• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Хваление със субтитри

Започната от SparedByMercy, Януари 28, 2009, 20:46:38 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SparedByMercy

Хесус Адриан Ромеро - няколко клипа от концерта "Unplugged", с които искам да ви благословя. Работи се по още субтитри :)

http://www.vbox7.com/play:00b28488

http://www.vbox7.com/play:03d910ba

http://www.vbox7.com/play:c21d18f4

Лора

Tihomir

Текстовете нямат никаква дълбочина. Това е първото, което би ме накарало да не му обърна внимание повече.

Когато изслушаш песните не можеш да се сетиш каква е темата на всяка една от песните, както примерно в псалмите от Писанията:
- Псалм 1 - да не присъстваш в събранието на присмивателите
- Псалм 23 - Господарят е мой овчар
- Псалм 139 - където и да идеш, не можеш да се скриеш от Бога
...

Докато тези песни (както и 99% от песните, които се пеят днес и се наричат "християнски") са просто 2-3 фрази в различни модификации и като цяло няма ясна тема на песента.

Липсата на познаване на Писанията рефлектира и върху песните, които правят тези музиканти. Само с музикални способности не се правят песни за Бога. Точно това става днес - хора се избират да свирят, защото "умеят да свирят и са активни в църквата" и нищо по-дълбоко от това. Много от тях са просто професионални музиканти и нищо повече.

Резултатът се вижда - липса на дълбочина в текстовете - по-скоро психологични хуманистични текстове, които представят Бог не като Господар, а като решението на проблемите на хората, т.е. "аксесоарът", който им липсва.

Друг вид текстове са тези, които представят Бог като "твоето гадже" - нежни прегръдки, докосване и използване на "Ти", "Теб", "Той", за да мине песента по-лесно и за светска.

Забелязал съм, че днес вярващите се впечатляват повече от музика, отколкото от текст. Текстът няма голямо значение - само да "звучи набожно". Като цяло мелодията е това, което остава в главата на хората или звученето, но никакво послание - една празнота е там. Това е подходът на сатанистите - съсредоточаване върху музиката и заличаване на посланието. Именно това се е получило и в "християнската" музика.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

Лора, имайки предвид коментара на Тихомир, ние оценяваме желанието ти да превеждаш и качваш неща, които да са благословение за другите.

Поздрави.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

SparedByMercy

Тихомир, посочи ми песни с повече дълбочина в текста. С радост ще отида по-дълбоко.
Въпреки че не разбирам как като изслушаш песента и прочетеш субтитрите, няма да разбереш темите им.
Пропуснах да кажа, че са преведени така, че да могат да се пеят.

Tihomir

Здравей, Лора,

За съжаление не знам такива песни.

Търсих преди време, но не намерих - и на английски и на български (според това, което мога да разбирам). Може би няколко песни тук там само, но и те не бяха това, което чета в Писанията.

Видях, че това, което се пее е естествено отражение на това какво има в сърцата на хората като поучение.

Трябва да се направят песни с Божие благоволение (а не човешко намерение) по текстове от Писанията - истории, поучения, размишления и т.н. Псалмите бяха това.

Сега не е така, за съжаление.

Добро е, че си се старала да се направят текстовете да се пеят, което може би означава, че имаш умение за това, но мисля, че върху текущите текстове не е най-подходящото време.

Ако намериш нещо друго, може да го дискутираме отново.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

Хесус Адриан Ромеро....
Привет. Не искам да кажа, че е светски, защото и така изглежда и така пее, но с риск да обидя Лора (тъй като тя го е "сложила"), ще го напиша. Изглежда и пее много светски и душевно. Никакво помазание не усещам в духа си-...а едно душевно възприемане и ходене с Бог се усеща. Не искам да обидя никого, това аз виждам.

Преди бях писал за Пол Уилбър и тъй като сега го слушам, искам да напиша ред-два за неговата музика. Тя приповдига духа ми и освежава душата ми. Текстовете са дълбоки (не е вярно, че няма дълбоки текстове и песни).  Когато слушам песните му, присъствието на Бог слиза върху мен и семейството ми-...даже веднъж Злати (дъщеря ни , 4г.) се разплака и ни гледаше с неразбиране : "Защо плача?!"- такова присъствие и докосване има в песните му. Вижте, аз не рекламирам- аз казвам какъв доър плод има този човек за мен и семействто ми. Бог, Бог на Авраам, Исаак и Яков, Бога на Израил да го благослови!
  Зная за презумцията относно християнският комердиализъм и т.н., но това е добро дело на Пол, Бог да е с него...и с всички нас .

http://www.youtube.com/watch?v=x6FE8d05vpE&feature=PlayList&p=65DDD07B42410625&index=8&playnext=9&playnext_from=PL
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

Аз харесвам ранните изпълнения на Пол Уилбур, когато е бил част от състава Israel's Hope. След това се комерсиализира и на видеотата го гледам как просто си изпълнява задълженията по договор като професионалист.

Както казва вярната случка:

"Един професор по християнска история, преподавал на учениците си: Християнството започнало в Израел като общност, после се преместило в Гърция и станало философия, после се преместило в Рим и станало институция, после се преместило в Европа и станало култура, после се преместило в Америка и станало предприемачество, предприемачество сиреч бизнес.

Тогава едно момиче попитало, а не се ли предполага да бъде тяло? Да казал професора, предполага се. Тогава момичето продължило - а когато едно тяло стане бизнес - това не е ли проституция?"

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

Е, всеки нека съди според това, което смята и вярва относно даденият човек. По принцип най-изкусителното нещо е винаги да съдим другиго, но Христос ни каза да внимаваме в съда, защото с такъв ще бъдем и ние съдени. Видно е от видеото, че хората се покланят на Бога, аз не виждам проституция, виждам различни хора, от различни нации, да се покланят на Бога в единна хвала. Това е добро и угодно на Бога- братя да са в единодушие. Е, сега можем много да спорим относно това, дали е угодно на Бога, дали принася истински плод, като в основата си е комерсиализирано и т.н. Ами- когато дадете по-добра алтернатива, или се направи (от някой) нещо по-добро- о.к., но когато Божият народ няма сила за нещо по-добро (и ако щете- по-правилно), то тогава нека не отхвърляме това, което е в наличност и е добро. Няма смисъл от репликации към изказването, но ако решите-...
Разбира се, така мисля аз. Може и да греша- кой знае.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.

Watchman

Аз пак го слушам от време на време, но ми е тъжно че така става, и не само с него. С Lamb например и Joel Chernoff, сега не мога да ги слушам, а в началото какво е било...

Иначе предпочитам еврейската музика, но евреите си падат по парите и това си е.

Tihomir

ЦитатПо принцип най-изкусителното нещо е винаги да съдим другиго, но Христос ни каза да внимаваме в съда, защото с такъв ще бъдем и ние съдени.
Иначе Исус каза и да съдим справедливо. Ако съдим справедливо (според Писанията), ще бъдем съдени справедливо. Съдията не само наказва, но и поощрява.

Това, което съм забелязал по себе си (преди време) е отчаяното търсене на християнска музика, за да слушам. Видях, че това е станало като "наркотик".

От много време не слушам музика, докато работя или докато съм в кола или съм на едно място. Много рядко пускам някоя християнска песен, която да е долу-горе в час.

Може би доста хора биха се замислили след това дали това да "слушат християнска музика" не е станало като наркотик за тях. Аз не съм виждал Божиите хора да са се стремяли да слушат музика. Писано да е възпяваме Господа в сърцата си. Това може да става и без да е във видима/чуваема музикална форма.

Музикалната форма на хваление към Бога е приятна и прилична (когато е настина със съдържание според Писанията), но не и задължителна. Това, че в наши дни няма "алтернатива" на безбожните песни (които се наричат "християнски") не означава, че това е "животоподдържаща" алтернатива. Като няма - няма (в този момент изпитайте дали слушането на музика ви е като "наркотик").

Бог ще издигне хора, които да правят Божии песни по Божия начин на Божието време. 

Владо

Тишо, разбира се, човек може да се пристрасти към музиката като към "наркотик". Разбира се, човек може да се пристрасти и към секса със жена си, към събирания със светии, към слушане на проповеди, към това да пише интернетно, да отсъжда , молитвата може да се превърне в идол, говоренето за Христос на невярващи и в събранието -  и т.н.и т.н. и т.н. Въобще, няма нещо, към което сърцата на чавешките чада да не могат да се прилепят и да не превърнат в идол, нали ?! Всичко, дори парадирането с вярата ни, например (имам впредвид неправедно парадиране, при което човек парадира, че е "християнин" и ходи в гордостта и самозаблудата на някои църковни лъжеучения, и в гордостта на плътта си ), което е вече мерзост, може да стане пошло и да дразни Божиите очи. Затова и първата, най- важна от всички заповеди , е : - Да възлюбиш Господа, твоят Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичкият си ум и цялата си сила- да нямаш други Богове, освен Йоеова.

Тук аз имам впредвид нещо друго. Святият Дух може да ни приповдигне в молитва, когато сме угнетени, можем да се видим с братя, които д ни окуражат, можем да просим от Бога помощ, когато сме онеправдани и т.н, но музиката има наистина една "бързопроцедурна " сила, да ни освежи. Е, ще каже някой- освежава ни, но дали ни приближава към Бога ? Ами, ще отговоря, то ичетенето на библията и проповядването и целият ни живот, въобще, може да си мислим, че е угоден на Бога , а да не е и да се заблуждаваме, като служим на своите си страсти. Затова Бог ни е дал -1- Святият Си Дух, Духа на истината, Който да ни води във всяка истина и -2- братството, с което "да сверяваме часовника си" и вярата си и стоенето си пред Бога.

Така мисля аз .
А относно съденето Яков ни казва : "10 Смирявайте се пред Господа, и Той ще ви възвишава. 
11 Не се одумвайте един друг, братя; който одумва брата или съди брата си, одумва закона и съди закона; а ако съдиш закона, не си изпълнител на закона, но съдия. 
12 Само Един е законодател и съдия, Който може да спаси и да погуби; а ти кой си та съдиш ближния си? " Яков4 (разбира се, че може да има и много пояснения към думите "брат/я", "ближен" и т.н, но да кажем, аз съм го написал принципно), също пише и : "9 Не роптайте един против друг, братя, за да не бъдете осъдени; ето, Съдията стои пред вратите." 5гл. Не искам "да се биеме със словото" - просто го пиша, ако искате и за размисъл- винаги се нуждаем от това.
  Тишо, а
ЦитатБог ще издигне хора, които да правят Божии песни по Божия начин на Божието време. 
, ми звучи твърде неудовлетворително - т.е. : Днес ако можем да направим добро- нека го правим. Ако можем да направим добро за братството като музика - нека го направим! Не говоря за плътски напъни. Така мисля аз.
  Поздрави.

хх

Tihomir

ЦитатА относно съденето Яков ни казва : "10 Смирявайте се пред Господа, и Той ще ви възвишава. 
11 Не се одумвайте един друг, братя; който одумва брата или съди брата си, одумва закона и съди закона; а ако съдиш закона, не си изпълнител на закона, но съдия. 
12 Само Един е законодател и съдия, Който може да спаси и да погуби; а ти кой си та съдиш ближния си? " Яков4 (разбира се, че може да има и много пояснения към думите "брат/я", "ближен" и т.н, но да кажем, аз съм го написал приницпно), също пише и : "9 Не роптайте един против друг, братя, за да не бъдете осъдени; ето, Съдията стои пред вратите." 5гл. Не искам "да се ибеме със словото" - просто го пиша, ако искате и за размисъл- винаги се нуждаем от това.

Същият Яков, който казва тези неща по-горе, казва в посланието си:
Яков 4:4. Прелюбодейци и прелюбодейки! Не знаете ли, че приятелството със света е вражда против Бога? И така, който иска да бъде приятел на света, става враг на Бога.
А това е справедливо съдене. И то пише до вярващи. Ако аз се изправя днес и кажа това в някоя църква, където има такова приятелство със света ще ме изгонят и ще кажат, че "съдя". Но ако им кажа - дайте да прочетем Яков 4-та глава. Ще я прочетем и на почти никой няма да му направи впечатление, че се говори за вярващите.

ЦитатДнес ако можем да направим добро- нека го правим. Ако можем да направим добро за братството като музика - нека го направим! Не говоря за плътски напъни. Така мисля аз.
Мисля, че Бог ще даде това, когато има правилна среда, в която да се хвали Божието име и хора, които да бъдат покорни на Бога с това да пишат Божии песни.

Иначе сега има много хора, които се напъват да пишат песни, но тези песни накрая стигат до обичайното място - комерсиалната медия или се пеят в безбожни събрания (говоря само за песни, които имат добро съдържание - въпреки, че аз почти не съм видял такива в България).

Мисля, също, че ако днес се правят такива песни, те трябва да се пеят на Бога само в събранията на праведните. Днес не се прави така - то не беше "евангелизаторски концерт", то не беше "християнски концерт", то не беше "християнска дискотека" и т.н.

Мисля, че заради тези неща в момента Бог не дава толкова песни, които са му угодни, за да не се омърсява Словото му - затова и в повечето събрания се пеят песни, които нямат нищо общо с Бога (това е лично мое мнение и мисля, че заради това е така - заради ревността на Бога, който не иска да даде Словото си в нечисти устни).

Watchman

Владо, когато седнеш в ресторанта и ти поднесат развалено ядене, или такова в което намериш вредни съставки и ти изразиш възмущение и недоволство, това СЪДЕНЕ на готвача и собственика на ресторанта ли е или е праведна констатация и преценка?

Когато под етикета "християнско хваление и поклонение" ти поднесат заквасена музика с желание за гнусна печалба, съдене ли е да изобличиш нечестието? Исус като изгони търговците от храма - съдене ли беше?

Забележи, че Исус никога не е гонил търговците от ПАЗАРА, но ги изгони от храма. И знаеш ли защо? В храма не се продаваха чушки и домати за консервиране. В храма се продаваха неща свързани с поклонението в храма! Вярата на Божиите хора беше обърната в средство за печалба и търговия. Това е което извика Божия гняв. Това е което Писанието нарича гнусна печалба.

Няма да е лошо да разсъдиш върху това и да сравниш как днес се експлоатира вярата на хората за търговия. И какво точно най-вече им се продава? Не трябва ли отново камшика да играе по гърбовете на търговците?

byFaith

Тихомир, напълно споделям написаното от тебе. И за мене по едно време "християнската музика" се беше превърнала в наркотик и уж да ме приближава, но реално симулираше--и ме отдалечаваше от--присъствието на Бога. Един наркотик не може да е добро нещо, бил той и с етикета "християнски".

Цитат на: Tihomir - Февруари 08, 2009, 22:43:47 PM
Писано да е възпяваме Господа в сърцата си. Това може да става и без да е във видима/чуваема музикална форма.

Това рядко се чува да се поучава в днешно време. Толкова хората по църквите са свикнали на "акомпанимент" и неусетно стават част от всеобщото лицемерие, макар и искрено да се опитват да хвалят Бога.

Вярвам, че само реалното познаване на Бога и пребъдването ни в Духа може да избави от човешкото и неистинското и да ни доведе до поклонение и хваление на Господа "в дух и в истина".

Поздрави!
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

mak

Цитат на: vminev - Февруари 08, 2009, 21:46:26 PM
Ами- когато дадете по-добра алтернатива, или се направи (от някой) нещо по-добро- о.к., но когато Божият народ няма сила за нещо по-добро (и ако щете- по-правилно), то тогава нека не отхвърляме това, което е в наличност и е добро.

Здравей Владо, ще дам линк към една статия (която сме пускали и преди) където се говори за "по-добрата алтернатива", за съжаление е на английски, ако има някой желание би било добро да я преведе.

http://www.scripturesongs.net/free_christian_music.htm
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8