Author Topic: Съботата: Божията свята Почивка  (Read 38439 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #30 on: February 12, 2016, 20:06:39 PM »
Stelu,

Quote
Valipeti, няма значение дали и днес, или вчера, или преди 5000 години. Съботата е свят ден от сътворението по Божия воля. В този смисъл едва ли аз съм този, който да те учи какво да правиш в събота, днес. Бог е дал яснота в Писанията и е достатъчно да се запознаеш с тях. Исая 58:13-14 е едно добро обобщение по темата.

Послушах те и прочетох Исая 58:

13 Ако отдръпнеш ногата си в събота,
За да не вършиш своята воля в светия Ми ден,
И наречеш събота наслада, света на Господа, почитаема,
И Го почиташ като не следваш в нея своите си пътища,
И не търсиш своето си удоволствие, и не говориш своите си думи,


Значи това вършим в събота- така почитаме Бог!
Сега искам да ми кажеш в понеделник не може ли да вършим същото? А във вторник? Сряда? ...
Кажи ти какво правиш в събота и какво в другите дни от седмицата!
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #31 on: February 13, 2016, 00:42:23 AM »
Е ти хем казваш, че Закона няма смисъл да се спазва, защото щяло да бъде "безмислено усилие", хем пък казваш, че съботата трябва да се пази защото така пише в Закона?
И тук ми вменяваш неща, които не съм казал. Казах, че да ви карам да спазвате закона би било безсмислено усилие. Ако ти не познаваш Господ, а аз те карам да вършиш нещо, ти няма да го направиш от вяра, а защото аз съм ти казал в случая. Това ще те отведе ли в рая? Спазването на закона би следвало да бъде резултат от връзката ти с Бога, а не от дискусия с мен. Аз съм просто никой.
Quote
И кой и за какво да се покае? Че не се спазва съботата като Божия почивка ли?
Ами който се чувства в бунт срещу Бога, за това може да се покае. Не ми влиза в работата да знам кой за какво. Това са лични неща, между човека и Бога.
 
Quote
Фарисеите също дебнеха постоянно Исус и учениците за съботата. Защо късали класове да ядат, защо Исус изцелявал в събота, защо пък изцеления си вдигнал постелката......
Фарисейско им работа. Да не твърдиш, че тук някой те дебне?
Quote
Какво означава да пазиш съботата според тебе? Каза че имало много неща които да се правят в събота вместо да лежиш. Би ли споделил някои от тях?
Съботата е свят ден, определен за възстановяването на връзката между човека и Бога. Всички богослужения в Библията се провеждат в събота. Това би било добре като за начало. Мисионирането, посещаване и грижа за хора в недобро здраве, на слаби във вярата, на нуждаещи се и т.н. са едно добро допълнение.
Quote
И каква ще е разликата ако се направят в друг ден а не в събота? И примерно аз ако реша в събота да си прекопая земята, която е създадена от Бог и ми носи прехрана, грях ли ще извърша?
Бог определи шест дни в седмицата в които да се работи и освети съботата. Ако Го почиташ, би следвало да се придържаш към този цикъл. Ако не, прави каквото ти дойде на ума.
Quote
Интересно ми е да видя дали си мислиш това което аз си мисля, че си мислиш. :) А че изповядваш адвентиската вяра не отрече. Ако си пък адвентист, защо не си признаваш? Това също е хубаво да го кажеш. Нали не се срамуваш или притесняваш от нещо?
Надявам се да задоволих интереса ти поне частично.
Нямам какво да си признавам, да не върша престъпление я.

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #32 on: February 13, 2016, 00:56:52 AM »
Значи това вършим в събота- така почитаме Бог!
Сега искам да ми кажеш в понеделник не може ли да вършим същото? А във вторник? Сряда? ...
Кажи ти какво правиш в събота и какво в другите дни от седмицата!
Valipeti, вече отговорих на Палко на подобен въпрос. Ще добавя само, че Бог би следвало да Го почитаме не само всеки ден, но и всеки миг, с всяка глътка въздух. Но имаме физически нужди и се налага да работим за задоволяването им. Бог сътворявайки седмицата разпореди шест дни да се фокусираме върху нашите нужди трудейки се, а седмия ден върху общението си с Него почивайки си от труда (Изход 20:8-11) и това е огромно благословение. Усещам че не си впечатлена от факта, че трябва да се съобразиш с това изискване, но повярвай ми, то само така изглежда. Е има си и своите трудности на моменти, но и никой не е обещал цветя и рози по пътя към рая. 1/7 част от времето за Господ е твърде малка цена за това, което Той е направил и прави за нас, нали?

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #33 on: February 13, 2016, 12:14:53 PM »
Stelu,

Аз съм сключил с Бог Завет, чрез Господ Исус Христос и в този Завет, се казва "Кой каквото прави за Господа да го прави", независимо по кое време и кой ден от седмицата. Затова не мисля, че само в събота трябва да правя нещо за Господа и да общувам с Него, а в понеделник и ...да си "почивам" от Божиите дела!?! Аз съм влезнал в Неговата почивка в деня, в който съм повярвал в Исус и си почивам от тогава, от моите си дела. Така че всеки ден за мен е събота, защото съм в Божията събота!
А ти ми се струва, че тотално си се объркал. Ето прочети една случка, която разказват апостолите на Исус:

1 А някои слязоха от Юдея и учеха братята казвайки: Ако се не обрежете, според Моисеевия обред, не можете да се спасите.
2 И тъй, като стана доста препирня и разискване между тях и Павла и Варнава, братята наредиха Павел и Варнава и някои други от тях да възлязат за тоя въпрос в Ерусалим до апостолите и презвитерите.
3 Те, прочее, изпратени от църквата, минаваха и през Финикия и през Самария, та разказваха за обръщението на езичниците; и доставяха голяма радост на всичките братя.
4 А като стигнаха в Ерусалим, бяха приети от църквата и от апостолите и презвитерите, и разказваха все що беше извършил Бог чрез тях.
5 Но, рекоха те, някои от повярвалите между фарисейската секта станаха та казаха: Нужно е да се обрязват езичниците, и да им се заръча да пазят Моисеевия закон.
6 Тогава апостолите и презвитерите се събраха да разискват тоя въпрос.
7 И след много разпитване Петър стана та им каза: Братя, вие знаете, че в първите дни Бог избра между вас мене, щото езичниците чрез моите уста да чуят евангелското учение и да повярват.
8 И сърцеведец Бог им засвидетелствува като даде и на тях Светия Дух, както и на нас;
9 и не направи никаква разлика между нас и тях, като очисти сърцата им чрез вяра.
10 Сега, прочее, защо изпитвате Бога, та да налагате на шията на учениците хомот, който нито бащите ни, нито ние можем да носим?
11 Но вярваме, че ние ще се спасим чрез благодатта на Господа Исуса, също както и те.
12 Тогава цялото множество млъкна и слушаше Варнава и Павла да разказват какви знамения и чудеса Бог беше извършил чрез тях между езичниците.
13 И след като свършиха те да говорят, Яков взе думата и каза: Братя послушайте мене;
14 Симон обясни по кой начин Бог най-напред посети езичниците, за да вземе измежду тях люде за Своето име.
15 С това са съгласни и пророческите думи, както е писано:
16 "След това ще се върна.
И пак ще въздигна падналата Давидова скиния,
И пак ще издигна развалините й,
И ще я изправя;
17 За да потърсят Господа останалите от човеците,
И всичките народи, които се наричат с името Ми,
18 Казва Господ, Който прави да е известно това от века".
19 Затуй, аз съм на мнение да не отегчаваме тия измежду езичниците, които се обръщат към Бога;
20 но да им пишем да се въздържат от оскверненията чрез идоли, чрез блудство и чрез ядене удавено и кръв.
21 Защото още от старо време по всичките градове е имало такива, които са проповядвали Моисеевия закон, който се и прочита всяка събота в синагогите.
22 Тогава апостолите и презвитерите с цялата църква намериха за добре да изберат изпомежду си човеци, и да ги пратят в Антиохия с Павла и Варнава, - а именно: Юда, наречен Варсава, и Сила, водители между братята.
23 И писаха им по тях следното: От апостолите и по-старите братя, поздрав до братята, които са от езичниците в Антиохия, Сирия и Киликия.
24 Понеже чухме, че някои, които са излезли от нас, ви смутили с думите си, и извратили душите ви, [като ви казват да се обрязвате и да пазите закона], без да са приели заповед от нас,
25 то ние, като дойдохме до единодушие, намерихме за добре да изберем мъже и да ги пратим до вас заедно с любимите ни Варнава и Павла,
26 човеци, които изложиха живота си на опасност за името на нашия Господ Исус Христос.
27 И така изпращаме Юда и Сила, да ви съобщят и те устно същите неща.
28 Защото се видя добре на Светия Дух и на нас да ви не налагаме никоя друга тегота, освен следните необходими неща:
29 да се въздържате от ядене идоложертвено, кръв и удавено, тоже и от блудство; от които ако се пазите, добре ще ви бъде. Здравейте.
30 И така, изпратените слязоха в Антиохия, и като събраха всичките вярващи дадоха им посланието.
31 И те, като го прочетоха, зарадваха се за успокоението що им даваше.
32 А Юда и Сила, които бяха и сами пророци, увещаваха братята с много думи, и ги утвърдиха.
33 И след като преседяха там известно време, братята ги оставиха с мир да се върнат при ония, които ги бяха изпратили.


Прочете ли внимателно? Ти, доколкото разбирам си човек от езичниците, който казва, че е влязал в Завет с Бог чрез Исус Христос. Ти нали не си някой евреин? Ако не си, тогава за какъв закон говориш и за какъв Стар Завет? Ти някога да си спомняш да си влизал в заветни отношения със Завета, който Бог сключи с народа Израел чрез Мойсей? Не си спомняш - нали? А да знаеш някой твой прадядо да е сключвал такива заветни взаимоотношения с мойсеевия Завет? Не вярвам да знаеш такова нещо! Е тогава къде се буташ да "спазваш" закона, който е даден САМО на народа Израел и не касае езичниците? Ако апостолите на Исус ти казват директно като езичник, да не се занимаваш с мойсеевия закон, а да се пазиш само от "да се въздържате от ядене идоложертвено, кръв и удавено, тоже и от блудство; от които ако се пазите, добре ще ви бъде", тогава къде отиваш ти? Още повече, че самото Слово казва за Стария Завет, сключен с Израел че :

Ето, идат дни, казва Господ,
Когато ще сключа с Израилевия дом и с Юдовия дом нов завет;
9 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им... А като каза "нов завет", Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване.


Забелязваш ли категоричността на написаното? Старият Завет, който е само за Израел е ЗАМЕНЕН с Нов Завет! А този Нов Завет чрез Исус Христос вече включва освен Израилевия дом и езичниците като нас, които сме повярвали в Исус. Нямаме никакви заветни отношения и законови задължения спрямо мойсеевия закон, защото Бог не е сключвал с нас Стар Завет! Това казват и апостолите на Исус директно. Не мисля, че има нещо трудно за разбиране!!! 
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #34 on: February 13, 2016, 16:33:11 PM »
Пак реши да не отговориш на въпроса дали изповядваш адвентизъм ама то и няма нужда вече, защото на всички има стана ясно. А престъпления дали вършиш има кой да те съди. Мене даже не ме интересува. Дискусии подобни на тази са водени вече. Едва ли на някой ще му е интересно да ги води пак. Ако всички спрат да ти отговарят на постингите, да не се разсърдиш(че си малко докачлив гледам). Не е нищо лично, просто е безсмислено и безинтересно. В този форум не знам дали останаха такива, които изповядват твоята религия. Обикновено им става "неудобно" и си заминават. Защото тука четем и цитираме и от Новия Завет. И ако за тебе да почиташ Бог е да пазиш съботата и да изпълняваш Закона, който Той даде на Евреите, добре. Помни само, че ще трябва да го спазваш целия а не само това което ти харесва. А иначе Павел казва така:
20. Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.
21. Не осуетявам Божията благодат; обаче, ако правдата се придобива чрез закона, тогава Христос е умрял напразно.
Ако смяташ, че почиташ Бог като изпълняваш избирателно заповеди от Закона(едва ли си се и обрязал, пък и жертви сигурно не принасяш), то дали не презираш жертвата на Сина Му? Дали тази "почит" му е угодна? Как мислиш? Въпроса е риторичен, няма нужда да отговаряш. Както казах, тази дискусия вече не е интересна за никой сигурно.

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #35 on: February 15, 2016, 00:09:42 AM »
Valipeti, аз също не смятам за необходимо да спазвам моисеевият закон. Така че не ми казваш нищо ново. Очевидно не четеш внимателно написаното от мен, както и Библията.
Палко, ти съща не четеш внимателно. Обясних нещата ясно и достъпно мисля.
Съботата е свят ден още от седмия ден на творческата седмица, далеч преди на земята да е имало евреи. Всички богослужения, дори след възнесението на Исус Христос се извършват в събота.
В книгата Откровение пише:
Откровение 14:7 И каза със силен глас: Бойте се от Бога, и въздайте Нему слава, защото настана часът, когато Той ще съди;
Ако няма закон, няма престъпници и не би могло Бог да осъди никого. Без закон не би могло да има и съд. Очевидно бунта ви срещу закона е воден от онзи, който бе изхвърлен от небето поради беззаконието си. И ако херувим бе изгонен от небето, заради беззакиние, как си представяте вие да отидете в небето в такова състояние? Нима си въобразявате, че Бог ще напълни рая с престъпници?! По какво тогава ще се отличава раят от сегашната ни планета?
Още нещо, отново от Откровение, съвсем в края:
Откровение 22:15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже.
Надявам се да забележите, че изброените "отвън" са именно нарушителите на Божия закон - престъпниците.
Пак повтарям, че дано някой схване. Никой не се спасява чрез закона, защото сме спасени по благодат, чрез вяра в Господ, но който наистина е спасен, то той спазва закона Му.
Галатяни 2:16-18
  16. като знаем все пак, че човек не се оправдава чрез дела по закона, а само чрез вяра в Исуса Христа, - и ние повярвахме в Христа Исуса, за да се оправдаем чрез вяра в Христа, а не чрез дела по закона; защото чрез дела по закона няма да се оправдае никоя твар.
  17. Но, когато искахме да се оправдаем чрез Христа, ако и ние сме се намерили грешни, то Христос на греха ли е служител? Да не бъде!
  18. Защото, ако градя изново онова, което съм развалил, показвам себе си престъпник.

Надявам се поне един тук да проумее какво говори апостола. Когато човек осъзнае, че е престъпник и отивайки при Христос е оправдан и ако отново гради онова, което е развалил (тоест стария човек) то отново става престъпник и изкарва Господ служител на греха. А такъв човек изгубва спасението си. Осъзнайте се бе хора! Толкова ясно е казано. Четете и мислете, не се оставяйте на лукавия!

Ваша работа е какво ще правите. Аз казах по темата, каквото имах да кажа. Заслепението ви пречи да схванете истината. Едва ли бих могъл да направя нещо повече, от това, да се моля за вас.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #36 on: February 15, 2016, 01:20:31 AM »
Quote
Valipeti, аз също не смятам за необходимо да спазвам моисеевият закон. Така че не ми казваш нищо ново. Очевидно не четеш внимателно написаното от мен, както и Библията.

Аз чета внимателно какво е написано в Библията, ама май ти четеш нещо друго, което ти обяснява Библията и затова пишеш недомислици.
Бог влезе в заветни отношения с Израел някога чрез Мойсей, като им предостави закона си и една от заповедите на този закон беше да пазят съботния ден като ден за Господа. Това че ти си делиш закона на плочи и книги си е някакъв твой табиет, но закона е един, с много заповеди, освен 10-те на плочите и целият е даден от Бог за Израел. Това е Завет с Израел-не знам дали разбираш добре какво ти казвам!
Та няма как да искаш да спазваш заповедта за съботата и да казваш, че не смяташ за необходимо да спазваш мойсеевия закон!?! Още повече, че апостолите на Исус ти казват ясно и конкретно какво да спазваш като вярващ в Христос, за да не се натоварваш с излишни напъни. Още те въобще не говорят за пазене на някаква заповед от мойсеевия закон,още по-малко за съботата. Ти нямаш нищо общо със Завета на Бог с Израел, още повече, че този завет вече е заменен с Нов.
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #37 on: February 15, 2016, 14:14:27 PM »
Добре Valipeti, да допуснем, че не съм наясно и греша.
1.Какво представлява този Нов Завет?
2.Къде е записан и в какво се изразява?
3.Къде в него е записано, че всички престъпници ще ходят в рая?
4.И ако е така, какво се бави Господ, престъпници бол, да идва и да ни взима?
5.Какво според теб е покаяние?
Ще бъдеш ли така любезен да отговориш на тези мои въпроси?

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #38 on: February 15, 2016, 15:05:05 PM »
Аз даже мисля изобщо да не чета. Ако някой смята за нужно да ти отговаря, нека го прави. Както писах и преди, този разговор е воден вече. Ако те интересува нещо, прочети старите теми. И ако може за мен да не се молиш. :) Това не е от високомерие. Просто мисля, че ще е по-добре.

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #39 on: February 15, 2016, 15:22:49 PM »
Казах, че прочетох цялата тази дискусия, ако може да се нарече така, защото тя беше водена задочно (просто избирателно копи пейстната от АБВ форума) от Watchman и толкова. Видях една куха аргументация, която разбих още в началото. А единствения му опонент е вече изгонен - инквизицията си е казала думата.
Щом смяташ, че всичката ти е наред, до толкова, че и молитвите ми да откажеш (освен дето не искаш да четеш и мислиш), то не се безпокой, ще те задраскам от списъка си. Междувпрочем, подобно поведение ми напомня за правоверните и православните. След няколко смислени аргумента, те заемат позата "Не знам, не чух, не видях!" и си карат както си знаят. Разбира се, че това е единствено за тяхна сметка.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #40 on: February 15, 2016, 15:32:18 PM »
Всичко след твоето писание е на пух и прах вече. :))))
Благодаря ти, че уважи молбата ми. Само уточнявам, че не отказвам молитвите на другите за себе си като цяло. Ама да си губиш времето, да се молиш за мен адвентист да ставам няма смисъл. То бездруго списъка ти ще е дълъг явно...... Особено ако се молиш за всички които не са съботяни.......

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #41 on: February 15, 2016, 15:42:39 PM »
За хората, които търсят Бога и вярват на словото Му, след като прочетат съответните текстове, върху които градя тезата си би следвало всичко да е ясно. За останалите, които предпочитат бунта пред покорството никой не е в състояние да направи каквото и да било друго, освен да се моли. И аз го правя.
Ти Палко имаш ли икони и кланяш ли им се?

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 946
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #42 on: February 15, 2016, 16:07:57 PM »
"Слабия във вярата приемайте, но не за да се препирате за съмненията <му>,

Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб <във вярата, яде само> зеленчук.

Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.

Кой си ти, що съдиш чужд слуга? Пред своя си господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои.

Някой уважава един ден повече от друг ден; а друг човек уважава всеки ден <еднакво>. Всеки да бъде напълно уверен в своя ум.

Който пази деня, за Господа го пази; [а който не пази деня, за Господа го не пази]"


Stelu, пази каквото искаш и смяташ, че трябва. Остави останалите на Господа. Но ако твърдиш, че никой който не пази някой ден, както ти правиш, няма да види Царството Божие, то не си прав и грешиш. Чети новият завет в тази насока и ще видиш, че там има различни наставления, от пазенето на някой конкретен ден. Няма забрана да го пазиш, така, че пази го, щом така вярваш, дори си длъжен да го правиш, ако това е убеждението ти. Отделен вече е въпросът как точно го пазиш и тн. Това са си твои неща, мен лично не ме интересуват..

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #43 on: February 15, 2016, 16:28:17 PM »
Small, съботата винаги е само предлог. Тя е "лостът", с който искат да отворят вратата за завръщането на Моисеевия закон. Не целият разбира се(понеже няма как), но някаква избрана от тях част...   

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #44 on: February 15, 2016, 17:02:26 PM »
small axe, боя се, че цитатът ти е некоректен, тъй като е изваден от контекста от една страна. Тъй като в стих десет се казва "И тъй, ти защо съдиш брата си? а пък ти защо презираш брата си? Понеже ние всички ще застанем пред Божието съдилище."
А аз не съм съдил никого. Пиша не осъдително, а с идеята да помогна. На този текст обръщал ли си внимание:
Езекил 33:8 Когато казвам на беззаконника: Беззаконнико, непременно ще умреш, а ти не проговориш, за да предупредиш беззаконника да се върне от пътя си, оня беззаконник ще умре за беззаконието си, обаче, от твоята ръка ще изискам кръвта му.
Когато говорим за Божия закон и съд, едва ли е уместно да се говори за зеленчуци и отношението ни, към храната изобщо.
И от друга, защото не аз твърдя нещо, но Бог. Ако оставим хората на Божия гняв, ако не ги предупредим, какъв е смисълът на Библията и християнството въобще. Нима Исус Христос не заръча възнасяйки се:
Матей 28:19 Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,
На какво трябва да бъдат научени народите? На това да си останат престъпници ли? Може ли човек да е кръстен в името на Отца и Сина и Светия Дух и да си е все същия престъпник на закона? На това ли учеше Исус Христос?!
Лука 18:18-24
  18. И някой си началник Го попита, казвайки: Благи Учителю, какво да сторя за да наследя вечен живот?
  19. А Исус му рече: Защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог.
  20. Знаеш заповедите: "Не убивай"; "Не кради"; "Не лъжесвидетелствувай"; "Почитай баща си и майка си";
  21. А той каза: Всичко това съм опазил от младостта си.
  22. Исус, като го чу, рече му: Едно още ти не достига. Продай все що имаш и раздай го на сиромасите и ще имаш съкровище на небето; дойди и Ме следвай.
  23. И той, като чу това наскърби се много, защото беше твърде богат.
  24. И Исус като го видя, каза: Колко мъчно ще влязат в Божието царство, ония които имат богатство!

Нима тук Господ не цитира закона Си? Колко мъчно ще влязат в Божието царство, онези които имат ... друг бог. Дали ще е богатство, дали ще е кола, дали ще е нещо друго, което стои на пътя на спасението им.
Разбира се, че всеки е свободен да вярва, пази, яде и т.н. каквото си иска, но това не го прави жител на небесното царство. Всъщност, май не го прави с нещо по-различен от дявола и подлежи на осъждане. Това стои между редовете на цитирания от теб текст. Бог не насилва, но който Го люби, казва Той, спазва Неговите заповеди. И както вече писах, ако карам някой да прави нещо по отношение на закона, то е безсмислено. Само ви обръщам внимание, че религията ви е фалшива и провокирам да прочетете отново определени текстове, които няма как да се впишат в беззаконническата концепция. А това надявам се да доведе до изграждане на нови, коренно различни отношения между вас и Съдията.