Author Topic: Коя година сме в действителност?  (Read 10754 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 964
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #15 on: November 17, 2015, 18:20:33 PM »
Амос 5 глава
18 Горко на ония, които желаят денят Господен! За какво ви е той? Денят Господен е тъмнина, а не виделина.   
19 Както, ако бягаше човек от лъв, И го срещне мечка, Или, като влезе вкъщи, опре ръката си о стената, И змия го ухапе,   
20 Така не ще ли бъде денят Господен тъмнина, а не виделина? Дори мрак, без никаква светлина?


Софония 2 глава
3 Търсете Господа, всички кротки на земята, Които извършвате съдбите Му; Търсете правда, търсете кротост, Негли бъдете покрити в деня на гнева Господен.

Йоил 2 глава
11 И Господ издава гласа Си пред тая Си войска; Защото станът Му е много голям; Защото е силен Оня, Който изпълнява словото Си; Защото денят Господен е велик и твърде страшен; И кой може да го изтърпи?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #16 on: November 17, 2015, 22:36:54 PM »
Денят Господен е свързан с Божият гняв. Вярващите нямат да имат нищо общо с Божият гняв, но ще имат битка със сатанинският гняв.
Колкото до другите работи, мога да кажа, че аз не поставям някакви условия за спасение и устояване , видиш ли само излязлите от системата и направили стопанства щяли да устоят в скръбните години. Затова и съм писал че ще има такива, да, но ще има и устояли в градовете. Втори път го пиша дори:). Но акцентирам на практичното в случая. Практичното е също духовно, не бива да смятаме укриването от злото за скатаване. Няма нищо лошо в укриването. Бог не ни е призовал да се врем между шамарите, а ако се окажем между тях да сме твърди до край. От криворазбран героизъм полза няма. Има полза от вярност към Бога, а тя не се изразява, нито изисква в някакво търсено нарочно страдание. Ако можете, казвам аз, използвайте времената и всяка възможност за да осигурите на себе си, на семействата и друг братя пристан по време на буря. А ако и този пристан падне, то такава е била Божията воля. А кой какво призвание има от Бога не коментирам тук, това е доста относително нещо и понякога хората си въобразяват какви ли не призвания и ги считат за духовни. А нещата са доста практични и съчетани само. Еднствено с вярата в Бога и Неговата грижа. Която се изразява и във това, да н даде изходни пътища. А ако някой има скрупули да се укрива от идещите зли времена, то нека постъпва според убежденията си. Аз самият не съм се махнал от града, а просто имам и друго място, освен града, където мога да развивам разни умения. Нищо повече.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #17 on: November 18, 2015, 22:37:36 PM »
Quote from: Palko
Ако няма общност, то няма смисъл от другото.

Това е така. В тази връзка да те питам според теб в градовете има ли общност? Не ми казвай, че така наречените църкви са общност защото не са. Може и да има някакви изключения, но като цяло нямат нищо общо с общност. Значи ако няма общност, по твоите думи няма смисъл и от другото.

Ако ми прочетеш представянето, ще разбереш, че не смятам църквите-институции за общност. Иначе щях още да си стоя там. Но точно както смятам, че тъй като не са общност то аз няма какво да правя там, по същия начин смятам и че няма нужда да ходя в някое село да живея, където няма общност, само и само да не съм града. Ти как го мислиш?
И да, смятам че и в града може да има общност. Аз лично съм бил част от такава. И грешките които допуснахме със сигурност могат да се допуснат и на село, защото нямаха нищо общо с начина на живот. Имам в предвид битовия такъв. За това сега съм още по-внимателен в това как трябва да станат истински нещата. Защото грешките са за да се поучиш от тях.
Аз живеех точно в центъра до скоро. Вече съм в къща с двор до града, като една от целите ми беше точно придобиване на умения в градинарството. Пиша го само за да не си мислиш, че много си го харесвам мястото и за това го твърдя. Но това е за друга тема.

Темата обаче не е за това. Темата е за определяне на броя години изминали от Сътворението. И когато в Писанията са посочени някакви периоди и точен брой години, не виждам нещо неправилно да се изчислят, не за да се определят точни дати за Пришествието.
Ами аз точно от там почнах. Не виждам в Писанието да са посочени "точен" брой години за свършека на света. Всичко това е на база асоциации с размерите на храма. Не казвам, че не е истина. Напротив, намирам логика в него. Но това не е нещо, което може да се вземе за абсолютно твърда основа а вие като си писахте с Watchman, останах с впечатление, че на база на това което се говори в видеото сметнахте, че около 2030г горе-долу вече нещата ще са в края.

А колкото за "призванието" и "укриването от злото", то някои са призвани да не се крият от него. В смисъл, че Павел знаеше какво го очаква в Рим, нали? Да, имаше и момент в който го спуснаха с кош през стената. Но когато братята му казаха да не ходи в Рим, защото усетиха, че ще умре и плакаха за него, той не си измисли спасителен план. Защото "пускам се към прицелната точка за наградата на горното от Бога призвание в Христа Исуса." Знаеше и целта, знаеше и наградата. Точно за това казах, че ако някой "ще е пристан" то той ще се подготви за това. Но ако някой ще е "жертва", то той няма нужда да се приготвя за "пристан", нали? Не става въпрос изобщо за "героизъм".

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #18 on: November 18, 2015, 22:58:15 PM »
Не смятам, че някой е усетил, че Апостол Павел ще пострада. Не казвам това да се заяждам. Просто аз самият не вярвам в такива усещания. В деания на апостолите всичко което става, е нещо което не почива на усещания, въображения на сърцето и тн, а на практическо водителство от Божият Дух.в какво се е изразявало то? Във видения, пророчества и ясен глас от Духа в определени моменти за определени хора. Така са разбирали какво е конкретното им призвание. Ако днес някой твърди, че неговото призвание е еди си какво и го е разбрал защото Бог му го бил казал, но не ясно а някакси в сърцето и тн , тоест не го е чул а си го е въобразил, то това за мен не почива на истината , а на човешки емоции. И ако се води някой от тях , има опасност да се разочарова, защото понякога това което сме си въобразили че е наше призвание, не е такова. За разлика от времената на апостолите , днес имаме техните дела записани, имаме и ясните им поучения по писанието, имаме и откровението от Бога, дадено на Йоан, както и поученията и животът на Месията ясно описани. Като ги чете човек и размишлява над всичко това заедно с писанията на тн. Стар завет , може ясно да си извади извод, ако не е чул нарочен глас от Бога , за това какво е призванието на вярващите. Ако някой има друго специално призване, то нека е реално от Духа, а да не си го е въобразил.Ако е първото, такъв нека дерзае и да върви смело напред. Ако си въобразява, дано по бързо преодолее тия емоции, за да не се люлее когато нещата се объркат.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #19 on: November 19, 2015, 10:29:14 AM »
Не смятам, че някой е усетил, че Апостол Павел ще пострада. Не казвам това да се заяждам.

Грешката е моя. Става въпрос за тръгването му към Ерусалим. А от там го хващат и го отвеждат в Рим. В Деяния на Апостолите 21гл е това.
"10. И след като бяхме преседяли там много дни, един пророк на име Агав слезе от Юдея.
11. И като дойде при нас, взе Павловия пояс та си върза нозете и ръцете, и рече: Ето що каза Светият Дух: Така юдеите в Ерусалим ще вържат човека, чийто е тоя пояс, и ще го предадат в ръцете на езичниците.
12. И като чухме това, и ние и тамошните го молихме да не възлиза в Ерусалим.
13. Тогава Павел отговори: Що правите вие, като плачете та ми съкрушавате сърцето? защото аз съм готов не само да бъда вързан, но и да умра в Ерусалим, за името на Господа Исуса."

Прав си, те не усетиха, те знаеха, че той ще пострада, чрез слово от пророка. Останалото което си написал, няма да коментирам, защото не е по темата. Ще ти пиша на лични вероятно.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 964
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #20 on: November 19, 2015, 22:32:04 PM »
Денят Господен е свързан с Божият гняв. Вярващите нямат да имат нищо общо с Божият гняв, но ще имат битка със сатанинският гняв.а

 it may be ye shall be hid in the day of the LORD'S anger.

sâthar
saw-thar'
A primitive root; to hide (by covering), literally or figuratively: - be absent, keep close, conceal, hide (self), (keep) secret, X surely.

Пише, че праведния е добре да бъде скрит по време на Божия гняв, а за сатанински гняв нищо не пише. Ако бъркам посочи ми поради кой стих.
__
По темата, доскоро и аз си мислех че може да има 5-10 години "благовремие", но тая работа почва да ме съмнява. Може да се наложи още тая години да бягаме за живота си... Надявам се да не съм разбрал добре, това което (не знам как да го опиша точно) "видях" като разруха на част от София.
Добре е да се молим и търси Бога да ни даде път къде да се спасяваме ако се наложи да бягаме.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #21 on: November 20, 2015, 10:13:50 AM »
Точно това имам предвид, като казвам, че правеният няма да има общо с Божия гняв. А така и е писано,- " че ние не сме определени за гняв, а за да .."

Сатанинският гняв е това време в което сатана, посредством своят пратеник- антихриста , ще гони, мами и преследва праведните. С това те ще се сблъскат. Но гневът на Бога е след това време и е насочен към не праведните отхвърлили Месията Исус.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #22 on: November 20, 2015, 10:17:20 AM »
Не знам защо тези теми винаги се обръщат на някакъв християнски "Survivor"- къде да бягаме, как да развиваме "специални умения за оцеляване" и т.н. Защо не се разсъждава как да се използва благовремието за Божието дело и царство? Защо никой не казва "Щом имаме още само 10г. в София, нека да използваме това време за да достигнем максимално много хора и да изявим максимално Божията слава понеже "иде нощ когато никой не ще може да работи""? Не е ли ясно, че колкото повече се "пънем" да спасяваме собствения си живот, толкова по-вероятно е да го изгубим?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 964
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #23 on: November 20, 2015, 16:27:54 PM »
Точно това имам предвид, като казвам, че правеният няма да има общо с Божия гняв. А така и е писано,- " че ние не сме определени за гняв, а за да .."

Няма общо ? Как точно няма общо ? Няма да види случващите се неща наоколо ? Особено ако не последва, "Излезте изсред тях"...

Не знам защо тези теми винаги се обръщат на някакъв християнски "Survivor"- къде да бягаме, как да развиваме "специални умения за оцеляване" и т.н. Защо не се разсъждава как да се използва благовремието за Божието дело и царство? Защо никой не казва "Щом имаме още само 10г. в София, нека да използваме това време за да достигнем максимално много хора и да изявим максимално Божията слава понеже "иде нощ когато никой не ще може да работи""? Не е ли ясно, че колкото повече се "пънем" да спасяваме собствения си живот, толкова по-вероятно е да го изгубим?

Почна да ми става интересно, я кажи като почнат да падат бомби (примерно) ти как точно няма да бягаш и накъде няма да бягаш ? Или ако Турция реши наистина да взима част от БГ и наемници почнат да трепят наред, как точно няма да бягаш ?

За другото съм съгласен, ако си пратен и имаш дар слово (дадено ти) проповядвай. Аз проповядвам, ако ме питат/ми се отдаде възможност в даден разговор.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3398
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #24 on: November 20, 2015, 17:06:02 PM »
Quote
Не знам защо тези теми винаги се обръщат на някакъв християнски "Survivor"- къде да бягаме, как да развиваме "специални умения за оцеляване" и т.н. Защо не се разсъждава как да се използва благовремието за Божието дело и царство? Защо никой не казва "Щом имаме още само 10г. в София, нека да използваме това време за да достигнем максимално много хора и да изявим максимално Божията слава понеже "иде нощ когато никой не ще може да работи""? Не е ли ясно, че колкото повече се "пънем" да спасяваме собствения си живот, толкова по-вероятно е да го изгубим?

На първо място трябва да се прави разлика между физическо оцеляване и духовно оцеляване. Целта на противника не е толкова физическото унищожение на праведните, защото това само ги поставя в позиция на мъченици и победители. Неговата цел е духовното унищожение чрез измама, съблазни, лъжи и коварства.

Ето защо когато в темите за бягство от градовете, за излизането от системата и за края на дните ние пишем за неща, които съдържат в себе си нотка за оцеляване, то това в никакъв случай не е толкова по отношение на физическото оцеляване, колкото по отношение на духовното оцеляване. Или казано с други думи - опазване на вярата и изпълнение на Божието призвание в това поколение.

От друга страна без физическо оцеляване пак няма как да изпълним Божието призвание, защото мъртвия човек няма дял в случващото се под слънцето, а ние има да изпълним редица неща именно тук в земята на живите.

За мен една от най-важните цели е съграждането на Христовата общност, която се изразява в множество малки местни общности, които чрез дадената им благодат изявяват пред небесните началства и власти, Божията многообразна мъдрост. Без съграждането на тази среда е безсмислено да се спасяват хора, по същия начин както е безсмислено да се събира жетвата преди да има здрав и читав хамбар в който тя да се прибере на безопасно място. В противен случай ако жетвата се събере в прогнил и течащ хамбар цялата реколта ще бъде съсипана.

Именно тази цел аз визирам, като отбелязвам, че не ни остава много време.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

smirenie

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #25 on: February 16, 2016, 04:38:03 AM »
Мир вам и Истината с всички,
Понеже е писано:
"Ще унищожа мъдростта на мъдрите,
И разума на разумните ще отхвърля"
Господ не кара никой от Неговите да води статистика, да пресмята и изчислява или да води статистика и след като има книга на живота, в която имената на Неговите предузнати, предопределени, избрани са записани преди създанието на света - Сътворението - колко повече е в Негова власт да вложи мъдрост, поука и предупреждение на тези, които Го търсят с чисти и смирени сърца (1 Коринтяни 1: 19-31) Всеки, който вярва в Предвечния и живее чрез вяра в Божият Единороден Син Иисус Христос (не на думи, а в действителност), има обещание за сила, мъдрост и утеха във времената на утеснение и скръб. Лука 21: 14-31 / Матей 24: 4-14 / Марк 13: 5-13
Даден ни е и "жокер" за начало на гонението " ... когато видите мерзостта, която докарва запустение, [за която говори пророк Даниил]..." кое е мерзост пред Бога? Господ е сигурен ("който чете нека разбира"), че Неговите верни служители знаят какво е значението на този стих. Според "инструкцията" подобно описание има в Даниил 8: 11-17 както и Даниил 9: 27, 11: 31, 12: 11 Лично за мен няма по-голяма мерзост от това, човешко същество да "дава живот", което е във властта само и единствено на Всемогъщия Небесен Отец Битие2: 7 И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа. / Откровение 13: 15 И позволи му се да даде дишане на зверовия образ, така щото зверовия образ да продума; Пророчествата на Данаил и Йоан дават достатъчно светлина, за да сме наясно, че определените последни времена са назрели и да стоим будни и трезви, нащрек и в готовност във всеки момент.
Бог да благослови всички

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #26 on: February 16, 2016, 17:20:11 PM »
smirenie, добре дошъл сред нас, макар и аз да съм нов тук. Моето уважение към мнението ти, но ще коригирам една неточност допусната вероятно несъзнателно от теб. Недопустимо е да даваш определения на Божии разбирания за дадена дума според твоите си разбирания. Имам предвид думата "мерзост", която е обяснена в Библията. Тоест, не сме принудени да обясняваме нещо по наш начин, което Бог е обяснил. Ето го и тълкуването й:
Притчи 6:16-19
  16. Шест неща мрази Господ,
Даже седем са мерзост за душата Му:
  17. Надменни очи, лъжлив език,
Ръце, които проливат невинна кръв,
  18. Сърце, което крои лоши замисли,
Нозе, които бърже тичат да вършат зло,
  19. Неверен свидетел, който говори лъжа,
И оня, който сее раздори между братя.

И това е напълно в съответствие с текста в 2 Тимотей 3:1-5

smirenie

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #27 on: February 17, 2016, 04:43:01 AM »
Темата не е "Какво е мерзост за Бог", а "Коя година сме в действителност?" С оглед на това, че видеото от линка вече не е налично, взех предвид "сюжета" на  Watchman и изразих това, за което ни предупреждава сам Иисус Христос. Всеки грях е мерзост за Бог, и нима след като идолопоклонствата не присъстват в "тези 6, дори 7", Бог ги пренебрегва и не ги зачита за грях и мерзост?! Сам Господ Иисус Христос ни насочва към пророчествата на Даниил. "Мерзостта на запустението" е преклонението на човечеството пред Антихрист, като (вместо) на Бог и в неговия опит да оскверни всичко що е свeто. Апостол Павел казва, че “човекът на греха”, “синът на погибелта” – сиреч Антихрист, ще се ”противи и превъзнася над всичко, що се нарича Бог, или светиня ...показвайки себе си за бог" (2 Солунци 2:3-4) Господ ни е дал "белези за разпознаване на времената", а не дати, за да стоим на всяко време и място в готовност. Притчи 3:5-6
5. Уповавай на Господа от все сърце
и не се облягай на своя разум.
6. Във всичките си пътища признавай Него
и Той ще оправя пътеките ти.                                     Изразих моето мнение, затова писах "според мен", а не "според Божието Слово", защото в Библията са описани всякакви варианти на мерзост (3 Царе 11: 5, 7 ; 4 Царе 23: 13), които Бог е търпял, но за определените последни времена четем неща, които НЕ СА се случвали: "... защото тогава ще има голяма скръб, небивала от началото на света до сега, и каквато не ще има" (Матей 24: 21) - Даниил 11: 36-39 ; 12: 1 / Откровение 13: 5-8, 15

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #28 on: February 17, 2016, 14:04:08 PM »
smirenie, половината от поста ти е свързан с мерзостта. И върху правилното разбиране на тази дума се гради останалото от него. И тъй като мерзостта е в основата си позволих да внеса едно Библейско уточнение по въпроса.
Твърде често, когато нещо започне да се гради върху нечие, а не Божие мнение се стига до странни и никому ненужни религиозни убеждения.
Иначе безспорно всеки грях (беззаконие) е също мерзост пред Бога, но това е съвсем излишно да се казва в общество от християни мисля, пък и до голяма степен се покрива от предложения цитат.
Та уточнението е важно, предвид, че се говори за "мерзостта, която докарва запустение, стояща на светото място". Имайки предвид, че най-общо казано мерзостта е грехът (това е което принуди Бог да запусти с потоп земята), а светото място на земята след премахването на светилището е умът на вярващия.
1 Коринтяни 3:17 Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свет, който храм сте вие.
Тоест, ясно е, че става въпрос за времето в което грехът ще стане религия, ще завладее умът на вярващите. Според мен това време е дошло. Особено показателна ми се струва девета глава на Даниил в контекста на всичко, което се изписа по отношение на закона и греха в другата тема. Просто нещата са свързани.
Антихриста също е факт отдавна, въпреки написаното от Watchman. Но все още не съм прочел всичко в тази дискусия и ще се въздържа от повече коментари. Само ще кажа, че всички фактори са налице, остава да се изпълнят няколко пророчества, което би могло да стане за много кратко време, например месеци. С което не слагам рамки на Бога, просто казвам, че няма време, без значение коя година сме в действителност.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Коя година сме в действителност?
« Reply #29 on: February 18, 2016, 09:48:33 AM »
"Антихриста също е факт отдавна, въпреки написаното от Watchman. Но все още не съм прочел всичко в тази дискусия и ще се въздържа от повече коментари."

Вече очакваме теорията с папата-антихрист и римокатолицизма-блудница. :) Всеки уважаващ себе си адвентист е дълбоко уверен, че това е така. Нищо че от както е излязла тази теория умряха няколко папи ама .........  Може би се чака някой от тях да "възкръсне" ли не знам? Само дето Блудницата не включва в себе си само католиците. В нея ще бъдат всички "религиозни секти", които служат не на Истината а на техните си човешки доктрини, измислени и повелени от хора(повечето от които мошеници и с психични разстройства). Много е жалко, като вземат да се обвиняват една-друга сами. Даже не е смешно. Това са всички онези, които са приели "името" и "печата" на някоя деноминация върху себе си и настървено гонят и "изобличават" онези които искат да имат само Исус като авторитет. Обясняват им, че трябва да се покаят и да приемат техните догми иначе ги очаквал страшния съд, защото били непокорни. Същите тези които се "бунтуват" срещу Истината в Словото, защото не пасва на техните учения и доктрини! Но и при тях ще има хора, които ще се осъзнаят и покаят от непокорството си. И за такива се пази "новото вино", което ще се налее в "нови мехове"!

Да бъде Неговата воля!