Братско общение в тревожни времена

Реално братолюбие и взаимопомощ => Здравословно хранене и начин на живот => Генно модифицирани храни => Topic started by: Watchman on December 12, 2008, 12:17:00 PM

Title: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on December 12, 2008, 12:17:00 PM
Днес попаднах на обстойна информация във връзка с генно-модифицираните храни, която си струва да бъде споделена:

http://www.mindfully.org/GE/2004/Heartbreak-In-The-Heartland-Bulgarian21jun04.htm
Title: - - -
Post by: bogoizbrania on December 13, 2008, 01:59:17 AM
- - -
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Tihomir on December 13, 2008, 10:02:02 AM
Ако имаше поне малко познания по земеделие съгласно Писанията щеше да знаеш защо в момента обливат растенията с пестициди. От тази отправна точка щеше и да разбереш как са възникнали ГМО културите.

Всички твои приказки като "За това автора, а и аз искаме да ядем само ГМО", са думи наизуст, тъй като си чел само статии на безбожни хора, които са били за и против, но не си обърнал внимание на Писанията.


Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on December 13, 2008, 10:41:15 AM
Семена се култивират от хиляди години и това се нарича селекция и култивация и няма нищо общо с термина и практиката "генно-модифициране". Именно ГМО се ползва от Монсанто за да се направят организмите устойчиви на пестициди и по-точно на Round-Up (което е една от най-силните отрови за растения произвеждана пак от тях), иначе защо ще се наричат "Round-Up Ready"? При по-новите версии, пестицида се вгражда дори в самите гени на растенията, така щото те стават толкова отровни сами по себе си, че дори пеперуда да кацне на това растение тя умира. А после животни и хора консумират тия растения.

Също с ГМО семената се превръщат в частна собственост и патент, като целта е да се контролира цялата хранителна верига на планетата.

Ето защо подобни твърдения, че ГМО били да предпазят растенията от химия са не само подвеждащи и лъжливи, но са направо злодейни.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Нели on February 22, 2018, 19:51:16 PM
Как на практика човек може да бъде внимателен да не яде ГМО? Може ли да се окаже, че това, което си садиш, и то е ГМО? Или ГМО-то са ялови.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Tihomir on February 22, 2018, 20:48:50 PM
Ялови стават след няколко поколенияи (1-2 мисля). Почти не можеш да ги различиш иначе или аз не знам метод, с който може да стане в домашни условия. Ако има такъв (а би трябвало да има), би било чудесно.

В Моисеевия закон пише да не сееш разнородно семе, т.е. семе от различни родове. Това означава, че има начин да се разбере, за да не се сее. Най-вероятно и не само с питане, но с изследване в домашни условия.

Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on February 22, 2018, 23:12:07 PM
Quote
Как на практика човек може да бъде внимателен да не яде ГМО?

Врага се е погрижил това да е доста сложно в днешната система. в супермаркета няма никаква гаранция, че продуктите не съдържат една или друга форма на ГМО. Особено комплексните продукти - като приготвени храни. При зеленчуците и плодовете е малко по-лесно. Примерно доколкото знам няма ГМО розов домат, аз ако купувам домати почти винаги взимам само розови. Също гледам да купувам български не вноски, ако и да няма гаранция че тези с надпис български са наистина такива.

Въобще супермаркета е едно минно поле, което е много опасно за хората. А месо мляко и полуфабрикати не трябва да се купуват въобще, Освен ако не са био или са някакви прости неща (като мариновани люти чушки примерно).

Но времето трябва да се използва за да произвеждаме колкото се може повече своя храна. И от супермаркета да купуваме все по-малко и накрая нищо.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Георги-земеделец on February 23, 2018, 09:47:37 AM
Quote
Примерно доколкото знам няма ГМО розов домат, аз ако купувам домати почти винаги взимам само розови.

Розови хибриди са F1 Brandy Boy, F1 Pink Baby Plum и други. Има F1 Flamingo където знаем на фламингото цвета но домата е червен. Купувал съм семена по поръчка и когато в пакета са 10 семена, и по-малко, за мен е било видно че е скъпо правен сорт.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on February 23, 2018, 10:09:09 AM
В случая говорим не за хибриди, а за ГМО. Тези които споменаваш са някакви английски наименования, които досега не бях чувал, но като гледам това са си обикновени хибриди, а не ГМО.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Георги-земеделец on February 23, 2018, 13:02:07 PM
Резултатите са подобни. От плода семето е "ялово".
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Tihomir on February 23, 2018, 14:49:56 PM
Резултатите са различни, защото в единия случай (хибридите) имаш изменение на вид посредством естествени методи, а в другия случай (ГМО) имаш изменение на вида като му се добавят елементи от животински вид, което е крайно неестествено и води до какви ли не аномалии в тези, които приемат тази храна.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Георги-земеделец on February 23, 2018, 20:20:28 PM
Исус дойде не да им разясни кой цвят домат е законно да се яде, а да изпълни вече дадения закон.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on February 23, 2018, 20:35:47 PM
Хибридите се получават чрез култивиране. Човек култивира растения и породи животни откакто свят светува. Култивирането става чрез използване на Божиите инструменти като селекция, кръстоска, насърчаване на желаните характеристики, докато ГМО-то е опит да се хакне Божието творение.

Сравнението може да се направи например както между обновяването на ума (посредством Библейски методи) и промиването на мозъка (посредством манипулации, химически интервенции и всякакви други противоестествени методи за хакване на човешкото съзнание).

За времето на Христос е безпредметно да се говори за ГМО и за храната, защото единствената налична храна е била биологична и нормална.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: mak on February 23, 2018, 21:27:55 PM
Другото нещо което трябва да се знае е, че ГМО култури се правят за такива неща които се садят масово и които се пoлзват за суровина за много различни неща. За това най-много ГМО има при царевеицата, соята и памука, какво ли не се прави от тях. Те нямат изгода да правят ГМО семена за примерно фасул, пащърнак, бамя и подобни неща които купуваш от сортови семена по 10 зърна.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Нели on March 08, 2018, 09:06:11 AM
"най-много ГМО има при царевицата, соята и памука, какво ли не се прави от тях. Те нямат изгода да правят ГМО семена за примерно фасул, пащърнак, бамя"

Да, може би ще е от полза да напишем (доколкото знаем) списък с храните, които е много вероятно да са ГМО, и такива, за които е малко вероятно. Хубаво е да ползваме за ориентир дори и малкото информация, която имаме.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Tihomir on March 08, 2018, 11:27:41 AM
Знам, че ананаси и портокали също могат да са ГМО. Най-вече нещата, които идват от запад или от Китай са ГМО. Може да има случаи и от други вносни работи, но като цяло вносните са най-опасни. Тука сигурно също има производители, които са достатъчно наивни и сребролюбиви, които да използват такова нещо и да го продават. Няма никаква гаранция.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on March 08, 2018, 23:36:12 PM
Покрай четенето на материали за сиренето, установих че в момента все повече навлиза ГМО маята за сирене. При това тази мая е много коварна, защото я обозначават като продукт "без ГМО". Тя се прави от генно модифицирани бактерии които синтезират маята чрез бактериална ферментация. Но се приема, че понеже не самата мая я генно модифицират, а бактерията която я синтезира, значи резултата не е ГМО. И така дори в био продукти се одобрява слагането на такава мая.

Това е много коварна практика. Производителите на такава мая вече се хвалят че 50% от производителите на сирене вече ползват такава мая.

В магазините където се продава мая за домашно сирене бих казал във 100 % от случаите маята е "микробиална" което може да означава че става въпрос именно за тази ГМО мая. Дори когато се твърди, че маята е 100% химозин, пак този химозин се генерира гореспоменатата ферментация от ГМО бактерия. А химозина е ензима, който се съдържа в корема на бозайниците и е оригиналния съсирващ ензим, който Бог е създал. Но тези го правят с ГМО технология и твърдят че е същото като оригинала.

За съжаление е почти невъзможно да се намери истинска мая (от натурален химозин). В България има няколко производителя на мая и на всичките пише, че е микробиална.

Само на едно място намерих мая на която пише "произведена от стомахчета на телета", което е истинското нещо, но иронията е че това е продукт на някаква датска фирма, която е разработила ГМО маята и не знам какво доверие може да им се има.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Tihomir on March 09, 2018, 00:28:29 AM
Aз от доста време насам си пресичам млякото с ябълков оцет и си го правя после или на извара или го притискам за кашкавал.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on March 09, 2018, 00:37:48 AM
Така се прави панир, но истинско сирене и кашкавал си искат мая.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Tihomir on March 09, 2018, 00:56:50 AM
Така казват днес, че иска мая от теле или от някакви си съмнителни химии. Интересно ми е как се е правило едно време. Затова ползвам в момента оцет, защото имам повече контрол върху качеството.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on March 09, 2018, 02:27:17 AM
Винаги сиренето се е правило с мая съдържаща ензим извлечен от 4-тия стомах на бозаещи телета, кози или агнета.

Алтернативата е мая извлечена от растения (едното е подобно на магарешкия бодил и прилича на артишок, нарича се cardoon, на български: кардун). Но сиренето с такава мая не е толкова добро, колкото с животинския ензим.

Останалото вече са "научни" версии получавани било по бактериологичен път, или чрез споменатия по-горе ГМО ферментационен процес, който също е бактериологичен.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Нели on March 10, 2018, 09:47:46 AM
Че какво ѝ е на маята, че да я подобряват чрез ГМО модификации?
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on March 10, 2018, 12:35:22 PM
А на царевицата какво й имаше, че да я "подобряват"?

Основната цел е да се измисли процес в който разходите за производство да са минимални, а печалбите максимални.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Георги-земеделец on March 10, 2018, 12:56:03 PM
Оптимизират бухването на хляба, или отбягват неконтролирани процеси при естествена мая. Вариант да са мъртви дрождите и дори и с добавен йод да няма резултат.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Георги-земеделец on March 10, 2018, 13:13:52 PM
По-правилно е добавенето на бром при правенето на хляба, а йода в солта за компенсация на неотрализирания йод от брома.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on March 10, 2018, 13:19:31 PM
В случая идваше реч за маята за сирене.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Liya on January 07, 2019, 22:37:04 PM

Да, може би ще е от полза да напишем (доколкото знаем) списък с храните, които е много вероятно да са ГМО, и такива, за които е малко вероятно. Хубаво е да ползваме за ориентир дори и малкото информация, която имаме.

Не знам дали е възможно да се направи такъв списък и ако се направи доколко ще е достоверен. Според различни сайтове в Интернет можеш да разбереш дали купуваш ГМО плодове и зеленчуци по кода, който всеки търговец е длъжен да постави на етикета с цената и произхода. Ако тази информация е вярна 4 цифрения код например не е модифициран плод или зеленчук, но е отглеждан с пестициди. ГМО продукт е ако кода е 5 цифрен и започва с 8.

Днес се сетих за това докато бях в Лидл. За пръв път се загледах в етикетите на плодовете и зеленчуците и останах меко казано изненадана. Без значение дали беше плод или зеленчук и страната на произход, всички бяха с 5 цифрен код започваш с цифрата 8. Ябълки от България, лимони от Турция, портокали от Гърция, нар от Испания, банани от Еквадор, моркови и чесън от България и т.н и т.н.....всичко беше с  код започваш с 8.
Ако тази информация е вярна положението е страшно. Излиза че вече всичко или почти всичко е подменено. И ако за някои продукти да има все още алтернатива ( да замениш житото с лимец , бялата захар с тръстикова и т.н) то аз не виждам с какво могат да се заменят плодовете и зеленчуците ако нямаш възможност да си ги отглеждаш сам.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on January 08, 2019, 00:01:00 AM
Това за тия кодове не звучи реалистично, защото никой не следи в България какво е с ГМО и какво не. Всичко се прави на юруш. Ако има такива стриктни кодове, това означава, че всичко се следи и всичко се знае, а това не е така.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Liya on January 08, 2019, 09:28:09 AM
Аз доколкото разбирам тези стоки си идват с тези кодове от чужбина поне вносните. Явно там ги обозначават, и имат този код независимо в коя държава се продават. За българските не знам. Дано да не е реалистично, защото излиза че подмяната на оригинала е много по-напреднал отколкото изобщо можем да си помислим.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on January 08, 2019, 10:19:12 AM
Принципно ГМО-то е забранено в Европа с изключение на някои сортове царевица и картофи, които ЕП одобри наскоро. Затова няма как да има обозначено ГМО, освен за тези сортове, които са узаконени.

Въпреки това  пределно ясно, че ние трябва да поемем изхранването си в свои ръце и държавата прави всичко възможно това да става все по-трудно  и все по невъзможно и все по незаконно.

Всичко това е част от Agenda 21 и новата Agenda 2030, според които всички хора трябва да бъдат набутани в градовете, живота на село да бъде напълно ликвидиран (а първоначално силно затруднен).  Всички хора трябва да бъдат набутани като сърдели в "умни" градове с камери и облъчватели навсякъде, където всичко се следи, купуването на стоки става само от корпорациите  никой няма право да произвежда нищо, а само може да работи като роб за въпросните корпорации. Всички закони, правила, разпоредби и регулации които се приемат под всякакъв предтекст и извинения, тласкат нещата именно в тази посока.

Още един фронт на който трябва да воюваме.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Liya on January 08, 2019, 20:11:03 PM
Да, целта е все по-голяма зависимост или по-правилно казано робство. Лошото е че повечето християни не осъзнават че това е фронт на който трябва да се воюва, те са успешно заблудени че не са в зависимост от системата.

Относно забраните за ГМО в Европа не се знае докога ще е така, защото Байер наскоро купиха Монсанто и Монсанто вече е официално в Европа. Със сигурност ще натиснат за отпадане на някои забрани и по-голяма свобода на действие.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Nikolay on January 14, 2019, 09:51:35 AM
Битката е загубена, и не мисля, че може да се обърнат нещата относно набутването в градовете. Вече самите хора го искат, за тях става не нормално когато някой е навън.

Мен друго ми прави впечатление, масово разпространение на анорексията, като дори не дават да се говори за нея. Навремето хората се възмущаваха от това, сега масово го приемат за нормално и се стремят към него. Ограничават се храни правят се безумни диети. Та ГМО не знам доколко е на дневен ред, когато хората се хранят вредно или по-скоро не се хранят... И това не само за жени, а и за мъже, което е трагично, един мъж който е като вейка, дори не може да се защити ако се наложи нещо, а от там обръщането към джендърството е на една крачка.

Като цяло, това което виждам е, че проблема са изкуствените добавки в храните, те разболяват много повече. Като вероятно има и някаква връзка със ГМО храните за по-добър "ефект". Като под "разболяват" разбирането ми е сведено до "замърсяване на кръвта", а знаем, че кръвта е живота на човек (както е писано).
При замърсяването на кръвта до степен, разни вещества да не могат да бъдат изхвърлени бързо, а се задържат за дълго свързани с хемоглобина, тялото почва да страда от липса на кислород, задръстване на кръвоносни съдове или отлагане на вредни вещества в самия организъм - което в дългосрочен план води до ракови образувания и всякакъв тип болести.
Title: Re: Обстойна статия за ГМО
Post by: Watchman on March 12, 2019, 22:23:20 PM
Никаква битка не е изгубена. Непрестанно се увеличават хората, които искат да се махнат от градовете и го правят. И не само от градовете, искат да се махнат от системата, и да спрат да ползват токсични съвременни продукти и храни.

ГМО-то е на дневен ред защото то не вреди както вредят химическите добавки в храните, пестицидите и торовете. То променя човека генетично, което води до мутации, които ако се развият човека вече не е човек създаден по Божий образ, а някакъв демоничен мутант подобен на гигантите преди потопа, които трябваше да бъдат избити до крак.