Братско общение в тревожни времена

Преди да пишете в този форум => Представяне => Topic started by: Watchman on October 08, 2007, 17:51:45 PM

Title: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on October 08, 2007, 17:51:45 PM
Здравейте,

Заедно с Тихомир и Mak създадохме този форум, като място за сериозно, базирано на Библията християнско общение.

Лично аз живея в София на 34 години съм и съм семеен с две деца. Обърнах се към живия Бог през 1991-а година по време на тогавашното "съживление", при което много хора се присъединиха към църквите, след което обаче повечето отпаднаха.

От особен интерес са за мен въпросите за Божието Царство и Последните Времена.
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Gerard on January 11, 2008, 14:57:24 PM
Написаното по-надолу е в отговор на Mariya, която благодарение на бъг във форума удобно успя да си изтрие мнението. Ето защо го цитирам за да бъде ясно как и защо се развива разговора по-надолу:

Този ник, аз го разбирам като воайор? Това ли се има предвид?

Толкова ли беше трудно да провериш думата Watchman в някои речник какво означава или сметна за по-лесно да се регистрираш във форума за да питаш?

WATCHMAN
1. нощен пазач

2. караул, стража
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Todor on January 11, 2008, 15:09:03 PM
Ако наистина не знаеш - можеш да прочетеш подписа, който си е сложил и ще придобиеш по-добра представа защо е избрал този псевдоним и какво влага в него.
Ако знаеш и се шегуваш или нещо подобно - трябва да кажа, че не го намирам за уместно.
Поздрави и без лоши чувства!
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on January 11, 2008, 15:18:20 PM
Този ник, аз го разбирам като воайор? Това ли се има предвид?

Думата е взета директно от Писанието и както каза Todor можеш да погледнеш подписа ми, където има два пасажа от Библията съдържащи термина watchman, които дори дефинират и функцията зад този термин. Речник също би помогнал, както напомня Girard.

Прибързаността в делата и говоренето не е за препоръчване.

Quote
Показвам нагледно, как всеки може да интерпретира с ника на другарчето си.

Тук нямаш никакво основание, защото watchman никога не е значело воайор, никой никога не е употребявал думата във връзка с воайорство. Докато "яхнала метлата" не може да се свърже с нищо друго освен със вещици, магьосничество, окултизъм и баби яги. Както и не е вярно че метлата е средство за транспорт, това е лъжа, освен в контекста на окултната употреба.

Така, че опита ти за намек е напълно необоснован и некоректен.


Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Gerard on January 11, 2008, 15:18:47 PM
В случая става въпрос за много болна интерпретация, за която се изисква съвсем малко усилие, време и здрав разум за бъде тотално отхвърлена!
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Mariya on January 11, 2008, 16:02:40 PM
Малко ти помогнах с триенето :) Сега всичко е перфектно в "Селото". Бай бай дребнави човечета :)
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Nikolay on April 09, 2013, 12:34:24 PM
Обърнах се към живия Бог през 1991-а година по време на тогавашното "съживление", при което много хора се присъединиха към църквите, след което обаче повечето отпаднаха.

Чудя се от известно време, защо си сложил съживление в кавички ?
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on April 09, 2013, 13:24:41 PM
Кавичките се ползват, когато се дава цитат. В случая цитата не е от определен човек, а от общата практика да се нарича "съживление" масовия интерес към религията в началото на 90-те години.
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Nikolay on April 10, 2013, 09:01:26 AM
Добре де, а ти защо си го ползвал в тази форма какво имаш в предвид с тази дума. Не ти харесва думата, не ти харесва събитието, или пък много ти допада ?!?!?
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on April 10, 2013, 11:37:24 AM
Аз съм написал какво имам предвид - референция към определени събития случили се в специфичен момент от историята. Аз съм бил част от тези събития.

Това дали ми харесват или не е съвсем друга тема. Вече са минали достатъчно години за да може да се види и изпита плода от цялото нещо.
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Нели on December 04, 2017, 15:14:12 PM
Интересно ми е как разбра, че църковната система не е единствената реалност - благодарение на човек или случка или нещо, което си прочел? Питам, понеже вие с Тихомир сте единствените, които познавам, които говорят за такова нещо. Всички останали вярват в някаква система. Предварително ти благодаря за отговора.
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on December 04, 2017, 15:59:44 PM
Още с първия ден в който повярвах в Бога и в Неговия Син, аз имах разбирането за антисистемния характер на Христовото тяло. Ето защо за мене беше шок когато разбрах, че църквата която бях поканен да посещавам си е всъщност някаква човешка църковна система. Тогава бях твърде млад и неопитен за да мога да направя нещо по въпроса, но колкото повече ми укрепваха духовните сили през годините толкова повече аз търсех изход от църковната система и първообразния модел на християнство.

Това не се е случило за един ден или след прочитане на книжка, но това е един последователен процес, който се задълбочаваше все повече и повече през годините.

Системите са нещо механично и като такива те са подвластни на корупци отвътре и инфилтрация от вън. Това, което Бог създава е винаги живо и органично. Затова и Христовото тяло не е и не може да бъде система, то може да бъде жив организъм, задвижван от Неговия Дух.

Ние с Тихомир не сме единствените които говорим такива неща, все повече хора търсят изход от системата. За съжаление християните са най-назад в този процес. През изминалите години имаше много вътрешно църковни бунтове срещу църковната система, но в резултат на тях хора се отделиха от църквите майки и направиха нови църкви може би с нещо по-различни но отново вкоренени в същия системен проблем.

Аз самия минах през този процес, но чрез Божията благодат успях да го надскоча. В един момент аз се оказах "пастор" на една такава нова отделила се църква и ние поехме по нов, но също системен път. Благодаря на Бога обаче че успях на време да се усетя за това нещо и смирих себе си и се оттеглих от това да бъда "пастор" и да градя свое църковно царство. Предпочетох да търся истинското и първообразното и това е болезнен и дълъг процес.

Участието в църковната система е като опиянение с вино. Дори да излезеш от кръчмата, опиянението остава. Нужно е време и продължително въздържане от вино за да може човек да изтрезнее напълно. Затова писанието казва:

Осия 4:11  Блудство, вино, и мьст отнемат разума!

Затова ние от много години вече сме в "църковен пост" - и разума започва да се просветлява. Няма как човек да остане трезвен ако е в непрестанен контакт с виното.
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Нели on December 04, 2017, 16:49:12 PM
А как изглежда твоето общение в реалния живот? Имате ли си ден от седмицата, в който да се събирате специално да обсъждате Божието Слово или това е неразделна част от ежедневието ти и диалогът е породен от конкретна нужда (както е при мен)?
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on December 04, 2017, 16:59:29 PM
Нямаме специален ден, по-скоро е второто, което описваш, въпреки че аз не съм против да има време отделено за молитва, общение и изучаване на Писанията.

Правенето на специални събирания обаче е доста опасно, защото може да вкара хората в старите коловози на "църковни служби", "богослужения" и други подобни външни форми, които неизбежно с времето губят същината и запазват само формата.

Затова е нужно много зрялост ако се възстановят такива събирания - да не се позволи да се превърнат във формални "служби".
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Нели on December 04, 2017, 20:34:58 PM
А събираш ли се с невярващи, с цел и надежда да им промениш възгледите, и какво ти е отношението към това, и когато невярващите виждат един вярващ на подобно събиране, какъв би бил ефекта от това - да се доближат до вярата, или да си кажат - А, щом е тук и прави същите неща като нас, значи ние не сме много далеч от вярващите, значи няма нужда да променяме нищо.

Исках да кажа - да се опитваме да се "сливаме" с тях, или да се опитваме да контрастираме на тяхното поведение?
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on December 04, 2017, 21:00:58 PM
Не съм сигурен какво точно имаш предвид да се "събирам с невярващи"? Да ходя на някакви невярващи събрания, или на кръчма или на мач или на банкети? На подобни "събирания" не ходя, най-малкото защото няма никакво време или желание за подобни неща. Но постоянно имам работа и комуникация с невярващи и много от тях виждат че съм човек от различно естество, отношение и различно ниво на разум. Виждам как с времето те формират респект към мене и когато дойде деня в който Бог да ги доведе да попитат нещо повече моите думи няма да звучат лековато в техните уши, каквото и да им кажа. Затова Писанието казва следното:

1Пет. 3:15  Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда.

Така, че ако ме пита някой за моята надежда аз гледам да съм готов да отговоря, както казва Писанието. Но не ходя да евангелизирам никого целенасочено, защото за това нещо трябва Бог изрично да те изпрати.

Исус каза - че ние трябва да бъдем светлина на света, град поставен на хълм, светило поставено на светилника. Светлината не се смесва с тъмнината, а града поставен на хълм и светилото на светилника рисуват картината на отделеност. Не Лот който се беше смесил със содомците им донесе светлина, ако и да се гнусеше от делата им. Но Авраам, който живееше отделно и самостоятелно и не зависеше от никого, а само от Бога.

Затова си много права в предположението, че ако живеем като света, те ще ни счетат че сме точно като тях и всякакви думи свързани с вярата ще се приемат като някакъв аксесоар към вече утвърдения светски начин на живот в системата, а не като нещо, което изисква генерална и революционна промяна на живота и представите за реалността. Точно в това се състои трагедията и падението на градското християнство. То не показва друго царство, друга реалност. То е като евреите, които казаха пред Пилат - "нямаме друг цар освен кесаря", а пред тях стоеше истинския Цар представител на една друга реалност, на едно друго царство, за които те нямаха нито очи нито сърце.

Ето защо нашия главен приоритет като християни е да живеем такъв живот, който да отразява именно тази ДРУГА, Небесна реалност, която е съвършената алтернатива на всичко, което този свят има да предложи. А не са бъдем придатък на светската система, а християнството да е само някакъв продатък, религиозен декор, алтернативен привкус на същата светска система и реалност, както това се случва в градското християнство.
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Нели on December 04, 2017, 21:08:46 PM
А ако не можеш съвсем да се отделиш от греховете на светския живот, то мислиш ли, че обявявайки се за християнин, по-скоро петниш името на Исус, отколкото да го прославяш?
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Watchman on December 04, 2017, 21:14:17 PM
Ако човек живее в грехове, то той по-добре да не се провъзгласява за християнин пред околните, защото ще опозори Божието Име.

Аз като бях в казармата беше пълно с разни "християни", от които малцина накрая издържаха на това да покажат на дело, че наистина са християни. Мнозина, които започнаха да съгрешават пред останалите станаха за смях и подбив. Но тези, които устояха да са верни си спечелиха голям респект и откъм обикновените войници и откъм офицерите. Които винаги се опитваха да ги уловят в нещо и ако не успяваха само се изпълваха с повече респект към вярата в Бога. А ония, които се огънаха и почнаха да се държат по светски никой не ги имаше за нищо, точно както и Исус каза - че солта като обезсолее, не става за нищо и само се изхвърля навън да я тъпчат хората с нозете си.
Title: Re: Представяне: Watchman
Post by: Нели on December 04, 2017, 21:16:40 PM
Съгласна съм с теб, благодаря ти за отговорите.