Author Topic: Земетресения, наводнения, цунами и катаклизми  (Read 26205 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3390
От известно време размишлявам върху пускането на тази тема, като с нея бих искал да бъда внимателен за да не стане така, че някои хора да бъдат подтикнати да реагират неадекватно на изложената информация и с това да ощетят себе си и хората около тях.

Но темата е належаща и важна и не може да се пренебрегва, затова желая и да я повдигна.

Въпреки, че официалните масмедии мълчат по въпроса, предполагам с цел да не предизвикват масови истерии, чуват се все повече гласове на изследователи и хора разполагащи с вътрешна информация, че предстоят сериозни катаклизми не само на Балканите, но и по цялата земя.

По отношение на Балканите и по-конкретно България прогнозите за надвиснали земетресения със сериозен магнитуд зачестяват. Ето една новина свързана с това за което говоря: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1253676

Ако направите свое изследване на новините по въпроса, ще забележите, че прогнозите се потвърждават от много места. В Мат. 24 гл. Исус говори за земетресения на разни места, като начало на страданията в последните дни. Знаем, че през историята винаги е имало трусове на разни места, къде по слаби къде изключително опустошителни. Но ако Исус дава земетресенията като белег за времената, то това означава, че интензитета им ще бъде отвъд историческата норма.

Ако Исус казва, че земетресенията ще бъдат на разни места, то това означава, че няма да са повсеместни, а локализирани. Въпроса, който нас ни касае като хора живеещи в България е дали нашата страна влиза в тези "разни" места.

Едно от нещата, които характеризират големите земетресения според изследователите е тяхната цикличност. Т.е където е тресло здраво, пак ще тресе. В София например големи земетресения е имало през 1818, 1858 и 1918 година. Цикличността е очевидна и е изминало достатъчно време да очакваме подобно земетресение да се повтори съвсем скоро.

Ефекта върху живеещите в София обаче при ново подобно земетресение ще бъде в пъти по катастрофален от този преди 100 и преди 200 години. Причината за това са няколко и бих искал да ги разгледам накратко:

 1. Високоетажно строителство.
За разлика от 1818 и 1918 година днес София е застроена многоетажно и хората живеят в кутийки на десетки метри над земята, като възможните жертви и разрушения ще са неизчислимо повече. 2. Некачествено строителство.
Преди време човек, който се занимава със разрушителни услуги и къртене ми каза, как веднъж му се случило да разрушава стари бетонни стълби правени преди комунизма. Според опита който имал с други стълби правени от бетон по съвременните стандарти той калкулирал цена като за 3 часа труд. Оказало че тези стари стълби му взели цели 3 дни преди да успее да ги разруши. Аз бях удивен.

Истината е че вече не се строи както едно време. Некадърност и сребролюбие, а не майсторство и разбиране са водещи в строителството в комунистическата и посткомунистическата ера. И то не само в България. Доказателство за разликата между качествено и некачествено строителство стана скорошното разрушително земетресение в Абруцо, Италия. Ето две снимки, които са крайно красноречиви:
Вижда се съвсем ясно, как докато една сграда е срината до основи, друга сграда до нея претърпяла същото сътресение не е помръднала.

Аз мисля, че трябва да бъдем разумни и да не си затваряме очите пред предупреждения и свидетелства като тези в Италия.

 3. Урбанизация.
В днешно време начина на живот на хората в градовете е напълно зависим от градския начин на живот. При едно разрушително земетресение в град като София, хората ще бъдат като в капан. Няма да могат да избягат от града, защото пътищата ще са разрушени, никакви коли няма да могат да минават, града ще остане без вода, без храна, защото няма да могат да се доставят провизии. Хората ще се бият един с друг за наличната храна. Банди ще върлуват и ще убиват за парче хляб. Болести и зарази ще се разпространят поради стотиците хиляди трупове които стоят непогребани. И ако някой мисли, че в наше време такова нещо не може да се случи, нека изследва какво се случи в Ню Орлеанс само преди няколко години и то в най-богатата и организираната страна в света.

 4. Калпаво управление.
Едва ли е имало време в историята на България в което да сме имали по-калпаво управление на страната и по-некадърен и корумпирам мениджмънт на ресурсите на страната. Ние като нация сме напълно неподготвени за катаклизми от такава величина. Нашите управляващи още по-малко. Дори да дойдат помощи от вънка много от тях ще потънат в корупционни схеми, както стана и в Италия, където мафията сложи ръка на много от помощите и даренията за земетресенията в областта Абруцо. В ситуация като тази само Бог може да е на помощ на този народ, но дали Бог ще иска да чуе?

 5. Безбожие и беззаконие.
Никога в историята на България, този народ не е бил по-безбожен, по-нечестив и по-развратен. Ето защо Божият съд е надвиснал и ако такова нещо се случи, то ще е именно Божий съд а не случаен катаклизъм. Ето защо Бог няма да чуе виковете на тези хора, но ръката Му и гнева Му ще са тежки върху тази земя.

Освен София, друга зона на концентрация на беззаконието в България е черноморието. Ето защо предупрежденията за това, че земетресенията в Балканския регион ще предизвикат серия от цунами не са никак за пренебрегване. Морските ни градове и заселища могат да преживеят съдбата на Ню Орлеанс.

Всички тези неща са надвиснали и само Божието дълготърпение ги задържа. До кога ние не знаем, но аз мисля, че всеки разумен Божий човек трябва да обърне внимание и да изпита себе си и стоенето си, както и да търси Бога относно това къде трябва да живее и какво да прави. Живеем във критични и катастрофални времена и с тази тема аз не искам да плаша никого, но да подбудя християните към трезвост и към разсъдливост, както и към това да имат отворени очи спрямо реалността около тях.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Преди години потърсих статистика за честотата на трусовете с повече от 1000 жертви през последните 100 години в световен мащаб.

Резултатите бяха, че до 90-те години значителните трусове бяха по-малко от 10. След това всяка година имаше по няколко с такъв магнитуд, както и може да се види това до днес.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Е и какво от това че ще има катаклизми това е предсказано  и е неизбежно.

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Думата "предупреждение" май не я знаеш?
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Два добри сайта за следене на земетресенията, както и много статистика. Информацията се появява почти веднага като станe земетресението.

Първия е доста подробен за Европа:

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list&view=1

Този е за целия свят:

http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/Quakes/quakes_all.php
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Силно земетресение разлюля София

Силно земетресение разтърси София около 19.19 часа

Земетресението е с магнитуд около 5,2 по скалата на Рихтер, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

Епицентърът му не е на територията на страната.

Повече тук: http://www.dnes.bg/article.php?id=71392
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Излиза, че Министерството за извънредните ситуации лъже след като никъде около България не е ставало земетресение с магнитуд, който да се почувства  5.2 по скалата на Рихтер в София. Земетресенията около това време  на 24 май ,но не и в 19:19 са с магнитуд по- малки от 5.2.
За референции:

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list&view=1

Постинга ми се отклонява от темата, но потвърждава калпавото управление, за което вече се спомена в тази тема.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Неведнъж съм виждал как новинарските заглавия биват променяни на все по-подвеждащи. Това не е само в България, но и по световните новинарски медии. Това показва, че подходът към заглавията (и съдържанието) е еднакъв навсякъде, сякаш се дирижира от едни и същи "учители".

Целта е винаги да се въздейства все по-емоционално върху хората, повечето от които и без това не мислят, когато четат новините, но биват водени за носа от тях.

Пример за това е горепосоченото заглавие, което казва, че трусът е 5,2 в София, но всъщност магнитудът се измерва в епицентъра, който не е бил дори в страната.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Не е вярно, че магнитудът се измерва в епицентъра. Той може да бъде измерен навсякъде, където има сеизмометър. Магнитудът е различен и е в зависимост от разстоянието между сеизмометъра и епицентъра. Вж. Уикипедия.

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
constant,
Искаш да кажеш, че силата ( магнитуда) на вълната  в София може да е по-голям от силата на вълната в епицентъра?


constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Не, не съм коментирал земетресението в София. Коментирах, твърдението на Тишо, че магнитудът се измерва в епицентъра. Което не е така.

Сега се хванах и прочетох малко повече.
Всъщност магнитудът се измерва на разстояние 100 км от епицентъра.
Разбира се, никой не знае къде ще е огнището на земетресение, че да сложи сеизмограф на 100 км от него.
Земетресенията се измерват от сеизмографски станции (минимум 3 на брой, за да може да се определи епицентъра), прави се пресмятане (поне аз така си го представям :) какво е люлеенето на 100 км от епицентъра, според показанието на сеизмографа в София например. И така излиза магнитуда.

 Който не е различен в различните градове и места, както си мислех първом :) .
От това според мен излиза, че научно казано София е люляна от земетресение 5.2 по Рихтер, и благодарим на Бога, че столичани са били далечко от епицентъра.
Ако има физици, нека да обяснят по- добре.pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Не съм физик, но логически си мисля,че не може София  да е люляна 5.2 при положение,че около това време не е имало земетресение по-силно от 3.1- в Източна Турция в 19:17 ч. Не е възможно силата на вълната да е по-голяма в покрайнините от силата в епицентъра.Моята точка беше ,че Министерството за
( нарочно използвам "за" вместо "на") извънредни ситуации и медиите ни манипулират.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Ето, Пиронке :) И не бъди невярваща, а вярваща :).

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=detail&id=128552

Сбъркала си, понеже европейския център работи с времето по Гринуич, а не със софийско време.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Дали в епицентъра или не, трусове ще има. Това е предсказано от Господаря на Вселената. Трусовете са поради Неговия гняв, който е предизвикан от греховете на човеците.

Тези предупреждения не са "просто за информация", а са за да се действа разумно и предвидливо. Тези, които постъпят разумно не означава, че са богоугодни. Важно е тези, които се наричат с Божието име да действат разумно в ситуации като тази.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
constant,
Благодаря за корекцията. Не знаех ,че това не е локалното време.