Author Topic: Изкуствения интелект - поредната измама?  (Read 4202 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Много се говори по темата за Изкуствения интелект, как щял да превземе човечеството и да премахне нуждата от труда на голяма част от населението.

Говори се че ИИ ще замени архитекти, конструктори, счетоводители, учители, програмисти и куп други професии.

Аз обаче до този момент не съм видял някакви доказателства за РЕАЛНО проявление на истински интелект чрез тези програми, които носят това име.

За пуснатите за обща употреба програмки носещи името ИИ, се използва термина "езикови модели". Това само по себе си е доста интересно, защото езика е във фундамента на всеки интелект, и това е причината населението да бъде последователно затъпявано чрез ограбването на неговия езиков речник.

В момента нормално интелигентен човек ползва езиков речник с около 10 000 думи, докато през 19-век хората са ползвали по 100 000 думи и езикови в своя речник. Поетите и писателите са ползвали 200 000 думи. За сравнение държавно образованите тийнейджъри ползват речник от около 1500 думи. Липсата на богатство на речника се заменя със нечленоразделни звуци подобни на животинските. Ъ, кво, ъхъ, хм и така нататък, съчетано с буквално реване и ръмжене като добитък стават доста характерна част от езиковите умения на младото поколение.

Т.е от една страна за да се създаде "изкуствен интелект" той се насища с максимален брой думи и писано знание. От друга страна хората биват принизявани до интелектуалните способности на добитък, чрез ограбване на техния речник.

И въпреки това какво реално може да постигне въпросния ИИ?

В една сфера аз съм впечатлен - в сферата на преводите. Наистина автоматичните преводачи като deepl могат да превеждат за секунди огромни текстове с изключително добро качество, като финалния текст има нужда от минимални корекции. Помня времето когато машинно преведения текст имаше нужда от много сериозни корекции за да става за нещо. Но това доказателство ли е за наличието на реален интелект?

И какво въобще е интелекта? За щастие в Библията значението на интелекта е изключително добре дефинирано. Като еврейската дума за интелект и гръцката се допълват така, че правят картината пълна.

На еврейски същината на думата за интелект се състои в способността ДА ОТДЕЛИШ (separate) нещата в своя ум. Т.е да можеш да разделиш едно нещо на съставните му части, да разбереш структурата и детайлите от които се състои. Това може да касае както даден текст, послание, идея, философска мисъл, притча и иносказание, така и да касае определена физическа конструкция, механизъм, инженерно изделие, или нечий план, кроеж, замисъл или заговор. Способността да се отделят нещата, които се различават, да се разделят нещата на видове и под видове, да се отдели смисленото от глупавото, добрата идея от лошата, вредното нещо от полезното.

С други думи става въпрос за вникване в същността на нещата.

От друга страна гръцката дума за интелект означава ДА СЪБЕРЕШ. Това говори за способността за събиране на подходящи неща, които да работят заедно по такъв начин че да дадат по-добър резултат от този когато са отделени. Способността да събереш нещата заедно така, че да видиш голямата картина. Да придобиеш поглед от високо.

Или с други думи двете библейски думи за интелект, говорят за това човек да придобие способността да мисли и на микро и на макро ниво.

Много се говори за способността на ИИ да генерира изображения, да прави проекти. Това, което ме накара да започна тази тема беше именно разглеждането на такива проекти създадени от ИИ.

Направи ми впечатление, че докато на пръв поглед проекта изглежда супер, ако се вгледаш в детайлите, те показват пълна липса на разбиране относно същността и функционирането на това, което е проектирано.

Ето един пример: https://i.pinimg.com/564x/e3/c5/2a/e3c52a652003dde66f338c6f6a63ee32.jpg

Изглежда красиво първоначално, но ако се вгледаш се вижда, че който е правил този проект няма грам разбиране това което е проектирал за какво служи нито как трябва да се изработи. С други думи, това не е дело на интелект, а на комбинаторика.

Вгледайте се в горното изображение. Това се предполага да е градинска люлка/пейка. Само че е направена така, че да не може да се люлее.

В горния край на конструкцията има подпорни подкоси, но не от всички страни както е правилно. Отгоре висят някакви въжета преминаващи във вериги, които нито са на правилното място за да носят тежест, нито е предвидено как да се захванат. Отзад се вижда прозорец на къща, само че вместо къща прозореца е вграден в силуета на дървета.

За сметка на това ето нещо подобно измислено от реален човешки интелект:

https://i.pinimg.com/564x/e5/a9/7d/e5a97d0a89871a6281d98a0bbc6c3428.jpg

Не изглежда толкова "шикарно", но е 100% функционално и всички детайли имат смисъл и са си на мястото.

Това за мен е доказателство, че при всички тия проекти ние си нямаме работа с изкуствен интелект или какъвто и да е интелект въобще, а с един скрипт за комбиниране на картинки събрани от огромно множество тематични фотографии. За да има интелект, този който съставя проекта трябва да е напълно наясно как функционира всичко, по какъв начин трябва да се изработи, с какви материали и целия проект и всички детайли трябва да са съобразени с това. Така работи интелекта. Но очевидно тия програми не притежават интелект.

Начина по който въжетата не са нито въжета, нито вериги, а някаква несмислена смесица между двете показва съвсем ясно, че става въпрос за комбинаторика. Въпросния "езиков модел" не може дори да отличи въже от верига и да избере да сложи или въже или верига, както това би направил човешкия интелект. Но вместо това той прави напълно нереалистична комбинация между двете.

Ето защо аз мисля, че тия проявления на така наречения изкуствен интелект, са просто измама. Това, което имаме на среща си не е изкуствен интелект, а по-скоро имитация на интелект.

И понеже хората чрез отдалечаването си от Бога са били принизени и затъпени в своя интелект, те дори не могат да разпознаят такава очевидна измама.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1052
Към дадения момент ИИ е набор от правила и скриптове с две думи той е просто инструмент. Успели са да го докарат до ниво да започне да се самоусъвършенства в някаква степен т.е. да самонаписва някакви неща. Вероятно някой го наглежда, но по воя който се надава от разни в бранша където го развиват, явно наблюдението върху него е по-скоро "отгоре, отгоре".
Към момента масово се забавляват да го използват като инструмент, и като такъв дочувам, че е доста добър. Т.е. в ръцете на професионалисти, ще може с много малък екип да се свърши страшно много работа > по-малка нужда от работници като бройка.

В момента доколкото съм чел, Амазон са роботизирали много голяма част от работата в складовете си.
СЪщо така вече се използват, макар и ограничено автоматизирани камиони които им се задава и прекарват от точка А до точка Б товари, като в това се включва и това-разтоварната дейност.
В разработката като цяло на роботи се влага страшно много, и вече започнаха да влагат част от този ИИ в тях.

Иначе подочуват се неща за роботизирани машини които правят операции по-бързо и по-добре от хирурзи. В диагностицирането уж също били напред и ако са минали средностатистическия лекар, със сигурност имат успех.

Като цяло вече се прилага за замяна на работници, но май се оказва, че е скъпа инвестиция т.е. алчни са което е добре за хората, защото ще им даде повече време да се осъзнаят какво ги застига.

Сега кога и дали ИИ ще може да стане "подобен" на човека не мога да преценя. Но дори и във формата която го развиват към момента, е ясно, че целят да се отърват колкото се може повече от нуждата от човешка работна ръка, дори и с цената да не е перфектна роботизираната дейност.

Но ако очакваш ИИ да е като във фантастичните книги и да може да преценява и измисля разни неща... не мисля, че Бог ще им позволи да го постигнат, ако въобще е възможно.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Роботизирането и автоматизацията ги има от десетки години и те НЕ СА интелект.

Аз говоря стриктно дали става въпрос наистина за интелект, или просто хората биват мамени чрез нещо, което е усъвършенствана форма на автоматизация и комбинаторика, а им се пробутва като интелект.

Реално до този момент аз не съм видял някакво реално проявление на интелектуални способности в този софтуер. Ако някой може да ме опровергае нека да даде конкретни примери.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 970
Интелектът е особено нещо и не ни е напълно ясен. Той е свързан с личността, с осъзнаването на самата личност като такава и с душевност. Тези неща са от Бога. Аз също не виждам как тези хора биха направили изкуствен реален интелект.. Според мен не могат *по човешки) Ако се намесят някакви демонични сили и Бог позовли, тогава можем да мислим за някаква одушевеност със зъл дух на машина със софтуерни невронни връзки, но това е просто възможност.. В момента този тн ИИ не е интелект, а е наистина чиста, но много добре направен софтуер за комбинаторика, да..

Проблемът , според мен, е следният- Комбинаториката е мощно нещо и всъщност ако е усъвршенствана базата данни до такава степен, че да запълни огромен брой вариации, и съответно има нужният софтуер който да подбира вариациите използвайки логика , чисто подчинена на информация относно съобразността на всички въпроси които могат да бъдат обхванати, то това много успешно може да имитира реален интелект. Този интелект няма да бъде способен единствено на реална емпатия, на съвест *освен имитационна такава базирана на заложени принципи), и няма да може да имитира чрез комбинаторика страх от Бога реален такъв, нещо което е присъщо само на естественият интелект.

В този ред на мисли, дали има реално постигнат изкуствен ИИ или няма, за обикновеният човек, който не се замисля много надълбоко е незабележимо, но опасностите на ИИ почиващ само на комбинаторика са си почти същите. Той е способен да отнеме всичко на хората и дори да ги възприеме като враг, ако в него е заложен механизъм за надмощие и оцеляване на всяка цена. Комбинаториката му би го довела до всичко което може логически да хрумне и на нас, ако се наложи да оцеляваме..

А още по сериозната и  опасност е ако намерят начин да го обладае (някак си, незнам как или дали може и дали Бог ще допусне) да го обладе зъл дух използвайки софтуер и невронни мрежи, тогава вече може и да имаме някакъв паралел дори и със образ на звяра който ЧОВЕЦИТЕ издигат и който проговаря реално и тн..

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Quote
Интелектът е особено нещо и не ни е напълно ясен. Той е свързан с личността, с осъзнаването на самата личност като такава и с душевност. Тези неща са от Бога. Аз също не виждам как тези хора биха направили изкуствен реален интелект..

Аз по-горе съм дал дефиниции на интелекта, базирани на библейските термини и няма нищо неясно в тях. Тук говорим за чист интелект, а не за душа и душевност, за нея се изискват много повече неща.

Quote
Според мен не могат *по човешки) Ако се намесят някакви демонични сили и Бог позовли, тогава можем да мислим за някаква одушевеност със зъл дух на машина със софтуерни невронни връзки, но това е просто възможност..

Ако се намеси някакъв дух, то пак няма да имаме изкуствен интелект, защото духовете са създадени от Бога и ако имат някакъв интелект, той отново е естествен (от Творението) а не е изкуствен (от машината).

Quote
Проблемът , според мен, е следният- Комбинаториката е мощно нещо и всъщност ако е усъвршенствана базата данни до такава степен, че да запълни огромен брой вариации, и съответно има нужният софтуер който да подбира вариациите използвайки логика , чисто подчинена на информация относно съобразността на всички въпроси които могат да бъдат обхванати, то това много успешно може да имитира реален интелект.

Комбинаториката е просто плагиатство, в което участват толкова много откраднати човешки творби, че няма как да се хване кражбата. Но по-своето естество си остава интелектуална кражба. А плагиатството по своето естество говори не за наличие, а за липса на интелект и творчески способности.

Интелекта прави човека ДА ВИЖДА и ДА РАЗБИРА. Комбинаториката е сляпа. Тя просто комбинира и сравнява докато заложения скрипт одобри резултата, но в този процес няма нищо научено на което да се стъпи следващия път. Просто продължава същия комбинаторен процес. Липсва виждане, вникване, схващане, проникновение. А без тези неща интелект не съществува.

Quote
Този интелект няма да бъде способен единствено на реална емпатия, на съвест *освен имитационна такава базирана на заложени принципи), и няма да може да имитира чрез комбинаторика страх от Бога реален такъв, нещо което е присъщо само на естественият интелект.

Това "емпатия"  някаква нововъведена чуждица, ние си имаме прекрасната дума - състрадание. Такива неща като състрадание, съвест и още повече страх от Бога, са неща от душевно-духовната сфера. Съвестта е на границата между духа и душата, страха от Бога е от сферата на мъдростта, която е много отвъд и над интелекта. Машините никога не могат да достигнат до тази сфера. Интелекта е най-лесното за една машина от трите характеристики на човешката душа, а те и там се провалят и всичко, което постигат е имитация, без наличие на реални интелектуални способности.

Quote
В този ред на мисли, дали има реално постигнат изкуствен ИИ или няма, за обикновеният човек, който не се замисля много надълбоко е незабележимо, но опасностите на ИИ почиващ само на комбинаторика са си почти същите. Той е способен да отнеме всичко на хората и дори да ги възприеме като враг, ако в него е заложен механизъм за надмощие и оцеляване на всяка цена. Комбинаториката му би го довела до всичко което може логически да хрумне и на нас, ако се наложи да оцеляваме..

Ако изкуствения интелект би бил реален интелект, то тогава би имало опасност, но на този етап тази машина за копиране и крадене на чужд интелектуален труд заплашва единствено да остави без работа само мързеливите и глупавите (които и без това не влагат интелект в техния вид труд).

Някои си мислят, че да си програмист например изисква някакъв голям интелект, но напоследък аз все повече се сблъсквам с невероятната глупост с която са направени много софтуери. Ползвам софтуер и компютри от 40 години и не помня да съм се възмущавал така от глупави софтуерни решения колкото през последните 4 години. В началото наистина от програмистите се искаше много, особено при програмиране на ниско ниво. Но постепенно направиха така, че програмиста просто да сглобява готови модули и нуждата от реален интелект и задълбочено мислене се минимизира. От там и невероятното изглупяване на софтуера, където елементарни неща не са съобразени.

Но, относно това как ще бъдат засегнати хората. Създава се система в която няма да има място за глупави и мързеливи хора, които могат да бъдат заменени от машини с имитация на интелект. За тях са приготвени неща като "хуманна евтаназия" и безопасни (за производителите)  и ефективни (да убиват, разболяват и съсипват здравето) иновативни инжекции.

В такава система за да се оцелее ще се изисква драстично покачване на интелектуалните възможности на хората, както и преминаване още по-нависоко в сферата на интуицията. Интуицията е изцяло в областта на духа и там няма никакъв шанс някоя машина някога да стигне. Необходимо и да се премине към самодостатъчен начин на живот. Което индивидуално и в градска среда е невъзможно. Необходим е живот от естествените ресурси на Бога и постигане на самодостатъчност чрез общност. Българина е безнадежден индивидуалист, но при такива обстоятелства в които оцеляването е заплашено, вярвам че този национален порок ще се пречупи.

Quote
А още по сериозната и  опасност е ако намерят начин да го обладае (някак си, незнам как или дали може и дали Бог ще допусне) да го обладе зъл дух използвайки софтуер и невронни мрежи, тогава вече може и да имаме някакъв паралел дори и със образ на звяра който ЧОВЕЦИТЕ издигат и който проговаря реално и тн..

Аз от много години смятам, че електрониката е напълно уязвима за въздействие от зли духове. Злия дух може да въздейства и на хардуера и на софтуера, при това много по-лесно отколкото да въздейства на човешките мисли и чувства. Колкото по-ефирен е един механизъм, толкова по-лесно е да му се влияе от духовния свят. Това трябва да се помни.

Относно образа на звяра, за него се казва "и позволи му се да даде дишане на звяровия образ" Това буквално означава че в образа влиза дух, защото за дишане и дух думата в Библията е една и съща. Само Бог може да създава духове и без да произлезе един дух от Бога и да влезе в някое тяло, няма как да се произведе живот. Не може един демон да влезе в мъртъв човек и той да оживее. Юдеите от много хилядолетия се мъчат да създадат някакво тяло, което да оживотворят по магьоснически начин. Говори се за създаването на така наречения ГОЛЕМ и се разказва, че е имало някакъв успех при което даденото същество е просъществувало някакво кратко време.

Т.е за да може да се оживотвори нещо, трябва в него да влезе нов дух, а не някакъв зъл дух да влезе в него. Но този въпрос вече е извън тази тема.

По темата се утвърждава извода, че така наречения софтуер за Изкуствен интелект НЕ Е никакъв интелект, а е имитация на такъв. По тази причина той не е в състояние да постигне самостоятелно съзнание, да започне да мисли за себе си и да вижда с очите на ума. Което ми напомня на следния стих:

Psa 115:4  Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце
Psa 115:5  Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат
Psa 115:6  Уши имат, но не чуват: Ноздри имат, но не миришат; 
Psa 115:7  Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си. 
Psa 115:8  Подобни на тях ще станат ония, които ги правят, Както и всеки, който уповава на тях. 


Изкуствения интелект има "интелект" но не може да мисли, не може да разсъждава, нито може "да вижда" с очите на разума. От друга страна хората затъпяват все повече и стават като своите идоли, не могат да мислят, нито да разсъждават. Аз мисля, че последното е онова, което трябва да ни притесни.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 970
Че е плагиатство е безспорно. Комбинаториката му е базирана именно на кражби на интелектуален труд. Но бидейки имитация на интелект, капацитетът му да прецака редица сфери на труда и да остави доста хора безработни е безспорен. Ако Бог не спре този процес ще има трудни времена за всеки който работи в която и да е сфера на икомомиката, особено ако пуснат и роботи работници захранвани с тези софтуери. А ако по някакъв начин зъл дух обладае тези машини, нещата ще станат още по зле. А, че не е реален интелект , няма спор. Иначе при всеки реален интелект има и душевност, няма как да няма. Обладае ли дух тези машини, то те реално ще придобият собствен интелект, но да, няма да е вече изкуствен, понеже логичски наистина изкуствен няма как да има, ще имат зъл естествен интелект