Author Topic: "да предадем такъв човек на сатана..."  (Read 5758 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
1 Коринтяни 5:1. Дори се чува, че между вас имало блудодеяние, и то такова блудодеяние, каквото нито между езичниците се намира, именно, че един от вас има бащината си жена.
  2. И вие сте се възгордели, вместо да сте скърбили, за да се отлъчи измежду вас тоя, който е сторил туй нещо.
  3. Защото аз, ако и да не съм телесно при вас, но като съм при вас с духа си, като че ли съм при вас, - осъдих вече, в името на нашия Господ Исус, оногова, който така е сторил това,
  4. (като се събра моят дух с вас заедно с властта на нашия Господ Исус),
  5. да предадем такъв човек на сатана за погубване на плътта му, за да се спаси духа му в деня на Господа Исуса.Това е много интересна апостолска практика, която днес не се вижда.
(В случката от Деяния с Анания и Сапфира, вярвам става въпрос за същото нещо.)
Не стига че апостола ОСЪЖДА някого в името на Исус, ами и предава тялото му на сатана за погубване с цел спасение на духът му.

В случая извършеният грях не е хич малък, за да се пренебрегне. Което е още по-интересното в тази история.

Кой ден се има предвид под "деня на Господа Исуса"?
Дали това е завръщането на Исус преди милениума, когато е първото възкресение или денят на финалния съд след 1000-та години.

Когато осъзнах, че ще има хора записани в Книгата на Живота от второто възкресение и последният съд, веднага се сетих за 1 Коринтяни 5:5.
Дали има основание за това? Защото щом човека се предава на преждевременна смърт заради греха му, как ще възкръсне като светия при Господното пришествие?

Ако разсъжденията ми са правилни, това означава, че някои хора ще бъдат спасени поради Божията милост, но няма да станат светии.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: "да предадем такъв човек на сатана..."
« Reply #1 on: November 19, 2007, 15:10:09 PM »
Интересното тук е че се казва, "да се спаси духът му". Дали това ще рече че се спасява само духът му, без душата и тялото и ако така какво се случва с тях, пълна мистерия. Доста въпроси излизат ако има частично спасение, за съжаление все без отговор.
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: "да предадем такъв човек на сатана..."
« Reply #2 on: November 19, 2007, 17:52:17 PM »
Това е един от трудните за разбиране пасажи в Библията. Или поне труден на пръв поглед. При по-задълбочено прочитане, може да се окаже, че не е чак толкова труден.

Първо бих искал да отбележа няколко важни момента от този пасаж:

1. От стих 2 става ясно, че да не се отлъчват ония които съгрешават от тялото не е милост, а гордост!

2. Отлъчването не е малко нещо при което един отива от една църква в друга и хули ония коиот са го отлъчили, а ако е легитимно тяло с отредени от Бога старейшини - то този човек е предаден в ръцете на сатана, и е много сериозно нещо, и никак не е малко нещо.

Какво представлява това предаване на сатана? Докато размишлявах си спомних следния пасаж:

ДА 26:18  да им отвориш очите, та да се обърнат от тъмнината към светлината, и от властта на Сатана към Бога, и да приемат прощение на греховете си и наследство между осветените, чрез вяра в мене.

Властта на сатана е властта на тъмнината, на заблудата, на объркването, на нереалността. Истинската власт на Божия служител се състои в това, че може да остави някой човек в тъмнина, ако той е бунтовен и непокорен. Духовения човек обикновенно се намира в позиция в която вижда какво има в плътския, вижда нещата които го мамят и разрушават. Ако последния се противи и се мисли за велик, духовния човек просто може да премълчи и това е почти равносилно на смъртна присъда. Мнозина от тези, които биват отлъчвани не схващат за какво става въпрос, нито разбират властта и презират факта, че са отлъчени.

В началото мислих да напиша, че това което казва този стих не е апостолска практика, защото липсва поне още един пасаж, който да говори за това. Обаче нещо отвътре ме задържа да не го напиша това. И малко по-после докато разглеждах едни пасажи попаднах на още един пасаж, който говори за същото:

1Tим. 1:20  от които са Именей и Александър, които предадох на сатаната, за да се научат да не богохулстват.

Този пасаж дори пояснява, че подобно отлъчване има за цел поправление.

Тук в въпросния пасаж някои погрешно мислят, че Павел говори за тялото. На гръцки думата тяло е soma,  а използваната тука дума е sarks, което означава "плът, плътско естество" Отлъчването от тялото води до скръб (ако човека въобще обича Бога), която скръб е болезнен, но много силен инструмент за разпъване на плътските желания и в този смисъл за унищожаване на плътското естество.

2Кор. 7:10  Защото скръбта по Бога докарва спасително покаяние, което не причинява разкаяние; но светската скръб докарва смърт.

Някои считат, че написаното във 2Кор.2 гл се отнася за същия човек и случай, за който се пише в 1Кор.5 гл.

2Co 2:4  Защото от голяма скръб и сърдечна тъга ви писах с много сълзи, не за да се наскърбите, а за да познаете любовта, която питая особено към вас.
2Co 2:5  Но ако някой ме е наскърбил, не е наскърбил само мене, но всички ви отчасти (да не кажа премного).
2Co 2:6 За такъв един доста е наказанието, което му е било наложено от повечето от вас;
2Co 2:7  така че сега вече ( Гръцки: Напротив.) вие трябва по-добре да му простите и да го утешите, да не би такъв да бъде погълнат от чрезмерна скръб.
2Co 2:8  Затова ви моля да го уверите в любовта си към него.
2Co 2:9  Понеже затова и писах, за да ви позная чрез опит, дали сте послушни във всичко.
2Co 2:10  А комуто вие прощавате нещо, прощавам и аз; защото, ако съм и простил нещо, простих го заради вас пред Христа,
2Co 2:11  да не би сатана да използува случая против нас; защото ние знаем неговите замисли.


Може би тук наистина се говори за възстановяването на този човек, който е бил отлъчен преди. И в този смисъл "спасението на духа в деня на Господ Исус" означава възстановяването на човека в тялото в деня който Исус - Главата на тялото е определил.

В Библията израза "деня Господен" не задължително означава точно определен ден, а по-скоро деня Господен е деня в който Бог по своята суверенна воля реши да подейства. Или както ние използваме израза "на Божието време". Аз сега не си спомням в Библията да се използва израза "на Божието време", но мисля че Писанието дава основание да се смята, че вместо този израз се използва "деня Господен" за да опише деня на "Божието време".
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: "да предадем такъв човек на сатана..."
« Reply #3 on: November 24, 2007, 21:30:47 PM »
Изкривявайки стихове като този  , инквизицията е вършела сатаниски безумия.
съгласен съм с теб , Watchman, но за последния 5 стих , мислия че е конкретен и буквален.Какво според теб е това погубване на плътта?В какво се изразява?Бая се чудих , свързвам го някак с 1кор.11:30 , как мислиш?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: "да предадем такъв човек на сатана..."
« Reply #4 on: November 24, 2007, 21:40:43 PM »
Никой не казва че стиха не е конкретен и буквален. Това което казах е че не пише тяло, а плът, това са две различни неща и не мисля че има връзка с 1 Кор 11:30, там се говори за съвсем друго нещо и ситуация.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: "да предадем такъв човек на сатана..."
« Reply #5 on: November 24, 2007, 22:42:41 PM »
за друга ситуация се говори , така е ,но и в двата случая някой човек е наказан от Господ заради греха който е извършил , но  е спасен в деня на Господ Исус.Във всеки случай наказанието на вярващите винаги има за цел възстановяването на общението им с Господа.Тук крайната цел е спасението на духа му в деня на Господа.
в тези стихове може да се говори за акта на отлъчване от местната църква.Знаем че извън църквата господства сатана.И тогава предаването на такъв човек на сатана означава отлъчването му от църквата.А казах че го свързвам с 1 кор 11:30 , защото и там става въпрос за някои които са наказани от Господ и са вярващи.Тъй като те не са осъдили греха в собствения си живот , Господ е трябвало да упражни над тях правото си на съд./много от тях  са слаби , болнави , а доста са и починали.Едни са се разболели от физически болести , а други са починали, но всички те са спасени/Те са осъдени от Господа , но не са осъдени заедно със света , чиято крайна присъда и гибел.
Това имах впредвид.

zdravko

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 25
Re: "да предадем такъв човек на сатана..."
« Reply #6 on: March 04, 2015, 19:04:35 PM »
Веднъж през живота си съм бил свидетел на истинско справедливо предаване на сатана, поне така ми изглеждаше тогава, без да съм участвал във взимането на решението, но една евангелска църква предаде един човек на Сатана поради редица грехове, които вършеше и някои бяха видими. Този човек много бързо отиде дълбоко в света и нямам спомен някога някой да го е виждал възстановен във вярата. Това разбира се не  означава, че човекът не се е покаял, но просто аз не знам. То си беше страшно да го гледаш, как се случва пред очите ти.
Разбира се няма гаранции, че пастора и духовния съвет са действали истинно и разумно по словото тогава, а и след това, защото не помня някога после да са го потърсили, за да видят дали не е възможно да му бъде простено, както е писано.

От друга страна видях толкова несправедливи отлъчвания, че нямат край. Затова добре казва Watchman за легитимността.

 И непременно искам да уточня, че  Исус бил вън от религиозната организация, която се била сговорила да отлъчи всеки, който го признае, че е Помазаника. Така че ако някой неправедно те отлъчи от организацията си, не се бой, защото е било неправедно. Но ако си отлъчен за греховете си, бой се от Бога и покай се и върши правда, за да ти се простят греховете. Защото Исус Христос за това умря и възкръсна, за да е господар и на живите и на мъртвите. Няма място където да се укриеш от него нито в този живот, нито в идния, а душата ти ще се изправи на съд. Затова бъди ревностен за правдата на Бога и се покай, за да имаш живот в неговото име. амин.
Acts 17:11¨ И беряните беха по-благородни от солунците, защото приеха словото с всеко усърдие, и изпитваха всеки ден писанията дали е това така."