Author Topic: Когато устоите се разклатят. Фалшивия мир.  (Read 16643 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Искам да попитам и в този форум един въпрос който ме вълнува от известно време.
Възможно ли е Църквата Христова да живее в мир?
Разни богослови твърдят, че сега Църквата Христова преминавала през някакъв период на благодат.
Какъв е този странен период? Кога в историята на Църквата е имало период от време (дълъг период) в който Църквата не е била гонена и християните са се развявали свободно по улиците в своите "християнски" държави?
Не говоря за самото начало на Христовата Църква, когато апостолите все-още можеха да проповядват свободно и не за друго, а само защото управниците не се бяха усетили какво става. Това беше един съвсем малък период. След този период, кога Христовата Църква е живяла в мир, без гонения?

Да ме извиняват разни хора, но за какъв период на благодат и мир ми говорят? Какво каза Исус? "Предстоят ви мирни времена" ли? Или "всичко това ще стане, но преди това ще минете през един период на мир и спокойствие"? Това ли каза? Или каза "Ако Мене гониха, и вас ще гонят" (Йоан 15:20)? И пак на друго място: Матей 10:34. Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята; не дойдох да поставя мир, а нож.

Не виждате ли какво става? Какъв е тоя странен мир в който живеем? Как така аз се разхождам по улицата и никой не ме преследва? Какъв е тоя ФАЛШИВ МИР?

Някой много стриктно ни набива в главите, че антихрист ще донесе фалшивия мир, но преди това разбира се трябва да направи една хубава световна война. Как иначе ще има мир, ако няма война? И ние християните стоим и чакаме и се бием по гърдите, че знаем какво има да стане. Очаква ни световна война - ще кажем - а после антихрист ще донесе фалшивия мир.

А какво пише за този мир:

1 Солунци 5:2. защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем.
3. Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат.
4. Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец.


Къде изобщо се казва че антихрист ще докара фалшивия мир?
Не живеем ли В МОМЕНТА в "мир и безопасност"?

Нека видим тази толкова силна притча:

Матей 25:1. Тогава небесното царство ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците, си и излязоха да посрещнат младоженеца.
2. А от тях пет бяха неразумни и пет разумни.
3. Защото неразумните, като взеха светилниците, не взеха масло със себе си.
4. Но разумните, заедно със светилниците си взеха и масло в съдовете си.
5. И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките, и заспаха.
6. А по среднощ се нададе вик: Ето младоженецът [иде!] излизайте да го посрещнете!
7. Тогава всички ония девици станаха и приготвиха светилниците си.
8. А неразумните рекоха на разумните: Дайте ни от вашето масло, защото нашите светилници угасват.
9. А разумните в отговор казаха: Да не би да не стигне и за нас и за вас, по-добре идете при продавачите и си купете.
10. А когато те отидоха да купят, младоженецът пристигна; и готовите влязоха с него на сватбата, и вратата се затвори.
11. После дохождат и другите девици и казват: Господи! Господи! отвори ни.
12. А той в отговор рече: Истина ви казвам: Не ви познавам.


На всеки му е ясно, че тук се говори за пришествието. Да виждате някъде да се споменава, девиците да са били под постоянни гонения и поради тази причина някои не са успели да си заредят светилниците? Точно обратно - девиците ЗАСПАХА СПОКОЕН СЪН. Защо да не е спокоен - никой не ги гони за нищо. На друго място се казва, че пришествието ще бъде когато:

Матей 24:38. Защото, както и в ония дни преди потопа, ядяха и пиеха, женеха се и се омъжваха, до деня до когато Ное влезе в ковчега,
39. и не усетиха, до като дойде потопът и завлече всички, така ще бъде и пришествието на Човешкия Син.


Когато "ядяха и пиеха, женеха се и се омъжваха". Кой прави сватби, яде и пие по време на гонения? МИР! И тук се говори за мир.
Каква голяма скръб? Ами ако ни лъжат?
Чух една проповед в която като основно доказателство за грабването и голямата скръб се казваше "такова е петдесятното учение от край време". И това ни е набито в мозъците - ще има грабване, ще има и голяма скръб. И големия въпрос е кога ще бъде грабването - преди или след голямата скръб. До скоро аз бях твърдо убеден, че грабването ще е след ГС. Но сега си задавам въпроса за каква голяма скръб изобщо говорим? Не е ли крайно време да си признаем, че в Библията съвсем ясно си пише, че голямата скръб се отнася за евреите. И не е ли редно да се запитаме, а дали онези дето казват, че голямата скръб е минала по времето на обсаждането и разрушаването на Ерусалим, дали пък те не са прави? Защото как се връзват ГС и мир, ядене и пиене по едно и също време? А къде точно към това да добавим и грабването? НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА!!! Значи едни ще са грабнати, други ще преживеят голямата скръб, трети ще ядат и ще пият и всичко това по едно и също време! Не виждате ли че ни лъжат като деца?

Отново ще попитам - каква голяма скръб и какъв фалшив мир донесен от антихрист след световна война?
Повечето от пророчествата за последните времена се изпълняват буквално пред очите ни.
Мерзостта, която докарва запустение ОТДАВНА вече стои на светото място! Не е ли така? Ами я вижте какви мерзости се проповядват от амвоните.

Ако мерзостта е превзела амвоните, ако от амвона ни се крещи "елате при нас, защото ТУК Е ХРИСТОС (само тук, никъде другаде)", ако постоянно чуваме за войни, военни слухове, земетресения и глад, ако живеем в някакъв странен мир, ако хладилниците ни са пълни и блажено мъркаме на диваните си в очакване на някаква световна война след която идването на антихрист...

Ами ние кого всъщност очакваме - Месия или анти-месия? Дали пък не се е сбъднало и онова ужасно пророчество "така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните" (Матей 24:24)? И ТО ЗА НАС?

Кажете ми какво още има да става? Кое от пророчествата още не се е сбъднало? Какво още чакаме да стане?
Кога ще дойде Христос? След някаква световна война, фалшив мир, грабване и голяма скръб или буквално всеки момент? Кой има изгода да ни държи блажено заспали, очакващи поредицата от изброени събития които предполагат още поне десет години до идването на Месия?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 655
  • http://www.fellowshipbg.org
Quote
Кажете ми какво още има да става? Кое от пророчествата още не се е сбъднало? Какво още чакаме да стане?
Кога ще дойде Христос? След някаква световна война, фалшив мир, грабване и голяма скръб или буквално всеки момент?

2Th 2:1  А колкото до пришествието на нашия Господ Исус Христос и нашето събиране при Него молим ви, братя,
2Th 2:2  да не се поклащате лесно от здравия разсъдък, нито да се смущавате било от дух, било от слово, или послание, уж от нас изпратено, като че ли вече е настъпил денят на Господа
2Th 2:3  Никой да не ви измами по никой начин; ЗАЩОТО ТОВА НЯМА ДА БЪДЕ, ДОКАТО първо не дойде отстъплението, и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,
2Th 2:4  който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или когато се отдава поклонение, щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог.


Точка.

А сега...

2Th 2:6  И сега знаете, какво Го възпира, да не се открие в своето си време.
2Th 2:7  Защото оная тайна, сиреч, беззаконието, вече действува, но само догдето се отмахне отсред оня, който сега я възпира;
2Th 2:8  и тогава ще се яви беззаконният, когото Господ Исус ще убие с дъха на устата Си и ще изтреби с явлението на пришествието Си,
2Th 2:9  тогава, чието идване се дължи на действието на сатаната, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса
2Th 2:10  и с всичката измама на неправдата, между ония, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят.
2Th 2:11  И затова БОГ праща заблуда да действува между тях, за да повярват лъжа,
2Th 2:12  та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали истината.

"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Отново повдигам въпроса за голямата скръб.
Не съм дошъл тук да прокарвам някакви лъжеучения. Дошъл съм да търся отговори. Прочетох някъде за онова учение дето казва, че голямата скръб (ГС) вече е минала по времето на разрушаването на Ерусалим през 70-та година след Христа.
Съвсем умишлено не прочетох всичко написано по въпроса за да не заквася някакво лъжеучение. Прочетох само това и реших да си изследвам сам Библията. Така че тук не твърдя нищо, а питам възможно ли е това да е истина?

От както съм повярвал търся отговора на един въпрос. Какво означава стиха "Това поколение няма да премине, докле не се сбъдне всичко това"? Още в самото начало питах пастора си и той ми отговори "амиии това означава, че всичко което ще стане ще се случи в рамките на едно поколение". Т.е. описаните неща няма да са разтегнати във времето, а ще има хиляди години на спокойствие и после набързо, набързо всички тези събития ще се изпълнят (в рамките на 40 до 80 години - един човешки живот).
Още тогава разбрах, че това НЕ може да е отговора. Търсих по форуми и къде ли не, но никъде никой не коментира този стих. Той просто се прескача. Затова повдигам въпроса и тук. Какво означава този стих?

Не се казва "онова поколение" т.е. поколението което ще преживее всичко това някъде в далечното бъдеще. Казва се "това поколение". Това означава ТОВА - сегашното. Или и този стих е грешно преведен?
Ерусалим е разрушен 70-та година. По времето на поколението на което Исус е казал тези думи. Знае се, че тогава е имало небивала скръб. Сякаш думите на Исус са се сбъднали именно тогава - през 70-та година - през същото това поколение - поколението на Човека Исус. В никое друго тълкувание не съм открил смислено обяснение на този стих, освен ако ГС не се е изпълнила през 70-те години след Христа.

Има едни стихове които уж потвърждават НАШИТЕ разбирания, че ВЕДНАГА след ГС ще дойде пришествието:

Матей 24
29. А веднага след скръбта на ония дни, слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си, звездите ще паднат от небето и небесните сили ще се разклатят.
30. Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена като видят Човешкия син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава.
...
33. Също така и вие, когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата.
34. Истина ви казвам: Това поколение няма да премине, докле не се сбъдне всичко това.


Да, обаче ако ГС е вече минала, а пришествие няма, какво се случва? Случва се това, че някой хора почват да говорят: Къде ви е пришествието? Нали Исус уж ви каза, че ще дойде веднага след скръбта? Е? Къде е Тоя Исус?
На това Петър съвсем смислено отговаря:
 
2 Петър 3
8. Още и това нещо да не забравяте, възлюбени, че за Господа един ден е като хиляда години, и хиляда години като един ден.
9. Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.
10. А Господният ден ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучение, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат.


Всичко това съвсем ме навежда на мисълта, че може би ГС наистина е минала и именно затова разни хора са намерили повод да се подиграват и да казват "Где е обещаното Му пришествие?":

2 Петър 3
3. Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват:
4. Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така както от началото на създанието.


Иначе ЗАЩО ЩЕ ГО КАЗВАТ? Ако Исус беше казал, че ще дойде след много време, те нямаше да имат повод за подигравки. Но Исус ЯВНО беше казал, че ще дойде ВЕДНАГА след онази скръб (ГС) и ЯВНО онази скръб (ГС) е минала и Исус не е дошъл и тогава тези хора са намерили повод да се подиграват.

Това ми разсъждение най-вероятно не е правилно защото според някои източници второто послание на Петър е написано през 68г. а Ерусалим е разрушен през 70г. Т.е. горните стихове са написани преди скръбта причинена при разрушаването на Ерусалим. Но кой знае.

Както забелязвате за мен този въпрос е мъгла и искам да го разуча.

Защо обаче е толкова важен за мен. Ако в нашите църкви ни учат, че щяло да има грабване преди ГС, то това е голяма заблуда защото разпуска вярващите и ги вкарва ако не в сън, то в дрямка която може да е пагубна, защото изведнъж ще се окажат в центъра на ГС абсолютно неподготвени. Ако обаче това в което ние вярваме - че ще преживеем ГС е истина, то това е добре за нас защото ще сме подготвени за нея. Но ако това също не е истина - т.е. ако се окаже, че няма да има никаква ГС защото тя вече е минала, то ние ще сме точно в същата дрямка в която сега са онези които чакат грабването. Защо е така ли? Ами защото ние вярваме, че Исус ще дойде НАЙ-РАНО след 7 години. Като гледаме времената, ГС няма да започне в близките 3 години, следователно Исус ще дойде поне след 3+7=10 години. И какво правим? Подготвяме се за Него. Как? Ами като се стремим да си изплатим заемите, да си продадем апартамента и да си купим къща на село. Всичко това е супер - на мен ми в мечтата - да си имам къща на село, обаче ако ГС е минала, то това означава, че Исус ще дойде буквално всеки момент. Ей-сега - само Иран да хвърли една атомна бомба и ето ви трета световна, след няколко месеща ще дойде миротвореца и докато се усетим ще дойде и Исус - не след 10 години, а след примерно 3 месеца. И готови ли сме за Него? Или сме в дрямката наречена "връщане на кредити"? Аз в момента съм точно в тази дрямка - знам че Исус ще дойде след минимум 10 години и сега мисля преди всичко как да си върна по-бързо кредита. И за какво? За да съм "свободен" когато дойде Исус ли?
Ей за това търся отговор на въпроса за ГС.

А, и друго - казва се "А Господният ден ще дойде като крадец". Като крадец, не в смисъл тайно - без никой да разбере, а като крадец в смисъл неочаквано. Бързо и неочаквано. Как и на какво основание аз очаквам Исус да дойде след минимум 10 години? Не е ли на основание лъжеучение което ми казва, че ще има някаква си ГС която ще продължи 7 години, и ще започне след поне 3 години?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 655
  • http://www.fellowshipbg.org
Здравей maran-atha,

Можеби някой друг ще пише по другите въпроси които повдигаш, но аз искам да наблегна на две неща които пропускаш в твоите разсъждения. Мисля, че това са ключови моменти за да разбереш някои от нещата за които търсиш отговори.

Именно, по-горе цитирах момента където много ясно се казва, че пришествието на нашия Господ Исус Христос и нашето събиране при Него не може да стане, докато не се появи синът на погибелта. С други думи, не може да стане всеки момент, защото Антихристът все още не се е явил. Можеби е вече жив, можеби ще се яви скоро, всички знаци сочат към това, но самият той все още не е стъпил на сцена.

Още по времето на Йоан, казва, че е имало много антихристи, а ние днеска сме свидетели на още повече, и виждаме как Господ все още го възпира, но както и самият Павел казва, той ще се яви в своето си време.

От твоите разсъждения се вижда че основно свързваш Господното идване със ГС, но помисли че освен това има и много други знаци, които трябва да вземеш в предвид. Разбира се, явлението на Антихриста е един от основните.

Втория момент който пропускаш е това:

Quote
А, и друго - казва се "А Господният ден ще дойде като крадец". Като крадец, не в смисъл тайно - без никой да разбере, а като крадец в смисъл неочаквано. Бързо и неочаквано. Как и на какво основание аз очаквам Исус да дойде след минимум 10 години?

Не забравяй какво каза още Павел към братята:

1Th 5:2  защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем.

1Th 5:4  Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец.
1Th 5:5  Защото вие всички сте синове на светлината, синове на деня: не сме от нощтта, нито от тъмнината.


Ако ние сме синове на светлината, и ходим в светлина, няма как този ден да ни постигне като крадец. Ние не знаем точния ден и час, но не трябва да бъдем като лицемерите, а трябва да разпознаваме времената в които живеем и какво става около нас.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
maran-atha,

Ако не се взираш само в стиха от Мат. 24:34 изваден от контекста му, няма да имаш това затруднение в което си изпаднал. Ако например прочетеш заедно Мат 23 и 24 гл, а още по-добре целия Матей ще видиш в какъв смисъл думите "това поколение" се използват. Те се използвани не веднъж от Исус, и да счетеш, че тука са използвани за първи път и човек може да си ги дефинира както си иска и така да си вади смисъла на изречението от 34 стих ще изпадне в дълбока грешка и объркване. Както е и станало с теб, който си почнал да предполагаш че голямата скръб е преминала.

Ако първо изчетеш заедно Мат. 23 и 24 гл ще забележиш, че има много неща за които Исус говори, че има да станат преди и по време на скръбта, които далеч не са станали. Хората които поддържат учението че голямата скръб е вече минала говорят огромни глупости за да натъкмят учението си на историческите събития за да изкарат, че всичко се е изпълнило. Това е ереста на доминионистите, която пак идва от архи-еретика Августин.

Но нека да се върнем на употребата на израза "това поколение" в Евангелията, и особено от самия Исус. Ето няколко пасажа:

Maт 11:16  А на какво да уприлича това поколение? То прилича на деца, седящи по пазарите, които викат на другарите си, казвайки:
Maт 11:17  Свирихме ви, и не играхте; ридахме, и не жалеехте.
Maт 11:18  Защото дойде Йоан, който нито ядеше, нито пиеше; и казват: Бяс има.
Maт 11:19  Дойде Човешкият Син, Който яде и пие; и казват: Ето човек лаком и винопиец, приятел на бирниците и на грешниците! Но пак, мъдростта се оправдава от делата си.


Мат. 12:39  А Той в отговор им рече: Нечестиво и прелюбодейно поколение иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на пророк Йона.
Мат. 12:40  Защото, както Йона беше в корема на морското чудовище три дни и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.
Мат. 12:41  Ниневийските мъже ще се явят на съда с това поколение, и ще го съдят, защото те се покаяха чрез Йоновата проповед; а ето, тука има повече от Йона.
Мат. 12:42  Южната царица ще се яви на съда с това поколение и ще го осъди, защото тя дойде от краищата на земята за да чуе Соломоновата мъдрост; а, ето, тука има повече от Соломона.
Мат. 12:43  Когато нечистият дух излезе от човека, той минава през безводни места да търси покой, и не намира.
Мат. 12:44  Тогава казва: Ще се върна в къщата си отгдето съм излязъл. И, като дойде намира я празна, пометена и наредена.
Мат. 12:45  Тогава отива и взема при себе си седем други духове, по-зли от него, и, като влязат, живеят там; и последното състояние на оня човек става по-лошо от първото. Също така ще бъде и на това нечестиво поколение.


Maт. 16:4  Зъл и прелюбодеен род иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на (пророка) Йона. И остави ги и Си отиде.

Maт. 17:17  Исус в отговор каза: О роде невярващ и извратен, до кога ще бъда с вас? До кога ще ви търпя?

И сега цялата Матей 23 глава, която се занимава изцяло с това нечестиво поколение за което Исус говори. Именно Мат. 23 гл поставя контекста в който са изречени думите от Мат. 24:34 и особено Мат. 23:36 недвусмислено дефинира за какво говори Исус.

Мат. 23:1  Тогава Исус продума на народа и на учениците Си казвайки:
Мат. 23:2  На Мойсеевото седалище седят книжниците и фарисеите;
Мат. 23:3  затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат.
Мат. 23:4  Защото свързват тежки и непоносими бремена, и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат.
Мат. 23:5  Но вършат всичките си дела, за да ги виждат хората; защото разширяват филактериите си(Напомнителки на Божия закон.), и правят големи полите на дрехите си,
Мат. 23:6  и обичат първото място при угощенията, и първите столове в синагогите,
Мат. 23:7  и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители.
Мат. 23:8  Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя.
Мат. 23:9  И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният.
Мат. 23:10  Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос.
Мат. 23:11  А по-големият между вас, нека ви бъде служител.
Мат. 23:12  Но който възвишава себе си ще се смири; и който смири себе си ще се възвиси.
Мат. 23:13  Но горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото затваряте небесното царство пред човеците, понеже сами вие не влизате, нито влизащите оставяте да влязат.
Мат. 23:14  [Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, защото изпояждате домовете на вдовиците, даже, когато за показ правите дълги молитви; затова ще приемете по-голямо осъждане].
Мат. 23:15  Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! Защото море и суша обикаляте за да направите един прозелит; и когато стане такъв, правите го рожба на пъкъла два пъти повече от вас.
Мат. 23:16  Горко вам слепи водители! които казвате: Ако някой се закълне в храма, не е нищо; но ако някой се закълне в златото на храма задължава се.
Мат. 23:17  Безумни и слепи! Че кое е по-голямо, златото или храмът, който е осветил златото?
Мат. 23:18  Казвате още: Ако някой се закълне в олтара, не е нищо, но ако някой се закълне в дара, който е върху него, задължава се.
Мат. 23:19  [Безумни и] слепи! Че кое е по-голямо, дарът ли, или олтарът, който освещава дара?
Мат. 23:20  Прочее, който се кълне в олтара, заклева се в него и във всичко що е върху него.
Мат. 23:21  И който се кълне в храма, заклева се в него и в Онзи, Който обитава в него.
Мат. 23:22  И който се кълне в небето, заклева се в Божия престол и в Онзи, Който седи на него.
Мат. 23:23  Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десятък от гйозума, копара и кимнона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябваше да правите, а ония да не пренебрегвате.
Мат. 23:24  Слепи водители! които прецеждате комара, а камилата поглъщате.
Мат. 23:25  Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! Защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие.
Мат. 23:26  Слепи фарисеино! Очисти първо вътрешността на чашата и блюдото, за да бъде и външността им чиста.
Мат. 23:27  Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота.
Мат. 23:28  Също така и вие отвън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие.
Мат. 23:29  Горко вам книжници и фарисеи, лицемери; защото зидате гробниците на пророците, и поправяте гробовете на праведните, и казвате:
Мат. 23:30  Ние, ако бяхме живели в дните на бащите си, не бихме съучаствували с тях в проливане кръвта на пророците.
Мат. 23:31  Така щото свидетелствувате против себе си, че сте синове на ония, които избиха пророците.
Мат. 23:32  Допълнете и вие, прочее, мярката на бащите си.
Мат. 23:33  Змии! Рожби ехидни! Как ще избегнете от осъждането в пъкъла?
Мат. 23:34  Затова, ето, Аз изпращам до вас пророци, мъдри и книжници; едни от тях ще убиете и ще разпънете, а други от тях ще биете в синагогите си, и ще ги гоните от град в град;
Мат. 23:35  за да дойде върху вас всичката праведна кръв проляна на земята, от кръвта на праведния Авел до кръвта на Захария, Варахиевия син, когото убихте между светилището и олтара.
Мат. 23:36  Истина ви казвам: Всичко това ще дойде върху туй поколение.
Мат. 23:37  Ерусалиме! Ерусалиме! Ти, който избиваш пророците, и с камъни убиваш пратените до тебе, колко пъти съм искал да събера твоите чада, както кокошката прибира пилците си под крилата си, но не искахте!
Мат. 23:38  Ето, вашият дом се оставя пуст.
Мат. 23:39  Защото казвам ви, отсега няма вече да Ме видите, до когато речете: Благословен, Който иде в Господното име.


Сега във всички цитирани от мене пасажи по-горе се използва думата genea, която е преведена като "поколение" в Мат. 24:34, но на някои други места е преведена като "род".

Ако прочетем всички горни пасажи заедно ще видим, че с израза "това поколение" Исус не визира физическото поколение, което е живяло по Негово време, а визира нечестивото поколение израилтяни, които Го отхвърлят като Месията на Израел. Това става особено ясно от цялата Мат. 23 глава и особено стих 36 и нататък. Това е поколението, което избива и гони пророците, което отхвърли Месията, което гони апостолите и което до ден днешен отхвърля Месията и презира учениците на Христос.

С други думи Исус казва, че цялата скръб, която идва ще дойде върху това поколение евреи, които мразят Йешуа от Назарет и то няма да изчезне от земята докато всичко това описано в Мат. 23 и 24 глава не се изпълни. Именно това се нарича Якововата скръб, за която говорят пророците, но онези които не познават Писаният и четат само Мат. 24 гл. не схващат, че Исус говори за събития вече описани от пророците във връзка с Израел. И това, което пророците казват е че това нечестиво поколение ще бъде отсечено от земята в последните дни и ще остане само остатък избран по благодат който ще заридае за Месията и ще разпознае Йешуа от Назарет като Месията на Израел:

Зах. 13:8  И в цялата земя, казва Господ, Две части от жителите и ще се изтребят и изчезнат, А третата ще се остави в нея.
Зах 13:9  И тая трета част Аз ще прекарам през огън, Пречиствайки ги както се чисти среброто, И изпитвайки ги както се изпитва златото. Те ще призоват Моето име, И Аз ще ги послушам; Ще река: Тия са Мои люде; А те ще рекат, всеки един: Господ е мой Бог.


Тогава ще премине веднъж и завинаги това зло и нечестиво поколение израилтяни, което отхвърля Исус като Месия. Именно за това се говори в Мат. 24:36 и това е в пълна хармония с вече казаното от пророците по въпроса.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Мак, първо отново да подчертая - аз не защитавам това учение т.е. не твърдя нищо, само размишлявам (навярно грешно).

Видях стиховете които ми даде и разбрах това което казваш и го разбирам по същия начин - че първо трябва да дойде антихрист. Аз обаче точно на това наблегнах в примера с Иран. Идеята ми е, че именно защото що-годе разпознавам времената в които живея, аз осъзнавам, че Антихрист е вече жив (роден) и най-вероятно вече е добре известен в политиката като усмихнатия чичко който има странни идеи за световен мир и обединение на нациите. И точно тук е тънкия момент - аз вярвам, че антихрист може да дойде (т.е. да се разкрие) всеки момент - трябва само една световна войничка и е на ход, а в момента в който се разкрие и пророчеството се изпълнява - Христос също идва.
Не знам кое те кара да мислиш, че антихрист няма да се разкрие скоро?

Така че как този ден ще ме споходи като крадец след като аз очаквам всичко това да се случи съвсем скоро? По-скоро тези които очакват това да се случи след минимум 10 години може да се окажат изненадани като от крадец. Не мислиш ли?

Quote
От твоите разсъждения се вижда че основно свързваш Господното идване със ГС
Точно обратното - точно това ни се натрапва масово - че ГС и пришествието вървят ръка за ръка. А аз питам не е ли възможно да са напълно различни събития и ГС отдавна вече да е минала?

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Тогава ще премине веднъж и завинаги това зло и нечестиво поколение израилтяни, което отхвърля Исус като Месия. Именно за това се говори в Мат. 24:36 и това е в пълна хармония с вече казаното от пророците по въпроса.

Искаш да кажеш, че в случая под поколение се разбира една огромна група от хора живееща повече от 2000 години?
Т.е. "това поколение няма да премине..." да го разбирам като "тоя нечестив род невярващи израилтяни няма да изчезнат от лицето на земята докато..."?

Значи то по-добре думата да се преведе "род" и да се използва в смисъла в който се използва "А тоя род не излиза, освен с молитва и пост" т.е. "вид", "индивид", "група"?

Трябва да го осмисля това...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Самата дума за поколение "genea" е превеждана като род в два от пасажите касаещи същата тема:

Maт. 16:4  Зъл и прелюбодеен род иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на (пророка) Йона. И остави ги и Си отиде.

Maт. 17:17  Исус в отговор каза: О роде невярващ и извратен, до кога ще бъда с вас? До кога ще ви търпя?


Когато Царя на Правдата се яви сред Израел, се предполагаше това да са най-праведните хора на земята, най-предразположеното към Него и Неговото праведно Царство поколение/род от всички племена на земята. Вместо това в Израел имаше едно друго поколение/род - едно зло, прелюбодейно, невярващо и извратено поколение. Тези характеристики са духовни и не се ограничават във времето на едно физическо поколение, което е около 40 години. Ето защо този зъл и нечестив род, който се закоравява за Христовото благовестие продължава дори до днес. Сега Божието обещание и завет с Израел е че целия народ ще служи на Господа и ще го познава, и всички ще Му бъдат свещеници. Това обаче не може да се изпълни докато съществува на земята този нечестив род израилтяни, които отказват да се покорят на Истината. Ето защо Исус говори, че този род ще премине едва в края на времената, когато Бог ще очисти Израел, като отсече 2/3 от израилтяните а 1/3 ще очисти през огън и този остатък - те всички ще познават Господаря Исус и ще му служат. Исус обаче няма да се върне докато не изчезне този нечестив род, т.е не бъдат отсечени 2/3 от евреите, което ще стане именно по време на голямата скръб. Злото и скръбта които ще се изсипят върху Израел са толкова големи, че ако не се съкратяха дните нямаше да се избави нито една еврейска душа, но заради избраните (тази 1/3 който ще се очистят през огъня на скръбта) тези дни на небивала скръб ще се съкратят.

Когато Исус говори за Голямата Скръб, мнозина мислят за гоненията и страданията на християните, но основното нещо в тази скръб е изтребването на 2/3 от евреите на земята. Никога в историята не се е случвало такова нещо. Дяволът винаги се е опитвал да унищожи евреите на земята. Още по времето на Естир, Аман се опита да унищожи всички евреи, но не успя. Хитлер се опита, но не успя. Ще има нов опит, който ще е най-грандиозния и ужасяващия, който се е случвал. Затова Исус казва, че скръбта ще е толкова велика, че такава не е имало преди, нито ще има след това. По официални данни евреите са едва 30 милиона души пръснати по цялата земя. Но това включва само юдеите, за които се знае, че са евреи. В това число не влизат всички ония израилтяни от така наречените "десет изгубени племена". По моя скромна преценка броя на израилтяните живеещи по земята днес е не по-малък от 1 милиард. И ако дявола се опита да избие тези 1 милиард души, то това наистина ще бъде нещо грандиозно, нечувано и невъобразимо от историята.

Някой би казал, как точно ще се разбере кои са изгубените израилтяни. В момента вече има технология за това. Кода на човешкия геном е бил дешифриран и сега със абсолютна точност може да се установи, кои от кой род е. Гугъл беше предложил услуга за това ако пратиш кръв да ти кажат цялото родословно дърво на гентичен принцип. Това, което аз мисля че Google прави е че по този начин се опитва да издири и да състави карта на миграциите на израилевите племена, която ще послужи за тяхното бъдещо таргетиране за унищожение. Когато жена ми беше в родилното ни казаха, че е задължително да се направи генетично изследване на всяко новородено бебе. Такива били разпоредбите. Явно те всячески се мъчат да траситат истинските израилтяни с цел да бъдат избити.

Можем само да си представим за каква скръб става въпрос, за какво гонение, за каква омраза, за какъв геноцид. И Бог ще допусне всичко това да се случи за да се отсече именно този нечестив и невярващ род израилтяни, и ще останат само онези, които всички до един, без никакво излючение ще служат на Господа.

Ето защо не християните ще бъдат прицелната точна по време на скръбта, а израилтяните, ако и мнозина от нас ще се окажат с оригинални еврейски гени и ще бъдат таргетирани за унищожение. Християните обаче, които разбират Римляни 11 глава, ще привлекат гнева към себе си също, защото ще положат живота си за израилтяните, като с това ще ги подбудят към ревността за която говори Павел и така ще настъпи деня на всеобщото покаяние на Израилтяните и окончателното им обръщане към Месията. И когато всичко това стане ще се изпълнят думите на Исус:

Мат. 23:39  Защото казвам ви, отсега няма вече да Ме видите, до когато речете: Благословен, Който иде в Господното име.


Тук много ясно се казва, че докато съществува този нечестив и невярващ род Исус няма да се върне на земята, но едва когато този род бъде отсечен и целия Израел извика към Исус: "Благословен, Който иде в Господното име." - тогава Той, който седи при вратата и е готов да дойде бързо ( а не скоро както някои погрешно превеждат) когато види, че всичко това се случва ще дойде бързо и внезапно за враговете на Израил и ще унищожи беззаконния, ще смаже царството му и ще установи Царството на Правдата на земята, като седне на Давидовия престол в Ерусалим от където ще управлява 1000 години, а верните праведни, които са удостоени да участват във първото възкресение ще царуват с Него 1000 години и ще учат народите на правда, да различават чисто от нечисто, свято от скверно и на земята ще има истински мир и народите няма да се учат вече на война, докато не бъде развързан Сатана след тези 1000 години за да изкушава народите, за да се види, кой наистина е възлюбил правдата и кой лицемерно и притворно се е покорявал на праведния Цар и на Неговите царе - светии.

Това е истинската надежда на Царството, това е кулминацията на всичко, за което живеем и което очакваме стенейки всеки ден в духа си - "Да, дойди Господи Исусе!"
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Ще се опитам да направя една хронология на събитията /набързо/.

Първо ще има войни и напрежение по земята. Беззаконието ще се увеличава и истинските християни ще започват да изпъкват и ще бъдат намразени и гонени.
Quote
Luk 21:5  И когато някои говореха за храма, че е украсен с хубави камъни и с посветени приноси, рече:
Luk 21:6  Ще дойдат дни, когато от това, което гледате, няма да остане тук камък, който да се не срине.
Luk 21:7  И попитаха Го, казвайки: Учителю, а кога ще бъде това? И какъв ще бъде белегът, когато предстои да стане това?
Luk 21:8  А Той каза: Внимавайте да не ви заблудят; защото мнозина ще дойдат в Мое име и ще казват: Аз съм Христос, и, че времето е наближило. Да не отидете подир тях.
Luk 21:9  И когато чуете за войни и размирици, да не се уплашите; защото тия неща трябва първо да станат, но не е веднага свършекът.
Luk 21:10  Тогава им каза: Народ, ще се повдигне против народ, и царство против царство;
Luk 21:11  и ще има големи трусове, и в разни места глад и мор; ще има и ужаси и големи знамения от небето.
Luk 21:12  А преди да стане всичко това ще турят ръце на вас и ще ви изгонят, като ви предадат на синагоги и в тъмници, и ще ви извеждат пред царе и пред управители поради Моето име.
Luk 21:13  Това ще ви служи за свидетелство. 

После ще се появи антихрист и ще въдвори мир, като набеди евреите за всички беди. Тогава ще започне голямата скръб за евреите и за тези, които ги подкрепят.

Quote
Luk 21:20  А когато видите Ерусалим, че е заобиколен от войски, това да знаете, че е наближило запустяването му.
Luk 21:21  Тогава ония, които са в Юдея, нека бягат в планините, а които са всред града, нека излязат вън, а които са в околностите, да не влизат в него.
Luk 21:22  Защото това са дни на въздаяние, за да се изпълни всичко, което е писано.
Luk 21:23  Горко на непразните и на кърмачките, през ония дни! Защото, ще има голямо бедствие в страната, и гняв върху тия люде.
Luk 21:24  Те ще паднат под острието на ножа, и ще бъдат откарани в плен по всичките народи; и Ерусалим ще бъде тъпкан от народите, докле се изпълнят времената на езичниците.

Едновременно със скръбта светът ще е спокоен, защото "големите виновници" евреите са обсадени, преследвани и убивани. Християните, които подкрепят евреите и изобличават света също ще бъдат гонени и убивани.
И тогава ще стане грабването и пришествието на Исус Христос, при кулминацията на събитията.

Quote
1Th 5:1  А за годините и времената братя, няма нужда да се пише;
1Th 5:2  защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем.
1Th 5:3  Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат.
1Th 5:4  Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец.

Quote
Luk 17:26  И както стана в Ноевите дни, така ще бъде и в дните на Човешкия Син;
Luk 17:27  ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ное влезе в ковчега, и дойде потопът ги погуби всички.
Luk 17:28  Така също, както стана в Лотовите дни; ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и градяха,
Luk 17:29  а в деня, когато Лот излезе от Содом, огън и сяра наваляха от небето и ги погубиха всички, -
Luk 17:30  подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви.
Luk 17:31  В оня ден, който се намери на къщния покрив, ако вещите му са в къщи, да не слиза да ги вземе; също и който е на нива, да не се връща назад.
Luk 17:32  Помнете Лотовата жена!
Luk 17:33  Който иска да спечели живота(Или: Душата.) си, ще го изгуби; а който го изгуби, ще го опази.
Luk 17:34  Казвам ви, в онази нощ двама ще бъдат на едно легло; единият ще се вземе, а другият ще се остави.
Luk 17:35  Две жени ще мелят заедно; едната ще се вземе, а другата ще се остави.
Luk 17:36  Двама ще бъдат на нива; единият ще се вземе, а другият ще се остави].
Luk 17:37  Отговарят му, казвайки: Къде, Господи? А Той им рече: Гдето е трупът, там ще се съберат и орлите.

Quote
Luk 21:16  И ще бъдете предадени и даже от родители и братя, от роднини и приятели; и ще умъртвят някои от вас.
Luk 21:17  И ще бъдете мразени от всички, поради Моето име.
Luk 21:18  Но и косъм от главата ви няма да загине.
Luk 21:19  Чрез твърдостта си ще придобиете душите си.
Luk 21:20  А когато видите Ерусалим, че е заобиколен от войски, това да знаете, че е наближило запустяването му.
Luk 21:21  Тогава ония, които са в Юдея, нека бягат в планините, а които са всред града, нека излязат вън, а които са в околностите, да не влизат в него.
Luk 21:22  Защото това са дни на въздаяние, за да се изпълни всичко, което е писано.
Luk 21:23  Горко на непразните и на кърмачките, през ония дни! Защото, ще има голямо бедствие в страната, и гняв върху тия люде.
Luk 21:24  Те ще паднат под острието на ножа, и ще бъдат откарани в плен по всичките народи; и Ерусалим ще бъде тъпкан от народите, докле се изпълнят времената на езичниците.
Luk 21:25  И ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите, а по земята бедствие на народите, като ще бъдат в недоумение, поради бучението на морето и вълните.
Luk 21:26  Човеците ще примират от страх и от очакване онова, което ще постигне вселената, защото небесните сили ще са разклатят.
Luk 21:27  И тогава ще видят Човешкия Син, идещ в облак със сила и голяма слава.
Luk 21:28  А когато почне да става това, изправете се и подигнете главите си, защото изкуплението ви наближава.


Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Сара

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
А дали сте синове на светлината и дали ходите в светлина? А ако Святият Дух предупреждава избирателно, а вас не е предупредил? Има ли смисъл да се спори или е по-добре да се доближите до Исус? Ако е предупредил мен, а вас - не, колкото и да ви убеждавам, очите ви ще останат затворени.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
В Словото виждам, че Бог предупреждаваше Своите Си, а не 3-ма отделни вярващи. И това предупреждение много пъти е и към тези, които погиват (вижте пророците).

Когато Бог пращаше пророк, за да извести за дадено събитие, той известяваше на група от хора и много пъти в тази група от хора имаше и такива, които са остъпили от Живия Бог с цел да се покаят и да живеят.

Идеята за "личният спасител", индивидуалното християнство и празните лекции в наши дни са довели до такова мислене, че Бог ще извести само на 3-ма човека.

Ето примерът, който виждам:
И видях друг ангел че летеше посред небето, който имаше вечното благовестие, за да прогласява на обитаващите по земята и на всеки народ и племе, език и люде. И каза със силен глас: Бойте се от Бога, и въздайте Нему слава, защото настана часът, когато Той ще съди; и поклонете се на Този, Който е направил небето и земята, морето и водните извори.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Vasquez

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 46
Watchman,

Не виждам как чрез ДНК-анализ може да се установи кой е праведен и кой неправеден.

Божият Израел са синовете и дъщерите на Бог.
Iисус казва на учениците Си:
Кой е синът на Бог? Коя е дъщерята на Бог? Точно тези, които се отвръщат от всяко зло и вършат правда, обичат да показват милост и ходят смирено със своя Бог. Тия са човешките синове и дъщери, които възлязоха из Египет, на които е дадено да бъдат наричани Божиите синове и дъщери. И те са събрани от всички племена и народи, и хора, и езици, и идват от изток, и от запад, и от север, и от юг, и обитават Сион, и ядат хляб и пият от плода на лозата на трапезата на Бог, и гледат Бог лице в лице.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Simon, никой не говори за праведен и неправеден тука, а за авраамовите потомци на които е дадено обещанието и завета. А от изказването се вижда, че си привърженик на заместителската ерес, което е типично за гръцко-православния квас който ти носиш.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Много итересна тема и много интересни отговори.

Някои са си направили труда да вникнат в писанията и да размишляват. Браво, слава на Бога (не хваля човеци).

Като гледам в световен план как се ускоряват нещата (новото решение на Г-8, например), колко пари (немислими за моят ум) се влагат в "нови технологии", и как злото промотира покорните му (които стават все "по-силни" и "по- велики"), аз съм предизвикан да се привързвам повече и повече към Господарят и словото Му, дано се намеря оправдан в денят Му.

А иначе, относно т.н. "фалшив мир", повдигнат от мараната, и това, че той, е ходел по улиците и никой не го е гонел, бих написал, че не е задължително да те гонят непрекъснато. Дори и нашият брат Павел, пратеник на Господарят небесен, не винаги беше замерван, бит и мъкнат по съдилищата, но разбирам контекста ти, Мараната - "зает със заема си". Въпреки всичко те насърчавам да почиташ Господарят и да се приближаваш към Него. Почитай Го, възлюбвай Го всеки ден и Го считай за Единствен свой Господар на имота, живота и честта. Аз също страдам от "заемовзимането". Бог на милостта да бъде с теб.

Гонението идва неминуемо, когато се прогласи истината и греха. Когато Духа обвини чрез устатата ти нечестивите човеци, за които Бог даде Сина Си - Жертва свята и Единствена. Така че - стой буден, моли се и дръж истината.

Нека благодатта на нашият Бог бъде с теб.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg