• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Пътят на спасението

Започната от Tihomir, Октомври 22, 2007, 12:44:18 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Tihomir

Има няколко стиха, на които не си обърнал внимание.

Преди да цитирам някои от тях искам да те попитам - Павел спасен ли беше в момента, когато пишеше посланията? Интересен е пасажът, който ще цитирам от негово послание:

[11] И това |вършете| като знаете времето, че часът е вече настанал да се събудите от сън; защото спасението е по-близо до нас сега, отколкото, когато |изпърво| повярвахме.

Относно изличаването от Книгата на Живота - виж тук:
[32] Но сега, ако щеш прости греха им, - но ако не, моля Ти се, мене заличи от книгата, която си написал.
[33] Но Господ рече на Моисея: Който е съгрешил против Мене, него ще залича от книгата Си.

Сам Господ казва, че има изличаване и то на тези, които съгрешават против Него.

Относно 1 Йоан 3:6
[6] Никой, който пребъдва в Него, не съгрешава; никой, който съгрешава, не Го е видял, нито Го е познал.

Има стихове, които обясняват какво е да "пребъдва в Него" някой:
[6] Който казва, че пребъдва в Него, сам е длъжен да ходи, както е ходил |Христос|.

[9] Никой, който е роден от Бога, не върши грях, защото неговият зародиш пребъдва в Него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога.

Бог е дух. Ето и роденото от Духа:
[6] Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух.

Надявам се това малко да ти изясни за какво се говори в 1 Йоан 3:6.

И не на последно място:
[20] Братя, не бивайте деца по ум, но, бидейки дечица по злобата, бивайте пълнолетни по ум.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

small axe, не те считам за злонамерен разбира се. Но след прочетеното от тебе се вижда че не си разбрал почти нищо от това, което съм написал. Може би ще ти трябва повече време да осмислиш цитираните пасажи и коментарите към тях. Или както обича да казва Tihomir - "прочети още веднъж написаното по темата от начало до край" :)

В последното си изказване имаш един добър аргумент, който си струва да разгледаме, но няма да има голяма полза от тази дискусия ако не успееш да вникнеш в това, което съм написал по темата преди последния ти постинг. Мисля, че е нужно да положиш повече усилия в схващането на това, което съм казал, и тогава ще избегнем ненужното повтаряне на едни и същи неща, които не са били схванати от първия път.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

:) Добре!Нека поспим , утре ще поговорим пак.

Но все пак:
Триумфът в небето е по близо до нас сега отколкото в началото когато повярвахме.Скоро ще се събудим от сън

Коя е тази книга?И дали е книгата на живота на закланото Агне?

Ти не пребъдваш ли в Него?Или съгрешава човек ,или не , средно положение няма.

Роденото от Духа е дух , така е , как мислиш може ли душата да умре , а духът да  живее вечно , понеже е роден от Бога.мисля че те са неделими в своето битие.

За последното съм съгласен!
Утре пак ще прочета много внимателно това което сте писали отначало докрай .Така е редно .
Бог с вас!

small axe

Сега като чета , виждам че в същината си говорим  за едно и също.Начините по които ние устояваме в Господа са едни и същи /просто защото няма как да са други :) /
Има една разлика обаче и тя е, че аз смятам, че никой не може да ни грабне от ръката на Исус.Според думите на Павел , казани чрез Духа.
Той казва, че нищо , включително което  и да е друго създание / това включва и нас самите/ , не може да ни отлъчи от Божията любов която е в Господ Исус Христос.

От това което казвате ми се струва че смятате че има нещо което може да ни отлъчи от Исус.Най вероятно визирате свободната ни воля.
Но когато повярва един човек истински , неговата воля се подчинява на Христовата воля , не че няма воля , но тя е покорна във всичко на Господ , и дори да съгреши се връща при Бога.Такова е естеството на новото създание.Затова и Павел ни казва че нищо , не може да ни отлъчи от Исус Христос.
Ние трябва да изпитваме себе си , дали сме във вярата и да устояваме , да гоним венеца на славата , горното от Бога призвание в Исус.

Павел е спасен.Той казва , че за него се пази венецът на правдата.Но трябва да устои докрай , за да покаже на практика , ако щете да докаже , че новото създание в него е факт. Той гони наградата , тича към финала , венецът е на финала.Господ е направил всичко необходимо да издържим до финала , но от нас се иска да пробягаме разстоянието.Това правим и ние , като очакваме с нетърпение нашия Исус от небесата.

Помислете над това.Както и аз мисля над вашите думи и забелязвам приликите в мисленето ни , но и разликите.

Gerard

Small axe, толкова много пасажи бивайки кристално ясни ти кривиш с някакви твои наивни мъдрувания и тълкувания. Не ми е ясно в името на какво го правиш...
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Tihomir

38 Понеже съм уверен, че нито смърт, нито живот, нито ангели, нито власти, нито сегашното, нито бъдещето, нито сили,  39 нито височина, нито дълбочина, нито кое да било друго създание ще може да ни отлъчи от Божията любов, която е в Христос Иисус, нашия Господ.

- смърт
- живот
- ангели
- власти
- сегашното
- бъдещето
- сили
- височина
- дълбочина
- кое да било ДРУГО създание

Важна е думата ДРУГО в стиха. Никъде този стих не отрича това, че самите човеци няма да се отрекат. Още повече има стих, който казва:
Matt 10:33 Но всеки, който се отрече от Мен пред хората, ще се отрека и Аз от него пред Моя Отец, който е на небесата

Кои се отричат от Христос, освен тези, които преди това са Го познали?

Наистина нещата са кристално ясни. Не знам защо ги замъгляваме с басни, които сме чували от проповедници.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

Small axe, това, което ти предлагаш е едно американско учение ( произлизащо от баптиските среди) което се казва "Once saved always saved" (веднъж спасен завинаги спасен). Това учение не е библейско и пасажите които дадох в моето дълго изложение доказват това. "Once saved always saved" учението стъпва на фундаментални грешки базирани на традиционни заблуждения в американското християнство. Библията ясно говори за отпадане от вярата, за отричане от Христос и за изличаване от книгата на Живота.

Ти казваш, че ако някой е познал Бога истински - никога няма да се отвърне от Него. Това е презумпция, която пропуска да вземе предвид, че познаването на Бога не не нещо, което се случва в един миг, нито е нещо, което е ограничена величина и може да се каже, че "го имаш". Бог е велик, неизследим и необятен Бог. Познаването на Бога е процес, който продължава цял живот, ще продължи и във вечността. При първоначалната среща с Бога ние само познаваме много малко от това, кой Бог е. След това ние трябва да израстваме в това познание, познавайки повече и повече от Него. В един момент обаче познавайки повече относно това кой е Той и колко ще ни струва да Го следваме, ние можем да решим, че Бог не е това което в действителност желаем и че не сме готови да платим цената. Именно в това е свободната воля, която може да избере да се отрече. Затова Исус не еднократно говори "който се отрече от Мен, който не ме изповяда пред човеците" Исус не казва за такива човеци, че никога не са Го познавали, а казва, че и Той ще се отрече от тях. Сиреч били са Негови, но са се отрекли, и Той ще се отрече от тях. Ако не са били Негови как ще се отрече от тях? Ти можеш ли да се разведеш с жена за която не си бил женен?

Луцифер и ангелите които се разбунтуваха против Бога - никога ли не са Го познавали? Познавали са го и са престоявали пред Небесния престол и пак се отрекоха от Него.

Размишлявай над тия неща не заради спора, а заради истината и дано Бог да ти даде да разбереш какъв е смисъла от тези неща, до къде води учение като "Once saved always saved," и каква е ползата от истинското учение на Библията.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

Watchman, кажи ми какви са последиците и до какво води това учение както ти го наричаш веднъж спасен завинаги спасен?/за пръв път сега чувам че така се нарича това в което вярвам/
До какви ужасни последици води?

В името на истината Жирард , в името на радостта от спасението,на сигурността от Божието завършено дело.

Ако ние сме неверни , Бог остава верен , защото не може да се отрече от Себе си.
Как мислите , на кого говори Господ като казва -
"..махнете се от мен всички вие които вършите беззаконие , Аз никога не съм ви познавал."
Това са невярващи хора , които той никога не е познавал.

Павел всячески се опитва да обясни че нищо не е в състояние да ни отдели от Божията любов , но Тихомир все пак изнамери нещо което би могло да го стори.

Това което Жирард ме попита , ме изуми .
Аз имам по голямо основание да питам - в името на какво .....

Щом желаете , работете за спасението си. Аз ще си почивам в Христос!

Не мисля че спорим , по скоро дискутираме  и то с любов.
Може би е време да спрем , като че ли по тази тема не ще
постигнем единомислие .Дано по другите да стигнем до съгласие.
Бог с вас , братя!

Gerard

Цитат на: small axe - Декември 06, 2007, 00:03:02 AM
До какви ужасни последици води?
Ако щеш дори до това че не си в състояние да видиш и осмислиш многото ясни пасажи които категорично сриват твоите разбирания. Ако ти това елементарното нещо не можеш да разбереш и видиш какво остава за другите по-сложни жизненоважни теми които  изискват непредубеден бистър разум за да бъдат разбрани. Какво ще стане когато антихрист се появи с пълна сила на сцената и всички които се клатят и не са здраво закоренени в истината ще бъдат отвеяни като торнадо минаващо през нестабилна клатеща се къща.

ЦитатКак мислите , на кого говори Господ като казва -
"..махнете се от мен всички вие които вършите беззаконие , Аз никога не съм ви познавал."

Наистина все още се чудя с каква цел продължаваш да кривиш ясните пасажи? Тук Исус се обърща към една група от хора които не са се отричали от него, а просто никога не са го вярвали. Правили са чудеса и знамение уж в неговото име, но всъщност никога не са го познавали и не са били негови, но са умрели в заблудата си че са негови слуги. Те за това имат претенции Исус да ги спаси защото си мислят че му принадлежат. Докато хората които наистина са били негови, но са се отрекли поради свободната си воля да избират във всеки един момент на коя страна да застанат, (нима си мислиш че във вечноста Бог ще отнеме свободната воля на човеците и ще ги превърне в роботи? Дори тогава аз съм сигурен че всеки може да направи избора си да не следва Бога но най-вероятно ще бъде унищожен веднага и няма да му се даде поле на действие както е било дадено на сатана) няма да таят каквито и да било надежди понеже те напълно осъзнавайки последствията са направили своя избор.

1Co 9:24  Не знаете ли, че, които тичат на игрището, всички тичат, а само един получава наградата? Така тичайте, щото да я получите.

Забелязваш ли какво апостол Павел казва? Да тичаме така че да получим наградата, което по пътя на елементарната логика означава че има възможност и да я изпуснем. Иначе би бил безсмислен неговият призив. Само тези които устоят до края и не се отвърнат ще получат наградата, напълно в хармония с думите на Исус.
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

small axe

За последното което казваш , та аз твърдя това още от началото!!
Както е да е . Жирард , никакви мои разбирания не се сриват , това че мислиш така си е твоя работа , аз мисля че в конкретния случай не съм аз този , който не разбира Писанията.

Много хора ще си отидат , като мислят че са вярващи в Исус , ще бъдат извършвали какво ли не , но Той никога не ще ги е познавал.За тези хора говоря.Те са се покаяли някога , но не истински , не са новородени , макар да мислят че са , и с делата си се отричат от Господа , те също са отстъпници.Вярата на тези хора не води към спасение и те няма да получат наградата.Не разбираш ли това?Явно все още не.

Помислете над текста в Римляни 8:30.Там се говори за една и съща група от хора от началото до края.

Когато Антихрист се появи с пълна сила , тогава който мисли като теб по тоя въпрос който обсъждаме , той ще бъде в опасност.Казвам това съвсем сериозно и не заради желание за спор.
Между другото , убеждението което имате вие по въпроса за спасението , може да доведе някой вярващ до отчаяние.
По тази тема , не виждам какво може вече да обсъждаме , сега ни остава да тичаме до финала.

Tihomir

А "доказателствата", които ти казваш могат да доведат и до фалшиво спокойствие, според както е писано:
[10] Понеже, да! понеже измамиха людете Ми Като казваха: Мир! а пък няма мир; И когато някои градяха една слабичка стена, Ето, те я мажеха с кал,
[11] Кажи на ония, които я мажат с кал, че ще падне, |Понеже| ще вали пороен дъжд, И ти, голяма, каменна градушка, ще паднеш |върху нея|, И бурен вятър ще я съсипе.

Ако искаш да говорим за нещата, които казваш едно по едно. Погледни първо стиха, който ти цитираш, за който и Girard говори и нека да "сдъвчем" нещата едно по едно, а не да бързаме:
ЦитатАко ние сме неверни , Бог остава верен , защото не може да се отрече от Себе си.
Как мислите , на кого говори Господ като казва -

Твоето твърдение е:
ЦитатТова са невярващи хора , които той никога не е познавал.

Нека видим стиха, който цитираш:
[21] Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
[22] В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?
[23] Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

Виждаш подчертаните думи. Тези неща са ги вършили в името на Христос. Самият Юда беше един от тези, които ходеха 2-ма по 2-ма, изпратени от Христос и проповядваха и вършеха велики дела.

Виж колко много стихове, които ти цитирахме говорят ясно за изличаване от Книгата на Живота.

Ето още едно място:
[14] Защото ние участвуваме в Христа, ако удържим твърдо до край първоначалната си увереност:
[15] докато се казва: - "Днес, ако чуете гласа Му, Не закоравявайте сърцата си както в преогорчението".
[16] Защото кои, като чуха, |Го| преогорчиха? Не всички ли ония, които излязоха от Египет чрез Моисея?

Виждаш, че участваме само АКО удържим ДО КРАЙ ТВЪРДО първоначалната си увереност. Израил също излезе от Египет чрез пророка Мойсей, както и ние излязохме от света чрез Господ Исус. Израил го преогорчи и закорави сърцето си.

Това е записано за наша поука:
[4] Защото всичко, що е било от по-напред писано, писано е било за наша поука, та чрез твърдостта и утехата от писанията да имаме надежда.

small axe

Не се разбираме явно , аз твърдя също че който удържи докрай първоначалната си увереност ще бъде спасен .Ще достигне до обещаното в неговата пълнота и реалност.
Който не устои докрай и отпадне , неговият дух никога не е бил новораждан , неговата душа ще умре , както стана и с Юда.

Господ Исус казва , че никога не ги е познавал.
Защо пропускаш това твърдение , не мога да разбера?!

Това е моето мнение , приятели.

Gerard

Цитат на: small axe - Декември 06, 2007, 10:53:45 AM
Господ Исус казва , че никога не ги е познавал.
Защо пропускаш това твърдение , не мога да разбера?!

А ти защо мислиш че тук се говори за отстъпниците от вярата? Ахх да поредната презумция, много жалко наистина..

Tihomir

"Никога не съм ви познавал" и "Никога не е бил новораждан" са доста различни неща.

Big Axe

Скъпи приятели! Дискусията по темата за това дали спасението може да се изгуби или не може да се реши само когато човек разглежда библейския текст отчитайки принципите за четене на всяко литературно произведение. Така като гледам всички участници в дискусията (с изключение на small axe) само вадят стихове от Библията и подкрепят с тях идеите си. Всичките стихове, които показвате в подкрепа на твърденията си за изгубването на спасението, заличаване от книгата на живота, устояване, за да се достигне до вечен живот, са цитирани извън контекста и затова изобщо не доказват нищо! Би трябвало да се подхожда по обратния път - да се види какво казва Словото и от това да се направят изводи. Това не е обаче изваждането на два-три стиха от контекста и заявяването на позиция. За съжаление нямам много време да се спра на всеки от стиховете и да обясня, но бих могъл да кажа следното.

За спасението от Божия гняв, справедливо наложен заради греха, има само едно достатъчно дело - това на ХРИСТОС НА КРЪСТА. Всеки, който приеме това дело с вяра лично за себе си, бива запечатан със Светия Дух и получава вечен живот. Това спасение не може да се изгуби, защото е БОЖИЕ дело, а не човешко. Ако човек можеше да направи нещо, за да придобие спасението си или да го запази, тогава Христос е умрял НАПРАЗНО! Помислете за това! Цитираните от вас "кристално ясни" пасажи за това, че човек може да изгуби спасението си, са извадени вън от контекста, в който са използвани и така би могло да им се припише смисъл, който те не притежават! Ако имате желание да подложите на преценка разбиранията си в светлината на Писанията, четете ги внимателно и от начало докрай, а не на парче!