Братско общение в тревожни времена

Реално братолюбие и взаимопомощ => Здравословно хранене и начин на живот => Генно модифицирани храни => Topic started by: mak on November 23, 2007, 11:28:50 AM

Title: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: mak on November 23, 2007, 11:28:50 AM
Пускат храни-мутанти на българския пазар

Източник: http://bulgaria.actualno.com/news_135315.html
   
Рибодомати и картофоягоди може да излязат по сергиите догодина, след като "Държавен вестник" публикува специална тарифа.

5 300 лв. е таксата за издаване на разрешително за пускане на пазара на генетично модифицирани организми и за освобождаването на комбинация от ГМО като продукти или съставки на храни.

Толкова трябва да платят гражданите или фирмите, които вече са получили разрешение, чийто срок изтича. Това пише в тарифата за таксите, публикувана в "Държавен вестник".

Тя е одобрена на заседание на Министерския съвет на 12 ноември. Публикуването на тарифата за пускане на ГМО на българския пазар е заложено в едноименния закон, приет през март 2005 г.

Гласуването в парламента на проекта преди повече от две години и половина бе съпроводено с протести и скандали. Причината бе, че ГМО са несъвместими с отглежданите по природен начин плодове, зеленчуци и индустриални култури и дори опасни за тях.

Освен това се появи информация, че влияят зле на хората и на животните, на които служат за храна, уточнява вестник "Монитор". Към момента ГМО са забранени в Европейския съюз (освен един вид царевица). Причината е, че не е доказана по безспорен начин тяхната безопасност.

Генетична мутация се получава тогава, когато по изкуствен начин се отделят елементи от гените на едно животно или растение и се принесат в ДНК-то на други.

Например взема се част от гените на риба, "отрязва" се ДНК-то на домата и на "освободеното място" се поставят елементите от гените на водното животно. Това се прави, за да не се развалят бързо доматите.

В резултат зеленчукът-мутант издържа до 30-40 дни. Учените са сигурни, че новият организъм не е само домат или само риба, а нещо трето. Какво точно обаче, все още не се знае.


Съгласно действащия у нас Закон за ГМО на етикета на всяка храна трябва да има информация, ако в нея се съдържат съставки с генни-мутанти. Това обаче най-често не се прави. На няколко пъти на родния пазар са откривани стоки с такива съставки, без за това да е обявено по подходящия начин.
Title: Re: Новини за GMO
Post by: Watchman on December 26, 2007, 16:35:25 PM
Вчера слушах интервю с Alan Watt който освен всичко друго е и изследовател на новия световен ред. В предаване на живо зрител му зададе въпрос във връзка с генетично модифицираните храни. Той каза, че тези храни са се продавали тайно много преди да стане известно за тях чрез тайни споразумения на Монсанто с правителствата.

Също така каза, че тези хора освен модификации на организмите да бъдат по издържливи, вероятно правят и други тайни модификации, които присъстват, но не биват оповестени, като например вграждане на психотропни вещества и наркотици за въздействие на населението.

Мисля, че трябва още по-сериозно да се отнесем към този проблем.
Title: Re: Новини за GMO
Post by: johnny on January 23, 2008, 09:10:43 AM

В девет вида вафли има соя - мутант (http://www.monitor.bg/main/article?aid=146189&eid=1272&cid=1)

"Генномодифирани организми открили еколози в сладкиши, сосове и ядки. Самите вносители на съставки дори не подозират, че може да са вредни..."

в-к Монитор
Title: Re: Новини за GMO
Post by: mak on February 24, 2008, 14:58:09 PM
Генно модифицираните храни стават все по-популярни

Покачващата се цена на стоките ще ускори приемането на генно модифицираните храни от хората по света. С достигнатите ценови рекорди на пшеницата, царевицата и соята, все повече ще стават онези, които са готови да отстъпят от желанието си да се хранят здравословно, пред това да имат повече храна на по-ниска цена, коментира Ройтерс.

Правителствата на много страни по света, ще бъдат принудени да ускорят приемането на закони регулиращи биотехнологията в селското стопанство, за да предпазят населението от недостиг на хранителни ресурси.

"Единственият начин да се справим с все по-голямото търсене е като приемем, че без генно модифицирани храни няма да можем да изхранваме цялото население на планетата", коментира Пол Шиклер вицепрезидент на DuPont. "Нужна ни е по-висока производителност в аграрния сектор, което може да дойде само посредством биотехнология", продължава той....

Повече тук:

http://money.ibox.bg/news/id_247168670
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: mak on February 27, 2008, 13:53:43 PM
Това може да е и стара новина, но ще я пусна.

Генномодифицираните храни ни застигат

Знаете ли по какво се различават на вид и вкус царевицата от генно модифицираната й братовчедка? Или пък какви са качествата на генетично модифицираната соя? Не знаете, но едва ли е, защото не сте опитвали. Разликата между двата вида култури не може да бъде направена със сетивата. Необходими са специални изследвания.
Всъщност обаче у нас никой не може да бъде сигурен какъв точно е произходът на продуктите, които му се предлагат в хранителните магазини. Защото и производителите, и търговците все още не са задължени да обозначават на етикетите наличието на генномодифицирани организми (ГМО). Затова и потребителите не биха могли да знаят какъв например е произходът на соята, която е една от задължителните съставки в шоколадите и шоколадовите продукти. А у нас тя се внася предимно от Бразилия, където 50% от произведената култура е генномодифицирана.

....

Проблемът с производството на ГМО е много сериозен, защото веднъж замърсени, културите и земята трудно могат да бъдат почистени от хибридите. "В същото време натискът върху фермерите е много голям", твърди Светла Николова. Според нея обаче родните производители не са готови за експерименти с ГМО, най-малкото защото нямат опит с принципите на работа на компаниите, които предлагат такива семена.

.....

В началото фирмите привличат клиенти с много приемливи условия - ниска цена на семената, гарантирано изкупуване, обещания за големи реколти и високи доходи. Обикновено обаче в договорите им с продавачите няма ясни клаузи. "Така на много места по света производители пострадаха, защото се оказа, че са задължени всяка година да купуват нови семена от конкретната компания, при това вече не на промоционални цени", разказва Светла Николова.

...

Проблемът с ГМО-културите е, че преди да бъде изследвано цялото им въздействие върху здравето и екосистемите, те вече се произвеждат и не могат да бъдат контролирани. Учените вече имат доказателства за алергии и антибиотична резистентност в резултат на употребата на такива продукти, макар да не могат да направят категорични изводи за цялостното въздействие на хибридите върху човека.

....

98% от пазара на генномодифицирани култури се държи от 4 мултинационални компании. Това са Monsanto, Bayer, Syngenta и Dow. Monsanto държи 90% от всички патенти на ГМО, а по данни на Европейската комисия на пазара на семена в Европа Bayer държи 44%, Syngenta има 25%. В Европа освен това около 95% от производството на царевица е за фураж и почти всички произвеждани семена са хибриди и не могат да се репродуцират.

...

Един от най-големите рискове при производството на генномодифицирани семена са т.нар. технологии-терминатор. При тях семената, които се получат от едно растение, не могат да бъдат използвани за нова реколта семена. Традиционните култури дават възможност на хората сами да си произвеждат семена, но сега технологиите ги задължават новите посеви да се осигуряват от фирмите, които търгуват с тях. Освен това обещанията за високи добиви не отговарят на истината, защото след 3-4 години системата започва да се съпротивлява на силните антибиотици, с които се третират ГМО. В същото време въпросните препарати унищожават всички останали култури.


Източник: http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2249&sectionid=5&id=0001601
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: byFaith on February 27, 2008, 15:47:50 PM
И тази статия в никакъв случай не е нова, но поне за мен хвърля доста нова и непозната информация отностно ГМ храни, с която би трябвало да сме запознати. Всичко е описано доста точно и в дълбочина, като се има предвид, че това не е статия от научно списание.

Третата световна война идва в твоята чиния*
от д-р Десислава Дуриданова

Отворено писмо до президента на Българска Академия на Науките Акад. И. Юхновски от старши научен сътрудник, д-р Десислава Дуриданова с изложение на проблема за генетично-модифицираните организми и генетично модифицираните храни от гледна точка на опасностите за човешкото здраве

-------------------

Д-р Ървин Чаргов (Erwin Chargoff), известен биохимик и често наричан "баща на молекулярната биология", предупреждава, че технологията на генното инженерство (ГИ) представлява по-голяма заплаха пред света отколкото ядрената. Той пише в автобиографията си за ГИ: "Струва ми се, че науката прекрачи граница, която трябваше да остане непреминавана...

Не можете да унищожите една новосъздадена форма на живот... Тя ще ви надживее и вас, и децата ви, и внуците ви. Една необратима атака върху биосферата е нещо, което предишните поколения не можеха и да си представят, и за което много би ми се искало да не нося вина." Проф. Ричард Лейси (Richard Lacey), микробиолог и лекар, една от известните фигури в науката за храненето, още през 1995 г. се изказва остро срещу въвеждането на генно изменените храни (ГИХ) поради "буквално неограничените рискове за здравето, които крият".
 
"Всъщност, почти невъзможно е да се измисли опитна постановка, чрез която да се оценят ефектите върху здравето от попадналите в хранителната верига ГИХ, нито пък има каквато и да е обоснована причина от хранителен или обществен характер за тяхното въвеждане."

Проф. д-р Мае Уан-Хо от Великобритания: "ГИ преминава отвъд конвенционалното развъждане и получаване на нови видове, като използва изкуствено създадени паразитни генни елементи, включително и вируси, които носят и вкарват противоестествено гени в клетката." Професорът по генетика от САЩ Джо Каминс: "Вероятно най-голямата опасност от генно манипулираните култури идва от внедряването в тях на модифицирани вируси и вирусни гени; генетичните рекомбинации могат да доведат до спонтанното възникване на нови, изключително болестотворни вируси... Изменените вируси биха могли да предизвикат глад чрез унищожаване на реколтата и много сериозни заболявания по хората и животните" . . .

Броят на съдебните дела и масовостта на заболяванията, предизвикани от алергични реакции спрямо ГМ царевица и соя в САЩ през последните 10 години е толкова голям, че е просто невъзможно да бъде разказано за всички тях в нещо по-скромно от обемиста книга . . .

Бе показано, че в резултат на взаимодействието между генетичната информация от клетките на организма-консуматор и така постъпилата чужда ДНК се образува смесена ДНК молекула, която става интегрална част на клетъчния геном (този процес се нарича вертикално предаване на гени vertical gene transfer) и се предава по наследство на плода . . .


Цялата статия можете да прочете тук:
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=194613 (http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=194613).

Един въпрос, на който всичко това ме навежда--който може и вече да е бил задаван--е, има ли начин да разберем една стока в българските магазини дали е генно-модифицирана или не? Само "био" продукти ли можем да купуваме, за да избегнем подобни последици?

Бог да ни дава кураж в тези зли времена. Да не се плашим от тези, които могат да унищожат тялото ни.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: byFaith on February 27, 2008, 15:54:51 PM
Бих искал да ви напомня какъв е нашият Бог, Който ни е призовал да Му служим, с този пасаж от Йов, 34-та глава:

Job 34:7  Кой човек е като Иова, Който укорява Бога, както пие вода,
Job 34:8  И дружи с ония, които вършат беззаконие, И ходи с нечестиви човеци?
Job 34:9  Защото е казал: Нищо не ползува човека Да съизволява с Бога.
Job 34:10  Слушайте ме, прочее, вие разумни мъже. Далеч да бъде от Бога неправдата, И от Всемогъщия беззаконието!
Job 34:11  Защото ще въздаде на човека според делото му, И ще направи всеки да намери според пътищата си.
Job 34:12  Наистина Бог няма да извърши насилие, Нито ще извърне Всемогъщият правосъдието.
Job 34:13  Кой е възложил на Него грижата за земята? Или кой Го е натоварил с цялата вселена?
Job 34:14  Ако прилепи Той сърцето Си само към Себе Си, И оттегли към Себе Си Духа Си и душата Си,
Job 34:15  То ще издъхне заедно всяка плът, И човекът ще се върне пак в пръстта.
Job 34:16  Сега, ако си разумен, чуй това; Слушай гласа на думите ми.
Job 34:17  Ще властвува ли оня, който мрази правдата? И ще изкараш ли виновен мощния Праведник,
Job 34:18  Който казва на цар: Нечестив си, На князе: Беззаконници сте,
Job 34:19  Който не лицеприятствува пред първенци, Нито почита богатия повече от сиромаха, Понеже всички са дело на Неговите ръце?
Job 34:20  В една минута умират - да в полунощ; Людете им се смущават и преминават§ И мощните биват премахнати не с ръка.
Job 34:21  Защото очите на Бога са върху пътищата на човека, И Той гледа всичките му стъпки.
Job 34:22  Няма тъмнина, нито мрачна сянка, Гдето да се крият ония, които вършат беззаконие.
Job 34:23  Понеже Той няма нужда втори път да изпитва човека, За да дойде на съд пред Бога.
Job 34:24  Без дълго изследване сломява силните, И поставя други вместо тях.
Job 34:25  Прочее, Той познава делата им; И събаря ги нощем, та те се смазват.
Job 34:26  Удря ги като нечестиви Явно там гдето има зрители,
Job 34:27  Понеже се отклониха от Него, И не зачитаха ни един от пътищата Му,
Job 34:28  Така че направиха да стигне до Него викът на сиромасите, Та Той чу вика на угнетените.
Job 34:29  И когато Той успокоява, кой ще смути? Когато крие лицето Си, кой може да Го види? Безразлично дали е сторено това спрямо народ или спрямо един човек, -
Job 34:30  За да не царува нечестив човек, Човек, който би впримчвал людете

"Обаче, когато дойде Човешкият Син ще намери ли вяра на земята?"
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Kristiana on June 06, 2008, 21:09:55 PM
Значи ще трябва колкото може да си произвеждаме ние зеленчуците и изобщо храните.Доста страшно взе да става в света.
Има ли начин да разберем,кои храни са генно модифицирани без да сме информирани за тях или това предполагам никак не е възможно?
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on June 06, 2008, 23:09:03 PM
Да, трябва да си произвеждаме колкото може, докато все още не са ни забранили, защото и това са приготвили.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Kristiana on June 10, 2008, 00:28:37 AM
Не се бях замисляла,че може и това да направят след време.Сигурно предстоят неща,които никога не сме предполагали.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on June 10, 2008, 01:42:56 AM
Ето още една новина за ГМО.

Днес чета съдържанието на един черен шоколад (това е сред малкото "сладки" неща които ям, понеже считам черния шоколад за полезен в малки количества).

Та на опаковката пишеше - емулгатор: соев лецитин (без ГМО). По принцип шоколад не се прави без лецитин, той е ключова съставка. И ми направи впечатление че на този шоколад изрично са упоменати, че не е използвана генно-модифицирана соя. Което от своя страна ми припомни нещо, което знам от преди, но не го бях свързвал със шоколадите, а именно, че почти всички соеви продукти на пазара са генно-модифицирани. Съответно почти няма шоколади и шоколадови изделия в които да няма ГМО, най-малкото защото соята присъства там задължително.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: goodwill on June 12, 2008, 13:46:52 PM
За каква забрана става въпрос? Да не произвеждаме ,защото сме търговци и продаваме или изобщо няма да ни е разрешено да си произвеждаме сами например лук ,само за наши нужди?
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: mak on June 12, 2008, 14:09:49 PM
Има едно нещо - закон или не знам как се нарича, което се казва Codex Alimentarius, което има за цел да регулира храните в света. С други думи, да казва кои храни са добри за ядене, а кои ще са забранени. Това нещо е създадено от Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) и World Health Organization (WHO), също така признато и от World Trade Organization (съжалявам че не знам цялостните български наименования).

Ето основния принцип който предстои да бъде въведен:

До сега е било, всички храни които не са забранени, са позволени.

А сега ще бъде:

Всички храни които не са позволени, са забранени!

Значи на практика, те имат листа от "позволени" храни, витамини итн, а всичко друго е забранено. Сещате се кой може да създаде такава листа, и как това ще се ползва само, и колко това е зло. В тези "забранени" храни ще има много, много полезни храни и растения, които Бог е създал, но те няма да ги позволяват. Разбира се този Codex Alimentarius е създаден с помоща на голямите коорпорации, а кой стои зад тях е друг въпрос.

Тъкмо намерих една информация по темата на български (http://www.yosif.net/bg/med/index18.htm).

Ето едно добро видео (http://video.google.com/videoplay?docid=-5266884912495233634&pr=goog-sl)  по темата също.

За повече информация (http://www.google.com/search?q=codex+alimentarius&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a).
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on June 12, 2008, 14:09:56 PM
Нещата са много по-коварни отколкото изглеждат. Окончателната цел на производителите на ГМО е да вземат тотален контрол над производството на храна.

Стратегията за това е първо да напълнят навсякъде със ГМО, което се разпространява естествено и замърсява естествените култури, а от друга страна стратегията е да кажат - естествените храни крият рискове понеже не познаваме добре състава им, а модифицираните храни понеже ние ги правим знаем всичко за тях за това те са безопасни а онези не са. И ще извадят естествените храни извън закона. После който си произвежда ще го преследват както преследват тия които сега отглеждат марихуана. По този начин хората ще могат да отглеждат само ГМО които са не само вредни и неестествени, но и ще трябва да се плаща лиценз по подобие на софтуера, защото те вече са интелектуална собственост.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: mak on June 12, 2008, 14:30:13 PM
Нещо друго, също така много важно по тези въпроси: Ако следиш тази тема (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=213.0) и въобще събитията със световната изкуствена и наложена криза и гладът който идва, една от целите ще има точно това, да наложи тези технологически подобрени храни, и точно гладът ще се използва като оправдание.

Ето една новина която бях чел преди време:

Гладът - световен проблем номер едно (http://money.ibox.bg/news/id_1447089467)

Между другите работи, пише:

"По принцип навсякъде по света е прието схващането, че държавата трябва да подпомага селското стопанство. Тя по-лесно може да осигури технология за обработка на земята и за напояването й, както и да подаде ръка на бедните фермери, които не могат да изтеглят кредит от банка. Държавата може да инвестира и големи суми пари за разработка на нови сортове семена, които да допринесат за увеличаване на добива от декар. Все пак трябва да се внимава с това изказване, тъй като европейците са настроени против технологичното подобряване на храните. Това обаче рано или късно ще трябва да се промени, тъй като единственият начин да изхраним близо 6.5 млрд. души по света е като увеличим добива от единица площ."

Сами си правете изводите.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: pironka on June 13, 2008, 00:57:30 AM
Представя се, че се модифицират разстенията и животните за да има по висока производителност, за изхранването на хората, но дали това е истинската цел?
В САЩ много хора са били заразени със салмонела от домати.

http://www.cdc.gov/salmonella/saintpaul/

Салмонелата е бактерия, която живее в червата на хората и животните,но не и в разстенията. По доматите(а не вътре в доматите)може да попадне, от почвата. Ако се измият доматите добре -няма проблеми.
Но как е попаднала вътре в доматите бактерия която не вирее в разстенията?
Територията на щатите засегнати от тази епидемия е твърде голяма. Също не се знае в кой точно вид домати е. Ако някой е наранявал доматите нарочно и ги е заразявал-малко трудно тези домати да прекосят цяла Америка на камиони и да пристигнат във вид някой да ги  купи и яде.
Моето лично мнение е,че бактерията се имплантира генно в доматите. Иначе защо,когато се задава въпроса дали хората ако консумират домати от местните ферми ще се заразят, ги насочват да се обърнат към продавачите на  разсад и към листа на FDA.

During this outbreak, is it safer to eat locally grown tomatoes?
Consumers should confirm with their retailers that the source of "locally grown" tomatoes is one of the sources listed on the FDA list located at http://www.fda.gov/oc/opacom/hottopics/tomatoes.html*.


Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on June 13, 2008, 22:52:52 PM
Quote from: pironka
Моето лично мнение е,че бактерията се имплантира генно в доматите.

Това е много интересен момент, ако наистина са решили да заразят естествените растения с разни болести като замърсяват генетично семената които се продават. Като се има предвид че компаниите за семена вече са изкупени почти всички от корпорациите които произвеждат ГМО, това е напълно логично и възможно.

Нещо повече аз виждам съвсем ясна стратегия в този подход, а именно заразявайки тайно естествените растения те биха могли да кажат вижте естествените растения не са безопасни и лесно се заразяват а нашите ГМО растения не се заразяват, следователно трябва да се забранят естествените и да се продава само ГМО.

Такава логика виждам аз зад това което се случва.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: goodwill on June 14, 2008, 02:00:29 AM
Хубаво,по някое време нещата ще стигнат до там,че ще забранят да произвеждаме.Обаче,нима ще влязат примерно в гостната ми и ще ми забранят да си отглеждам пресен лук?До там ли ще се стигне?
Доколкото знам ГМО в Европа още не са твърде разпространени и все още тепърва навлизат,дано не стане прекалено бързо.Но пък от друга страна библейските пророчества се изпълняват всеки ден.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on June 14, 2008, 02:03:44 AM
Ако днес чуят че някой в гостната си отглежда марихуана, дали няма да влязат вътре да изземат всичко и да го арестуват? И защо? Защото марихуаната е криминализирана със закон. Така ще бъде и със всяко растение, което успеят да криминализират.

Отделно ти ще можеш ли да се изхранваш с това което отглеждаш в гостната си?
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Kristiana on June 14, 2008, 14:21:11 PM
Изглежда така сякаш,че когато установят със закон забраната,ще трябва да ядем само боклуци,които нямат нищо хранително и полезно в себе си,тогава...Вие знаете, че когато човек не се храни пълноценно,се чувства доста отпаднал и имунната му защита е снижена почти до минимум.Означава ли това ,че храната ще е едното от нещата,които ще ни "унищожават"?
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on June 14, 2008, 20:44:45 PM
Ако корпорациите успеят да сложат контрол над храната те ще успеят да имат тотален контрол над населението. Те вече успяха да наложат тотален контрол над паричната система и с това контролират огромна част от дейностите на човеците, но все още ги притеснява свободомислието на една част от хората и те имат нужда да дрогират населението чрез натъпкани с дрога и химикали храни и вода!

За това какво слагат във водата, която се предлага по тръбите можете да прочетете тук:
http://news.ibox.bg/news/id_450761096 и не само правят това, но тук има хора които могат да свидетелстват че в САЩ им забраняват да ползват изворна вода и ги задължават да ползват заразената и пълна с дрога от тръбите.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: mak on June 15, 2008, 00:03:14 AM
...в САЩ им забраняват да ползват изворна вода и ги задължават да ползват заразената и пълна с дрога от тръбите.

Ето един цитат от 1947 година, от документ с инструкции за контрол над населението по времето на комунизма.

"28. Да се обърне внимание на всички новостроящи се градове и квартали да не се изгражда друг освен главен водопровод. Всички стари кладенци и локални водопроводи да се ликвидират систематично."

Източник: http://oshte.info/doc/other/022.htm

Това са били начални крачки в контрола над населението, днеска много хора мисля че не живеят в комунизъм, но истината е че се готви нещо много по-страшно и усъвършенствувано. Комунизма е бил само тест период.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: pironka on June 16, 2008, 16:03:51 PM
За да са сигурни в САЩ, че населението не използва кладенчова вода-в отходните води се слагат специални камери, които отчитат колко вода е преминава в отходния канал на дадено домакинство. Камерата може да засича и химическия състав на водата. Така ,че може да се рабере кой откъде, черпи водата. Ако се разбере,че се черпи от кладенеца- естествено има огромни глоби.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: byFaith on June 16, 2008, 18:17:50 PM
За да са сигурни в САЩ, че населението не използва кладенчова вода-в отходните води се слагат специални камери, които отчитат колко вода е преминава в отходния канал на дадено домакинство. Камерата може да засича и химическия състав на водата. Така ,че може да се рабере кой откъде, черпи водата. Ако се разбере,че се черпи от кладенеца- естествено има огромни глоби.

Пиронка, това постановление за изворните води съвсем отскоро ли е? Доколкото знам много хора използват кладенчова вода поне за поливане, ако не и за пиене в САЩ, особено в селските райони. Тук само за питейна вода ли става дума или изобщо за вода от кладенци да не се използва? Ти говориш за измерване на количеството минало през отходния канал; а какво става ако водата си я изливаш в двора да кажем и тя не минава през канализацията? Във всички случаи това е голямо зло, което и в България, както вървят нещата, няма да се забави. А е писано в Откровение, че при Божия съд една трета от сладките води на земята ще станат негодни за пиене:

Rev 8:10  И като затръби третият ангел, падна от небето голяма звезда, която гореше като светило, и падна върху третата част от реките и върху водните извори.
Rev 8:11  А името на звездата е Пелин, и третата част от водите стана пелин, и много човеци измряха от водите, защото се вгорчиха.


Aз лично съм чувал от баба ми и дядо ми за едно село в Предбалкана преди години, което запустяло поради отравяне на водата. Много хора умряли, а другите напуснали.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: pironka on June 18, 2008, 02:34:38 AM
Aз лично знам със сигурност за това отпреди 3 години. Кладенчовите води се използват за всичко в САЩ -за пиене, поливане, миене и т.н.  Те се изпомват с електрически помпи от кладенеца- по- студени са, по -"вкусни" са и по-евтени.На всеки 6 месеца собственика е длъжен да доставя проба за изследване от чешмата.
Когато искат да ти затворят кладенеца ти казват, че изведнъж водата ти е станала негодна за пиене( всякаква употреба) и щеш, не щеш затваряш кладенеца и се включваш към градския водопровод.Плащаш  на обшината да дойде човек да ти запечата кладенеца.
Не може да се излива водата в двора, защото не е хигиенично и защото те знаят количеството изразходвана вода и същото количеството вода трябва да отиде в канала.
Наскоро в MIdwest валяха страхотни дъждове. Водите се смесиха с изходните води и може човек да си представи каква вода се пие от градския водопровод. Вече има случай на зарязаване на хората с E.Coli бактерия от мръсната вода.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: johnny on November 11, 2008, 13:45:12 PM
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=580034
Европейските лидери се срещнаха тайно, за да решат какво ще има в чиниите ни

"От години в европейските страни се води дебат за ползата и вредата от генно модифицираните растения и храни (ГМХ). Старият континент е едно от последните островчета в света, където тези култури са сравнително ограничени със закони. Миналия месец обаче в. "Индипендънт" съобщи за две тайни срещи на европейските лидери, в които се е дискутирало как по-бързо и масово да бъдат лансирани тези храни в страните от съюза. Става ясно, че в излъскването на имиджа им ще се включат големите селскостопански производители и, разбира се, фирмите - монополисти на биотехнологичния пазар."

"Смущаващото в новината е, че срещата е проведена тайно и че премиерите на ключови държави лобират активно за бързото лансиране на тези храни едва ли не с цената на всичко. Можем да очакваме масови рекламни кампании, които да атакуват потребителя с послания, разкриващи генното инженерство с човешко лице."
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Прашинка on May 15, 2009, 01:14:55 AM
Искам да попитам , семената които се продават в малките шарени  хартиени пликчета по пазарите , дали са генномодифицирани. А какво представляват хибридните семена, от които като порасне растението, на следващата година не давало плод , а трябва пак да си купиш семе. Едно и също ли е с ГМО? Какви семена да си купувам? Как да ги познавам? На пликчето няма информация. Желанието ми е да се сдобия с истинско семе от домат/например/ и за следващата година да посадя от собствено събрано семе.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: johnny on May 15, 2009, 09:22:57 AM
Хибридните растения са модифицирани и на практика можем да ги приемем за ГМО.

От тук (http://www.gradinarstvo.hit.bg/) може да се поръчат семена и да се прочетат насоки за собствено семепроизводство.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on May 15, 2009, 10:10:14 AM
Аз питах в един магазин за сортови семена дали имат генно модифицирани и те ми казаха, че нямат. Тогава отидох и си купих от (уж) немодифицираните.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on May 15, 2009, 10:23:13 AM
Аз мисля, че хибрид и ГМО са две много различни неща. Хибрид може да се получи по естествен начин чрез взаимно опрашване, докато за ГМО  е нужно агресивно и напълно не ествествено внасяне на чужди по естество и същност гени в растения, животни и хора.

Типичен пример за ГМО би било домат с гени от риба с цел да са по-трайни и да не гният, и тем подобни неща.

Иначе най-добрия вариант би бил да се създадат собствени култури и да се поддържат, като могат да се вземат семена от баби и дядовци на село, които десетилетия се отглеждат по естествен начин. Или ако има биосертифицирани доставчици на семена.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Прашинка on May 15, 2009, 10:34:15 AM
Но защо този хибрид догодина няма да роди? Това не се ли постига с вмешателство в гените?
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on May 15, 2009, 10:36:56 AM
Хибридът ражда (доста от видовете са получени като хибриди още преди да навлезе генното инженерство), както и генномодифицираният вид ражда (доколкото съм чувал).

Проблемът е, че Монсанто държат патенти върху генномодифицираните видове и трябва да си купиш пак семена догодина и да не ползваш тези от реколтата.


Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Прашинка on May 15, 2009, 10:44:55 AM
Значи малките пликчета не са опасни, Монсанто продава големи чували само на крупни производители, така ли?/извинявам се ако въпроса е смешен/
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: johnny on May 15, 2009, 11:00:22 AM
Хибрид може да се постигне с естествена селекция и с изкуствено вмешателство в гените. Аз използвах общоприетото /негативно/ значение за хибрид, когато семената не никнат.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on May 15, 2009, 11:39:33 AM
Малките пакетчета също трябва да се гледат.

Аз гледам да купувам от магазини за сортови семена, където съм проверил какво продават предварително.

Не знам дали има стандарт и законово постановление да пишат кои смена какви са. Така или иначе ако са генно модифицирани би трябвало да пише, че искат да купуваш всяка година или просто са повредени така, че да не дават плод другата година.

Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: pironka on July 11, 2009, 22:24:01 PM
 Книгата Doomsday key на James Rollins разглежда производството на царевица в САЩ, която се използва като заместител в храните. Според автора много често царевицата се отглежда до различни центрове за производство на химикали, което замърсява царевицата и я прави "отровна".
Автора цитира ,че още по времето на Хенри Кисинджер, е започнато отглеждането на царевица с контрацептив т.е. "противозачатъчна царевица". Кисинджер и обкръжението му които разрешават производството на тази царевица са считали,че не е достатъчно да бъде контролиран петрола, по-добре е да се  контролира възпроизводството на хората.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Kristiana on November 28, 2009, 07:20:54 AM
Искам да питам един въпрос за компанията "хербалайф'.Тук в Италия това е страшно разпространено.Те казват че предлагат продукти напълноо естествени и здравословни,но аз намирам че това не е така.Първо казват че продуктите им не са храна,а добавка към храните.Представляват някакви прахчета със съдържание на много витамини,обаче и на други неща ,като например: гума от ксантан,гума от гуар ли какво беше там,понеже ги чета на италиански,антиолсиданти и разни други.За мен това е чиста лъжа и измама и печелчт за сметка на здравето на хората.
Сега пиша това и е важно да ми отговорите,защото моя мъж,който не се интересува много какво яде,взел че повярвал на техните измами и сега иска да става дистрибутор на продуктите имм ,като това му занимание да му носело допълнителни доходи на месец.Не съм съгласна,но той не иска да ме слуша че съм права,понеже  нищо не чете и нищо незнае за храните.И така.....едва скоро успях да го убедя че в храните всички Е с цифра са ужасна отрова.Поне това повярва.Но сега дори е взел от продуктите на хербалайф вкъщи,поне не ги е купил,щеше да ме е яд,ами са му ги дали ей така за проба и всяка сутрин пие техните глупави прахчета и си мисли че пие страхотна напитка,която му дава енергия през деня и е полезна за тялото му.Забранила съм да дава на детето и аз не пия,но той е фен вече,незнам как ще го отказвам,защото осъзнавам че се трови.Дайте някакъв съвет или пишете нещо за тази компания,за да може да го прочете и той и да поназнайва някои неща.
Много ме е яд като го гледам,как ги яде с радост и си мисли че са супер ценни.
Страшна заблуда е това.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on November 29, 2009, 22:01:59 PM
Поинтересувай се как се добиват т.нар. "витамини" и ще видиш, че процесът не е много естествен. И то говоря за витамините, които не са синтетични, а уж се добиват от естествени продукти. И не само витамините, но и други вещества, които принципно се съдържат в определени естествени продукти.

Обикновено, за да се отдели определено вещество от дадена храна се правят химични реакции, чийто краен продукт е търсеното вещество. Докато се стигне до него се използват всякакви средства, за да се добие приблизително същото. Само ако си с по-голямо въображение можеш да си представиш какви странични продукти могат да се появят в т.нар. "витамини" накрая.

Друго интересно нещо за витамин С например е, че съставът му е същият като на естествения, но структурата му се различава, което е съществена разлика.

Учудващо е как днес всичко вече се нарича "естествено", но съдържанието на този термин е малко по-различно от общо приетото. Нарича се "естествен" продукт този, който се намирал на земята. По тази логика и живакът е естествен продукт, обаче не го прави полезен за приемане. Все пак всичко, което се прави, дори и синтетичните неща се правят от елементи, които съществуват на земята, но това не ги прави полезни за приемане. Все едно да се даде на някого да яде отровни гъби и да му се каже, че били естествени и истински.

Останалите неща вече може да се изследват от всеки един от четящите.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on December 06, 2009, 18:28:57 PM
Ако прочетете етикетите на флаконите на Хербалайф ще видите че продуктите им са пълни с Е-та. Сиреч с изкуствени добавки. Техните дистрибутори обаче нямат идея от това, какво означават тези Е-та и че това са изкуствени химикали, които в повечето случаи са страшно вредни. Те казват каквото са научени, но наученото от тях е лъжа, затова и те мамят клиентите си. Или изпълнява се написаното "като мамят и биват мамени".

Хербалайф основно се купува за сваляне на наднормено тегло. Основния трик на продуктите им е че те карат да пиеш много вода, като по химически път ти предизвикват силна жажда. И като пиеш повече вода изхвърляш повече токсини и организма се очиства. Затова в някои случаи след ползване на продуктите може да има подобряване на здравето. Другия трик е че те ти казват, че с едно прахче трябва да замениш едно ядене. С други думи почваш да ядеш по-малко и е нормално да се получи ефект на отслабване, който се подпомага и от консумирането на повече вода. За тези два ефекта обаче - пиенето на повече вода и по-малкото ядене НЕ СА НУЖНИ техните продукти. Просто човек трябва да се дисциплинира да го прави щом е нужно. Така човек ще получи същия ефект не само безплатно, но и без да се трови с техните химикали.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: mak on December 10, 2009, 15:23:00 PM
Супер плевели превземат нивите

Канадски фермер успява да осъди най-голямата корпорация, производител на генно модифицирани семена


Най-страшното при генно модифицираните култури е, че веднъж засята с тях, земята повече не може да се изчисти. Това съобщи канадският фермер Пърси Шмайзер. Той пристигна във Варна, за да разкаже за вредите от използването на генно модифицирани организми (ГМО). Шмайзер и неговото семейство са успели да осъдят най-голямата в света компания производител на генно модифицирани семена. Историята започва през 1998 г. - две години след въвеждането на генно променените култури в Канада. Фермерът открива в своето стопанство израсла рапица, устойчива на хербицид

произвеждан от компанията "Монсанто". Фирмата е същата, която създава и генно променените семена. Малко след това Шмайзер получава призовка, че фирмата е завела дело срещу него. Обвиненията са, че е използвал генно модифицирана рапица, собственост на компанията , без да е платил за това. Заради патентната собственост, съдът решил, че всички замърсени с ГМО семена са собственост на компанията, без значение как е станало пренасянето им. Семейството на Шмайзер в този момент осъзнават, че целият им труд да отглеждат чисти посеви е отишъл на вятъра. Междувременно "Монсанто" продължава да съди фермера на всички инстанции, за това че е използвал техни патентовани семена

Опитват се да отнемат цялата му собственост и да го смажат. "В един момент в съдебната зала имаше 19 адвокати на "Монсанто", а аз имах един", припомня си Шмайзер. В крайна сметка през 2004 г. Върховният съд на Канада отсъжда в полза на компанията, твърдейки че генните модификации могат да се патентоват и те са собственост на създателя си. Но също така съдът постановява, че семейство Шмайзер не са отговорни, че генно модифицирани семена са попаднали в нивата им и не дължат пари на компанията.

След края на делото Шмайзер спира да отглежда рапица, от страх че отново може да бъде замърсена и той пак ще бъде съден за използване на чужд патент. Семейството започва да сади други култури. През есента на 2005 г. обаче те забелязват, че в нивата им се появява рапица на места, където от години не е засаждано нищо. Пърси довежда свидетели и пръска рапицата с хербицида на "Монсанто". Препаратът обаче не нанася вреди на растението, което означава, че тя съдържа модифицираните гени, собственост на компанията. Семейството отстранява нежеланата рапица. Сметката за почистването на нивата от замърсените култури пък изпраща на "Монсанто". Тя е на стойност 660 долара. Компанията от своя страна, отказала да плати, ако Пърси не подпише споразумение, забраняващо му да разказва за случилото се.

Шмайзер отказва и завежда дело срещу фирмата за сумата, която е струвало почистването. Съдебната битка добива огромна популярност в целия свят. Делото завършва в полза на Шмайзер, след като през 2008 г. компанията предава чек за 660 долара на Пърси, Така тя признава, че има възможност за генетично замърсяване с нейните продукти

Въпреки нищожната сума, която печели фермерът, за него победата е голяма. "Това е прецедент, в който корпорация пое отговорност за замърсяване", казва той.

13 години след въвеждането на култури с ГМО в Канада, добивът на соя и рапица е спаднал с 15%, а хранителните качества на продукцията с 50%, разказа още Шмайзер. За сметка на това фермерите вече използват от 3 до 5 повече химикали поради развилите се генно замърсени супер плевели. Те се появяват навсякъде и за да се справиш с тях са необходими в пъти по-токсични хербициди, поясни канадският фермер. Въвеждането на ГМО е краят на органичното земеделие

"Генетичното замърсяване не може да спре", предупреди Шмайзер. По думите му, фермерите губят контрол над това дали ще ползват генно модифицирани култури или не, защото замърсяването се разпространява само. Някой казват, че е достатъчна буферна зона от 50 метра, за да се спре разпространението на мутиралите гени, но аз не съм сигурен, че и 50 километра стигат", каза още фермерът. Той е категоричен, че конвенционалното и органичното земеделие не могат да съществува заедно с генно модифицираното. Защото последното завзема всичко останало.


Източник: http://pozvanete.bg/news.php?id=61286
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on December 10, 2009, 15:58:50 PM
Учудвал съм се на праволинейното мислене на повечето фермери, че единственият начин да се справят с плевелите е токсичната химия.

Това показва липса на мъдрост и на всякаква насока към намиране на чисто решение на проблема.

Като цяло проблемите се разрешават така, защото е най-лесно и най-малко трудоемко. Плевели винаги ще има, докато се живее на земя, която е проклета да ражда плевели. И решението не е да се слагат отрови.

Но само който е разумен ще разбере как.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: mak on December 11, 2009, 14:53:09 PM
http://frognews.bg/news_17829/Za_bogatite_-_biohrani_bednite_shte_davchat_gennomodifitsirani/
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: byFaith on February 05, 2010, 00:20:27 AM
Ето още една новина от 04.02.2010:

"Всички на черешата, горе на магданоза"

През ноември 2005 г. американският биотехнологичен концерн "Монсанто" е разобличен, че подкупва чужди правителствени служители, за да допуснат в своите страни генно модифицираните му култури. Впоследствие "Монсанто" плаща глоба от $1 млн., като официално поема отговорност, че неин служител е предложил 50 000 долара подкуп на представител на правителството на Индонезия под формата на хонорар за "консултантски услуги".

Пак през ноември, само че 2009 г., представителят на "Монсанто" за България Николай Черкезов убедено заявява на Националния панаир на семената в Златни пясъци: "Законодателството се променя много бързо и много скоро ще имаме възможност да засяваме генетично модифицирана царевица."

В изказването му, показано наскоро в предаването "Темата на "Нова", той предрича и премахването на 30-километровата зона между засетите с мутанти полета и природните паркове от "Натура 2000", наложена с приетия през пролетта на 2005 г. закон за ГМО. Само три дни по-късно, на 27 ноември, правителството внася в парламента законопроект за генно модифицираните организми, който изцяло потвърждава пророчествата на Черкезов…

Не твърдя, че има връзка между това, което е вършел служителят на ползващия се с мрачна слава биотехнологичен концерн в Индонезия, и увереността на представителя му в България, че предстоят благоприятни за "Монсанто" законодателни изменения...


Цялата статия можете да прочетете тук: http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/02/03/852438_vsichki_na_chereshata_gore_na_magdanoza/

Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: byFaith on February 17, 2010, 22:58:29 PM
Игра на гени
България либерализира Закона за генетично модифицираните организми без ясна политика какво да прави
29.01.2010 г.

"Ти търсиш знание и мъдрост, така както някога и аз... Горещо се надявам, че удовлетворяването на твоите знания няма да бъде змия, която ще те ухапе, както се случи с мен."
"Франкенщайн или модерният Прометей", Мери Шели

Когато повечето хора чуят за генномодифицирани организми, първата асоциация най-често е нещо подобно на чудовището, сглобено от д-р Виктор Франкенщайн в известния роман – зловещ мутант, който в крайна сметка ще убие своите създатели. Кампаниите срещу промените в ДНК на растения и животни са напълнили главите ни с образи на рибо-домати, картофо-кучета и прочее неестествени същества.

Войната за и против генномодифицираните организми (за кратко нататък ще ги наричаме ГМО) се води отдавна и е много ожесточена. От едната страна са традиционалистите, които смятат, че намесата на човека в ДНК на различни видове може да доведе до катастрофални последици. Срещу тях са привържениците на ГМО, за които промените в генома могат да са ключ към решаване на проблема със световния глад и много болести.

Този спор вече засяга много по-пряко и нас. Управлението на ГЕРБ предлага промени в закона за генно-модифицираните организми, които либерализират сегашния режим. Тази либерализация няма да засяга пряко храните, а освобождаването в околната среда и пускането на пазара на ГМО продукти, които не са храни, а култури. Абсолютната забрана за някои видове и територии ще отпадне. Вместо това се въвежда разрешителен режим, според който за всеки генно-модифициран вид ще се получава отделно одобрение...

Цялата статия можете да прочетете тук:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=850008&sp=0#storystart (http://www.capital.bg/show.php?storyid=850008&sp=0#storystart)

На третата страница като "ГМО факт" са цитирали, че 80 процента от фуражите в Европа са генномодифицирани. Не си мислех, че са толкова напред нещата. Всичко това влиза в храната на животните, а оттам и в месните и млечни продукти, в яйцата.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: YN on January 24, 2014, 19:49:38 PM
Quote
Когато искат да ти затворят кладенеца ти казват, че изведнъж водата ти е станала негодна за пиене( всякаква употреба) и щеш, не щеш затваряш кладенеца и се включваш към градския водопровод.

Баба ми живее в Габрово, и в края на улицата ѝ, има една чешма от която тече изворна вода от планината. Ние ѝ викаме "кладенчето", и на всеки два дни ходехме да наливаме питейна вода, защото баба твърдеше, че чешмяната не става за пиене (и е права). Е така де, мен вкусът на водата ми беше малко странен, но иначе нямаше проблеми.

Но една година, когато ни пратиха лятото при баба, се оказа, че изведнъж водата от кладенчето е станала негодна за пиене. Баба започна да си купува минерална вода; така е и до днес. Аз си спомням, че от началото ме беше много страх, и изобщо не пиех от водата, но понеже ходенето до вкъщи само за чаша вода не ми се осланяше, започнах да попийвам малко по малко, докато накрая си пиех без задръжки, и не съм имала никакви здравословни проблеми в следствие на това. Напоследък гледам също, че и някои други хора в района пак са започнали да пият от тази вода, и номерът не е минал. Но не се знае какво ще измислят за в бъдеще.

Споделям като храна за размисъл.

(Това не е пряко свързано с темата за ГМО, но понеже бе обсъждано по-рано, го включих тук.)
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Liya on May 12, 2015, 13:21:53 PM
Искам да ви попитам, някой знае ли как стои въпроса у нас със семената от пшеница - дали вече са ГМО? Някъде четох, че от няколко години ядем ГМО хляб, но не знам колко е достоверна информацията. За царевицата, която се продава по магазините и в количките на пара е ясно, че е ГМО, но ако и хляба ни вече е такъв не знам.....Понякога си правя домашен хляб от ориз и просо с цел да избягвам глутена, освен да започна да си го правя постоянно ( ако и ориза вече не е ГМО).

И още нещо - какво е положението при лимеца, дали е чист и оригинален все още или и него са успяли да го изродят?
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on May 12, 2015, 13:42:12 PM
Това с глутена никога не съм го разбирал. Той по естество си е там. Малко ми прилича на обезмасляването на млякото, че било "по-полезно".

Иначе лимецът все още не е генно модифициран. За пшеницата в най-добрия случай има хибридни сортове, които може да не са ГМО. Хибридните сортове са пак някаква смесица от семена, но не са от различен род, а е писано "да не сееш разнородни семена", т.е. пшеница с ген от (примерно) риба или ген от друго растение, което не принадлежи на рода на пшеничните.

Когато човек зависи за елементарни нужди от други човеци, е опасна работа, защото хората за пари биха направили много неща, включително и да се тровят едни други, както и сами себе си. Затова всеки да си опича акъла... докато е време.

Лимецът е изкуствено надут като цена, въпреки, че се гледа много по-лесно от другите пшеници. Той е естествен хербицид и като се посее сред него почти няма да видите плевели. Накрая се бели на 2 степени, като за 2-рата все още не съм сигурен дали е толкова нужна, тъй като днес я правят с машини, а едно време всичко е било в домашни условия. Първатастепенното белене е елементарно и в домашни условия — стриването на класовете и после веенето на отпадъка (който пак може да се ползва за други цели).
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Liya on May 12, 2015, 14:18:06 PM
Tihomir, това което съм чула за глутена е че днешните сортове пшеница съдържат много повече глутен от преди години. Колко е вярно не знам. Освен това при производство на хляба се добавяло допълнително глутен в тестото за да не се рони и омесва по-лесно в машините. И това не знам дали е вярно, не съм виждала с очите си. Но ако това е така имай впредвид, че завишените количества глутен никак не са добре за организма. Това е вид лепило, което пречи на храносмилателния тракт да си върши нормално работата дори и при здрави хора. От тази гледна точка понякога ограничавам глутена макар и за кратко.

А дали в нашата мила родина има някъде лаборатория, в която срещу заплащане могат да изследват семена и да ти кажат дали са ГМО или не?
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on May 12, 2015, 15:41:19 PM
Аз говоря от гледна точка на основния продукт — пшеницата, а не на готовия хляб или готовото брашно, които от много години избягвам.

Също така не бих се надявал на лаборатории, тъй като независими трудно можеш да намериш, а и да намериш, те ще ти кажат тази година какво е семето. А ако си купуваш всяка година, трябва да си плащаш всяка година за същото изследване (което я е вярно, я не). А тези пари могат да се инвестират в земя и човек да си гледа сам житото. Едно време са си го гледали и събирали на ръка (ако някой реши да каже, че трябвали машини).
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Liya on May 12, 2015, 17:32:23 PM
Ясно е, че е скъпо и дори безсмислено всяка година да се правят изследвания в някаква лаборатория. На мен идеята ми беше ако човек реши да се занимава със земеделие и купи отнякъде някакви семена, дали може да ги изследва, за да е сигурен с какво стартира.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Tihomir on May 12, 2015, 18:25:10 PM
Възможно е да се изследват, но не знам дали изобщо има лаборатория, на която може да се вярва.
Title: Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
Post by: Watchman on May 12, 2015, 23:54:33 PM
Quote
( ако и ориза вече не е ГМО).

Май доста са напреднали в ГМО-то и в областта на ориза и аз спрях да купувам не био-ориз.

По отношение на хляба там нещата много са затънали защото дори да не е генномодифицирана пшеницата, пак в брашното се слагат множество добавки, включително и соя, която на 90% е сигурно че ще е генномодифицирана.

Времето на лесната храна свърши. Или трябва да си произвеждаме храната или да се изродим и мутираме от извратените от магьосниците храни, които ни заливат отвсякъде.