Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: Нели on December 02, 2017, 14:57:02 PM

Title: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 14:57:02 PM
Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Tihomir on December 02, 2017, 15:04:38 PM
Дефинирай "политически активни", за да може да се кажат разсъждения, тъй като този термин не съществува в Библията, но е измислен от човеци. Затова най-вероятно отговорът е "не", защото ако Бог изискваше подобно нещо, щеше да го е споменал. Но ако го дефинираш ясно поне ще може да се обясни защо.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 15:08:34 PM
Отговора на този въпрос зависи изключително много от това как се дефинира "политическа активност". Ако се дефинира като участие в политическата система на този свят и наливане на вода в нейната мелница чрез хранене на надежди, че тя може да произведе нещо добро, то това е не само празно и суетно занимание, но и изключително опасно.

По този въпрос сме писали ето в тази тема:

http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,468

Ако обаче дефинираме "политическа активност" - като загриженост и заинтересованост от съдбата на нашия народ и подходим към тази загриженост от Библейска гледна точка и вземем активни мерки за избавяне на народа ни от ръцете на враговете ни, които ни тласкат към разруха и унищожение, като използваме не политическата система, а "оръжията на правдата, в лявата ръка и в дясната" - то тогава това е съвсем друго нещо.

И ако трябва да обобщя съвсем накратко - то ние като християни трябва да стоим далеч от политическата система, защото тя е създадена от врага за неговите цели и работи по задкулисен и нечестен начин. Ние нямаме дял с нея. Но ако изучаваме от Писанията Божия начин, ние можем да участваме чрез духовните оръжия, които ни е дал Бог, за да воюваме за спасението на нашия народ, за да може той да изпълнява Божиите цели и призвания и да се отдалечи от сатанинските цели и желания спрямо нас.Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: mak on December 02, 2017, 15:14:33 PM
Темата сме я дискутирали в няколко други теми, добре е да отделиш време да прочетеш там какво сме дискутирали, и после тука да продължим, или пак в съответната тема,

http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,468.0.html

http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=776

http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=845

http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=881Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 15:29:30 PM
Преди да дефинирам въпроса си искам да обърна внимание, че въпросът не е "Има ли смисъл", а "Лошо ли е".

1. Хубаво ли е или лошо, ние християните да имаме партия, която е приела за еталон Библията?

2. Ако тази християнска партия е приела за еталон Библията, то хубаво ли е или лошо християните в тази партия да бъдат активни, т.е. да заявят явно и открито позицията си по основни въпроси, които се гласуват и приемат като закони, като по този начин покажат контраст на съществуващия ред, който разлага държавата, с надеждата това да изобличи беззаконието?

Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Tihomir on December 02, 2017, 15:34:10 PM
Да имат "партия", означава да се регистрират според изискванията, които са дадени от текущия закон и да спазват правилата на текущия закон, както и да се съгласят с всичките тайни гласувания и т.н.

Трябва да се знае, че плащаме данък, защото сме поробени, защото данък от свободни не се изисква. Това означава, че поробителят официално диктува нещата, а не българи, които са "официално" сложени там. Това означава също, че докато сме под робство, всичките тези "партии" са вятър работа, колкото да има нещо пред очите на хората.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 15:40:26 PM
А защо християните им трябва партия за да функционират? Нали те вече имат тяло, имат общност, която функционира по Божий образец. Партията е единствено необходима за да се участва в политическата система, която е нечиста, измамническа и задкулисна. Какъв дял имат християните с подобна нечистота?

Един човек беше казал следните думи за участието на християните в системата: "Да се опитат християните да участват в системата е все едно да се опитва някой да научи прасе да танцува. В крайна сметка той става целия в мръсотия, а прасето пощурява."

Чрез духовните оржия, които е дал Бог християните оказват влияние на управлението и посоката на развитие на народа, не чрез участие в мръсната политика. Не може да има партия с еталон по Библията, както не може да има публичен дом с Библията за еталон. Политиката винаги е била мръсна и който се занимава с нея се омърсява. Аз не познавам читав християнин, който да участва в политическата система.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 15:47:23 PM
Винаги съм мислела, че твърдението "Почтените хора не се занимават с политика" е манипулация, която внушават на народа, за да държат почтените хора далеч от политиката.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 15:51:09 PM
Там е работата, че човек може да оказва политическо влияние без въобще да участва в политическата система.

Тя има нужда от глупави хора, които да гласуват за да може тя да съществува. Управлението не се извършва с гласуване. То е винаги дело на скрити сили. Тия скрити сили обикновено са демоничен елит, но той действа и успява защото християните не заемат своето място на духовна власт, на духовен елит.

Нима елита ходи да гласува, за да има власт? Той на гласовете си ли се надява или управлява чрез скрити механизми? Бог е дал също така скрити механизми на християните, но те нехаят относно тях, а искат да се занимават със залъгалките на задкулисния елит.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: 7ivan on December 02, 2017, 15:53:19 PM
@Нели
Политиката е гавра на елита с робите. Така те хвърлят прах в очите, че робите уж имат участие в развитието на събитията и че самите роби са виновни за всичко лошо.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 16:04:51 PM
Quote
Там е работата, че човек може да оказва политическо влияние без въобще да участва в политическата система.

Това е интересно, ще прочета другите теми, вероятно там е обяснено как точно може да стане това. Дори и начинът да е друг, бих го приела, понеже за мен е важно да има действие, което ще доведе до резултати. Защото не бих искала някой ден някое болно детенце да ме попита - Вие защо позволихте да се използват в храните канцерогенни химикали? - и аз да се чувствам виновна и отговорна.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 16:18:33 PM
А ако детенцето попита - вие защо позволихте да зависим от покварената хранителна индустрия и напуснахте селата където дедите ни са произвеждали истинска храна и се набутахте в градовете заради удобство и човешка сигурност - няма ли да сме доста по-виновни и отговорни за подобна ситуация?

А тия неща не се променят с политическа активност, а с промяна в нашия собствен начин на мислене и на живот.

А по отношение на съдбата на народа ние сме отговорни като "царе и свещеници" на Бога, на които Бог е поверил да свещенодействат на своите народи. И за тия неща сме писали във форума, но това са едни от най-игнорираните от християните неща. Вместо това те искат да участват политиката по плът, ходейки не с вяра в невидимите неща, а искат да се осланят на видими неща.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: 7ivan on December 02, 2017, 16:21:24 PM
@Нели
Ап.Павел изброява християнските инструменти за въздействие: Еф.6,10-17. Към това може да се добави само поста. :)
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Tihomir on December 02, 2017, 16:29:38 PM
Щом не е добавен изрично, значи не е нужно ние да го добавяме. Постът е нещо, което е за смирение на душата пред Бога, а не за воюване срещу началствата и властите.

Може би някой ще каже, че Исус каза на едно място, че определен вид бесове не излизали освен "чрез молитва и пост", но истината е, че думата "пост" я няма в оригинала, а Христос тогава не се помоли в този момент, но заповяда на беса да излезе. Молитвата му беше тогава, когато не го гледаха и беше сам.

Затова нека не добавяме това, което не го пише, но да се придържаме към писаното:
1 Коринтяни 4:6. И това, братя, преносно приспособих към себе си и към Аполоса заради вас, за да се научите чрез нас да не престъпвате границата на писаното, да се не гордее някой от вас с един против друг.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: 7ivan on December 02, 2017, 16:52:46 PM
@Tihomir
Мат.17,21 и Мар.9,29
Според Strong's думата я има с No.3521 в гръцкия.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Tihomir on December 02, 2017, 16:56:03 PM
Така е, има я наистина. Но пак това не е това, за което Павел говори, а там той не споменава поста като задължителен елемент.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: 7ivan on December 02, 2017, 17:03:09 PM
Когато  въпросът е на живот и смърт нормално е да вземеш всичко, което може да ти помогне. Не се споменава и послушанието. но без него нищо не работи.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Tihomir on December 02, 2017, 17:14:31 PM
Аз не случайно казах "не е задължителен", а не "не е разрешен", защото постът е едно, а оръжията, за които Павел говори, са друго. Сравнението е нещо все едно войник да има меч, копие, лък и т.н. и да кажеш, че оръжието е това да яде добра храна. А това не е оръжие. Затова и когато Павел говори за оръжия, той говори за оръжия. Постът не е от тях.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 17:17:08 PM
Никъде в  Еф.6,10-17 не се казва, че това е някакъв изчерпателен списък. Просто са изредени основни неща. Ако нещо се добавя към тях то ще е на базата на други пасажи от Писанието, а не своеволно. А други пасажи има, които могат да допълнят неща.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 20:26:50 PM
Quote
А по отношение на съдбата на народа ние сме отговорни като "царе и свещеници" на Бога, на които Бог е поверил да свещенодействат на своите народи. И за тия неща сме писали във форума, но това са едни от най-игнорираните от християните неща.

Относно това да се помага на нуждаещите се, преди години много исках да помагам на хората в нужда. Но не след дълго дойдох до извода, че е по-добре да се премахне причината за нещастието на човека, отколкото той да се нуждае от помощ ден след ден, отново и отново, и че колкото по-радикално е решението, толкова по-добре. Как смятате, дали съм на прав път?
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Tihomir on December 02, 2017, 20:34:14 PM
Това, което вярващите правеха, за което четем в Деяния на апостолите и писмата на апостолите е на същия принцип както беше народът Израел спрямо останалите народи.

Народът Израел не ходеше да им се меси в работите, нито ходеше да ги "евангелизира", освен ако Бог не изпращаше единици пратеници (като Йона, който трябваше да отиде в Ниневия). Също така Израел не трябваше да дава други народи да се месят във вътрешните им работи (ако и да го позволиха и затова да бяха съсипани и пръснати измежду народите). Те можеха да правят бизнес с другите народи, можеха да общуват с хора от другите народи, но нямаха право да бъдат съдружници, т.е. да имат общо с тях, което включваше и смесени бракове. По същата причина и не ходеха да помагат на други народи, но гледаха своя си народ. В Моисеевия закон имаше принципи за това как да се грижат за бедните измежду своите си.

Същото беше с вярващите-езичници. Те трябваше да се пазят от проникването на нечестив човек помежду им. Те нямаха право да се месят в работите на външните хора, но ако Бог изпратеше специално призован лично от Него пратеник сред езичниците, тогава да. Само той отиваше. А по отношение на нуждаещите се имаше съвет хората да гледат основно роднините си и общността от вярващите. Ето един пример, който може да се стори жесток на някои днес:
1 Тимотей 5:
  8. Но ако някой не промишлява за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата, и от безверник е по-лош.
  9. Да се записва само такава вдовица, която не е по-долу от шестдесет години, която е била на един мъж жена,
  10. известна по добрите си дела: ако е отхранила чада, ако е приемала странни, ако е умивала нозете на светии, ако е помагала на страдащи, ако се е предавала на всякакво добро дело.


Вижда се, че всеки трябва първо да гледа за своите си и другото е за вдовицата: Ако това не е била жена, която е известна с добри дела, не са й помагали.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 20:38:23 PM
Това, което аз писах в цитирания текст не касае да се помага на нуждаещите се в конкретен и индивидуален смисъл. А имах предвид, чрез борба не срещу кръв и плът да се преобърне курса на движение на целия народ, като се насочи този курс в посоката на Божията воля и призвание на този народ.

За да се разбере това трябва първо човек да разбира, че Бог е творец на всички народи и като такива Той има призвание за тях. Бог има специално призвание за Израел, но това не означава че няма призвания за всеки един народ. И ние сме отговорни да издирим това призвание за нашия народ и да ходатайстваме пред Бога този народ да се насочи именно към това призвание. Това означава да сме Божии слуги. По същия начин както слугите на лукавия правят всичко възможно да тласнат народа към разруха и унищожаване на Божието призвание.

А относно материално помагане на хора в нужда, това разбира се не може да продължава вечно ако човек не иска да промени живота си и да премахне причините поради които той е в непрестанна нужда. Затова дори в Писанието има инструкции да не се помага на всяка вдовица, но само на такива които са водили достоен живот (1Тим 5:3-15).
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 21:07:48 PM
Благодаря ви за отговорите. Доколкото разбирам, вие сте на мнение, че трябва да се отделим от системата (за да станем независими от нея), а не обратното - да влизаме в политическата система (за да се борим с нея). Съгласна съм с вас, и аз неотдавна стигнах до това убеждение, но не бях напълно убедена и исках да чуя и вашето мнение. Благодаря ви.

 
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 21:17:15 PM
Нещо повече, системата трябва да стане зависима от властта на светиите. Но не политическата власт, а духовната.

Пс. 149:5  Светиите ще тържествуват славно, Ще се радват на леглата си.
Пс. 149:6  Славословия към Бога ще бъдат в устата им. И меч остър от двете страни на ръката им,
Пс. 149:7  За да отдават възмездие на народите И наказание на племената,
Пс. 149:8 За да вържат царете им с вериги, И благородните им с железни окови, -
Пс. 149:9  За да извършат над тях написания съд! Тая чест принадлежи на всички Негови светии. Алилуя.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 21:29:51 PM
Ще се върна отново на политиката. В "Тайните протоколи" пише, че тайният елит, който управлява не иска хората да се занимават с политика. Излиза, че това твърдение също е лъжа, защото ако хората влязат в политиката, то този елит е изпълнил целта си - да ги омърси. Явно тяхната лъжа има много пластове.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 21:35:56 PM
Когато човек ходи да гласува той се занимава с политика. Ако хората спрат да гласуват - системата ще рухне. Затова политиците се бяха много уплашили, че хората в България не гласуват, защото така те губят легитимност. Затова се чудиха какви заплахи да измислят, че хората да отидат да гласуват.

Всеки който участва в политиката едно от основните неща, които прави е да насърчава хората да гласуват. По този начин те утвърждават сатанинската система, без значение колко си въобразяват, че "имат Библията за еталон". Ако имаха Библията за еталон щяха да са чели следното:

1Тим 5:22  Не прибързвай да ръкополагаш никого, нито участвай в чужди грехове. Пази себе си чист.

Библейската дума за "ръкополагам" е да вдигна ръка в знак на гласуване. Така, че в този пасаж се говори именно за гласуване. Също така пасажа показва, че когато някой гласува за някого той може да стане участник в неговите грехове и да оскверни себе си, затова човек не трябва да гласува прибързано дори когато става въпрос за упълномощаване на християни за някакво дело, а какво остава да гласува за напълно непознати хора участващи в една сатанинска система на измама и манипулация.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 02, 2017, 21:43:40 PM
Да, хубаво е човек да действа, като се позовава на Писанията, а не на вътрешното си чувство, колкото и да си мисли, че Бог му говори, защото лесно може да се заблуди за това.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 02, 2017, 22:21:48 PM
По-важното е да разберем какво означава да сме свещеници на нашия собствен народ. Какво означава да се борим за Божиите цели и намерения за този народ. Как и по какъв начин това се осъществява.

Има една книга "Рийс Хауелс - ходатай". В нея се разказва как едни човек заедно с други вярващи са ходатайствали за военните действия между Великобритания и Германия по времето на ВСВ. Те не са ходили нито да гласуват, нито да воюват по плът, но с техните молитви са обърнали курса на войната и враговете им са загубили. По същия начин сега ние сме нападнати от врагове от всички страни, които ни унищожават и са готови да ни погълнат. Ако ние не направим нищо, това ще се случи, както и Германия е щяла лесно да победи Великобритания, защото е имала пълно надмощие във всяко отношение. Но нещо е направило разлика. И същото това "нещо" е и в нашите ръце и то може да направи разлика. И това "нещо" е хиляди пъти по-мощно и ефективно от всякакви политически партии, влияние и политическа власт. Обаче християните биват мамени да изоставят своите мощни оръжия и да ходят да наливат вода в мелницата на сатанинската система. И са си натрупали учители, които да ги насърчават за това...
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 04, 2017, 15:04:23 PM
А лошо ли е според Писанията човек да се занимава с държавни дела? (имам предвид разбира се мъжете, а не жените)
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 04, 2017, 15:11:16 PM
В днешно време човек няма как да се занимава с държавни дела официално без да стане част от политическата система. Но ако християните започнат да разбират и упражняват духовната си власт на дело за доброто на своя народ, то те на практика се занимават с държавни дела.

Освен ходатайствата, много мощно оръжие, което има пряко влияние върху съдбата на народа това е просветителската дейност. Системата се крепи на невежеството на хората и на тяхната греховност. Ето защо да се просветляват хората относно фундаментални истини и да се привличат хората към праведен живот и към покаяние от греховете е много мощно държавническо дело, ако и мнозина да не го осъзнават че е така.

Защото ако видим какво правят "официалните" държавни лица, те се занимават най-вече с това - с пропаганда на лъжи, промиване на умовете на хората и въвличането им във все повече грехове.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 04, 2017, 15:26:06 PM
Признавам, че не ми става много ясно какъв е цялостният план и какъв точно подход би бил правилен и от полза. Но със сигурност не бих бездействала, така че ще продължавам да чета, да се информирам и да търся. Към момента много неща не са ми ясни, така че пиша отново, когато имам повече яснота относно подхода.

Благодаря ви за отговорите. Нека Бог ви даде всичко, което е в молитвите ви.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 04, 2017, 15:40:35 PM
Ето едно видео за живота на Рийс Хауел:

https://www.youtube.com/watch?v=WkbKeTXT__s

Там се дават достатъчно факти как човек може да промени съдбата на цяла нация без да се занимава с политика или да участва в държавните структури.

Нашата власт не е от този свят, както и Исус каза, че Неговото царство не е от този свят. Тя не функционира чрез механизмите на този свят, а чрез Божиите механизми, които християните не познават, защото повече се интересуват от видимите неща, а не от невидимите. Моисей обаче победи цялата могъща Египетска империя като се осланяше не на видимите, а на невидимите неща.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 04, 2017, 22:50:12 PM
Да, прав си, партиите по-скоро биха били позор за Бога, ползвайки Неговото име.
Аз, непретенциозният човек не бих искала да се идентифицирам с тях, а колко повече Бог.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 04, 2017, 22:59:27 PM
Всъщност в началото Моисей си мислеше че може да направи нещо за народа си по политически начин. Той беше в много добра политическа позиция на син на фараоновата дъщеря. Беше "силен в слово и дело" и мислеше, че ще успее да привлече вниманието на израилтяните към себе си. Сиреч да го подкрепят политически:

Деян. 7:24  И бидейки, един от тях онеправдан, защити го, и отмъсти за притеснения като порази Египтянина.
Деян. 7:25  мислейки, че братята му ще разберат какво Бог чрез негова ръка им дава избавление; но те не разбраха.


Моисей усещаше автентичното си призвание да избави израилтяните, но мислеше, че това ще стане чрез привличане на човешка подкрепа и използване на своята позиция и знание. Вместо това Бог напълно провали тези му усилия, заведе го в пустинята където го обучаваше и след 40 години нямаше и помен от неговата "сила в слово и дело", защото той дори не можеше да говори както трябва и се наложи Аарон да говори вместо него.

И тогава Бог употреби един овчар от пустинята, който беше изгубил дори способността си да говори гладко и убедително пред хора, който беше изгубил своя статус и пред египтяните и пред израилтяните. Или както се изразяват в днешно време той беше политиески труп. Напълно безперспективна личност да направи каквото и да е държавническо дело. И точно това беше което му трябваше на Бог, за да се види, че "превъзходното съкровище, не е от нас а от Бога".

Този пример е прекрасна илюстрация за драстичната разлика между политическите напъни на плътта и Божиите пътища, които са толкова по-високо от нашите пътища и мисли, колкото небето е по-високо от земята.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 04, 2017, 23:12:38 PM
Ако един политик (или политическа партия) успее да избави народа си, то това ще бъде прослава за него, а не прослава на Бога. Следователно това не може да бъде Божията воля.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 04, 2017, 23:32:05 PM
В момента положението е толкова оплетено, че без свръхестествена намеса никой човек, партия или дори цял народ да се вдигне не може да промени съдбата си. Това са битки, които първо трябва да бъдат спечелени "в небесни места", а щом това е направено - какво и кого точно ще употреби Бог за да извърши избавлението е без съществено значение.
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Нели on December 06, 2017, 18:08:58 PM
А ако на някой християнин му се удаде възможност да се сдобие с политическа власт, то има ли основание да каже, че Бог му дава тази възможност или това е изкушение от лукавия? Т.е. такава власт от кого е - от Бог или от лукавия?
Title: Re: Лошо ли е християните да бъдат политически активни?
Post by: Watchman on December 06, 2017, 20:24:16 PM
Политическата власт не е като една ябълка, която да я намериш на пътя и да кажеш, ето намерих си ябълка, Бог ме благослови.

Политическата власт е част от система, тя не е нещо обособено само по себе си и независимо от останалите неща, като ябълката. Влезеш ли в политическата власт, ти ставаш част от системата в която ти си само една малка бурмичка от която нищо не зависи. Кормилото не е в твоите ръце, защото политическата власт не е реална власт. Реалната власт е задкулисна. Не каза ли Сатана, че всичката власт на земните царства е предадена на него? И Исус не отрече това. Политическата система е една мрежа, една пирамида в която всичко, което се вижда на повърхността е само театър, а отдолу има други структури под които има други структури, под които има други структури и така докато стигнем до структурите на небесните началства и власти на тъмнината.

Какво въобще ще прави човек в една такава структура? Много добър пример в това отношение е Тръмп. Той искаше да спре конфронтацията с Русия, искаше нормализация на отношенията, искаше да се изтегли от Сирия и Афганистан, но не му позволиха. Прослушай речта на Тръмп от инагурацията. Там той говори за уважение на суверенитета на всички народи, и зачитане на правото на всеки народ да търси своето собствено благо по своя собствен начин. Това говори за политика на ненамеса и взаимно уважение. И после какво стана? Почна да заплашва Северна Корея и Иран.

Ами нали твърдят някой че Тръмп се бил покаял? Или пък вицето му Пенс, нали в началото обяви, че преди всичко е новороден християнин. И после ходи да прави сплетни на Балканите за създаването на ислямски пояс от Турция до Албания.

Ето това представляват "християни" с "политическа власт" - волно или неволно, истински християни или неистински - влязат ли в системата те стават нейни пионки. И не могат да предизвикат никаква реална промяна. И междувременно се оплискват в грехове, беззакония и проливане на кръв до ушите.

Единствения вариант за промяна е ако Бог поеме инициативата, разсече структурите и с мощна свръхестествена намеса постави някой на власт за някаква определена цел за кратко време, както виждаме примери в Писанията. Но основната структура на нечестивата власт ще бъде гътната едва когато се върне Исус, който е камъка отсечен не с човешка ръка, който ще удари в основат структурата на сатанинската власт по земята и ще я разпилее на прах. И това ще стане чрез война, не чрез избори. Затова Исус се връща на бял кон, с меч който излиза от устата Му, и Небесните армии следват след Него. И когато Исус идва - дяволът събира своята армия за да я противопостави срещу Исус. Ето защо властта на нечестивите ще бъде отнета чрез война и само тогава Бог ще постави своите праведни царе по земята.