Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: evangelista1962 on January 27, 2008, 22:55:51 PM

Title: вярвате ли в петкратното служение
Post by: evangelista1962 on January 27, 2008, 22:55:51 PM
Искам да подновя тази тема  защото мисля че голяма част от положението в което се намира църквата в момента епоради това че няма тези служения в църквата и защото я няма апостолската структора.
Title: Re: вярвате ли в петкратното служение
Post by: small axe on January 27, 2008, 23:43:18 PM
това зависи от суверенния Божи Дух , а не от човешки напъни.
Title: Re: вярвате ли в петкратното служение
Post by: A-G-A-P-E*Q on March 24, 2008, 19:40:07 PM
Ами така е щот го няма движението на Св.Дух в човека (пастора... ), да раздвиже църквата (членовете) и да ги изобличи ...
Title: Re: вярвате ли в петкратното служение
Post by: Siegeszug on March 26, 2008, 12:39:36 PM
 „ Има едно тяло и един Дух, както и бяхте призовани към една надежда на званието ви: 5 един Господ, една вяра, едно кръщение, 6 един Бог и Отец на всички, Който е над всички, чрез всички и във всички. 7 А на всеки от нас се даде благодат според мярката на това, което Христос ни е дал 8 Затова казва: - "Като възлезе на високо, плени плен И даде дарове на човеците". 9 (А това "възлезе" що друго значи, освен че бе и [по-напред] слязъл в местата по-долни от земята. 10 Тоя, Който е слязъл, е същият, Който и възлезе по-горе от всичките небеса, за да изпълни всичко). 11 И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители, 12 за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите; 13 докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота; 14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости; 15 но, действуващи истинно в любов, да пораснем по всичко в Него, Който е главата, Христос, „
                                       Послание на апостол Павел към     ефесяните 4 (4 -15)


 Каква е разликата в служението на пророците в Стария завет и Новия завет?
 Каква власт Бог им даде?
Title: Re: вярвате ли в петкратното служение
Post by: Siegeszug on March 26, 2008, 12:56:24 PM
Петкратното служение е подарък от Христос за църквата: " с цел да се усъвършенствуват светиите...в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота, за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение..."
Title: Re: вярвате ли в петкратното служение
Post by: Tihomir on March 26, 2008, 13:14:03 PM
Искам да уточня нещо преди да се продължи тази дискусия.

Ето откъде е взета идеята за т.нар. "петкратно служение":
Ефесяни 4:11 И Той даде едни да бъдат апостоли, други – пророци, други – благовестители, а други – пастири и учители

Как мислите, "пастири" и "учители" отделни неща ли са и по какво се различават? Могат ли да съществуват отделно? Къде в Словото е записан такъв случай?

В този текст ясно се вижда, че не са разделени, но са описани само 4 (ЧЕТИРИ) т.нар. "служения".

Ето какво се казва за Исус:
Mark 6:34 И Иисус, като излезе, видя едно голямо множество и ги съжали, защото бяха като овце, които нямат пастир; и започна да ги поучава за много неща.

Моят следващ въпрос е "какво от това ако вярвате в Х-кратното служение"? Отговорът "да" или "не" за какво бихте го "използвали"?

Първоначално тази тема беше повдигната от потребителя VPP в момент, когато беше му зададен ребром въпрос, на който той не отговори (историята на този потребител се вижда доста ясно в този форум). Знаейки произхода на въпроса и момента, в който беше зададен и мотивите, не бих казал, че тази дискусия е особено полезна.

Title: Re: вярвате ли в петкратното служение
Post by: evangelista1962 on March 27, 2008, 21:02:13 PM
Тихомире за тебе винаги не е полезна дискусията когато не ти отърва но каквото и да ПРИКАЗВАШ  днес църквата страда от това че няма правилно поучение и че го няма петкратното служение .Така че трябва да има служение реда е апостол пророк учител и пастор евангелизатора служи навън а не вцърквата.Итова да знаеш че и помазанието в всяко служение е различно.