Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: Tavita on December 28, 2011, 15:03:25 PM

Title: С упование в Бога
Post by: Tavita on December 28, 2011, 15:03:25 PM
Възможно ли е в днешно време да има толкова силна вяра, че  да не търсиш други пътища за придобиване на каквото и да е било, освен чрез упование в Бога?
Това се е случило преди 150-160 години.
На тази страница във фейсбук е качена книгата за живота и делото на този достоен Божий син.
http://www.facebook.com/pages/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3-%D0%9C%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%80/326537310699371?sk=wall
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tihomir on December 28, 2011, 15:40:45 PM
Какъв е въпросът?

Дали е възможно да има толкова силна вяра или да кажеш, че си впечатлена от историята на този човек?
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tavita on December 29, 2011, 09:25:41 AM
Дали някой в днешни времена е извършил толкова велико дело само - С упование в Бога - или е използвал и човешки прийоми.
Имам в предвид че с Божията помощ /поне така го чувствам/ успяхме да направим Дневна занималня за работа с ромски деца. Но тя се създаде чрез ходене и чукане от врата на врата и търсена на спонсорство . Благодаря на Бог, че това което бе замислено се осъществи дори в повече. Но след като прочетох за живота и дейността на Георг Мюлер, останах с впечатлението че това което сме постигнали не е по Бога. Не знам объркана съм.
Качвам блога за да стане ясно за какво пиша.

http://dz-tavita-dk.blogspot.com/?spref=fb
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Watchman on December 29, 2011, 10:24:11 AM
Георг Мюлер безспорно е пример в много отношения. Това, което е постигнал обаче преди всичко не е защото просто е уповавал на Бога да снабди за делото с което се е захванал, но защото е бил воден от Бога за това дело. Ако не беше изпълнено това условие щеше да трябва да хлопа и той от врата на врата и да проси пари.

Днес мнозина развиват "християнски дейности", по свое собствено усмотрение и после ходят да събират пари по същите начини по които света събира - като рекламират дейността си и ходят да убеждават или дори манипулират други човеци да им помагат и да им дават пари. Някои дори теглят кредити за да финансират "Божието дело" или за да изпълнят "Божията воля" в живота си.

Повечето дейности развивани днес под етикета "християнски" се извършват по тези светски и човешки начини. Всичко това показва на първо място една драстична липса на познаване на това кой е Бог и какви са Неговите пътища. Ето защо примера на Георг Мюлер не само свети посред днешната религиозна тъмнина, но и е мярка за изпитване на всеки който е дръзнал да твърди, че това с което се е захванал е "Божие дело."
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tavita on December 29, 2011, 11:02:43 AM
Погледнато през призмата на Георг Мюлер, така е. Но при мен знам, че също Бог ме е водил не само за това дело, но за други които няма да споменавам. По принцип Бог ме е създал като социален тип. Имам нови идеи, които Бог ги знае и ще очаквам Неговото водителство.
Но за да получиш нещо, хората трябва да узнаят че някъде, някой се нуждае от това !?!?
В този век на свръх модерни комуникации, явно се използва и чрез тях осведомяването.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Watchman on December 29, 2011, 12:18:07 PM
Quote
Погледнато през призмата на Георг Мюлер, така е.

А как е погледнато през призмата на Писанията, на Божието Слово? Например Тавита, чието име си си избрала, не ходеше да проси пари от хората, но работеше с ръцете си за да изпълни това, което правеше.

Quote
Имам нови идеи, които Бог ги знае и ще очаквам Неговото водителство.

Божието водителство никога не е базирано на нашите идеи, но нашите идеи трябва да са базирани на Божието водителство.

Quote
В този век на свръх модерни комуникации, явно се използва и чрез тях осведомяването.

В този век има всякакви свръхмодерни неща и технологии. Дори такива, които могат да те накарат "да чуеш Божия глас". Има и такива които могат да превърнат една жена в мъж и един мъж в жена и физически и психически. Бог обаче няма нужда от нито едно от тези неща. Първите християни бяха много по-успешни без нито една от днешните технологии, това би трябвало да ни каже, че технологичния свят може само илюзорно да помага, а в действителност да пречи.

Quote
Но за да получиш нещо, хората трябва да узнаят че някъде, някой се нуждае от това !?!?

Ако искаш ХОРАТА да узнаят за да "получиш нещо" - това означава, че цялото нещо е построено върху УПОВАНИЕ НА ЧОВЕЦИ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ. Ако искаш да уповаваш на Божиите ресурси, достатъчно е БОГ ДА УЗНАЕ, и да БЛАГОВОЛИ. А ако Бог иска да използва човеци да дадат Той има своя начин да комуникира с човеците и ако щеш вярвай, но Той няма никаква нужда от технологиите за да комуникира с когото иска. Но Божиите пътища не са като човешките, Бог избира на кого да говори и как да снабди. Бог може да заповяда на врани да носят храна, на кит да погълне давещ се човек, на риба да донесе монета в устата си, на ангели да прислужват в пустинята, на водите да се разделят и на бурята на утихне. Бог може да снабдява и с хора и без хора. Когато обаче ние търсим хората, които са лесни за манипулиране, ние обикновенно търсим нашата собствена воля, а не Божията.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tavita on December 29, 2011, 13:46:46 PM
Този форум какво е? Той не е ли създаден в следствие на новите технологии!?!?
Той нужен ли е на Бог !?!? По Неговия промисъл ли е !?! Или се събрахте група хора и решихте, че Бог ви го е вложил в сърцето и ума и трябва да го направите!?!
Що се отнася до моите идеи, аз вярвам че  са ми дадени от Бога и доста от тях са осъществени и то благополучно а дори някой от тях повече и от това което аз съм допускала. Слава на Бога.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Watchman on December 29, 2011, 14:17:22 PM
Този форум е място за комуникация, а не за събиране на пари за "спонсориране" на "християнски дейности." Ние не разчитаме на него да изпълним Божията воля за живота си. Напротив, колкото повече зависим от подобни форуми за комуникация, толкова повече се вижда, че не изпълняваме това, което Бог иска от нас.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tihomir on December 29, 2011, 14:56:27 PM
Погледнах набързо блога и мога да кажа с чиста съвест, че да се учат децата да почитат езически празници (коледа, например), но облечени в стъкмена християнска терминология и да се поощряват да играят театър — това не е начинът деца да бъдат обучавани в Господните пътища. Именно Господният път повелява да се страни от обичаите на народите, които Господ изгони пред Израел и да се страни от лицемерие. Парадоксално, но това е, на което се учат децата.

Аз съм видял и резултатите от такива дейности. И те се виждат след години. Децата порастват и им "идва акъла в главата" и виждат, че всичко, което са учени е едно лицемерие и един фалш. И тъй като никой не им е показал истинския Господен път, те смятат, че това християнство е единствено и само лицемерие и детски игри, без нищо сериозно. Тези хора тръгват да вършат нечестие и да търсят "своя път".

Много от тези дейности се вършат, защото хората се самоназначават да вършат нещо за Бога, а не че Бог ги е назначил. Мнозина не могат да приемат факта, че да бъдат родители или мъже и жени, които си вършат съвестно работата е достатъчно в случай, че Бог не ги е призовал за нещо повече.

В Деяния на апостолите аз виждам шепа хора, измежду хиляди, които са призовани от Бога, но така, че и другите да разберат:
Деяния 13:2. И като служеха на Господа и постеха, Светият Дух рече: Отделете ми Варнава и Савла за работата, на която съм ги призовал.

Къде отидоха другите хиляди от Ефес? Не се ли почувстваха "непотребни за Бога"? Може би и те тръгнаха да правят "нещо", за да се "почувстват по-добре"?

Реално самоназначаването на подобни неща е с единствената и едничка цел, за да може човекът да задоволи вътрешното си желание за религиозна дейност. Това е естественото желание на религиозния човек и знаейки това Ииуй подмами вааловите служители:
4 Царе 10:18. Тогава Ииуй събра всичките люде та им рече: Ахаав е малко служил на Ваала; Ииуй ще му служи много.

Религиозната общност си служи с подобни мерни единици за служене — "малко" и "много". В Словото никъде няма да откриете, че еди кой си служил повече, а другият по-малко.

Кой е този, който в наши дни помни тези думи:
Лука 10:2. И каза им: Жетвата е изобилна, а работниците малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници в жетвата Си.

Кой назначава работници? И защо хората се самоназначават постоянно? И защо тръгват сами да вършат разни работи, било то "благовестие", или "подпомагане на бедните" или каквото да било друго, само защото някой е "почувствал, че трябва".

А Словото ясно си казва, че има Господар, който назначава и Той ще си реши кого да назначи и няма да му са потребни чукане на врати или кредити.


Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tavita on December 30, 2011, 13:52:52 PM
Ехе, много бързо съдите тук и отсъждате !?!?
Тези деца всяка неделя посещават Неделно училище към ЕПЦ.
Страничните занимания са само  в неделя след обяд.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tihomir on December 30, 2011, 14:17:50 PM
А къде в Библията пише, че децата трябва да посещават всяка неделя "Неделно училище"? Кой в Библията си е пращал децата на "Неделно училище" или кой е давал децата да им бъдат учени от други на Господния път?

Ако това го намериш в Библията, ще го призная за праведно дело. Ако не го намериш, обаче излиза, че се правят неща, които имат вид на благочестие, но нямат общо с Божията сила.

Ако "неделното училище" го няма в Библията, поне си признайте, че вършите нещо откровено небиблейско и ако толкова искате, си го вършете. Бог накрая ще съди според думите си, а не според това, което някой е решил да прави. Но най-голям проблем е, когато нещо, което е небиблейско се нарича "Божие".

Title: Re: С упование в Бога
Post by: Watchman on December 30, 2011, 21:14:52 PM
Quote
Ехе, много бързо съдите тук и отсъждате !?!?

За съжаление никак не е бързо. На мен ми отне 15-18 години да отсъдя относно тия неща. Ако можех да отсъдя наистина бързо, нямаше да изгубя 15 скъпоценни години в следване на човешки учения и лутане във светското християнство.

Quote
Тези деца всяка неделя посещават Неделно училище към ЕПЦ.

Ние знаем какво е "неделно училище" защото и ние сме били част от падналата християнска религия. Но как ще обясниш на пророците и апостолите, които са писали Библията - що за нововъведение е това нещо? Бог желае ние да бъдем "съградени върху основата на апостолите и пророците" /Еф. 2:20/. Някога замисляла ли си се какво означава думата основа? И как точно се гради върху дадена основа? Ако човек мисли, че служи на Бога по начини които са непознати на апостолите и пророците, то тогава такъв човек гради ИЗВЪН тяхната основа. А ако е извън тяхната основа, то той е извън вярата.

Мисля би било много полезно ако се замислиш за тези неща. Спри християнската си инерция и започни да изследваш СЕРИОЗНО Божието Слово.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Брат-Мариян on January 20, 2012, 18:29:18 PM
здравейте , ако ми позволите бих искал и аз да се включа в дискусията .


Quote
А къде в Библията пише, че децата трябва да посещават всяка неделя "Неделно училище"? Кой в Библията си е пращал децата на "Неделно училище" или кой е давал децата да им бъдат учени от други на Господния път?

Ако това го намериш в Библията, ще го призная за праведно дело. Ако не го намериш, обаче излиза, че се правят неща, които имат вид на благочестие, но нямат общо с Божията сила.

Ако "неделното училище" го няма в Библията, поне си признайте, че вършите нещо откровено небиблейско и ако толкова искате, си го вършете. Бог накрая ще съди според думите си, а не според това, което някой е решил да прави. Но най-голям проблем е, когато нещо, което е небиблейско се нарича "Божие".Темата е важна  , защото децата са бъдещето на църквата . Ако ние сме служили не толкова добре и сме допускали грешки , то децата ни може да се справят значително по добре и да допускат по малко грешки , стига обаче да имат по добър старт от нашия . Наистина правилната основа за градене , е основата на пророците и апостолите . Тази е основата положена от Господа и на друга основа не може да се гради .

- Какво представлява тази основа?

Тази основа представлява съвкупност от принципи ( правила ) в който ние вярваме и употребяваме според ситуацията и случая в живота ни . Или казано по друг начин пророците и апостолите са ни оставили правила и ценности по който ние да се ръководим в живота си и това ни гарантира спасение и вечен живот .

От къде сме ги научили тия правила ?

Някой от тях  сме ги прочели в библията , други сме ги чули от по знаещи от нас братя . И така всички тези правила са Истина , тоест когато ги чуем и приемем , започваме да живеем според Вечната Божия Истина .

Ако на тия неща се учат децата в неделно училище или в седмично  училище или в семейството , лошо ли е ?
Според мен Неделното училище не е лошо нещо , по важно е какво се говори и какво се прави  , както и в църквите .
Събранието на вярващи не е лошо нещо когато се говори и върши истината .


В  Библията не пише за хеликоптери , компютри и Фейсбук , не пише за физика , химия , математика и т.н. . Е какво да правим тогава , да се преселим в Пустинята и да заживеем на палатки , щото  така пише в Библията .
За всичко според мен най важни са мотивите . Религията има много измерения и се развива в различни насоки , за да се преборим с нея трябва да подготвим много добре децата си , защото смятам че тяхната битка ще е значително по жестока .
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Watchman on January 20, 2012, 20:28:30 PM
Quote
Тази основа представлява съвкупност от принципи ( правила ) в който ние вярваме и употребяваме според ситуацията и случая в живота ни . Или казано по друг начин пророците и апостолите са ни оставили правила и ценности по който ние да се ръководим в живота си и това ни гарантира спасение и вечен живот .

Основата на апостолите и пророците, не се състои в принципи, които ние употребяваме по наша собствена воля според ситуацията и случая. Основата са преди всичко думите на свещеното Писание, такива каквито Бог е вдъхновил пророците и апостолите да запишат, и след това това е и техния жив пример, пак според това, което е завещано в Писанията.

А Писанията сами по себе си не са съвкупност от "принципи и ценности" - те са ДУХ И ЖИВОТ. Точно това е разликата между дървото на Живота и дървото на познаване на Добро и Зло. Едното е дърво от което се черпи Дух и Живот, а другото е дърво от което се черпят знания и принципи.

Quote
От къде сме ги научили тия правила ?

Някой от тях  сме ги прочели в библията , други сме ги чули от по знаещи от нас братя . И така всички тези правила са Истина , тоест когато ги чуем и приемем , започваме да живеем според Вечната Божия Истина .

Отново Библията не е съвкупност от правила, а е Слово на Живота, което може да бъде разбрано само от осветен ум и изпълнено с Божият Дух сърце. По този начин човек черпи не "принципи и ценности", но черпи Живот от Самия Бог.

А референцията към "знаещите братя" е по-скоро опасна, защото те може да се окажат слепци водещи слепците. Ето защо всичко трябва да се изпитва според Писанията и Божият Дух, а не според идеите на "знаещите братя".

Quote
Ако на тия неща се учат децата в неделно училище или в седмично  училище или в семейството , лошо ли е ?

Според Писанията, единствено семейството е натоварено с отговорността да обучава малките деца и Бог държи бащите лично отговорни за това нещо. Няма никакво делегиране на тази отговорност на училища от какъвто и да е било вид и формат. Бог заповядва на бащите да учат децата си на книгата на Закона, а не да ги пращат на "училища" където не знайно кой и с каква власт е решил, че може да се нарече учител на чужди деца.

Quote
Според мен Неделното училище не е лошо нещо , по важно е какво се говори и какво се прави  , както и в църквите .

Неделното училище е човешко своеволие, което отхвърля и подменя фундаментите на семейството поставени лично от Бога. Именно неделното училище е в корена на светската система, която е система на изземване на отговорностите на родителите и делегирането им на светска или религиозна система. Всички нации, които някога са били близко до Бога и до Писанията са изпаднали от тази си благословена позиция именно чрез измамата на това да делегират обучението на децата си на някой друг. Типичен пример за това е Америка. Неделното училище е ключовия фактор към падението на тази нация, защото то е лостът който открехва вратата за държавната образователна система, която в началото е била с религиозна насоченост, но след това става безбожна. Ако хората спазваха ясните думи на Писанията, нямаше нациите, които някога са били близко до Бога да изпаднат толкова тежко.

Да децата са ключови за бъдещето, и именно за това по никой начин не трябва да се отклоняваме от това, което Божието Слово учи за тяхното обучение, в противен случай и нацията и църквата и семейството ще изпаднат от своето призвание.

Quote
Събранието на вярващи не е лошо нещо когато се говори и върши истината .

Точно така, а когато самия формат (като неделното училище) е в противоречие с истината на Писанията, то вече всяко нещо колкото и благочестиво да изглежда се превръща в инструмент в ръцете на врага.

Quote
В  Библията не пише за хеликоптери , компютри и Фейсбук , не пише за физика , химия , математика и т.н. . Е какво да правим тогава , да се преселим в Пустинята и да заживеем на палатки , щото  така пише в Библията .

В Библията пише много ясно и изрично за семействата и децата и за това как трябва да се обучават последните. Ето защо вместо да си правим нововъведения и да нарушаваме Божиите инструкции, ние трябва да се предадем напълно на следване на Словото на Живота, защото без него ще тънем в тъмнина.

А в Библията не пише да се живее в палатки, освен по времето на празника на шатроразпъване. Също не пише да се преселваме в Пустинята. Ако с това се изчерпва познанието ти по отношение на това, което пише в Библията, то най-добре е да започнеш отначало, понеже доста си се объркал.

Quote
За всичко според мен най важни са мотивите .

Мотивите са важни, но не са достатъчни. начините са също толкова важни, колкото и мотивите. Има едни хора обаче, които смятат, че мотивите оправдават начините и действията. Те се наричат "Обществото на Исус" или както са по-известни "йезуитите". Те действат на принципа "целта оправдава средствата"  (сиреч щом мотива им е да придвижат правилната цел, значи всякакви средства и начини са позволени) и именно чрез този принцип са причинили повече злини на човечеството може би от всички други сатанински общества взети заедно.

Quote
Религията има много измерения и се развива в различни насоки , за да се преборим с нея трябва да подготвим много добре децата си , защото смятам че тяхната битка ще е значително по жестока .

Няма как да подготвиш децата си като ги хвърлиш в измислената от човеци система наречена "неделно училище" и потъпкваш думите на Бога по отношение на възпитанието и обучението на децата. Не случайно Исус каза:

Мат. 15:9  Обаче напразно Ми се кланят, като преподават за поучения човешки заповеди”.

Всяка човешка измислица води до една ПРАЗНА вяра и напразно поклонение. Бог няма да приеме служба от човешки нововъведения, защото само от Него идва живот, и никой човек не може да измисли нещо, което да дава Живот. Само в Божието Слово има Живот, затова трябва да бдим и да го изучаваме и следваме, за да ходим в пътя на живота, а не в пътя на религиозната самозаблуда и напразно поклонение базирано на човешки поучения и измишления.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Брат-Мариян on January 21, 2012, 09:22:14 AM
Здравей Уатчмен .

Quote
А Писанията сами по себе си не са съвкупност от "принципи и ценности" - те са ДУХ И ЖИВОТ. Точно това е разликата между дървото на Живота и дървото на познаване на Добро и Зло. Едното е дърво от което се черпи Дух и Живот, а другото е дърво от което се черпят знания и принцип .

Защо според теб писанията са Дух и Живот , какво има в тях което носи
Дух и Живот ?
Дървото на живота е забранено за  хората  .  Освен това не дървото на за познаване добро и зло ни отне живота , а непокорството и болните амбиции . Дървото за познаване добро и зло не е лошо дърво .Quote
Отново Библията не е съвкупност от правила, а е Слово на Живота, което може да бъде разбрано само от осветен ум и изпълнено с Божият Дух сърце. По този начин човек черпи не "принципи и ценности", но черпи Живот от Самия Бог.

А референцията към "знаещите братя" е по-скоро опасна, защото те може да се окажат слепци водещи слепците. Ето защо всичко трябва да се изпитва според Писанията и Божият Дух, а не според идеите на "знаещите братя".


Как се освещава един ум и как се изпълва с Божият Дух едно сърце , за да може да разбира писанията ? Освен това след като черпиш живот от живият Бог чрез писанията , защо пак умираш ?
Сега , нека направим разлика между ,,знаещ" и знаещ . Пророците и апостолите и те са знаещи мъже . Да не би с мръсната вода да изхвърлим и бебето ?Quote
Според Писанията, единствено семейството е натоварено с отговорността да обучава малките деца и Бог държи бащите лично отговорни за това нещо. Няма никакво делегиране на тази отговорност на училища от какъвто и да е било вид и формат. Бог заповядва на бащите да учат децата си на книгата на Закона, а не да ги пращат на "училища" където не знайно кой и с каква власт е решил, че може да се нарече учител на чужди деца.


Да семейството е най определящ фактор и там започва всичко , няма как да е друго яче , но има неща който семейството не може да ти даде , затова има учители .Quote
Неделното училище е човешко своеволие, което отхвърля и подменя фундаментите на семейството поставени лично от Бога. Именно неделното училище е в корена на светската система, която е система на изземване на отговорностите на родителите и делегирането им на светска или религиозна система. Всички нации, които някога са били близко до Бога и до Писанията са изпаднали от тази си благословена позиция именно чрез измамата на това да делегират обучението на децата си на някой друг. Типичен пример за това е Америка. Неделното училище е ключовия фактор към падението на тази нация, защото то е лостът който открехва вратата за държавната образователна система, която в началото е била с религиозна насоченост, но след това става безбожна. Ако хората спазваха ясните думи на Писанията, нямаше нациите, които някога са били близко до Бога да изпаднат толкова тежко.

Да децата са ключови за бъдещето, и именно за това по никой начин не трябва да се отклоняваме от това, което Божието Слово учи за тяхното обучение, в противен случай и нацията и църквата и семейството ще изпаднат от своето призвание.Сега , напълно те разбирам и си много прав , защото семейството
е първата брънка на църквата и то си има своето предназначение и функции , които никоя религиозна притурка не може да замести по никакъв начин . Коренът на злото в случая според мен не е неделното училище , а закостенялата религиозна система , която се погрижила да изопачи и оскверни почти всички основни принципи на който стой нашата вяра . Ако на децата се говори Божието слово е много добро , ако обаче се говорят лъжи и басни  горко .


Quote
В Библията пише много ясно и изрично за семействата и децата и за това как трябва да се обучават последните. Ето защо вместо да си правим нововъведения и да нарушаваме Божиите инструкции, ние трябва да се предадем напълно на следване на Словото на Живота, защото без него ще тънем в тъмнина.

А в Библията не пише да се живее в палатки, освен по времето на празника на шатроразпъване. Също не пише да се преселваме в Пустинята. Ако с това се изчерпва познанието ти по отношение на това, което пише в Библията, то най-добре е да започнеш отначало, понеже доста си се объркал.Всяка крайност е опасна Уатчмен . Разбира се че трябва да се придържаме към словото , но има неща който не са упоменати в словото , но съществуват .
Другото е в кръга на шегата .Quote
Мотивите са важни, но не са достатъчни. начините са също толкова важни, колкото и мотивите. Има едни хора обаче, които смятат, че мотивите оправдават начините и действията. Те се наричат "Обществото на Исус" или както са по-известни "йезуитите". Те действат на принципа "целта оправдава средствата"  (сиреч щом мотива им е да придвижат правилната цел, значи всякакви средства и начини са позволени) и именно чрез този принцип са причинили повече злини на човечеството може би от всички други сатанински общества взети заедно.


Да има такива хора , но мотивите им в дълбочина вонят . Това е сатанинска стратегия  , да облича лъжите си с Божието слово това е кукичката на  дявола и много хора я лапват . Тази примамка действа от как свят светува . Но Христос каза , плодовете са фактор . Има растения , красиви и привлекателни на външен вид , но плодовете им са силно отровни .
Сега много хора се мотивират с Божието слово и зад всяка църковна религиозна далавера стой името на Христос или Светият Дух  , но в дъното мотивите вонят  , миришат на лошо , затова и плодовете са толкова ужасни .


Quote
Мат. 15:9  Обаче напразно Ми се кланят, като преподават за поучения човешки заповеди”.

Всяка човешка измислица води до една ПРАЗНА вяра и напразно поклонение. Бог няма да приеме служба от човешки нововъведения, защото само от Него идва живот, и никой човек не може да измисли нещо, което да дава Живот. Само в Божието Слово има Живот, затова трябва да бдим и да го изучаваме и следваме, за да ходим в пътя на живота, а не в пътя на религиозната самозаблуда и напразно поклонение базирано на човешки поучения и измишления.


Ако трябва да бъда откровен , трябва да ти кажа че в тоя си вид и на мен не ми харесва неделното училище , ни имай в предвид че неделното училище е такова каквато е църквата . Не може църквата да е стабилна , а пък децата да учат за дядо коледа и за Вълшебната Фея .
Има обаче и учители който знаят какво правят , и го правят с любов и разбиране за сериозността   на  служението .
Не мисля че трябва да противопоставяме семейството и училището , те могат чудесно да се допълват , стига други неща да са наред , но за съжаление не са .
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Tihomir on January 22, 2012, 12:17:26 PM
Здравей Уатчмен .

Quote
А Писанията сами по себе си не са съвкупност от "принципи и ценности" - те са ДУХ И ЖИВОТ. Точно това е разликата между дървото на Живота и дървото на познаване на Добро и Зло. Едното е дърво от което се черпи Дух и Живот, а другото е дърво от което се черпят знания и принцип .

Защо според теб писанията са Дух и Живот , какво има в тях което носи
Дух и Живот ?
Брат-Мариян,

Виждам, че задаваш въпроси, от които разбирам, че или се опитваш да се намираш на приказки с празни философии или не познваш Божието Слово или и двете.

Ако си свикнал да мислиш от гледна точка на това какво според теб или според събеседника е вярно, трябва да се замислиш, че в този форум не сме се събрали, за да изследваме твоята или неговата гледна точка, а да видим какво пише в Словото.

Ето какво пише според Христос:
Йоан 6:63. Духът е, който дава живот; плътта нищо не ползува; думите, които съм ви говорил, дух са и живот са.

В Божието Слово се набляга повече на това какво е праведно и какво е неправедно. Дали дървото е добро или лошо, Бог не даде на човека да знае. А това, че не е лошо дърво е нещо, което добавяш към Словото, което е много много опасно.

Quote
Как се освещава един ум и как се изпълва с Божият Дух едно сърце , за да може да разбира писанията ? Освен това след като черпиш живот от живият Бог чрез писанията , защо пак умираш ?
Сега , нека направим разлика между ,,знаещ" и знаещ . Пророците и апостолите и те са знаещи мъже . Да не би с мръсната вода да изхвърлим и бебето ?

Ти май не си чел никога, че Бог е Бог на тези, които живеят, а не на тези, които са мъртви. Когато Христос говори за мъртвите, той говори и за тези, които са нечестиви:
Матей 8:22. Но Исус му рече: Върви след Мене, и остави мъртвите да погребат своите мъртъвци.

И как така мъртвите ще погребват своите мъртъвци?

Ето думите на Христос за теб в този случай:
Исус им рече: Не за това ли се заблуждавате, понеже не знаете писанията нито Божията сила? Защото когато възкръснат от мъртвите, нито се женят нито се омъжват, но са като ангели на небесата. А за мъртвите, че биват възкресени, не сте ли чели в книгата на Моисея, на мястото, при къпината, как Бог му говори, казвайки: "Аз съм Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Яковов"? Той не е Бог на мъртвите, а на живите. Вие много се заблуждавате.

Quote
Да семейството е най определящ фактор и там започва всичко , няма как да е друго яче , но има неща който семейството не може да ти даде , затова има учители .
Това със сигурност не си го научил от Писанията, защото там пише:
Вложете, прочее, тия мои думи в сърцето си и в душата си, вържете ги за знак на ръката си, и нека бъдат като надчелия между очите ви. Да учите на тях чадата си, като говорите за тях, когато седиш в къщата си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.

Също не си чувал за това:
Псалми 119:99. По-разумен съм от всичките си учители, Защото се поучавам в Твоите свидетелства.

Учителите в Писанията са били свещеници, които се е предполагало да бъдат обучени прилежно в Писанията. Писано е, че днес всички Божии мъже са свещеници в дома си, точно както Авраам беше и беше учител в дома си (като основната причина, поради която беше призован). Тези учители не са учили децата, защото в Писанията пише децата да се учат от бащите. Тези учители са учили възрастните. Но както Давид пише, че когато учителите не учат народа на Писанията, когато самите хора се обучават сами в Божиите повеления, тогава те стават по-разумни от такива учители.

Разликата между отношението на разумните ученици към учителите (на възрастните) от едно време и сега е следната:
Деяния 17:11. И беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха учението без всякакъв предразсъдък, и всеки ден изследваха писанията да видят дали това е вярно.

Никъде няма да видиш някой учител да е тръгнал да учи самостоятелно деца, защото те не са негово притежание и евреите много добре са знаели това и винаги родителите са били наоколо.

Предполагам не си чел и, че всеки ще бъде научен от Бога.

Quote
Сега , напълно те разбирам и си много прав , защото семейството
е първата брънка на църквата и то си има своето предназначение и функции , които никоя религиозна притурка не може да замести по никакъв начин . Коренът на злото в случая според мен не е неделното училище , а закостенялата религиозна система , която се погрижила да изопачи и оскверни почти всички основни принципи на който стой нашата вяра . Ако на децата се говори Божието слово е много добро , ако обаче се говорят лъжи и басни  горко
Думата "църква" няма това значение, което си свикнал да приемаш и семейството е църква, независимо дали познава Бога или не го познава, защото самата дума "църква" няма религиозно значение, нито положителен или отрицателен смисъл.

Отношението "според мен" е един от основните белези на днешната религия, наречена "християнство", в която всичко се мери според измишленията на собственото сърце. Именно "закостенялата религиозна система" е въвела идеята за "неделно училище", но тъй като ти не искаш да я пуснеш, се опитваш да я отделиш от религията, която е източникът й. Писанията са единственият аршин, според който трябва да се съди. Ти съдиш според собственото си сърце и много се заблуждаваш.

Quote
Всяка крайност е опасна Уатчмен . Разбира се че трябва да се придържаме към словото , но има неща който не са упоменати в словото , но съществуват .
Другото е в кръга на шегата .
Кой ти каза, че всяка крайност е опасна? Не каза ли Христос да бъдем горещи или студени, а не хладки? Не е ли горещ и студен крайност, а хладкото е "златната среда"? Бог на "златна среда" ли учи или на крайности? Бог краен ли е? Разбира се, че е краен. При него няма компромиси с принципите му.


Quote
Ако трябва да бъда откровен , трябва да ти кажа че в тоя си вид и на мен не ми харесва неделното училище , ни имай в предвид че неделното училище е такова каквато е църквата . Не може църквата да е стабилна , а пък децата да учат за дядо коледа и за Вълшебната Фея .
Има обаче и учители който знаят какво правят , и го правят с любов и разбиране за сериозността   на  служението .
Не мисля че трябва да противопоставяме семейството и училището , те могат чудесно да се допълват , стига други неща да са наред , но за съжаление не са .

Ако трябва да съм откровен, наистина ти липсва основата на учението за правдата. Първото и най-важното нещо за Бога е правдата и какво е това, което е право да се върши. Когато основата е правдата, тогава и любовта ще си дойде на мястото. Не се тръгва с любов първо, защото и езичниците се обичат и уважават, а ти с какво си повече от тях тогава?

Стабилното Божие събрание от праведни човеци се води от стабилните Божии думи, а не от свободни съчинения и волни интерпретации. Училището е в семейството, както пише в Писанията. Като отрасне детето, за да може да се научи на занаят, то може да бъде изпратено при майстор, за да се научи. Но това да се научи детето на основите на правдата и Богоугодния живот не е задача на чужди хора.

Така пише. Това какво ти мислиш или какво казваш, няма значение след като Божиите думи, претеглени срещу твоите, са доста по-тежки.
Title: Re: С упование в Бога
Post by: Брат-Мариян on January 23, 2012, 18:06:43 PM
Здравей Тихомире , радвам се , че си толкова ревностен за Божието слово . Само че ще те помоля за малко търпение . Ще се постарая да отговоря доколкото ми са силите . Искам да знаеш , че никой с нищо не провокирам , просто задавам въпроси , които мисля че са важни и имат огромен смисъл за истината , такава каквато е заложена в Божието слово . Не парадирам със знание , просто търся истината .


Quote
Ако си свикнал да мислиш от гледна точка на това какво според теб или според събеседника е вярно, трябва да се замислиш, че в този форум не сме се събрали, за да изследваме твоята или неговата гледна точка, а да видим какво пише в Словото.

Ето какво пише според Христос:
Йоан 6:63. Духът е, който дава живот; плътта нищо не ползува; думите, които съм ви говорил, дух са и живот са.

В Божието Слово се набляга повече на това какво е праведно и какво е неправедно. Дали дървото е добро или лошо, Бог не даде на човека да знае. А това, че не е лошо дърво е нещо, което добавяш към Словото, което е много много опасно.

Първо искам да ти кажа че в библията пише доста неща и всеки си тълкува нещата според разбиранията си и библейската си култура която е оформил с годините . Няма никакви философии в това което говоря , но не мога всичко наведнъж да напиша , щото темата е мащабна и обхваща и други неща . Далеч съм от мисълта да си натрапвам мнението и да споря повече отколкото е необходимо .


Сега ти казваш , че Бог не е дал хората да знаят дали забраненото дърво  е добро или лошо . Нека да погледнем в Библията .


Quote
5. Но Бог знае, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете като Бога — да познавате доброто и злото.
6. И жената видя, че дървото беше добро за храна и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, и взе от плода му и яде, даде и на мъжа си да яде с нея, и той също яде.
7. Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа и си направиха препаски.
( Битие 3)Quote
22. И рече Господ Бог: Ето, Адам стана като един от нас да познава доброто и злото; и сега, за да не простре ръката си та вземе и от дървото на живота, и яде, и живее вечно,
23. за това Господ Бог го извади из Едемския рай да работи земята из която биде взет.
24. И изпъди Адама; и към изток на Едемския рай постави Херувимите и пламенния меч който се въртеше, да пазят пътя към дървото на живота.
(Битие 3)


Сега след като ядоха от дървото за познаване на добро и зло , на хората  очите им се отвориха и видяха злото . Е затворени ли са били до тоя момент очите им за злото , нима хората са били слепи за злото ? Явно хората са били слепи за греха .

Какво означава , че човека е станал като Бог след като е ял от дървото ?
Това означава , Бог също познава доброто и злото . Освен това забележи , въпреки че човека беше ял от дървото за познаване доброто и злото , имаше възможност да живее вечно ,ако беше ял и от дървото на живота , но Бог го възпря заради непокорството му и подценяването на Божият Авторитет .Това означава , че причината за смъртта на човека не е дървото ,а неспазването на божията заповед .Quote
Ти май не си чел никога, че Бог е Бог на тези, които живеят, а не на тези, които са мъртви. Когато Христос говори за мъртвите, той говори и за тези, които са нечестиви:
Матей 8:22. Но Исус му рече: Върви след Мене, и остави мъртвите да погребат своите мъртъвци.

И как така мъртвите ще погребват своите мъртъвци?

Ето думите на Христос за теб в този случай:
Исус им рече: Не за това ли се заблуждавате, понеже не знаете писанията нито Божията сила? Защото когато възкръснат от мъртвите, нито се женят нито се омъжват, но са като ангели на небесата. А за мъртвите, че биват възкресени, не сте ли чели в книгата на Моисея, на мястото, при къпината, как Бог му говори, казвайки: "Аз съм Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Яковов"? Той не е Бог на мъртвите, а на живите. Вие много се заблуждавате.


Тихомире тук не мога да разбера , защо ми цитираш тия стихове . Къде съм споменал аз във поста си че няма възкресение или че Бог не е Бог на живите . Аз говоря за това , че и през целият си живот да четем и изучаваме словото , накрая пак умираме физически и трябва да бъдем възкресени , за да оживеем наново . Или не библията ни оживотворява , а Христос който също е наречен Божието слово , но това не означава че Христос е библията . Моля те обаче да не изтълкуваш думите погрешно . По никакъв начин , не твърдя че библията не е Божие слово , просто разграничавам нещата .

Quote
25. Истина, истина ви казвам: идва часът, и сега е, когато мъртвите ще чуят гласа на Божия Син и които го чуят, ще живеят.
26. Защото, както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си;
27. и му е дал власт да извършва съд, защото е Човешкият Син.
28. Не се чудете на това; защото иде часът, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа му
29. и ще излязат: онези, които са вършили добро, ще възкръснат за живот; а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане.
(Йоан 5 )

Quote
Това със сигурност не си го научил от Писанията, защото там пише:
Вложете, прочее, тия мои думи в сърцето си и в душата си, вържете ги за знак на ръката си, и нека бъдат като надчелия между очите ви. Да учите на тях чадата си, като говорите за тях, когато седиш в къщата си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.

Също не си чувал за това:
Псалми 119:99. По-разумен съм от всичките си учители, Защото се поучавам в Твоите свидетелства.

Учителите в Писанията са били свещеници, които се е предполагало да бъдат обучени прилежно в Писанията. Писано е, че днес всички Божии мъже са свещеници в дома си, точно както Авраам беше и беше учител в дома си (като основната причина, поради която беше призован). Тези учители не са учили децата, защото в Писанията пише децата да се учат от бащите. Тези учители са учили възрастните. Но както Давид пише, че когато учителите не учат народа на Писанията, когато самите хора се обучават сами в Божиите повеления, тогава те стават по-разумни от такива учители.

Разликата между отношението на разумните ученици към учителите (на възрастните) от едно време и сега е следната:
Деяния 17:11. И беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха учението без всякакъв предразсъдък, и всеки ден изследваха писанията да видят дали това е вярно.

Никъде няма да видиш някой учител да е тръгнал да учи самостоятелно деца, защото те не са негово притежание и евреите много добре са знаели това и винаги родителите са били наоколо.

Предполагам не си чел и, че всеки ще бъде научен от Бога.Виж тук не си ме разбрал или не искаш да ме разбереш  , Тук се опитвам да кажа , че има неща който бащата и майката понякога не могат да обеснят достатъчно добре на детето си  , защото не знаят как или те самите не са запознати достатъчно добре  . Ето да вземем пример Господа когато беше малък . Ами него го вълнуваха духовни въпроси и може би нямаше с кой да сподели и за това остана в храма , а родителите му го търсеха .Quote
45. И като не Го намериха, се върнаха в Ерусалим и Го търсеха.
46. И след три дни Го намериха в храма, седнал между законоучителите, да ги слуша и да им задава въпроси.
47. И всички, които Го слушаха, се чудеха на разума Му и на отговорите Му.
( Лука 2 )

Тук той е на 12 годинки . Сега дано не ми кажеш - Да но Той е Бог !

Сега  , Да децата не могат да приемат твърда храна и едва когато човек стане пълнолетен започва да разбира и асимилира  по добре нещата , но децата и те си имат нужди както възрастните . Е църквата да не е само на възрастните ? Нали Бог е дал дарби , за общо ползване на цялото тяло , е децата не са ли част от тялото на Бога ,за да се грижим за тях ?

Quote
7. А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза
( 1 Коринт 12 )

Quote
Думата "църква" няма това значение, което си свикнал да приемаш и семейството е църква, независимо дали познава Бога или не го познава, защото самата дума "църква" няма религиозно значение, нито положителен или отрицателен смисъл.

Отношението "според мен" е един от основните белези на днешната религия, наречена "християнство", в която всичко се мери според измишленията на собственото сърце. Именно "закостенялата религиозна система" е въвела идеята за "неделно училище", но тъй като ти не искаш да я пуснеш, се опитваш да я отделиш от религията, която е източникът й. Писанията са единственият аршин, според който трябва да се съди. Ти съдиш според собственото си сърце и много се заблуждаваш.


Тихомире не съм писал за това какво е според мен църква , тук в тоя форум , но съм писал стотици метри публикации на тая тема на други места , но това е друга тема . Аз не защитавам неделното училище , защитавам принципа на служение , защото децата също са част от църквата и ако те страдат в семействата си и не получават духовна храна , за да израстват , трябва да се полагат грижи и за тях като части от тялото  да израстват и съответно да се обърне внимание на родителите , защо се е стигнало до там .
Quote
Кой ти каза, че всяка крайност е опасна? Не каза ли Христос да бъдем горещи или студени, а не хладки? Не е ли горещ и студен крайност, а хладкото е "златната среда"? Бог на "златна среда" ли учи или на крайности? Бог краен ли е? Разбира се, че е краен. При него няма компромиси с принципите му.


Тук говорим за различни неща има крайности и крайности . Разбира се , че има основни принципи на който стой нашата вяра и те са вечносъществуващи и неотменяеми . Никой не говори за тия крайности Тихомире , защото това не са крайности според както хората си мислят , а са естествени закони в Божието царство които Бог е утвърдил  до века . Не говоря за хамелионщина и манипулация със словото , а за мъдрост . Защото знание без мъдрост си е чиста глупост . 
Quote
Ако трябва да съм откровен, наистина ти липсва основата на учението за правдата. Първото и най-важното нещо за Бога е правдата и какво е това, което е право да се върши. Когато основата е правдата, тогава и любовта ще си дойде на мястото. Не се тръгва с любов първо, защото и езичниците се обичат и уважават, а ти с какво си повече от тях тогава?

Стабилното Божие събрание от праведни човеци се води от стабилните Божии думи, а не от свободни съчинения и волни интерпретации. Училището е в семейството, както пише в Писанията. Като отрасне детето, за да може да се научи на занаят, то може да бъде изпратено при майстор, за да се научи. Но това да се научи детето на основите на правдата и Богоугодния живот не е задача на чужди хора.

Така пише. Това какво ти мислиш или какво казваш, няма значение след като Божиите думи, претеглени срещу твоите, са доста по-тежки.


Тихомире в Църквата чужди хора не трябва да има . Този принцип не е в ущърб на семейството , нито пречи за създаването на добра семейна среда и развитие , а напротив . Здрави семейства , здрава църква - здрава църква , здрави семейства .

Quote
26. И ако страда една част, всичките части страдат заедно с нея; или ако се слави една част, всичките части се радват заедно с нея.
27. А вие сте тялото на Христос и поотделно — части от Него.
(1 Коринт 12 )


Quote
25. А Иисус, като знаеше техните мисли, им каза: всяко царство, разделено само против себе си, запустява; и нито един град или дом, разделен сам против себе си, няма да устои.
(Матей 12)