Author Topic: Работещата жена и нейните деца  (Read 4086 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Работещата жена и нейните деца
« on: December 20, 2009, 13:34:36 PM »
Искам да се извиня на администраторите, че публикувам теми от регистрацията на съпруга си, но това за мен е начинът да бъда сред мъжете в този форум - под протекцията и властта на моя съпруг.
Здравейте всички! От години разисквам с познати тази тема, чета книги, изслушвам мнения и ми се иска да се разгледа наистина задълбочено напълно в светлината на Библията (не на книги и психолози) и на база на исторически данни от библейско време, а може би и еврейската практика днес.
Искам да помоля всеки, който вземе отношение да стъпва 100% на библейски текстове или на доказани исторически факти и преди да публикува, да е сигурен, че не публикува мнение, което е породено от личен опит или от някой психолог.
Това, което аз виждам като текстове е:
Битие 3:16
„На жената рече: Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада; и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее”

Второзаконие 6:4-7
  4. Слушай, Израилю; Иеова нашият Бог е един Господ;
  5. и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила.
  6. Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;
  7. и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.

Притчи 31:14-31
  14. Тя е като търговските кораби, - Донася храната си от далеч.
  15. При това, става докле е още нощ, И дава храна на дома си, И определената работа на слугините си.
  16. Разглежда нива, и я купува; От плода на ръцете си сади лозе.
  17. Опасва кръста си със сила И уякчава мишците си.
  18. Като схваща, че търгуването й е полезно. Светилникът й не угасва през нощта.
  19. Туря ръцете си на вретеното, И държи в ръката си хурката.
  20. Отваря ръката си на сиромасите, Да! простира ръцете си към немотните.
  21. Не се бои от снега за дома си; Защото всичките й домашни са облечени с двойни дрехи.
  22. Прави си завивки от дамаска; Облеклото й е висон и морав плат.
  23. Мъжът й е познат в портите, Когато седи между местните старейшини.
  24. Тя тъче ленено платно и го продава, И доставя пояси на търговците {Еврейски: Ханаанците.};
  25. Сила и достолепие са облеклото й; И тя гледа весело към бъдещето.
  26. Отваря устата си с мъдрост, И законът на езика й е благ.
  27. Добре внимава в управлението на дома си, И хляб на леност не яде.
  28. Чадата й стават и я облажават; И мъжът й я хвали, казвайки:
  29. Много дъщери са се държали достойно, Но ти надмина всичките.
  30. Прелестта е измамлива и красотата е лъх; Но жена, която се бои от Господа, тя ще бъде похвалена.
  31. Дайте й от плода на ръцете й, И делата й нека я хвалят в портите.

Тит 2:3-5
  3. също и старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито предадени много на винопийство, да поучават това, което е добро;
  4. за да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си,
  5. да са разбрани, целомъдри, да работят у домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.

Да допуснем, че всички стигнем до съгласие, че Библията казва, че жената трябва да стои у дома си и да си гледа децата. Тогава какво става с нея един ден като си отгледа децата, като няма трудов опит извън дома си? Ще кажете, че тя е работила в общия бизнес с мъжа си, но не всеки мъж има бизнес. И едно време не всеки е бил Аврам и не всеки е имал слуги. Какво са правили другите? Също нали е имало случаи на посветени деца, които се отглеждат от свещеник, а не от родители? Слугините занимавали ли са се с отглеждане на дете? На училище не са ли ходили децата от времето на Исус?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Работещата жена и нейните деца
« Reply #1 on: December 20, 2009, 13:52:02 PM »
В разсъжденията на всеки един трябва да се имат предвид следните големи обществени промени, които днес се имат за "нормални" и, че "винаги са били така":

1. Евреите са се подчинявали на Второзаконие 6:7 и са си учили децата самите те (заповедта не е само към бащите или само към майките, но бащите носят основната отговорност да заповядват на дома си, включително и на слугите и слугините си, да се пази Господния път).

Днес децата се пращат на детски градини и училища.


2. Повечето хора са си имали нива и са я обработвали. Други са се занимавали с друг бизнес, примерно дърводелство. Имало е такива, които са били наемници (каквито са повечето днес). Това, което пише за жената "да работи вкъщи", буквално се превежда като "да пази дома". Това може да включва съвсем нормално и жената да има домашен бизнес. Тя може да купува и ниви, може и да търгува, както се вижда. Това, че има домашен бизнес не й пречи да търгува на пазара, както пише в притчи и не означава, да е затворник вкъщи, но преди всичко разбирам да не е наемен работник.


3. Децата не са винаги на 2г, за да се гледат вкъщи. Децата порастват. Жените не винаги са се занимавали само с гледане на деца.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Работещата жена и нейните деца
« Reply #2 on: December 20, 2009, 14:16:23 PM »
Quote
Тит 2:5

  5. да са разбрани, целомъдри, да работят у домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.

Много ми харесва, как е преведено в KJV:

Tit 2:5  To be discreet, chaste, keepers at home, good, obedient to their own husbands, that the word of God be not blasphemed.

Това е много отговорна и благодородна задача, която Бог е поверил на жените.

Quote
На училище не са ли ходили децата от времето на Исус?

Това което наблюдаваме днеска като училище не го е имало в този вид до преди около 150 год. Проблема е че ние сме свикнали че винаги е било така, но системата на този свят е станала толкова нормална и за християните, че някои неща ги приемаме или сме ги приемали за нормални, а всъщност изобщо не са нормални според това както Бог е заповядвал, а са нормални според образа на този свят.

Скоро четох за историята на съвременето образование, наистина е поразително като четеш всички тези факти. В основата на всичко стои това да се отделят децата от родителите, и да се сложат под настойничество на държавата. Прикачил съм целия документ като пдф файл, целия документ е 13 страници, който иска може да го прочете (на английски е).
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Работещата жена и нейните деца
« Reply #3 on: December 21, 2009, 02:06:51 AM »
Quote
Да допуснем, че всички стигнем до съгласие, че Библията казва, че жената трябва да стои у дома си и да си гледа децата. Тогава какво става с нея един ден като си отгледа децата, като няма трудов опит извън дома си? Ще кажете, че тя е работила в общия бизнес с мъжа си, но не всеки мъж има бизнес. И едно време не всеки е бил Аврам и не всеки е имал слуги. Какво са правили другите? Също нали е имало случаи на посветени деца, които се отглеждат от свещеник, а не от родители? Слугините занимавали ли са се с отглеждане на дете? На училище не са ли ходили децата от времето на Исус?

Ако прочетеш внимателно пасажа в Притчи, който си цитирала, ще забележиш, че жената не се занимава само с децата, но и с ред други неща свързани с дома и семейството. Също така жените са имали много деца, и са се грижили за тях до напреднала възраст. А след това има геометрична прогресия на внуци за които да помага.

Отделно в Израел всяко семейство ( с изключение на левитите) е имало земя, която се е давала в наследство и дори да я изгубят, след годината на юбилея се възстановява. Т.е всяко семейство е имало земя за обработка. А земята изисква доста работа, затова жената никак няма да остане празна в дома, дори да няма деца. Още повече мнозина са забравили, че Бог създаде Адам не за нещо друго, но "за да я обработва (градината) и да я пази " Бит 2:15

В последните времена земята ще бъде съюзник на гонените светии (Откр.12:15,16).

Под Моисеевия закон, свещениците са били от Аароновите потомци, под завета на Йешуа, свещениците са по чина на Мелхиседек, и всеки Христов баща е свещеник в дома си.

В ерейското и ранно-християнското общество живота на вярващите се е въртял не около светската политическа, икономическа, образователна и социална система, и още по-малко около индустрията за забавления, а около святата общност и поставените й от Бога цели. Под свята общност да се разбира Израел като избран народ. След завета на Йешуа езичници започват да биват присаждани към дървото Израел и Божиите цели изяснени в пророците биват потвърдени и доизяснени от апостолите. Христовата общност е именно хора предадени на Христовите цели и водещи автентичния живот на отделени от света светии. Аз се чудя как някои християни си мислят, че са отделени от света като на 100% зависят от ресурсите на светската система -  и за работа и за образование и за лечение и за финансиране и за всичко.Когато Бог съди света ще те потънат с него, защото напълно зависят от него и всичко, което правят и имат е базирано на системата на този свят, а не на Божиите ресурси. Те дори вярват, че ще подобрят живота си чрез гласуване на политически избори. Що за отделени хора от света са това?

Та живота на един християнин , било жена или мъж е изцяло свързан с общността и с целите които Бог е подставил пред общността в Писанията, заедно с нейните местни изражения и специфики.

Ето защо в Притчи 31-ва глава - съпруга седи в портите (сиреч управата)  на града (сиреч на местната общност) и управлява заедно с други старейшини, които заедно взимат жизнено важни решения, които са за обща полза и особено за ползата на Божиите цели. Децата в една такава общност са далеч по-защитени, и усилията на всички са насочени в една посока. Така ефективността и плода се умножават многократно.

Ако ти се мъчиш да си представиш някакъв "праведен" начин живот извън Христовата общност, то ще намериш само фалшификати, защото извън общността не съществува праведен и свят живот.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Работещата жена и нейните деца
« Reply #4 on: December 22, 2009, 10:51:45 AM »
Много хубави неща казахте и верни.Аз се стремя да живея така , но е много трудно, когато не си в общност, просто почти всичко е против теб, дори християните/за тях е странно че искаме децата да не ходят на училище/.
  На мен специално ми е нужно  насърчение и пример, затова много моля ако има жени, които вървят по тоя път, да споделят опитности и слово/например жените на администраторите/, то поне като няма стари жени да ни учат да пазим дома , нека по-млади се обадят.То се е видяло , че ние ще сме първите стари жени дето ще сме за пример /след 15-20 години/.
  Да, вие мъже вярно показвате пътя, но има много подробности, които могат да обяснят само жените, особенно за ежедневните грижи около децата, как преодоляват проблеми от различен характер , какви приоритети поставят в ежедневието , с какво се борят и как Бог им помага. Но нека пишат жени, само които отглеждат децата си в къщи. Аз съм живяла и по двта начина и ви уверявам , че другия начин/с работеща извън къщи жена/е много по-ясен и прост и няма много за поучение/.Между другото е даже донякъде по-интересен и разтоварващ,/освен ако не е тежък физически труд/ затова жените го предпочитат.Много по-трудно е сам да се организираш и да си ползотворен.