Author Topic: Грабването  (Read 74708 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Грабването
« Reply #15 on: October 15, 2007, 09:48:23 AM »
Някой ще обясни ли Йн5:24?

-------
И всъщност, според вас има ли разлика между съда, в който светиите ще съдят и Божия съд?
-------

Аз не писах, че "гняв" и "съд" са синоним, но че са толкова свързани, колкото "пришествие" и "грабване". Вижте какво точно съм писал. Божият съд е в деня на Божият гняв. Затова е писано "не ме съди в гнева си, да не ме довършиш". А дали има шанс по време на Божия гняв да се спасят хора? Аз поне не се сещам за такива спасени. На всички тези места, където се казва, че похулиха Бога, се казва, че не се покаяха, при това виждат Божието действие ясно. И няма как да го направят, защото биха обезмислили Христос и кръста. А за тези, които ще бъдат спасени и изпитани вече цитирах 1Кор3:12.

Относно Йоан 5:24:
Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение, и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот, и няма да дойде на съд, но е преминал от смъртта в живота.

Думата за "съд" в гръцкия не означава "съдебен процес", а "осъждане", "погубление". Така става ясно какво има предвид Христос, че Божиите хора няма да бъдат осъдени, но ще минат през деня на Съда:
Деяния 17:31
тъй като е назначил ден, когато ще съди вселената справедливо чрез Човека, Когото е определил; за което и е дал уверение на всички, като Го е възкресил от мъртвите.

Това и отговаря на въпроса по-горе.

Твърдението, че Божия съд е едно и също с Божия гняв, че даже е "ден на гняв" не е записано в Словото, но едното е ден, а другото е период и стават различни неща през тези две събития.

Не всеки стих, който има в себе си "гняв" или "съд" се отнася до периода на чашите на Божия гняв или до деня на Божия Съд.

Относно
Quote
А дали има шанс по време на Божия гняв да се спасят хора? Аз поне не се сещам за такива спасени. На всички тези места, където се казва, че похулиха Бога, се казва, че не се покаяха, при това виждат Божието действие ясно. И няма как да го направят, защото биха обезмислили Христос и кръста.

Има шанс. Не случайно пише, че "не се покаяха, а похулиха", което говори, че всичко това става и с цел покаяние чрез наказание, защото знаем всички, че Бог не благоволи в смъртта на нечестивия. Вярно е, че те няма да се покаят, но е бил даден шанс и Бог не е бил несправедлив в този случай.

А това, което каза mak:
Дали ще сме тук, когато се изливат чашите на Божия гняв - не знам. Дали обещанието, че няма да бъдем под Божия гняв е същото като, че няма да минем през чашите на Божия гняв - не знам. Не го пише ясно или аз не го виждам да е написано ясно. Това е както Христос, който каза "ако Аз искам той да остане тук докато дойда, теб какво ти е?", което за повечето беше абсолютно ясно, че Йоан нямаше да умре, но Христос не му каза "няма да умреш докато не дойда".

Ако пък и сме тук при чашите на Божия гняв не знам дали тогава няма да стане както с Израиляните в Египетската земя. Язвите не бяха върху евреите, но върху египтяните.

Иначе относно стиха със скакалците, там виждам, че става въпрос все още за тръбите, а не за чашите на Божия гняв.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Re: Грабването
« Reply #16 on: October 15, 2007, 11:45:45 AM »
Quote
Ако пък и сме тук при чашите на Божия гняв не знам дали тогава няма да стане както с Израиляните в Египетската земя. Язвите не бяха върху евреите, но върху египтяните.

Аз мисля че точно така ще бъде, ясно е написано, че язвите ще повреждат само тези които нямат Божия печат. Както казва Еклисиаста - "няма нищо ново под слънцето, каквото е било пак ще бъде".
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Грабването
« Reply #17 on: October 15, 2007, 12:32:50 PM »
Явно, твърде несигурно пиша.
Tihomir, незнам какъв речник използваш, но думата за съд в Йн5:24 според старогръцкият тълковен речник означава именно съд, дори:
-отделяне, разделяне
-раздор, спор, борба
-съдебно решение, съдебно разследване, съд, викане на съд
-обвинение, процес
-присъда, отсъждане
-съд, съдилище

същата дума се използва навсякъде където се говори за съд и съдене, и за съда на великия ДЕН.

Божия съд се излива от небето чрез Божия гняв. Това е библейски изказ, който може да се види на много места. Земята е вече осъдена. Присъдата е произнесена. Всичко е приготвено за този ден поради който небето възпламенено ще се стопи, и стихиите нажежени ще се разложат!

2Пет 3:7. Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД и погибелта на нечестивите човеци.
8. Още и това нещо да не забравяте, възлюбени, че за Господа един ден е като хиляда години, и хиляда години като един ден.
9. Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.
10. А ГОСПОДНИЯ ДЕН ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучение, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат.
11. Прочее, понеже всичко това ще се стопи, какви трябва да сте вие в свето живеене и в благочестие,
12. като очаквате и ожидате дохождането на БОЖИЯ ДЕН, поради който небето възпламенено ще се стопи, и стихиите нажежени ще се разложат!
13. А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.
14. Затова, възлюбени, като очаквате тия неща, старайте се да се намерите чисти и непорочни пред Него, с мир в сърцата си.
15. И считайте дълготърпението на нашия Господ като средство за спасение; както любезният ни брат Павел ви е писал, според дадената му мъдрост.
16. както пише и във всичките си послания, когато говори в тях за тия работи; в които послания има някои неща мъчни за разбиране, които неучените и неутвърдените изопачават, както правят и с другите писания, за своята погибел.


Колко по-ясно да го каже Библията. НАШАТА НАДЕЖДА е очакването на Божия ДЕН - ДЕНЯТ на Страшния СЪД и гибелта на нечестивите човеци. В този ДЕН земята ще бъде ОПИТАНА чрез огън, всичко на нея ще се стопи и никой не може да се спаси тогава, защото СЕГА е спасителен ден, СЕГА е дълготърпението на Бога и Неговото бавене. Ако някой се спаси след този ден, Христос е умрял напразно!

Господ, който ни се открива чрез думите на Библията съди чрез огън, Той самият е огън пояждащ. Изпитва чрез пещ и горнило, както се изпитва злато и сребро, не сте ли чели. Той такъв се разкрива. Бог не съди със съдебни заседатели, факти и разследвания както нашите съдии, но на който работата му устои бива признат. Как съди - чрез изпитанието - сушата в притчата за сеяча, бурята в притчата за къщата на пясъка - И ако устои строежа, значи е правилен. Така съди Бог.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Грабването
« Reply #18 on: October 15, 2007, 12:48:59 PM »
Доста се отклоняваме от темата, но нека все пак уточним това:

Какво се случва в деня на Божия съд?

Какво се случва при изливането на Чашите на Божия гняв?

Според Josif това са едни и същи събития. Ако наистина това е така, то трябва да е подкрепено от Библията и събитията, които са описани и при едното (при процеса на съда) и при изливането на чашите трябва да е едно и също.

Доколко съм чел при чашите на гнева все още не е свършило всичко, за да дойдат човеците на съд, тъй като е писано, че човекът един път умира и после настава съд. Ако първо биват съдени живите чрез чашите на гнева, тогава ще излезе, че има 2 съда - единият за живите (т.е. чашите на гнева, както разбирам Josif), а после като умрат и още веднъж заедно с всички - праведни и неправедни. А Библията говори за 1 ден на страшния съд.

Забележи какво пише за една от язвите:
И първият отиде та изля чашата си на земята; и появи се лоша и люта рана на ония човеци, които носеха белега на звяра и които се покланяха на неговия образ.

Не пише, че я изля върху земята и на човеците се появиха цирки. Пише, че се появиха цирки на "ония човеци, които носеха белега на звяра и които се покланяха на неговия образ". Има група човеци, която е потърпевша. Ако всички бяха такива, може би нямаше да има нужда да се наблегне на такава група.

В 17-та глава, малко след язвите е писано:
[8] Звярът, който си видял, беше, но го няма; обаче, скоро ще възлезе из бездната и ще отиде в погибел. И земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота от създанието на света, ще се зачудят, когато видят, че звярът беше и го няма, но пак ще дойде.

Отново имаме "земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота".

А още по-нататък имаме:
[4] И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;

Виждаме, че все още има "излезте от нея, люде мои".


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Грабването
« Reply #19 on: October 15, 2007, 13:08:08 PM »
Не си ме разбрал правилно. Няма два съда, вече дадох стихове. Освен това да не забравяме, че не всички ще починем... :)

Мога да отговоря на предполагаемите противоречие, но първо коментирайте дадените стихове, а не казвайте, че няма такива. Мисля, че апостол Петър е обяснил нещата доста ясно..

Отк.18:8 Затова в един ден ще дойдат язвите й, мор, печал и глад, и тя ще изгори на огън; защото могъществен е Господ Бог, който я съди.

Какво по-ясно?!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Грабването
« Reply #20 on: October 15, 2007, 13:17:44 PM »
Дали "язвите й" означава същите язви, които са написани като събития в предните глави? Тъй като това е 18-та глава, а предните глави пишат, че вече тези събития се сбъдват. След последната язва не пише, че всички са измрели и всичко е свършило.

Думата съд/гняв/язва в Словото не означават винаги едно и също събитие.

Не стана също ясно как ако са едно и също събитие (чашите и съдът) защо не се преплитат никъде в детайлите, които са ни открити от Словото.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Грабването
« Reply #21 on: October 15, 2007, 13:23:11 PM »
Именно, Tihomir е прав. Ние не участваме в гнева на Бога - това е обещание! Затова и ще бъдем "запазени от времето, което идва да изпита цялата вселена", от "деня, поради който земята и каквото се върши на нея ще се стопи и изчезне".

Но идва въпросът къде сме тогава, защото ние сме някъде?
В Отк.12:14 се казва:
И дадоха се на жената двете крила на голям орел, за да отлети на мястото си в пустинята, там гдето я хранят за време и времена и половин време, скрита от лицето на змея {Гръцки: Змията.}.

Незнаем точно какво означава това, но и Петър не ни казва точно, но казва:

то знае Господ как да избави благочестивите от напаст, а неправедните да държи под наказание за съдния ден,
За думата "напаст" е използвана обсолютно същата дума като в От3:10 за "изпитание", а контекста на главата потвърждава смисъла.

Също трябва да се забележи, че има разлика между войната между антихриста и Христос и войните между различни нации /включително Израел/ в последните времена.

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Грабването
« Reply #22 on: October 15, 2007, 13:33:41 PM »
Значи, това е основополагащо - книгата Откровение не трябва да се чете като някоя от историческите книги, тя не е последователна във времето от началото до края. Подобно /и като печат на Божието Слово/ е и в началото на Битие, където се описва два пъти сътворението на човека. Така и тук едно и също събитие се описва от различни гледни точки, по няколко пъти.

Язвите са същите, и след последната язва се разяснява съдбата на Вавилон, отначало.
Думите съд, гняв и язва са достатъчно свързани в словото и личността на Бога, дори даже точно в тази последователност.

Вече показах, и никой не коментира /явно защо/, че ап. Петър свързва достатъчно ясно и в детайли Страшния Съд и Денят на Господното пришествие.

Обаче, аз ще питам кои са другите стихове, говорещи ни за Страшния Съд?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Грабването
« Reply #23 on: October 15, 2007, 14:15:48 PM »
Нещо отново да подхвърля като "сол" в супата от размишления:

Бог избави и Израил от напаст в Египет, но във времето на напастите те бяха там.

Отново ще повторя:
Не всяка дума за "напаст" означава "язвите на Божия гняв". Не всяка дума "съд" означава, че се говори за Божия съд. Не всяка дума за "гняв" означава, че става въпрос за "язвите на Божия гняв". Някои от тези думи се отнасят за тези последни времена, други - не.

Това, което се каза някъде по-напред за "няма нищо ново под слънцето", мога да го допълня и с историята за падането на Тир в Езекиил 27, което е вече станало в историята учудващо много прилича на падането на Великия Вавилон от Откровение. Но като реални събития те са различни, но има "мотиви", които са много близки, но падането на Тир е само "предвкусване" на това, което има да стане с Великия Вавилон.

Както мнозина са мислили, че Втората Световна война е краят, който Библията предсказва, но всъщност гладът, морът, язвите не са били язвите, за които се говори в Откровение.

С всичко това имам предвид, че трябва да се внимава за кой "гняв", за кой "съд" и за кои "язви" става въпрос, защото не всички водят до едно и също историческо събитие или събитие в бъдещето.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Грабването
« Reply #24 on: October 15, 2007, 19:43:22 PM »
Просто не разбирам какво казваш. Не мисля, че съм цитирал нещо неуместно.
Иначе си прав.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Грабването
« Reply #25 on: October 15, 2007, 23:34:10 PM »
Аз все още коментирах твои по-стари постинги и затова може да е прозвучало странно като отговор на последния.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Грабването
« Reply #26 on: October 15, 2007, 23:43:17 PM »
Знам, и продължавам да твърдя това, което казах, с надежда ако не съм прав да ме убедите убедително; и да чакам отговор на представените стихове.

-------------
По темата:

Ето пасаж, за който смятам, че описва и момента на "грабването":

Отк.14:14. И видях, и ето бял облак, и на облака седеше един, който приличаше на Човешкия Син, имайки на главата си златна корона и в ръката си остър сърп.
15. И друг ангел излезе от храма и викаше със силен глас на този, който седеше на облака: Простри сърпа си и жъни защото е настанал часът да жънеш, понеже земната жетва е презряла.
16. Оня, прочее, който седеше на облака, хвърли сърпа си на земята; и земята биде пожъната.
17. И друг ангел излезе от храма, който е на небето, като държеше и той остър сърп.
18. Още и друг ангел, който имаше власт над огъня, излезе из олтара и извика със силен глас на този който държеше острия сърп; и рече: Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло.
19. И ангелът хвърли сърпа си на земята, обра земното лозе, и хвърли набраното в големия лин на Божия гняв.
20. И линът бе изтъпкан вън от града, и кръв потече от лина дори до юздите на конете върху едно разстояние от хиляда и шестстотин стадии.


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Грабването
« Reply #27 on: October 15, 2007, 23:57:18 PM »
Стихът, който цитираш не доказва следните твои 2 твърдения, по които пиша в последните съобщения:

- че Божият съд и чашите на Божия гняв са едно и също нещо;
- че няма да сме на земята, докато траят чашите на Божия гняв;

За второто не съм убеден, че твърдиш точно това, но оставам с това впечатление. Когато Божият гняв се изливаше върху Египет, евреите бяха все още в Египет, но язвите не ги докоснаха. Те бяха избавени от гнева на Бога, но бяха там. Не бяха изкарани първо извън Египет и после да се излее гнева, но Бог показа, че прави разлика между евреин и египтянин.

В стиха по-долу се вижда, че ангелите събират гроздето и го хвърлят за тъпкане в "големия лин на Божия гняв". Това пише, но никъде не пише, че тогава Църквата ще бъде грабната (което ми остава впечатление, че твърдиш, но може и да не съм те разбрал правилно), но е записано, че Църквата няма да бъде подложена на Божия гняв. Нищо не й пречи обаче да бъде на земята, докато траят чашите. Както евреите в Египет.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Грабването
« Reply #28 on: October 16, 2007, 01:35:08 AM »
Явно има много неизяснени моменти - проблема на интернет комуникацията.

1. Стихът от посланието на Петър няма за цел да доказва връзка между Божия съд и чашите от Откровение. Неговата цел е да докаже връзката между Страшния съд и Господния ден. Има достатъчно, дори много, стихове показващи, че Денят Господен е деня на неговия гняв. Ще цитирам някои след малко. Що се отнася до чашите, те са едно подробно разширение, обяснение на подробностите, символите, образите и виденията на Йоан, за да можем да придобием представа какво очакваме и да имаме страх и трепет от Бога.
Стихът от Йн 5гл също не може да се обясни /писах защо/ ако си представяме огромна съдебна зала, защото там ясно се казва, че тези няма да дойдат на съд. Единственото обяснение, което се сещам е, че това са тези, за които вече на няколко места виждаме, че ще избегнат Божия гняв. Всички цитирани до тук в темата стихове трябва да се свържат и да се търси цялостната картина, без противоречащи си и необясними стихове. Може да хвърляме всякакви стихове, но важното е да го правим гонейки цялата картина.

Така...Остава Отк3:10 където се казва, че някои ще бъдат опазени от времето на изпитанието, което ще дойде върху цялата вселена и живеещите по нея. Това нещо аз го свързвам с описанието на Петър за огъня, приготвен за Деня Господен да стопи земята и живеещите по нея. Ако има стихове, които противоречат на това, нека ги разгледаме. Видяхме, че хората и златото се изпитват чрез огън. Виждаме, че Божия ден е ден на гняв. И ако Божия ден е ден на гняв и Божия ден е деня на Страшния съд...и гибелта на нечестивите човеци.?..  Колко всъщност Божи дни можем да изкараме? Твърде много съвпадения, а аз не вярвам в такива неща. Хората вярващи в грабването ПрСк често разделят всеки стих на отделно събитие. Пример за това е, широко разпространена в евангелските среди книга за последното време, където се казва, че "Гог от Магог" е различно от "Гог и Магог"/вметката в Отк20:8/. По същата схема и се определят стиховете - този е за преди грабването, този е за след грабването... Това е нагласистика. Смятам и вярвам, че Библията говори за по малко събития от колкото ние й приписваме, но обяснени по различни начини. Това е особено изразено в Откровение, в Битие, в пророците и дори в притчите на Исус. 

2. Дали ще сме тук по време на язвите, за сега не коментирам. Знам само, че "Бог знае как да спасява". Все пак ще кажа как аз виждам нещата. Първо, не смятам, че може да се сравнява Божия гняв от последното време с язвите в Египет. Сръвнението, което Библията ни дава е по-скоро с Потопа и Содом и Гомор, в които случаи хората бяха изведени. Изходът от Египет е свързан сякаш повече с жертвата на Христос и прощението на греховете на вярващите измежду всички хора, чрез кръвта на Агнето. Докато при Содом и Гомор и Потопа имаше Божи съд и Божи гняв върху неправедните, и избавяне /тук е мястото да сложим думите от цитираните стихове - "запазване", "грабване", "отърваване"/ на праведните.

Нека си го представим така:
-Отстъплението
-Синът на погибелта
  -Скръб...
-Господнето пришествие и нашето събиране при Него
-мъртвите в Христа ще възкръснат..
-Ще изпрати ангелите си от 4-те краища на света да съберат избраните му
-...ще бъдем грабнати заедно с тях в облаци да посрещнем Господа
-Войната във Великия ден на Всемогъщия Бог, Армагедон, Великата Божия Вечеря
-Аз сам изтъпках лина, от племената не бе с Мене ни един човек, да стъпках ги в гнева си..


Соф1:7. Мълчи в присъствието на Господа Иеова, Защото е близо денят Господен; Защото Господ приготви жертва, Освети поканените Си...
14. Близо е великият ден Господен. Близо и много бърза, - Гласът на деня Господен; Там ще извика горчиво и силният.
15. Ден на гняв е оня ден, Ден на смущение и на утеснение, Ден на опустошение и на разорение, Ден на тъмнина и на мрак, Ден на облак и на гъста мъгла,
16. Ден на тръба и на тревога Против укрепените градове И против високите кули при ъглите.
17. Аз така ще наскърбя човеците Щото ще ходят като слепи, Защото са съгрешили против Господа; Кръвта им ще се излее като прах, И месата им като нечистотии.
18. Нито среброто им, нито златото им Ще може да ги избави В деня на гнева Господен; Но цялата земя ще бъде погълната От огъня на ревнивостта Му; Защото ще довърши, и то скоро, Всичките жители на земята.


И след това описание, във втора глава Софония продължава и говори за избавените:
2:1. Изпитайте себе си, да! изпитайте, Народе безсрамни,
2. Преди да влезе указът в сила, - (Денят минава като плява,) - Преди да ви сполети лютия гняв Господен, Преди да ви постигне денят на гнева Господен.
3. Търсете Господа, всички кротки на земята, Които извършвате съдбите Му; Търсете правда, търсете кротост, Негли бъдете покрити в деня на гнева Господен.


И тук описанието е същото. Какъв е изводът от всичко това? Изводът е, че тези немалкото други цитирани стихове доказват, че Откровение 3:10 и подобните стихове като от Данаил говорят за избавянето на избраните, праведните и верните от времето на Божия гняв.

Също така, Божия съд или Страшния съд, овцете и козите, ще е Армагедон:
Йоил 3:
11. Съберете се и дойдете отвред всички народи, Та се натрупайте заедно; Господи, направи да слязат там юнаците Ти.
12. Нека станат народите и дойдат В Иосафатовата долина; Защото там ще седна да съдя всичките околни народи.
13. Пускайте сърпа в жетвата, защото е узряла; Дойдете, тъпчете, защото линът е пълен, И каците се преливат; Понеже нечестието им е голямо.
14. Множества, множества в долината гдето ще се отсъди за тях; Защото близо е денят Господен в долината гдето ще се даде присъдата.
15. Слънцето и луната ще потъмнеят, И звездите ще оттеглят светенето си.
16. И Господ ще изрикае от Сион, И ще издаде гласа Си от Ерусалим; Небето и земята ще се потресат; Но Господ ще бъде прибежище на людете Си, И крепостта на израилтяните.


"Господ ще бъде прибежище на людете Си". Някъде се казваше и че ще сме скрити в Него. Незнам къде и как, но Бог е обещал, че "Исус ни избавя от идещия гняв"./1Сол1:10/

Трябва да се прави разлика и между Божия гняв и чашите на Божия гняв. Защото Христос казва: Аз сам изтъпках лина.. Докато по времето на язвите, ние виждаме по-скоро природни и международни катаклизми. Мисля, че чашите и тръбите са тема на отделен топик.

3. Грабването е събирането на житото, в противовес със събирането на гроздето. Това е аналогия подобна на тази с овцете и козите. Това е много интересна аналогия. Всеки детайл съвпада с пророчества от СЗ и с думи на Христос и апостолите. Но за това по-нататък.


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Грабването
« Reply #29 on: October 16, 2007, 10:11:22 AM »
Проблемът е, че за доста твърдения казваш "вярвам, че това е така или така", което обаче после има цитат на стих, който отчасти потвърждава това, което искаш да покажеш, но друга голяма част не присъства и доказателството става като на трудна задача по математика 5-ти кръг, където за да ти дадат 1-2 точки долу горе се доказва нещо, което може да не е вярно, но има истина.

Всичките събития и всичките обяснения не могат да бъдат побрани в такова кратко съобщение, тъй като картината е много по-широка и мащабна дори от това, което Господ е позволил на дявола да приготви, за да измами мнозина.

Има няколко доста неясни момента, които ги приемаш за даденост, но всъщност те не са толкова очевидни, колкото ти се струват. В моментите, които обединяваш като "един" има неща, които се различават драстично по факти, по обстановка и по време, но има няколко еднакви неща, заради които смяташ, че това са едни и същи неща. Както се съгласихме, че колкото и Втората световна война да е приличала на края на света, тя не е била този край. Тогава няколко армии са тръгнали към Армагедон и е имало главнокомандващи, които са знаели Словото и са смятали, че това ще бъде финалната битка при Армагедон, за която говори Словото; тогава са се разминали нещата отново. Искам да кажа, че много от нещата са близки, но съвсем не са еднакви и така прости.

Да вземем за пример картината на Господния ден, за който се говори, че ще бъде страшен. Да вземем картината, в която се отделят овцете от козите. Отделянето на овцете от козите не са 2 събития, но е "един процес". Възможно е да става въпрос само за съд върху т.нар. "християни", от които се отделят тези, които са истински и тези, които са фалшиви. Може би. Не знам.

Когато в Словото се говори за "няма да дойдат на съд", контекстът ясно говори, че няма да дойдат на "погубление", което е едно от значението на думата "съд" в гръцкия. Но ясно говори на друго място, че на всеки работата ще се изпита чрез огън. И това не се говори на нечестивите, а на праведните:

[12] И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама,
[13] всекиму работата ще стане явна |каква е;| защото |Господният| ден ще я изяви, понеже тя чрез огън се открива; и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е.
[14] Тоя, комуто работата, която е градил, устои, ще получи награда.
[15] А тоя, комуто работата изгори, ще претърпи загуба; а сам той ще се избави, но тъй като през огън.


Дали това не е "Господният ден", тъй като ти говориш, че Господният ден е денят на Неговия гняв, когато нечестивите биват наказвани? Тук обаче виждаме, че работата на всеки се изпитва. Вижда се, че в този ден ще има и изпитване, ще има и награди. Помни също стиха, че "всяко коляно ще се преклони пред Бога", което не означава "всяко набожно коляно", а "всяко коляно".

Помни, че ще има и процес, в който ще се съдят и израилевите племена и ще има 12 съдии над тях.

Оставам с впечатление, че говориш за 1 съд над нечестивите, а праведните  автоматично остават причислени към праведните. Това, което виждам, обаче е, че има съд според ДЕЛАТА на всички. Няма съд само за нечестивите, а после, които останат - праведни са, но ще има и съд за делата и на праведните, за да се изпитат и те и да получи всеки според делата си награда.

Виж следните стихове:
[47] Небесното царство прилича още на мрежа, хвърлена в езерото, която събира| риби| от всякакъв вид,
[48] и, като се напълни изтеглиха я на брега, седнаха и прибраха добрите в съдове, а лошите изхвърлиха.
[49] Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните,
[50] и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби,
[51] [Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме.


Мрежата се хвърля в езерото и се събират риби от ВСЯКАКЪВ вид. После прибраха добрите, а лошите изхвърлиха. Виждам 2 събития в Словото. Едното е чашите на гнева на Бога, но това не е денят на съда, тъй като в деня на съда няма работа с катаклизми. Много човеци измират тогава. Тогава като умрат няма друга втора смърт, освен огненото езеро. Бог няма да ги прекарва по време на съда през още мъчения, но ще има съд и след това присъда за нечестивите (присъда = съд = гръцката дума за съд; освен, че означава и "съдебен процес", но контекстът показва кое е значението), което е втората смърт.

Ето стих, в който показва, че в съдебния процес едни ще бъдат осъдени, а други ще бъдат наградени:
[18] Народите се разгневиха; но дойде Твоят гняв и времето да се съдят мъртвите, и да дадеш наградата на слугите Си пророците и на светиите и на ония, които се боят от Твоето име, малки и големи, и да погубиш губителите на земята.

А на друго място става ясно, че всеки бива търсен в Книгата на Живота и ако не бъде намерен се хвърля в огненото езеро. Значи ще има селекция - такива, които са намерени и такива, които не са намерени. Няма да са 2 различни неща, но в един процес ще бъде всичко:
[11] След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях.
[12] Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и |едни| книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е |книгата| на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.
[13] И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.
[14] И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това |- присъдата за в огненото езеро| {В изданието от 1940 г. тези думи липсват}* е втората смърт.
[15] И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро.


Дори и на едно място в постинга си да пишеш "не знам дали праведните ще бъдат по времето на Божия гняв", то няколко реда след това пишеш уверено:

Quote
Нека си го представим така:
-Отстъплението
-Синът на погибелта
  -Скръб...
-Господнето пришествие и нашето събиране при Него
-мъртвите в Христа ще възкръснат..
-Ще изпрати ангелите си от 4-те краища на света да съберат избраните му
-...ще бъдем грабнати заедно с тях в облаци да посрещнем Господа
-Войната във Великия ден на Всемогъщия Бог, Армагедон, Великата Божия Вечеря
-Аз сам изтъпках лина, от племената не бе с Мене ни един човек, да стъпках ги в гнева си..

Където виждаме, че има няколко много неясни събития, които не са така "Господнето пришествие и нашето събиране при Него" и после имаш някакво "ще бъдем грабнати заедно с тях в облаци да посрещнем Господа".

Ако в началото Той "пришества" и ние се събираме с Него, тогава къде отива пак, че да Го посрещнем пак след това?

Тази "хронология" по-горе е доста объркана и неверна. След възкресението на мъртвите e записано, че ще бъдат "селектирани" според Книгата на Живота. Няма да има войни повече. Виж стиха по-горе.

Както пише на друго място:
[1] Заръчвам ти пред Бога и пред Христа Исуса, Който ще съди живите и мъртвите...
Живите? Значи ще има останали живи точно преди да бъде сложен край на своеволията на човеците. Но ще бъдат съдени и живите и мъртвите. Не пише, че ще бъдат съдени само праведните живи и нечестивите мъртви. Няма такава селекция.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?