Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: AxuToB on January 13, 2010, 17:56:01 PM

Title: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 13, 2010, 17:56:01 PM
Какво мислите за секса в брака? Позволение, плътско удоволствие, слабост, благословение? Ще споделя и моето мнение по-нататък... Интересно ми е какво мислите по този въпрос?
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 13, 2010, 20:21:52 PM
AxuToB,

Преди всичко на нас ни е интересно
— Кой си ти и защо не си чел правилата на форума, според които трябва да се представиш?

— Защо те интересува тази тема и защо не си коментирал, за да се завърже дискусия. Това е форум, а не анкета.

Нека ти покажа как изглежда от гледна точка на четящите всичко това: Идва непознат човек във форума. Не се представя и започва да пише в темата за брака като ни в клин ни в ръкав задава въпрос свързан със секса в брака (явно това го интересува живо в момента).

После пише в темата за Господната вечеря, където също малко се отклонява от темата и въпреки, че е помолен да се представи, пак не забелязва тази молба, но продължава смело да пише и да отваря нови теми.

Постави се на мястото на четящите във форума и ще разбереш, че това не е прилично за кой да е гостенин, който идва на чуждо място и започва да говори. Бива помолен да се представи, но той продължава да говори, сякаш нищо не е станало.

Но кой си ти, женен ли си, че задаваш този въпрос, ако не, тогава защо го задаваш и т.н. Въпросите са много.Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 13, 2010, 22:03:32 PM
Оф топик! Приятелю, ще се представя бъди спокоен, запознат съм с правилата. Но те моля да не ми интерпретираш коментарите по начин, на който тебе ти харесва. В темата за Господната трапеза въобще не съм бил отклончив ама въобще, ако обичаш чети внимателно. За това коментирах поста на автора, който писа за деноминациите, а и до колкото си спомням ти зададох въпрос там, на който ти така и все още не си ми отговорил!

Също и усетих нотка на раздразнение и същевременно присмех от твоя страна:"Нека ти покажа как изглежда от гледна точка на четящите всичко това: Идва непознат човек във форума. Не се представя и започва да пише в темата за брака като ни в клин ни в ръкав задава въпрос свързан със секса в брака (явно това го интересува живо в момента)

А темата мисля, че ще разгневи много от вас и за това въобще и не си правите труда да се изкажете.

И щом държиш на моето мнение, ето го: Смятам, че секса в брака е единствено и само с цел оставяне на потомство. Ако някои ме пита:"ами това означава ли, че ако искам 2 деца, това означава 2 пъти сексуално снушение?", бих отговорил:"Да"

П.П. Не беше етично да ми казваш, че това е Форум, а не анкета. Това показва личното ти дразнение спрямо потребител Ахитов. Извода си го вадя от куп другите теми, в които е започнато с въпрос. Примерно темата за Милениума - там автора задава въпрос без да изкаже мнение...
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 13, 2010, 22:28:23 PM
Виждам, че от 2-те забележки веднага отиваш в извода "лично раздразнение". Това ли е винаги изводът, на християнин, когато някой се обърне лично към него?

Като част от екипа, който поддържа форума съм длъжен да се отнеса към всеки, който пише, като към личност, а не "по принцип". Правилата са тези, които са писани "по принцип" и е нормално като човек, който казва, че ги е чел, да ги спазва:
Quote
Приятелю, ще се представя бъди спокоен, запознат съм с правилата

А според правилата, които са на първата страница:
Quote
Представяне
правилата изискват преди да пишете във форума да спрете тук и да се представите с няколко думи

или
Quote
Правила на Fellowship BG - запознайте се бавно и спокойно преди да пишете!

или
Quote
Какво се очаква от вас:

Възпитано поведение, смисленост, добронамереност.

Можете да си представите картината при която влизате в чужд дом за първи път. Вие сте гост. Държите се възпитано. Изчиствате обувките си на изтривалката преди да влезете. Не внасяте мръсотия отвън. Отнасяте се с уважение към домакина. Бдителни сте и внимателни, защото се намирате на ново място и изпитвате как да се държите достойно... Надяваме се че схващате идеята.

След като сам каза, че си запознат с правилата на форума, които съвсем учтиво помолихме да погледнеш, ти продължи да пишеш и сега си сърдит, защото сме ти се скарали, защото си бил запознат, но си решил да пишеш.

Каква е причината да си запознат с правилата и след няколко пъти молба да направиш това, което всеки един от нас е направил без роптание, заключи, че сме се отнасяли "с раздразнение".

Виждам, че поставяш условия да ти бъде отговорено на въпроси, но въпреки това отказваш да спазиш скромните правила на форума, съдейки по поведението ти.

Има много неща да се каже по това, което си коментирал, но първо е нормално да разберем какъв човек имаме насреща. Говоря от името на всички четящи. Ние тук сме само за да бдим за реда и съдържанието на това, което се пише. Не е справедливо спрямо другите, да са се представили и после да пишат, а ти да решиш да пишеш няколко пъти, въпреки, че биваш помолен да се представиш (което ти игнорира 2 пъти, но каза, че си знаел, че трябва, което не говори добре).

Title: Re: Сексът в брака
Post by: IvanQS on January 13, 2010, 23:39:30 PM
Публикувана от: AxuToB
Quote
И щом държиш на моето мнение, ето го: Смятам, че секса в брака е единствено и само с цел оставяне на потомство, нищо повече. Ако някои ме пита:"ами това означава ли, че ако искам 2 деца, това означава 2 пъти сексуално снушение?", бих отговорил:"Да"

Как можеш да разбереш колко деца ще имаш?

Как и откъде разбра ,че твоето твърдение е Боговдъхновено и е нужно да се съобразяваме с него?

Аз прочитам съвсем друго в Словото.

1 Коринтяни 7:3
Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа.

1 Коринтяни 7:5
Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.

Къде четеш моля ?

Извинявам се за невежеството ,но не те разбирам.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 10:40:43 AM
За мен лично, без да се убиждаш Ваньо, но отговора ти е повърхностен. Всички до болка ги знаете тези стихове за да оправдавате плътската си страс, която не можете да обуздавате.

Как всички цетирате винаги само тази част и изтърваме последните няколко думички?

1 Коринтяни 7:5
Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.
 
1 Коринтяни 7:6. Но това казвам като позволение, а не като заповед.

Вижте само колко е абсурдно всичко, как не може плътското с духовното да се омешат. Ако се предавате на молитва се въздържат иначе понеже не можете да се въздърате... Ау братя, как ние които искаме да сме Христови ученици ще оставяме тази плът да владее над нас...

Поради невъзможността да се въздържаш, поради слабостта ви, поради това, че сте плътски, поради сладострастията, които имате в телесните си части! Когато ми цитирате тези стихове виждам това в този, който ми ги цитира, за да си оправдае слабостта, ако въобще се е замислял върху тези стихове. 


Когато Бог каза плодете се и се размножавайте, какво всъщност имаше в предвид? Плодете се - принасяйте плод, ако може някой да ми обясни призервативите защо ги ползвате? Или като се празните, къде се празните? Само да не ахне някои сега, понеже това сме всички ние, ако сме достатъчно чесни да си го признаем!

А най ми е жал когато хората се правят на богове, ползват предпазни средства или се предпазват по някакъв начин и в един момент решават, че искат деца и спират да се пазят обаче понякога остават изненадани, че тогава искат ама не могат да имат деца и почват да се моля. Ама Боже това, ама Боже онова. Айде като можеш да решиш да нямаш дете и си задоволяваш само животинския нагон, айде в един такъв момент кажи, не ме интересува, че лекарите казват, че не мога да имам деца, аз решавам и сега ще имам. Ще имаш друг път!

Пиятели, не казвам, че е грях секса в брака, но аз искам ние като Христова армия да изберем по-превъзходния път, да не робуваме на плътски страсти от всякакъв вид, а във всичко да сме силни!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: johnny on January 14, 2010, 11:25:23 AM
Как всички цетирате винаги само тази част и изтърваме последните няколко думички?

1 Коринтяни 7:5
Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.

Здравей,
Честно казано позицията ти по темата ме изненада, предвид възрастта ти. Имаш проблем с разбирането на духовното и плътското, както е видно и от другите ти мнения. Караш по инерция, но имаш и ревност, за това си заел такава позиция.

Сега си представи следното:
Ти имаш силата да правиш секс веднъж на 3 години, примерно. Колкото съпругата ти да забременее. Но съпругата ти дали ще има тази сила? И ако тя няма силата да не прави секс със съпруга си с месеци и години, което е нормално, именно поради невъзможността и да се въздържа ще започне да се изкушава. Първо с мастурбация, после може да поиска развод и да си намери друг. Сега виждаш ли как от едно привидно духовно, но в същността си плътско решение от твоя страна, имащо вид на благочестие, ще стане голяма беля?

Изследвай кое е плътско и кое е духовно. Това на което си научен го мини през проверката на Словото. Например, че работата е светска, а ходенето не черква е духовно.
Бог се интересува от всичко, от всяка една секунда от живота ни. От яденето и ходенето до тоалетна, до молитвата. Всичко е важно. Или Бог който е създал тялото не знае, че това тяло трябва да яде, следователно да изхвърля отпадъците. Че този Бог, който е създал сексът да носи удоволствие, ще го забрани и ще каже, най-много веднъж в годината.


Ако ти можеш без секс, може Бог да те води да останеш неженен и да работиш за Него, но не се опитвай да извращаваш Словото, като налагаш хомоти на хората.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 12:20:45 PM
Знаех си, че ще сте разгневите, но няма проблем, ще разискваме!

Джони, ти май не четеш какво пиша. Ами че ти когато си взимал жена как си я избирал? По плът, по дух или някаква мешеница. Ако не сте на един дух със жена ти, тежко ти и горко, не сте ли ЕДИНОМИСЛЕНИ във всичко. Ако сте единомислени за това, за което говоря и тя е на същотото мнение, много лесно няма да правите секс, а ще се ипълвате с Духа. Ще пренасочите желанията си в друга насока - БОГ! Много ми е интересно, наскоро чух едно твърдение подобно на твоето, Джони. Едни мои познати, семейство, жената ми каза:"аз ако не правя секс някак си почвам да го чувстам по-различно и тя самата казва, че той е уморен често заради работата си и не му се прави". ДОКАТО ОСНОВАТА НА ЕДИН БРАК НЕ СТАНЕ ХРИСТОС И ТОЙ ДА Е ДВИЖЕЩАТАТА СИЛА, ще ми цитирате все посланието до Коринтяните.

Сега били ми отговорил на въпроса какво имаше в предвид Бог като каза:"плодете се и се размножавайте", искам и да ми покажеш стих, в който се говори за това, че секса е даден от Бог да носи удоволствие!

Изход 19:15 Той каза на народа: Бъдете готови за третия ден; не се приближавайте до жена.

За да общуваш с Бог, много често в Словото се изисква въздържание от секс. Защо правенето на секс почти в цялото слово се сравнява с нечистота?

Не съм чул до сега някъде, някой да е умрял защото не е правил секс. Секса не е от жизненоважно значение.

Приятелю, аз не поставям хомот, аз искам да поговорим просто за тази гледна точка, а може да се окаже, че твоите твърдения са хомот.

Пак казвам, не казвам, че секса в брака е грях, но и не смятам, че това, което е като разбиране за секса в брака е правилно. Че те дори животните вземете. Да сте видяли животните да правят секс за удоволствие? Правят го само като им дойде разгонването и то с цел размножаване, кой го е заложил в тях това? Разбира се, че Бог! Само, че те нямат воля да го променят това нещо, нито разум да се извратят и да почнат да правят каквото си искат!

Тази тема е за хора, който искат да имат цялата власт над плъта, защото определено секса е препани камък за всички.

Още нещо, ще помоля всички, които се включвате да се обосновавате върху словото, не волни разсъждения от рода "ами ако аз не правя секс с жена ми, а тя иска...".

Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 14, 2010, 13:07:58 PM
АхиТоВ,

Първо — имаш интересни заключения като "ще се разгневите". Как го разбра като пунктуацията навсякъде в отговорите не съдържа удивителни, нито има някакви гневни думи. Но както и да е.

Преди да продължи темата искам да те питам няколко неща:
— Женен ли си?

— Къде в темата, някой е казал, че става въпрос за "удоволствие" — нещо, което ти засегна за първи път, но го каза така, сякаш много време е говорено?

— Къде в Словото се говори за това, че трябва да си "на един дух с жена си"? (аз чета за това, че мъж и жена са една плът, а тялото Христово и Христос могат да са един дух).


Това, което е проблемно в темата поставена като анкета е, че ти искаш да кажеш нещо на хората тук, но не го казваш и затова задаваш въпрос, за да може някой да каже. И ако каже нещо, което ти си мислиш, че е свързано с това, което сам искаш да споделиш, просто го изстрелваш като факт (като това за "удоволствието"), но изглежда изключително непоследователно.

Затова ако имаш да кажеш нещо — сподели фактите, подкрепени със Словото, тъй като, както виждаш няма дискусия, няма линия на говорене. Има просто няколко нахвърляни факти и няколко нахвърляни пасажа.

Прочети внимателно и кажи — коя изобщо е линията на темата?


Надявам се, ще осмислиш защо поставянето на тема във формата на анкета, не е добро, именно поради това, което се вижда.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 13:51:52 PM
Бог се интересува от всичко, от всяка една секунда от живота ни. От яденето и ходенето до тоалетна, до молитвата. Всичко е важно. Или Бог който е създал тялото не знае, че това тяло трябва да яде, следователно да изхвърля отпадъците. Че този Бог, който е създал сексът да носи удоволствие, ще го забрани и ще каже, най-много веднъж в годината.Tihomir, това е моята тема, ако нарушавам правилата ми кажи по кои точки. Написах си мнението, мога ли да знам на всеки какво му се върти в главата за да изпиша всичките сихове, които ще потвърдят или отрекат становището ми. Пуснал съм си основното мнение, не като върпос: за или против. А ме интересуваше мнението на хората. До момента ти само ми флудиш темата с излишните си съвети. Нека хората да си изкажат мнението, нека да разсъдим и ще се получи диалог, но докато ме кориш, че това не било правилно, онова не било пуснато както трябва...

Tihomir, обясни ми какво означава тройното въже, за което се говори в Словото?
Също и понеже спомена за "едната плът", би ли ми отговорил кога стават една плът мъжа и жената? На кои от всичките пъти докато правиш секс със жена си ставате една плът? На първия, на стотния, а може би всеки път когато правите секс ставате една плът? Или пък ставате една плът когато зачне и плодът на вашия сексуален акт е родено дете?
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 14, 2010, 14:05:32 PM
АхиТоВ,

Задай си въпроса (лично) — защо искаш да видиш мнението на хората? Какво ще ти помогне тази информация?

Аз никога в Словото не съм виждал някой да пита нещо сериозно, само "за да види мнението на хората". Къде отива взаимното назидаване (изграждане) ако ще си гледаме мненията?

Анкетата е точно това — да събираш мненията на хората. Затова бях прав като нарекох този начин на започване на тема като "анкета". Анкетата може да служи за това да видиш коя екстериорна боя да си купиш, на база на това какво казват хората. Но за въпрос като този анкетният подход е крайно повърхностен и несериозен.

Също гледай да отговориш и ти на въпросите, които ти бъдат зададени.

Относно ставането на една плът — с блудница кога става един човек една плът — първият път или само ако се роди дете?

Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 14:10:40 PM
Quote
Какво мислите за секса в брака? Позволение, плътско удоволствие, слабост, благословение? Ще споделя и моето мнение по-нататък... Интересно ми е какво мислите по този въпрос?

Преди всичко - какво значение би могло да има какво НИЕ мислим за "секса"? Това, което има значение е какво БОГ МИСЛИ и какво Писанията учат по въпроса за съпружеската интимност.

И като говорим за Писанията, то първо трябва да се отбележи, че аз думата "секс" в Писанията не съм я срещал. Това е някакъв езически термин за това, което правят езичниците.

Писанията говорят за "познаване" - като например "Адам позна жена си" и за "съпружеско сношение" говорят още и за "лежане" с някого.

И въобще ако започнем от първата дума в Писанията говореща за съпружеското сношение, то тя ще ни каже много повече за съпружеската интимност отколкото езически термини като "секс".

Думата, която е използвана за това, че Адам "позна" жена си е същата, която се използва за познаването и на Бога. Не се казва и Адам "оплоди" жена си, щеше да е така написано ако беше вярно това, което твърдиш, че интимността била само за продължаване на рода. Думата "позна" говори за това, че съпружеската интимност служи не само за раждане на деца, но и за изграждане и задълбочаване на съпружеските отношения и връзка. Човека е единственото полово същество, което може да осъществи сношение ЛИЦЕ В ЛИЦЕ, а не като животните по всякакви други начини, но не и лице в лице. При тях може да се каже, че е само за размножаване, но при човека сношението има и друг много по-дълбок смисъл.

Ако за теб съпружеското сношение е "правене на секс" то всичко, което знаеш по въпроса е онова на което са те научили езичниците, а не Божието Слово. Тайната на съпружеския завет при който двамата стават една плът очевидно не ти е ясна и аз лично се гнуся от вулгарността с която се отнасяш към тайната, която Бог казва че е подобна на тази между Христос и Невястата.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 14:45:48 PM
Преди всичко - какво значение би могло да има какво НИЕ мислим за "секса"? Това, което има значение е какво БОГ МИСЛИ и какво Писанията учат по въпроса за съпружеската интимност.

До момента никой не ми е отговорил на въпросите, които Словото казва. Като например какво ознчава плодете се и се размножавайте. Или факта, че Павал казва нещо като позволение поради НЕВЪЗМОЖНОСТ да се въздържат.

Писанията говорят за "познаване" - като например "Адам позна жена си" и за "съпружеско сношение" говорят още и за "лежане" с някого.
И въобще ако започнем от първата дума в Писанията говореща за съпружеското сношение, то тя ще ни каже много повече за съпружеската интимност отколкото езически термини като "секс".

Обясни ми как разграничаваш съпружеско снушение и лежане. Какво означава едното и какво другото. От там си извади извода за интимността. Ако "лежане" = изнасилване, тогава съпружеското снушение на какво е рано?

Провокира ме добре, размислих се доста и тезата ти в първия момент ми се стори доста правдоподобна, но за съжаление не я приемам, поне за сега


Думата, която е използвана за това, че Адам "позна" жена си е същата, която се използва за познаването и на Бога. Не се казва и Адам "оплоди" жена си, щеше да е така написано ако беше вярно това, което твърдиш, че интимността била само за продължаване на рода. Думата "позна" говори за това, че съпружеската интимност служи не само за раждане на деца, но и за изграждане и задълбочаване на съпружеските отношения и връзка. Човека е единственото полово същество, което може да осъществи сношение ЛИЦЕ В ЛИЦЕ, а не като животните по всякакви други начини, но не и лице в лице. При тях може да се каже, че е само за размножаване, но при човека сношението има и друг много по-дълбок смисъл.

Никъде не съм казал, че интимността е за продължаване на рода, това си е клевета, дори лъжа. Казах, че СЕКСА е единствено и само за оставяне на поколение, не интимността. Разграничавам интимността от секса. Има книги в Библията, които са написани в поетична форма и се говори за доста интимност в тях. Аз обаче никъде не съм видял да се говори за съпружеско снушение като нещо друго освен полов акт. Пак ще цитирам Божиите думи:"Плодете се и се размужавайте!"

АхиТоВ,

Относно ставането на една плът — с блудница кога става един човек една плът — първият път или само ако се роди дете?Когато отговориш на тези въпроси, там в тях и отговора на твоя

Tihomir, обясни ми какво означава тройното въже, за което се говори в Словото?
Също и понеже спомена за "едната плът", би ли ми отговорил кога стават една плът мъжа и жената? На кои от всичките пъти докато правиш секс със жена си ставате една плът? На първия, на стотния, а може би всеки път когато правите секс ставате една плът? Или пък ставате една плът когато зачне и плодът на вашия сексуален акт е родено дете?

Поздрави!
Жоро
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 14:50:56 PM
Quote
Никъде не съм казал, че интимността е за продължаване на рода, това си е клевета, дори лъжа. Казах, че СЕКСА е единствено и само за оставяне на поколение, не интимността. Разграничавам интимността от секса. Има книги в Библията, които са написани в поетична форма и се говори за доста интимност в тях. Аз обаче никъде не съм видял да се говори за съпружеско снушение като нещо друго освен полов акт. Пак ще цитирам Божиите думи:"Плодете се и се размужавайте!"

Явно не си схванал, че аз използвам термина "съпружеска интимност" в смисъла на съпружеско сношение, което ти наричаш "секс" така че съм казал точно това, което ти твърдиш и няма никаква клевета или лъжа.

И защо си мислиш, че с "плодете се и размножавайте се" се изчерпва всичко в съпружеското сношение? Това си е изцяло твоя презумпция.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 15:09:56 PM
Добре, така да е, но както и секс не псисъства в словото, така и съпружеска интимност


Още нещо,
Замислете се за факта, че Адам не гледаше на Ева с плътските си очи. Бяха голи и това не им правеше впечатление, не ги смущаваше. Обяснете ми как тогава сега се пожелавате? Поради греха! Като ядоха от дървото за познаване на доброто и злото им се отвориха очите и в тях едно от нещата, които се промени беше, че влезна пожеланието на очите. Аз съм сигурен, че Адам познаваше Ева(личността), а не Ева(гърди, задни части и какво ли още не) преди да ядат от дървото. Интимността, която имаха те беше чиста и правилната, понеже така ги беше създал Бог в началото, а интимността, която я има днес е опорочена и почти винаги крайния резултат от интимността свършва в леглото със секс.


Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 14, 2010, 15:13:59 PM
Интересно кога Бог каза:
Битие 1:28. И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.

Преди да ядат от дървото или след това?

Иначе за "плътски" и за "духовни" очи не съм чел в Словото, тъй като това е базирано на гръцките философии.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 15:21:39 PM

И защо си мислиш, че с "плодете се и размножавайте се" се изчерпва всичко в съпружеското сношение? Това си е изцяло твоя презумпция.


Това също е и твоя интерперация, че съпружеското снушение е нещо различно от полов акт
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 15:31:09 PM
Интересно кога Бог каза:
Битие 1:28. И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.

Преди да ядат от дървото или след това?

Иначе за "плътски" и за "духовни" очи не съм чел в Словото, тъй като това е базирано на гръцките философии.

Като казвам плътски очи имам в предвид това, че в Едемската градина те не бяха подвласни на плътските греховни желания. И бяха свободни от гроховната природа, в която се раждаме ние. Аз си мисля, че много добре ме разбра, но се правиш на интересен. Ако няма какво да кажеш по-добре недей. Остроумията може да си ги оставим за някой друг форум.

Отностно плоденето и размнужаването, кое не разбра, че ми цитираш стиха? Разбира се, че може да са имали полов акт Адам и Ева преди да ядат от дървото, макар че не се споменава, но със сигурност е с цел оставяне на поколение. ПЛОДете СЕ И СЕ РАЗМНОЖАВАЙТЕ.

Когато Бог казва:"плодете се и се размножавайте", аз си мисля, че Той има в предвид да се плодим и да се размножаваме!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 15:31:44 PM
Quote
Още нещо,
Замислете се за факта, че Адам не гледаше на Ева с плътските си очи. Бяха голи и това не им правеше впечатление, не ги смущаваше. Обяснете ми как тогава сега се пожелавате? Поради греха! Като ядоха от дървото за познаване на доброто и злото им се отвориха очите и в тях едно от нещата, които се промени беше, че влезна пожеланието на очите. Аз съм сигурен, че Адам познаваше Ева(личността), а не Ева(гърди, задни части и какво ли още не) преди да ядат от дървото. Интимността, която имаха те беше чиста и правилната, понеже така ги беше създал Бог в началото, а интимността, която я има днес е опорочена и почти винаги крайния резултат от интимността свършва в леглото със секс.

Пишеш неща пълни с презумпции. Писанието казва че Адам и Ева бяха голи не се се СРАМУВАХА, а не че не се желаеха един друг. Никъде Писанието не учи, че желанието е грях.

Интересен е и високомерния начин по който пишеш "обяснете ми как тогава сега се пожелавате?" сиреч ние се пожелаваме, а ти нищо не пожелаваш. Телата на Адам и Ева са създадени от Бога за сношение, а не от грехопадението, както се опитваш да внушиш. Избиваш го на източен йогизъм, който няма никаква основа в Писанията. Същия йогизъм, който стана основа на манастирите и монашеството.

Това, че Бог е казал "плодете се и размножавайте се" не е дори заповед а е благословение, както е и Писано, че Бог ги благослови, а не им заповяда. Ако размножаването беше заповед, то апостол Павел е нарушил тази заповед понеже е останал без жена и не е оставил физическо потомство.

Всичките ти теории са чиста доза презумпция базирана на невежество и превъзнасяне. Ако имаш нужда да се големееш над останалите, то ще си измисляш подобни неща. Виждал съм хора като тебе, дето твърдяха че само плътските се женят, и накрая същия човек даже почна да живее с жена без брак. Ако не се оставиш от подобно високоумие - едва ли ще те чака по-розово бъдеще.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Joyssie on January 14, 2010, 15:47:51 PM
Съгласна съм с Watchman. 

@ Жоро, изглеждаш наистина ревностен за Бога човек...Но те поздравявам с един стих:
"Затова който мисли, че стои, нека внимава да не падне." (I коринтяни 10:12.)

Някой ден, като (ако) се ожениш, можеш пак да споделиш мнение по тази тема.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 15:50:03 PM

Пишеш неща пълни с презумпции. Писанието казва че Адам и Ева бяха голи не се се СРАМУВАХА, а не че не се желаеха един друг. Никъде Писанието не учи, че желанието е грях.

Интересен е и високомерния начин по който пишеш "обяснете ми как тогава сега се пожелавате?" сиреч ние се пожелаваме, а ти нищо не пожелаваш. Телата на Адам и Ева са създадени от Бога за сношение, а не от грехопадението, както се опитваш да внушиш. Избиваш го на източен йогизъм, който няма никаква основа в Писанията. Същия йогизъм, който стана основа на манастирите и монашеството.

Това, че Бог е казал "плодете се и размножавайте се" не е дори заповед а е благословение, както е и Писано, че Бог ги благослови, а не им заповяда. Ако размножаването беше заповед, то апостол Павел е нарушил тази заповед понеже е останал без жена и не е оставил физическо потомство.


1 Йоаново 2:16  Защото всичко, което е в света - похотта на плътта, пожеланието на очите и тщеславието на живота, не е от Отца, но от света;

Това с внушението са си твои измисшльотини. Не съм казал такова нещо. Разбира се, че Бог ги създаде мъжки и женски пол и че човек ще остави баща си и майка си и ще се привърже към жена си. Но моето мнение е, че има неправилно схваще на за половия живот в семейството. Въобще не знам от къде ги измисли тези йогизми и тям подобни глупости.

Какво казах до тук, че Павел казва нещо като позволение, поради невъзможността да се въздържат, за мен това е слабост понеже СМЕ(слагам и себе си, че разграничението ви дразни) плътски. С кое не сте съгласни?

Значение на думата похот

Съществително нарицателно име, женски род,
Сексуално желание към представител на противоположния пол.
 - похотта, само ед., ж. Силно сексуално желание, влечение; сластолюбие,сладострастие. Обхванат от похот.Title: Re: Сексът в брака
Post by: Мила on January 14, 2010, 16:00:50 PM
На мен това ми напомня за учението за дуализма – всичко що е свързано с тялото и с удоволствието на тялото е зло и плът, а всичко що е свързано с духа е добро. Много опасна заблуда, всъщност това е ерес. Води до други заблуждения – като например човек да поощрява ревността и пламенността си, независимо кой дух я подхранва....ревността е добра понеже е духовна, а сношението с любимата ти жена, която е дар от Бога се превръща в злия враг, срещу който водим битка.

Ревността може да бъде най-силната страна на плътта при някои хора и първата битка трябва да започне с нея...понякога. Зад нея може да стои религиозна гордост, заблуди, личностни дефицити и какво ли не. И апостол Павел беше много ревностен, но ослепя, защото въпреки ревността си беше сляп за Духа на Христос и въпреки множеството знания – НЕ разпозна своя Господ.

Подкрепям предупреждението, отправено към AxuToB много на място и да се надяваме навреме – този път води единствено до грях.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 16:03:45 PM
Нека ти посоча поредната ти презумпция и тя е че това, което Павел е написал като позволение - ДЕФИНИРА И ИЗЧЕРПВА съпружеското сношение. Нито го дефинира, нито го изчерпва и само говори за определени ситуации. Съпружеското сношение е много ясно дефинирано в Писанията преди Павел да напише каквото и да е било.

Второ, думата похот - въобще не означава това, което си написал. Гръцката дума която е използвана е "епитумия" и означава "силно желание".  Думата се използва в Писанията и в положителен и в негативен смисъл. В случая "похотта на плътта" не говори въобще за нещо изрично сексуално или за нещо касаещо тялото, а говори за стремежите и желанията на старото естество, които винаги се въртят около егото, а не около Божиите цели и намерения. Изучавай думата "плът, плътски" в Писанията за да разбереш какво се има предвид и да не говориш неподготвен и наизуст.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 16:21:50 PM
А, най-накрая, да си дойдем на думата. Точно за това старо естество ви говоря и аз. Не трябва ли да се стремим към това, което беше в началото, което Бог основа и което беше доброто - Едемската градина. Старото естество е точно това, което стана човека когато яде от дървото за разпознаване доброто и злото. Когато Бог предупреди Адам, че ще умре, виждаме, че визически не умря. Това е, което се възстановява и с кръсната жертва(и не само това). Да можем да жеем не по плът, а по Дух.

И до сега никъде не ми показахте да пише, че половото сношение е за удоволствие. Защото ако не е тогава сте съгласни с мен, че е за размножаване!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 16:33:19 PM
Аз ясно ти написах, че е за задълбочаване на връзката между съпрузите, не само за размножаване. Това че се изпитва удоволствие от сношението или от храната или от приятното време, от грехопадението ли дойде или Бог го създаде така?
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 16:46:06 PM
Аз ясно ти написах, че е за задълбочаване на връзката между съпрузите, не само за размножаване. Това че се изпитва удоволствие от сношението или от храната или от приятното време, от грехопадението ли дойде или Бог го създаде така?

Какво общо има това, че се изпитва удоволствие, ние да не ядем храната за да изпитаме вкуса и? Храниш се за да се поддържаш жив, полов контакт - оставяш поколение(плод на сношението ти).

Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 16:50:15 PM
Въпроса ми беше - кой е създал и измислил удоволствието? Греха или Бога? И ако е Бог - защо го е направил - без смисъл и цел или за да има в какво да ни обвинява?

Явно си толкова заслепен, че не виждаш дори какво и защо ти се пише. Като папагал повтаряш, че съпружеското сношение е ЕДИНСТВЕНО за раждане на деца, което НЕ Е ВЯРНО и основано на Писанията, а на собствените ти душевни (разбирай плътски) интерпретации.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 17:00:12 PM
Когато се храня нямам нищо напротив да ми е вкусно, когато имам полово снушение, нямам нищо напротив да изпитвам удоволствие, но целта е друга. Целта не е удоволствието, а крайния резултат. А вие без да се усещате повечето точно това ми казвате, говорите ми за удоволствието. Та дори някой не се посвениха да кажат, че сексът е дар от Бога да носи удоволствие както се изрази Джони. Да, изпитва се удоволствие колкото и кратко да е, но радостта не се състои в това. Радостта в един брак е когато е изграден на основата Христо, а не тези плътски взаимоотношения.

Не казвам да няма съпружеско снушение, нека си го имат тези, които поради невъзможността си да се въздържат биха могли дявола да ги изпитва и подведе към съблазън извън брака(примерно прелюбодейство).

Но не е и вярно, че съпружеското снушение е дадено от Бог с различна от оставянето на поколение цел.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 17:33:13 PM
Повтаряш като мантра едно и също без да схващаш какво ти се отговаря, нито осмисляш предоставените аргументи. Няма смисъл от подобно повтаряне на едно и също. Говориш за духовни неща, а неспособността ти да схващаш и прибързаността да отговаряш са именно плътско поведение.

Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 17:50:05 PM
Повтаряш като мантра едно и също без да схващаш какво ти се отговаря, нито осмисляш предоставените аргументи. Няма смисъл от подобно повтаряне на едно и също. Говориш за духовни неща, а неспособността ти да схващаш и прибързаността да отговаряш са именно плътско поведение.Каза: Watchman. Междо другото същото казвам и за теб. В началото почна добре и отговорите бяха много по-задълбочени, явно нямаш време да осмисляш думите си и почна повърхностно да ми опонираш. Другия варянт е да си се изнервил и от това да не можеш да се съсредотучиш. Но предполагам, че е първия!

По-добре спри да пишеш ако няма какво градивно да кажеш и нека някой друг се включи, понеже до сега мене обвиняваш, че съм разсъждавал плътски, а един от вас не можа да ми каже, къде пише, че секса е за удоволствие.

Имаш ли смелостта да ми отговориш на следния въпрос: Ползваш ли презерватив? Ако ползваш това означава, че изпитваш само плътско удоволствие от половото снушение, нищо повече, понеже не принасяш плод.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 18:05:32 PM
То в началото ти отговорих и после се наложи само да ти напомням това, което вече съм писал понеже ти го игнорираш и повтаряш папагалски едно и също без да се осмислят предложените аргументи. Просто ги заобикаляш.

Презервативи не ползвам понеже вярвам в написано - че Бог отваря и затваря утроба, което означава, че е в Неговата ръка, кога да се зачене плод и кога не.

Гледам, че продължаваш да ползваш езическата терминология, което за пореден път показва, че всичко което знаеш за сношението е с езически а не с Библейски произход. Колко пъти да ти повтарям, че сношението ИЗГРАЖДА семейните отношения, затова е и наречено с думата ПОЗНАВАНЕ, а не е наречено просто оплождане, както ти твърдиш.

Освен това при Божият човек - неспособността да се себеобуздава е нещо временно, а не постоянно, защото плода на Духа включва себеобуздание. Има хора, които са неплодни било мъже било жени, това не означава, че не трябва да имат сношение, защото в него има повече от удоволствието и от зачеването на деца. Това е което ти не можеш да схванеш.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: small axe on January 14, 2010, 20:14:07 PM
Quote
Какво общо има това, че се изпитва удоволствие, ние да не ядем храната за да изпитаме вкуса и? Храниш се за да се поддържаш жив, полов контакт - оставяш поколение(плод на снушението ти).

 AxuToB , и за това ядем храната.Нима вкусовите рецептори са напразно създадени , нима храната дадена от Бога е напразно вкусна , нима удоволствието от любовта в брака да е напразно и безсмислено?
Толкова е жалко твоето разбиране по въпроса .То е безсмислено и псевдодуховно , дори смешно.При православните или католиците може и да ти мине номера с фалшивото смирение .
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 14, 2010, 20:47:40 PM
Quote
Какво общо има това, че се изпитва удоволствие, ние да не ядем храната за да изпитаме вкуса и? Храниш се за да се поддържаш жив, полов контакт - оставяш поколение(плод на снушението ти).

 AxuToB , и за това ядем храната.Нима вкусовите рецептори са напразно създадени , нима храната дадена от Бога е напразно вкусна , нима удоволствието от любовта в брака да е напразно и безсмислено?
Толкова е жалко твоето разбиране по въпроса .То е безсмислено и псевдодуховно , дори смешно.При православните или католиците може и да ти мине номера с фалшивото смирение .

Съжелявам, но прочети цялата тема тогава коментирай. Никъде не съм казал, че е напразно да изпитваш вкус докато ядеш или да изпитваш удоволствие докато имаш полово снушение! Напротив, писах, че и на мен ми е приятно да ям вкусна харана и в моментите когато съм имал полово снушение да изпитвам удоволствие, но това въобще не е основното, а ЦЕЛТА на целия акт, това е основното, а не заради само удоволствие. Защо ме караш да го пиша това за пореден път. Пишете подготвени бе хора, четете предварително.

watchman, с тебе не ми се спори до момента ти казах, с нищо не ми показа къде бъркам, нито един аргумен не даде от Словото, с който да докажеш думите си. А и има още нещо, което забелязвам. Ти и Tihomir сте като някакви тартори тука. Някой като каже нещо и в повечето случаи го поправяте, все едно вие сте олицетворение на ИСТИНАТА. Оставете малко и хората да поговорят. В крайна сметка това е моето мнение и до момента съм го доказал изцяло с Библейски текстове. Не ме корете за разбирането ми.

Преустановявам писането си спрямо теб и Tihomir. А ако случайно изникне такъв въпрос някъде, в някой от вас(модераторите)относно темата, заключете я, изтрийте я, нямам проблем с това. Ако смятате, че ви петня форума. Съжелявам, че имам различно мнение от общоприетото за някоя част от брачните взаимоотношения.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 14, 2010, 21:31:45 PM
AxuToB, абсолютно НЕ СИ доказал от Писанията своите твърдения. Взимаш един пасаж и му прилагаш смисъл, който той не съдържа. Ако това за тебе е "доказателство" то за здравомислещите хора е извращение на написаното. Аз ти показах недвусмислено, че пасажите на които уж лежи теорията ти нямат смисъла, който ти искаш да им предадеш.

Дали искаш да спориш с мен или не, това не ме вълнува. Това, което ме вълнува е заблудите, които някои хора пускат във форума да бъдат прилежно разобличени, за да не става форума платформа за разпространение на заблуди.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: constant on January 15, 2010, 03:21:13 AM
Здравейте и от мен :)
Мисля, Георги, че първо е по- важна целта на християнския брак, а чак после идва това, дето те интересува - целта на секса в брака.
Изглежда, че ти искаш да ни убедиш, колко си духовен, но мислите ти са все в секса. О, колко издайнически плътско.

Уочмен, също мисля като теб.
Само това, че разчиташ на Бог за контрацепцията - това за утробата, не е ли казано в Словото като благословение и като наказание?
В смисъл, че Бог затваря утроба за наказание и отхвърляне.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: pironka on January 15, 2010, 03:24:45 AM
АхиТоВ,

Претендираш,че половото сношение е само за създаването на деца. И след това пишеш:
Quote
, че и на мен ми е приятно да ям вкусна харана и в моментите когато съм има полово снушение да изпитвам удоволствие,

Почваш май да се объркваш.
 И защо избягваш да отговориш на въпроса женен ли си?
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 09:49:47 AM
Здравейте и от мен :)
Мисля, Георги, че първо е по- важна целта на християнския брак, а чак после идва това, дето те интересува - целта на секса в брака.
Изглежда, че ти искаш да ни убедиш, колко си духовен, но мислите ти са все в секса. О, колко издайнически плътско.

Уочмен, също мисля като теб.
Само това, че разчиташ на Бог за контрацепцията - това за утробата, не е ли казано в Словото като благословение и като наказание?
В смисъл, че Бог затваря утроба за наказание и отхвърляне.

Добре, прочети първите ми 5 пост-а и ще разбереш какво основно съм опитвал да кажа. Въобще аз отхвърлих половото сношение като цял за доставяне на удоволствие, а не постояно да говоря и мисля за секс както ти твърдиш. Що за глупост. Аз говоря против това, ти ми казваш, че само за това съм мислел, пак ти казвам прочети първите ми коментари, не се изказвай неподготвен.

   Въобще не тръгнах с идеята да показвам колко съм духовен, кой би го ползвало това? Вас, мен? Що за глупост. Бог е този, който може да каже такова нещо. Идеята ми беше съвсем друга с тази тема, но просто развалих комфорта на повечето от вас, за това не искате да се замислите дори върху думите ми.

До голяма степен сигурно и тонът ми ви дразни.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 10:09:30 AM
АхиТоВ,

Претендираш,че половото сношение е само за създаването на деца. И след това пишеш:
Quote
, че и на мен ми е приятно да ям вкусна харана и в моментите когато съм имал полово снушение да изпитвам удоволствие,

Почваш май да се объркваш.
 И защо избягваш да отговориш на въпроса женен ли си?


Pironka, изчете ли ВНИМАТЕЛНО цялата тема преди да пишеш каквото и да е било?!

Сега се върни и прочети пост, 25 и 27 и ще разбереш какво съм имал в предвид. Няма намерение на такива, които прочитат през пост, през 2 да обеснявам едни и същи неща 100 пъти. Ако не си изчела ВНИМАТЕЛНО цялата тема, не ме апострофирай с изрязъци от коментарите ми. Това правят накои църковни общества за да доказват тезите си, като говорят и цитират само това, което им изнася.

Не избягвам нито един от върпосите ви, до момента съм отговорел на всеки един от тях. Не съм женен, но и ти не си била блудница за да знаеш, че не е правилно да блудстваш. Като чета словото и се опитвам да живея по Божийте стандарти и ако не бих се оженил никога няма да мога да говоря за секса в брака ли? Няма да имам виделина върху тези въпроси ли. Ами то половината слово и вие нямате право да го цитирате, понеже не познавате от опит истината. Бил съм цялата тази измет на сексуалните взаимоотношения и никой от вас не се замисли, защо на 24 години аз говоря за такива неща. Не е като да не знам какво е полово снушение и да не знам за какви удоволствия ми говорите. Също и не казвам, че няма да се оженя, за сега не знам дали ми е дадено от Бог такова нещо да остана сам! Но относно брака искам всичко да направя на правилната основа!

Колкото искате си затваряйте очите. Аз съм убеден, че има хора, които са прочели темата и ще се замислят, разсъдят и преценят. А не на всяка цена да ми опонират и доказват колко е неправилно разбирането ми.

Успех на всички срещу Божието Слово. До момента никой от вас не ми цитира стих, в който се говори, че половото снушение е за удоволствие. Вие ме принуждавате да го повтарям този въпрос! До тук съм дал няколко стиха, в които БОГ казва, не аз, че половото снушение е за оставяне на поколение. Ако имате проблем с това седнете и се помолете. Питайте Бог, бе това момче Боже защо разсъждава така, има ли грешка или все пак наистина има право... не пред мен, застанете пред Бог и го питайте.

Аз ли трябва да ви уча на първоначалните и основни неща.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 15, 2010, 10:29:34 AM
Quote
До тук съм дал няколко стиха, в които БОГ казва, не аз, че половото снушение е за оставяне на поколение.

Никой не отрича, че съпружеското сношение служи за оставяне на поколение, това което ти НЕ МОЖЕШ да докажеш от Писанията е че служи САМО за това и не си дал нито един пасаж, който да дава и най-малката идея, че това е така. Водиш се изцяло от собствените си презумпции и невежество по отношение на Писанията.

И най-добре да обърнеш внимание на арогантното си поведение, защото това няма да бъде търпяно дълго, да не говорим, че никой няма да те вземе на сериозно с подобно надуване, освен някой с пубертетски акъл като тебе. Но и от това има спасение - шамарите на Реалността те очакват.

Title: Re: Сексът в брака
Post by: johnny on January 15, 2010, 11:13:20 AM
Бил съм цялата тази измет на сексуалните взаимоотношения и никой от вас не се замисли, защо на 24 години аз говоря за такива неща.

Тия неща ги говориш, защото си се отвратил от светското разбиране за секса и брака, което е навлязло и в християнските среди. В днешният извратен свят сексът е основно за удоволствие, като дори непознати хора се срещат и след 2 чашки са в тоалетната на дискотеката за едно бързо удоволствие. По-зле и от животните. Но отвращението ти е прекрачило границата и те е повело към ерес.

Проблемът ти е, че нямаш правилното разбиране за брака и единението. Искаш да разделиш неразделими неща. Искаш да изхвърлиш бебето с мръсната вода. Искаш да откъснеш удоволствието от действието. Бог е направил човека да изпитва удоволствие, било то на физическо, било то на емоционално или на духовно ниво. Човек изпитва удоволствие когато яде вкусна храна, когато наблюдава прекрасен пейзаж, когато става едно с половинката си, когато общува с Бог.

Удоволствието само по себе си не е проблем. Но може да стане проблем, когато е самоцелно. Когато издигнеш удоволствието в култ, когато ядеш или се сношаваш заради удоволствието, което носят, тогава си в грях. Удоволствието е бонус, едно от нещата, които ни различават от животните. Бог не е създал човека да живее, за да си доставя удоволствие /както се опитваш да ми припишеш, че съм казал/. Удоволствието е част от човешката природа, част от оригиналният замисъл на Бог. Това че грехът е опорочил това, не значи че трябва да се отхвърли създаденото от Бог. А означава, че всичко трябва да си е на мястото, за да са наред нещата. Сношението не е просто машинално оплождане, ние не сме животни. Удоволствието е градивна част от единението на мъжът и жената.

Нямаш елементарно разбиране за духа, душата и тялото, за същността и функциите им. И за това тази ти позиция е изключително плод на плътта, но не можеш да го видиш. Бог ще ти го покаже, но не и преди да се смириш и да Го потърсиш с нагласата, че не можеш да имаш доверие на себе си и заключенията си.

Смири я тази плът и покажи сериозността, която обеща. Спри и се замисли, дали пък не бъркаш. Търси Бог за откровение. По-добре е да си научиш урока по лесния начин, от колкото по трудния, но нали сме хора, обикновено трябва по трудния начин да бъде.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Мила on January 15, 2010, 11:27:12 AM
AxuToB, мислих си вчера какво би могло да те накара да отричаш така силно удоволствието в секса. Може да има много причини, но предполагах, че са две – или непреживяно такова, или преживявано такова, но в греха.

Сериозното падение преди покаянието може да направи човек много силно обичащ Бога, и много ревностен за един свят живот, коренно различен от живота преди в духа на света.

Разбирам какво чувстваш и как в душата си свързваш удоволствието с похотта. Това е съвсем естествено и съм убедена, че ще ти е нужно време, за да се справиш с това усещане, завладяло цялото ти естество. Само Бог знае колко време ти е нужно. Не случайно се казва, че когато създадем семейство, пристъпваме към сексуалните взаимоотношения с партньора ни заедно с всички жени или мъже, с които сме били преди. Този опит, който сме имали нанася сериозен отпечатък върху нас и върху бъдещия ни семеен живот като цяло. Особено за жените последиците са още по-фатални. Но ако приемем, че това е непоправимо, тогава отхвърляме цялото спасително дело на Христос на кръста. Той обеща нов живот, ново създание за всички, които се покаят и приемат да го следват. Разбира се това не е някаква магия, която изтрива спомените и последиците от нашите дела – те  оставят да действат в плътта. Спомени, навици, нагласи, отношения, емоции – остават своите белези в нас. Но силата им е победена в Христос и затова, колкото новото създание расте в освещение, толкова по-слаба става плътта и ние живеем в новата си самоличност – в Христос. Апостол Павел го описва много добре – „Не аз живея, а Христос, който е в мене”. Това не е шизофрения или раздвоение на личността, а вярното разбиране за нашето Аз. В нас живее Христос, плътта е разпъната на кръста – ако го правим всеки ден, разбира се. Това е борба, но с предизвестен край, защото Христос победи смъртта и силата на греха.

Не зная дали си чувал за термина „ефекта на махалото”  – то се движи така – от единия край, директно отива в другия противоположен. И колкото по-надясно е било, толкова по-наляво отива. Нещо подобно се случва с теб. Разбираемо е, но не в Духа на нашия Бог.

Ето някои стихове, които се сетих днес:

Притчи 15-20 – говори се за веселие, радост. Нима веселието не е придружено с удоволствие. И може ли Бог да каже на мъжа да се весели с жена си и да няма предвид, че тази радост и удоволствие е част от целите на това взаимоотношение. Или ако не е цел, то поне чудесно средство, подпомагащо целта. Това укрепва близостта, която е много важна, за да устои един брак. И е много ясно, че става въпрос за полови взаимоотношения, а не за четене на Писанията заедно. Предполагам, че няма да кажеш, че става дума за петинг, а не за полов акт, защото това вече ще прозвучи смешно. Акцентът тук е, че всичко това трябва да става в границите на постановения от Бога брак, а не извън него. Защото в тези граници то е благословение, а извън тях е грях.
Битие 18/12 - "И засмя се Сарра в себе си и думаше: Дали ще има за мене наслаждение като остарях, и господин ми е стар?"

Екл. 15/18 - Ето що видях аз добро:
Прилично е да яде някой и да пие,
И да се наслаждава от благото на всичкия си труд
В който се труди под слънцето,
Според числото на дните на живота си
Колкото му е дал Бог;

Удоволствието е част от живота. Тялото ни е създадено с тези рецептори – било вкусови, полови или други. Докосването и галенето по главата, например, което дразни тези рецептори, повлиява много благотворно децата когато са превъзбудени, неспокойни или уплашени. Изобщо докосването при децата действа понякога много успокояващо. Майките знаят чудесно това. Нима единствената цел на взаимоотношенията с децата ни е удоволстивие – не. То е част от  тези взаимоотношения и чудесно ги изгражда. Нека го наречем едно добро средство за по-висшите цели.

Удоволствието  МОЖЕ да бъде част от праведен живот в Христос. Грехът идва тогава когато търсим удоволствието извън границите на Божието слово и водителство. Извън брака, извън умереното хранене, извън полезните взаимоотношения. Ако търсим Божието царство във всичко в нашия живот ще знаем кога да се удоволстваме с благодарност на всичко дадено ни от Бога, и кога да се въздържим от това удоволствие. Има време за всяко нещо под слънцето – ни казва Писанието.

И ако сега за теб е време на въздържание, на покаяние от миналото, на осъзнаване и размишление, това не означава, че няма да дойде време, в което ще изпиташ по един нов и свят начин това, което преди е било в греха.

Не превръщай това, което преживяваш и през което трябва да минеш сега в учение, което да налагаш върху останалите. Това е много, много опасен път и има предупреждения в Писанията за това.

Ако Бог ти праща скръб то тогава да бягаш от това в удоволстивия е отричане и е неугодно на Бога. Тогава съм съгласна, че ще бъде незряло  и плътско поведение.
Но ако Бог ти дава време на пълна трапеза и радост във сексуални взаимоотношения с  избрания пред Бога партньор – да бягаш от това в аскетизъм е псевдодуховност и псевдосвятост.

А относно това, кои неща са добри в сексуалните взаимоотношения на двама християни и кои не са подходящи и са извратени – това вече е друга тема и мисля, че не е затози форум.

Ще завърша думите си към теб с думите:

„Има път който се вижда прав на человека;
Но краят му е пътища към смърт.”
Притчи 16/25


Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 11:38:05 AM
...Че този Бог, който е създал сексът да носи удоволствие, ще го забрани и ще каже, най-много веднъж в годината.


Ако ти можеш без секс, може Бог да те води да останеш неженен и да работиш за Него, но не се опитвай да извращаваш Словото, като налагаш хомоти на хората.


Бог е направил човека да изпитва удоволствие, било то на физическо, било то на емоционално или на духовно ниво. Човек изпитва удоволствие когато яде вкусна храна, когато наблюдава прекрасен пейзаж, когато става едно с половинката си, когато общува с Бог.

Удоволствието само по себе си не е проблем. Но може да стане проблем, когато е самоцелно. Когато издигнеш удоволствието в култ, когато ядеш или се сношаваш заради удоволствието, което носят, тогава си в грях. Удоволствието е бонус, едно от нещата, които ни различават от животните. Бог не е създал човека да живее, за да си доставя удоволствие /както се опитваш да ми припишеш, че съм казал/. Удоволствието е част от човешката природа, част от оригиналният замисъл на Бог. Това че грехът е опорочил това, не значи че трябва да се отхвърли създаденото от Бог. А означава, че всичко трябва да си е на мястото, за да са наред нещата. Сношението не е просто машинално оплождане, ние не сме животни. Удоволствието е градивна част от единението на мъжът и жената.


Не знам как да разбирам това?


Бог е направил човека да изпитва удоволствие, било то на физическо, било то на емоционално или на духовно ниво. Човек изпитва удоволствие когато яде вкусна храна, когато наблюдава прекрасен пейзаж, когато става едно с половинката си, когато общува с Бог.

Именно, за това говоря и аз. Бог е направил всичко за нас, да ни радва, но кога Бог е благоволявал в това да се тъпчеш с вкусна храна, понеже е много вкусна, тя е с цел да поддържаш тялото си жизнено, а не я дал Бог понеже ни е вкусна за това да я ядем! Имам в предвид, че когато гледаш хубав пейзаж нормално е да прославиш Бога. Аз примерно много харесвам снега и като ходя понякога в планината постояно прославям Бог, понеже красотата на всичко, което виждам се състои в това, че Бог го е направил за мен и това ми доставя удоволствие, но Бог го е направил с цел ние да го прославим. А не да изпитаме това наслаждение от хубавата гледка, да и това, но не това е основното! Когато имаш полово сношение, разбира се, че ще изпиташ някакво удоволствие, но не това е основното, основното е оставянето на поколение. Иначе ако не оставяш поколение от половото си сношение, тогава го правиш единствено и само за удоволствие, а това никъде не е подкрепено в Словото.

Title: Re: Сексът в брака
Post by: small axe on January 15, 2010, 11:45:56 AM
 AxuToB,
знам че ти се струва дразнещо , че доста хора скачат срещу твоето разбиране , и вероятно се смяташ за единственият защитник на истината.Имай едно наум , да не се окаже че в случая си единствения защитник на неистината по този конкретен въпрос.

Добре е че се опитваш да обсъждаш спокойно темата.Аз мисля че си искрен в това си убеждение , но смятам че то почива на моментна емоция , недостатъчно вникване и разсъждение в писанията за този въпрос- целта на сношението в брака.

Много точно ти го написа някъде Уочман - това задълбочава отношенията и връзката между партньорите.

Те стават едно цяло, духовно и физически и всякак.Това е целта.Голяма тайна.

Бог го е измислил и то е един прекрасен Негов шедьовър.Дал ни е възможност да се радваме и наслаждаваме на това което Той е създал и то е неимоверно добро.

Приеми това , недей си създава в собствената глава правилца и закон4ета, които Бог не иска да налага никому и които биха били пагубни за отношенията в едно семейство , ако се прилагат.Това не е от Бога , но от другаде ,има един измамник , чиято цел е да мами , да подменя истината с псевдо такава с псевдодуховност.

Прочети книгата Естир.Кажи ми, къде там се говори за основната цел според тебе , създаването на поколение?(което , разбира се е важно нещо , и следствие на любовта в семейството, и Божие благословение , но не е целта)
Все едно да кажеш че целта на Христовата смърт и възкресение е вечният ни живот.Това е една от целите , но друго основно нещо е единението ни с Него , познаването на Него , промяната ни чрез Него и в Него , посвещението ни на Него.Нещата са съвкупни.

В брака е подобно , целта е другият.Не аз и моите нужди.Това е единение , отдаване, това е да сте една плът , като следствието на това ако е Божията воля е един нов живот.
Ако някой съзнателно лишава другият от физическа любов , и причините са различни от описаната в словото ситуация ( и то не за дълго) , това това не почива на истината , а е плод на някаква измама , която ще руши , я няма да служи за добро.Твоята презупция , е такава измамна причина , плод на неразбиране на смисъла на тези отношения в брака.

Ако някой пък реши и има силата да не се жени , заради Божието царство , то Бог е силен да запълни в него тази празнота , тази липса която я има в него , ако няма другар или другарка в живота .
Винаги се плаща цена.Тук е така.
Такъв човек не е по духовен от женения , нито обратното е вярно , но всеки както Бог му дава сила , така е нужно да постъпва.

Прочети Естир , и виж , проумей целта на писаното там , там има много неща.Има и единение , има и цел и тя не е непременно това което ти си мислиш за момента.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Мила on January 15, 2010, 11:47:32 AM
Иначе ако не оставяш поколение от половото си сношение, тогава го правиш единствено и само за удоволствие, а това никъде не е подкрепено в Словото.Ето това е тезата ти, която е погрешна. Половото взаимоотношение е част от цялостното взаимоотношение между две личности, които не са са само душа и дух, а са тяло, душа и дух. Тялото е част от личността на човека тук на земата. Удоволствието придружава половите взаимоотношения, чиято цел не е само поколението, а укрепване, съзидаването  и съхраняването на брака.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 12:02:37 PM
AxuToB, мислих си вчера какво би могло да те накара да отричаш така силно удоволствието в секса.


Мила, с цялото ми уважение, че си се постарала да вникнеш в думите ми, но прочетох до тук и не съм чел на доло мнението ти понеже ако си изходила от тук и надоло разсъжденията ти ще са в тази насока, а аз не съм говорил за това. Никъде не съм писал, че съм против удоволствието. Виж какво писах на Джони.


Поздрави!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: byFaith on January 15, 2010, 12:08:13 PM
Иначе ако не оставяш поколение от половото си сношение, тогава го правиш единствено и само за удоволствие, а това никъде не е подкрепено в Словото.

Първо, от тебе ли зависи дали ще оставиш поколение или не? Представяш нещата все едно зачеването е във волята на човека и нищо повече. Само че не е така. Имаме не един и два примера в Словото.

Сега ако човек не иска да "остави поколение" и прави всичко възможно да го предотврати (с различни средства), това вече е себично и не е по Божията воля.

Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 12:17:52 PM
Иначе ако не оставяш поколение от половото си сношение, тогава го правиш единствено и само за удоволствие, а това никъде не е подкрепено в Словото.

Първо, от тебе ли зависи дали ще оставиш поколение или не? Представяш нещата все едно зачеването е във волята на човека и нищо повече. Само че не е така. Имаме не един и два примера в Словото.

Сега ако човек не иска да "остави поколение" и прави всичко възможно да го предотврати (с различни средства), това вече е себично и не е по Божията воля.Така като гледам, мога да спра да пиша вече понеже всички въпроси които идват са получили отговор до момента. В един от постовете си говорих за това. Иначе съм съгласен със втората част на поста ти. Но обясни ми как може да имаш полово сношение и не се пазите от забременяване и да не забременееш рано или късно(освен при заключена отроба от Бог)? Демек ти потвърждаваш думите ми. Почнеш ли да се пазиш, ти явно не искаш в този момент на полово сношение да заченете детенце. А тогава с каква цел се прави? Ами да се изпита удоволствието.

И на предните няколко поста ще отговоря, когато имам тази възможност.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: johnny on January 15, 2010, 12:19:46 PM
А относно това, кои неща са добри в сексуалните взаимоотношения на двама християни и кои не са подходящи и са извратени – това вече е друга тема и мисля, че не е затози форум.

Всъщност темата може да се развие, а не всички да обясняват на AxuToB. И за къде другаде, ако не в този форум.

Неща като мастурбация, орален секс, контрол над раждаемостта и т.н. може да се разискват, защото съм сигурен, че мнозина се питат.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Мила on January 15, 2010, 12:31:48 PM
johnny_fx - Да, може би си прав.

AxuToB  - вече се съмнявам, че разбираш това, което пишеш и това, което всички се опитваме да обясним. Усещането ми е, че наливаме от пусто в празно.
А това, че след първото ми изречение не си чел надолу написаното, говори много за теб.

Съгласна съм, че най-полезно е да не се пише директно на АхuТов, а да се развива темата, за да има полза за всички, които търсят Истината.


Title: Re: Сексът в брака
Post by: small axe on January 15, 2010, 12:35:12 PM
Темата може да се развие , но преди всичко е нужно основата да е правилна.А основното , виждам , че не се разбира от Жорo.Все пак не виждам защо да не се пише към него основно , понеже той именно повдигна темата , нали?

Ето един цитат от него:

Quote
Приятели, не казвам, че е грях секса в брака, но аз искам ние като Христова армия да изберем по-превъзходния път, да не робуваме на плътски страсти от всякакъв вид, а във всичко да сме силни!

първо кой е по превъзходния път , вземи и сам си прочети.Писано е 1 Кор 12 и 13 глава.
Сексът в брака , не е "робуване на плътските страсти" , когато разбереш това , а след него и останалото което се написа , едва тогава ми се струва възможно и удачно развиването на темата , както посочи Johny fx.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 15, 2010, 12:44:50 PM
Всичкото объркване на AхиТоВ идва от това, че той не е вникнал как евреинът възприема всичко, което пише в Словото, а не гъркът.

Не случайно Словото е дадено от Бога чрез евреи, а не чрез гърци. Ако АхиТоВ прекара малко време да види кой е измислил разделението между "светско и религиозно" и между "духовно" (като нещо добро) и "телесно" (като нещо зло), би трябвало (надявам се) да се опомни.

Не случайно за първи път в посланията на апостолите (евреи) се появява предупреждението да се пазим от философиите на света, част от които са тези разбирания, за които писах тук. И щом го пише, трябва много да се внимава.

В Словото няма такова разделение (както споменах) и докато човек не разбере как мисли евреинът, а си мисли "облечен" в днешните философски религиозни принципи, нищо няма да разбере, колкото и да му се говори.

За евреинът това да си говориш с друг как да си засадиш нивата е угодно на Бога, докато за днешните християни това е светско. Но ако кажеш на днешния християнин "дай сега да се помолим да видим дали да садим картофи и моркови на едно място", ще се съгласи. Евреинът, който познава Писанията, ще каже "чакай малко, защо да ставам като Валаам, на който Бог му каза нещо и той пак взе да се моли дали може или не" — в Закона пише да не се сеят разнородни семена и готово! И така евреинът служи на Бога.

Затова е изключително важно да се види всичко това и да се вникне много внимателно.

Веднъж осъзнае ли човек това, ще бъде освободен от много много много преразсъдъци и ще види какво точно пише, а не каквото си мисли че пише, или каквото са му наливали в главата, че пише.

Затова стават такива големи неразбирания, защото не се познава контекста на това, което Бог е казал и защо го е казал. Хващат се 2 думи и хайде, това е и толкова. Ами другата част от Божиите думи? Ако някой прочете само пасажа, че еди кой си откраднал нещо и не прочете пасажа "не кради", тогава няма ли да стане точно същото лъжеучение, че "кражбата е добро"?
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Мила on January 15, 2010, 12:54:35 PM
Съгласна съм, че това е коренът на проблема. Много често срещано е. Съвсем скоро убеждавах една млада, неомъжена жена, че ако остане у дома да изчисти къщата с майка си е нещо по-угодно на Бога, отколкото ако всеки ден ходи на събирания да се молят, гледат видео с "хваления", а домът й запустява и родителите й недоволстват. Но едното изисква разпъване на плътта, а другото не.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 13:53:05 PM
johnny_fx - Да, може би си прав.

AxuToB  - вече се съмнявам, че разбираш това, което пишеш и това, което всички се опитваме да обясним. Усещането ми е, че наливаме от пусто в празно.
А това, че след първото ми изречение не си чел надолу написаното, говори много за теб.


Сама се осъждаш от думите си. Ами ти самата не си прочела всички мои постове, а същевремено ми казваш, че много говорело за мен това, че не съм ти прочел целия пост. Ами тръгнала си да разсъждаваш върху неща, които не съм казал, защо да ги чета? Та за това и не прочетох до доло поста. Не се убиждай от факта, както и аз не се убидих, че и ти не четеш моите усърдно!


Прочети книгата Естир.Кажи ми, къде там се говори за основната цел според тебе , създаването на поколение?(което , разбира се е важно нещо , и следствие на любовта в семейството, и Божие благословение , но не е целта)
Все едно да кажеш че целта на Христовата смърт и възкресение е вечният ни живот.Това е една от целите , но друго основно нещо е единението ни с Него , познаването на Него , промяната ни чрез Него и в Него , посвещението ни на Него.Нещата са съвкупни.

...

Прочети Естир , и виж , проумей целта на писаното там , там има много неща.Има и единение , има и цел и тя не е непременно това което ти си мислиш за момента.

В книгата Естир виждам един езически владетел, който понеже Астин не му се покори, той я свали от първенството и! Естир, която става царица е на сила взета, но въпреки всичко е с цел поставена там и то да спаси народа си. Не мога да разбера, какво общо има всичко това с единението за което ти говориш? Или със половото сношение в брака? Аз не виждам Естир да е правила нещо от нейната воля, освен да влезне 2 пъти при царя докато Той е с първенците си за да измоли спасението на надора си. Друго нещо, което да извърши от волята си, не виждам!Темата може да се развие , но преди всичко е нужно основата да е правилна.А основното , виждам , че не се разбира от Жорo.Все пак не виждам защо да не се пише към него основно , понеже той именно повдигна темата , нали?

Ето един цитат от него:

Quote
Приятели, не казвам, че е грях секса в брака, но аз искам ние като Христова армия да изберем по-превъзходния път, да не робуваме на плътски страсти от всякакъв вид, а във всичко да сме силни!

първо кой е по превъзходния път , вземи и сам си прочети.Писано е 1 Кор 12 и 13 глава.
Сексът в брака , не е "робуване на плътските страсти" , когато разбереш това , а след него и останалото което се написа , едва тогава ми се струва възможно и удачно развиването на темата , както посочи Johny fx.

Би ли ми конкретизирал, за кое по точно от 12-та и 13-та глава искаш да ми покажеш, понеже там се говори за много неща.

1 Коринтяни 7:5-6
5. Не се лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би Сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.
6. Но това казвам като позволение, а не като заповед.

По-превъзходния път е този: във всяко едно отношение да имаме контрол над плътта! И не си правя извода от стиховете в посланието към Коринтяните само. Сам Бог каза плодете се и се размножавайте... Направо ще ги обезлича тези стихове от толкова писане, както с много неща по църквите ни поради многократното им повтаряне без страхопочитание, че ТОВА Е СЛОВОТО НА ГОСПОДА!
Иначе ако не оставяш поколение от половото си сношение, тогава го правиш единствено и само за удоволствие, а това никъде не е подкрепено в Словото.


Ето това е тезата ти, която е погрешна. Половото взаимоотношение е част от цялостното взаимоотношение между две личности, които не са са само душа и дух, а са тяло, душа и дух. Тялото е част от личността на човека тук на земата. Удоволствието придружава половите взаимоотношения, чиято цел не е само поколението, а укрепване, съзидаването  и съхраняването на брака.


Опитваш се да ми кажеш, че тази половтото снушение е с цел: укрепване, съзидаване и съхранение на брака? Вижте как сами изкарвате наяве какво има във вас. ОСНОВАТА НА ТВОЯ БРАК НЕ Е ЛИ ХРИСТОС, колкото и полови контакти да имаш със съпруга си, в момента когато се скарате, товага земете да имате полово сношение за да се укрепят взаимоотношенията ви. То дори всяко желание за полови контакти ще се изпърят докато не се нормализират нещата между вас. Лелеее

Братя, ако въобще ме смятате за такъв, искам да ви помоля да не ме убиждате. До момента бях псевдодуховник, еретик, псевдохристиянин, заблуден, пубер и още какво ли не. Не си спомням да съм нагрубил някой с убидна дума. Има си Администратор, в момента, в който реши, че не ставам за тук може да ме блокира и проблемния човек си заминава. Ако искате да спра да пиша, може просто да ми кажете, нямам за цел да доказвам на всяка цена разбиранията си. Търсих размишление, уви...
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 14:05:48 PM
Всичкото объркване на AхиТоВ идва от това, че той не е вникнал как евреинът възприема всичко, което пише в Словото, а не гъркът.

Не случайно Словото е дадено от Бога чрез евреи, а не чрез гърци. Ако АхиТоВ прекара малко време да види кой е измислил разделението между "светско и религиозно" и между "духовно" (като нещо добро) и "телесно" (като нещо зло), би трябвало (надявам се) да се опомни.

Не случайно за първи път в посланията на апостолите (евреи) се появява предупреждението да се пазим от философиите на света, част от които са тези разбирания, за които писах тук. И щом го пише, трябва много да се внимава.

В Словото няма такова разделение (както споменах) и докато човек не разбере как мисли евреинът, а си мисли "облечен" в днешните философски религиозни принципи, нищо няма да разбере, колкото и да му се говори.

За евреинът това да си говориш с друг как да си засадиш нивата е угодно на Бога, докато за днешните християни това е светско. Но ако кажеш на днешния християнин "дай сега да се помолим да видим дали да садим картофи и моркови на едно място", ще се съгласи. Евреинът, който познава Писанията, ще каже "чакай малко, защо да ставам като Валаам, на който Бог му каза нещо и той пак взе да се моли дали може или не" — в Закона пише да не се сеят разнородни семена и готово! И така евреинът служи на Бога.

Затова е изключително важно да се види всичко това и да се вникне много внимателно.

Веднъж осъзнае ли човек това, ще бъде освободен от много много много преразсъдъци и ще види какво точно пише, а не каквото си мисли че пише, или каквото са му наливали в главата, че пише.

Затова стават такива големи неразбирания, защото не се познава контекста на това, което Бог е казал и защо го е казал. Хващат се 2 думи и хайде, това е и толкова. Ами другата част от Божиите думи? Ако някой прочете само пасажа, че еди кой си откраднал нещо и не прочете пасажа "не кради", тогава няма ли да стане точно същото лъжеучение, че "кражбата е добро"?


Матей 16:2-3 
2. А Той им отговори: Когато се свечери, казвате: Времето ще бъде хубаво, защото небето се червенее;
3. а сутрин: Днес времето ще бъде лошо, защото небето се червенее намръщено. Вие знаете да разтълкувате изгледа на небето, а знаменията на времената не можете!

Разсъди въху това слово.


Приятелю, толкова си повърхностен. Не ми трябва да разбера как мисли евреинът, трябва да разберем как мисли Бог! Кога Бог благослови Адам и Ева, ами Ной, на който също каза да обладай земята, да се плоди и размножава. За какви евреи ми говориш по времето на Адам и Ева?

Хвани ми целия контекст на Словото и ми кажи къде пише, че половото сношение е за удоволствие, което твърдите повечето от вас. И ако намериш, кажи на всички да го погледнем и да разсъдим. Хвани ми целия пасаж с благословението на Бог към Адам и Ева и ми кажи контекста какво казва. Стига все едно и също повтаря без да отговаряш на въпроса ми.


Много се отклонихме от темата и това прерасна в личностен спор с мен. Пак ви казвам, ако няма да дискутираме градивно сам ще спра да пиша, не е нужно някой да ми се наложи на сила!

Поздрави!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 15, 2010, 14:34:32 PM
Ти май не си чел как Исаак си играеше с жена си (за която беше казал, че му е сестра) и как някой забеляза това и веднага направи извод, че тя му е жена. Ако изследваш малко за отношението между мъж и жена в Библията ще видиш, че това е основание да се заключи, че този човек се сношава с тази жена. Това е също "познаване" или "сношение", за което говори Словото. Да не говорим, че пише, че юдеите бяха приели да не се сношават (или "общуват") със самаряните.

Ако познаваше Писанията щеше да знаеш, че е писано: "...Драго ми е, Боже мой, да изпълнявам Твоята воля...". А едно от нещата, с които Бог е благословил семейството е "плодете се и се размножавайте". И по-нататък виждаме, че Адам позна Ева като следствие от това благословение.

Не знам дали си чел как Израел ядеше и пиеше пред Бога с голяма радост. А какво да кажем за благословението "...и весели се с жената на младостта ти...".  Ами как в песен на песните пише, че царят въвежда своята си във вътрешните стаи и се веселят там?

Словото е дадено на този език и Бог така е избрал и има значение. Ако ще мислиш както мисли Бог, ще трябва да си наясно, че това, което самият Бог е дал на евреите (първо) го е дал с тяхното разбиране и никъде не е дал на философ Словото си. Нито някъде е употребил философията, която ти в момента употребяваш.

Философското мислене, което ти имаш, ти диктува да мислиш, че всяко нещо, което е различно от "духовните очи" или от "духовното обичане" и кой знае още какво, е "светско" или "плътско".

В Словото нито "светско" нито "плътско" се употребяват винаги в негативен смисъл и затова в Словото няма да намериш такива разлики и такива философски възгледи, с каквито си закърмен. Дори ако вземеш думата "църква" тя не винаги е употребена в положителен смисъл.

Всичко това, което чета от теб, ми говори, че си си наумил да си държиш на философската теория, обаче не познаваш Писанията или по-точно контекста на Писанията, защото ако търсиш "удоволствие от секса" в Библията, няма да го намериш, но ще намериш много места (както ти цитирах 2-3), в които се говори за радостта, която Бог е дал на човешките чада да се радват и относно сношението с жената на младостта си и относно храната и много други неща. Това е да изследваш Писанията — да вникваш в контекста с разбиране, а не да търсиш папагалски като в "Google" за думички.

Затова всички тук ти казват, че си в погрешен път. Явно не си чел Писанията достатъчно, за да твърдиш такива неща.

Моят съвет е да спреш да пишеш тук и да се смириш, защото си изключително горделив млад човек, който говори високомерно пред по-възрастни и семейни хора неща, които не само не са верни, но и с (лъжливо) убеждение, че са верни без дори да внимаваш в това, което ти пишат и то с цел да не погубиш душата си, а не да се "заяждат с теб".

Начинът ти на мислене със "заяждането" и "личните обиди" говорят за незрялост в характера ти, тъй като духовният човек отдавна е прескочил границата на "заяждането" и "личните обиди" и е умрял за собственото си "аз".

Прекарай малко повече време в изследване на Писанията и четене, тъй като с прибързаното си писане само изявяваш сърцето си и упорстваш в нещо, което ти самият не можеш да докажеш. Даже нещо повече — беше ти посочено от Словото какъв е проблемът на твоите размисли, но ти не прие.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 15:04:31 PM
Битие 26:8-10.
  8. А след като беше преседял там дълго време, филистимският цар Авимелех, като погледна от прозореца, видя, че Исаак играеше с жена си Ревека.
  9. Тогава Авимелех повика Исаак и каза: Ето, тя наистина ти е жена; а защо ти каза: Сестра ми е? Исаак му отговори: Защото си казах: Да не би да бъда убит заради нея.
  10. И Авимелех каза: Какво си сторил с нас? Лесно можеше някой от народа да лежи с жена ти и ти щеше да ни навлечеш грях.

Според теб имаха полово сношение ли в част от играта, което да е някакъв вид заиграване. Не мога да разбера на къде биеш. А това, че царя ги е видял през прозореца и е познал, че това е игра между семейство наистината ли мислиш, че те са имали нещо повече като да речем полов контакт в това заиграване за да може едва ли не царя да си каже:"Ама тези не са брат и сестра!". И тази цялата сцена се разиграва там явно пред хорските очи?

Харесва ми това, че повечето се раздвижихте и почнахте да се пускат цитати, браво!


Поздрави!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Tihomir on January 15, 2010, 15:09:31 PM
След толкова много изписано се вижда, че "сношение" за теб е самият полов акт, което показва следното:
— не внимаваш в това, което беше изписано досега (което не само аз, но и другите забелязаха)
— мисленето ти е базирано на днешните философии и терминология (съдейки и по заглавието на темата и по значението, което ти даваш на "сношение")

Ако ще говориш за "сношение" според терминологията, която философите в наши дни са дали, по-добре си намери друг форум. Тук говорим за терминологията, която Словото дава, която ти явно не познаваш.

А това, че "сме почнали да пускаме цитати" отново показва колко внимателно си чел това, което са писали участниците. Много от нещата, които бяха написани, независмо, че не пишеше "1 Царе X:Y", бяха базирани на цитати от Словото. Но тъй като ти не познаваш контекста на Писанията, ти не можа да ги разпознаеш.

(Тук можеш да помислиш как Беряните изследваха дали това, което казваше Павел беше вярно, а в посланията на Павел има много съвети, които са от Писанията, или т.нар. "стар завет", обаче той не казваше винаги "това е от 1-во царе еди кое си")

Затова казах, че трябва да се поспреш, защото гледайки отношението и възрастта ти, знам, че няма да се оставиш някой да пише последен и да не си ти, въпреки, че не си прав.

Време е да седнеш и да почетеш повече.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: small axe on January 15, 2010, 15:21:50 PM
аз се извинявам на AxuToB , понеже , както и друг път ми се е случвало , искам да кажа книгата -"песен на песните " а казвам - "Естир"
Моя грешка , двете книги са много различни , незнам защо все я допускам!?!

Относно това кой е превъзходният път съм ти посочил къде да търсиш.Ти можеш да си решаваш други неща за превъзходни пътища , но това си е твоя работа.
Ако смяташ че да си останеш неженен е превъзходният път за тебе , така да е .Но това не значи че ще е по - доброто за някой друг.Надявам се ме разбра.

А иначе Павел в 12 и 13 глава на 1 Кор. посочва какво смята за превъзходното и като се прочете контекста се вижда, смятам че ти е ясно това.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 16:05:44 PM
аз се извинявам на AxuToB , понеже , както и друг път ми се е случвало , искам да кажа книгата -"песен на песните " а казвам - "Естир"
Моя грешка , двете книги са много различни , незнам защо все я допускам!?!

Относно това кой е превъзходният път съм ти посочил къде да търсиш.Ти можеш да си решаваш други неща за превъзходни пътища , но това си е твоя работа.
Ако смяташ че да си останеш неженен е превъзходният път за тебе , така да е .Но това не значи че ще е по - доброто за някой друг.Надявам се ме разбра.

А иначе Павел в 12 и 13 глава на 1 Кор. посочва какво смята за превъзходното и като се прочете контекста се вижда, смятам че ти е ясно това.

Tihomir, обясни му за евреина и гърка.

Като спомена Песен на Песните, сега си представи, че аз съм човек, на който трябва да обясниш какво се опитваш да кажеш. Обясни ми нещо по-конкретно за Песен на Песните, задай си въпроса. Няма да анализирам цялата книга заради теб, а и сигурно няма и да мога. Ти въобще как я разбираш тази книга, за човек ли се говори, за общност, която е представена като личност. Примерно в Езекил се говори за Оола и Оолива, като личности, но все пак това са образи на общности от хора. И там Бог сравнява тези хора с блудници. Дори: Езекил 23:3 Те блудстваха в младостта си; там бяха налягани гърдите им и там бяха стискани девствените им гърди. Би ли ми обяснил как Божието слово може да е толкова образно и същевремено дори и в книгата Песен на Песните да не се говори за сношение. Дори описанието на жена от Песен на Песните въобще не прилича на днешните жени. Корем като хамбар, пъп като обла чаша. Я разсъждавай върхи тези неща и ако имаш конкретен въпрос от Песен на Песните задай го и приложи пасаж върху, който да разсъдим. Аз съм почти сигурен, че дори не си направи труда да прочетеш цялата книга преди да си зададеш въпроса! А по спомени караш. Както и по инерция писа Естир, а не Песен на Песните


Поздрави!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 15, 2010, 16:12:40 PM
Quote from: AxuToB
Ако искате да спра да пиша, може просто да ми кажете...

Quote from: Tihomir
Моят съвет е да спреш да пишеш тук и да се смириш...

???
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 16:19:25 PM
Това е съвет, а не молба.

Watchman, това ли искаш? Да спра да пиша по темата? Ако е възможно с "Да" или "Не" ми отговори.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 15, 2010, 16:23:48 PM
Ако Тихомир ти е писал подобен съвет дали е искал това или не го е искал? Ако е възможно с "Да" или "Не" ми отговори.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 15, 2010, 16:29:57 PM
Добре, прекратявам каквато и да е било актиност в тази тема. Няма проблем.

:)


Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 15, 2010, 17:19:29 PM
Quote from: johnny_fx
Всъщност темата може да се развие, а не всички да обясняват на AxuToB. И за къде другаде, ако не в този форум.

Неща като мастурбация, орален секс, контрол над раждаемостта и т.н. може да се разискват, защото съм сигурен, че мнозина се питат.

Проблем с подобно развитие е това, че трудно може да се намери Библейска референция относно тези неща. Ако Бог не е казал нищо по тези въпроси, то явно го е оставил като въпрос на лично израстване. Т.е ако човек е изряден пред Бога, относно ония неща за които Бог е казал в Писанията, то няма да има проблеми с онези за които Бог не е споменавал. Затова и мисля, че подобна дискусия не би била подходяща.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: mak on January 15, 2010, 17:44:29 PM
Quote from: johnny_fx
Всъщност темата може да се развие, а не всички да обясняват на AxuToB. И за къде другаде, ако не в този форум.

Неща като мастурбация, орален секс, контрол над раждаемостта и т.н. може да се разискват, защото съм сигурен, че мнозина се питат.

Проблем с подобно развитие е това, че трудно може да се намери Библейска референция относно тези неща. Ако Бог не е казал нищо по тези въпроси, то явно го е оставил като въпрос на лично израстване. Т.е ако човек е изряден пред Бога, относно ония неща за които Бог е казал в Писанията, то няма да има проблеми с онези за които Бог не е споменавал. Затова и мисля, че подобна дискусия не би била подходяща.

Напълно подкрепям. Не мисля че такива теми са за отворен форум (както и тази която, AxuToB е отворил). Доколкото някой наистина има нужда да говори по тези въпроси, препоръчвам да намери някой  непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава,  не навикнал на пияни разправии, не побойник, кротък, не крамолник, не сребролюбец, който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност, да не е нов във вярата, за да се не възгордее, и нека говори с него. Но нека отиде само ако иска да научи и е със съкрушен дух и живо се интересува от това, с цел да угоди на Бога, а не като Ахитов който дошъл не да иска отговор, а проповядва и да бъде учител, което в случая беше достра трагично "А темата мисля, че ще разгневи много от вас и за това въобще и не си правите труда да се изкажете. " - такъв с такава високомерна настройка, да не очаква отговор, въпреки че му беше даден, а най-малко да очаква успешно да изпълнява анкети.
Title: Re: Сексът в брака
Post by: elisei on January 21, 2010, 12:45:22 PM
Не знам защо я е започнал тази тема Ахитов,но ми се струва че се опитва да ни наложи едно свое разбиране относно темата която е започнал. Щом иска да се въздържа от съпружеско общение с жена си (ако въобще е семеен) и ако тя не е против това си е техен избор. В 1 Послание на апостол Павел до Тимотей чета :
  1. Поява на лъжеучители в последните времена
А Духът изрично казва, че във времена, които идат, някои ще отстъпят от вярата и ще слушат измамни духове и бесовски учения
  2. чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла,
  3. които забраняват жененето и повеляват въздържане от ястия, които Бог създаде, за да се употребяват с благодарение от онези, които вярват и разбират истината.

Разсъжавал съм преди време за горните стихове и съм разбрал че поради активноста на измамитени духове и демони ще се появят лъжеучители които ще се опитат да налагат неестествени форми на аскетизъм по отношение на храненето и нормалните съпружески ВЗАИМООТНОШЕНИЯ. Павел ни показва и изходния път за нас вярващите в Исус Да вярваме, познаваме и разбираме ИСТИНАТА а тя е както често се споменава в този форум писаното Божие Слово което стана плът.

На друго място чета:
 
1 Коринтяни 7:5
  5. Не се лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би Сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.

Тук разбирам че Адамовото ни (човешко) естество не е способно да се въздържа освен за малко време и то по взаимно съгласие за да се молим заедно. Мисля че има достатъчно стихове, които ако човек се опита да вникне в тях четейки СЛОВОТО ще получи отговор на въпросите които не са му изяснени. Пожелавам на Ахитов да зададе своите въпроси и към Бога в молитва и вярвам че ще получи отговорите които търси.

Title: Re: Сексът в брака
Post by: AxuToB on January 21, 2010, 18:04:57 PM

Презервативи не ползвам понеже вярвам в написано - че Бог отваря и затваря утроба, което означава, че е в Неговата ръка, кога да се зачене плод и кога не.

Гледам, че продължаваш да ползваш езическата терминология, което за пореден път показва, че всичко което знаеш за сношението е с езически а не с Библейски произход. Колко пъти да ти повтарям, че сношението ИЗГРАЖДА семейните отношения, затова е и наречено с думата ПОЗНАВАНЕ, а не е наречено просто оплождане, както ти твърдиш.

Освен това при Божият човек - неспособността да се себеобуздава е нещо временно, а не постоянно, защото плода на Духа включва себеобуздание. Има хора, които са неплодни било мъже било жени, това не означава, че не трябва да имат сношение, защото в него има повече от удоволствието и от зачеването на деца. Това е което ти не можеш да схванеш.


"Когато естествените нужди на нашето тяло от въздух, вода, храна, облекло и сън са снабдени (а ние имаме обещание за това – Мат. 6:25-33!), то всичко друго ние вече сме получили с и в Христос, и претенции за права и нужди ни поставят вън от вече получената Христова благодат. Но някой може да каже, че към споменатите от мен пет задължително необходими неща за нашето тяло спада и „сексуалната нужда”, която намира своето законно задоволяване в брака. На това ще отговоря, че сексът не е нужда, но дар, който не е задължително да бъде използван. Ако вие се лишите от едно от петте задължителни за човешкия организъм неща за достатъчно дълго време, то вие със сигурност ще умрете, било от задушаване, било от жажда, било от глад, било от студ, било от безсъние. Но ако и цял живот да сте лишени от секс, това няма да навреди ни най-малко, нито на вашия живот, нито на вашето здраве.

Съвремените медии, които промиват човешките мозъци с лъжите на демоните на разврат и неморалност ще ви кажат нещо друго по този въпрос, но ние имаме Библейския пример на Исус, Павел и Варнава (І Кор. 9:5-6), и той ни е достатъчен, за да знаем истината по този въпрос.

В Посланието към Колосяните 3:3 четем: „Защото умряхте и животът ви е скрит с Христос в Бога”. Надявам се, че всички вярваме в този стих! Добре, питам тогава: ИМА ЛИ МЪРТЪВ ЧОВЕК НУЖДА ОТ НЕЩО? И ако вие смятате, че се нуждаете от брачен партньор и от семейство, то не е ли само защото сте излезли от Божията благодат, която прави този стих реален в живота ни, като ни държи мъртви спрямо себе си, а живи спрямо Него"

Това да ти изглежда познато. Съвсем "случайно"(няма такова нещо като случайност) попаднах на него. И докато го четях знаеш ли какво разбрах, разбрах през какво си минал през този си етап в живота. Понеже при мен нещата се развиха до голяма степен по същия начин. В начолото исках момиче, което да е по-разкрепостено, аз не смятах, че целувките и прегръдките са нещо лошо или пък това да се прегръщаш с някой е нещо лошо. От елементарните проповеди по църквите на тези теми единственото, което знаех, че не трябва да се стига до сексуални взаимоотношения. Говореше ми се, че трябва също да имам и чисти взаимоотношения в приятелството си, но ми го казваха хора, които и грам представа си нямаха от това, за което ми говореха. Те самите живееха така, но се криеха! И аз уж знаех за тази граница, но лошото е, че се знае за нея, но всички вървят точно до нея. Играят си с греха, както Самсон лежеше в убятията на Далила, въпрос на време беше кога щеше да се поддаде. Приятелю, всичко премина останах огорчен, после минах на етап, в които си казвах:"Да, искам момиче, с цел брак", не да се хъбя, но човека, с който бъда от тук нататък, да ми е бъдещата съпруга. Уви, пак религиозност, мъчех се всичко да облагородя чрез словото, на всяко мое действие да си намеря оправдание някъде в словото. Имахме добри мотиви, постехме в определен ден от седмицата, събирахме се да се молим. Колко жалко е било всичко. Защото аз се бях влюбил в нея и чак тогава взех да питам Бог. Всичко и там приключи, но този път с възможно най-силния срив в живота ми, който до този момент бях изживявал. Минах през какво ли не, ония лукавия ми пробутваше какви ли не мисли, дори самоубийство! И знаеш ли всичката ми духовност и сила в Бога се изпариха, дойдоха рекита и духнаха ветровете и къщата ми падна! В този се срешнах с човек, който беше единствения, който без да му говоря само като ме видя почна и ми разказа нещата, през които минавам без дума да кажа, не, не беше пророк, беше минал по този път. Начина по, който ми говореше и нещата, които ми каза ме привдигнаха много, съветите, които той ми даде бяха правилните, понеже виждах резултата от всичко това. Показа ми как да отхвърля всичко, което не е на правилната основа и да се обърна истински към Христос. С такова разпокъсно сърце бях много искрен пред Бог и научих много неща, точно в тези трудни месеци за мен. Това беше единствения човек до мен тогава, с който бях искрен във всичко, до най-малките детайли. И този човек е Давид от вашия форум. Но вие не можете да го познаете по този начин. Приятелю, като ти четох откровението и сега като ти слушам разсъжденията чесно ти казвам, не искам след 15 години да приличам на теб. Благодаря на Бог, че всичко това дойде до мен за да се видя след години, евентуално. Свидетелства за теб, че това, което си получил като откровение е истинско, в мен Духа потвърждаваше всичко, докато четях. Но виж сам противоречието, в което си влезнал. Виж си цитатите, направи си обзор на цялата моя тема с изказванията си и прочети после този цитат, това което си писал, плод на силата на Духа, породена от изпитанията, които си имал! Тръгнал си към Господа с голяма ревност, сега сигурно и не си отваряш толкова често Библията, а я използваш като търсачка за доказване на теориите си. Понеже си мислиш, че си пораснал духовно.

Това беше моето скромно мнение. Ако това е било откровение за теб, върни се към него. Прочети какво си писал, има неща, които противоречат със сегашните ти изказвания. А и най-малко вземи го поправи, понеже си писал и ти за секс. Ако това не е било тогава откровение, свали го от интернет да не се заблуждават хората.

За мен приключи прибиваването ми във форума. Търся нещо друго!

Господ да те благослови!

Поздрави!
Title: Re: Сексът в брака
Post by: Watchman on January 21, 2010, 20:19:21 PM
Quote
И този човек е Давид от вашия форум.

Значи добре съм разпознал на чий си дух. Наистина участието ти в този форум приключи, не само защото не успя да запазиш достойнството си и да не пишеш в тази тема, както сам неколкократно заяви. Но и защото си приятел на този нечестивец, който се беше регистрирал като "Давид" и после се опита няколко пъти да се регистрира под други имена (много праведно нали).

А това, което съм писал преди явно и него не си разбрал и то няма нищо общо с твоите и "давидовите" лъжеучения.