Author Topic: Новини за Генно Модифицирани Храни  (Read 32385 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Новини за Генно Модифицирани Храни
« on: November 23, 2007, 11:28:50 AM »
Пускат храни-мутанти на българския пазар

Източник: http://bulgaria.actualno.com/news_135315.html
   
Рибодомати и картофоягоди може да излязат по сергиите догодина, след като "Държавен вестник" публикува специална тарифа.

5 300 лв. е таксата за издаване на разрешително за пускане на пазара на генетично модифицирани организми и за освобождаването на комбинация от ГМО като продукти или съставки на храни.

Толкова трябва да платят гражданите или фирмите, които вече са получили разрешение, чийто срок изтича. Това пише в тарифата за таксите, публикувана в "Държавен вестник".

Тя е одобрена на заседание на Министерския съвет на 12 ноември. Публикуването на тарифата за пускане на ГМО на българския пазар е заложено в едноименния закон, приет през март 2005 г.

Гласуването в парламента на проекта преди повече от две години и половина бе съпроводено с протести и скандали. Причината бе, че ГМО са несъвместими с отглежданите по природен начин плодове, зеленчуци и индустриални култури и дори опасни за тях.

Освен това се появи информация, че влияят зле на хората и на животните, на които служат за храна, уточнява вестник "Монитор". Към момента ГМО са забранени в Европейския съюз (освен един вид царевица). Причината е, че не е доказана по безспорен начин тяхната безопасност.

Генетична мутация се получава тогава, когато по изкуствен начин се отделят елементи от гените на едно животно или растение и се принесат в ДНК-то на други.

Например взема се част от гените на риба, "отрязва" се ДНК-то на домата и на "освободеното място" се поставят елементите от гените на водното животно. Това се прави, за да не се развалят бързо доматите.

В резултат зеленчукът-мутант издържа до 30-40 дни. Учените са сигурни, че новият организъм не е само домат или само риба, а нещо трето. Какво точно обаче, все още не се знае.


Съгласно действащия у нас Закон за ГМО на етикета на всяка храна трябва да има информация, ако в нея се съдържат съставки с генни-мутанти. Това обаче най-често не се прави. На няколко пъти на родния пазар са откривани стоки с такива съставки, без за това да е обявено по подходящия начин.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3409
Re: Новини за GMO
« Reply #1 on: December 26, 2007, 16:35:25 PM »
Вчера слушах интервю с Alan Watt който освен всичко друго е и изследовател на новия световен ред. В предаване на живо зрител му зададе въпрос във връзка с генетично модифицираните храни. Той каза, че тези храни са се продавали тайно много преди да стане известно за тях чрез тайни споразумения на Монсанто с правителствата.

Също така каза, че тези хора освен модификации на организмите да бъдат по издържливи, вероятно правят и други тайни модификации, които присъстват, но не биват оповестени, като например вграждане на психотропни вещества и наркотици за въздействие на населението.

Мисля, че трябва още по-сериозно да се отнесем към този проблем.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Новини за GMO
« Reply #2 on: January 23, 2008, 09:10:43 AM »

В девет вида вафли има соя - мутант

"Генномодифирани организми открили еколози в сладкиши, сосове и ядки. Самите вносители на съставки дори не подозират, че може да са вредни..."

в-к Монитор
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Новини за GMO
« Reply #3 on: February 24, 2008, 14:58:09 PM »
Генно модифицираните храни стават все по-популярни

Покачващата се цена на стоките ще ускори приемането на генно модифицираните храни от хората по света. С достигнатите ценови рекорди на пшеницата, царевицата и соята, все повече ще стават онези, които са готови да отстъпят от желанието си да се хранят здравословно, пред това да имат повече храна на по-ниска цена, коментира Ройтерс.

Правителствата на много страни по света, ще бъдат принудени да ускорят приемането на закони регулиращи биотехнологията в селското стопанство, за да предпазят населението от недостиг на хранителни ресурси.

"Единственият начин да се справим с все по-голямото търсене е като приемем, че без генно модифицирани храни няма да можем да изхранваме цялото население на планетата", коментира Пол Шиклер вицепрезидент на DuPont. "Нужна ни е по-висока производителност в аграрния сектор, което може да дойде само посредством биотехнология", продължава той....

Повече тук:

http://money.ibox.bg/news/id_247168670
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #4 on: February 27, 2008, 13:53:43 PM »
Това може да е и стара новина, но ще я пусна.

Генномодифицираните храни ни застигат

Знаете ли по какво се различават на вид и вкус царевицата от генно модифицираната й братовчедка? Или пък какви са качествата на генетично модифицираната соя? Не знаете, но едва ли е, защото не сте опитвали. Разликата между двата вида култури не може да бъде направена със сетивата. Необходими са специални изследвания.
Всъщност обаче у нас никой не може да бъде сигурен какъв точно е произходът на продуктите, които му се предлагат в хранителните магазини. Защото и производителите, и търговците все още не са задължени да обозначават на етикетите наличието на генномодифицирани организми (ГМО). Затова и потребителите не биха могли да знаят какъв например е произходът на соята, която е една от задължителните съставки в шоколадите и шоколадовите продукти. А у нас тя се внася предимно от Бразилия, където 50% от произведената култура е генномодифицирана.

....

Проблемът с производството на ГМО е много сериозен, защото веднъж замърсени, културите и земята трудно могат да бъдат почистени от хибридите. "В същото време натискът върху фермерите е много голям", твърди Светла Николова. Според нея обаче родните производители не са готови за експерименти с ГМО, най-малкото защото нямат опит с принципите на работа на компаниите, които предлагат такива семена.

.....

В началото фирмите привличат клиенти с много приемливи условия - ниска цена на семената, гарантирано изкупуване, обещания за големи реколти и високи доходи. Обикновено обаче в договорите им с продавачите няма ясни клаузи. "Така на много места по света производители пострадаха, защото се оказа, че са задължени всяка година да купуват нови семена от конкретната компания, при това вече не на промоционални цени", разказва Светла Николова.

...

Проблемът с ГМО-културите е, че преди да бъде изследвано цялото им въздействие върху здравето и екосистемите, те вече се произвеждат и не могат да бъдат контролирани. Учените вече имат доказателства за алергии и антибиотична резистентност в резултат на употребата на такива продукти, макар да не могат да направят категорични изводи за цялостното въздействие на хибридите върху човека.

....

98% от пазара на генномодифицирани култури се държи от 4 мултинационални компании. Това са Monsanto, Bayer, Syngenta и Dow. Monsanto държи 90% от всички патенти на ГМО, а по данни на Европейската комисия на пазара на семена в Европа Bayer държи 44%, Syngenta има 25%. В Европа освен това около 95% от производството на царевица е за фураж и почти всички произвеждани семена са хибриди и не могат да се репродуцират.

...

Един от най-големите рискове при производството на генномодифицирани семена са т.нар. технологии-терминатор. При тях семената, които се получат от едно растение, не могат да бъдат използвани за нова реколта семена. Традиционните култури дават възможност на хората сами да си произвеждат семена, но сега технологиите ги задължават новите посеви да се осигуряват от фирмите, които търгуват с тях. Освен това обещанията за високи добиви не отговарят на истината, защото след 3-4 години системата започва да се съпротивлява на силните антибиотици, с които се третират ГМО. В същото време въпросните препарати унищожават всички останали култури.


Източник: http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2249&sectionid=5&id=0001601
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 206
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #5 on: February 27, 2008, 15:47:50 PM »
И тази статия в никакъв случай не е нова, но поне за мен хвърля доста нова и непозната информация отностно ГМ храни, с която би трябвало да сме запознати. Всичко е описано доста точно и в дълбочина, като се има предвид, че това не е статия от научно списание.

Третата световна война идва в твоята чиния*
от д-р Десислава Дуриданова

Отворено писмо до президента на Българска Академия на Науките Акад. И. Юхновски от старши научен сътрудник, д-р Десислава Дуриданова с изложение на проблема за генетично-модифицираните организми и генетично модифицираните храни от гледна точка на опасностите за човешкото здраве

-------------------

Д-р Ървин Чаргов (Erwin Chargoff), известен биохимик и често наричан "баща на молекулярната биология", предупреждава, че технологията на генното инженерство (ГИ) представлява по-голяма заплаха пред света отколкото ядрената. Той пише в автобиографията си за ГИ: "Струва ми се, че науката прекрачи граница, която трябваше да остане непреминавана...

Не можете да унищожите една новосъздадена форма на живот... Тя ще ви надживее и вас, и децата ви, и внуците ви. Една необратима атака върху биосферата е нещо, което предишните поколения не можеха и да си представят, и за което много би ми се искало да не нося вина." Проф. Ричард Лейси (Richard Lacey), микробиолог и лекар, една от известните фигури в науката за храненето, още през 1995 г. се изказва остро срещу въвеждането на генно изменените храни (ГИХ) поради "буквално неограничените рискове за здравето, които крият".
 
"Всъщност, почти невъзможно е да се измисли опитна постановка, чрез която да се оценят ефектите върху здравето от попадналите в хранителната верига ГИХ, нито пък има каквато и да е обоснована причина от хранителен или обществен характер за тяхното въвеждане."

Проф. д-р Мае Уан-Хо от Великобритания: "ГИ преминава отвъд конвенционалното развъждане и получаване на нови видове, като използва изкуствено създадени паразитни генни елементи, включително и вируси, които носят и вкарват противоестествено гени в клетката." Професорът по генетика от САЩ Джо Каминс: "Вероятно най-голямата опасност от генно манипулираните култури идва от внедряването в тях на модифицирани вируси и вирусни гени; генетичните рекомбинации могат да доведат до спонтанното възникване на нови, изключително болестотворни вируси... Изменените вируси биха могли да предизвикат глад чрез унищожаване на реколтата и много сериозни заболявания по хората и животните" . . .

Броят на съдебните дела и масовостта на заболяванията, предизвикани от алергични реакции спрямо ГМ царевица и соя в САЩ през последните 10 години е толкова голям, че е просто невъзможно да бъде разказано за всички тях в нещо по-скромно от обемиста книга . . .

Бе показано, че в резултат на взаимодействието между генетичната информация от клетките на организма-консуматор и така постъпилата чужда ДНК се образува смесена ДНК молекула, която става интегрална част на клетъчния геном (този процес се нарича вертикално предаване на гени vertical gene transfer) и се предава по наследство на плода . . .


Цялата статия можете да прочете тук:
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=194613.

Един въпрос, на който всичко това ме навежда--който може и вече да е бил задаван--е, има ли начин да разберем една стока в българските магазини дали е генно-модифицирана или не? Само "био" продукти ли можем да купуваме, за да избегнем подобни последици?

Бог да ни дава кураж в тези зли времена. Да не се плашим от тези, които могат да унищожат тялото ни.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 206
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #6 on: February 27, 2008, 15:54:51 PM »
Бих искал да ви напомня какъв е нашият Бог, Който ни е призовал да Му служим, с този пасаж от Йов, 34-та глава:

Job 34:7  Кой човек е като Иова, Който укорява Бога, както пие вода,
Job 34:8  И дружи с ония, които вършат беззаконие, И ходи с нечестиви човеци?
Job 34:9  Защото е казал: Нищо не ползува човека Да съизволява с Бога.
Job 34:10  Слушайте ме, прочее, вие разумни мъже. Далеч да бъде от Бога неправдата, И от Всемогъщия беззаконието!
Job 34:11  Защото ще въздаде на човека според делото му, И ще направи всеки да намери според пътищата си.
Job 34:12  Наистина Бог няма да извърши насилие, Нито ще извърне Всемогъщият правосъдието.
Job 34:13  Кой е възложил на Него грижата за земята? Или кой Го е натоварил с цялата вселена?
Job 34:14  Ако прилепи Той сърцето Си само към Себе Си, И оттегли към Себе Си Духа Си и душата Си,
Job 34:15  То ще издъхне заедно всяка плът, И човекът ще се върне пак в пръстта.
Job 34:16  Сега, ако си разумен, чуй това; Слушай гласа на думите ми.
Job 34:17  Ще властвува ли оня, който мрази правдата? И ще изкараш ли виновен мощния Праведник,
Job 34:18  Който казва на цар: Нечестив си, На князе: Беззаконници сте,
Job 34:19  Който не лицеприятствува пред първенци, Нито почита богатия повече от сиромаха, Понеже всички са дело на Неговите ръце?
Job 34:20  В една минута умират - да в полунощ; Людете им се смущават и преминават§ И мощните биват премахнати не с ръка.
Job 34:21  Защото очите на Бога са върху пътищата на човека, И Той гледа всичките му стъпки.
Job 34:22  Няма тъмнина, нито мрачна сянка, Гдето да се крият ония, които вършат беззаконие.
Job 34:23  Понеже Той няма нужда втори път да изпитва човека, За да дойде на съд пред Бога.
Job 34:24  Без дълго изследване сломява силните, И поставя други вместо тях.
Job 34:25  Прочее, Той познава делата им; И събаря ги нощем, та те се смазват.
Job 34:26  Удря ги като нечестиви Явно там гдето има зрители,
Job 34:27  Понеже се отклониха от Него, И не зачитаха ни един от пътищата Му,
Job 34:28  Така че направиха да стигне до Него викът на сиромасите, Та Той чу вика на угнетените.
Job 34:29  И когато Той успокоява, кой ще смути? Когато крие лицето Си, кой може да Го види? Безразлично дали е сторено това спрямо народ или спрямо един човек, -
Job 34:30  За да не царува нечестив човек, Човек, който би впримчвал людете

"Обаче, когато дойде Човешкият Син ще намери ли вяра на земята?"
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #7 on: June 06, 2008, 21:09:55 PM »
Значи ще трябва колкото може да си произвеждаме ние зеленчуците и изобщо храните.Доста страшно взе да става в света.
Има ли начин да разберем,кои храни са генно модифицирани без да сме информирани за тях или това предполагам никак не е възможно?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3409
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #8 on: June 06, 2008, 23:09:03 PM »
Да, трябва да си произвеждаме колкото може, докато все още не са ни забранили, защото и това са приготвили.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #9 on: June 10, 2008, 00:28:37 AM »
Не се бях замисляла,че може и това да направят след време.Сигурно предстоят неща,които никога не сме предполагали.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3409
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #10 on: June 10, 2008, 01:42:56 AM »
Ето още една новина за ГМО.

Днес чета съдържанието на един черен шоколад (това е сред малкото "сладки" неща които ям, понеже считам черния шоколад за полезен в малки количества).

Та на опаковката пишеше - емулгатор: соев лецитин (без ГМО). По принцип шоколад не се прави без лецитин, той е ключова съставка. И ми направи впечатление че на този шоколад изрично са упоменати, че не е използвана генно-модифицирана соя. Което от своя страна ми припомни нещо, което знам от преди, но не го бях свързвал със шоколадите, а именно, че почти всички соеви продукти на пазара са генно-модифицирани. Съответно почти няма шоколади и шоколадови изделия в които да няма ГМО, най-малкото защото соята присъства там задължително.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

goodwill

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 14
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #11 on: June 12, 2008, 13:46:52 PM »
За каква забрана става въпрос? Да не произвеждаме ,защото сме търговци и продаваме или изобщо няма да ни е разрешено да си произвеждаме сами например лук ,само за наши нужди?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #12 on: June 12, 2008, 14:09:49 PM »
Има едно нещо - закон или не знам как се нарича, което се казва Codex Alimentarius, което има за цел да регулира храните в света. С други думи, да казва кои храни са добри за ядене, а кои ще са забранени. Това нещо е създадено от Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) и World Health Organization (WHO), също така признато и от World Trade Organization (съжалявам че не знам цялостните български наименования).

Ето основния принцип който предстои да бъде въведен:

До сега е било, всички храни които не са забранени, са позволени.

А сега ще бъде:

Всички храни които не са позволени, са забранени!

Значи на практика, те имат листа от "позволени" храни, витамини итн, а всичко друго е забранено. Сещате се кой може да създаде такава листа, и как това ще се ползва само, и колко това е зло. В тези "забранени" храни ще има много, много полезни храни и растения, които Бог е създал, но те няма да ги позволяват. Разбира се този Codex Alimentarius е създаден с помоща на голямите коорпорации, а кой стои зад тях е друг въпрос.

Тъкмо намерих една информация по темата на български.

Ето едно добро видео  по темата също.

За повече информация.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3409
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #13 on: June 12, 2008, 14:09:56 PM »
Нещата са много по-коварни отколкото изглеждат. Окончателната цел на производителите на ГМО е да вземат тотален контрол над производството на храна.

Стратегията за това е първо да напълнят навсякъде със ГМО, което се разпространява естествено и замърсява естествените култури, а от друга страна стратегията е да кажат - естествените храни крият рискове понеже не познаваме добре състава им, а модифицираните храни понеже ние ги правим знаем всичко за тях за това те са безопасни а онези не са. И ще извадят естествените храни извън закона. После който си произвежда ще го преследват както преследват тия които сега отглеждат марихуана. По този начин хората ще могат да отглеждат само ГМО които са не само вредни и неестествени, но и ще трябва да се плаща лиценз по подобие на софтуера, защото те вече са интелектуална собственост.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #14 on: June 12, 2008, 14:30:13 PM »
Нещо друго, също така много важно по тези въпроси: Ако следиш тази тема и въобще събитията със световната изкуствена и наложена криза и гладът който идва, една от целите ще има точно това, да наложи тези технологически подобрени храни, и точно гладът ще се използва като оправдание.

Ето една новина която бях чел преди време:

Гладът - световен проблем номер едно

Между другите работи, пише:

"По принцип навсякъде по света е прието схващането, че държавата трябва да подпомага селското стопанство. Тя по-лесно може да осигури технология за обработка на земята и за напояването й, както и да подаде ръка на бедните фермери, които не могат да изтеглят кредит от банка. Държавата може да инвестира и големи суми пари за разработка на нови сортове семена, които да допринесат за увеличаване на добива от декар. Все пак трябва да се внимава с това изказване, тъй като европейците са настроени против технологичното подобряване на храните. Това обаче рано или късно ще трябва да се промени, тъй като единственият начин да изхраним близо 6.5 млрд. души по света е като увеличим добива от единица площ."

Сами си правете изводите.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8