Author Topic: Духът, душата и тялото  (Read 12303 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Духът, душата и тялото
« on: February 27, 2010, 11:54:24 AM »
редакция от администраторите: Темата беше отделена от оригиналната: http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=217.0

Разбирам насоката на мислите ти. Блгодаря ти за отговорите.

По точка 3, за състоянието на мъртвите - какво е мнението ти за личността на човека. Съществува ли душата? Съществува ли духа на човека? Може ли духа и душата на човека да водят самостоятелно съществуване, без тялото?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Духът, душата и тялото
« Reply #1 on: February 27, 2010, 13:46:25 PM »
Разбирам насоката на мислите ти. Блгодаря ти за отговорите.

По точка 3, за състоянието на мъртвите - какво е мнението ти за личността на човека. Съществува ли душата? Съществува ли духа на човека? Може ли духа и душата на човека да водят самостоятелно съществуване, без тялото?
Не съм изследвал подробно и не мога да кажа до този момент. Мога да кажа какво съм чувал, но това не е утвърдено мое мнение и предпочитам да кажа, че не зная.

Трябва да се обърне внимание на думите, които се използват в Словото за дух и душа (на еврейски и гръцки) и да не се съди само по тоа, което преводачите са превели, защото не се знае доколко те са внимавали за разликите.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Духът, душата и тялото
« Reply #2 on: February 27, 2010, 13:59:25 PM »
Quote
какво е мнението ти за личността на човека

constant тебе мнението ли те интересува или учението на Писанията? Въпроси които включват мнение са възможни само когато няма ясно учение на Божието Слово за нещо, като например дали предпочиташ таратора с орехи или без орехи.

Що се отнася до това, което Писанието учи отвъд човешките мнения, ето какво е писано:

Бит. 2:7  И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание (или дух на живота); и човекът стана жива душа.

От този пасаж се вижда не само как човека е бил създаден, но каква е и ролята на всяка една част. Тялото е създадено като обиталище (храм) на духа (или диханието). В следствие на съединяването на духа и тялото се получава душата. Казва се че човека "стана" жива душа. Сиреч личността на човека е в душата му. Затова и Писанието учи - да се изработва със страх и трепет спасението на душата, т.е на човешката личност. Това е въпрос на изработване, сиреч на процес и не се случва при новорождението, което касае само духа.

Quote
Съществува ли душата?

Ако Писанието говори за спасението на душите, то то едва ли има предвид спасението на нещо, което не съществува.

Quote
Може ли духа и душата на човека да водят самостоятелно съществуване, без тялото?

Ако мога да оприлича духа, душата и тялото на човека на нещо, то бих ги оприличил на компютъра. За да работи един компютър той има нужда от 3 неща - хардуер (това отговаря на тялото), софтуер - това отговаря на душата, и ел. енергия която отговаря на духа. Това не е библейски пример, поради, което не може да се счита за непогрешим, но аз мисля, че поне дава някаква представа как вероятно работят духа, душата и тялото.

Смъртта настъпва, когато духа напусне тялото на човека, по същия начин както компютъра "угасва" когато спре тока. Без ток компютъра е равносилен на мъртвец, но ако тока се върне в хардуера - софтуера ще "оживее" отново. Когато няма ток обаче софтуера не "изчезва" но по-скоро е в неактивно състояние. Тук идва разликата с душата обаче, защото Писанието нарича смъртта "сън". Съня е нещо много особено, при него тялото спи, но душата е все още активна и "сънува" като често пъти сънищата са толкова реални, че докато сънува душата не може да направи разлика между сън и реалност. Също така когато компютъра няма ток, софтуера остава като данни записани върху хардуера. Т.е информацията за душата се пази по някакъв начин в самото тяло. Затова и мъртвите са наречени "спящите в пръстта" - сиреч починалия човек се намира не някъде другаде, но именно в пръстта, там е всичко от което той се състои в този момент, там е и тялото и душата.

Смъртта обаче е сън, а при съня душата продължава да преживява неща, които не са от земната реалност, но са от друго естество. И в съня и болката и радостта, и страха и спокойствието са също толкова осезаеми, колкото и в реалността.

Ето защо въпроса е: какво ще "сънува" душата на човека след смъртта на тялото? И отговора на този въпрос е различен за праведните и неправедните. Дори и приживе нечестиви човеци преживяват кошмари на сън, като убийци сънуват жертвите си, крадци ограбените от тях и така нататък. Това разбира се не е универсален принцип, но дава някакво превю на това, което ще изпитва душата след заспиването на тялото.

С други думи това, което съм разбрал до момента е че страданията в ада, са именно страдания на душата под формата на сън по време на смъртта на тялото. В този смисъл душата на нечестивия е на мъки в "ада", а душата на праведния е в покой. Всъщност според Писанието - абсолютно всички човеци, които умират отиват в "ада" защото "ад" означава гроб, мястото в пръстта в което тялото спи, а душата сънува. Йов например мечтаеше да отиде в "ада" (нашия превод подвеждащо превежда с "преизподнята" докато там си е същата дума за "ад") и да си почине там от страданията си.

Job 17:13  Ако очаквам преизподнята за мое жилище, Ако съм постлал постелката си в тъмнината,
Job 17:14  Ако съм викнал към тлението, Баща ми си ти, - Към червеите: Майка и сестра ми сте,
Job 17:15  То где е сега надеждата ми? Да! кой ще види надеждата ми?
Job 17:16  При вратите на преизподнята/ада/ ще слезе тя, Когато едновременно ще има покой в пръстта.


От този пасаж се вижда ясно че "ада" и "пръстта" са синоними.

В крайна сметка при смъртта тялото и душата спят в пръстта, а "духа се връща при Бога, който го е дал". Въпроса е какво сънува душата по време на този сън - дали съня й носи покой или страдание. Това е разликата между праведния и неправедния.

Ето защо духа и душата не могат да водят отделно съществуване в истинския смисъл на думата докато човек е заспал в пръстта. Затова и Бог ще възкреси и праведни и неправедни за да въздаде на всеки. Човека не е човек и личност в истинския смисъл, освен ако не е както е създаден - дух и душа и тяло едновременно.

И вечния живот и вечната смърт се наследяват от целия човек.

Напълно е възможно обаче човек да има преживявания "извън тялото" - в известен смисъл съня е точно такова преживяване. Видението в някои случаи - също. Това обаче си остава "преживяване" а не съществуване. Например следния пасаж:

2Кор 12:2  Познавам един човек в Христа, който, преди четиридесет години, (в тялото ли, не зная, вън от тялото ли, не зная, Бог знае), бе занесен до третото небе.

дава да се разбере, че човек трудно може да направи разлика дали някои преживявания са в тялото или извън тялото.

Извода от всичко това е че човека е създаден като дух и душа и тяло и може да съществува като човек само в своята цялост. И праведните и неправедните ще прекарат вечността в тази цялост. А съня в пръстта е само временно преживяване до първото и второто възкресение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Духът, душата и тялото
« Reply #3 on: March 01, 2010, 05:08:05 AM »
Наистина добро тълкувание правиш, Уочман.
Може и да си прав. Какво? А, казваш, разбира се, че си прав, щом Писанията са прави, а ти говориш само и точно по тях. :)

Все пак, аз като в положението на простия, макар да виждам смисъла в това, което казваш, имам някои въпроси.

Дали жизненото дихание и духът на човека, се припокриват?
Ако имаш време да се занимаваш, дай доказателства за това.

Ако духът е енергията, а самият Бог е Дух, то това не значи, че Бог е енергия, защото Той е Личност. Значи ли това, че за човешкият дух, може да се ползва аналогията с енергията. Според мен той е нещо повече.

Може би това е операционната система, с която Бог е заредил човека :) . Плюс енергията, за която ти говориш.

Ако духът и тялото произвеждат душата, то когато духът се раздели с тялото при смъртта, би трябвало душата да престане на съществува.

Ако тялото е жилището на духа, то би било възможно, духът да живее и извън къщата. Освен, ако не сме охлюви :)

Напълно съм съгласен с теб, че смъртта в Словото е сън за тялото.
Но дали е сън и за душата?

Христос каза на разбойника - Истина, истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мен в Рая.

В Откровение душите на мъчениците имаха съвсем съзнателни молитви и желания към Отец.

Исус се срещна и разговаря с Мойсей и Илия.

Исус каза, че Бог е Бог на живите, а не на мъртвите.
Да, садукеите не вярваха във възкресението и това може да се отнася за възкресението.
Но садукеите не вярваха и в съществуването на духовете.

Богаташа и Лазар в Исусовия разказ, бяха със съзнанието си, единият в ада, а другият в "Авраамовото лоно".

Казваш, че ада и пръстта са синоними.
Но това не е така във всички случаи.
Ада (шеол, хадес) е и царството на мъртвите. Напр. в Пс. 16: 10 и еквивалентите в Деян. 2: 27; 2 : 31
Исая 14 : 9, Езек. 31: 16
Не отричам, че това може да са и поетични изрази.

Бунтовниците Корей, Датан и Авирон, заедно с домочадията си слязоха живи в Шеол, казва Писанието.
Ясно е, че бяха живи погребани. Но тук се има предвид и понятието, като царство на мъртвите, където са влезли живи хора, противно на естествения ход.

Интересно ми е и състоянието на духа, преди и след новорождението.
Винаги съм мислел, че преди новорождението, духът на човека е в кома.
Но как тогава човека живее с мъртъв дух, след като смъртта (първата) е разделяне на духа от тялото, с което тялото и душата слизат в Шеол?

Можеш спокойно да започнеш обяснението си с: "Глупако..."
(по ап. Павел) :)

Поздрави!
Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Духът, душата и тялото
« Reply #4 on: March 01, 2010, 09:53:24 AM »
Дали жизненото дихание и духът на човека, се припокриват?
Ако имаш време да се занимаваш, дай доказателства за това.
Еврейската дума за "дух", "дъх" и "вятър" е една и съща ("руа" или "руах", да ме прощават иврид-знаещите ако не е правилно произношението).


Quote
Ако духът е енергията, а самият Бог е Дух, то това не значи, че Бог е енергия, защото Той е Личност. Значи ли това, че за човешкият дух, може да се ползва аналогията с енергията. Според мен той е нещо повече.

Може би това е операционната система, с която Бог е заредил човека :) . Плюс енергията, за която ти говориш.
Watchman сподели, че аналогията, която дава не е абсолютно точна, но дава някаква представа все пак. Ние не можем да дадем аналогия, защото това е Божие творение, и човек не може да го наподоби. Затова и аналогиите, които даваме не могат да припокрият 100% това, което се дава като пример.

Quote
Ако духът и тялото произвеждат душата, то когато духът се раздели с тялото при смъртта, би трябвало душата да престане на съществува.

Ако тялото е жилището на духа, то би било възможно, духът да живее и извън къщата. Освен, ако не сме охлюви :)

Напълно съм съгласен с теб, че смъртта в Словото е сън за тялото.
Но дали е сън и за душата?

Христос каза на разбойника - Истина, истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мен в Рая.

В Откровение душите на мъчениците имаха съвсем съзнателни молитви и желания към Отец.
Когато спящите в пръстта "сънуват", те наистина преживява реални неща. Примерът в Откровение е добър, за да се види, че става нещо съвсем реално с душите на починалите в Христа, докато телата им спят в пръстта.

Quote
Исус се срещна и разговаря с Мойсей и Илия.

Исус каза, че Бог е Бог на живите, а не на мъртвите.
Да, садукеите не вярваха във възкресението и това може да се отнася за възкресението.
Но садукеите не вярваха и в съществуването на духовете.
Забележи, че Исус каза защо се заблуждават садукеите — защото не познават Писанията, нито Божията сила, т.е. Писанията съдържат информация за това.

Другото е, че тези, които бяха във второто възкресение (нечестивите), бяха наречени "мъртвите". А Бог е Бог на живите, т.е. тези, които имат живот (който има Сина, има живот).


Quote
Интересно ми е и състоянието на духа, преди и след новорождението.
Винаги съм мислел, че преди новорождението, духът на човека е в кома.
Но как тогава човека живее с мъртъв дух, след като смъртта (първата) е разделяне на духа от тялото, с което тялото и душата слизат в Шеол?
Корей и дружината му слязоха живи в шеол, както и Илия бе възнесен жив, както и Енох беше взет от Бога.

Няма нищо противоречиво в това. Важно е да се види, че въпреки, че Илия беше възнесен жив, а Мойсей беше погребан от Бога, на Исус се явяват и двамата, което ще рече, че става въпрос вероятно за духа им.

Иначе ти започваш с "...съм мислел, че..." и после "но как тогава" (произхождайки от твърдението, което си мислил). Никъде не пише, че човек живее с мъртъв дух, нито пише, че новорождението е възкресяване на мъртъв дух.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Духът, душата и тялото
« Reply #5 on: March 01, 2010, 13:43:06 PM »
Важно е да се види, че въпреки, че Илия беше възнесен жив, а Мойсей беше погребан от Бога, на Исус се явяват и двамата, което ще рече, че става въпрос вероятно за духа им.

Ако личността на човека е в душата му, как духове ще се явяват?

По въпроса за сънуването на душата, и че тяло, и душа били на едно място, нещо ме смущава, но не мога да се обоснова за момента.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #6 on: March 01, 2010, 17:15:58 PM »
Quote
Наистина добро тълкувание правиш, Уочман.
Може и да си прав. Какво? А, казваш, разбира се, че си прав, щом Писанията са прави, а ти говориш само и точно по тях. :)

Може би никога не си разбрал следния пасаж от Писанията:

Римл. 3:4  но Бог нека бъде признат за верен, а всеки човек лъжлив...

Не аз или някой човек или човешко мнение са прави, напротив - всеки човек е лъжлив сам по себе си. Само Бог и Неговото Слово са истинни, и ако аз съм разбрал нещо от Писанията, то не е моята правота, но правотата на Писанията на която се облягаме. Ако ли пък не съм го разбрал правилно, значи се заблуждавам. Но дори да се заблуждавам - имам тази надежда, че Бог в своята вярност и милост, ще изправи тази заблуда заради Своята собствена слава и Царство.

И ако аз се заблуждавам и някой е мъдър и го вижда, то такъв нека да докаже от Писанието заблудата и да посочи истината на Словото, според дадената му благодат. Това е и смисъла на подобни дискусии.

Quote
Дали жизненото дихание и духът на човека, се припокриват?
Ако имаш време да се занимаваш, дай доказателства за това.

Както спомена и Tihomir, наистина еврейската дума за "дух" е руах, същата дума обаче има значението и на дихание/дишане и на вятър също. Същото важи и за гръцката дума "пнеума" тя се превежда дух, но също и вятър. От нея идва думата "пневматика" и "пневматичен" - сиреч механизъм който работи със вятър (или въздух под налягане).

Взаимозаменяемостта на дух,дихание и вятър е удивителна сама по себе си и следва да се размишлява върху нея, защото крие в себе си доста дълбоки неща.

Ето защо когато нашия превод казва "жизнено дихание" в Бит 2:7 - някой от английските преводи превеждат със "дух на живота" - и двете са напълно верни.

Quote
Ако духът е енергията, а самият Бог е Дух, то това не значи, че Бог е енергия, защото Той е Личност. Значи ли това, че за човешкият дух, може да се ползва аналогията с енергията. Според мен той е нещо повече.

Това е напълно погрешна аналогия извлечена от моя пример за компютрите. Както споменах примера дава далечна аналогия, която има да даде представа не за ЕСТЕСТВОТО на трите кореспондиращи елемента между човека и компютъра, а за НАЧИНА по който те си взаимодействат. А именно както когато ел. ток влезе в хардуера - софтуера оживява, така и когато духа влезе в тялото - човека (сиреч душата му) оживява. Примерът ми в никакъв случай не е имал да цел да уеднаквява ЕСТЕСТВОТО на духа с този на ел. енергия, по същия начин по който не можем да уеднаквим естеството на купчина желязо и платки със органичното тяло на човека.

И ако трябва да развия аналогията от примера, то ще спомена че според някои изследователи само една единствена човешка клетка е по-сложна като система от целия Ню Йорк сити - със цялата му администрация, инфраструктура, окабеляване, комуникации, машини и компютри взети заедно. И ако човешкото тяло е неизброимо число трилиони пъти по-сложно от един компютър, то и духа е поне толкова пъти по-сложен и комплексен от ел. енергията от примера.

Quote
Ако духът и тялото произвеждат душата, то когато духът се раздели с тялото при смъртта, би трябвало душата да престане на съществува.

Ако се върнем на примера - когато компютъра угасне, софтуера не престава да съществува. Той просто заспива и е в готовност да бъде събуден отново. И както софтуера спи заедно с хардуера, така и душата спи заедно с тялото в пръстта.

Това, че душата спи в пръстта обаче не касае преживяванията които има, както аз когато спя на леглото си в къщи - в съня си мога да бъда на много други места, да говоря с други хора и прочие, разбира се само в рамките на самия сън.

Quote
Ако тялото е жилището на духа, то би било възможно, духът да живее и извън къщата. Освен, ако не сме охлюви :)

Напълно съм съгласен с теб, че смъртта в Словото е сън за тялото.
Но дали е сън и за душата?

Духът съществува извън тялото, той не изчезва, както е и написано - "духът се върне при Бога, който го е дал." Екл. 12:7

Това, че се връща при Бога не означава, че той там води някакво отделно съществувание без душата и тялото. Доколкото аз разбирам от пасажите на Писанията - личността на човека не се състои в духа му. Доказателство за това намирам в следния пасаж:

2Кор. 5:17  За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново.

За какво говори апостола. Кое всичко е станало ново? Ако да кажем душата на човека стане напълно нова, то това означава, че тя ще бъде като на новородено дете - няма да знае никакъв език, няма да помни нищо от миналото си, няма да знае къде живее, кои са родителите, няма дори да може да говори. Това обаче очевидно не се случва при новорождението. Човек помни всичко и знае всичко от преди това. Тялото също не става чисто ново, може Бог да изцели някоя и друга болест, но си е баш същото тяло. Единственото, което остава да бъде чисто ново - това е духа. Както казва и пророка:

Езек. 36:26  Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас, и, като отнема каменното сърце от плътта ви, ще ви дам меко сърце.

Това е обещанието за Новия Завет. Очевидно става въпрос за нов дух, а също и за ново сърце. По отношение на сърцето има пояснение, а именно, че става въпрос, че Бог ще отнеме закоравеността на сърцето и ще даде меко сърце. Какво точно е сърцето според Писанията е тема достойна за изследване сама по себе си, но за сега аз само ще спомена, че еврейската дума за сърце в този пасаж има значението на "център" или централа от която се управлява човека. Според моите скромни изследвания по темата сърцето е мястото където духа и душата се срещат. И в този смисъл сърцето може да се оприличи на една управленска институция, която е закоравяла от корупция и поквара и чийто началник е покварен също. Тогава идва Бог - отнема стария покварен началник и поставя напълно нов началник (нов дух) и пречупва всички корумпирани практики в които тази институция се е закоравила. Така ние имаме нова институция (ново сърце) и нов началник (нов дух), който управлява в пълна лоялност спрямо Царя на царете.

Съня е и за тялото и за душата по същия начин по който когато вечер заспиш не спи само тялото ти, но и душата. Сиреч - не само тялото да спи а душата да седи и да си мисли за изминалия ден и какво ще прави утре - не тя спи, тя се откъсва от реалността и започва да има съвсем различни от ежедневната реалност преживявания, ако и често пъти съня да е повлиян от преживяното през деня и през годините. Ето защо и съня на душата при смъртта на тялото ще е в зависимост от това дали човека е живял праведно или неправедно на земята. А това си е доста страшно само по себе си.

Quote
Христос каза на разбойника - Истина, истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мен в Рая.

Нека не забравяме, че "рай" означава градина и кореспондира с градината Едем, което означава "наслаждение". Безспорно човек, който е оправдан от греховете си, ще прекара съня си в градината, сиреч в наслаждение и покой.

Quote
В Откровение душите на мъчениците имаха съвсем съзнателни молитви и желания към Отец.

А ти не се ли молиш на сън? Аз се моля и даже получавам отговор на молитвите си. Много пъти когато сънувам нещо ужасно или съм в невъзможна ситуация, аз викам към Бога в съня си и Той ме избавя, обикновено като се събудя в същия миг в който почвам да се моля на сън и виждам, че съм "избавен" от онова ужасно нещо което съм сънувал.

Нека не забравяме, че едемската градина (рая) беше също място където Бог общуваше с Адам, ето защо праведните в съня си ще бъдат в Божията почивка и общение. Затова и Павел пише за смъртта си:

Фил. 1:21  Защото за мене да живея е Христос, а да умра, придобивка.
Фил. 1:22  Но ако живея в тялото, това значи плод от делото ми; и така що да избера не зная,
Фил.1:23  но съм на тясно между двете, понеже имам желание да отида и да бъда с Христа, защото, това би било много по-добре


За Павел смъртта беше да отиде и да бъде с Христос. За мен няма съмнение, че в смъртта/съня на праведния неговата душа е в покой и общение с Бога и Христос, също както Адам беше в едемската градина.

Quote
Исус се срещна и разговаря с Мойсей и Илия.

За Илия знаем, че беше взет жив в Небесата, сиреч той си е жив и в тялото си до ден днешен. За Моисей случая е доста интересен, защото за него се казва, че умря и Бог го погреба и никой не е открил тялото му. За мен е допустима възможността Моисей да е бил възкресен и възнесен на Небесата. В посланието на Юда се споменава, че архангел Михаил се е препирал със Сатана за тялото на Моисей. Какво е било точно това препиране аз не знам, но е било напълно възможно Сатана да се е противопоставял на възкресението на Моисей, понеже Моисей не е бил безгрешен както Исус. При всички случаи ако Моисей се явява заедно с Илия, за който знаем, че е жив и възнесен - то за мен е напълно логично Моисей също да е бил съживен и възнесен.

Quote
Исус каза, че Бог е Бог на живите, а не на мъртвите.
Да, садукеите не вярваха във възкресението и това може да се отнася за възкресението.
Но садукеите не вярваха и в съществуването на духовете.

Никой не отрича съществуването на духовете тука. Това, че има духове е пределно ясно от Писанията. А за Бог всички са живи - защото Бог живее извън времето и в крайна сметка Той се намира едновременно с настоящето и в онова време в което всички ще бъдат възкресени и всеки ще бъде според както му е определено от Божия праведен съд.

Quote
Богаташа и Лазар в Исусовия разказ, бяха със съзнанието си, единият в ада, а другият в "Авраамовото лоно".

Разбира се, аз когато спя имам съзнание за това, кой съм - сънувам съпругата си, приятелите си, родителите си и така нататък. Нека да видим случая с Лазар и богаташа малко по-подробно:

Лука 16:23  И в пъкъла, като беше на мъки и подигна очи, видя отдалеч Авраама и Лазаря в неговите обятия.

Ако праведния Лазар беше някъде "на небето" където мнозина мислят, че ще отидат след смъртта си, то как е възможно някой от "ада" да повдигне очи и да види какво става "в небето" - явно е че те са на едно и също място, но са отдалечени едни от други. Което напълно отговаря на учението на Писанията за шеола, а именно че всички и праведни и неправедни са в шеола.

Разликата е, че едните са "на страдание", а другите са в покой. Не случайно преживяването на праведните е в лоното на Авраам, който е бащата на вярата. Т.е те получават същата утеха в съня си, която получава и Авраам чрез вярата си. Интересното в случая е че в своя сън и праведните и неправедните има съзнание за останалите заспали в пръстта, както за живите. Явно става въпрос за един доста по-всеобхватен и задълбочен сън от това което преживяваме всяка вечер. И напълно нормално, защото докато тялото е живо - дори в съня си имаме съзнание за него, и това прави съня по-плитък.

Quote
Казваш, че ада и пръстта са синоними.
Но това не е така във всички случаи.
Ада (шеол, хадес) е и царството на мъртвите. Напр. в Пс. 16: 10 и еквивалентите в Деян. 2: 27; 2 : 31
Исая 14 : 9, Езек. 31: 16

Еврейската концепция за "шеол" е концепция за пръстта и гроба, докато гръцката концепция за "хадес" е концепция за царството на мъртвите. Когато апостолите са използвали думата "хадес" те като хора ползващи Септуагинтата са имали предвид именно еврейското шеол, което е било преведено с "хадес" в Септуагинтата, а не идеята на гръцката митология за "хадес" - по същия начин по който са използвали думата "Теос", която според гръцката философия обозначава висшите богове на Олимп, но апостолите не са имали предвид боговете на Олимп, а Бога на Израел.

В Псалом 16:10 аз не виждам нищо поетичн
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #7 on: March 02, 2010, 04:36:57 AM »
Добри обяснения даваш.
Но все още има неизвестни за мен.
"Спящите в пръстта" - очевидно е, че този израз е поетичен.
От тялото нищо не остава в пръстта, а за някои дори няма и какво да се погребе.
Тъй като за софтуера на душата трябва материален носител, а такъв вече няма, то в такъв случай душата няма как да съществува след смъртта, за да може да сънува.
Не се опирам само на твоя пример, ами и на Бит. 2 : 7

В Псалм 49: 15 се казва, че Бог ще изкупи душата ми от силата на Шеол, защото ще ме вземе.

Тук може да става въпрос за възкресението, но може да се загатва и за това, че след като имаме изкупление за душите си, изработено от Господ Исус, то душите ни няма да слязат в шеол, ами ще бъдем взети у дома при Господа, както Павел говореше.

Исус казва на покаялия се разбойник, че ще бъде с Него в рая.
Павел говори, че е бил грабнат и занесен в рая, без да знае в тяло или без. А за рая каза, че е на третото небе.

Т. е. можем да направим заключение, че душите ни ще бъдат взети в рая, след физическата ни смърт, за да бъдем в общението на Господ Исус.

Може би това ще бъде някакъв сън, както ти говориш.
Но ще бъде в небето, при Христос, а не в шеол, пръстта.

Такива мисли ми идват, понеже ти се опираш повече на Писанията от Стария завет, но Писанията на Новия завет, дават малко по- голяма светлина. След като спасителното дело на Христос е вече извършено.

Твоят начин на мислене е много интересен, понеже успяваш да примириш евангелското и адвентисткото богословие.
С което не искам да кажа, че имаш нещо общо с двете :) .

Бог да бъде с вас!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #8 on: March 02, 2010, 12:10:38 PM »
constant,

Преди да има коментар върху темата, искам да спомена няколко много проблематични неща в твоите (както и на други) изказвания:

1. Поетични изрази в Библията не съм виждал, но всичко е съвсем реално. Това с поезията е измислено от един богопротивник — Августин, който е въвел и ученията за поклонение към Мария, за това, че всичко в Словото било една голяма алегория (поезия), както и учението за предопределението.

2. Опирането на т.нар. от теб "стар завет" е нещо, което виждаме да правят тези, за които е писано в т.нар. от теб "нов завет". Не случайно намекнах, че Христос смъмри садукеите, че не знаят за възкресението, защото не познават Писанията.

Днешното поколение е много измамено, че в Писанията не може да се намери информация по тези въпроси. Това поколение хваща посланията на апостолите (само), виждат неща, които са нови за тях и започват да правят изключително погрешни изводи, защото
— Не разбират контекста на това, което е писано
— Не познават хората, които са писали това
— Не познават основата, която имат тези хора (а именно Писанията)
— Не вярват, че в Писанията пише всичко това (може би най-основната грешка)

Не знам как изрази като "спасителното дело е вече извършено" оправдава действията на това поколение спрямо Писанията. И като е свършено какво става с Писанията? И те ли свършват?Сега по твоите въпроси:
Quote
От тялото нищо не остава в пръстта, а за някои дори няма и какво да се погребе.
Ако беше така, тогава как няма изключения в последното възкресение? Или примерно Езавел ще възкръсне на части? (ето пример за това как отговорът е в Писанията)

В примера от 2:7 думата, която е преведена "душа" има значение на "същество", "създание", "тяло", "личност". Същата дума се използва, когато се говори за това, че всяко живо създание трябвало да влезе в ковчега, който Ной направи.

Думата, която се ползва там не е "руах", а е "нефеш". Същата дума се използва и в Псалм 49:15. И точно става въпрос за възкресението. Никъде не пише, че душите няма да слязат в Шеол след възкресението. Това са някакви басни, които някой е измислил.

От кой пасаж реши, че няма да слязат в Шеол? Шеол е било винаги името, където отиват душите (или "личността") на човеците. Така говорят Писанията. В последните възкресения (първото и второто) самите тела ще възкръснат и хората ще бъдат пак дух, душа и тяло и така ще прекарат вечността — едни за вечни мъчения, други за вечно общение с Бога.

Павел никъде не е казал, че е бил самият той занесен в рая, но казва, че познава такъв човек. Дали това е бил Павел или не, не става ясно. За рая не се казва, че е на третото небе, но се казва, че човекът бил занесен на третото небе. Не е ясно дали няма и нещо друго. За Едемската градина, се свидетелства, че се намира покрай реките Тигър, Ефрат, Фисон и Гион. Обаче не може да се отиде там, защото се пази от меч. Така говорят Писанията:
8. И Господ Бог насади градината на изток, в Едем, и постави там човека, когото беше създал.
  9. И Господ Бог направи да произраства от земята всяко дърво, що е красиво на глед и добро за храна, както и дървото на живота всред градината и дървото на познаване доброто и злото.
  10. И река изтичаше от Едем да напоява градината, от гдето се разклоняваше и стана четири главни реки.
  11. Името на едната е Фисон; тя е, която обикаля цялата Евилатска земя, гдето има злато.
  12. И златото на оная земя е добро там има още бделий и ониксов камък.
  13. Името на втората река е Гион; тя е, която обикаля цялата Хуска земя.
  14. Името на третата река е Тигър {Евр. Идекел.}: тя е, която тече на изток от Асирия. А четвъртата река е Ефрат.


Тук не виждам да има някъде 3-то небе. Нито виждам някъде доказателство на това голословно твърдение:
Quote
Но ще бъде в небето, при Христос, а не в шеол, пръстта.

Физически тези места не са горе и долу, както Watchman спомена.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #9 on: March 02, 2010, 16:16:54 PM »
Quote from: constant
"Спящите в пръстта" - очевидно е, че този израз е поетичен.

Constant, тебе кой те научи да игнораш написаното със трика "поетичен израз"? Някой Божий човек ли те научи на това или някой противник на Бога? Можеш ли да посочиш някой пророк или апостол да казва, че някое писание е "поетичен израз" и затова не означава това, което пише? Исус когато каза "Твоето Слово е истина" да не би да каза "90% от Твоето Слово е истина, а 10% са поетични изрази"?

Quote
От тялото нищо не остава в пръстта, а за някои дори няма и какво да се погребе.
Тъй като за софтуера на душата трябва материален носител, а такъв вече няма, то в такъв случай душата няма как да съществува след смъртта, за да може да сънува.

Нима нищо не остава? Хората намират кости от преди 5000 години и си стоят цели целенички и днес дори човеците са в състояние да възстановят на 100% информацията за цялото тяло на човека според ДНК информация взета от един косъм в косата, камо ли от кости.

Така, че макар и малки частички от тялото - те остават и носят цялата информация за човека, затова и мъртвите е казано, че спят в пръстта, което си абсолютно вярно и буквално и няма нищо общо с измишльотини от рода на "поетичен израз".

Quote
Не се опирам само на твоя пример, ами и на Бит. 2 : 7

Не виждам как Бите 2:7 подкрепя по какъвто и да е начин твърдението, че човека не спи в пръстта, напротив ето какво казва самия Бог за пръстта:

Битие 3:19  С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш.

Тук е пределно ясно, че смъртта е връщане в пръстта. И Бог не казва на Адам, че тялото му ще се върне в пръстта, но че АДАМ е пръст и ще се върне в пръстта, а в Битие 2:7 се казва, че адам стана жива душа. Пределно ясно е че и душата и тялото се връщат в пръстта и то още от най-първия стих в Писанието, който касае смъртта. И след това всичко, което пророците, Исус и апостолите казват за смъртта е в пълна хармония и съгласие с това първо изявление. Затова Исус казва съвсем буквално, че мъртвите са спящите в пръстта. Защото Той познава Словото на своя Отец и говори точно според него.

Quote
В Псалм 49: 15 се казва, че Бог ще изкупи душата ми от силата на Шеол, защото ще ме вземе.

Тук може да става въпрос за възкресението, но може да се загатва и за това, че след като имаме изкупление за душите си, изработено от Господ Исус, то душите ни няма да слязат в шеол, ами ще бъдем взети у дома при Господа, както Павел говореше.

Първо нека да забележим, че Давид казва - Бог ЩЕ изкупи душата ми от силата на шеол/гроба. Т.е в момента в който го пише това - изкуплението предстои. И това изкупление се извърши със жертвата на Исус на кръста. Затова душата на Давид е останала в гроба, но няма да остане вечно там, защото в деня на възкресението Бог ще дойда да го вземе. Пасажа ясно казва, "ще МЕ вземе" а не ще вземе душата ми. Пределно ясно се вижда, че Давид говори за своето изкупление чрез Христос и възкресението на мъртвите.

Интересно след като според тебе Давид бил взет някъде "на небето" - то какво прави Авраам в шеола - та бедния Лазар да е в лоното му?

Quote
Исус казва на покаялия се разбойник, че ще бъде с Него в рая.
Павел говори, че е бил грабнат и занесен в рая, без да знае в тяло или без. А за рая каза, че е на третото небе.

Ето затова се заблуждават човеците понеже четат а недочитат, гледат а не виждат, нито разбират. Никъде не се казва, че рая е третото небе, напротив двете места са разделени:

2Кор. 12:2  Познавам един човек в Христа, който, преди четиридесет години, (в тялото ли, не зная, вън от тялото ли, не зная, Бог знае), бе занесен до третото небе.
2Кор. 12:3  И такъв човек, познавам, (в тялото ли, без тялото ли, не зная; Бог знае),
2Кор. 12:4  който бе занесен в рая, и чу неизразими думи, които на човека не е позволено да изговори.


От подчертаните изрази ясно се вижда, че Павел говори за двама различни човека, които са имали две различни преживявания. Единия е бил занесен на третото небе, а другия в рая, затова той два пъти казва "в тялото ли без тялото ли не зная" - което е още едно доказателство, че говори за два различни случая. И понеже случаите са два различни - по никой начин не може да се каже че рая=третото небе, напротив понеже се казват като различни случаи значи става въпрос за посещение на различни места. Иначе Павел щеше да каже - познавам двама души, които са занесени до рая, сиреч до третото небе. Само, че текста не казва така, а разделя случаите.

Quote
Т. е. можем да направим заключение, че душите ни ще бъдат взети в рая, след физическата ни смърт, за да бъдем в общението на Господ Исус.

Това заключение явно много ти се иска да го направиш понеже така са те научили и ти искаш да продължаваш в мъртвата традиция, която е поставена там не без цел. В последните времена когато беззаконния ще се яви със всички знамения и чудеса на неправдата - и разни "души на умрели светии" ще почнат да се явяват "от третото небе" и такива като тебе ще се вържат и ще им повярват, защото вярват в подобно лъже учение, че душите си живеели без тялото и могат да се явяват. Е, всеки ще бере плода от това, което вярва. Ти за такива елементарни неща се заблуждаваш, а какво остава когато започнат тези огромни знамения и чудеса на антихриста.

Quote
Може би това ще бъде някакъв сън, както ти говориш.
Но ще бъде в небето, при Христос, а не в шеол, пръстта.

През вековете надеждата на всички Божии хора е била във възкресението на мъртвите. От Йов до апостолите, всички са очаквали този ден за да бъдат завинаги с Господа. Ако човек си е някъде на небето, какъв е смисъла да се върне в пръстта, да възкръсне тялото и пак да се връща на небето (както вярват мнозина)?

Цялата тази ерес, че душите си живеят отделно от тялото има за цел да отвори християнството към окултизма, както и става.

Quote
Такива мисли ми идват, понеже ти се опираш повече на Писанията от Стария завет, но Писанията на Новия завет, дават малко по- голяма светлина. След като спасителното дело на Христос е вече извършено.

Че къде е записано, че мъртвите са "спящите в пръстта", който е основния аргумент, и това са думи казани от самия Исус. Хайде да видим също в Откровение какво се казва за мъртвите:

Откр. 20:12  Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.
Откр. 20:13  И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.


Тука се вижда, че мъртвите идват не от къде да е, а от - морето, смъртта и гроба/хадес/шеола.

Дори само този пасаж разбива напълно заблуждението за някакво царство на мъртвите наречено "ад". Ако всички мъртви отиват в царството на мъртвите, то защо този пасаж казва, че някои излизат от морето а други от ада? Как така не всички са в ада, а някои са в морето? И забележи, че този пасаж говори за второто възкресение, а не за първото възкресение в което се възкресяват светиите.

Ако обаче изоставим католическите измишльотини за ада и се върнем на здравото учение на Писанията ще видим, че този пасаж е напълно в съгласие с цялото Писание. А именно - шеола е свързан с пръстта, както посочих и нееднократно от Писанието, затова мъртвите които се намират в шеола, сиреч в пръстта са отделени от онези, които се намират в морето, защото удавените и загиналите в морето, телата им са потънали там и те не са в пръстта, а в морето. Затова се и разделят онези които са в морето и онези които са в шеол/хадес. Сега този пасаж говори и за една трета категория а именно "смъртта" , но това е за друга дискусия.

Това, което е важно да разберем е че мъртвите идват точно от там, където са погребани телата им.Било от пръстта или от морето.

Quote
Твоят начин на мислене е много интересен, понеже успяваш да примириш евангелското и адвентисткото богословие.
С което не искам да кажа, че имаш нещо общо с двете :) .

Адвентизма учи съвсем други неща и както знаем той се базира на писанията на Елена Уайт, което е доказан плагиат. Тя отчаяно е чела писанията на други за да има какво да копира. И съботата е копирана от група наречена "баптисти от седмия ден" която е съществувала преди адвентистите и една камара и верни и неверни неща са копирани от други автори и след това им е предаден "адвентен привкус". Така, че аз не бих се учудил ако Уайт е попаднала на здрав материал написан от някой човек изследвал и разбирал Писанията, и след това да го е копирала и извратила по адвентному. Защото в ония години е имало може би най-високо ниво да мъдрост и разбиране сред християните и е имало невероятно мъдри и схващащи Божии хора. Имало е и много суеверни разбира се, иначе адвентизма нямаше да просъществува.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #10 on: March 03, 2010, 04:13:38 AM »
Кой е казал, че поезията не е истина?

Не мисля, че на Бог му е нужно ДНК от космите или от костите за да сътвори възкресението.
Така, че спящите в пръстта за мен си е поетичен израз за смъртта.

Quote
Битие 3:19 С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш.

Quote
И Бог не казва на Адам, че тялото му ще се върне в пръстта, но че АДАМ е пръст и ще се върне в пръстта, а в Битие 2:7 се казва, че адам стана жива душа
.

От Бит. 2: 7 се вижда, че човекът е създаден от материала пръст. Коя е материалната субстанция на човека? Ами неговото тяло.
Следва, че тялото се връща в пръстта, става пръст. Изделието се връща към изходния материал, ако мога да се изразя така.

Quote
Затова Исус казва съвсем буквално, че мъртвите са спящите в пръстта.

Не можах да открия тези думи на Исус. Къде го казва?
Иначв в книгата на пророк Даниил, го намерих.

Quote
Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.

Тялото е в гроба. Какво занесоха ангелите?

Quote
И в пъкъла, като беше на мъки и повдигна очи, ...

Пъкълът изглежда доста реален. Но може и да е сън, това обаче много не помага.

Quote
И освен всичко това, между нас и вас е утвърдена голяма бездна...

Коя е бездната? Между ада и рая, със сигурност има бездна.

Quote
Quote
2Кор. 12:2  Познавам един човек в Христа, който, преди четиридесет години, (в тялото ли, не зная, вън от тялото ли, не зная, Бог знае), бе занесен до третото небе.
2Кор. 12:3  И такъв човек, познавам, (в тялото ли, без тялото ли, не зная; Бог знае),
2Кор. 12:4  който бе занесен в рая, и чу неизразими думи, които на човека не е позволено да изговори.
От подчертаните изрази ясно се вижда, че Павел говори за двама различни човека, които са имали две различни преживявания. Единия е бил занесен на третото небе, а другия в рая, затова той два пъти казва "в тялото ли без тялото ли не зная" - което е още едно доказателство, че говори за два различни случая. И понеже случаите са два различни - по никой начин не може да се каже че рая=третото небе, напротив понеже се казват като различни случаи значи става въпрос за посещение на различни места. Иначе Павел щеше да каже - познавам двама души, които са занесени до рая, сиреч до третото небе. Само, че текста не казва така, а разделя случаите.

В този превод не се вижда, но от превода, който ползвам аз, става ясно, че се говори за един и същи човек.
А като се сметне две и две, след като се прочетат и първите стихове на 12 глава, става ясно, че това е самият Павел.

Но наистина случаите може да са различни.
Все пак, по начина по който е казано, моето мнение е, че третото небе и Рая са идентични места.
Защото в Рая, човекът е чул неизразими думи, които не е позволено да изговори.
Нормално е да ги е чул от Господ Исус, или от Отец, а те са в Небесното Царство.
Напомня на думите, които Отец не позволи на Йоан в Откровение, да ги каже, а трябваше да ги запечата.

Quote
Quote
Цитат
Т. е. можем да направим заключение, че душите ни ще бъдат взети в рая, след физическата ни смърт, за да бъдем в общението на Господ Исус.

Това заключение явно много ти се иска да го направиш понеже така са те научили и ти искаш да продължаваш в мъртвата традиция, която е поставена там не без цел. В последните времена когато беззаконния ще се яви със всички знамения и чудеса на неправдата - и разни "души на умрели светии" ще почнат да се явяват "от третото небе" и такива като тебе ще се вържат и ще им повярват, защото вярват в подобно лъже учение, че душите си живеели без тялото и могат да се явяват. Е, всеки ще бере плода от това, което вярва. Ти за такива елементарни неща се заблуждаваш, а какво остава когато започнат тези огромни знамения и чудеса на антихриста.

Исус каза, че разбойника ще бъде днес с Него в Рая. Не ми звучи, като че ще сънува с Исус в Рая, но може и така да е.
Не отхвърлям тази идея.
За мен е важно, че тези, които вярват в Исус, след смъртта, ще бъдат с Него. В Рая.
Къде е Раят, ще оставя на Тихомир да го мисли. Той ме праща в Иран или в Сауд. Арабия.
Вярно, че в Дубай има някакъв "райски" хотел, но Исус не е там.

А умрели светии се явиха при смъртта на Исус, но си бяха в тела.
Той самият Исус се яви в тяло.
Учениците се уплашиха, че е дух, но Той ги успокои.

Явно явяването на духове, не е по Господа.
Така, че аз на какво ще се вържа, тука може и да грешиш.
Но тъй като съм един пробит съд, все пак разчитам изцяло на Господ да ме опази от заблуда.

Quote
Quote
Цитат
Може би това ще бъде някакъв сън, както ти говориш.
Но ще бъде в небето, при Христос, а не в шеол, пръстта.

През вековете надеждата на всички Божии хора е била във възкресението на мъртвите. От Йов до апостолите, всички са очаквали този ден за да бъдат завинаги с Господа. Ако човек си е някъде на небето, какъв е смисъла да се върне в пръстта, да възкръсне тялото и пак да се връща на небето (както вярват мнозина)?

Цялата тази ерес, че душите си живеят отделно от тялото има за цел да отвори християнството към окултизма, както и става.

Ти самият говориш за съществуването на душата, с преживявания, макар и в сън.
Но явно е, че за да може да се изрази пълнотата на човешката личност, така както Бог го е измислил, е необходимо да достигнем до възкресението. Исус беше първия плод на това.

Quote
Quote
Откр. 20:13  И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.

Тука се вижда, че мъртвите идват не от къде да е, а от - морето, смъртта и гроба/хадес/шеола.


Става въпрос за телата им, защото те възкръсват за съд.

Quote
Дори само този пасаж разбива напълно заблуждението за някакво царство на мъртвите наречено "ад". Ако всички мъртви отиват в царството на мъртвите, то защо този пасаж казва, че някои излизат от морето а други от ада? Как така не всички са в ада, а някои са в морето? И забележи, че този пасаж говори за второто възкресение, а не за първото възкресение в което се възкресяват светиите.

Думата за ад, най- често се употребява за гроба, както ти добре си забелязал.
Но има и други значения, като пъкъл например, за който говори Исус в притчата за Лазар и богатия.

Виж, може да си прав в разсъжденията си.
За мен е важно, че вярващите в Господ Исус ще бъдат занесени от ангелите в Неговото присъствие, след смъртта си.
Не знам дали това е в Небето, но Исус е там сега, а душите от Откровение 6, бяха точно там.

А тези, които отхвърлят покаянието, ще бъдат и те погребани. Но след погребението си, ще се намерят в пъкъла, за да очакват в мъки възкресението си и Божият справедлив съд, когато върху тях ще се стовари целият Божи гняв.

И това го имаме в Словото и Исус предупреждава за това.
Съществува Рай и Ад (пъкъл) и в този момент сега.
Може и да е блажен сън, или тежък кошмар, но щом като всичко ще се изпитва истински с чувства и усещания - какво значение има тук, кое богословие е по- правилно.

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #11 on: March 03, 2010, 09:40:15 AM »

Quote
Затова Исус казва съвсем буквално, че мъртвите са спящите в пръстта.

Не можах да открия тези думи на Исус. Къде го казва?
Иначв в книгата на пророк Даниил, го намерих.


Йоан 5: 28 Недейте се чуди на това; защото иде час в който всички които са в гробовете ще чуят гласа му,     
Йоан 5: 29 и ще излезат, онези които са правили добро във възкресението на живот; а които са правили зло във възкресението на осъждение.


На други места Исус сравнява смъртта със сън:

Йоан 11: 11 Това рече, и подир туй казва им: Лазар нашият приятел заспа; но да ида да го събудя.
Йоан 11: 12 Рекоха му учениците му: Господи, ако е заспал ще оздравее.
Йоан 11: 13 Но Исус бе рекъл зарад смъртта му; а те мислеха че казва за от сън заспиване.


Лука 8: 49 И когато още говореше, идва некой си от началника на съборището и казва му: Дъщеря ти умре: не труди учителя.     
Лука 8: 50 А Исус като чу отговори му и рече: Не бой се: тъкмо вервай, и ще се избави.    
Лука 8: 51 И когато влезе в къщи, не остави никого да влезе освен Петра и Якова и Иоана, още бащата на момичето и майката.    
Лука 8: 52 И плачеха всички, и оплакваха го. А той рече: Не плачете: не е умрело, но спи.    
Лука 8: 53 И присмиваха му се, понеже знаеха че е умрело.    
Лука 8: 54 Но той изпъди на вън всичките, и хвана го за ръката и извика, и каза: Момиче, стани.    
Лука 8: 55 И повърна се духът му, и стана на часа; и повеле да му дадат да яде.
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #12 on: March 03, 2010, 11:22:22 AM »
constant,

Четейки това, което пишеш виждам, че изказването ти прелива от "но за мен е важно", "но аз мисля, че", "за мен си мисля, че".

След всичко писано мисля, че ще си останеш на твоите разсъждения и фантазии, защото виждам, че те са по-важни от това, което е в Писанията.

Много от нещата, които казваш са, базирани на неща, които смяташ за дадени като това, че душите на светиите, за които се говори в Откровение 6 са на небето. Ето какво пише там:
И когато отвори петия печат, видях под олтара душите на ония, които са били заклани за Божието слово и за свидетелството, което опазиха.

Там става въпрос за точно определени хора, а не за всички и това е много интересно, въпреки, че не се отрича да има и други, но Йоан е видял точно тези хора. Също става въпрос за "под олтара". Този олтар се намира пред престола. А пише, че престолът на Бога е на небето, а земята е негово подножие. Подножието на престола кое е? Същото ли е като подножието на олтара? А под олтара дали е под подножието на олтара? А кое е подножието на престола? А какво може да има под подножието на престола?

Също на много места казваш неща като "...не знам дали си прав, обаче мисля, че...", което показва, че и ти не знаеш дали дори това, което говориш е вярно, но все пак го твърдиш като, че е ясно, че било така (пример: за човека, за който говори Павел, че бил занесен на третото небе).

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #13 on: March 09, 2010, 17:31:55 PM »
Добри разсъждения, Тихомире.
Продължавам да мисля по тези неща, макар в момента не толкова активно.

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Re: Духът, душата и тялото
« Reply #14 on: July 22, 2014, 15:56:01 PM »
Quote
Цялата тази ерес, че душите си живеят отделно от тялото има за цел да отвори християнството към окултизма, както и става.

Но душите могат да се отделят от тялото, че даже и да се връщат, което значи че имат съществуване отделно от тялото.

1Ki 17:21  Тогава той се простря три пъти върху детето, и извика към Господа, казвайки: Господи Боже мой, моля Ти се, нека се върне душата на това дете в него.
1Ki 17:22  И Господ послуша Илиевия глас, та се върна душата на детето в него и то оживя.


Интересно, че в този случай не се и споменава духът на детето. То също така не беше още положено в пръстта. 

Аз обаче се чудя защо изобщо е нужен физически ад в сърцето на земята, ако душите само някак си сънуват един общ сън за ада, а не са реално там? А и това не се връзва с:

Psa 16:10  Защото няма да оставиш душата ми в преизподнята; Нито ще допуснеш угодника Си да види изтление.

Тук се говори за душата на Исус, която е била в преизподнята, докато тялото Му още си лежало в гроба. Това съответства и на историята с Илия и детето - душата на детето се е върнала от ада (иначе къде да е била?).

Констант също зададе един добър върпос:

Quote
   
Quote
Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.

Тялото е в гроба. Какво занесоха ангелите?

Няма какво да са занесли освен душата. Значи тялото си остава в пръстта, душата отива в ада, а духът при Бога.

_________________
Също бих искала да обсъдим стиха, който мнозина използват за да подркрепят теорията, че Исус при възнесението си някак е пренесъл рая "на небето".

Eph 4:8  Затова казва: - "Като възлезе на високо, плени плен И даде дарове на човеците"

Което всъщност е цитат от Псалми 68:18. На английски фразата е "took captivity captive" и това се тълкува като означаващо, че Исус е взел душите на праведниците от Аврамовото лоно и ги е занесъл на небето при себе си. Според мен е много трудно да се стигне до този извод без да има човек предварителна нагласа а и не мисля, че "плени плен" означава ясно и еднозначно каквото твърдят повечето хора. Но въпросът всъщност е: какво означава тогава? Кой е този плен?

__________________
А иначе за написаното в темата, то много ми напомня на нещо от монолога на Хамлет:

О, ето край желан! Умри, заспи...
Заспи, или пък може би — сънувай?...
Да, и това е пречката; защото
какви ли сънища ще ни споходят
сред тоя смъртен сън, когато ний
отхвърлим всеки земен смут и мъка?

Това го споменавам, защото се зачудих дали хората по онова време (Шекспирово) са имали подобно на вашето разбиране за смъртта. Разбира се това е само догадка.

Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.