• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Убиването с камъни в наши дни

Започната от zearendil, Юли 24, 2009, 12:38:21 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Владо

Цитатима толкова много глупости, които си изписал...
- какво да правиш...нали затова има кадърни учители като Вас, Тихомир /:-)/. Какво завидно топло взаимоотношение поддържаме тук- и как се радвам, че освен на дълбоки откровения и "здраво учение" мога да вкуся от Вашата братска любов. Направо сте супер, приятели! /hug&kiss/ Истината е истина, когато е осветена от Вашите клавиатури....

Това е пример и сигурен индикатор, че сте нещо /присъствието на любов помежду ни/ и че писаното от Вас ще устои в идващият съд. Вие, господа си знаете, де. :-) Ние мълчим смирено и покорно :-).

Както пише констант: "Поздрави!" /:-)/

П.П. :

ЦитатМатей 9:2
И, ето, донесоха при Него един паралитик, сложен на постелка; и Исус като видя вярата им, рече на паралитика: Дерзай, синко; прощават ти се греховете.
Матей 9:5
Защото кое е по-лесно, да река: Прощават ти се греховете, или да река: Стани и ходи?
Марк 2:5
А Исус, като видя вярата им, каза на паралитика: Синко, прощават ти се греховете.
Марк 2:9
Кое е по-лесно, да река на паралитика: Прощават ти се греховете, или да река: Стани, вдигни постелката си и ходи?
Лука 5:20
И Той като видя вярата им, рече: Човече прощават ти се греховете.
Лука 5:23
Кое е по-лесно, да река: Прощават ти се греховете, или да река: Стани и ходи?
Лука 7:48
И рече й: Прощават ти се греховете.

Предлагам Ви също да размислите, понеже за Вас няма промяна в Божието отношение към човешкият род, тук :
Цитат33 А жената уплашена и разтреперана, като знаеше станалото с нея, дойде и падна пред Него и Му каза цялата истина. 
34 А Той й рече: Дъщерьо, твоята вяра те изцели; иди си с мир, и бъди здрава от болестта си.

Жената имаше основания да бъде "уплашена и разтреперана" - спрямо Левит 15гл. тя беше "нечиста" и не трябваше да се докосва до никого, но Божият Син не я смъмра, а я насърчи :
ЦитатДъщерьо, твоята вяра те изцели; иди си с мир, и бъди здрава от болестта си.

Конфликтът с фарисеите беше, че Йешуа прощаваше САМ греховете и "те се късаха от яд". Те решиха да Го погубят, защото според тях това беше законопрестъпление, Той Богохулстваше, като Се наричаше Божий Син и Бог, нарушаваше съботата и тнт., но фактът СПРЯМО КОНКРЕТНИЯТ ДИСКУСИОНЕН СЛУЧАЙ С БЛУДНИЦАТА ОТ ЕВАНГ-ТО СПОРЕД ЙОАН 8гл. е в краят на случката. Нека четем внимателно/е, някои неща със закъснение, но все пак - добре е да се напишат все пак... :-)/ :

Цитат1 А Исус отиде на Елеонския хълм. 
2 И рано сутринта пак дойде в храма; а всичките люде дохождаха при Него, и Той седна и ги поучаваше. 
3 И книжниците и фарисеите доведоха [при Него] една жена уловена в прелюбодейство и, като я поставиха насред, казаха Му: 
4 Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. 
5 А Моисей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея?

6 И това казаха да Го изпитват, за да имат за какво да Го обвиняват. А Исус се наведе на долу и пишеше с пръст на земята
7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея. 
8 И пак се наведе на долу, и пишеше с пръст на земята
9 А те, като чуха това разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Исус остана сам, и жената, гдето си беше, насред. 
10 И когато се изправи, Исус й рече: Жено, къде са тези, [които те обвиняваха]? Никой ли не те осъди?  11 И тя отговори: Никой Господи. Исус рече: Нито Аз те осъждам; иди си, отсега не съгрешавай вече.  12 Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. 
13 Затова фарисеите Му рекоха: Ти сам свидетелствуваш за Себе Си; Твоето свидетелство не е истинно. 
14 Исус в отговор им рече: Ако и да свидетелствувам за Себе Си, пак свидетелството Ми е истинно; защото зная от къде съм дошъл и на къде отивам; а вие не знаете от къде ида или на къде отивам. 
15 Вие съдите по плът; Аз не съдя никого. 
16 И даже ако съдя Моята съдба е истинна, защото не съм сам, но Аз съм, и Отец, Който Ме е изпратил.

Според мен стиховете достатъчно красноречиво показват сами какво е станало. Докато Уочман бърка "народа" с "книжниците и фарисеите", то нека видим, че НАРОДА стоеше и слушаше Исус. Налице е повтаряема във всичките евангелия конфликтност - Исус поучава народа, книжниците и фарисеите идват, за да Го "уловят" в нещо, да Го злепоставят, да Го осъдят в грях. Народа слуша.

Блудниците, грешниците, сакатите и болните, страдащите слушат за Божието царство, но ЗАКОНОУЧИТЕЛИТЕ СЕ ВЪЗПРОТИВЯВАТ на учението на Исус, на това, че прощава грехове САМ/ а Той имаше власт за това от Баща Си- вж. Матейос 9:
Цитат"2 И, ето, донесоха при Него един паралитик, сложен на постелка; и Исус като видя вярата им, рече на паралитика: Дерзай, синко; прощават ти се греховете. 
3 И, ето, някои от книжниците си казаха: Този богохулствува.
"
/, както и други неща. Защото познаваха ПЕРФЕКТНО закона /м-у другото - четяха иврид в ориджин :-)/, а в учението на Исус намираха ОТКЛОНЕНИЯ от закона....защото, както Сам Помазаника казва :

Цитат7 Лицемери! добре е пророкувал Исаия за вас, като е казал: - 
8 "Тия люде [се приближават при Мене с устата си, и] Ме почитат с устните си; Но сърцето им далеч отстои от Мене
9 Обаче напразно Ми се кланят, Като преподават за поучения човешки заповеди
" /т.е.- човешки тълкувания на писанията, братя----- :-)/. 
10 И като повика народа, рече им: Слушайте и разбирайте! 
11 Това, което влиза в устата, не осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека
12 Тогава се приближиха учениците и Му рекоха: Знаеш ли, че фарисеите се съблазниха като чуха тая дума
13 А Той в отговор рече: Всяко растение, което Моят небесен Отец не е насадил, ще се изкорени. 
14 Оставете ги; те са слепи водачи; а слепец слепеца ако води, и двамата ще паднат в ямата.
/от еванг-то на Матей 15/

27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

ЦитатУочман,

прекаляваш вече. Не съм те ступал, а вече орева орталъка...  :-)
Цитат
Разбира се някои от вас като минев, дори не се стремят към политическа власт, а направо прибягват до ресурсите на юмручното право.
- все пак когато те набия- тогава пиши такива неща...иначе лъжеш, брат.

Няколко пъти ти напомних за безумното ти поведение, но за теб това било "ореваване на орталъка" и не само това, но даже задълбочаваш агресията си. Първо беше "ако" сега стана "когато". Много добре ристиянино!

Иначе да, в името на точността, ще променя в твърдението си думата "прибягват до ресурсите..." с  "позовават се на ресурсите" на юмручното право. Въпреки че Писанието е категорично, че когато някой е ПОЖЕЛАЛ нещо в сърцето си, то той е виновен за него все едно го е извършил.

Цитат:-)  сега остава да ми обясните според вашата, по-правилна представа, която не е от вашето сърце, за разлика от мойта /подбивам ви/ - защо Господа нарича разговора с блудница "вършене волята на Отца". Защо вместо да присъства на "праведни екзекуции" на блудници, ИСУС ЯДЕШЕ С ТЯХ :

Невежеството явно се е превърнало в ПРАВИЛО при вас с констант. Блудниците НЕ СА прелюбодейци и не подлежат на екзекуция според Закона. Вижда се колко въобще си вникнал в дискусията, но не можеш да се спреш да празнословиш.

Цитат"Нещо повече дори в този случай Исус НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИ НА ПРАКТИКАТА, а на тяхното лицемерие. Сто пъти ви се повтаря вече ама не слушате."
- ами и сто и сто пъти да ни повтаряте нещо, което е ВАШЕ СВОЕВОЛНО ТЪЛКУВАНЕ ще си остане просто повторение... Много интересно как разбрахте на какво се е възпротивил ТОЧНО Исус - не на тяхното "праведно желание", но, видите ли, се съпротивил че не били със "съкрушени сърца" /това е идея на Уочман от началото на дебата/. Т.е. - ако те били довели жената със съкрушени сърца САМ ИСУС БИ ВЗЕЛ КАМЪК И БИ ХВЪРЛИЛ ПО ЖЕНАТА, ПРЪСКАЙКИ КРЪВ ОТ НЕЙНАТА, ЗА ДА "ИЗПЪЛНИ ЗАКОНА", ТЪЙ КАТО ТОЙ ДОШЪЛ ДА ИЗПЪЛНИ ЗАКОНА, А НЕ ДА ГО РАЗРУШИ. И, Уочман, ние хиляда пъти пък ви казахме, че Исус изпълни закона на наказанието в/чрез/на/ Самият Себе Си.

Много обичаш вълшебната думичка "тълкувание" нали минев? Само дето ТЕКСТА посочва, че Исус не се е възпротивил на практиката понеже ето Неговите думи:

Той се изправи и им каза: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.

Исус не каза, че не трябва да се хвърли камък, защото това е заповед от Неговия Баща. Проблема беше в хората и това се вижда пределно ясно в Неговите думи. На практика Той потвърди заповедта, като каза НЕКА... ХВЪРЛИ КАМЪК. Хората довели прелюбодейката имаха съвсем други мотиви и намерения от това да изпълнят Божиите заповеди и текста го посочва ясно. Никъде в текста не се казва Исус да е имал проблем със самата заповед.

И не вие хиляда пъти сте ми казали, че Исус изпълнил закона като взел наказанието на Себе Си, но аз хиляда пъти ви напомних, че това го написах много преди вас. И то се вижда ясно в историята на дискусията, но отказвате да вземете поука.

Цитат
Цитат
12 И обърнах се да видя Този1, Който ми проговори; и като се обърнах, видях седем златни светилника;

13 и всред светилниците видях Един, Който приличаше на Човешкия Син, облечен в дълга дреха и препасан около гърдите със златен пояс;

14 а главата и косата Му бяха бели като бяла вълна, като сняг, и очите Му, като огнен пламък;

15 и нозете Му приличаха на лъскава мед, като в пещ пречистена: а гласът Му беше като на много води;

16 и имаше в десницата Си седем звезди; и от устата му излизаше меч остър и от двете страни; и лицето Му светеше, както свети слънцето в силата си.

17 И когато Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв; а Той тури десницата Си върху мене и каза: Не бой се, Аз съм първият и последният и живият;

18 бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове; и имам ключовете на смъртта и на ада.
19 Напиши, прочее, това, което си видял, и що значи, и това, което има да стане подире,

20 тайната на седемте звезди, които видя в десницата Ми, и седемте златни светилника.
/от Откр-то на Йоанес 1/
- видно е, че и брат ни Йоан пише, че "прилича на Човешкият Син", образа Му определено не е този, с който Той живя като "сина на Давид"- или вие смятате различно? Обяснете. Това ли е Исус? Нали е Същият, Непроменимият? Нали няма периоди, братя? Исус винаги ли е имал ключовете на смъртта и на ада, или трябваше да мине Голгота, да бъде покорен до смърт, дори и смърт на кръста?

Виждате, че не сте прави.  :-) Или ще продължите с настояването си? Както и да е - ПИСАНИЯТА НЕ СА НАПИСАНИ ЗА ДИСКУСИИ, А ЗА ЖИВОТ/т.е.- живеене, практикуване :-)/, МИЛИ МОИ.

Минев, пишеш толкова много и огромни глупости, че и топ 1000 на глупостите във форума на направим пак ще ги запълните с констант. Толкова ли си зле, че не можеш да направиш разлика между "Исус Христос е СЪЩИЯ вчера, днес и довека" и "Изглежда по същия начин" Ти между ИЗГЛЕД и СЪЩНОСТ/ХАРАКТЕР/ПОВЕДЕНИЕ разлика не можеш ли да направиш?

ЦитатСловото недвусмислено ни посочва милостта и любовта на Бог към грешниците и Неговото различно, ново отношение.

Ето тия думи със сигурност доказват че си последовател на гностическата ерес дето учи, че Бога на НЗ бил различен от Бога на СЗ. За твое сведение ЖИВИЯ БОГ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ и никога няма ново отношене или ново поведение:

Як. 1:17  Всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре, и слиза от Отца на светлините, у Когото няма изменение, или сянка от промяна.

ЦитатЗащото времената се бяха свършили /изпълнили/ и "...Бог толкова възлюби света, че даде Своят Единороден Син- за да не погине нито един който вярва в Него, но да има вечен живот."

Аха значи някакви времена се изпълнили и ИЗВЕДНЪЖ Бог решил да възлюби света, когото е мрази преди това и искал да се убиват с камъни грешниците, и вече спрял да иска да ги убива. Само че ПАК за твое сведение, Агнето е ЗАКЛАНО ПРЕДИ СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА, и никакви възлюбвания не са се случвали при изпълняване на някакви специални времена. Бог е същия от вечността и до вечността. И Неговото отношение и характер и заповеди са непроменими.

ЦитатСмятам, че във времето на престоят си тук, на земята Той не е одобрявал нито една екзекуция, защото Бог Го беше пратил като попивателна за гнева Си, като Агнец, като "курбан", - Самият Той носеше убиването Си в сърцето Си като мисия и заръка от Отец и не би одобрил нищо различно от това. На човеците не е дадено ВЕЧЕ да убиват.

Никъде не е записано Исус да е бил попивателна на гнева при престоя си на земята. Исус понесе гнева на кръста, а не преди това. Иначе трябваше да е непрестанно болен, гладен, проклет и неспособен да направи нищо.

И я ми отговори след като вече жертвата за изкупване на греха е направена и кръвта поръсена за омилостивение в Небесното светилище. ЗАЩО БОГ ПРОДЪЛЖАВА ДА ЕКЗЕКУТИРА ГРЕШНИТЕ? Когато по време на престоя на Исус на земята нито жертвата беше принесена, нито кръвта пролята, нито умилостивението извършено на Небесния олтар? А сега всичко това е извършено, но пак ХРИСТИЯНИ ПАДАТ МЪРТВИ от Божия съд и гняв. За светските да не говорим. Истината е че Бог никога не е спирал да съди и наказва грешните със смърт. И ако искаш да ми кажеш че Исус се е противил на Отца че е умъртвявал грешните по време на Неговия престой - съжалявам, това важи само за твоя самозван и измислен от обърканото ти сърце исус.

Що се отнася дали на човеците не било дадено ВЕЧЕ да убиват. Това е поредната порция НЕВЕЖЕСТВО от твоя страна, защото Писанието ясно говори:

Римл.13:4  понеже владетелят е Божий служител за твоя полза. Но ако вършиш зло, да се боиш; защото той не носи напразно сабята, понеже е Божий служител, мъздовъздател за докарване гняв, върху този, който върши зло.

ЦитатМежду другото, в този ход на мисли, понеже твърдите, че "Бог никога не е променял отношението си" към нас, хората, бихте ли ми казали как кореспондират Давидовите походи за  наказание на нечестивите племена /често- с убиване на езичниците, както и не само Давид е бил "изпращан" от Бог да наказва така/ с факта, че вие доскоро сте били такива /т.е.- езичници/. НЕ Е ЛИ РАЗЛИЧНО ОТНОШЕНИЕТО НА БОГ КЪМ НАС, ЕЗИЧНИЦИТЕ?

Давид минев никога не е ходил да се бие с езичниците ЗАЩОТО СА ЕЗИЧНИЦИ. Давид се биеше с езическите народи, които атакуваха Израел. Но както казах многократно - невежеството е правило при теб и няма нужда да ни го потвърждаваш това отново и отново.

ЦитатНе стана ли Яхве и наш Бог?! ТОВА НЕ Е ЛИ НЕЩО "РАЗЛИЧНО", ИЛИ?! Какво би станало с вас, ако ви срещне Давид и какво - ако ви срещне Павлос? Или? Все така- все равно? Нууу, давайте,...

Твой Бог минев Яхве едва ли е станал, след всички неща, които пишеш срещу Него и Неговия Закон. Още от времето на Моисей - езичници ставаха част от Божия народ като приемеха да се обрежат и да следват Божието Слово поверено на народа Му. Така, че няма нищо ново минев в това отношение. Ако Давид или Павел ме срещнеха нямаше да има никаква разлика. Защото Давид не еднократно казваше, че ще обръща грешници към Бога, както правеше и Павел:

Пс. 51:13  Тогава ще науча престъпниците на Твоите пътища, И грешниците ще се обърнат към Тебе.

Виж ако отидех с меч срещу Израел, щеше да ме посрещне меча Давидов. В Павлово време щеше да ме срещне римския меч, понеже Израел беше римска провинция.

Цитат"Цитат
Отделно истинския Месия бая удряше с бич, ама твоето объркване е тотално..."
- Исус никого не нарани, все пак. :-) Той изцеляваше, братя, не нараняваше, когато Беше тук. Това май е стаена агресия в душата на Уочман- започвам да се замислям...сериозно. Пък "моето объркване", вече е видно, че не е само "мое". :-)

След като ясно те разобличих от Писанието твоята лъжа с която каза, че Исус никога никого не е ударил, ти не само не се засрами, ами се въртиш и сучеш да се измъкнеш и се опитваш даже да се извъртиш и да ме захапеш. Няма да ти се отдаде обаче. Случая който цитирам за Исус, няма нищо общо с никаква агресия, но има общо с пророчеството "ревността за Твоя дом ще ме изяде" и подобни твърдения като твоето за агресия говорят повече за състоянието на твоето собствено сърце. Да не говорим, че ти не само заплашваш публично във форума с агресия, но даже открито повиши нивото на агресия от "ако те ступам" с "когато те ступам". И после си говорим за огледала нали минев? Да не говорим, че това не е нито първия, нито единствения път, когато виждам да реагираш със същите заплахи за агресия, и то не само в този форум. Още повече че лично от устата ти съм чувал за много по-страшни агресии от "ступването". Така, е НАИСТИНА ПОЧНИ ДА СЕ ЗАМИСЛЯШ СЕРИОЗНО!

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

Замислям се.

Ама много се замислям. Да ти кажа- направо потънах в размисъл....дали си толкова манипулативен, че не виждаш сам какво пишеш, или нарочно го правиш? Продължавам да мисля. "То бива, то може...", дето казва народа....

Както и да е - държа да спомена, че не съм пожелавам набиването на Уочмана, ни на Тишо, ни на никой от хубостниците тук, дето извъртат всичко, но те натрупаха бая актив от няколкото мои изказвания...замислям се- дали при така водената от тях дискусия във времето на Исуса тук, на земята те биха викали в двора на Пилата Понтийски нещо различно от "Разпни Го!"?!

Замислям се....

ПП, оф, сега прочетох този бисер тук и искам да разясня накратко :

ЦитатДа не говорим, че това не е нито първия, нито единствения път, когато виждам да реагираш със същите заплахи за агресия, и то не само в този форум. Още повече че лично от устата ти съм чувал за много по-страшни агресии от "ступването". Така, е НАИСТИНА ПОЧНИ ДА СЕ ЗАМИСЛЯШ СЕРИОЗНО!

Всеки може да прочете свидетелството за моето обръщане към Помазаника и какво Бог ми е простил - влезте в сайта на edinni.com  и там- в личният ми дневник, четете публикацията "Вик в ноща". Аз нямам какво да крия. За разлика от други.  :-)

Уочман - какво- свърши ли патроните, а? Сега чатите ли с Тишо дали да ме баннете?  :-) ХАЙДЕ,ДЕ - ВРЕМЕ Е!

27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

Не са патрони минев, а огледало, ОГЛЕДАЛО... и никой не ти говори за преди предполагаемото ти обръщане а за неща след това. Неща, които показват къде всъщност седиш и колко ти е истинска основата.

И не си пожелал значи? Само че Писанието казва, че каквото препълва сърцето ТОВА говорят устата. А ти не спираш да използваш намеци за саморазправа. В тази тема е само поредния случай, подобни изказвания срещам не веднъж в форумните ти изяви. Именно и за това ти обръщам внимание, та да но се замислиш - не как да обвиняваш останалите, че щели да викат "Разпни го" а да видиш къде НАИСТИНА стоиш.

И ти напомням тия неща, не защото очаквам че в сегашната си емоционална прибързаност ще обърнеш адекватно внимание, а защото ако не друго съм забелязал, че когато се поуспокоиш почваш да се замисляш за някои неща. Та с тази надежда съм писал и се надявам да почнеш след време да си припомняш и да почнеш да вижаш, това което ти се казва малко от малко.

А щом сам смяташ, че ти е било време за бан, най-добре сам да спреш безумното си писане. И като порастнеш "малко" - пак да се върнеш.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

Мисля, че едно кратко обобщение, няма да е излишно.
Ако го правя неправилно - поправете ме.

Господ Исус Христос, като Божи Син и част от Божеството, даде Закона в СЗ. Според този закон, прелюбодейците трябваше да се екзекутират чрез пребиване с камъни. Тази мъчителна смърт имаше своите добри цели, които сега няма да коментираме.

Но изпълни се времето на СЗ, дойде на земята в плът Божият Син, за да постанови Нов Завет в Своята пролята Кръв.
И в този преходен период разглеждаме един случай, когато пазителите на Божия закон в онова време, превърнали закона в средство за контролиране и подтискане на народа, а себе си мерещи с много по- лек аршин, забелязват, че един учител освобождава най- безцеремонно техните пленници и твърди, че е изпратен от Светия Израилев Бог.
Този странник, безбожник (според тях) и самозванец си позволява да прощава греховете на разни блудници и всякаква гмеж и паплач от грешници.
На вниманието на Уочман - с греха блудство се визира също и прелюбодейството! Матей 19: 9
Фарисеите като цяло (разбира се има и добри изключения), решават, че ако могат да уличат Исус в неспазване на Божия закон, това ще им даде коза, да обявят нависоко, че този човек не е от Бога!

Пускат агент (това е моя спекулация), който е голям сваляч - все има нещастни в брака си жени, които им се връзват.
Издебват момента, за който имат сигурни данни, хващат прелюбодейката и по план я водят пред Исус, нахлувайки безцеремонно, в часа когато той поучава.

Изправят го на изпит, като потриват доволно ръце, знаейки че са заложили сигурен капан.
Този учител е известен, че е добър и благ, смазана тръстика няма да пречупи, нито замъждял фитил да угаси.

За фарисеите алтернативите са точно две:
1. Учителят да се подчини на закона и да се съгласи на екзекуция.
2. Учителят да не се съгласи (дано) ... и тогава.... Ето, видяхте ли - Той не е от Бога!!! Той е противник на Закона!!! Бог е същия - вчера, днес и вовеки - а този - виждате ли, не е!

Уочман намира и предлага още една алтернатива:
Учителят се съгласява с екзекуцията, ако мотивите на фарисеите са чисти, обаче.

Според Владо и мен:
Нямаше начин Исус да се съгласи с тях, понеже Човешкият Син не беше дошъл в света като Съдия, а като Спасител.

Нямаше и начин мотивите на фарисеите да са чисти, понеже ако Законът беше възтържествувал в Израел- нямаше да има нужда от Жертвата на Сина - те щяха да живеят поради своите праведни дела. (Римл. 10: 5)

Алтернатвата на Тихомир:
- да се изпълни Закона! (той държи камък, неговото сърце е чисто като сълза).

Поздрави!

Tihomir

constant-ине,

Гледам, че въртиш и сучеш, но не става ясен отговорът на следния въпрос, който беше зададен под различни форми:

Исус с по-различно отношение към Закона ли беше на земята, отколкото в момента, когато го даваше на Мойсей?

Иначе гледам, че говориш неща, които показват, че не познаваш текста на Закона, защото смяташ, че фарисеите са държали хората чрез Закона... Ако познаваше текста щеше да знаеш, че фарисеите не са ги държали със Закона, а с човешки поучения, научени папагалски, които Исус демонстративно отхвърляше.

Също и няколко пъти виждам, че говориш за прощение на грехове, обаче сякаш не си запознат с това какво е условието да се прости на някого. Хайде изследвай всички моменти, където имаше прошка някъде да видиш какво е условието.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

constant

Римл. 10 : 4 Защото Христос е краят на закона за правда на всеки, който вярва.

Исус изяви точно духа на закона. Добре е да гледаме в Него, когато говорим за Закон.

Tihomir

Пак не стана ясно.

Исус с по-различно отношение към Закона ли беше на земята, отколкото в момента, когато го даваше на Мойсей?

Иначе пасажът, за който говориш няма общо с темата. Там става дума за спасението чрез Христос. Не отбягвай въпроса.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

constant

И аз да те питам - Йосиф правилно ли направи, като не изпълни закона спрямо Мария, която беше незконно бременна (както той си мислеше)?

Tihomir

Цитат на: constant - Юли 29, 2009, 19:05:04 PM
И аз да те питам - Йосиф правилно ли направи, като не изпълни закона спрямо Мария, която беше незконно бременна (както той си мислеше)?

Виждам, че не искаш да отговориш на въпроса, който си остава, иначе.

Иначе заради четящите ще ти отговоря на въпроса. Първо на Йосиф му беше заповядано от кого? От Господен ангел. За твое сведение заповедта от Господния ангел не беше противна на Бога, което ще рече, че не беше противна на Божия Закон.

Ти даже не се усещаш като богохулстваш наричайки покорството на Йосиф, заради Божия заповед - неизпълнение на закона. Значи викаш, заповедта, на която Йосиф се покори беше неизпълнение на закона? Значи този, който заповяда това беше противник на закона? Значи Господният ангел 5 пари не дава за закона и казва на Йосиф да го наруши.

БРАВОС констант-ине! Браво.

Йосиф знаеше закона доста по-добре от теб и това, което направи не беше нарушение на закона, в който се казва, че ако мъж намери жена си да не е девствена, а я е взел такава, тогава тази жена е трябвало да бъде убита с камъни. След като ангелът му обяснява, че това, което има в утробата си е свръхестествено дело на Святия Дух, той  вижда, че според Закона нищо не може да каже, защото в Закона няма такава клауза - девица, която да зачне.

Иначе отново поздравления за това, че покорността на Божията заповед е неизпълнение на закона - браво!

Нека всички прочетат до какво ниво е паднало днешното "християнство" - самият бог да си противоречи и грешните човеци да му откриват грешките...

Затова, constant, vminev и другите, които четат - затова казваме, че вярвате в други богове... защото вашите богове не могат да устоят в съд с вас (защото им намирате грешки и кусури), докато Богът от Писанията, за който ви говорим тук ще победи в съд с вас, както е писано:
Римляни 3:4. Да не бъде! Но нека признаваме, че Бог е истинен, а всеки човек – лъжлив, както е писано: ,,за да се оправдаеш в думите Си и да победиш, когато се съдиш."

constant

Ееее, защо бързаш като теленце пред майка си?
Не четеш много Писанията. Сигурно не ти остава време от писане във форума.

А рождението на Иисус Христос беше така: след като майка Му Мария беше сгодена за Йосиф, преди да се бяха съединили, тя се намери бременна от Светия Дух.
19 А мъжът й Йосиф, понеже беше праведен, а пък не искаше да я изложи, намисли да я напусне тайно.
20 Но когато мислеше това,
ето, Господен ангел му се яви насън и каза: Йосифе, сине Давидов, не се бой да вземеш жена си Мария, защото заченатото в нея е от Светия Дух.

Кога дойде Господният ангел?
Преди неговото решение да не изпълни закона (т.е. да убие Мария), или след?

Tihomir

Цитат на: constant - Юли 29, 2009, 19:46:30 PM
Ееее, защо бързаш като теленце пред майка си?
Не четеш много Писанията. Сигурно не ти остава време от писане във форума.

А рождението на Иисус Христос беше така: след като майка Му Мария беше сгодена за Йосиф, преди да се бяха съединили, тя се намери бременна от Светия Дух.
19 А мъжът й Йосиф, понеже беше праведен, а пък не искаше да я изложи, намисли да я напусне тайно.
20 Но когато мислеше това,
ето, Господен ангел му се яви насън и каза: Йосифе, сине Давидов, не се бой да вземеш жена си Мария, защото заченатото в нея е от Светия Дух.

Кога дойде Господният ангел?
Преди неговото решение да не изпълни закона (т.е. да убие Мария), или след?

Аз наистина не чета толкова много колкото равините, тъй като имам и други занимания, но колкото мога чета. И с малкото, което съм чел намерих къде пише за жена, която не е намерена девица:

13. Ако някой вземе жена и влезе при нея, и я намрази,
  14. и даде причина да я злословят, и й създаде лошо име, и каже: Взех тази жена и когато се приближих при нея, не я намерих девица! —
  15. тогава бащата и майката на момичето да вземат доказателството за девствеността на момичето и да го изнесат на градските старейшини при портата.
  16. И бащата на момичето да каже на старейшините: Дадох дъщеря си на този човек за жена, но той я намрази,
  17. и ето, даде причина да я злословят и каза: Не намерих дъщеря ти девица. Но ето доказателството за девствеността на дъщеря ми. И да разгънат дрехата пред градските старейшини.
  18. Тогава старейшините на онзи град да вземат мъжа и да го накажат,
  19. и да го глобят сто сребърни сикъла, и да ги дадат на бащата на момичето, защото е създал лошо име на израилева девица. И тя да му бъде жена; не може да я отпрати през всичките си дни.
  20. Но ако това нещо е истина, че момичето не е намерено девица,
  21. тогава да изведат момичето до вратата на бащиния й дом и мъжете от града й да я убият с камъни и да умре, защото е извършила безчестие в Израил, като е блудствала в бащиния си дом. Така да отмахнеш злото отсред себе си.

Виждам, че ти явно не си прочел Закона и Писанията, а обвиняваш другите в това и ставаш за посмешище тук във форума. Дори се подиграваш. Не веднъж ти казах, че в твоя характер не намирам Христовите черти.

И сега ако не си прочел това, което съм цитирал от Закона, нека да поясня - жена, блудница, сиреч не е девствена, обаче е била взета като такава, е била убивана с камъни само ако мъжът каже, обяви, прогласи на бащата и майката да узнаят това, че чак и на старейшините. Виждаш, че ако не го обяви това нещо, тогава тя няма да умре по такъв начин. Ако той не си отвори устата, жената ще роди дете и ще изглежда така, все едно тя е забременяла от него и той си е тръгнал. Така Мария нямаше да бъде убита с камъни според закона и Йосиф добре знаеше това.

Тъй като много обичаш да не отговаряш на въпросите, а да отклоняваш темата, отново нека да те върна на темата. Виждам, че опитваш да избягаш от въпроса и започваш да говориш за Йосиф, дори да казваш, че той нарушил закона без даже да познаваш текста на закона.

Та в темата става въпрос за отношението на Божия Син, Месията (а не на Йосиф) към Закона, в който Той има участие и в конкретната тема и конкретния случай за жената прелюбодейка:

constant

Добро попадение, малко беше поизкривил мерника, но бързо го оправи и излезе с чест. Признавам.
Йосиф показа голяма милост към Мария, която беше го наранила жестоко, както той си мислеше.
Ето я милостта на закона, която Уочман показа със стиха от Мт 23: 23 Горко на вас, книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десятък от джоджена, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тези трябваше да правите, а онези да не пренебрегвате.

Наистина Бог беше направил чудесен избор с Йосиф.
А у нас дали се намира такава милост, Тихомире?

Ще ти отговоря на въпроса, за който ме питаш, макар че съм го отговарял вече.
Господ Исус Христос изпълни съвършено закона и нямаше грях пред Бог Отец.
С това изпълнение Той спечели живот за грешниците, отмени СЗ , жертвите, свещеническата система, закона.
А екзекуциите според Божия закон бяха престанали много преди да дойде Исус, понеже Израел нямаше собствена религиозна власт, а беше под гражданската власт на Рим.

Евр. 7: 12. Защото ако се промени свещенството, по необходимост става промяна и на закона.

Мойсеевият закон и днес важи за да показва, кое е грях и кое не е.
Но благодатта и истината дойдоха чрез Исус Христос.
Което казва, че не с външни плътски изпълнения на заповеди ще се спасим, а с познаване, следване, покорство, простителност, изпълнение на Христовите заповеди (заръки, учение), покаяние, вяра...
Днес е валиден този закон - ако си безгрешен хвърли камъка.
Имаш ли тази увереност за себе си? Аз не.

Tihomir

ЦитатА екзекуциите според Божия закон бяха престанали много преди да дойде Исус, понеже Израел нямаше собствена религиозна власт, а беше под гражданската власт на Рим.

Отново измислици, constant. Oтново. И отново базирани на собствени изводи без факти от Писанията.

Интересното е, че не съм видял такава заповед в Божия закон - да няма екзекуции, когато Израел няма "собствена религиозна власт".

Имаш няколко основни проблема, constant:
- Богът в който вярваш си променя словото и принципите, както си иска и това не е същият Бог от Писанията
- "религиозна власт" е нещо, което е възникнало доста по-късно от хора, които 5 пари не са давали за "религия", нито за "вяра в Бога", но само за власт и пари
- терминът "собствена религиозна власт" е чужд на Писанията и това, което си заключил е небиблейско, защото остава просто твое собствено заключение...

Иначе за твоите обвинения, че съм "поизкривил" мерника, трябва да ти припомня въпроса, който зададе:
ЦитатИ аз да те питам - Йосиф правилно ли направи, като не изпълни закона спрямо Мария, която беше незконно бременна (както той си мислеше)?
Според който въпрос аз ти отговорих за това, което Йосиф направи, а не "мислеше да направи", тъй като въпросът беше "правилно ли направи". Твоите думи относно това, че "не съм го разбрал" са доста не намясто след толкова изобличения, на които ти не обръщаш внимание.

Но нека се говори по темата. Въпросът, който ти зададох не беше отговорен правилно, тъй като каза, че "екзекуциите спряли". Това означава ли, че народът е спрял да зачита Божия Закон и Исус е бил длъжен да прави същото?

constant

Доста си честолюбив. :) Но това се оправя с възрастта.
Не напразно обвинителите на прелюбодейката си отидоха един по един, като започнаха от по- старите.

ЦитатТова означава ли, че народът е спрял да зачита Божия Закон и Исус е бил длъжен да прави същото?

На този манипулативен и елементарно прозрачен въпрос вече отговаряхме много пъти в тази дискусия.

ЦитатНо нека се говори по темата. Въпросът, който ти зададох не беше отговорен правилно, тъй като каза, че "екзекуциите спряли".

Ами прочети това:
Йоан 18: 31 А Пилат им каза: Вземете Го вие и Го съдете според вашия закон. Юдеите му казаха: На нас не ни е позволено да убиваме никого;