Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Последни времена => Нов световен ред => Topic started by: Watchman on May 01, 2010, 18:18:05 PM

Title: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 01, 2010, 18:18:05 PM
Попаднах на интересна статия, която си струва да се прочете. Ще я цитирам дословно по-долу.

Източник: altermedia.info (http://bg.altermedia.info/?p=14271)

Човекът със жилище, заплаха за властта

България безапелационно е сред най-развитите държави по количеството собствени жилища.

Най-много хора разполагат със собствен дом във Видин и Бургас - около 90%, докато в София 1 от 5-има е под наем. По този показател Варна се доближава до столицата, но въпреки това около 90% от българите живеят в собствени жилища, не плащат наем и не зависят за подслон от никого.
Не смятам, че престъпния картел която управлява страната и икономиката ни повече от 20 години, които успя да ограби почти целия БВП наБългария, Ще остави нещата така.
Човек с покрив над главата си е прекалено силна заплаха за създаването на сегашната феодална олигархия която потомствено иска да владее малкото си кралство. Човекът със жилище утре може да го продаде, да се изсели, да се озове с пари и да спре да е зависим за храната си, а следователно и неуправляем от престъпната групировка.

Собствениците на апартаменти в блокове, които не са провели общо събрание, не са избрали управително тяло на входа и не са се регистрирали в общината, да плащат данък сгради в двоен размер, съобщава в. "СЕГА". Идеята бе лансирана от зам.-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Николай Пехливанов ( "Атака").

Целта - Зад всяко действие стои мотив
 
Все по-често ще сме свидетели на подобни "импулсивни" предложения.
Ще започне и яко облъчване в медиите на тази тема, за да се изкарат потърпевшите врагове. Целта със сигурност е следната (Нито един закон или предложение в парламента ни не са случайни, без преценена изгода за една или друга престъпна структура.
Атака ако забелязвате въпреки, че на думи са за ред и закон, до сега не са казали и дума срещу напълно незаконните цигански постройки и гета направени без нито един документ и за които не се плаща и лев данък. Защо? - Тези постройки са почти без стойност, а тук става дума за милиарди левове които ще могат да се откраднат.
Тази идея не е нова. Със 100% сигурност е обмисляна поне от години и малко по малко се работи в тази насока. В страната ни все по-малко неща остават за крадене (освен жилищата на хората) за това, сега с новите високи данъци и огромни глоби (по-големи от за убийство на човек - 800 лева бе глобата за убийците на онзи убит дядо в гората ), целта е следната:
 
Има много хора в малки градчета или дори в големите - които едва свързват двата края, но имат жилища и това е начин да им вземат и това - Тоест, като им натрупат огромни глоби с лихвите. После съдия изпълнител, търг и жилищата ще са продадени, а тези които са на улицата ще са в тяхна власт и за хляб и за подслон.
За това и тези огромни глоби и лихви - за безработни и бедни - не са случайни.
Хората в по-малките градове ще са тези които основно ще пострадат:
На тях от 20 години преднамерено се отнема всичко (Всяка фирма минала определен размер оборот задължително е длъжна да се пререгистрира в София за да създава нови работни места в столицата, за сметка на провинциите). Липсата на здравеопазване, елементарни услуги (за един печат не рядко се налага да се ходи в София) също не е случайна. Въпросът е потокът от пари да се канализира към столицата (За да се тушира напрежението там с подаяния), а провинциите да могат да се източват безконтролно. Смъртността от сърдечни и респираторни заболявания например, при хората в трудоспособна възраст бележи рекорди във Видин, но едва ли на някой му пука от това. Средната продължителност на живота е по-висока само в столицата докато в провинциите тя спада. Смятате ли, че това пак е случайно? Не. Нищо не се прави без цел
Доходите са най-високи в София. Втори по заплати са уж са във Варна, но възнагражденията са с 1 / 3 по-ниски от софийските, докато във Видин например вземат почти 3 пъти по-малко за труда си (!), Отколкото в столицата.

Глобите и данъците обаче са еднакви за всички!

Ако забелязвате колко безпроблемно и без никакви дебати минаха новите глоби през медиите!
 
В нито една медия, в нито едно издание, този въпрос не бе засегнат, а "журналистите" удобно и за пореден път в интерес на престъпния картел, подминаха този жизнено важен за стотици хиляди проблем.

Ако не сте внесли здравната си вноска, глоба и я дайте с 36 месеца назад - Глобите от порядъка на 500-1000 лева, за какво ли не, точно за най-бедните не са случайни.
Сигурен съм, че има подобни планове и ги приемат единствено заради това.
Малко по малко върху хората се трупат разходи като целта е те да не удържат в един миг. 10 лева тук, 24 там, още 5 или 15 на трето място и те се трупат.
Едва ли управляващите ни не знаят, че сумата от 25 лева месечно, за стотици хиляди означава - или плати, или умри бавно от глад, или стой на студено и без електричество.
Напротив - както се знае нищо в тази държава не се прави без някаква цел.
Със сигурност ще се приемат и още разпоредби и закони, които да ускорят този процес и да го улеснят. Задължително саниране, нови лихви по неплатени осигуровки, нови още по-високи глоби и т. н.

Важното е хората да се товарят с разходи - поне 30-40% са толкова бедни, че няма да удържат.
Това са стотици хиляди жилища, за милиарди.
Дори в момента данъчните власти вече работят с техни съдии изпълнители и се продава на техни хора, а когато се натрупат още разходи, процесът ще се ускори и ще се открадне и това.

Завръщане на крепостното право

Селянинът няма право да напуска феодалното владение на сеньора си, освен ако не се откупи.

Как ще коментираме иначе тази нова "глупост" измислена от правителството:

От 1 април европейската здравна карта става абсолютно задължителна при пътуване в чужбина. Всеки, който не я покаже на границата, няма да може да напусне страната. Застраховките няма да са достатъчни. Затова след 1 април дори човек да има медицинска застраховка, той няма да има право да напуска страната, ако не притежава европейската карта.

Че това е в крещящо противоречие с конституцията на България, едва ли някому ще направи впечатление. Не е нито първото нито последното. Колкото се спазва конституцията в частта и - "Държавата е длъжна да осигури на всеки здравни грижи" - толкова и ще се спази частта и със свободното придвижване на хората.

Защо се прави:

Крепостни плащат данъци на сеньорите си

Съмнява ме да им пука за напълването на хазната ни. Ако за 20 години на някой му във властта му пукаше, нямаше да сме последната и най-бедна държава в Европа без нито една магистрала, с отчайваща инфраструктура и без елементарно здравеопазване за по-голямата част от населението. Тук както винаги има със 100% нещо гнило!
Или целта да крадат повече, или искат гласоподавателите им да останат - а това са основно циганите. ГЕРБ със 100% ще се обърне също към циганите (Обзалагам се, че Дон Цеци ще бъде пуснат от затвора по изборите, за да ги строи пред урните) като гласоподаватели, защото ме съмнява на следващите избори българите отново да излязат да гласуват. Всъщност те не искат това - Убивайки в момента бавно средната класа, малкия бизнес и свободните предприемачи извън престъпния картел, точно тези хора които гласуваха основно за тях, целта им е послушна и зависима група избиратели.
Като ги набутват с данъци и нови по-високи цени. Нищо в тази страна не се прави случайно или за хубаво!

Целта е да не излизат повече хора в чужбина - Крепостничество

Имаш дълг, стоиш в кочината и гласуваш. Ако циганинът дължи пари тук как ще излезе?
Има и друго - Така се задържат и българи - Стотиците хиляди квалифицирани, които ходят да работят нелегално в чужбина (като няма тук работа), берат портокали, работят като болногледачи, строители, шофьори и т.н., пазарят си от тамошните магазини, там се хранят и плащат сметки, а парите от ДДС отиват в чужбина. Нашите не могат да ги крадат.
За 20 години официално страната е обезлюдяла с 2 милиона - Неофициално едва ли тук с циганите сме повече от 5.5 - 6 максимум милиона. Много хора от години са в чужбина, но водят по статистика, че уж живеят в България.
 
С крепостничество ще се опитат да ги задържат. Иначе с този темп на изселване от страната, след 10 години тук ще има само баби, дядовци от една страна и цигани, политици и олигарси - Все хора които ако няма от кого да крадат ще умрат от глад.

Това е данък който искат предварително да вземат, ако ги напускаш. Един вид откуп - плащаш им и се махаш.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: pironka on May 05, 2010, 23:38:06 PM
Quote
Това е данък който искат предварително да вземат, ако ги напускаш. Един вид откуп - плащаш им и се махаш.

Tова, не е точно така.

Плащаш им , махаш се и продължаваш да плащаш.
Щом си собственик даже с години да те няма продължаваш да плашаш данъците на къщата. Данъка смет не можеш да го спреш по никакъв начин.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 06, 2010, 01:57:18 AM
То идеята на автора е че продаваш всичко и се изнасяш.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 07, 2010, 00:16:35 AM
Вече времето до свършека е толкова късо, че ако знаеха колко, цените на имотите, щяха да паднат 10 пъти. :)
Но нашата надежда трябва да е в Христос и не само за този живот, в тази телесна хижа, но най вече за вечността, а именно, че дори и да ни отнемат всичко в този свят, пак едно немогат да отнемат!
1Коринтяни 15:19
"Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление."

Затова аз ще кажа:
Благодаря ти Боже, че си ми приготвил жилище на небесата, което немогат да ми вземат!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 07, 2010, 00:26:22 AM
strannik, боя се че не си схванал смисъла на публикувания материал.

Иначе когато Христос се върне на земята, хората според тебе няма ли да имат нужда от жилища?
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 07, 2010, 01:00:30 AM
Смисъла на материала се разбира много добре, но аз нарочно насочвам вниманието към Словото, защото то ни дава правилната позиция и духовно стоене, които трябва да имаме в една такава заобикаляща ни несправедливост изразена в тежки закони, данъци, такси и прочее подобни неща свързани с въпросния материал! А именно позиция на твърдо упование само към Един.
Колкото до жилищата, по времето на Милениума, хората от народите разбира се, че ще имат домове. Но на мен лично много ми е интересно, какво ще стане със старите къщи и апартаменти. Може би всичко старо ще се разруши, може би не всичко, незная, но със сигурност зная, че ще бъде това, което им се заповяда от Царете, които ще управляват с Христос на земята!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 07, 2010, 02:30:17 AM
Добре, нека да видим по-подробно:

Quote
Вече времето до свършека е толкова късо, че ако знаеха колко, цените на имотите, щяха да паднат 10 пъти.

Това е подвеждащо твърдение. Времето до свършека е точно толкова късо, колкото е и дълго. Сиреч, ако мислим, че е твърде късо, можем да се окажем неподготвени за продължителността на чакането, ако мислим, че е твърде дълго можем да бъдем изненадани неподготвени. И в двата случая губим.

В историята винаги е имало групи заблудени хора, които са си продавали имотите защото са вярвали, че свършека ще дойде след няколко месеца или след няколко дни, и са преживяли горчиви разочарования и после са оставали на улицата.

Quote
Но нашата надежда трябва да е в Христос и не само за този живот, в тази телесна хижа, но най вече за вечността, а именно, че дори и да ни отнемат всичко в този свят, пак едно немогат да отнемат!
1Коринтяни 15:19
"Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление."
Затова аз ще кажа:
Благодаря ти Боже, че си ми приготвил жилище на небесата, което немогат да ми вземат!

Жилището на небесата също могат да ти вземат, когато те вкарат в заблудите си и се окажеш, че се кланяш на фалшив Христос, тогава никакво жилище на небесата няма да видиш. Така, че не подценявай противника, а по-добре се подготвяй.

За да се подготвяш ефективно обаче има едно условие, което Бог желае за Своите хора, то е записано в следния пасаж:

1Tим. 2:1  И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения на всички човеци,
1Tим. 2:2  за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност.
1Tим. 2:3  Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител,


Това, което е добро и благоприятно пред Бога е светиите да поминат тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Причината за това е, че в такива условия праведните се развиват и процъфтяват в Божиите цели. А условията на управление, които описва горната статия са точно обратното на "тихия и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност." Да има времена на гонение, когато светиите трябва да бягат от един град в друг, от една държава в друга, от един континент на друг. Но това са условия на оцеляване, не на развитие. Бог желае праведните да израстват и да се развиват и затова иска от нас да се молим за управниците по такъв начин, че да имаме условия за тих и спокоен живот.

Това, което аз виждам е че състоянието на християните в момента е толкова трагично (с малки изключения в ограничени части на света), че ние се намираме в условия на възстановяване на основите разрушени от много поколения. За такава фундаментална работа, ние се нуждаем от времена на тих и спокоен живот, за да можем не да бягаме за оцеляване в непрестанни битки с атаките на властта, но за да можем да обърнем внимание на благочестието с пълна сериозност.

От друга страна последните времена бидейки върху нас, изискването за подготовка е огромно, а нивото на неподготвеност е съкрушително. В момента ние се намираме в един ГИГАНТСКИ КОНТРАСТ между изискванията на времената и очакванията на Бога към Църквата от една страна и състоянието на християните от друга. Необходимо е фундаментално количество работа за да може това нещо да се промени. Искат се и голямо количество достигнали солидна зрялост светии, за да може тази работа дори да започне. Бог трябва да е приготвил Своя отговор на тази драстична ситуация и аз усърдно търся да го узная, но това, което мога да разсъдя е че освен от огромна благодат църквата ще се нуждае и от не малко време. Да Бог може да ускори и катализира необходимите процеси, но също от Писанията аз не съм познал Бога, като някой който действа на принципа на инстантното кафе и микровълновата печка. Поправете ме ако бъркам.

Ето защо тия неща имат значение. Има значение как се управлява тази страна, има значение дали църквата има мир или се бори за оцеляването си. Има време за война, но когато почти всичко е разрушено, има нужда от мир, за да може да се гради. Понякога ще трябва да се гради с оръжие в ръка, както правеше Неемия, но той възстановяваше съборените стени и храм, които имаха някакъв остатък и се знаеше къде се намира. А в днешното християнсътво се боя, че хората не са наясно нито къде е Божият храм, нито кой е Божият град, пък камо ли кои са стените му, които да се възстановяват.  Използвам град и храм в алегоричен смисъл.

Quote
Смисъла на материала се разбира много добре, но аз нарочно насочвам вниманието към Словото, защото то ни дава правилната позиция и духовно стоене, които трябва да имаме в една такава заобикаляща ни несправедливост изразена в тежки закони, данъци, такси и прочее подобни неща свързани с въпросния материал!

Ето защо ти насочваш вниманието не към това, което Словото има да каже за ситуация като тази, а към един духовен непукизъм и ескейпизъм, който се интересува само от спасението на своята кожа "в Небето" и няма нищо общо с изграждането на Божието Царство на земята и подготовката за последните времена. Или поне на мен така ми прозвуча.

А Бог, казва за хора като тези за които пише в статията  следното:

Пр. 24:15  Не поставяй засада, о нечестиви човече, против жилището на праведния, Не разваляй мястото му за почивка.

Защото именно това е което правят, за да смутят почивката и спокойствието на праведния и за да нарушат сериозното му развитие в пътищата на благочестието. И ако имаме този праведен мотив, със него трябва да се молим за управниците, за да бъдат пресечени намеренията на нечестивите.

Quote
Колкото до жилищата, по времето на Милениума, хората от народите разбира се, че ще имат домове. Но на мен лично много ми е интересно, какво ще стане със старите къщи и апартаменти. Може би всичко старо ще се разруши, може би не всичко, незная, но със сигурност зная, че ще бъде това, което им се заповяда от Царете, които ще управляват с Христос на земята!

Целият въпрос за Царството касае именно и тези царе, които ще управляват с Христос. Какви хора трябва да бъдат те? Каква мъдрост и разбиране трябва да притежават? И кога е времето за придобиване на тази мъдрост и разбиране? Дали Бог инстантно ще вдъхне мъдрост на християни, които цял живот да били несмислени и са изповядвали религия на ескейпизъм и безразличие към праведното управление? Или това ще са хора като Давид и Соломон, които цял живот са търсили мъдрост и разбиране за това какво значи праведен съд и праведно управление?

Ние самите копнеем ли да се подготвим за това праведно управление, или "Той Бог ще се оправя" важното е ние да си спасим кожите?
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Tihomir on May 07, 2010, 10:12:21 AM
1Tим. 2:1  И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения на всички човеци,
1Tим. 2:2  за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност.
1Tим. 2:3  Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител,


Това, което е добро и благоприятно пред Бога е светиите да поминат тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Причината за това е, че в такива условия праведните се развиват и процъфтяват в Божиите цели. А условията на управление, които описва горната статия са точно обратното на "тихия и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност." Да има времена на гонение, когато светиите трябва да бягат от един град в друг, от една държава в друга, от един континент на друг. Но това са условия на оцеляване, не на развитие. Бог желае праведните да израстват и да се развиват и затова иска от нас да се молим за управниците по такъв начин, че да имаме условия за тих и спокоен живот.

Точно това е пасажът, върху който мисля последните седмици в тази насока. Знам, че времената са усилни и последни, знам също, че и ще има 2-ма свидетели на Месията (кои са те — не зная). Още знам, че земята ще помогне на светии в последните времена (според това, което имаме известено в Откровение).

Всичко това, заедно с пасажа в посланието към Тимотей означават, че ще има кратък период, в който ще има изграждане и опазване на праведни хора. Но и пише, че ще има война на Антихриста срещу друга част от праведните.

Тъй като все още Антихристът не се е появил телом на сцената, не може да се каже кой къде ще се озове след време, но знам, че пасажът от Тимотей е в сила и Бог може да даде временно успокоение, докато бъде готова Църквата. Но за коя Църква говорим?

Христос дава сравнение на последните времена с времената на Ной. Бог избра Ной като един, който осъди света и се избави той и още 7 човека (от своите си). Бог чакаше 100 години. Какво чакаше Бог? Да се обърнат хората от тогавашния свят към правдата? Не! Бог чакаше праведният човек Ной, който живееше сред изключително нечестиво поколение да се приготви за избавлението, което Бог беше му показал.

С това искам да кажа, че търпението на Бога е свързано не само с обръщането на нечестиви към правдата (както най-вече се говори), но и с подготовката на праведните, за да има Невяста, която е без петно и без бръчка.

В тези последни времена е възможно да имаме тих и спокоен живот, в пълно благочестие и сериозност, но този период би траял само толкова, колкото на Бог му е достатъчно, за да се изгради едно здраво Тяло. Това здраво тяло, обаче, ще се изгради от малцина, защото е писано, че малцина ще бъдат тези, които ще минат през портата. Ето защо и си мисля, че и тихият и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност няма да бъде масово събитие или повсеместно събитие (въпреки, че е възможно).

Дали това ще бъде 1 година, 2 години, 5 години или 25 години зависи и от праведните и от Бога, съдейки по това, че Бог чака 100 години Ной да построи кораба и накрая погина целия свят без само ... 8 човека — помнете думите на Христос, че малцина ще се спасят.

Отношението на християните днес към притежанието на имот и съграждането на дом е изключително изкривено.

Първото изкривяване е по отношение на това, че "ще се ходи в небето" или че "сме имали жилища на небесата". Такова нещо никъде в Словото не е споменато. Пише, че в края на дните Месията ще дойде и ще царува на земята заедно със светиите и след това царство, което ще трае 1000 години ще има ново небе и нова земя, където ще слезе небесния град Ерусалим. Аз никъде не виждам да се ходи в небето, което чак и се възпява днес.

Мнозина говорят за "небесни жилища", като ги сравняват с днешните къщи, заради този пасаж:
2 Коринтяни 5:2. Понеже в тоя дом и стенем като ожидаме да се облечем с нашето небесно жилище
Но гледайки контекста се вижда, че тук става въпрос за ТЯЛОТО, с което ще бъдем облечени ако устоим в правдата на Бога.

Когато става въпрос за имот или за подслон става въпрос за нещо, което би дало чудесна възможност на един праведен мъж да научи дома си да пазят Господния път. И ако това стане във време на тихи и спокойни времена, това е милост от Бога. Малцина от днешните християни мислят за имота като способ за обучение на дома им. За жалост всичко, в което се заключава тяхното мислене относно имота е "това е сребролюбие". Аз не виждам никъде в Словото да има негативно отношение към имот, който е придобит с правда (като тук визирам не само жилище, но и земи).

Всичко, което придобием с правда е пак за Бога. Не знам защо християните са научени да си продават имотите, защото били идвали последни времена, че нямало нужда от тях...? Кой им е дал такъв пример? Аз чета, че имаше праведни хора, които се радваха, когато виждаха разграбването на имота им, защото знаеха, че ще имат по-добър и по-траен имот, обаче не виждам те да са си продавали имотите преждевременно поради тази причина.

Днешното християнство говори повече за едни ню ейдж "небесни" ценности, отколкото за живот, който е здраво стъпил на земята, която Бог е направил за обитание на човека и за обработване от човека, която след 1000+ години ще бъде заменена с нова.

Вместо това повечето християни остават това, за което е предназначена земята и се обявяват в поддръжници на някакви "небесни" теории, които даже не се намират споменати в Божието Слово — пътували към небето, ще отидем на небето, щото сме тук за малко и т.н... Мисля, че ще има доста голяма изненада за мнозина, когато се разбере, че "малкото" ще е още 1000 години на тази земя, но облечени в небесно жилище, престоявайки тук на земята в царството на Месията.

Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 07, 2010, 13:04:11 PM
Постингите ми, поради късния час бяха кратки, поради което и не напълно изчерпателни, но това не значи че написаното в предпоследния е подвеждащо. Защото все едно аз да кажа, за това което ти даваш като пример, (че много хора са продали имотите си, защото вярвали, че остава малко време), че подвежда хората да отхвърлят написаното в Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."
Просто трябва нещата да се доуточнят.
Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си! Сгрешиха ли, като от тогава минаха 2000 години? Разбира се че не! Защото те изпълниха това което заповяда Пророк Йоан, а именно да дават добри плодове.
Лука 3:9-11 "А и брадвата лежи вече при корена на дърветата; и тъй, всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и в огън се хвърля.
И множествата го питаха, казвайки: Тогава какво да правим?
А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото."

Ето че ранните християни извършвайки това, просто трупаха добродетели. Сега тук вече трябва да видим, че Словото казва, че на добродетелта трябва да прибавим благоразумие - /2Петрово 1:5/! Тоест, ревността, която имаме за добри дела, трябва да облечем с мъдрост, за да не стане глупост, както в посочените от теб Уочман примери, каквито и аз съм чувал. Но да не стане така, че хващайки благоразумието, забравим за добродетелта.

Колкото за небесните жилища, писано е:
"В дома на Отца моего много жилища има; ако да не бе така аз бих ви казал. Отхождам да ви приготвя место." Йоан 14:2
Аз съм далеч от мисълта, че под жилища се има в предвид просто къщи, защото Бог е богат зад тази дума да заключи, богатства и съкровища милиони и милиарди пъти по големи от един хубав дом с градина, цветя и птички, но именно съкровища за които Словото казва - "неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава,"! И именно защото е писано, че крадец не се приближава, аз написах, че никой не може да го вземе!
Колкото до фалшивия Христос и това ще разискваме, но съжалявам за ограниченото време, защото станаха доста недовършените теми.
А за духовния непукизъм и ескейпизъм. Бъди сигурен, че не съм непукис и не бягам от фронта, защото всички сме призовани да бъдем молители и ходатаи.
А за бъдещите царе, това са тези хора в които днес можем да видим Христос - слугуващия!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Георги on May 07, 2010, 13:29:50 PM
Моля, поправете ме, ако греша в разсъжденията си по-долу.

Относно Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."

от Лука 12:22 до 12:53, Той говори на учениците си

Luk 12:22  Рече още на учениците Си:

Докато за повярвалите се говори така:

Act 4:32  А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа; и ни един от тях не казваше, че нещо от имота му е негово, но всичко им беше общо.
Act 4:33  И апостолите с голяма сила свидетелствуваха за възкресението на Господа Исуса; и голяма благодат почиваше над всички тях.
Act 4:34  Па и никой от тях не беше в лишение, защото всички, които бяха стопани на ниви или, на къщи, продаваха ги, и донасяха цената на продаденото,


Хората не са си продавали целия имот. И Лука 3:11 потвърждава това:


Luk 3:11  А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото.Въпроса за 'небесните жилища' май е за друга тема, затова няма да пиша по него, но лично аз, на базата на това което съм издирил в Библията, мисля, че не си в правилната насока по този въпрос, strannik. Самите думи 'неизчерпаемо съкровище' би трябвало да ти подскажат за какво всъщност иде реч. A именно, както каза Тихомир, говори се за нетленно, но и прославено тяло, според както разбирам от пасажи в Библията.

Друг е въпроса, който Watchman повдигна затова дали ще има нужда от жилища при връщането на Христос. Ето един пасаж, въпреки че не разбирам дали се говори за 1000 годишното царство, или за след Съда.


Mic 4:1  А в послешните дни Хълма на дома Господен Ще се утвръди по-високо от всичките хълмове, И ще се издигне над бърдата, И племена ще се стекат на него.
Mic 4:2  И много народи ще отидат и ще рекат: Дойдете да възлезем на хълма Господен, В дома на Якововия Бог; Той ще ни научи на пътищата Си, И ние ще ходим в пътеките Му; Защото от Сион ще излезе поуката, И словото Господно от Ерусалим.
Mic 4:3  Бог ще съди между много племена, И ще решава между силни народи до далечни страни; И те ще изковат ножовете си на палешници, И копията си на сърпове; Народ против народ няма да дигне нож, Нито ще се учат вече на война.
Mic 4:4  Но ще седят всеки под лозата си и под смоковницата си, Без да има кой да ги плаши; Понеже устата на Господа на Силите изговориха това.


Мисля, че се говори за след Съда, защото се казва 'Нито ще се учат вече на война. '
Но, ако хората след Съда имат имот, то защо това да се променя по време на Царуването на Христос на земята
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 07, 2010, 14:30:54 PM
Quote
Защото все едно аз да кажа, за това което ти даваш като пример, (че много хора са продали имотите си, защото вярвали, че остава малко време), че подвежда хората да отхвърлят написаното в Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."
Просто трябва нещата да се доуточнят.
Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си! Сгрешиха ли, като от тогава минаха 2000 години? Разбира се че не! Защото те изпълниха това което заповяда Пророк Йоан, а именно да дават добри плодове.

Преди всичко, ние трябва да разбираме какво точно правеха апостолите и ранната църква за да не си вадим погрешни учения и модели на поведение. Както Георги правилно е забелязал, учениците продаваха имот само ако имаха повече от един. Няма никакво свидетелство някой да е продал единствено, което има и да е останал на улицата. Подобно поведение няма общо с милосърдието а с глупостта.

Ако някой е апостол и бъде призован до краищата на земята, такъв може да продаде всичко, което има и да отиде на другия край на земята, най-малкото защото ако имота остане, ще бъде неизползван. Но тук има и друг момент. Исус инструктира апостолите да продадат имота си и а го раздадат като милостиня, когато бъдат изпратени защото отивайки на ново място те ще зависят от милостта на други хора за своето снабдяване. В този смисъл "съкровището на небесата" е милосърдието, което са посяли, за да могат да го пожънат на новото място, където отиват. Това безспорно е голяма Божия мъдрост и духовна стратегия. Но отново както и Георги е правилно забелязал това е инструкция към апостолите. Ако се прочете внимателно Лука 12 глава се вижда, че Исус говореше ту на народа, ту на апостолите. И текста изрично разграничава кое към кого се казва.

Ето защо тази инструкция на Исус не е за трупане на добродетели, както strannik  предполага, а има конкретен стратегически замисъл свързан с делото на Царството. Самоцелно трупане на добродетели в Писанията не съм намерил. Всичко е от Него, чрез Него и за Него.

Quote
А за бъдещите царе, това са тези хора в които днес можем да видим Христос - слугуващия!

Аз съм виждал много хора, които имат сърце и искрено желание да слугуват, но са толкова лишени от мъдрост и разбиране, че слугуването им носи вреда а не полза. Защото печелят доверието на другите с искреността си и жертвоготовността, а им дават лош пример, защото са лишени от мъдрост, знание и разум. Такива хора, не могат да царуват с Христос, защото ето на какъв Дух беше Христос, и на такъв Дух трябва да са Неговите истински слуги и бъдещи царе:

Ис. 11:2  И духът Господен ще почива на Него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа;

Ето защо е напълно подвеждащо твърдението, че щом някой иска да слугува, значи ще и царува с Христос. Изискванията са много по-големи.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 07, 2010, 15:23:14 PM
Quote
в Лука 12:33 Той говори на учениците си
Luk 12:22  Рече още на учениците Си:
Докато за повярвалите се говори така:
Act 4:32  А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа;...
Виждам че правиш разлика между ученици и повярвали. В Лука 12:32 Христос говори, към малкото стадо, а това не са само апостолите! А в Деяния, множеството от повярвали, не мисля, че може да има едно сърце и душа, ако не са се поучили от учението Христово проповядвано от апостолите. А щом са се поучили, то те са и ученици, така че няма разлика между ученици и повярвали. Защото да си ученик, значи да си повярвал, а да си повярвал, означава да започнеш да бъдеш Негов ученик. Защото все едно да се родиш, а де не започнеш да растеж.
А колкото до дарованието всеки християнин може да си реши сам, колко да даде на сиромасите или на братята в нужда! Дали едно от двете, едно от трите или една десета ИЛИ ПЪК ВСИЧКО, всеки си решава и никой не може да го укорява, освен ако никак не дава! Да не забравяме вдовицата, защото тя имаше две лепти, но не даде едната, нали. Можем ли да я осъдим Уочман, че тя от немотията си пусна целия имот, що имаше /Лука 21:4/, като я обвиним, че прави глупост?
А колкото до Хълма на Дома Господен, знаеш ли Георги, как е неговото име! Именно Хълма, на който сина на Давид съгради Дома Господен!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Георги on May 07, 2010, 16:25:25 PM
Quote
в Лука 12:33 Той говори на учениците си
Luk 12:22  Рече още на учениците Си:
Докато за повярвалите се говори така:
Act 4:32  А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа;...
Виждам че правиш разлика между ученици и повярвали. В Лука 12:32 Христос говори, към малкото стадо, а това не са само апостолите! А в Деяния, множеството от повярвали, не мисля, че може да има едно сърце и душа, ако не са се поучили от учението Христово проповядвано от апостолите. А щом са се поучили, то те са и ученици, така че няма разлика между ученици и повярвали. Защото да си ученик, значи да си повярвал, а да си повярвал, означава да започнеш да бъдеш Негов ученик. Защото все едно да се родиш, а де не започнеш да растеж.

Мисля, че изопачаваш думите ми, тъй като не казвам, че има разлика между ученици и повярвали, напротив. Правя разлика между ученици и апостоли - не всички ученици са на такова служение. В Лука 12:22 именно поради контекста на самата глава ясно се разбира, че Той говори на апостолите Си. Следователно обръщението 'малко стадо' в тая глава се отнася към апостолите.

Quote from: strannik
А колкото до Хълма на Дома Господен, знаеш ли Георги, как е неговото име! Именно Хълма, на който сина на Давид съгради Дома Господен!

Съвсем ме изгуби. Не мисля, че това е за което говорехме. Разбирам, че времето ти е ограничено, но понеже говориме за изключително съществени неща, то ако внимателно и бавно прочетеш какво писахме един на друг, вероятно е да забележиш, че се отплесваш към съвсем друго нещо.


Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 07, 2010, 16:59:03 PM
Quote
Виждам че правиш разлика между ученици и повярвали. В Лука 12:32 Христос говори, към малкото стадо, а това не са само апостолите!

Принципно не трябва да има разлика между ученици и повярвали. Но в контекста на Лука 12 глава, учениците, които бяха заедно с Исус и на които Той казваше тия неща, бяха точно апостолите.

Quote
Да не забравяме вдовицата, защото тя имаше две лепти, но не даде едната, нали. Можем ли да я осъдим Уочман, че тя от немотията си пусна целия имот, що имаше /Лука 21:4/, като я обвиним, че прави глупост?

Винаги ми е било интересно как човек, който държи на някаква заблуда рано или късно прибягва за защита до пасаж с погрешен превод. Нека да бъде ясно за дискусията, че в Лука 21:4 нищо не пише за ИМОТ. Думата преведена (незнайно защо) като "имот" е гръцката дума bios, която в този контекст означава средства за препитание. Тук не става въпрос за къща или нива или каквото и да е, което може да се нарече имот. Това бяха всичките пари за храна на тази жена и тя дарявайки ги, хвърли себе си на Божията милост със вяра. Затова и Исус похвали постъпката й, защото беше дело на вяра и упование.

Много е важно да се разбира обаче контекста на всяко едно действие, защото това, което човек дава или взима, продава или купува трябва да бъде разбирано в контекста на неговото призвание и поверени отговорности.

Например тази вдовица нямаше малки деца за които да се грижи. Едно нещо е човек да даде СВОЯ ДЯЛ и да уповава с вяра, съвсем друго е да даде онова, което му е поверено във връзка с отговорностите към които е призован. Например ако точно преди битка, Давид беше решил да продаде всичките оръжия в Израел и да раздаде парите на бедните, дали Бог щеше да го похвали? Такава ли е Божията мъдрост? Или Ной ако беше разпродал всичкия дървен материал и всичките си инструменти за работа и беше раздал парите на бедните - вместо да строи ковчега с ресурсите, които Бог му беше поверил, това ли щеше да е превъзходната Божия мъдрост?

Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 07, 2010, 22:06:35 PM
Наистина съжалявам, ако си мислите, че стиховете от Лука 12:22 до Лука 12:34 са само за апостолите. Това си е ваша работа.
А колкото до това:
Quote
Винаги ми е било интересно как човек, който държи на някаква заблуда рано или късно прибягва за защита до пасаж с погрешен превод. Нека да бъде ясно за дискусията, че в Лука 21:4 нищо не пише за ИМОТ. Думата преведена (незнайно защо) като "имот" е гръцката дума bios, която в този контекст означава средства за препитание
Мога да ти кажа, че на мен пък винаги ми е било смешно, как учени на Слово Божие човеци, захапват буквата и се спъват в елементарни думи и части от Библията, които прости човеци ясно разбират! За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!
Дали ще се преведе "имот" или "пари" ясно е, че в случая, става въпрос за две лепти! Но дали ще са две лепти, две ризи или две къщи, всичко това е нещо, което е притежание от имащия ги, тоест те са "имани неща", следователно те са имот, така че в конкретния случай превода е достатъчно ясен.
Така, че конкретно по темата - "Човекът със жилище, заплаха за властта", мога да отговоря само положително! Да съгласен съм! Наистина, човек с небесно жилище е заплаха за княза на въздушната власт! :)
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: pironka on May 07, 2010, 23:05:05 PM
strannik,
 И човека без небесно жилище, но със земно собствено жилище е заплаха за властта.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Tihomir on May 08, 2010, 00:42:36 AM
Наистина съжалявам, ако си мислите, че стиховете от Лука 12:22 до Лука 12:34 са само за апостолите. Това си е ваша работа.
Има неща, които казва на апостолите, има и неща, които казва на всички хора. Това го пише ясно в текста.

Quote
А колкото до това:
Quote
Винаги ми е било интересно как човек, който държи на някаква заблуда рано или късно прибягва за защита до пасаж с погрешен превод. Нека да бъде ясно за дискусията, че в Лука 21:4 нищо не пише за ИМОТ. Думата преведена (незнайно защо) като "имот" е гръцката дума bios, която в този контекст означава средства за препитание
Мога да ти кажа, че на мен пък винаги ми е било смешно, как учени на Слово Божие човеци, захапват буквата и се спъват в елементарни думи и части от Библията, които прости човеци ясно разбират! За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!
Дали ще се преведе "имот" или "пари" ясно е, че в случая, става въпрос за две лепти! Но дали ще са две лепти, две ризи или две къщи, всичко това е нещо, което е притежание от имащия ги, тоест те са "имани неща", следователно те са имот, така че в конкретния случай превода е достатъчно ясен.
Така, че конкретно по темата - "Човекът със жилище, заплаха за властта", мога да отговоря само положително! Да съгласен съм! Наистина, човек с небесно жилище е заплаха за княза на въздушната власт! :)
Аз чета в Словото, че Бог не е дал Словото си на хора, които са без разбиране, а на хора, които търсят Бога и издирват дълбините на Словото Му. Човек не е задължително да владее 8 езика, за да разбира Словото на Бога, но времената, в които живеем са направили хората да разбират мъчно елементарни неща.

За да се осмисли това, което пише в Словото, трябва да си наясно с това какво е било положението на Израел и какви са били изискванията на Закона.

В Случая с вдовицата, как мислиш, че 2-те лепти е бил "целият имот"? Продала си е нивите за 2 лепти? Продала си е къщите за 2 лепти? Как тогава е живеела? Къде се е подслонявала? Под наем? Че ако е под наем, тогава за какъв "имот" става въпрос изобщо?

Това, че някой е давал от последните си пари не е означавало, че дава всичко каквото има. Обаче ако някой даде последното си брашно и олио в дни на глад, означава, че дава всичко.

За да разбереш всичко това, трябва да се преселиш мислено в дните, в които е станала случката с вдовицата, когато хората не са ходили до магазина за минерална бутилирана вода, а са се прехранвали предимно от земята (независимо, че е имало и продавачи на хляб и други основни продукти).

Земята и домът са били основно право на Израелтяните. Те са го загубвали в случай на това ако са задлъжняли, обаче са им били връщани на юбилейната година. Тези земи и къщи са се предавали от поколение на поколение като понякога са били продавани или са били купувани още ниви.

В случай, че има вдовица, те са имали заповед да се грижат за такива като нея (наред със сирачето и чужденеца). За нагледен пример за това как е ставало можеш да прочетеш книгата Рут, където Ноемин, вдовицата, се прехранва чрез Рут чакайки на милостта на хората, но и най-вече полагайки труд за тази прехрана.

Ако внимателно изследваш Закона, ще видиш, че наемният труд в Израел е бил изключение, а не правило (както е в днешни дни). По същия начин и наемането на стая е било изключение, а не правило. Хората са си строяли къща и са започвали да живеят в нея (например учениците на Елисей, които го помолиха да отидат и да построят къща, за да живеят).

Та, имайки всички тези факти, отново се замисли за това колко абсурдно е 2 лепти да означава "цял имот", за което не ти трябва дори речник, за да го разбереш. И все пак писано е, че в последни дни знанието (изобщо) ще се умножи и имаме привилегията да използваме речниците, които могат да дадат повече светлина по въпроса, а не да стоим в объркване "защо пише имот, след като няма никаква логика".

Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 08, 2010, 00:52:44 AM
Quote
Наистина съжалявам, ако си мислите, че стиховете от Лука 12:22 до Лука 12:34 са само за апостолите. Това си е ваша работа.

Какво пише в Лука 12 глава, както и на останалите места в Писанието, не е нито наша работа, нито твоя работа. Това е Божия работа, и ние трябва да издирваме и изследваме Божието Слово ако искаме да бъдем ученици на Бога. От текста, който Бог е вдъхновил да се напише става ясно, че Исус говори отделно на народа и отделно на учениците Си, които бяха с него в този момент. Тези ученици бяха самите апостоли. Най добрия начин да се разбере учението на апостолите е като се проследи как те самите са практикували това учение.

Ще видим, че никъде в учението и служението си апостолите не са насърчавали повярвалите да си разпродадат имота. Нито Павел каза на Лидия да продаде дома си, нито на тъмничния затворник, който се покая. Но вместо това тези домове се използваха за Божието дело.

Интересно е да видим ти самия като вярваш тия неща, ти продаде ли имота си?

Quote
Мога да ти кажа, че на мен пък винаги ми е било смешно, как учени на Слово Божие човеци, захапват буквата и се спъват в елементарни думи и части от Библията, които прости човеци ясно разбират! За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!
Дали ще се преведе "имот" или "пари" ясно е, че в случая, става въпрос за две лепти! Но дали ще са две лепти, две ризи или две къщи, всичко това е нещо, което е притежание от имащия ги, тоест те са "имани неща", следователно те са имот, така че в конкретния случай превода е достатъчно ясен.

Дай да изясним сега къде точно се спънах аз в текста, че да твърдиш това нещо? Текста е пределно ясен, че става въпрос за средства за препитание, а не за жилище или имот, каквато е настоящата тема. Или забрави каква е темата?

Дай да видим също къде в Деяния някой прост засрамил някой мъдър, защото май нещо наизуст говориш?
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 08, 2010, 01:02:38 AM
Quote from: Tihomir
Та, имайки всички тези факти, отново се замисли за това колко абсурдно е 2 лепти да означава "цял имот", за което не ти трябва дори речник, за да го разбереш. И все пак писано е, че в последни дни знанието (изобщо) ще се умножи и имаме привилегията да използваме речниците, които могат да дадат повече светлина по въпроса, а не да стоим в объркване "защо пише имот, след като няма никаква логика".

Ами не виждаш ли че той твърди, че щом лептите било "имани неща" значи било имот. Ами то и дрехите на гърба й са "имани неща" тя и тях ли даде, след като се казва, че е дала ЦЕЛИЯ си "имот"? Човека не само не разбира, но и обвинява, че сме се препъвали в буквата, когато всъщност истинския превод поставя всичко на мястото си и не дава възможност за противоречия и неясноти.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 08, 2010, 02:35:03 AM
Quote
Дай да изясним сега къде точно се спънах аз в текста, че да твърдиш това нещо?
Ами, дай първо да изясним в каква заблуда ме обвиняваш ти Уочмане и тогава ще ти доизясня и аз! Защото ти каза:
Quote
Винаги ми е било интересно как човек, който държи на някаква заблуда рано или късно прибягва за защита до пасаж с погрешен превод.
Още от темата за милосърдието си пролича че се спъвате в буквите със смешните си твърдения за разликата между милост и милосърдие! И темите ви за ГМО, лекарствата и телевизията, го потвърждават! Аз имах желание, но за съжаление не и необходимото време да ви пиша и по трите теми, но като цяло вие имате проблема на Савел, който бе голям ревнител за Господа, но допусна ревноста му да отскочи до фанатизъм и без да подозира, стана гонител на Църквата! Така и вие сте доста учени на Словото, боравите с гръцки текстове, вещи сте и в много други области, но истина ви казвам: Ако не ослепеете като Савел, няма да прогледате! Няма истински зрящ Божий човек, който да не е коленичил пред Бог и е признал пред Него, че е сляп! А и Словото го потвърждава в 1Коринтяни 8:2 "И ако се има някой че знае нещо, не е познал още нищо както трябва да познава."
Моля ви, не бъдете, като фарисеите, които се имаха, че знаят и казваха, че виждат, но коленичете пред Исус и го помолете да ви даде да виждате.
А за да разбереш, че не говоря на изуст, ето ти и искания пример от Деяния: "А те като гледаха Петровото и Иоановото дързновение, и разумяха че са безкнижни и прости человеци, чудеха се, но познаха ги че са били наедно с Исуса." /Деяния 4:13/!  Ето как безкнижни и прости човеци, но изпълнени с Божия Дух, засрамиха тези които се имаха за мъдри! Да ви давам ли и примера от Евангелията за слепородения на който Исус отвори очите и който засрами с думите си фарисеите, като им каза: "Това е чудно, че вие не знаете от къде е, но пак ми отвори очите", след което го изгониха!
А какъв имот "продавам" и какво върша и струвам, не ти е време да знаеш! Каквото върша пред Моя Господ го върша и каквото струвам Господаря мой знае!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 08, 2010, 03:59:39 AM
Quote
Ами, дай първо да изясним в каква заблуда ме обвиняваш ти Уочмане и тогава ще ти доизясня и аз!

Ами добре, заблудата ти е че ти твърдиш, че вярващите трябва да разпродадат имота си. Мисля, че това беше пределно ясно и нямаше нужда от подобни гимнастики за да избегнеш въпроса ми. Сега е твой ред да изясниш.

Quote
Още от темата за милосърдието си пролича че се спъвате в буквите със смешните си твърдения за разликата между милост и милосърдие!

Ако за теб истината е нещо смешно, ние се учим да я ценим. Милост и милосърдие са две напълно различни неща и като терминология и като практика.

Quote
И темите ви за ГМО, лекарствата и телевизията, го потвърждават!

Всъщност твоето включване в тия теми свидетелства за абсолютно нереалния вид религия, която ти изповядваш. Религия на "небесен" ескейпизъм и "земен" непукизъм. Това, че някой си отваря очите да внимава на фактите и на реалностите, които ни заобикалят Писанието нарича това благоразумие, колкото и на теб да ти е смешно.

Quote
но като цяло вие имате проблема на Савел, който бе голям ревнител за Господа, но допусна ревноста му да отскочи до фанатизъм и без да подозира, стана гонител на Църквата! Така и вие сте доста учени на Словото, боравите с гръцки текстове, вещи сте и в много други области, но истина ви казвам: Ако не ослепеете като Савел, няма да прогледате! Няма истински зрящ Божий човек, който да не е коленичил пред Бог и е признал пред Него, че е сляп! А и Словото го потвърждава в 1Коринтяни 8:2 "И ако се има някой че знае нещо, не е познал още нищо както трябва да познава."

Ако нашия проблем е проблема на Савел, то ти няма от какво да се притесняваш, защото Савел свърши добре земния си път. Само дето Савел никога не е стигал до фанатизъм, това, което той правеше беше основано на Закона (ако се приеме, че християните наистина бяха еретици), затова и след години той можеше да каже, че винаги е живял със чиста съвест. Проблемът на Савел беше, че не беше изследвал достатъчно Писанията за да види дали наистина Исус е Христос, ако го беше направил както го направиха беряните, нямаше да стане гонител на Църквата.

Със коментара ти за слепотата ще се съглася, защото съкрушения дух и смирения ум са основополагащи за всеки Божий човек, само че ти се оказваш в позиция да ни обвиняваш за нещо, което не можеш да докажеш. А и твоето поведение във форума не подобава на човек, който има съзнание за своята слепота. Ти уверено си държиш на твоите неща, без значение колко ясно ти се доказва, че позицията ти противоречи на Писанието. И сега с вдовицата и с Дидахето преди. Държиш си на своето и това е. Затова не е ли редно да ти се припомни словото за гредата и треската?

Quote
А за да разбереш, че не говоря на изуст, ето ти и искания пример от Деяния: "А те като гледаха Петровото и Иоановото дързновение, и разумяха че са безкнижни и прости человеци, чудеха се, но познаха ги че са били наедно с Исуса." /Деяния 4:13/!  Ето как безкнижни и прости човеци, но изпълнени с Божия Дух, засрамиха тези които се имаха за мъдри!

Сега вече доказа, че говориш наизуст, даже и бързо забравяш какво си казал, цитирам:

Quote
За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!

Дали забелязваш разликата в подчертаните текстове? Веднъж казваш "засрами МЪДРИТЕ" и аз веднага питам къде пише такова нещо мъдрите да са били посрамени? И ти отговаряш със "които се ИМАХА ЗА МЪДРИ." Разликата между едното и другото е като между деня и нощта. Не за първи път хора в духовната си немощ да потвърдят от Писанието нещата които твърдят започват ДА ПОДМЕНЯТ ТЕРМИНОЛОГИЯТА. Ако беше чел внимателно, щеше да знаеш, че подобни трикове не минават в този форум. Втория момент е че пасажа от Деяния 4:13 не казва нищо за засрамване, а още по-малко за засрамване на мъдри човеци. Но не само за мъдри не пише нищо в този пасаж, но и за прости не пише също. Това за което пише е следното: "и разумяха че са неучени и обикновени человеци"

За думата, която е преведена "прости", речника дава следното значение за нея: "A common man as opposed either to a man of rank or education," което ще рече в превод "Обикновен човек сиреч не някой, който има ранг или образование." За прости и простотия и дума не става. И понеже ти ни обвиняваш, че ние сме от "мъдрите", а не от "простите", то нека ти кажа, че по тази дефиниция, аз мога спокойно да се класирам точно от "простите" сиреч "обикновените" хора защото нямам нито ранг, нито образование.

Но да видим какво става, ти твърдиш, че в Деяния имало примери как простите засрамвали мъдрите, и когато беше предизвикан да докажеш това твърдение ти даваш един пасаж в който не се говори нито за прости, нито за мъдри, нито иде реч за засрамване.

Нещо повече според Писанията, мъдрите не само няма да се посрамят, но и ще засияят със светлостта на простора, както е писано:

Дан. 12:3  Мъдрите* ще сияят със светлостта на простора, и ония, които обръщат мнозина в правда като звездите до вечни векове.


*думата за "мъдрите" означава човек който е мъдър и разумен да огледа всичко от всичките му страни. Ако това е в което ни обвиняваш, то така да бъде. Ако ти не можеш да понесеш хора, които по този начин подхождат към живота и реалността, то така бленуваното от вас "небе" може хич да не ви хареса, защото там ще са именно такива хора. Това са хората които ще сияят като звезди на небесния простор и Божията слава ще се излъчва от тях.

Quote
А какъв имот "продавам" и какво върша и струвам, не ти е време да знаеш! Каквото върша пред Моя Господ го върша и каквото струвам Господаря мой знае!

Аз всъщност не питам "какъв имот продаваш" - този форум не е за контакти за сделки с недвижими имоти. А те попитах съвсем ясно и в прав текст - ТИ РАЗПРОДАДЕ ЛИ СИ ЦЕЛИЯ ИМОТ? Понеже даде пример за вдовицата, която си дала целия имот и питам дали практикуваш това, което твърдиш? И без нови гимнастики моля.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 10, 2010, 04:02:53 AM
Quote
Quote
Наистина съжалявам, ако си мислите, че стиховете от Лука 12:22 до Лука 12:34 са само за апостолите. Това си е ваша работа.
Какво пише в Лука 12 глава, както и на останалите места в Писанието, не е нито наша работа, нито твоя работа. Това е Божия работа, и ние трябва да издирваме и изследваме Божието Слово
Ако забелязваш внимателно аз казвам, че съжалявам, ако си мислите, че въпросните стиховете от Лука се отнасят само за апостолите. Аз не казвам "Писаното в Писанието е наша работа". Така че, ще те помоля да бъдеш внимателен и да не прибързваш със заключенията и обвиненията. А колкото до писаното в Писанието, писано е:
"Слава за Бога е да скрива всяко нещо, А слава е на царете да издирват работите."/Притчи25:2/
Този стих, показва, че именно е наша работа, да издирваме, какво пише в Писанието, ако искаме да бъдем един ден Царе! А впоследствие правилно казваш "и ние трябва да издирваме и изследваме", което просто си противоречи с началото на мисълта ти! Може би в началото искаш да кажеш, че не е наша работа, какво ще напише Бог в Словото си, но къде аз твърдя обратното?
А сега за последния ти постинг.
Quote
заблудата ти е че ти твърдиш, че вярващите трябва да разпродадат имота си. Мисля, че това беше пределно ясно и нямаше нужда от подобни гимнастики за да избегнеш въпроса ми. Сега е твой ред да изясниш.
Ето че отново не внимаваш на това, което говоря. Хайде сега ми кажи, къде аз твърдя това в което ти ме обвиняваш? Къде аз казвам думичките "трябва да разпродадат"? Та да видим дали аз правя гимнастики или ти не внимаваш в думите ми. Казваш, че мислиш, но явно не е било ясно, още повече пределно.
Аз казах /можеш да видиш отговор №11/, че всеки може да даде, толкова, колкото иска! Това всеки си решава сам и никой няма право да го укорява, освен, ако изобщо не дава, защото такъв остава неплодоносен! И тук дадох примера с вдовицата, че има хора, които си решават да дадат всичко, а вие се захапахте за буквата и ме принудихте да ви обяснявам, като на някой първолаци, какво е имот и прочее! Изобщо самото поставяне под въпрос от ваша страна, това, какво е дала вдовицата, говори за издребняване от ваша страна и за буквоядство. Просто и от пет превода и най стария оригинал да извадите думите, пак няма да проумеете Духа и дълбокото в Писанието, ако Бог не ви даде Дух на мъдрост и откровение.
А колкото до проблема на Савел,
Quote
Ако нашия проблем е проблема на Савел, то ти няма от какво да се притесняваш, защото Савел свърши добре земния си път
мога да ти кажа само едно! И дано си духовен, за да не ме разбереш по плът!
Савел не свърши добре земния си път!
Савел умря!
Савел умря и възкръсна на Павел! Павел беше този, който изкара попрището си и очакваше венеца! А стария греховния Савел, вече го нямаше! Но за разлика от него, другите фарисеи, които също гонеха Църквата Божия, понеже имаха същия този проблем, да изпаднат във фанатизъм, не се покаяха! Затова не ми казвай да не се притеснявам. Защото наистина, поради тези неща, които бъркате, човек с право може да се притеснява за вас.
Виж просто, какво твърдиш и о моля те събуди се.
Quote
Само дето Савел никога не е стигал до фанатизъм
Запомни това което ще напиша:
ВСЯКО ГОНЕНИЕ НА ХРИСТИЯНИ, ИЗВЪРШВАНО ОТ ЧОВЕЦИ С МИСЪЛ, ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРИНАСЯТ СЛУЖБА БОГУ Е АКТ НА ФАНАТИЗЪМ
Акт извършван от гонителите. Просто няма как да гониш, да затваряш в затвори, да убиваш с камъни и да не си фанатик!
Колкото до нещата, които държа аз:
Quote
А и твоето поведение във форума не подобава на човек, който има съзнание за своята слепота. Ти уверено си държиш на твоите неща, без значение колко ясно ти се доказва, че позицията ти противоречи на Писанието.
Ясното доказване, че позицията ми противоречи на писанието е само в твоя ум! Първо аз ти доказах, че ти не внимаваш на това, което пиша и тръгваш да оборваш мисли, които аз не мисля. Второ няма как да не държа на моите думи, защото ти ги подкрепих със Словото! И трето за моето поведение във форума, това че имам съзнание на сляп човек пред Господа, не означава, че трябва да се съгласявам с неща, които по Божията милост съм разбрал, че не са правилни.
А колкото до стиха в Деяния
Quote
Quote
А за да разбереш, че не говоря на изуст, ето ти и искания пример от Деяния: "А те като гледаха Петровото и Иоановото дързновение, и разумяха че са безкнижни и прости человеци, чудеха се, но познаха ги че са били наедно с Исуса." /Деяния 4:13/!  Ето как безкнижни и прости човеци, но изпълнени с Божия Дух, засрамиха тези които се имаха за мъдри!
Сега вече доказа, че говориш наизуст, даже и бързо забравяш какво си казал, цитирам:
Цитат
Quote
За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!
Дали забелязваш разликата в подчертаните текстове?
А ти дали забелязваш писаното в 1Коринтяни 1:19 "Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите, И разума на разумните ще отхвърля"". Или пак ще ми изкараш, че гръцкия оригинал говори друго! Дали тука пише "ще унищожа мъдростта на тези, които се имат за мъдри" или само "Ще унищожа мъдростта на мъдрите"? А даже още повече пише за Разум и Разумни! Знаеш ли какво значи един човек да има здрав разум! Предполагам, че знаеш, а за какво унищожение пише тука, а. Но разбира се, и едно духовно бебе знае, че тук се говори за другата мъдрост и под разум не се има в предвид този, който Бог дава на тези, които Го любят! И изобщо ти защо си мислиш, че аз като казвам, че Бог с прости човеци ще засрами "мъдри" имам в предвид такива с истинската Мъдрост, която идва от горе! Все пак аз разсъждавам, че говоря на духовни хора, които ще разберат, че имам в предвид земната мъдрост, онази животинската и бесовската. Май трябва наистина вече да пояснявам за всичко, че явно съм се лъгал с какви хора общувам. А може би знаеш, точно какво искам да кажа, защото не ми изглеждаш глупав, но нарочно търсиш да се захапеш за нещо, което говори още по лошо.
Quote
Но да видим какво става, ти твърдиш, че в Деяния имало примери как простите засрамвали мъдрите, и когато беше предизвикан да докажеш това твърдение ти даваш един пасаж в който не се говори нито за прости, нито за мъдри, нито иде реч за засрамване
Така ли!? Я да видим!
Ревизираното издание
11 Той е камъкът, който вие зидарите презряхте, който стана глава на ъгъла.     
12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.    
13 А те, като гледаха дързостта на Петра и Иоана и бяха вече забележили, че са неграмотни и неучени човеци, чудеха се; и познаха, че са били с Исуса.

А сега да видим Цариградския превод
11 Той е камикът когото пренебрегнахте вие зидарите, който стана глава на ъгъла.     
12 И чрез никого другиго не бива спасение; защото нема под небето друго име да е дадено между человеците чрез което требва да се спасим.    
13 А те като гледаха Петровото и Иоановото дързновение, и разумеха че са безкнижни и прости человеци, чудеха се, но познаха ги че са били наедно с Исуса.

Нали държиш Уочман на по точния превод! Не Цариградския превод е от "ревизията", а ревизираното издание е от Цариградския превод. Така че, там е преведено "прости"! О зная, зная, ще кажеш, в оригинала смисъла е необразовани, неучени хора! Да така е и това е смисъла и на думата прости в цариградския превод, и такъв смисъл влагам и аз, а ти защо си мислиш, че в отговор №14 аз влагам друг смисъл, че простаци засрамват Божии мъдри? А за засрамването, че го има има го, но кой да вникне.
Деяния 4:11 "Той е камъкът, който вие зидарите презряхте, който стана глава на ъгъла."
Ти знаеш ли, какво значи да кажеш на фарисеин, че той е зидарина, който е презрял Главата на ъгъла?
Можеш ли да си представиш, какво изпитва един такъв?
Ако не можеш, о наистина на мен ще ми е много трудно да общувам с вас в този форум, защото си мислех, че ще говорим за дълбоки неща, а явно ще трябва да обяснявам елементарни неща от плитчините.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Георги on May 10, 2010, 18:28:36 PM
Чух нещо изключително вярно веднъж. Един проповедник, когато все още бил студент, на един семинар професорът накарал всичките студенти да изпишат на една табла всички качества на Бог за които се сещат. Изписали цялата табла, но този единия вдигнал ръка и казал 'Всичко това, което изписахме не означава абсолютно нищо', и професорът се съгласил. Защо? Защото, ако не разбираме какво в Словото Божие се има предвид за всеки термин, тогава не разбираме нищо, защото света дава отделна своя дефиниция на всичко. Светските си имат своята 'мъдрост' според светските си представи и това е, което Бог смаза.


Quote
Какво пише в Лука 12 глава, както и на останалите места в Писанието, не е нито наша работа, нито твоя работа. Това е Божия работа, и ние трябва да издирваме и изследваме Божието Слово

Мисля, че тук Watchman остана неразбран. Това, което смятам,че той има предвид е че е Божия работа това какво да е Божието Слово, не наша.

Отклони се темата, мисля.

Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Tihomir on May 11, 2010, 02:29:04 AM
strannik,

За съжаление виждам, че ти си един от примерите, които сме имали много пъти в този форум, а именно, когато човек бъде изобличен за нещо, той се закоравява и вместо да размисли добре, той решава, че ще държи на своето си, независимо какви са аргументите насреща.

Нека да видим откъде започна ти:
Quote
Постингите ми, поради късния час бяха кратки, поради което и не напълно изчерпателни, но това не значи че написаното в предпоследния е подвеждащо. Защото все едно аз да кажа, за това което ти даваш като пример, (че много хора са продали имотите си, защото вярвали, че остава малко време), че подвежда хората да отхвърлят написаното в Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."
Просто трябва нещата да се доуточнят.
Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си! Сгрешиха ли, като от тогава минаха 2000 години? Разбира се че не! Защото те изпълниха това което заповяда Пророк Йоан, а именно да дават добри плодове.

И след това доуточняваш:
Quote
Ето че ранните християни извършвайки това, просто трупаха добродетели. Сега тук вече трябва да видим, че Словото казва, че на добродетелта трябва да прибавим благоразумие - /2Петрово 1:5/! Тоест, ревността, която имаме за добри дела, трябва да облечем с мъдрост, за да не стане глупост, както в посочените от теб Уочман примери, каквито и аз съм чувал. Но да не стане така, че хващайки благоразумието, забравим за добродетелта.

От това се разбира, че ти искаш да дадеш някакъв пример с ранните християни. Не казваш даже "някои от тях", а казваш "ранните християни", което дава повод, че даваш пример за всичките ранни християни.

Ние ясно показахме, че те не разпродаваха целия си имот и може би не си чел в посланието към Евреите, където пише, че вярващите посрещаха с радост разграбването на... наетите си стаи? Не — разграбването на имота си. Според твоите думи тези вярващи не са били от тези "примерните", но в случая ти даваш (погрешен) пример по-горе.

Обаче, нещо късните християни май се отмятат от този "пример", защото ти казваш по-нататък, че видиш ли, това можело да не е така (независимо, че според твоите думи това е заповед на Христос към всички, а не само към апостолите). Дори каза, че много си бил съжалявал, че сме мислили, че била само към апостолите...

Това Словото го нарича лицемерие — да говориш, обаче да не вършиш. Затова беше попитан дали си разпродаде имота, като толкова било за всички... и като било за всички защо се отмяташ с това, че можело и по малко и по много. Значи тогава не е за всички, ами за кои?

След това казваш още за един пример, като отново го свързваш с "целия имот", което е очевидно грешно, както показахме:
Quote
Да не забравяме вдовицата, защото тя имаше две лепти, но не даде едната, нали. Можем ли да я осъдим Уочман, че тя от немотията си пусна целия имот, що имаше /Лука 21:4/, като я обвиним, че прави глупост?

И въпреки, че ние обяснихме добре, че "целия имот" не е това, което пише в оригиналния текст, ти казваш:
Quote
Мога да ти кажа, че на мен пък винаги ми е било смешно, как учени на Слово Божие човеци, захапват буквата и се спъват в елементарни думи и части от Библията, които прости човеци ясно разбират!

От това разбирам, че за теб "буквата" или това, което е писано е нещо презрително. Аз не съм виждал човек, който презира буквата, която самият Господ е дал, да е истински Божий поклонник. Самият Христос много пъти казваше "писано е". Същото правеха и апостолите.

Нека видим по-нататък какво казваш:
Quote
И тук дадох примера с вдовицата, че има хора, които си решават да дадат всичко, а вие се захапахте за буквата и ме принудихте да ви обяснявам, като на някой първолаци, какво е имот и прочее!

Аз лично не видях ти да обясняваш какво е имот, даже точно обратното — ние посочихме какво е имот и каква е думата в текста точно като на първолак. На първолаците им се дава информация, която е основна и важна. Ние не сме дали кой знае каква информация по-различна от тази, която може да види всеки един човек с помощта на речник. Ние не считаме "информацията за първолаци" за нещо лошо, а точно обратното — тя е фундаментално важна.

Показахме също, че дори и без речник е пределно ясно за всеки разумен човек, че 2-те лепти не правят цял имот. Интересно как е продала жената нивите и къщите си за 2 лепти и после ги е дала в храма.

Вместо да отговориш разумно на тези всички аргументи ти просто заключаваш, че сме се "хващали за буквата". Това не виждам да е "аргументация със Словото", както ти споменаваш. Аз виждам от теб просто едно заключение от нищото без нито един разумен факт.

Но виждам, че за да се замаже положението започваш да говориш надълго и нашироко какво си бил казал (което, както посочих, не е точно така). Не само това, но и започваш да говориш за "хващане за буквата" без дори да знаеш какво говориш, презирайки буквата, която Бог е дал.

По-нататък преминаваш в разсъждения типични за хуманистичното християнство, според което дори самият Христос е фанатик, а да не говорим за Мойсей и другите:
Quote
Запомни това което ще напиша:
ВСЯКО ГОНЕНИЕ НА ХРИСТИЯНИ, ИЗВЪРШВАНО ОТ ЧОВЕЦИ С МИСЪЛ, ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРИНАСЯТ СЛУЖБА БОГУ Е АКТ НА ФАНАТИЗЪМ
Акт извършван от гонителите. Просто няма как да гониш, да затваряш в затвори, да убиваш с камъни и да не си фанатик!

Убийството с камъни беше заповядано от самия Бог и беше нещо, което Израелтяните правеха не защото бяха фанатици, а защото искаха да изпълнят закона. Не само това, но и когато щяха да убиват прелюбодейката с камъни самият Христос каза — който е безгрешен нека хвърли пръв. Забележи, че той не каза "не хвърляйте камъни, вие сте фанатици".

Наричайки тези, които изпълняваха наказанията според Мойсеевия закон "фанатици" ти ставаш съдник на Мойсеевия закон, който сам Бог го даде. Според Мойсеевия закон хората стават "фанатици" според твоите думи — мисли отсега какво ще отговориш на Всемогъщия Бог за това.

Да не говорим, че гоненето на лъжебратя е било практика не само от старовременните, но и от Христовите ученици. Това, което правеше Павел беше да гони лъжебратята, които бяха набедени за такива от самите първосвещеници. Не забравяй, че по тяхна (на първосвещениците) заповед Павел правеше всичко това, имайки чиста съвест (сам той го казва), че служи на Бога според Мойсеевия закон.

Колкото до термина "фарисеин", виждам, че не си наясно и ще ти дам малко информация, която сме писали преди доста време:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=283.0

Нека сега да обърна внимание на твоите разсъждения за "простите". Според това, което си държиш, Бог избирал прости хора, а не мъдри, за да ги използва. Това, което правиш е да хванеш 1-2 български превода (наред с други няколко, в които не пише "прости") и на лично основание решаваш, че тези 2 превода ти вършат работа, за да си защитиш тезата.

И забележи — ти се хващаш точно за думата, без обаче да обърнеш внимание на контекста на това, което пише в Словото... и на всичкото отгоре ни наричаш "буквояди".

Нека разгледам пасажите, които даваш:
Quote
А ти дали забелязваш писаното в 1Коринтяни 1:19 "Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите, И разума на разумните ще отхвърля"". Или пак ще ми изкараш, че гръцкия оригинал говори друго! Дали тука пише "ще унищожа мъдростта на тези, които се имат за мъдри" или само "Ще унищожа мъдростта на мъдрите"? А даже още повече пише за Разум и Разумни!

Отново хващаш само отделни думички, но контекстът ти бяга. Можеш ли да кажеш какво пише точно преди този пасаж или точно след него без да поглеждаш в Библията си?

Ако можеше, нямаше да даваш такива плитки аргументи в подкрепа на една загубена кауза — че Бог използвал "прости", а не "мъдри" хора.

Ето част от пасажа от 1 Коринтяни 1, което ти цитира без да дадеш никаква информация за контекста (който явно ти самият не познаваш) и подвеждаш четящите в едно пагубно лъжеучение. Ето и текстът:

 19. Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите, И разума на разумните ще отхвърля".
  20. Где е мъдрият? Где книжникът? Где е разисквачът на тоз век? Не обърна ли Бог в глупост светската мъдрост?
  21. Защото, понеже в Божията мъдра наредба светът с мъдростта си не позна Бога, благоволи Бог чрез глупостта на това, което се проповядва, да спаси вярващите.
  22. Понеже юдеите искат знамения, а гърците търсят мъдрост;
  23. а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост;

Ясно се вижда, че става въпрос за светска мъдрост, както я виждаме днес — например  новина, която скоро прочетох: "Учени от ХХХХХХ университет открили, че сушените плодове са изключително вредни за здравето". Или, че "За да оцелее човек му трябват много пари". Тези двете са напълно погрешни, но това е светската мъдрост.

Обаче, тъй като се вижда, че беше посрамен публично, ти реши да ни обвиниш в "буквоядство" и сам тръгна по този път, че да хванеш разни думички и си се чудил в кой превод и коя ревизия да ги хванеш, само и само да защитиш една загубена кауза, а именно, че пишело "прости".

Всъщност откъде тръгна това за думата "прости":
Quote
ога да ти кажа, че на мен пък винаги ми е било смешно, как учени на Слово Божие човеци, захапват буквата и се спъват в елементарни думи и части от Библията, които прости човеци ясно разбират! За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!

Това, което виждам ти да правиш е точно да се спъваш в елементарни думи и части от Библията — думата "имот" или пасажът за мъдростта по-горе, който извади от контекста.

Да не говорим, че ти самият свидетелстваш, че темите за ГМО, лекарствата и други подобни са "буквоядство".

Ти май не си чел в Словото, че неща като "Учени от ХХХХ университет казаха, че..." са пророкувани? Сигурно ще попиташ къде го пише, но аз няма да ти кажа, защото за теб това би било равносилно на "буквоядство".

Навсякъде в Словото Бог насърчава към разум, мъдрост и разсъдливост. На много места Христос укорява учениците защо не са разсъдливи и защо не мислят. Много от езическите народи отидоха при Соломон да чуят глупостта, с която говореше от Бога? Не, дори езическите народи виждаха мъдростта, с която говореше от Бога. В тази мъдрост се съдържаше и информация за флората и фауната (сиреч, ботаника и биология — разбира се, в перфектно чист вид, а не подменени като много от днешните учебници). Това е също мъдрост дадена от Бога. Мъдрост от Бога е това да знаеш как да си обработваш земята. Мъдрост от Бога е това как да си строиш къщата. Мъдрост от Бога е как да ходиш до тоалетната дори.

В последните дни хората ще бъдат разделени на 2 — разумни и неразумни. Разумните ще видят Бога, неразумните ще погинат.


Начинът, по който реагираш и начинът, по който презираш думите и буквите, които Бог е дал ми говори само едно — с теб не може да се води разумен диалог, защото дори Христос да беше ти казал думите "писано е", ти би му казал, че се хваща за буквата и се занимава с твърде "земни неща". Дори Христос каза, че нито една "ЙОТА" (което е символ, който се използва за изписване на текст, сиреч и той спада към буквите), няма да изпадне от закона, докато не се сбъдне всичко. А тука виждам силно презрение към буквите... На Христос защо не му кажеш, че изпада и той в буквоядство като толкова издребнява, че чак за "йота" говори. И не само това, ами вика, че докато небето и земята преминат (което не е станало още) нямало да премине нието една "йота" от закона...

Буквоядство — каква дума. Сещам се за думите на Христос — не само с хляб ще живее човек (т.е. ще яде човек), но и с всяко Слово, което излиза от Божиите уста... сиреч ядене на словото или буквите... буквоядство?

Колко е подменена терминологията днес и колко голямо е презрението към Божиите писани думи!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 11, 2010, 03:55:35 AM
Quote
Защото, ако не разбираме какво в Словото Божие се има предвид за всеки термин, тогава не разбираме нищо, защото света дава отделна своя дефиниция на всичко. Светските си имат своята 'мъдрост' според светските си представи и това е, което Бог смаза.

За съжаление Георги, не само света има своите собствени дефиниции, но и религиозните имат свои дефиниции, и по този начин те носейки етикета "християни" изповядват съвсем друго учение и се покланят на съвсем друг Бог. Затова и в този форум обръщаме много внимание на терминологията, но хора като constant & strannik се съпротивляват сляпо и неистово на това, защото губят почва под краката си, а те не искат да се откажат от илюзиите си за духовния статут, който си мислят, че са придобили. Затова пишат толкова абсурдни отговори и добре, че Tihomir е отделил време да отговори, че на мен духа ми се възмущава дълбоко.

А на strannik ще отговоря само в тази част, защото в нея се вижда най-драстично неправедния му подход към цялата дискусия.

Quote
Цитат
Quote
Но да видим какво става, ти твърдиш, че в Деяния имало примери как простите засрамвали мъдрите, и когато беше предизвикан да докажеш това твърдение ти даваш един пасаж в който не се говори нито за прости, нито за мъдри, нито иде реч за засрамване
Така ли!? Я да видим!
Ревизираното издание
11 Той е камъкът, който вие зидарите презряхте, който стана глава на ъгъла.     
12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.   
13 А те, като гледаха дързостта на Петра и Иоана и бяха вече забележили, че са неграмотни и неучени човеци, чудеха се; и познаха, че са били с Исуса.
А сега да видим Цариградския превод
11 Той е камикът когото пренебрегнахте вие зидарите, който стана глава на ъгъла.     
12 И чрез никого другиго не бива спасение; защото нема под небето друго име да е дадено между человеците чрез което требва да се спасим.   
13 А те като гледаха Петровото и Иоановото дързновение, и разумеха че са безкнижни и прости человеци, чудеха се, но познаха ги че са били наедно с Исуса.
Нали държиш Уочман на по точния превод! Не Цариградския превод е от "ревизията", а ревизираното издание е от Цариградския превод. Така че, там е преведено "прости"! О зная, зная, ще кажеш, в оригинала смисъла е необразовани, неучени хора! Да така е и това е смисъла и на думата прости в цариградския превод, и такъв смисъл влагам и аз, а ти защо си мислиш, че в отговор №14 аз влагам друг смисъл, че простаци засрамват Божии мъдри? А за засрамването, че го има има го, но кой да вникне.
Деяния 4:11 "Той е камъкът, който вие зидарите презряхте, който стана глава на ъгъла."
Ти знаеш ли, какво значи да кажеш на фарисеин, че той е зидарина, който е презрял Главата на ъгъла?
Можеш ли да си представиш, какво изпитва един такъв?
Ако не можеш, о наистина на мен ще ми е много трудно да общувам с вас в този форум, защото си мислех, че ще говорим за дълбоки неща, а явно ще трябва да обяснявам елементарни неща от плитчините.

Strannik, в отчаяните си опити да замажеш сериозното разобличение на невежата ти позиция, ти падаш още по-ниско и изявяваш още по-голямо невежество. Първо твоята теза е че с цитирания пасаж от Деяния 4:13 ти доказваш, че някакви прости хора засрамили някакви мъдри. Аз  посочих много ясно аргументирано, че в този пасаж не се говори за засрамването на мъдри човеци ВЪОБЩЕ. Никъде в този текст не иде реч за мъдри човеци. Ти явно отказваш да разбереш, че за да е валидна тезата ти тия 3 точки трябва да са валидни:

1. Текста да говори за мъдри човеци
2. Текста да говори за прости човеци
3. Текста да говори за засрамване на мъдрите.

Дори САМО ЕДНО от тия три да не е вярно, цялата ти теза ПАДА. Ти обаче в отчаянието си, си решил със сетни сили да доказваш, че поне едно е вярно, а именно, че пишело за "прости" човеци. Смяташ даже, че Цариградския превод е на твоя страна. Само дето това е поредната порция невежество. Първо Цариградския превод е писан на версия на българския език от преди 130-140 години! За толкова години много думи са променили своето значение. Това ти ни най-малко не взимаш предвид, което дори само по-себе си доказва, колко повърхностен е подхода ти към Писанието и преводите му. Най-добрата сверка е със оригиналния текст. И оригиналния текст е толкова ясен и точен, защото тази оригинална дума е ИЗБРАНА ОТ СВЯТИЯ ДУХ, а преводите са подвластни на решенията на човеци. Разбира се, аз не мога да те виня, че не ползваш оригиналния текст, да кажем прочел си в Цариградския приел си го както го пише - добре. Това обаче само показва, че ти си назубрил това, че там се използва думата "прости" и въобще не си разбрал за какво иде реч, и каква е цялата концепция на Писанието за мъдростта и че Писанието ни учи да бъдем мъдри, поради тази причина термин като "прости" никога не може да бъде високо в ценностната система на Божият човек. От друга страна обаче света има своя собствена система за издигане на хора на пиедестала на собствената си мъдрост. тази система се състои от две неща - образование и ранкиране (сиреч даване на звания - професор, академик и прочие). И оригиналната дума, която Святия Дух а не човек е избрал да постави в Деян. 4:13 описва именно човек, който няма нищо общо със светската система на образование и титлуване. В този смисъл описанието на Петър и Йоан като необразовани е изцяло в линия с 1 Коринтяни 1:19 и целия пасаж около него. Светското образование и светската мъдрост със всичките й академични титли са глупост пред Бога. Обаче ти си си харесал думата "прости" и очевидно цениш избора на преводача повече от избора на Бога. Това показва състоянието на сърцето ти. Гледам че редовно споменаваш думата "духовен човек" "духовни човеци", което очевидно издава твоята собствена претенция да бъдеш такъв. Но в светлината на поведението ти и да подхода ти към темата, точно обратното се изявява и доказва - плътски и вкопчен в своята правота човек, който не се интересува от солидните аргументи, които намират добър отклик във всяка добра съвест и чист разум.

Обаче най-удивителното е това, че ти напълно отказваш да разбереш, че дори да приемем, че текста наистина говори за "прости" хора, пак това НЕ ДОКАЗВА твоята теза. Напротив ти имаш още цели две точки да докажеш. Виждам, че си направил някакви засукани опити да внушиш, че трябвало да се разбира, че има засрамване, обаче дори пръста си не мръдна да докажеш, че става въпрос за засрамване на МЪДРИ човеци.

Също така много подмолно пропусна факта, че ти си смени терминологията, ПЪРВО БЯХА МЪДРИ, после станаха СЧИТАЩИ СЕ ЗА МЪДРИ. Най-малкото това е НЕДОСТОЙНО за един средно статистически имайки се за порядъчен СВЕТСКИ човек, камо ли за християнин, а да не говорим за човек с твоите претенции за духовен човек, дошъл да дискутира "дълбоки неща." И наистина да говорим за основни термини в Писанието като "мъдри" и "прости", си е плитко нещо, но ако ти в плитките неща се оплиташ толкова, колко ли си изгубил в дълбоките?

И още нещо. Това е форум за ПИСМЕНА комуникация, не за ТЕЛЕПАТИЧНА. Не знам дали разбираш защо ти го казвам това? Казвам го защото проявяваш тенденцията да се оправдаваш с това, че виждаш ли това не били твоите мисли. Във форума ние дискутираме твоите ДУМИ а не твоите МИСЛИ. Именно поради горната причина, това не е форум по упражняване на телепатия. Научи се да използваш езика правилно, и да изразяваш ТОЧНО мислите си с думи. Ние тук ще коментираме само ЗАПИСАНИТЕ ДУМИ а не предполагаемите ти мисли. Изводите, които ние правим са от твоите думи, и ако това е нещо различно от твоите мисли, научи се да предаваш мислите си КОРЕКТНО с помощта на писмената реч.  Не си единствения, който има този проблем, затова не си и първия, който се оплаква, че сме го изкарали, че казва едно, а той мислил друго. Кой какво е мислил, това ще го преценява и съди Бог, ние можем да дискутираме само това, което хората ДЕЙСТВИТЕЛНО ПИШАТ, а не това, какво са си мислили, че пишат. Това е голям проблем в днешното поколение и е крайно време да се вземат коригиращи мерки.

Например ако просто беше смирил себе си и беше казал, "Съжалявам не използвах правилно думата "мъдри" нямах предвид мъдри, а хора, имащи се за мъдри или мъдри според вървежа на този свят" то голяма част от изписаното по-горе нямаше да има нужда да се пише. Или ако беше казал "Наистина ли в оригинала думата преведена като "прости" е обикновени, необразовани хора? Вие в кой речник проверявате, може ли и аз да погледна и да се уверя?" - то щеше да проявиш духовно благородство, каквото имаха беряните, и тогава можеше да имаме надежда, че с теб може да се говори и за "дълбоки неща" - но сега извинявай, според мен си изпаднал в лицемерие и самозаблуда относно духовното си стоене.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 12, 2010, 02:53:56 AM
Администратори на този сайт. На дали и двамата, докато сте си писали постингите, са ви дошли на ум думите на Исус в Матея 12:36 - "И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден."
И ето че вие глупаво и неразумно си трупате осъждение? Дано се покаете. Защото да обвините някого в лицемерие, е нещо много отговорно. А вие го направихте без никакво основание! Пригответе се да отговаряте пред Господ, в когото казвате, че вярвате.
Какво е това, което вие твърдите, че аз говоря, а не върша?
Хайде отговорете ми ясно, без да разтягате думите.
Също не ми дадохте отговор и на въпроса:
Quote
...къде аз твърдя това в което ти ме обвиняваш? Къде аз казвам думичките "трябва да разпродадат"? Та да видим дали аз правя гимнастики или ти не внимаваш в думите ми.
Така, но какво твърдите вие?:
Quote
От това се разбира, че ти искаш да дадеш някакъв пример с ранните християни. Не казваш даже "някои от тях", а казваш "ранните християни", което дава повод, че даваш пример за всичките ранни християни.
Ние ясно показахме, че те не разпродаваха целия си имот и може би не си чел в посланието към Евреите, където пише, че вярващите посрещаха с радост разграбването на... наетите си стаи? Не — разграбването на имота си. Според твоите думи тези вярващи не са били от тези "примерните", но в случая ти даваш (погрешен) пример по-горе.
Обаче, нещо късните християни май се отмятат от този "пример", защото ти казваш по-нататък, че видиш ли, това можело да не е така (независимо, че според твоите думи това е заповед на Христос към всички, а не само към апостолите). Дори каза, че много си бил съжалявал, че сме мислили, че била само към апостолите...
Това Словото го нарича лицемерие — да говориш, обаче да не вършиш
Това сложно и трудно разбираемо обяснение Тихомире, е просто в резултат на това, че се заблуждаваш, като не знаеш писанието.
Защото стиха от Лука, който казах, че е за ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ, не само за апостолите: - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда.", изобщо не си противоречи с другото, което казах, че всеки може да даде, колкото му е на сърце! Защото писано е: "Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце." / 2Коринтяни 9:7 /
Затова и аз казах, че всеки може да даде, толкова, колкото иска!
Затова защо ме обвинявате в лицемерие! По този начин вие обвинявате, не мен, а Словото в лицемерие! А Исус е Словото! Да не се изненадате един ден, като разберете, кого сте обвинявали!
Но да видим и другото ви словоизлияние.
Quote
За съжаление виждам, че ти си един от примерите, които сме имали много пъти в този форум, а именно, когато човек бъде изобличен за нещо, той се закоравява и вместо да размисли добре, той решава, че ще държи на своето си, независимо какви са аргументите насреща.
Съвсем отговорно заявявам. Ако аз аргументирано бъда изобличен за нещо, моментално ще се покая и ще призная, така и така, прави сте! Но досега вашите аргументи просто се разпаднаха и разпиляха пред Божието Слово, което ви цитирах. И стана точно обратното, а именно вие да сте тези, които да се закоравят пред Словото и да не се покаят и признаят, че бъркат.
Ето и друг пример доказващ това:
Quote
Quote
Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си!
И след това доуточняваш:
Цитат
Quote
Ето че ранните християни извършвайки това...

От това се разбира, че ти искаш да дадеш някакъв пример с ранните християни. Не казваш даже "някои от тях", а казваш "ранните християни", което дава повод, че даваш пример за всичките ранни християни.
Ние ясно показахме, че те не разпродаваха целия си имот и може би не си чел в посланието към Евреите, където пише, че вярващите посрещаха с радост разграбването на... наетите си стаи? Не — разграбването на имота си.
А сега да видим, какво ще ви отговори не аз, но Словото:
Деяния 2:45 "и продаваха стоката и имота си, и разпределяха парите на всички, според нуждата на всекиго."
Дяния 4:34 "Па и никой от тях не беше в лишение; защото всички, които бяха стопани на ниви или на къщи, продаваха ги, и донасяха цената на продаденото,..."
Е, слагат ли точка на спора двата стиха от Деяния или още ще разискваме? Защото за да казва Словото "всички", значи всички, за да казва "продаваха ги", значи продаваха ги! А вече, кой колко процента от имота си е продал за да го раздаде, е всеки толкова, колкото е искал! Сега разбрахте ли ме! И за да ви го казвам това, не ви го казвам, като човек, който не върши това, което говори, така че внимавайте, кого наричате лицемер.
А колкото до "буквата" на Словото, пак явно не разбирате какво говоря, защото това, което аз казвам, че се хващате за буквата, означава само едно, че не приемате Духа на Словото, или четете го като логос, но не и като рема, така го разбраха и онези които чуха Исус да казва, че трябва да пият кръвта Му и да ядат плътта Му, и заради това Го изоставиха. Но какво каза Той: - "Духът е, който дава живот; плътта нищо не ползува; думите, които съм ви говорил, дух са и живот са." Виждате ли сега, че Христос говори за плътта на думите, че тя не ползва? Коя е плътта на думите - буквата! Ще обвините ли сега Христос, че се отнася пренебрежително към себе си, понеже Той е Словото? Но както земя без влага се превръща в пустиня, от която не могат да се очакват никакви плодове освен змии и скорпии, така и тези, които не четат с Духа на Мъдрост и на откровение, остават пусти и безплодни и тръгват по път пустинен.
И сега след като отново ви обяснявам всичко ясно, пак ли ще ме обвините, че замазвам и говоря на дълго?
Quote
Но виждам, че за да се замаже положението започваш да говориш надълго и нашироко
Quote
Strannik, в отчаяните си опити да замажеш сериозното разобличение...
Замазват, тези, които са оплескали работата, а в случая аз внимателно обясних, какво е и що е, за да разберете, че вие не внимавате и тръгвате да ме обвинявате, затова нека Господ да покаже, кой "оплесква" и кой "замазва".

Quote
По-нататък преминаваш в разсъждения типични за хуманистичното християнство, според което дори самият Христос е фанатик, а да не говорим за Мойсей и другите:
Цитат
Quote
Запомни това което ще напиша:
ВСЯКО ГОНЕНИЕ НА ХРИСТИЯНИ, ИЗВЪРШВАНО ОТ ЧОВЕЦИ С МИСЪЛ, ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРИНАСЯТ СЛУЖБА БОГУ Е АКТ НА ФАНАТИЗЪМ
Акт извършван от гонителите. Просто няма как да гониш, да затваряш в затвори, да убиваш с камъни и да не си фанатик!
Убийството с камъни беше заповядано от самия Бог и беше нещо, което Израелтяните правеха не защото бяха фанатици, а защото искаха да изпълнят закона. Не само това, но и когато щяха да убиват прелюбодейката с камъни самият Христос каза — който е безгрешен нека хвърли пръв. Забележи, че той не каза "не хвърляйте камъни, вие сте фанатици".
Наричайки тези, които изпълняваха наказанията според Мойсеевия закон "фанатици" ти ставаш съдник на Мойсеевия закон, който сам Бог го даде. Според Мойсеевия закон хората стават "фанатици" според твоите думи — мисли отсега какво ще отговориш на Всемогъщия Бог за това.
Омръзнахте ми вече с вашите изопачавания на думите ми! Аз казах в контекст - "ВСЯКО ГОНЕНИЕ НА ХРИСТИЯНИ", тоест няма как да гониш (ХРИСТИЯНИ), да затваряш в затвори (ХРИСТИЯНИ), да убиваш с камъни (ХРИСТИЯНИ) и да не си фанатик! Кога Мойсей гони християни и пред Исус християнка ли бях изправили? Хайде престанете моля!

Quote
Да не говорим, че гоненето на лъжебратя е било практика не само от старовременните, но и от Христовите ученици. Това, което правеше Павел беше да гони лъжебратята, които бяха набедени за такива от самите първосвещеници. Не забравяй, че по тяхна (на първосвещениците) заповед Павел правеше всичко това, имайки чиста съвест (сам той го казва), че служи на Бога според Мойсеевия закон.
Това пък от къде го измисли, че Павел е гонил с първосвещенническа заповед - лъжебратя! Това не беше Павел, а Савел! И не гонеше лъжебратя, а братя от Църквата! Единствената подобна описана случка, за която се сещам, от Словото за Павел, е че отдели учениците от синагогата в Ефес. Но не че те изгониха неприемащите юдеи, но те сами напуснаха закоравилите се, както направих и аз точно преди 10 години. А по този начин изказани думите ти в този цитат, могат да съблазнят слаби във вярата човеци да тръгнат по пътя на инквизицията!

Quote
Аз  посочих много ясно аргументирано, че в този пасаж не се говори за засрамването на мъдри човеци ВЪОБЩЕ. Никъде в този текст не иде реч за мъдри човеци.
Защо продължаваш с твоята твърдоглавост, след като много добре Словото говори, че там са се събрали точно такива мъдри, за които вече казах:
Деяния 4:5-6 "И на другия ден се събраха в Ерусалим началниците им, старейшините и книжниците и първосвещеникът Анна и Каиафа, Иоан, Александър и всички, които бяха от първосвещеническия род."
Какви са тия според тебе? Хорица от простолюдието!?
и продължаваш
Quote
Ти явно отказваш да разбереш, че за да е валидна тезата ти тия 3 точки трябва да са валидни:
1. Текста да говори за мъдри човеци
2. Текста да говори за прости човеци
3. Текста да говори за засрамване на мъдрите.
Дори САМО ЕДНО от тия три да не е вярно, цялата ти теза ПАДА. Ти обаче в отчаянието си, си решил със сетни сили да доказваш, че поне едно е вярно, а именно, че пишело за "прости" човеци.
Направо ти се чудя вече! Ти сляп ли си да видиш, че текста в Деяния говори и за трите! Стихове 5,6,11,13! Защо ли още се занимавам с вас?

Quote
Но в светлината на поведението ти и да подхода ти към темата, точно обратното се изявява и доказва - плътски и вкопчен в своята правота човек, който не се интересува от солидните аргументи, които намират добър отклик във всяка добра съвест и чист разум.
До тук се видя, че твоите "солидни аргументи" просто се разпиляха, поради което и нямаш никакво основание да твърдиш за мен, това което казваш в цитата.

Quote
...ако просто беше смирил себе си и беше казал, "Съжалявам не използвах правилно думата "мъдри" нямах предвид мъдри, а хора, имащи се за мъдри или мъдри според вървежа на този свят" то голяма част от изписаното по-горе нямаше да има нужда да се пише. Или ако беше казал "Наистина ли в оригинала думата преведена като "прости" е обикновени, необразовани хора? Вие в кой речник проверявате, може ли и аз да погледна и да се уверя?" - то щеше да проявиш духовно благородство, каквото имаха беряните, и тогава можеше да имаме надежда, че с теб може да се говори и за "дълбоки неща" - но сега извинявай, според мен си изпаднал в лицемерие и самозаблуда относно духовното си стоене.
А ето накрая, как си признаваш, че си разбрал, за какви мъдри говоря! А ти защо не показа пример на смирение и да ме попиташ кротко - "странник, говорейки за засрамване на мъдри, какви мъдри имаш впредвид" и аз (макар и учуден на въпроса) щях да уточня и тогава наистина голяма част от спора щеше да се избегне!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 12, 2010, 15:41:42 PM
strannik,

ти явно живееш в някакъв твой илюзорен свят в който разпадаш аргументи, имаш се за духовен човек и прочие нереални неща, които съществуват само в твоята собствена илюзия. И явно този твои илюзорен свят ти харесва толкова много, че си готов със зъби и нокти да го браниш. Затова и не ти мигва окото когато се извърташ на 180 градуса, като сам си противоречиш и като позорно подминаваш изобличенията на погрешната ти позиция.

Може би се надяваш, че читателите на темата ще са забравили какво си казал по-рано и как се измяташ в последствие, само че тези надежди са напразни. Ще се наложи да припомня контекста на оригиналните ти изказвания и как после се извърташ от тях и се опитваш да се измъкнеш, и то в името на какво? В името на Истината или в името на твоето себе?

Нека да видим откъде започна всичко:

1. Темата се говори за това как властите имат интерес да лишат народа от имот, защото народ без имот се манипулира и поробва по-лесно. Тук е пределно ясно, че се в контекста се говори за НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, а не за някакви вещи или притежания. Много е важно да се помни този контекст в който се води разговора, защото иначе разговора няма отправна точка и всеки може да твърди каквото си иска относно това, което е писал.

2. Аз обърнах внимание, на важността на мъдростта и разбирането във връзка с темата, което добавя въпроса за мъдростта към  контекста на темата за имотите:

Quote from: Watchman
Целият въпрос за Царството касае именно и тези царе, които ще управляват с Христос. Какви хора трябва да бъдат те? Каква мъдрост и разбиране трябва да притежават? И кога е времето за придобиване на тази мъдрост и разбиране? Дали Бог инстантно ще вдъхне мъдрост на християни, които цял живот да били несмислени и са изповядвали религия на ескейпизъм и безразличие към праведното управление? Или това ще са хора като Давид и Соломон, които цял живот са търсили мъдрост и разбиране за това какво значи праведен съд и праведно управление?

Quote from: Watchman
Аз съм виждал много хора, които имат сърце и искрено желание да слугуват, но са толкова лишени от мъдрост и разбиране, че слугуването им носи вреда а не полза. Защото печелят доверието на другите с искреността си и жертвоготовността, а им дават лош пример, защото са лишени от мъдрост, знание и разум. Такива хора, не могат да царуват с Христос, защото ето на какъв Дух беше Христос, и на такъв Дух трябва да са Неговите истински слуги и бъдещи царе:

Ис. 11:2  И духът Господен ще почива на Него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа;

3. В контекста на тия изказвания strannik започва да твърди определени неща, като дава цитати в които се споменава за "имоти" и също започва да говори за "прости" които били засрамили мъдри човеци. При условие, че контекста на темата и разговора са недвижимите имоти, той напълно подвеждащо започва да цитира пасажи в които думата "имот" присъства в някои от българските преводи, но в никакъв случай не се вписва в контекста на темата. като например:

Quote from: strannik
. Защото все едно аз да кажа, за това което ти даваш като пример, (че много хора са продали имотите си, защото вярвали, че остава малко време), че подвежда хората да отхвърлят написаното в Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."

Тук вече се вижда как странник започва да използва текстове ни в клин ни в ръкав на темата у бидейки изобличен са това, той продължава да засуква позицията си, да се извърта, измята, променя терминологията само и само да прикрие това, че е заблуден и говори заблудителни неща в темата.

Нека да видим горния цитат, първо примера който аз дадох е за хора, които си разпродават всичкия недвижим имот, защото вярват, че до няколко дена или седмици Исус ще се завърне да ги вземе. Този пример, той се опитва да лансира като "все едно той да кажел", че е подвеждане на читателите да отхвърлят Лука 12:33. Първо че логиката е крайно плитка и цялата постановка е изсмукана от пръсти, но по-важното в случая е че странник прилага по темата аргумент, че Писанието казва да си продадем имотите и да го раздадем като милостиня.

На това му беше отговорено от Георги и от мен, че инструкцията за продажба на имота е към апостолите,които щяха да бъдат изпратени до краищата на земята, а не са всеки вярващ. Тук е много важно да се разбере какво точно казва текста, защото има разлика между този текст и това, което правеха учениците в Деяния. Това обаче strannik или не го знае или нехае, защото в най-новия си постинг е решил че двата пасажа са идентични:

Quote from: strannik
А сега да видим, какво ще ви отговори не аз, но Словото:
Деяния 2:45 "и продаваха стоката и имота си, и разпределяха парите на всички, според нуждата на всекиго."
Дяния 4:34 "Па и никой от тях не беше в лишение; защото всички, които бяха стопани на ниви или на къщи, продаваха ги, и донасяха цената на продаденото,..."
Е, слагат ли точка на спора двата стиха от Деяния или още ще разискваме? Защото за да казва Словото "всички", значи всички, за да казва "продаваха ги", значи продаваха ги! А вече, кой колко процента от имота си е продал за да го раздаде, е всеки толкова, колкото е искал! Сега разбрахте ли ме! И за да ви го казвам това, не ви го казвам, като човек, който не върши това, което говори, така че внимавайте, кого наричате лицемер.

Текста в Лука 12:33 членува думата "имот," както е и правилно преведено на български "продайте имотА си" - това на чист български означава всичкия имот, защото имотА е членувано. В оригиналния текст думата преведена като "имот" също е с определителен член за членуване. Така, че тук няма проблем с превода. За тези които са внимателни какво цитират и какво четат е ясно, че има голяма разлика между това, някой да ти каже "дай пари" и "дай париТЕ" - във втория случай става въпрос за всичките пари.

Така, че цитирайки Лука 12:33 и то в контекста на темата за недвижими имоти, а след това цитирайки и за вдовицата която дала "всичкия си имот" за нас няма никакъв повод да се съмняваме, че той е привърженик на учението да се продава всичкия имот. Затова го и питахме директно дали си е продал той самия всичкия имот или не, и ако не е, е лицемер. Той обаче почна да усуква, че не ставало въпрос за всичкия имот,а само за части от него, дори примера му за вдовицата, че "някои избирали да продадат всичкия си имот" се видя, че е даден от невежество, понеже не е разбрал, че в текста за вдовицата не става въпрос за имот въобще.

Това не спря устрема на невежеството му и той стигна до там да твърди, че в случая за вдовицата ставало въпрос за "имани неща" цитирам:

Quote from: strannik
Дали ще се преведе "имот" или "пари" ясно е, че в случая, става въпрос за две лепти! Но дали ще са две лепти, две ризи или две къщи, всичко това е нещо, което е притежание от имащия ги, тоест те са "имани неща", следователно те са имот, така че в конкретния случай превода е достатъчно ясен.

Дори само това показва колко прибързано и повърхностно пише, защото текста за вдовицата казва, че тя дала "всичкия си имот" и ако според странника "имот" означавало "имани неща" то значи тя е дала абсолютно всички вещи, които "има" включително и дрехите и обувките си, защото те са част от "иманите неща."

Разбира се това изобличение той подмина като бърз влак малка гара и въобще не спря да признае несмисленото си говорене. Този подход до момента се вижда като емблематичен на участието му във форума. Не в една и две теми, не по един и два въпроса той си знае своето, не обръща внимание на аргументите срещу позицията му, но смело вярва че бил говорил "според Словото" и бил разпаднал аргументите ни. Съжалявам, но това състояние Е БОЛНО!

Нека обаче се върна на практиката на учениците описана в Деяния. Дали те разпродаваха ВСИЧКИЯ си имот, както е инструкцията е Лука 12:33 или продаваха само онова, което имаха в повече? Тук трябва да признаем че българския превод отново подвежда, защото той не подбира думите според оригинала, нито следва оригиналния словоред, но използва същия словоред и членуване като в Лука 12:33:

Деяния 2:45 "и продаваха стоката и имота си, и разпределяха парите на всички, според нуждата на всекиго."

Тук стокаТА  и имотА са отново членувани, което дава внушението че са продавали ВСИЧКО, и в оригинала думите наистина са членувани , обаче словореда е съвсем различен. За щастие има добри английски преводи които запазват оригиналния словоред и смисъл:

Act 2:45 (Young's Literal Translation)  and the possessions and the goods they were selling, and were parting them to all, according as any one had need.

Тук превода следва гръцкия словоред и буквално казва: "и притежанията и стоките които продаваха, те разпределяна на всички, според както всеки имаше нужда" Т.е оригиналния текст не говори за разпродажба на всичко и съответно това не е изпълнение на заповедта от Лука 12:33 както strannik в невежеството си за пореден път твърди. Друг английски буквален превод променя словореда, но запазва оригиналния смисъл:

Act 2:45 (Literal Translation of the Holy Bible)  And they sold possessions and goods and distributed them to all, according as anyone had need. - " и те продаваха притежания и стоки и ги разпределяха на всички, според нуждата на всеки"

За пореден път текста потвърждава, че се говори за частична продажба, а не за пълна каквато се изисква според Лука 12:33.

Деяния 4:34 е по-добре преведен и вече беше коментиран от Георги, че става въпрос за притежатели на "къщИ" и "нивИ" и няма нужда да бъде разясняван повече. Ясно е че не е същото като Лука 12:33.

До тук изяснихме некоректното боравене на strannik със стихове които не е разбрал и осмислил добре. Държа все пак да отбележа, че той заяви, че убеждението му е за частично а не пълно продаване на притежанията, което е според Писанието, но начина по който борави със стихове, които не е разбрал и липсата на смирение да признае грешките си не говорят никак добре. Все пак да се надяваме, че като се поуспокои от прибързаността си и развенчаването на духовния му ореол, ще може да осмисли проблемите, които се изявяват в хода на дискусията и да се поправи.

4. Нека сега да се върнем на темата за "простите, които засрамили мъдрите." Да си призная честно, преди години аз вероятно бих заел подобна позиция като него по този въпрос, базирано на същите пасажи, които той цитира, криворазбрани по същия начин. Защо? Защото бях част от същата църковна закваска и същата невежа школовка от която се вижда, че излиза и той. Цялата ми терминология беше църквиянска а не библейска. така, е аз го разбирам добре. Да си призная също най вероятно бих бил точно толкова прибързан и припрян колкото е той в това да пише, без да осмисля. Така, че изобличавайки позицията му и поведението му, аз нямам намерение да се представям като по-добър от него, защото и аз излизам от същото блато и съм киснал ума си в същата тиня.

Така, за да не е позволим повече извъртания по въпроса, нека припомня откъде тръгна разговора, и как контекста на разговора и на оригиналното твърдение на strannik, по никой начин не позволява тия измятания,  които той предприе в последствие за да оправдае очевидната си издънка. Цитирам:

Quote from: strannik
Мога да ти кажа, че на мен пък винаги ми е било смешно, как учени на Слово Божие човеци, захапват буквата и се спъват в елементарни думи и части от Библията, които прости човеци ясно разбират! За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!

Значи в контекста на неговото собствено изказване мъдрите, които ще се засрамят са: "учени на Слово Божие човеци Тук трябва да припомня също, че това изказване освен в собствения си контекст е написано и в контекста на въпроса за мъдростта и разбирането, които и аз повдигнах, както споменах по-рано.

Ето защо по никой начин не може да става въпрос за мъдростта на този свят, кякто strannik се опита за извърти за пореден път цитирайки (при това пак скривайки контекста) 1 Коринтяни 1:19. От контекста на темата и на собственото му изказване без съмнение се вижда, че под "мъдри" които трябвало да бъдат засрамени, той визира "учени на Словото Божие човеци."

Той обаче не спира до тук с извъртанията, но към вече именената му терминология следва НОВО САЛТО:

Quote from: strannik
Защо продължаваш с твоята твърдоглавост, след като много добре Словото говори, че там са се събрали точно такива мъдри, за които вече казах:
Деяния 4:5-6 "И на другия ден се събраха в Ерусалим началниците им, старейшините и книжниците и първосвещеникът Анна и Каиафа, Иоан, Александър и всички, които бяха от първосвещеническия род."
Какви са тия според тебе? Хорица от простолюдието!?

Значи първо бяха "мъдри," после станаха "имащи се за мъдри" и последно версията вече е "не от простолюдието" Колко може да падне един човек наричащ се християнин, дори с претенциите на духовен човек,за да прикрие своето невежество и да защити своето его?

И понеже странника пита: Какви са тия според тебе? Аз ще отговоря: това бяха хора от политическия и религиозен елит на Ерусалим. Това не ги прави мъдри, не ги прави мъдри в своите си очи, и разбира се не са от простолюдието, но не затова иде реч. Речта идва за хора които са мъдри, понеже са учени на Божието Слово. Когато чуя за такива човеци аз веднага мисля за написаното в:

Пр. 2:1  Сине мой, ако приемеш думите ми, И запазиш заповедите ми при себе си,
Пр. 2:2  Така щото да приклониш ухото си към мъдростта. И да предадеш сърцето си към разума,
Пр. 2:3  Ако призовеш благоразумието, И издигнеш гласа си към разума,
Пр. 2:4  Ако го потърсиш като сребро, И го подириш като скрити съкровища,
Пр. 2:5  Тогава ще разбереш страха от Господа, И ще намериш познанието за Бога.
Пр. 2:6  Защото Господ дава мъдрост, из устата Му излизат знание и разум.


Това са мъдрите човеци, които приемат думите на Божието Слово и се учат на Неговите заповеди. Затова и аз категорично поисках доказателство, къде Писанието говори за "прости" които засрамват мъдри. И тогава се започна едно усукване, едно премятане, едно прескундване, смяна на един термин с друг, на една версия с друга, което е много недостойно за човек, който счита себе си за вярващ.

Да не говорим, че твърдението на странник е че примера в Деяния бил изпълнение някакво пророчество, сиреч "за да се изпълни реченото" и тепърва предстои strannik  да ни покаже това пророчество в което се говори, че простите ще засрамят мъдрите. Аз предполагам, какъв пасаж може да има предвид, ама той говори за нещо съвсем друго, но до тук с предположенията.

По важното е да се разбере, че това, което хора като strannik и constant изявяват в този форум е че говорят по инерция папагалски научени неща, използват терминология която не съответства на Библейските дефиниции и най-лошото отказват да приемат поправлене.

Има много други несмислени изказвания на strannik в горната дискусия, които могат да бъдат прилежно изобличени, като това, че Савел бил умрял, но ако той това което съм писал тук не може да осъзнае и да си признае издънките по темата, едва ли ще схване и нещо друго.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Tihomir on May 12, 2010, 16:29:25 PM
Относно разпродаването на целия имот, което според strannik било за всички християни, нека спомена отново нещо, което той подмина:

Евреи 10:34. Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.

Това не го цитирах дословно, но го споменах като случай с ранните християни, които не са си продавали целия имот. По думите на strannik Христос заповядва на всички да се продава целия имот, но в посланието към Евреите виждаме, че вярващите са посрещнали радостно разграбването на имота си, сиреч имало е нещо, което не е било продадено.

Да спомена, че думите на Христос не бяха пожелание в смисъла на "ако искате продайте" или "добре е да продадете" или "ако искате продавайте, ако не искате не продавайте". Христос е категоричен: "продайте" (според думите, които са записани в Лука). И тъй като според strannik това са думи към всички, и прочитайки от текста, че това е заповед (освен ако не се изметне отново), излиза, че трябва всички вярващи да го продадат.

Ето обобщението, което мога да направя от извода на strannik, съпоставен с примерите, които имаме в Словото:
1. Христос заповядва на всички (според strannik) да продадат имота си
2. Обаче тези, за които пише в Евреите не го правят, което може би ги прави непокорни на заповедта
3. Вдовицата също не го е направила, защото пусна 2 лепти, а това е безсмислена цена за имоти
4. В момента strannik успява по някакъв начин да ползва интернет, което показва, че или някой му услужва с интернет или той наистина не е продал всичко, което има и няма нито компютър, нито има пари да си плати за услугата в интернет клуб.

Ако решим, че думите на strannik, че може и да се продаде, може и да не се продаде са верни, тогава как да приемем думите на Христос: "продайте имота си..."?

Може би да го приемем като пожелание?

Ами как да приемем думите на Христос "покайте се"? Може би пак като пожелание?

Заповед ли е "продайте имота си" и заповед ли е "покайте се"? Ако едното е заповед, а другото е пожелание откъде идва разликата?


Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: constant on May 12, 2010, 21:19:22 PM
Здравейте!
Какво всъщност казва Исус в Лука 12 : 33

Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не се износват, неизчерпаемо съкровище на небесата, където крадец не се приближава, нито молец го изяжда.

и 34. Защото където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви.

Заповед, пожелание, или нещо по- друго, далеч от буквалното значение, което се търси.

Нека да разгледаме контескта:

Исус говори на учениците си.
Отдавна съм гледал филма "Исус по Лука", но още си спомям топлината на тази сцена.
Исус върви през полето, и с голяма любов обучава учениците си.
Това, разбира се бяха Неговите апостоли.
Но нищо чудно, там да бяха и други Негови ученици.

А пък чрез Словото, там сме и ние. Днешните Негови ученици.

Това означава, че думите Му не са отправени към апостолите само, ами към всички Негови ученици.

И това не може да бъде другояче, защото тези думи на Исус, присъстват в Словото и са ме крепили в много тежки моменти в живота ми.

Започвам от по - напред. В 15 стих на тази глава Исус ни предупреждава да се пазим от любовта към имането. Защото животът ви, казва, не се състои от изобилието на имота.

И разказва притчата за богатия земевладелец - егоист.
В своите си очи, той си беше оправил живота.
Но не отчете, че не си е господар на живота.
Заложи на имота, и загуби живота.

Цял живот, той се безпокоеше, и когато постигна целта си, да не се безпокои повече, то трябваше да изостави всичко насъбрано и да умре.

Поради това, Исус учи Своите, да не се безпокоят за живота си - какво ще сложат на масата, какво ще облекат.
Защото животът е нещо повече от снабдяване на нуждите.

Има родители, които се грижат за децата си твърде много- да са нахранени, облечени. Но никога не се занимават, на това дете да му дадат възпитание. любов и времето си.
А това са много по- важни неща от яденето и обличането.

Наблюдавам езичници, които са посяли големи ниви. Осигурили са се, инвестирали са добре.
Но пак се страхуват, дали ще спечелят. И все се оплакват, че са зле.
А трябваше да са щастливи, защото наистина имат.
Получава се така, че колкото повече имат, толкова по- нещастни изглеждат.

А ние - щом Бог така добре се грижи за птиците, казва Исус, то , понеже ние за Него сме по- ценни, щом Му се доверим, Той ще се погрижи и за нас.

Безмислено е да се тревожим за нещо, което не е в нашата власт (лакът към ръста).

Народите сами търсят прехраната си, трупат подсигуровки, но ние имаме Отец, Който познава нуждите ни и се грижи за нас.

Потребно е обаче да  търсим Божието Царство, за другото Бог има грижата.
(За да не бъда разбран неправилно - да търсиш Божието Царство, означава и да си работлив).

Да не се страхуваме, ни уверява Исус, ние сме малко стадо, но въпреки това, Отец в нас благоволява да ни даде Царството.

И тук идват 33 и 34 стих, цитирани в началото.
"Продайте имота си..."
Като знаем контекста, можем да заключим, че тук Исус със сигурност, не ни заповядва да продадем къщата си.
Той ни учи да продадем натрупаното, излишъкът, на който разчитаме, за по- добър живот. Но живот изпращаш Отец в провинцията на нашите стремления. Живот изключващ зависимостта ни от Него.

Исус иска да продадем този имот, и да го дадем като милостиня (това със сигурност включва делото на евангелието).
Това е възможно най- добрата и разумна инвестиция.

Така освободени, от този товар, на егото си, което винаги търси натрупване и подсигуряване - да приемем зависимостта от грижата на Небесния ни Отец.

Това е вяра.
Това е щастие.

Сърцето е винаги при богатството ти.
Ако е в имота и желанието да броиш пари - винаги безпокойство и стрес.

Ако е при Бога- удовлетворен живот.

Дали аз съм послушал Исус, да продам този имот? Т. е. по- скоро желанието, което имам за него, да го притежавам. :)
Когато съм разумен с Господа, го продавам.
Но се случва в безумието си, пак да си го възвръщам, и това ми носи безпокойство и товар, който не мога да нося.
За щастие :).

Така, че отново при Господ, с покаяние.

Поздрави!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Георги on May 12, 2010, 21:28:49 PM
Ужас. Предният постинг ми напомни бисер от кандидат-студентско есе от 7ми клас. Що за отношение е това? Не желая да наскърбя никого, та аз нищо не съм; но да напомня искам - да четем бавно (както http://media.sermonindex.net/9/SID9063.mp3), а и да не се впускаме в такива любовни романси, защото не ни ползват.

Quote from: constant
Нека да разгледаме контескта:

Исус говори на учениците си.
Отдавна съм гледал филма "Исус по Лука", но още си спомям топлината на тази сцена.
Исус върви през полето, и с голяма любов обучава учениците си.
Това, разбира се бяха Неговите апостоли.
Но нищо чудно, там да бяха и други Негови ученици.

А пък чрез Словото, там сме и ние. Днешните Негови ученици.

Quote from: constant
Това означава, че думите Му не са отправени към апостолите само, ами към всички Негови ученици.

Quote from: constant
И това не може да бъде другояче, защото тези думи на Исус, присъстват в Словото и са ме крепили в много тежки моменти в живота ми.

...

Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on May 15, 2010, 12:25:37 PM
Quote
Може би се надяваш, че читателите на темата ще са забравили какво си казал по-рано и как се измяташ в последствие, само че тези надежди са напразни. Ще се наложи да припомня контекста на оригиналните ти изказвания и как после се извърташ от тях и се опитваш да се измъкнеш
Там е работата уочман, че цитирайки мои думи от отговор №8, които не са целия отговор, пропускаш нещо съществено, което аз също казах там и губиш мисълта ми, като започваш да си вадиш погрешни изводи и мисли от рода на
Quote
"странник прилага по темата аргумент, че Писанието казва да си продадем имотите и да го раздадем като милостиня."
Защото аз казах в същия този постинг, че
Quote
Сега тук вече трябва да видим, че Словото казва, че на добродетелта трябва да прибавим благоразумие - /2Петрово 1:5/! Тоест, ревността, която имаме за добри дела, трябва да облечем с мъдрост, за да не стане глупост, както в посочените от теб уочман примери, каквито и аз съм чувал. Но да не стане така, че хващайки благоразумието, забравим за добродетелта.
Ето, че аз още тук уточнявам, че и аз съм чувал такива примери, каквито посочваш, (че хора разпродавали имотите си, след което оставали на улицата) и казвам, че именно заради това, трябва на копнежа за добри дела да прибавим благоразумие! Тоест аз не твърдя - "видите ли сега, трябва непременно да си продадем всичко и да го раздадем"! И това идва да ви каже, още в този отг.№8, че казвайки преди това
Quote
"Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си!"
никак не съм имал в предвид, че ранните християни са продавали тотално всичко, което се опитахте да наложите че твърдя, а Тихомир стигна до глупостта да прави подигравателни заключения в последния си постинг. Обаче! Това никак не означава, че не може да има такива хора, които да решат в сърцето си да дадат наистина всичко (за което дадох примера с вдовицата, макар и според вас да не е точен)! И подчертах, че такива не можем да ги съдим, че правят глупост, защото не знаете, Божието действие в сърцата на хората! Колкото до примера с вдовицата, Словото не ни дава информация имала ли е преди къщи и ниви, нито дали има деца, които да се грижат за нея и аз изобщо не разбрах защо говорите за продажба на някакви къща и имот, за две лепти, едва ли не, аз съм твърдял това! Но Словото (поне българския превод) казва, че тези две лепти са били: "целия имот, що имаше", тоест всичко, което има за момента! А също и в Марк "а тя от немотията си пусна всичко що имаше, целия си имот." Какво казва оригинала уочман, не може да знае всеки, но Господ е дал на България тези преводи, които е дал! И те са напълно достатъчни, да доведат четящия с вяра, до Истината! Защото ако четящия наистина смеси с Вяра, това което чете, то Бог ще му даде Дух на мъдрост и на откровение да разбира Писанието. Затова не са необходими речници, каквито предлагаш, нито конкорданси, но Божият Дух, Който може да ни научи на всичко.
Аз лично знам за човек, който си продаде апартамента, а средствата посвети Богу! И ако не го бе направил, не се знае, дали нямаше още да търкам столовете във фалшивите църкви и да слушам мухлясали проповеди на самозвани пастори. Затова, казах, че нещата трябва да се доуточнят! Защото за да кажем това (с което съм съгласен), че
Quote
В историята винаги е имало групи заблудени хора, които са си продавали имотите защото са вярвали, че свършека ще дойде след няколко месеца или след няколко дни, и са преживяли горчиви разочарования и после са оставали на улицата.
трябва да уточним и че все пак Словото призовава да богатеем в небесното, което почти сигурно ще ни доведе до обедняване в земното! Тоест ако и народ без имот да се манипулира и поробва по-лесно, това никак не значи дайте видите ли да инвестираме в имоти, че да не могат да ни манипулират. Защото и да ни манипулират, като ни обременят с какви ли не финансови тежести, какво от това. Бог има грижа! Да не би да могат да отнемат вечното? Те ще си получат наказанието, а скърбящите утехата! Не каза ли Христос - в света скръб ще имате? Просто на мен цялата тази тема ми прозвуча, като един съвет да внимаваме да не ни вземат земното! Което е откланяне от "прицелната точка" /Филипяни 3:14/, както и темата за ГМО, където поради същата причина дадох в един постинг само цитати от Словото и Тихомир веднага ме попита, какво съм искал да кажа с тях, да ядем или да не ядем ГМО! Исках да кажа само едно - "Мислете за горното, а не за земното, защото умряхте, (ако сте умрели) и животът ви е скрит с Христа в Бога."
Затова, дори и ГМО да е някакво гонение, не може да ни навреди защото сме скрити.
И от всичко това, което казах до тук, ясно се вижда, че при мен няма никакво извъртане и опити за измъкване от първите ми изказвания, както ти твърдиш в цитата с който започна, този постинг.
Колкото до стиха от Лука 12:33, пак ще посоча да видите в предния 32ри стих, какво е записано:
32 Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.     
33 Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда.

Следователно, казаното от 33ти стих е насочено към малкото стадо от 32 стих!
Кое е стадото, господа администратори? Само апостолите ли?
Колкото до члена - "а", от който се вижда, че се говори за всичкия имот! Нека Господ Исус да каже защо е писал "Продайте имота", а не "Продайте имот"! А на тези, които това ги съблазнява и продължават да спорят, че щом било членувано, писаното е само за апостолите, нека първо ми кажат, защо в евангелието от Марк пише, че Мария Магдалена и другите жени, дошли на гроба на Исус - "много рано, когато изгря слънцето", а в евангелието от Йоан, че дошли - "сутринта, като беше още тъмно"?
Защо в едното евангелие пише, че след като Петър се отрекъл три пъти, петелът пропял за първи път, а в другото след третото отричане, петела пропял за втори път?
Защо в едното евангелие пише, че Исус срещнал един слепец, който изцели, а в другото, че срещнал двама? Хайде кажете сега, кое евангелие да изхвърлим и кое да оставим, защото хващайки буквата явно има противоречие!

Но да се върнем на аргументите на уочман и да видим дали тяхното разпадане е само в моя "илюзорен свят":
Quote
Значи в контекста на неговото собствено изказване мъдрите, които ще се засрамят са: "учени на Слово Божие човеци Тук трябва да припомня също, че това изказване освен в собствения си контекст е написано и в контекста на въпроса за мъдростта и разбирането, които и аз повдигнах, както споменах по-рано.
Ето защо по никой начин не може да става въпрос за мъдростта на този свят, както strannik се опита за извърти за пореден път цитирайки (при това пак скривайки контекста) 1 Коринтяни 1:19. От контекста на темата и на собственото му изказване без съмнение се вижда, че под "мъдри" които трябвало да бъдат засрамени, той визира "учени на Словото Божие човеци."
Ето от този начин на разсъждение си проличава уочман, как нямаш очи за една много важна духовна реалност!
А именно, че когато учен на Слово Божие човек откаже да приеме, НО ОТХВЪРЛИ ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА, забележи не просто истината, но любовта, с която е тя заредена /2Солунци 2:10 - виж си оригинала на гръцки/, такъв човек, в един момент, когато се изчерпи към него Божието търпение, то тогава към него бива изпратен дух на заблуда, за да повярва лъжа! Такъв човек вече има друг дух на "мъдрост и на откровение", започва да вярва в друг исус и да проповядва друго благовестие! Такъв започва да се има за нещо и да презира малките и да ги има за нищо! Започва да си слага наименования и титли, типични за света - доктор, лектор, професор и започва да нарича събранията на уж вярващите с имена типични за света - конференции, семинари и подобни, а проповедите стават лекции! Ето това е лицето на Теологията, която образова и прави човеците много учени на Слово Божие, но неможе да образува образа на Господ Исус в сърцата им! Святия Дух чрез Словото прави верните съобразни с Господ Исус Христос, а духът на заблудата прави неверните, макар и да се наричат вярващи, съобразни с другия исус, чрез същото това Слово!
Сега разбирате ли, че мъдростта на този свят, за която в Яков 3:15 пише, че е бесовска, е оглавена от Теологията! Която проповядва не какво да е но Словото Божие!
Сега разбираш ли уочман, защо аз казвам - "учени на Слово Божие човеци"?
Аз обаче не разбрах, какво искаш да кажеш ти с ей този цитат:
Quote
това изказване освен в собствения си контекст е написано и в контекста на въпроса за мъдростта и разбирането, които и аз повдигнах
дай цитат да видим, че така ми звучи голословно, защото вече обясних, за каква мъдрост иде реч в постингите ми.
Да видим друго
Quote
Цитат на: strannik
Quote
Защо продължаваш с твоята твърдоглавост, след като много добре Словото говори, че там са се събрали точно такива мъдри, за които вече казах:
Деяния 4:5-6 "И на другия ден се събраха в Ерусалим началниците им, старейшините и книжниците и първосвещеникът Анна и Каиафа, Иоан, Александър и всички, които бяха от първосвещеническия род."
Какви са тия според тебе? Хорица от простолюдието!?
Значи първо бяха "мъдри," после станаха "имащи се за мъдри" и последно версията вече е "не от простолюдието" Колко може да падне един човек наричащ се християнин, дори с претенциите на духовен човек,за да прикрие своето невежество и да защити своето его?
И понеже странника пита: Какви са тия според тебе? Аз ще отговоря: това бяха хора от политическия и религиозен елит на Ерусалим. Това не ги прави мъдри, не ги прави мъдри в своите си очи,
Просто незнам, човек какви предразсъдъци и какви Ерихонски стени трябва да има в ума си за да напише това, което току що прочетохме от цитата на уочман!
Защото ясно обясних и показах и е толкова елементарно, че винаги смисъла ми е бил един и същ - това са хора, които за света са МЪДРИ, които и в своите очи СЕ ИМАТ ЗА МЪДРИ, защото това са религиозни хора учени на Писанията, хора НЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО, тоест не от простите люде - пак според светските критерии. Това че ти уочман не схващаш елементарната ми мисъл, за която не са необходими телепатични способности, говори ЗЛЕ.
А колкото до моето твърдение: - "за да се изпълни реченото", да аз конкретно имах в предвид нещо което съм чел в Исая, а именно стиха в Исая 29:14 "Затова, ето, ще пристъпя да направя чудно дело между тия люде, Да! чудно и странно дело; И мъдростта на мъдрите им ще изчезне, И разумът на разумните ще се скрие." както и: Исая 44:25 "Който осуетявам знаменията на лъжците, И правя да избезумеят чародеите; Който превръщам мъдрите, И обръщам знанието им в глупост"
И ако ми кажеш, уочман, че тук не пише за прости в очите на света хора, които засрамват мъдри, но че Бог е този, който обръща знанието на мъдрите в глупост, да прав си! Но забравяш, че Бог действа чрез своите слуги пророците, а в цялото Слово, когато погледнеш историята на Израел, като започнеш от Мойсей и стигнеш до Исус, ще разбереш, че е в характера на Бог да действа с тия, които света има за прости, слаби и нищожни! Човеци, които света отхвърля! Затова формулирах така думите си "За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!" защото реченото от Исая се осветява и разбира от 1Коринтяни 1:27-28, за което ще благодаря на Господ!
Благодаря ти Боже, че избра глупавите неща на света, за да посрамиш мъдрите, както и немощните неща на света, за да посрамиш силните, благодаря ти също, че избра и долните и презрените неща на света и ония, които ги няма, за да унищожиш тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Тебе!
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 15, 2010, 15:18:30 PM
Quote
Цитат
Може би се надяваш, че читателите на темата ще са забравили какво си казал по-рано и как се измяташ в последствие, само че тези надежди са напразни. Ще се наложи да припомня контекста на оригиналните ти изказвания и как после се извърташ от тях и се опитваш да се измъкнеш
Там е работата уочман, че цитирайки мои думи от отговор №8, които не са целия отговор, пропускаш нещо съществено, което аз също казах там и губиш мисълта ми, като започваш да си вадиш погрешни изводи и мисли от рода на
Цитат
"странник прилага по темата аргумент, че Писанието казва да си продадем имотите и да го раздадем като милостиня."
Защото аз казах в същия този постинг, че
Цитат
Сега тук вече трябва да видим, че Словото казва, че на добродетелта трябва да прибавим благоразумие - /2Петрово 1:5/! Тоест, ревността, която имаме за добри дела, трябва да облечем с мъдрост, за да не стане глупост, както в посочените от теб уочман примери, каквито и аз съм чувал. Но да не стане така, че хващайки благоразумието, забравим за добродетелта.
Ето, че аз още тук уточнявам, че и аз съм чувал такива примери, каквито посочваш, (че хора разпродавали имотите си, след което оставали на улицата) и казвам, че именно заради това, трябва на копнежа за добри дела да прибавим благоразумие! Тоест аз не твърдя - "видите ли сега, трябва непременно да си продадем всичко и да го раздадем"! И това идва да ви каже, още в този отг.№8

Проблема е че започваш да цитираш Лука 12:33, който говори за продаване на имотА и аз затова неведнъж ти писах, че подвеждаш читателите. Защото тази дискусия не се чете само от теб и мен.

Quote
Но Словото (поне българския превод) казва, че тези две лепти са били: "целия имот, що имаше", тоест всичко, което има за момента! А също и в Марк "а тя от немотията си пусна всичко що имаше, целия си имот."  Какво казва оригинала уочман, не може да знае всеки, но Господ е дал на България тези преводи, които е дал!

За вдовицата пределно ясно показах, че не може в никакъв случай да става въпрос за имот или за "имани неща" както ти твърдиш, защото това би включвало и дрехите на гърба й. Така, че примера не е подходящ особено в контекста на темата за имотите, както и в смисъла на "имани неща." Дори сега сам потвърждаваш, че цитирайки вдовицата ти имаш предвид разпродаване на всичкия имот, което няма нищо общо с вдовицата НЕ СПОРЕД НАС, а според текста на Божието Слово, защото е смешно да се твърди, че всичкия имот на вдовицата е бил разпродаден за две лепти.

Това какви преводи е "дал Господ" не е оправдание за човека да не търси и да изследва смисъла на нещата. Дори без човек да е наясно с някой друг превод, или да може да сравни с оригинала, за всеки здравомислещ човек е ясно, че имот не се продава за "две лепти" а забележи, че ти даваш примера с вдовицата именно във връзка с разпродаване на "всичкия имот" като считаш, че тя е пример за тези, които са решили да дадат всичко. Така, че превода не представлява никакво оправдание. Истината е че ако човек наистина изследва Писанията ще успее да види грешките във превода и без знание на други езици.

Quote
Защото ако четящия наистина смеси с Вяра, това което чете, то Бог ще му даде Дух на мъдрост и на откровение да разбира Писанието. Затова не са необходими речници, каквито предлагаш, нито конкорданси, но Божият Дух, Който може да ни научи на всичко.

Това е идеален пример за упадъчната религия, в която комунистите извратиха християнството в България. Това подчертаното е някаква твоя си презумпция базирана на невежество относно Божието учение. Никое слово не може да се смеси с вяра, преди да БЪДЕ РАЗБРАНО. Без разбиране няма вяра, има само заблуждения. Но това, което ти твърдиш е именно типа несмислено християнство, което направи безплодно цяло едно поколение и отвори вратите за навлизане на всякакви ереси западни в последствие. Но ти няма как да разбереш това, защото не само си потопен в този квас, но и считаш, че той ти дава позиция на "духовност."

Quote
трябва да уточним и че все пак Словото призовава да богатеем в небесното, което почти сигурно ще ни доведе до обедняване в земното!

Богатеенето в Небесното нито гарантира богатеене в земното (както учи просперитетната ерес), нито обедняване в земното (както учат аскетичните и монашеските ереси). Всичко зависи от призванието на човека. Соломон потърси да богатее в мъдрост и получи и богатства, защото това имаше смисъл за Царството. Нито бедността има значение нито богатството, това, което има значение е вярността. Ако човек от лъжедуховни мотиви си разпродаде имота и осуети Божията воля за това, което му е поверено, то това верен слуга ли ще бъде или неверен? Исус защо очакваше слугите ДА УМНОЖАТ поверените им ресурси, а не да ги закопават в земята?

Quote
Тоест ако и народ без имот да се манипулира и поробва по-лесно, това никак не значи дайте видите ли да инвестираме в имоти, че да не могат да ни манипулират.

Аз още по-рано ти казах, че не си схванал статията. Знаеш ли как Карл Маркс е дефинирал комунизма, когато са го попитали да го синтезира в едно изречение? Целия комунизъм се синтезира в това: "отнемете цялата частна собственост" Мнозина си мислят, че комунизма си е отишъл, само че няма нищо подобно. Той се завръща по-коварен и по-глобален от всякога. Изводите всеки да си направи сам.

Quote
Защото и да ни манипулират, като ни обременят с какви ли не финансови тежести, какво от това. Бог има грижа! Да не би да могат да отнемат вечното? Те ще си получат наказанието, а скърбящите утехата!

Ей това е което наричам религиозен нихилизъм и това учение и отношение е част от специалното генно модифицирано християнство, с което службите са инжектирали църквите в България. "Вечното" strannik никой няма да ти повери, ако не си бил верен в земното, според както казва Исус:

Лука 16:10  Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен.
Лука 16:11  И тъй, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство?


Ако си безгрижен, безотговорен и нехаен за поверените ти материални неща, никой няма да ти повери нематериални неща. Ние сме тук на земята като тест и обучение във праведност и вярност. Ако в малкото не сме верни, "небесното" никой няма да ни повери.

Така, че да могат да ти отнемат небесното, като те подмамят да не си верен в земното.

Quote
както и темата за ГМО, където поради същата причина дадох в един постинг само цитати от Словото и Тихомир веднага ме попита, какво съм искал да кажа с тях, да ядем или да не ядем ГМО! Исках да кажа само едно - "Мислете за горното, а не за земното, защото умряхте, (ако сте умрели) и животът ви е скрит с Христа в Бога."
Затова, дори и ГМО да е някакво гонение, не може да ни навреди защото сме скрити.

Ето поредната порция религиозен нихилизъм и безхаберие. Апостола казва тия думи в съвсем друг контекст, а на друго място казва, че тялото е храм на Святия Дух и че който разруши Божия храм, Бог него ще разруши. Ти бъди нехаен и разрушавай тялото си с ГМО и с отровите на "хранителната индустрия" пък се надявай, че си скрит някъде. С подобно отношение единственото нещо, което е скрито - това е главата ти... в пясъка.

следва продължение...
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Watchman on May 15, 2010, 15:18:51 PM
продължение...

Quote
И от всичко това, което казах до тук, ясно се вижда, че при мен няма никакво извъртане и опити за измъкване от първите ми изказвания, както ти твърдиш в цитата с който започна, този постинг.

Твоя проблем е че използваш напълно невежо терминологията и извъртанията ти са за да прикриеш това.

Quote
Колкото до стиха от Лука 12:33, пак ще посоча да видите в предния 32ри стих, какво е записано:
32 Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.     
33 Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда.
Следователно, казаното от 33ти стих е насочено към малкото стадо от 32 стих!
Кое е стадото, господа администратори? Само апостолите ли?

Ако не си забелязал, Лука 12:33 продължава надолу и се вижда, контекста в който Исус говори:

Лука 12:41  Тогава Петър каза: Господи, само на нас ли казваш тая притча, или и на всичките?

Апостол Петър беше наясно, че Исус говори конкретно на тях, а не на останалите. И когато се стигна до притчата той се запита дали това го казва само за тях, както е всичко казано до момента, или казва това и за останалите.

Най малкото Петър е бил наясно, че има "тях" има и "останали" и че има неща, които са за "тях" има и неща които са и за "останалите." Тогава Исус пояснява на Петър:

Лука 12:42  Господ каза: Кой е, прочее, онзи верен и благоразумен настойник, когото господаря му ще постави над домочадието си, да им дава на време определената храна?

Исус изяснява, че не говори за "останалите" а говори за определена група хора, които са специално избрани за специално дело. Именно в този контекст са инструкциите на Исус в цялата Лука 12 глава и това е пределно ясно за непредубедения ум.

Що се отнася до "малкото стадо" нека да видим дали спасените Божии хора са малко стадо:

Откр. 7:9  След това видях, и ето голямо множество, което никой не можеше да изброи, от всеки народ, и от всичките племена, люде и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си,

На теб това да ти звучи като "малко стадо"? Множество, което никой не е може да изброи не е малко стадо по никой стандарт. Обаче Писанието говори и за една друга група хора:

Откр. 14:1  И видях, и, ето, Агнето стоеше на хълма Сион, и с Него сто и четиридесет и четири хиляди, които носеха Неговото име и името на Неговия Отец, написано на челата им.
Откр. 14:2  И чух глас от небето като глас от много води и като глас от гръм: и гласът който чух, беше като глас на свирачи, които свиреха с арфите си.
Откр. 14:3  И пееха като-че-ли нова песен пред престола и пред четирите живи същества и старците; и никой не можеше да научи песента освен сто и четиридесет и четири хиляди, които са били изкупени от земята.
Откр. 14:4  Те са ония, които не са се осквернили с жени, защото са девственици; те са които следват Агнето, където и да отива; те са били изкупени измежду човеците за първи плодове на Бога и на Агнето.


Тук се говори за една по-различна група от хора, които са значително по-малко стадо от неизброимото множество от 7:9. Това са хора, които "следват Агнето, където и да отива." Призива "следвай ме" в устата на Исус е изключително апостолски призив. Затова безспорно апостолите са част от това малко стадо, специално избрани, които са отделени от групата на неизброимото множество.

Quote
Колкото до члена - "а", от който се вижда, че се говори за всичкия имот! Нека Господ Исус да каже защо е писал "Продайте имота", а не "Продайте имот"! А на тези, които това ги съблазнява и продължават да спорят, че щом било членувано, писаното е само за апостолите, нека първо ми кажат, защо в евангелието от Марк пише, че Мария Магдалена и другите жени, дошли на гроба на Исус - "много рано, когато изгря слънцето", а в евангелието от Йоан, че дошли - "сутринта, като беше още тъмно"?
Защо в едното евангелие пише, че след като Петър се отрекъл три пъти, петелът пропял за първи път, а в другото след третото отричане, петела пропял за втори път?
Защо в едното евангелие пише, че Исус срещнал един слепец, който изцели, а в другото, че срещнал двама? Хайде кажете сега, кое евангелие да изхвърлим и кое да оставим, защото хващайки буквата явно има противоречие!

Аха това ми звучи като "аз не знам защо написаното в Божието Слово противоречи на твърденията ми, ама то и други неща не знаем, така, че аз ще си твърдя обратното на написаното без значение че противоречи на ясно написаното"

Много жалък и безсилен подход към Писанието. Първо няма НИКАКВО МЯСТО ЗА СРАВНЕНИЕ. Ти говориш за разлики между текстовете на отделни евангелия писани от различни хора. А тук става въпрос за много ясно значение на текст, който няма противоречие с никой друг текст. Така, че поредната неправедна гимнастика няма да мине. Просто се изчерпа и взе да говориш още по-големи глупости.

Quote
Но да се върнем на аргументите на уочман и да видим дали тяхното разпадане е само в моя "илюзорен свят":
Цитат
Quote
Значи в контекста на неговото собствено изказване мъдрите, които ще се засрамят са: "учени на Слово Божие човеци Тук трябва да припомня също, че това изказване освен в собствения си контекст е написано и в контекста на въпроса за мъдростта и разбирането, които и аз повдигнах, както споменах по-рано.
Ето защо по никой начин не може да става въпрос за мъдростта на този свят, както strannik се опита за извърти за пореден път цитирайки (при това пак скривайки контекста) 1 Коринтяни 1:19. От контекста на темата и на собственото му изказване без съмнение се вижда, че под "мъдри" които трябвало да бъдат засрамени, той визира "учени на Словото Божие човеци."
Ето от този начин на разсъждение си проличава уочман, как нямаш очи за една много важна духовна реалност!

Да се приготвим за следващото салтомортале в терминологията на strannik:

Quote
А именно, че когато учен на Слово Божие човек откаже да приеме, НО ОТХВЪРЛИ ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА

Значи първо беше "учен на Словото Божие" който е "мъдър", после стана "считащ се за мъдър", накрая се въведе "не от простолюдието" и най после имаме нова версия:"учен на Слово Божие човек който отхвърлил ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА" Ти ако беше програмист и пускаше толкова често нови версии на софтуера щеше да си богат в земното,ама с тия увъртания само ставаш богат в подземното. И после обяснявай, че нямало нужда от телепатия. Ами я се виж КОЛКО ДОБАВЯШ на първоначалния си текст.

Това, което ти отказваш да разбереш е че ти използваш погрешно терминологията и измятанията са във връзка с това да прикриеш този факт. Мен ми е ясно, че си имал предвид нещо, което само ти си си мислил, но на теб не ти е ясно, че ти си си мислил едно а си казал друго. А аз съм се противопоставил ИМЕННО НА ТОВА, КОЕТО СИ КАЗАЛ. Ето ТОВА е проблема с увъртанията, а не че ти през цялото време не си си мислил за нещо свое си, което пак е омешано с недоразбрани пасажи от Писанието.

Нека обаче да обърнем внимание на остатъка от пледоарията ти.

Quote
Ето от този начин на разсъждение си проличава уочман, как нямаш очи за една много важна духовна реалност! А именно, че когато учен на Слово Божие човек откаже да приеме, НО ОТХВЪРЛИ ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА, забележи не просто истината, но любовта, с която е тя заредена /2Солунци 2:10 - виж си оригинала на гръцки/, такъв човек, в един момент, когато се изчерпи към него Божието търпение, то тогава към него бива изпратен дух на заблуда, за да повярва лъжа! Такъв човек вече има друг дух на "мъдрост и на откровение", започва да вярва в друг исус и да проповядва друго благовестие! Такъв започва да се има за нещо и да презира малките и да ги има за нищо! Започва да си слага наименования и титли, типични за света - доктор, лектор, професор и започва да нарича събранията на уж вярващите с имена типични за света - конференции, семинари и подобни, а проповедите стават лекции! Ето това е лицето на Теологията, която образова и прави човеците много учени на Слово Божие, но не може да образува образа на Господ Исус в сърцата им! Святия Дух чрез Словото прави верните съобразни с Господ Исус Христос, а духът на заблудата прави неверните, макар и да се наричат вярващи, съобразни с другия исус, чрез същото това Слово!
Сега разбирате ли, че мъдростта на този свят, за която в Яков 3:15 пише, че е бесовска, е оглавена от Теологията! Която проповядва не какво да е но Словото Божие!
Сега разбираш ли уочман, защо аз казвам - "учени на Слово Божие човеци"?

Първо нека да спомена, че изразните ти средства те издават като почитател или поне читател на Главчев. Иначе казваш,че съм нямал очи за клопките на "теологията" ако мога да обобщя пледоарията? Ако беше чел повечко дискусиите във форума щеше да знаеш, че съм голям противник на теологията като подход към Божието Слово. както и че съм противник на титлите, били те академични, теологични или религиозни.

Обаче твоята презумпция, че първосвещениците и книжниците за които пише в Деяния 4 гл. са хора "учени на Божието Слово" е напълно погрешна, защото те не бяха хора, които познават Божието Слово. Затова и Исус не еднократно им каза:

Марк 12:24  Исус им рече: Не затова ли се заблуждавате, понеже не знаете писанията, нито Божията сила?

Това бяха хора, които бяха учени на техните собствени предания, а не на Божието Слово, ако бяха учени на Божието Слово, Исус нямаше да им каже, че не познават Писанията.

Забележи, че Исус не им каза, вие познавате Писанията, ама проблема ви е че сте "отхвърлили любовта към истината" както ТИ се опитваш да твърдиш. А точно обратното, Той им заяви, че НЕ ПОЗНАВАТ ПИСАНИЯТА, какъвто е и твоя проблем между другото, понеже си учен на неща по инерция и традиция, които само си мислиш, че имат нещо общо с Писанията, но се заблуждаваш. Това важи в различна степен за всички ни, така че не мисли, че си специален в това отношение.

Сега разбирате ли, че мъдростта на този свят, за която в Яков 3:15 пише, че е бесовска, е оглавена от Теологията! Която проповядва не какво да е но Словото Божие!
Сега разбираш ли уочман, защо аз казвам - "учени на Слово Божие човеци"?


Теологията не проповядва никакво Слово Божие. Това е все едно да кажеш, че сатана като цитирал на Исус от Писанието значи проповядвал Словото Божие. Поредния абсурд и невежество от твоя страна е това. Именно потради това нямаш никакво основание да казваш "учени на Слово Божие човеци." Учени на Божието Слово бяха хора като Ездра и Неемия, като Павел и като Аполос, а не псевдо учени, като фарисеите и садукеите, както и съвременните теолози.

Виж ако беше казал Бог чрез необразовани човеци ще посрами образованите, тогава наистина този разговор нямаше да го има, защото щеше да си използвал правилна терминология и твърдението щеше да ти бъде вярно. Беше ни заплашвал по-рано, за празните думи, спомняш ли си? Ами ето това е ПРАЗНА ДУМА, дума която използваш по начин, при който тя е ОПРАЗНЕНА от СМИСЪЛА СИ.  В случая ти използваш "учение на Словото Божие човеци" по един ПРАЗЕН от истинското съдържание начин, и по същия начин използваш и думата "мъдри" - затова стана и цялото противоречие. Ако беше НАПЪЛНИЛ тия думи с оригиналния им смисъл, то нямаше да ги използваш по този начин. Но сега използваш ПРАЗНИ думи и после се опитваш да ги пълниш с неща, които ти се иска, затова постоянно сменяш дефиницията и съдържанието, понеже не си вкоренен в оригиналната ПЪЛНОТА на тези думи.

Quote
Просто незнам, човек какви предразсъдъци и какви Ерихонски стени трябва да има в ума си за да напише това, което току що прочетохме от цитата на уочман!
Защото ясно обясних и показах и е толкова елементарно, че винаги смисъла ми е бил един и същ - това са хора, които за света са МЪДРИ, които и в своите очи СЕ ИМАТ ЗА МЪДРИ, защото това са религиозни хора учени на Писанията, хора НЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО, тоест не от простите люде - пак според светските критерии. Това че ти уочман не схващаш елементарната ми мисъл, за която не са необходими телепатични способности, говори ЗЛЕ.

А ето на това ти отговорих по-горе. Като използваш празни думи, а не ги напълваш с истинския им смисъл на нас ни остава само телепатията. Само, че аз като прочета едни думи и ги приемам в Библейския им смисъл а не с твоята версия на смисъла им. Затова и Георги много добре отбеляза още в началото, че имаме огромно разминаване в терминологията.

Quote
А колкото до моето твърдение: - "за да се изпълни реченото", да аз конкретно имах в предвид нещо което съм чел в Исая, а именно стиха в Исая 29:14 "Затова, ето, ще пристъпя да направя чудно дело между тия люде, Да! чудно и странно дело; И мъдростта на мъдрите им ще изчезне, И разумът на разумните ще се скрие." както и: Исая 44:25 "Който осуетявам знаменията на лъжците, И правя да избезумеят чародеите; Който превръщам мъдрите, И обръщам знанието им в глупост"
И ако ми кажеш, уочман, че тук не пише за прости в очите на света хора, които засрамват мъдри, но че Бог е този, който обръща знанието на мъдрите в глупост, да прав си! Но забравяш, че Бог действа чрез своите слуги пророците, а в цялото Слово, когато погледнеш историята на Израел, като започнеш от Мойсей и стигнеш до Исус, ще разбереш, че е в характера на Бог да действа с тия, които света има за прости, слаби и нищожни! Човеци, които света отхвърля! Затова формулирах така думите си "За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!" защото реченото от Исая се осветява и разбира от 1Коринтяни 1:27-28, за което ще благодаря на Господ!
Благодаря ти Боже, че избра глупавите неща на света, за да посрамиш мъдрите, както и немощните неща на света, за да посрамиш силните, благодаря ти също, че избра и долните и презрените неща на света и ония, които ги няма, за да унищожиш тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Тебе!

А така, стигнахме до Исая 29:14. Дай да видим какво НАИСТИНА пише там:

Ис.29:13  Затова Господ казва: Понеже тия люде се приближават при Мене с устата си, И Ме почитат с устните си, Но са отстранили сърцето си далеч от Мене, И благоволението им към Мене По човешки поучения изучени папагалски,
Ис. 29:14  Затова, ето, ще пристъпя да направя чудно дело между тия люде, Да! чудно и странно дело; И мъдростта на мъдрите им ще изчезне, И разумът на разумните ще се скрие.


Я виж внимателно какво пише тук. Пише ли нещо за "учени на Божието Слово човеци" или пише за човеци учени на "човешки поучения изучени папагалски"? Виждаш ли как се разпадат твърденията ти, които УЖ са основани на Божието Слово, ама само в твоя илюзорен свят.

Но отново проблема е че използваш ПРАЗНИ ДУМИ, думи лишени от Библейската си пълнота. Точно за такава употреба на празни думи ще ни се иска сметка в съдния ден. И именно затова аз обърнах внимание на напълно погрешната ти терминология, изпразнена от Библейското си съдържание ама ти отказваш да вземеш поука и въртиш и сучиш, че си бил прав. Не си прав strannik, виж какво цитираш, а виж какво пише. Твоята болест е всеобща и характерна за днешното християнство, а именно базиране на учения върху ВПЕЧАТЛЕНИЯ от дадени пасажи, а не върху РЕАЛНИЯ им смисъл. Може да си избягал от "мухлясалите проповеди на самозваните пастори" но не си избягал още от техния начин на четене на Библията.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: constant on May 16, 2010, 11:34:41 AM
Здравейте,

За Лука 12 : 33:
Господ там говори на учениците си, казано е ясно. Те бяха малко, като едно малко семенце, в нивата на света.
Но тъй като и ние сме Негови ученици, то думите на Господ определено имат смисъл и за нас.
Иначе Лука чрез Светия Дух, няма да ги списва, понеже за нас, днешните му  читатели, те не биха имали значение.

Притчата на Исус, за слугите, които чакат завръщането на Господаря си, определено се отнасят и за нас сега, а не само за апостолите.
А с това Петър не би могъл да бъде наясно в онзи момент.

Апостолите като верни и благоразумни настойници си свършиха работата.
Но това само за тях ли беше заповед?

Всеки ученик днес има нещо поверено му от Господа, за което  трябва да се грижи.
На кого малко, на кого повече.

Който е продал имота си, се е отдал изцяло на Господа, защото нищо вече не задържа сърцето му, в свои притежания -  той никога няма да бъде богат (в имот) и да търси свои удоволствия.
На такъв Господ обещава голямо богатство в Небесата.

Който е продал имот, и той ще има награда, но може ли да се сравнят двете жертви – целия имот, с част от имот.

Като под имот аз разбирам всякакви материални притежания, на които човек разчита, за да живее, харчи, бори се и оцелява и без много вяра в Господа. Собствените ресурси.

Ранните християни, продаваха имотите си, и когато Господ ги разпръсна с гонението по света, нямаше нищо, което да ги задържа в Ерусалим, което да оставят и за което да съжаляват, както Лотовата жена съжаляваше и се обърна назад.

А малкото стадо сме си ние, които често сме уплашени и несигурни за бъдещето си, когато гледаме със свои си очи, и ставаме много силни да устоим, когато се сетим да погледнем кой ни е Пастира.

Църквата е голяма, големи множества от Божии хора, от всички краища на земята и от всички времена ...
Но погледнато в моя град, в моето село, в моя квартал – ние сме малцина, едно малко стадо. Но на това мъничко стадо, Отец благоволява да даде Царството Си.
Защото  принадлежим на Неговия Възлюбен Син.

А 144 000 – те. Те не ми изглеждат на уплашено малко стадо.
Те са велики. Те са нашите водачи, които Господ е поставил – апостоли, пророци, благовестители, пастири и учители.
Става въпрос за верни  хора, с проверен характер, дела и устояли докрай, във времето, което им е било дадено.


Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: The Disciple on December 31, 2010, 19:31:59 PM
Относно разпродаването на целия имот, което според strannik било за всички християни, нека спомена отново нещо, което той подмина:

Евреи 10:34. Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.

Това не го цитирах дословно, но го споменах като случай с ранните християни, които не са си продавали целия имот. По думите на strannik Христос заповядва на всички да се продава целия имот, но в посланието към Евреите виждаме, че вярващите са посрещнали радостно разграбването на имота си, сиреч имало е нещо, което не е било продадено.

Да спомена, че думите на Христос не бяха пожелание в смисъла на "ако искате продайте" или "добре е да продадете" или "ако искате продавайте, ако не искате не продавайте". Христос е категоричен: "продайте" (според думите, които са записани в Лука). И тъй като според strannik това са думи към всички, и прочитайки от текста, че това е заповед (освен ако не се изметне отново), излиза, че трябва всички вярващи да го продадат.

Ето обобщението, което мога да направя от извода на strannik, съпоставен с примерите, които имаме в Словото:
1. Христос заповядва на всички (според strannik) да продадат имота си
2. Обаче тези, за които пише в Евреите не го правят, което може би ги прави непокорни на заповедта
3. Вдовицата също не го е направила, защото пусна 2 лепти, а това е безсмислена цена за имоти
4. В момента strannik успява по някакъв начин да ползва интернет, което показва, че или някой му услужва с интернет или той наистина не е продал всичко, което има и няма нито компютър, нито има пари да си плати за услугата в интернет клуб.

Ако решим, че думите на strannik, че може и да се продаде, може и да не се продаде са верни, тогава как да приемем думите на Христос: "продайте имота си..."?

Може би да го приемем като пожелание?

Ами как да приемем думите на Христос "покайте се"? Може би пак като пожелание?

Заповед ли е "продайте имота си" и заповед ли е "покайте се"? Ако едното е заповед, а другото е пожелание откъде идва разликата?

          Така,  аз  не  виждам  изобщо  за какво  се  карате  в  тая  тема, като  за  мен  нещата са ясни, просто думите на   Исус нямат задължителен характер.
         Ако  няма  вяра и любов, никаква сила не може да те задължи а и няма полза от такива жертви  и раздавания.
         Второ когато Анания и Сапфира бяха продали имота си но бяха задържали част , какво им каза  ап. Петър " Докато беше непродадена не беше ли твоя?"
         С други думи доколкото аз го разбирам тои му каза  "Някои карал ли те е да си продаваш имота, но защо трябваше да ни лъжете?"
          Също ключ   към този спор се намира в Матея 19 глава- диалога м/у богатото момче и Исус:
    М.:  Как да наследя вечен живот?
   Исус : Пази заповедите
    М.:  Всичко това съм го правил, какво още?
  Иисус сказал ему: если хочешь быть совершенным, пойди, продай имение твое и раздай нищим; и будешь иметь сокровище на небесах; и приходи и следуй за Мною.
          Забележете Тои говори за съвършенство, е аз бих се зарадвал изобщо да съм там, за съвършенство да не говорим.

      Колкото за стиха от евреи мисля Тихомире, че не си прав  просто защото  в текста  никъде точно  не се упоменава  в кои момент след повярването на  тези  Евреи се  е случило  това разграбване, от  там логиката ти куца, естествено  че ако са били  разграбени в първия ден  след  като са повярвали,  те не биха  могли да си продадат имота, тъи-като  никои не може да продаде  това  което  вече   няма....


Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Tihomir on December 31, 2010, 20:32:22 PM
Така,  аз  не  виждам  изобщо  за какво  се  карате  в  тая  тема, като  за  мен  нещата са ясни, просто думите на   Исус нямат задължителен характер.
Да не би да си се заквасил с New Age квас вече, че говориш такива неща?


Quote
Ако  няма  вяра и любов, никаква сила не може да те задължи а и няма полза от такива жертви  и раздавания.
Това е класически подход на просперитетните проповедници, за да може хората да ИМ дават парите си, а просперитетните проповедници са изключително навътре (съзнателно или несъзнателно) в New Age религията.

Ако успееш да докажеш това твое твърдение, ще бъде повече от празни приказки, както е сега.


Quote
Второ когато Анания и Сапфира бяха продали имота си но бяха задържали част , какво им каза  ап. Петър " Докато беше непродадена не беше ли твоя?"
         С други думи доколкото аз го разбирам тои му каза  "Някои карал ли те е да си продаваш имота, но защо трябваше да ни лъжете?"
Класическите ереси възникват именно от грешно прочетени/цитирани пасажи. Нека разгледаме какво пише наистина:

Деяния на Апостолите 5
  1. А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот,
  2. и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.
  3. А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?
  4. Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.

Като се прочете това, което пишеш се вижда, че ти говориш за част от ИМОТА и за това, че човекът е бил укоряван, че е продал само част от имота си, а не целия.

Нищо подобно не пише в Словото. Подчертал съм, че става въпрос за задържане ОТ ЦЕНАТА на имота или от СУМАТА. Това, което са правили тогава е да продадат ИМОТ и да дадат ПЕЧАЛБАТА МУ, за да бъде разпределена. Тъй като хората са имали не само един имот, това не ги е карало да останат на улицата.

В този случай Ананий и Сапфира продават имот и вземат една част за себе си, а другата я дават и това минава за "цялата цена".

Петър ясно казва, че имотът си е ТЕХЕН и те имат пълната власт над него. Като го продадат имат ПЪЛНОТО право да правят със сумата това, което искат. Но това, което те правят е да дойдат и да дадат част от сумата, като имайки предвид какво са правили всички, да мине за "цялата сума".

Петър НИКЪДЕ не казва, че е нередно да имаш имот, НИТО каза, че е нередно да имаш власт над парите от продажбата.Quote
Също ключ   към този спор се намира в Матея 19 глава- диалога м/у богатото момче и Исус:
    М.:  Как да наследя вечен живот?
   Исус : Пази заповедите
    М.:  Всичко това съм го правил, какво още?
  Иисус сказал ему: если хочешь быть совершенным, пойди, продай имение твое и раздай нищим; и будешь иметь сокровище на небесах; и приходи и следуй за Мною.
          Забележете Тои говори за съвършенство, е аз бих се зарадвал изобщо да съм там, за съвършенство да не говорим.
Първо е странно защо цитираш на руски (преди цитираше на английски и тук там на български, а сега на руски. Явно има някаква промяна при тебе.

Иначе по този въпрос — това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва. Това означава, че Христос му каза "стани мой пратеник" или "апостол". А към апостолите много ясно казва, че няма смисъл да имат имот, защото са пратеници и не си стоят "вкъщи", но са все някъде.

Quote
      Колкото за стиха от евреи мисля Тихомире, че не си прав  просто защото  в текста  никъде точно  не се упоменава  в кои момент след повярването на  тези  Евреи се  е случило  това разграбване, от  там логиката ти куца, естествено  че ако са били  разграбени в първия ден  след  като са повярвали,  те не биха  могли да си продадат имота, тъи-като  никои не може да продаде  това  което  вече   няма....
Няма нужда да се "мисли" това, защото е ясно писано, че става въпрос за Божии хора:
 
Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.
Става въпрос за хора, които добре знаят за техния "траен имот" и са били в радост от разграбването именно поради знанието на това.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: The Disciple on December 31, 2010, 22:33:10 PM
Така,  аз  не  виждам  изобщо  за какво  се  карате  в  тая  тема, като  за  мен  нещата са ясни, просто думите на   Исус нямат задължителен характер.
Да не би да си се заквасил с New Age квас вече, че говориш такива неща?


Quote
Ако  няма  вяра и любов, никаква сила не може да те задължи а и няма полза от такива жертви  и раздавания.
Това е класически подход на просперитетните проповедници, за да може хората да ИМ дават парите си, а просперитетните проповедници са изключително навътре (съзнателно или несъзнателно) в New Age религията.

Ако успееш да докажеш това твое твърдение, ще бъде повече от празни приказки, както е сега.Quote
Второ когато Анания и Сапфира бяха продали имота си но бяха задържали част , какво им каза  ап. Петър " Докато беше непродадена не беше ли твоя?"
         С други думи доколкото аз го разбирам тои му каза  "Някои карал ли те е да си продаваш имота, но защо трябваше да ни лъжете?"
Класическите ереси възникват именно от грешно прочетени/цитирани пасажи. Нека разгледаме какво пише наистина:

Деяния на Апостолите 5
  1. А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот,
  2. и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.
  3. А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?
  4. Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.

Като се прочете това, което пишеш се вижда, че ти говориш за част от ИМОТА и за това, че човекът е бил укоряван, че е продал само част от имота си, а не целия.

Нищо подобно не пише в Словото. Подчертал съм, че става въпрос за задържане ОТ ЦЕНАТА на имота или от СУМАТА. Това, което са правили тогава е да продадат ИМОТ и да дадат ПЕЧАЛБАТА МУ, за да бъде разпределена. Тъй като хората са имали не само един имот, това не ги е карало да останат на улицата.

В този случай Ананий и Сапфира продават имот и вземат една част за себе си, а другата я дават и това минава за "цялата цена".

Петър ясно казва, че имотът си е ТЕХЕН и те имат пълната власт над него. Като го продадат имат ПЪЛНОТО право да правят със сумата това, което искат. Но това, което те правят е да дойдат и да дадат част от сумата, като имайки предвид какво са правили всички, да мине за "цялата сума".

Петър НИКЪДЕ не казва, че е нередно да имаш имот, НИТО каза, че е нередно да имаш власт над парите от продажбата.Quote
Също ключ   към този спор се намира в Матея 19 глава- диалога м/у богатото момче и Исус:
    М.:  Как да наследя вечен живот?
   Исус : Пази заповедите
    М.:  Всичко това съм го правил, какво още?
  Иисус сказал ему: если хочешь быть совершенным, пойди, продай имение твое и раздай нищим; и будешь иметь сокровище на небесах; и приходи и следуй за Мною.
          Забележете Тои говори за съвършенство, е аз бих се зарадвал изобщо да съм там, за съвършенство да не говорим.
Първо е странно защо цитираш на руски (преди цитираше на английски и тук там на български, а сега на руски. Явно има някаква промяна при тебе.

Иначе по този въпрос — това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва. Това означава, че Христос му каза "стани мой пратеник" или "апостол". А към апостолите много ясно казва, че няма смисъл да имат имот, защото са пратеници и не си стоят "вкъщи", но са все някъде.

Quote
      Колкото за стиха от евреи мисля Тихомире, че не си прав  просто защото  в текста  никъде точно  не се упоменава  в кои момент след повярването на  тези  Евреи се  е случило  това разграбване, от  там логиката ти куца, естествено  че ако са били  разграбени в първия ден  след  като са повярвали,  те не биха  могли да си продадат имота, тъи-като  никои не може да продаде  това  което  вече   няма....
Няма нужда да се "мисли" това, защото е ясно писано, че става въпрос за Божии хора:
 
Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.
Става въпрос за хора, които добре знаят за техния "траен имот" и са били в радост от разграбването именно поради знанието на това.      А  бе  ти  въобще  разбра  ли  какво ти казвам за  Евреи и  Анания  и  Сапфира  защото  отговора  ти  показва че не!

     Аз  оборвам твърдението ти  че понеже  са  им  били  разграбили  имота , значи  те  са  се  отказали  да  си продават  имота и  продължително  след като  са повярвали  са притежавали  такъв.
  Някъде  да  съм  казал  че  не  са били  Божии хора.

    За  Ан.  и  Сапфира  какво  да  кажа-  пак  развален  телефон.
Къде  съм  изказал  тия  изводи които  ми приписваш???

   
Младия  човек. Цитат:  "това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва."--  Аиде  бре,  Че  къде  го  пише  това?

   Това  беше  човек които  доиде  при  Исус  и  попита за  вечен  живот,  а  не  да  става  апостол:


     "И ето един момък дойде при Него и рече: Учителю, какво добро да сторя, за да имам вечен живот?"        Matthew 19:16

"Иначе по този въпрос — това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва. Това означава, че Христос му каза "стани мой пратеник" или "апостол". А към апостолите много ясно казва, че няма смисъл да имат имот, защото са пратеници и не си стоят "вкъщи", но са все някъде."

   Никъде  не  му  е  казвал да  бъде  Апостол.

Каза  му: "ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и дай на сиромасите; и ще имаш съкровище на небесата"  --  21  стих


        Колкото  за  обвиненията ти в  Ню  Еидж  - това  са пълни глупости, аз не вярвам в извънземни, не се покланям  на творението и  на  Маиката  Земя  и т.н..

       Но ти като  приемаш  проповедта  на  планината  като  строго  обезателна,
  Аиде  даи ми  сега  1000  лева  защото  е   писано:

     42 Просящему у тебя дай, и от хотящего занять у тебя не отвращайся.

  т.е. -  "Дай на оногова, който проси от тебе; и не се отвръщай от оногова, който ти иска на заем."

    "5. Защото ние чрез Духа ожидаме оправданието чрез вяра, за което се надяваме.
   6.Понеже в Христа Исуса нито обрязването има някаква сила, нито необрязването, но вяра, която действува чрез любов"
  И  това ли е  Ню  Еидж  или  може  би цитирам Ш. Маклеин или каква  беше там, а  всъщност  Ню Еидж е  понеже  е от  Новия  Завет!

Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: strannik on July 08, 2011, 17:24:12 PM
Мир на всички.
Последния ми постинг беше преди година, когато след отговора на Уочман, започнах да подготвям от моя страна отговор, но в крайна сметка поради няколко причини реших да се въздържа и не го публикувах. Една от причините е, че разсъдих, че може би Уочман в отговора си има право, или поне за няколко неща, които забелязах. Затова прецених, че е добре някои неща да ми станат по ясни, преди да пиша! Признавам, наистина не се изразих с най точните думи, за което се извинявам. И също ако съм го обидил с нещо в думите си, моля да ми прости.
Виждам, че The Disciple е написал "не  виждам  изобщо  за какво  се  карате". От това ме боли, защото "караници", не бива да има между християни, но както е записано "всичко у вас да става с любов"! Затова още веднъж искам прошка, ако съм обидил някого. Благодат на всички, които любят Господа Исуса Христа.
Title: Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
Post by: Tihomir on July 08, 2011, 17:45:15 PM
Аз дори съм забравил какво си казал, но и нямам спомен за някаква причина за "обида". В Писанията не срещаме и много случаи за "обиждане" от страна нанякого. В повечето случаи имаме опетняване на  нечие име — било то Божието или човешко име. Там вече нещата са стояли по друг начин.

Та, сърденето и засягането, според значението, което им се приписва днес, няма място у християните. Затова и няма нужда да отвеждаме темата в такава посока.

Важното е, че "бързото слушане" и "бавното говорене", в случая е било полезно.