• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Откровение 3:10

Започната от strannik, Юли 10, 2011, 00:53:09 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

strannik

"Понеже си опазил словото на моето търпение, и аз ще опазя тебе от времето на изкушението което ще дойде над всичката вселена да изкуси онези които живеят по земята."
Бих искал да попитам, как разбирате този стих и по конкретно по какъв начин ще бъде опазена църквата от времето на изкушението или изпитанието, както е в ревизираното издание?
Ако сте обсъждали тази тема вече, ще се радвам да ми дадете линк!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Watchman

Интересното в този пасаж е че обещанието е дадено само на част от вярващите а не на всички, а именно на тези в град Филаделфия.

Мнозина тълкуват различните църкви в Откровение 2-а и 3-а глава, като различни периоди в църковната история, и аз не бих отрекъл напълно подобен ъгъл на разсъждение, но трябва да се има предвид, че начина по който е даден текста от Откровение дава съвсем друг смисъл на текстовете. А именно

- Всички църкви/ събрания към които са написани посланията са реални събрания, които са съществували едновременно в един и същ исторически момент. Със други думи не е възможно отделните църкви в градовете да са характеристика за отделни църковни периоди, защото всички тези напълно различни по духовно състояние събрания съществуват в един и същ исторически период, а именно началния. Следователно 7-те църкви от Откровение не представят 7 исторически духовни периода на църквата, а 7 различни духовни състояния, които могат да се срещнат сред християните и събранията им във всеки един исторически момент.

- Ако 7-те църкви от Откровение са седем исторически периода, то би трябвало последните времена да са в последния период сиреч - Лаодикийската църква. В такъв случай как е възможно Филаделфийската църква, която е по-ранен исторически период да бъде опазена от последното изпитание, когато тя така или иначе в в по-ранен исторически период и няма да е изложена на това изпитание не по причина на духовното си одобрение от Христос, а по исторически причини. Обаче ако приемем, че Филаделфийската църква всъщност е опазена от злото на последните времена, по исторически причини, то същото ще важи и за останалите църкви от по-ранните периоди. Т.е това опазване важи и за всички останали по-ранни църкви без значение от духовното им състояние. Текста от Откровение 3-а глава обаче не дава основание да мислим така, а че това е специално обещание за специално избрани хора.

Следователно, здравата логика на текста е да се разбере, че не всички християни имат обещанието на Откр. 3:10 върху тях, а само онези, които могат да бъдат квалифицирани с одобрението, което получава Филаделфийската църква. И още нещо това обещание не е дадено на индивиди, а на цяло събрание. Т.е това е обещание към определено местно тяло, а не към разпръснати индивиди тук и там. Това също се вижда от текста.

Веднъж стъпили на тези разсъждения, ние можем да мислим в какво точно ще се състои това опазване от деня на изпитанието. Оригиналната дума за "изпитание" означава - доказване чрез изпитване. Т.е това е време в което Бог ще изпита жителите на цялата земя за да се види съвсем ясно кой къде стои. Това е разклащането за което се говори в посланието към Евреите:

Евр. 12:26  Чийто глас разтърси тогава земята; а сега Той се обеща, казвайки: "Още веднъж Аз ще разтърся не само земята, но и небето".
Евр. 12:27  А това "още еднаж" означава премахването на ония неща, които се клатят, като направени неща, за да останат тия, които не се клатят.
Евр. 12:28  Затова, понеже приемаме царство, което не се клати, нека бъдем благодарни, и така да служим благоугодно Богу с благоговение и страхопочитание;
Евр. 12:29  защото нашият Бог е огън, който пояжда.

Всичко и всеки, който се клати ще бъде изпитано и премахнато. Ще остане само и единствено онова и онези, които са съединени напълно с Царството, което не може да се поклати. Мнозината в християнството дори не разбират, какво представлява Божието Царство, камо ли да бъдат вкоренени в него. Те са дълбоко вкоренени в този свят и във вървежа и системата на този свят, и заблуждават себе си с едно фалшифицирано християнство, което ползва Библейската терминология, но е лишено от нейната същност и съдържание. Тук се изпълнява притчата за сеяча, която казва,че на Господната нива ще растат и плевели заедно със житото, които ще приличат толкова на житото, че дори ангелите могат на сбъркат в разделянето им. Затова и Бог е определил деня на изпитанието, където плявата и житото ще бъдат окончателно разделени и тогава ангелите ще могат спокойно на вържат плявата на снопи за неугасимия огън.

И тук на въпроса - кои са тези, които ще бъдат опазени от това време на изпитание? Доколкото разбирам - това ще са хората, които през времето на живота си вече са били изпитани достатъчно и са окончателно доказали своята лоялност към Вечния Цар. "Понеже си опазил словото на моето издържане" - те вече са устояли, вече са издържали, вече са доказали своята вярност. Разтърсването ще бъде за онези, които се клатят, които макар и да стоят, все още се поклащат и трябва да бъдат изпитани.

Сред Божиите хора/събрания на земята има такива, които са белязани с белега на Филаделфийската църква, те ще наследят и нейното обещание. Има и такива, които няма да го наследят, но ще минат през огъня на изпитанието, който ще ги очисти от плявата, която са държали и която е била причината да се поклащат. Има и такива, които ще изгорят заедно с плявата, понеже самият огън ще докаже, че те всъщност са плява.

На въпроса - как точно ще бъдат опазени. Моето разбиране е че може да има повече от един начин на това опазване.

Един от начините може да бъде както израилтяните бяха избавени в Египет посред бушуващите язви. Друг начин би бил изпълнението на следния пасаж:

Ис. 57:1  Праведният загива, и никой не взема това присърце; И благочестивите се отнемат от земята , без да размисли някой, Че праведният се отнема преди да дойде злото.

Мнозина цитират втората част от този пасаж, като с това искат да дадат потвърждение на учението за "Грабването преди скръбта" - но когато човек прочете целия пасаж се вижда, че начина по който праведния е опазен от деня на злото, не е чрез грабване в небесата, а чрез физическа смърт. Така, че това е един от начините по който праведните могат да бъдат опазени от деня на злото.

Трети възможен начин е когато определени светии бъдат предупредени да напуснат местата, които ще бъдат посетени от зло и да прибегнат в места на прибежище. Исторически това се е случило в Ерусалим, когато повечето християни предупредени от Бога напускат града преди той да бъде поразен от страховит Божий гняв.

Всички тези начини са възможни, но тук може да има много повече от това което съм изредил. Този въпрос е сериозен и подлежи да се изследва още и още в по-голяма дълбочина.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

Относно учението за "грабването преди скръбта", което споменаваш, искам да попитам нещо за Иван Бобулев, понеже в разказа си за живота си, той казва: "Докато бяхме на духовна работа, Бог ми обясни, че ще грабне първо църквата, за да се радваме на Неговите свети обиталища. През това време Той ще излива гнева Си върху невярващите, които са на земята..."
Какво мислите за Бобулев и това което казва? Във филма, където разказва историята си, не казва това, но в текстовия материал, който е публикуван го споменава и ми направи впечатление. Помислих си да не би някой да го е добавил умишлено, но едва ли.
Не постете както днес

Watchman

Общоизвестна практика е хората да получават "откровения" които да са в линия с ученията, които вече са приели. Това се случва много често. Случвало ми се е и на мене.

На практика, има едно състояние на ума и сърцето на човек, при което в следствие на определена доктрина, модел на мислене или църковна практика, човек очаква постоянно че Бог ще му говори нещо. В това състояние на ума и сърцето човек е много склонен да приписва на Бога много от нещата, които си мисли собствения му ум или сърце. Бил съм в такова състояние и знам от опит за какво става въпрос. Това на практика е едно доста болно състояние, което за съжаление се среща доста често в петдесятните и харизматичните среди.

Например в моя живот имаше време когато всичко за което се говореше по църквите беше - съживление, преобразяване на България и прочие велики неща. И съвсем "случайно" точно тогава "Бог ми говореше" за велики съживления и спасение на България. А в действителност ми е говорило собственото ми сърце подмамено от онова, което ума ми беше приел, като "Божия воля." Ето защо аз лично нямам причина да мисля, че ситуацията при Иван Бабулев е била по-различна. Вярвал е това учение и после "Бог му го казал." В неговата деноминация, това е фундаментално учение около което се въртят повечето им песни и прочие. "Скоро ще дойда чадо на Небе да ви взема"

Докато в същото време Писанието декларира ясно:

Екл. 1:9  Каквото е станало, това е, което ще стане; И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши; И няма нищо ново под слънцето.

Това, което вече е станало в миналото с Божият народ, пак ще стане. Както израилтяните бяха опазени от язвите и гнева, които се изливаха върху Египет - ПОСРЕД самите язви, а не бяха грабнати някъде на небето, докато язвите се изливаха на земята, така ще бъде и преди пришествието на Божият Син. Каквото е било пак ще стане и няма нищо ново под слънцето. Никога в историята на праведните Бог не е грабвал народа си в Небесата докато излива гнева си на земята. Ако такова нещо се случи то ще е нещо напълно НОВО и словото от Екл. 1:9 ще бъде нарушено. А всеки, който познава Бога ще бъде напълно уверен, че Бог няма да наруши Словото Си.

Слушал съм историята на Иван Бабулев, не познавам живота му и плода му в детайли и не мога да правя генерални изводи. При все това вероятността той да е поредния инфилтратор на ДС сред християните изглежда съвсем възможна, а и схемата да се вкара чрез "чудотворно обръщане" вярно ченге на партията сред християните, чрез когото се "покайват" и влизат по църквите други ченгета звучи съвсем логична като стратегически подход на Божиите врагове.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

Понеже Бобулев говори, за ясни видения в разказа си, а тук казва "Докато бяхме на духовна работа, Бог ми обясни", наистина е нужно да се уточни, какво е имал в предвид под "обяснение" - ясно видение или откоровение в мислите си, защото ако е второто наистина не е гаранция. Но ако е първото, съм склонен да го приема, понеже съм чувал три случая, в които е виждал неща, които ще се случат и те са се сбъднали. А знаете какво казва Словото за пророчествата, ако се сбъдне е от Бог, ако не се сбъдне не е от Бог! А конкретно за единия случай искам да ви попитам и вас, дали сте чували и знаете нещо в подробности, защото все пак го зная от един човек, който го разказва, но дали ще го потвърдят и други? Наскоро го прочетох в един форум, и ще ви го копирам, а именно, че Бог го е изпратил в Щатите за да ги призове на покаяние, преди да се срутят кулите близнаци в Ню Йорк!

12.05.2007, 13:17
Някой има ли представа дали Иван Бобулев (Бабулев) е още жив и къде човек може да го намери?

15.05.2007, 13:06
наскоро гледах интервюто с Иван Бабулев (сложих връзки към него в секция "И-адреси"), и преди няколко години гледах една видео касета, май със същото интервю, и действително исках да се срещна с него, но се оказа, че човекът си е отишъл при Бога.

покрай това може да е станало реклама, както казваш, но аз наистина исках да разбера какво става с него и къде мога да го намеря

Анонимен 16.07.2007, 22:27
аз имах възможност да го видя и да говоря с него приживе. човека наистина е това за което говорят за него

17.07.2007, 10:03
А има ли начин човек да се свърже с близките му? Жена му жива ли е още? Разбрах че има син също - той също ли е вярващ?

в.димитров 05.05.2008, 22:09
съпругата му почина няколко години преди него.Сина му по думи на брат Иван е все още далеч от Бога.

06.05.2008, 09:21
Тежко е близък да си отиде, но като си припомня как, след като вече е видял какво е горе при Бога, Иван е плакал една седмица Бог да си го прибере горе отново, мога само да се радвам за тях, че са при Бога
За мен това, което Бог е направил и свидетелствал чрез Иван за хората в България е безценно.

в.димитров 06.05.2008, 20:26
Освен за хората в България, Бог изпрати брат Иван да предупреди администрацията на Америка за предстоящата кървава баня на 11.09.. Той имаше видение за разрушението на кулите близнаци и за хилядите жертви. Бог го изпрати с послание да ги предупреди да се покаят, ако искат да избегнат въздаянието на Господа за греховете си. Бог промисли всички подробности относно пътуването, но за съжаление не му повярваха.

06.05.2008, 21:07
Не бях чувал за това. Можеш ли да разкажеш повече? Има ли също някакви записи/документи? А и за други неща?

в.димитров 08.05.2008, 22:56
Относно документи в връзка с пътуването до Америка мисля че можеш да се обърнеш към сина на брат Иван. Той е бил много впечатлен, че това пътуване по откровение се осъществи. Името му е Божидар и мисля че посещава баптиската църква на ул.осогово, по спомени го казвам адреса понеже не съм в София отдавна. Относно видението за атентата брат Иван ми разказа как вижда, как два много високи блока падат разрушени с много кръв и жертви. Появява му се ангел с окървавена до коленете дреха и му казва, че Исус го изпраща да предупреди Америка да се покае за да избегне Божието Наказание. Брат Иван приживе не беше и чувал за Кули Близнаци. Човека нямаше телевизор в дома Си. Беше един посветен на Господа мъж готов докрай да изпълни неговата Воля. Живял съм една година като студент у тях и станахме доста близки. Ако се интересуваш и за повече подробности от живота му, потърси съпругата на офицера Апостолов (той почина преди него), казва се Радка Апостолова. От баптиската църква предполагам, че ще ти кажат адреса. По последна информация мисля че сестрата е жива.
Не постете както днес

Watchman

ЦитатНо ако е първото, съм склонен да го приема, понеже съм чувал три случая, в които е виждал неща, които ще се случат и те са се сбъднали. А знаете какво казва Словото за пророчествата, ако се сбъдне е от Бог, ако не се сбъдне не е от Бог!

Това не винаги е вярно. Много от пророчествата на Нострадамус, а и на един куп други езически оракули са се сбъдвали, това не означава, че са от Бога. Нещо повече Писанието ясно казва, че ако някое пророчество се сбъдне, а човека клони към други богове, то това означава, че човека е фалшив. А за кой точно "Бог" и за кой точно "Христос" Бабулев говори трябва внимателно да се изясни.

Обаче във връзка с темата, какво вярвал или казал Бабулев или някой друг няма голямо значение, защото нас ни интересуват думите на Бога в Писанията за да си изясним тези учения.

ЦитатОсвен за хората в България, Бог изпрати брат Иван да предупреди администрацията на Америка за предстоящата кървава баня на 11.09..

Това е много интересно твърдение, като се има предвид, че има много сериозни доказателства, че именно администрацията стои зад организирането на тези събития. Нима Бог не го е знаел това и в незнанието си изпраща някой да предупреди за бедствие онези, които подготвят бедствието? Тук нещата съвсем олекват откъм достоверност.

strannik

Бих искал да се запозная с тези доказатества, бихте ли ми дал линк?
Не постете както днес

Watchman

На български или на английски? Информацията по въпроса е толкова изобилна, че трябва да отделиш поне един месец да се запознаеш поне отгоре с нея.

strannik

Ми по възможност на български. А след като е изобилна, ако може това, което е най конкретно и точно. Благодаря предварително.
Не постете както днес