условие, че Бог не е счел за необходимо да го забрани.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 20, 2016, 23:10:02 PM
 Темата май е сменила  насоката си :)
Моето мнение е, че не за всичко, което е неправилно в живота ни Бог веднага реагира с шамари и тояга.
Това което можем да наблюдаваме е как в различните етапи от живота на човечеството Бог има различен подход и във всеки от тези етапи можем да наблюдаваме как Той ни се разкрива, но в крайна сметка ясно се запазва Неговата същност.
 Давам един пример от живота, понеже знаем това, че Бог ни е поставил в един свят, който чрез това което ни заобикаля и начините му на функциониране ни говори за духовните принципи, за да ни е по лесно да ги възприемем и да дойдем до решените да ги приложим в живота си. Баща и детето му.
 Нашата родителска загриженост ни води в това да даваме шанс, възможност и помощ на децата си. В това време ние ги виждаме как се заблуждават и често се провалят в стремежа си да се изявят. Във всичкото това време има неща, които им казваме ясно и не отстъпваме на тяхната упоритост, но има и такива, които пренебрегваме временно, осъзнавайки, че на този етап не могат да ни разберат и да се справят с това. Да те и с егоизма, с ината и с други неща не могат, но преценяваме, че са фундаментални и не можем да отлагаме правилното им изграждане.
 Защо смятам така?
Има едни думи на нашият Господ и те за мен са ключови за разбирането от което се нуждаем: Чули сте, че е било казано ..., но Аз ви казвам ...
Така Той оставя в нас разбирането, че Бог не се отказва от първоначалното, което е утвърдил, ако и за определен период от време ние да сме излезли или да не сме били способни да го живеем. Хората се отклоняваме от Неговата воля, но Той ни завръща, така както пастиря завръща овцете си когато се разпръснат.
 Така, че имаме на лице следното:
Бог създава един мъж и една жена и Слово то Му за всички хора е изговорено за един мъж и една жена. Това, че е за всички освен Адам и Ева разбираме от самите думи, които казват: "Ще остави човек баща си и майка си." Атова, че не е за първите е ясно от факта, че нямат бащи и майки.
 В Новият завет споменава се за епископите и дяконите, иначе казано стареите да са мъже на една жена. Добре, щом тези които дават пример на останалите имат пред себе си това правило как тези  които следват примера им могат в същност да живеят по друг начин?
 Бог мрази напускане, нали? А защо дава заръка за напускане в Мойсеевият Закон?
Матей 19:8
Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така.
Марк 10:5
А Исус им рече: Поради вашето коравосърдечие ви е написал тая заповед;

Бог ни връща към изначалната Си воля, не трябва да се фокусираме върху временното ни отстъпление и да го разглеждаме като нормално. Защото ако бе нормално щеше да ни остави в него.
А за това, че не ни наказва и гълчи за всичко и по всяко време, четем: Плачът на Еремия 3:22
Че по милост Господна ние не се довършихме, понеже не чезнат щедростите Му.

Братя ... забравете за многоженството. Сестри ... бъдете спокойни, няма да ни делите с други.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 20, 2016, 23:22:00 PM
Да добавя и това, че живота на старовременните е пример за нас. Добре виждаме и можем да преценим, че този пример не е добър.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 20, 2016, 23:32:38 PM
Стояне, ти не познаваш Писанията, за да твърдиш подобни неща.

Христос не го гониха, защото отхвърляше Писанията, а защото ги утвърждаваше. Ако толкова с лека ръка Христос беше казал — чули сте, че е казано, обаче това са глупости, мене слушайте — веднага щяха да го убият с камъни, защото фарисеите познаваха Писанията. Те обаче не го обвиниха в отхвърляне на Писанията, а в това, че им изявяваше греховете и че показваше, че е Божият син.

Христос като казваше "чули сте, че било казано" НИКЪДЕ не отрече, че това не е вярно. Напротив, той го утвърди и показа, че има и още по-сериозно нещо. И всичко това, което той каза го пише в Писанията. Предполагам не си го чел и затова ти се струва нещо ново. Христос не добави нищо ново към Писанията освен една единствена заповед — да се обичаме един друг (и това го каза само за тези, които са истинските във вярата, когато Юда си тръгна... много е погрешно да се счита, че го е казал за всички, които говорят религиозен език — не, само за утвърдените).

Що се отнася до старовременните не случайно пише — върнете се към старите пътища, а не да се измислят новости. Бог не само не каза, че вземането на още жени е грях, но и го потвърди не на едно място. Ти говориш за напускане, което Бог никога не е казвал да се прави, нито е подкрепял. Бог говори (например) за Давид, че е изпълнил всичко както трябва освен делото с хетееца Урия. Давид е имал няколко жени (като една от тях го остави по едно време). Ти обаче казваш — той Бог не разбира много, защото е бил един едно време, след това се е променил и в Христос вече виждаме друг бог. Това ти е реалната изповед (която ще почнеш да отричаш в отговора си). Щом Бог е същият вчера днес и завинаги и щом е казал, че Давид извърши всичко както трябва освен делото с хетеецар Урия, значи това, че Давид е имал няколко жени (едновременно) не е било зло пред Бога.

Всичко, дадено в Писанията, е дадено за поука, поучение и поправление. Това, което е грях е изобличено като грях. Пътят е посочен. Ако Бог е казал, че нещо е било добро, тогава кой ще се осмели да каже — не е така?

...е как кой. Винаги се намират такива.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Watchman on March 20, 2016, 23:39:38 PM
Quote
Братя ... забравете за многоженството. Сестри ... бъдете спокойни, няма да ни делите с други.

Като се има предвид, че исторически жените винаги са били повече от мъжете като бройка, а в църквите разликата в бройката е драстична в полза на жените, никаква утеха не даваш на жените с тези си думи, точно обратното. Повечето жени не могат да си намерят мъже и отиват в света за такива.

За останалите неща си писал свои разсъждения, но пак няма никакво библейско основание да се отрича многожеството, въпреки че както казах и преди и винаги съм казвал модела един мъж-една жена е препоръчителен.  Няма обаче никакво основание да се счита че примера на старовременните е лош. Ако беше лош израилевите племена щяха да са две а не 12, защото избраната жена на Яков - Рахил му роди само два сина. Излиза, че Бог е имал нужда от многожеството за да даде начало на Божият народ с неговите 12 племена. Ние въпроса за многожеството сме го разисквали в други теми по-подробно, затова няма нужда да отклоняваме тази тема от основната й тематика.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Valipeti on March 21, 2016, 00:22:23 AM
Quote
въпреки че както казах и преди и винаги съм казвал модела един мъж-една жена е препоръчителен.  Няма обаче никакво основание да се счита че примера на старовременните е лош.

Ако примерът-един мъж/една жена е препоръчителен, а многоженството не е лош пример, тогава аналогично днес не е лошо ако имаме няколко жени, но е още по-добре ако е само една. Тогава някои от светиите може да не могат да се ограничат до препоръчителния вариант и да си вземат повечко жени, което пак е добро. Стига закона на държавата да разрешава. Пък може и да я смени ако му пречи на намерението. Така излиза от разсъжденията до тук в темата
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 00:28:28 AM
Valipeti,

Ти май не си прочел внимателно какво пише в Писанията относно множенството и напускането, но правиш изводи, които са наизуст казани, дори извърташ писаното по-горе, което ме отврати. Бог нито отхвърля многоженството, нито подкрепя напускането.

Напускането е било позволено поради коравосърдечието на евреите и то в много специфичен смисъл — ако жената не е обезчестена. С други думи, женят се, съблича се жената, мъжът я гледа и й казва — о, не ми харесваш, грозна си ми. Не я обезчестява и я оставя. Ето това е било пак зло пред Бога, обаче е било позволено заради коравосърдечието им, но пак без да се нарушава девствеността на жената. Такава не е имала право да се върне пак при този мъж, но е можела да се омъжи за друг.

Не знам какви представи имате за това позволение, обаче Бог никога не е позволявал жена, която е минала през леглото на съпруга си да напуска мъжа си, нито мъжът да я напуска.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Watchman on March 21, 2016, 00:36:03 AM
Ако Бог не е забранил или ограничил нещо, кой е човек та да се поставя на мястото на Бога и да иска да прави корекции? Или кой е онзи, който ще забрани онова, което Бог не е забранил? Всъщност мнозина се натискат да забраняват онова, което Бог не е забранил и Писанието говори за такива. Но аз не искам да имам дял с такива хора, нито с техните дела.

Всеки човек носи отговорност пред Бога какво ще прави с живота си и как ще постъпи по отношение на брака и семейството си. Ние не сме в позиция да ги изобличаваме за онова, което Бог не е изобличил, нито да хулим онова, което Бог не е нарекъл зло.

Държавата е последния проблем в случая. Държавата единствено забранява някой да има граждански брак с две жени едновременно, но не ограничава да има човек колкото съпруги иска без да въвлича в това институцията наречена "граждански брак".

Интересно колко хора в тази тема, а и други касаещи държавата много държат да се позовават на нея, а въобще не знаят какви са законите.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Valipeti on March 21, 2016, 00:37:22 AM
Аз само цитирах това, което сте писали по-горе. Според писаното, многоженството не е лош пример. Та щом не е лош, аз ли правя изводите?
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 00:39:04 AM
Quote
Пък може и да я смени ако му пречи на намерението. Така излиза от разсъжденията до тук в темата

Аз не виждам къде пише "да я сменя ако му пречи на намерението", нито някой да е разсъждавал в такава насока. Ето това ме погнуси в твоето писане.

И един въпрос: Според писаното къде многоженството не е лош пример? В Библията или тук във форума?
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Watchman on March 21, 2016, 00:41:06 AM
Quote
Аз не виждам къде пише "да я сменя ако му пречи на намерението", нито някой да е разсъждавал в такава насока. Ето това ме погнуси в твоето писане.

Ами да, уж "само цитирал", ама взел че добавил каквото му хрумне. Те и Библията така "цитират", ама си вярват после, че "само цитирали".
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Valipeti on March 21, 2016, 00:55:11 AM
Да смени държавата, която му пречи със закона си , а не да смени жената. Съжалявам за недоразумението!

Quote
И един въпрос: Според писаното къде многоженството не е лош пример? В Библията или тук във форума?

Уочман писа:

Quote
Няма обаче никакво основание да се счита че примера на старовременните е лош. Ако беше лош израилевите племена щяха да са две а не 12...

Тук говори за многоженството.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Watchman on March 21, 2016, 01:10:42 AM
Никой не е говорил въобще за смяна на държавата поради желание за многоженство. Това ти си го измисли, при все че твърдиш, че само си цитирал.

По отношение на лошия пример. Винаги когато в Писанието някой Божий човек даде лош пример, това е било изобличавано от Бога:

- Давид прелюбодейства - Бог го изобличи и строго го наказа
- Соломон се отклони в идолопоклонство - Бог го изобличи и наказа
- Моисей се разгневи и удари скалата - Бог го изобличи и строго го наказа
- Илий беше оставил синовете си да безчинстват в храма - Бог го изобличи и наказа
- ...

Няма абсолютно никъде в Писанието да намерим място в което Бог да е изобличил свой светия за това, че е имал повече от една жена. Ако това беше лош пример, щеше да бъде изобличено, както всичките други лоши примери от живота на Божиите хора.

С това въпроса за "лошия пример" приключва.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Valipeti on March 21, 2016, 01:25:04 AM
Аз само казах, че щом многоженството не е лош пример, може да се практикува и днес от светиите. Нали така излиза?
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 10:11:25 AM
Не само не е лош пример, но и сам Бог го поощрява. Има го написано черно на бяло в Писанията.

На въпроса ми къде го пише това за многоженството си посочил форума като източник, което ми говори, че или се притесняваш да го цитираш от Писанията или не знаеш къде Бог дори казва, че би прибавил още жени на слугата си.

Най-добрият модел е 1 мъж и 1 жена, но никъде няма да се срещне, че Бог казва — този с повече жени е втора ръка. Ако е така, значи Авраам и Давид са втора ръка човеци и е лицемерие да се дават за пример.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 21, 2016, 11:41:22 AM
 Малко ми е трудно да разбера, какво точно стои зад факта, че веднъж се претендира: това Бог не го е забранил; а друг път: това Бог не го е разрешил.
 Никой не каза нещо конкретно относно тези моменти от Словото, които засегнах.
 А за това дали един пример е добър или лош, не ни ли учи и самото естество. Къде виждаме добри последици в семеиствата на тези, които са имили повече от една жена? Очаквам примери.
 Буквата убива, това Слово Дух е и Живот е.
 Виждам много хубав стих под коментарите на Тихомир, там се казва, че заблудата не е когато не знаеш какво пише, но когато не разбираш написаното.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 12:00:42 PM
Да, но надали ще се намерят жени с това разбиране днес, (че даже и мъже) защото противника се е погрижил раждаемостта да намалее, че ако може и да спре.
Имаш закони срещу това нещо, имаш промивка на съзнанието срещу това нещо, имаш контрацептиви/хапчета и каквото се сетиш. Даже паричната система/работа е изградена така, че да не можеш да си "позволиш" повече от 1-2 деца.
В общи линии го коментираме за да се знае, че не е погрешно, но идеята е изпълнението на това:
28 И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 12:10:36 PM
А за това дали един пример е добър или лош, не ни ли учи и самото естество. Къде виждаме добри последици в семеиствата на тези, които са имили повече от една жена? Очаквам примери.

Ами мога да ти дам веднага пример, имах колега който си имаше 2 приятелки, те си се знаеха и като не беше при едната беше при другата - за проблеми на това естество никога не ми е казвал, даже обратното.
Беше невярващ. Ако един невярващ успява да няма проблеми, а вярващи имат проблеми ... мисля, че коментара е излишен.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Watchman on March 21, 2016, 12:22:36 PM
Quote
Малко ми е трудно да разбера, какво точно стои зад факта, че веднъж се претендира: това Бог не го е забранил; а друг път: това Бог не го е разрешил.

Кой е казал, че Бог не го е разрешил? През цялото време говорим, че многоженството винаги е било напълно прието в Писанието и няма никакво осъждение спрямо него, нито в книгите от Стария нито в книгите от Новия завет.

Quote
А за това дали един пример е добър или лош, не ни ли учи и самото естество. Къде виждаме добри последици в семеиствата на тези, които са имили повече от една жена? Очаквам примери.

Навсякъде в Писанието имаме добри примери за семейства с повече от една жена. Нима семейството на Яков беше лош пример? Или семейството на Моисей? Многоженството има своя смисъл по отношение на раждането на повече деца и развитие на рода. Според теб това, че Яков имаше 12 сина, а не 2-ма е лош пример така ли?

Quote
Никой не каза нещо конкретно относно тези моменти от Словото, които засегнах.

Не казахме нищо конкретно защото това, което засегна не касае пряко темата, но вместо това ти си правиш някакви изводи по асоциация, без да има директна връзка. С изключение на един единствен пасаж:

Quote
В Новият завет споменава се за епископите и дяконите, иначе казано стареите да са мъже на една жена. Добре, щом тези които дават пример на останалите имат пред себе си това правило как тези  които следват примера им могат в същност да живеят по друг начин?

Това е добър аргумент и аз съм правил абсолютно същия аргумент преди, когато сме коментирали същия въпрос във форума. Разликата обаче е че ти не разбираш, че насърчаването към модела един мъж-една жена не е забрана за многоженство. Бог много добре е балансирал нещата по начина по който е третирал този въпрос в Писанието. А именно Бог очевидно много добре разбира, че има ситуации в които многоженството решава определени проблеми. Божията воля праведните да се множат по земята и да имат праведно потомство. Ако обаче един мъж се окаже че има неплодна жена, Бог е оставил възможност той да си вземе втора жена и така да продължи рода си. В Израел не виждаме да е имало твърде много хора с повече от една жена. Повечето семейства са били един мъж-една жена, малцина са били тези с повече от една жена. Именно и това е баланса за който става въпрос. Бог окуражава мъжа да има една жена, но не забранява да има повече от една, защото има специални случаи в които това е по-добрия вариант.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 21, 2016, 13:30:27 PM
 Watcman,
не възприемам факта, че Бог говори в единствено число относно жената, както при сътворението така и в Новия Завет за несъществен. Не ни ли създаде по свой образ и подобие? - ще добавя.
 Твърденията за числеността на потомството - не издържа проверката.  Къде се казва, че Яков е трябвало да има 12 сина и понеже е гонил норматив затова е имал повечко жени?
Ако говорим за число ще дам за пример Джони Ноер.
 Казваш, че примера на тези семейства с повече от една жена е добър. Кое е доброто? Кавгите, омразата, надпреварата, ударите под кръста, лъжите, враждата ... КОЕ?
 В Библията има принципи. Ако спрямо Бог не е добре да имам раздвоено сърце, спрямо какво в живота ми е добре то да бъде раздвоено.

 Накрая искам да попитам каква е целта на тази дискусия - просто някаква си там информация или отговор на въпроса, как да живея и на какво да науча хората, които Бог ми поверява.
 Ако е първото аз бях до тук, но ако е второто с вас съм.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 14:10:33 PM
Кавгите, омразата, надпреварата, ударите под кръста, лъжите, враждата ... КОЕ?

От кога брака е надпревара ?
Казваш, че всичките тия неща които си избрил са "християнски" - така ли ? А смирението на жената пред мъжа ? А обичта към ближния/брата/сестрата къде отидоха ? Или хващаш там някакви примери за някой който се прави привидно на християнин, а от вътре е егоист и го даваш за пример ?


В Библията има принципи. Ако спрямо Бог не е добре да имам раздвоено сърце, спрямо какво в живота ми е добре то да бъде раздвоено.
И защо трябва да има/ш раздвоено сърце ? Какво пише в Словото за тая работа знаеш ли ?

10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.


Ти това напътствие /разрешение/ за многоженство чел ли си го? Но пък забрана не можеш да покажеш освен като всички останали да приписваш думи към Словото за да го нагодиш. Внимавай - знаеш какво е писано за тия които дописват думи към Библията !
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: garich on March 21, 2016, 14:18:20 PM
От едно известно време насам гледам темата се разводни в "Разрешено ли е многоженството според Господ". Може би ще е добре админите да разделят едната тема от другата.

По повод многоженството, което наистина никъде не е забранено, но и никъде не е поощрявано бих казал, че в нашето общество многоженството трудно се възприема, но в някои арабски страни доколкото знам е позволено.

Дефиницията на Конституцията на България за брак е съюз между мъж и жена (за щастие все още не са се намесили разни нетрадиционни общности, които да променят и този факт). Но законите на държавата не са над тези на Бог. На много места съм чел, че Бог определя какво е това брак или брачен съюз и навсякъде пише, че това е съюз между един мъж и една жена. Доводите в подкрепа на това твърдение идват още от Битие, където Бог определя, че мъжът и жената ще бъдат едно (еврейските думи за мъж и жена са в единствено число).
Иисус в Матей 19 глава потвърждава думите от Битие като казва, че двамата ще бъдат една плът.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 14:50:02 PM
То такава тема си има може просто да се премести диалога там.

Иисус в Матей 19 глава потвърждава думите от Битие като казва, че двамата ще бъдат една плът.

Тука мога да ти отговоря така:

19 Учителю, Моисей ни написа, че ако някому умре брат и остави жена, а чадо не остави, то брат му да вземе жена му и да въздигне потомък на брата си.   
20 Прочее, имаше седем братя; и първият взе жена; и когато умря не остави потомък.   
21 Взе я и вторият, умря, и не остави потомък; също и третият.   
22 И седмината не оставиха потомство. А подир всички умря и жената.   
23 Във възкресението, на кого от тях ще бъде жена? защото и седмината я имаха за жена.   
24 Исус им рече: Не за това ли се заблуждавате, понеже не знаете писанията нито Божията сила?   
25 Защото когато възкръснат от мъртвите, нито се женят нито се омъжват, но са като ангели на небесата.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 15:12:21 PM
Сега проверих, всъщност това е обсъждано поне в 7-8 теми, а точно за това май си няма :D
Извинявам се, ако съм подвел някой.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 15:58:47 PM
Quote
Иисус в Матей 19 глава потвърждава думите от Битие като казва, че двамата ще бъдат една плът.

Той мъжът е една плът дори и без да се ожени стига да се извърши съвокупление. Затова е писано, че някой ако е с блудница, е една плът с нея независмо дали имат брачен договор или не. А има хора, които блудстват с много жени и с всяка от тях са една плът. Затова блудството е грях против тялото, защото стават една плът дори без да имат договор. А блудницата често води и други мъже, та това за едната плът е казано и в случая на блудница, която е с много мъже.

Ето защо това да са една плът, цитирано по-горе, не се отнася до брака, а до физическия сексуален акт между мъж и жена независимо дали са праведни или нечестиви.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 21, 2016, 16:00:07 PM
 Към Николай
 Прочети историите на семействата, където жените са повече от една и се фокусирай конкретно върху отношенията между членовете в семействата. Трудни отношения има във всяко семейство, но там има допълнителни точно поради това, което предизвиква многоженството. Обърни внимание на това какви, чувства и настроения възникват между жените, било от завист, ревност или това, че сърцето на мъжа е било с различна нагласа към всяка от тях.

 Също да те по питам ние под несъвършенния Мойсеев Закон ли сме или под Закона на Христа и на Животворящия Дух, Съвършеният Закон на Свободата, в Който живеем по Духа а не по буквата?
Понеже него цитира.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 16:10:22 PM
Стоян,

Авраам под чий закон имаше повече жени? За него да си чел за проблеми? Аз съм чел в Притчи проблеми с една жена, която е бъбрица или безумна. Такава съсипва цяло семейство независимо дали е в позиция на многоженец или не. Има достатъчно такива примери.

Твоите доводи са хилави и небиблейски, защото не са утвърдени върху Писанията, нито причините там са били заради това дали някой е имал 1 или повече жени. Причините са били почти винаги в жените и много рядко в мъжете.

Адам като имаше 1 жена, защо тя се подведе? Давид като имаше Михала в началото, защо тя после беше дадена на друг? Давид защо си взе Авигея и други жени? Авигея като беше една жена на Навал, защо имаха проблеми? Лот като имаше 1 жена, защо имаше проблеми?

Стоян, по твоите разсъждения, щом има проблем, че дай да изпълним пророчеството, където се казва, че ще има такива, които ще забраняват жененето... щото нали според теб като имало проблеми, значи да го забраним. Както виждаш проблеми има винаги и не зависи дали човек има 1 или повече жени едновременно.

Аз пак да те питам — Авраам по чий закон се водеше? Също да питам Бог същият ли беше тогава, както и сега? Авраам защо имаше 2 жени в началото, а после си взе още. Давид, който пазеше закона на Моисей нали яде от присъствените хлябове. Защо не беше осъден? Защо пише, че не съгреши в нищо, освен в делото с хетееца Урия?
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Палко on March 21, 2016, 16:45:48 PM
Тъй като наистина няма тема за многоженството а смятам, че настоящата тема е свързана с този въпрос донякъде, ще пиша пак за него тук. Наистина няма забрана за многоженство и никой не е бил осъден за такова нещо. Поне не го пише. Но тука някой може ли да извади информация, която да покаже, че някой от апостолите или изобщо някой от вярващите след Христос е бил женен за повече от една жена? Дадоха се примери с Давид, Авраам, Мойсей, Яков........ Виждаме че има наставление за епископите и дяконите (между другото това са две отделни категории, като и за двете има такова изискване 1Тимотей 3гл. в 2 и 12 стих съответно)да бъдат "мъж на една жена", обаче защото няма изрична заповед за това го считаме като някакво пожелание ли? Или това че първо-модела на семейство беше от един Адам и една Ева пак трябва да го отдадем на "незнанието" на Бог, че всъщност многоженството в някои случаи щяло да бъде по-удачно и това се е коригирало по-късно от самите човеци? А Павел като говори за брачни взаимоотношения и казва: "Но, за да се избягват блудодеянията, нека всеки мъж има своя си жена, и всяка жена да има свой мъж." ? Пак се вижда модела 1:1. Така че "правилото", че щом някога някой е правил нещо и Бог е нямал проблем тогава с него, то и сега със сигурност не трябва да има проблем на мене ми куца. Може да няма забрана, но достатъчно неща говорят за това кое е по-доброто за човека.
"А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал:
 "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" "
Защо не пише към жените си? И още нещо свързано с тези стихове.

"Казват му: Тогава Моисей защо заповяда, мъжът й да й даде разводно писмо и да я напусне?
Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така."

Има неща които са ставали, но това не ги прави еталон за поведение. И ако в началото мъжете са имали повече от една жена то сега не е така. Това е било по-скоро за да се изпълни заповедта "Плодете се и напълнете земята". Първите човеци са се вземали брат със сестра. Нямало е как друго яче.  После нещата се променят.

И последно да ви попитам, какъв може да е повода да искаш да имаш повече от една жена?
1. Да се плодиш и да напълниш земята?
2. Да задоволиш някаква плътска страст, защото една жена не ти е достатъчна?
3. Да "ощастливиш" някоя жена, защото мъжете били по-малко от жените и тя може да остане сама?

Е кое от всичките да бъде причина за многоженство? И пак моля за пример за някой от християните от времето на Исус, който е имал повече от една жена. Аз лично не се сещам за такъв. Ако някой знае да каже.....


Quote
От кога брака е надпревара ?

Не трябва да е. Но точно в случая на Яков беше. И то точно между двете му жени, които се съревнуваваха коя ще му роди повече деца. И ако при него едната му беше натресена така да се каже, то при случая с Авраам и Агар, точно жена му Сара предложи той да влезне при прислужницата и после пак тя сама го накара да я прогони заедно с Исмаил.  Така че много вероятно е в такъв модел на съжителство да се получат тези моменти на съревнование и ревност. 
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: garich on March 21, 2016, 16:49:53 PM
Какво Бог позволява и каква е волята на Бог са две отделни неща.
Очевидно Бог позволява полигамията (в животинското царство примери бол, в човешкия свят също).

Това че Бог позволява нещо не означава, че това е неговата воля. Мислите ли че Бог иска някой да погине? Не. Позволява ли някои хора да отидат в Ада? Да.
Иска ли Бог да съгрешаваме? Не. А правим ли го? Определено да.

Та в случая с многоженството е важно да уточним Бог иска или не мъж да има много жени. Не е ли волята му един мъж да бъде с една жена докато смъртта ги раздели?
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 17:08:09 PM
То е писано, че като има много жени, да е с всички тях, докато смъртта ги раздели.

Виждам, че вече няколко човека говорят за напускането и се чудих защо. Сега виждам — вие смятате, че Бог подкрепя напускането и жененето за други жени. Изобщо няма такова нещо. Бог мрази напускането. Става въпрос за жени, които мъж има едновременно без да ги напуска, нито да има това право.

Ако си мислите за напускане и смяна на жените, много, ама много се заблуждавате.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 17:15:57 PM
Какво Бог позволява и каква е волята на Бог са две отделни неща.

Това че Бог позволява нещо не означава, че това е неговата воля. Мислите ли че Бог иска някой да погине? Не. Позволява ли някои хора да отидат в Ада? Да.
Иска ли Бог да съгрешаваме? Не. А правим ли го? Определено да.

А да те питам тоя стих кой според теб го даде, за да бъде записан ?

Изход 21:10
10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.


Ако Бог е дал да го запишат, защо смяташ, че се е отметнал ?
Ако някой го е написал от себе си - това не слага ли под съмнение цялата Библия ?
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 17:20:21 PM
Не Тихомир, говорим за многоженство не би трябвало да разбират напускане и взимане на нова жена.

Според мен хората са така промити от света (противника) относно идеята за 1 жена и 1 мъж, че вече вярват на света, но не на това което пише.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: garich on March 21, 2016, 17:32:41 PM
Какво Бог позволява и каква е волята на Бог са две отделни неща.

Това че Бог позволява нещо не означава, че това е неговата воля. Мислите ли че Бог иска някой да погине? Не. Позволява ли някои хора да отидат в Ада? Да.
Иска ли Бог да съгрешаваме? Не. А правим ли го? Определено да.

А да те питам тоя стих кой според теб го даде, за да бъде записан ?

Изход 21:10
10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.


Ако Бог е дал да го запишат, защо смяташ, че се е отметнал ?
Ако някой го е написал от себе си - това не слага ли под съмнение цялата Библия ?

Значи според теб този стих е основоопределящ за волята на Бог относно брака?
Това, че Бог, в лицето на Мойсей, дава указания как да бъдат третирани жените в един харем, все още не означава, че това е волята му. Това че дава указания за разводно писмо, не означава че волята му е хората да се развеждат.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 21, 2016, 18:02:39 PM
Значи според теб този стих е основоопределящ за волята на Бог относно брака?
Това, че Бог, в лицето на Мойсей, дава указания как да бъдат третирани жените в един харем, все още не означава, че това е волята му. Това че дава указания за разводно писмо, не означава че волята му е хората да се развеждат.

Къде съм казал че е основоопределящ ?


Ти това напътствие /разрешение/ за многоженство чел ли си го?
Това съм казал. А и самия стих говори не малко, АКО мъжа си вземе още една жена, казва стихът. Не казва вземи си много жени - или ти го разбираш така ?

А и самото условие което поставя тоя стих не е леко, замислял ли си се ? Стиха казва, че тоя мъж трябва да се грижи за жените които си е взел да имат храна, дрехи и съпружеско съжителство.

Моисей беше поправен за разводното писмо, но за това не беше поправен.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 18:05:23 PM
На Авраам кой му даде указания? Очевидно не беше Моисей.

Авраам трябваше да научи дома си на Господния път. Това му беше призванието и като баща на вярата беше този, на когото беше изявено каква е целта на един семеен мъж в дома си. Авраам направи това и показа как дори слугите му познаваха Господния път. Авраам си взе няколко жени. Неговите синове — също.

По повод за разводното писмо също по-горе писах, че те не са можели да се развеждат ако вече са имали съпружеско съжителство. Единственото позволение е било ако не са имали сексуален акт и това пак е било зло пред Бога. В никакъв друг случай Бог не е позволявал напускане. В никакъв.

Не е единственият пасаж, който говори за многоженството. Ето примерно случката с Давид:
Тогава Натан каза на Давида: Ти си тоя човек. Така казва Господ Израилевият Бог: Аз те помазах за цар над Израиля, и те избавих от Сауловата ръка; и дадох ти дома на господаря ти, и жените на господаря ти в пазухата ти, и дадох ти Израилевия и Юдовия дом; и ако това беше малко, приложил бих ти това и това.

Дори още жени Бог можел да му даде.

Още:
12. И Давид позна, че Господ го бе утвърдил за цар над Израиля, и че беше възвисил царството му заради людете Си Израиля.
13. И Давид си взе още наложници и жени от Ерусалим, след като дойде от Хеврон; и родиха се на Давида още синове и дъщери.


3 Царе 15:5. защото Давид стори онова, което бе право пред Господа, и през всичките дни на живота си, не се отклоняваше от нищо, което му заповяда, освен в делото относно хетееца Урия.

То хубаво, обаче днес идва някой и казва — то може да пише, обаче според мен не е добре.

Накрая ще съди Бог, заедно с неговите, които са се научили на праведен съд. Не мислете, че ще бъдете поставени съдии над народите ако не съдите според съда, който Бог ще съди.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 21, 2016, 20:13:46 PM
 Това, че Бог е допускал нещо поради коравовратието на хората не ме впечатлява.
 Той е започнал с полигамия и в края на дните ни връща, към първоначалното. Искам да Го радвам напълно, а не въпреки.
Във Второзаконие 17:14 Когато влезеш в земята, която Господ твоят Бог ти дава, и я завладееш и се заселиш в нея, ако речеш: Ще си поставя цар, както всичките народи, които са около мене,   
15 тогава да си поставиш за цар онзи, когото избере Господ твоят Бог; от братята си да си поставиш цар; не бива да поставиш над себе си чужденец, който не ти е брат.   
16 Но той да не си събира много коне, нито да връща людете в Египет с цел да умножава коне; защото Господ ви е казал: Да се не връщате вече през оня път.   
17 Нито да си взема той много жени, за да се не отклони сърцето му, нито да си трупа твърде много сребро и злато
 Какво казва Бог на Самуил няколкостотин години по-късно, когато народа поиска цар? –  Послушай гласа на людете за всичко, що ти говорят, защото не отхвърлиха тебе, но Мене отхвърлиха, за да не царувам над тях.

 Противоречи ли си Бог или ни кара да мислим?
 
И очаквате да се впечатлим от обещанието към Давид за мооого жени.
Да сравним това - 3 Царе 15:5. защото Давид стори онова, което бе право пред Господа, и през всичките дни на живота си, не се отклоняваше от нищо, което му заповяда, освен в делото относно хетееца Урия.

С това - 4 Царе 23:25 Цар подобен нему не е имало преди него, който да се е обърнал към Господа с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила, напълно според Моисеевия закон; нито след него настана подобен нему.                           Става въпрос за Иосия.

 За малко цар Давид да достигне съвършенството или думите са условно казани.

 Думите в Словото често не трябва да бъдат приемани буквално, но въз основа на цялото послание, което идва към нас да опознаем Божието сърце.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 21, 2016, 20:57:24 PM
  Грешкааааа!!!! Нещо съм се разсеял.
Вместо полигамия да се чете моногамия   
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: garich on March 21, 2016, 21:44:52 PM
Източник:  http://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-polygamy.html (http://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-polygamy.html)

Въпрос: Защо Бог позволи в Библията да има полигамия/бигамия?

Отговор: Въпросът с полигамията е интересен заради това, че повечето хора днес гледат на многоженството като на неморално нещо, макар Библията никъде да не го осъжда изрично. Първият случай на полигамия/бигамия в Библията беше този с Ламех в Битие 4:19: „Ламех си взе две жени”. Няколко известни мъже в Стария Завет бяха многоженци. Авраам, Яков, Давид, Соломон и други имаха множество жени. Във 2 Царе 12:8 Бог каза чрез пророк Натан, че ако жените и наложниците на Давид не са достатъчни, Той е щял да даде още. Според 3 Царе 11:3 Соломон имаше 700 жени и 300 наложници (съпруги с по низш статус). Как трябва да гледаме на тези случаи с полигамия в Стария Завет? Има три въпроса, които трябва да намерят отговор: 1) Защо Бог позволи полигамията в Стария Завет? 2) Как Бог гледа на полигамията днес? 3) Защо имаше промяна?

1) Защо Бог позволи полигамията в Стария Завет? Библията не казва изрично защо Бог е позволил да има многоженство. В размисъл над мълчанието на Бога трябва да обмислим няколко ключови фактора. Първо, винаги в света е имало повече жени, отколкото мъже. Съвременните статистики показват, че приблизително 50,5 процента от световното население са жени, като мъжете са само 49,5 процента. Ако предположим, че в древните времена процентите са били същите, и ги умножим по милиони хора, ще има десетки хиляди повече жени, отколкото мъже. Второ, войните в древността са били особено брутални, с невероятно висок процент на смъртност. Това е довело до още по-висок процент на жените спрямо мъжете. Трето, заради патриархалните общества е било почти невъзможно неомъжена жена да се издържа сама. Жените често били необразовани и необучени. Те разчитали на своите бащи, братя и съпрузи за издръжка и закрила. Неомъжените жени често били подлагани на проституция и робство. Значителната разлика между броя на жените и мъжете е щяло да остави много, много жени в нежелателна ситуация.

Затова изглежда, че Бог е позволил полигамията, за да защити и осигури издръжка за жените, които не могат да си намерят съпруг по друг начин. Един мъж взимал много жени и ги издържал и закрилял всички тях. Макар животът в дом на многоженец със сигурност да не е бил идеален, все пак е бил много по-добър отколкото алтернативите: проституция, робство или гладна смърт. Освен фактора на закрилата/издръжката, полигамията позволила много по-бързо разрастване на човечеството, като изпълнила Божията заповед „плодете се и се размножавайте и напълнете земята” (Битие 9:7). Мъжете са способни да забременеят много жени в един и същ период, което направило човечеството да расте много по-бързо, отколкото ако всеки мъж правел само едно дете на година.

2) Как Бог гледа на полигамията днес? Макар да е позволила полигамията, Библията представя моногамията като план, който съответства най-близо на Божия идеал за брака. Библията казва, че Божието първоначално намерение било един мъж да се ожени само за една жена: „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и те ще бъдат една плът [а не много тела] (Битие 2:24). Макар Битие 2:24 да описва по-скоро какво представлява бракът, а не колко хора участват в него, трябва да бъде забелязана последователната употреба на единствено число. Във Второзаконие 17:14-20 Бог казва, че царете не трябва да си умножават жените (или конете, или златото). Макар да не е възможно да тълкуваме това като заповед, че царете трябва да бъдат моногамни, този стих може да се разбира като твърдение, че притежанието на много жени причинява проблеми. Това ясно може да се види в живота на Соломон (3 Царе 11:3-4).

В Новия Завет, 1 Тимотей 3:2, 12 и Тит 1:6 дават „съпруг на една жена” в списъка с квалификациите за духовно ръководство. Има известен дебат какво конкретно означава това изискване. Изразът може да бъде преведен буквално като „мъж с една жена”. Независимо дали този израз е употребен изрично против полигамията, по никакъв начин един многоженец не може да се счита за „мъж с една жена.” Макар тези квалификации да са конкретно за позиция на духовен ръководител, те трябва да се прилагат еднакво към всички християни. Не трябва ли всеки християнин да бъде „непорочен, самообладан, разбран, порядъчен, гостоприемен, способен да поучава, не пристрастен към виното, не побойник, а кротък, не препирлив, не сребролюбец” (1 Тимотей 3:2-4)? Ако сме призвани да бъдем свети (1 Петрово 1:16), и ако тези стандарти са свети за презвитерите и дяконите, тогава те са свети за всички.

Ефесяни 5:22-33 говори за отношенията между съпрузите и съпругите. Когато говори за съпруг (в единствено число), винаги споменава също съпруга (единствено число). „…Защото мъжът е глава на жената [единствено число]… Който обича жена си [единствено число], себе си обича…Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си [единствено число]… Но и всеки един от вас да обича своята жена [единствено число], както себе си; а жената [единствено число] да се бои от мъжа си.” Макар в паралелния на този пасаж, Колосяни 3:18-19, Павел да говори за съпрузи и съпруги в множествено число, ясно е, че Павел се обръща към съпругите и съпрузите сред вярващите в Колос, а не казва, че един съпруг може да има множество съпруги. В контраст, Ефесяни 5:22-23 дава конкретно описание на брачните отношения. Ако полигамията беше допустима, се разпада цялата илюстрация на отношенията на Христос с Неговото тяло (църквата) с връзката между съпруга и съпругата.

3) Защо има промяна? Нещата не се свеждат толкова до това, че Бог вече не позволява нещо, което преди е било разрешено, колкото до това, че Бог възстанови брака в неговия първоначален план. Ако погледнем назад към Адам и Ева, полигамията не беше Божието първоначално намерение. Бог изглежда е допуснал многоженството, за да разреши проблем, но то не е идеала. В повечето съвременни общества няма абсолютно никаква нужда от полигамия. В повечето общества днес жените могат да се издържат и да се защитават – и това премахва единствената „положителна” страна на полигамията. Освен това повечето съвременни нации са обявили многоженството извън закона. Според Римляни 13:1-7 трябва да се покоряваме на законите, които установява държавата. Единственият случай, в който Писанието позволява неподчинението на закон, е когато законът противоречи на Божиите заповеди (Деяния 5:29). Понеже Бог само допуска полигамията, а не я заповядва, трябва да се спазва закона, който я забранява.

Има ли случаи, в които допускането на многоженство все още ще е валидно днес? Може би, но е немислимо, че няма да има никакво друго възможно решение. Заради тази страна на брака, която казва, че двамата са „една плът”, нуждата от единство и хармония в семейството и липсата на някаква истинска нужда от многоженство, нашето твърдо вярване е, че полигамията не почита Бога и тя не е Неговия план за брака.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Tihomir on March 21, 2016, 21:45:37 PM
Това, че Бог е допускал нещо поради коравовратието на хората не ме впечатлява.
 Той е започнал с полигамия и в края на дните ни връща, към първоначалното. Искам да Го радвам напълно, а не въпреки.
Ясно, че си се поправил вместо "полигамия" да се чете "моногамия", обаче аз питам отново същото нещо както преди малко: Каква е връзката с коравовратните хора и полигамията?

Когато Бог е дал нещо поради коравовратните хора, той е казал какво е и то е по отношение на напускането и то само в случай, че жената не е обезчестена. Бог каза, че мрази напускане, както и каза, че мрази когато жената е обезчестена да има напускане. При обезчестяване на жената, мъжът е трябвало да я вземе и да не я напуска до края на живота си, както и да плати глоба за това. Бог е казал ясно, че това да се напуска жена е зло. Дал е позволение само в един много специфичен случай.

Да си видял да е казал, че полигамията е зло и да даде разрешение да се върши "зло"?

Никъде Бог не е приравнявал полигамията с коравовратни хора. Значи Авраам е коравовратен? Значи Давид и е коравовратен? Яков е коравовратен?

Викаш, ти си по-добър от тях. На база на какво — на база на текст в Библията или на база на измишленията на сърцето си? Ако е на база на текст от Библията — покажи кой текст казва, че тези хора са били коравовратни и са били нечестиви като са извършили това да имат повече от една жена.

Ако не успееш, тогава ще бъдеш уличен в клевета срещу хора, които Бог е казал, че са пример, а ти го отричаш.


Quote
Във Второзаконие 17:14 Когато влезеш в земята, която Господ твоят Бог ти дава, и я завладееш и се заселиш в нея, ако речеш: Ще си поставя цар, както всичките народи, които са около мене,   
15 тогава да си поставиш за цар онзи, когото избере Господ твоят Бог; от братята си да си поставиш цар; не бива да поставиш над себе си чужденец, който не ти е брат.   
16 Но той да не си събира много коне, нито да връща людете в Египет с цел да умножава коне; защото Господ ви е казал: Да се не връщате вече през оня път.   
17 Нито да си взема той много жени, за да се не отклони сърцето му, нито да си трупа твърде много сребро и злато
 Какво казва Бог на Самуил няколкостотин години по-късно, когато народа поиска цар? –  Послушай гласа на людете за всичко, що ти говорят, защото не отхвърлиха тебе, но Мене отхвърлиха, за да не царувам над тях.

Противоречи ли си Бог или ни кара да мислим?
Бог изрично каза, че да си поставят цар е зло. Той не само го каза, но и го показа като накара да се чуе силен гръм. Бог ясно го каза, че това е зло. Даде позволение като ограничи много правомощията на царя — царят не господаруваше над хората, а беше съдия, както Моисей беше съдия. Царят водеше Господните войски в битки. Моисей правеше същото. Царят не трябваше да господарува над хората, но се появиха нечестиви царе след това, които правиха точно това.

Ето защо Бог като каза, че да си поставят цар е зло, той го каза ясно и въпреки позволението да имат цар, защото хората бяха инат, пак им показа какви ограничения трябва да има.

Да си чел такова нещо за полигамията? Че е зло, обаче "айде от мен да мине"?

Това, което си подчертал "нито да си взема много жени" знаеш ли какво означава? Да си взема малко жени. Това не противоречи на това царят да си вземе повече от една жена. Не пише "да не си взема повече от една жена", но пише "да не си взема много жени". Соломон си взе много жени и прекали. Давид не си взе много жени.


Quote

И очаквате да се впечатлим от обещанието към Давид за мооого жени.
Да сравним това - 3 Царе 15:5. защото Давид стори онова, което бе право пред Господа, и през всичките дни на живота си, не се отклоняваше от нищо, което му заповяда, освен в делото относно хетееца Урия.

С това - 4 Царе 23:25 Цар подобен нему не е имало преди него, който да се е обърнал към Господа с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила, напълно според Моисеевия закон; нито след него настана подобен нему.                           Става въпрос за Иосия.

 За малко цар Давид да достигне съвършенството или думите са условно казани.
Аз тук чета, че поради прелюбодейство Давид не беше съвършен като Иосия, а не поради полигамия. Ти май четеш нещо друго.


Quote
Думите в Словото често не трябва да бъдат приемани буквално, но въз основа на цялото послание, което идва към нас да опознаем Божието сърце.
И кой ти го каза това? Свети Августин или Святият Дух?

Дойдохме си на думата отново.

Стоян, всички преди теб, които напуснаха този форум имаха същия проблем — текста. Когато не им изнася започват да го отричат или да казват, че "то каквото пише не означава каквото пише". Защо го казват? Защото текстът ги опира в стената и няма къде да мърдат.

Ето и ти сега си до стената и предпочиташ да запазиш хилавата основа, на която си застанал и да отречеш ясните Божии думи.


Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Watchman on March 21, 2016, 22:33:39 PM
Quote from: Палко
И последно да ви попитам, какъв може да е повода да искаш да имаш повече от една жена?
1. Да се плодиш и да напълниш земята?
2. Да задоволиш някаква плътска страст, защото една жена не ти е достатъчна?
3. Да "ощастливиш" някоя жена, защото мъжете били по-малко от жените и тя може да остане сама?

Въпроса за "повода" или мотива за многоженство като цяло е валиден въпрос, но той касае само онези, които са поставени в ситуация да размислят относно подобна стъпка.

Както казах и по-рано многоженството е част от Божието снабдяване касаещо съвсем конкретни ситуации. Тези ситуации могат да бъдат доста различни и няма как да бъдат разгледани всичките или изчерпани с някакъв списък. Аз по-горе споменах една единствена такава ситуация, а именно ако първата жена е бездетна. Има много случаи в които мъже напускат жените си и си вземат друга защото първата е бездетна. Праведния начин е мъжа да си вземе втора жена, като продължи да се грижи за първата. Именно такава беше ситуацията в която Яков се сдоби с трета жена. Рахил беше бездетна дълго време.

И въобще виждам, че много лекомислено коментирате многожеството, все едно то е някакъв вид разюздаване на нагона, докато всъщност е доста голяма отговорност и бреме един мъж да се грижи за две жени, пък какво остава за повече от две. Ето защо за да бъде готов един мъж да плати такава цена, той наистина трябва да има солиден мотив да направи подобна стъпка. Но тук като че ли никой не забелязва въпроса за бремето и отговорността. Именно това само по себе си балансира нещата и на практика повечето мъже избират да имат само една жена. Втората жена не е гадже или любовница с която да се срещаш два пъти седмично. Тя е пълноценен член на семейството със всички произхождащи от това отговорности. Бог има много ясни изисквания за това как мъжа трябва да се грижи за всичките си жени. Тия изисквания са най-силния тласък към моногамията. Но ако човек е поставен в ситуация в която да си струва да поеме бремето за повече от една жена той е свободен да го направи и никой няма право да го осъди за такова нещо.

Quote
Е кое от всичките да бъде причина за многоженство? И пак моля за пример за някой от християните от времето на Исус, който е имал повече от една жена. Аз лично не се сещам за такъв. Ако някой знае да каже.....

Не случайно Писанието не коментира кой християнин колко жени е имал или нямал, като въобще не ни дава отчет апостолите колко жени са имали и дали въобще са били женени. Причината за това е именно да не си правят хората измислени правила, защото брака, в това число и брак с повече от една жена е изцяло свързано с конкретното призвание и живот на всеки отделен човек. Не е възможно да мериш с един аршин призванието на един човек и да приравняваш всички останали към него.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 22, 2016, 00:35:07 AM
Копнал си нещо от някъде без да го разбираш и без да виждаш заобикалките вътре, но пък аз ще питам :)

Макар тези квалификации да са конкретно за позиция на духовен ръководител, те трябва да се прилагат еднакво към всички християни.

Подчертаното - защо ?

Или да ти го задам въпроса малко по "съвременно", ако имаш множество Х и извадиш елементи А и Б с качество "да са мъж на една жена" - то другите елементи от множеството добиват ли същите качества и ако да защо ?

Подсказка 1 - Бог направил ли ни е всички еднакви и ако не защо ?
Подсказка 2 - вземи си прочети Тит и Тимотей - може да ти дойде идея.
Подсказка 3 - ако целия свят лежи в лукавия - ти що дириш мъдрост там ?

Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: miroslav1975 on March 22, 2016, 00:45:32 AM
 В Древна Гърция също е имало конкубинат в допълнение на официалната брачна връзка, а също така наложници, т.е. жени за сексуална употреба предимно. Така е в патриахалните об-ва до появата и разпространението на христовото благовестие 1-2 век. Мен ме вълнува въпросът, Бог би ли допуснал полиандрия (многомъжество), ако по някаква причина жените намалят силно спрямо  мъжете ? В Библията не намирам подобни указания. Знам, че в Тибет е имало подобна практика.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 22, 2016, 01:02:46 AM
Има неща които са ставали, но това не ги прави еталон за поведение. И ако в началото мъжете са имали повече от една жена то сега не е така. Това е било по-скоро за да се изпълни заповедта "Плодете се и напълнете земята". Първите човеци са се вземали брат със сестра. Нямало е как друго яче.  После нещата се променят.
Малко след Яков е казано, но пък го има.

Левит 18:18
И да не вземеш жена заедно със сестра й докато е жива другата, за да откриеш голотата й, та да й стане съперница.

"А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал:
 "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" "
Защо не пише към жените си? И още нещо свързано с тези стихове.

Като е женен някой си и отиде при блудница и стане една плът с нея, спира ли да е една плът с жена си.
Ако да, трябва ли да остави жена си и да остане с блудницата или какво да прави ?

И последно да ви попитам, какъв може да е повода да искаш да имаш повече от една жена?
1. Да се плодиш и да напълниш земята?
2. Да задоволиш някаква плътска страст, защото една жена не ти е достатъчна?
3. Да "ощастливиш" някоя жена, защото мъжете били по-малко от жените и тя може да остане сама?

Е кое от всичките да бъде причина за многоженство? И пак моля за пример за някой от християните от времето на Исус, който е имал повече от една жена. Аз лично не се сещам за такъв. Ако някой знае да каже.....

Има мъже които могат/искат по 5 пъти на ден, други не могат/не искат и по 5 пъти на месец - Бог ги е направил различни. Аз лично, не бих се опитал да ги сравнявам. Както казва Еклесиаст - всичко е суета.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Nikolay on March 22, 2016, 01:07:15 AM
В Древна Гърция също е имало конкубинат в допълнение на официалната брачна връзка, а също така наложници, т.е. жени за сексуална употреба предимно. Така е в патриахалните об-ва до появата и разпространението на христовото благовестие 1-2 век. Мен ме вълнува въпросът, Бог би ли допуснал полиандрия (многомъжество), ако по някаква причина жените намалят силно спрямо  мъжете ? В Библията не намирам подобни указания. Знам, че в Тибет е имало подобна практика.

Сеяча може да сее семе на много ниви, но ако много сеячи се опитват да сеят в една нива - няма да се получи добър резултат.
Иначе може да зачетеш що е Телегония да си направиш няколко връзки с разни стихове от Библията (проклятия по наследство и т.н.) и мисля, че ще е достатъчно.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 22, 2016, 01:52:14 AM
Quote
Мен ме вълнува въпросът, Бог би ли допуснал полиандрия (многомъжество), ако по някаква причина жените намалят силно спрямо  мъжете ? В Библията не намирам подобни указания. Знам, че в Тибет е имало подобна практика.

Това няма как да стане, защото жената бе създадена за мъжа, а не мъжа за жената. Жената беше дадена като помощник на мъжа, и очевидно има мъже, които им е дадено повече от един помощник. Няма как обаче една жена да бъде помощник на много мъже.

Иначе в Индия мъжете са много повече от жените, защото там толкова много искат мъжко дете, че абортират плода ако се окаже женско. Така на практика там има много повече мъже отколкото жени. Това е и една от причините в Индия да има доста сериозни проблеми с изнасилванията.

Исторически мъжете винаги са били по-малко от жените, защото предимно мъже са загивали във войните, били са осъждани на смърт за бунтове и престъпления и често мъжете са били изтребвани до крак при нахлуване на вражеска армия.
Title: Re: Многожеството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 22, 2016, 02:19:08 AM
 Добре, щом думата коравовратен ви се струва прекалено силна или неточна, няма да я използвам. Но това не променя нещата, относно Божието допускане и Неговата воля.
 Ние не сме способни да бъдем покорни във всичко и всякога. Това важи и за Божиите мъже, които се споменават. Аз зная много добре, как да почитам всеки такъв, било то от Библията, било то от нашето съвремие.
 Според историята за цар Давид, грехът му не е един и няма как да бъде. А това, че на някои не са споменати греховете им, трябва ли да ги разглеждаме, като безгрешни?
 На въпроса: Да си чел такова нещо за полигамията? Че е зло, обаче "айде от мен да мине"?
Ще отговоря – Не не съм прочел такова нещо.
 А, някой да е чел някъде: Взимайте си по няколко жени.
 На всякъде се казва, че го е сторил конкретният мъж. 
Изход 21:10
10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.
Второзаконие 17:14 Когато влезеш в земята, която Господ твоят Бог ти дава, и я завладееш и се заселиш в нея, ако речеш: Ще си поставя цар, както всичките народи, които са около мене,   
15 тогава да си поставиш за цар онзи, когото избере Господ твоят Бог; от братята си да си поставиш цар; не бива да поставиш над себе си чужденец, който не ти е брат.

 Въпрос по какво си приличат тези две наставления? /Леко подсказвам с подчертаното./

 Цитирам Тихомир: Ето защо Бог като каза, че да си поставят цар е зло, той го каза ясно и въпреки позволението да имат цар, защото хората бяха инат, пак им показа какви ограничения трябва да има.
 Позволение казваш, а не заповед. Интересно?!

 Упрекнат съм, че не се придържам към записаното Слово, а си нагласям нещата. Добре. Хайде сега без да се нагажда, къде се казва, да си взимаме повече от една жена. Къде поне се похвалва това?
Или отново имаме позволение, понеже те (мъжете) това знаят и търсят, но не е за да бъдат поощрени, а за да се гарантира грижа за всяка една от жените, които си вземат. Със записаното в Изход 21:10 какво прави Бог – поощрява полигамията ли? Не, но се грижа за първата. Споменах по-рано за раздвоеното сърце. В 11-ти стих се казва: И ако не й направи тия трите, тогава тя нека си излезе даром, без откуп.
 Бог, Го е грижа и за жената!
За съвършеният Закон на свободата, под който сме, апостол Павел казва:
1 Коринтяни 6:12
Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо.
1 Коринтяни 10:23
Всичко е позволено, но не всичко е полезно; всичко е позволено, но не всичко е назидателно.

Вижте в описаните истории на семействата с две или повече жени, там където са споменати взаимоотношенията в семейството, има ли нещо назидателно, има ли разбирателство? При жените наложнички, къде е равнопоставеността или те са хора втора ръка? Само от храна ли имат нужда или от пълноценно съпружество, нещо за което четем в Изход и още повече в Новият Завет?
 Пак да питам – Кой Закон искаме да следваме?
 Според мен, Бог е направил избора. Ние избираме, единствено, дали да Го следваме.

 п.п. Не се чувствам притиснат до стената. Ако някой не обича да чува мнение различно от своето, си е негова работа. Аз такъв проблем нямам. Дебатите ми помагат да се развивам и да бъда полезен за някои неща. Затова не мисля да напускам форума.
       
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 22, 2016, 02:38:25 AM
Quote
Въпрос по какво си приличат тези две наставления? /Леко подсказвам с подчертаното./

Въпрос: По какво се различават драстично тези двете? По това че едното Бог нарече отхвърляне на Него самия, а за другото няма НИТО ЕДНА ДУМА на укор.

Quote
Споменах по-рано за раздвоеното сърце.

По същата логика за "разделеното сърце" - човек трябва да има само едно дете, за да не си разделя сърцето между много деца. Сърцето на Божия човек принадлежи на Бога, не на жена му, и всяко нещо, което му е от полза в това да извърши своето призвание, включително и втора жена, не му разделя сърцето, но го утвърждава именно в това да продължи да служи на Божието намерение и призвание.

Quote
За съвършеният Закон на свободата, под който сме, апостол Павел казва:
1 Коринтяни 6:12
Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо.

Интересно, че говориш за свобода, но в същото време искаш да отнемеш една от свободите, които Бог е дал на Своите хора. Как можеш ти да прецениш дали никога втора жена не може да бъде полезна? Нима познаваш всички възможни ситуации в живота на всички възможни мъже?

Това, че е имало жени на един мъж, които са враждували, нима е аргумент против многоженството? Та нима Библията не ни дава много примери, когато ДЕЦАТА на един мъж враждуват и съперничат помежду си. Означава ли пак това, че по същата логика трябва да учиш, че християните трябва да имат само по едно дете и да твърдиш, че раждането на много деца е лош пример за подражаване, защото синовете на Яков враждували, както и синовете на Давид?

Ами те и по църквите хората враждуват и има конфликти. Нека тогава да приложим същата логика и да въведем правилото - във всяка църква да има само по един човек за да няма конфликти и да има пълно единство.

Ето тези примери показват много ясно, колко е несъстоятелна логиката ти.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 22, 2016, 08:51:38 AM
Нещо неудобни въпроси задавам май ? Пък може и да не си ги видял :)

Най-интересното на този проблем е, че е голям препъникамък за всеки зачел по-сериозно Библията и излязъл от църквите. Просто там ги учат на това, света ги учи на това, жените ги хокат само да споменат нещо в тази насока - изобщо забава от всякъде и тоя текст така се прецапва набързо, забърства се някой стих колко да не е без хич и "всичко е наред".

Така да се каже "ама то не е хуманно и толерантно" един мъж да има повече от една жена в днешно време и сигурно е "развратник"...

Стояне, спри се и помисли от къде ти идва знанието, че това е неправилно ? Дори тая стена от текст по-горе дето копи-пейстна ти казва същото с опит да го заобиколи. Няма текст който да го забранява, но забраната идва от човеци !
И тук е момента да се замислиш - на Бог ли искаш да вярваш или на човеци ?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 22, 2016, 11:04:12 AM
Quote
От едно известно време насам гледам темата се разводни в "Разрешено ли е многоженството според Господ". Може би ще е добре админите да разделят едната тема от другата.

Да, сега разклонението беше отделено в своя собствена тема.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 22, 2016, 11:36:56 AM
 Супер, но ще се забавя, че ми изчезна всичко което на пресекулки пиша, понеже не съм много свободен и го правя между другото. Та, ще изчакате за отговорите ми.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: miroslav1975 on March 22, 2016, 11:38:13 AM
Quote
Сеяча може да сее семе на много ниви, но ако много сеячи се опитват да сеят в една нива - няма да се получи добър резултат.
Иначе може да зачетеш що е Телегония да си направиш няколко връзки с разни стихове от Библията (проклятия по наследство и т.н.) и мисля, че ще е достатъчно.

 Признавам си, досега не бях чул за телегонията. Не е ли почти расистка същността й ? Но като се замисля, емпиричните ми наблюдения посочват, че свестни деца съм виждал у семейства, които рано рано са сключили брак и са направили детето, дори и след това да са развалили връзката. А всички деца на к-ви, жени с богат предибрачен сексуален опит, са копие на родителите си и повтарят много от грешките им. Сещам се за един текст от Библията- "...защото Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху синовете до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят" (Второз. 5:9)
 Има един известен датски философ Сьорен Киркегор, който е бил убеден, че носи у себе си трънът на тежък бащин грях- Баща му в момент на помрачение проклел Бог за съдбата си. След това се опитал да се покае, но изглежда до последно не е усетил прошката от Божията милост. Но и се питам безразличието към Бог не е ли еквивалентно на омраза към него ?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 22, 2016, 12:04:40 PM
Всъщност няма абсолютно нищо расистко. Просто в извратената уикипедия са го направили нарочно да звучи уж има общо с расизма, защото ако човек разбира смисъла на това нещо естествено ще се стреми към сексуална чистота, а собствениците на уикипедията имат интерес от разпространението на разврата.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 22, 2016, 13:53:10 PM
Ето тук е да кажем добре обяснено.
http://www.gramofona.com/zdrave/telegoniya-deteto-mozhe-da-nosi-genite-na-bivsh-lyubovnik

Текстове от Библията:

31 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът".   
32 Тая тайна е голяма; но аз говоря това за Христа и за църквата.


Битие 38:9
Но Онан знаеше, че потомството нямаше да бъде негово; затова, когато влизаше при братовата си жена, изливаше семето си на земята, за да не въздигне потомство на брата си.


Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: miroslav1975 on March 22, 2016, 14:37:36 PM
 Но aко е тaкa кaк дa тълкувaме родословието от (Мaтей 1:2-16) и по-точно 14. "Дaвид роди Соломонa от Уриевaтa женa"? Виждa се, че е нaрушенa чистотaтa нa кръвнaтa линия, т.е. Соломон не е роден от девицa.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 22, 2016, 15:22:35 PM
Ами значи Урия е оставил своите следи в родословието на Давид. Той беше праведен и верен човек и това явно не е било проблем за Бога.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Valipeti on March 22, 2016, 16:18:33 PM
Салмон роди Вооз от Рахав

Тази Рахав и блудницата Раав една и съща жена ли е? Ако да, тя също е от родословието на Исус, а е била блудница в Ерихон. И по теорията на телегонията възникват въпроси.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Палко on March 22, 2016, 16:31:17 PM
Nikolay, не намирам никаква връзка между това което аз съм написал и нещата които ти пишеш към цитираното в твоя пост от мен. Ама никаква. И за трите цитата. В първия говорех за това, че брат и сестра са се взимали като семейство а ти даваш стих за сестрата на жената на мъжа. Във втория говориш за някаква блудница а аз визирах, че се говори за един мъж и една жена. Изобщо не знам защо го написа? В третия нямах в предвид точно само това което ти си написал, но както и да е. Вероятно не си ме разбрал.

Добре, говори се че да имаш повече от една жена можело да бъде голям плюс, защото един вид мъжа можел да се нуждае от повече помощници. Това като цяло е несъстоятелно за мене, но да приемем че е така. Как тази теза се напасва с написаното от Павел относно семейните взаимоотношения? Значи когато той казва, че не е неправилно да се омъжи девицата ама ако не се омъжи е по-добре, какво има в предвид? Той го казва много ясно:

32. А аз желая вие да бъдете безгрижни. Нежененият се грижи за това, което е Господно, как да угажда на Господа;
33. а жененият се грижи за това, което е световно, как да угажда на жена си.
34. Тъй също има разлика и между жена и девица. Неомъжената се грижи за това, което е Господно, за да бъде света и в тяло и в дух; а омъжената се грижи за това, което е световно, как да угажда на мъжа си.
35. И това казвам за вашата собствена полза, не да ви държа с оглавник, но заради благоприличието, и за да служите на Господа без отвличане на ума.
36. Пак, ако някой мисли, че постъпва неприлично към дъщеря си девица, ако й е минала цветущата възраст, и ако трябва така да стане, нека прави каквото ще; не съгрешава, нека се женят.
37. Но който стои твърд в сърцето си, и не бива принуден, но има власт да изпълни волята си, и е решил в сърцето си да държи дъщеря си девицата неомъжена, ще направи добре.
38. Така щото, който омъжи дъщеря си девицата добре прави; а който я не омъжи, ще направи по-добре.
39. Жената е вързана до когато е жив мъжът й; но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи за когото ще, само в Господа.
40. Но, по моето мнение, по-щастлива е, ако си остане така; а мисля, че и аз имам Божия Дух.

Е как тогава хем повече помощници, пък хем повече "скърби" дори е използвано на друго място? И да, много е вярно, че този който има много жени ще има и много отговорности. Е ако с една жена имаш отговорности и скърби то с повече от една и отговорността и скърбите ще станат повече. А апостола казва: "И това казвам за вашата собствена полза, не да ви държа с оглавник, но заради благоприличието, и за да служите на Господа без отвличане на ума." И също "А аз желая вие да бъдете безгрижни. Нежененият се грижи за това, което е Господно, как да угажда на Господа;а жененият се грижи за това, което е световно, как да угажда на жена си." Но все пак знаем, че всеки има своя особен дар. Не всеки може да бъде като Павел и да не се жени. Ама да се ожениш и да кажеш " Абе тоз помощник дето го взех не ми отговаря на нуждите, ще си взема още помощници...." Бог даде един помощник когато създаде човека. Явно напълно достатъчен. Даде му една жена. След това мъжете си вземаха по няколко жени и това го виждаме ясно в Стария Завет и никой не е бил осъден за това. И пак казвам, че според мене това е свързано повече с населяването на земята и неравното съотношение в началото на мъже-жени а и със самия им начин на живот тогава ако щеш.  Но пак напомням, че в Новия Завет не се среща тази практика. Поне един път някъде щеше да стане на въпрос за някой който има повече от една жена. И въпреки, че няма много информация, почти навсякъде в Новия Завет, се казва "еди си кой и жена му". Няколко места видях.
И всъщност точно в цитирания текст по горе от Коринтяни, се вижда принципа "не е забранено, но е по-добре ако......"
"Така щото, който омъжи дъщеря си девицата добре прави; а който я не омъжи, ще направи по-добре."
Така че той въпроса не трябва да стои дори "може ли човек да има повече от една жена, като няма изрична забрана?" а по скоро "добре ли е за човек да има повече от една жена?" като се вземе в предвид написаното наставление на Павел.

И последно, нещо което ми се стори интересно в Еклисиаст:
"Събрах си и сребро, и злато, И особените скъпоценности на царете и на областите; Набавих си певци и певици, И насладите на човешките чада - наложници твърде много."

Сложих го, защото в повечето случаи наложницата е била третирана като вид съпруга. Дори в Битие 35гл се вижда, че Яков е имал наложници и някои от синовете му - родоначалниците на 4 от Израелските родове, Дан и Нефталим, Гад и Асир – са от наложниците на Яков-Израел. Виждаме също че те са наречени синове на Яков-Израел. И Бог явно ги признава за такива, защото стават родоначалници на 4 от 12-те рода в Израел. Та интересно е определението за "насладите на човешките чада"- наложниците или един вид жените които един мъж притежава. Ако имам някакво объркване относно разбирането си за жени-наложници, моля да бъда поправен. Но с такова впечатление оставал след като и децата от наложниците са пълноправни синове на мъжа от който са.

 
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 22, 2016, 17:25:02 PM
Quote
Добре, говори се че да имаш повече от една жена можело да бъде голям плюс, защото един вид мъжа можел да се нуждае от повече помощници. Това като цяло е несъстоятелно за мене, но да приемем че е така. Как тази теза се напасва с написаното от Павел относно семейните взаимоотношения? Значи когато той казва, че не е неправилно да се омъжи девицата ама ако не се омъжи е по-добре, какво има в предвид? Той го казва много ясно:

32. А аз желая вие да бъдете безгрижни. Нежененият се грижи за това, което е Господно, как да угажда на Господа;
33. а жененият се грижи за това, което е световно, как да угажда на жена си.
34. Тъй също има разлика и между жена и девица. Неомъжената се грижи за това, което е Господно, за да бъде света и в тяло и в дух; а омъжената се грижи за това, което е световно, как да угажда на мъжа си.
35. И това казвам за вашата собствена полза, не да ви държа с оглавник, но заради благоприличието, и за да служите на Господа без отвличане на ума.
36. Пак, ако някой мисли, че постъпва неприлично към дъщеря си девица, ако й е минала цветущата възраст, и ако трябва така да стане, нека прави каквото ще; не съгрешава, нека се женят.
37. Но който стои твърд в сърцето си, и не бива принуден, но има власт да изпълни волята си, и е решил в сърцето си да държи дъщеря си девицата неомъжена, ще направи добре.
38. Така щото, който омъжи дъщеря си девицата добре прави; а който я не омъжи, ще направи по-добре.
39. Жената е вързана до когато е жив мъжът й; но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи за когото ще, само в Господа.
40. Но, по моето мнение, по-щастлива е, ако си остане така; а мисля, че и аз имам Божия Дух.

Е как тогава хем повече помощници, пък хем повече "скърби" дори е използвано на друго място?

Всъщност цитирания пасаж не говори за семейни отношения, а за третиране на девиците. Също така никъде в цитата не се говори за "скърби". За скърби се говори пак там но в друг стих с ясното пояснение защо:

1Кор. 7:26  И тъй, поради настоящата неволя, ето какво мисля за доброто, че е добре за човека така да остане както си е .
1Кор. 7:27  Вързан ли си в жена? не търси развързване. Отвързан ли си от жена? не търси жена.
1Кор. 7:28  Но, ако се и ожениш, не съгрешаваш; и девица, ако се омъжи, не съгрешава; но такива ще имат житейски скърби, а пък аз ви жаля.

Първо, апостол Павел е много внимателен говорейки за тия неща да поясни, е в случая дава мнение, а не заповед от Господа:

1Кор. 7:25  Относно девиците нямам заповед от Господа; но давам мнение като един, който е получил милост от Господа да бъде верен.


Безспорно мнението на апостол Павел има тежест, но пак то си остава негово мнение, а не е Слово Господне. И апостола много добре внимава какви изразни средства подбира когато споделя свое мнение.

Второ, апостола пояснява на какво е основано неговото мнение, а именно "поради настоящата неволя". Т.е той говори в контекста на определена историческа ситуация, а не казва нещо, което трябва да се счита за универсално за всички времена. Именно поради "настоящата неволя" семейния живот ще бъде свързан с определени скърби, а не по принцип, защото едва ли не семейството е някакво по-низшо състояние на човека, което само предизвиква скърби и пречи да се служи на Бога.

Понастоящем ние също навлизаме в период на "настояща неволя" в който отново влизаме в рамките на мнението на апостола, а именно, че семейните хора ще имат повече скърби, защото ще е много по-трудно в такива времена да носят семейните си отговорности. Ето защо предвид надвисналото зло може би е време младите хора да се замислят и да предпочетат да останат сами, вместо да се женят.

Обаче всички тези неща не са аргумент против многоженството. Не знам защо трябва да си измисляме подобни аргументи, защото ако съществуваха валидни аргументи против него, те щяха да са записани в Писанията и този дебат нямаше защо да го водим въобще. Ако Бог се гнусеше от многоженството така както се гнусят някои от участниците във форума, Той е можел да го премахне по същия начин по който премахна обрязването и принасянето на жертви. Но след като Бог не е решил да го премахне, Той би трябвало да има достатъчно добра причина за това, не мислите ли?

По отношение на "насладите". Ето какво казва KJV:

Ecc 2:8  I gathered me also silver and gold, and the peculiar treasure of kings and of the provinces: I gat me men singers and women singers, and the delights of the sons of men, as musical instruments, and that of all sorts.

Според този текст излиза, че насладите на човешките чада, са всъщност музикалните инструменти.

А в Септуагинтата пише следното:

Ecc 2:8  I brought togetherG4863 to myselfG1473 alsoG2532 indeedG1065 silver,G694 andG2532 indeedG1065 gold,G5553 andG2532 prized possessionsG4040.2 of kingsG935 andG2532 of theG3588 places.G5561 I preparedG4160 to myselfG1473 male singersG103 andG2532 female singers,G103 andG2532 amusementsG1792.1 of the sonsG5207 G3588 of man;G444 and male wine serversG3632.2 andG2532 female wine servers.G3632.1

Тук пък се говори за виночерпци и виночерпки и пак не става въпрос за наложници. Интересно, че този пасаж е даден по различен начин в различните преводи. Един от буквалните преводи казва следното:

Ecc 2:8  I gathered for me also silver and gold, and the peculiar treasure of kings and of the provinces. I prepared for me men-singers and women-singers, and the luxuries of the sons of man--a wife and wives.

И отново текста не казва наложници, а съпруги. Еврейската дума преведена като "наслади" наистина буквално означава "лукс" както е преведено и тука.   А лукс означава, нещо с изключително висока стойност, което не може всеки да си го позволи.

И наистина не всеки може да си позволи повече от една съпруга. Да не говорим че така както е написано излиза, че дори една съпруга си е също лукс (мъжете знаят защо).  Както казах и по-рано Бог е поставил естествени бариери пред многоженството, за да може само когато наистина е необходимо да се пристъпи към него.

Quote
Но пак напомням, че в Новия Завет не се среща тази практика. Поне един път някъде щеше да стане на въпрос за някой който има повече от една жена. И въпреки, че няма много информация, почти навсякъде в Новия Завет, се казва "еди си кой и жена му".

Именно затова няма информация, защото това не касае общи правила, а се решава индивидуално. Освен това има неща, които са утвърдени вече и няма какво повече да се каже за тях. Например и за живота в общност няма много информация, но отделения живот на израилтяните е бил вече утвърдена практика и не е имало нужда това допълнително да се обсъжда.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 22, 2016, 19:02:57 PM
@Палко

Quote
В първия говорех за това, че брат и сестра са се взимали като семейство а ти даваш стих за сестрата на жената на мъжа.
Ха, прав си ! Нещо съм объркал извинявам се :)

Quote
Във втория говориш за някаква блудница а аз визирах, че се говори за един мъж и една жена.
Да тук питам точно това, ако си женен си една плът с жена си, и ако отидеш при блудница какво става ако многоженството е забранено както казвате ?

Quote
В третия нямах в предвид точно само това което ти си написал, но както и да е.
А какво питаш ?

Quote
Добре, говори се че да имаш повече от една жена можело да бъде голям плюс, защото един вид мъжа можел да се нуждае от повече помощници.
Голям плюс ? Не, просто е опция която понякога може да е необходима.


Quote
" Абе тоз помощник дето го взех не ми отговаря на нуждите, ще си взема още помощници...."
Значи според теб Давид(...) си взеха повече жени понеже предните не им отговарят на нужните ? :) Както виждаш тоя ти довод е неиздържан.

Quote
Бог даде един помощник когато създаде човека. Явно напълно достатъчен.
По тая логика защо въобще има други хора след като Адам и Ева са били достатъчни ?

Quote
Така че той въпроса не трябва да стои дори "може ли човек да има повече от една жена, като няма изрична забрана?" а по скоро "добре ли е за човек да има повече от една жена?" като се вземе в предвид написаното наставление на Павел.

Аз пък не виждам думите на Павел да влизат в противоречие с това, даже допълват. А и той няма как да не знае точно за това.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: garich on March 22, 2016, 21:29:40 PM
Първо, апостол Павел е много внимателен говорейки за тия неща да поясни, е в случая дава мнение, а не заповед от Господа:

Безспорно мнението на апостол Павел има тежест, но пак то си остава негово мнение, а не е Слово Господне. И апостола много добре внимава какви изразни средства подбира когато споделя свое мнение.


Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата; (2 Тим 3:16)

Уочман, искаш да кажеш че думите на Павел не са боговдъхвени и трябва да ги считаме за по-долу от тези на Иисус?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 22, 2016, 21:34:27 PM
Искам да кажа точно това, което казва самия Павел, а именно, че когато самия той изрично подчертава че само изразява мнение, а не говори по вдъхновение или заповед от Бога, то ние също трябва да вземем тази немаловажна подробност предвид.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 23, 2016, 08:59:54 AM
Когато Павел говори това той не казва: "Всичките МИ думи заедно с Писанията са боговдъхновени".

Тук ще настръхнат много хора, знам. Беряните не настръхнаха, но изследваха Писанията дали думите на Павел са верни. Какво са Писанията, за които се говори от Павел, от Исус, от апостолите? Това е погрешно наречения "стар завет". Беряните не пише да са намерили кусур в думите на Павел.

Много хора смятат, че Павел говори новости и го цитират като че внася нови учения. Ако не можете да намерите доказателства за думите на Павел в Писанията, значи не познавате текста им и не може да разпознаете това, което Бог вече е казал там. Примерно "не давайте от принуждение" е нещо, записано в Моисеевия закон. Павел го цитира, но не казва "Книга А, глава Б, стих В" (то тогава е нямало и разделение по глави и стихове).

Затова колкото и да не ви харесва, Павел говори за Писанията, че са боговдъхновени. Погрешно нареченият "нов завет" са писма от апостолите. Тези писма са издържали теста на Писанията и Бог е оставил да бъдат събрани в едно, за да разберем, че пророчествата са се изпълнили и да се зарадваме в Божието дело. Посланията на апостолите не прибавят нищо към Писанията освен единствената нова заповед, която Исус даде на тези, които са негови — да се обичат един друг както Той ни е обикнал. Отново да подчертая, че тази заповед Той я даде в отсъствието на предателя Юда, т.е. тя е приложима само измежду верните.

Затова каквото и да се гледа в думите на Павел, не трябва да се взема като новост, но като изводи, базирани на Писанията. Ако някой не ми вярва, нека се задълбочи в текста на Писанията и ще види думите на Павел там.

Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Палко on March 24, 2016, 08:01:49 AM
Някой по-рано каза, че изискването в Тимотей "да бъде мъж на една жена" важало само за епископите и дяконите. Или един вид само за служителите. Е ако те трябва да бъдат примера, как да го тълкуваме тогава? И това означава ли според вас, че всички други неща които са изброени за тях, пак не трябва да се отнасят за повечето хора, защото са казани за "служители"? Как може изобщо да се прави такова разделение на стандарт за служители и обикновени християни?

1. Вярно е това слово: Ако се ревне някому епископство, добро дело желае.
2. Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава,
3. не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец;
4. който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност;
5. (защото ако човек не знае да управлява своя си дом, как ще се грижи за Божията църква?)
6. да не е нов във вярата, за да се не възгордее и падне под същото осъждане с дявола.
7. При това, той трябва да се ползува с добри отзиви и от външните, за да не падне в укор и в примката на дявола.

Означава ли, че щом някой не е епископ то няма нужда да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, и т.н Изобщо не ми е издържано това.

Nikolay,  на твоите въпроси няма да отговоря, защото продължавам да не намирам смисъл в тях отнесени към темата. Наистина. Не се сърди, просто няма смисъл да разводняваме нещата. Ако много държиш да чуеш какво мисля по тях, мога да ти пиша на лично. А и това което написа за Давид и моите доводи..... Всъщност точно в случая ги подкрепят. :) Защото Давид едва ли си взе жени и наложници, защото имаше нужда от "помощници". А за Соломон трябва да е бил и той много закъсал за помощ, че да си вземе 700 жени и 300 наложници. А аз точно това казвам. Че да си вземеш повече жени, защото не ти стигала помоща на една е доста неиздържано. Между другото може да отворим една тема "жената като помощник на мъжа". Мисля че би била доста полезна и интересна.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 24, 2016, 08:34:27 AM
Това, че някой преводач решил да остави думи без превод като "апостол" (пратеник), "епископ" (надзирател), "дякон" (сервитьор или човек на служба към обществото), "презвитер" (стар или опитен човек) и други такива, не означава, че тези хора са някакъв вид "служители" по принципа на светските "служители" (министри). Тези хора са помощници. Единствено пратениците са тези, които директно се избират от Бога, а не от човеци. Останалите се избират по характер и поведение измежду човеците.

Примерно за надзирателя да поговорим (така непреведния "епископ"). Надзирателят няма функцията да следи с камери и да докладва на първосвещеника. Той самият е давал пример с характера си и това как управлява дома си. Когато един човек има едновременно повече от една жена, той има много повече задължения към семейството си и няма възможност да съблюдава как вървят нещата извън семейството му. Той трябва да се грижи за жена си, за децата си, да има съпружеско съжителство с нея, да общува с нея и т.н. Когато става въпрос за повече от 1 жена, има 2 пъти повече отговорности и към нея и към децата, които има от нея. Има семейства, в които от гонене на кариери (и "служения") един мъж не може да се оправи с 1 жена или 1 дете, а какво остава за повече от 1 жена и няколко деца от всяка.

Никога никой не е изисквал да дава пример на друг като е мъж на една жена. Никога не е било лош пример някой да е мъж на повече от една жена, иначе такъв трябваше да бъде отлъчван. Това изискване не е за да бъде някой пример, а за да може да върши това добре.

Примерно пише да не е нов във вярата. Защо е това? Всички да виждат примера и да бъдат "стари във вярата"? Че това не е възможно. Винаги има нови във вярата. Но защо? За да може да живее според Божия път. Пише също да е женен. Ами то много хора от вярващите не са женени, а някои и не им е дадено да се женят. Да се ползва с добри отзиви е също нещо, което не винаги е възможно, защото до вчера човекът може да е бил престъпник и независимо, че е тръгнал в Божия път, името му е опетнено и това ще бъде така дълги години.

Способен да поучава. Това не се отдава на мнозина. Има мъже, които просто могат да нахокат жена си (с добро)и до там им се простира умението да поучават и затова такива не трябва да гледат по-далеч от семейството си. Надзирателят не трябва да дава пример, че всички трябва да тръгнат да надзирават и тези, които имат повече от 1 жена да изоставят грижата за семейството, защото им казали "да бъдат като надзирателите". Който не се грижи за домашните си и от безверник е по-лош.

Затова, защото всеки тръгнал да се изживява като пратеник, надзирател, старейшина и други, затова днешното християнство е на този хал — ходят да поучават/проповядват, да благовестват и какво ли още не. Тези неща не са дадени за пример, а да послужат чрез тези хора на другите от Тялото. Да са в помощ.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 24, 2016, 09:48:24 AM
Означава ли, че щом някой не е епископ то няма нужда да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, и т.н Изобщо не ми е издържано това.

Не че Тишо не ти го каза, но да допълня и аз. Ако един мъж си вземе 3 жени (примерно) и всяка от тях има по-5-7 деца (както е било едно време), колко свободно време да поучава братята си ще има тоя човек ? Ще има ли време да даде съвет и/или да види някой че бърка и да го поучи ?
Не случайно Павел казва, че който не се жени върши Божието - защото има свободно време да види, да поучи, да обикаля и да прогласява. Ако реши да иде в друг град/държава - просто ще отиде. Тоя с трите жени как го виждаш да отиде да поучава някъде в друга държава и да зареже жените и децата си ? Че нали ще излезе, че е зарязал собствения си дом... или сигурно ще ги вземе всичките с него ? Пътуването на един струва едно, пътуването на 20 човека е леко скъпо. Настаняването на 1 някъде в чужбина при братя е едно, настаняването на 20 е малко трудоемка, че понякога и невъзможна задача.

Мислете ги малко по-практично тия работи... То това и означава да не гледаш буквата, а да мислиш.

Quote
Nikolay,  на твоите въпроси няма да отговоря..
То повечето бяха риторични, та все тая. Просто се замисли над тях.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: garich on March 24, 2016, 09:49:34 AM
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Legality_of_polygamy.png/1280px-Legality_of_polygamy.png)

Многоженството в момента в света: около 25% от държавите го позволяват. Останалите 75% не. Както виждате на картата, всичките (или почти) държави които позволяват многоженство са мюсюлмански (с светлосиньо е разрешено, в тъмносиньо не е разрешено, но не е наказуемо, в черно е забранено и наказуемо, в зелено е разрешено само за мюсюлмани). Това мисля е достатъчно показателен пример какво е волята на Господ за многоженството.

Очевидно в този форум има фенове на многоженството, или по-точно хора които не го заклеймяват. И такива на които многоженството не им се нрави. Едните няма да убедят другите в правотата си, и обратното. За мен темата е практически приключена, тъй като вече са ми ясни позициите на по-активните хора във форума.

Поздрави и благословения на братята и сестрите!
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 24, 2016, 11:55:33 AM
Quote
Някой по-рано каза, че изискването в Тимотей "да бъде мъж на една жена" важало само за епископите и дяконите. Или един вид само за служителите. Е ако те трябва да бъдат примера, как да го тълкуваме тогава? И това означава ли според вас, че всички други неща които са изброени за тях, пак не трябва да се отнасят за повечето хора, защото са казани за "служители"? Как може изобщо да се прави такова разделение на стандарт за служители и обикновени християни?

1. Вярно е това слово: Ако се ревне някому епископство, добро дело желае.
2. Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава,
3. не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец;
4. който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност;
5. (защото ако човек не знае да управлява своя си дом, как ще се грижи за Божията църква?)
6. да не е нов във вярата, за да се не възгордее и падне под същото осъждане с дявола.
7. При това, той трябва да се ползува с добри отзиви и от външните, за да не падне в укор и в примката на дявола.

Означава ли, че щом някой не е епископ то няма нужда да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, и т.н Изобщо не ми е издържано това.

Палко обръщаш нещата надолу с главата. Ако да речем в едно предприятие за да бъде някой главен технолог се изисква да е инжинер по ядрена физика, означава ли това, че от всички работещи ще се изисква същото?

По същия начин Бог има определени и специфични изисквания за старейшините, както и за апостолите има специфични изисквания. Апостолите също са ни за пример, но ти не си продал всичкия си имот и не си тръгнал да обикаляш всичките народи и да проповядваш благовестието на царството нали? Нито се очаква всички християни да напуснат родината си и да обикалят по света.

А ти също обърна ли внимание, че е написано "да държат децата си в послушание". Ами по твоята логика, значи всички християни трябва да имат деца. Понеже текста не казва АКО ИМАТ ДЕЦА, а да държат децата си в послушание. И не само това, но текста казва да са мъже на една жена, значи понеже те са примера, това означава пак по твоята логика че всички християни ТРЯБВА да са женени. Нали техния пример е задължителен? Ами ето че ти току що успя да забраниш безбрачието! Бездетието също успя да го забраниш. Горкия Павел, та той сам себе си дисквалифицира с тези си думи.

Това показва, колко несъстоятелна е логиката ти и колко дълбоко е неразбирането ти по тези въпроси.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 24, 2016, 12:14:19 PM
Quote
Многоженството в момента в света: около 25% от държавите го позволяват. Останалите 75% не. Както виждате на картата, всичките (или почти) държави които позволяват многоженство са мюсюлмански (с светлосиньо е разрешено, в тъмносиньо не е разрешено, но не е наказуемо, в черно е забранено и наказуемо, в зелено е разрешено само за мюсюлмани). Това мисля е достатъчно показателен пример какво е волята на Господ за многоженството.

Garich, прощавай, но откога картите и статистиките на света са индикация за Божията воля? Ами ти знаеш ли че окло 80% от хората по света живеят на морския бряг или в близост до него. Това означава ли, че Божията воля е всички да се изнесем в близост до морето или до океана? Също така знаеш, че картите и статистиките се променят през годините и вековете. Това означава ли, че и Божията воля се променя според тях?

Също така правиш ли разлика между забранено многобрачие и забранено многоженство? Многобрачието е забранено в тези държави, не многоженството. Забранено е да сключиш брак с повече от една жена. За мормоните си чувал предполагам. Те живеят в Америка от времето на крал Джордж. И повечето са многоженци от столетия. Някой да им е попречил да имат много жени? Абсолютно никой. Преследват ги единствено ако си вземат непълнолетна жена, това вече е нарушение на американския закон и за това ги преследват. Но за това че имат много жени никога не са ги преследвали. Същото важи и за останалите държави. В Европа например, знаеш ли колко много мюсюлмани си практикуват многоженство? Да си чел за някой осъден или преследван за това?

Quote
Очевидно в този форум има фенове на многоженството, или по-точно хора които не го заклеймяват. И такива на които многоженството не им се нрави. Едните няма да убедят другите в правотата си, и обратното. За мен темата е практически приключена, тъй като вече са ми ясни позициите на по-активните хора във форума.

Тази тема не е за това на кой какво му се нрави или на какво е фен. Ако досега не си схванал ще ти кажа кой е централния момент, който мотивира моето участие в тази тема. Той е ето този:

Пр. 17:15  Който оправдава нечестивия и който осъжда праведния. И двамата са мерзост за Господа.

Това би трябвало да е много отрезвяващ стих за повечето от вас. Тъй като Бог никога не е осъдил многоженството, то това означава, че праведния човек е в правото си да има повече от една жена, ако е готов да спазва Божиите инструкции за грижа за всичките си жени. Вие обаче сте готови да осъдите човек за това за което Бог не го осъжда без да си давате сметка, че с това ставате мерзост пред Бога.

Това е причината да участвам прилежно в темата, за да предпазя и вас самите, а и останалите читатели от това да изпаднат в безумната ситуация да осъждат неща, които Бог не осъжда.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: garich on March 24, 2016, 12:54:16 PM
В Библията примерите на семейства между един мъж и една жена са много повече от тези които са между мъж и много жени. Това говори, че многоженството не е практика, а изключение, което Бог позволява. Изключение за определени хора и определени епохи.

Адам имаше една жена.
Ной и синовете му имаха по една жена.

Бог не забранява многоженството и е имал причина да го направи. Той е осъзнал, че в определени времена жените могат да имат нужда от закрила, от финансова помощ и т.н. Мъжете може да са много по-малко (войни и пр.). Точно за това Бог не го забранява. Мормоните може да си взимат много жени, но трябва да знаем какви са им мотивите. Сексуални, финансови или го правят, само за да покажат, че не им е забранено.

Да се върнем в България в днешни дни. На някой от този форум хрумвало ли му е да има втора, трета и т.н. жена? Как тези жена ще гледат една на друга. Като любовници или ... Дали ако едната е законна съпруга, то другите няма да я гледат "на кръв". Ако пък мъжът няма законен брак с никоя, то не би ли престъпвал Божият закон "Не прелюбодействай"?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 24, 2016, 13:09:10 PM
Quote
В Библията примерите на семейства между един мъж и една жена са много повече от тези които са между мъж и много жени. Това говори, че многоженството не е практика, а изключение, което Бог позволява. Изключение за определени хора и определени епохи.

Никъде в Писанието не се казва, че многоженството е изключение. Вместо това то е по-рядко срещана практика, както аз не веднъж посочих в темата по-горе по напълно логични и разбираеми причини. Времената и епохите нямат никакво влияние върху Божията воля, защото нито Бог, нито Неговата правда се променят.

Quote
Бог не забранява многоженството и е имал причина да го направи. Той е осъзнал, че в определени времена жените могат да имат нужда от закрила, от финансова помощ и т.н. Мъжете може да са много по-малко (войни и пр.). Точно за това Бог не го забранява.

Не можем да кажем че "точно за това" Бог е дал зелена светлина за многоженството. Бог знае по-добре от нас, защото както писах и по-преди, на нас дори на ум не може да ни дойдат всичките възможни ситуации при всичките възможни хора. Няма нужда да гадаем Божиите мотиви, защото Божият ум е неизследим. Вместо това за нас е важно да признаем Божията правда и да спрем да осъждаме онова, което Бог не осъжда.

Quote
Мормоните може да си взимат много жени, но трябва да знаем какви са им мотивите. Сексуални, финансови или го правят, само за да покажат, че не им е забранено.

Мотивите на мормоните нас не ни касаят. Аз ги дадох за пример във връзка с твоите твърдения че многожеството било забранено в САЩ.

Quote
Да се върнем в България в днешни дни. На някой от този форум хрумвало ли му е да има втора, трета и т.н. жена? Как тези жена ще гледат една на друга. Като любовници или ... Дали ако едната е законна съпруга, то другите няма да я гледат "на кръв". Ако пък мъжът няма законен брак с никоя, то не би ли престъпвал Божият закон "Не прелюбодействай"?

За да има един мъж повече жени на първо място неговите жени трябва да имат правилното разбиране относно библейския формат на семейство и брак. Законна съпруга не е съпруга, която има такъв статут според светските закони, а която има такъв статут според библейските принципи и правила. Ако човек има брачен договор със съпругата си, било тя първата, втората или третата няма как това да е прелюбодейство, защото по дефиниция "прелюбодейството" е нарушаване на брачния завет.

Също така вземането на втора съпруга става със съгласието на първата и както се подразбира и със съгласието на втората, защото е ясно, че тя няма как да не знае, че човека вече има една жена. Затова ако всичко се направи с мъдрост и разбиране, няма никаква причина да се гледат "на кръв". Тия неща стават със съгласие и разбирателство.

Интересен факт от историята е че преди българите да приемат византийското християнство, те са имали практика да си вземат втора жена ако живота и обстоятелствата го изискват. Според някои изследователи българите са били християни много преди да приемат византийското християнство, само че е било по-автентичен вид християнство. После по политически причини минават към византийската вяра или казано иначе към "православието". Взимането на втора съпруга е ставало само със съгласието на първата, както и със съгласието на втората и нейните родители. Дори по него време българите са играели един много по-сложен вид шах, който е бил с 9х9 квадрата вместо днешните 8х8. Този вид шах е бил толкова сложен, че един обикновен играч на този вид шах с лекота е можел да победи гросмайстор в шаха както го знаем днес. Интересната подробност в случая е че в този вид шах царя е разполагал с две царици. Това само по себе си идвало да покаже, че да управляваш дом с две жени се изисква доста по-голяма мъдрост и проницателност и малцина са били тези, които са можели да играят този шах и да дръзнат да пристъпят към брак със втора жена.

Това по-горе не го казвам като някакъв аргумент (като че имам нужда от нещо повече от това, което съм казал до момента), но да хвърля малко интересна историческа светлина по темата и как тя се преплита с българската история.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: garich on March 24, 2016, 14:40:41 PM
Както многоженството, така и робството не е изрично забранено (или заклеймено) в Библията.

Това означава ли, че волята на Господ е някои хора да бъдат роби? Или Господ иска всички да бъдат свободни?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: garich on March 24, 2016, 15:00:39 PM

За мормоните си чувал предполагам. Те живеят в Америка от времето на крал Джордж. И повечето са многоженци от столетия.

Мотивите на мормоните нас не ни касаят. Аз ги дадох за пример във връзка с твоите твърдения че многожеството било забранено в САЩ.


Интересно е какво мислят Мормоните за многобрачието. Защото това, което ти пишеш и казваш е различно от това което аз намирам:

"Църквата няма нищо общо с тези, практикуващи полигамия. Те не са членове на Църквата. Ако за някой член се докаже, че практикува многобрачие, то той бива изключен - най-сериозното наказание, което Църквата може да приложи". 1998г., Гордън Хинкли (Президент на Цьрквата на Исус Христос на Светиите от Последното Време )
Източник: https://www.mormon.org/faq/practice-of-polygamy (https://www.mormon.org/faq/practice-of-polygamy)

В статията се казва още, че Бог е нареждал многобрачието в определени времена, а в други е давал различни инструкции:

1 Verily, thus saith the Lord unto you my servant Joseph, that inasmuch as you have inquired of my hand to know and understand wherein I, the Lord, justified my servants Abraham, Isaac, and Jacob, as also Moses, David and Solomon, my servants, as touching the principle and doctrine of their having many wives and concubines— (Doctrine and Covenants 132:1).

“for there shall not any man among you have save it be one wife: and concubines he shall have none... for if I will, saith the Lord of Hosts, raise up seed unto me, I will command my people; otherwise they shall hearken unto these things . (Jacob 2:27-30)
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 24, 2016, 16:08:45 PM
Quote
Както многоженството, така и робството не е изрично забранено (или заклеймено) в Библията.

Това означава ли, че волята на Господ е някои хора да бъдат роби? Или Господ иска всички да бъдат свободни?

Робството в Библията е част от правосъдната система. То е алтернатива на днешните затвори, където де факто затворниците са в позицията на роби. Предимствата обаче са в полза на Библейската система, защото в нашата ние плащаме за издръжката на престъпниците в затворите, а в Библейската престъпника работи за да откупи свободата си.

Мормоните винаги са практикували многоженство. Чист PR е отричането на мейнстрийм мормонската църква от многоженството. Това е чисто фиктивно. Реално си го практикуват. А има разклонения които не го и отричат и те са много по-близки до оригиналното мормонско учение.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Todor on March 24, 2016, 17:25:54 PM
Според мен е очевидно, че първоначалната Божията уредба не беше многоженство - Бог даде на Адам една жена, не няколко. В Новият завет ап. Павел говори също така епископите/презвитерите/дяконите  да бъдат "мъже на една жена".

Изхождайки от всичко това (както и от духа на Писанието като цяло) смятам, че за многоженството може да се каже същото, което каза Исус за развода - "поради вашето коравосърдечие Бог ви е оставил да си напускате жените". Не виждам как за един християнин - който би трябвало да бъде пример за света - може да е приемливо многоженството, което показва единствено, че е роб на сексуална страст и неконтролирана похот. Затова го намирам  за приемливо единствено като заварено положение - ако например мюсюлманин с няколко жени стане християнин.

П.П. Възможно е да има и някакви други изключителни обстоятелства (в момента не се сещам за такива), при които многоженството да е приемливо. При всички случаи обаче става дума за изключения.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 24, 2016, 17:33:42 PM
Ето, пак разводи се намесват относно многоженството. Абе нали по-горе попитах — защо смесвате многоженството с разводите. Никъде Бог не е подкрепял разводите, както и никъде не е осъждал многоженството.

Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 24, 2016, 17:35:54 PM
Quote from: Todor
Изхождайки от всичко това (както и от духа на Писанието като цяло) смятам, че за многоженството може да се каже същото, което каза Исус за развода - "поради вашето коравосърдечие Бог ви е оставил да си напускате жените". Не виждам как за един християнин - който би трябвало да бъде пример за света - може да е приемливо многоженството, което показва единствено, че е роб на сексуална страст и неконтролирана похот.

Много добре Todor, значи според твоите представи за нещата - ти служиш на някакъв бог, чиито патриарси и най-прославени светии са коравосърдечни сладострастници, роби на сексуалната страст и неконтролируемата похот? Това ли е което вярваш за патриарсите?

Много интересна логика също вадиш. Значи да си напусне някой жената е коравосърдечие, а да се грижи за повече от една жена е същото коравосърдечие? Здравата логика показва точно обратното. Ако един човек си напусне жената за да си вземе друга, това е коравосърдечно, но да продължи да се грижи за нея, ако и да си вземе друга, това е точно обратното на коравосърдечието. Няма нищо коравосърдечно в това да се грижи човек за повече от една жена.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Valipeti on March 24, 2016, 20:00:13 PM
Докога ще се повтаря едно и също тук? Ако някой има намерение да си взима повече от една жена, ясно е че Бог няма да му вменява грях. Но май няма такива мераклии, така че да си говорите едно и също и да се убеждавате един друг кой по-разбиращ за женитбите няма смисъл просто. Всеки тук има по 1жена и никой няма намерение да си взима втора. Така че сестри в Христа, не се напрягайте излишно от тази тема! Многоженството е разрешено от Бог, но няма вече такива мъже днес като някога, така че... Дано сме достойни всеки за по една от вас, другото е лаладжийство-губене на ценно време.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 24, 2016, 22:32:33 PM
Да Valipeti взимането на още една жена е сериозна отговорност и в днешни дни би било наистина трудно да се грижи един мъж за тях.

На останалите мога да препоръчам да четат и изследват повече Библията вместо устройството на света - ако искат да са Христови естествено.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 24, 2016, 23:46:26 PM
   Здравейте,
  След неколкократно прочитане на темата, засегнатите въпроси и отговорите към тях, видях следното:
1/ Имаме модел на семейство, ясно представен при сътворението.
   – Първоначалният модел е убедителен и недвусмислен, представен бе от защитниците на модела 1 мъж и 1 жена– и не бе опроверган от опонентите.
2/ Имаме период в който наблюдаваме наличие на многоженство:
      а) едните казват – това е показателно, че това е угодно пред Бог, Той не го забранява и го поощрява;
      б) другите твърдят – макар и Бог да допуска многоженството да бъде начин на живот за определен период от време, Той не го е заповядал, не в това е благоволението Му, нито Го поощрява;
   Сега ще спра вниманието ни върху по-важните моменти в дебата:
   – Ако не е било многоженството Израилевите племена нямало да бъдат 12 – казват защитниците на многоженството.
Това е несъстоятелно, понеже:
  а) Бог не е поискал от Яков да има 12 сина.
   б) Казал е на Авраам, че от Исмаил ще произлязат 12 рода, но не като обещание, а като информация.
  в) Дори и да желаеше Бог, патриарха Яков да има 12 сина, на него не са Му били нужни човешки методи и похвати. Ясно виждаме това при Авраам. “Невъзможното за човеците за Бога е възможно.”
   – Думите на Бог, хората да се плодят и размножават, е показателен че трябва да има многоженство. То (многоженството), също така е било необходимо, защото и съотношението между мъже и жени било в полза на жените и така се получава дисбаланс, а от там и лоши последствия.
Това също е несъстоятелно, понеже:
  а) Бог не е наложил темпо на размножаването, което хората да следват, не са имали норма за изпълнение или нещо като петилетен план.
   б) Никой човек не е в ролята на статист и плановик в Божиите дела относно раждаемост, съотношение на половете, темпо и т.н, та да ни информира: Видиш ли това трябваше да се постигне и поради това прибегнахме към тази мярка.     Библията не ни дава такава информация, така че това са само догадки, които дори и да са верни са недоказуеми. 
  в) Населяването на земята не е приоритет За Бог, а населяванета на Небето. Също така и не числеността на човешките деца е Божият копнеж, но Той “очаква набожно потомство.” цитата е от Малахия
Ние не отговаряме за плодовитостта при хората.  2 Коринтяни 5:20
И тъй от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява; молим ви от Христова страна, примирете се с Бога,
    Живота на хората живели в многоженство е записан, за да имаме ние пример, за да черпим опит и поука. При тях наблюдаваме следното:
 а) От никого Бог не е поискал да си вземе повече от една жена – това е личен избор и решение на самият човек, бил той Бажии или не. Това се потвърждава и от Мойсеевият Закон: Изход 21:10 “Ако си вземе още една жена…” 
 б) В живота на всички тези семейства има проблеми с взаимоотношенията, които не биха съществували ако жената е била 1.
 в) Жените в семейството не са получавали каквото им се полага. При всички случаи наблюдаваме неравнопоставеност, от страна на мъжа. Това противоречи на Изход 21:10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея. Препоръчвам прочит на тези текстове, в които се говори за такива жени, за да се види получили ли са заръчаното. Така, това което съм написал ще бъде проверено.
 г) Някой каза, че примера на патриарха Яков в това отношение е добър. Да, но в Левит 18:18 “Да не вземеш жена заедно със сестра и докато е жива другата, за да откриеш голотата и та да и стане съперница.” думите на Бог са в синхрон с това което наблюдаваме при Рахил и Лия.
 д) Във 2 Царе 12:12 се дава като Слово, което потвърждава, че Бог е избрал цар Давид да има много жени, дори му казва, че би му дал още. Искам да видим това, че единственото което Бог е изявил като Свой избор е помазването на божият човек за цар. Относно всичко останало той е бил свободен да направи както прецени. Определено е можел да осигури добър живот на жените на господаря си и без да се жени за тях (това го казвам, за да стане ясно, че ние винаги имаме възможност да преценяваме и избираме) – но, това е била неговата преценка и начин да покаже грижа и благост.
 е) Наличието на избори, които не са най-доброто не е повод да упрекваме и презираме Божиите хора – понеже и Бог ги приема въпреки несъвършенствата им. Има една истина, че Бог не очаква от нас повече от колкото ни е силата, но не ни поощрява да се задоволяваме с нивото до което сме достигнали, а ни призовава да се стремим към съвършенството, защото така ще се приближим в най голямата възможна, за нас степен на подобие Негово.
3/ Сега идваме до момента който представя нашето време.
 а) при все, че не бях правилно разбран видях, че моят опонент повтори същото което казах относно думите на Исус: чули сте, че е било казано …, но Аз ви казвам … С това Господ не е въвеждал ново учение, но ни извежда от онова което е било едно по-ниско ниво и вдига летвата пред нас. Във всичко това той ни връща към изначалната Си, такава каквато е била винаги в сърцето Му.
По въпроса който разглеждаме видяхме вече каква е Неговата изначална воля – т.1.
 б) в новозаветните текстове, както и при сътворението виждаме да се говори за 1 мъж и 1 жена и винаги в единствено число, както за единия така и за другия. Стареите са представени като мъже на една жена, а те са които със слово и живот са пример за останалите вярващи. Това бе потвърдено и от приемащите многоженството. В другата тема разглеждаща въпроса за многоженството Уочман казва:  Както казах и по-рано Бог е поставил естествени бариери пред многоженството, ... (по-долу ще разгледам останалата част)
в) Ефесяни 5 глава
25 Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,
26 за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото,
27 за да я представи на Себе Си църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде света и непорочна.
28 Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела. Който люби жена си, себе си люби.
29 Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата;
30 понеже сме части на Неговото тяло [от Неговата плът и от Неговите кости].
31 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът".
32 Тая тайна е голяма; но аз говоря това за Христа и за църквата.
33 Но и вие, всеки до един, да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си.

Христос и църквата, не знам какво да коментирам? Толкова ясен пример даден ни от Самият Него – Този чиито последователи сме.

Сега да видим най–критичния момент от целия дебат.
Това е продължениeто на цитираното от мен по-горе, в което Уочман казва – … , за да може само когато наистина е необходимо да се пристъпи към него. (става въпрос за многоженството)
Тази позиция всъщност се открои доста убедително.
Всеки има мнение по въпроса, а това е моето:
 Бог е над вси'ки и всичко. Той е над законите, в които е полfжил съществуванието, за да го държат. Той има възвишени цели и помисли, които превишават нашите и на нас ни е трудно да ги достигнем.
 Бог е изисквал от хората си определени неща, поставяйки пред тях правила които да следват, но при определeни обстоятелства е правил изключения, които нямат за цел да променят модела Му, а по-скоро за да ни въведат в него.
 По силата на горе казаното, Бог може да въведе някого или всички и в многоженство.
При все това не трябва да забравяме, че Божиите утвърдени принципи стоят пред нас за изпълнение и ние трябва да се фокусираме изключително стриктно и всеотдайно конкретно върху тях. Притеснява ме това, че човек който се взира прекомерно във възможните изключения е близо до възприемането им като правило. Поради  вярвания, които се ширят между вярващите,  основани на някакви изключения от правилото днес виждаме много неуспешни или огорчени хора, понеже в опитите им да ходят в тези вярвания се провалят. Когато става въпрос за призив към многоженството и не само, смятам за важно човек да си даде ясен отговор на някои въпроси като: Това ли е най важното? Това ли е единствената възможност? Това Бог ли ще прослави или мен? С това Божията воля ли търся в действителност или нещо ме гъделичка да си търся основателна причина? – този момент е много тънък и когато сме в изкушение сме склонни да го пренебрегнем.

    Дано съм бил полезен.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 24, 2016, 23:51:15 PM
Само едно нещо ако можеш да отговориш, ще благоволя да прочета всичко написано от теб, обаче още като прочетох:

Quote
това е несъстоятелно, понеже:
а) Бог не е поискал от Яков да има 12 сина.

Кой ти го каза това нещо? Бог? Прочете го в Писанията?

Ако не си го научил от Писанията, тогава прибавяш към тях и слагаш в устата на Бога думи, които той никога, ама никога не е казвал. Знаеш ли колко е сериозно това?

Учудвам се как с лека ръка отхвърляш писаното и как с лека ръка прибавяш където ти кефне каквото ти хрумне само и само да угодиш на измишленията на сърцето си и да омаскариш писаното.

Това е изключително гнусно.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 25, 2016, 00:11:38 AM
Стоян,

Правиш няколко принципни грешки в изложението си, на които ще обърна внимание по-долу:

1. Цитирам:

Quote
Имаме период в който наблюдаваме наличие на многоженство

Никъде в Писанието не се говори за "период на многоженство". То присъства още от началото на творението, има го и до ден днешен и нито тогава, нито сега е било осъдено или отхвърлено от Бога. Ето защо концепцията, че многоженството е било допустимо само в някакъв определен период е напълно несъстоятелна.

2. Цитирам:

Quote
Населяването на земята не е приоритет За Бог, а населяванета на Небето.

Аз не съм чел абсолютно нищо в Библията за "населяване на Небето". Вместо това Бог изрично заповядва населяването на земята, както и че Неговото Царство трябва да дойде на Земята. Целта на Благовестието е възстановяването и изкуплението на Земята от греха, а не решаване на демографските проблеми на Небето.

3. Цитирам:

Quote
Сега идваме до момента който представя нашето време.

Никъде в Писанието няма да намерим концепцията, че Бог променя волята Си или принципите си според "времето". В Бога няма изменение или сянка от промяна, и за него няма такава величина като "нашето време" според което нещо от Неговата правда да се променя.

4. Ти застъпваш теорията, че многоженството е изключение от правилото. Няма нищо в Писанието, което да говори за многоженството като изключение. Ако човек гледа патриарсите по-скоро би останал с впечатление, че това е правилото. Вместо това многоженството не е нито изключение, нито правило, то е част от общото състояние на нещата, а не изключение от него. Да, и за щастие при това по-рядко срещана част. Но е част, не изключение.

5. Цитирам:

Quote
Когато става въпрос за призив към многоженството

Аз не съм видял, някой тука да призовава към многоженство. Ти видя ли? Вместо това призива, който аз оправих е доста по-различен, а именно: Нека спрем да осъждаме това, което Бог не е осъдил, защото с това правим себе си по-мъдри и по-праведни от Бога и ставаме мерзост пред Него.

Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Todor on March 25, 2016, 08:50:17 AM
Много добре Todor, значи според твоите представи за нещата - ти служиш на някакъв бог, чиито патриарси и най-прославени светии са коравосърдечни сладострастници, роби на сексуалната страст и неконтролируемата похот? Това ли е което вярваш за патриарсите?
Точно така - радвам се, че най-сетне се разбираме само с "две думи" :) Освен това сред "патриарсите и най-прославените светии" на моя Бог има лъжци, измамници, блудници, прелюбодейци и убийци. Сигурно могат да се прибавят и още неща,  но за това се сещам в момента...

Много интересна логика също вадиш. Значи да си напусне някой жената е коравосърдечие, а да се грижи за повече от една жена е същото коравосърдечие? Здравата логика показва точно обратното. Ако един човек си напусне жената за да си вземе друга, това е коравосърдечно, но да продължи да се грижи за нея, ако и да си вземе друга, това е точно обратното на коравосърдечието. Няма нищо коравосърдечно в това да се грижи човек за повече от една жена.
Коравосърдечие е в случая с напускането. В случая с многоженството трябва да подмениш "коравосърдечие" със "сладострастие" в стиха ("Поради вашето сладострастие Бог ви е оставил да имате по много жени, но отначало не е било така"). Мислех, че се подразбира и затова не съм обяснил по-подробно - за което се извинявам....
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 25, 2016, 09:26:32 AM
Тодоре, изпаднал си в умопомрачение. Само така може да се коментира онова, което си написал по-горе.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Todor on March 25, 2016, 09:53:02 AM
Никъде Бог не е подкрепял разводите, както и никъде не е осъждал многоженството.
Разводът е утвърден директно от Бог в Закона даден на Моисей (виж Второзаконие 24). И, макар многоженството да не е отречено в прав текст от Исус като развода, мисля, че има достатъчно косвени свидетелства от Писанията. Някои от тях съм посочил (например че Бог дадена на Адам една жена, а не много), има и други.  Виж например 1 Коринтяни 7 - макар да не е директно казано, според мен е ясно, че ап. Павел визира взаимоотношения "1 мъж - 1 жена" (и дори това е "позволение, а не заповед").

Тодоре, изпаднал си в умопомрачение. Само така може да се коментира онова, което си написал по-горе.
Писах малко шеговито, Watchman (в първата част на отговора си) - понеже видях, че не считаш леката шега за непростим грях :) Това което искам да кажа е, че дори и най-големите старозаветни светии пак са били немощни човеци като нас. Всъщност дори са нямали привилегията да бъдат "родени отново/отгоре" и затова са били изцяло "плътски" както бихме казали днес. И ако нашата правда не надмине тяхната не знам дали ще имаме наследство в Божието царство - понеже на когото е много дадено, от него и много ще се изиска.

За умопомрачението не знам - напоследък чувам наистина ужасни определения за себе си, а най-ужасното от всичко е, че май са верни. Така че нищо чудно да е вярно и това. Така или иначе не мисля да пиша повече по темата (казах какво мисля и защо) така че - дори да съм изпаднал в умопомрачение - това не е непосредствен проблем за дискусията.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 25, 2016, 09:58:25 AM
Моисей беше допуснат да влезе в самия облак на Божието присъствие, като всеки останал израилтянин трябваше да се убие с камъни ако само дори се беше докоснал до полите на планината. Но според теб Моисей беше сладострастник, защото имаше две жени. Изисква се голямо умопомрачение за да реши някой, че активен сладострастник ще говори лице в лице с Бога.

И въобще по твоите думи живия Бог е Бога на сладострастниците, защото:

- избра сладострастник да бъде баща на вярата
- избра сладострастник да бъде родоначалник на народа Му
- избра да се прослави над Египет и всичките езически богове чрез сладострастник
- разреши на един сладострастник да говори лице в лице с Него
- избра си сладострастник да бъде човек според сърцето Му
- направи вечен завет Месията да се яви от родословието на потомствени сладострастници

Ако ти е останала капка здрав разум - ще трябва незабавно да се засрамиш и покаеш от думите си.

Quote
Всъщност дори са нямали привилегията да бъдат "родени отново/отгоре" и затова са били изцяло "плътски" както бихме казали днес.

Нищо подобно. Никъде в Писанието няма да намериш ограничение човек от която и да е епоха да се роди свише.

Quote
И ако нашата правда не надмине тяхната не знам дали ще имаме наследство в Божието царство

Никъде Писанието не казва, че трябва да се надмине правдата на патриарсите. Исус казва тези думи за книжниците и фарисеите, които бяха лицемери, не за патриарсите и пророците. Разликата е огромна.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Todor on March 25, 2016, 11:37:47 AM
Забележка: Докато съм писал ти си допълнил мнението си, отговаряйки на някои от нещата, които пиша (и което обезсмисля част от въпросите). Не е необходимо да пишеш повторно - просто писах виждайки мнението ти само до "Ако ти е останала капка здрав разум - ще трябва незабавно да се засрамиш и покаеш от думите си.". Ясно е, че сме на съвсем различно мнение по тези въпроси и за момента няма как да се съгласим. По-надолу следва оригиналния ми пост, които оставям без корекции...

Нещо май не се разбираме, затова ще се опитам да обясня отново (този път наистина се надявам да е за последно)...

Ти, като мъж, не знаеш ли, че всички мъже сме сладострастници (по природа)? Защо според теб "плът и кръв не могат да наследят Божието царство"  - понеже на Бог така му "прищракало" нещо? Не знаеш ли, че ние сме призвани "да съблечем стария човек, който тлее по измамни страсти" и "да мислим за горното, а не за земното"? Не знаеш ли, че патриарсите живяха преди Христос и нямаха "нов човек", в който да се "облекат" - затова и подобно нещо съвсем не се изискваше от тях?

Патриарсите живяха дори преди Закона, а "грях не се вменява когато няма закон". Ние живеем под благодатта и Христовия закон - затова се въздържаме от много неща, които бяха позволени от Моисеевия закон. Понеже той се състои единствено от "плътски постановления, наложени до време на преобразование". А ние имаме по-висш закон, изявени са ни по-високи неща, към които да се стремим. Въобще, ако някой християнин смята, че е достатъчно да бъде като патриарсите - за мен той се заблуждава дълбоко.


И, понеже така и така си ме нарочил за умопомрачен, ще се възползвам за да кажа още нещо - не само като старозаветните светии, но и на ранната църква (по време на апостолите) да приличаме не ми е достатъчно. Понеже, ако разгледаш историята на човечеството в библията, ще видиш, че Бог надгражда във времето и откровението за себе Си, и даровете Си, и изискванията Си. И каква полза, че живеем 2000г след апостолите ако не сме мръднали и крачка напред (ако сме се върнали назад да не говорим). Дори само заради това лицето ми ще бъде покрито със срам - ако въобще се намеря някога в тяхната компания. Понеже задължение на всяко поколение е не само да усвои, но и да надгради завещаното от бащите му - това, мисля, е ясно дори за светските човеци.


П.П. Докато съм писал ти си допълнил мнението си, отговаряйки на някои от нещата, които пиша (и което обезсмисля част от въпросите). Не е необходимо да пишеш повторно - просто писах виждайки мнението ти само до "Ако ти е останала капка здрав разум - ще трябва незабавно да се засрамиш и покаеш от думите си.". Ясно е, че сме на съвсем различно мнение по тези въпроси и за момента няма как да се съгласим.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 25, 2016, 21:23:41 PM
Фактите говорят следното, имаме един текст който казва "Ако иска да си вземе" и няма нито един друг текст който да говори срещу това. Имаме текстове които разискват други неща.

Ако Бог е дал в прав текст разрешение с "Ако иска да си вземе" всички които говорят, че не може стават противници на Бога, не на човеци.
Както повторих вече няколко пъти - помислете защо мислите, че не може - кой ви научи на това - Словото на Бог или някой човек.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 26, 2016, 01:12:07 AM
 Николай, връщам те малко назад в дебата с тази извадка:
 На въпроса: Да си чел такова нещо за полигамията? Че е зло, обаче "айде от мен да мине"?
Ще отговоря – Не не съм прочел такова нещо.
 А, някой да е чел някъде: Взимайте си по няколко жени.
 На всякъде се казва, че го е сторил конкретният мъж. 
Изход 21:10
10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.

Второзаконие 17:14 Когато влезеш в земята, която Господ твоят Бог ти дава, и я завладееш и се заселиш в нея, ако речеш: Ще си поставя цар, както всичките народи, които са около мене,   
15 тогава да си поставиш за цар онзи, когото избере Господ твоят Бог; от братята си да си поставиш цар; не бива да поставиш над себе си чужденец, който не ти е брат.

 Въпрос по какво си приличат тези две наставления? /Леко подсказвам с подчертаното./                  /край/

На въпроса не получих отговор, а контра-въпрос: Какви са приликите?
Ще отговоря и на двата. Явно вие нямате отговор.

 Двата случая от закона си приличат по това, че не са заповед, но препоръки дадени поради знанието у Бог, на къде клонят сърцата на хората. Общото е "Ако"-то и щом има "Ако" – това е човешки избор, Бог не се ангажира с такъв.
 Уочман наблегна на факта, че Бог се е разгневил на народа когато поискаха цар и поиска да обясня, защо Бог се произнесе ясно и категорично по отношение на царя, докато за многоженството не е постъпил така.
 На това отговарям така:  Има разлика между отделните взаимоотношения. Едно е отношенията между мъжа и Бог, друго е между мъж и жена му и друго е между родителите и децата им.
Когато народа поиска цар, Бог каза на Самуил, че те са отхвърлили Него. Това е директно заставане против Него. И вси пак с "ако" го има в Закона? Противоречи ли си Бог или ясно показва, че не е добър избора. Но пак казвам – това е било директно заставане против Бог. 1Царе 8:7
 Докато в случаят с жените нещата стоят по друг начин. Там имаме отклоняване от първоначално изявеният модел един мъж и една жена, което по сериозност не може да се сравни с директно отхвърляне на Божият авторитет и избора на човешки такъв.
Бог е над всички и всичко, Той трябва да ни е глава.
Връзката ни със съпругите е докато смъртта ни раздели и след това ще бъдем подобни на ангелите в Небесното Царство.     Матей 22:30
Децата ни са поверени докато се задомят. До тогава трябва да станат "набожни" и да са способни да продължат с Господа и без нас.   Малахия 2:15

 Не можем да поставим на равно различните взаимоотношения, понеже позициите са различни.

Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 26, 2016, 09:39:39 AM
Quote
Двата случая от закона си приличат по това, че не са заповед, но препоръки дадени поради знанието у Бог, на къде клонят сърцата на хората. Общото е "Ако"-то и щом има "Ако" – това е човешки избор, Бог не се ангажира с такъв.

Много слаба теза Стояне,

Взимането на една жена също е избор на човека а не заповед. Никъде Бог не е заповядал на човека да се жени. Затова се казва, че всеки има своя особен дар от Бога, един да се жени, а друг не. И щом човек го е избрал, това означава ли че Бог няма ангажимент? Ами то и покаянието е избор на човека. Вадите напълно невалидни аргументи за да защитавате една загубена кауза.

А това, че щом имало думата "ако" значи било нещо напълно човешко с което Бог не се ангажира, да беше седнал поне да изследваш употребата на думата "ако" в Писанието за да не пишеш подобни неща прибързано.

Изх. 19:5  Сега, прочее, ако наистина ще слушате гласа Ми и ще пазите завета Ми, то повече от всичките племена вие ще бъдете Мое собствено притежание, защото Мой е целият свят;

Тук се използва думата "ако" и според тебе Бог няма нищо общо с този избор на човека, защото имало "ако"? И Бог няма никакъв ангажимент? Думата "ако" означава "в случай че" или "при ситуация в която" и в нея не се съдържа абсолютно нищо, което задължава Бога да третира дадения въпрос като човешки или неугоден на Него, ОСВЕН АКО ИЗРИЧНО НЕ ГО Е КАЗАЛ, както е случая с избирането на цар. А за многоженството както вече го изяснихме не веднъж, Бог не е изразявал нито възмущение, нито критика, нито някога го е считал за нещо скверно.

Самия факт, че Давид имаше такова огромно благоволение върху себе си, че дори неговите потомци се молиха на Бога "заради Давида", при все че Давид беше многоженец и Бог много прилежно го изобличаваше за всеки грях и отклонение от пътя Му, говори достатъчно много. А това че Моисей влезе в самото Божие присъствие, в което НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ НИЩО НЕЧИСТО, и говореше лице в лице с Бога, ако и същевременно да имаше две жени говори че няма никаква нечистота в него идваща от многоженството.

Никога не сте ли чели думите "това, което Бог е очистил, ти за нечисто не го считай"?

Но вие нарушавате тази заповед на Бога и считате за нечисто, онова, което Бог никога не е нарекъл нечисто.

А Тодор започна да проповядва друго благовестие, твърдейки, че ние трябвало да надграждаме на Благовестието, ако и апостола да е казал, че вярата беше "предадена веднъж и завинаги на светиите" Юда 1:3. Но той въвежда някакво надграждане, сиреч добавяне и променяне, явно за да оправдае безумните "надграждания" от католицизма и православието, които превърнаха чистата Христова вяра във Вавилонско вино и Христовата общност в религиозно чудовище.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 26, 2016, 10:26:59 AM
 В единият случай имаме – избор и последици, т.е причинно следствената връзка. Бог дава обещание
 В другите два – наставления за начина по който да се живее, при наличието на такъв избор. Бог дава заповед.
Две различни неща.

Казваш:
Никога не сте ли чели думите "това, което Бог е очистил, ти за нечисто не го считай"?

Но вие нарушавате тази заповед на Бога и считате за нечисто, онова, което Бог никога не е нарекъл нечисто.

 1/ Стиха, който даваш ти отговаря на твърдението, че нямало етапи в човешката история (виж по-предните си коментари), в които Бог ни се разкрива по различен начин. Не случайно ап. Петър е считал това което му е дадено за храна като нечисто, но ... сега то е обявено за често. Помисли добре върху това.

 2/ Ние не нарушаваме заповед и не считаме многоженството за нечисто. Това е Божия, грижа как ще го третира. Ние избираме Неговата ясно изявена воля при сътворението, като съвършеният вариант представен и в учението на апостолите.

 Това е нашият избор. Някой ако иска многоженство да се върне във времето на патриарсите. Когато стане някой равен на Мойсей или Авраам или ...  да си взема повече жени.
Питате човеци ли слушам, та вие не сте ли човеци? Как да ви слушам, щом дори не опровергавате аргументите, а само излагате твърдения, какви сме били и какви били доводите ни.
 Слаба подкрепа от Словото виждам и ако искате да уверите някого в правотата си, ще трябва да сте убедителни според Писанията и естеството, (понеже то потвърждава казаното от Бога) а не по силата та твърденията си.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 26, 2016, 11:35:11 AM
Quote
1/ Стиха, който даваш ти отговаря на твърдението, че нямало етапи в човешката история (виж по-предните си коментари), в които Бог ни се разкрива по различен начин. Не случайно ап. Петър е считал това което му е дадено за храна като нечисто, но ... сега то е обявено за често. Помисли добре върху това.

Кой ти каза, че "бог ни се разкрива по различен начин"? Аз чета, че Бог е същият вчера, днес и завинаги. Както и че, няма дори СЯНКА на промяна. А ти говориш за някакви разкривания по различен начин.

Когато на Петър му се откри това, не се каза — това даде право Петър да яде вече всякаква храна и оттам нататък Петър започна да се храни с обилно свинско, заешко и октоподи. Бог никъде не отмени това нещо. Бог обаче никъде не беше забранил общуването с езичници, но беше забранил да се сродяват с езичници. Също Бог никъде не беше казал да не се кръщават езичници във вода. Също така Бог никога не беше казал езичници да не се доближават до Божия закон или да не изучават Писанията. Напротив, в закона пише, че всеки езичник може да бъде част от Израилевото общество ако се отдели от езическия си начин на живот.

Ето защо Бог каза — това, което Бог е очистиЛ (в минало време), ти за нечисто не го имай. Бог не каза — това, което ще очистя не го имай за нечисто.

Quote
2/ Ние не нарушаваме заповед и не считаме многоженството за нечисто. Това е Божия, грижа как ще го третира. Ние избираме Неговата ясно изявена воля при сътворението, като съвършеният вариант представен и в учението на апостолите.
Напротив, считаш го. Няколко пъти каза, че "Бог не искал от Яков да има 12 синове" или че "многоженството имало лоши последствия" и други подобни безсмислици, както и измислици, че имало "периоди", където на Бог му щукнало да е ОК с многоженството, обаче сега решил, че модата е отминала и вече затваря кепенците на "позволението".

А това, че липсвала заповед е още по-хилаво "доказателство". Нека да ти кажа колко още заповеди няма в Библията:
- В Библията няма заповед да се закусва;
- В Библията няма заповед да се къпеш редовно освен ако нямаш някаква ритуална нечистота;
- В Библията няма заповед да използваш тоалетна хартия;
- В Библията няма заповед да се научиш да четеш;
- В Библията няма заповед да се научиш да смяташ;
- В Библията няма заповед колко деца да имаш;
- В Библията няма заповед да си миеш ръцете преди ядене;
- В Библията няма заповед да си миеш ръцете след като се изпикаеш;
- В Библията няма заповед да си сресваш косата;
- В Библията няма заповед да си гладиш дрехите;
- В Библията няма заповед да се яде месо;
- В Библията няма заповед да се ползва електричество;

И много още други неща. Ти май искаш да имаш и заповед да станеш от леглото?


Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Стоян Г. on March 26, 2016, 12:10:03 PM
 Бог и апостол Петър много добре са знаели, кой какво казва. Това ясно е записано и няма значение, как се тълкува.

"Но вие нарушавате тази заповед на Бога и считате за нечисто, онова, което Бог никога не е нарекъл нечисто."
Това го казва Уочман.
 Прочитай внимателно, кой какво е написал.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 26, 2016, 12:14:50 PM
Точно така. Никога Бог не е нарекъЛ многоженството нечисто, никога не е казал, че е било за период (както ти казваш), никога не е било счетено за грях и никога не е счетено за нещо по-долно или правещо проблем (както ти казваш).

Затова това, което Бог не е счел за нечисто, ние не трябва да го считаме също. Това е заповед.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: garich on March 27, 2016, 07:14:26 AM
Бях споменал, че многоженството е по-скоро изключение, но бях контриран, че няма доказателства.

Естествено Библията не е статистически документ, но можем да направим доста добри изводи от косвени доказателства. Например в Битие, 4-та глава:

"А Каин позна жена си, тя зачена и роди Енох. Каин построи град и нарече града на името на сина си Енох. 18И на Енох се роди Ирад, а на Ирад се роди Мехиаел; от Мехиаел се роди Матусал, а от Матусал се роди Ламех. 19Ламех си взе две жени – името на едната беше Ада, а името на втората Цила. "

Колко поколения минават преди да се спомене нещо за многоженство? Считам, че това е било твърде необичаен за онова време факт, след като е изрично упоменат. Според мен Ламех не е бил добър човек и за това съдя по думите му:
И Ламех каза на жените си: „Ада и Цила! Чуйте моя глас! Жени на Ламех, слушайте гласа ми! Аз ще убия мъж, който би ме наранил, юноша, който би ме ударил. 24Ако за Каин се отмъщава седмократно, за Ламех ще се отмъсти седемдесет пъти по седем.“
Доста необичайно отклонение от стандартното описание на родословието на Адам. Бог казва, че за Каин ще се отмъсти седмократно, а кой е Ламех, че да казва - "за мен ще се отмъсти седемдесет пъти по седем".

Минава още доста време, на Ламех се ражда син Ной, който "намери благоволение в очите на Господ" и влиза в ковчега заедно с жена си (една на брой) и синовете си с жените им (по една на син). В ковчега влизат и по двойки по-голяма част от животните (не влизат по едно мъжко и няколко женски). Интересен факт е че в животинското царство, съотношението на родените мъжки и женски е приблизително равен.

Следващия за който изрично се споменава, че има повече от една жена е едва Аврам. А той има доста добра причина да го направи. Самият Господ му обещава поколение неизброимо като звездите, но въпреки това Сара е бездетна. Тогава Аврам решава да свърши самичък работата вместо Бог и подтикнат от Сара (аналогия с Адам и Ева) си взима за жена робинята й Агар. Очевидно това не е Божия промисъл за Аврам, защото знаем какво се случи по-нататък в историята. И всичко това след като "Аврам повярва на Господ и това му се зачете за оправдание"
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Valipeti on March 27, 2016, 09:41:07 AM
Quote
Бог казва, че за Каин ще се отмъсти седмократно, а кой е Ламех, че да казва - "за мен ще се отмъсти седемдесет пъти по седем".

Минава още доста време, на Ламех се ражда син Ной, който "намери благоволение в очите на Господ"

Гарич, говориш за двама различни Ламеха. Единият е по линията на Кайн-лошата линия. Другият Ламех е от линията на Сит-заместника на Авел. Така че внимавай в извода си!
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: garich on March 27, 2016, 13:20:58 PM
Quote
Бог казва, че за Каин ще се отмъсти седмократно, а кой е Ламех, че да казва - "за мен ще се отмъсти седемдесет пъти по седем".

Минава още доста време, на Ламех се ражда син Ной, който "намери благоволение в очите на Господ"

Гарич, говориш за двама различни Ламеха. Единият е по линията на Кайн-лошата линия. Другият Ламех е от линията на Сит-заместника на Авел. Така че внимавай в извода си!

Направих бърза справка и наистина си прав, но не тази връзка е основното в разсъжденията ми в предишния пост. Объркването ми има от това, че двамата имат бащи с едно и също име.

Всъщност сега дори има по-голяма логика, защото единия Ламех (по линията на Каин) изглежда лош, докато другия, който е от Сит, изглежда попада по линията на богоугодните, след като от него произлиза Ной.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 27, 2016, 20:31:35 PM
"А Каин позна жена си, тя зачена и роди Енох. Каин построи град и нарече града на името на сина си Енох. 18И на Енох се роди Ирад, а на Ирад се роди Мехиаел; от Мехиаел се роди Матусал, а от Матусал се роди Ламех. 19Ламех си взе две жени – името на едната беше Ада, а името на втората Цила. "

Колко поколения минават преди да се спомене нещо за многоженство? Считам, че това е било твърде необичаен за онова време факт, след като е изрично упоменат.

Принципно, за да може един мъж да си вземе още една жена, е добре да има налична такава.

Иначе виждам, че от 9 кладенеца вода се опитваш да извадиш - лошо няма само гледай да не влезеш в грях - не е това идеята на дискусията.
Ако това ако онова... Аз съм ти дал по-горе цитат - а ти се опитваш да си изсмучеш от пръстите и да нагласяш текстове. Но пък ако успееш ще си първия човек успял да го направи вероятно. Или мислиш, че никой преди теб не го е мислил това "дали пък не е грешно".

Ще го кажа и по друг начин. Бог е дал свобода на мъжа да избира, противника ви лъже, че не може - вярвайте на когото искате, ама за сега сте на ниво Ева...
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: svetlio760 on March 27, 2016, 23:32:51 PM
Бях решил да не поствам, но темата ми е любима и се изкуших- тук нещата са прости- мъжът е господар, жената слугиня! Никой не държи сметка на господаря колко слугини да има. Библейските хора се женят, за да създадат потомство и да го възпитат в Божиите пътища. Колкото повече жени има един мъж, толкова повече деца може да направи. Обратното не е вярно- един мъж е напълно достатъчен да задоволи способността на жената да ражда, а и жената не се удоволства да има много мъже- тя търси сигурност и закрила в един мъж.
 Апостол Павел отделя поне две глави от посланието си, за да обясни за покривалото, а не обяснява нищо за този нов и революционен за тогава казус- моногамията(едноженството)- което означава, че статута на жената в Новия завет си е същия какъвто е в стария.
 То самото естество те учи недвусмислено- не е мъжът този, който носи девствена ципа, която е символ на чистота и целомъдрие, а жената.
И ако някой от вас ми даде, само един пример от библията където жена ревнува мъжът си от друга жена и това е одобрено, веднага забравям това, което съм писал тук и вземам неговото мнение.
Който не забелязва, нека да отбележа- съвременните жени, и християнките и нехристиянките, не желаят по никакъв повод да делят мъжете си с друга жена, сякаш ние сме парче мръвка в лапите на хищна котка, която си го пази само за себе си! С това се забравя йерархията- жена, мъж, Бог! Тоест аз отговарям пред Бог за действията си, а жена ми отговаря пред мен! Това е така откак Бог постави приоритетите в Едем! И ако ви попитам колко от вас са се омъжили за съпрузите си девствени и колко деца имате, нещата придобиват черни оттенъци- жената се спасява чрез детеродната си функция!
 Има нещо коравосърдечно в съвременните жени и не съм само аз който го забелязва, а Исус споменава нещо за нечие коравосърдечие по времето на Моисей, но тогава коравосърдечни са били мъжете, заради които Моисей е постановил нещо. Сега е обратно- жената е коравосърдечна! Какво ли е решението?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Палко on March 28, 2016, 16:38:22 PM
Quote
И ако някой от вас ми даде, само един пример от библията където жена ревнува мъжът си от друга жена и това е одобрено, веднага забравям това, което съм писал тук и вземам неговото мнение.

А Сарайя, жената на Аврама, не му раждаше деца; но, като имаше слугиня, египтянка, на име Агар.
2. Сарайя рече на Аврама: Виж сега, Господ не ми дава да раждам; моля ти се влез при слугинята ми; може би ще придобия чадо, чрез нея. И Аврам послуша това, което каза Сарайя.
3. И тъй, след като Аврам беше преживял десет години в Ханаанската земя, Сарайя Аврамовата жена, взе слугинята си Агар, египтянката, и я даде на мъжа си Аврама да му бъде жена.
4. И той влезе при Агар и тя зачна; и като видя че зачна, господарката й стана презряна в очите й.
5. Тогава Сарайя рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачна, аз станах презряна в очите й. Господ нека съди между мене и тебе.
6. А Аврам рече на Сарайя: Ето, слугинята ти е в ръката ти; стори с нея, както ти се вижда угодно.
Прочее, Сарайя се отнасяше зле с нея, така щото тя побягна от лицето й.

Няма нужда да "вземаш мнението" на който и да е. Словото на Господа е дадено на всички и никой не държи правата за тълкуването му. Въпреки явните претенции на някои........
 
Quote
Който не забелязва, нека да отбележа- съвременните жени, и християнките и нехристиянките, не желаят по никакъв повод да делят мъжете си с друга жена, сякаш ние сме парче мръвка в лапите на хищна котка, която си го пази само за себе си! С това се забравя йерархията- жена, мъж, Бог!

А този ти цитат е доста обезпокояващ. По кои точно поводи трябва една жена да "дели мъжа си" с други? Значи ти се чувстваш "мръвка" в лапите на жена си защото не искала да те дели, но няма проблем сам да ползваш възможността да имаш "повече мръвки" за себе си, като видиш ли поради йерархията в семейството, тя няма право да има претенции? Започвам да си мисля, че доста хора тука имат сериозни дупки в семейните си отношения и тълкуват: "Ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и двамата ще бъдат една плът" само до фазата на физическите си взаимоотношения. Щото тя нали жената "виновна" за грехопадението на човека и сега трябва да търпи презрение и да се мачка периодично, че да не надига глава. Нещо ви бяга цялата ситуация в Едем. Наистина не сте наясно с Божията воля за семейството ако взаимоотношенията ви с "помощника" ви са такива и думите на Петър са за вас един съвет, който и да не се отрази, какво толкова. Не виждам как такова семейство би оцеляло? То бива патриархат и йерархия ама доста се оливате понякога. Да не кажа често. И преди да бъда обявен, като носещ кваса на феминизма да кажа само, че йерархията в семейството пак от Бог идва. Ако някой смята, че като блъска по масата голям мъж ще стане и жена му ще го слуша винаги......... Мъжа слуша и се покорява на Христос само когато го ПРИЗНАЕ за негова глава или негов авторитет. А жената ще слуша и ще се покорява на мъжа ако преди това е разпознала Исус в него. Или с други думи тя ще се покорява на самия Исус когото вижда в мъжа си. Иначе се получава, че в семейство в което мъжа ходи по своите си страсти и жена му ще трябва да го следва безропотно, защото нали все пак йерархия трябва да има.И така двамата на осъждение ама жената без вина дори, защото нали заповеди изпълнявала......
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Палко on March 28, 2016, 16:58:30 PM
"Също и вие мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд, и отдавайте почит на тях като на сънаследници на дадения чрез благодат живот, за да не става препятствие на молитвите ви."

Това са думите на Петър. Реших, че някой може и да не се сети за какво става въпрос. Вижда се , че дори последици има от такова презрително отношение, което някои показват. Сега да не излезе, че Петър е основоположника на феминизма,а???
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Палко on March 28, 2016, 17:22:00 PM
Съжалявам, че пускам три поста един след друг. Опитах се да ги обединя, но ми каза, че ми е изтекло времето.

А що се отнася до многоженството. Ясно е както каза някой, че всичко се изписа и който както иска. Няма забрана, няма и заповед за него. Както се е появило в Библията така си и изчезва. И се вижда въпреки яростната ви защита, че то се е прекратило някъде във времето и твърдения като, "то щото било утвърдено за това никой не казвал нищо за него" са даже смешни. Абсолютно всички текстове в книгите след Исус дават яснота, че многоженство вече не се е практикувало. Ето един пример:
Тогава дойдоха при Него фарисеи, които, изпитвайки Го, казаха: Позволено ли е на човека да напусне жена си по всякаква причина?
4. А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал:
5. "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?"
6. Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва.
7. Казват му: Тогава Моисей защо заповяда, мъжът й да й даде разводно писмо и да я напусне?
8. Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така.
9. И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува.
10. Казват Му учениците: Ако е такова задължението на мъжа към жената, по-добре да се не жени.
11. А той им рече: Не могат всички да приемат тая дума, но ония, на които е дадено.
12. Защото има скопци, които така са родени от утробата на майка си; има пък скопци, които са били скопени от човеци; а има и скопци, които сами себе си са скопили заради небесното царство. Който може да приеме това, нека приеме.

И много други подобни има. Но важното е че както тука ,така и във всеки един текст когато става въпрос за семейство, винаги мъжа и жената са в единствено число. Не се казва "да напусне някоя от жените си" примерно. И ясно се вижда отново и отново, че волята на Бог е да бъдат един мъж и една жена! Така и ги е направил отначало. Нали искате да издирите "древните пътища"? По-древно от това за този въпрос няма. И също така се разбива и една друга теза, че то щом Бог го бил допуснал, то това е била волята Му, защото нали той бил непроменим. Ето че Бог е оставил Мойсей да им позволи с разводно писмо да напускат жените си поради тяхното коравосърдечие, но Исус казва "но отначало не е било така". Всеки един който иска да размисли и отсъди правилно, ще види в Божието Слово идеята за семейството и ролите на мъжа и жената. А другите които вярват на хора, които са решили, че държат правата на "живото Слово" и никой с различно мнение от тяхното не е таман е много вероятно да са си намерили "учители по собствените си страсти".  Хайде сега всеки да си чете и прецени за себе си а тези които са приели за свой дълг да "изобличават" кваса и греховната същност на другите може да напишат по едно заключително мнение, както обикновено става.  :)
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 28, 2016, 18:49:28 PM
Quote from: Стоян Г.
1/ Стиха, който даваш ти отговаря на твърдението, че нямало етапи в човешката история (виж по-предните си коментари), в които Бог ни се разкрива по различен начин. Не случайно ап. Петър е считал това което му е дадено за храна като нечисто, но ... сега то е обявено за често. Помисли добре върху това.

Можеш ли да разшифроваш този странен израз "Бог ни се разкрива по различен начин"?

Какво може да значи това нещо? Че Бог е бил различен и затова се е разкривал различно, или че Бог не е бил различен, но се е разкривал лъжливо? Защото аз трети вариант не мога да се сетя.

Бог винаги е бил същия и познанието на Бога е било същото. В Бога няма изменение или сянка от промяна. Спасението винаги е било чрез вяра и под закона и без закона. Бог никога не е приемал жертви на овни за прошка на греховете. Никога стоенето пред Бога и Божията правда и изисквания към праведните не са били различни. Давид беше под закона, но говореше за спасение чрез вяра и оправдание поради Божията благодат. Ти с какво се различаваш от него? Ето ти един човек спасен чрез вяра, който имаше повече жени. Ти се смяташ нещо за по-добър от него ли, затова, че имаш една жена?

Quote
2/ Ние не нарушаваме заповед и не считаме многоженството за нечисто. Това е Божия, грижа как ще го третира. Ние избираме Неговата ясно изявена воля при сътворението, като съвършеният вариант представен и в учението на апостолите.

Ти може и да не считаш многоженството за нечисто, но ето например Todor го нарече "сладострастие и необуздана похот." Изкара всички патриарси сладосрастници. Нима това не е считане за нечисто?

Също така апостолите не са проповядвали едноженство. Има един единствен пасаж където е споменато мимоходом и то само по отношение на епископите. Знаем също така от Писанието, че един пасаж не е достатъчен за утвърждаване на учение. Трябва да има двама или трима свидетели/свидетелства. Имаше преди време един човек тука във форума, който твърдеше, че този пасаж се отнасял само до гърците, защото в техния закон е били забранено многоженството и затова Павел препоръчва епископите там да нямат повече от една жена за да нямат лошо свидетелство за тях от външните хора. А на останалите места където не било забранено многоженството Павел не дава подобни разпоредби дори за епископите. Аз лично не приемам тази позиция, но този пример илюстрира какво объркване може да настане, когато се прави опит за утвърждаване на учение от един единствен стих.

Що се отнася до това, че модела един мъж-една жена е съвършената Божия воля за брака, аз никога не съм твърдял нещо различно. Но когато говорим за съвършената Божия воля, ние не трябва да забравяме, че освен нея има и "добрата и благоугодна Божия воля", според както е писано:

Римл. 12:2  За да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.

Има неща, които са в Божията воля и които са добри, или дори благоугодни, но не са съвършени. Това намирам, че важи и за многоженството. Не е съвършената Божия воля, но пак може да бъде добро и благоугодно нещо.

Именно затова аз (налага се да се повторя) пиша по тази тема, не защото съм "фен" на многоженството. Чисто по-човешки на мен ми е странно, защото аз съм израснал и съм бил възпитан в моногамно общество. Но тук става въпрос за това да не се хули онова, което Бог е счел за добро и е благословил не малко Свои светии чрез него. Затова е и писано:

Римл. 14:16  И тъй, да се не охулва вашето добро,
Римл. 14:17  Защото царството Божие не е ядене и пиене, но правда и мир и радост в Духа Светаго.


Ако един човек се е намерил в добрата Божия воля, не е праведно той да бъде хулен затова, че не бил в съвършената. Тук може да се каже също, че Божието царство не е в женене и омъжване, но ако ние нямаме съгласие относно онова, което Писанието счита за праведно и хулим другите, които да речем не са достигнали до съвършената Божия воля а само до добрата, то тогава такова тяло няма да има нито мир, нито радост в Святия Дух.

Писанието не случайно казва - "Не съди за да не бъдеш съден". Малцина разбират същината на този пасаж и го прилагат по всякакви безумни начини. Но мястото на този пасаж е именно в тема като тази.

Когато Писанието казва "Не съди" то няма предвид да не изобличиш някого за греха му, защото ако Бог е осъдил нещо като грях и ние сме в съгласие с това, то не ние съдим, а Бог. Но ако Бог не е осъдил нещо, а ние го осъдим, тогава ние ставаме съдници, не просто на човека, но на Бога, защото реално ние с това съдим Бога или Неговия закон.

Quote
Яков 4:11  Не се одумвайте един друг, братя; който одумва брата или съди брата си, одумва закона и съди закона; а ако съдиш закона, не си изпълнител на закона, но съдия.

Съденето на закона е именно това, че закона не осъжда нещо, но ти ако го осъдиш, тогава ти превъзнасяш себе си над закона и над Законодателя.

Ето този принцип е важен да се разбере.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 28, 2016, 19:14:49 PM
Исус говори за прелюбодейство и казва, че в началото не е имало разводи. А ти искаш да вземеш, част от изречението и да си го нагодиш към каквото си искаш. Май му се казваше "вадене от контекста" ?

Отделно, че думите на Тимотей казват, че "някои" мъже трябва да са "мъж на една жена". Защо му е да уточнява, че "някои" мъже ще са на една жена, след като според теб Исус е казал, че "всички" мъже трябва да си имат една жена ? Щеше да е много по-лесно да каже - всеки следващ Христос трябва да е мъж на една жена.

Също така, ще те питам - защо стават една плът, кое действие ги прави една плът ?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: svetlio760 on March 29, 2016, 23:13:43 PM
Палко, не смучи от пръстите си моля те. Очаквах като пример на ревност някой да спомене Иаков и мандрагоровите ябълки, но точно пък Сара да ревнува...! Тук Сара е тази, която е в грешка и в това няма нищо градивно- не можеш да си мениш мнението по всяко време и да обвиняваш мъжа си за това. Факта, че е дошло време Агар да бъде изгонена не е заради това, че Сара ревнува, а заради това, че Агар и синът й са в грях спрямо господаря си Авраам и спрямо Исаак! За останалото отстъпвам- който ме е разбрал- разбрал! Много жени ще си загубят спасението, защото мъжете им давате неправомерна духовна власт, дано не ви се вмени за грях!
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on March 29, 2016, 23:53:08 PM
Много жени ще си загубят спасението, защото мъжете им давате неправомерна духовна власт, дано не ви се вмени за грях!

Би ли разяснил ?

Quote
а заради това, че Агар и синът й са в грях спрямо господаря си Авраам и спрямо Исаак!

В грях ? Защо ?

Quote
Очаквах като пример на ревност някой да спомене Иаков и мандрагоровите ябълки, но точно пък Сара да ревнува...!

Защо се караха според теб ?

А защо жените на Давид който бяха 5 на брой не се караха за него ?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: svetlio760 on March 30, 2016, 01:18:06 AM
Жената не бива да ревнува- това е пагубно за нея- какво да разяснявам!?

И за втория въпрос няма какво да разясня- всички знаят историята!

Караха се защото бяха сестри (двете жени на Иаков), а Моисей не разрешава мъж да има две жени, които да са и сестри!С Давид нямат причина да се карат!
И сега да обяснявам смисъла на думата развод? Агар се разделя с Авраам по Божията воля. Това пише в словото. Божията воля не е да бъде вразумена- тя и синът й, а да бъде отделена. Била е плътска, агресивна жена и й се е дало шанс да се поправи, но го е пропиляла.
 Ако имаше многоженство разводите и разбитите сърца щяха да са много по- малко! И вкарвам условието, че разбито сърце е дума- илюзия. Разбитите семейства водят до разбити сърца и животи на децата. Другото са ветрове в главата в следствие на нашето коравосърдечие- тези, които се развеждат не им пука за поколението им (най- малко на единия от двамата) Историята е доказала многоженството в чисто практически план, а това, че библията не му обръща толкова голямо внимание е признак, че не е нужно да го прави! Хората, обаче, са друга работа- те явно имат отчайваща нужда да търсят под вола теле и да изравняват двата пола, оставяйки врати на Сатана за дейности вътре в тях!
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 30, 2016, 12:29:10 PM
Трябва да правиш разлика между разделяне и разрушаване на брачния закон. Разрушаването на брачния закон става eдинствено след смъртта на единия от двамата. Когато напусне единия от двамата, независимо дали е "официално" или "неофициално", брачният закон си остава в сила. Затова ако жена се разведе (юридически) и се омъжи за друг, имаме прелюбодейство, поради валидността на брачния закон.

Ето защо "развод" реално не може да има при живи съпрузи, като единственото позволение е дадено от Моисей поради коравосърдечието на евреите и то само за случая, когато жената не е обезчестена, т.е. "разводът" е ставал още в същия ден/вечер, когато е била сватбата, защото мъжът не е харесал нещо в нея, очевидно става въпрос за нещо в голотата й. Жената си е оставала неопетнена от мъжа. Това в наши дни сигурно се счита за нищо, но според Бога това е неправда дори и да не е обезчестена жената. Причините? Една от причините е, че това е договор. Много сериозен договор, който е бил потвърден сред много свидетели. Тези свидетели после отиват по местата си и остават с впечатление, че тези двамата са семейство, а всъщност на сутринта излиза, че вече не са. И когато мъжът или жената ги видят с други, започват приказки и се опетняват имената им, както и имената на родителите им. Иди разправяй после на 100+ човека гости какво е станало.

Историята какво е "доказала" не виждам да е "доказано" от Писанията. Аз дори не виждам и историята какво толкова е "доказала". Мога да ти дам пример, че в източната култура разводите са много по-малко отколкото в западната, където уж са 1 мъж и 1 жена. И това ако го броим за "историята доказва", значи историята "доказва" точно обратното. Затова недей много да се осланяш на "историята", защото гледаш само половинчата история, а не нещата в общ план, както е библейският поглед.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 30, 2016, 13:04:36 PM
Quote
Ето защо "развод" реално не може да има при живи съпрузи, като единственото позволение е дадено от Моисей поради коравосърдечието на евреите и то само за случая, когато жената не е обезчестена, т.е. "разводът" е ставал още в същия ден/вечер, когато е била сватбата, защото мъжът не е харесал нещо в нея, очевидно става въпрос за нещо в голотата й.

Не знам на какво основание го вадиш този извод, но аз внимателно прегледах текста от Второзаконие 24-а глава и там, ако и да не става ясно при първия мъж колко време е бил с нея и какво се е случило, при втория се казва, че тя е била "осквернена", което в случая говори за това, че тя вече не е девица. Очевидно това показва, че напускането за което говори Моисей не е нещо, което можело да се случи само след първата брачна нощ и то при условие, че жената е останала девица след нея.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on March 30, 2016, 13:08:03 PM
Изводът го правя на база на думите "види нещо грозно в нея", които бях изследвал преди време.

Оскверняването е записано в случай, че се върне пак при първия мъж независимо дали вторият е починал. Не става въпрос просто за девственост, защото ако беше така, то тя щеше да е осквернена още при втория мъж.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on March 30, 2016, 13:11:13 PM
Всъщност текста казва именно това, че тя е осквернена при втория мъж, затова първия не може да я вземе и то при условие, че първия вече я е напуснал веднъж. Няма ограничение друг мъж да я вземе, ако и да е "осквернена" от втория.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: svetlio760 on March 30, 2016, 23:42:39 PM
Тихомире, всъщност къде не можем да се разберем с теб? Защото аз също смятам, че сексът е договор- завет, който не трябва да се нарушава! И къде, когато историята доказва писанията, не бива да се осланяме на нея?
 Историята е наука, а за мен в частност историята е наука за взаимоотношенията между Твореца и неговото творение! А дали е писана в Библията или не е, разликата е в това, че когато е извън библейска, историята е трудна за тълкуване, защото Творецът не съществува като фактор в историческите анали!
 Ето ти пример- българската история- били сме под турско робство и още се смятаме за страдалци поради този факт, а под робство попадат само определени народи в определени ситуации, многократно описвани от пророците, съдиите и Моисей- чрез един народ, Господ съди друг, до момента, в който чрез трети народ Господ съди този единия. Мога да докажа, че този принцип е запазен, дори при робството на Израел в Египет!
 Това приложимо към България можем да го видим до днес- свобода изключително трудно отвоювана на Шипка, а след това живот като свободни хора на моменти по- тежък и от оня, който е бил докато сме били под турско. Следва комунизъм и накрая това днес! И ние все още се мислим за страдалци и не виждаме как Бог ни наказва с причина и цел! "Властта е такава каквато народа заслужава" не- библейски цитат, но верен! В цял свят малко по- будните хора асоциират евреите с масоните и съответно мразят евреите, но Исус е евреин!
 И ето, обърнете внимание на хода на войната, чрез която Израел става държава...! Но да не се отклонявам от извън- библейската история!
 Ние като народ имаме ли взаимоотношения с Бог? Имаме! Всички народи имат! И всички народи са подвластни на завета сключен от Бог с Ной, защото всички сме негови потомци! И след Ной идва ред на разбъркването на езиците, тоест разбъркване на словото, което се асоциира със завет! Факта, че всички ние говорим на български означава, че ние, а и всички, които имат език имат и завет с Бог! Разликата е в това, че онези завети не са отразени в Библията и се налага да се досещаме за тях, защото Бог е избрал Израел, за да се разкрие и то само докато Израел може да носи тази отговорност (виждаме какво се случва, когато Израел се проваля). Така че да, уважавам историята, без значение дали е библейска или не е, както уважавам онази огромна част от медицината, да речем, която не е част от Библията, чрез която Св Дух(дъх) лекува и спасява животи!
И в светлината на това, там където мъжът и жената си знаят местата и има многоженство, разводите са по- редки и почти никакви, а децата са по- лесни за възпитание и насаждане на морал- исторически доказан факт, издържал изпита на времето!
 Моногамията е нещо присадено съвсем към края на човешката история и в началото е било необходимост, защото е трябвало ние- мъжете да слезем малко на земята и да се научим да си уважаваме половинките, но определено в момента половинките са тези, които трябва да се научат да ни уважават и махалото се връща!
 И за пореден път се кефя на watchman за отговорите му!
И един въпрос за размисъл- плът! И двамата стават една плът! Това същата онази плът ли е дето трябва да се умъртви?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Tihomir on April 02, 2016, 11:41:19 AM
Quote
Тихомире, всъщност къде не можем да се разберем с теб? Защото аз също смятам, че сексът е договор- завет, който не трябва да се нарушава!

Ти също смяташ? Че аз никъде не съм смятал така. Защо? Защото в Писанието никъде не пише, че когато човек отиде при блудница, стане една плът с нея и след това тя му е законна жена. То нали затова става въпрос за блудство, а не за брак.

Quote
И къде, когато историята доказва писанията, не бива да се осланяме на нея?
 Историята е наука, а за мен в частност историята е наука за взаимоотношенията между Твореца и неговото творение! А дали е писана в Библията или не е, разликата е в това, че когато е извън библейска, историята е трудна за тълкуване, защото Творецът не съществува като фактор в историческите анали!

Твоят проблем е, че си много измамен и е толкова лесно да бъдеш излъган ако някой ти каже, че това го има в историята. Ти май не си чел, че историята, която днес официално четеш (че и много от "неофициалните" източници) е подменена и няма общо с това, което се е случило едно време. Защо толкова "трудно" намират доказателства днес за случките от Библията? Защо като се случи нещо (примерно намирането на кости от гиганти и то дори по нашите земи) тези работи се потулват и тези кости се "губят". Някой иска да скрие нещо от историята?

Защо в "историята" четем за това как Израел е станал държава и това било според мнозина "изпълнение на пророчествата", обаче като видим пророчествата излиза, че цялото това "създаване на държавата Израел" е едно изкуствено събитие, което няма общо с пророчествата? Ти изобщо наясно ли си кой създава тази държава и какви са пророчествата, които всъщност е трябвало да се изпълнят? Наясно ли си с това, че е незаконно пред Бога това нещо?

Наясно ли си, че в днешните учебници вече променят историята относно турското робство и в следващото поколение някой като теб ще се бие в гърдите и ще каже "виж, историята учи". За подмяната на историята е записано дори в Библията.

Затова аз уважавам само историята, която е Библейска, а към всичко друго имам едно наум ако и да звучи правилно и логично, защото има части (като това за Израел — държава), което няма никаква здрава логика и Библията го доказва като изкуствена работа.

Във всичкото ти писане до тук аз виждам един човек, който не познава Писанията, но се осланя безусловно на много неща извън Писанията и градящ теории и философии върху тях, които в крайна сметка стават противни на Писанията. Обаче тъй като ти не ги познаваш, не можеш да се усетиш, че ставаш противник на Бога.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: svetlio760 on April 02, 2016, 14:40:00 PM
Кой ти говори за подменената история бре! И като те чета май излиза, че определението за блудница май не е такова каквото е. Ейго тука 1 послание на Павел към коринтяните какво казва:
 9 Писах ви в посланието си да се не сношавате с блудници,    
10 не че съм искал да кажа за блудниците на тоя свят, или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонците, понеже тогава би трябвало да излезете от света, -    
11 но в действителност ви писах да се не сношавате с някого, който се нарича брат ако е блудник, или сребролюбец, или идолопоклонник, или грабител; с такъв, нито да ядете заедно.    
Тука май думата блудник- блудница има бая по- широко значение, че и думата сношавам покрай нея! Ма нека отчетем, че аз съм тук именно защото чета библията от българският превод, а не от оригиналите като вас! И да не кажеш, че се отклонявам от темата дай библейското определение за съпруга- щото аз не виждам, например, в последната глава на съдии някакъв особен признак на духовност, когато вениаминците крадат жени от хорото и си ги правят съпруги, а именно бащите на тези жени се съгласяват да си затварят очите и да не им го вменяват.
И ще го кажа за втори път- Дето ще се занимавате с хапливи забележки, по- добре доловете Духът(Дъхът, животът) на писанията, а не буквата, а междувременно ми обяснете тесктово аргументирано с оригинални библейски текстове тезата си!
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on April 02, 2016, 15:35:47 PM
Quote
Жената не бива да ревнува- това е пагубно за нея- какво да разяснявам!?

Това на кои текстове го базираш ?

Quote
И за втория въпрос няма какво да разясня- всички знаят историята!

Коя история това ли ?

5 Тогава Сарайя рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачна, аз станах презряна в очите й. Господ нека съди между мене и тебе.


Караха се защото бяха сестри (двете жени на Иаков), а Моисей не разрешава мъж да има две жени, които да са и сестри!С Давид нямат причина да се карат!
И сега да обяснявам смисъла на думата развод? Агар се разделя с Авраам по Божията воля. Това пише в словото. Божията воля не е да бъде вразумена- тя и синът й, а да бъде отделена. Била е плътска, агресивна жена и й се е дало шанс да се поправи, но го е пропиляла.
 Ако имаше многоженство разводите и разбитите сърца щяха да са много по- малко! И вкарвам условието, че разбито сърце е дума- илюзия. Разбитите семейства водят до разбити сърца и животи на децата. Другото са ветрове в главата в следствие на нашето коравосърдечие- тези, които се развеждат не им пука за поколението им (най- малко на единия от двамата) Историята е доказала многоженството в чисто практически план, а това, че библията не му обръща толкова голямо внимание е признак, че не е нужно да го прави! Хората, обаче, са друга работа- те явно имат отчайваща нужда да търсят под вола теле и да изравняват двата пола, оставяйки врати на Сатана за дейности вътре в тях!

Да ама закона на Моисей беше даден по-късно. А те се караха, защото се надпреварваха коя да има повече деца. В една надпревара винги има губещи които съответно са недоволни... :)

Агар реално нямаше брачен договор с Авраам ти къде четеш обратното ? А дали е по Божията воля е една друга тема. Като цяло не ми е много ясно дали въобще се води наложница, ако някой има разбиране да сподели.

Да тука съм съгласен, че ако имаше "официално" разрешено многоженство, щеше да има много по-малко семейни проблеми и прелюбодейства.

Изравняването на двата пола, или така нареченото даване права на жената си е една от големите лъжи която жените и света са приели. Съответно хората си носят последствията от своето неверие.

---
А това това за блудниците дето си го писал нещо нищо не схванах.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: svetlio760 on April 02, 2016, 18:19:24 PM
Жената не бива да ревнува, защото ако имаме налице многоженство, тя върви срещу божията воля и правото на мъжа да има и други освен нея, а текстът е към края на "песен на песните" "Ревността е като преизподнята"

Именно, става въпрос за този пасаж. Сара не ревнува както го правят сегашните жени, тя просто се дразни от поведението на Агар, защото в едно семейство трябва да има мир и хармония, а то няма, защото в случая Агар се големее без причина и тя вижда вина в Авраам, че не я поставя на място, а най- вероятно Авраам е опитал всичко, но нищо не е проработило. На края й казал "тя е твоя слугиня, оправяйте се" Много хубав текст изобличаващ изродите, които си бият жените. Авраам е имал властта да дръпне един пердах на Агар и да я постави дето й е мястото, но определено не го е правил!
 И тогава и сега решението е отваряне на вратата и посока дето й видят очите, а не побой!
А за блудниците и сношаването темата е дълга, но същината е, че и с блудница да го правиш, тя пак ти е жена, защото сексът е завет, договор! Друг е въпросът, че тя не го възприема така и след теб обслужва следващия! Това е завет, който е с далеч по- малка стойност в сравнение с това да е девствено момиче, разбира се, но пак е завет!
 От друга страна, при жената има една подробност- тя се спасява чрез детеродната си функция! Представи си следната ситуация- жена с 8 деца от 8 различни мъже, а децата й всичките вярващи, спасени християни! Можеш ли да възприемеш тази жена за блудница? Другият голям грях според мен е омаловажаването на секса като завет чрез противозачатъчните- правиш секс с жена, но се пазиш да не забременее- пазиш и нея и себе си!
 Отде накъде като основната функция на секса е забременяването?! Той за това е сътворен!
И после и следващата ситуация- мъж, който не може да има деца, но му се иска да има. Той позволява на жена си да прави секс с други мъже единствено с цел тя да забременее и да му роди дете, което по- късно става спасен християнин! Това блудство ли е? В женският вариант ни е познато- знаем за Яков и неговите жени, но в мъжкия?
 Ето ви сега и самарянката, и блудниците при Соломон дето си делят детето, опита на Авраам да стисне зъби и да си остави жената на някой от околните царе, та дано забременее, макар, че не е написано черно на бяло, жената на синовете на Юда(там стиховете около Онан дето си хвърлял семето на земята), която успява да се направи на блудница и да забременее от свекър си.... Дали целта не оправдава средствата и дали ако говорим за плът, същата онази плът за която се казва, че трябва да съразпнем с Христос е тази, която подлагаме на тези неща не е особено приоритетна и дали разликата е между буквата и Божията воля? Нещо като съботата- Съботата за хората или хората за съботата? Тоест сексът е договор и е нещо свято във взаимоотношенията ни с Божеството, но ние нямаме взаимоотношения със закон, а с Личност, която Е над закона, точно както Е и над съботата!
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on April 02, 2016, 20:13:38 PM
Добре е малко да спреш със свободните съчинения. Тук бих коментирал единствено тоя пример за мъжа дето не можел да направи дете, а именно:

А Яков се разгневи на Рахил, и рече: Нима съм аз, а не Бог, Който е лишил утробата ти от плод?

24 Така казва Господ изкупителят ти, Който те е образувал в утробата: Аз съм Господ, Който извърших всичко; Който сам разпрострях небето, И сам разстлах земята;


С други думи Бог е този който отваря и затваря женската утроба, примера и с Авраам и Сара е достатъчно добър и противоречащ на тоя ти пример. Или мислиш, че Авраам трябваше да си даде жената на друг за да има дете...
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Emma on April 02, 2016, 20:30:02 PM
Или мислиш, че Авраам трябваше да си даде жената на друг за да има дете...

Да, именно...

Интересното е, че не Авраам даде жена си на друг мъж, а Сара взе нещата в свои ръце да "реши" проблема....

5 Тогава Сарайя рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачна, аз станах презряна в очите й. Господ нека съди между мене и тебе.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: svetlio760 on April 02, 2016, 20:30:33 PM
Ти имай увредени сперматозоиди, па да те видя как ще си направиш дете! Ма не си на мястото на тези дето имат зор! И съм съгласен с теб, че това са свободни съчинения- нали за това ги наричам ситуации! Има много ситуации, поради които не можем да приложим библията, защото там няма такива! А  как ли е било когато хората са нямали библията въобще...?
Авраам нямаше деца и това беше кръста, който си носеше! Нормално е да иска да се оттърве от този товар! Сара беше в същата ситуация. Аз и ти не сме го преживяли за да знаем докъде биха стигнали Авраам и Сара, за да имат дете!
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on April 03, 2016, 01:12:00 AM
Quote
Ти имай увредени сперматозоиди, па да те видя как ще си направиш дете!

Искаш да кажеш, че за Бог има невъзможни неща ли ?
Иначе ако приема хипотетичната ти ситуация, то тогава тия неща са следствие от нещо в живота на тоя конкретен мъж, а защо не и рода му.

Quote
Има много ситуации, поради които не можем да приложим библията, защото там няма такива!

Съгласен съм - има такива ситуации, но за хората които нямат познания. Някъде вече ти цитираха думите на Исус, че проблема е в непознаването на Писанията.

Просто всички неща които изброяваш по-горе са следствие на неправеден живот и всеки си носи последствията от това без значение дали го разбира.

Моя съвет към теб е да седнеш да почетеш стари теми из форума, има обсъждани доста неща. Когато пишеш да почнеш да мислиш в посока разделяне на този свят (неправедно) от това което е в Библията (праведно). Не друго, но говоренето по-принцип за нещата които са тясно профилирани и ваденето на локални/глобални изводи обърква хората които не знаят какво ти е в главата, а четенето на мисли е само по-филмите.

И най-вече, похвално е, че се опитваш да свързваш нещата с текстове от Библията, но без смирение пред Бог няма да станат нещата. В теб все още има много от светските разбирания и това си личи в мненията които изказваш. Не забравяй, че света лежи в лукавия, а е последно време и има твърде голяма вероятност да му видим края. Т.е. света е с тотално подменени основи за разбиране на фундаментални неща.

Както се коментираше в някоя тема, може да спреш радио/телевизия/клипчета... поне за известно време месец два. Сам ще видиш разликата...
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on August 22, 2019, 21:07:02 PM
1 Коринтяни 5 глава
1 Дори се чува, че между вас имало блудодеяние, и то такова блудодеяние, каквото нито между езичниците се намира, именно, че един от вас има бащината си жена.


Текста не казва, че се е оженил за майка си, а за бащината си жена т.е. бащата е имал повече от една жена - дали това казва текста и според вас ?
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on August 23, 2019, 00:01:27 AM
Аз не виждам текста да говори за женитба. Най-вероятно става въпрос за прелюбодейство.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on August 23, 2019, 20:25:01 PM
Да, нещо не съм го догледал, но все тая, в случая ако беше направил блудодеяние с майка си, щеше да е записано точно така.
Въпроса е, дали това прелюбодейство е с майката или със втората/другата жена на бащата.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Watchman on August 23, 2019, 21:08:34 PM
То си е написано ясно в текста. Не пише майка, а бащината жена. Ако му беше майка щеше да е написано майка. Вероятно бащата или е имал втора жена, или е бил вдовец и се е оженил пак, или е бил разведен и се е оженил за друга жена.
Title: Re: Многоженството в Библията
Post by: Nikolay on August 23, 2019, 21:56:27 PM
Да, това имах в предвид, благодаря.