Author Topic: Езекиил 40-48  (Read 9769 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Езекиил 40-48
« on: October 21, 2014, 14:10:53 PM »
Какво е мнението ви за това пророчество? И най-вече какво мислите за храма, в който са описани служение и жертви по Моисеевия закон? Ако смятате, че вече се е изпълнило - кога и по какъв начин? Ако считате, че предстой - как подобно служение се съвместява с  "Послание до евреите"  и всички упреци в него, отправени към завръщащите се към старите обреди еврейски последователи на Христос?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Re: Езекиил 40-48
« Reply #1 on: October 22, 2014, 08:47:40 AM »
Когато Бог даде Моисеевия Закон, това не беше същината на нещата, но нейната сянка, според както казва апостола (Кол 2:17, Евр. 8:5; Евр. 10:1).

Наред обаче със сянката, чрез образите и подобията на Небесните реалности, които са заложени в Закона Бог установява и пророчески език, чрез който се използват думи и практики, които сочат на Небесните неща, на реалностите, които касаят не ръкотворен храм, а неръкотворен, което е - тялото Христово (Кол. 2:17).

И когато Бог говори в Езекиил за храм, свещеници, свещенослужения, храмови стаи, умивалници, олтари и други подобни неща, това е казано именно на този пророчески и образен език вече установен в Закона на Моисей. И цялото това описание говори за царуването и свещенослуженето на Христовото тяло през Милениума, когато светиите ще бъдат царе и свещеници на всички народи, според писаното:

Мих. 4:2  И много народи ще отидат и ще рекат: Дойдете да възлезем на хълма Господен, В дома на Якововия Бог; Той ще ни научи на пътищата Си, И ние ще ходим в пътеките Му; Защото от Сион ще излезе поуката, И словото Господно от Ерусалим.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Езекиил 40-48
« Reply #2 on: October 22, 2014, 16:45:40 PM »
Струва ми се, че описанието е твърде подробно и детайлно (както и наставленията) за да бъдат единствено "образно говорене" (ако мога да го нарека така)  без реално изпълнение... Например скинията беше образ (на небесната скиния) и предобраз (на Христос) едновременно, но въпреки това беше построена реално. И както на Моисей, така и на Езекиил се даде наставление както за построяването така и за служението - до най-малките детайли...

Струва ми се, че образите са много по-опростени когато Бог говори единствено образно. Не съм специалист по текстовете, но определено не ми изглежда тези 9 глави да са "на равна нога" с образи от рода на "ще израсне пръчка из Иесевия пън". Много е различен стила, а и контекста - това си е направо план за устройството на държавата и храма според мен...

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Re: Езекиил 40-48
« Reply #3 on: October 23, 2014, 14:21:27 PM »
Съгласна съм с Тодор.
И аз много съм се чудила за тези глави в Езекиил. Наистина твърде подробно и конкретно е описано всичко. Ето един примерен стих:

Eze 40:7  И всяка стражарска стая бе една тръстика дълга и една тръстика широка; и разстоянието между стаите бе пет лакти; а прагът на портата, при предверието на портата към дома, бе една тръстика.

Защо ни е изобщо да знаем колко лакти има между стражарските стаи, при положение че всичко е образно? На мен ми звучи като план за реален храм. Съвсем немислимо ли е да предположим, че ще има физически храм през Милениума?
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Re: Езекиил 40-48
« Reply #4 on: October 23, 2014, 15:00:08 PM »
Не мога да кажа доколко е немислимо, но аз разсъждавам от принципна гледна точка.

Ако Бог веднъж е дал сянката и след това е разкрил реалността, не виждам на основание на кой принцип и на кой здрав смисъл ще се връщаме обратно към сенките?

В книгата Откровение например, където знаем, че доминира образния език също се говори за измерване с тръстика:

Откр. 11:1  И даде ми се тръстика като тояга; и един каза: Стани та измери Божия храм и олтара и ония които се кланят в него;
Откр. 11:2  но двора, който е извън храма, остави, и недей го измерва, защото той е даден на народите, които ще тъпчат светия град четиридесет и два месеца.


От този текст става ясно, че въпросното измерване няма за значение определяне на някакви конкретни размери по които да се строи, а по-скоро за изпитване на духовни реалности, както и за изпитване на характера на определени хора.

В своето служение и писания Христовите апостоли изрично са се постарали да изяснят факта, че "Божият храм ...сте вие" (1Кор. 3:17), както и че "Бог не обитава в ръкотворни храмове" (Деян. 7:48; 17:24).

Това откровение е фундамент и крайъгълен камък на цялото служение на апостолите и аз не виждам как има дори най-малък шанс да се върнем към ръкотворни храмове и сенчести практики, без ефективно да разрушим основата положена от апостолите (Еф. 2:20).

Ето защо когато разглеждам подобни текстове аз стъпвам именно на тази основа, която считам за установена и непоклатима до века и на това основание правя изводите, които правя по-горе.

И не мога дори за миг да си представя как някой може да приеме друга възможност без ефективно да се отрече от тази основа, нещо което аз не намирам нито за разумно, нито за приемливо.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1050
Re: Езекиил 40-48
« Reply #5 on: October 26, 2014, 20:10:25 PM »
Интересни въпроси задаваш, аз отговор не знам, но мога да ти кажа това което се сещам, а ти ако желаеш можеш да седнеш да четеш и да се молиш Бог да ти даде отговор.

Можеш да почнеш от тук:

Езекиил 40 глава
1 В двадесет и петата година от плена ни, в началото на годината, на десетия ден от месеца, в четиринадесетата година подир превземането на града, в същия ден Господната ръка биде върху мене и ме заведе там, -

Езекиил 43 глава
3 И видението, което видях, бе като видението, което видях, когато дойдох да пророкувам, че градът щял да се разруши; виденията бяха като видението, което видях при реката Ховар; и паднах на лицето си.Относно това дали се е изпълнило - по-скоро да, Wathcman тука е прав, че това са неща които са отминали.
Всичко което се описва, са неща отменени с жертвата на Исус. Относно това кога и къде са се изпълнили ... не знам.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

essop

 • Read-only
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
Re: Езекиил 40-48
« Reply #6 on: January 24, 2017, 15:42:54 PM »
А всъщност как ще бъде в хилядогодишното царство? Аз не знам дали това описано в Езекийл се е случило, но бих казал, че не знаем много за този период (милениума). Така че кой знае дали ще се връщаме към сянки или ще сме както Йоан описва. За мен милениумът е връщане на лентата назад- от греха през допотопната ера, после преди новата ера, после след новата ера и накрая милениумът, един вид "ето ви сега, очистени сте на 100% от греха, няма смърт, няма болести, Сатана е вързан, природата и вселената са идеални според Моя замисъл, нека ви видим докъде ще стигнете този път!" Още повече че допотопната ера е също около 1 000 години (ако не се лъжа беше към 1 500 някъде).

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Езекиил 40-48
« Reply #7 on: January 24, 2017, 16:24:16 PM »
За милениума е написано доста ясно не само там, но в Псалмите, в Захария, в Исая, в Откровение, в Евангелията и на други места. Затова като е написано няма място за неща като "за мен" или "според мен". На човек Бог е дал да си сготви храна с подправки каквито му се сторят за вкусни, обаче що се отнася до това какъв е редът във вселената, Бог го дава и ние нямаме думата да си фантазирарме неща.

Между другото, т.нар. от теб "допотопна ера" е била пълна с ГМО експерименти, които днес се водят "висш пилотаж". Неща като електричество, не са били нищо чуждо тогава. Не случайно в Моисеевия закон е писано против ГМО-то, защото това е било нещо в миналото преди Моисей. Безжично електричество е нещо, което е било нормално също в дните на Моисей, но днес това да си зареди някой телефона безжично се води върха на технологиите.

Хилядагодишното царство ще дойде с идването на Христос втори път. Тогава болшинството от нечестивите по земята, които са се изправили срещу Израел (посредством провокациите на фалшивите), ще бъдат избити чрез Божий съд. Ще останат някои от тези народи. Праведните, започвайки първо с починалите и после живите, ще възкръснат и ще се видоизменят и всички ще се съберат на едно място. Ще има голям трус и ще се размести драстично земната повърхност и всички градове ще паднат. Христос ще разпредели различни части на земята за владение на различни свои светии. През тези 1000 години хищниците ще пасат трева, змиите няма да хапят хората. Хората (които останат и които се родят от тези останали) ще живеят дълго, а ако някой умре на 100 години ще се счита за проклет, че е умрял преждевременно. Сатана ще бъде вързан от един ангел (дори не пише, че ще е някой "главен ангел", а "един ангел") и ще бъде поставен в бездната. През тези 1000 години ще бъдат учени народите на правда. Ще има такива, които ще живеят праведно, но ще има други, които ще се спотайват и ще се преструват на праведни. След като минат 1000-та години сатана ще бъде пуснат и ще събере всички онези, които са се престрували на праведни и те ще се опълчат срещу "генщаба" на Христос, който ще бъде физически на земята също. Генщабът ще бъде в Ерусалим. Когато наближат да обиколят града, ще падне огън от небето и ще избие цялата тази армия и тогава ще настане деня на Божия съд. Този ден дали ще е 1 ден или 1000 години, не знам, но тогава ще бъдат съдени всички, и живите и мъртвите.

Ето това пише в Библията за 1000 годишното царство накратко.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?