Author Topic: "Колибата" от Уилям Йънг  (Read 12852 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
"Колибата" от Уилям Йънг
« on: December 24, 2013, 17:14:49 PM »
Тази "християнска" книга ми бе горещо препоръчана от няколко вярващи познати и приятели. От техните описания не можах много да разбера за какво става въпрос, но намерих описание в сайта на Хеликон. Ето какво пише на въпросния сайт:

http://www.helikon.bg/books/76/-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0_156023.html#book_info

Quote
Шестгодишната дъщеря на Макензи Алън е отвлечена по време на семейна ваканция. Всички улики сочат, че вероятно е била жестоко убита в запустяла колиба високо в планината. Четири години по-късно съкрушеният й баща получава странна бележка, която, по всичко изглежда, е от... Бог. Той го кани на среща в същата колиба, където е открита окървавената рокля на дъщеричката му. Макензи, който като дете е бил малтретиран от собствения си баща - уважаван член на църковната общност, не е особено религиозен, а след сполетялата го трагедия има лични сметки за уреждане с Бог. Ето защо приема предизвикателството. Онова, което ще преживее в колибата, ще промени живота му завинаги. Колибата повдига вечния въпрос: Къде е Бог в един свят, изпълнен с толкова болка? Отговорите, които Макензи получава, ще ви смаят, а може би ще преобърнат собствените ви представи за света.

Това на мен ми намирисва на ерес. Среща с "Бог" (който общува с бележки) в колиба, на фона на убийсто тип "Отместопрестъплението" някак не ми се връзва с Бога на Авраам, Исаак и Яков. В коментарите някой беше казал, че книгата представлявала "нетрадиционно представени истини за нашия Спасител" и това "нетрадиционно" много ми звучи като "небиблейско".

Тъй де, върпосът ми е всъщност, някой тук чел ли е книгата и ако да, какво смята? Не искам да се впускам в четене преди да съм наясно какво ще прочета. Благодаря предварително.

(За справка, темата бе пусната тука, заради друга тема дискутираща книга в този раздел, и затова сметнах, че е уместно да пусна и тази тук. Ако администраторите я сметнат за грешно поставена, да я преместят.)
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Колибата" от Уилям Йънг
« Reply #1 on: December 24, 2013, 18:58:08 PM »
Има голям стремеж у много съвременни християни да подражават на светския модел на маркетинг, където се търси нещо ново, интересно, провокиращо, актуално за културата и т.н. Те използват този светски модел, за да опитват да "зарибяват" хора с "християнството".

В крайна сметка хората ще бъдат "зарибени" от хитростта на маркетинг подхода и от това какво ги гъделичка собствените уши. Затова има пророчество, че ще дойдат времена, когато ще си намират учители според това за каквото ги сърбят ушите. Ето и показно.

Този подход е бил използван и по времето на Павел, който казва:
2 Петър 1:16. Защото, когато ви обявихме силата и пришествието на нашия Господ Исус Христос, ние не следвахме хитро измислени басни, а бяхме очевидци на Неговото величие.

Павел и спътниците му са имали подкрепата на Божията сила (чудесата и авторитетът), докато други са се осланяли на хитри думи и впечатляващи наивните човеци слова. Затова и днес много "мисионери" (каквато дума в Библията не се използва) измислят разни "нови стратегии за достигане на погиващите", поради липсата на Божията сила, която работи само със "старите" и библейски "стратегии".

Накрая хората стават такива, каквато е била основата, на която са били поставени. Едното е било пясъчна основа, а другото — здрава скала.

Когато Христос говори за хората, които решават да влязат в Божието царство и да вървят по Божиите пътища, Той говори за едно много съзнателно и сериозно обмисляне на тази стъпка. Той не си служеше с хитрости, за да впечатлява хората и да могат те да вземат набързо емоционално решение, нито ги викаше да реват на първите редове и да ги пита дали го приемат за "личен спасител".

Ето какво казваше Христос за всеки, който тръгне по Божия път (записано в Лука 14):

  25. А големи множества вървяха, заедно с Него; и Той се обърна и им рече:
  26. Ако дойде някой при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си, чадата си, братята си, и сестрите си, а още и собствения си живот, не може да бъде Мой ученик.
  27. Който не носи своя кръст и не върви след Мене, не може да бъде Мой ученик.
  28. Защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските, дали ще има с какво да я доизкара?
  29. Да не би, като положи основа, а не може да доизкара, всички, които гледат да почнат да му се присмиват и да казват:
  30. Този човек почна да гради, но не можа да доизкара.
  31. Или кой цар, като отива на война срещу друг цар, не ще седне първо да се съветва, може ли с десет хиляди да стои против този, който иде срещу него с двадесет хиляди?
  32. Иначе, докато другият е още далеч, изпраща посланици да искат условия за мир.
  33. И тъй, ако някой от вас не се отрече от всичко що има, не може да бъде Мой ученик.
  34. Прочее, добро нещо е солта, но ако самата сол обезсолее, с какво ще се поправи?
  35. Тя не струва нито за земята, нито за тор; изхвърлят я вън. Който има уши да слуша, нека слуша.


Христос показва, че който не си прецени добре разходите или посоката, в която е решил да ходи и не знае какво ще му коства това, накрая ще стане за посмешище или ще претърпи големи загуби. Той не търсеше да впечатли хората, а наблягаше изключително много на разумното размишление на база на реалния живот, който Бог иска да живеем, а не на база на измислици или сърцераздирателни истории, които гъделичкат емоциите.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Re: "Колибата" от Уилям Йънг
« Reply #2 on: December 25, 2013, 01:05:41 AM »
Благодаря за адекватния отговор. Вместо да си губя времето със сантиментални бестселъри, много по-уместно ще е да се съсредоточа върху изучаване на Словото и реалното му прилагане. В крайна сметка подобни книжки са само разсейване и нито имат здраво учение, нито в повечето случаи някаква литературна стойност.

Между другото, аз изследвах малко и погледнах ревюта, които изобличават ересите и безумията на книгата, и още тогава се убедих че не искам да имам нищо общо с такава глупост, но въпреки това, много благодаря за постинга ти, защото той отговори на много подобни въпроси.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Колибата" от Уилям Йънг
« Reply #3 on: December 25, 2013, 02:21:24 AM »
В общия случай никой няма да загуби ако не чете никакви книжки на "християнска тематика", но се съсредоточи върху Библията, защото е писано, че "Всички ще бъдат научени от Бога". Много от тези книжки са написани с идеята, че хората са глупави, не могат да разсъждават и Бог няма да ги научи, та затова трябва някой да си купи книжката и да му се "изтълкува" даден пасаж от Библията "наготово".

Дори и да се пропусне някоя добра книга (със сигурност има такива), няма да е голям пропуск. Най-много да не обогати общата си култура с такава литература. Има по-голяма опасност ако се четат такива книжки, отколкото изобщо да не се поглеждат (било то "добри" или "лоши").

Дори нещо повече, писано е, че дори само частта от Библията, наричана с думата "Писанията" (и много погрешно наречена "стар завет") е достатъчна, за да бъде Божият човек съвършено приготвен за всяко добро дело. Колко по-малко нужда имат от "християнски книжки":
2 Tимотей 3:16-17 Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата; за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършено приготвен за всяко добро дело.

С това искам да кажа, че в писмата на апостолите няма да намерим нищо ново (с изключение на това, което Христос каза "нова заповед ви давам"), защото всичко то потвърждава Писанията без да ги променя или отменя (както някои поучават). Беряните бяха пример в това, че проверяваха дали думите на Павел са според Писанията. И затова думите на Павел (например) не съдържат нищо ново, но са базирани на заключения от Писанията.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: "Колибата" от Уилям Йънг
« Reply #4 on: December 25, 2013, 10:29:29 AM »
To тази книга дори не е книжка "на християнска тематика" а е чиста форма на йезуитско-либерална стратегия за развращаване на неутвърдените в истината. Горко на хора, които четат и препоръчват такива книги, техния господ не е Исус от Назарет, а самия Антихрист в чиито нозе възхитено ще припаднат, когато се появи на световната сцена.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Re: "Колибата" от Уилям Йънг
« Reply #5 on: December 25, 2013, 16:38:52 PM »
Мисля да проведа много сериозен разговор с хората, които ми препоръчаха книгата.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: "Колибата" от Уилям Йънг
« Reply #6 on: December 26, 2013, 00:50:22 AM »
Проведи разговор, но не се изненадвай ако се окаже, че те имат предвид съвсем друг бог в когото вярват и съвсем друго благовестие, в което се издигат нещата, които се издигат и в света. А онова, което се издига високо между човеците е мерзост пред Бога.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.