• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Живи души

Започната от Kristiana, Февруари 24, 2011, 16:59:27 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Kristiana

Здравейте!Много отдавна не съм писала във форума.Понякога чета.
Знаете ли от известно време се питам един въпрос.Може и да съм го задавала във форума,не си спомням,ако е така,моля модераторите да ми пишат линка.
Прави ми впечатление,че в Битие 1:2,3,където се описва създанието на човека,първо има описание,че Бог създава мъжки и женски пол и им казва да се размножават и да  владеят над земята и всички животни и птици и т.н.След това,когато вече Бог си почина от делата си,се описва,че Той е създал Адам и Ева,в които Бог е вдъхнал дъх и са станали "живи души".Въпросът ми е те различен вид хора ли са били от тия,които са били създадени преди тях или аз нещо се бъркам за цялото това творение?
Написах го като нова тема,ако не е необходимо,модераторите да го променят.
Благодаря!

Watchman

Доколкото аз разбирам Битие 2-ра глава дава подробно описание на създаването на човека, което в 1-ва глава се споменава по-накратко. А не че Бог е създал в 1-ва глава един вид хора, а във 2-ра глава друг вид.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

Благодаря!Аз също го разбирам така,но допусках,че може и да има друго обяснение.

Владо

Длъжен съм да обърна внимание, че всъщност има друго обяснение - и то няколко други обяснения. Има човеци, които за своя погибел тълкуват своеволно, че става въпрос за две раси и два вида човеци - преди Адам и самият той и жената, която Бог създаде от реброто му, Ева. Такива учители са предимно   (но има ереси и култове, които не са с произход от Изток, но пак са от лукавият) от източните религии. Вярващите трябва да странят от такива тълкувания, защото те са погубни и пътят им цели да пренебрегне Вечната Жертва, която Бог Е дал за греха. Обяснението на Watchman е кратко, но ясно и точно. Това е истината - не негова, но на самите писания. Нека се страни от други разбирания и паралелни връзки, защото те са сатанински.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

kokosi

В кратце да кажа и аз, че ако имаше други хора преди Адам?! Щеше да се стигне до парадокс, едните са с първороден грях предаващ се в поколения, а другите не! Представяте ли си сватба между двата вида хора? Трябва или да са измрели преди Адам или изобщо да не са съществували аз залагам на второто.

Nikolay

kokosi
ЦитатБитие 41:32
А това, дето съновидението се повтори на Фараона два пъти, означава, че това е решено от Бога и, че Бог скоро ще го извърши.
Когато се осъзнае това, доста неща в Словото си идват на мястото.
А относно това:
Цитат на: kokosi - Май 06, 2011, 10:19:18 AM
В кратце да кажа и аз, че ако имаше други хора преди Адам?!...
Замисли се над това:
ЦитатБитие 3:16
На жената рече: Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада;

Битие 4 глава
1 И Адам позна жена си Ева; и тя зачна и роди Каина; и каза: С помощта на Господа придобих човек.   
2 Роди още и брата му Авела.

16 Тогава излезе Каин от Господното присъствие и се засели в земята Нод, на изток от Едем.   
17 И Каин позна жена си, която зачна и роди Еноха: и Каин съгради град, и наименува града Енох, по името на сина си.

Относно това:
Цитат на: kokosi - Май 06, 2011, 10:19:18 AM
...аз залагам на второто.
Мога да ти препоръчам да спреш да си играеш на хазарт с живота си и да седнеш да четеш повечко Словото.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

kokosi

Nikolay,
не ми стана ястно, какво точно доказваш със Словото, къде бъркам? Да неби да искаш да кажеш, че е имало хора преди Адам? Защото тогава ще се наложи да не се съглася с теб! Моля те преди да ми препоръчваш да не играя хазарт, прочети няколко книги, да научиш литературния език, в който думата залагам има смисъл убеденост!
Извинявам се, че се дразня на буквализма, но ако кажете, че небива да се използват метафори и засилващи значението думи ще се съобразя!

Nikolay

blossom

Цитат на: kokosi - Май 06, 2011, 10:56:47 AM
Nikolay,
не ми стана ястно, какво точно доказваш със Словото,
къде бъркам? Да неби да искаш да кажеш, че е имало хора преди Адам? Защото тогава ще се наложи да не се съглася с теб! Моля те преди да ми препоръчваш да не играя хазарт, прочети няколко книги, да научиш литературния език, в който думата залагам има смисъл убеденост!
Извинявам се, че се дразня на буквализма, но ако кажете, че небива да се използват метафори и засилващи значението думи ще се съобразя!

kokosi, не се стряскай!

Николай И тук нищо не казва, а още по-малко доказва! :) Просто участва в дискусията... ;) :) :)
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Nikolay

Тук си почти права. Казвам неща за размисъл + препоръка относно използването на необмислени думи ;)