Братско общение в тревожни времена

Преди да пишете в този форум => Представяне => Topic started by: Doska on December 18, 2017, 12:47:47 PM

Title: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 18, 2017, 12:47:47 PM
Аз по същество бях кръгъл атеист, до 1989 година, дори бях и комунист, но след едно разтърсващо събитие в живота ми, се обърнах към православната църква и се кръстих. Много неща не ми харесаха, които наблюдавах около себе си, при контакта ми с вярващите християни, а Библията ми беше доста трудна за четене и разбиране. Всичко това, ме отпрати, да търся други духовни учения и религии, за да намеря това, което интуитивно търсех. Така минах през доста учения и учители, дакато най-накрая се спрях при Учителя (Бейнса Дуно), който и до днес ме върна в Христианството и повиши доверието ми в Библията. А тук във вашия форум, още повече засилихте интереса ми към нея, като видях, че на Нейна основа може да се защити идеята за общност. Аз живея в общност от 12 години, в първото екоселище в България, край гр.Елхово, създадно по идеите от книжките на В.Мегре "Звънтящите кедри на Русия", но стеклите се там събития и обстоятелства, ме карат, да продължа търсенето си, за нещо по висше, дори комунален живот. Сега аз мога да кажа, че съм христианин, но отличаващ се, от резонните православни християни, по възприемането на езотеричния характер на христианството, разяснявано от Учителя. Не знам от ваша страна дали ще ме приемете, но аз определено ви приемам, повечето тук, с които се запознах, по написаното.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Tihomir on December 18, 2017, 13:25:21 PM
Добре дошъл.

Похвално е, че си искрен към всичко това. Според писаното в Библията няма как да приемем ученията на Дънов и на други подобни, защото те са базирани на източна философия, в която човек е върховенството и всичко (божества и т.н.) се въртят около него. Източната философия, за която говоря е базирана на древно учение, което днес се нарича сатанизъм. В това древно учение не се говори за рисуване на пентаграми и жертвоприношения в центъра му, а за това, че човекът е основното мерило за това кое е право и кое не и човекът може да прави всичко, което пожелае, защото "бил бог". На това са базирани и множество източни философии и други учения, които поставят човека в центъра и ако и да са пълни с християнска терминология и да говорят, че са базирани на библията, те по същество имат проблем с пасажи, които говорят за това, че сърцето е измамливо и много болно и който се води по сърцето си ("прави това, което сърцето ти те води") е безумен, а точно това проповядват множество учители.

Тези учения се проповядват днес и в т.нар. църкви и затова много от хората там няма да видят проблем с тези работи.

Ние сме били в големи заблуди, но като сме гледали какво пише в Писанията, защото те са единственият източник, на който можем да се доверим, а не на човешки авторитети, сме видели множество проблеми в себе си и се стараем да ги поправим. Не сме достигнали до кой знае какви висоти, но когато човек има този манталитет да не се има за голяма работа, но да признава Бог и Словото му като авторитети, знаем, че Бог ще ни помага.

Затова и ти казах, че си добре дошъл, но знай, че ученията, с които си свикнал, няма да бъдат приети тук, но ако имаш някакви въпроси, базирани на Писанията, включително и за живота в общност, си добре дошъл да разискваме на база на Библията.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 18, 2017, 13:29:41 PM
Здравей и добре дошъл във форума.

Аз съм запознат до някъде с идеите на Магре и ученията за Анастасия. Гледам на тях като опит за възстановяване на ведическата култура сред народите в които тя е била фундаментална преди много столетия.

Не съм сигурен до колко този опит за възстановяване е автентичен, но той определено се докосва до някои фундаментални за нашия народ реалности.

В ония забравени времена нашия народ е бил задружен и сговорен. И разбира се бил е много по-силен. Тогава населението е било смесено, като е имало мнозина християни, а мнозина са следвали традиционните за скитските народи ведически вярвания. Интересното е че християните са живели в хармония с останалите защото е имало голяма съвместимост в начина на живот и донякъде в ценностната система и мирогледа.

Всичко това се е променили след насилственото въвеждане на византийската версия на християнството, която се основава на политическата власт и която използвайки я започва насилствено "покръстване" на инакомислещите - както на последователите на първообразното християнство (които нарича еретици), така и на тези от ведическата култура (които нарича езичници и варвари).

В следствие на насилственото покръстване започват граждански войни които траят много десетилетия и костват живота на милиони хора. Това е началото на упадъка на нашия народ. От този момент нататък нашата история е непрестанно спираловидно спускане надолу за да стигнем до днешното унизително положение на народ без собствена държава и на разграден двор, грабен и насилван от враговете ни.

Ето защо все повече хора търсят изход от това трагично положение като се опитват да намерят решения на проблемите и отговори на въпросите в своите корени.

Ние хората от този форум търсим да се върнем към първообразното християнство, хора като Red Baron търсят основа за градеж в православието, хора като тебе търсят отговори във ведическото минало. Удивителното е че въпреки фундаменталните различния в много от вярванията - всички сме достигнали до разбиране за фундаменталната значимост на живота в общност.

Като християни за нас чистотата на вярата е от изключително значение и ние не бихме се смесвали с хора, които поддържат не библейски вярвания. Но като българи ние трябва да имаме общ език с нашите събратя и трябва да можем да живеем в мир и разбирателство. Или както Писанието ни учи "доколкото зависи от вас живейте в мир с всички човеци".

Истината е че в България по отношение на общностите най-напреднали са последователите на Анастасия. Причината за това е че това е едно учение, което от самото си начало поставя родовата общност като фундамент на живота и мирогледа. Този фундамент го има и в Библията, но поради хиляди години наслоявания на традиции и външни влияния - християнството като цяло е изгубило тази визия и е изпаднало от тази основа. Затова в днешно време е много трудно да завърнеш хората самоопределящи се като християни към тези фундаментални реалности. Първо трябва да се разрушат тези наслоявания и налепи, които замъгляват съзнанието и разбирането, а след това трябва да се съгради добрия пример, който да покаже и докаже, че този начин на живот превъзхожда всичко останало.

Аз имам всяко основание да считам, че никоя друга култура, религия или учения - няма по-здрави, устойчиви и благонадеждни основи за общност от първообразното християнство. Но тези основи са били заровени в купища тор и трябва да бъдат изкопани и възстановени наново. И това е призванието на нашето поколение.

Никое учение не дава по-добра надежда и по-устойчиво бъдеще за един народ или една общност от Библейското учение. Но правилно разбрано и приложено.

Затова имай готовност твоите настоящи вярвания да бъдат предизвикани в дискусиите, но се надявам да проявиш зрялостта на това да погледнеш на това като на камък за стъпване, а не камък за препъване.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 18, 2017, 13:57:37 PM
Благодаря за изчерпателния, коментар! Мисля че ще ми е полезен и ще ми даде повод за размисъл, върху доста от поставените въпроси, и табута, които ви възпират да ме приемете по братско-сестрински, въпреки не съвсем близките ни разбирания. За сега ще се огранича, в проследяване на ставащото  в форома, без да ви натрапвам моите разбирания и идеи. Защото за разлика от вас, аз съм пошироко скроен, а живота ще докаже, кой прав и кой крив.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 18, 2017, 14:05:00 PM
На мен би ми било интересно да разкажеш как сте се развили за тия 12 години във вашата общност. Какво постигнахте и с какви основни проблеми се сблъскахте.

Също ми е интересно какво теб те накара след тези 12 години да търсиш други по-различни хора, които искат да живеят в общност?

Моето отношение е винаги да се помага и насърчават хората, когато се захванат с нещо полезно и истинско.

А ние сме толкова широко скроени за Божиите неща, че на всички останали им утеснява.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 18, 2017, 21:32:04 PM
Широко скроен, според мен е да съдиш и приемаш човека по делата му (плодовете му), а не по учението или религията, която изповядва, поне така аз правя, но не искам да ви натрапвам мнението си, вие си знаете най-добре. Не го приемайте като упрек.
А в екоселището, където живея,  се оказа, че на хората им е слаба вярата и настъпиха сериозни проблеми от нелицеприятни его проявления (в които и аз не останах по назад, поради същата причина). В последните 4-5 години започна една положителна промяна, при някои много бавна, а при други ускорена, но крайното израстване все още не се вижда (каквото на мен ми се иска, истински братско-сестрински живот и отношение между хората, провеждащи Божествената Любов). За това и продължавам  да  търся, хора разбиращи и желаещи да ги практикуват.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 18, 2017, 21:38:03 PM
И още нещо, макар че тези хора от селището, на практика бяха против начина на живот в матрицата, там на практика, те я пренесоха с начина си на мислене, но просто живеят на чист въздух, което на мен не ми се нрави.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 18, 2017, 21:48:03 PM
Точно за това аз писах за основите, че трябва да се поставят много дълбоки основи, което никак не е лесно нещо.

Добрите намерения не са достатъчни за здрави, стабилни и трайни отношения. А също така вярвам ще се съгласиш, че делата на човека не могат да се изолират от неговата вяра, религия и убеждения.

Що се отнася до мен, то аз разбирам, че приемането е нещо, което има степени. Една е степенна на приемане спрямо други хора от нашия народ, друго е приемането спрямо хора от нашия народ, които търсят живот извън системата, друго е приемането на тези, които покриват първите две условия, но също вярват в същия Бог и същия Спасител.

И с различните хора в различна степен може да се общува, да се намира общ език, и взаимно полезно сътрудничество. И това в никакъв случай не трябва да се прави за сметка на компромис с убежденията и вярата на хората, но в рамките на убежденията и чистата съвест.

Християнската вяра е утвърдена върху разбирането, че хората по естество са грешни и като такива потенциала за проблеми е огромен. Истинска общност е възможно да се съгради само върху фундамента на правдата, и то не човешката, а Божията правда.

Един от най-големите проблеми пред общностите са нереалистичните очаквания с които хората подхождат към това нещо. Идеалистични, романтични и перфекционистични очаквания водят не само до разочарования, но и до много горчивини между хората.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 18, 2017, 23:40:15 PM
Watchman, искаш да кажеш, че условието да живеят съвместно добре, и в мир и разбирателство не е просто да имат еднакви възгледи (без значение какви), а тези възгледи да са базирани на Божието Слово, или с други думи, че ако не следваме Божия модел, то непременно рано или късно ще се появи проблем, и винаги, когато излизаме от тези релси, колата ще се обръща. И точно това отличава Божия модел от всички останали религии.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 00:02:15 AM
Да аз съм съгласен, че хората не са готови да живеят в общност от нов тип, базирана на Любовта към всичко и най-вече към ближния ти (истински братско-сестрински живот) Но тук е и разликата (може би) в разбиранията ни. Аз смятам, че не е непремено необходимо, хората да са готови и тогава да почнем да създаваме общности, а всичко да стане в движение (ако мога така да се изразя), стига там където се заражда такава общност, да има макар и малко, но ядро от хора за пример, и това, и извеждането на хората от меката на матрицата, ще спомогне за по правилната им ориентация, и израстване. За това и търся хора за създаването на нещо подобно, като не непременно да са готови за това. Разбира се, аз не съм 100 процента сигурен дали това е най-правилния подход, но си мисля, че на този етап сме длъжни да опитаме ако има готови за това.
Помолих за ориентация да прочета вашата визия за създаването на общност и пътищата за постигането й. Благодаря предварително!
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: mak on December 19, 2017, 00:07:29 AM
Тука има линкове към теми където сме дисктурали:

http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,897.msg112723.html#msg112723
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 01:57:47 AM
Quote
Но тук е и разликата (може би) в разбиранията ни. Аз смятам, че не е непремено необходимо, хората да са готови и тогава да почнем да създаваме общности, а всичко да стане в движение (ако мога така да се изразя), стига там където се заражда такава общност, да има макар и малко, но ядро от хора за пример, и това, и извеждането на хората от меката на матрицата, ще спомогне за по правилната им ориентация, и израстване. За това и търся хора за създаването на нещо подобно, като не непременно да са готови за това. Разбира се, аз не съм 100 процента сигурен дали това е най-правилния подход, но си мисля, че на този етап сме длъжни да опитаме ако има готови за това.

Аз също вярвам, че добрия пример е най-важното нещо и затова работя именно за създаването на такъв добър пример. Но все пак трябва да има ядро от пионери, които да създадат този пример и това ядро няма как да са случайни хора, защото те ще понесат най-голямото бреме на плещите си.

Другото нещо е че хората са много вързани в системата, повечето живеят в дългове, други едвам свързват двата края. Трети са изпълнени със всякакви страхове, които такава промяна на живота неизбежно носи. Затова такава стъпка е много трудна за повечето хора.

Може би един от най-главните проблеми и спънки това е поминъка. Хората с градски поминък, които живеят от заплата на заплата, ако в един момент продадат всичко и вземат имот на село - просто няма да могат да оцелеят там.

При нас дойде един човек, който като му свършиха парите в един момент, просто си събра багажа и си тръгна обратно в града, където беше неговия поминък.

Ето защо създаването на начини за селски поминък е едно много важно условие за общност. Друг момент е създаването на методи за достъпно строителство на къщи, защото хората трябва да имат къде да живеят. По тия два проблема ние сме работили и имаме разбиране и решения.

Може би едно от най-важните неща е разбирането за управляващ закон, на базата на който да се избягват и решават конфликти в общността. Без наличие на такъв закон - общност не може да просъществува дълго. Затова в последния линк от списъка с линкове, съм дал връзка към темата за Естествения закон, която е от фундаментална важност не само за всяка общност, но и за всяко общество и народ като цяло.

Може би ако вашите хора имаха разбиране за този естествен закон и за принципите, които го управляват, те нямаше да се карат че някой минавал през имота на другия, но щяха да имат ясно разбиране как да регулират отношенията си. Аз досега не съм срещал нито една конфликтна ситуация, която да не е породена от нарушаването на поне единия от двата принципа на естествения закон.

Ето в тия неща хората трябва да се обучават преди да предприемат стъпки към живот в общност.

Quote
Watchman, искаш да кажеш, че условието да живеят съвместно добре, и в мир и разбирателство не е просто да имат еднакви възгледи (без значение какви), а тези възгледи да са базирани на Божието Слово, или с други думи, че ако не следваме Божия модел, то непременно рано или късно ще се появи проблем, и винаги, когато излизаме от тези релси, колата ще се обръща. И точно това отличава Божия модел от всички останали религии.

Успешни общности може да има базирани на различни идеологии и житейски мирогледи, но Божията дефиниция за "успех" е много различна от човешката.

За да бъдем успешни по Божия начин и в Божиите очи, ние трябва да служим на Божиите цели и намерения на земята. А тук вече излизаме от областта на естественото и постижимото по човешки и влизаме в областта на невъзможното и свръхестественото.

Точно такъв вид невъзможно и свръхестествено нещо е Христовата общност, защото тя е изправена не само срещу човешкия егоизъм, мързел и плът, но и срещу небесните началства и власти на тъмнината, които имат целия потенциал и хилядогодишен опит да обърнат на посмешище всяко нещо, което не се основава изцяло на Божията свръхестествена благодат и мъдрост.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 09:00:18 AM
Напълно съм съгласен с написаното от теб! Това са и моите разбирания! Но като чели, не отговяряш пряко на въпроса ми, подготовката за живот в общност, да става в движение, няма ли това да е по-стимулиращо за тръгналите по пътя и така по-бързо да се стигне до крайния добър резултат. Разбира се, аз си давам сметка, колко много ще е трудно, на това ядро, да балансира нещата в такава общност, но не е ли това, в същност, Божието Желание. То и на Исуса Христа, не бе лесно.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 11:31:36 AM
Аз не съм сигурен как чисто практически го виждаш това "в движение"? Защото ако човек се премести и се надява в движение да му се появи поминък от някъде, какво ще яде? И колко време "в движение" ще може да изкара без храна и ресурси за покриване на ежедневните си нужди?

А ако има някакво ядро, което вече се е развило на местна почва, тогава тия хора може да подкрепят тия, които се преместват, като биха могли да им помагат и с храна и с някаква работа.

Например, при теб как стоят нещата с изхранването и посрещането на разходите? Изцяло от земята ли живееш или има някакви други дейности, които те подкрепят?
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 15:04:27 PM
Да, "в движение", в същност, не е много ясно, какво искам да кажа. Не исках да се разпростирам в по-дълго говорене. Писането не е моята силна страна и се старая да я избягвам. Но в случая, ще се опитам да го обясна по-подробно, дано да стане разбираемо, какво искам да кажа. Алтернативата е, според мен (ако правилно съм те разбрал), да седим и да чакаме хората да узреят, за живот в общност, и тогава да се захванем с създаването й. А другия вариант е, въпреки неподготвеноста им, събираме желаещите и правим общност, с абсолятно всичко, земеделие за изхранване, занаяти, за задоволяване на нуждите, ако трябва, и дребен бизнес за докарване на някакви допълнителни доходи, и едновремено с това, чрез ядрото, от достигнали определено добро ниво, помагаме на другите да израстнат духовно, и то с примера си, а не с думи. Проблеми ще има и то сигурно много, и ядрото ще трябва да поеме върху " гарба си" всички негативи, сътворени от учещите се да живеят по новому. Това смятам аз, че  ще е стимолиращо и хората много по-бързо ще израстват, от колкото да са сами в матрицата, и да ги чакаме. Това имах в предвид в движение, градим общност и едновремено духовен разтеж.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 15:15:16 PM
А колкото до мен, през последните 7 години от 12-те, живот в общност, в споменатото екоселище, нямах никакви грижи за нищо, освен да развивам духовния си разтеж, а за останалото, Нашия Баща, се грижеше за мен и ми поднасяше, като на тепсия, всичко необходимо за биологичното ми съществуване. Дори, когато имах желания, за нещо повече, не след дълго ми изпълняваше и тези капризи, а по някога, като чели, предвиждаше какво ще ми е необходимо и ми го даваше още преди да съм го поискал. Разбира се, аз се старех да бъда сравнително скромен в желанията си. Така че се изхранвах и с земеделие, и с всичко, което  ме подсигуряваще Той  (да изкарам допълнителни средства), (те като чели ми идваха сами "на крака").
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 15:44:07 PM
Само трябваше поне малко да се потрудя.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 15:52:34 PM
Ние призоваваме за създаване на християнски общности от самото начало на съществуване на този форум, а това са вече повече от 10 години. Не сме стояли да чакаме нещо да стане от само себе си.

При все това отклика е по-скоро нищожен. Има хора които възприемат идеите на теория, но на практика не правят никакви стъпки. Или поради несигурност, или поради голяма обвързаност със системата, или поради семейни разногласия или други семейни обвързаности, или поради липса на ресурси за такъв скок.

Поради Божието призвание да поема в тази посока, аз самия бях снабден изобилно с ресурси за да направя тази стъпка за себе си и моето семейство, но тъй като аз цял живот съм бил беден и съм боравил с много ограничени финансови ресурси, при появяването на по-изобилни ресурси аз направих много глупави решения и пропилях голяма част от тях. Една от причините за пропиляването беше непълноценната визия която имах тогава относно общността и начина на нейното развитие. Това непълноценно разбиране доведе до загуба на не малко време и пари. Накрая нещата започнаха да се случват едва когато разбирането ми се разшири и задълбочи, но вече трябваше да действам с доста по оредели ресурси, които след преместването оредяха още повече.

Виждам и други хора какво се мъчат да правят. С единия крак са в града с другия на село. Някои се пробват и после се връщат. Липсва това 100 ПРОЦЕНТОВО посвещение.

Има опити за общност и на други места. В пловдвиския регион. Пречките са същите. Аз ходя понякога да се виждам с хората там, а общуваме, да ги насърчавам.  Но повечето си стоят в града. Всъщност почти всички са си в града. Ходят там от време на време, нещо поработват, после се връщат в града и там си седят. Нямат воля за скок напред. Нямат решимост да скъсат старите градски връзки.

Това е моя опит и наблюдения с хората. Не знам как ще стане това което ти казваш - да съберем хората на едно място и да почнем. Как да ги съберем? Те искат да си стоят в града. Да взема един автобус и да ги натоваря и да ги закарам на полето да си направят колиби на пръстта и да започнат да копат градина, която евентуално след 6 месеца ще има  даде някакъв плод, който няма да стигне и за пълноценно хранене?

Ние имаме градина, имаме кокошки, имаме много плодни дръвчета, но сме много, много далеч от задоволяване на собствените си нужди от храна. Цялото ни стопанство покрива вероятно по-малко от 10% от хранителните потребности.

Аз не искам да давам на хората фалшива надежда за селски поминък. Този начин на живот иска сериозна инфраструктура, която дедите ни са имали, а сега е разрушена и се почва от нулата. Кой, кога и как ще изгради тази инфраструктура? Повечето хора нямат материален ресурс за това. Пряко сили да могат да купят земя и евентуално стара порутена селска къща. А след това?

Това са съвсем реални практически неща към които ако не се подходи сериозно ще има голямо сгромолясване на всичко. Ти вече си възрастен човек, доколкото разбирам си в общността сам без семейство, трябва да снабдиш само за своите нужди. А аз трябва да изхранвам 6 човека. И го правя успешно - слава Богу, чрез Неговата благодат. Но ние правим това с цената на много лишения и живот в нищета. А колко хора са готови да платят такава цена?
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 19, 2017, 16:05:19 PM
Искаш да кажеш, че моят бизнес план да отида на село да ги копая градината и да имам две козички, три кокошки и едно магаре да ме вози - няма да проработи, така ли?
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 16:19:01 PM
Не знам сред какви хора точно си пребивавал, та си си съставил подобни заключения!? При мен картината е, малко по различна, но като цяло имаш известно право. В момента, текат сбирки  и разговори (от 3 години)  в София и страната и има известно раздвижване сред хората (ако се интересуваш, ще ти дам информация). Разбира се, там хората не всички са на нужното духовно  ниво и за това аз търся хора за споменатото (по-горе) прословутото ядро, за да помогнем на тези хора да израстнат в дивижение. Желаещи са вече към 15 човека (а проявилите интерес като слушатели е 100-кратно по-голям и мисля, че има шанс да се увеличат. А ако успеем да привлечем и тези, дето са започнали вече сами тук и там, бройката може да наресне значително.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 16:22:37 PM
А за теб Нели, незнам дали въпроса ти е зададен и към мен, но ще ти отговоря, имаш шанс, но всичко зависи от силата на вярата ти и практиките ти, по духовния път. Но шанса ти, многократно ще се увеличи ако се събереш с хора, в общност, да заживееш по новому.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 16:53:37 PM
Quote
Искаш да кажеш, че моят бизнес план да отида на село да ги копая градината и да имам две козички, три кокошки и едно магаре да ме вози - няма да проработи, така ли?

Успя да ме разсмееш с този бизнес план. Това, което описваш е годно да правиш селфи снимки с 3 миловидни кокошчици и две козички и да пускаш във Фейсбук за лайкс, но е много далече от бизнес план за поминък.

 Козата дава мляко само лятото нали знаеш? А храна иска целогодишно, иска и кой да я пасе. Ние имаме над 70 кокошки и в момента нямаме нито едно яйце. И то вече от няколко седмици нямаме яйца. А кокошките искат храна. Магарето е добро животно, но ако мислиш, че ще ходиш на пазар до града за два дни напред и два назад, както са правили хората едно време не мисля, че ще си готова за такова нещо.

В Испания има една общност, която вече съществува от повече от 30 години. Тия хора владеят цяло село с цялата му инфраструктура и са изграждали всичко необходимо за повече от 30 години и са много хора, не помня точно колко но са може би 100 човека или повече.

И знаеш ли какво казват? Че вече можели да се похвалят с това че снабдяват 70% от храната си. След 30 години непрестанен градеж те вече са постигнали 70% производство на необходимата храна. А другите 30%? Е ако спазят моята препоръка да постят два дни седмично тия 70% ще се превърнат в 100%, но едва ли го правят.

Този пример ти го давам с цел отрезвяване на очакванията и сверяване на часовника. Производството на храна не е лесно нещо и изисква много добра подготовка. А най-добре е ако е разпределено на различни хора в общността. Ако един гледа животни, друг сее жито и царевица, трети има кошери за мед и така нататък. Много е трудно ако едно семейство трябва да прави всички тия неща едновременно. Принципно е възможно ако семейството е голямо. Ако има 5-10 деца, вече пораснали да могат да се грижат за различните дейности по стопанството. Затова едно време хората са имали много деца, защото без това не е било възможно да се оцелее на село.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 17:02:53 PM
Quote
Не знам сред какви хора точно си пребивавал, та си си съставил подобни заключения!? При мен картината е, малко по различна, но като цяло имаш известно право. В момента, текат сбирки  и разговори (от 3 години)  в София и страната и има известно раздвижване сред хората (ако се интересуваш, ще ти дам информация). Разбира се, там хората не всички са на нужното духовно  ниво и за това аз търся хора за споменатото (по-горе) прословутото ядро, за да помогнем на тези хора да израстнат в дивижение. Желаещи са вече към 15 човека (а проявилите интерес като слушатели е 100-кратно по-голям и мисля, че има шанс да се увеличат. А ако успеем да привлечем и тези, дето са започнали вече сами тук и там, бройката може да наресне значително.

Нашата цел е изграждане на християнска общност, не каква да е общност. Но различни общности биха могли да се подпомагат на базата на допирни точки. Тук местонахождението е от голямо значение, защото тия неща работят на местна почва и разстоянията правят нещата безпредметни.

При последователите на Анастасия по-големия интерес към общността е разбираем, защото тя е поставена в центъра на мирогледа. Докато в християнските църкви хората биват набивани още по-дълбоко в системата и дори през ум не им минава за подобен начин на живот. Имат Библии - четат ги и нищо не виждат, защото виждат всичко през призмата на църковните си деноминации, които са вкоренени в светската система и дори са нейна функция.

Затова ние срещаме много по-големи затруднения с хората.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 19, 2017, 17:15:26 PM
Quote
Успя да ме разсмееш с този бизнес план.

... а аз мислех, че всичко съм измислила...даже и транспорта.
Сега разбирам защо няма женски общности и защо амазонките са се провалили...
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 17:31:43 PM
То и аз докато бях в града и разсъждавах на теория за селския живот мислех че съм измислил много неща, но реалността е съвсем друга.

Сега малко по малко се подготвям да взема овце. Искам да взема каракачански. Дават малко мляко, но е превъзходно, месото е несравнимо и козината скъпоценна. На Доската няма да му хареса, че говорим за месо, но в планината без месо не се оцелява. Вегетарианството е за хората в равнините, а веганството е за градските хора. В планината е нужна силна храна, тук сезона е кратък, зеленчуци не се раждат така изобилно и месото и млякото са фундаментални за оцеляването. Такава е и традицията на нашия народ, който винаги е имал силна храна и никога не се е увличал от отричащи месото философии, дори когато е изповядвал ведическа вяра.

Каракачанските овце са кротки, издържат на студ, не са претенциозни и могат сами да се гледат (нямат нужда от пастир). Но пак искат ограждане и достатъчно земя. Но за да има смисъл трябва да се поддържат поне 6-7 овце и някой друг коч. По две козички имат бабите в нашето село, но по цял ден ги пасат, взимат по малко мляко и зимата не взимат нищо.

Ако искаш козата да те храни и зимата трябва да имаш 10-тина кози, лятото като имаш много мляко да правиш сирене и зимата да ядеш сирене от тенекии. А лятото да колиш ярета и да слагаш в буркани. Това вече се приближава до бизнес план.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 18:57:58 PM
Нима е възможно, човек с твоите духовни разбирания (четейки те тук), да яде месо, не мога да повярвам на очите си, че го прочетох!?
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 19, 2017, 19:03:55 PM
Сеп Холцер, австриец, живее на 1500м надморска височина и си произвежда сам всичко, не съм чул да се е оплаквал, че не може да се изхранва и не съм сигурен, но май е вегетарианец. Има още доста примери, но не ми се иска да ти се мешам.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 19, 2017, 19:13:57 PM
Watchman, по-добре направо пусни отделна тема "Вегетарианство"
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 19:18:08 PM
Нима е възможно, човек с твоите духовни разбирания (четейки те тук), да яде месо, не мога да повярвам на очите си, че го прочетох!?

Знаеш ли аз съм бил 5 години вегитарианец по убеждение и няколко години вегетарианец по принуда (поради липса на годно за консумация месо по магазините), но когато има истинско и добро месо това е голямо благословение за тялото и ума на човека.

Все пак ние сме християни, което означава ученици на Христос. А Христос е ял и агнешно (това е задължително за всеки евреин) и риба. Трябва ли да се превъзнасяме над това, което нашия Учител и Господар е правил?

След потопа растителната храна вече не е била в състояние да задоволява необходимостта на човешкото тяло от елементи, затова Бог лично дава месото за храна на човека. А всяко нещо, което Бог дава е добро и благословено. И когато го приемаме с благодарение, то се възнася като благоухание пред Бога.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 19, 2017, 19:21:19 PM
Сеп Холцер, австриец, живее на 1500м надморска височина и си произвежда сам всичко, не съм чул да се е оплаквал, че не може да се изхранва и не съм сигурен, но май е вегетарианец. Има още доста примери, но не ми се иска да ти се мешам.

Ние сме още много назад от Сеп Холцер. Той разработва неговото стопанство от десетки години. След толкова време ние с Божията благодат може и да сме по-напред от него. Той отглежда много риба. Има и прасета. Така, че не вярвам да е вегетарианец.

(http://www.waldeneffect.org/20120225holzerspigs.jpg)

Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 11:08:45 AM
Съвсем добронамерено питам (не за да се заяждам и да споря), ако не те затруднявам (разбира се), да ми изброиш свидетелствата, че Христос е ял месо. Ще бъда благодарен, ако ми извадиш цитати и ми посочиш от къде са, та да мога да проверя контекста на казаното. Този въпрос, силно ме заинригува и искам да се уверя, и чрез Библията (която много слабо познавам) и понеже се съмнявам (ще си призная), че това е истина (може би има някаква символика или неразбиране ако е казано някаде!?).
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 20, 2017, 11:42:35 AM
Доска разбирам, че не познаваш Библията. Много хора мислят, че знаят нещо за Христос, но вместо да изследват какво Библията казва за Него, те се водят от внушения на човеци, а не от думите на Бога.

Ще ти дам няколко цитата да ти покажа, че Христос не само е ял месо, но и апостолите са насърчавали хората да ядат месо без да изпитват угризения на съвестта си, както и са изобличавали като лъжеучители онези, които са забранявали определени храни:

Лука 22:15  И рече им: Твърде много съм желал да ям тази пасха с вас преди да страдам;

Това са думите на самия Христос. А ето какво представлява Пасхата:

Изход 12:21  Тогава на четиринадесетия ден от месеца, Моисей повика всичките Израилеви старейшини и рече им: Идете та си вземете по едно агне според челядите си и заколете пасхата.

Значи пасхата това е пасхалното агне, което всеки евреин (какъвто е бил и Христос) е трябвало да яде всяка година на празника Пасха във възпоменание на изхода от Египет, когато Бог спаси живота на израилтяните чрез кръвта на пасхалното агне, която е била намазана върху стълбовете на къщите им.

А никога ли не си чувал за петте хляба и двете риби, които Христос благослови, умножи и даде и на народа и на учениците си да ядат? Като няма съмнение, че и той е ял с тях.

Maт. 14:17  А те му казаха: Имаме тук само пет хляба и две риби.
Maт. 14:18  А Той рече: Донесете ги тук при Мене.
Maт. 14:19  Тогава, като заповяда на народа да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето и благослови; и като разчупи хлябовете, даде ги на учениците, а учениците на народа.
Maт. 14:20  И всички ядоха и се наситиха; и дигнаха останалите къшеи, дванадесет пълни коша.


Като се казва всички ядоха, това няма как да изключва и самия Христос.

Нещо повече дори след възкресението Исус продължава да яде риба с учениците Си. Ето това е случка след като Исус вече е разпънат и възкръснал:

Joh 21:4  А като се разсъмваше вече Исус застана на брега; учениците, обаче, не познаха, че е Исус.
Joh 21:5  Исус им казва: Момчета, имате ли нещо за ядене? Отговориха Му: Нямаме.
Joh 21:6  А Той им рече: Хвърлете мрежата отдясно на ладията и ще намерите. Те, прочее, хвърлиха; и вече не можаха да я извлекат поради многото риби.
Joh 21:7  Тогава оня ученик, когото обичаше Исус, казва на Петра: Господ е. А Симон Петър, като чу, че бил Господ, препаса си връхната дреха (защото беше гол) и се хвърли в езерото.
Joh 21:8  А другите ученици дойдоха в ладията, (защото не бяха далеч от сушата, на около двеста лакти), и влачеха мрежата с рибата.
Joh 21:9  И като излязоха на сушата, видяха жарава положена, и риба турена на нея и хляб.
...
Joh 21:15  А като позакусиха, Исус казва на Симона Петра...


Тук Христос лично е приготвил печена риба за учениците си след, което яде заедно с тях. Вижда се че Исус не само ядеше риба (освен агнешко), но и насърчаваше и помагаше на учениците си да ловят и ядат риба.

Нека сега да видим какво учеха Христовите апостоли по отношение на месото. Ето тук какво казва апостол Павел:

1Кор.  10:25  Всичко, що се продава на месарницата, яжте без да изпитвате за него заради съвестта си;
1Кор.  10:26  защото "Господна е земята и всичко що има в нея".


По ясен текст от този в Библията по въпроса за месото може ли да има? Дава се и обяснение защо е така - защото  "Господна е земята и всичко що има в нея" - и да отхвърля някой Господните дарове не само е проявление на псевдо духовност, но и израз на неуважение и неблагодарност към Бога и добрите неща, които Той ни е дал, за Негова слава.

Ето още един пасаж, който показва демоничния произход на забраняването на дадените от Бога храни

1Tим.  4:1  А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бясовски учения,
1Tим. 4:2  чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е пригоряла,
1Tим. 4:3  които запрещават жененето и заповядват въздържание от ястия, които Бог създаде, за да се употребяват с благодарение от ония, които вярват и разбират истината.
1Tим. 4:4  Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение;
1Тим.i 4:5  Понеже се освещава чрез Божието слово и молитва.


Ето това е Христовото и апостолското учение. Затова те съветвам да разсъдиш внимателно върху горните думи на апостола, защото те разкриват че забраняването на дадените от Бога храни е не само псевдо духовност, но и има демоничен произход.

И ако се съмняваш, че лично Бог е дал месото за храна, ще ти дам и този цитат от Библията:

Битие 9:3  Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева.
Битие 9:4  Месо обаче с живота му, тоест , с кръвта му, да не ядете.


Тук се вижда, че единственото ограничение е месото да не се яде с кръвта в него, а да се обезкървява преди да се яде. Което между другото малцина християни знаят и не го практикуват за своя повреда, защото месото по магазините не е обезкървено, а често има и добавена  суха кръв за увеличаването на теглото и обема. Затова аз и по-напред писах, че съм бил няколко години вегетарианец по принуда, защото не съм искал да ям месо с кръвта му, както е заповядал Бог.

Сега прочие, моля те да разсъдиш върху Божиите думи от Писанията и да си дадеш отговора на следните два въпроса:

Ако Бог е дал и благословил месото за храна, ние ще се правим ли на по-мъдри от Него? И ако Христос и апостолите са яли месо - ние ще се превъзнасяме ли над тях като се правим на псевдо духовни, следвайки учения на демони, които отнемат Божията слава и благодарение за Неговите дарове?
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 12:10:11 PM
Благодаря за труда ти, да ме осветлиш!  Ще имам известно време върху какво да разсъждавам. Разбира се аз имам, отговор на тези въпроси, но няма да го слагам тук, тъй като е извън Библията и се остава само за мен. Още веднъж благодаря!
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 20, 2017, 12:18:24 PM
Да, аз нямам съмнения че човеците са измислили някакви отговори за да изкривят това, което Писанието учи. Точно срещу такива човеци предупреждава апостола в пасажа, който ти цитирах. Аз не очаквам лесно да се съгласиш с това, което пише в Библията, защото дълги години си учил различни неща и ти е била внушавана от различни учители съвсем други представи за духовност, различна от Библейската. Но поне е хубаво да знаеш какво наистина учи Библията, пък е твой избор дали ще следваш апостолското учение или не.

Аз затова казах и по-горе, че ние сме християни, ние следваме Библейския Христос, този за когото свидетелстват апостолите, които Той сам избра и не се увличаме след учения на човеци, които са дошли по-късно като вълци грабители, за да изкривяват здравото учение.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 12:40:16 PM
Е, няма да привеждам доводи в противовест на вашите разбирания, макар че ги имам и те за мен са силно логични, но моето мнениие е, че е безмислено да се води разговор, когато двете страни са на диаметрално противоположни мнения. Нищо позитивно няма в спора и истината не се ражда в спор, тя се чувствува. Но все пак можем да потърсим нещо, което ни обединява, защото аз съм за съвета  оставен ни  от Кольо Фичето: "Може да сте господари на всичко или роби на всички- от вас зависи. Ама помежду си не градете толкоз  довари, дето ви делят, ами повече мостове, да ви събират"
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 20, 2017, 13:01:25 PM
Разбира се, аз затова ти писах, че не очаквам да приемеш Библейското учение, след толкова наслоявания. По скъпоценното е хората да имат изяснени отношения дори когато са на различни позиции.

А дувари дори да има, в дувара може да има и врата, която запазва ползите от дувара и премахва недостатъците.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: mak on December 20, 2017, 13:36:03 PM
Доска, би ли отделил време да обясниш твоята позиция, защо човек не трябва да яде месо? Защо за теб е непонятно един духовен човек дa яде месо, как свързваш духовноста с неядене месо?
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 14:32:49 PM
Mak, не ми се иска "да замърсявам" тук атмосферата (ако може така да се каже). Една моя теза изнесена тук, неминуемо ще породи, противопоставяне, а това не го считам за градивно. А и трябва да тръгна много отдалеч и да оспоря авторитета на Библията (какъвто е в вашите очи), което не ми се  исака тук  да правя, а и ще е много дълго за обяснение. Ако имаш желание, този разговор можем да го проведем на друго място, примерно, в Фейсбук на моя профил или другаде.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 14:42:28 PM
А не е едно и също да ме караш да се промушвам през някаква си портичка и довара да виси над мен застрашителоно, да ми се срути на главата, и да махнем довара, и да запретнем ръкави, и да стройм мост на негово място. Много по освобождаващо е тогава и сърцата се отварят.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 14:49:30 PM
Мак, има и още нещо, не съм много силен в писането, правя го с доста усилия, които мисля да си спестя за сега.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 20, 2017, 14:51:58 PM
Doska , без да искам да те засегна по някакъв начин....
Наскоро пуснах една анкета във фейсбук:
"Кого обичате поече - хората или животните?"
И повечето отговориха - животните.

Което ме навежда на мисълта, че тези духовни учения не само са поставили животното наравно с човека, а дори са го поставили по-нависоко.

И в коментарите имаше въпрос от рода на "На какво основание тези, които обичат хлебарките повече от мен, се имат за много извисени и духовни?"

Аз също не виждам основание да се смята, че това има някакво отношение към духовното извисяване.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Nikolay on December 20, 2017, 16:15:32 PM
Бог даде на човек за храна първо само растения, а на по-късен етап даде и животните.
Тук е интересно да се замислим, че този втори етап беше след потопът който срина много неща.
И кислорода във въздуха, а вероятно и растения които вече ги няма.
За да направи такава градивна промяна в човека, Бог е имал причина, той не прави нещата просто ей така.
Дори и апостол Павел споменава, че който е слаб във вярата яде само зеленчук (макар да имаме примера на Данаил, които ядеше само зеленчук).
В днешни дни, чрез храната противника се опитва да ни разболее или донесе проклятия върху нас, поради което е добре да не се откланяме по някакви "модерни диети" само защото някой авторитет/специалист е решил, че това е по-добро от онова. Защото на всеки тялото е различно и има различни нужди. Да човек трябва да преценява и може за някакво време да направи някоя специфична диета, за прочистване, за отслабване, но в дългосрочен план не е добре да се лишаваме от това което Бог ни е дал.

Трябва да се има в предвид, че корпорациите са яхнали идеята за "био" неща и умишлено развалят обикновените храни и пускат информация, че еди си кое било вредно. С цел да могат да продават "био" храните на много по-високи цени. Лошото е, че бързата печалба се харесва на всички и има и много дребни търговци които са се възползвали от тази ситуация.
За това е добре да се внимава какво се яде.

За тези които си отглеждат всичко сами, е спокойно в тази посока. Освен да внимават да не им ръсят насажденията със самолети.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 16:18:02 PM
Нели: ...."Което ме навежда на мисълта, че тези духовни учения не само са поставили животното наравно с човека, а дори са го поставили по-нависоко."....Аз не припознавам, такива духовни учения, като истиински. Тези, които аз уважавам, не казват нищо подобно, ще ме извиниш.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 16:23:05 PM
Николай, моите уважения към философията ти, въпреки  че не я споделям. Само ще кажа, че аз, освен теоретичните си разбирания за живота и храната, имам и практични познания и опит, които за мен са утвърдили теорията ми.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Nikolay on December 20, 2017, 17:12:16 PM
Надявам се теорията ти да не е базирана върху твоето собствено тяло, а да си видял и приложил нещо с много хора, защото в противен случай, не можеш да теоретизираш нищо.
Аз също съм имал разни теории за това как да се храня, но ми се наложи да ги надживея и да видя, че нищо не знам.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 20, 2017, 19:53:19 PM
А не е едно и също да ме караш да се промушвам през някаква си портичка и довара да виси над мен застрашителоно, да ми се срути на главата, и да махнем довара, и да запретнем ръкави, и да стройм мост на негово място. Много по освобождаващо е тогава и сърцата се отварят.


Тука има точно две погрешни презумпции. Първата е че вратата трябва да е малка и схлупена и втората е че дувара трябва да е калпаво направен и готов на рухне във всеки момент.

Нека не забравяме че дуварите са се правили да пазят българските семейства от врагове, поробители и чужди нежелани погледи, както и да пазят градините от диви животни. В този смисъл няма нищо по полезно от един добре направен дувар. Моя имот в момента няма никаква ограда и постоянно страдам от това. Изчезват ми патици и кокошки, коне влизат ми опасват двора и насажденията, диви глигани влизат и ровят, сърни идват да ми гризат арониите. Пределно ясно е че се нуждая от дувар не от мостове за да ми процъфтява стопанството. Защото в момента всичко е мост и по него преминават всякакви нежелани гости.

А вратата е такова нещо, че през нея пускаш само приятели, без да разрушаваш дувара и да даваш достъп на всякакви врагове и вредители. Не случайно нашия народ има поговорки за разградения двор.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: ivaivanova on December 20, 2017, 20:30:13 PM
Здравейте,от доста време не съм писала във форума,но сега предизвикана да споделя развитието ни в селскостопанската и животновъдната ни дейност реших да пиша.  Вече 8години от както сме на село със моят съпруг. Тази година от градината сме изкарали достатъчно да задоволи нуждите на нашето 4 членно семейство както следва:картофи,сух бял боб,зелен боб,бамя,чушки,домати,краставици,лук,чесън,патладжан,пуклива царевица,моркови,праз,салатки,рукула,спанак,различни видове билки и подправки. Имаме и пернати,зайци,прасето го заколихме тези дни,пчели. Имаме един декар люцерна за зайците,мелим също и за пернатите,гъските също пасат от нея,месо имаме изобилно,консервираме в буркани и слагаме част от него във фризера. Имаме и овощна градина с около 40плодни дръвчета някой от тях още не плододават в силата си,но имаме плодове. Имаме къпини,малини и ягоди. Ходим в гората за гъби. Така че ако човек е трудолюбив Бог е верен да благослови труда на ръцете му. Имаме и лозя който вече са запустели,който искаме да посмеем с люцерна,но трябва първо да се изчистят и обработят. Семе си имаме от люцерната след като пожънахме тази която ни е посята.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Tihomir on December 20, 2017, 20:36:10 PM
Бравос
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 20, 2017, 21:45:27 PM
Е, Watchman, всичко е просто въпрос на гледна точка! Явно не гледаме от една и съща и там е проблема. Дано някой ден все пак погледнем заедно от едо и също място, ще е хубаво ако стане. Аз мисля, че Бог точно това иска от нас!
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 20, 2017, 22:05:50 PM
А ако си променя гледната точка и започна да считам разградения двор за добро нещо, дивите прасета ще спрат ли да ми ровят градината и безстопанствените коне да ми съсипват плодните храсти?

Обективните факти не са предмет на гледна точка, а на широко отворени очи и здрав разум.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 21, 2017, 00:05:43 AM
Doska, "всичко е просто въпрос на гледна точка" = "всичко е относително"

Бог задава ясни дефиниции, а лукавия казва, че всичко е относително, даже и теория на относителността са си измислили от Royal Society и са я наложили чрез авторитета на науката.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 21, 2017, 08:32:50 AM
Да Watchman, ще спрат, но за да се случи, се изискват много неща, които са извън разговора ни за гледната точка и ще ми е трудно тук да опиша (обемисто е). Аз примерно нямам ограда в родовото ми имение и когато бях на ниско стапало на духовното ми развитие, кой ли не влизаше, но с израстването ми, това спря да се случва, като чели около мен се изгради една невидима енергиина ограда, която ме защитаваше. Слабо познавам Библията и не мога да ти преведа аргументи от Учението дадено ни от Христа директно от Нея, по тези въпроси, аз ги научих от други места, как се правят (става въпрос пак за Учението на Христос) и да ти кажа при мен работят, и по това познавам, че съм на правия път.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 21, 2017, 08:45:26 AM
Нели, много дълбоки води нагази и няма да те последвам, че може, и двамата да се удавим там!
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 21, 2017, 09:44:11 AM
Не те разбрах с кое точно не си съгласен. Но ако не се чувстваш силен в писането, тогава като се видим ще го изясним.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 21, 2017, 11:38:41 AM
Нели, не съм съгласен, че между гледна точка и относителност има равенство (възможно е и да не си ме разбрала, какво искам да кажа). Теорията на относителноста, не е голямата ми сила и не се наемам да я коментирам. Но гледна точка е  вече, вътрешното състояние (според мен) на вървящия по пътя и от там, какво той може да разбере, и "види" от Всемира. И тук, много може още да се каже, но ако се видим на живо, ще го продължим този разговор.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 21, 2017, 12:14:19 PM
"относителен" означава релативен, условен, изменчив, зависещ, подчинен на

Следователно можем да кажем, че "всичко е относително" е еквивалентно на " всичко зависи от гледната точка".

Следователно можем да кажем и обратното - че "всичко зависи от гледната точка" е еквивалентно на "всичко е относително"

Но за да не се отклоняваме много от основната тема на дискусията, по-добре да го изясним това като се видим.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 21, 2017, 12:16:16 PM
Доска, Божията защита не е повод за отхвърляне на благоразумието. Ние наистина имаме много по-малко щети отколкото сме можели да имаме. Но Писанието казва, че благоразумния предвижда злото и взима мерки, а безумния върви напред и страда.

А в духовната област има много повече врагове и опасности отколкото в материалната. Библията учи, че има мощни духовни формирования във високите места, които са в непрестанна война срещу праведните на земята, срещу Истината и срещу правдата. Без здрав духовен фундамент на който да се стъпи хората няма как да имат единство и стабилност, но ще бъдат разпръснати като плявата.

Ето във вашата група хората прескачат от едно учение в друго, всякакви граници са размити. Затова вие никога няма да имате единство, нито ще имате пълноценна общност. Християните които се придържат здраво към основата положена в Писанията са единствените, които имат шанс за формиране на пълноценна общност. Всичко друго ще бъде само откъслечно, недостатъчно, раздробено и непълноценно.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Gerard on December 21, 2017, 12:52:45 PM
Последните коментари по темата, ми напомниха на един християнски филм - "Time Changer". Има го в замунда, но за съжаление без бг субтитри. Във филма много добре се онагледява, какво се случва с доброто и морала, когато бива извадено от контекста на Библията и Бог, Който я е дал. Премахнат ли се Писанията като мерило за обективната истина и начин на живот, започваме да се изкачваме по-високата и крайно нестабилна стълбица на сатанизма.

Трейлър на филма тук:

https://www.youtube.com/watch?v=OzdeLDeU9w0
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 21, 2017, 13:13:11 PM
Не съм съгласен с вас, но уважавам избора ви, да се придържате само към Библията, времето ще покаже, кой прав, кой крив и то май досто скоро ще имаме възможноста да го видим. И просто е безмислено, може би, да водим повече, този, и подобни разговори. Мисля, да се огранича, повече, да следя вашите разговори, тук в сайта, ако това не ви смущава.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 21, 2017, 13:17:03 PM
Не ни смущава Доска, да четеш или да пишеш. Мисля е важно в едни отношения хората да си изяснят кой къде е. Аз лично съм наясно ти къде си защото познавам достатъчно и дъновизма и анастасианството, но е удивително колко малко хората в тези групи знаят за истинското християнство. Техните представи за християнството обикновено са крайно изопачени и нереални, най-малкото защото нямат и понятие какво наистина пише в Библията и какво е нейното учение. В най-добрия случай знаят откъслечни цитати, извадени от контекста и вкарани в напълно погрешни внушения и философски конструкции.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: mak on December 21, 2017, 14:05:57 PM
Както и нереалните представи породени от официалните християнски конфесии, православие/католицизъм/протестантизъм.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 21, 2017, 14:39:48 PM
Те повечето хора в самите "конфесии" не са наясно какво точно изповядва тяхната деноминация, и също се водят от повърхностни впечатления и презумпции.

Просто хората не са свикнали да се задълбочават в нещата с които се захващат, нито да прилагат здравомислещи критерии.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 21, 2017, 15:22:51 PM
Дори съм чувала от православни, че да разсъждаваш над Божието Слово и да си го тълкуваш, било забранено на обикновените хора, а трябвало да си бил определен от църквата за светия, за да имаш това право.

За какви здравомислещи критерии бихме могли да говорим, ако ти е забранено да мислиш изобщо.

Единственото право, което имаш е да се подчиняваш на тълкуванията на по-висшите, без да ги оспорваш.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Watchman on December 21, 2017, 15:42:11 PM
Принципно е забранено за миряните, но не е разрешено само за "светии", защото светци в православието се обявяват след смъртта им. Там има много исторически наслоявания и всичко се тълкува и разбира на базата на натрупаното през годините, не само върху Писанията.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Red Baron on December 23, 2017, 12:53:22 PM
Здравей Владо!
Много се радвам, че си се присъединил към този форум!Вярвам, че Бог те води на правилно място и е отговор на молитвите ти, както и на въпросите, които си задавал към Отец!
Ще се радвам на срещата на 21.01.2018 да си поговорим повече, както и винаги си добре дошъл на срещите ни в Горна баня!
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Red Baron on December 23, 2017, 13:07:01 PM
В Православието Божието Слово и Преданието са с еднакъв статут, та от там и равнопоставеността между ученията на светците, които Уочман правилно отбеляза, че стават такива след смъртта си и то само, ако мощите са нетленни!
Проблемът не в Преданията, а в желанието да не се съгреши с мисъл и дума - от там и тясната рамка в, която е поставено всичко(каноните)!Още по серизно седят нещата с монасите!На пръв поглед всичко изглежда много праволинейно, но човек, ако се зарови в посланията на Светите мъже ще установи, че има много живот в думите им!Препоръчвам на всички да прочетата Първоапостолските мъже, тоест учениците на апостолите и от техните послания ще научат много!Последно четох Св. Игнатий Богоносец - учник и наследник на Апостол Йоан(препоръчвам) на епископският сан в Антиохия, както и Св. Поликарп Смирненски и първият епископ на Сердика и втори папа в Рим Св. Климент Римски!
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Red Baron on December 23, 2017, 13:37:17 PM
Относно храната!
Апостолът пределно ясно казва, какво да е становището ни!
Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 23, 2017, 15:19:37 PM
Благодаря ти Red Baron, за определено топлото посрещане, което ме развълнува. Надявам се, да си бъдем взаимно полазни, при бъдещите ни контакти и от това, да произлезе нещо по-възвишено, към което се стремим и вие и аз, по отделно (ако е рекъл Господ)!
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 24, 2017, 09:27:43 AM
Doska, не забравяй във нито един момент, че ние тук общуваме не както Бог ни е дал да общуваме, а в една среда, която не е от Бога. Когато общуваш на живо, ползваш и петте си сетива, а тук е орязаната версия.

Нито можеш да чуеш мекият, тих и спокоен тон на Тихомир.
Нито можеш да видиш добрите очи на Watchman-а.
Нито можеш да видиш как ти усмихвам докато ти говоря.
Нито можеш да положиш ръка на рамото ми, да ме погледнеш с обич в погледа и да ми кажеш нещо, което иначе написано би се приело като грубо и арогантно.

Така се случва, когато хората изберат "орязаната версия"
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Doska on December 26, 2017, 13:16:48 PM
Е, не съм съвсем съгласен, топлината към ближния ти, винаги може да се предаде, независимо от несителя й, да се почувства дори, и без да се употребят думи, стига да поиска човек да я прояви. А на живо е само по красноречива, но пак е важно, как я проявяваш.
Title: Re: Доска или Владимир Досев
Post by: Нели on December 26, 2017, 14:33:01 PM
Quote
топлината към ближния ти, винаги може да се предаде, независимо от носителя й

Ако само с реч ставаше, то тогава нямаше да има нужда Бог да прави останалите сетива, и би излязло, че е направил нещо безсмислено.