Author Topic: думите и тяхната сила  (Read 3593 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
думите и тяхната сила
« on: March 18, 2011, 02:30:51 AM »
Искам да повдигна една тема,която напълно ме обърква вече.Става въпрос за думите и тяхната сила.
Искам да подчертая,че не става въпрос за моето семейство.Всичко,което зная за тях е от жената,която ми каза това миналата седмица.Накратко случая е такъв: те са християнско семейство,което понякога е в конфликти,но случая е по-особен,понеже мъжа е много зает винаги,все намирал извинение да не е със семейството си,дори вкъщи седял на компютъра и си вършел работата,децата му го търсели,ходели при него,но той се ядосвал,че му пречат,отпращал ги и това много ги наранявало.Майката е много съкрушена от това и тя говорела с мъжа си по тия въпроси,но той не я изслушвал и тя продължавала да говори и бащата не искал да слуша и се заключвал в друга стая и ходел да спи там под предлог,че жена му,му пречела да спи,понеже желаела да говорят за тия неща,когато настоявала за разговор,той казвал,че не желае,че е зает и ако продължавала да настоява,той започвал да я заплашва,че ще се обърне към властите,понеже това нейното било тормоз над него и дори и казвал,че била болна,демек психически недобре,задето го занимавала и търсела отговори на въпроса с неотделянето на време за нея и децата.Въпроса ми е,дали тя трябва да се притеснява,че той й говори така и до каква степен в този случай думите му имат влияние над нея.Може да не задавам правилно въпроса,тъй като в църквата,където ходехме преди,винаги ни се обясняваше,че мъжа има власт над жена си да я благославя,но този човек ми изглежда,че прави точно обратното,без тя да има вина.Трябва ли ние жените да се страхуваме от изговорени думи към нас от мъжете ни винаги и ако не винаги,кога,в кои случаи?
Не одобрявам поведението на мъжа,но повече ме интересува това за думите му,понеже си признавам,че все още мисля,че едва ли не всяка дума казана от авторитет в живота ни,има влияние над нас,т.е. в случая мъжа е глава на жената.Откакто не ходим в тая църква,започнах да схващам,че изповядването на думи от хора за нас,няма влияние над нас,но как стоят нещата между съпруг и съпруга?Моята приятелка казва,че не вярва във влиянието на думите му върху нея,защото той говорел така,когато бил притиснат от нещо и тя казва,че иначе не говори по този начин.Само,че мен ме вълнува въпроса,наистина ли няма повод за притеснение или тя трябва да се моли,думите му да нямат власт над нея.Моля за библеиски текстове,които доказват едното или другото.
Надявам се съм била ясна във въпроса си.Искам да знам за тия думи,за изповядването на думи,особено отрицателни,какво е влиянието им над нас,непременно ли се изпълняват или зависи,дали вярваш в това или зависи кой ги казва ... или аз съм в някакво грешно учение,от което трябва да се освободя.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 504
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: думите и тяхната сила
« Reply #1 on: March 18, 2011, 08:52:17 AM »
Хубаво е че искаш да знаеш и задаваш този въпрос, част от една драма, която си видяла. Но две неща ми направиха впечатление в постинга ти :

-1- ти сподели, че си ходиЛа на църква

-2- задавайки въпроса, ти не постави дори и малка част от писанията, които касаят този случай. Така че моят искрен съвет е да се доближиш до Бога (не задължително в контекста да се върнеш в църква, но да имаш общение с вярващи, а най-вече - с Бога) и да се молиш, да търсиш в святите писания и в молитва отговор, а и да представяш тази ситуация като моление пред нашият Небесен Баща, защото Той е Великосърдечен, Милостив и Добър.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: думите и тяхната сила
« Reply #2 on: March 18, 2011, 09:31:26 AM »
Може би темата за "Позитивните изповеди" би била от помощ.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: думите и тяхната сила
« Reply #3 on: March 18, 2011, 14:16:55 PM »
мерси,Тихомир,от полза е темата,която си препоръчал!
Владо,да моля се,Бог да им помогне и да приближи този мъж до себе си.Амин! Алилуя!
По мои наблюдения той е голям егоист,но...не се наемам да отсъдя твърдо,как е.
Исках да знам има ли слово,където става въпрос за думите на мъжа или жената в семейството и брачния завет.Започнах да чета в Коринтяни,дано намеря нещо,помагала като конкорданс и други ми липсват тук и ... ще си чета наред.