Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Последни времена => Topic started by: Watchman on August 05, 2019, 12:54:04 PM

Title: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Watchman on August 05, 2019, 12:54:04 PM
Забележка Watchman: Тази тема беше отделена като разклонение от темата за Плоската земя. Но понеже някои постинги са примесени с елементи от едната тема и от другата, някои неща първоначално може да изглеждат несвързани и откъснати от контекста. Но в крайна сметка тука обособихме повечето неща касаещи темата за посоките на света.

Искам да се върна към нещо, което бях писал по-напред в темата а именно тук:

http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,847.msg113669.html#msg113669

Само да напомня за какво става въпрос - според цитираните пасажи излиза, че това, което днес наричаме изток (като посока на света), в Писанията е наречено север. На тази представа отговаря и следната древна карта:

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Karte_Pomponius_Mela.jpg)

Тези дни четейки Псалмите попаднах на още един пасаж, който потвърждава същото нещо;

Пс. 107:3  Като ги събра от страните, От изток и от запад, от север и от юг

Това е ревизирания протестантски превод на който обаче не се вижда нищо особено. Аз обаче четях оригиналния Цариградски превод и там се казва следното:

Пс. 107:3  И ги събра от страните, От изток и от запад, от север и от морето

При проверка на няколко буквални превода, както и на оригиналната дума в текста се вижда, че действително вместо "юг" в текста е написано "морето".

Знаем че Израел граничи с морето от едната си страна и тази страна е запад на днешните карти. Обаче според този текст морето се намира не на запад, а на ЮГ, затова думата "морето" е използвана в смисъл на южната посока. Това нещо съвпада напълно с описанието в текстовете за Вавилон и Персия, че се намират на север.

С други думи имаме няколко библейски текста според които посоките на света описани в Библията, не са същите посоки на света които днес се твърди че са.

Погледнете сега на древната карта по-горе и ще видите че морето се намира точно на юг от Израел, а Вавилон и Персия се намират точно на север.

Ето още една лъжа относно географията и посоките на света, която ни е пробутана от това сатанинско свещенство и която Писанието опровергава.

Това ми напомня за пореден път думите на Алан Дълес (един от основателите на ЦРУ), който казва "Ние ще сме постигнали целта си когато всичко, което хората вярват е лъжа." И тази цел далеч не е негова, той само поема щафетата от йезуитите, които от много векове се борят за същата цел.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Emma on August 05, 2019, 18:57:49 PM
Мислех си....в тази връзка....дали има някъде в Писанията казано от къде залязва слънцето и от коя посока - изгрява?
И дали то ще съвпадне с това, което знаем в днешно време?

Не си спомням да сме го коментирали...ако греша, съжалявам за спама.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Liya on August 05, 2019, 19:18:17 PM
Този стих от псалм 107 както и другите, които са цитирани в темата от Watchman е много интересен и наистина показва , че нещо с посоките не е наред, така както сме ги учили. Всъщност за да се напасне една съвременна карта към Библейските посоки би трябвало да се завърти с 90 градуса наляво. В такъв случай слънцето изгрява от север и
 залязва на юг а полярната звезда не сочи север, а запад.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Watchman on August 05, 2019, 21:05:34 PM
Не съм гледал за пасажи, които да говорят за посоката от която изгрява слънцето. Някой ако иска може да провери и да цитира тука ако намери нещо.

Аз обаче си спомних още един пасаж, който потвърждава факта, че библейските посоки на света не са като днешните, но както каза и Liya всичко е завъртяно на 90 градуса.

Ето въпросния пасаж:

Бит. 25:1  А Авраам взе и друга жена, на име Хетура.
Бит.25:2  Тя му роди Земрана, Иоксана, Мадана, Мадиама, Есвока и Шуаха.
Бит.25:3  И Иоксан роди Сава и Дедана; а синове на Дедана бяха Асурим, Латусиим и Лаомим.
Бит.25:4  А синовете на Мадиама бяха Гефа, Ефер, Енох, Авида и Елдага; всички тия бяха потомци на Хетура.
Бит.25:5  Но Авраам даде целия си имот на Исаака.
Бит.25:6  А на синовете на наложниците си Авраам даде подаръци и, докато беше още жив, изпрати ги към изток, в източната земя, далеч от сина си Исаака.


Добре от този пасаж става ясно, че след като Сара умира, Авраам взема нова жена на име Хетура, която му ражда 6 сина. Тези синове Авраам изпраща на ИЗТОК с цел да ги отдалечи от Исаак, за да няма конфликти за наследството, което той дава изцяло на него.

Конкретно посочвам Мадиам, защото за него знаем повече от Писанията. Когато Моисей бяха от Египет, той попада не къде да е а в земята на Мадиамците. Нека да погледнем на картата къде се намират Мадиамците:

(https://i.pinimg.com/originals/3f/f1/24/3ff1247b877cfe99c0a4eed31d460aca.gif)

Ако не ви се показва картата кликнете ето тук:

https://i.pinimg.com/originals/3f/f1/24/3ff1247b877cfe99c0a4eed31d460aca.gif

Погледнете най-долу в дясно. Там ще видите че се  намират Мадиамците. Те обаче на тази карта са посочени право на юг. Ако обаче завъртим картата по такъв начин, че морето да се падне на  юг, тогава виждаме, че Мадиам действително се намира НА ИЗТОК от Израел, точно както казва Писанието.

Така виждаме, че Писанието е изключително последователно в това как описва посоките на света и не се касае за един пасаж в който може да е допусната грешка.

И сега се замислете, ако някой е положил такива огромни исторически усилия ДА ПРОМЕНИ ПОСОКИТЕ НА СВЕТА, то кой е той, какви са му мотивите и има ли нещо пред което да се спре? Има ли нещо, което няма да иска да обърне в лъжа, така щото ВСИЧКО,което човеците вярват да бъде лъжа?

Та днес те дори започват да лъжат за такива очевидни неща, като това че мъжете не са мъже, а жените не са жени, а всеки сам си избирал пола. Ако те за такива очевидни неща са готови да лъжат най-безочливо (с услужливите "доказателства" от "учените"), то какво остава да лъжат за такива неща като формата на земята, същността на Творението и устройството на вселената, които трудно човек може да види с просто око.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Nikolay on August 05, 2019, 21:34:31 PM
Този стих от псалм 107 както и другите, които са цитирани в темата от Watchman е много интересен и наистина показва , че нещо с посоките не е наред, така както сме ги учили. Всъщност за да се напасне една съвременна карта към Библейските посоки би трябвало да се завърти с 90 градуса наляво. В такъв случай слънцето изгрява от север и
 залязва на юг а полярната звезда не сочи север, а запад.

Исус Навин 19:27
и границата им завиваше към изгрева на слънцето при Вет-дагон, и досягаше Завулон и долината Ефтаил на север от Ветемек и Наил, и излизаше при Хаул на ляво,

Исая 41:25
Издигнах едного от север, и той е дошъл, - От изгрева на слънцето едного, който призовава Моето име; И ще нагази първенците като кал, Както грънчарят тъпче глината.


Тук определено се казва в прав текст, че слънцето изгрява от север.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on August 06, 2019, 11:11:20 AM
Добре, де, не разбирам как изгрява от север, наистина.. ще пиша когато имам повече време относно тия неща с посоките, защото е интересно наистина, дамо да вметна, че Йерусалим има осем порти, едната, източната гледа към Персия, доколкото помня, значи посока Иран, и това е именно източната порта, не северна.

Относно стихът посочен от Николай, ами, не е ли възможно този някой , който е от север, да дойде и от изток, примерно да си представим Русия, тя се простира хем на  север , но и на изток, демек северо-изток (според днешните карти). Като гледам река Йордан виждам, че има източен и западен бряг, а и писанието посочва на изток от Йордан, еди си какво.. забравил съм вече точно, иначе по логиката която ти посочваш, река Йордан трябва да не тече успоредно на морето, а перпендикулярно..

За окачането на нищо, ами стихът е директен, размишлявах сега отново и си представям, как земята е окачена на нищо, а по нея вече нещата си имат основи, те са , разбира се, подпряни на самата земя, която виси , окачена, затова визирам сушата, това разбирам, колкото и да умувам.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Watchman on August 06, 2019, 11:52:05 AM
За посоките на света въпроса има още да се изследва, но досега цитираните пасажи показват, че съвременните представи са обърнати на 90 градуса от библейските.

На сферата кажи къде са й колоните/стълбовете? И да напомня че Бог създаде земята и земята си я имаше ПРЕДИ да има суша. Т.е в началото си е било само вода. Всичко това трябва да е положено на някакви основи. На сушата при сферична земя - къде са й колоните?
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Liya on August 06, 2019, 12:06:07 PM

Исая 41:25
Издигнах едного от север, и той е дошъл, - От изгрева на слънцето едного, който призовава Моето име; И ще нагази първенците като кал, Както грънчарят тъпче глината.[/b]

Тук определено се казва в прав текст, че слънцето изгрява от север.

Аз обаче не съм напълно сигурна, че този стих казва точно това, защото в King James пише следното:

I have raised up one from the north and he shall come; from the rising of the sun shall he call upon My name.

Този стих по-скоро го разбирам в смисъл, че ще дойде един, който ще призовава Божието име от изгрева на слънцето. Ако имате други преводи погледнете и тях, за да се изясни точно какъв е превода.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Watchman on August 06, 2019, 12:18:28 PM
Аз погледнах различни преводи, в това число и Септуагинтата и това, което виждам е че има различни начини по които преводачите превеждат този текст.

Някои превеждат че става въпрос за двама различни човека, един идващ от север, друг от изток. Други преводи казват точно като българския, че този който е издигнат от север идва от изгрева на слънцето, с което смисъла е че изгрева на слънцето е именно от север. Според мен някои преводачи са се уплашили от това значение на текста и са се опитали да му придадат друго значение.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Liya on August 06, 2019, 19:11:04 PM
 Относно пасажите, които говорят за изток и запад от река Йордан открих няколко такива:

Защото ние няма да наследим с тях отвъд Иордан и по-нататък, понеже нашето наследство ни се падна отсам Иордан на изток. Числа 32:19

Тия две и половина племена взеха наследството си оттатък Иордан, срещу Ерихон, на изток. Числа 34:15

А заедно с другата му половина рувимците и гадците взеха наследството си, което Моисей им даде оттатък Иордан, на изток, както Господният слуга Моисей им даде  Исус Навин 13:8

и, в долината, Ветарам, Ветнимра, Сокхот и Сафон, останалото от царството на есевонския цар Сион оттатък Иордан на изток, имайки за граница Иордан до края на езерото Хинерот Исус Навин 13:27

Тия са наследствата, които Моисей раздели в моавските полета оттатък Иордан, срещу Ерихон, на изток. Исус Навин 13:32

Защото левитите нямат дял между вас, понеже Господното свещенство е тяхно наследство; а Гад и Рувим и половината от Манасиевото племе получиха оттатък Иордан, на изток, наследството си, което Господният слуга Моисей им даде. Исус Навин 18:7

Във всички тези пасажи според King James думата, която е преведена като изток е mizrâch, чието първо значение е място на изгрев и произлиза от думата zârach която означава:

A primitive root; properly to irradiate (or shoot forth beams), that is, to rise (as the sun); specifically to appear (as a symptom of leprosy): - arise, rise (up), as soon as it is up.


Стиховете, които са преведени като посока запад от река Йордан:

А когато всичките аморейски царе, които бяха оттатък Иордан на запад, и всичките ханаански царе, които бяха при морето, чуха, че Господ пресуши водата на Иордан пред израилтяните догде преминаха, сърцата им се стопиха, и душа не остана в тях поради израилтяните. Исус Навин 5:1

На половината от Манасиевото племе Моисей беше дал наследство във Васан; а на другата му половина Исус даде наследство между братята им оттатък Иордан, на запад. Исус Навин 22:7

В тези стихове, думата, която е преведена като запад е yâm, на която едно от значенията и е запад, но преди всичко значи море или голям воден басейн:
yawm
From an unused root meaning to roar; a sea (as breaking in noisy surf) or large body of water; specifically (with the article) the Mediterranean; sometimes a large river, or an artificial basin; locally, the west, or (rarely) the south: - sea (X -faring man, [-shore]), south, west (-ern, side, -ward).


Тоест доколкото разбирам в тези стихове, думите, които са използвани не са конкретни посоки като изток-запад, а се говори за посоката от която изгрява слънцето и посока оттатък голям воден басейн (вероятно Мъртво море).
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on August 06, 2019, 19:13:51 PM
ами, не е ли по разумно преди да се правят кардинални заключения кое е изток, север и тн., да се проучат всички ясни неща в писанието? Аз не знам, как е възможно река Йордан да тече успоредно на морето, отвъд единия бряг да е изток, отсам запад, а морето да е на юг.. това ми в неразбираемо. щом племето Асир например е на север, то няма как, да го поставим на запад.
За портите на Йерусалим ще поглвдна, после, когато по имам време, че малко съм зает, но там също е полезно да се прегледа позициите им.

ако думата за изток, е посоката на изгрева, а запад на залеза, какво е чудно, ако искаха да кажат че отвъд Йордан е север, щяха да напишат север. Ако Асир е горе към Турция, и е на север, то как отвъд Йордан пак е север?

за стихът в Йов, не знам защо казваш че не е окачена горе на нищо, може би техническа грешка е, но аз няма как да игнирирам ясен стих за  устройството на земята и нейното положение, само защото е един. Наблюденията ни на луната показват как нещо е окачено на нищо. Затова и относно стълбовете си вафя тези заключвния, понеже единият стих ми е по ясен, дори емпирично от другия. Поне аз така разбирам нещата.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Watchman on August 06, 2019, 21:09:51 PM
Относно пасажите, които говорят за изток и запад от река Йордан открих няколко такива:

Защото ние няма да наследим с тях отвъд Иордан и по-нататък, понеже нашето наследство ни се падна отсам Иордан на изток. Числа 32:19

Тия две и половина племена взеха наследството си оттатък Иордан, срещу Ерихон, на изток. Числа 34:15

А заедно с другата му половина рувимците и гадците взеха наследството си, което Моисей им даде оттатък Иордан, на изток, както Господният слуга Моисей им даде  Исус Навин 13:8

и, в долината, Ветарам, Ветнимра, Сокхот и Сафон, останалото от царството на есевонския цар Сион оттатък Иордан на изток, имайки за граница Иордан до края на езерото Хинерот Исус Навин 13:27

Тия са наследствата, които Моисей раздели в моавските полета оттатък Иордан, срещу Ерихон, на изток. Исус Навин 13:32

Защото левитите нямат дял между вас, понеже Господното свещенство е тяхно наследство; а Гад и Рувим и половината от Манасиевото племе получиха оттатък Иордан, на изток, наследството си, което Господният слуга Моисей им даде. Исус Навин 18:7

Във всички тези пасажи според King James думата, която е преведена като изток е mizrâch, чието първо значение е място на изгрев и произлиза от думата zârach която означава:

A primitive root; properly to irradiate (or shoot forth beams), that is, to rise (as the sun); specifically to appear (as a symptom of leprosy): - arise, rise (up), as soon as it is up.


Стиховете, които са преведени като посока запад от река Йордан:

А когато всичките аморейски царе, които бяха оттатък Иордан на запад, и всичките ханаански царе, които бяха при морето, чуха, че Господ пресуши водата на Иордан пред израилтяните догде преминаха, сърцата им се стопиха, и душа не остана в тях поради израилтяните. Исус Навин 5:1

На половината от Манасиевото племе Моисей беше дал наследство във Васан; а на другата му половина Исус даде наследство между братята им оттатък Иордан, на запад. Исус Навин 22:7

В тези стихове, думата, която е преведена като запад е yâm, на която едно от значенията и е запад, но преди всичко значи море или голям воден басейн:
yawm
From an unused root meaning to roar; a sea (as breaking in noisy surf) or large body of water; specifically (with the article) the Mediterranean; sometimes a large river, or an artificial basin; locally, the west, or (rarely) the south: - sea (X -faring man, [-shore]), south, west (-ern, side, -ward).


Тоест доколкото разбирам в тези стихове, думите, които са използвани не са конкретни посоки като изток-запад, а се говори за посоката от която изгрява слънцето и посока оттатък голям воден басейн (вероятно Мъртво море).

Браво превъзходно изследване.

Аз също забелязах че има две думи на еврейски за изток и едната означава "изгрева" мицрах, а другата, която е истинската дума за изток е qidmâh и тя си означава изток. Преводачите очевидно произволно са решили, че щом става въпрос за изгрева значи става въпрос за изток, но еврейската дума за изток е съвсем друга.

Следователно когато нашия превод казва "на изток от Йордан" реално се има предвид именно север откъдето изгрява слънцето, защото буквално текста казва "Оттатък Йордан, откъм изгрева". Което е още едно потвърждение, че изгрева идва от север, защото на правилно ориентираната библейска карта Йордан се пада от северната страна на Израел, както морето се пада от южната му страна.

Quote
ами, не е ли по разумно преди да се правят кардинални заключения кое е изток, север и тн., да се проучат всички ясни неща в писанието? Аз не знам, как е възможно река Йордан да тече успоредно на морето, отвъд единия бряг да е изток, отсам запад, а морето да е на юг.. това ми в неразбираемо. щом племето Асир например е на север, то няма как, да го поставим на запад.

Ами не е ли по-разумно вместо да базираме кардиналните си заключения на информацията от този свят, който лежи в лукавия, да ги базираме на Писанията?

И какво не разбра от това, което написа Liya? Tя без много приказки показа точно за какво става въпрос, а именно, ВСИЧКИ места в които се казва "оттатък Йордан, на изток" въобще не става въпрос за изток, а за изгрева, който според останалите пасажи в Библията Е ОТ СЕВЕР.

Що се отнася до позиционирането на племената. Ти откъде знаеш племето на Асир къде точно е било поставено? Защото ако гледаш съвременните карти където чертаят разположението на племената то те са правени от хора, които се водят от съвременната обърната на 90 градуса спрямо библейската карта на света. Затова те ако чертаят Асир някъде ще го сложат там където ТЕ МИСЛЯТ че се намира север.

До момента всички пасажи, които излизат по темата всички свидетелстват за едно и също нещо, а именно, че библейските посоки са други. И библейския север е това което днес ние наричаме изток.

Quote
за стихът в Йов, не знам защо казваш че не е окачена горе на нищо, може би техническа грешка е, но аз няма как да игнирирам ясен стих за  устройството на земята и нейното положение, само защото е един. Наблюденията ни на луната показват как нещо е окачено на нищо. Затова и относно стълбовете си вафя тези заключвния, понеже единият стих ми е по ясен, дори емпирично от другия. Поне аз така разбирам нещата.

Ако не беше кваса на свещенството на змията, как щеше да ти е "по-ясен" стиха от Йов 26:7 вместо останалите пасажи говорещи за основите и стълбовете на земята?

Има много такива единични пасажи, които нищо не можем да направим с тях, като например "кръщението заради мъртвите", "предаване плътта на сатана, за да се спаси духа" това са все неясни единично споменати неща от които не трябва да се прави доктрина и учение.

Ето още една идея. Като се има предвид, че земята се намира между водите (води отгоре, води отдолу) може да се приеме, че е възможно цялата вселена всъщност да плува във водите. По този начин тя ще бъде окачена на нищо, точно както корабите не са закачени на нищо, но при все това се движат и не потъват. Целия въздух който се намира между земната повърхност и купола (твърдта) може да играе ролята на шамандура, която не потъва, ако и да е по-тежка от водата. Спомням си като дете,че шамандурите ги правеха от метал и бяха доста тежки, но въпреки това не потъваха.

Писанието също казва, че по времето на Ной се разпукаха земните изводи и небесните прозорци се отвориха. По същия начин ако се пробие дупка в шамандурата тя ще почне да се пълни с вода. Ето ти вариант при който земята не е окачена на нищо, но е застопорена между водите горе и водите долу.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on August 06, 2019, 21:57:22 PM
 Значи твърдо решихте, че слънцето изгрява от север. Много бързате, по бавно. Толкова години хората знаят че слънцето изгрява от изток, изведнъж тук решаваш от север. По бавно трябва.
Това, че се използвали думата за изгрев, по нищо не значи, че това е север?!

Числа 3:38 Тия, които ще поставят шатрите си пред лицето на скинията към изток, пред шатъра за срещане към изгрев слънце, да бъдат Моисей и Аарон
Ето горе са използвали изток и изгрев слънце като едно и също понятие.


А тук долу е казано, аз горе писах, Елеонският хълм е срещу Ерусалим на изток, не на север.


Захария 14:4 В оня ден нозете Му ще застанат
На Елеонския хълм, който е срещу Ерусалим на изток;
И Елеонският хълм ще се разцепи
През средата си към изток и към запад,


Ето цитирам от постингът на Liya:
Quote
В тези стихове, думата, която е преведена като запад е yâm, на която едно от значенията и е запад, но преди всичко значи море или голям воден басейн:
yawm

Ето, че на запад е именно морето, не на юг, както ти казваш Уочман, а изразът "изгрев слънце " е именно изток.За окачането на нищо, ами така си го представям. Все едно земята е като в мехур, обградена отвсякъде с вода и виси окачена на нищо.  Така разбирам аз тези неща.
                                                                   
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Liya on August 06, 2019, 22:49:47 PM
Small axe, ако си прочел внимателно определението за думата yam, би трябвало да забележиш, че освен запад има и значение за юг:

From an unused root meaning to roar; a sea (as breaking in noisy surf) or large body of water; specifically (with the article) the Mediterranean; sometimes a large river, or an artificial basin; locally, the west, or (rarely) the south: - sea (X -faring man, [-shore]), south, west (-ern, side, -ward).

Със същия успех, с който се твърди че думата в стиха е използвана в смисъла на запад може да се твърди и че е използвана в смисъла на юг.

В стихът от Захария, който цитираш за изток и запад отново се използват същите думи - изгрев слънце и yam ( която може да обозначава море, запад или юг).

Аз не съм решила твърдо ей така каква е истината за посоките, това е нещо ново за мен, просто следвам стиховете и се опитвам да открия каква е истината. Щом сатана е заблудил света относно устройството на вселената, космоса, земята и т.н не виждам защо да не ни заблуди и относно посоките, струва ми се че всичко върви в пакет.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on August 06, 2019, 23:10:04 PM
Аз посочвам, че значи- предимно запад и море. Аргументът е двупосочен, значи трябват други пасажи.
Ето един:
Исус Навиев 17:10 Земята на юг беше на Ефрема, а на север на Манасия, и морето беше границата му; и земите им допираха на север до Асир и на изток до Исахар.
Както виждаш тук имаме изток , север , юг, а морето е границата на запад на земите на Ефрем и Манасия.
Морето е на запад. Щом морето е на запад, останалите посоки са ясни.

А относно изток и изгревът на слънцето стихът горе в Числа посочва, че са едно и също.
Числа 3:38 Тия, които ще поставят шатрите си пред лицето на скинията към изток, пред шатъра за срещане към изгрев слънце, да бъдат Моисей и Аарон

Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on August 06, 2019, 23:33:51 PM
и още:

Исус Навиев 12:1 А ето царете на земята оттатък Иордан, към изгрева на слънцето, които израилтяните поразиха и чиято земя превзеха, от потока Арнон до Ермонската планина, и цялото поле на изток:

Откровение 16:12 Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътя на царете, които идат от изток.


тук се вижда, че изгревът на слънцето е към изток. А Ефрат пресъхва за да минат през нея царете от изток, те я прекосяват към запад, посока морето. Тук не става дума за север.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Watchman on August 07, 2019, 10:58:27 AM
Quote
Значи твърдо решихте, че слънцето изгрява от север. Много бързате, по бавно. Толкова години хората знаят че слънцето изгрява от изток, изведнъж тук решаваш от север. По бавно трябва.
Това, че се използвали думата за изгрев, по нищо не значи, че това е север?!

small axe, ти четеш и очевидни неща не виждаш. Слънцето си изгрява точно от тази посока в която го виждаме че изгрява, но това което НИЕ НАРИЧАМЕ днес изток, Писанието го нарича север. А не че слънцето изгрявало от днешния север. Тук говорим за промяна на понятията, а не за промяна на посоката.

Quote
Числа 3:38 Тия, които ще поставят шатрите си пред лицето на скинията към изток, пред шатъра за срещане към изгрев слънце, да бъдат Моисей и Аарон
Ето горе са използвали изток и изгрев слънце като едно и също понятие.

Правилно в този пасаж се използва истинската дума за изток qidmâh все едно показва същото като думата за изгрев mizrah. Обаче в Септуагинтата не присъства споменаването на "изгрева". Дали е случайно това? Нашите преводи са правени от еврейски текстове от 15-ти век, а Септуагинтата е правена от еврейски текстове преди Христос. Апостолите цитират предимно Септуагинтата, а според нея в този пасаж изток не е свързан със изгрева. Просто се казва изток и толкова.

Ще разгледам и останалите пасажи когато ми остане време, но по тази тема се отвори много работа и се отклонихме от основната тема твърде много. Затова този въпрос трябва да се отдели в своя собствена тема, но ще видим как ще стане, защото се преплита твърде много с основната тема.

Затова ще помоля никой да не пише в момента по въпроса за посоките докато не отделя този въпрос в своя собствена тема.

Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on August 07, 2019, 12:43:11 PM
Очаквам с нетърпение новата тема за посоките, защото определено не съм съгласен тук, с това, че нашият изток, всъщност писанието го наричало - север. Аз такива стихове никъде не видях. И е вярно, че тук темата се отклони малко, въпреки тук там да говорихме и относно земята. Хубаво е да е в нова тема всичко това извадено.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on September 04, 2019, 14:42:10 PM
Сега видях темата чак.
Малко стихове за размисъл.


Исус Навиев 19:26 Аламелех, Амад и Мисал, и достигаше до Кармил на запади до Сихор-ливнат

 Кармил е близо до морето, ако беше морето на юг, не го разбирам този стих

Битие 12:8 От там се премести към хълма, който е на изток от Ветил, дето разпъна шатрата си, Ветил оставаше на запад, а Гай - на изток; и там издигна олтар на Господа и призова Господното име.

Исус Навиев 5:1 А когато всичките аморейски царе, които бяха оттатък Иордан на запад, и всичките ханаански царе, които бяха при морето, чуха, че Господ пресуши водата на Иордан пред израилтяните догде преминаха, сърцата им се стопиха, и душа не остана в тях поради израилтяните.

Според картите които гледах, аморейците и ханаанците са на запад от Йордан, като ханаанците са на самото море.

Даниил 8:4 Видях, че овенът бодеше към запад, към север и към юг; и никой звяр не можеше да устои пред него, и нямаше кой да избави от силата му; но постъпваше по волята си и се носеше горделиво.

Овенът, който знаем е Персия, днешен Иран, виждаме, че боде на трите посоки без изток, понеже той е именно на изток, както днес Иран.

Даниил 11:44 Но известия от изток и от север ще го смутят; затова ще излезе с голяма ярост да погуби мнозина и да ги обрече на изтребление.
Ако днешният изток е север, то значи, че тн. малък рог, ще получи известия от днешен изток и днешен юг, които ще го смутят. На юг днес не виждам нещо кой знае какво смущаващо, като военна сила, но на днешен север виждам..( не че това доказва нещо ясно, просто разсъжения)

Ето една карта на 12 те племена - еврейски сайт- https://www.jewishvirtuallibrary.org/the-twelve-tribes-of-israel

Числа 2:25 Към север да бъде знамето на Дановия стан, според устроените им войнства; и началник на данците да бъде Ахиезер, Амисадаевият син.


Исус Навиев 15:7 и от долината Ахор границата възлизаше към Девир и завиваше на север към Галгал
 Давир е долу на юг и се завива на север към Галгал нагоре.., тоест излиза, че според картите, Галгал е именно по посоката на днешният север.

Исус Навиев 17:9 И границата слизаше до потока Кана, на юг от потока. Тия градове между Манасиевите градове принадлежаха на Ефрема; и Манасиевата граница беше на север от потока и свършваше при морето.
как може да е на север от потока и да свършва при морето, ако морето е на юг?
Излиза, че морето се пада на запад и е отляво на север, тоест както днес разбираме нещата.
Ако северът беше всъщност нашият днешен изток, то няма как да завива към морето, понеже морето ще се падне точно в противоположната посока.

Исус Навиев 19:27 и границата им завиваше към изгрева на слънцето при Вет-дагон, и досягаше Завулон и долината Ефтаил на север от Ветемек и Наил, и излизаше при Хаул на ляво


Езекил 47:17 а границата от морето ще бъде Асеренан (при предела на Дамаск), а към север северната граница е Емат. Това е северната страна.

Откровение 16:12 Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътя на царете, които идат от изток.
( тук е важно коя дума за изток е използвана, ако е изгревът на слънцето, то стихът не посочва север или изток)

Числа 3:38 Тия, които ще поставят шатрите си пред лицето на скинията към изток, пред шатъра за срещане към изгрев слънце, да бъдат Моисей и Аарон
Тук не става ли дума именно, че изток е Изгрев слънце?

Защото ние няма да наследим с тях отвъд Иордан и по-нататък, понеже нашето наследство ни се падна отсам Иордан на изток.
( каква е думата, незнам, нямам възможност да проверя)

Надолу малко стихове за разположение :

Числа 34:3 тогава южните ви земи да бъдат от пустинята Цин покрай Едом: и южната ви граница да бъде от края на Соленото море на изток

Числа 34:11 И границата да слиза от Шефам до Ривла на изток от Аин; и границата да слиза и да досяга брега на езерото Хинерот на изток.

Исус Навиев 17:10 Земята на юг беше на Ефрема, а на север на Манасия, и морето беше границата му; и земите им допираха на север до Асир и на изток до Исахар.
Southward it was Ephraim's, and northward it was Manasseh's, and the sea is his border; and they met together in Asher on the north, and in Issachar on the east.


Горе е интересно, че се посочва Асир на север, Исахар на изток , а морето (вероятно Средиземно) се явява граница. Въпросът е, ако Асир наистина е на север (днешният) то тогава морето ще е границата на запад, и така именно са разположени племената според картите които имаме, като племето на Манасия има освен дял на север, още и дял оттатък Йордан посока(днешен изток). Морето е граница на Ефрем, който е на юг от манасия. Отделно Асир трябва да е бил разположен далеч където е днешният изток..

Исус Навиев 12:1 А ето царете на земята оттатък Иордан, към изгрева на слънцето, които израилтяните поразиха и чиято земя превзеха, от потока Арнон до Ермонската планина, и цялото поле на изток ( тук е интересно дали думата изток присъства паралелно с думата за изгреа на слънцето)Те ще се скитат от море до море
Да търсят словото Господно,
И ще обикалят от север до изток,
Но няма да го намерят.

Интересно тук защо не са дадени двете противоположни посоки( тоест навсякъде), а две посоки които са една до друга?


Захария 14:4 В оня ден нозете Му ще застанат
На Елеонския хълм, който е срещу Ерусалим на изток (каква е думата?);
И Елеонският хълм ще се разцепи
През средата си към изток и към запад,
Така че ще се образува твърде голям дол,
Като половината от хълма се оттегли към север,
И половината му към юг.

Тук виждаме, че Елеонският хълм е разцепен и цепнатината е посока изток - запад, а движението на двете части на хълма при цепенето са логично север - юг. Когато това стане, няма да има грам съмнение коя посока накъде е, понеже живите ще видят тогава  ясно посоката на разцепване.

-------------
Имам и няколко върху които още мисля и ми се виждат проблемни и противоречиви относно днешното разбиране за посоките. Тях ще ги дам по нататък. Искам да проверя разни неща още.

Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: Liya on September 15, 2019, 13:51:44 PM
Quote
Даниил 8:4 Видях, че овенът бодеше към запад, към север и към юг; и никой звяр не можеше да устои пред него, и нямаше кой да избави от силата му; но постъпваше по волята си и се носеше горделиво.

От всички стихове, които си цитирал този ми направи впечатление, защото ако погледнем на картите, как точно се е разширявала Персийската империя посоките са различни от тези описани в стиха. Ето едно видео, което показва разширението на империята:

https://www.youtube.com/watch?v=2ZUL53zgJHs

Според това видео Персия се е разширявала на изток, на запад и на север. Няма разширяване на юг защото там са Персийския залив и Арабско море. Това противоречи на стиха от Даниил според сегашното разбиране за посоките. Ако обаче завъртим картата с 90 градуса, тогава Персия се е разширявала на север, запад и юг, което напълно съвпада със стиха.


Quote
Даниил 11:44 Но известия от изток и от север ще го смутят; затова ще излезе с голяма ярост да погуби мнозина и да ги обрече на изтребление.

Ако днешният изток е север, то значи, че тн. малък рог, ще получи известия от днешен изток и днешен юг, които ще го смутят. На юг днес не виждам нещо кой знае какво смущаващо, като военна сила, но на днешен север виждам..( не че това доказва нещо ясно, просто разсъжения)

И аз се сетих за това в началото, думите които са използвани за изток са mizrâch (изгрев слънце) и tsâphôn която се използва само за посока север. Наистина този стих по-скоро пасва със посоките, както ги знаем, но все пак това са събития, които предстои да се случат и не можем да знаем на 100% какво ще се случи.

Останалите стихове, които си цитирал са ми малко объркващи, примерно тези с границите не виждам да доказват нито едното нито другото разбиране за посоките, затова и не ги коментирам.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: small axe on September 16, 2019, 21:06:56 PM
Мисълта ми е, че в конкретният стих, се употребява изразът изгрев слънце и заедно с него и север като става ясно, че са две отделни посоки. Това показва, че няма как изгрев слънце да бъде също и север.

Относно другият стих който съм цитирал, там става дума, че овенът боде на север, запад и на юг. Не е задължително Персия да се разширява на юг, може да се визира именно могъществото и във всички посоки, освен мястото където тя е позиционирана. Например Ал. Македонски води войни и чак в Индия, но това не значи, че Гърция се е разширила до Индия. Така и Хитлер е бил в Египет, но Герамния не е владяла Египет.  Струва ми се тук може да се допусне и това, просто стихът показва, под думата "боде", че побеждава.. Може и да не е така, разбира се, но все пак разглеждам варианти. Определено обаче в по предният стих думите изгрев слънце и север не са взаимозаменяеми.
Title: Re: Четирите посоки на света според Писанията
Post by: simeon on January 30, 2020, 12:18:16 PM
Книга Йов,глава 37. Особенно по темата  стих 22.