• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Божият народ - Израел ?

Започната от etien, Януари 23, 2009, 17:56:46 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Nikolay

Може много да ви се иска, но не-жененето и отдаването на Бога е най-перфектното. Да видим Битие 2 глава, в стих 7 Бог създава мъжа (човека) и чак в стих 18 Бог създава жената поради нуждата която има мъжа от помощник.
Девството е първообраза на мъжа, колкото и да не ви харесва идеята понеже вече сте се оженили. Това е най-превъзходната форма, разделения на тази база има остава да ги намерите в цялото слово където и да са пръснати.

7 И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

18 И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.

Да мъжа се осквернява с жена и това го прави по-малко перфектен/превъзходен (както искате го наречете). При сношение винаги има кръв, а тя осквернява мъжа. Не случайно евреите имат закон при който и двамата да бъдат убити ако имат сношение при месечен цикъл на жената.

@small axe
Поради неразбирането ти на смисъла на девството ти отхвърляш, че тия 144000 ще ги има така както са описани. За това и ти показвам, проучи въпроса за да разбереш, както ти казва и Тишо, че тия хора ще ги има и те ще са само от евреите и то от конкретните 10 племена.
Или искаш да отречеш, че Бог избра Израел за Себе си и ги издигна повече от другите човеци в света ?

Или искаш да отречеш и думите на Павел ?:

16 Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.

Да не искаш да кажеш, че Павел си ги говори тия работи ей така колко да не заспи ? Осъзнай се ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

ЦитатДа мъжа се осквернява с жена и това го прави по-малко перфектен
Не, не се осквернява! Оскверняването не е това което ти си мислиш. Бог няма да създаде помощник на мъжа, с който мъжа да се осквернява. Бог такива работи не върши.. По думите ти -Бог е създал помощник на мъжа с който мъжа да се осквернява?!?!? Това е абсурдно да се твърди и говори за непознаване и на Бога и на Неговите праведни дела!

Цитатче Бог избра Израел за Себе си и ги издигна повече от другите човеци в света
Не си наясно КОЙ е Израел и КОЙ е от Израел.. Ти не разбираш изобщо какво Павел говори в римляни. Плътта, етноса няма значение, но духовното родство и обрязаното сърце.

Първо на юдеина и сетне на езичника е казано в определният контекст на цялото послание. Става ясно защо първо на юдеина и сетне на езичника. Защото първо спасението дойде до плътските потомци и когато те го отхвърлиха /като народ/- се отсякоха от маслината, станаха отсечени клони, сетене се присадиха езичниците и тази възлюбена която не беше възлюбена/диви клони/ стана възлюбена/опитомени клони/ според думите на пророк Осия и ще дойде ден в който само ОСТАТЪК от онези юдеи, плътски родственици на Авраам и те ЩЕ се присадят отново , за да е Маслината ЕДНО дърво!

С тези издигания на етноса, не правиш едно дърво а две дървета и делиш народа на две части, което Павел прави една обща част- НЕВЯСТА... Не си наясно с думите и ЦЕЛТА на Павел с тези думи. Чети и мисли.

А Тихомир да чете и мисли за нещата които говорихме с него в предните постинги и да види какво твърди писанието и какво той.

Едно и също няма сто пъти да го повтаряме..

Палко

Аз лично малко се обърках този спор за какво точно е. Дали за това, че тези 144 000 са израилтяни или някаква част от невястата? Дали били девствени физически или духовно? Дали девствеността е условие за святост и т.н   
Има ли толкова голямо значение дали са физически девствени или не, не знам. Но мисля, че текста явно казва, че това са хора от израилевите племена. И след като се изброяват от кое племе по колко са, се говори вече за едни друго множество хора в бели дрехи:

9. След това видях, и ето голямо множество, което никой не можеше да изброи, от всеки народ, и от всичките племена, люде и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си,
10. и викаха с висок глас, казвайки: Спасение на нашия Бог, Който седи на престола и на Агнето!

Това поне на мене ми говори ясно, че тези 144 000 са си израилтяни и нито small axe, нито Valipeti,  нито някой друг тука, колкото и праведен да е няма да има място сред тях. :) Това са си изкупени хора от Израелевия народ, които защо Бог е решил да изкупи не знам дали трябва да търсим. Това си е негово решение и толкова. Ама ние сме били равни с евреите, всички сме едно в Исус и т.н, Добре. Ама това тука е просто нещо друго, което няма отношение към Невястата. Иначе излиза, че самата Невяста е тези 144 000 и всъщност това са хората от които ще бъде съставлявана тя.

Второ, да кажа, че аз съм женен пък и също нямам интерес да защитавам тезата за "оскверняването с жена", но чета следното:

1. А относно това, що ми писахте: Добре е човек да се не докосва до жена.
2. Но, за да се избягват блудодеянията, нека всеки мъж има своя си жена, и всяка жена да има свой мъж.
3. Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа.
4. Жената не владее своето тяло, а мъжът; така и мъжът не владее своето тяло, а жената.
5. Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.
6. Но, това казвам, като позволение, а не като заповед.

От трите пасажа които съм подчертал, аз разбирам това.
Първо, по-добре е ако не се докосваш до жена. Написано е! Не си го измислям аз. Защо е така няма да задълбавам сега. Но явно има разлика между този, който е решил да се въздържа и този който е решил, че не може. Не че втория става неправеден и омърсен от жена си ,но е нещо като притчата с талантите. Все едно единия е с 5 таланта а другия с 2. Умножават различно и наградата им е различна. Това е моето разбиране.
Второ причината поради която е "по-добре" някой да се ожени и да има сексуални взаимоотношения е избягването на блудодеяние. Пак написано! Така че човек не съгрешава като се ожени и прави секс с този с който е станал едно пред Бог.
Трето, щом се казва, че лишаването от съпружеско сношение може да бъде за кратко време за предаване на молитва, това на мене ми говори, че явно секса има отношение към най-чистата форма на освещение. Пак да повторя, не смятам, че като човек прави секс с жена си, той се осквернява. Ако беше така Павел нямаше да дава наставление да не се лишават съпрузите един друг от сношение. Но за това кой до къде е решил да стигне в святост има. Щом явно е добре за времето в което се предаваш на молитвата да се лишиш от сношение......

Накратко това е което виждам аз в светлината на Словото. Лично смятам, че най-вероятно тези 144 000 ще бъдат физически девствени (за духовно изобщо не знам защо се говори, то е ясно, че няма да са се отдали на други религии), тъй като освен че смятам, че това може да е някакво "предимство", също така виждам, че в текста е използвано "жени". А в Откровение се говори за една жена която е Блудницата. Така че мене този текст не ме води към аналогия с фалшиви религии а смятам че си става въпрос точно за "човешки дъщери". Между другото не разбирам защо това се превърна в такъв проблем. Аз лично не се боря с това да приема, че някой може да има предимство пред мене в Царството. :) На много места в Словото аз виждам хора които имаха такова предимство пред другите. И не смятам, че това е някаква несправедливост. На тези които много е дадено, много ще се изисква. Това е принцип заложен в Библията:

15. На един даде пет таланта, на друг два, на трети един, на всеки според способността му; и тръгна.

Различни способности, различен капитал, различен резултат. Няма нищо несправедливо в това. Тази теория за абсолютното равенство на всички и всичко е всичко друго, но не и Библейска.

Имайте мир.

Nikolay

@small axe

Не се осквернява казваш, добре разясни ми тогава, защо според този стих долу е трябвало да се убият и двамата ?

18 И който легне с жена, която е в нечистотата си, и открие голотата й, той е открил течението й, и тя е открила течението на кръвта си; за това, да се изтребят и двамата изсред людете си.

Нали жена не може да оскверни мъж, как така са ги убивали и двамата - поради що ?

____
Относно разделянето, защо Исус тогава тук се изрази така ?

Матей 15:26
Той в отговор рече: Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кученцата.

Мислиш ли, че той не знаеше, че ще станем духовни наследници на Авраам, та да ни нарича кучета ?

small axe

ЦитатНе се осквернява казваш, добре разясни ми тогава, защо според този стих долу е трябвало да се убият и двамата ?

18 И който легне с жена, която е в нечистотата си, и открие голотата й, той е открил течението й, и тя е открила течението на кръвта си; за това, да се изтребят и двамата изсред людете си.

Нали жена не може да оскверни мъж, как така са ги убивали и двамата - поради що ?

"Която е в нечистотата си!" Ники
Първо тук има условие, което Бог е дал на старовременните да спазват.. Следва наказание- смърт!
Затова мъжете не са били с жените си когато са в нечистотата си.. Тоест са в месечният си цикъл..

Днес, ако някой прави това, няма да го убие никой, понеже предписанията в Моисеевият закон, не се съблюдават днес. Но ако днес мъж легне с жена си в нечитотата и, той също днес ще направи нещо неправилно и грешно..
Това не значи, че ако е с жена си когато не е в цикъл, се осквернява! Ти въобще.. тази разлика правиш ли я???

ЦитатОтносно разделянето, защо Исус тогава тук се изрази така ?

Матей 15:26
Той в отговор рече: Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кученцата.

Мислиш ли, че той не знаеше, че ще станем духовни наследници на Авраам, та да ни нарича кучета ?

Господ дойде ПЪРВО до плътските наследници на Авраам! Те бяха възлюбената!!! Езичниците не бяха, а бяха невъзлюбена, кучета!
Когато плътските наследници на Авраам/като народ/, отхвърлиха Своя Месия, той се обърна към езичниците и онази която не бе възлюбена - СТАНА ВЪЗЛЮБЕНА! Тоест кучетата, престанаха да са кучета, и се превърнаха в ДЕЦА на БОГА!

Явно ти и днес смяташ, че си куче. Не си, ако си Христов. Ако си Негов, ти си Божие дете , а не вече КУЧЕ. И като Божие дете, ти си наследник, пълноправен, по милост, и ВЪЗЛЮБЕН! Това е Божията велика премъдрост.
И Господ Исус ни демонстрира това, когато още бидейки кученце, тази жена, ПОРАДИ вярата си- получи милост. Тази жена ще е в царството Божие, като Божия дъщеря, поради Авраамовата вяра, която имаше..

Опитай се да разбереш тези неща, които си пишем. Ще се зарадваш в Господа, понеже Той е премъдър и щедър към всички които го призовават като ОТЕЦ..

Watchman

Тука идеята не е за оскверняване, а за ниво на отделеност. Идеята е че неженения мъж е по-отделен за Бога отколкото женения. Въпреки, че аз смятам, че особено в сегашното зло време семейството е по-важно за Божието дело, защото то е фундаментален градивен елемент на Божието царство. Но е имало времена, както ще дойдат такива, когато отделени мъже, или както Исус ги нарича "скопци за Божието царство" ще са необходими за Божиите цели на земята.

Именно такива скопци биха могли да бъдат въпросните 144 000 души.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

ЦитатТука идеята не е за оскверняване, а за ниво на отделеност..
..Именно такива скопци биха могли да бъдат въпросните 144 000 души.

да, Уочман, в сексуалните отношения между съпрузи, не може да става дума за оскверняване и тук в пасажите идеята не е такава..

Тоест под "осквернили със жени- девствени" трябва да се търси друго значение, а не сексуално..
Но си пише- осквернили, а не "ниво на отделеност", тоест има нещо с което тези 144000 НЕ са се осквернили. И какво е то? Пише жени, а в книгата откровение виждаме, две жени. Едната е блудницата Вавилон, която има дъщери, която разбираме, че е учение, религия, въпреки, че не го пише.. Имаме и жената на Агнето- Невястата..

Ето защо под осквернили с жени, съм писал, че е нужно/ според мен/ да се разбира- осквернили с други учения идещи от Вавилон. А не става дума за "скопци" с ниво на отделеност..

Защото тези, които не са се осквернили с други учения, не значи че са били несемейни и един вид"скопци".

Палко, никой не говори за равенство. Не веднъж се каза тук, че има единство в тялото , но има и награди..
Относно другото сме писали назад в темата доста..
А относпо 14 глава на откровение, ти хем казваш, че в секса в брака няма оскверняване и не може да има, та хем го виждаш, хем настояваш, че в 14 глава става дума за физ. девственици. Та нали там пише, че не са се осквернили с жени! Нали няма оскверняване в брака? Значи не става дума за буквални жени, а за фалшиви учения.. Ти сам виждаш аналогията с блудницата вавилон и нейните дъщери.. Хем го казваш че не може да се оскверниш в брака, хем те не се били осквернили. Противоречие... Няма оскверняване в брака!Господ не е направил мъжа и жената да се оскверняват в брак! Точно обратното..

Nikolay

@small axe

Аз разлика правя, но не обсъждаме това сега, а това което ти говориш.

По-горе го писах, но сега ще го спомена пак, жената дори да не е в месечен цикъл по време на сношение отделя малко количество кръв, както и мъжа (доколкото знам доста венерически болести се прехвърлят именно поради това).

Цитатда, Уочман, в сексуалните отношения между съпрузи, не може да става дума за оскверняване и тук в пасажите идеята не е такава..
Олеле... мислех да не ти ги вадя тия стихове...

16 Оня човек, от когото излезе съвъкупително семе, да окъпе цялото си тяло във вода и да бъде нечист до вечерта.   
17 Всяка дреха и всяка кожа, на която се намира съвъкупително семе, да се изпере с вода и ще бъде нечиста до вечерта.   
18 А и жената, с която се е съвъкупил мъж, и тя и той да се окъпят във вода и да бъдат нечисти до вечерта.   
19 Оная жена, която има течение, и течението от тялото й е кръв, да бъде нечиста седем дена; и всеки, който се допре до нея, ще бъде нечист до вечерта.   
20 Всяко нещо, на което е лежала в нечистотата си, ще бъде нечисто; също и всяко нещо, на което е седнала, ще бъде нечисто.   
21 И всеки, който се допре до постелката й, да изпере дрехите си и да се окъпе във вода и ще бъде нечист до вечерта.

К'во правим сега, а ? Нещо закона май не е съгласен с теб ?

Едните са девствени, защото не са се осквернявали с кръв и семенна течност ? Там пише, че тия 144000 не са се докосвали до жена ? Почваш ли да мислиш в тая посока ? Моисей при цялата си праведност, не можеше да види славата на Бог без да умре - що ли ?
Ето за това тези 144000 могат да научат песента, защото са святи/отделени/непорочни !

Ето и Watchman ти го описва даже по-добре от мен.

_____
ЦитатГоспод дойде ПЪРВО до плътските наследници на Авраам! Те бяха възлюбената!!! Езичниците не бяха, а бяха невъзлюбена, кучета!
Ама нали жената е една - ти що ги направи две ? :D Къде в Писанията се говори, че възлюбените са две ? Или казваш, Бог като не му харесала едната, захвърлил я и хоп с другата ? И накрая, някак си ги направил една понеже събрал наследниците и езичниците ? А бе ти четеш ли се ?

Вземи прочети пак Павел, той много добре ги описва нещата, прави разделение, но и обяснява.

А и не знам защо смяташ, че можеш ей така безгрижно да се преправиш на "маслина" култивирана в продължение на много поколения. Това, че те присаждат там, изрично ти казват да не се превъзнасяш, защото си там по МИЛОСТ, а не щото си се култивирал както "избраната маслина"...

Всеки си има място в Божието царство, не се опитвай да го правиш комунизъм където всички са равни. Пише си тия са 144000 които са избрани, отделени, култивирани ако щеш, и тяхната работа е да научат песента която никой друг не може, защото не са се осквернявали с жена, също и в устата им няма лъжа - и за тях се свидетелства, че са непорочни !
Ти можеш ли да се похвалиш с това нещо ? Ако не можеш къде се буташ там ?

Добре, ще е да си изясниш значението на кръвта - защото е важно.

small axe

ЦитатАз разлика правя, но не обсъждаме това сега
Е как правиш разлика, когато ти показах че ми цитираш нещо извън контекста, и то си има условие? Като видя че не е така.. правил разлика..

Николай!!! Ти не знаеш въобще за какво говориш.. Просто няма как да ти обясня, какви неща хвана извън конткст, привнесе ги в други теми и тн... Дано някой друг ти обясни. Аз наистина не мога.

Няма оскверняване в брака, това за което говориш не се отнася за оскверняване и девственост...С тия разсъждения си , бетер от католиците ейзуити.. Това което четеш в закона, няма общо с това което разискваме тук. Няма да го проумееш скоро, като гледам..

ЦитатМоисей при цялата си праведност, не можеше да види славата на Бог без да умре - що ли ?
Явно според теб, щото не е девствен..?!?!

За Вълюбената, разсъжденията ти , са пълна каша.. Ти явно не можеш да схванеш какво казва пророк Осия, за възлюбената , която не беше възлюбена, но стана такава..  Ники, имаш проблем с разбирането на текстовете и омесваш всичко.
Прочети на Уочман какво написах. Ти явно въобще не схващаш за какво иде реч..

ЦитатДобре, ще е да си изясниш значението на кръвта - защото е важно.
Няма нужда. Имало било кръв и било оскверняване.. Ами тогава е трябвало да избият всички женени, щото са осквернени, нали имало кръв?!?  Явно за теб сексът в брака е оскверняване. Спри за малко да пишеш и мисли върху досега написаното.

Valipeti

Брадвичке, пак ли говориш за девствениците? Нещо не те оставят на мира с тези твои вярвания и другите участници. Май на никой не му се открива така значението на текста, както на теб?!? Да не би само на теб Господ да ти е дал лично откровение или пък толкова си израстнал духовно, че всички останали да те следваме изподир, белким научим нещо по- дълбоко? Така ли е?
Добре, обаче нека пак малко да наблегнем на казаното от ап. Павел за девиците, щом още говориш за тях. Виж пак:

Има разлика между жена и девица: неомъжената се грижи за това, което е Господно — да бъде свята и в тяло, и в дух; а омъжената се грижи за това, което е световно — как да угажда на мъжа си.

Забелязваш ли, че апостола подчертава изрично 2 неща за святоста на девиците- ТЯЛО и ДУХ? Стремежа на неомъжената е да бъде свята и в тяло , и в дух. Как девицата е свята в тяло? Ами като няма контакт с нито един мъж-пази се девствена! Именно девствеността прави тялото и свято.
Докато при омъжената вече тялото и пренадлежи на мъжа и както обяснява апостола в началото на главата и тук го нарича ,,угаждане на мъжа си". Как угажда омъжената жена на мъжа си-ами тя трябва да владее сексуалните му желания или на днешен език, да го задоволява. Това не е грешно, казва апостола, във вярващо семейство, а и в невярващо. Но го нарича ,,грижа за това, което е световно"! Т.е. задоволяването на сексуалните желания ( а и не само) на мъжа ( жената) в брака са нещо добро само до толкова, до колкото се избягва Сатана да ви изкушава чрез това, че не можете да се въздържате. Да се избягват блудодеянията. Но това е грижа за световното-това е определението на ап. Павел! Девиците - да са святи в тяло и дух, а омъжените-да се грижат за световното! Затова, казва апостола, девицата прави ПО-ДОБРЕ от омъжената, ако си остане девица!!! Стига да може, кзва пък Господ Исус!!!
Така пише, така го чета. Айде сега контрирай ап.Павел, да му обясниш как не разбира Божият замисъл за мъжа и жената!
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

small axe

Не знам защо ме наричаш - Брадвичке? Но както искаш..
Някъде да съм ти казал да си ме следвал?
Ти въобще чете ли какво ти написах в предният постинг към теб?

Девицата е свята в тяло, защото се въздържа и не блудства, бидейки неомъжена! Така, поради способността да се въздържа е свята..

Семейната е свята в брака. Ти да не смяташ, че женените хора не са святи? Тоест отделени от грях..

МНОГО си объркан по този въпрос, Валипети, лошото е,че въобще не го допускаш дори.. Ти доскоро твърдеше, че не си от невястата, ами от сватбарите, също така убедено, сетне като разбра че не си прав, се направи на три и половина. Сега да не стане пак така? Но явно все ти е тази, като гледам. Абе тука, сякаш сте се събрали хора, които се ядосвате на различно от вашето мнение?! И някакви нападки се почват, циркове.

С тия разсъждения за тази девственост физическа, направо сте готови за монаси и монахини по православните манастири. Писанието и героите на вярата, нямат нищо общо с физическата девственост, вижте ги изброени в посланието до евреите, ни един девствен няма, но имат общо с духовно неоскверняване с лъжливи учения и чиста вяра.. [/u]Кой разбрал, разбрал. Май пак никой..

Nikolay

Правя, правя, и условието ти видях, така е има си условие. Но пък ти не ми отговори. Защо са ги убивали ? Какво толкова са направили като са имали сношение по време на цикъл, м ? Щото са ги убивали точно поради това ? Ако не е заради омазването с кръв - давай светни ме поради що е ? :)

Аз не съм разбирал - само да уточним, че не аз отричам закона - нали ? ОК, може и ние идващите от езичниците да не сме натоварени с тия неща, но това не променя закона, който Бог е дал - нали ?

И това, че ти не правиш връзка между двете не означава, че и аз не правя. Девствен - означава, мъж който не се е съвкупявал с жена. Закона пише какво се случва когато мъж и жена лежат заедно. Ти защо не правиш връзката между двете не знам...
Мога да ти извадя от контекста и, че когато мъж се съвкупява с блудница става едно с нея.

Цялото вадене от контекста за което ме обвиняваш е за да видиш - че текста говори ясно:

4 Те са ония, които не са се осквернили с жени, защото са девственици

Пък ти си обяснявай колко искаш, че били духовно такива. Аз ти показах ясно, че дори закона говори за нечистотата при сношаване. А същия този текст ти казва, че има оскверняване - ама нещо не ти изнася, защото почва да те засяга лично.

И никои не казва, че трябва да избием жените - Бог ги направи и ни ги даде.

Ха ето и Valipeti ти го обяснява, ама ти не... Да те питам апостол Павел девствен ли беше ?

И да уточним, това че си бил с жена, не те прави омразен на Бог, просто те слага в друга категория, за други неща полезен.

Valipeti

ЦитатНе знам защо ме наричаш - Брадвичке?

Ами така чета, че пише. Или не пише така?

ЦитатДевицата е свята в тяло, защото се въздържа и не блудства, бидейки неомъжена! Така, поради способността да се въздържа е свята..

Щом казваш, че святостта на девицата и омъжената е еднаква, тогава защо девицата да бъде свята по трудния начин, а омъжената по лесния? Защо едната да се лишава от мъж, семейство, потомство...,за да е свята, а другата да постига същият резултат, наслаждавайки се на изброените неща? Нали и двете са еднакво святи, според теб? Но апостолът не казва като теб! По-добре е, казва той, девицата да си остане девица и да не се омъжва ако може разбира се. Защото омъжената не греши като се омъжва, но се грижи за това, което е световно- как да угажда на мъжа си!
Така казва апостола - не ти ли харесва?

ЦитатСемейната е свята в брака. Ти да не смяташ, че женените хора не са святи?

Не смятам бе брадвичке, нали това ти обяснявах досега - женената (женения) не е грешен за това, че е женена(женен) и е свят на Господа. Но Така щото, който омъжи дъщеря си девицата добре прави; а който я не омъжи, ще направи по-добре. Така казва апостола - не ти ли харесва?

ЦитатТи доскоро твърдеше, че не си от невястата, ами от сватбарите, също така убедено, сетне като разбра че не си прав, се направи на три и половина.

Брадвичке, все още не съм разбрал, че не съм прав. Невястата, за която говориш, ако се задълбочиш в Словото ще разбереш, че е по-широко понятие. Например, пише че Невястата е светия град Ерусалим, който слиза от небето! Той се състои от стена с 12 порти- всяка една с името на едно от 12-те израилеви племена. И 12 основни камъка, всеки с името на  един от апостолите на Агнето. Какво ще кажеш за имената Рувим, Симеон...и др? Те са част от Невястата заедно с апостолите на Исус и останалите светии от Църквата! Искам да кажа, че Невястата се състои от всички светии на Господ от началото на създанието до последния ден на този свят. Още ти наблегнах как в пс. 45 псалмиста казва : Царски дъщери има между твоите почтени жени и още Нейните другарки, девиците, които я следват, ще ти се доведат, -
15 С веселие и радост ще се доведат; Ще влязат в царския палат.
. Но ти понеже имаш определено вярване, тук ще кажеш, че Исус не е многоженец-нали? Не, Исус не е многоженец, но всички светии са му жени или казано по друг начин всички са Невястата Му. Обаче е казано и още нещо :

Отдясно ти е поставена царицата в офирско злато... Всеславна е царската дъщеря във вътрешността на палата;
Облеклото й е златоткано.
14 Ще я доведат при царя с везани дрехи;
Нейните другарки, девиците...

И пееха като че ли нова песен пред престола и пред четирите живи същества и старците; и никой не можеше да научи песента освен сто и четиридесет и четирите хиляди, които са били изкупени от земята.

И каза ми: Напиши: Блажени тия, които са поканени на сватбената вечеря на Агнето.

Всички са невястата Му и ще са с Него завинаги, обаче само някои могат да пеят Песента! Само една е отдясно , във вътрешността на палата, а другарките и девиците я следват...! Сватбата се вдига  и тъй, ония слуги излязоха по пътищата, събраха всички колкото намериха, зли и добри; и сватбата се напълни с гости.
Нали можеш да различиш Невястата от гостите? Но и те - гостите са на Сватбата! И те участват във вечния празник! Добър ли е Бог?
Та Невястата са всички участващи в Сватбата на Агнето, макар и да ти е трудно да го разбереш, но всеки на определената си от Домакина "маса"! Някои са по-надясно до Младоженеца, други по-наляво! Какво да се прави - това е положението! :)
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Палко

Small Axe, прав си. Така като съм го написал излиза, че има противоречие. Но това е така поради различното разбиране за думата "оскверняване". Но е моя грешката, че съм го написал така.
Сега, когато става въпрос за сексуални взаимоотношение е сложно. В Библията има стихове които хем ги позволяват, хем пък ги определят като нещо не толкова добро. Имам в предвид това:

16 Оня човек, от когото излезе съвъкупително семе, да окъпе цялото си тяло във вода и да бъде нечист до вечерта.   
17 Всяка дреха и всяка кожа, на която се намира съвъкупително семе, да се изпере с вода и ще бъде нечиста до вечерта.   
18 А и жената, с която се е съвъкупил мъж, и тя и той да се окъпят във вода и да бъдат нечисти до вечерта.   

Така. Тука ясно се казва, че и двамата стават нечисти. Защо? Моето разбиране за това е подобно на мнението на Valipeti. Секса е нещо което касае плътта. Въпреки всички  приказки които сме слушали или самите ние говорили за това, че секса е нещо свято, той не е. Той има отношение единствено към зачеването на деца и към плътското удоволствие. Та всеки от евреите, който правеше секс преди, после е бил "нечист" за определено време или по-точно до вечерта. Това че го пише в Закона, не го прави невалидно! Това че закона няма сила над нас не променя естеството което сам Бог е заложил в него. Защото закона е образ и подобие на духовните неща. И това, че сега Исус е нашата единствена и постоянна жертва, не променя естеството на секса. Но поради Него ние нямаме нужда да правим ритуали за очистване. И точно както Исус казва на фарисеите, че поради човешката слабост и похот, мъжа тогава си е вземал повече от една жена и го отмени това тъй като не е по Неговата воля а е било позволено поради слабостта на плътта, по същия начин Павел казва, че е "по-добре човек да не се докосва до жена", но за да се парира слабостта, нека всеки отдава дължимото един на друг. А за всеки човек това дължимо е различно понятие. Някои не могат и ден без секс(което си е проблем отвсякъде), други не могат седмица а за някои и година не е проблем.
В Едемската градина секса едва ли го е имало. И както се възстанови модела "един мъж на една жена", защото така ги създаде сам Бог(не един Адам и три Еви),  така е много вероятно в тези 144 000 да се възстанови "идеалния първообраз на човека".  А и всеки който е стоял в присъствието на Исус(Агнето), може да свидетелства, че в такова време и през ум не му е минавало за тези неща. Та аз лично ги виждам тези 144 000, като такива хора. Които са образ и подобие на Исус и както той още от детството си е бил чист и непорочен, така ще са и те. Ти самия можеш ли да кажеш, че никога не си блудствал или прелюбодействал? Колко са тези които нито в плътта си, нито в ума си са прелюбодействали и блудствали? Напразно ли Исус каза, че ако само погледнеш жена за да я пожелаеш, ти вече си прелюбодействал с нея? На това никой не отдава особено значение сякаш не е казано от самия Исус. Хората си мислят, че  то казано ама не може да е същото. Дали не може? И дали тогава ще се намерят много които не са осквернили себе си нито в плътта, нито в ума? И ако сега когато сме пораснали и искаме да овладеем мислите си или както казва Петър, "да се препашем през интимните си помисли", то като бяхме подрастващи тинейджъри пак така ли беше? И кое ни вълнуваше повече тогава? Исус или това което вълнува всеки един пубер, включително и безразборното дори сексуално пожелаване? А тези 144 000 като нас ли ще са? Не. Те са изкупен първи плод с новото естество което ще имаме. А то е далеч от това което сме в момента.
За това когато погледнем думата която е използвана за "оскверняване" в Откровение, виждаме значението опетняване или замърсяване. Поне Стронг дава това. Явно има някакво "опетняване" щом в закона нарича тези които са се съвъкупили нечисти. Как го обясняваш ти това? Защо са били нечисти? И защо сега да са чисти? Според мене точно както Павел казва, това си е позволение заради слабостта на човека. Но в същината си " да не се докосваш до жена" е било по-добро и той точно това казва. А тези 144 000 определено са "по-добри" от другите. Включително и в това.

А за аналогията между жените и Блудницата, не разбирам защо си толкова затвърден в нея. Това е адвентна теория, която стига дори до там, че тези 144 000 щели да бъдат всъщност само от адвентната църква а защото тя е единствената законна невяста а другите са онези които са се осквернили с други църкви. На мене това никак не ми звучи правдоподобно.  Но всъщност тя темата май вече се поизмести около това оскверняват ли се мъжа и жената, като правят секс или не. И ти се хващаш точно за това оскверняване и поради това, че не смяташ секса в семейството за някакво "опетняване", заключваш че тези жени трябва да са фалшиви религии. Но пак да повторя. На който му е дадено много(да бъде от 144-те хиляди) много и ще се изсиква(да покрие стандарти които не са за другите). И точно както на езичниците не беше наложено друго бреме от закона освен:
20. но да им пишем да се въздържат от оскверненията чрез идоли, чрез блудство и чрез ядене удавено и кръв.
, то на тези които не са от 144-те хиляди не им е наложено това да бъдат девствени.
И завършвам с думите на Павел:
1. А относно това, що ми писахте: Добре е човек да се не докосва до жена.
2. Но, за да се избягват блудодеянията, нека всеки мъж има своя си жена, и всяка жена да има свой мъж.
3. Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа.
4. Жената не владее своето тяло, а мъжът; така и мъжът не владее своето тяло, а жената.
5. Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.
6. Но, това казвам, като позволение, а не като заповед.

Тези които владеят своето тяло, нямат нужда от това позволение. :) За тях ще е по-добре да не се женят и да бъдат с Агнето където и да отиде.

Имайте мир!

small axe

Ники,
това което пишеш:
ЦитатПравя, правя, и условието ти видях, така е има си условие. Но пък ти не ми отговори. Защо са ги убивали ? Какво толкова са направили като са имали сношение по време на цикъл, м ? Щото са ги убивали точно поради това ? Ако не е заради омазването с кръв - давай светни ме поради що е ? :)

Ако в сношението между съпрузи, когато жената не е в цикъл, има оскверняване, и имало кръв и тн, твоите размишления и ти приравняваш това, с оскверняването в цикъла и тн, то тогава следва, че е трябвало Соломон, Давид, Урия, Саул и всички които са били женени и то за повече жени, да бъдат убити, защото са се осквернили сс кръв, дори малко.?!?! До подобни абсурди водят твоите разсъждения и ти не го разбираш.

ЦитатМога да ти извадя от контекста и, че когато мъж се съвкупява с блудница става едно с нея
Ти нямаш право да вадиш нещо от контекста за да си доказвал друго нещо! Така се правят лъжеученията..
Оскверняването при блудство и с блудница, нямат нищо общо с сексът в семейството и чистотата в брака.
Недевственият женен мъж, не е нито осквернен, нито скверен, нито ПО- МАЛКО свят от нежененият.
......!!!!!
Запиши си го някъде това, на стената ако щеш с големи букви и мисли върху това.. Не става дума кой колко бил свят , отделен от грях, понеже в сексуалните отношения в брака НЯМА съгрешаване и оскверняване, затова святоста да се използва тук е неуместна и изкривява всичко..

Не искам да се занимавм повече да ги говорим с тем тези работи, Ники. Просто ще преливаме от пусто в празно. Не се сърди, но според мен наистина не си наясно какво твърдиш.
---------------------

Валипети,
това което казваш, че ми било трудно да го разбера, че невястата била широко понятие, че всички Божии хора преди 1то пришествие са невястата-- Аз ти го обяснявах на теб по рано!
Сега излиза, че не съм го разбирал, а ти ми го обясняваш?!:))
Та ти казваше че не си част от невястата а сватбар а сега обърна плочата, обаче излече че аз дето ти го обяснявах това.. не съм го разбирал. Това е направо... смехория..

Сега пак за девствеността:
казваш-
Цитат"Щом казваш, че святостта на девицата и омъжената е еднаква, тогава защо девицата да бъде свята по трудния начин, а омъжената по лесния? Защо едната да се лишава от мъж, семейство, потомство...,за да е свята, а другата да постига същият резултат, наслаждавайки се на изброените неща? Нали и двете са еднакво святи, според теб?"
Не се сравнява в текстовете святоста на омъжена и неомъжена! Няма сравнение между тях- едната по- свята, другата по- несвята. Говори се за отговорности и служение. Десет пъти го пиша вече- едната служи по един начин, другата по друг. Едната не е по- велика и свята пред Бога от другата. Няма такива неща каквито ти заключаваш..

Така щото, който омъжи дъщеря си девицата добре прави; а който я не омъжи, ще направи по-добре

тука не четеш, че прави по- добре, защото едната ставала повече свята от другата..
А защото за нея ще е по - добре. Но ако не може да се въздържа е нужно да се ожени. Няма в писанието призив за физическа девственост, обвързан с по- голяма святост пред Бога!! Понеже святоста е свързана с липса, отделеност от грях, а в брака в секса няма грях!
Има по добър вариант за човеците в плът, да са несемейни, защото така грижите имм ще са по - малки, а апостолът ги жали!
Докога ще се разправяме за такива елементарни неща? Текстовете ги използвате във вашата парадигма за някаква голяма святост на девствените, а те не говорят за това , а за чисто практически за ежедневието.. Няма да разберете, почти се убедих..

Палко пишеш:
ЦитатВъпреки всички  приказки които сме слушали или самите ние говорили за това, че секса е нещо свято, той не е
Не , Палко, сексът в брака няма отношение към святоста. Той е добро нещо, не зло или скверно и оскверняващо..

Не става дума за блудството и прелюбодейството, сякаш са едно и също със сексуалните отношения в едип брак на вярващи. Не са. Блудството и прелюбодейството за зло. Но физическата недевственост в брака е нещо добро.
Когато говорите за 144000 според вас физ. девтсвеници, то вие все визирате блудството и прелюбодейството. Осверняването с жена, може да е стане ако блудстваш и прелюбодействаш, а не ако си девствен. Защото в брака не си вече девствен, но  и НЕ СЕ ОСКВЕРНЯВАШ с жена си! ЗАтова ви пиша сто пъти, че не се визира буквална физ. девственост, а не оскверняване с лъжливи учения.
А вие ако щете си вярвайте вашите физически, и плътски девствености. Това не е така. Няма смисъл вече едно и също. Явно за вас монахините и монасите по манастирите са най святите хора и ще са най - най- близо до Бога на тн трапеза, а Авраам, Исак, Яков, Давид и всички останали герои на вярата които НЕ СА ДЕВСТВЕНИ, а ОСКВЕРНЕНИ според вас с жени няма да са толкоз близо.. Това е абсурдно, просто, да обвързвате плътската девственост с духовните благословения. Бог не прави това, ни Павел говори за по - голяма святост, но говори за по безгрижен живот и повече време за Бога, а не за угаждане на мъжа.

ЦитатТези които владеят своето тяло, нямат нужда от това позволение. :) За тях ще е по-добре да не се женят и да бъдат с Агнето където и да отиде.
Значи, според теб Палко, НЕЖЕНЕНИТЕ следват Агнето където и да иде, а женените не!?!?!?!?!! По голямо добавяне към писанието скоро не съм срещал!!!! :((((

НЯМА налагане за девственост, както ти пишеш че имало , накрая на постинга си!! Няма такова нещо. Само католиците имат - наложена девственост..Девствеността физическата не е свързана със святостта. Има много девствени вярващи, които са далеч от святоста, и много недевствени, които ще седят най- близо до Бога. Един пример е нашият баща Авраам и Моисей и тн.

Вие сте тотално объркани братя по този въпрос. Направо ми е жал като ви чета....Лошото е че няма да разберете и ще продължите така. безсмислено е на този етап. Четете досега писаното и дано Бог ви отвори очите..

Имам чувството че говорим на различни езици и явно е така!

Вие, братя, не съзнавате че текстовете които си мислите че ви подкрепят тезите, не говорят за това което си мислите.. Обясних няколко пъти за какво говорят, но без резултат... Недевственият Авраам, не е по- малък, или по далечи по осквернен, пред Бога от девственият апостол Павел /ако е девствен естествено/. Това няма отношение към святоста!

напишете каквото искате, и предлагам да спрем по темата и всеки да чете и мисли над досега написаното. Другото е ялова работа..