Author Topic: За вдовиците и наставленията към Тимотей  (Read 2463 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
В тази 5-та глава има доста наставления за това как да се обгрижват вдовиците. Но в 11 стих апостола казва нещо, което малко по-късно в 14 стих сякаш оборва. То че не е така е ясно ама къде точно е истината. Защото като си говорихме с жена ми за това стигнахме до две възможности. Но първо да постна стиховете.

11. А по-младите вдовици не приемай, защото, когато страстите им ги отвърнат от Христа, искат да се омъжват,
12. та падат под осъждане, защото са се пометнали от първото си убеждение.
13. А при това, те навикват да стоят празни, да ходят от къща в къща, и не само да бъдат празни, но и бъбриви, като се месят в чужди работи и говорят това, което не трябва да се говори.
14. По тая причина, искам по-младите вдовици да се омъжват, да раждат деца, да управляват дом, да не дават никаква причина на противника да хули;
15. защото някои вече са се отклонили и отишли подир сатана.

Сега един път се казва, че по-младите вдовици като се отвърнат от Христа заради страстите си искат да се омъжват и падат под осъждение заради пометване от "първото си убеждение". После пък се казва в 14 стих  "да се женят и да въртят къща". И на пръв поглед става противоречие.
Двете възможности до които стигнахме като размишлявахме върху това са:

1. Вдовицата когато стане такава има два варианта за нея. Единия е да се омъжи повторно, което не противоречи на словото тъй като "само смърт разваля завета между мъжа и жената" а другия е да остане сама и да се посвети на на Бога и с молби и молитви да постоянства ден и нощ. Това е истинската вдовица според 5-ти стих. Та ако приемем, че една "по-млада вдовица" е решила да живее така, но после заради страстите си се отмята от този си живот и решава да се жени, по този ли начин се "отмята от първото си убеждение" или се има в предвид нещо друго? И втората възможност е:

2. Според превода на King James в 11 стих се говори за вдовици наистина, но в 14 е използвана думата "younger women" което в превод е "по-младите жени". Което придава различен смисъл вече на целия текст. Но тогава остава въпроса, защо една вдовица, когато реши да се омъжи ще попада под "осъждане"?

Пак се стига до това убеждение. Някой има ли разбиране за него? Дали е просто това което написах като първа възможност или има нещо повече?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Нека да видим целия пасаж, обаче без да е разделен на стихчета, защото това много обърква разсъжденията. В оригиналните текстове нямаме такова разделение:

В числото на вдовиците да се приима вдовица не по-долу от шестдесет години, която е била на един мъж жена, свидетелствувана в добри дела, ако е чада отхранила, ако е странни пригледала, ако е на светии нозе омила, ако е на бедни помагала, ако е следвала усърдно всеко добро дело. А по-младите вдовици не приимай, защото когато разсвирепеят против Христа искат да се женят, та падат под осъждение, защото се пометнаха от първата си вера; а при това научават се да стоят праздни, да ходят от къща в къща; и не тъкмо праздни, но и блядиви, и месят се в чужди работи, и говорят което не е прилично. И тъй, искам младите вдовици да се женят, да раждат чада, да управляват дом, да не дават никоя причина на противника за хулене; защото некои се вече уклониха след Сатана. Некой верен или верна некоя ако има вдовици да си ги пригледват; и да се не натоваря църквата; за да може да пригледва истинските вдовици.

В този текст се говори за подпомагането на вдовиците, а не за това дали да се омъжват или не. В Писанията на не малко места имаме записано, че вдовицата може да се омъжи отново. Думата, която е ползвана за "подпомагане" и "неподпомагане" са "приемай" и "не приемай". Става въпрос за това кои вдовици да бъдат приети и кои не.

Можело да бъдат приети само тези, които са над 60 години и са вършили определени добри дела. А млади да не приема, не защото са решили да се омъжат и това е грях, а защото като се омъжат ще има кой да се грижи за тях и кой да ги подпомага. Освен това има такива, които отпадат от първата си вяра (или в твоя превод "убеждение") и се научават да стоят праздни, да ходят от къща в къща; и не тъкмо праздни, но и блядиви, и месят се в чужди работи, и говорят което не е прилично. Това е тяхното отвръщане от Христа, за което се говори. Затова такива е по-добре да се омъжват, за да не дават причина за хулене.

Когато една жена е млада и неомъжена, тя има над себе си баща, освен ако не е сираче. Когато се омъжи, над нея е властта на мъжа й. Когато овдовее, тя вече няма никой над себе си освен Бога. Обаче когато тя се отрече от Бога, тя става плячка за сатана. Затова е писано, че е по-добре да се омъжва, за да има власт на нея, защото жените са много по-податливи на измама, отколкото мъжете.

Надявам се това да изяснява нещата.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Да. То че не става въпрос за това дали може да се женят или не, става пределно ясно от текста. Аз не мога да схвана добре самата дума "убеждение" или "вяра" какво визира.

  А млади да не приема, не защото са решили да се омъжат и това е грях, а защото като се омъжат ще има кой да се грижи за тях и кой да ги подпомага.

Защото ако една млада вдовица реши да остане в това си положение и да "служи" на Господа, то даже по-добре за нея. Не е задължително всяка една да се отдава на страстите и да иска да се жени. И още ми направи и впечатление различните думи използвани в King James. Но сигурно това се има в предвид.