Author Topic: Църковната свещ. Грях или не  (Read 3812 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Църковната свещ. Грях или не
« on: April 24, 2011, 09:49:11 AM »
Запитаха ме днес колеги които са невярващи по темата и реших да се поровя да видя за какво иде реч. Това което открих е следното:

Quote
Езекиил 8 глава
10 Влязох, прочее, и погледнах; и ето всякакви подобия на гадове и гнусни животни, и всичките идоли на Израилевия дом, изобразени на стената от край до край.   
11 И пред тях стояха седемдесет мъже от старейшините на Израилевия дом, всред които стоеше Яазания Сафановият син, всеки с кадилницата си в ръката си; и гъст облак темян се издигаше.   
12 Тогава ми рече: Сине човешки, видя ли що правят в тъмнината старейшините на Израилевия дом, всички в скришните си стаи за изображения? защото си казват: Господ не ни вижда; Господ е напуснал земята.   
13 Рече ми още: Ще видиш още пак големи мерзости, които вършат.

Quote
Тълковен речник
мн. кадилници, ж. Окачен на верига малък съд с жар и тамян вътре, с който православният свещеник кади при обред. Попът прикади гроба с кадилницата.

 Библейско тълкуване: Кадилница или Темянница. Кадилницата за дневно употребление, правели най-напред от мед - Чис. 16:39. Онази която употребявали в деня на умилостивението, а може би и други кадилници, били правени от чисто злато - 1Цар. 7:50; Евр. 9:4. В дневното приношение на темян, кадилницата пълнили с жар от постоянния огън, и я слагали на олтара за темяна - Из. 30:1, 8-10. В деня на умилостивението в Светая Светих, първосвещеника е държал кадилницата в ръка - Лев. 16:12,13.
Източник: http://rechnik.info/кадилница

Намерих и доста други източници които не смятам за нужно да цитирам във форума понеже са с окултна насоченост.
Ако някой може да сподели нещо повече би било добре.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Георги

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 41
Re: Църковната свещ. Грях или не
« Reply #1 on: April 24, 2011, 10:17:46 AM »
Това са плътски измишления на човеци, които са под проклятие, понеже следват друго благовестие. Посланието към Галатяните гласи:

Гал3:1 О, несмислени галатяни, кой ви омая, вас, пред чиито очи Исус Христос е бил ясно очертан като разпнат?    
Гал3:2 Това само желая да науча от вас: Чрез дела, изисквани от закона ли получихте Духа, или чрез вяра в евангелското послание?    
Гал3:3 Толкоз ли сте несмислени, че, като почнахте в Духа, сега се усъвършенствувате в плът?


1 Казвам още: До колкото време наследникът е младенец не различа в нищо от раб, ако и да е господар на всичко;    
2 но е под настоятели и домостроители до назначения от бащата срок.    
3 Така и ние когато бехме младенци бехме порабощени под стихиите на света;    
4 а когато дойде изпълнението на времето, проводи Бог Сина си, който се роди от жена и стана под закона,    
5 за да изкупи онези които беха под закона, за да възприемем усиновението.    
6 И понеже сте синове, проводи Бог Духа на Сина си в сърцата ваши, който вика: Ава, Отче,    
7 За това не си вече раб, но син; ако ли си син, то си и наследник Божий чрез Христа.    
8 Но тогаз като не познавахте Бога служихте на тези които не са по естество богове;    
9 а сега като познахте Бога, или да речем по-добре като бидохте познати от Бога, как се връщате към слабите и скъдните стихии на които пак изново искате да служите? И така нататък; повечето от посланието е с тази насоченост. Апостолите ги наричат 'псета' на няколко места.

 Тази дума 'стихиите' в Цар. Превод може би е объркваща; може да се преведе като 'зачатък' или 'нещо недоразвито', или 'първично състояние'. Виждам че оправдават това със закона, което е доста глупаво. Те не са просто под грях, те са под проклетия; още повече и че омайват и други хора в тази проклетия, което е ужасяващо. Имай предвид, че повечето не четат Библията, но каквото им се каже от 'свещениците' - това следват. Същото е и при католиците; почти никой не чете Библията, и когато им покажеш какво пише там са ужасени и потресени.

Предполагам, че тези твои колеги са си изградили виждане за Християнството според това, което се вижда масово. Но автентичното Християнство почти винаги е било 'underground'.
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Църковната свещ. Грях или не
« Reply #2 on: April 24, 2011, 10:23:59 AM »
Трябва да се вникне повече в това за какво служи тази кадилница и кой я употребява.

Ако говорим точно по темата, то самата "свещ" било то "църковна" или "магазинска", тя си е просто восък с конец и се ползва за осветление. По същия начин и месото, което е било принасяно на идолите по времето на апостол Павел е било месо. Разликата е в това какво значение се влага в това, което се използва, защото то би могло да повлияе на съвестта. Съвестта е едно от най-важните неща в човека и без него той няма никакъв шанс да се обърне от нечестивите си пътища. Затова е важно кой какво влага във всяко едно от тези. Когато ти ползваш восък с конец, за да вършиш гнусотии, които ги няма заповядани в Писанията, тогава вършиш грях. Така и тези, които са ядяли месото, за да възпоменават идолите са вършили грях.

"Кадилница" идва от глагола "кадя", което най-общо казано е да "опушвам с дим". Мнозина сигурно са чували израза "уууу, окади всичко". Това например, когато комшията е извадил голямата тава и си вари лютеница и се е вдигнал много пушек.

Ясно е, че днешните "църковни кадилници" нямат нищо общо с това, което пише в Моисеевия закон, освен някои общи термина, но значението и предназначението им е далеч от истината. Който смята, че не е така да вземе и да издири внимателно защо трябва да има отделни свещеници, като пише, че всички Божии мъже са свещеници днес, защо трябва да има храм, в който да има множество изображения, каквито не е имало в Соломоновия и ред други въпроси. Явно става въпрос за друг образец, който е следван.

В Израел кадилниците не са можели да бъдат използвани от други, освен от Левитите.
2 Летописи 26:19. А Озия, който държеше в ръката си кадилница, за да кади, разяри се; и като се разяри на свещениците, проказата му избухна на челото му пред свещениците в Господния дом, близо при кадилния олтар.

Затова в твоя цитат старейшините са били сгрешили по този параграф, както и по обвинението, че кадят на чужди богове:
Еремия 1:16. И ще произнеса съдбите Си против тях Поради всичкото им нечестие, Гдето Ме оставиха и кадиха на чужди богове, И се поклониха на делата на своите ръце.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Църковната свещ. Грях или не
« Reply #3 on: April 24, 2011, 15:12:04 PM »
Quote
Църковната свещ. Грях или не

Според Писанието, всяко нещо, което пропуска целта на Твореца е грях. В случая така наречената "църковна свещ" е част от една религиозна система, която е фундаментално противна на Божия път. И въпросната "свещ" не може да се разглежда по независим начин от системата, която осмисля нейното съществуване.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.