Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: johnny on October 16, 2007, 22:22:44 PM

Title: Демонология
Post by: johnny on October 16, 2007, 22:22:44 PM
Напоследък се засилва изучаването на демоните и на отделяното им внимание.
Какво се получава на практика?

Някои християни започват да "виждат" демони под път и над път.
И най често в братята си.
След като даден човек не може да изгони демон от явно обладан човек (както човекът от гробищата - Марко 5 глава) а постоянно "гони" демони от братя, които привидно нищо им няма, според мен става нещо съмнително.
Както знаем сатана е имитатор и ставащото напоследък е едно смесване на истинските с фалшивите неща.
Мога да предположа, че голяма част от "изгонванията" са по-скоро дяволски имитации, от колкото реална работа на Святия Дух.
А това че някой се гърчи на земята, повръща или каквото и друго да прави, не е никаква гаранция, че Бог работи чрез Святия си Дух и изгонва демони.

Според мен демон не може да обладае новороден човек, но може да го тормози външно.
Поради скрит грях, компромис с Истината или нещо друго.
Но не мисля, че е нужно някой да гони демона, защото просто човека трябва да се справи с проблема.

Вие какво мислите?
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on October 16, 2007, 22:37:33 PM
Да видим Библията какво мисли.

В Словото случаите на изгонване на нечисти духове са били все с хора, за които не се казва, че са имали Божия дух. Аз не съм виждал случай в Словото, където хора с Божия Дух имат и още един дух в себе си.

Трябва много внимателно да се "пипа" в тази материя, защото ако някой започне да казва на брата си, че има дух, който върши чрез него неща и този дух не е Святия Дух, то този, който заявява това трябва да е 100% сигурен, че твърдението му е от Бога. Всеки дух, който не изповядва Спасителя не е от Бога.

В противен случай става противник на Бога и може реално да стане това, което стана при Христос - фарисеите похулиха Святия Дух, който беше в Господ Исус Христос.

Когато Христос казваше на учениците "защото не знаете на какъв дух сте" (когато искаха да докарат огън от небето върху жителите на селото, където не ги приеха; забележете, че чудесата, които ставаха чрез ръцете на апостолите ставаха още преди те да имат Духа ВЪТРЕ В ТЯХ, но Той беше С ТЯХ).

Мнозина знаят повече за демони и за сатана, отколкото за Бога. Когато Бог изведе Израил от Египет той не ги заведе в обещаната земя първо, но ги заведе на Синайската планина, за да ги доведе "при СЕБЕ СИ". Той не започна да им говори колко трябва да знаят за египетските богове или за войската на фараон или да започне да им говори за страшните исполини в обещаната земя и да почнат да "изучават стратегията на врага", но БОГ ГИ ДОВЕДЕ ПРИ СЕБЕ СИ:
[Изход 19:4]
Вие видяхте що сторих на египтяните, а как носих вас на орлови крила и доведох ви при Себе Си.

Преди години бях на едно общо младежко събиране, където основната тема беше "да опознаем стратегията на врага". Момчето, което проповядваше изхождаше от поговорка на стар китайски пълководец, който е казал това за стратегията на врага и започваше да "гради" Библейски стихове около езическо твърдение. Библията не говори това. Трябва да дойдем ПЪРВО ПРИ БОГА.

Много хора са подмамени чрез тази древна китайска поговорка и имайки вид на мъдрост тръгват в посока, която е противоположна на това, което е Божията заповед.

Title: Re: Демонология
Post by: Josif on October 16, 2007, 23:09:33 PM
Преди 5-6 години темата беше наистина много актуална. Сега сякаш по-малко, но все още има хора останали с доста опасни разбирания посадени в тях. Самата идея Святия Дух да съжителства с някакъв демон е доста, доста богохулна. Проблема май започна от книга на Дерек Принс, който казваше, че Святия Дух живеел в духа ни, а пък демоните в душата ни..... направо без коментар! Книгата е за публично изгаряне, мисля че се казваше Прасета в хола и имаше дълги странци типове, подтипове и групи демони и демончета. Някои даже гонят дух на кафе!... или дух на привързаност от домашния си любимец. /това са истински случаи!/


Има една книга "Съвременни митове за сатана и духовното воюване", която ми направи много добро впечатление. По принип избягвам да рекламирам други книги освен Библията, но за хора интересуващи се от тези неща, книгата е интересна и показва измишлотините на съвременната демонология.

Което ме подсеща, че проблема започва именно от разбиранията за "духовно воюване". Хората цитиран Еф6 и незнам защо си представят разни молитви с виканици, нареждане, заповядване и глутници демони.
Там се обяснява духовното воюване и оръжията в това воюване. Да, "истината", "правдата", "благовестието", "вярата", "молитвата" не са материални неща, духовни са и затова воюването ни е духовно.. но често нещата се изопачават. Поне по мое мнение.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on October 16, 2007, 23:13:59 PM
Мисля, че темата за т.нар. "духовно воюване" трябва да я напишеш наистина като отделна тема, тъй като там има също съществени неща за писане.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on October 16, 2007, 23:58:21 PM
Тук основния проблем идва от факта, че липсва разбиране за това какво означава демонично обладаване. Библейската дума за "хванат от бяс" или "обладан от демон" е demonidzomai.

Тази дума означава, че демон е превзел нечии личностни функции и през тялото му се изразява демонът а не самия човек. Ние имаме дума за този тип хора, наричаме ги луди, медицинския термин е "шизофреници".

Това да се разбере дали някой човек е обладан от демон не е нужно да се използват дарби на разпознаване от Святия Дух, това е ясно за всички, дори за неновородените и светските, според писаното:

Maт. 4:24  ... и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели.

Хванатите от бяс бяха довеждани при Него. От кого? От народа. Как обикновения народ знаеше кой е обладан от демони? Явно е било очевидно, както е очевидно, че някой е болен, че е паралитик, че е епилептик, че е луд!

Втория голям проблем на това учение за изгонване на демони от християни и от смислени хора е че никъде в Новия Завет няма каквато ид а е било инструкция от апостолите или от Святия Дух да се изгонват демони от такива хора. Ако това е толкова важна практика, то как е възможно нито един случай, нито една инструкция  да няма записани в Писанията?

Нещо повече никой от апостолите нито самия Исус, не са предлагали изгонване на демони като решение на проблем със грях, страсти или недостатъци. Това което те предлагат като решение е наставление в Словото на Истината! Сам Исус каза:

Йоан 8:32  и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

Исус не каза изгонването на демоните ви ще ви направи свободни. Истината която бива приета със искреност, сериозност и вяра ще доведе до истинска свобода от грях и от властта на сатана. Защо? Защото преди всичко сатана е лъжец и на лъжата баща! Неговата власт и сила се състои в способността му да мами хората, вкарвайки ги във фалшива реалност, или с други думи в нереалност.

Ето защо всеки човек който е смислен и "със всичкия си" се намира в позицията да чуе Словото на Истината и да реагира адекватно. Онази група от хора обаче, които са demonizomai сиреч техния ум и воля превзети от демон, те не могат нито да разсъждават относно чутото Слово, нито да го разберат, нито да вземат решение относно него. Ето защо на тях им е необходима свъхестествена интервенция, за да бъде изгонен насилника, който връзва ума и волята му, и да се освободи личността на този човек да мисли и решава за себе си!
Характерен пример за това е обладания в генисаретската земя:

Maрк 5:15  И като дохождат при Исуса, виждат хванатия по-преди от бесове, в когото е бил легиона, че седи облечен и смислен; и убояха се.

Забележете, кое беше белега че е освободен - това че беше смислен! След което вече на човека може да бъде представено Словото на Истината и той да решава за себе си дали ще приеме или отхвърли.

И не случайно смелите "освободители" гонят демони от всякакви смислени хора, които под емоцията и мезмеризма на тази ерес започват да се държат неестествено, не са способни да освободят един наистина обладан човек, а именно някой луд. Това говори са липсата на автентична власт. Което за съжаление мога да кажа за себе си, че не ми е дадена тази власт, понеже не че не съм се "пробвал".

Иначе за другото "гонене" не само съм се пробвал, но дори и бях много "успешен" и от първа ръка съм виждал за какво става въпрос.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on October 17, 2007, 00:12:13 AM
Съгласен.
Title: Re: Демонология
Post by: Josif on October 17, 2007, 01:41:52 AM
И аз.
Title: Re: Демонология
Post by: johnny on October 17, 2007, 22:58:04 PM
Пред мен обаче все още стоят разни въпроси.

Нека изключим явленията породени от емоцията и масовата хипнозата (падания, ставания и прочие).
Остават обаче явления, които са чисто демонични. Например съм чувал за момиче, на което му гонят демони и то говори с мъжки глас и има нетипична за нея сила. За което се твърди, че била християнка.
Други казват, че са били кръстени в Святия Дух, но след това са им били изгонени демони. И разни такива примери, сигурно доста могат да се дадат.
Има два варианта.
Или дадения човек не е истински християнин или поради определени условия демон може да се прояви чрез този християнин. Не говорим за пълно обладаване, а по-скоро за моментно (примерно докато трае процедурата). Но пък не виждам как Бог ще допусне това да се случи на някой новороден и търсещ човек.
В тази връзка възможно ли е демон да притеснява някого, поради допуснат компромис, проклятие някакво или грях?
Има много искрени вярващи, които са повърхностни, нямат разбиране и са моделирани да мислят по определен начин.
Може ли в незнанието си да бъдат използвани за дяволското шоу?
Ето Watchman казва, че е бил "успешен" в "гоненето". Но тогава е нямал това знание, което има сега.

Изобщо с какви хора дявола си прави сценките?
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on October 18, 2007, 00:08:58 AM
Исус веднъж каза думите "да бъде според вярата ти". Вярата в лъжа произвежда лъжа и лъжливи проявления. Демоните винаги работят и съдействат за разпространение на лъжата потвърждавайки я със "знамения и чудеса."

Църквите днес са едни паднали скинии, в които владее вавилоснския дух. В тях може да има Божии хора, но обстановката и проявленията могат да нямат нищо общо с Бога, според записаното:

Откр.18:2-4  Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великия Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица;
защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош.
И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;


Каква ли е била тази обстановка в която една църква е "жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица"? Какви ли са проявленията там? При все това вътре има Божии хора, които са там гледат и участват повече или по-малко във целия цирк.

Нека не се заблуждаваме - в степента в която сме измамени и вярваме в лъжа ние можем да бъдем употребени от дявола! Аз самия не само съм мамил себе си, но и съм бил инструмент в маменето на други хора, които са мислили, че са получавали освобождение, и самите те също са били Богобоязливи хора. И да имаше проявления - вярващи жени крещяха, падаха на земята, кашляха, и... свидетелстваха за освобождение, облекчение, подобрение и прочие. Но в крайна сметка всичко е била една лъжа една илюзия, от която ако имаме искренност и изпитваме всичко, с Божията благодат ще изтрезнеем.

Ако искате ще ви разкажа по-подробно. Всичко започна за съжаление от мен самия. На едно домашно събрание дойде една християнка и искаше да се молим за кръщение в Святия Дух. Ние се молихме, но по време на молитвата тя започна да се дърпа и да бяга и изкочи на балкона като тапа. Явно поведението и не беше нормално, явно имаше напрежение върху нея, което аз реших, че е демонично. И най-вероятно е било демонично, но това, което не съм разбирал тогава е че е било външно. По него време бях под влияние на тези книжки и учения и си казах ами това е демон, трябва да се гони. Да обаче никога не бях гонил демон, и не знаех какво да правя. Ама не трябваше и да бягам от отговорност. Молих се Боже какво да правя? Как да го изгоня, от къде да знам какъв демон е този? После реших, че това е демон на гордост и я посочих с пръст и еднократно, но строго казах 'В името на Исус - демон на гордост, ИЗЛЕЗ от нея!" И това беше. Жената се укроти и спря да се дърпа.

В следствие на това ние много се въодушевихме на тази тема, почнахме да четем повече книжки и да практикуваме. Стана така че всяко събрание 70% от времето преминаваше в гонене на нещо от някого или от всички. Другите станаха по въодушевлени от мен, дори един християнин взе да си гони ( от себе си)  "демон на въодушевление от гонене на демони" Това вече беше твърде много за мен! Понеже несмислието на цялата работа беше повече от очевидна. На всяко събрание се гонеха демони дето бяха изгонени на предното, защото виждаш ли се били върнали. Междувременно бяха влязли и някои нови. Иначе ровехме до десето коляно "корени" и гонехме де що демон можеше да ни дойде на ум свързан с тези корени.

Инаше един брат който посещаваше събранието който се възпротиви и даде аргументи подобни на изложените от мен по-горе. Ние се възпротивихме остро, особено аз. С времето обаче като виждах какво става аз все повече се замислях над аргументите му и виждах, че са верни. В един момент трябваше да взема решение. "Гоненето на демони" доведе и други проблеми в събранието и след една агонизираща нощ в размишление и молитва аз взех решение да прекратя всичко това, поне доколкото зависеше от мен. Понеже събранията бяха в моя дом, аз застанах и казах, че повече моя дом няма да бъде място за това безумие. Посъветвах ги с пълна сериозност да спрат с тези практики и с посоката в която всичко това води и да не продължават да се събират другаде докато не се отърсят от тези лъжи и посока.

Те го приеха все едно съм отпаднал, затънал потънал и прочие. Това беше голямо изпитание за мен, аз обичах тези хора, но трябваше да скъсам с тях. До ден днешен имам товар в сърцето си за тях. Те повече или по-малко вече не са в тези неща, защото и те са видели, че резултат няма нито има смисъл от това измислено гонене.

Това е накратко моята история. Всички тези неща ме научиха да бъда много по-внимателен и да изпитвам много по-сериозно. Преминал съм почти през всякаква форма на "харизматично безумие" защото в онзи период бях нещо като духовен авантюрист опитвайки едва ли не от всичко, което се лансираше по църквите. Днес не съжалявам за този опит защото най-малкото мога да разбера по-добре от други тези хора и да бъда в позиция да им помогна.
Title: Re: Демонология
Post by: Josif on October 18, 2007, 02:10:44 AM
Много полезно, благодаря ти, че го сподели.
Title: Re: Демонология
Post by: humble_meekly on October 18, 2007, 05:53:27 AM
На всяко събрание се гонеха демони дето бяха изгонени на предното, защото виждаш ли се били върнали.

Че няма емотики да се засмея.Прочетох от до темата и определено,някой демон си играе с мен.Не го знам какъв е що е и за какво се бие,но определено е много нахален и не ме остава намира.Вече знам,че не може да се всели в мен,но определено има някакъв контрол в/у мен.Мога да кажа,че съм се ДЕМОНИЗИРАЛ и със сигурност не е нещо с което се хваля.Общо взето,няма оправия,казвам го от многото битки дето съм водил и все падам още по-надолу.Искам да засегна още един аспект.СТава въпрос за храната.Преди година две гледах да се храня разумно,да не прекалявам и сладко почти да не ям.От тогава насам почнах да ям всякакви боклуци и не съм преставал да се тъпча.Честно казано преди да започне това бях определено повече с всичкия си.Това отвори вратички за демоните и постояно съм атакувам по тази схема.Всъщност аз постояно съм дрогиран.Храната е като дрога и мога да кажа,че не съм с всичкия си и ставам все по-зле.Дори когато правя някакви нищожни опити леко просто да се надигна от целия тоя мрак със Слово и молитва,веднага бивам атакуван от животински глад и отново се превръщам в зомби.Ходещо зомби контролирано от демони.Каква ужасяваща картинка съм.Това може да е моето представяне в форума всъщност,ама съм избрал грешния раздел.
Title: Re: Демонология
Post by: johnny on October 18, 2007, 09:15:02 AM
Благодаря Watchman.
Сигурно още много можеш да разкажеш, но и това е достатъчно.
След казаното, ти ми потвърди това, което казах в първия пост.
А именно, че християнина може да бъде тормозен външно при определени условия, но не и обладан.
Следователно не трябва гонене на демони, а порастване в Истината и разпъване на плътта.


humble_meekly, прощавай, но не те разбрах. Шегуваш ли се сега или говориш сериозно?
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on October 18, 2007, 11:15:03 AM
Quote
Следователно не трябва гонене на демони, а порастване в Истината и разпъване на плътта.

Това което трябва е нещо доста пропускано и неразбирано, а именно обновяване на ума. Обновяването на ума в истината води до трайна свобода.

humble_meekly не се шегува, но той е типичен пример за човек, който знае нещо, но умът му не е обновен в него. Сиреч знае, че начина му на хранане го убива и разрушава, но мисленето му не е повлияно от това знание, а все още се влияе от стари навици и модели на мислене.

В Библията Сатана е наречен Веелзевул (Ваалзебуб) - това буквално от еврейски означава "господаря на мухите". Демоните са като мухи. Мухата отива и каца на всяко място където има мръсотия и се храни от нея. Знаете как мухите обичат да се събират около изпражнения и да кацат върху тях. По същия начин когато има мръсотия в нашите мисли и желания и лъжи в нашите убеждения, това привлича демоните и ние можем да преживеем демоничен тормоз. Това обаче не е демонизиране, нито обладаване. Ето пример за демоничен тормоз от Писанията:

1Царе 16:14  А Господният Дух беше се оттеглил от Саула, и зъл дух от Господа го смущаваше.


Саул беше смущаван и тормозен от зъл дух. Това не означаваше, че беше обладан. Което се вижда и ясно от развитието на тази история:

1Царе 16:23  И когато злият дух от Бога беше на Саула, Давид вземаше арфата и свиреше с ръката си; тогава Саул се освежаваше и ставаше му добре, и злият дух се оттеглюваше от него.

Злия дух идваше на Саул, точно както мухата каца на някого. Не се казва, че бил В Саул, или че излизаше ИЗ него, а че се оттегляше ОТ него. Т.е това е една външна атака, която няма нищо общо с обладаване на волята и ума, но все пак ефекта от нея беше доста мощен:

1Царе 18:10  И на следния ден зъл дух от Бога нападна Саула, и той лудееше всред къщата си; и Давид свиреше с ръката си, както всеки ден, а Саул държеше копието си в ръка.

Ефекта на тормозенето от демон може да бъде почти като обладаването, сиреч човек се държи като луд и лудее. Този стих също доказва, че щом като външен тормоз от демон може да доведе чоек до временна лудост, то е явно че обладаването води до трайна лудост.

Решението което Саул имаше бяха хваленията на Давид, които носеха Божието присъствие и демона се оттегляше. Ако ние търсим Божието присъствие със благодарно и отдаващо слава сърце, ние ще сме постоянно свободни от демоничен тормоз, и като обновяваме ума си в Истината - такъв тормоз няма да има повод да се върне никога повече.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on October 18, 2007, 11:53:08 AM
Добро.
Title: Re: Демонология
Post by: tmj70 on October 20, 2007, 20:22:19 PM
Здравейте,на всички!Напълно съм съгласен с това,което се пише за тази тема.Но имам един въпрос.Всички ние виждаме какво става по нашите църкви,виждаме заблудите,виждаме манипулациите които водещите фигури извършват върху вярващите хора(особено когато стане въпрос за пари),виждаме неправилните неща,и какво от това?Дето има една приказка,"кучетата си лаят,кервана си върви".Дайте някакво предложение какво можем да направим,когато виждаме тази заблуда да се разпространява сред Християните.Това "гонене" на демони се е разпространило в цялата ни страна.Дори някои си имат вече и такова служение, но те не гонят демони от наистина нуждаещите се,а от своите братя и сестри.На мен ми се струва,че тези имат нужда от освобождение от заблуда-" Лекарю, изцери себе си". И така,мисля,че на всички им стана ясен моя въпрос,и той е-какво правим?
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on October 20, 2007, 21:29:17 PM
Здравей tmj, създаването на този форум, където може спокойно и задълбочено да се дискутират въпросите на вярата и където Библията е основа на дискусиите е едно от нещата, които правим.

Разбира се това далеч не е достатъчно, но с помоща на форума може да се създаде братско общение и връзки със светии в цяла България с които заедно да порастваме във вярата и да даваме пример, да бъдем светлина и сол сред останалите. Ако Бог даде благодат да се създаде реална среда, където другите могат да дойдат и преживеят реалностите на вярата и на Христовото тяло и по този начин да изтрезнеят от заблудите на лукавия.

Нека не забравяме, че това, което става по църквите на статуквото е единственото което повечето хора са виждали и те имат нужда да видят нещо истинско и реално, за да могат да преосмислят своето стоене.

С други думи - личния пример е най-доброто което можем да дадем на заблудените овце изсред братята ни, не просто индивидуално, но много повече като тяло. Това е решението в което аз вярвам и за което работя. Пътя е дълъг и работата е много.
Title: Re: Демонология
Post by: VPP on November 24, 2007, 12:16:12 PM
Искам да се включа в тази дискусия защото виждам че или някой хора нямат никакъв опит или ги е страх че когато се молят нищо не се случва. Първо да отговоря на tmj70. Не излизай срещу нещо което не познаваш. Защото сам не знаеш дали е от Бог или не! Не хули неща които неразбираш и служения с които не си се срещал. Това го казвам като грижа за теб! Относно демоните, злите духове, и т.н. първо трябва да си добре запознат второ трябва Бог да те е водил в различни области на освобождение и тогава да приказваш. Питам, човек който е кръстен със Святия Дух на Бог може ли да съгрешава. НЕ! Какво става когато човек стои във грях Святия Дух на Бог живее ли във Него? Библията ни казва, че няма нищо общо светлината с тъмнината. Ако живота ти е тъмнина, имам в предвид - Гал. 5:19 "А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие, идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления,  зависти, пиянства, пирувания и тям подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство." Не е ли отворена врата това към пътя на тъмнината. Библията ни казва 1Ин. 3:8 "Който върши грях, от дявола е; защото дяволът отначало съгрешава. Затова се яви Божият Син, да съсипе делата на дявола." Погледнете хората в църква които вършат умишлен грях Светии ли трябва да ги наречем, след като словото ни казва обратното! Не станахме ли милосърдни към греха и човешката природа! За какво се яви на тая земя Исус само да спаси човечеството! Не вярвам ако беше така всички щяха днес да бъдат спасени. по - скоро за да разруши делата на дявола. Бог ме постави в такива ситуации в които никога не съм си и представял че мога да видя. Думите ми са подкрепени със ежедневна практика а не думи лишени от сила. Свидете ли сме на това че има хора в църкви които си мислят че са християни и там се крие целият проблем. Никога не гоня демони там където няма. Но не аз разпознавам демоните а те разпознават Божия Ду във мен. Това е библейско. За уверения на тия които пишат от собствените си размишления ще кажа гонил съм демони и от луди и днес те са свободни за слава на Бог. Така че вместо да се чудите има ли демони в християни или не по добре освободете вързаните и пуснете на свобода угнетените от дявола. Ако това не е във вашата сила повикайте някой който ще ви помогне и научи. Дните са последни и ние трябва да проповядваме живото слово а не догми. Не съм проповедник на демони а на царството. Правете разлика в църква между християни и лъжехристияни. Вижте живота им и ако не отговаря на Божият стандарт по добре ги изобличете за да стигнат до покаяние и да познаят истината. Бог да ви благослови.

 
Title: Re: Демонология
Post by: small axe on November 24, 2007, 20:46:02 PM
"Затова се яви Божият Син, да съсипе делата на дявола"
Да , затова се яви Божият Син!!!И Той го стори , съсипа ги!
Един истински смисъл - те са съсипани , унищожени .Победата на кръста  , триумфът на този кръст , това е изумително!!
В друг смисъл дяволът все още действа и делата му са явни , ние ги виждаме наоколо.Аз мисля че всеки светия воюва на страната на Божия Син , както Бог е дал на всеки , според силата и вярата.
Целта на Павел беше разпространението на благовестието.Това беше прицелната му точка , като гонеше наградата на горното от Бога призвание.Бог дойде да спаси погиналото.Ако трябва да  наблягаме на нещо , нека е по скоро на спасението .
Но ако изцеляваш и гониш демони ..... заради спасението , любовта и прославата на Исус в тези нещастни хора  тогава дерзай!!!
Поздрав!
Title: Re: Демонология
Post by: VPP on November 25, 2007, 16:58:16 PM
small axe - Аз ли съм с грешно впечатление или наистина ми говориш сърдито. Нали всеки може да си каже мнението. Затова е форум. Ако е агитка да спра да пиша. Случайно попаднах в този форум и ми направи хубаво впечатление че хората са в братско отношение. Казах две неща които мисля и вече двама ми се нахвърлиха като враг. Врагът е дявола не аз! Аз също искам всички да се спасят. Дал съм живота си за това. Не ме познаваш момче за да ми говориш по този начин. Съжалявам.
Една важна подробност - АЗ НЕ ИЗЦЕЛЯВАМ НИТО ГОНЯ ДЕМОНИ НИТО СПАСЯВАМ ТОВА ПРАВИ ДУХЪТ НА БОГ КОЙТО ЖИВЕЕ В МЕН.
Title: Re: Демонология
Post by: small axe on November 26, 2007, 23:51:10 PM
Хм!Много странно.Нито съм искал да те нападам , нито ти говоря сърдито.Честно го казвам.Дори напротив!Ти иначе как разбираш думата дерзай??
Прочети пак поста ми , той изобщо не е негативен.Това че имам резерви към гоненето на демони/ въпреки че не го отричам защото Бог е суверен/ итн. е разбираемо с оглед на измамниците и мошениците в наши дни , спекулиращи с Божието слово и изкривяващи писанията , но аз никъде не твърдя че ти си такъв , та аз не те познавам , как бих могъл да твърдя такова нещо.
Прочети ми пак поста.
Title: Re: Демонология
Post by: VPP on November 27, 2007, 08:23:49 AM
Както искаш така го разбирай, можем да го наречем и подигравателен дух. Няма значение от името му. Така или иначе бях във този форум съвсем за малко и целта ми беше да проверя сърцата на хората в него а не толкова правотата. Винаги го правя преди да нарека някой мой приятел. Изпитвам духовете! Едно нещо не намерих за жалост и то беше любов за която дори и не говорите а камоли да изграждате в себе си. Не забравяйте Бог е любов! Всичко друго ще отпадне дори дарбите които са ни дадено от Него, и накрая ще се види кой колко е обичал. Какво всъщност има в сърцето си! Това е нещо важно! Не обвинявам никого във нищо и нямам тази цел. Казвам това което мисля и то без да се крия зад друго име. Още нещо братя ако сте истинни запознайте се със истинските си имена и се насърчавайте да се обичате един друг а не да променяте света със човешки философии. Говоря само към тези с които имах някакъв спаринг. Понеже това не беше разговор. Говорих с един от хората в този форум лично и не скрих нищо от това което казвам и сега. Знам кои сте и ми е болно за вас. Той ще ви каже ако иска кой съм аз и дали съм такъв за какъвто ме взеха някой от вас. Там е другата причина за вашето несмислено говорене. Не можете да разпознавате духовете. Защо? Защото не го вярвате! Кой дух е от Бог и кой не е! За да стане това трябва първо човек да копнее за духовните дарби. За тази цел пък трябва да се изпълва със Святия Дух. Колко от вас го правят всеки ден! Това не е упрек а въпрос. Колко от вас четат библия всеки ден? Колко от вас се молят на езици всеки ден? Поне за някой знам че и езиците ще отхвърлят! Молите ли се тогава за страдашия свят. Имате ли състрадателно сърце такова каквото беше във Исус. Колко време отделяте за това. Давате ли според както ви говори Бог или си измивате съвестта като казвате - Трябва да давам само тогава и там където Бог ми говори. Как ще ти говори Бог като сърцето ти е вързано във финансите! Имате ли общение за което толкова претендирате. Или само си чатите и се гъделичкате със словото като нападате светиите и се подигравате със Божия святост. Аз съм сигурен че ако вие се съберете на едно място и започнете да си говорите в една стая за три седмици ще се изпокарате и няма да може и да се погледнете после! Това ще стане от скритото лицемерие което е заровено зад красиви думи. Колко от вас претендират че са християни а не са благовествали и на една душа да се спаси! Или трябва да бъдете пратени първо! Задайте си въпроса -  Колко обичм Исус! Всичко останало няма да има значение! Мт. 23:13 Но горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото затваряте небесното царство пред човеците, понеже сами вие не влизате, нито влизащите оставяте да влязат. Искате освобождаващо слово аз заставам зад всяка дума която съм казъл - www.vasilpetrov.org Е няма повече да ви досаждам на божиите хора които са попаднали по една или друга причина в този форум ще кажа простете ми за държанието, но трябваше да разбутам духовете. Повярвайте ми ще се моля здраво! А на лицемерите ще кажа и то не аз а Господ Исус - Мт. 4:16 Людете, които седяха в тъмнина. Видяха голяма светлина
И на ония, които седяха в страната на мрачната сянка,
На тях изгря светлина". От тогава Исус започна да проповядва, казвайки: Покайте се, защото наближи небесното царство. Успех!
Title: Re: Демонология
Post by: johnny on November 27, 2007, 11:51:54 AM
Говорих с един от хората в този форум лично и не скрих нищо от това което казвам и сега. Знам кои сте и ми е болно за вас. Той ще ви каже ако иска кой съм аз и дали съм такъв за какъвто ме взеха някой от вас.

Боя се, че хората правилно прецениха и ако тръгна да разказвам неща от първа ръка, това изобщо няма да е в полза на vpp.
Разумните ще разберат само от изказванията, що за човек е vpp. Няма нужда от конкретизиране.
Title: Re: Демонология
Post by: Gerard on November 27, 2007, 12:54:51 PM
Не бях виждал такова нещо, как може да вземеш на сериозно човек който се опитва да противопостави едно и също нещо?!

"Давате ли според както ви говори Бог или си измивате съвестта като казвате - Трябва да давам само тогава и там където Бог ми говори."

Някой може ли да ми обясни каква е разликата между "според както ви говори Бог" и "там където Бог ми говори"? Защо второто се счита за измиване на нечиста съвест при условие че е еднакво на първото по смисъл? Що за абсурди?!
Title: Re: Демонология
Post by: small axe on November 27, 2007, 15:53:09 PM
VPP , казваш че изпитваш духовете .Четох си поста отново и отново и се замислих над себе си , какво исках да ти кажа в моя пост по горе , не мисля че се подигравам ама ни най малко , дори напротив , подхождам съвсем сериозно и искренно към думите ти , защото  е добре да се довериш на някой който се нарича - брат , докато не стане така че той докаже обратното.
За мен , ти си брат в Христос. Едно ще ти кажа , ако разпознаваш духовете , то ти не ще бъркаш.В моя пост , няма НИЩО подигравателно , така че се моли Господ да ти даде НАИСТИНА тази дарба , и да унищожи в нас всяка гордост.Явно доста народ те напада и се защитаваш , дори от там откъдето не трябва .
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on November 27, 2007, 20:11:38 PM
VPP нямаше доблестта да отговори в оригиналната тема (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=111.msg583#new), където неговата истинност, чест и достойнство са поставени на везните.

Вместо това пуска недомлъвки в друга тема, което не само е проявление на непочтеност, но и на страхливост! В същото време като мантра продължава да повтаря, че щял да застане зад всяка своя дума (и междувременно използвайки случая - рекламира сайта си, или може би според него да си даде адреса на сайта означава да застане зад всяка своя дума?), а на практика напълно отказва да застане зад думите си, които бяха разобличени в оригиналната тема (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=111.msg583#new)!

Освен абсурдните твърдения характерни за умопомрачено съзнание, които изобличи Girard, той продължава да обвинява хората, които дискутират ясно, логично и открито по Библията, продължавайки да повтаря мантрите си за финансите, човешки философии, и даже сега имаме нов термин "гъделичкане със словото".

Или с други думи да се изобличи ереста, която VPP проповядва и от която се възползва е "гъделичкане със словото", а да проповядва ереси с които да ограбва християните за лична облага е нещо за което той категорично отказва да отговаря.

И не знам small axe на какво основание считаш че VPP бил брат. Понеже за да е брат някой трябва да е роден от Бога! Ако човек е роден от Бога, Той ще обича Словото на Истината, и ще бъде внимателен да не говори глупости, но дори да каже глупост, ще се смири и покае когато бъде изобличен според Словото.

Вместо това VPP действа като измамник, опитвайки се да прикрие непочтеността си със лозунги, без да обръща внимание на темата, аргументите, въпросите и конкретното изобличение. Никой Христов ученик не би постъпил така, дори и да е младенец във вярата и все още плътски. Обаче схемата "мижай да те лъжем" по която работи VPP не може да мине сред будни християни, които внимават на Словото и реалността. А още и очакват човек да отговаря за онова, което твърди.

Ние му дадохме шанс след шанс да се осъзнае и да защити честта си. Вместо да се препаше като мъж и да отговаря на въпросите произлизащи от собствените му твърдения, той подхвърля реплики от една тема към друга и се опитва да се изнесе по терлички. В същото време в частност твърди че сме хлапета, които щял да скъса на по-дълбоки теми, а той самия на два преки въпроса не можа да отговори и бяга от логиката на дискусията в оригиналната тема (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=111.msg583).

Подобно поведение не подобава дори на един що годе честен светски човек, камо ли на християнин, а да не говорим за проповедник! Ето защо VPP доказа себе си като измамник и лъже християнин, поради, което ще бъде и позорно изгонен от този форум и направен пример за останалите лъжехристи, които биха демонстрирали подобна несмисленост.

Надяваме се и се молим за Божията милост да напомня на VPP непрестанно срама и позора и изобличението които преживя на това място, за да може това напомняне като чук да удря по окаменялото му сърце докато пропука и разтроши скалата, за да се опомни и потърси спасително покаяние. Ако и след като това се случи той ще бъде добре дошъл при нас.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 06, 2008, 20:30:28 PM
Здрвейте, колкото и да не ви се вярва но има демонична опресия върну християните.Това означава натиск  в областа на душата и тялото без духа.Разбирасе немога да не се съгйася
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 06, 2008, 20:45:43 PM
Здрвейте.Прочетох разсъжденията ви  относно демонолодията и искам да изразя своето мнение.Наистена може християнин да бъде опресиран в душа итяло без духа.Дори аз бих казал нещо по вече че на всеки новороден веднада трябва да се послужи с освобождение.   Може би в този момент някой ми се ядосва но нека да не действаме  емоционално защото емоциите не са добър съветник на християнина. Има наследствени проклятия които деистват, има самонанесени проклятия иоще много други.Ако проявите интерес ще ги обясня.  Например в старият завет има изречено проклятие което е имало сила 3000 г.
Title: Re: Демонология
Post by: small axe on January 06, 2008, 22:29:17 PM
Аз лично нямам никакъв интерес , към тези проклятия за които става въпрос.Защо? Не за друго , ами защото от тези неща няма полза. Фокусът на Словото не е това , а и в Него не става въпрос за такива проклятия и обсебване на вялващи и тн. , както се мъчат някой да изкарат.

Прави ми  впечатление голямата толерантност към разни лъжеучители и тн. пророци /като Бени Хин/ , ако един пророк има несбъднали се пророчества , той не е пророк.Словото казва да не се страхуваме или слушаме такъв човек.

Обсебени от демони и духове вярващи в Писанието аз не съм забелязвал.
Title: Re: Демонология
Post by: Joyssie on January 07, 2008, 09:31:44 AM
Quote from: small axe
Словото казва да не се страхуваме или слушаме такъв човек.

Ми то не точно страхуват (аз лично не се страхувам от Бени Хин ;) ).
Но толкова много (хиляди) заблудени овци има по събранията им, като хипнотизирани. "Нормален" човек не би имал такова хипнотизиращо влияние към такива големи тълпи.

Или хората са много повърхности и оглупели (не критикувам интелигентността на американците), или са лесно податливи на тъмни сили.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 07, 2008, 11:26:54 AM
Когато Писанието казва "да не се боиш (страхуваш)" от такъв пророк, това означава - да нямаш никакъв респект към думите му, защото те не са от Бога и Бог не го е пратил. Това се има предвид.
Title: Re: Демонология
Post by: Joyssie on January 07, 2008, 13:59:37 PM
Да, всъщност прав си.
Благодаря.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 10, 2008, 09:46:00 AM
Има няколко проблема, които според мене са останали незасегнати. Първото, което се сещам е как Сатана изпълни сърцето на един християнин в Деяния? После, след като дарбите на Святия Дух са за полза на нас повярвалите, то какъв е смисълът да има дар разпознаване на духове... Трето, така обвиняваме всички християни, които имат засвидетелствано от други хора да го наречем духовно преживяване, че са имали преживяване с лукавия. Четвърто, сам Господ изгонвал демони, за което винаги бил укоряван, че го прави чрез Сатана. Да не се окажем и ние в положението на тези религиозни хора? Пето, когато Саул не се покорил на Божия заповед, дошъл зъл дух от Бога да го измъчва. Шесто, много пророци получили зъл дух от Бога в историята с израилския цар и пророк Михей.   
Title: Re: Демонология
Post by: mak on January 10, 2008, 11:10:11 AM
prezvitera, като първо добре дошъл във форума.

Нахвърлил си шест случая и за всеки си дал по едно до две изречения.  В този вид, нито се вижда ясно какво искаш да кажеш, нито дали това е отговор към някой друг коментар от темата. В случай че коментара ти е като отговор на някое предишно мнение, добре ще е цитираш това мнение за да бъде по-ясно. Съгласен ли си, не си ли съгласен с това което се е казало до сега (ти се включваш на третата страница), с кое не си съгласен, защо не си итн.

Би ли взел всеки от случаите отделно и подробно да опишеш и да дадеш въведение, развитие и заключение на поставеното ти твърдение, за да се знае какво имаш предвид и да може да се получи разумна дискусия.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 10, 2008, 13:15:38 PM
prezvitera, не всички от случаите за които говориш са били пряко дискутирани в темата, но това, което е било изяснено по темата до момента покрива всички тези случаи. Все пак аз ще разгледам един по един твоите доводи.

Quote
Първото, което се сещам е как Сатана изпълни сърцето на един християнин в Деяния?

Вероятно имаш предвид този случай:

ДА 5:1  А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот,
ДА 5:2  и задържа нещо от цената, със знанието и на жена си и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.
ДА 5:3  А Петър, рече: Анание, защо изпълни Сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?
ДА 5:4  Додето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се не бяха ли патите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.
ДА 5:5  И Анания, като слушаше тия думи, падна и издъхна; и голям страх обзе всички, които чуха това.


По-рано в темата ние изяснихме, че Библейския запис за хора обладани от демони имащи нужда от освобождение свидетелства, че тези хора са били в такова състояние, че е било ясно за всички, и за обикновените хора и дори за езичниците, че те са обладани от демон. С други думи те са били в състояние, за което днес ние наричаме такива хора - луди. Доказателства за това са приведени по-рано в темата и могат да се прочетат.

В случая с Анания и Сапфира ние виждаме, че те взимат решение съвсем съзнателно, целенасочено и със съвсем конкретно и добре пресметнато намерение. А именно - да си придобият име и слава, като големи дарители сред християните, без да дадат всичките пари мамейки апостолите и с това считайки че Святия Дух, който е в тях може да бъде измамен.

Първо аз не знам дали човек, който мисли и разсъждава по този начин може да бъде наречен християнин, сиреч Христов ученик. Исус постави много сериозни изисквания за да бъде един човек ученик (а учениците бяха наречени християни) за да може един Христов ученик да мисли и постъпва по начина по който Анания и Сапфира мислиха и постъпиха. Ето защо Библията не нарича Анания християнин или ученик, а го нарича "някой си човек".

Докато в други случай Писанието ясно нарича определени хора ученици, като например да вземе други случай от самата книга Деяния:

ДА 9:10  А в Дамаск имаше един ученик на име Анания; и Господ му рече във видение; Анание! А той рече; Ето ме, Господи.

ДА 16:1  После пристигна и в Дервия и Листра; и, ето, там имаше един ученик на име Тимотей, син на една повярвала еврейка, а чийто баща беше грък.


Прави впечатление, разликата на това как тези хора по-горе са наречени "един ученик" а Анания беше наречен "някой си човек". Святия Дух не може да го определи като ученик и християнин. Ето защо това, че ти го наричаш християнин е твое предположение, а Писанието не свидетелства, че той е бил наистина християнин и Христов ученик, нито го нарича такъв.

Но нека да продължим да разглеждаме този случай, защото той има да каже още по-темата. До тук видяхме, че първото ти предположение във връзка с този случай не е вярно. Второто ти предположение е че думите "изпълни Сатана сърцето ти" означават обладан от Сатана. Думата обладан или deamon possessed предполага, че волята и ума на даден човек са под контрола на демона, ето защо човека не е смислен, не е "на себе си" и прави не онова, което той иска, а това, което демона иска. Затова и лудите се държат по ненормален начин. И е ясно, че човек не може лично да бъде обвиняван за това, което е извършил в такова състояние. Дори светския закон разпознава този факт и хората, които са "невменяеми" не биват подвеждани под наказателна отговорност, защото дори света разбира, че лудите не могат да носят отговорност за действията си, понеже те не са дело на свободната им воля.

Тук обаче виждаме, че Анания и Сапфира понесоха пълна отговорност за действията си, което означава, че не са действали под контрола на Сатана, но вместо това са действали в пълно съгласие със мисленето и ценностната система на Сатана. Именно това означават думите "изпълни Сатана сърцето ти". те се изпълниха с мъдростта на Сатана, със начина му на мислене, с неговите желания, но направиха това съзнателно, а не в състояние на обладаване. Ето защо можеха да понесат пълна отговорност за действията си.

Нещо повече, ако проблема на Анания и Сапфира беше, че са "обладани от Сатана" то защо просто Петър не изгони Сатана от сърцата им и да спаси душите им? Случая обаче не беше такъв. Те съзнателно се бяха съгласили със Сатана и се бяха изпълнили с неговата гордост и мъдрост и понесоха в пълна мярка следствието от действията си.

Quote
После, след като дарбите на Святия Дух са за полза на нас повярвалите, то какъв е смисълът да има дар разпознаване на духове...

Предния случай показва едно директно приложение на дарбата за разпознаване на духове. Петър разпозна на какъв дух беше Анания, разпозна замислената измама и смъмри измамника. Винаги е имало и ще има измамници сред Божиите хора, вълци в овчи кожи, които ние трябва да разпознаем и рзобличим. Ето защо Бог е дал тази дарба да действа в тялото. Няма свидетелство в Библията тя да е насочена към изгонване на демони. Напротив при изгонването на демони - какво свидетелства Писанието? Ако човека е глух и ням - му беше изгоден "глух и ням" дух, ако е предсказва - "предсказвателен" дух. Колко разпознаване е нужно за да разбереш, че духа зад глухотата и неспособността да се говори се позовава като "глух и ням" дух?

Спомням си и за случая за човека с легиона. Исус го попита - "как ти е името". Интересно, че Исус ако е знаел предварително, че демоните са много - защо го попита в единствено число - как ти е името? Също така всички демони които бяха в този човек имаха общо нарицателно име - "легион" - което не е конкретно име или функция на кой да е от демоните, но това не попречи те да бъдат изгонени от човека.

Но да се върнем на дарбата. Освен разпознаване на измамници и лъжехристи, тази дарба може да служи и за разпознаване на положителни прояви от Святия Дух, което да послужи за утвърждаване на светиите и изграждане на тялото.

При всички случаи, нямаме НИТО ЕДНО свидетелство в Писанията тази дарба да е била използвана за гонене да демони от християни. Нещо повече, няма НИТО ЕДНО свидетелство въобще да са гонени демони от Християни в Новия Завет или да е решаван проблем с грях или с характера чрез изгонване на демони. Не е ли така?

Quote
Трето, така обвиняваме всички християни, които имат засвидетелствано от други хора да го наречем духовно преживяване, че са имали преживяване с лукавия.

В някои от случаите може да се каже, че хората които свидетелстват за "драматично освобождение" са имали преживяване с дявола. Някои от тези хора може да са християни точно толкова колкото и Анания и Сапфира са били. Ходили са на църква, но сърцата им никога не са били покаяни и обърнати към правдата. Но далеч не можем да кажем, че всички подобни "преживявания" са свързани с демонична активност.

Когато децата си играят на чичо доктор или на майка с дете или всякакви други игри наподобяващи реалния живот на възрастните, те определено получават някакво вълнуващо и често удовлетворяващо преживяване, което за тях си е напълно реално. Но възрастните знаят, че това не е реално, а са само детски игри, ако и за децата то си е напълно истинско. Аз наблюдавам моя син. За него термина "игра" все още не съществува. За него всичко е точно толкова истинско и реално, колкото е реален и самия живот. Това че едно дете си играе на нещо и го възприема като реално и получава "реално преживяване" това не означава че то има преживяване с дявола само защото това, което си мисли за реално напрактика не е. Такова е естеството на детската игра и съзнание.

По същия начин духовни деца си играят на изгонване на демони и имат "реални преживявания" - далеч не е задължително да има въвлечена демонична активност. Със сигурност незрялостта и емоционалността са в пълно действие обаче. Когато порастнат ще разберат, че това са били детски игри и ще търсят наистина реалните неща.

Quote
Четвърто, сам Господ изгонвал демони, за което винаги бил укоряван, че го прави чрез Сатана. Да не се окажем и ние в положението на тези религиозни хора?

Когато Исус беше обвинен от фарисеите и садукеите, че изгонва демони чрез Сатана, те не оспорваха факта, че освободените хора наистина са имали демони, нито са оспорвали факта, че хората са били наистина свободни. Явно и двете неща ( и обладаването и освобождението) са били очевидно ясни за тях. Те имаха проблем с валидността на Исус като Божий пратеник.

Проблема, който ние обсъждаме тук е че така наречените "обладавания и освободждавания" - не са нито обладавания, нито освобождавания, защото християните на които се прилагат не са били обладани на първо място. Разбира се има наистина обладани (луди) хора от които Божии хора изгонват демони. Ние не само не отричаме това, но напротив желаем такива неща да се случват за да се прославя Бог и да се демонстрира превъзходството на Неговото царство. Но когато някой казва, че родените от Бога, онези на които е поверено Царството Му - самите те са обладани от демони - то това позори Бога и унижава Царството Му.

Quote
Пето, когато Саул не се покорил на Божия заповед, дошъл зъл дух от Бога да го измъчва.

Случая със Саул беше разгледан по-напред в темата и можеш да прочетеш. Саул не беше обладан, а измъчван от демон. Злия дух идваше и се оттегляше. Това няма общо с обладаване.

Quote
Шесто, много пророци получили зъл дух от Бога в историята с израилския цар и пророк Михей.

Нужно е да се поясни, че това не бяха Господни пророци. Тези хора бяха плътски човеци, които Бог не беше пратил, но те бяха там на заплата и угаждаха на царя с думите си.

2 Лет. 18:6  Обаче, Иосафат каза: Няма ли тук, освен тия някой Господен пророк, за да се допитаме чрез него?

Така, че тук отново правиш неправилно предположение, че Божий човек бил приел зъл дух. Освен това не се казва тия хора да са били обладани от този дух. Дори не се казва че духа е зъл. Казва се "излезе един дух та застана пред Господа и рече: Аз ще го примамя... Ще изляза и ще бъда лъжлив дух в устата на всичките му пророци" 2Лет. 18:20, 21

Не се казва дори че духа е лъжлив, а че "ще бъде" сиреч ще играе ролята на такъв. така, че този случай не представлява никакъв аргумент в посоката, която ти предполагаш че представлява.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 10, 2008, 21:32:36 PM
За да не стават много дълги обясненията ще се спра само на първото - за Ананий и Сапфира. Основно качество на Бога е неговата справедливост. Да осъди невярващ за лъжа спрямо Бога не е присъщо за него. Но да ни даде пример за хора, които го познават и се опитват да го измамят е присъщо за неговия характер. С други думи, ако тези хора не бяха част от събранието, той не би ги осъдил. Това казва и Павел - в Коринт имало и други християни осъдени от Бога на смърт. Но това пак има своята си причина - за да не бъдат осъдени после, заедно със света. Тези хора си правили експерименти с Бога и платили за това, но това не променя казаното - Сатана бил изпълнил техните сърца. Демоните са духове, затова те обитават в тази част на човека, която е духовна. Заради това Исус ни казва, че от изобилието на сърцето произтича всичко в човека. А как по принцип хората се демонизират? Чрез думите и делата си. За Юда също се казва, че Сатана влязъл в него. Той също бил ученик и то от най-привилигерованите. Но тези хора сами избрали кой да ги изпълва. Днес състоянието на човека не е по-различно - всеки християнин отново и отново избира на кого служи и от това следва кой го изпълва. Или Божия Дух или демоните - така е устроен този свят - избора е мой и твой.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 10, 2008, 21:58:49 PM
За да не стават много дълги обясненията ще се спра само на първото - за Ананий и Сапфира. Основно качество на Бога е неговата справедливост.

Нека се спра първо тук. Откъде знаем, че Бог е справедлив? От Писанието.

Ето какво се казва в Псалми 45:7
[7] Възлюбил си правда и намразил си нечестие; Затова, Боже, твоят Бог те е помазал С миро на радост повече от твоите събратя.

На друго място казва:
Псалм 11
[5] Господ изпитва праведния; А душата Му мрази нечестивия и онзи, който обича насилие.
[6] Над нечестивите ще навали примки; Огън и сяра и горещ вятър ще бъдат съдържанието на чашата им.


На друго място Господ Исус казва:
[18] Който вярва в Него не е осъден; който не вярва е вече осъден, защото не е повярвал в името на Единородния Божий Син.

Има още много места, където се казва, че Бог мрази нечестивя и всяка сутрин погубва всичките нечестиви на земята (Псалми 101).

На фона на това, което казва Писанието хуманистичните думи:
Quote
Да осъди невярващ за лъжа спрямо Бога не е присъщо за него.
звучат противно на Писанието.

Ананий и Сапфира не са били овце, но вълци в овчи кожи или хора, които са нямали страх от Бога. Вълците в овчи кожи МОГАТ да бъдат всред събранията, според Писанието. Не случайно Бог ОСТАВИ плевелите да растат ЗАЕДНО с житото.

Нечестивият е поставен на хлъзгави места и бива съкрушен изведнъж. Това се случи с Ананий и Сапфира. Те не бяха съдени от Господа според думите в 1 Коринтяни 11, за които ти говориш. Писано е, че ако вършиш нечестие няма да наследиш небесното царство. Ананий и Сапфира извършиха нечестие в последните секунди от живота си и бяха убити. Те не се покаяха от делата си.

А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ |ще бъде| в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт.

Ананий и Сапфира излъгаха. Дори на Сапфира й беше даден шанс да се покае, но тях потвърди лъжата в последните секунди на живота си.

Тогава тези думи те изобличават в лъжа срещу Писанието:
Quote
Но да ни даде пример за хора, които го познават и се опитват да го измамят е присъщо за неговия характер. С други думи, ако тези хора не бяха част от събранието, той не би ги осъдил. Това казва и Павел - в Коринт имало и други християни осъдени от Бога на смърт. Но това пак има своята си причина - за да не бъдат осъдени после, заедно със света.

Ти наричаш това експериментиране с Бога. И Израил изпитваше Бога в пустинята и онова поколение ИЗМРЯХА там, защото Бог каза, че няма да влязат в Неговата почивка и не влязоха. Нито ще влязат такива като Ананий и Сапфира. За тези от Израил, които изпитваха Бога, не се говори, че бяха демонизирани, но че сърцето им беше нечестиво. Сърцето на човека е НЕЧЕСТИВО по самото му естество. Ако Бог не го трансформира, то тогава си остава същото. Човек, който никога не е бил новороден от Бога и не се е покаял за делата си след като му са били отворени очите остава ЖИВ ВЪРЗАН от Сатана и върши волята му ДОБРОВОЛНО, защото сърцето му е нечестиво и ТАКА МУ ХАРЕСВА.

Юда е бил нечестив от самото начало и никога не е бил променен. Сам Исус казва, че "Не Аз ли избрах вас дванадесетте, и един от вас е дявол". Юда не е бил никога променен. Христос свидетелства за това.

Не пише, че Юда е бил ученик. За него винаги се свидетелства, че е "един от 12-те" или "оня от дванадесетте" или "един от тях", но никъде не срещаме да е наречен ученик, а дявол. Още повече, че не пише, че е бил от най-привилегированите, но добавяш към Словото, което те уличава в лъжа.

Виждаме ясно, че "примерите" за "християни", в които е влязъл сатана всъщност не са примери за "християни", а за вълци, които са в овчи кожи, т.е. нечестиви хора.

Остава Писанието, което дава примери за такива, които са обладани от нечестив дух са нечестиви и не са вкусили никога от Бога.
Title: Re: Демонология
Post by: pironka on January 11, 2008, 01:16:03 AM
 Когато има обладаване от демон, има физическо проявление. В Марка 5 глава и Лука 8глава виждаме късане на вериги, крещене със силен глас, чупене на окови,викане, изпосичане с камъни, ходене без дрехи, бягане по пустините.
На тези, които сатана е изпълнил сърцето-не виждаме тези прояви.
Случи ми се да се моля за едно момиче обладано от демон на работното ми място.Момичето се извиваше, крещеше, издаваше звуци които излизоха като изпод земята. Демона беше изгонен чрез призоваване кръвта на Исуса Христа.
След това поразпитах момичето какво става в нейния личен живот, ходи ли на църква.Каза ми, че дошла да живее в нашия град след като се скарала с приятела си. Тръгнала на църква с леля си в нашия град. Преди да се случи това обладаване на работното ни място е изпадала в църквата в такова състояние и в продължение на часове няколко пастора са се молили верижно, докато изгонят демона. Виждах я още няколко седмици на работа и след това не. Разпитах за нея и ми казаха, че се върнала да живее с приятеля си. Защо ви казвам всички тези подробностти? Защото аз не считам, че това момиче е било новородено. Ако беше  новородена, не би трябвало да се връща към стария си начин на живот.
Според мен християнина не може да бъде обсебен от демони.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 11, 2008, 09:17:27 AM
Гледам, че се заформя разправия, а Бог ни учи да сме тихи и да не се разправяме, доколкото зависи от нас. Направи ми впечатление, че един брат откровено говори за загуба на контрол над себе си и ми е интересно, как бихте му помогнали, след като няма демони? Това са неговите думи:
"Че няма емотики да се засмея.Прочетох от до темата и определено,някой демон си играе с мен.Не го знам какъв е що е и за какво се бие,но определено е много нахален и не ме остава намира.Вече знам,че не може да се всели в мен,но определено има някакъв контрол в/у мен.Мога да кажа,че съм се ДЕМОНИЗИРАЛ и със сигурност не е нещо с което се хваля.Общо взето,няма оправия,казвам го от многото битки дето съм водил и все падам още по-надолу.Искам да засегна още един аспект.СТава въпрос за храната.Преди година две гледах да се храня разумно,да не прекалявам и сладко почти да не ям.От тогава насам почнах да ям всякакви боклуци и не съм преставал да се тъпча.Честно казано преди да започне това бях определено повече с всичкия си.Това отвори вратички за демоните и постояно съм атакувам по тази схема.Всъщност аз постояно съм дрогиран.Храната е като дрога и мога да кажа,че не съм с всичкия си и ставам все по-зле.Дори когато правя някакви нищожни опити леко просто да се надигна от целия тоя мрак със Слово и молитва,веднага бивам атакуван от животински глад и отново се превръщам в зомби.Ходещо зомби контролирано от демони.Каква ужасяваща картинка съм.Това може да е моето представяне в форума всъщност,ама съм избрал грешния раздел." humble_meekly. Така ли ще го оставите?
Title: Re: Демонология
Post by: Gerard on January 11, 2008, 09:22:42 AM
А ти от къде толкова си сигурен че той е брат в Христос? Нито го познаваш, нито знаеш нещо за него, нито той е казвал някъде да е покаян новороден християнин. На много нездрави неща правиш своите изводи.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 11, 2008, 09:43:01 AM
Реагирам само на неговия зов за помощ, нищо друго. Надявам се, ако някога аз се нуждая от помощ и повикам църковните презвитери, те да дойдат и да ми помогнат. Това е .
Title: Re: Демонология
Post by: Gerard on January 11, 2008, 10:02:27 AM
Аз лично зов за помощ не виждам, а просто една мрачна констатация на това което представлява живота му в момента. Естествено всеки новороден християнин ако има водителство, може да се моли за него за покаяние, гоненето на демони едва ли ще има някаква полза защото неговата свободна воля е все още запазена. Друг не може вместо него да вземе решението за покаяние и отдаване на живия Бог. Сам трябва да вземе решение и само тогава би имал победа над нечестивите сили в живота си.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 11, 2008, 14:24:14 PM
Добре prezvitera, ти какво ще направиш? Ще отидеш при човека и ще започнеш да викаш "Излез в името на Исус!!!" и да назоваваш разни имена, които ти се струват подходящи за описания случай?

Можеш ли да потвърдиш дори с един пасаж от Писанието (въпреки че един няма да е достатъчен, нужни са два или три за установяване на практика) да са гонени демони от хора във връзка с проблеми с грях или определени страсти?

Не каза ли Писанието:

Яков 1:14, 15  А който се изкушава, се завлича и подлъгва от собствената си страст; и тогава страстта зачева и ражда грях, а грехът, като се развие напълно ражда смърт.

Можеш ли да изгониш "като демон" собствената страст на човека?

Какво е решението, което Яков дава?

Яков 1:21  Затова, като отхвърлите всяка нечистота и преливаща се злоба, приемайте с кротост всаденото слово, което може да спаси душите ви

Страстта е проблем на свободната воля, и Бог очаква отклик именно на свободната воля, която трябва да отхвърли всяка нечистота и да приеме Божието Слово, КОЕТО може да спаси душата от грях и страст. Нищо не се споменава за гонене на демони свързани със страстите.

Един друг въпрос. Когато човек се отдава на нечистота, грях и страсти, това въвлича ли демонично участие? Аз мисля, че да - въвлича! Но не под формата на обладаване, а на демоничен тормоз! Сатана е наречен Веелзевул, което означава - господар на мухите. Мухите както знаем биват привличани от мръсотията.

Когато допускаме мръсотия в душите си, това привлича демоните и отваря врата за демоничен тормоз. Решението не е да гоним мухите, а да изчистим мръсотията, както казва и Яков. Всеки който е гонил нахална муха знае, че тя ще се връща отново и отново към това от което е привлечена и ще ни тормози. Понякога може и да успеем да изгоним мухите за известно време, но демоните са много по-нахални от мухите и по упорити от хлебарките и ще се връщат отново и отново. Ние трябва да отхвърлим нечистотата и на нейно място да всадим Божието Слово, което да расте и да се укрепва в нас и резултата ще бъде точно както казва Давид в пълно съгласие с думите на Яков:

Псалом 119:11  В сърцето си опазих Твоето слово за да не ти съгрешавам.

Проблема на  humble_meekly е че не опазва Словото на Бога в сърцето си, но се отдава на интересни и гъделичкащи душата му неща, които отварят врата за страсти и нечистота. Както Girard, така и аз го познаваме лично и знаем за какво говорим.

И като сме заговорили за него, ако има Божии хора, които четат това бих помолил да издигнат гласа си в този момент в молитва за него, да съкруши Бог сърцето му в истинско покаяние. Само внимавайте и се молете според Словото да не му причините зло с молитви водени от невежество.

Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 11, 2008, 21:34:13 PM
Зада разберем  дали може християнин  да е под демоничен натиск трябва  да разгледаме духа,душата и тялото.Там е ключа.Духа се ново ражда и се запечатва но душата и тялото не.Новорождението е еднократен процес но освещаването в душа итяло е докато сме живи.  Точно в душата и тялото атакува дявола.Душата е като врата и ние на когото отворим той влиза.Между другото не се съмнявайте че Анани и Самфира са новородени .Защото по обяснението  на Ващам всеки който греши не е новороден.А всеки грях се изършва съзнателно.Питам имали човек втози форум който да нне греши и от там да ли сте новородени.Кажете нещо тогава за тръна в плъта на Павел това е нещо такова.И не случайно Павел казва да се пазим непокътнати в дух,душа итяло.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 11, 2008, 21:54:46 PM
Демоничен натиск и тормоз не е същото като обладаване (притежаване) от демон. Християни могат да бъдат под демоничен тормоз поради компромиси и нечистота в сърцето. Решението както казва Библията - е очистване на нечистотата и изпълване на сърцето с Божието Слово.

Quote
.Между другото не се съмнявайте че Анани и Самфира са новородени .Защото по обяснението  на Ващам всеки който греши не е новороден.

Аз казах това, което казва Писанието, а именно че не нарича Анания ученик, а го нарича "някой си човек" докато други ясно нарича "ученици". Аз никога не съм твърдял (беше ти споменато неколкократно, че се чете Уочмън, не Ващам), че който греши не е новороден. Не знам къде го видя това.

Библейското учение е че очистването на светиите става не чрез гонене на демони от новородени хора, а чрез освещението на Духа и вярването в Истината, точно както е казал Исус:

Quote from: Йоан 8:32
и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

Изгонването на демони е за луди и психично болни хора, чиято воля и ум са вързани от демони и поради това Словото няма ефект върху тях. Единствената надежда за тях е - свръхестествено освобождение, и слава на бъде на Бога, че е промислил за това!
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 12, 2008, 00:01:34 AM
Съжалявам, но просто си оставам на това мнение. Още повече че съм го виждал с очите си.Най сериозният довод за това е предупреждението на Исус че когато нечистият дух излезе и обикаля и сле това се върне и къщата е празна той  взема със себе си и дръги духове и става още по зле.И там няма послепис не важи за новородени християни.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 12, 2008, 00:12:32 AM
Всеки има право да си държи своето мнение, докато Бог не претегли и не премери. Горко на тези, които се окажат недостатъчни.

Нека се пазим от мненията на сърцето си, защото много пътища ни се виждат прави, но краищата им са смърт. Затова имаме Словото, за да ни води (Псалм 119), за да не се водим по измамливото ни сърце (Еремия 17:9).

Забележи, че в стиха, където нечистите духове се връщат се споменава, че намират къщата празна. Така става с всеки, който бива освободен, но после остава пасивен за Бога. В същия пасаж Христос казва, че който не е с Него е против Него. Затова хората, които биват освободени, но после се водят "неутрални" са всъщност противници на Христос и те не са в Христос, нито Христос е в тях (в противен случай къщата нямаше да е празна, а щеше да е пълна). Когато Христос е в тях, тогава идва на помощ стиха "по-силен е Този, който е във вас, отколкото онзи, който е в света". Защото, когато нечист дух иска да "завладее" обладае човека, тогава той трябва да върже този, който е в човека, т.е. Христос и тогава "да ограби покъщината" (както пише в този пасаж в Лука 11). Тъй като Христос е по-силен, това нещо - обсебването от нечист дух - не може да стане.

Ако обаче Христос не живее в човека - тогава той може да бъде обладан, според думите на Христос, че къщата е празна. Тогава случаят не е, че някой е бил християнин и е бил обладан, а че някой е бил наречен християнин, но Христос не е бил в него. В резултат на това неговата телесна хижа е била празна, пометена и подредена - готова за нечистия дух.

Затова Словото е мерилото. По този начин разбираме заблужденията на човешкото сърце, особено в случаите, когато трябва да оценим нещо, което става вътре в човека, а виждаме само външното.

Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 12, 2008, 00:40:08 AM
Quote
Изгонването на демони е за луди и психично болни хора..

цитат:

“И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалина, от която бе изгонил седем бяса.”

“и някои жени, които бяха изцелени от зли духове и болести; Мария наречена Магдалина, от която бяха излезли седем бяса”


Никъде няма информация Мария да е била луда..., нито другите жени.
Момчето с епилепсията също ли беше лудо? Ами човекът с глух и ням дух?
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 12, 2008, 00:52:25 AM
Quote
Изгонването на демони е за луди и психично болни хора..

цитат:“И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалина, от която бе изгонил седем бяса.”
“и някои жени, които бяха изцелени от зли духове и болести; Мария наречена Магдалина, от която бяха излезли седем бяса”
Никъде няма информация Мария да е била луда..., нито другите жени.
Момчето с епилепсията също ли беше лудо? Ами човекът с глух и ням дух?

А какво означава човек да има бяс? Достатъчна информация е това, че е имала не един, ами 7 бяса.

Да подчертая, че обсебването от дух не винаги е свързано с действия на невменяем, но в някои случаи е свързано със свръхестествени прояви, чийто корени и мотиви не са да прославят Бога, както пише:
[16] И |един ден|, като отивахме на молитвеното място, срещна ни една мома, която имаше предсказателен дух и чрез прокобяването си докарваше голяма печалба на господарите си.
[17] Тя вървеше подир Павла и нас та викаше, казвайки: Тия човеци са слуги на Всевишния Бог, които ви проповядват път за спасение.


Тия човеци е проблемът тук, защото се издигат хората, за да се забележат, а не Бога. Затова Павел изгони духа от нея, защото духът не мислеше за Божието, а за човешкото.

Това, което мисля, че иска да подчертае Watchman е, че винаги лудостта е признак на това, че човек е обладан, тъй като не е смислен и хората го виждат, но обратното не винаги е вярно. Примерът, който дадох по-горе го показва. Момчето с епилепсията е имало също нечист дух. Човекът, който е бил ням и глух е имал също нечист дух, но проявлението му е било в това, че човекът не е чувал и не е говорел.

Интересно е, че дори и от народа хората знаеха за какво става въпрос:
И един от народа Му отговори: Учителю, доведох при Тебе сина си, който има ням дух.

Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 12, 2008, 10:43:20 AM
Точно така, Тихомир. Не винаги човекът, който има демон е луд. Имало една жена, от която Исус изгонил дух на немощ и тя била наречена авраамова дъщеря. Похвалена е за вярата си, но ни се обяснява, че е била вързана цели осемнадесет години. Значи една нормална вярваща жена имала нечист дух в себе си. Чрез този дух Сатана я държал в немощ. Тогава въпроса е днес има ли християни, които са болни, сакати, куци, слепи, недъгави, глухи и подобни? И ти откъде знаеш, че това не е дух на немощ, или ням дух, когато християнин има епилепсия? Ето ти една причина да има дар разпознаване на духове. Понякога Исус гонел демон за да излекува някой, друг път поставял ръце на него. Явно не всеки път причината била в нечист дух. Разпознаване, ето начина да разбереш причината. Но това е друга тема.

Title: Re: Демонология
Post by: mak on January 12, 2008, 10:54:30 AM
prezvitera, какво общo има светлината с тъмнината?
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 12, 2008, 11:48:19 AM
prezvitera, по-напред в темата бяха приложени библейски доказателства на това защо е основателно да се счита, че хората обладани от зъл дух не са нормални хора и това се вижда от най-обикновените хора.

Да се презират вече предоставените аргументи по темата не е начина да се дискутира, така се налага да се повтаряме отново и отново, което не подобава на смислени човеци, още по-малко на християни.

Понеже обаче даваш примери от Библията аз с радост ще им отговоря и ще ги разгледам. За твое съжалени изводите които правиш са напълно погрешни и небиблейски. Дори противоречат на текста, който даваш за референция. Дали именно поради тази причина не го цитираш, а само го преразказваш? Именно с подобни преразкази се въвеждат лъжеучения, вместо да се даде точния текст.

Казваш,
Quote
“И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалина, от която бе изгонил седем бяса.”

“и някои жени, които бяха изцелени от зли духове и болести; Мария наречена Магдалина, от която бяха излезли седем бяса”

Никъде няма информация Мария да е била луда..., нито другите жени.

Вярно е няма информация, че са били луди, няма и информация, че не са били. Мислиш ли че това че няма информация подкрепя автоматично твоята теза? Ни най-малко! Това, че няма информация не подкрепя нито една теза, то просто означава, че няма информация и тези случаи не могат да се използват като аргументи по тази тема от нито една от страните.

Quote
Момчето с епилепсията също ли беше лудо? Ами човекът с глух и ням дух?


Нека да разгледаме случая с момчето "епилептик":

Мат. 17:15  Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата.

Нека да видим думата преведена като епилептик:

Quote from: Strong's Greek Dictionary
G4583
σεληνιάζομαι
selēniazomai
sel-ay-nee-ad'-zom-ahee
Middle or passive voice from a presumed derivative of G4582; to be moon struck, that is, crazy: - be lunatic.

Забелязваш ли какво означава тази дума? Означава - "ударен от луната" т.е "луд". Речника ясно казва, че става въпрос за луд човек. Православния превод превежда думата като лунатик, което  също е синоним на луд.

Да видим случая със "глухия и ням дух":

Марк 9:17  И един от народа Му отговори: Учителю, доведох при Тебе сина си, който има ням дух.
Марк 9:18  И гдето и да го прехване, тръшка го; и той се запеня, скърца със зъби, и се вцепенява; и говорих на Твоите ученици да изгонят беса, но не можаха.
Марк 9:19  А Той в отговор им каза: О роде невярващ, докога ще бъда с вас? Докога ще ви търпя? Доведете го при Мене.
Марк 9:20  И доведоха го при Него. И като го видя хванатият от бяс, веднага духът го сгърчи; и той падна на земята и се валяше запенен.
Марк 9:21  И попита Исус баща му: Колко време има откак му е станало това? А той каза: От детинство.
Марк 9:22  И много пъти го е хвърлял и в огън, и във вода, за да го погуби; но ако можеш стори нещо, смили се за нас и помогни ни.
Марк 9:23  А Исус му рече: Ако можеш повярва! Всичко е възможно за този, който вярва.
Марк 9:24  Веднага бащата на детето извика, казвайки: Вярвам, [Господи]! Помогни на моето неверие.
Марк 9:25  А Исус, като видя, че се стича народ, смъмра нечистия дух, казвайки му: Душе неми и глухи, Аз ти заповядвам: излез от него, и да не влезеш вече в него.
Марк 9:26  И духът, като изпищя и го сгърчи силно, излезе; и детето стана като мъртво, така щото болшинството думаха, че е умряло.


Давайки примера за човека с глух и ням дух ти се опитваш да внушиш, че човека просто си е глух и ням и си е най-нормален човек. Това не само не е вярно, но е в директно противоречие с текста който описва този случай. Написаното ясно казва, че човека се тръшка, запеня, скърца със зъби и се вцепенява. Това нормален човек ли е според тебе? Аз съм виждал неми и глухи хора, но те нито се пенят, нито се тръшкат нито скърцат със зъби на земята. Това, че се опитваш да внушиш идеи и учения чрез дадени Библейски случки, без да ги цитираш, а те в действителност противоречат напълно на това, което твърдиш, как да го приемем? Като злонамереност или невежество? При всички случаи и двете неща не подобават, човек с претенции да бъде старейшина.

Нека разгледаме случая и с жената 18 години вързана от Сатана:

Лука  13:10  И една събота Той поучаваше в една от синагогите;
Лука  13:11  и ето една жена, която имаше дух, който - беше причинявал немощи за осемнадесет години; тя беше сгърбена и не можеше никак да се изправи.
Лука  13:12  А Исус, като я видя, повика я и рече -: Жено, освободена си от немощта си.
Лука  13:13  И положи ръце на нея; и на часа тя се изправи и славеше Бога.
Лука  13:14  А началникът на синагогата, като негодуваше за дето Исус в събота я изцели, проговаряйки рече на народа: Има шест дни, в които трябва да се работи; в тях, прочее, дохождайте и целете се, а не в съботен ден.
Лука  13:15  Но Господ в отговор му рече: Лицемери! В събота не отвързва ли всеки един от вас вола или осеела си от яслите и го завежда да го напоява?
Лука  13:16  А тая, като е Авраамова дъщеря, която Сатана е държал цели осемнадесет години, не трябваше ли да бъде развързана от тая връзка в съботен ден? 


Така нека да сравним текста с твоите твърдения:

Quote
мало една жена, от която Исус изгонил дух на немощ и тя била наречена авраамова дъщеря. Похвалена е за вярата си, но ни се обяснява, че е била вързана цели осемнадесет години. Значи една нормална вярваща жена имала нечист дух в себе си. Чрез този дух Сатана я държал в немощ.

Искам да сравня трите подчертани неща от твоето твърдение със текста. И трите ти твърдения са или неверни или напълно необосновани с текста на Писанието:

1. Не се казва, че Исус е изгонил дух на немощ. Няма никакво гонене на дух в този случай. Казва се  че "Исус я изцели"!

2. Никъде не пише жената да е похвалена за вярата си. Това е твоя добавка към текста. Казва се че е Авраамова дъщеря защото е физически родена от семето на Авраам. Закхей, който беше нечестив и грабител преди да срещне Исус също беше наречен Авраамов син.

3. Никъде текста не казва, че тя е била нормална вярваща жена. Това отново е някакво твое предположение. Здравото и спасително учение не се гради на предположения и изкривяване на текста. Ако текста не е ясен по даден въпрос, това не ни дава право на фолклорно творчество с него. Това просто означава, че това не е текста който изяснява този въпрос.

4. Текста не казва, че жената е имала нечист дух в себе си. Казва, че е имала дух, който я държал вързана с определени немощи. Факта е че Исус не изгони демон от нея, но вместо това развърза връзките, които я държаха и с това я изцели. Исус не каза, не трябваше ли да се изгони този демон, а каза "не трябваше ли да бъде развързана от тая връзка"!

Това дали жената е била обладана или просто вързана от определена немощ не би могло да се изясни напълно от този текст. Нито става ясно дали жената е била луда или нормална. При всички случаи обаче, едно е сигурно, и то е че този текст или директно опровергава или по никой начин не потвърждава изводите и ученията, които ти се опитваш да припишеш, че произлизат от него.

Аз ти зададох въпрос, дай дори един единствен пример от Писанието за изгонване на демони от светии в Новозаветната църква. Ти не си в състояние да дадеш. И нормално да не можеш да дадеш, понеже то такива пасажи няма, защото в Новозаветната църква не е имало подобни практики.

Въпроса е защо хора като теб се опитват да утвърждават небиблейски учения и практики? Какъв е произхода на подобни учения и чии интереси обслужват? Що за учения са тези, които имат нужда от изкривяване на текста на Писанията, чрез преразказ и добавяне,  за да бъдат обяснявани и "доказвани"?

Това са само няколко въпроса, върху които би било полезно за душата ти да размишляваш.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 12, 2008, 12:07:39 PM
Quote
При всички случаи и двете неща не подобават, човек с претенции да бъде старейшина.
Първо "prezvitera" е ник/nick, а не църковна длъжност. Да мислиш, че някой може да бъде презвитерА е малко странно...
Второ моят въпрос беше какво да правим със християните епилептици, които ако не пият цял живот хапчета, се държат точно(или много близко) като момчето със немия и глух дух. Ти какво им предлагаш?
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 12, 2008, 12:11:25 PM
Watchman е прав.

Сега прочетох внимателно случаи, където е имало слепи, неми и глухи хора. В случаите, когато е описано, че е изгонен демон е описано заедно с това, че хората са слепи, неми, глухи, също, че е имало и демон. Казано е изрично. Когато е нямало демон е записано, че Христос не е гонил дух:

Mark 7:32 И доведоха при Него един глух и заекващ човек и Му се молеха да положи ръка на него.  Mark 7:33 Иисус го отведе настрани от множеството, сложи пръстите Си в ушите му и като плюна, се докосна до езика му;  Mark 7:34 и като погледна към небето, въздъхна и му каза: Еффата, тоест: Отворй се.

Вижда се, че е пагубно, когато Писанието не се изследва точно.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 12, 2008, 12:13:51 PM
prezvitera,

След като не намери Библейски доказателства за това започна да търсиш небиблейски, т.е. случки от живота, които човеците са свиканли да описват по определен начин. Както едни хора, казваха: То в Библията може да пише, но ти виж реалността. По този начин се отричат от Словото, че е реално и действащо. Ти какво би казал?

Искам да обясниш, ти откъде знаеш, че са християни? По какво Словото определя един човек като "християнин"?

Защо Юда не беше ученик? Беше с учениците. Ходеше с тях да проповядва, да изцелява (не е записано да е изцелявал, но беше с тези, които бяха двама по двама и при тях се случваха чудеса). Ходеше с Христос. Беше близо до Христос, но пак не беше ученик.

Ти откъде знаеш, че са християни?

Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 12, 2008, 13:17:28 PM
Говоря за хора признаващи Исус за Господ, покоство на вярата и писанията, имащи водно кръщение, кръщение във Святия Дух, проявяващи активен живот на вяра и добри дела и подобни.
Юда е наречен многократно ученик - навсякъде в евангелието пише "дванадесетте си ученика" и никъде не пише единадесетте си ученика и Юда или нещо подобно.
Реалния живот не е извънбиблейски. Павел сам казва на християни да се научат от естеството си. В Новия Завет има много описани истории как те са взимали решения въз основа на лично преживяване. Петър видя видение и отиде там, където иначе не би отишъл - в дом на неевреин.
Павел много пъти правел неща воден от Духа - от лични преживявания. Дори има случай другите пак чрез Духа останалите християни да му казват точно обратното на това което той разбира да е от Духа. Така че живота не противоречи на истината. На истината противоречи заблудата, лъжата, манипулацията, упоритостта и подобни.
Title: Re: Демонология
Post by: mak on January 12, 2008, 13:56:25 PM
prezvitera, едно е ясно, по този въпрос има една истина, човека в който обитава живия Бог или може да има демони или не може.

Как ще разберем истината? Кой е камъкът на който можем да застанем?

Преживяванията? Как разбираш дали преживяванията са в сравнение с Божята истина?

Как разбираш че не си заблуден по този въпрос? След като беше казал някои неща че ги има в Писанията и след това се оказа че не са вярни, защо не си признаеш че си объркал?

Прави впечатление че когато говориш за нещо от библията, го казваш с няколко думи без да дадеш точните думи, и след това като се сравнят с точните думи, оказва се че това което си казал не е вярно.  А е било само прерасказ на някоя случка от Библията. Също така би било добре да казваш за кои случки точно и къде се намират местата, защото така трябва ние да гадаем точно за какво става въпрос, вместо ти точно да ни посочиш, с точните думи.

Аз разбирам че ако твоите преживявания и практики се окажат неверни според Словото, ти тогава трябва да си признаеш че си вярвал в една лъжа? А за това ще трябва след това да го признаеш. С други думи, вижда се че това е много важно за теб и касае промяна в живота ти и главните ти вярвания. И накрая след като не намери пример на нито една новозаветна практика на гонене на демони от християни, започна да даваш неща за подкрепа на теорията ти, които нямат общо с темата. Става дума за преживяванията. Не забравявай нещо много важно, сатана може да копира всички преживявания. За това трябва здрава основа на която да застанем. 

Бих те помолил ако искаш да коментираш изводите и коментарите на другите хора които са писали във връзка с твоите коментари, без да ги пренебрегваш, и да прибегваш към нови причини за подкрепа на теорията ти.

По-горе ти зададох един въпрос ти го пренебрегна, защо?

Поздрав за сега.

Павел много пъти правел неща воден от Духа - от лични преживявания. Дори има случай другите пак чрез Духа останалите християни да му казват точно обратното на това което той разбира да е от Духа. Така че живота не противоречи на истината. На истината противоречи заблудата, лъжата, манипулацията, упоритостта и подобни.

Title: Re: Демонология
Post by: pironka on January 12, 2008, 15:16:47 PM
Evangelista, от твоето изказване разбирам, че в новото създание в Христа Исуса могат да съжителстват и Божия Дух и духа на Велзевула едновременно.
Матея 6:24 Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 12, 2008, 16:34:16 PM
Quote
Как разбираш че не си заблуден по този въпрос? След като беше казал някои неща че ги има в Писанията и след това се оказа че не са вярни, защо не си признаеш че си объркал?
Mak,
Това, че някой наговаря много думи и твърдения, които уж доказват нещо не означава, че то е така. При многото разговори с VPP нито една страна не направи никаква отстъпка в нито едно твърдение. Това, че не отстъпва някой не доказва неговата правота. Това още по-лесно се вижда в многото секти и разделения сред християните - всеки държи нещо и го прокламира за истина. Според Господ доказателствата са в плодовете (без цитат) и е необходимо плодът да е траен. Плодът е любов, вяра, чистота, святост и зсичко друго което е според здравото учение. Например VPP правилно попита как може анонимност да произведе братолюбие и никой не му отговори.
А сега по темата.
Имало една жена, гъркиня, която поискала от Исус да освободи дъщеря и от демон. Исус и отказал с обяснението, че не е добре да се вземе хляба на децата и пр. Знаем, че той говорел за Израел, за евреите, до които бил пратен. Тогава излиза, че освобождението е за тях, нали, а не за езичниците. От тук пък извода е, че ти трябва вяра за да получиш освобождение. Също знаем, че без вяра никой не получава нищо от Бога. Доказва го и гъркинята и е похвалена за вярата, която имала. Макар преразказана историята е точно такава. Цитирането на пасажи от Библията не удостоверява останалите твърдения. Ако човек е пророк или духовен може да разбира духовното, ако ли не трябва да се покори на Бога, за да му се даде разбиране и мъдрост.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 12, 2008, 19:09:53 PM
Мисля че грешите по отношение  на обладаването.Аз съм съгласен с презвитара че може да имаш опресия,а външно са изглеждаш нормален.Всяка врачка  или окултен служител като го видиш е нормален.Например Алена по БТВ предсказва по  нороскопите. Ако и това не ви убеди може би ще се наложи да дам и последнир си коз.
Title: Re: Демонология
Post by: Soldier on January 12, 2008, 19:19:12 PM
ЦИтат по prezvitera
Например VPP правилно попита как може анонимност да произведе братолюбие и никой не му отговори.


prezvitera, братко,

Относно анонимността: има хубав дълъг пасаж от ап. Павел – той ясно казва: “отсега нататък ние не познаваме никого по плът; ако и да сме познали Христа по плът, пак сега вече така Го не познаваме.”

Първото, което е най-важно – на Бог е важно да сме познати! Второто – ако сме познати на Бог – няма начин да не бъдем познати и на божиите хора... Т.е. Павел казва, че чрез Исус, който живее или не в нас – ние ставаме познати на другите, не по плът – и това е важното.

Дали се познаваме по плът е нещо друго, което в случая не се коментира – може никога да не се видим с вас на тази Земя, но ние пак ще бъдем познати в Христа и от Него...

Това е велико, братя...

Пък, ако Бог има някакво намерение – Той може да ни свърже и по плът – но не това е решаващото. Важното е да сме познати на Него и помежду си по Дух !

Ако става дума за помощ  в нещо конкретно материално и по духовен въпрос, като братя, това е възможно и Бог ще даде възможност, ако е наложащо...

Soldier


2 Коринтяни 5:11-16. И тъй, като съзнаваме що е страх от Господа, убеждаваме човеците, а на Бога сме познати – надявам се още, че и на вашите съвести сме познати....

16. Затова, отсега нататък ние не познаваме никого по плът; ако и да сме познали Христа по плът, пак сега вече така Го не познаваме.

Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 12, 2008, 22:13:26 PM
Quote
Второ моят въпрос беше какво да правим със християните епилептици, които ако не пият цял живот хапчета, се държат точно(или много близко) като момчето със немия и глух дух. Ти какво им предлагаш?

Първо епилепсията не е библейски термин. Както видяхме по-горе термина "епилептик" няма нищо общо с оригиналната дума, а е своеволна интерпретация на преводача.

Второ що се отнася до вида заболяване, което в момента се дефинира като епилепсия, то има много и различни видове и подвидове. Ако не ти е известно епилепсия може лекува и чрез лечебно гладуване, както е открито че епилепсията се причинява и от определени глисти, които като се отстранят епилепсията спира. Така, че наличието на епилепсия не е доказателство за наличие на демон.

В Писанието винаги се казва, че хванатите от бяс бяха ДОВЕЖДАНИ при Исус, никога не се казва те сами да са отишли при Него за помощ. Защо ли?

Quote
Юда е наречен многократно ученик - навсякъде в евангелието пише "дванадесетте си ученика" и никъде не пише единадесетте си ученика и Юда или нещо подобно.

Юда е наречен - дявол (Йоан 6:70). Според тебе дявола е бил ученик на Исус? Юда се числеше към 12-те с определена цел - да се изпълни пророчеството, че който седя на трапезата с Исус, той ще го предаде. А не защото беше наистина ученик. Сам Исус каза много преди да дойде деня на предателството, че Юда е дявол. На Юда му беше дадено да се причисли към учениците, но никога не е свидетелствано, че той е бил истински ученик, напротив.

Обаче дори да приемем, че е бил в някакъв светъл момент. Сатана влиза в него след като вече той в сърцето си беше взел решението да Го предаде и по този начин се беше отрекъл от Исус. Така, че в момента в който сатана влезе в него, той по-никой начин не беше Христов слуга и ученик.

Quote
Павел сам казва на християни да се научат от естеството си. В Новия Завет има много описани истории как те са взимали решения въз основа на лично преживяване. Петър видя видение и отиде там, където иначе не би отишъл - в дом на неевреин.
Павел много пъти правел неща воден от Духа - от лични преживявания. Дори има случай другите пак чрез Духа останалите християни да му казват точно обратното на това което той разбира да е от Духа.

Тук вече започнахме да си идваме на думата. А именно - дайте да се обърнем към собствените си преживявания, понеже Библията утесня и не се намери в нея място за ученията ни, затова ще излезем извън нея. Ами излизайте. Вие и без това отдавна сте излезли. Само дето Бог е заповядал:

1 Кор. 4:6 да не престъпвате границата на писаното

Видението на Петър беше в съгласие с Писанието, защото писанието многократно казва, че Неговия дом ще бъде молитвен дом за всичките народи, и че езичниците ще наследят спасение заедно с Неговите люде. Апостол Павел имаше водителство за лично решение в личния си живот, и този случай с отиването в Ерусалим не касае проповядване на определено учение или установяване на определена практика.

И двата ти примера са напълно некоректни и неадекватни за това, което искаш да утвърждаваш чрез тях. Но разбира се понеже не можете да намерите нито един пасаж за изгонване на демони от новородени християни, нито дори леко загатване за подобна практика, вие искате да кажете, че вашето преживяване е достатъчно за установяване на практика и учение, които ги няма в Писанията. Това само по себе си е лъжеучение и гибелен път!

Quote
Това, че някой наговаря много думи и твърдения, които уж доказват нещо не означава, че то е така.

Колко удобно е да наречеш напълно ясни Библейски аргументи "много думи и твърдения". Аз потвърждавам от Писанието това за което говоря, както и ти доказах, че говориш лъжа и изкривяваш текста. Но ти нямаш аргументи и предпочиташ да издигаш лозунги и празни твърдения като това по-горе. Дискусия се води с логични и смислени аргументи, а не със празнословия и лозунги. Нужно е и честност и праведност в сърцето човек да признае грешката си. Но теб това изглежда не те вълнува. Вълнува те да говориш учения дето ги няма в Библията, а си ги научил от собствените си преживявания. От кога ти стана мерило и стандарт за истината?

Quote
Плодът е любов, вяра, чистота, святост и всичко друго което е според здравото учение.

Любов и вяра спрямо КОЙ БОГ? Спрямо Бога чието вечно Слово е потвърдено в Писанията, или в бога на твоите собствени преживявания? Ти в кой бог вярваш? Ако вярваше в Бога на Библията щеше да имаш респект към Неговото Слово, а не да го презираш заради твоите собствени преживявания. Що за любов и вяра в Бога е това?

Quote
VPP правилно попита как може анонимност да произведе братолюбие и никой не му отговори.

Колко удобно всеки когато няма аргументи по темата търси да я смени и да избие в друга посока. Ние не само сме отговорили по този въпрос, но сме му посветили цяла тема (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=122.0). Там тия въпроси са изяснени и всякакви спекулации са просто поредната некоректност.

Quote
Имало една жена, гъркиня, която поискала от Исус да освободи дъщеря и от демон. Исус и отказал с обяснението, че не е добре да се вземе хляба на децата и пр. Знаем, че той говорел за Израел, за евреите, до които бил пратен. (1)Тогава излиза, че освобождението е за тях, нали, а не за езичниците. От тук пък извода е, че (2)ти трябва вяра за да получиш освобождение. Също знаем, че без вяра никой не получава нищо от Бога. Доказва го и гъркинята и е похвалена за вярата, която имала. Макар преразказана историята е точно такава.

Вижда се че не само не приемаш поправление за преразказване на случки от Библията и очевидното им изкривяване, но се закоравяваш и продължаваш в същия дух. Това което си наговорил по-горе са отново към лъжи и изкривяване на това, което е написано и отново бълваш свои интерпретации, добавки и фантазии.

Ето какво казва текста:

Мат. 15:22  И, ето, една ханаанка излезе от ония места и извика, казвайки: Смили се за мене Господи, Сине Давидов; дъщеря ми зле се мъчи от бяс.
Мат. 15:23  Но Той не й отговори ни дума. Учениците дойдоха и Му се молеха, като рекоха: Отпрати я, защото вика подире ни.
Мат. 15:24  А Той в отговор каза: Аз не съм пратен, освен до загубените овце от Израилевия дом.
Мат. 15:25  А тя дойде, кланяше Му се и казваше: Господи помогни ми.
Мат. 15:26  Той в отговор рече: Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кученцата.
Мат. 15:27  А тя рече: Така, Господи; ни и кученцата ядат от трохите, които падат от трапезата на господарите им.
Мат. 15:28  Тогава Исус в отговор й рече: О жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде според желанието. И дъщеря й оздравя в същия час.


Ще отговоря на презумпциите ти базирани на този текст и ще покажа че те са не състоятелни:

1) Никъде в текста не се казва, че "освобождението е хляба" както ти се опитваш да внушиш, и както разни книжки на подобна тематика твърдят. Това е твоя и на подобни човеци презумпция. Никъде в Писанието термина "хляб" не се използва като символ на освобождение от демони. Хляба за който се говори тук е самия Исус, според Неговите собствени думи:

Йоан 6:35  Исус им рече: Аз съм хлябът на живота

Това е пълно потвърждение на думите на Исус "Аз не съм пратен, освен до загубените овце от Израилевия дом" Ясно е че Той говори за себе Си а не за освобождението. Не бива са се отнеме времето и служението на Исус от еврейския народ и да се насочи към езичниците. Това е за което става въпрос в този пасаж. И трохите паднали от трапезата за които тази жена претендираше са трохи от времето и вниманието на Исус, което тя молеше да се отдели за нейната дъщеря.

2) Исус беше изпратен до Израел, и Неговото служение беше към Израел. Хората в Израел живееха под закона и мнозина нямаха вяра. Ето защо Исус казва, че е изпратен за ИЗГУБЕНИТЕ ОВЦЕ, т.е хората които нямаха вяра. Точно обратното на това което ти твърдиш. Че трябвало вяра. Нима изгубените овце имат вяра? Ако имаха щяха ли да са изгубени?

Обладания с легиона имаше ли вяра за освобождение? Предсказвателката от която Павел изгони демона - имаше ли вяра за освобождение? Дъщерята на тази жена от горната случка имаше ли вяра за освобождение? На всички тези случаи отговора е - НЕ. Това не ти пречи да твърдиш нещо което не е вярно, нещо повече то е откровена лъжа. Никъде Писанието не свидетелства, че се е очаквала вярата на обладания за освобождение. Нито случая който се опитваш да лансираш като доказателство дава дори най малкото основание за това. НАПРОТИВ. Ханаанката (или сирофиникианката, но НЕ и гъркинята) доказват това. Тя имаше вяра за дъщеря си, но самата дъщеря нямаше никаква вяра, тя беше обсебена от демон и в това състояние човек не е свободен нито да вярва нито да разсъждава смислено.

Quote
Макар преразказана историята е точно такава.

Както видяхме по-горе историята НИ НАЙ МАЛКО НЕ УЧИ това което ти се опитваш да учиш чрез нея. Това е поредното изопачаване на Писанието. Тук е мястото да ти напомня думите на Петър:

2Пет. 3:16  както пише и във всичките си послания, когато говори в тях за тия работи; в които послания има някои неща мъчни за разбиране, които неучените и неутвърдените изопачават, както правят и с другите писания, за своята погибел.

В посланията на Павел има мъчни за разбиране неща, въпреки това тяхното изопачаване не е оправдано, но води до ПОГИБЕЛ. Колко повече, когато някой изопачава неща прости, ясни и лесни за разбиране като случките от Евангелието за които говорим в тази тема, и които ти доказано изопачаваш, колкото и да си закоравяваш врата и да не искаш да признаеш.

Quote
Цитирането на пасажи от Библията не удостоверява останалите твърдения.

Не цитирането на Библията доказва нещо, а СМИСЪЛА И ЗНАЧЕНИЕТО НА ЦИТИРАНОТО ГО ДОКАЗВА. Също така и свидетелства недвусмислено, когато някой е изкривил и изопачил този смисъл.

Ти явно имаш проблем с ясния смисъл на Писанията, защо ли това е така? Чий дух те управлява, че да имаш конфликт с Писанието?

evangelista1962, ще поясниш ли какво значи опресия? Аз не намирам тази дума нито в Библията, нито в българския език. Ще поясниш ли също какво общо има неустановената чуждица опресия с Библейския термин "обладан от демони" за който говорим в тази тема?
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 12, 2008, 23:56:52 PM
Опресиятае демонично натоварване което влияе върху дувата  и тялото.Нямало я в библията.Мисля че издребняваш както по преди ;и прави забележка и за лидер.Учил си за синоними нали , а неможем да говорим както по бремето на Исус.Ти сигорно четеш библията на монитора  си трябва да вземеш японджака с пергаментите. Не прочетох  нищо за труна в плъта на павел и за примера с Алена и други като нея.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 13, 2008, 00:10:26 AM
Синоними са две сходни по значение думи в даден език. Опресия е чуждица, която не е официално възприета в българския език, а е въведена по църквите от поамериканчени проповедници.

Не случайно те попитах какво означава, защото английското oppression, означава "потисничество, гнет, угнетяване, потискане" и касае външен натиск, а не вътрешно обитаване и контрол. Подсказах ти да го сравниш с библейското "обладан" (на английски possesed) за да видиш, че става въпрос за две различни неща.

В едно от съобщенията по-горе аз дискутирах въпроса за демоничния тормоз, към който спада така наречената "опресия", както и на какво се дължи и какво е неговото решение според Писанията.

Аз за "Алена" не съм чел в Библията. А тръна на Павел, няма общо с темата която дискутираме за обладаването от демони. Или смяташ, че Павел е бил обладан от демон, и Исус му е отказал да го освободи?

Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 13, 2008, 10:50:08 AM
Интересно е че когато не знаеш нещо го оставяш на страна. Казах че всички гледачки и врачки са събсем нормални на пръв поглед но са сатанински слъжители.А от библията пример когато Бог изпитва Йов каза на дявола да не се докосва до живота му.Точно това става и с нас.Ние сме запечатани в духа там е забранено за сатана.Но не и душата и тялото.И още нещоние сме храм на Святият Дух и Мак по горе каза че светлината итумнината нямат нищо общо но словото казва че от сърцето излизат убийства раздори ивсякакви други грехове.Ана друго място се казва от всичко що пазиш пази сърцето си.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 13, 2008, 11:44:54 AM
Оставям на страна онова, което не е по Библията, защото то няма никакъв авторитет по темите и няма смисъл да разтягаме локуми по въпроси, които нямат никакво основание в Писанията и не могат да служат за доказателство.

Йов и той ли беше обладан според тебе? Понеже ние говорим за обладаването от демони, а ти се опитваш да даваш пример с Йов.

Съгрешаването се причинява не от демони, а от страстите в човешкото сърце, както казва Яков и както беше пояснено по-горе в темата. Ако сме смислени човеци няма да се налага да си повтаряме вече казаното, а ще внимаваме на изложените аргументи. Разбира се демоните насърчават съгрешаването и подклаждат страстите, но това няма общо с обладаването.

Какво е обладаването? Да обладаеш е да вземеш контрол, да притежаваш.

Невярващите живеят във властта на Сатана (ДА 26:18), те са отхвърлили Бога и Неговото царство. Ето защо сатана и неговите воинства имат право да обладаят такива хора.

Светията е изкупен с кръвта на агнето и запечатан със Святия Дух за деня на изкуплението. Дявола и демоните не могат да имат никакви претенции относно светиите. Кръвта на Исус е положена върху стълповете и вратите на живота им и никой ангел погубител не може да влезе вътре. Те са преселени от царството на тъмнината в царството на светлината. Това е царство е което никой демон не може да обладава и взима контрол. Печата на Святия Дух и кръвта на Исус не могат да позволят на никой демон да обладае и вземе контрол над светията. Светиите са купени с цена и са Божие притежание. Никой не може да отнеме Божието! Никой не може да грабне изкупен с кръвта от ръката Му. Как казвате вие демон може да обладае някой който е изкупен с кръвта. На какво основание? Дори да падне светията в грях, той има Ходатай при Отца, който отнема греха му чрез кръвта Си. Никой демон не може да предяви претенции относно тялото, душата или духа на някой светия, защото няма как да анулира съвършеното изкупление на Кръста.

Само човек който не разбира изкуплението може да твърди, че светия може да бъде обладан от демон!
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 15, 2008, 21:37:38 PM
А сега словото Д.А ;И мнозина отПОВЯРВЛИТЕ дохождаха и се изповядваха и изказваха си делата.Мнозина още и от тия нкойто правеха МАГИИ донасяха книгите си и ги изгаряха пред  всички......Е сега да видим това как ще го обясните . Ето това е факта че новородените  могат да имат демони.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 15, 2008, 21:43:59 PM
evangelista1962, къде прочете за вярващи имащи демони в случая който описваш? Там се казва, че са си изповядвали греховете и който е правил магии преди да повярва е носил книгите си да ги изгаря. За демони въобще не се говори.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 16, 2008, 18:09:22 PM
Прочети си словото предния стих казва че повярвалите си носеха книгите. Май някой друг не чете.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 16, 2008, 18:11:22 PM
Тъй де, книгите (аз това съм написал по-горе), ние нали за демони говорим, не за книги? Или по твоята логика книга=демон?
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 18, 2008, 18:01:38 PM
Трябва пак да обяснявам.Тези повярвали  преди да повярват са се занимавали с сатанински практики и  трябва да знаеш че те също имат книги.И когато са повярвали  за тях е било нормално да бъдат  в тях до момента в който са разбрали че те са в грях.И тогава започват да ги изхвърлят.Точно както Симон  поиска силата на Дъха.Едни от най  много който има да се чистят са хора който са се занимавали  с магии.И не отхвърляй примерите защото словото се живее и сам Исус говореше толкова много с примери и притчи.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 18, 2008, 19:22:59 PM
evangelista1962. Аз примера го приемам такъв какъвто си е. Там се говори за вярващи, които преди да повярват са се занимавали с магии и да имали магьоснически книги и след като са повярвали са си изгорили книгите. Това е примера който е записан.

Тази тема обаче е за хора обладани от демони, а не за книги. Това, че са имали книги не означава, че са имали демони. Текста не казва такова нещо. Нещо повече този пример не споменава нищо за наличие на демони в тези хора, нито за изгонването им. Толкова ли е трудно да го разбереш това?
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 18, 2008, 23:11:39 PM
Добре Уочман ако оттеб излезе демон както си новороден закръстен незнам тогава какво ще кажеш.Познавам човек който повярва заедно с мен новороден и кръстен в С. Дух  говорещ небесни езици но се е занимавал с гледане на боб.Жена е .Но на моментики когато едеиствал демона внея стръд сме я удържали и след това казваше че не помни какво е било.Когато се молихме и не стана с първият път беше освободена и сега е добре слава на Бога.Не отричай неща само защото не ги разбираш защото е опасно.Така направих и аз с святият смях докато не го пребивях и трябваше да се покайвам.Има един принципкогато ядеш  риба оставяш коста на страни така прави и ти снеща който не разбираш.
Title: Re: Демонология
Post by: Gerard on January 18, 2008, 23:39:44 PM
Айде, пак примери извън словото. Забелязал съм че когато някоуй не може да си защити това което казва с писанията започва да се обляга на собствени преживявания и опитности. Това е страшно нездрава подпора, която със сигурност ще поддаде и падането ще е лошо. Единствено имаме сигурност докато стоим върху словото, което което като здрав троянски щит ни предпазва от стрелите на лъжеученията и ересите.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 19, 2008, 17:30:10 PM
Яков 3;14,15 Но ако имате в сърцето си горчива  завист икрамолничество,недейте се хвали, та да лъжите  против истената.  Това не е мъдрост,коятослиза от горе, но е земна животинска ,БЕСОВСКА ЗАЩОТО,КЪДЕТО ИМАЗАВИСТ И КРАМОЛНИЧЕСТВО, ТАМ ИМА БЪРКОТИЯ И ВСЯКАКВО ЛОШО НЕЩО.   Яков пише на християни .
Title: Re: Демонология
Post by: mak on January 19, 2008, 18:22:52 PM
Какво означава този текст? Че християните са обладани с демони ли? Къде пише това? Прочети внимателно текста.

Аз ако обичам китайска кухня и готвя китайска храна, означава ли че китаец живее вътре в мене?

evangelista, преди да продължиш да пишеш несмислено в тази и в другите теми в които взимаш участие, вземи при сърце тези думи които ти бяха отправени с любов от брата в другата тема:

Evangelista1962,

Поради многото ти и прибързано говорене, може би и от доброто ти намерение да споделиш това, което знаеш с останалите, ти пропускаш скъпоценни бисери. Успокой се! И нищо да не кажеш, няма да те съдим или да мислим лошо за теб за това. Научи се да слушаш, да размисляш, да не бързаш да предлагаш своето мнение. "Видял ли си човек прибързан в работите си?" пита Соломон и казва: "Има повече надежда за безумния, отколкото за него." (Притчи 29:20). Апостол Яков предупреждава, "Братя мои, не ставайте мнозина учители, като знаете, че ще приемем по-тежко осъждане."  Призвани сме да бъдем първо ученици, не учители--махна да намираме, и акъл да даваме. За другите ли го правиш или за себе си?

Малко се обърна на чат начина по който пишеш, а това изобщо не е целта тука. Би ли искал още веднъж, внимателно да прочетеш и следните теми:

Правила на Fellowship BG - запознайте се бавно и спокойно преди да пишете! (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=28.0) 

Правопис и яснота на писане и изразяване на мисълта. (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=163.0)

Помрачени в разума... (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=118.0)

Мнение или Истина? (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=169.0)
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 20, 2008, 15:59:15 PM
Мак ако ядеш китйска храна  може да не си китаец  ноако излиза крамолничество от сърцето ти го управлява бяс .Така казва словото.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 20, 2008, 21:59:28 PM
Къде в Словото казва, че ако излиза крамолничество от сърцето, то то се управлява от бяс?
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 20, 2008, 22:20:57 PM
В Яков 3 ;14,15
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 20, 2008, 22:38:09 PM
Яков 3:15  Това не е мъдрост, която слиза отгоре, но е земна, животинска, бесовска;
Яков 3:16  защото, гдето има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво лошо нещо.


Яков никъде не казва, че нещо се УПРАВЛЯВА от бяс. Казва, че тази МЪДРОСТ е земна, животинска и бесовска. По твоята логика излиза, че освен от бяс се управлява и от земята и от животно. Кое е това животно дето управлява завистта и крамолничеството? Дали да не започнем освен бесове, да гоним и животни, стъпвайки на твоето приникновение?

Евангелиста, показваш сериозен проблем в способността да мислиш трезво и логично, както и да разбираш ясен текст. Това, че нещо се управлява от бяс си е твоя измишльотина, Яков казва, че подобна мъдрост е характерна за животни и бесове, а не че животните или бесовете управляват нещо си.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 20, 2008, 22:39:31 PM
evangelista,

Ето какво пише:

Яков 3
[14] Но ако в сърцето си имате горчива завист и крамолничество, не се хвалете и не лъжете против истината.
[15] Това не е мъдрост, която слиза от горе, но е земна, животинска, бесовска;
[16] защото, гдето има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво лошо нещо.


Виждаме, че има мъдрост, която е земна, животинска, бесовска. Явно не четеш внимателно. Не пише никъде, че човекът има бяс, но пише, че "мъдростта", с която се подвизава е бесовска.

Ако примерно ти не вярваш в Бога, но се ползваш от Божията мъдрост и не убиваш, това не означава, че Бог живее в теб.
Title: Re: Демонология
Post by: Watchman on January 22, 2008, 05:38:59 AM
Ето една новина свързана с темата:

Баба гони на улицата щерка и внучета

"Баба изхвърли на улицата в София дъщеря си и двете си внучета, изплакала пред "Труд" пострадалата Елена Любенова, която от дни разпространява зов за помощ и в интернет.

По-възрастната жена, Радка Водева, се оплакала от щерката и зетя, с които живеели заедно, че искат да я убият.

Радка наела адвокат, позовала се на Закона за защита от домашно насилие и издействала заповед младите да не припарват до апартамента.

Въз основа на тази заповед, на 23 декември Радка успяла с помощта на полицията да изхвърли от жилището дъщеря си Елена, зетя и двете им деца - на три и на седем години.

Жилището е съсобствено на двете жени.

Според пострадалата майка й е психично болна.

Документ за това обаче няма.

"Тя е интелигентна и не желае преглед при психиатър", пише Любенова в своя зов за помощ.

Жената търсила помощ в Социални грижи, в областния психодиспансер, дори завела дело.

Любенова подала жалба майка й да бъде освидетелствана.

"Дъщеря ми е изключително умна, завърши с отличен успех Университета, но попадна под влиянието на секти", сподели с болка майката Радка Водева, която "Труд" откри на мобилния й телефон.

Тя обясни, че дъщеря й посещава сбирките на "Нова петдесятна църква", където съветвали приходящите да гонят бесовете от себе си и да се молят постоянно Бог да прости греховете им.

Дъщерята настоявала в общото им жилище да се правят църковни сбирки и да въвлече и майка си в тях."

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_346807859Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 23, 2008, 10:20:35 AM
От една седмица се чудя на вашите отговори. Още повече ме удивява, колко много приличат на отговорите на фарисеите, когато се опитват да обяснят как Исус освобождава хора. Всичките отговори особено на Уочман са като библийски цитати на фарисейските думи, преразказани в новозаветен контекст. Как човек може да започне добре, както сам той казва, че е започнал и после, поради собствените си отрицателни преживявания, да се отрече от истината. Жалко.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 23, 2008, 10:32:30 AM
prezvitera,

Покажи чрез Словото, че бъркаме, защото дотук не видяхме нито един пасаж от Словото, където от новороден човек да бъде изгонен демон.

Фарисеите едно време, за разлика от днес, разбираха Писанията, но бяха се закоравили и не искаха да признаят Христос, защото бяха горделиви, лицемерни и сребролюбци.

Ти казваш, че някой се е отрекъл от "истината". Ако "истината", за която говориш, е в Писанието, покажи ни я. Ако обаче е в нечия фантазия, тогава защо я наричаш "истина"?
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 23, 2008, 21:40:50 PM
Тихомире словото сапочва така АКО ОТ СЪРЦЕТО ТИ ИЗЛИЗАТ. значи от сърцето ти излизат бесовските желания от чие сърце от нашето и предизвикват крамолничество и др.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 23, 2008, 23:04:59 PM
Нека видим целия пасаж, защото така нищо не доказваш. Посочи го точно и контекста, в който е казан.
Title: Re: Демонология
Post by: neci_62 on January 25, 2008, 21:48:44 PM
Здравейте аз ще продължа размислите на tmj70.Виждам че повечето който участват в форума не приемат обладаването на нристияни от това което цитирате.Но как да си обясним тогава тези прояви в църквите още по вече че и аз сам съм бил свидетел на такива прояви и то от хора койтоне сме се съмнявали че са новородени.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 25, 2008, 22:35:09 PM
В второ Петрово2;19 се казваОбещават им свобода,ате сами  са поби на разврата;защотоот каквото е победен някой на това и роб става.Понеже,ако, след като са избегнали свецката поквара чрез познаването на ГОСПОДА И СПАСИТЕЛЯ ИСЪСА ХРИСТА те пак са се оплели в тях и остват победени, то последното им състояние е станало по лошо от първото.Тихомире този пасаж в второ петрово не ти ли прилича поразително с случая когато Исус обясява че когато къщата остане празна и демона ноди и след като се върне влиза внея с седем по зли и състоянието на човека става още по лошо.Забелеби че Петър пише към вярващи. Май има нещо а?
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 25, 2008, 22:39:52 PM
Забравих още нещо.Роб означава че ти си под власта на друг . Ти нямаш собствена воля или по точно е под власта на друг.Зна чи извода ече при определени ситуации какви аз сум писал ти влизаш под контрола на нечисти сили и изхода е освобобдение.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on January 27, 2008, 18:49:25 PM
В второ Петрово2;19 се казваОбещават им свобода,ате сами  са поби на разврата;защотоот каквото е победен някой на това и роб става.Понеже,ако, след като са избегнали свецката поквара чрез познаването на ГОСПОДА И СПАСИТЕЛЯ ИСЪСА ХРИСТА те пак са се оплели в тях и остват победени, то последното им състояние е станало по лошо от първото.Тихомире този пасаж в второ петрово не ти ли прилича поразително с случая когато Исус обясява че когато къщата остане празна и демона ноди и след като се върне влиза внея с седем по зли и състоянието на човека става още по лошо.Забелеби че Петър пише към вярващи. Май има нещо а?

Ех, толкова ли е трудно да се разбере такъв елементарен пасаж, как тогава ще се разбере нещо по-мъчно?

Еремия 12:5
Ако тичаш с пешаците, и те те изморят, Тогава как ще се надваряш с конете? И макар, че в мирна страна си в безопасност, Но какво би направил в прииждането на Иордан?


Нека разгледаме текста:
2 Петрово 2
19 Обещават им свобода, докато те сами са роби на покварата; защото, от когото е победен някой, от него бива и поробен.  20 Защото, ако след като са избягали от мръсотиите на света чрез познаването на Господа и Спасителя Иисус Христос, те пак се заплитат в тях и са победени, то последното състояние е по-лошо за тях от първото.


Първото, което виждаме е, че тук изобщо не става въпрос за хора, които са обладани от демони, а за хора, които са нечестиви. Хората, за които се говори са лъжепророците, които ще се издигат в последните дни (както и вече виждаме):

Но е имало също и лъжливи пророци между народа, както и между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, който ги е купил, и ще навлекат на себе си бърза погибел.
(2 Петрово 2:1)


Четем също, че когато човек не е свободен, то той е роб на греха, според думите на Христос:
И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.
(Йоан 8:32)


Колкото до мястото, което евангелиста спомена, за "последното състояние на човека става по-лошо от първото" - там се говори, че къщата е празна и пометена, което явно е пропуснал да забележи.

Тук обаче не виждаме нищо за "демони", а за лъжепророци.

Виждаме, че според твоята "логика" всеки, който е слуга на греха е обладан от демон, което е доста смело твърдение. Не виждаме това в Писанието. Когато повярваха 5000-те хиляди човека да видя да се изгониха демони? Когато се спаси Яир да бяха изгонени демони? Това са свободни съчинения и измислици, които нямат нищо общо с Писанието.


Евангелиста, чети внимателно и не съчинявай свободни съчинения, защото Словото те осъжда в лъжа. Когато пишеш не пиши във всяка тема като важна задача за деня, но мисли, преди да пишеш. В момента се опитваш да се застъпиш за една лъжа, която не откриваме в писанието, но си под влияние на други хора, заради които явно се опитваш да се бориш против Истината, но нали знаеш - мъчно е да се рита против остен.

Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 27, 2008, 22:43:31 PM
Ами добре аз така тулкува нещата и нека всеки в форума да прецени за себе си според мъдроста и положението в Господа  да прецени.А между другото не всички са съгласни с изводите ви и ми пишат на личния имеил мненията си.Т ака че не се заблуждавайте че ако не ви опонират или не спорят че са съгласни с вас.Но аз не ги упреквам  защото това е до характер и тенперамент,а аз съм билвинаги открит и съм казвал това което мисля.А до темите нали са за това да се чуят различни мнения иначе ми се струва че искате да контролирате  нещата и всички да са съгласни сВАС.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 27, 2008, 22:47:54 PM
Още нещо невиждам никой да е отговорил на Неци62 когато има нещо по фрапиращо деликатно го подминавате.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 27, 2008, 23:31:55 PM
Quote
Яков 3:15  Това не е мъдрост, която слиза отгоре, но е земна, животинска, бесовска;
Яков 3:16  защото, гдето има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво лошо нещо.

Яков никъде не казва, че нещо се УПРАВЛЯВА от бяс. Казва, че тази МЪДРОСТ е земна, животинска и бесовска. По твоята логика излиза, че освен от бяс се управлява и от земята и от животно. Кое е това животно дето управлява завистта и крамолничеството? Дали да не започнем освен бесове, да гоним и животни, стъпвайки на твоето приникновение?
Watchman,
Тук има малко объркване относно превода. Думата не е животинска , а душевна/ψυχική. Тоест има три характеристики на ненебесната мъдрост: земна, душевна, демонична. За да имаш демонична мъдрост, трябва по някакъв начин даден демон да ти е внушил нещо, което ти приемаш за небесна мъдрост, иначе не би се хвалил, както ни казва Яков. За да си мислиш, че е за хвалба, то тогава или си мислиш, че  Бог те учи нещо, или приемаш от човек мислейки, че е Божий човек, но така или иначе си заблуден, че това е действие на Святия Дух, понеже всичко е чрез него. Затова, ако ти объркаш някой демон, който се представя за Святия Дух с Духа, то дали си обладан или не няма голямо значение. Важното е, че си станал проводник на Сатана. Нали точно това ни учи и Павел?
"Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бесовски учения, чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла.."
Освен това се говори за хора отстъпили от вярата. Но отстъплението не винаги е да станеш богохулник. Възможно е да запазиш вида си на благочестие и така хората биват мамени. Както учениците били много учудени, че фарисеите с тяхната правда не стигат до Бога. Мисля че това е достатъчно демонично...

Title: Re: Демонология
Post by: small axe on January 27, 2008, 23:40:48 PM
към неси_62

Да те обладае демон , означава , той да те контролира , да нямаш собствена воля.Примерите в Словото са за именно такива хора , те не се контролират от своята воля а от тази на демона.В Словото никой от тези хора не е вярващ.

Демоните могат да тормозят вярващите , да ги притесняват , особенно ако самите вярващи са далеч от Господа и сами търсят и дават място на подобни практики , но ако новородени от Духа то тяхната воля не ще бъде подвластна на демоничната воля.
Светлината няма общо с тъмнината , и този който е в нас е по силен от онзи който е в света.

така че неси , време е да се замислите за тези хора за които говориш , понеже казваш , че не се съмнявате дали са новородени.
Какво се случва аз не знам , но ако някой няма воля и е роб на зъл дух , то той не е подвластен на Св.Дух а на нечии друг дух.
Title: Re: Демонология
Post by: prezvitera on January 30, 2008, 18:36:08 PM
за small axe
Quote
Да те обладае демон , означава , той да те контролира , да нямаш собствена воля.Примерите в Словото са за именно такива хора , те не се контролират от своята воля а от тази на демона.В Словото никой от тези хора не е вярващ.
Моля те да ми покажеш поне един текст, който потвърждава тези твърдения. Има някои случаи, когато демоните придобиват контрол, но има и много случаи, когато не са налице никакви проявления. Често освобождението, особено в  евангелието на Лука е наречено изцеление. Същото се среща и в Матей 8:16-17.
"А когато се свечери, доведоха при Него мнозина хванати от бяс; и Той изгони духовете с една дума, и изцели всичките болни;за да се сбъдне реченото чрез пророк Исаия, който казва: "Той взе на себе Си нашите немощи, И болестите ни понесе". Тук освобождението пряко е свързано със спасението, описани са две от нещата, които Исус понесе за нас - болести и немощи. Това според писанията, включва и освобождението от демони. Автора на казаното е бил вярващ, но се включва в числото на нуждаещите се, казвайки "болестите ни, немощите ни". А дали някой загубва контрол мисля, че зависи дали се предава на конкретните грехове в които бива изкушаван и до каква степен. Ако някой има слабост с лакомията и бива изкушаван от нея денем и нощем и няма контрол над себе си(понеже има мнозина християни с такъв проблем) то какво мислиш, че е това? Но да кажем, че това е нелепо и няма бяс на лакомия, то какво да кажем за всички бесове , които причиняват болести и са описани в Библията. Човек трябва да съди справедливо, а не да гледа на лице.
Поздрави.
Title: Re: Демонология
Post by: johnny on January 30, 2008, 21:12:25 PM
Вие или не разбирате или наистина не искате да разберете.

Нееднократно в темата се каза, какво е обладаването. А именно пълен контрол над човешката личност за постоянно.
И аз до преди време вярвах в гоненето на демони от християни, но вече не.
Изхвърлете човешките доктрини и поучения, погледнете Словото, и искайте мъдрост от Бога.

Аз ако съм пристрастен към нещо, това не значи, че съм обладан от демони.
Това означава, че съм изкушен и подведен за момент от демоните, но не за постоянно.
Това означава, че волята ми се е поддала на плътските желания и страсти, подсилени от демоните, но за малко.
 
Но да приемем за момент, че съм обладан.
Идва някой пастор и почва да ми гони демони, след малко решава, че ги е изгонил. След няколко дена аз пак се поддавам на плътта. Какво правим тогава? Пак ли са ме обладали? И така цял живот ли ще си играем на екзорсизъм? Изгони демоните от другарчето.


Лудниците са пълни. Болниците са пълни. Ми нека идат там да гонят демони, тези с претенциите. Какво са тръгнали да гонят нечисти духове от братята си, в които живее Святият Божи Дух.
Освен това Исус ги гонеше с една дума. А сега може и по цяла нощ да продължава "спектакъла".

Нека не обвиняваме демоните за нашите плътски слабости и проблеми.
Да те ги подсилват, влияят, изкушават, но до там. Те не могат да ни обладаят до степен, че да нямаме контрол над себе си, за постоянно. Както е обладаването в Писанието.

Римляни 7:
  15. Защото не зная какво правя: понеже не върша това, което искам; но онова което мразя, него върша.
  16. Обаче, ако върша, това, което не искам, съгласен съм със закона, че е добър.
  17. Затова не аз сега върша това, но грехът, който живее в мене.
  18. Защото зная, че в мене, сиреч, в плътта ми, не живее доброто; понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша.
  19. Защото не върша доброто, което желая; но злото, което не желая, него върша.
  20. Но ако върша това, което не желая, то вече не го върша аз, а грехът, който живее в мене.
  21. И тъй, намирам тоя закон, че при мене, който желая да върша доброто, злото е близо.
  22. Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон;
  23. но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми, и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми.

  24. Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая смърт?

  25. Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта - на греховния закон.


Как пък не се намери някой "да изгони демоните" на Павел? Нямаше ли някой апостол "да освободи" брата си от оковите?О Исусе, прости неверието ни. Дай ни мъдрост да познаем Истината.
Отвори умовете ни Господи, за да разбираме Словото ти и да живеем за Твоя слава.
Амин.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on January 30, 2008, 22:13:37 PM
Джони ако така е превода на името ти много емоционално изказване.Но трябва да направиш разлика от изкушаван и вързан или обладан в една област.Защото вие като чуете обладан веднага си представяте пълно обладаване в дух,душа и тяло но след новоробдението ако не е послужено на новоповярвалия веднага с освобождение се запечатва само духа.А душата и тялото остават не защитени и в това има смисъл да е така но сега няма даго обяснявам.за да не се плашите ще го наричам връзване.Можеш да си вързан б много  области на живота.Кой ли всички тези който не можеш да контролираш.Защо не се запазва понякога освобождението защото няма правилно поучение по въпроса обновяване на ума и водителство от Бог как да се запази.Защото дявола има към едни нристияни по вече притенции от други.А за що не сме като Исус ами една от причините е че не го приемаме като служение на Духа и по този начин го оскърбяваме.
Title: Re: Демонология
Post by: pironka on January 31, 2008, 01:43:25 AM
 Prezvitera и evangelista,
Може ли да посочите поне един пасаж от Словото, където бяха изгонени бесове(демони) от новородени?
Title: Re: Демонология
Post by: byFaith on January 31, 2008, 14:12:05 PM
Евангелиста,

Лесно е да виниш демоните за падане в грях, "връзване" и т.н., и по този начин да оневиняваше онези, които не са приели любовта към Истината или пък никога не са се покаяли от грешния си начин на живот. Исус ни дава власт над всички нечисти сили: "Вие сте от Бога, дечица, и победили сте ги; защото по-велик е Оня, Който е с вас от онзи, който е в света" (1 Йоаново 4:4). Ако Святият дух обитава в нас, то нищо не може да ни обладае, надвие, да ни пороби, единствено може да се случи ако ние доброволно не решим да се подчиним и да последваме друг дух. И тогава дори, не е в оня дух вината, а в нас си, както е писал Джони:

Quote
Нека не обвиняваме демоните за нашите плътски слабости и проблеми.
Да те ги подсилват, влияят, изкушават, но до там. Те не могат да ни обладаят до степен, че да нямаме контрол над себе си, за постоянно...

Но един, който е роден от Бога, други духове няма да послуша. Никой не може да има двама господари, не може да има два духа в себе си--един от Бога и един от Сатана. Тъмнината и светлината нямат нищо общо.

Quote
Защото вие като чуете обладан веднага си представяте пълно обладаване в дух,душа и тяло но след новоробдението ако не е послужено на новоповярвалия веднага с освобождение се запечатва само духа.

Това пък от къде го чу или прочете? Освобождава само Истината на Словото на Исус Христос. В нея трябва да пребъдваме. Има нужда от покаяние и обръщане към Бога, а не от гонене на демони за щяло и нещяло.

И аз съм имал опит с хора, които дори смятах, че може да са обладани. Имало е тормоз от нечисти духове над тях, признавам, но те всичко осъзнаваха, и бяха с всичкия си--демек доброволно се поддаваха на злото въздействие и отказваха да се покаят, като вършеха куп глупости. Дойде момент, в който такъв човек се обърна към Бога с вяра и Бог го избави. Сега не го знам къде е, що е--човек трябва да води битка за вярата си ежедневно, за да не отпадне. Иначе духовни борби има, с които трябва да се справя всеки духовен човек, но те не са с духове вътре в нас, а извън нас.

Джони, да ни дава Господ благодат да се молим, че не Го познаваме още в истината, а нали това е вечния живот. Смили се, Татко, и ни го изяви... да пребъдваме в Твоята светлина и да не се уповаваме на себе си. Боже, да пребъдваме в твоите пътеки и да не се отклоняваме в суетни пътища.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on February 03, 2008, 11:04:34 AM
Пиронка на истена като погледнеш словото няма такъв случай.Но първо там се служело още при новорождениетос освобождение.Но има коствени признаци за това.Значи да изясним ясно че Юда беше новороден просто всички други интерпретации са неверни.Той беше сучениците и служеше стях.Но дявола влезе в него.След това случая с Петър когато Исус го смъмри За да се разберат нещата  трябва да сме наясно какво става при новорождението че тогава само духа се запечатва.Дадох много примери че може да си контролиран от демон и на пръв поглед нда си нормален.Сега ще дам още един врачката която ходеше след Павел и викаше никъде не пише че не беше нормална,а и примерите с други гледачки  на пръв поглед са нормални.Разбери обладаването не коато е и в дух и в душа и в тяло но при нристияните е връзване само в душа и тяло.ЗАТОВА СЕ КАЗВА ЧЕ КАКАВОТО ВЪРЖЕШ НА ЗЕМЯТА ШЕ Е ВУРЗАНО НА НЕБЕТО И ОБРАТНО .Защото някога се развързва човека ,а друг пут нсе връзва демона но това е според водителството.
Title: Re: Демонология
Post by: Tihomir on February 04, 2008, 00:00:45 AM
evangelista,

Виждам, че признаваш, че нещата, за които говориш не са от Словото, което е добре, за да се разграничи явно това.

Относно нещата, които казваш, че са от Словото (а не са), ето поред:

- Юда - за него никъде не се казва, че е бил новороден. Прочети Йоан 8, където се говори за вярващите, които имат баща дявола. Юда е наречен "дявол" от Христос далеч преди да бъде записано, че дяволът е влязъл в Юда. Самият Христос казва, че го е избрал като такъв.

- Петър - не пише, че Исус е смъмрил Петър, а сатана, а и за Петър се свидетелства от Христос по-добре от Юда. За Петър не се казва, че Исус изгони сатана от него, но Петър беше излъган от дявола да говори неща на Христос, които имат вид на благочестие, но са отречени от силата му. По същия начин сатана се опитваше да подмами и Христос в пустинята, но Христос го победи чрез Писанията. Петър в този случай беше излъган.

- Врачката - за теб е явно нормално да се изкарват пари от врачуване и от издигане на човешки авторитети, което правеше тази обладана жена - "...защото не мислиш за Божието, а за човешкото..." - това правеше тя. За нея не се свидетелства да е била новородена, още повече, че е била врачка.

Title: Re: Демонология
Post by: pironka on February 04, 2008, 15:13:52 PM
Evangelista,
Значи нещо не е наред с вас след като "гоните бесове от новородени", нещо което го няма в Словото. И причината е, че не четете и практикувате Божието Слово.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on February 04, 2008, 20:47:49 PM
Знаеш ли Тихомире писнами да интерпретирашдумите ми като си искаш.Била новородена врачката абе какви глупости приказваш кой ти каза че е новородена .Дадох якато пример че на вид се вижда нормална, а всъщност е водена от демон.Юда  ами беше сапостолите ине можеше да бъде от дванаисете ако небеше новороден.НО определено спирам да споря стеб има време да разбереш нещата.Но определено ме е яд че си правишсвободни преразкази върху думите ми.Петър бил излъган от сатана ,абе ти четеш ли Исус каза махни се зад мен САТАНА.Не каза чакай Петре да кажа на сатанада не те лъже.
Title: Re: Демонология
Post by: johnny on February 04, 2008, 21:57:54 PM
evangelista1962, така може да продължаваме до второто пришествие, да си повтаряме един на друг така е, не е така.
Прочети пак темата внимателно. Размисли над нещата, които са написани и сравни със Словото. Опитай за момент да изключиш нещата, в които вярваш и си бил поучаван. Опитай да погледнеш безпристрастно, пък дано успееш.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on February 05, 2008, 17:48:57 PM
Незнам защо аз трябва да разглеждам словото за мен нещата са такива  и аз ги вярвам че са така още по вече че съм ги виждал на практика.По тази ваша логика аз мога да кажа че вие трябва да прове рите по обстойно словото но не го казвам.Защото знам че трябва сам човек да се зблъска стакъв проблем или да има откровение от Бог за да го разбере.Затова и не наричам никой лъбец  идруги подобни епитети.Просто си казвам мнението,а вече да ли ще го приемете си остава ваше право.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on February 05, 2008, 18:24:35 PM
ЕТО ЧЕ КАТО СИ РАЗБЕРА ГРЕШКАТА СИ ПРИЗНАВАМ.ЮДА НЕ БЕШЕ НОВОРОДЕН.
Title: Re: Демонология
Post by: Gerard on February 05, 2008, 20:58:51 PM
Имам съмнението че зад имената "евангелиста" и "неци_62" стои един и същи човек. Освен поради неграмотното им писане, прекалено невероятно ми се вижда и двамата да допускат една и съща грешка като например "нристияни". Не мисля че това е случайно.

Неци_62:

"Виждам че повечето който участват в форума не приемат обладаването на нристияни от това което цитирате.."

евангелиста:


Защото дявола има към едни нристияни по вече притенции от други.

Ако съмнението ми е вярно, това никак не говори добре за евангелиста.


Edit----------------

Понеже мониторът ми е малък и ми скрива годината която е след името на евангелиста не бях забелязал че дори тя съвпада с тази на неци. Благодаря на хората които ме светнаха по въпроса. Мисля че това е достатъчно показателно и евангелиста ще се наложи да дава сериозни обяснения.
Title: Re: Демонология
Post by: evangelista1962 on February 06, 2008, 18:39:10 PM
Няма какво да се съмняваш да така е наистена .Но няма никакъв скрит подтекст.Колкото и бана лно да прозвучи не можех да вляза в сайта бях окашил нещата и децата ми казаха че немога да вляза  с старото име .Но по късно сина ми по сириозно се позанимава и ми каза че мога да  влизам отново.Изатова не пиша от другият ник и не виждах смисъл да обяснявам такива техниче ски подробности.Ако съм искал да заблудя някого щях да пиша постоянно от двете имена.Така че определено  не е било умишлено.Моля за из винение.
Title: Re: Демонология
Post by: mak on February 07, 2008, 01:27:44 AM
Здравей evangelista, разбира се че имаме разбиране и знаем че не се справяш добре с компютрите и може да се случат някои технически грешки (ако това което казваш е истина). Но нещо друго е интересно, ако вземе факта че е било само техническа грешка:

1. Защо не написа на всички че човека с ник Неци_62 си ти, за да знаем всички и да не бъдем заблудени? Мисля че това щеше да е коректно, да знаем че това си ти, какво мислиш ти?  А така само се заблуждаваме.

2. Също е интересно, защо се обръщаш към неци_62 като към друг човек, ако това си ти. Става въпрос за тук (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=69.msg1638#msg1638):

Quote
Още нещо невиждам никой да е отговорил на Неци62 когато има нещо по фрапиращо деликатно го подминавате.

Не е ли това странно? Защото ти все пак говоирш в темата за анонимност, че трябва да се знаем кои сме, а също и в темата за доверие че трябва да се доверяваме, а как ще знаем или да се доверим, когато има такива неща. За какво доверие ще става въпрос тогава? Ако така продължат нещата, можеби ще размислим за нещо друго.

Как мислиш ти?

Поздрави за сега.