Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Изследване на Библейски термини и думи => Topic started by: Ученик на Исус on March 15, 2017, 23:46:58 PM

Title: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 15, 2017, 23:46:58 PM
Тези дни изследвам думата Тавор,
Спомняте ли си тази дума от библията и какво ви говори на вас лично?
Title: Re: Тавор
Post by: Watchman on March 16, 2017, 00:33:17 AM
На мен лично нищо не ми говори, защото не съм я изследвал. Това е име на някаква планина в източните земи на исахаровото племе.

Ти какво имаш да ни кажеш за нея?
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 16, 2017, 02:01:25 AM
Имах сън, и това име беше споменато в него.
На тази планина е станало Преображението на Господ.
Но засега нямам тълкуване на съня.
Не сънувам често, но преди време имах много ясни и красноречиви сънища. Примерно виждам как минават разпоредители в църквата и раздават локум на хората.
Или пък докато постех и се молех за състоянието на църквата видях река, пълна с боклуци, водата мътна и рибата в нея беше мъртва.
Сега обаче в съня си просто чух тази дума.
Title: Re: Тавор
Post by: Watchman on March 16, 2017, 02:10:51 AM
В речника значението на тази дума е "broken" което на мен веднага ми даде идеята за "съкрушен".
Title: Re: Тавор
Post by: Nikolay on March 16, 2017, 11:31:39 AM
Тези дни изследвам думата Тавор,
Спомняте ли си тази дума от библията и какво ви говори на вас лично?

Кога си го сънувал това ?
Title: Re: Тавор
Post by: simeon on March 16, 2017, 21:48:59 PM
На мен ми изглежда като да е взел Бог юздите здраво в ръцете Си(не че ги е изпуснал досега) и тоя път да няма мърдане.Бялото ще е бяло,черното-черно,злото-зло и доброто добро.Всяко нещо на мястото му.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 17, 2017, 00:12:17 AM
Не знаех, че значи съкрушаване.
Сънувах го в понеделник.
Симеон, интересно тълкуване, би ли обяснил защо смяташ така? Аз се моля, но засега нямам точно тълкуване.
Изглежда ми като поставена задача, да търся :)
Title: Re: Тавор
Post by: mak on March 17, 2017, 01:59:15 AM
А защо изобщо трябва да търсиш тълкование?
Title: Re: Тавор
Post by: simeon on March 17, 2017, 13:22:56 PM
Ученик,не бих казал че това е тълкуване.За основа на това, което мисля ми служи книгата на пророк Исая глави от 1 до 8.Добре е да прочетеш този пасаж,но имай време да разсъждаваш върху него.Добре е да помним,че Бог не се занимава с глупости и половинчати неща.Всичко, което прави е отвъд нашето разбиране,докато Той не благоволи да ни го сведе до знанието.И тъй на Тавор е станало нещо,което е отвъд възприятието на човек.За това свидетелства поведението на Петър.Ако аз съм бил в неговите обувки сигурно и аз щях да не знам какво говоря.Broken е много добро понятие за това,какво се случва с естествения човек, когато се срещне с Божията слава.Преди време Бог ми говори за някои от намеренията Си относно земята, където живеем и времената през които минава нашето поколение.Затова,понеже от пасажа в Исая ми става ясно отчасти що за Бог е Той разбирам,че времената, които предстоят за нашето поколение,а най-вече за следващите са свързани с дух на съд и дух на изгаряне.Тавор е в духа на предстоящите времена,слетели от Бога за човеците.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 17, 2017, 14:56:35 PM
Много интересно е това, което споделяш, ще изследвам тези глави. Всъщност аз чух точно за изгаряне! Но не си спомням в кое глаголно време, бъдеще или минало беше.
Наистина Бог иска да покаже нещо, сънищата му винаги имат цел. За мен този път обаче е сякаш покрито тълкуването и явно си има време за разкриване.
Title: Re: Тавор
Post by: Tihomir on March 18, 2017, 01:03:04 AM
А за локума защо никой не тълкува нищо?

За планината, където Христос се преобразява не пише точно коя е. Били са в Кесария Филипова точно преди това и пише, че след 6 дни взема 3-ма от учениците и ги завежда на висока планина. От Кесария Филипова до Тавор са около 100км. Не пише да са вървели 6 дни, но след 6 дни ги завежда до една висока планина.

Тавор е висока около 500м. Близо до Кесария Филипова има планина, която е 1400м във височина. Не знам откъде се вади този извод, че планината на преображението на Христос е Тавор.
Title: Re: Тавор
Post by: simeon on March 18, 2017, 11:56:40 AM
Вярно е че не пише, че на Тавор е станало преображението.Когато Ученик го каза го приех без да проверя, защото имам някакви спомени от проповеди по темата, които съм слушал някога.Та пасторите казваха,че е на Тавор.Поне в преводите, които ползвам не пише.Ето го и локума.То кво да му тълкуваме.Доколкото разбрах от това,което набързо потърсих в мрежата презумпцията за преобразяването на Исус на Тавор е тръгнала от православно предание. Не съм на 100% обаче.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 18, 2017, 16:29:12 PM
Ето какво пише в Уикипедия:
"Таво́р (на иврит: הר תבור; на гръцки: Όρος Θαβώρ; на арабски: جبل الطور - Джебел-ал-Тор) е възвишение с надморска височина от 575 метра в източната част на Изрелската долина, на 9 километра югоизточно от град Назарет в Израел.

На възвишението има два християнски манастира - православен и католически, всеки един от които претендира, че на неговото място се е състояло Преображението.[1]

Тавор се упоменава в Библията като граница между земите на три от Израилевите колена: Завулоновото, Исахаровото и Нефалимовото [Нав. 19:22]. По-късно по времето на съдиите, Варак е съпровождал пророчицата Девора начело на 10-хилядна войска по пътя от Тавор към потока на Кисон и разбива войската на Сисар, военачалник на асирийския цар Явин.[Съд. 4:1-24] Тук загиват и братята на Гедеон, съсечени от медиамските царе Зевей и Салман.[Съд. 8:18-19]"
Title: Re: Тавор
Post by: Tihomir on March 18, 2017, 16:43:55 PM
И ти избираш да вярваш на източник, който е създаден и контролиран от хора, които твърдят, че Библията описва лъжи по отношение на формата на земята, но нямаш никакво друго доказателство от източник на истината. И заедно с този източник говориш за сънища с локуми и за това, че е свързано с преображението на Христос.

Каква работа има истината с неправдата?
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 18, 2017, 16:56:58 PM
Не вярвам на този източник безрезервно, разбира се.
Все пак всеки от нас ползва информация от интернет,
всеки си пресява каквото му е необходимо.
Бог ще покаже какво е имал предвид, досега винаги е бил верен.
Благодаря на Симеон и Уочман, мисля, че вече имам посоката за това какво Бог е имал предвид :)
Title: Re: Тавор
Post by: Tihomir on March 18, 2017, 17:24:52 PM
"Интернет" е гласове на много хора. Едни могат да кажат верни неща, а други могат да кажат погрешни неща. Затова е писано ние сами да проверяваме нещата. Най-малкото можем да ги проверим с Писанията.

Писано е също да не прекрачваме границата на писаното. Ако не можеш да докажеш чрез Писанията, че планината на преображението е Тавор, значи е излишно да прекрачваш границата на писаното и да базираш разсъждения на неясна основа.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 18, 2017, 17:42:44 PM
Ами прочети си библията, тя сама говори:

Лука 24:32
И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията?
Лука 24:45
Тогава им отвори ума, за да разберат писанията.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 18, 2017, 17:45:21 PM
Сънят с локумите беше преди доста години, когато посещавах църква, което впрочем всеки от вас е правил:)
Title: Re: Тавор
Post by: Tihomir on March 18, 2017, 18:23:24 PM
Ами прочети си библията, тя сама говори:

Лука 24:32
И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията?
Лука 24:45
Тогава им отвори ума, за да разберат писанията.

Чета, обаче не пише, че "те си мислиха едни работи, а то съвсем противоположно излезе". Това, което те разбраха беше, че случващото се в техните дни е изпълнението на пророчествата. Изобщо не става въпрос за противоречия, които се изглаждат. Става въпрос за доказателство, че това са пророчествата, които виждат в изпълнение с очите си.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 18, 2017, 20:19:46 PM
Бог говори лично и с откровения и пророчество и това е видно от Божието слово. И виж случая с Авраам, иди и принеси в жертва сина си, ха сега Бог ли е или не?! Ммммм....., нещо, което Бог беше изрично забранил. Трябва да познаваш много близо Бог, за да разбереш, че е Той. Сега ако християнин чуе това, ще каже а, дявола е. Също и случая с Петър и плащаницата, яж, аааа, не Господи, няма. Мисли, Тихомир, преди да пишеш. Бог дава лични откровения. Не претендирам да съм Аврам, Петър или пророк. Но Бог ми е показвал много пъти сънища или говорил лично, които са ставали.
Title: Re: Тавор
Post by: Tihomir on March 18, 2017, 20:51:37 PM
Значи в Библията не пише, че тази планина е Тавор, обаче ти е дошло лично откровение чрез Wikipedia, където си прочел, че това е планината и си убеден за това. И да го докажеш ми даваш пасаж, където Христос обяснява Писанията на 2-ма от учениците, но не казва да им е казал нещо ново, а просто обяснявал, че за Него са казвали пророците.

Интересен начин да убедиш четящите.

А относно Авраам не знам дали си чел, че в Моисеевия закон Бог изисква същото нещо: всяко мъжко първородно принадлежи на Бога и човек и животно. В Египет Бог си взе полагаемата жертва. От животните жертваха всяко мъжко първородно. За хората Бог каза, че ще даде възможност за откуп. Така стана и с Авраамовия син. Само тези, които не познават закона и писанията биха казали, че било от дявола.

Сега докажи тук на всички защо Тавор е тази планина. Откровенията няма как да ги докажеш, защото всеки, който има откровение се изпитва. Опитахме и локума, но явно не ни хареса.

Ако имаш да кажеш нещо по отношение на Тавор, придържай се към Писанията. Павловите думи ги изпитваха чрез Писанията, а той имаше премного откровения. Всичките неща, които казваше могат да се покажат от Писанията. Той не говореше новости. Ако думите ти не издържат теста на Писанията, ще се намериш лъжец.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 19, 2017, 00:05:11 AM
Нищо не си разбрал от това, което писах.
Имаш се за всичко знаещ и безгрешен.
Добре, че Бог не съди прибързано като теб, леле!
Разказах една част от съня си. А ти внимавай с твоите локуми и присъди, че ще ти се наложи да отговаряш все пак един ден.
Толкова повърхностно разсъждаваш, нищичко не си разбрал от това, което писах, че дори от съня. Симеон е разбрал, Уочман ми помогна също.
А сега ще кажа какво точно чух:"Целият Израил ще бъде изгорен на тази планина."
Title: Re: Тавор
Post by: Tihomir on March 19, 2017, 00:11:33 AM
И като сравним с Писанията виждаме, че ще има 144 000 от Израел, които няма да бъдат изгорени, или че остатък ще се избави?

На съня ти ли да вярваме или на Писанията?
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 19, 2017, 00:16:31 AM
Ето пак, леле, абе човек, това са всички вярващи, които ще минат през огън, съкрушаване. Леле, леле.... :)
Title: Re: Тавор
Post by: Watchman on March 19, 2017, 00:22:36 AM
Quote
Имаш се за всичко знаещ и безгрешен.
Добре, че Бог не съди прибързано като теб, леле!

А ти как разбра, че се има за "всичко знаещ и безгрешен". Това не е ли прибързано съдене?

Quote
А сега ще кажа какво точно чух:"Целият Израил ще бъде изгорен на тази планина."

Обясни какво означава това - че нито един евреин няма да остане жив или какво точно?
Title: Re: Тавор
Post by: simeon on March 19, 2017, 10:33:32 AM
Ученик,ти трябва да си много внимателен с това кой е източникът на виденията и откровенията ти.Това,че в дадено време си сънувал нещо или чул нещо или видял нещо съвсем не означава,че източника му е Бог.Може да е от твойта си душа.Може и да е демонично.Изпитвай нещата чрез Писанието.Както казах,Бог не се занимава с глупости.За разлика от нас човеците.
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 19, 2017, 17:03:48 PM
Така е, всичко трябва да се изпитва, безспорно, имаме тази заповед от Бог. За мен обаче стана ясно, предстои време разделно. Дори и днес го видях, когато споделих с християни, че е приет закон за чиповете, нахвърлиха се върху мен, заявиха, че няма такъв закон, за втори път чух християнин да казва, че дори и да си сложи чип, Бог ще го избави.
Чуват се стъпките на Исус, както беше казал един брат.
Title: Re: Тавор
Post by: simeon on March 19, 2017, 17:51:47 PM
В такъв случай имам няколко въпроса към теб: 1.Прочете ли пасажа от Исая? Ако да-какво разбра? 2.Какво ще рече"време разделно"? 3.Когато си посещавал църква каква е била тя? 4.Според теб чипа е белега на антихрист ли?
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 20, 2017, 12:28:19 PM
Симеон, държиш се доста учителски.
Кой каквото прочел и разбрал, си е негова отговорност и не смятам на теб да ти давам отчет.
Всеки си има Бог, словото, Святия Дух, да си търси.
Title: Re: Тавор
Post by: Tihomir on March 20, 2017, 12:42:18 PM
Нали пише да изпитваме нещата. Нали пише, че ако някой пророкува, другите да разсъждават и да изпитват. Ако някой пророкува нещо, което не е в синхрон с Писанията, той е бил считан за лъжепророк. Така е и за поученията.

Затова е редно всичко да изпитваме и точно поради тази причина те питаме, защото виждаме, че има разминавания с Писанията. Ти вместо да се покажеш като праведен човек, който разсъждава смислено и обръща внимание на писаното, ти се държиш като ущипана мома и не искал да дава отчет, защото някой се усъмнил в сънищата му. Ако никой не беше се усъмнил и те бяхме потупали по рамото, нямаше да реагираш така.

Като си тръгнал да даваш отчет за сънищата си, обясни ни защо твърдиш тези неща и ги подкрепи с Писанията. Също така и останалите си разсъждения за чипове и т.н. Писанията са едни, Бог е един, Духът му е един. Ако са от Бога тези неща, трябва да бъдат в синхрон с всеки един, защото Писанията, които четем са едни и същи.
Title: Re: Тавор
Post by: simeon on March 20, 2017, 13:03:59 PM
Ученик,Бог е дал на някои да бъдат учители,кво да се прави!А пък едва ли само на мен даваш отчет.Тая тема не я четем само аз и ти.Целта на питанията ми не е да се заяждам с теб.На пръв поглед ми изглежда,че го караш джаста-праста с харизматичните работи.Понеже имам опит с тях затова ми се ще да разбера повече за теб.Нито си ми вкъщи,нито те познавам.(дали)?Но щом така си го решил-прав ти път.
Title: Re: Тавор
Post by: Nikolay on March 20, 2017, 16:53:43 PM
Имах сън, и това име беше споменато в него.

Това е интересното в случая, защо това име е споменато.
Дали в процеса на тълкуване е объркано местоположението на планината, може да се изясни.
Караниците никога не водят до добро - ако ще тълкувате - тълкувайте !

А сега ще кажа какво точно чух:"Целият Израил ще бъде изгорен на тази планина."

Целия Израил трудно ще се събере физически на планината, а и трудно ще ги закарат до там всичките накуп. Въпроса е какво се има в предвид в ситуацията и какво да правим ние с тая информация.
Title: Re: Тавор
Post by: Watchman on March 20, 2017, 20:22:13 PM
Quote
Кой каквото прочел и разбрал, си е негова отговорност и не смятам на теб да ти давам отчет.
Всеки си има Бог, словото, Святия Дух, да си търси.

От тази картина, която описваш тука като отношение аз виждам един див християнски индивидуализъм. Как връзваш тази картина с Христовото тяло, което един общ организъм. Частите така ли действат, всеки си има нещо, си търси си, никой отчет не дава, никому нищо не дължи?

Ако търсиш такъв начин на живот, то защо ти да е бъдеш християнин? Християнския живот е живот на зависимост от другите и е точно обратното на индивидуализма, който демонстрираш с тези си думи.

Ето зададох ти въпрос - какво имаш предвид с това, че целия Израел щял да изгори? Ти не отговори. Не казва ли Писанието - "един като пророкува, другите да изпитват"? Ти очевидно не искаш другите да изпитват твоите откровения. Даваш ли си сметка това отношение в какъв път води?

Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 24, 2017, 21:55:30 PM
Захария 13:8 И в цялата земя, казва Господ, Две части от жителите й ще се изтребят и изчезнат, А третата ще се остави в нея.    
9 И тая трета част Аз ще прекарам през огън, Пречиствайки ги както се чисти среброто, И изпитвайки ги както се изпитва златото. Те ще призоват Моето име, И Аз ще ги послушам; Ще река: Тия са Мои люде; А те ще рекат, всеки един: Господ е мой Бог.
Title: Re: Тавор
Post by: Watchman on March 24, 2017, 23:49:21 PM
Много добре,

сега кажи каква е разликата между значението на израза "прекарам през огън" и израза "ще бъде изгорен"? И ако обичаш без излишни емоции и "леле, леле..."
Title: Re: Тавор
Post by: Ученик на Исус on March 25, 2017, 20:27:15 PM
Бог е създал части на Тялото, от мен съня, от вас тълкуването.
Хайде, чакам, някой с дарба тълкуване :)
Title: Re: Тавор
Post by: Watchman on March 25, 2017, 20:55:40 PM
Аз доколкото разбрах ти си чул в съня си че "Целия Израел ще бъде изгорен на Тавор."

Аз това нещо няма как да го тълкувам, мога само да го отхвърля защото противоречи на Писанието и на Божиите обещания и пророчества за Израел.

И предполагам си разбрал вече, че "изгорен" няма същото значение като "пречистен" - изгарянето е разрушително действие, което приключва с пълна погибел на изгорените.
Title: Re: Тавор
Post by: simeon on March 26, 2017, 19:53:38 PM
В книгата на пророк Исая глава 4 стих 4 се говори за това,че Бог ще измие нечистотата на сионските дъщери и ще очисти кръвта на Ерусалим отсред него чрез дух на съд и дух на изгаряне.А не че населението ще бъде изгорено.Ученик-казах ти-проверявай си източниците и не се доверявай на нищо преди да го подложиш на проверка чрез Писанието,ако ще да ти отнеме и месец.Бог не говори с догадки или дву-трисмислено.Такова говорене е присъщо за лъжепророчески духове или за харизматици малоумници дето са водени от подобни духове или душевните си настройки-разстройки.Когато Бог ти каже нещо значението е само едно и не подлежи на тълкуване а на разбиране.Преди няколко съобщения казваш,че значението е,че всички вярващи ще минат през огън,съкрушаване.В 1кор.3:13пише,че работата на всеки ще бъде опитана чрез огън и самият огън ще я разкрие каква е.Отново нямаме изгаряне на човеци а изпитване на работата на човеците.Дали са положили за основа Христос или нещо друго.