Author Topic: Паста за зъби  (Read 3141 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

johnny

  • Допринасящ
  • *****
  • Posts: 293
Паста за зъби
« on: June 16, 2009, 13:57:27 PM »
Ще дам една рецепта за домашно приготвена паста за зъби. Пропорциите са относителни, защото ги смесвам на око.

1. 100 гр. пречистена хума* /глина/
2. 1/2 - 1 чаена лъжичка сода бикарбонат /сода за хляб/
3. 10-20 капки спиртен извлек от прополис**
4. 10-20 капки етерично масло от мента /или друго на вкус/

Содата се разтваря напълно в малко вода /най-добре преварена или изворна/. След това се прибавя хумата, разбърква се и се добавя още вода докато се получи консистенция на нормална паста за зъби. Приди края на разбъркването се прибавят прополиса и етеричното масло. Слага се в подходяща кутия /от крем за лице например/ и се ползва по предназначение. :)


*хума /глина/ - има различни видове, но най-добра е зелената. Каквато и да намерите все ще е добре. Важното е да е пречистена и да няма песъчинки, за да не се наранява емайла.

**спиртен извлек от прополис - в 100 мл. спирт се слагат ~ 30 гр. прополис /който за по-лесно се замраява във фризер и след това се начуква на прах/. Желателно е в тъмно стъклено шише, което се разклаща няколко пъти на ден за седмица. След това се прецежда и се съхранява пак в такова шише, на тъмно и сухо място.
Спиртът може да е етилов 95, 90, 70 % или домашен алкохол.


Четката за зъби ще пожълтее от прополиса, да не се чудите. Също е добре да използвате най-меката четка, която можете да откриете /това важи с особена сила за хората с чувствителни зъби/. Също е добре да избягвате металните съдове и бъркалки, освен ако не са сребърни.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...