Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Последни времена => Topic started by: small axe on December 20, 2016, 01:09:43 AM

Title: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 20, 2016, 01:09:43 AM
Бележка Watchman: Разклонението от оригиналната тема за Антисемитизма, го отделям в собствена тема.

Че Ционизмът е злодейски Антихристки култ говоря от години..
Че не всеки юдеин е ционист също от години. Че много юдеи- неционисти бяха пожертвани във това тн. всеизгаряне, холкост от ционистите също..

 Прочетете пак онази тема дето бе заключена- Израел е Църквата и Църквата - Израел. Някои неща още не сте ги разбрали (според мен). Още делите Църквата от Израел, а всъщност Божият Израел е Църквата с глава Месията.. Невястата, жената на Агнето е именно новият град Ерусалим, както е описано в Откровение..А Царските свещеници са именно християните, независимо от генът им..
 Още плътските генетични неща по линия на Авраам са ви най- важни. А Павел в Римляни говори, че духовното родство с Авраам, поради обрязване на сърцето е което има значение за Бога и то не касае ген и етнос, а се разпростира над всеки човек, който повярва в Месията (преди 2то пришествие)
Тези неща ви убягват все още, според мен.. Истината е, че ако някой, който и да е той, не остане в неверие, ще се присади към Христос. Това важи и за юдеите, разбира се, за тях трябва дори да е най- лесно. Защото Тората свидетелства за Исус, и Християнството не е нищо друго но всъщност ИСТИНСКИЯТ, Правилният Юдеизъм.. 
[/u]Който не повярва в Месията и не обреже сърцето си, такъв няма да е в Христовото тяло, независимо дали е ортодоксален юдеин, ционист едомец, или езичник ..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Watchman on December 20, 2016, 02:02:20 AM
Quote
Още плътските генетични неща по линия на Авраам са ви най- важни. А Павел в Римляни говори, че духовното родство с Авраам, поради обрязване на сърцето е което има значение за Бога и то не касае ген и етнос, а се разпростира над всеки човек, който повярва в Месията

По темата за рода и значението на генетичното наследство има какво да се каже, но този въпрос заслужава своя отделна тема. Никъде никой от нас не е писал, че физическата линия ни била най-важното нещо. За нас е важна истината и ако тя включва определена роля и значимост на рода, то ние нямаме намерение да го презираме това. Без това да означава, че ще го правим или сме го направили "най-важното" нещо.

Като се отвори отделна тема, тогава бих писал повече по въпроса.  А на теб ще ти дам един въпрос за домашно - "Може ли амаличанин да се покае и да повярва в Христос и да приеме Божия Дух?"

Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Tihomir on December 20, 2016, 02:02:56 AM
small axe,

Говорим точно за юдеите по плътската линия на Авраам, които според пророчествата ще бъдат гонени от всички народи по земята. Важно е да се обърне внимание на това нещо и сега не е мястото да намесваш нещата, за които толкова скачаш всеки път като намериш възможност да пишеш.

Тук говорим точно за плътската линия. Не говорим за деление между "църква и Израел". Говорим за плътската линия на юдеите и смесването им с едомците на ниво "етикет" или "гражданство". Гонението ще е най-вече срещу тези плътски юдеи, от които остатъкът ще поревнуват за Бога, виждайки езичници, които са истински Божии ученици. Разделението е факт и тук говорим точно за него. Ако нямаше това разделение по кръвна линия, нямаше да се говори за ревност на база на факта, че езичници, които не са от кръвната линия на Авраам, служат на Авраамовия Бог.


Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 20, 2016, 10:43:50 AM
Тишо, аз не скачам все за това, а го нaмесвам това, защото то е част от цялата картина. Всичко е свързано. Без едното другото не се разбира в пълнота..

Затова когато се говори за едната страна на нещата трябва да се спомене всичко. Няма да се спаси остатъкът, а ще се спаси - Остатък, и то има условие за това- "Ако не остане в неверие"
Сам Павел беше от този остатък, защото казава-"И днес, в настоящото време, тоест тогава-  има остатък избран по благодат, защото и сам той посочва, че е от Вениамин. Тоест Павел визира себе си като част от този остатък избран по благодат.

 Затова и пиша, че в последните дни, ако някой, който и да е не остане в неверие относно Исус, ще се присади и то къде? В тялото на Месията Исус, което е именно църквата Христова. Църквата на този Месия. Затова намесвам това.

Ти например в моите съждения в предното ми съобщение, нещо невярно виждаш ли? Там аз говоря именно за това което е и целта и на тази тема.

Мен МНОГОКРАТНО са ме обвинявали именно в антисемитизъм, което винаги ме е разсмивало, защото ми е било пределно ясно, че тези дето ме обвиняват в това, не само не разбират какво твърдят, ами и не са наясно ,че те са обвити именно от тези ционистки манипулации и си мислят че служат на Бога, а всъщност служат на врага с тези обвинения. Антисемитизмът като идея е именно това де и Учман посочва, една целенасочена манипулация да насажда чувство на измислена вина чрез измислени термини, нямащи нищо общо с писанията..
А както посочих, Христовото учение е именно истинският ортодоксален юдеизъм, с изпълнените образи и сенки на старозаветните наредби, които в Месията намират вече своето реално значение и изпълнение.

В този ред на мисли казвам, че и Авраам, и Давид и всички вярващи юдеи ( които вярват на Моисей, защото той писа и целеше именно издигане на Христос) преди пришествието на Месията са част от Него, и съответно от Неговото тяло, където сме и ние, вярващите от езичниците. Ето как всичко е свързано прекрасно.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 20, 2016, 10:56:06 AM
Сега, като написах горното, видях , че Уочман ме e  питал : " "Може ли амаличанин да се покае и да повярва в Христос и да приеме Божия Дух?"


Единственото което мога да кажа е, че за Бога няма нищо невъзможно да стори. Така не е невъзможно, Той да обреже чрез вяра и сърцето на амаличанин..Аз (мисля че) разбирам каква ти е идеята, но не смятам нещата за черно бели, а и да не забравяме, че Бог присажда. Не смятам, че някой поради гена си, е един вид неспособен да повярва в Месията и да се спаси душата му.. Плътското родство не е най- същественото, защото и едомците по плът бяха чада Авраамови, но е важно линията на обещанието, а тя тръгна от вярата на Авраам и Сара в Бога, когато бе заченат Исаак. И така тези които упражняват вяра, са именно потомци на Авраам по линия на Исаак. Това е Божия милост, да направи чада Авраамови (по линията на обещанието), тези дето упражнят вяра. Така и ние езичниците можем да сме там, така и някой амаличанин може да е, АКО повярва истински..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 20, 2016, 11:27:43 AM
и освен горните две съобщения, и аз да те питам нещо, че системата не ми дава да редактирам след опр. време:

Та, след като Павел е от Вениамин и казва, че сам е от този остатък избран по благодат тогава. И е повярвал в Месията. Та всички ли които са по генетичната линия на Исаак повярваха или не всички?
Мой отговор: Разбира се, че не всички. Повярвалите са по духовна линия, поради вяра, те вече са всички! И това е то (Целият Израил, всички повярвали)..Та ако някой от плътските потомци на Авраам повярва и той, то и той е Авраамово чадо, наследник по обещание , именно по тази духовна линия на вярата, не генетична и плътска..Ако бе генетична, плътска, то тогава ВСЕКИ който по плът е по линия на Исаак щеше да приеме Месията, но мнозина умряха в неверие, ако и да не бяха едомци..

Твоят отговор?
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Tihomir on December 20, 2016, 12:28:41 PM
small axe,

Tвоето намесване в темата (не че не трябва да се намесваш, но посоката, в която дърпаш) прилича на следното: Някой пише за готвенето на телешко и спецификата в приготвянето му като подготвяне на месото, подправки, загряване на огнището или печката, време за изпичане, температура и т.н. Ти се включваш в темата и говориш за това как кравите трябва да се хранят с хубава храна, да не им се дават ГМО продукти, хормони и т.н. Защо го казваш? Защото било свързано.

Тук в темата говорим за специфично нещо: плътската линия на евреите и как има такива, които се представят за плътски евреи, но не са. Тук не говорим общо за лъжебратя сред езичниците. Говорим специфично за тези, към които ще бъде насочено гонението в последните дни. Праведните винаги са били гонени и ще бъдат. Дори в момента биват гонени заради това, че избират да служат на Бога, а не на човешките измислици и демонични учения, но в последните дни ще има едно специфично и брутално гонение на евреите на база плътска принадлежност. Това е темата и за това говорим.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Valipeti on December 20, 2016, 13:23:26 PM
Сега, като написах горното, видях , че Уочман ме e  питал : " "Може ли амаличанин да се покае и да повярва в Христос и да приеме Божия Дух?"


Единственото което мога да кажа е, че за Бога няма нищо невъзможно да стори. Така не е невъзможно, Той да обреже чрез вяра и сърцето на амаличанин..Аз (мисля че) разбирам каква ти е идеята, но не смятам нещата за черно бели, а и да не забравяме, че Бог присажда.

Брадвичке, здравей!

Виждам проблем в това твое изказване. За Бог няма нищо невъзможно - и от камъните може да направи аврамови чада. Нали така? Но само и единствено от Бог ли зависи да обреже на някого сърцето, за да се спаси чрез вяра? Аз чета, че и от човека зависи, не само от Бог. Прословутата свободна воля!
Та на въпроса, дали амаличанин би откликнал на Божият призив за спасение чрез Исус? Ето какво казва Бог на Мойсей:

Помни какво ти направи Амалик по пътя, когато излязохте из Египет,
18 как ти се противи по пътя и поради задните ти човеци, всичките останали надире от слабост, когато ти беше запрял и уморен; и той не се убоя от Бога.
19 Поради това, когато те успокои Господ твоят Бог от всичките неприятели около тебе в земята, която Господ твоят Бог ти дава в наследство да я притежаваш, заличи спомена на Амалика изпод небето; да не забравиш.
Втрз. 25:17-19

Казвайки това, Бог дали не е предузнал, че амаличаните никога няма да пожелаят да станат светии-никой от тях- и ги е предопределил за изличаване под небето?!? Дали не знае Бог, че те винаги ще останат Негови врагове? Ако знае, би ли обрязал сърцето на някои амаличани въпреки волята им, за да станат християни? Няма да направи такова нещо! Затова и завършва изречението накрая с " да не забравиш". Т.е. присъдата на амаличаните е окончателна и не подлежи на обжалване!

Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 20, 2016, 13:41:22 PM
Не знаех, че си станал Калвинист, Валипети :). Поне от изказването ти това личи, вероятно си се объркал просто.. Да се обреже сърцето на някой чрез вяра, не става насила, трябва и свободната воля на човека да участва, естествено. Не предполагах, че няма да бъда разбран..

Тишо, свързани са нещата, затова пиша И това. Да виждаш да споря за ционизма, антисемитизма и тн. антихристки измислици? Не, та аз отдавна това говоря, ехеее откога..

Та включването ми е допълващо и балансиращо, защото има нужда.. Също си изясни в какво се вярва въобще днес сред средите дори на ортодоксалните юдеи и те са доста измамени от устната традиция на равините и от вавилонските дрънканици в талмуда, та от тях ще се спасят тези които, Ако не останат в неверието в което са днес.

А дали ще ги гони света поради гена им, не коментирам, разбира се че целта на дявола е да избива и гони и ционизма е именно затова и създаден, да омайва света и лъже, като насочва към измислени омрази.

Но някои от юдеите ще приемат Месията за който Моисей свидетелства и на който и те в момента не вярват, дори четейки Тората..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Watchman on December 20, 2016, 14:34:11 PM
Всъщност темата за Амаличаните си е изцяло за темата на библейската значимост на родовете и гена и аз го дадох както написах "за домашен размисъл" а не с цел да се отклонява тази тема. И аз ще пиша повече като се отвори новата тема.

А Валипети не е писал нищо калвинистко, защото според калвинизма всеки човек се ражда предопределен за ада или за рая без значение от делата му, а амаличаните Бог ги осъди на вечна погибел в следствие на делата им, а не просто ей така произволно.

По отношение на това че християнството било истинския юдаизъм, то това е много хвърчащо твърдение. Първо по причина на това, че няма един вид юдаизъм, второ няма един вид християнство и трето в Библията не пише абсолютно нищо нито за юдаизъм, нито за християнство като термини.

Самите равини признават че юдаизма е роден във Вавилон и е заменил както те се изразяват "евреизма" - сиреч еврейската вяра както е дадена на Авраам и Моисей.

Обаче с цел да не се разводнява дискусията е редно да се придържаме към конкретната тема. За други теми и въпроси има възможност за отваряне на нови теми.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 20, 2016, 14:47:06 PM
Добре, нека се чете така- [u]Истинското християнство, проповядвано от апостолите е истинският еврееизъм.. [/u]Дано така е по добре.. Така, или наче, това визирах.

А за другите неща които съм казал, който когато иска, да си разсъждава. Щом не били по темата ок.

То тази тема с измисленият антисемитизъм, отдавна е на дневен ред, добре, че накрая ТУК си я повдигнахте, понеже на други места отдавна вече се дискутира..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Valipeti on December 20, 2016, 23:41:26 PM
Не знаех, че си станал Калвинист, Валипети :). Поне от изказването ти това личи, вероятно си се объркал просто.. Да се обреже сърцето на някой чрез вяра, не става насила, трябва и свободната воля на човека да участва, естествено. Не предполагах, че няма да бъда разбран..

Брадвичке, явно си объркан с доста понятия, затова и не схващаш какво ти се казва, а си повтаряш каквото си си наумил.
Моята позиция в предишния ми постинг е точно обратната на калвинистката, но ти я определяш така. Как да се дискутира и разсъждава при това положение, след като правилното разбиране се оказва, че в твоите размишления е объркано? А ти си настояваш на твоето си и никак не искаш да разсъждаваш над никакви други аргументи, колкото и да ти се доказва, че са факт от Словото. Това поведение показва нещо като избиване на някакъв комплекс. Дано да не е така!   
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 00:23:27 AM
Валипети, за какви комплекси ми говориш :)))

Ти въобще от моите предни три съобщения с какво не си съгласен в тях? Кое е неправилно?

Че някой амаличанин ако повярва в Исус ще се спаси ли? Това ли намери за невярно??
Ама е вярно бе Валипети. Вярно е.. Нали говорим за ген. Нима не смяташ, че амаличаните в древността не са си оставили гените из света и днес някъде някой не им е родственик? Разбира се, че има такива и днес. И ако ти смяташ, че такива хора не могат при никакви обстоятелства да се спасят, ето с това не съм съгласен. Могат. Ако повярват в Исус Христос.
Ако ти казваш- че не е възможно да повярват, то именно това не е вярно..

 Моите разсъждения били объркани?! Ами  показваш как , защо , цитираш какво съм казал , опровергаваш го и така става.. Ти си имаш някакво мнение за амаличаните, ами имай си го, аз си имам моето. Но това какво общо има с ционизма, антисемитизма, и това което пиша за Израел и Църквата, или за Авраам, Давид, или за духовната линия на обещанието чрез вяра, правеща вярващите Авраамови чада. За тези неща да имаш нещо против?

 Я кажи сега ти  разбра ли това което се пише тук за ционизма, измисленият антисемитизъм и тн, защото доколкото помня в онази тема Израел е Църквата, ти ме сочеше като антисемит и незнам си какво беше там.. мразещ евреите и тн. Дано сега си разбрал за какво става дума.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: johnny on December 21, 2016, 08:58:36 AM
small axe, не знам какво ти е станало напоследък, но преди години беше по-адекватен. Отново се включваш, ни в клин, ни в ръкав и темата замина. Освен да разводняваш теми с безкрайни странични обяснения, май вече не можеш друго да правиш. Или коментирай конкретно по темата, или по-добре не се хаби.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 11:31:08 AM
:)) забавно..
Аз пиша точно по темата бре Джони. Обяснявам целите на ционизма и антисемитизма. Да раздели Христовото тяло изкуствено на две, като размие истината за Израел и раздели Църквата на две. Но ти ОЩЕ не можеш да го осъзнаеш това и не само ти де. Измамата наистина е доста сериозна и за жалост вярващоте все още не съзнават колко са омотани в тези измами..Мисли, Джони, мисли по написаното.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Tihomir on December 21, 2016, 12:14:10 PM
Щом Бог го разделя и говори за езичници, които вярват и подбуждат към ревност евреи по плът, значи няма нищо нередно.

Кажи го на Павел и другите евреи, които са писали по въпроса за разделението, подбудени от Божия дух. Кажи им: вие нищо не разбирате, но нека АЗ ви кажа как стоят нещата, че трябва да си затворите очите за това разделение. Бог ги вижда разделени, ако и да бъдат в един момент заедно точно както вижда семейството като едно, но те пак са отделени мъж и жена, но ги нарича "човек", "едно". Но пак уж са едно, обаче мъжът е повече от жената. Не е едно и също кой какво прави. Според твоята логика няма разлика и всичко е едно, функциите са едни. Не е изобщо така. Не си вникнал в Божието творение и принципи.

Същото е и с разделението между Бог-отец, Бог-син и Святия Дух. Пише, че са едно, обаче са отделни и не е едно и също на кого какво ще кажеш, защото един ако похулиш, може да ти се прости, но друг ако похулиш, никога няма да ти се прости. Не разбираш принципа на разделението и пак да са едно. Бог така е направил всичко и би било лицемерие да приемем, че не е така.

И отново да повторя (което явно те притеснява), че тук, в темата, говорим точно за евреите по плът. Не за езичниците.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 12:25:54 PM
Ето и Тишо смята, че Църквата Христова и Божият Израел са отделни неща. Ето това цели да направи ционизмът, да измами вярващите относно това, че те не са едно и също нещо.
Така Ционизмът посочва себе си, Ционистката държава Израел , създадена изкуствено от хора, не от Бога, като избран народ Божи, а не Църквата Христова.

Но именно Христовата Църква е Божият народ. Всички хора в Месията. Авраам, Исаак, Яков, Моисей, Давид, пророците, героите на вярата, апостолите, повярвалите евреи и повярвалите езичници. Това е то Христовата църква, тялото на Месията..

Антисемитизмът е измислен за да обвини иманипулира тези дето протестират против измислените претенции на ционистите и да им затвори устите. Навремето Ахав така дори обвини  и пророк Исая дори, когато Исая пророкува, каза му, че е против Израел и така искаше да го уязви и затвори устата.  Методите са едни и същи..

Ето на, пиша по темата за антисемитизма..

Quote
"Щом Бог го разделя и говори за езичници, които вярват и подбуждат към ревност евреи по плът, значи няма нищо нередно. "

Тишо, това, че Бог подбужда към ревност евреи по плът не е заради това да раздели едните от другите,  A ЗА ДА ГИ ОБЕДИНИ! Да повярват и да се ПРИСАДЯТ и те оттам откъдето бяха отсечени поради неверие, там където са И вече повярвалите от езичниците, за да е тялото едно не две..Те са разделени САМО когато едните вярват, а другите стоят в неверие Ето как ти все още не разбираш това..

 И моля не ми говори за троичността на Бога и тн. и да свързваш тези неща с евреите и Църквата.. Няма нищо такова в Писанията..Ти ако щеш си вярвай такива неща, но моля, не ги представяй като факти..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Tihomir on December 21, 2016, 12:53:46 PM
Виждам, че опитваш навсякъде да нагодиш някакви твои измислици. Никъде не съм казал, че "църквата христова" и "божият израел" (като тези твърдения са толкова вяло ползвани, че за да се изяснят трябва да се напише отделна тема) са отделни неща, но съм казал, че езичниците и евреите са различни, Бог гледа на тях различно и в текущата тема говорим за евреите по плът, за които има специфични пророчества.

А подбуждането към ревност с цел обединяване е същото като обединяването на мъжа и жената в едно, където мъжът остава водещ, ако и да са едно цяло, т.е. семейство.

Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Watchman on December 21, 2016, 12:58:04 PM
Евреина и езичника са едно в Христос, както мъжа и жената са едно в Христос. Обаче мъжа си остава мъж и жената си остава жена, и техните функции остават различни и уникални. Това, че една жена е християнка, не означава, че мъжа не й е глава. Същото е с евреина и езичника в Христос.

Тук отново объркването идва от това, че не се разграничават обещанията към Авраам и обещанията към Яков. Християните наследяват обещанията на Авраам чрез вярата на Авраам, но не участват в обещанията на Яков, нито в обещанията на Давид. Бог има отделен завет с Авраам, отделен завет с Яков, отделен завет с Давид. Бог не е нечестив, че да не изпълни Своите завети.

Ционизма по своята същност това е философията на постигане на Божиите обещания чрез човешки напъни и машинации. В България тази философия е добре изразена с поговорките:"Помогни си сам, да ти помогне и Господ" и "Господ дава, но в кошара не вкарва."

Цялата работа на small axe е че върти суче пак напира да пише по заключената тема, което обяснява защо темата остава заключена и ако продължава да отклонява темите пак ще трябва да го изпратим в отпуска.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 13:08:04 PM
Quote
Евреина и езичника са едно в Христос, както мъжа и жената са едно в Христос. Обаче мъжа си остава мъж и жената си остава жена, и техните функции остават различни и уникални. Това, че една жена е християнка, не означава, че мъжа не й е глава. Същото е с евреина и езичника в Христос.

Стихове конкретни за горните твърдения!! Няма разбира се.. Кои ви дава право да сравнявате езичника и евреина по плът , с мъжа и жената?!?!?! Кой? Никой.,.

Бог има един завет с вярващите.  Това е. Ако искате си вярвайте вашите си работи, аз не ги вярвам.. незнам си колко завета, незнам що..

Значи Давид си има собствен завет, Яков негов си, Авраам свой и тн..

Така и никой не ми отговори ЯСНО- Вие вярвате ли че Авраам, Исаак, Яков, Моисей, Давид, пророците, героите на вярата, апостолите, повярвалите евреи и повярвалите езичници са едно тяло - Църквата?

За отделните функции по ген в това тяло, в Писанието няма нито една конкретна референция.. Всички са царски свещеници и това. Друга функция няма. Има различни награди.. Та ако вие твърдите  някакви неща, но не можете ясно да ги докажете от Писанията, по добре не ги пишете изобщо, понеже, ако ги няма в Писанието може да заблудите някой..

А за отпуската, не ми се коментира. На мен винаги ми е било все тази.. Всеки сам ще застане пред Бога и ще отговаря. Ако някой несправедливо е обвинявал друг, ще си отговаря. Все пак ако в един форум не може да се пише с аргументи и да се дискутира и хора на друго мнение, се заплашват все с отпуски, то това е неправилно. Но вие сте си админите вие си решавате .. Аз никога няма да спра да пиша и гoвoря за тези неща, когато става дума за тях..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Watchman on December 21, 2016, 13:29:37 PM
Не разводнявай и не отклонявай темите. Толкова ли е трудно да проявиш поне малко праведен характер и да спазваш най-елементарни принципи?

Темата е за антисемитизма и ролята на едомците, ти отклоняваш темата в съвсем друга посока, при това целенасочено и умишлено. Това е неправедно поведение. Толкова ли не можеш да се погледнеш от страни?

Ако четеше Библията щеше да знаеш, че Бог има завети с отделни хора и отделни народи и тези завети са различни и с различна цел. Думите "незнам си колко завета, незнам що.." показват много добре твоето невежство по въпроса.

Quote
Така и никой не ми отговори ЯСНО- Вие вярвате ли че Авраам, Исаак, Яков, Моисей, Давид, пророците, героите на вярата, апостолите, повярвалите евреи и повярвалите езичници са едно тяло - Църквата?

Аз много ясно използвах примера за мъжа и жената, които са едно тяло, при това запазват своите отделни функции и идентичност. По ясно от това няма накъде.

Относно къде пише, че можем да ползваме такъв пример, Писанието ясно казва, че Бог е обещал на Израел да бъде глава на народите (Вт.28:13), точно както мъжа е избран от Бога да бъде глава на жената.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 13:47:37 PM
ех.. пак с тоз неправедният характер...

Стихове, стихове.. не предположения.. Мъжът и жената са мъж и жена. Тяхните различни функции са ясни и обяснени от писанието ясно. Докато Авраам, Исаак, Яков, Моисей, Давид, Езичниците, не са като мъжът и жената. Няма в писанията подобни разграничителни референции по функция. Просто няма.

Всички завети намират изпълнението си в Месията Исус. Вярващите са Неговото тяло и царски свещеници.. Какво неправедно има в това, че пиша и излагам мнението си, не знам. Та аз също писах по темата антисемитизъм и ционизъм и показах каква връзка виждам, според мен. Нима нямам това право? Имам, разбира се, че имам.

Оставете тия лични нападки за характери и тн. Няма смисъл в това хора, наистина..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Watchman on December 21, 2016, 13:51:42 PM
Един вид искаш да кажеш, че ти ще си правиш каквото искаш и ще нарушаваш правилата на форума, ще отклоняваш темите, а ние "да ги оставим тия работи" щото били лични нападки? Ами престани с личните престъпления и своеволия и никой няма да те "напада" лично. ОК?

А за пасажа относно примера с главата го допълних по-горе.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 16:03:02 PM
Аз не отклонявам темите.

А иначе и аз това казвам, Божият Израел, тоест Църквата на Месията, ще бъде глава на народите и ще свещенодейства пред Бога, защото всички нейни членове са Царски Свещеници на Бога и няма разлика между тях, като такива.. Това пиша все. Това им е функцията..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Tihomir on December 21, 2016, 16:44:41 PM
Няма разлика, викаш.

Сред Израел имаше ясна разлика и бяха разделени по племена. Племето на Левит, което се водеше свещеническо, също беше разделено помежду им. Не можеше всеки да влиза където си иска в храма. Не можеше всеки да носи каквото си иска от принадлежностите. Не можеше всеки да си свещенодейства както си иска. Не можеше всички да охраняват.

Имаше разделение. Пак бяха едно. Пак бяха глава на народите и помежду тях пак бяха разделени. Не можеше да носят ковчега на завета всички левити, а само определени.

Не знаеш ли, че има и разделение в тялото? Има части, които са по-почетни от други, има части, които вършат повече неща от други.

Разсъди малко преди да пишеш и отрезней от този твоя религиозен социализъм.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 17:02:17 PM
Тишо, сега всички вярващи са Царски свещеници. Преди бяха само левитите..

Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Tihomir on December 21, 2016, 18:06:42 PM
Не четеш или пропускаш нарочно написаното, но по-горе писах 2 пъти, че дори левитското свещенство имаше разделение помежду си. Не всеки можеше да пипа каквото реши.

Дори между апостолите нямаше равенство. Имаше 3-ма, които бяха по-близки до Христос от другите.

Когато се препираха кой ще е по-голям в Царството, Христос какво им каза? Каза ли им: Ще сте равни, какво се занимавате с глупости. Не. Каза им, че ще има по-големи и по-малки, но не по техния критерий, а по Божия.

Отново, преди да пишеш пак, внимателно прочитай и премисляй, защото затвърждаваш всеобщото мнение тук, че имаш някакви социалистически религиозни възгледи, от които не искаш да се пуснеш.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Watchman on December 21, 2016, 19:36:05 PM
"Равенство, братство, свобода" - комунизъм в най-чиста форма. Всички са на равно, всички имат еднакъв достъп, всичко е еднакво за всички. Не и при Бога на Библията.
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: small axe on December 21, 2016, 19:44:12 PM
аз добре внимавам какво пиша. Не случaйно съм писал многократно за НАГРАДИТЕ! Защото в Писанието за това пише, за тези награди.. Вие нямате текстове за вашата идея, че повярвалите от евреите по плът щяли да са глава, а повярвалите от езчниците подчинени на тази глава.. Такива текстове НЯМА..

Наградите определят близоста на някои вярващи с Месията и съответно всичко останало. Това не се определя от ГЕНА им, а от посветеността им на Месията в земният им живот.. Опитайте се това да разберете. Вие смятате че това се определя от гена, етноса, а аз това все ви соча, че не етноса, произхода по плът, а посветеността на Христос и Неговото учение ще определи наградите. Това е което ясно и недвусмислено се заявява в Писанията.

Вие си държите на идеята, че трябва да си етнически евреин за да си в някаква по особена позиция спрямо останалите в тялото, а това не е така. Един ден ще има мнозина от езическите повярвали които са наградени много повече от еврейските вярващи, като сред наградените в повече ще има също и такива които са по плът евреи, но не заради гена им, а заради посветеността. Толкова ли е трудно това да го раберете?

А това със сатанизма, равенството и свободата ще го пропусна. Все едно не съм го чул..
Title: Re: Re: Антисемитизма - мит и реалности
Post by: Tihomir on December 21, 2016, 19:58:39 PM
Я кажи, Каатовците с какви дела заслужиха да носят ковчега на завета? Я кажи Надав и Авиуд, синовете на Аарон, които бяха последвали Бога и излязоха от Египет, защо умряха? Защото сгафиха и принесоха чужд огън. Едно е да последваш Бога, друго е да те назначи на служба, трето е да устоиш в службата. Устояването е това, на което ще се базират наградите накрая.

Също кажи с какви дела Петър, Йоан и Яков заслужиха, за да бъдат по-близо до Христос. Това, което те направиха по свои дела беше да го последват. След това Господарят сам ги назначи всеки на службата му. На всеки даде отговорност и накрая според това как са се отнесли към настойничеството, ще бъдат наградени (съдени).

Когато Бог разпределя тези, които са го последвали, ще ги сложи едни да са ръка, а друг око.

  14. Защото тялото не се състои от една част, а от много.
  15. Ако речеше ногата: Понеже не съм ръка, не съм от тялото, това не я прави да не е от тялото.
  16. И ако рече ухото: Понеже не съм око, не съм от тялото, това не го прави да не е от тялото.
  17. Ако цялото тяло беше око, где щеше да е слухът? Ако цялото беше слух, где щеше да е обонянието?
  18. Но сега Бог е поставил частите, всяка една от тях, в тялото, както му е било угодно.


Ти, small axe, не правиш разлика между покаяние и поставяне на служба лично от Бога. Поставянето на служба не е работа на човеците, а Бог го прави както му е угодно. Но според теб не са така нещата, но ръката може да се понапъне и току виж станала око.

Затова генът (и не само) има значение за службата на Бога. Но ти с това равенство...
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 21, 2016, 20:11:47 PM
Quote
"Затова генът (и не само) има значение за службата на Бога"

Ваша воля!Горното ясно показва, че за вас плътта, генът е най-важен в тялото на Месията.

 А Павел казва , че плътта, демек, че той е от Вениамин, не го ползва, и би счел гена си за измет, стига да се намери в Христос. Както щете си го обяснявайте това. Аз за мен съм си извадил изводите..

 Щом искате да вярвате на горното, че генът (това "не само" е неясно и оставя отворени разни вратички), та щом искате да вярвате, че Генът e, който има значение за службата на Бога в Църквата, то вие си знаете.

Аз заявявам, че не вярвам в това, определям го за невярно и го отхвърлям и съм писал в предишното си съобщение защо. ( не отхвърлям хората де го вярват , а тяхното виждане по този въпрос)

Между другото това е и по темата де. Ционизмът за който писахме в самото начало и талмуда това и цели, да издигне Гена на Евреите ( той си има и измислени такива, де не са дори и истинските по плът), като нещо над всички останали. Това за мен е и една от целите на Антихриста накрая. Да определи един народ по плът за началник над останалите, а това е чисто и просто нацизъм. Не че вие сте такива, просто това е целта на ционизма..

А писанието , писах, че твърди друго относно повярвалите. Те са царско свещенство, независимо от гена им, и между тях ще има разлика единствено на база наградите им, ЗАРАДИ верността им на Бога през земният им живот. Това е което аз вярвам.. И няма смисъл повече това да го пиша и обяснявам.

Ще се включа ако има нещо ново казано по темата, което не касае писаното до сега..

Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 21, 2016, 21:56:10 PM
Разделих разклонението в нова тема. Сега вече може да се говори по въпроса за това какво значение има за Бог рода в Библията, и не само в Библията но в живота въобще.

Тази тема беше най-добре да се започне самостоятелно с подробно изложение, но така се получи, така ще се продължи напред.

Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Tihomir on December 21, 2016, 22:33:14 PM
Quote
"Затова генът (и не само) има значение за службата на Бога"

Ваша воля!Горното ясно показва, че за вас плътта, генът е най-важен в тялото на Месията.

 А Павел казва , че плътта, демек, че той е от Вениамин, не го ползва, и би счел гена си за измет, стига да се намери в Христос. Както щете си го обяснявайте това. Аз за мен съм си извадил изводите..

 Щом искате да вярвате на горното, че генът (това "не само" е неясно и оставя отворени разни вратички), та щом искате да вярвате, че Генът e, който има значение за службата на Бога в Църквата, то вие си знаете.

Аз заявявам, че не вярвам в това, определям го за невярно и го отхвърлям и съм писал в предишното си съобщение защо. ( не отхвърлям хората де го вярват , а тяхното виждане по този въпрос)

Между другото това е и по темата де. Ционизмът за който писахме в самото начало и талмуда това и цели, да издигне Гена на Евреите ( той си има и измислени такива, де не са дори и истинските по плът), като нещо над всички останали. Това за мен е и една от целите на Антихриста накрая. Да определи един народ по плът за началник над останалите, а това е чисто и просто нацизъм. Не че вие сте такива, просто това е целта на ционизма..

А писанието , писах, че твърди друго относно повярвалите. Те са царско свещенство, независимо от гена им, и между тях ще има разлика единствено на база наградите им, ЗАРАДИ верността им на Бога през земният им живот. Това е което аз вярвам.. И няма смисъл повече това да го пиша и обяснявам.

Ще се включа ако има нещо ново казано по темата, което не касае писаното до сега..

small axe,

Приличаш на Корей, който беше от Левитите и с него се случи следното:


Числа 16
  1. А Корей син на Исаара, син на Каата Левиевият син, и Датан и Авирон синове на Елиава, и Он син на Фалета, Рувимуви потомци, като си взеха човеци,
  2. дигнаха се против Моисея, с двеста и петдесет човеци от израилтяните, първенци на обществото, избрани за съветници, именити мъже.
  3. Събраха се, прочее, против Моисея и против Аарона и рекоха им: Стига ви толкоз! Цялото общество е свето, всеки един от тях, и Господ е всред тях. А защо възвишавате себе си над Господното общество?
  4. А Моисей, като чу това, падна на лицето си,
  5. и говори на Корея и на цялата му дружина, казвайки: Утре Господ ще покаже кои са Негови, и кой е свет, и кого ще направи да се приближи при Него. Онзи, който Той избере ще направи да се приближи при Него.


Цялото общество било свято. Цялото. Всички са еднакво свети (отделени). Защо, пита Корей, възвишавате себе си, т.е. защо не сте равни като другите.

Тези хора се вдигнаха на бунт и бяха погубени от Бога по начин, по който никой до момента не беше виждал.

Не знам дали ти е ясно, обаче ти си тръгнал по същото Кореево упорство. Ето за това се говори в посланието на Юда, когато се казва за хората с Кореевото упорство — тези, които искат всички да са равни и да имат еднакъв достъп до всичко.

Ти все още не можеш да разбереш, че предимство на юдеина и езичника по отношение на покаянието, няма, но по отношение на службата, която се разпределя от самия Господар, значение има, винаги е имало и ще има.

Помни Корей. Почти съм сигурен, че ще отхвърлиш поуката тук и ще си знаеш пак своето, но да знаеш, че съм ти посочил грешката. Размиси пак за Корей и не бъди инат като него и именитите му мъже.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 21, 2016, 22:58:12 PM
Тези неща които визираш и пишеш, като оприличаваш мен, на Корей, нямат отношение към това което аз пиша и върху което разнишлявам в горните си съобщения. Аз говоря за царското свещенство на всички вярващи в Месията и говоря за различните награди в Тялото поради различната посветеност на вярващите в Месията в земният им живот. Да намесваш историят с Корей и ясните неща които са казани на Моисей и Аарон с това което аз казвам е нелепо. Писанието не е написано за да си вземаме нещо произволно от него и да си го натаманяваме към нещо друго.

В Писанията няма никъде никави референции за твоята теза, но за моята има. Това и пиша. Така, че нека не се изопачават текстове които не говорят за това което в случая пиша. Не търгвай по такъв път. Просто съвет. Почти съм сигурен, че ще отхвърлиш поуката тук и ще си знаеш пак своето, но да знаеш, че съм ти посочил грешката.

Няма референции в Писанието, че в тялото на Месията, повярвалият евреин има по различна служба от повярвалият езичник. Знам, че такива текстове не можеш да ми цитираш, и единственото което ти остава е да ми цитираш текстове не касаещи това, но касаещи разделяне на службите в старозаветното левитско свещенство. Тук не говорим за това, нито някой от апостолите е говорил.

 И пак ти казвам: Текстове, текстове са нужни, не произволни разсъждения..

Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 21, 2016, 22:59:49 PM
Quote
Ваша воля!Горното ясно показва, че за вас плътта, генът е най-важен в тялото на Месията.

Това вече сме го говорили преди, но заради новата тема аз ще го повторя. Нито плътта на евреина е специална сама по себе си, нито камъните на Йерусалим са по-специални, но БОЖИЯТ ИЗБОР е това, което ги прави специални. Затова обещаната земя се нарича СВЯТА ЗЕМЯ, а не джунглите на Амазония или пустинята Сахара.

Библейския Бог е Бог на дискриминация. Дискриминация означава, че се прави разлика (discriminate) между едно нещо и друго нещо. Ако някой избира картофи на пазара и каже - тия картофи ги предпочитам пред другите това е дискриминация. Тази дума сатанинските медии я демонизираха, но дискриминацията е напълно библейска практика.

Писанието изрично говори, че никой човек няма да се похвали или препоръча или пък спаси пред Бога чрез делата Си. Бог избира когото избира и показва милост на когото реши. Бог не се води от лозунги за равенство, защото идеите за равенство са сатанински.

Това, че някой е повярвал не го препоръчва пред Бога, защото по Божия милост е повярвал, нито ще го му даде специален достъп до Бога, ако Бог е избрал този специален достъп за съвсем други хора.

Писанието много ясно учи, че Божият начин на действия спрямо човеците е да избере един народ, който да бъде повече от всички народи Негово специално притежание. Бог очаква от всички народи да вярват и да живеят праведно. Но само един народи измежду всички ще бъде специално притежание. И то е защото Бог го е решил да бъде така. А причината е именно в това - да смири точно този тип езическа гордост, каквато неистово кара smallaxe-a да пише по тази тема без да може да се спре или да се контролира.

Той не може да си представи, че евреина е по-голям от него, нищо че чете еврейска Библия, умува върху писанията на еврейските апостоли и не може да посочи нито един езичник пророк или апостол в Писанията. Бог избра да поучава народите чрез евреите. Бог направи евреите учители на Неговото Слово. Няма в Писанието нито един учител, който да е езичник. Цялото християнство падна в многовековна тъмнина, когато езичниците започнаха да поучават (така наречените църковни отци). Такива са фактите от Писанието и историята - Бог учи народите чрез евреите от самото начало и до днес. Именно затова евреина е глава над езичниците (говорим за повярвали и евреи и езичници), както мъжа е глава на жената, защото мъжа поучава, а жената следва. Така евреина поучава, а езичника следва. Това е Божия промисъл и той е базиран на Божия избор върху конкретен род.

По-горе повдигнах въпроса за амаличаните. Този въпрос не е случаен, защото ако Бог може да отсече един род за вечни векове, това означава, че неправдата се предава от поколение в поколение. И ако неправдата се предава, то това означава, че и правдата се предава от поколение в поколение.

Точно поради тази причина Бог иска праведно потомство, и почти всички празници в Закона имат за цел да учат децата и са насочени към предаване на Божиите истини на децата. Затова е и написано:

Пс. 14:5  Тогава Ги нападна голям страх; Защото Бог е в поколението на праведните.

Праведните са поколение, а не разпокъсани индивидуални "вярващи", както учи американизираното християнство.

Исус обърна изрично внимание на онези, които Му се противяха с думите:

Mat 23:29  Горко вам книжници и фарисеи, лицемери; защото зидате гробниците на пророците, и поправяте гробовете на праведните, и казвате:
Mat 23:30  Ние, ако бяхме живели в дните на бащите си, не бихме съучаствували с тях в проливане кръвта на пророците.
Mat 23:31  Така щото свидетелствувате против себе си, че сте синове на ония, които избиха пророците.
Mat 23:32  Допълнете и вие, прочее, мярката на бащите си.


Тук отново се вижда, че неправдата се предава из род в род. На Исус не се противяха синовете на богобоязливите израилтяни, а синовете на ония, които избиваха пророците. Синовете на богобоязливите бяха ония, които повярваха в Него.

Именно затова амаличаните не могат да повярват, както синовете на убийците на пророци не могат да направят нищо друго освен да искат да убиват Божиите слуги. Дори апостол Павел, който одобряваше убиването на християните в сърцето си, пак Бог опази ръцете му чисти, за да не хвърля камъни самия той, но само пазеше дрехите им. Това е прекрасна илюстрация за значимостта на правдата в поколенията. Той не беше син на ония, които избиваха пророците, затова дори в заслепението му, Бог го избави от това да оцапа
ръцете си с праведна кръв.

Ако изследваме Писанието ще видим, че Бог от самото начало се интересува от хора с чист род. Бог избра Ной, защото беше "съвършен в свето родословие" Бит. 6:9 Цялата земя беше замърсена от генетичните извращения на падналите човеци смесващи се със всякакви паднали същества. Бог не предложи покаяние на генетично извратения човешки род, Бог ги подложи на геноцид.

Изсред синовете на Ной, Бог отново показа благоволение само към единия от синовете на потомството на другия прокле. От потомството на Сим, Бог избра Авраам, като Авраам забрани на слугата си да взема за сина му жена от никой друг род, а само от неговия собствен, който беше генетично чист. На всяка стъпка в Писанието се вижда какво значение Бог отдава на рода и генетичното дърво на хората, които избира. Бог отхвърли потомството на египтянката Агар, ако и да беше Авраамов син. Днес виждаме много добре колко са гнусни делата на саудитците, които са потомци на Исмаил. Бог отхвърли потомството на Едом, който си взе жени от ханаанците, но даде жена на Яков от Авраамовия род. Човек трябва да е напълно сляп за да не види с каква педантичност Бог се придържа към принципа на чистия род. Обаче точно тук ми просветна удивителния паралел между напъните на smallaxe-a за равенство в призванията и функциите, и неистовата завист на Едом, че Бог избра брат му а не него самия. Аз нямам съмнение, че същия дух на едом стои зад това неистово напъване за еднаквост и равенство пред бога между евреин и езичник.

По късно Бог благослови Яков с 12 сина от които се родиха 12-те израилеви племена. Бог направи завет именно с тях на базата на тяхното родословие, а не на базата на това, че бяха много вярващи. Удивителен е примера с Авраам и праведния цар Авимелех. Не само този цар беше праведен, но и целия му народ беше праведен и се бояха от Бога (Бит.20:4). При все това Бог не избра Авимелех и народа му с които да сключи завет да Му свещенодействат, но избра Авраам и неговото потомство. Така виждаме, че за Бога праведния и вярващ Авраам не е наравно с праведния и вярващ Авимелех. Няма същата функция, няма същото призвание. Точно това иска да внушават хората като small axe, че ако вярваш - значи си на равни начала с евреите. Защо тогава Авесалом не беше на равни начала с Авраам? Защо Бог не извика праведния народ на Авимелех на Синайската планина да сключи завет с тях, да им даде Закона Си, да им изпрати пророците Си?

Защото за Бога няма равни начала. Бог избира едни повече от други по свое усмотрение, за да смири всички човеци. И ако човек се бунтува срещу това, той с това доказва, че няма истинско покаяние спрямо Бога, но е коравовратен и своеволен като Едом.

После Бог избра рода на Давид, за да се роди от този род Месията и да седне на престола в Ерусалим вовеки. Бог отново избра конкретен род за конкретна цел. Ако рода нямаше значение за Бога това означава, че не би имало никакво значение дали Христос е син Давидов, дали е син Авраамов. Ако вярата покрива всички изисквания, не би имало никаква пречка Христос да беше от амаличански или едомски род, или защо не египетски? Няма човек който да вярва в Писанията и да не вижда абсурността на подобна постановка. Очевидно, че вярата не покрива всички изисквания за Божия избор и призвание. Нещо повече Бог много държеше както Исаак, така и Яков да вземат жени от Авраамовия род, ако и да бяха езичнички по вяра. Жената на Яков дори взе идолите със себе си от баща си Лаван. Това говори много за нейната вяра. Това обаче не беше пречка за Бога, който на първо място държеше тя да бъде от този род, защото вярата й можеше да се коригира в последствие, но рода няма как да се коригира.

Всичко това е само малък списък от библейски примери за значимостта на рода и родословното дърво в Библията. Християните вярват съвсем различни неща научени от учителите си езичници. Но свидетелствата на Писанието остават непоклатими за тези, които имат очи да ги видят и сърце да ги разберат.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 21, 2016, 23:19:10 PM
Братя,

 Християните са ИЗБРАНИТЕ. Това свидетелства Новият завет. Всички с обрязано сърце в Месията, били те евреи по плът или езичници по плът са Избраните.. Между тях ще има хора с различни награди, пак незавеисимо от плътта им, а поради вярата им и посвещението..

след като прочетох написаното от Уочман мога да кажа:

Пак само думи и никакви текстове от писанието които ясно показват на четящите, че в Христовото тяло - църквата- Божият Израил, евреите по плът са глава, на повярвалите от езичниците...  Текстове, текстове са нужни.. Къде са текстовете които правят евреите в Месията глава над езичниците в Месията?????

Quote
Писанието много ясно учи, че Божият начин на действия спрямо човеците е да избере един народ, който да бъде повече от всички народи Негово специално притежание

Съгласен съм! Този народ е Божият народ- Църквата.

Новият завет обяснява  това. Там ясно се казва, че Христос е ГЛАВА на Църквата, НЕ че Евреите в църквата са глава на останалите неевреи в църквата?! Това твърдение променя главите..

Църквата ще е над на народите, тяхна глава, които са извън тялото на Христос. Недоумявам, как това не го разбирате и си държите нещо не казано в писанието, че евреите по плът в Месията били глава на езичниците в Месията?!?! Това е .... тотално невярно..Просто съжалявам, че не го разбирате. Вероятно след време..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 00:35:09 AM
 за да не съм голословен, като обяснявам, че вярващите в Христос, независимо от етноса са Народ! Божи Народ, избран, синове, сънаследници с Месията, Свят народ и царско свещенство, като тяхна глава е САМО И ЕДИНСТВЕНО ИСУС ХРИСТОС, а не други хора..
Та давам , както е редно и малко конкретни стихове които извадих от писанията, стихове казани на повярвалите от езичниците!
 Понеже Уочман заяви, че Бог е решил да  избере един народ, който да бъде повече от всички народи Негово специално притежание, като визира само евреите в Месията,, то аз ти посочвам кой е този ИЗБРАН народ  за притежание на Бога всъщност- Тялото Христово Църквата( повярвали евреи и езичници, един Божи народ)..

цитати:


Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свет народ, люде, които Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина:  10 вие, които някога си не бяхте народ, а сега сте Божий народ, не бяхте придобили милост, а сега сте придобили
(1 Петрово 2:9)

Който даде Себе Си за нас, за да ни изкупи от всяко беззаконие и очисти за Себе Си люде за Свое притежание, ревностни за добри дела
(тит 2;14)

и сте се облекли в новия, който се подновява в познание по образа на Този, Който го е създал;  11 гдето не може да има грък и юдеин, обрязани и необрязани, варварин, скит, роб, свободен; но Христос е всичко и във всичко.  12 И тъй, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение
(колосяни 3)

Защото нашето гражданство е на небесата, отгдето и очакваме Спасител, Господа Исуса Христа,
(филипяни 3:20)

И понеже сте синове, Бог изпрати в сърцата ни Духа на Сина Си, Който вика: Авва, Отче!  7 Затова не си вече роб, но син; и ако си син, то си Божий наследник чрез Христа.
(галатяни4:4)
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 22, 2016, 01:58:59 AM
Ти пак се отплесна от темата. Първо темата е значението на физическия род и потомство за Бога. И аз показах много ясно с примери от Писанието, колко много Бог държи на физическото потомство и физическия род. Това е неопровержим факт.

Quote
Християните са ИЗБРАНИТЕ. Това свидетелства Новият завет. Всички с обрязано сърце в Месията, били те евреи по плът или езичници по плът са Избраните.. Между тях ще има хора с различни награди, пак незавеисимо от плътта им, а поради вярата им и посвещението..

Избрани за какво? За спасение. Ама не всички са избрани за апостоли или пророци, за това има специални призвания, които не са за всички и от Писанието виждаме, че няма нито един избран за пророк или апостол от вярващите езичници.

Quote
Съгласен съм! Този народ е Божият народ- Църквата.

Ако приемем твоята теория, тогава на кого тази църква ще бъде глава, след като всички, които ще са спасени ще са само вярващи, т.е всички ще са църквата. Ами тази църква тогава на кого ще е глава, като няма да нима никой друг във вечността освен нея?

А Правилното разбиране е че от всички народи ще има спасени и тия народи ще бъдат ръководени от някого, ще имат глава. И Бог е предвидил един народ да бъде тази глава. Няма никакво мърдане от това нещо. Алтернативния вариант за да е валидна твоята теория е да се въведе нещо съвсем друго, а именно, че не всички спасени са част от "църквата". Тогава "църквата" може да бъде глава на останалите които хем са спасени, хем не са църква.

Quote
Там ясно се казва, че Христос е ГЛАВА на Църквата, НЕ че Евреите в църквата са глава на останалите неевреи в църквата?! Това твърдение променя главите..

Въобще не променя главите. Христос е глава на мъжа, при все това мъжа е глава на жената. По същия начин Христос е глава на "църквата" която е едно тяло, както мъжа и жената са едно тяло, но мъжа е глава на жената, ако и Христос да е глава на цялото семейство.

Quote
Църквата ще е над на народите, тяхна глава, които са извън тялото на Христос. Недоумявам, как това не го разбирате и си държите нещо не казано в писанието, че евреите по плът в Месията били глава на езичниците в Месията?!?! Това е .... тотално невярно..Просто съжалявам, че не го разбирате. Вероятно след време..

А тия народи откъде ще се вземат? Ако приемем, че става въпрос за народите сега, то тогава отиваме на католическата доктрина, която се поддържа и от доминионистите, че църквата трябва да владее над народите.

Ако приемем, че това са народите във вечността, то значи трябва да има спасени извън "църквата" сиреч извън Христос, защото по твоята доктрина всички, които вярват в Христос са "цъквата". И ето как не си даваш сметка в каква каша се забъркваш.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Gerard on December 22, 2016, 10:12:16 AM
А Правилното разбиране е че от всички народи ще има спасени и тия народи ще бъдат ръководени от някого, ще имат глава. И Бог е предвидил един народ да бъде тази глава. Няма никакво мърдане от това нещо. Алтернативния вариант за да е валидна твоята теория е да се въведе нещо съвсем друго, а именно, че не всички спасени са част от "църквата". Тогава "църквата" може да бъде глава на останалите които хем са спасени, хем не са църква.

Добре де, но нали се казва ясно, че тези които участват в първото възкресение, било то езичници, или израелтяни по плът, ще бъдат царе и свещенници, тоест ще управляват народите. А народите са хората взимащи участие във второто възкресение - записаните в книгата на живота, заедно с остатъка от народите през милениума, които няма да се подмамят от сатана, след като бъде пуснат от бездната. Според мен, критерия дали някой ще бъде сред управляващите и царското свещенство, не е в това дали е израелтянин по плът, а дали е бил счетен за достоен да влезне в първото възкресение. Ако някой каже, че само израелтяни ще участват в първото възкрсение, то апостол Павел, определено не е съгласен.
 
Иначе що се отнася до родовете и Божият избор въз основа на тях, библейските примери са толкова много, че просто всеки спор е безсмислен.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 10:49:00 AM
Quote
Добре де, но нали се казва ясно, че тези които участват в първото възкресение, било то езичници, или израелтяни по плът, ще бъдат царе и свещенници, тоест ще управляват народите. А народите са хората взимащи участие във второто възкресение - записаните в книгата на живота, заедно с остатъка от народите през милениума, които няма да се подмамят от сатана, след като бъде пуснат от бездната. Според мен, критерия дали някой ще бъде сред управляващите и царското свещенство, не е в това дали е израелтянин по плът, а дали е бил счетен за достоен да влезне в първото възкресение. Ако някой каже, че само израелтяни ще участват в първото възкрсение, то апостол Павел, определено не е съгласен
Това щях и да кажа, но Жерад ме е изпреварил. Разбира се, че участниците в 1то възкресение са Църквата Христова и са Избраният народ Божи, който ще царува от останалите от народите..

Това нещо мсилех, че го разбирате, но явно не сте го разбрали.. Избран както за спасение, така и за управление, като народ от царски свещеници! Писанието това твърди и както преди ти пиша и сега, това е тяхната функция, като сред тях , независимо от гена, ще има различни награди, както пише, едни ще управляват над десет града, други над пет, други на три и тн, това са просто начини да се покаже тяхната награда и включват вероятно и други неща, които не са ни разкрити, но всичко това не на база генът им, а на база тяхната вяра и посветенст. За незнам кой път го казвам вече..

За главата съм писал. Глава на Църквата е само и единствено Христос. А глава на Христос е Бог Отец. В църквата няма други глави, на база етнос. Това нещо е абсолютно погрешно и в Писанията няма нищо такова. Затова ти казах, че твоите твърдения променят главите.. <ъжът и жената нямат тук нищо общо......!

Аотносно родовете съм писал в заключената тема. Божият Израил са именно Християните независимо от етнос. В Невястата, Жената на Агнето- Новият Ерусалим който слиза отгоре са всички вярващи. затова съм и писла надълго че в 12 те племена се вграждат и езичниците и така целият Израил се спасява. Целият Израил са всички с обрязани сърца, присадени езичници и остатъкът от евреите които не останат в неверие относно Месията. Бог знае какво прави и племената са духовни, по линията на обещанието чрез вяра. В тези племена ще има присадени от езичниците не на база плът и ген, но на база вярата им и поради обрязването на сърцето им.
Затова и Павел казва и на езичниците- "Ние сме обрязаниет, които се хвалим с Божия Дух и не уповаваме на Плътта..

Така, Уочман, виждаш, че не се отклонявам от темата и отплесвам, а пиша точно по нея, а ти си в случая в грешка. Дано разбереш какво точно и защо казвам..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 11:04:43 AM
Да се чете горе в началото- "Който ще царува НАД останалите от народите, не участвали в 1 то възкресение, но при второто намерени записании в книгата на живота и нехвърлени в огненото езеро"
Допуснал съм правописна грешка, пишейки "от" , а не "над"..

и да допълня, връзката с главенството на мъжа над жената, няма подкрепа от писанието да се свързва с Църквата и главенство вътре в нея на едно повярвали, над други. Това и целият Нов завет говори, сред вярващите няма глави над другите, но всички са братя, като ТЯХНА ЕДИНСТВЕНА ГЛАВА Е Месията!

Докато при мъжа и жената е дуго. Там Мъжът е казано че е нейна глава, а негова е Христос, а пък глава на Христос е Бог.. Всичко е съвсем ясно казано и обяснено и няма нужда да се наизмислят други глави в тялото на Месията.. Това е много важно да се разбере..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Tihomir on December 22, 2016, 11:54:00 AM
Quote
и да допълня, връзката с главенството на мъжа над жената, няма подкрепа от писанието да се свързва с Църквата и главенство вътре в нея на едно повярвали, над други. Това и целият Нов завет говори, сред вярващите няма глави над другите, но всички са братя, като ТЯХНА ЕДИНСТВЕНА ГЛАВА Е Месията!
small axe,

Ти не си ли чел това:
1 Коринтяни 14:5. Желал бих всички вие да говорите езици, а повече да пророкувате; и който пророкува, е по-горен от този, който говори разни езици, освен ако тълкува, за да се назидава църквата.

Но да, вярно, ти дори не разбираш, че тук става въпрос за неща по отношение на цялото небесно войнство заедно с човеците, а не за властване над човеците. По-горен е пророкът и този, който е по-горен да не се счита за нещо по-голямо, но да стои смирен.

Подкрепа на Писанието има, но кой да го чете...

А по отношение на властването над народите в 1000 годишното царство, това е нормално когато сам Христос стане официален върховен Цар, защото все още сега не му е подчинено всичко под нозете. А не както доминионистите и католиците да властват над народите без Христос да е на земята и да им е заповядал лично. След тези 1000 години, когато всичко се изчисти, тогава имаме картинка с Небесния Ерусалим, такива, които ще бъдат само в храма и народи наоколо и няма да има неправда. Кои са народите?Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 12:24:00 PM
Тихомире, тук говорим за главенство!!! Разбираш ли? В Църквата Христова няма главенство на едни вярващи над други на база ген! Има една глава в Църквата- Месията. Тук не говорим за това, че едно служение в тялото е по важно за изграждането на тялото от друго, което визира стиха в Коринтяни.

Там под по - горен се визира, важността на дарбата която има този човек за назиданието на тялото , а не , че той е глава на тези дето имат по малка дарба.. Ти разбираш ли това изобщо , или пак , както и по- горе си ползваш писанията за да си доказваш разни неща, но извън контекста???

Това ли намери да кажеш, след като горе ЯСНО ти бе показано, че по този въпрос сте в грешка, с това главенство на хора по ген в Църквата над други вярващи!!?

Относно главенството на Църквата над народите, няма какво да речеш, нито да опровергаеш, но незнайно защо намеси католици и доминионисти, дето вярвали, че днес църквата владеела преди второто пришествие.?!/ Че аз да не би да пиша такива небивалици, да ми говориш тези неща? Аз пиша друго, а на него ти няма какво да речеш.

Единственото което ви остава смислено, е да признаете, че сте сгрешили по този въпрос и да си промените вярванията по тази тема..

Ти ме питаш кои били народите? Народите са тези от народите, които са останали извън  Църквата и са участвали във второто възкресение, и които от тях са намерени записани в книгата на живота, влизат във вечността, като поданици на Царството..

.. Аз те питам коя е Невястата и кой е в нея? Като проумееш това, ще разбереш и кои са останалите народи. Те не са изброени поименно, пише- останалите от народите. Но Невястата, жената на Агнето е Новият Ерусалим, това е Божият народ за който говори и апостол Петър в стиха който горе цитирах от 1 во Петрово..Нищо не можеш да промениш, Тишо, в грешка сте по този въпрос.. Вашите идеи за генът и неговото главенство в църквата са измислици и не почиваат на истината. Не физическото родство е същественото, както говори Павел, но духовното родство!

Църквата Христова ще владее над народите, защото такива ще има и те няма да са част от църквата, както Уочман смята.. Голяма грешка, водеща до други невярни съждения..

Ето главенството- Бог Отец- Господ Исус Христос- Църквата- Народите. Това казва Писанието! Измислиците, че в Невястата имало глави поради ген, над другите, ги няма никъде в никакви текстове в Писанията. Приемете го това и си променете вярването..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 12:37:14 PM
и да допълня;
В Милениума, ще има останали от народите в тленни тела, над които ще владеят първовъзкресените. След Милениума, и след второто възкресение, тези, както писах , които са намерени записани в книгата на живота, ще оживеят, вече в нетленни тела, и отново ще са поданици във вечното Божие царство, където Невястата, Жената на Агнето, Първовъзкресените, ще царуват с Месията и ще са царски свещеници на Бога..
Ясно и конкретно от Писанията..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Tihomir on December 22, 2016, 13:04:58 PM
Той и Корей си мислеше, че Божият избор е несправедлив като избра Моисей и Аарон вместо него (който беше пак левитин), но това беше положението. Ще има едни, които ще бъдат поставени на по-високо не поради заслуги, а поради суверенен избор на Бога.

И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители, за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;

Аз не съм видял някой да се моли да стане апостол или да копнее за апостолство. Нито апостолите бяха избрани поради добри дела. Дори един от тях беше дявол.

Господарят си назначава служители както прецени. Първо трябва да са готови да служат, след това Той ги назначава там, където реши. Накрая им търси сметка за свършната работа. Едни, поставени нависоко, няма да си свършат работата толкова добре. Те не са поставени там защото са най-способни, но суверенно им се дава повече. Това е начинът на работа на Бога. При него няма кандидатстване за работна позиция. При Него човек отива и дава всичко, което има, за да бъде 100% роб.

Има достатъчно примери в Писанията как езичници се бяха присъединили към Израел и бяха станали част от тях, но винаги Бог държеше на кръвната линия. Те участваха в обещанията, в благословенията, обаче определени служби бяха отделени само за тези по кръвна линия.

Тези по кръвна линия, които се оказват недостойни, биват отстранявани, точно както бяха отстранени Корей и дружината му, които бяха свещеници, обаче не бяха поставени на "висока позиция" и негодуваха за това.

И се чудя като толкова е незначителна за Бога кръвната линия (както small axe говори), защо изобщо трябва да се чакат евреите да повярват, че чак тогава да дойде Христос. Защо не дойде ей сега и след това евреите да се приобщават към вярващите по време на 1000 годишното царство, ами точно пък заради евреите по плът се чака. Не е ли това дискриминация към езичниците, които ще имат тази възможност ако останат живи по време на 1000 годишното царство? Що трябва да се страда и да се чакат евреите?

small axe, ти ще можеш ли да се класираш да си 25-тият от старците или вече има 24 резервирани места. И май тези места са все за хора по линията на Исаак. Нечестно, а?

Както беше сред левитите, че имаше едни родове, определени за една длъжност, а други за друга, без заслуги, но по родова линия, така ще бъде и занапред. И забележи, че 2 от племената на Израел няма да бъдат включени. Защо? Защото са от тези 2 племена. Нечестно, а?... Или те бяха "духовни племена", както обичаше да се изразяваш в предишна (заключена) тема.


Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 14:13:43 PM
Тишо, писах ти вече за тия неща..
Но ти се направи сякаш нищо не е написано и пак същото си повтаряш.

 Нищо не отговори на моите няколко предишни съобщения.. Нито нещо можеш да опровергаеш с текстове от Писанията.

Изясни си понятието глава!
И какво значи някой да е глава на друг.

 В писанието се казва ясно кой на кого е глава и НЯМА никъде идея, че евреите по плът и ген в Църквата са Глава на езичниците в Църквата. Такова чудо няма и ти нямаш текстове за това.

 Ционистите днес например, това именно искат да прокарат в света. Че Израел по плът е глава на народите. Това е гигантска лъжа и писанието казва друго, писах вече какво казва горе и цитирах Петър, Кой е Божият народ..


Пак ти казвам, Моисей беше образ на Месията. Корей искаше да промени нещо, което не можеше. Той искаше да не се съобразява с Моисей, а това е все едно днес Християните да искат сами да са си глави. Сам Моисей каза- "БОГ ще издигне отсред вас пророк като мен , Него слушайте и който не го послуша, ще се изтреби отсред людете.. Визира се именно Господ Исус Христос, който е глава на Църквата, Божият Израил. Преди това, Господ беше поставил именно Моисей като пророк, (Арон като негова уста), който да бъде слушан и Корей именно срещу Моисей възропта и съответно видя какво последва. Ти хващаш тези исторически неща, които си имат своят ОПРЕДЕЛЕН смисъл и цел, и си ги нагаждаш към идеята, че в тялото на Месията, където Той е глава, ще има подглави, които щяли да са евреите по плът..!?! Тотално невярно и опасно.

Днес в Църквата мнозина претендират да са глави. В най различните групи, са се пръкнали пастори, апостоли и тн, които се имат за глави на вярващите и така осуетяват това, че Месията е глава на вярващият. Тези с определени дарби си имат значението за тялото и изграждането му, и е редно да се ползват другите светии от тяхната служба, НО ТЕ НЕ СА ГЛАВИ НА ВЯРВАЩИТЕ!

Например при католиците- прословутият папа. И той , милият бил глава вътре в църквата на вярващите и тн.. Не прави подобни неща и паралели, като поставяш евреите по плът някъде където Бог не ги е поставял. Няма текстове за подобно нещо..

Служенията в Църквата са за изграждане на тялото. Когато то е изградено, във Милениума и вечността, няма да има дарби и такива служения, защото ще са вече излишни. Там ще има награди и някои ще бъдат наградени повече от други, но НЕ НА БАЗА ГЕН, писах вече, и ще им бъде поверено повече, но не да владеят като глави над другите в Църквата , а да владеят над народите извън Църквата. Проумей това нещо.. 24 старци в Откровение НЕ СА ГЛАВИ НА ДРУГИТЕ! Кои са те е отделен въпрос. Нито ти знаеш, нито аз, но не са глави.

Бог Отец- Исус Христос- Църквата (в нея различни награди)- народите..

Сега разбра ли кой е в Невястата? Над кого ще царуват царските свещеници? Кой на кого е глава? И каква е разликата в тялото- наградите.

Осмисли тези неща и не се опитвай да ги подминеш ей така, защото ясно се вижда, че по този въпрос не сте прави и трупате погрешни съждения, издигайки Ген и Етнос в Невястата, където това не е редно..

А относно племената писах. Къде ще се вградят езическите повярвали Бог знае. Аз не знам със яснота. Дали на мястото на двете липсващи, дали другаде, това не е разкрито. Това което е разкрито е, че Вярващите преди 1то възкресение, независимо от техният ген, са Божи народ, царско свещенство и са Божият Израил. Това е..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Tihomir on December 22, 2016, 17:41:22 PM
За твоя информация, Писанията са дадени за наша поУКА, поУЧЕНИЕ, наставление, поПРАВление. Те са да ни научат на това кой е Бог, какви са му принципите. Никога Павел или кой да е от апостолите не се е отклонявал от Писанията, за да каже "ето това, което сега ви казвам, е новост, в Писанията е било за едно време". Писанията и това, което пише в тях е вечно като принцип.

Жената е човек. Тя има тяло, върху което има глава. Мъжът е също човек, който има глава върху тялото си. Разглеждайки самостоятелно мъжа и самостоятелно жената, ще видим, че имаме тяло, в което има различни части, както и глава, която е водещата. Различните части и главата действат в едно, но главата си остава по-горна от тялото.

Разглеждайки мъжа и жената като семейство, то е представено като 1 цяло, един организъм, където мъжът играе водещата роля или главата, а жената е тялото. Тя следва главата.

Разглеждайки семействата в едно общество има такива, които са по-именити и са отличени от хората с мъдрост и одобрен характер. Те са по-главните. Такива хора са били съдиите едно време. Те не са властвали над човеците, но са били по-именити и по-почтени и са работили за разешаването на важни въпроси.

Разглеждайки множество общности от праведници получаваме Църквата, която е тялото, а Христос е главата.

Винаги в едно тяло има по-именити и по-главни части от други. Бог така е направил всичко и целият свят така се движи. Когато именитите части започнат да действат като тирани върху тялото или когато тялото започне да действа като "равни части помежду си", тогава започват проблемите.


  18. Но сега Бог е поставил частите, всяка една от тях, в тялото, както му е било угодно.
  19. Пак, ако те бяха всички една част, где щеше да е тялото?
  20. Но сега те са много части, а едно тяло.
  21. И окото не може да рече на ръката: Не ми трябваш; или пък главата на нозете: Не сте ми потребни.
  22. Напротив, тия части на тялото, които се виждат да са по-слаби, са необходими;
  23. и тия части на тялото, които ни се виждат по-малко честни, тях обличаме с повече почит; и неблагоприличните ни части получават най-голямо благоприличие.
  24. А благоприличните ни части нямат нужда от това. Но Бог е сглобил тялото така, че е дал по-голяма почит на оная част, която не я притежава;
  25. за да няма раздор в тялото, но частите му да се грижат еднакво една за друга.
  26. И ако страда една част, всичките части страдат с нея; или ако се слави една част, всичките части се радват заедно с нея.


Бог е поставил частите както му е угодно. Не е по заслуги. Никой няма да може да се напъне и да отиде да заеме мястото на един от 24-те старци, защото мястото е вече резервирано.

На теб, small axe, ти е трудно да схванеш много от принципите, защото смяташ Писанията за остарели и невалидни. Знам, че ще го отречеш, но разсъжденията ти го потвърждават. Ти също не разбираш начина на управление при Бога и това как по-малкият ще бъде по-голям и това как по-големият е слуга на всичките. Затова и ти убягват всичките принципи за глава и тяло. Ти така и не разбираш, че тези, които са по-именити ако сбъркат биват отсечени.

В момента евреите не са глава на народите, нито църквата е глава на народите, а е светлина на народите. Евреите са били светлина на езичниците, за да могат езичниците да вкусят и те от това, което Бог е приготвил. Евреите са затворени в мрак в момента, докато дойде момента, когато ще поревнуват заради делата на езичниците. Тогава евреите ще си заемат отново мястото в тялото, като тези, на които първо са дадени обещанията и чрез чиято логика и култура ние, езичниците, разбираме за Бога. Те ще продължават да ни учат, защото имаме още много да научим чрез тях.

Ти все търсиш да ти се казват "стихове", обаче като ти се кажат, били остарели, били за едно време.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 18:24:57 PM
Ясно. Нямаш стихове, че Евреите по плът в Месията били глава над езичниците в Месията.

Въпреки това, се постара да завъртиш и засучеш колкото може по витиевато старите си твърдения, и да ме обвиниш дори, че съм смятал Писанията за остарели (как не те досрамя) и сега я докара до там, че имало не глави в Църквата, а някой били по- главни.... След всичките писаници горе на Уочман и тн. че евреите по плът в Месията били глава на езичниците в Месията. И разбира се нито един единствен стих от писанието който да докаже това иначе важно твърдение.. Няма стих, понеже не е вярно.. Няма глави и по главни ПОРАДИ ПЛЪТТА! Няма. Има Н А Г Р А Д И! И то не поради плът и ген и тези награди ще определят на кой каква отговорност над народите ще се даде, съответно и близост и там почит и прочие! Но не поради Ген.. Разбери го това. Смешно е вече..

Тишо, чети старите ми съобщения, там дано видиш, какво са службите, каква им е целта, коя е Невястата, Кой на кого е глава и Кой е Божият народ, който Бог е избрал за Свое притежание..

Това за мъжа и жената няма нищо общо с отношенията между вярващите в тялото. Според теб излиза, че както мъжът е глава на жената, така и евреинът в Христос е като мъжа, а езичника в Месията, като жената?!?! Това е нова доктрина! Къде са текстовете за нея??? Давай да ги видим.

 За главите написах:
Бог Отец- Господ Исус Христос- Църквата- народите ( това е трети път, ако трябва още ще го пиша)

Също не се ли сепнахте малко. Барем съвсем малко, че смятате че в Църквата едни по ген щяли да владеят над други??? Твърденията на Уочман, от които стана видно, че не разбира в Милениума и във вечноста кой в кое възкресение ще участва, и че според него нямало да има хора извън Църквата, над които Тя да царува, показва сериозно неразбиране и оттам идат и тези сериозни грешки-, че евреите по плът в Църквата щяли да са глави на неевреите в Църквата и да царуват над тях и управляват..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 22, 2016, 19:21:54 PM
Quote
В писанието се казва ясно кой на кого е глава и НЯМА никъде идея, че евреите по плът и ген в Църквата са Глава на езичниците в Църквата. Такова чудо няма и ти нямаш текстове за това.

То идея в Писанието има, ама ти нямаш идея, защото не познаваш Писанията, а на учител искаш да се правиш.

Ето какво казва Бог за Израел:

Изх. 4:22 Така говори Иеова: Израил ми е син, първородният ми;

Ако познаваше Писанията щеше да знаеш, че първородния син получава двоен дял от наследството а също така да управлява над братята си. Т.е той е техен глава. Всички първоповярвали в Христос бяха евреи. Именно с тях Христос сключи завета Си и с нито един езичник. Повярвалите от езичниците се учат от първородните във вярата, а именно вярващите евреи. Така дори поради самия факт на първенството във вярата - евреите поучават езичниците, сиреч те са глава, точно както мъжа поучава жена си и е нейна глава.

Евреите са наследниците на завета, а езичниците знаеш ли как са наречени? СЪнаследници. (Еф 3:6). Знаеш ли какво значи съ-наследник? Това е второстепенен наследник, някой който получава наследство чрез някой друг, който е главния наследник.

Знаеш ли кой друг е наречен в Писанието сънаследник? Жената. (1 Петр. 3:7). Тя е сънаследник с мъжа си, който е нейна глава. По същия начин вярващите езичници са сънаследници с вяращите евреи, които са в позиция на първороден, на наследник, на носителите на завета, а езичниците са придадени като помощници, както жената е помощник на мъжа.

Тези примери са недвусмислени и пределно ясни.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 22, 2016, 19:45:22 PM
Ти прочете ли последните ми няколко съпобщения? Жалко. Не очаквах такъв отговор от теб. Няма нищо вярно. Фантазии и измисляне на собствени доктрини.

Явно ти наистина си смяташ че евреите по плът в Месията били Глава на езичниците в Месията. Ти заменяш главите. Господ може да ти отвори очите, че тук си в сериозна грешка.. Аз не мога..

Това което ще остане още по фрапантно от твоите съждения да се чете, и което НЕ отговаря на казаното от апостолите е това, че за теб повярвалите от езичниците са второстепенени наследници?!?!?!

Ти явно не проумяваш, че сме сънаследници с ХРИСТОС! Не с евреите по плът.. Това е казано в римляни глава 8 май..  Ама ти и това ще подминеш.. Ама е факт! Няма мърдане.. Твоето неразбиране на този факт прави езическите вярващи второстепенни наследници и за тяхна глава слагаш евреите.. А трябва да е така- Христос е наследника, а хората в Църквата , независимо от гена, си са Сънаследници с Него. Павел в Римляни ясно казва това.. !

Това е то ционизма, за това се бори той. Ти го отричаш, но сам си в негов плен. Така мисля след целият ни разговор. Добре , че апостолите са обяснили ясно кое как и защо и съм ти го написал в предните съобщения, кой на кого е глава и за наградите не по Ген!

Който може и иска да проумее.. Ти нямаш текстове, а само фантазии, ама градиш доктрини на база своите фантазии. Това е опаасно нещо. За сметка на това ти цитирам ясни текстове, които казват конкретно - Кой на кого е глава, кой е Божият народ и над кого ще владее..

Дано поне разбра нелепостите които написа за това, че Църквата нямало да владее над никого в Милениума и вечността, а владеенето щяло да бъде вътре в нея.. Тоест евреи по плът щяли да владеят като глави над езичниците.. Ясно ти се доказа, че ще има народи ИЗВЪН Църквата, ама ти си знаеш своето.

Ама се съмнявам да си го разбрал. Ти просто не можеш да допуснеш, че бъркаш относно тези неща, както се е случвало вече с царските свещеници дето дискутирахме. И там бях какъв ли не, нищо не вдявах, незнам си какъв и накрая... се оказа, че всъщност твоята теза е погрешна. Дано и сега проумееш, понеже е същата работа..

Безсмислено е за мен повече. Ако искаш пиши каквото си щеш. А за отговор от мен се върни назад в тази тема и там ще видиш отговорите. Ако наистина не се появи нещо напълно ново на което не съм отговорил, тогава бих се включил. Иначе приключих тука..

Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Valipeti on December 23, 2016, 11:14:18 AM
Брадвичке, това което забелязвам е навика ти да се вклиниш в някои стихове от Словото и да не мърдаш от там с изводите си, макар да има множество други стихове, с които Бог е поставил задачата да мислим. Повечето от доктрините в днешно време са изградени именно по този начин - едностранчиво и в последствие крайни изводи, неотговарящи на Божият замисъл. Изкривени доктрини с една дума. Това наблюдавам и при теб в случая.
Никой не отрича, че Църквата - Невестата Христова е съставена от повярвалите в Него евреи и езичници. Никой не отрича, че всички и евреи и езичници се спасяват по един и същ начин - чрез вяра, а не чрез закон, ген или по какъвто и да е друг начин. Също така всички са Божии синове- на база вярата им в Спасителя. Но има неща в Писанието, които ти убягват. Нека разгледаме няколко от тях:

Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.
Римл. 1

6 Който ще въздаде на всеки според делата му:
7 вечен живот на тия, които с постоянство в добри дела търсят слава, почест и безсмъртие;
8 а пък гняв и негодувание на ония, които са твърдоглави и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата;
9 скръб и неволя на всяка човешка душа, която прави зло, първо на юдеина, после и на гърка,
10 а слава и почест и мир на всеки, който прави добро, първо на юдеина, после и на гърка.
Римл.2

Тук апостол Павел прави някаква подредба. Благовестието е Божия сила за спасение, но забележи - ПЪРВО

Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 23, 2016, 12:58:01 PM
Quote
Ти явно не проумяваш, че сме сънаследници с ХРИСТОС! Не с евреите по плът.. Това е казано в римляни глава 8 май..  Ама ти и това ще подминеш.. Ама е факт! Няма мърдане.. Твоето неразбиране на този факт прави езическите вярващи второстепенни наследници и за тяхна глава слагаш евреите.. А трябва да е така- Христос е наследника, а хората в Църквата , независимо от гена, си са Сънаследници с Него. Павел в Римляни ясно казва това.. !

Вярно е че спрямо Бога всички вярващи са сънаследници с Христос, т.е второстепенни наследници. Това никъде не съм го отричал. Но това само доказва, а не опровергава моята теза по въпроса. Защото паралелите са пределно ясни:

- Мъжа и жената са сънаследници с Христос, защото Христос е глава на мъжа, но жената е сънаследник с мъжа, защото мъжа е нейна глава.
- Евреи и езичници са сънаследници с Христос, но езичниците са сънаследници с евреите (прочети си Еф 3:6 - уж искаш стихове, а не ходиш да ги четеш), защото евреите са в позиция на първороден сиреч глава.

Валипети ме изпревари с това да ти напомня написаното ПЪРВО на юдеина и ПОСЛЕ на гърка. Няма никакво равенство, ако някой е поставен на ПЪРВО място съвсем изрично. Думите на Павел са в пълно съответствие с позицията на евреите на ПЪРВОроден син.

Quote
Дано поне разбра нелепостите които написа за това, че Църквата нямало да владее над никого в Милениума и вечността, а владеенето щяло да бъде вътре в нея.. Тоест евреи по плът щяли да владеят като глави над езичниците.. Ясно ти се доказа, че ще има народи ИЗВЪН Църквата, ама ти си знаеш своето.

Върни се и прочети какво съм точно написал, защото явно бързаш да пишеш и въобще не вникваш какво ти се пише. Като кон с капаци си се засилил и нито виждаш, нито чуваш.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Valipeti on December 23, 2016, 13:02:21 PM
Брадвичке, това което забелязвам е навика ти да се вклиниш в някои стихове от Словото и да не мърдаш от там с изводите си, макар да има множество други стихове, с които Бог е поставил задачата да мислим. Повечето от доктрините в днешно време са изградени именно по този начин - едностранчиво и в последствие крайни изводи, неотговарящи на Божият замисъл. Изкривени доктрини с една дума. Това наблюдавам и при теб в случая.
Никой не отрича, че Църквата - Невестата Христова е съставена от повярвалите в Него евреи и езичници. Никой не отрича, че всички и евреи и езичници се спасяват по един и същ начин - чрез вяра, а не чрез закон, ген или по какъвто и да е друг начин. Също така всички са Божии синове- на база вярата им в Спасителя. Но има неща в Писанието, които ти убягват. Нека разгледаме няколко от тях:

Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.
Римл. 1

6 Който ще въздаде на всеки според делата му:
7 вечен живот на тия, които с постоянство в добри дела търсят слава, почест и безсмъртие;
8 а пък гняв и негодувание на ония, които са твърдоглави и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата;
9 скръб и неволя на всяка човешка душа, която прави зло, първо на юдеина, после и на гърка,
10 а слава и почест и мир на всеки, който прави добро, първо на юдеина, после и на гърка.
Римл.2

Тук апостол Павел прави някаква подредба. Благовестието е Божия сила за спасение, но забележи - ПЪРВО на юдеина, а ПОСЛЕ и на езичника. В следващия пасаж пак обяснява, че ПЪРВО се наказва или прославя юдеина, а ПОСЛЕ езичника. Защо е така? Защото Израел е избора на Бог между народите и чрез него идва благословението за всички останали нации. Такъв е Божият избор!
Но да видим по-нататък:

26 И тъй, ако необрязаният пази наредбите на закона, не ще ли неговото необрязване да му се вмени за обрязване?
27 и оня, който остане в природното си състояние необрязан, но пак изпълнява закона, не ще ли осъди тебе, който имаш писан закон и обрязване, но си престъпник на закона?
28 Защото не е юдеин оня, външно такъв, нито е обрязване онова, което е вънкашно в плътта;
29 но юдеин е тоя, който е такъв вътрешно; а обрязване е това, което е на сърцето, в дух, а не в буквата; чиято похвала не е от човеците, а от Бога.1 Тогава, какво предимство има юдеинът? или каква полза има от обрязването?
2 Много във всяко отношение, а първо, защото на юдеите се повериха Божествените писания.Какво ни казва тук апостола? Външното обрязване и юдейския ген не правят човека Божий Син. Божий син става дори езичник, но с вътрешно обрязване на сърцето в дух - спасение чрез вяра в Месията. И юдеи и езичници се спасяват единствено и само по този начин.
Но, продължава апостола, щом езичниците се спасяват по същия начин както и юдеите "Тогава, какво предимство има юдеинът? или каква полза има от обрязването?
На пръв поглед изглежда, че юдеинът няма полза от гена си и никаква полза от външното обрязване. Като че ли стават излишни и дали са юдеи или езичници е все тая в Исус! Апостолът обаче, изрично натъртва - МНОГО ГОЛЯМА Е ПОЛЗАТА НА ЮДЕИНА И ТО ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ!!! Най вече "защото на юдеите се повериха Божествените писания".
Това твърдение на ап.Павел оборва твоето твърдение Брадвичке, че в Исус няма значение вече кой е юдеин и кой езичник. Има значение и то "във ВСЯКО отношение". Във ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ би трябвало да ти отвори диапазона на размисъл в доста по-широки перспективи. Защото думата ВСЯКО означава именно това!
По-надолу ап. Павел продължава размишленията и казва следното:

9 Тогава що следва? Имаме ли ние някакво предимство над езичниците? Никак; защото вече обвинихме юдеи и гърци, че те всички са под грях.


Ето тук вече той отнема предимството на юдеите пред езичниците относно греха. Всички са еднакво затънали в греха и всички се нуждаят от Спасителя! Всички се спасяват по един единствен начин - чрез вяра в Него. Това е еднаквостта, за която ти говориш и настояваш. Но се вижда ясно, че във ВСЯКО друго отношение Писанието прави разлика между юдеин и езичник. Както конкретно апостола в по-горните стихове.
Нека видим и някои от любимите ти стихове за защита на тезата ти:

26 Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа.
27 Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли.
28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.
29 И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.


Същият апостол Павел казва това, като че ли в контраст с казаното за предимството на юдеина във всяко отношение. Но дали е така? Тук, където е написано, че няма юдеин нито грък, а всички сме едно в Христа, е написано и че няма мъжки и женски пол в Христа. А на друго място ап.Павел обяснява как мъжа в църквата е глава на жената и тя трябва да му се покорява и т.н. - знеш пасажите. Значи мъжкия и женския пол в Христа си остават с функциите. Тогава какво казва апостола с израза " няма мъжки пол, ни женски? Ами същото, което и в Римл.3- спасението в Исус е еднакво и за мъжа и за жената, и за юдеина, и за гърка, и за роба, и за свободния. Но функциите на всички тях в Църквата-Невестата са различни. Това Бог го е решил да е така и така ще бъде. Много от днешните църкви използват като теб цитата за "еднаквостта" на мъжкия и женския пол в Христа и затова светската еманципация е много на мода при тях. Имаме "пасторки, проповеднички" и какви ли не "духовни водачки" на цели "християнски течения"! Затова и много от семействата в църквите са зле като светските, да не кажем и по-зле някои даже. Всичко идва от такова разбиране на нещата като твоето.
Та гърка и юдеина, както и мъжа и жената, както и роба и свободния в Тялото Христово не са с еднакви функции, при все че са спасени по еднакъв начин!
Евреите винаги имат предимство пред езичниците и то "ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ". Явно на нас езичниците ни се полага смирение относно това !
Ти преди говореше някакви небивалици за Откровение 7 и 14. Тези 144000, че били Църквата съставена от евреи и езичници и т.н. Че 12-те племена изброени там били вече някакви "духовни племена" и имената им на 12 израилеви племена не се възприемали като израилеви, а някакви "иносказателно-израилеви"! В тези групи от по 12000 всяко племе, присъсътвали повярвали и езичници и евреи?!? Като например, че ти може да си сред дванадесетте хиляди от племето на Нефталим?!? И други такива абсурди на които не знам как си вярваш изобщо и как си ги натъкмяваш? Трябва голямо въображение и фантазия за такива компилации! А в същата 7-ма глава изрично се подчертава кои са от израилевите синове и кои са от всеки народ и език, малко по-долу. И точно за да не се обърка някой като теб са изброени 12- израилеви племена, в които няма как да се включиш. Но уви, за теб не е трудно! Ето това са последствията от твоите разбирания за така желаното равенство с евреите. Тези 144000 само са научили песента пред престола и само те са с Агнето на хълма Сион. Другите, с белите дрехи, от всеки народ и език са пред престола на Бога и Агнето и славят и служат на Него завинаги. Твоя проблем е , че ти се струва по-малко почетно да си сред тези с белите дрехи пред престола, от това да си сред 144000 избрани за първи сред човеците. Що за проблем? Но това е положението - свиквай!   
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 23, 2016, 13:10:02 PM
И още нещо, цялата теория на small axe се върти около "наградите". Щяло да има различни награди и само в това били различията между вярващите. ДА АМА НЕ!

Защото наградите са СЛЕД възкресението, а ние говорим за ФУНКЦИИТЕ на вярващите ТУК И СЕГА в този век и в тази епоха. Точно както мъжа и жената имат различни функции и различна позиция в едно тяло, така евреина и езичника имат различни функции и различна позиция ТУК и СЕГА, а не след възкресението на мъртвите.

Така тезата за "наградите" напълно пропада.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 23, 2016, 13:19:04 PM
Това е ново в тази тема. За него, обаче, сме писали надълго в другите теми касаещи Църквата.

В римляни 1 което цитираш се отнася именно за благовестието и спасението, и защо е дадено първо на юдеина, сетне на езичника. Първо на юдеина защото на тях по плът бяха дадени писанията и те четяха Моисей, който писа за Месията, а след като не му повярваха, а това стори само малък остатък от тях, Бог се обърна към езичниците и на тях се благовести СЪЩОТО, обрязаха се сърцата на повярвалите и се присадиха като синове( не вторстепенни синове, разбира се, такива текстове няма).. За посланието към Римляните съм пуснал тук тема, и там в 15 страници сме писали за тези неща, какво се визира под предимство.. Не става дума за глава на едните над другите..

Твоите стихове не доказват това против което аз тук пиша. Те не касаят това. Аз пиша за твърденията че евреите били глава на езичниците в Църквата!

Ако ти вярваш, че евреите са твоя глава в църквата, то ти вече имаш две глави. Евреите и сетне Христос. Това не е учението на Писанията и аз затова пиша многократно това. Тук вие отхвърляте тези неща и си настоявате, да си имате за глава евреите, въпреки, че писанието не казва нищо никъде за това. Призовах ви за стихове доказващи това твърдение и нито един стих няма.. Така че не на мен това с фалшивите доктрини, моля..

Ясно е казано кой е наследника и кои са сънаследниците с Него. Ма това никой нищо не може да възрази, но може удобно да се прави, че не го е чул..
Месията е наследникът, а  Църквата ( всички в нея независимо от ген) са Невястата Му, жената и сънаследници с Него. Ето това е ясното учение на Писанието. Уочман написа съвсем друго нещо, че Евреите са Глава на Езичниците, и все едно те са мъжът , наследника, а езичниците жената сънаследник. Това твърдение е Невярно и показах от Писанието защо със стиховете.
Това, че ти , Валипети не си го разбрал, или поне не още и ми пишеш отново и отново някакви обвинения безпочвени, че аз съм си наумявал някаъв стих и така правя лъжедоктрина е неправилно, защото аз посочвам какво казва Писанието по този въпрос и лъжедоктрината е именно, че Евреите са глава на езичниците и вътре в Църквата те ще бъдат техни глави. Толкова ли е трудно да видите, че такива твърдения не отговарят на истината и да ги изоставите, като приемете казаното в Писанието - Кой е глава, на кого и кой над кого ще владее в Милениума и вечността? Явно ви е много трудно това..

Така новите неща които цитира не касаят че евреите са глава в Църквата, а касаят последователността на даването на Благовестието. Не става дума за глави на едни вярващи над други.. За това се включвам , за да го подчертая..

Ти с кое не си съгласен с Мен , Валипети?

Че казвам, че евреите не са глава на езичниците?
Че казвам че Божият народ избран за Божие притежание са всички вярващи, независимо от ген ( 1 Петрово)
Че казвам, че Хрситос е наследника, а Невястата сънаследник с Него?
Че твърдя, че Църквата ще владее в Милениума НАД останалите от народите и във вечността също над участвалите във второто възкресение?
Че повярвалите от езичниците НЕ СА второстепенни сънаследници имащи за глава евреите в Месията
Че почитта и положението на вярващите в Църквата ще се определи не от Генът им, а от посветеността на Месията в земният им живот, като за това ще има всеки различни награди?
Че реда на главите е следният- Бог Отец- Господ Исус Христос- Църквата- Народите

С кое от горните ми твърдения не си съгласен, кажи, ама ясно? Да чуя- с това ти твърдение не съм съгласен, защото и стихове от Писанието които го опровергават....

Уочман, нищо не пропада. Функцията е казана каква е и ти нямаш казана друга- Царски свещеници. Наградите ще определят тези царски свещеници каква отговорност и почит ще им се даде. Не генът им. Ето как твоите идеи пропадат напълно.. И аз ти говоря за Милениума и вечността, не в тази епоха. Това сега откъде си го измисли? Не съм говорил за сегашното време нищо.. В сегашното време имаме вярващи с дарби различни , разпределени от Духа Божи на всеки както Му е на Него угодно. Ние говорихме горе за Милениума и вечността. Как извъртя нещата, все едно досега сме говорили за сега !?!?! Сега са дарби и различни служения. А ти говори че във вечността евреите в Месията щли да са глави на езичниците в Месията. Това ставаше дума в горните стихове.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 23, 2016, 13:36:44 PM
Уочман,
Евреите и Езичниците в Месията са сънаследници с Христос. А ти твърдеше, че сме сънаследници с евреите. След като ти цитирах римляни 8, рече, че всъщност сме сънаследници с Христос. Което е вярното, защото е НАПИСАНО ЯСНО. Само това е написано относно сънаследничеството. Твоята теза я няма написана, разбираш ли?

Стиха в римляни 8 и в Ефесяни 3:6 говори за едно и също нещо.

В ефесяни няма референция за твоите идеи, че сме били сънаследници с евреите? тоест сме един вид второстепенни сънаследници, както ти уверено твърдеше.. Не си съчинявай. Там се казва, че сме от същото тяло. Тоест заедно с евреите сме сънаследници с Месията. И като такива сме именно жената на Агнето. Той е мъжът, ние жената. Не евреите са глава на езичиците в Невястата. Тази ти теза е тотално грешна. И стиховете които цитираме подкрепят именно моето разбиране, а не твоето.  Каквото и да правиш, стиховете не говорят за това което ти твърдиш..

Наследникът е Христос! И той е Първородният. Не случайно и преди ти бях писал и говорил за Исая 42-до 50, че се говори за Месията. Ти заменяш (неволно вероятно) Месията с Израел по плът, ген. От там ти идват и всичките обърквания.

Виж внимтелно ефесяни 3:6. Стихът не говори за това дето ти казваш, а за това което Римляни 8 казва. Павел ги е писал и двата..

Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 24, 2016, 13:34:32 PM
small axe, подкарал си я по инерция и въобще не внимаваш нито разсъждаваш. Не че е нещо ново при тебе.

Ето какво казва Еф. 3:6

Еф 3:6  а именно, че езичниците са сънаследници, като съставляват едно тяло, и са съпричасници на [Неговото] обещание в Христа Исуса чрез благовестието,

Ако си зададеш въпроса НА КОГО е дадено обещанието, С КОГО е сключен завета ще разбереш какво говори този пасаж.

- езичниците са СЪнаследници. С кого? Да кажем че все още не е ясно
- езичниците съставляват едно тяло. С кого? С евреите. Тук вече е ясно.
- езичниците са СЪпричастни на обещанията. На кого са дадени тия обещания? На Израел. Няма друг народ на когото Бог да е давал обещания.

Допълнителен въпрос. С КОГО Бог сключи завета. Не само стария завет, но и новия? С Израел:

Ерем. 31:31  Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом Нов завет;

Завета не е сключен с езичниците, те са поставени извън завета. Но тайната за която говори Павел е че чрез Благовестието езичниците стават сънаследници и съучастници с кого? С този с когото завета е сключен, няма с кого друг, защото няма друг носител на завета.

Това е толкова пределно ясно че и едно дете може да го разбере.

Да Христос е първородния, но Той е първородния измежду Божиите синове. А измежду народите, първородния е Израел. И когато говорим за езичниците, думата "езичници" означава "народи". Когато става въпрос за народи, първородния между народите е Израел, затова той има правото на първородния син, което според Закона е двоен дял наследство и управление над братята си.

Именно затова се пише изрично, първо на юдеина и после на гърка. Юдеина има първенство във всичко. На теб това не ти харесва, ти искаш еднаквост и равенство, защото не знаеш на какъв си дух. Езическата ти гордост не ти позволява да видиш ясното учение на Писанието. Това е същия дух, който стои и зад феминизма и настоява за равенство между мъжа и жената.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 24, 2016, 14:50:52 PM
Ти дори не знаеш на Кого са дадени обещанията.. Не са дадени на народа плътския на Израел , а на Месията. Писанието го казва това ясно. Месията е този който ги получава, като наследник, а народът който ги получава като сънаследник е Църквата- Божият народ. 
Така че по леко с определенията че вече е смешно..

Много се оплете , всичко по темата ти е сбъркано, сега и ефесяни видя че не говори за твоите идеи и се чудиш какво да измислиш. Нищо не можеш да направиш. Ти не разбираш кой е Израел. Чети Исая , колко пъти да ти кажа..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 24, 2016, 17:14:53 PM
Small axe, безсмислено е да упорстваш. Твоята теза беше напълно разбита и само твоята едомска гордост не ти позволява да видиш това. За щастие всеки безпристрастен читател ще може да види от изложените аргументи, чия теза е доказана от Писанието.

За тебе Еремия 31:31 очевидно нищо не значи. Там се говори за домове - Израилевия дом и Юдовия дом. По ясно от това няма на къде.

Преди години познавах едно християнско семейство в което жената обичаше да казва на мъжа си - "Моята глава е Христос." Излишно е да казвам, че те отдавна вече не са семейство. Твоята работа е същата и последствията ще са същите, ако разбираш какво говоря.

Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: small axe on December 24, 2016, 21:25:38 PM
нека четящите да изследват. Достатъчно стихове са дадени. Твоите етикети нека стоят за твой срам. Исус Христос е Израел. Пророк Исая го обяснява, но хора заквасени с ционизма ще го разберат накрая или никога.

 Няма второстепенни наследници!

 С това приключвам участието си в тази тема и в този форум.

Успех! Дано прогледнете някога и проумеете грешката си..
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 25, 2016, 01:55:50 AM
Quote
С това приключвам участието си в тази тема и в този форум.

Благодаря, че времето ни е по-ценно от това да се занимаваме с излишни пререкания, а и тази тема е редно да си продължи по същество.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Watchman on December 29, 2016, 05:48:51 AM
Аз бих искал да се продължи темата и да се задълбочи относно значимостта на физическото потомство в Писанията, и ударението, което Бог прави върху физическото потомство, но преди това искам да добавя някои неща по отношение на това, защо евреина и езичника в тялото Христово се оприличават като мъжа и жената в семейството.

На първо място човек трябва да се замисли, каква е фундаменталната разлика между мъжа и жената? Разликата разбира се е физическа и на основание на физическата разлика, т.е на нещо, което в плътта, а не в духа, Бог е разпределил функциите и позицията както на мъжа, така и на жената.

Това само по себе си е удивително, защото показва, че плътта е от значение за Бога. Мъжа е глава на жената не защото е по-духовен, или защото е по-силно вярващ, а просто защото е мъж чисто физиологически. И няма абсолютно никакво значение дали жената на един мъж е много "по-духовна" или има "по-силна вяра", пак мъжа остава глава на жената според Божият ред и дизайн. И ако тази съпруга е наистина по-духовна и с по-силна вяра, то тя ще уважава този ред и ще го поддържа, а няма да се бунтува против него.

Но нека да видим още нещо. Коя все пак е основната физическа разлика между мъжа и жената? Основната физическа разлика е че мъжа има семе в себе си, а жената няма. Т.е семето е поверено на мъжа и единствения начин жената да приеме семе и да зачене е чрез мъжа.

Точно този пример описва идеално разпределението на функцията между евреи и езичници в Христовото тяло. На евреите бяха поверени Писанията, Божието Слово.

Римл. 3:1  Тогава, какво предимство има юдеинът? или каква полза има от обрязването?
Римл. 3:2  Много във всяко отношение, а първо, защото на юдеите се повериха Божествените писания.


Затова единствения начин за езичника да приеме семето(словото) на живота е чрез евреите. Като изучава еврейските Писания, като се учи от написаното от еврейските апостоли и пророци. Точно това е предимството на мъжа спрямо жената, мъжа е учител на жената, както евреина е учител на езичника. И тук не говорим за непокаяните евреи, защото те към настоящия момент са отсечени клони, нито говорим за непокаяните езичници, защото те са диви клони. Говорим за вярващия евреин, спрямо вярващия езичник.

Същата картина виждаме, когато Бог сключи своя Завет с Израел. Бог събра така нареченото "Господно събрание" (което е същата дума която после се превежда като "църква"). И в това Господно събрание влизаха само мъже, не влизаха жени и деца. И така завета беше сключен с мъжете. Затова именно само мъжете се обрязват, защото те са носители на завета и затова трябваше да имат белег в тялото си свидетелстващ за този завет. А жените са сънаследници на завета със своите мъже, но на тях не беше даден никакъв физически белег на завета, защото те не са неговия титуляр.

Тези неща са изключително ясни и разбираеми в Писанието, но за много хора би било трудно да ги осъзнаят и преглътнат поради слоевете езическо мислене наслоено по църквите през последните 2000 години. Не случайно Писанието казва - ще си натрупат учители според своите страсти и в действителност цялото християнство отиде в пета глуха след навлизането на езическите учители християни в църквата.

Преди време бях чул един брат да се възмущава от графитите надраскани от хулигани по къщите на хората със следните думи: "Дисреспекта към собствеността на хората го дели само една стъпка от дисреспекта към техния живот." С други думи, човек който не уважава собствеността на другите, съвсем скоро ще се превърне от крадец в убиец.

По същия начин аз бих казал, че онези християни, които не признават първенството на евреина в тялото Христово ги дели само една крачка от това да не признаят върховенството на Христос и на самия Бог. Това е същия бунт на феминизма срещу властта на мъжа, който е само сянка на бунта срещу самия Бог. И забележете, че феминизма не стартира с идеята за превъзходството на жените над мъжете, а стартира с идеята за РАВЕНСТВОТО между половете. Така същия дух пропагандира идеята за равенството между езичника над евреина в Тялото. Но ние вече сме свидетели на следващата фаза от феминизма, където жената е прогласена не за равна на мъжа, а за превъзхождаща го във всяко отношение, а мъжа е едно гнусно, долно прасе, ако дръзне да отстоява богодадената си позиция и функция на мъж. Така и езичника, който привидно настоява за равенство с евреина е в началната фаза на процеса, който ще го доведе до големеенето си над евреина, а в последствие и до големеенето над Бога.

Защото дисреспекта към Божият избор спрямо евреина е фундаментален бунт срещу това Бог да бъде Бог, да избира когото ще и да показва милост към когото ще. Това е оригиналния квас на бунт, който свали Луцифер от Небесата, опитвайки се да постави Бога под своята собствена преценка за справедливост и правилност. А това отношение е диаметрално противоположно на онова, което Писанието нарича поклонение. Това е духа на отрицание на онзи Дух и Истина в който човек единствено може да се поклони на Бога.

Нещо повече Бог не случайно е избрал евреина, за да го въздигне над всички останали народи, без значение дали са праведни или не. Заблуждението на мнозина се състои в това, че считат, че евреите имат предимство спрямо езичниците само защото езичниците не са вярващи. Но ако повярват всички стават равни.Но Бог издигна Авраам над Авимелех, ако и последния да беше праведен и да беше цар над един праведен народ. Мнозина смятат, че Авраам беше единствения праведник на земята по онова време, но Писанието показва нещо съвсем различно. От историята за Авимелех виждаме, не само че имаше и други вярващи хора в Бога, но дори цял народ от праведници съществуваше на земята. И вероятно не е бил единствения такъв народ. При все това Бог не сключи своя Завет с Авимелех или неговия народ, но го сключи с Авраам. Това е недвусмислена илюстрация, че за Бога не всички вярващи са еднозначни, не всички праведници имат еднакъв достъп до Неговата благодат и обещания.

И точно в тази дискриминация, базирана не на нашите дела и заслуги, а на Божия суверенен избор е най-голямото изпитание за сърцето на всеки човек, който реши да ходи по Божия път.  Това е камъка за препъване или камъка за стъпване, който ще ни раздели на кози и овце и ще покаже дали наистина сме повярвали в Израилевия Бог или си вярваме в богове родени от нашите собствени човешки представи и предпочитания, според нашите човешки страсти и горделиво сърце.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Todor on December 29, 2016, 09:31:35 AM
На първо място човек трябва да се замисли, каква е фундаменталната разлика между мъжа и жената? Разликата разбира се е физическа и на основание на физическата разлика, т.е на нещо, което в плътта, а не в духа, Бог е разпределил функциите и позицията както на мъжа, така и на жената.

Според мен разликата между мъжа и жената е не само физическа, но и душевна - различно е самото светоусещане, емоционалността и т.н. Тези разлики са дадени от Бог - именно във връзка с различната ни функция.

В този смисъл - ако горното разсъждение е вярно (не коментирам верността му, само посочвам) - евреите би трябвало да се различават по нещо повече от това, че са физическо потомство на Авраам. Ако ще изпълняват различна функция те би трябвало да са (в някаква степен) различни - Бог прави всяка част според функцията ѝ... 

Точно това е предимството на мъжа спрямо жената, мъжа е учител на жената, както евреина е учител на езичника. И тук не говорим за непокаяните евреи, защото те към настоящия момент са отсечени клони, нито говорим за непокаяните езичници, защото те са диви клони. Говорим за вярващия евреин, спрямо вярващия езичник.
С това не съм съвсем съгласен. Наистина спасението е от евреите (самият Христос е по плът евреин), но според мен евреите още не са поели специалната си функция (каквато и да е тя), а като народ (т.е. като специфична функция, идваща от плътския им корен) са "отсечени". Сега са времената на езичниците, времето в което ние би трябвало да възбудим ревността у евреите (чрез това, че Бог е с нас, а не с тях). Вярващите евреи в момента виждам по-скоро като "прозелити" - участници в благодатта, предназначена за езичниците. Когато дойде време Израел да бъде отново "присаден", тогава те ще влязат в специалната си роля.

Това са разсъжденията ми към момента - не претендирам за някакво сериозно разбиране по въпроса, просто споделям какво мисля.
Title: Re: Значението на физическото потомство в Библията
Post by: Tihomir on December 29, 2016, 15:11:03 PM
Watchman говори за учението на Писанията, дадени чрез евреи, а не чрез езичници. Това, което Бог направи с шепа евреи, все още е валидно и има стойност: Библията. Не говори толкова за сегашните евреи, ако и да може да се научи много от вярващите такива. Аз съм имал възможност да говоря с вярващи в Месията евреи и разбирането им за Писанията и писмата на апостолите са много по-трезви и, да ги нарека, "земни", отколкото философските езически разбирания, които наблягат на скрити значения "между редовете".