Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: Владо on January 10, 2013, 16:48:00 PM

Title: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 10, 2013, 16:48:00 PM
  Напоследък мисля много относно градът, влиянието му върху хората и неговата, градска идеология и философия. Паралелите с "Църквата" (нарочно, съзнателно неправилен превод, за да бъдат вярващите хора отделени от истинното благовестие на Помазаният Спасител, благословен да е до века!) са потресаващи и ужасяващи. Ако човек, вярващ, застане пред Бога и думите Му, записани в святите писания и в молитва и смирение започне да изследва и да търси, то той неизбежно стига до изводът, че организацията "Църква" не просто имитира света и неговата идея за управление, съществуване и развитие, но много по-лошо! Имайки претенцията, че е "крепителка на истината" и че е "проповедничка на Божието спасение и път", организацията, имаща за свой шеф пастор, митрополит, презвитер, епископ, или който и да е от "духовният клир", всъщност допринася за укор към царството и към Самият Бог!

  Това са много тежки думи, които преди да се приемат, или отхвърлят, се нуждаят от размисъл и молитва - вярно ли е, или не?

      ГРАДЪТ В СВОЯТА СЪЩНОСТ Е НАСОЧЕН КАТО ПРОТИВНИК НА ВСЕВИШНИЯТ

  Нека сега погледнем мега-полисите (или - големите градове). Те са пълни с зли неща - от големите билбордове, пръскащи чрез съблазън и проповядване на вездесъщността на сластта и секса,  множество зли и вредни неща. От ненужността на скъпи дрехи, до похотта към храната - и то - вредна храна. Почти всичко в предлаганите продукти, е ВРЕДНО. Но поради същността си на извратеност и философията си на лукавство, градът МАМИ своите жители, че всичко това е добро, полезно за тях и че чрез тези неща хората ще са добре, здрави, щастливи, пълноценни. Това е пътят на този свят, най-силно изразен в града, в големият град, мега-полиса. Някой да вижда тук същността на църковната идеология, крепителка чрез манипулативно изопъчаване на писанията, на "Църквата"?

  "Ела в мен"- казва градът - "и аз ще ти дам работа, удоволствия, ще те направя щастлив и задоволен!" - и градът бълва тонове от реклами, които мамят народа и нациите по принцип. Някой да вижда паралел с организацията "Църква", опираща се на реклама и външното, но нямаща силата на святостта  и на Святият Дух? Аз лично виждам. Изпитайте за себе си! Виждаме в градът реклами на продуктите "Кока-Кола", "Мак Доналдс", "Кентъки Фрайд Чикън", Молове, пълни със стоки - от облекла, до храни и предоставящи в себе си огромна гама възможности за забавления - филми 3D, кафенета, ... Ето я и "Църквата", предлагаща какви ли не "служения" и възможности за забавления - тук можете да се "почувствате себе си", на нова година да сложите костюм и да се направите на пират, проститутка (за жените), на герой от филм, или на нещо друго. Целта на всичко, което изброявам, е една - човекът да е щастлив!!!.


Не, аз не съм против щастието на човека. Не съм против това един човек да бъде удовлетворен, щастлив и пълноценен. Не!!! Но!!! Това, което прави градът е че предоставя гибелни идеи на своите градски членове, които съсипват здравето им, отделят ги от Истинният Бог всячески и, поставяйки ги в центъра (уж!!!) на града, тези идеи и този път ги довежда до пълен крах - психически, здравен и духовен - те биват осъждани накрая за огненото езеро.


  Тогава? Как един човек може да е щастлив и пълноценен и удовлетворен? Първо, святите писания никъде не посочват това за еднолична цел на вярващият в Бог!!! Писанията ясно говорят за трудности, за плащане на цена, за невъзможност в капацитета на всеки един човек да бъде свят и да бъде напълно угоден на Бога ... дори писанията говорят за загуба на всичко, включително и на единният ни живот... Това звучи ужасно, депресивно, унищожително, но за самите призовани - било то евреи, или другоезичници - това звучи като врата и път към ВЕЧЕН ЖИВОТ ... , слава на Всевишният Бог!


  Вярващи, началото на двете идеологии можем да го видим още в градината "Едем" ("Блаженство") - там сатан, противникът, се "загрижи" за Ева и `и предложи да вземе добро (според него) решение и да стане сама тя  и мъжа `и, богове. Резултатът беше, че Бог трябваше да УБИЕ невинно животно и да покрие с топлата му кървяща плът голите тела на двамата човеци. Резултатът беше че грях и смърт влезнаха с ГРОХОТ в човешката история, тела и съзнание. Напълно задоволен, сатан сега се удоволства че чрез градът и чрез т.н. "Църква" той заблуждава, вярващи и невярващи. Две могъщи оръжия и явления - градът и Църквата. Но тогава къде е мястото за вярващите? Полуголи да ходят из горите с лък и нож? Или, стиснали зъби и очи, да живеят в градовете? Уместни въпроси.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: johnny on January 10, 2013, 17:01:02 PM
Владо, ако обичаш махни ги тия мърдащи надписи и се въздържай от към екстравагантни форматирания, че е много грозно, и неприятно за четене.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 10, 2013, 20:08:06 PM
Премахнах движещите се текстове и където беше възможно замених движението с bold, защото цялото нещо с 10 реда подвижен текст приличаше на някакъв опит за хипноза и причиняваше премрежване на погледа при най малкия опит да се прочете нещо.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 10, 2013, 20:47:52 PM
Няма проблеми. Разбира се, не съм целял хипноза - просто исках да има различно подчертаване и смисъл.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Nikolay on January 11, 2013, 02:25:42 AM
За начало запитай себе си къде си ти сега ?

Аз мога да ти цитирам това:

Quote
13 Зная, где живееш, там гдето е престолът на сатана; и държиш здраво името Ми, и не си се отрекъл от вярата в Мене, даже в дните на Моя верен свидетел Антипа, когото убиха между вас, гдето живее сатана.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: dodai on January 11, 2013, 07:22:04 AM
Ето нещо което което може да се предположи че става в градът.

" Сатана свикал конференция и казал на демоните:ние не можем да спрем християните да ходят на църква да четат Библията и да знаят истината и то тяхните косервативни ценности.Но ще направим нешо друго.Можем да попречим да изградят едно постоянно взаимотношение с Христос.Ако те постигнат тази постоянна връзка с Исус нашата сила над тяхще бъде неутрализирана.Така че нека да ги оставим да си ходят на църква да имат техния въздържателен начин на живот но нека им откраднем времето,така че да не могат да потдържат близка връзка с Христос.Аз ще отвличам вниманието от техния спасител през целия ден и така ще блокирам потдържането на жизненоважната връзка която те имат с Него.Но как ще направим това го попитали.Дръжте ги заети с маловажните неща от живота и измислете множество начини по който да заангажирате умовете им.Изкушавайте ги да харчат да харчат да харчат да вземат заеми.Съпругите им да ходят на работа а те да работят по 6:7 дни седмичнопо 10 -12 часа на ден.Така че да си позволяват начина на живот който им рекламира света.Не им позволявайте да прекарват време с децата си.Когато връзката се наруши скоро техните домове няма повече да им предлагат почивка от напрежението което имат на работа.Превъзбуждайте умовете им така че да не могат да чуват тихия и тънък глас на Святия Дух.Измамете ги да слушат радио или касетофон докато карат или правят нещо друго.Телевизорите им обезателно да работятпрез целия ден.И направете така че във всеки магазин и ресторант по света постоянно да свири силна музика.Напълнете масичките с вестници и списания.Бомбардирайте ги с новини и реклами 24 часа на ден.Нека дори като карат да виждат плакати и билбордове.Залейте ги със всякакви томболи,каталози и фалшиви надежди.Дори като си почиват нека информацията да бъде прекомерна.Нека и след почивните дни да се чувстват изтощени,напрегнати и неподготвени за новата седмица.Не им позволявайте да излизат сред природата.Вместо това ги изпращайте на кино в увеселителни паркове на спортни мероприятия на концерти и др.А когато се събират за духовно общение нека да го започват с клюки и светски проказки така че да си тръгват неспокойни и с гузна съвест.Оставете ги да учавстват в печеленето на души.Но запълнете живота им с толкова много заетости и основателни причини че те да нямат време да търсят сила за служение от Христос.Скоро те вече ще започнат да служат със собствена сила и ще започнат да жертват здравето и семейното си единство за успеха на делото.Когато свършила конференцията всички били доволни.Ангелите на сатаната си тръгнали за да започнат ревностно да изпълняват задачите който им били поставени .Да карат християните по целия свят да бъдат заети,заети,заети и да се втурват ту насам ту натам в забързаното си ежедневие."
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Tihomir on January 11, 2013, 11:28:21 AM
Тази фалшива "история" я е писал някой градски набожен човек, който нищо не разбира, защото що се отнася до измамата, самото "ходене на църква" е достатъчно голяма измама. Тук се вижда, че е описано като "правият път". А предполагам е ясно, че такъв "прав път" не сме видели в Библията.

Пълна заблуда.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 11, 2013, 12:40:06 PM
Владо, ти защо имаш проблеми с градовете, виж какво казва Писанието:

Еремия 29:7  търсете мира на града, гдето ви направих да бъдете закарани пленници, и молете се за него Господу; понеже в неговия мир ще имате и вие мир.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Nikolay on January 11, 2013, 17:40:33 PM
Додай, не ти ли е правило впечатление, че истории от този тип ги пишат като за деца ? Замислял ли си се защо ? И къде видя в Словото нещо написано по този начин, като за деца ?
Къде е благоразумието, мъдростта в тази история ? Аз виждам едно натиряне (манипулация) да бъде направено нещо от четящия го ...
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: dodai on January 12, 2013, 08:50:37 AM
Да така е като някаква приказка е но е много вярно за това какво става в градовете.А темата е такава за това го побликувах.
Това е повечето за тези да ги нарека условно градцки християни който искат да служат на Бог по всякакъв начин и не се съобразяват със Словото.
Виждал съм такива много и понеже все още работя в града за съжаление и виждам че става така.

Николай неразбрах къде видя такова нещо като манипулация.Ако мислиш че има нещо такова извинявам се и съжалявам че си помислил така но не съм искал никой да си помисли подобно нещо.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 12, 2013, 10:30:03 AM
Владо, ти защо имаш проблеми с градовете, виж какво казва Писанието:

Еремия 29:7  търсете мира на града, гдето ви направих да бъдете закарани пленници, и молете се за него Господу; понеже в неговия мир ще имате и вие мир.

 Обърни внимание на смисъла на текста! Пише за град, където Божият народ ще бъде закаран като пленници!
 
 Дали градът, който днес го знаем, е съпоставим с градовете, упоменати в писанията като нещо добро? Според мен са толкова съпоставими, колкото "Църква" с "Тяло". Има голяма разлика от градовете на евреите, съграждани в Божият път и правда и това, което имаме днес - мегаполисите ("мега", големите градове), пълни с всякаква неправда, гнусота и демони.

 Отделно от това, тук абзацът :   
Quote
Откровение 2:13. Зная, где живееш, там гдето е престолът на сатана; и държиш здраво името Ми, и не си се отрекъл от вярата в Мене, даже в дните на Моя верен свидетел Антипа, когото убиха между вас, гдето живее сатана.
Не виждам да говори за живеене в града и за съветване от Бога вярващите да живеят всред мерзостите на Вавилонската култура, пълна с идеологията на сатанинският  бунт и самото сатанинско същество.

  Това че иде град, чийто Строител и Сам Архитект е Всевишният (1), това че Сам Всемогъщият говори за Изградено Тяло на Своят Помазан Син (2), може (поне на мен) само да ми говори, че има извратени варианти от противника, чрез които той, противника, мами и заблуждава - дори и призваните.

ПП : извратеността на римо-гърцизма е дори и в постулиране на "хедонизма" (любов към удоволствията), имащ твърде общо както смислово, така и лингвистично, с името на градината "Едем" ("блаженство"), където Елохим създаде човека и жената. Същият хедонизъм е в основата както на съществуването на езическите градове, така и в "църковната философска идеология".
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 12, 2013, 16:20:35 PM
Quote
Обърни внимание на смисъла на текста! Пише за град, където Божият народ ще бъде закаран като пленници!
 

Аз съм обърнал внимание на това, интересното е че радетелите на градското християнство не само не обръщат внимание, но дори използват този пасаж като мото за новопоявилото се движение city church movement.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Nikolay on January 13, 2013, 00:36:25 AM
Владо, забелязал ли си, че в Словото винаги има баланс ? Като обикновено това са неща които си противоречат, за да може човек да ги ползва с мъдрост, а не да изпада в крайности ?

Додай, аз не обвинявам теб, казвам само, че текста е манипулативен. Опитва се да налага на хората как и за какво да мислят и за какво не.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Tihomir on January 13, 2013, 01:05:14 AM
Няма противоречиви работи.

Баланс също няма в смисъла на "златна среда", както му казват. Има или едното или другото. Правда, нечестие, тесен път, широк път и т.н.

Когато Бог казва да живеят в града, където ще бъдат закарани пленници, им казва да си насадят градини и да ядат от тях, а не да чакат на вавилонците да им докарат храна до сергията на пазара. Значи имаме липса на свобода у евреите да живеят другаде, обаче имаме ясна заповед, че трябва да си осигурят храната чрез земята, а не да зависят от търговеца.

Може да се направят изводите за днешните времена и радетелите за оставане в градовете да си вземат поука като четат целия пасаж, а не да вземат стихчета извън контекста и да си ги прилагат за каквото им падне.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 13, 2013, 10:21:31 AM
1.Владо, забелязал ли си, че в Словото винаги има баланс ? Като обикновено това са неща които си противоречат, за да може човек да ги ползва с мъдрост, а не да изпада в крайности ?

2.Додай, аз не обвинявам теб, казвам само, че текста е манипулативен. Опитва се да налага на хората как и за какво да мислят и за какво не.

Здравей, Nikolay.

 Относно 1. - добре ще е да посочиш къде от моят пост нещата си противоречат, защо, да изтъкнеш причина за това противоречене и да посочиш адекватни паралели в писанията.
  Ако говорим за "противоречие" в святите писания, ние отправяме малък упрек към Бога че е дал на човеците неща, които се взаимоизключват. Но аз лично не виждам основание за подобни твърдения. Както и не виждам противоречие - нито в писанията, нито в написаното от мен.

 Както и не виждам "крайност" в написаното от мен - то е съвет за размисъл и позиция, без да претендира за правилност, нито за Бого-вдъхновеност.

  По-скоро може би е правилно да посочиш дали позицията ми е вярна, или не и защо и къде, с алтернативност, а не да пишеш за "крайност". Помазаника Беше краен, Неговите пратеници бяха крайни, учението е крайно, ние говорим за една вяра и един път, които заповядват покорство докрай. Нали така?

Относно 2. - да разбирам ли че според теб манипулирам текста и се опитвам да наложа на хората какво да мислят? Моля за адекватна аргументация - кой точно текст как го манипулирам и как и защо се опитвам да наложа на хората какво точно да са мислели... то Уочмана ми махна "бягащите" текстове - не ми се върза хипнозата...

Владо.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 10:29:31 AM
Тази фалшива "история" я е писал някой градски набожен човек, който нищо не разбира, защото що се отнася до измамата, самото "ходене на църква" е достатъчно голяма измама. Тук се вижда, че е описано като "правият път". А предполагам е ясно, че такъв "прав път" не сме видели в Библията.

Пълна заблуда.

-Има много хора които посещават църквите търсейки искрено Бога и то от все сърце,не всички там са загубени души изоставени от Бога.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 10:49:06 AM
Идеалният център е перфектното място за мен,колкото повече движение хора толкова по добре,обичам да усещам как живота ври и кипи,от колкото изолиран в някое село сред гори,полета,чукари и 2/3 кокошки:) Просто ние живеем във време в което сме закърмени със съвременната цивилизация и няма как да се откъснем от това,родени сме в това и вероятно ще умрем с това.Разбира се че има различни типове хора,не едни градовете им пасват повече на други по уединените места като някое селце или дори манастир,но където и да е човекът той е в рамките на съвременната цивилизация а не извън нея.Отнсно покварата на градовете спор няма,но именно това създава идеална почва за работа за спасяване на души.
Това е мое лично мнение и е характерно само за мен,просто го споделям!
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 11:48:59 AM
Quote
Идеалният център е перфектното място за мен,колкото повече движение хора толкова по добре,обичам да усещам как живота ври и кипи,от колкото изолиран в някое село сред гори,полета,чукари и 2/3 кокошки:) Просто ние живеем във време в което сме закърмени със съвременната цивилизация и няма как да се откъснем от това,родени сме в това и вероятно ще умрем с това.Разбира се че има различни типове хора,не едни градовете им пасват повече на други по уединените места като някое селце или дори манастир,но където и да е човекът той е в рамките на съвременната цивилизация а не извън нея.Отнсно покварата на градовете спор няма,но именно това създава идеална почва за работа за спасяване на души.
Това е мое лично мнение и е характерно само за мен,просто го споделям!

Аз бих очаквал, че човек, който се занимава с природна медицина би клонял повече към природата а не към градското.

Градската поквара не създава почва за "спасяване на души" - тя създава почва за погубване на християни. И докато първото е пожелателна фантазия, второто е доказан факт. Мисля сам си видял състоянието на градските църкви и градските християни. Оказва се че тия които са се настанили в градовете за да "спасяват" погиналите там, самите те са изпаднали в състояние, че те да имат нужда от спасение.

Дървото се познава по своя плод, не по обещанията за добри перспективи.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 13:06:43 PM
Quote
Аз бих очаквал, че човек, който се занимава с природна медицина би клонял повече към природата а не към градското.

Градската поквара не създава почва за "спасяване на души" - тя създава почва за погубване на християни. И докато първото е пожелателна фантазия, второто е доказан факт. Мисля сам си видял състоянието на градските църкви и градските християни. Оказва се че тия които са се настанили в градовете за да "спасяват" погиналите там, самите те са изпаднали в състояние, че те да имат нужда от спасение.

Дървото се познава по своя плод, не по обещанията за добри перспективи.

Логически погледнато да,но като се замисля апостолите пътуваха до,и обръщаха хиляди на ден във'големите градове,в горите и селата това няма как да стане.....
(за мен става дума)-тц,тц,тц,тц..бреййй па мъдър беййй.....
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 13:15:24 PM
Quote
но като се замисля апостолите пътуваха до,и обръщаха хиляди на ден във'големите градове,в горите и селата това няма как да стане.....

апостолите пътуваха, точно така. Това е точно апостолска работа. А като се има предвид, че в горите живеят много племена, а в селата все още живеят милиарди хора, не виждам какъв е проблема и там да се обръщат хора.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 13, 2013, 13:28:45 PM
  Коце, здравей.

  Като начало защо не прочетеш още веднъж аргументацията ми и замисъла на платформата ми в първия пост?
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 13:38:35 PM
Quote
Публикувана от: Владо
Вмъкни Цитат
  Коце, здравей.

  Като начало защо не прочетеш още веднъж аргументацията ми и замисъла на платформата ми в първия пост?
-Владо здравей,ще я прочета,но изчакай моля те че тука така съм се оплел че не мога да се ориентирам вече...
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 13:41:33 PM
Quote
- тука така съм се оплел че не мога да се ориентирам вече...

За по-лесна ориентация за новите теми и отговори към тях във форума е препоръчително вместо да гледаш отделните под-форуми да отиваш направо НАЙ-ОТДОЛУ на началната страница, където са показани всички най-нови отговори по темите. Аз от години гледам само там, за да следя новите неща във форума.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 13, 2013, 14:03:25 PM
Quote
Watchman...Аз бих очаквал, че човек, който се занимава с природна медицина би клонял повече към природата а не към градското.
...  

Логически погледнато да,но като се замисля апостолите пътуваха до,и обръщаха хиляди на ден във'големите градове,в горите и селата това няма как да стане.....
(за мен става дума)-тц,тц,тц,тц..бреййй па мъдър беййй.....
Логически би трябвало да имаш друг светоглед! А апостолите /от гр.ез. - "пратениците"/ не живееха в мегаполиси от съвременен тип. Те обръщаха хора от различни етноси и местоживелища към добрата вест и учението, за да ПРИГОТВЯТ един благоразположен към Бога народ.

Quote
Юда 1:1
Юда, слуга Исус Христов, а брат Яковов, до призваните, възлюбени от Бога Отца и пазени в Исуса Христа: ...

1 Коринтяни 1:26
Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни.

Евреи 9:15 Той е посредник на нов завет по тая причина, щото призваните да получават обещаното вечно наследство чрез смъртта, станала за изкупване престъпленията, извършени при първия завет.
 Сега виж тук :

Quote
Деяния 19:9
А понеже някои се закоравяваха и не вярваха, но злословеха учението пред народа, той се оттегли от тях и отдели учениците та разискваше всеки ден в училището на Тирана.

1 на Симон Канарата 1гл.


 Петър, пратеник на Помазаният Исус, до избраните пришелци, пръснати по Понт, Галатия, Кападокия, Азия и Витиния,  

2 избрани по предузнанието на Бога Отца, чрез освещението на Духа, за да сте послушни и да бъдете поръсени с кръвта Исус Христова; благодат и мир да ви се умножи...

  Една от основните части на добрата вест, като учение, е била отделянето от езическият Богохулен град и влиянието му и създаване на Тяло на Помазаника - святи хора, части както един на друг, така и като принадлежност към Тялото на Господаря Исус. На база не просто на моята опитност и това, което виждам, но и на писанията, не виждам основания да се съгражда Тяло на Помазаният Исус в Богохулните светски центрове, изпълващи се все повече и повече с явна анти-христност.

  Сам Бог е заповядал на потомците на Абраам като влезнат в градовете, които Той им дава (т.н. "Обещана земя"), да съборят кумирите, да изгорят идолите и жертвениците на местните народи, да не би да се препънат в тях и да паднат в идоло-поклонение / почитане. Днес християните се измъчват да живеят праведно насред мърсотията и мерзостите на народите, като всекидневно биват обливани с похот, сласт, отвратителни реклами, неправедност, изливаща се с тонове върху ума, слуха и в сърцата им.

  Тук не говорим просто за "християните да не бъдат толерантни към греха" - според мен правилните думи са че християните са обливани с лайната на този грешен свят и стенат под товара на световният грях - нещо, за което те не са призвани.

  Остава да видим каква е правилната алтернатива.

Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 14:11:41 PM
Quote
според мен правилните думи са че християните са обливани с лайната на този грешен свят и стенат под товара на световният грях - нещо, за което те не са призвани.

За мен по притеснителното е че не само, не стенат, ами и със зъби и нокти бранят желанието си да живеят в тия градове.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 14:32:54 PM
Владо,съгласен съм с теб и принципа който изявяваш относно градовете.
Не може обаче да се цитира определен случай че Бог казал еди какво си някъде и това да се привнася като правило и знаменател под който да влизат всички относно мястото на живеене,съгласи се.
Напомням,повтарям напомням че:аз казах че за 'мен лично' е по добре да живея в топ центъра,където е абсолютната лудница,което не ме прави човек който не обича природата.Като човек който знае какво иска в това отношение мисля че за себе си съм прав.Не може някой да ми казва че не осъзнавам че това е добре или зле за мен.Забравили сте за Лот,той тренираше в най-добрата школа-Содом и Гомор.А иначе аз лично живея в периферията на града,на 6/7 км.във къща със двор и градина със зеленчуци и плодове..даже и ядки.От известно време обмислям да я продам и да си купя апартамент в идеалния център,например на витошка където е най-големия човекопоток.Иначе на 5 мин пеша от къщата ми е р.Искър и гора около нея,види се че има някаква природа.Темата за местоживеенето при мен е една голяма дилема.

Отговарям и на въпроса на Уочмен(като човек който се занимава с алтернативна медицина да предпочиташ да живееш сред природата.
-Сред природата има значително малко хора и са значително по здрави,ако се преместя там ще остана безработен:)
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 13, 2013, 15:15:42 PM
Quote
Не може обаче да се цитира определен случай че Бог казал еди какво си някъде и това да се привнася като правило и знаменател под който да влизат всички относно мястото на живеене,съгласи се.
- по-точно?

Quote
...по добре да живея в топ центъра,където е абсолютната лудница,което не ме прави човек който не обича природата.
- това според мен е малко ...абсурдно. Човек или обича природата и започва да мрази културата и философията на този век в неговата крайна анти-христност /строителство, реклама, филмова индустрия, храни, дрехи, ..../, или става претопен в съзнание и сърце от водопада на града.


Quote
Забравили сте за Лот,той тренираше в най-добрата школа-Содом и Гомор.
Ами не смятам, че Лот е тренирал в тези ненавистни и омразни на Бога градове, които Той изпепели в гнева си :
Quote
... Той (Бог, допъл-то мое) осъди на разорение содомските и гоморските градове и ги обърна на пепел, и ги постави за пример на ония, които щяха да вършат нечестие, 
7 но избави праведния Лот, комуто бе досадил развратния живот на нечестивите; 
8 (защото тоя праведен човек, като живееше между тях измъчваше от ден на ден праведната си душа, като гледаше и слушаше беззаконните им дела); ...
- 2 на Симон Канарата, 2


Quote
...живея в периферията на града,на 6/7 км.във къща със двор и градина със зеленчуци и плодове..даже и ядки.От известно време обмислям да я продам и да си купя апартамент в идеалния център,например на витошка където е най-големия човекопоток.
Е, няма що - много разумно. Вземи си апартамент навръх цялата Вивилониада ...пък остави мястото, близко до това, за което си създаден.

Някак си все повече разбирам колко много се отдалечават вярващите от средата - естествената, добрата среда, за която бе създаден първият човек. Говорим че Адам бе създаден не за IT- технологии, компютри, офиси, бетон, стъкло и стомана, а за градината "Едем"...колко ужасно е, че отиваме в един измислен от бунта свят, опивайки съвестта си и мъчейки се там да приложим благата вест, което е един вид поругаване на същата и на замисъла на Сам Бог.
Quote
...-Сред природата има значително малко хора и са значително по здрави,ако се преместя там ще остана безработен:)
Това го разбирам, но не смятам, че е единствена причина да отидеш да живееш сред градската поквара.

Истина е, че градът влияе. Сам Бог имаше изискване към градовете на Своите люде - дори определени градове служеха за определени неща (например - за убежища на гонени за кръвна мъст). Ако ще правим паралел на основата на писанията и ако ще търсим основание вярващите да живеят сред боговете и мерзостите на народите, то трябва нещата да се напишат ТОЧНО ТАКА :

- Има ли основание, дадено от Бог на вярващите, призовани от тъмнината на този свят, да бъдат отделени и святи, да живеят посред идолите и мерзостите на народите, бивайки съблазнявани, изкушавани и подвеждани към грях всекидневно?
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 15:15:57 PM
Quote
Забравили сте за Лот,той тренираше в най-добрата школа-Содом и Гомор.

Хич даже не сме забравили, ето наскоро какво сме писали за него:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=731.msg10359#msg10359
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 15:40:18 PM
Quote
- това според мен е малко ...абсурдно. Човек или обича природата и започва да мрази културата и философията на този век в неговата крайна анти-христност /строителство, реклама, филмова индустрия, храни, дрехи, ..../, или става претопен в съзнание и сърце от водопада на града.

1.-....но това е според теб...
2.-не е задължително да изпадаш в крайности на или/или относно природата и града,считам това за грешно заключение,аз самият съм пример за обратното и познавам дузина такива хора.
Това че се гневиш(това е пример)не означава че непременно съгрешаваш.
Града е едно чудесно място за живот,при това спокоен и смислен...за мен лично,за мен лично..за мен лично...за мен лично...
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 15:47:01 PM
Quote
...за мен лично,за мен лично..за мен лично...за мен лично...

За Божият човек няма личен живот, нито лични предпочитания. Затова Исус учи човек да се отрече от себе си. Аз в момента се занимавам с неща, които "за мен лично" са немислими, чужди и напълно противоречащи на личната ми нагласа и предпочитания. При все това не само се занимавам с тях, но намирам в това голяма радост и смисъл, защото всичко, което е част от Божиите цели и намерения е скъпоценно и ме радва, а всички ония неща от графата "за мен лично" могат спокойно да гният на боклука.

И още нещо Божият народ, е тяло, общност, семейство. Хора които живеят в съгласие заради Божията слава и цели. Личните неща нямат никакво значение, Божиите имат.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 15:56:37 PM
Quote
За Божият човек няма личен живот, нито лични предпочитания. Затова Исус учи човек да се отрече от себе си. Аз в момента се занимавам с неща, които "за мен лично" са немислими, чужди и напълно противоречащи на личната ми нагласа и предпочитания. При все това не само се занимавам с тях, но намирам в това голяма радост и смисъл, защото всичко, което е част от Божиите цели и намерения е скъпоценно и ме радва, а всички ония неща от графата "за мен лично" могат спокойно да гният на боклука.

И още нещо Божият народ, е тяло, общност, семейство. Хора които живеят в съгласие заради Божията слава и цели. Личните неща нямат никакво значение, Божиите имат.
-Това по какъв начин ми казва че Бог не иска да живея в града...че нещо не схванах???
Бог много уважава личното пространство на всяка личност,Бог не иска човека да се отрече от себе си като в това се влага смисъл да човка да загуби личността и автентичността си и Бог да го погълне и изконсумира,съжалявам,не мога да приема това твърдение за меродавно за каквото и да било,особено за живот или не в града.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 16:20:36 PM
Quote
Някак си все повече разбирам колко много се отдалечават вярващите от средата - естествената, добрата среда, за която бе създаден първият човек. Говорим че Адам бе създаден не за IT- технологии, компютри, офиси, бетон, стъкло и стомана, а за градината "Едем"...колко ужасно е, че отиваме в един измислен от бунта свят, опивайки съвестта си и мъчейки се там да приложим благата вест, което е един вид поругаване на същата и на замисъла на Сам Бог.
Явно си говориме на различни езици.
1.-именно това имах в пред вид,никой не се отдалечава от добрата среда за която е създаден-ние просто сме много далече,мноогооо...
2.-Между Адам и нас има огромна разлика,промяната на човека след грехопадението е неописуема и потресаваща.Освен това ние сме много далече от това време и сме в твърде различна епоха,необходимо е това да се проумее за да има човек правилно отношение относно ситуацията в която се намира.
Quote
..колко ужасно е, че отиваме в един измислен от бунта свят, опивайки съвестта си и мъчейки се там да приложим благата вест, което е един вид поругаване на същата и на замисъла на Сам Бог.
[/quote]
-Проумей-ние сме вече там!
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 16:22:18 PM
Владо написа:

Quote
Има ли основание, дадено от Бог на вярващите, призовани от тъмнината на този свят, да бъдат отделени и святи, да живеят посред идолите и мерзостите на народите, бивайки съблазнявани, изкушавани и подвеждани към грях всекидневно?
Не казвам че трябва,а казвам че е индивидуално,именно затова казах че не може всички да се слагат по един знаменател който да определя къде трабва да живеят,който знаменател да е виждане на нечия личност(малее каква непримиримост с чуждото мнение макар и толкова добре изразено),всеки има право на избор според както счита че е добре за него,не вярвам Бог да му счита избора да се премести в града за грях.И друго,по тази логика всички е най добре да си направим манастири и да си живуркаме там,отделени святи и неопетнени.....съжалявам но моето мнение е различно,и смятам че за себе си съм прав.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 16:37:22 PM
Quote
-Това по какъв начин ми казва че Бог не иска да живея в града...че нещо не схванах???

Като начало трябваше да схванеш, че думите "лично за мен" нямат тежест сред Божиите хора. Нито имат тежест пред Бога. "Личните неща" не са част от уникалността на човека, те са субективни и се формират от средата в която човек израства и от преобладаващата ценностната система и мироглед. Когато тези неща се променят, променят се и "личните" неща.

Що се отнася до града, много си далече от разбиране още за какво иде реч. На теб подобно нещо идва малко като гръм от ясно небе, така, че не очаквам да схванеш скоро. Бях ти дал един линк към една подробна тема по-този въпрос. Там нещата са изяснени на фундаментално ниво. Прочети, осмисли, после ще говорим.

Quote
Бог много уважава личното пространство на всяка личност,Бог не иска човека да се отрече от себе си като в това се влага смисъл да човка да загуби личността и автентичността си и Бог да го погълне и изконсумира,съжалявам,не мога да приема това твърдение за меродавно за каквото и да било,особено за живот или не в града.

Това в кой Ню Ейдж учебник го прочете? Писанието казва точно обратното, че КОЙТО ИЗГУБИ живота си, ЩЕ ГО НАМЕРИ. Преди да си изгубиш личното пространство, личните претенции и въобще всичко лично, няма да намериш Божият живот.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 13, 2013, 16:44:54 PM
Quote
Числа 9:23
Според Господно повеление разполагаха стан, и според Господно повеление тръгваха; те пазеха заръчаното от Бога, както заповядваше Господ чрез Моисея.

Второзаконие 4:2

Да не притурите нещо на думите, които ви заповядвам, нито да отнемате от тях, за да пазите заповедите на Господа вашия Бог, които ви заповядвам.

Второзаконие 4:40

И пази повеленията Му и заповедите Му, които днес ти заповядвам, за да благоденствуваш, ти и потомците ти след тебе, и за всегда да се продължат дните ти на земята, която Господ твоят Бог ти дава

Деяния 17:30

Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят,


  Това с аз-мене-моето- и тнт би трябвало да остане пред кръста на Господаря, чрез който кръст света е разпнат за нас  и ние - за света. Амен.

Бог ЗАПОВЯДВА - затова е наречен и ГОСПОДАР.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 17:29:46 PM
Уочмен написа:
Quote
Това в кой Ню Ейдж учебник го прочете? Писанието казва точно обратното, че КОЙТО ИЗГУБИ живота си, ЩЕ ГО НАМЕРИ. Преди да си изгубиш личното пространство, личните претенции и въобще всичко лично, няма да намериш Божият живот.
-Не си спомням как се казваше учебника,май нещо с б...беше...
-Бог не иска да загубим своята индивидуалност,индивидуалността не представлява нито претенциите нито живота на индивида,Писанието казва че Божието намерение за човека е той да бъде окастрен и очистен от лошите страни на характера и да ни очисти от греховете,водейки ни към познаване на Него,а не загубване на нашата индивидуалност като индивиди,което означава обезличаване на личността,така постъпват с нас пороците а не Бог.
Също така смятам че Бог иска да ни очисти и от онези лоши черти,като например да заклеймяваме някой като,окултист,ню ейдж-тист или спиритист,само защото е споделил че е чел подобна литература...
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 13, 2013, 17:47:32 PM
  Коце, не се обиждай.

  Твърденията ти имат такова естество - в смисъл, че тълкуваш святото написано спрямо неправилна основа. Писанията говорят за две естества - плътско и духовно. Виж тук :
Quote
Евреи 4:12
10 Защото оня, който е влязъл в Неговата почивка, той си е починал от своите дела, както и Бог от Своите Си.
.... Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето
.
Сам Павел, пратеник на Всевишният, казва така :

Quote
Галатяни 5:17
Защото плътта силно желае противното на Духа, а Духът противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да не можете да правите това, което искате.
Quote
20 според усърдното ми очакване и надежда, че няма в нищо да се посрамя, но, че, както всякога, така и сега, ще възвелича Христа в тялото си с пълно дръзновение, било чрез живот, или чрез смърт. 

21 Защото за мене да живея е Христос, а да умра, придобивка.
- от  писмото към филипяни.

 
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 17:53:01 PM
Владо това написах в темата за блудството.
Пиша го и на теб.
Приключвам участието си във тази тема,а също и във темата на Владо за градовете,на основание че когато изразявам отговор и възгледи различни от общите,това води дискусията до затворен кръг,който не ме облагодетелства в познание по абсолютно никакъв начин.Когато възгледите ми станат 1:1 с останалите,тогава може и да продължим.Непрекъснато съм третиран като незапознат,не знаещ,невеж,не разбиращ и прочие,само защото имам различен поглед и подход,еми съжалявам...
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 13, 2013, 17:59:28 PM
Quote
.Непрекъснато съм третиран като незапознат,не знаещ,невеж,не разбиращ и прочие,само защото имам различен поглед и подход...

  Коце, не е ли важното дали дадено нещо е вярно спрямо царството, а не как и какъв ни е нарекъл някой? Ако страдаш несправедливо, защитавайки Божията правда - блажен си! Но ако крепиш свое си въжделение - покай се и поправи се!
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 18:03:54 PM
Quote
-Бог не иска да загубим своята индивидуалност,индивидуалността не представлява нито претенциите нито живота на индивида,Писанието казва че Божието намерение за човека е той да бъде окастрен и очистен от лошите страни на характера и да ни очисти от греховете,водейки ни към познаване на Него,а не загубване на нашата индивидуалност като индивиди,което означава обезличаване на личността,така постъпват с нас пороците а не Бог.

Аз не съм чел за "окастряне". Писанието говори за НОВО СЪЗДАНИЕ:

2Кор. 5:17  За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново.

"Индивидуалност" която е формирана от греха и света няма нищо общо с автентичната индивидуалност, която се изразява в Божието оригинално призвание. До това призвание обаче човек може да достигне само след истинско отричане от себе си.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Коцето on January 13, 2013, 19:38:26 PM
Quote
Но ако крепиш свое си въжделение - покай се и поправи се!
-Вие крепито вашите възгледи като единствено правилни и верни спрямо 'царството',никакъв толеранс и уважение към мнението на другите ако то е различно,никаква търпимост а непременно и безусловно възприемане на вашето мнение,разбира се защото единствено и само то е което е вярно,идващо от 'царството'.Приемането на ближния,деликатността и толеранса спрямо мненията на ближния е нещо много по скъпоценно от субективно фактологическо разследване на догми и сухо цитиране на стихове.Хем се казва че аз трябва да оставя неща като-аз мисля,аз смятам пред кръста,а същевременно точно това лично аз непрекъснато се налага от другата страна срещу мен.Това е много несправедливо.Жаждата да си непременно прав има горчиви плодове.Незачитането на личността срещу теб,като пренебрегване на мнението и като вечно погрешно-също.Неща като "аз мисля,така смятам" и т.н. са неща от разума който с който Бог ме е дарил,той ме е създал като разумно същество и много държи да остана такова и да развивам този най-скъпоценен дар.Аз,мисля,така смятам' са неща които показах че уважавам у вас но не видях обратното.Видях уважаване само на личното ви мнение определящо се като единствено правилно.Казах че няма да отговарям в темите,защото е напълно безсмислено а не защото страдам справедливо или не,а иначе не че такова отношение,при това постоянно такова,не огорчава душата.Съжалявам,нямам какво повече да ви кажа по въпроса.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 13, 2013, 19:42:02 PM
Явно не си чел тази тема:

http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=155.0

А трябваше. Беше ти препоръчана веднага след представянето. Тя ще отговори на притесненията ти.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Nikolay on January 14, 2013, 16:16:53 PM
Няма противоречиви работи.

Баланс също няма в смисъла на "златна среда", както му казват. Има или едното или другото. Правда, нечестие, тесен път, широк път и т.н.

Да прав си Тихомире, не съм се изразил правилно, извинявам се за което. Има си закони с уточнения към тях.

––––––––––––––––––
Владо, точка 2 която си зачекнал, ако зачетеш по внимателно ще забележиш, че не е към теб. Малко не съм форматирал текста, ако искаш ще го направя, можех една черта да сложа, но не предположих, че ще се объркаш.

Относно точка 1:

Виждаме заглавие "Градът и неговата идеология", второто изречение отива към "Църквата" не е ясно защо и по надолу даже не виждам да се уточнява. Ако си прекръстиш заглавието на темата  "Градът, Църквата и тяхната идеология" ще бъде доста по добре (това ако искаш).

Quote
  "Ела в мен"- казва градът - "и аз ще ти дам работа, удоволствия, ще те направя щастлив и задоволен!"
Това на практика няма как да го докажеш, макар че разбирам какво имаш в предвид, защото не е буквално.
Quote
човекът да е щастлив!!!.

Какво против това имаш не знам, не съм срещал някъде из словото забрана за човека да е щастлив...
А това кой какво прави, теб какво те касае ? Всеки ще бъде съден за неговите действия.

Quote
Не, аз не съм против щастието на човека. Не съм против това един човек да бъде удовлетворен, щастлив и пълноценен. Не!!! Но!!! Това, което прави градът е че предоставя гибелни идеи на своите градски членове, които съсипват здравето им, отделят ги от Истинният Бог всячески и, поставяйки ги в центъра (уж!!!) на града, тези идеи и този път ги довежда до пълен крах - психически, здравен и духовен - те биват осъждани накрая за огненото езеро.
Не!!! Но!!! .... (аз не искам да скачаш от блока, но ... (същата работа)) Това че в градът има неща които не ти харесват, добре. Пак ще попитам, Ти къде живееш ?

Quote
  Тогава? Как един човек може да е щастлив и пълноценен и удовлетворен?
Тук мога да ти цитирам това:
Quote
10 А той й каза: Ти говориш както говори една от безумните жени. Що! доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото? Във всичко това Иов не съгреши с устните си.


Quote
Това звучи ужасно, депресивно, унищожително, но за самите призовани - било то евреи, или другоезичници - това звучи като врата и път към ВЕЧЕН ЖИВОТ ... , слава на Всевишният Бог!

?!?!?
Това, че нещо изглежда ужасно, не означава, че ще ти донесе вечен живот...
Ако е от нещата които са описани че те ще ти донесат нещо - добре.

Quote
  Вярващи, началото на двете идеологии можем да го видим още в градината "Едем" ("Блаженство") - там сатан, противникът, се "загрижи" за Ева и `и предложи да вземе добро (според него) решение и да стане сама тя  и мъжа `и, богове. Резултатът беше, че Бог трябваше да УБИЕ невинно животно и да покрие с топлата му кървяща плът голите тела на двамата човеци. Резултатът беше че грях и смърт влезнаха с ГРОХОТ в човешката история, тела и съзнание. Напълно задоволен, сатан сега се удоволства че чрез градът и чрез т.н. "Църква" той заблуждава, вярващи и невярващи. Две могъщи оръжия и явления - градът и Църквата. Но тогава къде е мястото за вярващите? Полуголи да ходят из горите с лък и нож? Или, стиснали зъби и очи, да живеят в градовете? Уместни въпроси.

По този начин, започват много книжки опитващи се да опишат нещата и да дадат "цяр" за тях. Но за Вавилон е казано, че не може да се изцери ! Ти искаш да си поредния който ще опита ли ?

Quote
Както и не виждам "крайност" в написаното от мен - то е съвет за размисъл и позиция, без да претендира за правилност, нито за Бого-вдъхновеност.
Ако си сбъркал с този съвет ще бъдеш ли съден ? И ако да, защо го даваш ? Ако си прав, защо казваш, че не си "Бого-вдъхновен" ?

Quote
Отделно от това, тук абзацът :   
Quote
Откровение 2:13. Зная, где живееш, там гдето е престолът на сатана; и държиш здраво името Ми, и не си се отрекъл от вярата в Мене, даже в дните на Моя верен свидетел Антипа, когото убиха между вас, гдето живее сатана.
Не виждам да говори за живеене в града и за съветване от Бога вярващите да живеят всред мерзостите на Вавилонската култура, пълна с идеологията на сатанинският  бунт и самото сатанинско същество.
Цитата не говори за живеене в града, но вникваш ли за какво говори ? Като вникнеш ще разбереш защо съм го цитирал.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on January 26, 2013, 23:21:22 PM
Здравей, Николай.
Quote
Относно точка 1:

Виждаме заглавие "Градът и неговата идеология", второто изречение отива към "Църквата" не е ясно защо и по надолу даже не виждам да се уточнява. Ако си прекръстиш заглавието на темата  "Градът, Църквата и тяхната идеология" ще бъде доста по добре (това ако искаш).


Като изключим, че в святите писания думата "църква" е нарочно сложена, за да се забули истинското име и желаният смисъл и идея от Самият Автор, то :

-1- второто изречение си е точно на мястото, защотото т.н. от теб (но не и от Бог) "църква" в града е изгубила безвъзвратно смисъла на своето съществуване и призив, като сама е предала Божиите святи наредби и е склонила глава под господството на съвременните енакими - както идеологически, така и финансово-икономически и политически. Да, тя си е "църква", далеч от Божият призив към НАРОДА МУ.

-2- за съжаление, Николай, сам си поставил коректната тематика, но не си я прозрял - те са "три в едно с гореща вода", Ники. 


Quote
Цитат

  "Ела в мен"- казва градът - "и аз ще ти дам работа, удоволствия, ще те направя щастлив и задоволен!"
Това на практика няма как да го докажеш, макар че разбирам какво имаш в предвид, защото не е буквално.

Ами ако на практика не мога да докажа нещо - защо ми е да го твърдя? Що за глупав трябва да съм?! За един последовател на Исус ако не може да защити казаното, ако е говорил несмислено с устата си, е редно да се покае. Такъв не е този случай, с мен, конкретно. Дори и за слепец и глух, дори и за един ням, е ясна "проповедта на града". Ако мислиш че тази "проповед" не е библейски основана, е друг въпрос - съветвам те да изследваш малко появата и историята на града в святите писания.   Quote
Цитат

човекът да е щастлив!!!.
 
Какво против това имаш не знам, не съм срещал някъде из словото забрана за човека да е щастлив...
А това кой какво прави, теб какво те касае ? Всеки ще бъде съден за неговите действия.

В случая не зная кое от двете искаш :

-1- да си в позиция на осъзнат лъжесвисдетел, или

-2- в позция на човек, който е прибързал с устата си и не е прочел внимателно докрая изказването на събеседника си.

За предпочитане е второто, мисля.

Quote
Цитат

Не, аз не съм против щастието на човека. Не съм против това един човек да бъде удовлетворен, щастлив и пълноценен. Не!!! Но!!! Това, което прави градът е че предоставя гибелни идеи на своите градски членове, които съсипват здравето им, отделят ги от Истинният Бог всячески и, поставяйки ги в центъра (уж!!!) на града, тези идеи и този път ги довежда до пълен крах - психически, здравен и духовен - те биват осъждани накрая за огненото езеро.

Не!!! Но!!! .... (аз не искам да скачаш от блока, но ... (същата работа)) Това че в градът има неща които не ти харесват, добре. Пак ще попитам, Ти къде живееш ?

Николай,
 
-1- ти си по принцип употребата на УСЛОВНО НАКЛОНЕНИЕ, или конкретно тук негодуваш против конкретиката му?

-2- Бог по много различни начини и в много случаи е използвал условната частица "НО". Давам следните примери :
Quote
Битие 4:7
Ако правиш добро, не ще ли бъде прието? НО  ако не правиш добро, грехът лежи на вратата и към тебе се стреми; НО  ти трябва да го владееш.
Левит 5:7
НО  ако му не стига ръка да принесе овца или коза, то за греха що е сторил нека принесе Господу две гургулици или две гълъбчета, едното в принос за грях, а другото за всеизгаряне.
Левит 5:11
НО  ако му не стига ръка да донесе две гургулици или две гълъбчета, тогава съгрешилият да донесе в принос за себе си една десета от ефа чисто брашно в принос за грях; да не го полива с масло, нито да тури на него ливан, защото е принос за грях.
Левит 11:37
НО  ако падне нещо от мършата им върху някое семе за сеене, което ще се посее, то си е чисто.1 Коринтяни 14:24
НО  ако всички пророкуват, и влезе някой невярващ или прост, той се обвинява от всички, и осъжда се от всички;...2 Коринтяни 4:3
НО  ако благовестието, което проповядваме, е покрито, то е покрито за тия, които погиват, -

Има десетки примери още, които мога да ти посоча - целият даден закон от Изход 20- натам, кн. Левит, Второзаконие, пророците, е с НО-та на места. Както е видно, Бог няма проблем да употреби "НО" - защо тогава ти ме обвиняваш в грях при употребата на "но"? И ако това за теб е грях, то е видно, че за Бог и слугите Му това не е така.

Колкото до въпросът ти към мен къде живея - отговорът ми е следният. Дори и да живея в града, самото ми повествование ме изобличава и би трябвало да ме накара да напусна града като територия за живеене. Предполагам че съм ясен. Важна е ПРАВДАТА НА БОГ И НА НЕГОВОТО ЦАРСТВО да бъде прогласена, а отпосле е покорството към оповестената истина, или съпротива на лъжата.

Quote
Цитат

  Тогава? Как един човек може да е щастлив и пълноценен и удовлетворен?
Тук мога да ти цитирам това:

Цитат

10 А той й каза: Ти говориш както говори една от безумните жени. Що! доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото? Във всичко това Иов не съгреши с устните си.
 

Връзката, която тук се опитваш да прокараш, а именно - между думите на Ийоб че самият той е превел глава пред съдбата му от Бог и приема и злата си участ от него и това, че градът в тези години НЕ Е МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ и че съд от Бога ще падне върху нечестието в града и върху вскички, които пият от чашата на гнусотата му, е НЕВЪЗМОЖНА.

Така например когато идеше гневът на Бог върху Содом и Гомора Лот не каза : "Що! доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото?", бързо взе своите близки и ИЗБЯГА. Това е АДЕКВАТНИЯТ ПРИМЕР в случая. Адекватен пример е и случаят с Ниневия - те се покаяха и се обърнаха от злите си пътища, но не казаха "Що! доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото?" и да чакат Бог да заличи града Ниневия - това е правилната аналогия, Николай.

Quote
Цитат

Това звучи ужасно, депресивно, унищожително, но за самите призовани - било то евреи, или другоезичници - това звучи като врата и път към ВЕЧЕН ЖИВОТ ... , слава на Всевишният Бог!

?!?!?
Това, че нещо изглежда ужасно, не означава, че ще ти донесе вечен живот...
Ако е от нещата които са описани че те ще ти донесат нещо - добре.

Никога не съм установил това ПРАВИЛО, а посочих този КОНКРЕТЕН пример, Николай, в който КОНКРЕТЕН ПРИМЕР е видно, че и ужасни неща, които са от Бог, могат да спасят вярващите. Да посочвам ли случаите, в които Божии хора падаха от ужас пред лицето на Всевишният, просваха се като мъртви и трепереха ... и това бе за тяхно спасение?! Защо сам не се замислиш...?

Както не е устантовено правило че "нещо, което изглежда ужасно, не означава, че ще ти донесе вечен живот", така и обратното - "нещо, което НЕ изглежда ужасно", също не означава че непременно ще ни донесе вечен живот. Образът за Помазаника на Бог, описан от пророците не е нито красив, нито примамлив, нито прекрасен - пише, че в Него не е имало нищо, което според стандартите на този свят да привлече хората към Него. ФАКТ.

Добрите, красивите и привлекателните неща от този свят не винаги са такива и пред Бог - факт. А градът е станал средище за предлагане на именно такива (!!!) неща - ПРОТИВНИ НА БОГА НЕЩА - както физически, така и невидими, като идеологии, като течения, философски възприемания за света, живота, човека.
 
Quote
Цитат

  Вярващи, началото на двете идеологии можем да го видим още в градината "Едем" ("Блаженство") - там сатан, противникът, се "загрижи" за Ева и `и предложи да вземе добро (според него) решение и да стане сама тя  и мъжа `и, богове. Резултатът беше, че Бог трябваше да УБИЕ невинно животно и да покрие с топлата му кървяща плът голите тела на двамата човеци. Резултатът беше че грях и смърт влезнаха с ГРОХОТ в човешката история, тела и съзнание. Напълно задоволен, сатан сега се удоволства че чрез градът и чрез т.н. "Църква" той заблуждава, вярващи и невярващи. Две могъщи оръжия и явления - градът и Църквата. Но тогава къде е мястото за вярващите? Полуголи да ходят из горите с лък и нож? Или, стиснали зъби и очи, да живеят в градовете? Уместни въпроси.

По този начин, започват много книжки опитващи се да опишат нещата и да дадат "цяр" за тях. Но за Вавилон е казано, че не може да се изцери ! Ти искаш да си поредния който ще опита ли ?

Би би уточнил тук? Защото аз не искам да намеря никакъв "цяр" за Вавилон, а призовавам Божиите люде да излезнат от него.
Quote
Цитат

 Както и не виждам "крайност" в написаното от мен - то е съвет за размисъл и позиция, без да претендира за правилност, нито за Бого-вдъхновеност.

Ако си сбъркал с този съвет ще бъдеш ли съден ? И ако да, защо го даваш ? Ако си прав, защо казваш, че не си "Бого-вдъхновен" ?

Както аз може да съм сбъркал в съвета си, така и ти с оспорването му. Както аз ще бъда съден, така и ти ще бъдеш пред престола на Бащата и на Сина Му. Никой няма да премине без да бъде съден!!!!

Така че е редно да говориш конкретно, а не общо.

Quote
Цитат

 Отделно от това, тук абзацът :   

Цитат

Откровение 2:13. Зная, где живееш, там гдето е престолът на сатана; и държиш здраво името Ми, и не си се отрекъл от вярата в Мене, даже в дните на Моя верен свидетел Антипа, когото убиха между вас, гдето живее сатана.

Не виждам да говори за живеене в града и за съветване от Бога вярващите да живеят всред мерзостите на Вавилонската култура, пълна с идеологията на сатанинският  бунт и самото сатанинско същество.


Цитата не говори за живеене в града, но вникваш ли за какво говори ? Като вникнеш ще разбереш защо съм го цитирал.

Ами засега не мога да вникна, така че ще се радвам ти да ми помогнеш във "вникването". Благодаря.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on January 29, 2013, 15:16:01 PM
Аз така и не разбрах вие двамата за какво си говорите. Най-добре да се върнем обратно към темата.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Nikolay on January 30, 2013, 18:25:01 PM
Кайн поради това че живееше в града ли уби брат си ?
Градът си е град, хората правят това което се случва и което не е правилно дали поради една причина или поради друга, дали подтиквани от противника, или от собственото си състояние.
Както си подкарал за всички които се подвизават под термина "Църква" ако са наистина толкова грешни, то не останаха праведници, къде са хората които ще влязат в Милениума ? Да не искаш да кажеш че всички те живеят и ще живеят извън градовете ? Къде го прочете това в Словото ?
Аз чета това:
Quote
22 Ще бъдете мразени от всички, поради Моето име; а който устои до край, той ще бъде спасен.


Quote
Ето я и "Църквата", предлагаща какви ли не "служения" и възможности за забавления - тук можете да се "почувствате себе си", на нова година да сложите костюм и да се направите на пират, проститутка (за жените), на герой от филм, или на нещо друго. Целта на всичко, което изброявам, е една - човекът да е щастлив!!!.
Quote
В случая не зная кое от двете искаш :

-1- да си в позиция на осъзнат лъжесвисдетел, или

-2- в позция на човек, който е прибързал с устата си и не е прочел внимателно докрая изказването на събеседника си.

За предпочитане е второто, мисля.

Кое от двете искам ? Аз ли поставям под един знаменател всички хора в града ? Аз ли съдя другите за това което правят ?
Според това което казваш излиза че всички хора в градовете са осъдени - а така ли е ?
И за какво лъжесвидетелствам ?Условностите които цитираш от словото не вървят с 3 !!! след тях.Quote
Колкото до въпросът ти към мен къде живея - отговорът ми е следният. Дори и да живея в града, самото ми повествование ме изобличава и би трябвало да ме накара да напусна града като територия за живеене. Предполагам че съм ясен. Важна е ПРАВДАТА НА БОГ И НА НЕГОВОТО ЦАРСТВО да бъде прогласена, а отпосле е покорството към оповестената истина, или съпротива на лъжата.
Quote
37 Но говорът ви да бъде: Да, да; Не, не; а каквото е повече от това, е от лукавия.


Quote
Връзката, която тук се опитваш да прокараш, а именно - между думите на Ийоб че самият той е превел глава пред съдбата му от Бог и приема и злата си участ от него и това, че градът в тези години НЕ Е МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ и че съд от Бога ще падне върху нечестието в града и върху вскички, които пият от чашата на гнусотата му, е НЕВЪЗМОЖНА.

1. Да Йов прие спокойно и с вяра изпитанието на което беше подложен. Но, в Словото не виждам да има записано че просто е "превел глава пред съдбата си", замисли се какво казваш ! И Давид ли така преведе глава когато Бог взе сина му за да го накаже ? Или и той трябваше да се обяви против Бога поради сина си ? Мисли разумно !

2 . А за злото от което да се укрива човек е казано така:
Quote
Притчи 27:12
Благоразумният предвижда злото и се укрива, А неразумните вървят напред - и страдат.


Quote
Никога не съм установил това ПРАВИЛО, а посочих този КОНКРЕТЕН пример, Николай, в който КОНКРЕТЕН ПРИМЕР е видно, че и ужасни неща, които са от Бог, могат да спасят вярващите. Да посочвам ли случаите, в които Божии хора падаха от ужас пред лицето на Всевишният, просваха се като мъртви и трепереха ... и това бе за тяхно спасение?! Защо сам не се замислиш...?

Този конкретен пример от къде е, реална ситуация или просто си го съчини ? И след като знаеш примери в Словото защо не даде тях ?


Понеже явно не си разбрал ще го раздробя на по дребни изречения.
Quote
Резултатът беше, че Бог трябваше да УБИЕ невинно животно и да покрие с топлата му кървяща плът голите тела на двамата човеци.

Quote
Битие 3 глава
21 И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.


Quote
Резултатът беше че грях и смърт влезнаха с ГРОХОТ в човешката история, тела и съзнание.
С грохот ?


Quote
Напълно задоволен, сатан сега се удоволства че чрез градът и чрез т.н. "Църква" той заблуждава, вярващи и невярващи.
Това някакво официално инфо ли е и от къде го черпиш - ясно е че не е от Словото...

Това познато ли ти е?
Quote
18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,   
19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.   
20 Оня, Който свидетелствува за това, казва: Наистина ида скоро. Амин! Дойди, Господи Исусе!

_
Quote
Вярващи, началото на двете идеологии....
Към кого се обръщаш, не към вярващите по "църквите" ли ? И ако е към тях то значи искаш да им помогнеш (цериш) или просто ей така си говориш понеже си нямаш друга работа ?  Ако си призован за апостол - ок, те даже ще те чуят.

Петър беше до Исус сума време и пак самия Исус му каза, че е познал че е Божия син не поради друго, а поради това че Бог му го е открил. Защо Юда не повярва така нали и той беше с Исус ?Quote
Откровение 2:13. Зная, где живееш, там гдето е престолът на сатана; и държиш здраво името Ми, и не си се отрекъл от вярата в Мене, даже в дните на Моя верен свидетел Антипа, когото убиха между вас, гдето живее сатана.

Ето кое е важното. А това къде си и защо си там, ами ако Бог те е пратил както прати пророка в Ниневия ? Ами ако не можеш да се махнеш от там поради някакви обстоятелства ?
Ако човек е някъде където не трябва по собствена воля и не иска да се махне това е друго.


И да те попитам пак, защо за "църквата" е половината тема а я няма в заглавието - да не я считаш за част от "градът" и едно от "удоволствията му" ?

И за да не се губи смисъла на темата, да те попитам конкретно. Защо отваряш тази тема - каква е целта и ?

Ако искаш да се помогне на хората на които е дадено, да излязат от порочния кръг на греха, по-добре е да се направи събрание и да обмисли какво да се казва, за да чуят хората и да се обърнат. Какво конкретно да направят, да прочетат, да помислят и да обърнат сърцата си.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on February 02, 2013, 12:20:28 PM
Кайн поради това че живееше в

града ли уби брат си ?
Градът си е град, хората правят това което се случва и което не е правилно дали

поради една причина или поради друга, дали подтиквани от противника, или от собственото си състояние.

Както си подкарал за всички които се подвизават под термина "Църква" ако са наистина толкова грешни, то не останаха праведници, къде са хората които ще влязат в Милениума ? Да не искаш да кажеш че всички те живеят и ще живеят извън градовете ? Къде го прочете това в Словото ?
Аз чета това:
Quote
22 Ще бъдете мразени от всички, поради Моето име; а който устои до край, той ще бъде

спасен
.Здравей, Николай. Прави ми впечатление, че си засегнат и може би ядосан от нещо, като това ти влияе на преценката и участието в темата ми - вече отиваш в несмислено писане.

1. Никъде не съм основал позицията си на това, което се случи между Каин и брат му. Казах ти да ИЗСЛЕДВАШ исторически и спрямо писанията появата на града, но ти продължаваш ядосано да пишеш спряно несъществуващи уж мои позиции и основания. Поспри се. Ако беше започнал изследването, щеше да ме попиташ, а не да обвиняваш и то- неоснователно.

2. Цитатът от добрата вест на думите на Господаря няма нищо общо с това, за което пишем. Така написано от теб, излиза, че човек може да живее в публичен дом и да е ученик на Исус ...
Quote
...В случая не зная кое от двете искаш :

-1- да си в позиция на осъзнат лъжесвисдетел, или

-2- в позция на човек, който е прибързал с устата си и не е прочел внимателно докрая изказването на събеседника си.

За предпочитане е второто, мисля.

Кое от двете искам ?

1.Аз ли поставям под един знаменател всички хора в града ?

2. Аз ли съдя другите за това което правят ?
Според това което казваш излиза че всички хора в градовете са осъдени - а така ли е ?


И за какво лъжесвидетелствам ?

2. - Лъжесвидетелстваш като пишеш това :
Какво против това имаш не знам, не съм срещал някъде из словото забрана за човека да е щастлив...

1. - За какъв "знаменател" на хора говориш, че съм ги квалифицирал? Пак неоснователни нападки. Виж темата, конкретизирай и пиши спрямо постнат мой цитат, защото това което правиш е недобро - пишеш спрямо свое възприемане на мои постове. Попитай, конкретизирай, цитирай.Quote
Колкото до въпросът ти към мен къде живея - отговорът ми е следният. Дори и да живея в града, самото ми повествование ме изобличава и би трябвало да ме накара да напусна града като територия за живеене. Предполагам че съм ясен. Важна е ПРАВДАТА НА БОГ И НА НЕГОВОТО ЦАРСТВО да бъде прогласена, а отпосле е покорството към
оповестената истина, или съпротива на лъжата.


Quote
37 Но говорът ви да бъде: Да, да; Не, не; а каквото е повече от това, е от лукавия.

Поредното повдигнато обвинение без конкретизация. И тъй като НЕ живея в град ти си лъжесвидетел, като ме обвиняваш неоснователно че пиша двулично, поставяйки думите на Господаря относно двуличните, които говорят едно, а правят друго.

Питай, Николай, питай. Конкретизирай, не прибързвай с нападенията. Бъди мъдър. Търси истината ОТВЪД своите разбирания, хипотези и рамки.1. Да Йов прие спокойно и с вяра изпитанието на което беше подложен. Но, в Словото не виждам да има записано че просто е "превел глава пред съдбата си", замисли се какво казваш !

И Давид ли така преведе глава когато Бог взе сина му за да го накаже ? Или и той трябваше да се обяви против Бога поради сина си ? Мисли разумно !

Николай, ако бях поставил абзацът "превел глава пред съдбата си" в кавички ти щеше да имаш повод да ме обвиняваш, че не съм цитирал некоректно писанията. Но свеждането на глава от Йов пред това, което Господа му отреди се вижда ЯСНО и КАТЕГОРИЧНО от цялата книга и ако твърдиш обратното може сам да четеш (но спокойно и не с предумисъл) позицията на Йов - дали е приел, или не съдбата от Бога.

Относно Давид аз чета това :


 
Quote
18. И на седмия ден детето умря. И слугите на Давида се бояха да му явят, че детето бе умряло, защото думаха: Ето, докато детето бе още живо говорехме му, и той не слушаше думите ни; колко, прочее, ще се измъчва, ако му кажем, че детето е умряло!
 
 19. Но Давид, като видя че слугите му шепнеха помежду си, разбра, че бе умряло детето; затова Давид каза на слугите си: Умря ли детето? А те рекоха: Умря.

  20. Тогава Давид стана от земята, уми се и се помаза, и като промени дрехите си, влезе в Господния дом та се поклони. После дойде у дома си; и, понеже поиска, сложиха пред него хляб, и той яде.

  21. А слугите му му казаха: Що е това, което ти стори? Ти пости и плака за детето, докато беше живо; а като умря детето, ти стана и яде хляб!

  22. А той рече: Докато детето беше още живо, постих и плаках, защото си рекох: Кой знае? може Бог да ми покаже милост, и детето да остане живо.

  23. Но сега то умря. Защо да постя? Мога ли да го върна надире? Аз ще ида при него, а то няма да се върне при мене.


Както е видно Давид не се е разбунтувал (както те разбирам) против отреденото му от Бога. Или?
2 . А за злото от което да се укрива човек е казано така:
Quote
Притчи 27:12
Благоразумният предвижда злото и се укрива, А неразумните вървят напред - и страдат.

Страданието може да бъде ДАДЕНО ОТ БОГА.Редно е да се подчертае, че редица праведници са СТРАДАЛИ И ДОРИ УБИВАНИ. Така написано от теб като че ли си против страданието по принцип.
Quote
Никога не съм установил това ПРАВИЛО, а посочих този КОНКРЕТЕН пример, Николай, в който КОНКРЕТЕН ПРИМЕР е видно, че и ужасни неща, които са от Бог, могат да спасят вярващите. Да посочвам ли случаите, в които Божии хора падаха от ужас пред лицето на Всевишният, просваха се като мъртви и трепереха ... и това бе за тяхно спасение?! Защо сам не се замислиш...?
Този конкретен пример от къде е, реална ситуация или просто си го съчини ? И след като знаеш примери в Словото защо не даде тях ?

Относно страхът от Господа :

Quote

Псалми 19:9. Страхът от Господа е чист, пребъдва до века; Съдбите Господни са истинни и, без изключение, справедливи.

Притчи 10:27. Страхът от Господа придава дни, А годините на нечестивите се съкратяват.

Притчи 14:27. Страхът от Господа е извор на живот, За да се отдалечава човек от примките на смъртта,

Притчи 15:33. Страхът от Господа е възпитание в мъдрост, И смирението предшествува славата. Притчи 19:23. Страхът от Господа спомага към живот; Който го има ще си ляга наситен и не ще срещне зло.
Относно преживяното от няколко праведника :

Quote

Съдии 6:22. И като видя Гедеон, че това бе ангел Господен, Гедеон каза: Горко ми, Господи Иеова! защото видях ангела Господен лице с лице.

Исая 6:5. Тогава рекох: Горко ми, защото загинах; понеже съм човек с нечисти устни, и живея между люде с нечисти устни, понеже очите ми видяха Царя, Господа на Силите.

Откровение :   17. И когато Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв;...

  Матей :  5. А когато той още говореше, ето, светъл облак ги засени; и ето из облака глас, който каза: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте.
  6. И учениците, като чуха това, паднаха на лицата си, и много се уплашиха.

Понеже явно не си разбрал ще го раздробя на по дребни изречения.
Quote
Резултатът беше, че Бог трябваше да УБИЕ невинно животно и да покрие с топлата му кървяща плът голите тела на двамата човеци.

Quote
Битие 3 глава
21 И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.
 

Против какво негодуваш тук? Нима смяташ, че кожените дрехи са били от ИЗСУШЕНА и ОБРАБОТЕНА КОЖА? Чети Левити и Второзаконие - сам ще разбереш защо Левитите, влизащи в светая светих са били пръскани с кръв. Идеята за кръв като част от завета и като измиване на грехове, както и за смъртта на невинно животно, са дълбоко залегнали в Старият Договор.

Така че най-вероятно Адам и Ева не са носели кожени дрехи тип "Prada", а върху им е била наметната топла кървава плът на убито невинно животно.

Quote
Резултатът беше че грях и смърт влезнаха с ГРОХОТ в човешката история, тела и съзнание.
С грохот ?
Пак : не съм написал че "...грях и смърт влезнаха с ГРОХОТ в човешката история,..." е цитат от писанията. А относно "ГРОХОТА", Николай, можеш да се заслушаш тук :
 
Quote
5. И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло,
  6. разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си.

Може да се заслушаш и в пророческите книги, както и в написаното относно войните по света, световните войни, икономическият и банков гнет. И ако и там не чуеш грохота, то можеш да се заслушаш в идващият ден на гнева Господен - той поне със сигурност идва с ГРОХОТ.

Напълно задоволен, сатан сега се удоволства че чрез градът и чрез т.н. "Църква" той заблуждава, вярващи и невярващи.
Това някакво официално инфо ли е и от къде го черпиш - ясно е че не е от Словото...

Това познато ли ти е?
Quote
18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в
тая книга,   
19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от
дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.   
20 Оня, Който свидетелствува за това, казва: Наистина ида скоро. Амин! Дойди, Господи Исусе!
  [/quote]

Ами добре, нека зададем въпроса така :

1. дали чрез философията и културата на съвременният мегаполис вярващите стоят в Божията истина, или са подложени на изкушения и падения? Дали чрез философията и културата на съвременният мегаполис човекът (вярващ, или не) се приближава към Бог, или е заблуждаван в страстите си?


2. говори ли се истинното учение днес по църквите, или не? Особено тези, които са разположени в мегаполисите - стоят ли в учението, или са се предали на блудство и нечестие?

Ето, сега аз питам теб конкретно.

3. Колкото до стиха от книгата на Йоан "Откровение", мога да кажа че внимавам нито към ТАЗИ КНИГА да не прибавям нещо, нито към писанията, по принцип - надявам се и ти също.
Quote
Вярващи, началото на двете идеологии....
Към кого се обръщаш, не към вярващите по "църквите" ли ? И ако е към тях то значи искаш да им помогнеш (цериш) или просто ей така си говориш понеже си нямаш друга
работа ? 

1. обръщам се към всеки, който смята себе си за вярващ, но най-вече - към тези, които са възлюбили истината на Помазаният Божи Син. Към едните е едно, към другите - друго. Всеки си преценява. Пак негодуваш от нещо и явно нещо те дразни на лична основа.

2. нямаш основание да ме обвиняваш в никакво "целене" на който и да било - това си е твой термин и желание от теб да напаснаш нещо спрямо мен. За да обвиниш някой е редно да си сигурен и ясен. Не си нито сигурен, най-малкото - ясен.
Ако си призован за апостол - ок, те даже ще те чуят.
Петър беше до Исус сума време и пак самия Исус му каза, че е познал че е Божия син не поради друго, а поради това че Бог му го е открил.

Никъде не съм писал, че съм "АПОСТОЛ", или както е редно да се преведе - "ПРАТЕНИК". Това е сериозна отговорност и призив, към които не смятам че съм ни достоен, ни призван.
Защо Юда не повярва така нали и той беше с Исус ?

Макар и реторично, тук задаваш въпрос, който ми дава шанс да те наведа на добър и ползотворен за теб размисъл. Николай, има праведни и неправедни градове. Не бързай с отговора, мисли, чети. Ако говорим за потомците на Авраам - те имаха закона и обещанията - залегнали в основаването и устройството на някои градове - в миналото.

За съвременните мегаполиси ТОВА НЕ ВАЖИ.Отделно от това разбирам логиката ти относно спасението и местоживеенето, но в днешни дни то започва да се свързва в едно. И пророческите книги ясно го разкриват. 

Quote
Откровение 2:13. Зная, где живееш, там гдето е престолът на сатана; и държиш здраво името Ми, и не си се отрекъл от вярата в Мене, даже в дните на Моя верен свидетел Антипа, когото убиха между вас, гдето живее сатана.

Ето кое е важното. А това къде си и защо си там, ами ако Бог те е пратил както прати пророка в Ниневия ?

Николай, ... Николай...

1. под "престолът на сатана" разбираш "Вавилон" и това тук ли :
Quote
Откровение 14:8. И един друг ангел, втори, следваше изподире и казваше: Падна, падна великия Вавилон, който напои всичките народи от виното на своето разпалено блудствуване.
Нима искаш да съветваш вярващите да живеят сред мерзостите на Вавилон - посред "... жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица; ..."?

2. пророкът, изпратен до Ниневия НЕ ОСТАНА ДА ЖИВЕЕ ТАМ - и, отделно, Ниневия след посещението на същият пророк беше РАЗЛИЧНА. Имаше утвърдена праведност вече. А нима има покаяние и утвърдена праведност днес в градовете? Има ли жители на някой град, които са се покаяли от греховете си и обърнали? 

Ами

ако не можеш да се махнеш от там поради някакви обстоятелства ?
Ако човек е някъде където не трябва по собствена воля и не иска да се махне това е друго.

Има една книга на Дж.Бънян. В нея главният герой, Християнин, разбирайки че е изгубен, изтичва от града Погибелово, викайки... Николай, ако иде съд от Бога върху даден нечестив град какво би задържало там един човек?

И да те попитам пак, защо за "църквата" е половината тема а я няма в заглавието - да не я считаш за част от "градът" и едно от "удоволствията му" ?

И за да не се губи смисъла на темата, да те попитам конкретно. Защо отваряш тази тема - каква е целта и ?

Ако искаш да се помогне на хората на които е дадено, да излязат от порочния кръг на греха, по-добре е да се направи събрание и да обмисли какво да се казва, за да чуят хората и да се обърнат.

Какво конкретно да направят, да прочетат, да помислят и да обърнат сърцата си.

1. за "църквата" е половината тема, защото аз така искам - аз съм отворил тази тема, аз така съм сметнал - нима това те наскърбява? Може би те касае лично и те дразни?

2. "Какво конкретно да направят, да прочетат, да помислят и да обърнат сърцата си." - вече е написано и тук и в други теми, Ники. Който иска да провери - да се моли и да чете писанията, да сверява и тества.


Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Nikolay on February 04, 2013, 01:52:59 AM
Ами не, не съм ядосан, това пък защо го реши ?

Quote from: Владо
1. Никъде не съм основал позицията си на това, което се случи между Каин и брат му.
Дадох ти пример с Кайн. Относно изследването на това как се е появил града, обясни ми какво точно имаш в предвид. Да потърся в библията как се е появил града или ?

Quote from: Владо
2. Цитатът от добрата вест на думите на Господаря няма нищо общо с това, за което пишем. Така написано от теб, излиза, че човек може да живее в публичен дом и да е ученик на Исус ...
Не знам как свързваш този цитат с публичен дом, аз не мога.

2. - Лъжесвидетелстваш като пишеш това :
Какво против това имаш не знам, не съм срещал някъде из словото забрана за човека да е щастлив...

Quote
Целта на всичко, което изброявам, е една - човекът да е щастлив!!!.

Не, аз не съм против щастието на човека. Не съм против това един човек да бъде удовлетворен, щастлив и пълноценен. Не!!! Но!!! Това, което прави градът е че предоставя гибелни идеи на своите градски членове, които съсипват здравето им, отделят ги от Истинният Бог всячески и, поставяйки ги в центъра (уж!!!) на града, тези идеи и този път ги довежда до пълен крах - психически, здравен и духовен - те биват осъждани накрая за огненото езеро.
Ами че аз това и чета... така го разбирам така ти го казвам, ако мислиш, че лъжесвидетелствам умишлено поради някаква причина, ти казвам, че от така написаното от теб, аз разбирам че човек не може да живее в града и да е щастлив. Казваш едно "но" и вместо да продължиш какво имаш в предвид под това "но" обясняваш как и защо са осъдени. Развий си мисълта, ако съм те прекъснал и имаш да пишеш още по темата, добре извинявам се, пиши.

Щом се налага:
Quote
Quote from: Владо
1. - За какъв "знаменател" на хора говориш, че съм ги квалифицирал? Пак неоснователни нападки. Виж темата, конкретизирай и пиши спрямо постнат мой цитат, защото това което правиш е недобро - пишеш спрямо свое възприемане на мои постове. Попитай, конкретизирай, цитирай.

Quote from: Nikolay
Условностите които цитираш от словото не вървят с 3 !!! след тях.

Quote from: Владо
-1- ти си по принцип употребата на УСЛОВНО НАКЛОНЕНИЕ, или конкретно тук негодуваш против конкретиката му?

––
Quote
За начало запитай себе си къде си ти сега ?
Пак ще попитам, Ти къде живееш ?

Quote from: Владо
Поредното повдигнато обвинение без конкретизация. И тъй като НЕ живея в град ти си лъжесвидетел, като ме обвиняваш неоснователно че пиша двулично, поставяйки думите на Господаря относно двуличните, които говорят едно, а правят друго.

Питай, Николай, питай. Конкретизирай, не прибързвай с нападенията. Бъди мъдър. Търси истината ОТВЪД своите разбирания, хипотези и рамки.
Простоо... то свикнал съм да не ме слушат като говоря, ама да не ме четат ми идва малко нанагорно, ама живот, ще свиквам. Хубаво е, че не си в град, надявам се да се чувстваш по спокоен за себе си като си далеч от "Вавилон".

Quote from: Владо
Николай, ако бях поставил абзацът "превел глава пред съдбата си" в кавички ти щеше да имаш повод да ме обвиняваш,
Мислиш, че си седя и просто те обвинявам за това и онова ?

Да това имам в предвид, Давид не се разбунтува.


Quote from: Владо
Така написано от теб като че ли си против страданието по принцип.
Това пък как го реши...

Quote from: Владо
Относно страхът от Господа :
И като сравниш тези примери с това което написа в началото са едно и също ? И да това ми е идеята, като ще даваш пример, от Словото си е по-добрия избор.

Quote from: Владо
Така че най-вероятно Адам и Ева не са носели кожени дрехи тип "Prada", а върху им е била наметната топла кървава плът на убито невинно животно.
Тук познанията ми се изчерпват, ще замълча и ще запазя разбирането си по това което съм чел в Словото, струва ми се по-добре написано.


Quote from: Владо
Пак : не съм написал че "...грях и смърт влезнаха с ГРОХОТ в човешката история,..." е цитат от писанията. А относно "ГРОХОТА", Николай, можеш да се заслушаш тук :
С други думи си го украсил с думата "грохот" поради някаква причина ?

Quote from: Владо
1. дали чрез философията и културата на съвременният мегаполис вярващите стоят в Божията истина, или са подложени на изкушения и падения? Дали чрез философията и културата на съвременният мегаполис човекът (вярващ, или не) се приближава към Бог, или е заблуждаван в страстите си?
В малка или голяма степен, тези които сме отрасли в градовете, носим част от разбиранията на философията и културата на съвременния мегаполис, дали е добре или зле не знам. Дали вярващите стоят в Божията истина моделирани по този начин, зависи от конкретния човек, като цяло ние с теб трябва се опитваме, дори и да не не успяваме винаги. Макар, тези огромни постове от наша страна да не говорят в тази посока.
А дали човек живеещ в мегаполис се доближава до Бог или се заблуждава, написаното тук говори достатъчно:
Quote
Откровение 2:13. Зная, где живееш, там гдето е престолът на сатана; и държиш здраво името Ми, и не си се отрекъл от вярата в Мене, даже в дните на Моя верен свидетел Антипа, когото убиха между вас, гдето живее сатана.
Ако на това не вярваш, не знам на кое ще повярваш. Както казах по-горе, дали така е правилно или не, зависи много от обстоятелствата.

Quote from: Владо
2. говори ли се истинното учение днес по църквите, или не? Особено тези, които са разположени в мегаполисите - стоят ли в учението, или са се предали на блудство и нечестие?
Не знам, ти нали си ги обиколил всичките и знаеш по-добре, а ако не си защо го твърдиш. Аз мога да ти цитирам само това, ако мислиш, че не е валидно кажи ми за да знам, че бъркам:

Quote
3 "Господи, избиха пророците Ти, разкопаха олтарите Ти, и аз останах сам; но и моя живот искат да отнемат".   
4 Но що му казва божественият отговор? - "Оставил съм Си седем хиляди мъже, които не са преклонили коляно пред Ваала".   
5 Така и в сегашно време има остатък, избран по благодат.

Quote from: Владо
1. обръщам се към всеки, който смята себе си за вярващ...
2. нямаш основание да ме обвиняваш в никакво "целене"
Целене = лекуване
Ти лекуването на Вавилон с лекарства ли си го представяш ?
Говоренето или както ти му казваш "обръщането" към хората по този начин е точно с цел да ги излекуваш от Вавилонското вино. Надявам се сам виждаш как си противоречиш в две последователни изречения ...

Quote from: Владо
Нима искаш да съветваш вярващите да живеят сред мерзостите на Вавилон - посред "... жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица; ..."?
Това ли съветвам хората ? Да стоят във Вавилон ? Това къде го написах ?

Quote from: Владо
А нима има покаяние и утвърдена праведност днес в градовете? Има ли жители на някой град, които са се покаяли от греховете си и обърнали?
Не знам, надявам се, че има. Ако ти конкретно знаеш, че със сигурност няма никъде по света, кажи ми да имам и аз твоята увереност.

Quote from: Владо
Николай, ако иде съд от Бога върху даден нечестив град какво би задържало там един човек?
Това за книгата дори няма да го коментирам.
Иначе, ако човека знае, че иде съд върху този град то би било редно да се махне.

Quote
Quote from: Владо
1. за "църквата" е половината тема, защото аз така искам - аз съм отворил тази тема, аз така съм сметнал - нима това те наскърбява? Може би те касае лично и те дразни?

Виждаме заглавие "Градът и неговата идеология", второто изречение отива към "Църквата" не е ясно защо и по надолу даже не виждам да се уточнява. Ако си прекръстиш заглавието на темата  "Градът, Църквата и тяхната идеология" ще бъде доста по добре (това ако искаш).
Да дразни ме, заглавието казва едно, а текстът друго. Изкарваш църквата като едно от забавленията в града. Само не можах, да разбера всички събрания в световен мащаб ли имаш в предвид, че са Вавилонски.
А това, че темата си е твоя, не означава, че като пишеш нещо което не е правилно никой не трябва да те поправя - нали ? Също така се надявам, че не отиваш в посока "Аз... Аз.... Аз..."
Лошото е, че темата се разводнява и почвам да се чудя, дали има смисъл от тези огромни постове.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on February 04, 2013, 09:21:21 AM
Здравей, Николай.
Започваш така :
Ами не, не съм ядосан, това пък защо го реши ?
и свършваш така :
Да дразни ме, ....

 На кое от двете да вярвам? Отделно ще пиша и по другото.
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on February 04, 2013, 12:59:38 PM
Вие двамата го обърнахте на ЧАТ, защо не си размените скайповете, или си пишете на ЛС да си продължете този разговор между вас си, а да оставите форума за дискутиране на темите?
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Watchman on April 05, 2013, 16:21:41 PM
Разклонението от темата беше обособено в своя собствена тема (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=745.0).
Title: Re: Градът и неговата идеология
Post by: Владо on April 10, 2013, 11:06:22 AM
 Нека се върнем към основната идея на дискусията.