Author Topic: Кърменето и захранването на бебетата и храненето на малките деца  (Read 8390 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Искам да повдигна тази тема,заради много мнения не само в нета,които намираме,ами и на докторите и на специалистите.Основани са световни здравни организации,чието мнение е много важно за повечето майки и за повечето хора,но от къде можем да знаем истината за храненето на бебетата и на малките деца,като нито сме изследователи,нито учени сами да направим наблюдения и иводи.Защо го казвам така,ами защото четем различни книги,статии,материали за храненето,но дали това е истината,много от тях си противоречат.Коя е истината?Как можем да знаем,кое от всичкото написано е вярно?
Сега конкретно.Много въпроси изникнаха преди всичко относно кърменето.Разбира се,това е най-доброто за едно бебе,но кърменето до кога?Някои казват до 4 месеца,после захранване.Сякаш това отшумява,заради правилата на световната здравна организация,която апелира бебетата да бъдат кърмени до 6 месеца без нищо друго,освен майчиното мляко.Кърмата е 90 % вода,другото са мазнини,други хранителни вещества.ОК,но в нета се срещат невероятни неща.Например,че е добре децата да бъдат кърмени до 18 месеца,та това е година и половина предимно само на кърма и след това да ядат обща храна,т.е. започва се захранването след 6 месец,но продължава 1 година,като се дава кърма и след това пюре и така,до 18 месеца.На други места пише,че бебетата се захранват след 6 месец постепенно с пюре на обяд,като това трае към месец,след месец бебето може да яде само зеленчуково пюре на обяд,вместо кърма или вместо кърма и пюре.
Някой може ли да каже,кое е вярно от целия тоя микс на мнения и препоръки.Общо взето нещата стоят така за младите майки: не само,че се чудят,как точно стоят нещата с кърменето,ами и трябва да съблюдават неща като предпазване на бебето от наднормено тегло и предпазване от недохранване.Именно затова,тряба да се знае,каква е истината за храненето на бебетата,защото ако бебето е недохранено има опасност от хипотрофни заболявания,а от системно недохранване опасност от много тежки хипотрофни заболявания,към които спадат и психичните разстройства.Опасно!В същото време съществува и опасност от наддормено тегло,ако бебето е много ящно и все иска да яде и плаче.Могат да се разгледат примерни въпроси като: може ли кърмата,която е 90 % вода да отговори на нуждите на бебето и след 6 месец и кога да се започне изобщо захранването?Опасно ли е бебето да се захрани преди 6 месец?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Твоите въпроси ми напомниха за една стара снимка, която бях видял преди време:Снимката е правена в периода 1940-1950-а година, като вероятно е преди комунизма. Обикновено старата мъдрост е по-добра от новата, поради намесата на комерсиални интереси през последните десетилетия, които нямат за цел да обслужват здравето на хората, а да обслужват интересите на корпорациите, които произвеждат определени продукти.

Аз лично смятам, че на първо място трябва да се вземе предвид това, че всеки човешки организъм има своите индивидуални особености и нужди и не може да се поставя всичко под общ знаменател. Също така смятам, че съветите от горната снимка са добри и представляват основен ориентир за кърменето и захранването на бебето.

Моята майка например твърди, че бебето трябвало да се захранва след 3-тия месец, а в 6-тия месец даже му се давали кюфтета. Аз съм бил доста болнаво бебе, което предполагам има връзка с ваксините, които са ми били, както и много съм повръщал, което пък е следствие от неадекватния начин на хранене, който ми е прилагала майка ми. Това ме кара да мисля, че нейния подход не е адекватен и препоръчителен. В първи клас вече бях с прецакан апандисит и за малко да умра от това.

На второ място най-важното нещо за кърменето е майката да се храни здравословно, да диша чист въздух, да пие само чиста изворна вода и да има любящи взаимоотношения със съпруга си. Тези фактори са основни във формирането на кърмата и нейното качество и количество. Лошата храна, вода и въздух и стреса в семейството ще направят кърмата бедна и недостатъчна за изхранването на бебето.

Когато едно бебе се намира в здрава среда, неговите физически и хранителни инстинкти ще бъдат също здрави и самото бебе само ще покаже какво е готово да яде и кога. Моето убеждение е че колкото по-дълго се кърми бебето, толкова по-добре за него, и качественото и дълготрайно кърмене ще се отрази за здравословното му състояние през целия му останал живот. Т.е от кърменето зависи здравето през остатъка от живота. Затова то не трябва да се подценява по никой начин. Захранването с друга храна, както показват и на снимката е препоръчително да бъде след 5-6-ти месец, а кърменето е добре да продължи поне до 18 месечна възраст, а още по-добре и до 2 годишна възраст, че и нагоре. Самото отбиване от кърмене ще стане естествено. Има случаи, в които детето си иска малко кърма чак до 4- годишна възраст, което е по-скоро изключение, но не трябва да бъде нещо, което да притеснява някого. Принципът е че колкото по-дълго е било кърмено бебето, толкова по-здрав организъм ще има през остатъка от живота си. А бебетата които се отбиват рано или въобще не се кърмят са за оплакване.

На снимката се вижда също и твърдението "Биберонът е виновник за отбиване на детето" - ние винаги сме били противници на бибероните и нашите деца никога не са ползвали биберони залъгалки. Единствено за шишенце за пиене на вода сме ползвали нещо като биберон, защото е практично да не се олива детето с вода. Но биберони залъгалки никога. Те убиват инстинкта на детето да суче, защото детето се научава, че чрез сучене не получава нищо, защото биберона залъгалка не пуска нищо за разлика от майчината гръд или бутилката с вода.

Ако детето се храни със чиста и здравословна храна, без всичките измислени млека, комерсиално произведени пюрета и всичките комерсиални полуфабрикати и junk food за деца, то детето няма да напълнее наднормено. Бебетата имат много силен метаболизъм, който ще се справи с истинската храна без проблеми и няма да има никакво затлъстяване. Но когато този метаболизъм бива съсипан от ваксини, junk food, и комерсиални храни пълни с химии, оцветители и консерванти - то никой да не се учудва, че детето затлъстява.

И отново здравата семейна среда е най-важния фактор за психическото и физическото здраве на детето, както и за развитието на неговия интелект.

И не на последно място, родителите трябва да имат знания, но също така да следват и своя родителски инстинкт, както и вдъхновението на Божият Дух, който ще даде специфична мъдрост и насоки. Писанието дава обещанието "всеки човек ще бъде научен от Бога" Йоан 6:45, а също така и казва:

1Йоан 2:27  а колкото за вас, помазанието, което приехте от Него, остава във вас, и нямате нужда да ви учи някой; затова, както Неговото помазание ви учи за всичко, и е истинско, а не лъжливо, пребъдвайте в Него, както ви е научило да правите.

и още:

Йоан 16:13  А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща.

Ако наистина сме се обърнали от властта на сатана към Бога, и сме преселени в царството на Божият възлюбен Син, чрез вяра, ние не сме синове на тъмнината и няма причина да сме в тъмнина по отношение на каквото и да било. Но Божият Свят Дух ще бъде с нас и ще ни упътва във всяка истина, и няма да сме глупави или невежи относно нищо. И вместо да търчим при "специалистите" които са със съмнителен източник на знание и мотивация, особено когато касае въпроси на здравето, ние не трябва да забравяме превъзходните Божии обещания, които са достатъчни да ни снабдят с всичко необходимо за живота и благочестието. /2 Петр. 1:3/
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Общо взето така съм забелязала и аз-бебетата са на кърма докъм 5,6 месеца.Кърмата е най-ценното за бебетата.
Относно изкуственото хранене си мисля,че ако поне е било кърмено бебето 3 месеца е добре,макар и само 1 е добро,важното е да е било кърмено,иначе има много майки,на коити не им достига млякото или бебетата се отбиват сами.По-скоро ваксините са виновни за здравословните детски проблеми,храненето е важно,но не е така вредно,както ваксините.Какво имам предвид: храната отива в корема и се преработва там,добра или лоша,храна е,организма се справя,не я умаловажавам,в никакъв случй,но ваксините отиват в кръвния  поток,това е много по-убийствено за тялото.
Иначе искам да споделя едно много добро свидетелсво,относно храненето.Когато се оженихме,мъжа ми имаше гастрит,който го болеше често.Тогава решихме,че ще готвим само със студено пресован зехтин и откакто започнахме,гастрита му изчезна,вече години наред няма такъв проблем.Слава на Исус,че ни показа това!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Quote
Относно изкуственото хранене си мисля,че ако поне е било кърмено бебето 3 месеца е добре,макар и само 1 е добро,важното е да е било кърмено

Това е все едно да се каже, "Най важно е гумите на колата да са били помпени малко, поне на 1 атмосфера е добре, ама и на 0.3 атмосфери да е важното е че гумата е била помпена." Очевидно подобна логика въобще не е вярна. Една гума ако не се напомпи на необходимите атмосфери - поне 2 и повече - това ще скъси живота й, и драстично ще увеличи разхода на гориво, както и риска за живота на шофьора и пътуващите. Да не говорим, че ще съсипе и двигателя. Подобно нещо може да се каже и за кърменето, ако не се кърми в рамките на това, което Твореца е определил, то това ще увреди сериозно организма на детето. Включително имунната система, и умственото развитие. Всяка замяна на оригиналния дизайн на Твореца за развитието на човешкия организъм със човешки измишльотини и мъдрувания е пагубна. Не случайно Писанието казва "като се представяха за мъдри, те глупееха" Римл. 1:22 Този свят се представя за мъдър със своите измишления, но всички те са чиста глупост в сравнение с това, което Създателя е измислил. Крайно време е да се върнем към оригиналния начин на живот, измислен и създаден от Твореца, и да загърбим човешките измишления, които отвръщат човека от правдата.

Екл. 7:29  Ето, това само намерих, Че Бог направи човека праведен, Но те изнамериха много измишления.

Праведен не включва само неща касаещи духовния живот. Правдата се простира абсолютно във всяка област на живота, семейството, здравето, бизнеса, работата, изобретенията и прочие. В това поколение ще видим краха на човешките измишления и системи на съществуване и живот. Колкото по-рано се върнем към Божият оригинален дизайн във всяко отношение, толкова по пълноценен, праведен, истински и прославящ Бога живот ще водим.

Quote
иначе има много майки,на коити не им достига млякото или бебетата се отбиват сами

Първо бебетата никога не се отбиват сами, освен ако не са доведени до това болестно състояние. Както и никой човек не се самоубива сам, ако преди това не е бил кондициран психически за нещо толкова неестествено. Така и едно бебе за да се отбие "само" то е било кондицирано за това.

Също така на много майки не достига кърма пак по причини, които са били изкуствено наложени, а не на естествен принцип. Начина на живот на майката и семейството, стрес, страх, егоизъм, както и начина на хранене допринасят за липсата на кърма. Това е болестно състояние не само на тялото, но и на ума. Много майки не искат да кърмят, "за да не си развалят бюста" - т.е техния външен вид е по-важен от здравето на децата. Наскоро една майка християнка, ми каза, че отбила детето си на 1 годинка, защото "й писнало вече". Интересен мотив, който не знам как ще го обясни пред Бога в деня на съда. И ако за всяка празна дума ще ни се иска сметка в съдния ден, то колко повече за всяко дело, което сме направили изпразвайки го от Божият оригинален замисъл и дизайн?

Недостига на кърма е нещо, което трябва да бъде лекувано, а не да бъде приемано като факт и да се обръща човек към човешките измишления. Истинското знание е ОТКРИВАНЕ и използване на ресурсите и мъдростта на Твореца, а не ПОДМЯНАТА ИМ и замяната им с човешки измишления.

Quote
По-скоро ваксините са виновни за здравословните детски проблеми,храненето е важно,но не е така вредно,както ваксините.

Ваксините имат своя дял. Но храната е най-фундаменталното нещо за здравето на организма. Тя снабдява градивните елементи от които се изграждат вътрешните тъкани и органи в целия организъм. С други думи е абсолютно вярна сентенцията "ти си това, което ядеш." Не можеш да си направиш къщата от слама и вестници и да очакваш да издържи дълго без проблеми. Така не можеш да очакваш да запушваш организма с химикали и отрови или пък с некачествена храна лишена от витамини, ензими и минерали и да очакваш да имаш здраво тяло. Храненето е точно толкова важно за тялото, колкото онова което минава през очите и ума на човека е важно за неговата душа. Не може да гледаш порнография или да четеш еретични книги и душата ти да е здрава духовно, че дори и психически. 'Ти си това, което ядеш" важи с пълна сила и за вътрешния човек.

Quote
Какво имам предвид: храната отива в корема и се преработва там,добра или лоша,храна е,организма се справя,не я умаловажавам,в никакъв случй,но ваксините отиват в кръвния  поток,това е много по-убийствено за тялото.

Тука имаш много презумпции без никаква основа. Първо, защо мислиш, че щом се продава с етикета "храна" - наистина е храна? Точно обратното е вярно. Почти няма в супермаркетите нещо, което да може да се нарече храна в онзи оригинален и пълноценен смисъл, който Твореца е заложил в реалността стояща зад думата "храна."

Второ, какво мислиш, че става с "храната" след като се "преработи"? Ами отива в кръвния поток, и от там във всички тъкани, органи, както и директно в мозъка.

Трето, организма не се "справя" със нещата за които не е създаден да се справя. Организма се справя с реалната храна, но с химикали, отрови и други човешки примеси той не може да обработи и те се натрупват непреработени на най-различни места в целия организъм, включително в кръвоносните съдове, вътрешни органи, мозъка и прочие. Затова имаме след време появата на тумори, ракови образования, камъни в бъбреците, разширени вени и прочие. Резултат все от неща с които организма не е могъл да се справи.

Ваксините имат дълготраен разрушителен ефект, но няма по ефективно оръжие от това, което атакува организма всеки ден, ден след ден, след ден след ден. Дори малък чук е в състояние да разбие огромна и здрава скала, ако нанася удари неспирно, малко по малко по малко, всеки ден, всеки ден, тази скала започва да се пропуква и да се поддава, малки парченца започват да се отчупват, после по-големи парченца.... докато накрая малкия чук на вид нищожен пред огромната и мощна скала я превземе и унищожи цялата. Ето защо е от изключителна важност да се обръща особено внимание на ония неща които правим ежедневно - защото те са които ще имат решаващото влияние над целия вътрешен и външен човек.Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Възможно е бебетата да бъдат доведени до състояние да се отбият сами.Майка казва,че аз съм се отбила на 3 месеца,била съм неспокойна,дращела съм,не съм искала да суча,но баща ми винаги е бил пияница и в къщи е имало много кавги.Обаче има и такива бебета на моя приятелка сина,сучеше добре в началото,но после взе да се ядосва,ако гърдите не пускат веднага мляко,трябва да се стимулират в началото от бебето за да текнат с налягане,обаче той сучеше и в момента,в който налягането спадаше,щото е изсукал повечето кърма,се отказваше,дърпаше  назад и плачеше,искаше да тече като река в устата му със същата сила,както  началото.Не се отби,но го дохранваха с адаптирано мляко,не щеше да изсуква всичко,а те са кротки хора,муха не бръмва при тях и бебето беше мноооого спокойно,просто беше такъв.Жената имаше кърма,аз лично съм виждала,той се дърпаше и тя натискаше с пръсти гърдата си и млякото хвърчеше нагоре като фонтан,обаче бебето не щеше да прави  усилия да суче.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Храната на майката незабавно се отразява на качеството, вкуса и въздействието на кърмата върху бебето. Това кара бебето да се противи на кърмата, ако усети че в нея има неща, които го смущават. Това е много естествен процес. Има неща, които ако жена ми яде, бебето не иска да суче или става нервно. Затова храната на майката е от основна важност. Нашето бебе също се ядосва ако нещата не стават веднага, включително и със пускането на кърма, но ние го учим на търпение. Говорим му и то разбира. Голяма грешка е да се мисли, че бебетата нищо не разбират ако им говориш. Разбират и още как. Нашето бебе напълно променя поведението си след като му обясня причините за нещо и защо трябва да има търпение и да изчака. Говоря му като на възрастен човек, без лигавщини и детинщини и то разбира и винаги реагира адекватно.

Също така, никое бебе не е "просто такова" - за всичко си има причина. Да реши човек, че нещо е "просто такова" без да изследва в дълбочина за причините е интелектуален мързел, повърхностност и незаинтересованост.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Ето нещо интересно на което попаднах за кърменето:

http://missby.files.wordpress.com/2012/02/karmenoto_bebe-copy2.jpg
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.