Братско общение в тревожни времена

Преди да пишете в този форум => Представяне => Topic started by: essop on January 22, 2017, 17:03:20 PM

Title: Здравейте
Post by: essop on January 22, 2017, 17:03:20 PM
Фен съм на "матрицата" и след като изгледах този филм, започнах да изследвам библията. Не съм вярващ като вас, но ми е много интересно. Този сайт е златна мина за мен! Другаде не бях попадал на толкова задълбочени интерпретации!
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 22, 2017, 18:57:01 PM
Здравей,

А поне вярваш ли, че има Бог, който е Творец на всичко видимо и невидимо, защото ако няма Бог, Библията няма да се различава от коя да е друга книга писана от човеци.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 22, 2017, 23:16:07 PM
Вярвам в Бог, но смятам, че Библията не е единствената боговдъхновена книга и вярвам, че колкото и една книга да е боговдъхновена, тя е писана от хора, което предполага грешки. Наскоро повярвах, че Библията е нещо повече от сборник с легенди и поучения и започнах да гледам на нея като на повече от материал за интерпретации.
Цялата работа започна от там, че във филма "Матрицата" имаше бели петна за мен, защото е препълнен с християнски символи, които разгадавах отчасти. Наложи ми се да почета малко и да погледам клипчета, за да влезна в течение, но се поувлякох. Сега я познавам много по- добре от преди и знам, че има някой сериозни предимства пред източните мъдрости, макар да вярвам, че и двете произлизат от едно място.
Title: Re: Здравейте
Post by: Tihomir on January 22, 2017, 23:51:49 PM
Какво наричаш "християнски символи"?
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 23, 2017, 02:39:53 AM
По отношение на Библията на първо място трябва да разбираш какво означава вдъхновение и как то работи. Ако разбираш как работи Божието вдъхновение ще знаеш, че човешкия фактор не играе когато то е на лице.

Ако се замислиш малко по-задълбочено ще видиш, колко абсурдна е самата идея, че Бог, който е създал цялата Вселена, създал е човеците от пръст и ги е научил да говорят и да пишат ще зависи от човешкия фактор и изпратеното Му слово ще пристигне с грешки. Наистина ли мислиш, че Твореца е толкова неадекватен и неспособен да изпрати Своето Слово и воля в чист вид?

Същата нелепа логика стои и зад идеята, че Библията била променяна. Сиреч Бог може да създаде всички тия могъщи планини, океани, водопади, звезди и цялата вселена, обаче не е в състояние да попречи на някакви човеци, които пред Него в цялата им слава и сила са като прах да изменят писаното Му слово?

Въобще подобни съждения са плод на неадекватна и непоследователна логика по отношение на това кой е Бог и на какво е способен.

Що се отнася до филма "Матрицата", на първо място това е филм. Филмите се създават с две основни цели - правене на пари и пропаганда. В този смисъл филмите са продукт, който се предлага за продан. За да може един продукт да се продава добре трябва в него да се заложат неща, които извикват някакъв интерес в хората, нещо, което докосва нещо вътре в самите тях. Също така филма е универсален продукт предназначен за всякакви хора следователно трябва максимално да се вкарат неща будещи интереса на максимално голяма група хора.

Именно поради тази причина филми като Матрицата съдържат всякакви символики от всякакви религии, учения и окултни практики. За да може "да говори" и на християните и на хиндусите, и на вещиците и на магьосниците и на бунтарите и въобще на максимален брой хора. Затова не можеш да основеш живота си на някакъв филм появил се в Холивуд, който е най-развратната пропагандна машина. Филма може да казва някакви "истини" но сиренцето в капана за мишки също е истинска храна, това обаче не променя факта, че цялото нещо е един капан.

Преди много години когато излезе първата част на "Матрицата" аз като млад и неориентиран християнин успях да намеря много "християнски символики" в този филм, много повече дори от останалите. Но не забравяй, че тия филми се правят от хора, които не са приятели на човечеството, те преследват определени цели и имат скрити намерения. Единствено Бог е приятел на човеците и им подава ръка за избавление от терора. От Библията можеш да научиш много повече за системата и за това как да се избавиш от нея отколкото от някакви филми създадени от съмнителни хора със съмнителни цели.

Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 24, 2017, 01:31:12 AM
Филмът матрицата е шедьовър, без значение какви цели преследва. Животът ми не се върти около него, но интелектуалния заряд, който ми дава е невероятен. Факта, че съм се загледал в Библията именно заради него говори повече за целите му, отколкото вие можете да ме убедите. На края на всяка серия Нео умира! Исус Христос също умира и това граничи по някакъв начин с идеята за саможертвата и дълбокия смисъл на онова "Не възлюбиха живота си толкова, че да бягат от смърт" някъде в откровението е писано това за мъчениците. Всички един ден умираме. Аз искам да съм от тези, които ще умрат смислено- ще дадат живота си за кауза! Във филма Рамбо 4 има една много смислена фраза- "Живей за нищо, или умри за нещо (Live for nothing or die for thing!) В матрицата това е изключително дълбоко засегнато!
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 24, 2017, 03:33:58 AM
Ако излезеш навън и вземеш една снежинка, която се стапя за една секунда, тя е много по-голям шедьовър от всички филми, всички книги, всички картини, които хората някога са създали или ще създадат.

И този шедьовър, ако можеш да вникнеш в него ще ти разкаже повече за Твореца от човешките филми и всякакви своеволни човешки произведения. Човечеството съществува от хиляди години и мислиш ли че Бог има нужда от цялата технология стояща зад филмите за да свидетелства за Себе Си? Излез след природата и ако започнеш да вникваш в отпечатъците на Твореца в нея ще получиш интелектуален заряд отвъд всичките неща дело на човешки ръце.

Добре си уцелил въпроса за каузата, но има само една кауза, която е част от истинския живот и това е каузата на Божието царство. По добре е да живееш за нищо отколкото да посветиш живота си на фалшива кауза, защото така ставаш директен слуга на дявола и неговите намерения. Вземи например комунистите, които са дали живота си за какво? Някои от тях напълно искрено и себежертвено. Дали са живота си за да може една клика да вземе власт и да избие милиони хора по цялата земя. Ето това е плода на фалшивата кауза. Колко по-добре би било ако тия комунисти просто си бяха пропилели живота и комунизма никога не беше дошъл на власт. Не е ли така?

Затова ако си се пробудил за това, че естеството на мъжа е да отдаде живота си на кауза, търси истинската кауза, а не каква да е кауза, защото в противен случай ще е стотици пъти по зле и за тебе и за останалите ако предадеш живота си на лъжлива кауза.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 24, 2017, 14:19:12 PM
Прав си, Уочмън, не бива да си пропилявам живота за нищо, съгласен съм и за снежинката и за природата, но Бог ме е сътворил с интереси, които филмите ми улучват. Това няма как да се промени, без значение колко лош е Холивуд или каква е каузата за която ще се захвана. Бог ни води по различни начини в една посока. За мен и филма и библията имат еднаква интелектуална стойност и мисля и разсъждавам и върху двете, а ако Бог иска да ме води само чрез Библията, мислите ли че не може да ми го каже?
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 24, 2017, 16:51:39 PM
Христос е казал: "Моите думи дух са и живот са". Да виждаш референция към нещо интелектуално тука? Интелекта е създаден да следва духа, а духа е който съдържа живота в себе си. Божието Слово не е продукт на интелекта, а е от сфера и измерение стоящи много нива над интелекта.

Каквито и интелектуални интереси и постижения да имаш никое от тях не може да ти даде живот. Може да ти даде само умуване и мъдруване. А живота е в Божието Слово. Ние имаме нужда първо нашия дух да бъде оживотворен от Бога (това е което Христос нарича човек да се роди свише) и едва тогава интелекта ще заработи по правилния начин и ще работи заедно с духа за да утвърждава човека по пътищата на правдата и на живота.
Title: Re: Здравейте
Post by: Tihomir on January 24, 2017, 17:02:08 PM
Затова и пише, че ако не се роди човек отново, никак няма да влезе в Божието царство. Интелектуалният човек, който има цел и смята, че върши добри дела, ще погине и ще бъде осъден. Това е така, защото духът му (вътрешното му същество) си стои старото и той само външно се е старал да бъде добър. Но ако утре някой (примерно) каже, че вече е разрешено и безнаказано да се върши грях, ще е първият.

Рождението отново е нещо, което не става интелектуално, а е чудно дело. За това чудно дело е трябвало да стане и чудо, като сам Христос да извърши това, което човеците не могат:
Исая 29:14 Затова, ето, ще пристъпя да направя чудно дело между тия люде, Да! чудно и странно дело; И мъдростта на мъдрите им ще изчезне, И разумът на разумните ще се скрие.

Във всичко, което Бог прави, има логика и цел, но някои неща ги е направил непосилни за човека, за да може достъпът да е само за тези, които се облегнат на Бога и го потърсят с цяло сърце, както и с целия си интелект. Не само едното, не само другото.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 25, 2017, 15:41:38 PM
Оо моля ви се. Не съм дошъл в този сайт да бъда агитиран. Да си имаме уважението. Поразгледах тук- там и видях колко Дух и Живот има във вас- баннали сте хора, които нямат никаква вина спрямо вас. Да ме пази Бог от такова отдаване на словото!!! Имам си приоритети и колкото и да мъдрувате спрямо мен няма да ми ги промените. Аз не съм тръгнал да ви правя като себе си! За мен нещата са ясни- тук е интелектуална тренировка- това е като игра на шах.
 А ако ме баннете- ваша воля. Нямам вина- не съм ви обидил- вас или учението ви или сайта ви. Павел казва, че не проповядва с убедителните думи на мъдростта, а с доказателство от дух и от сила- когато видя тези доказателства у вас, тогава ще ме накарате да ви се вържа. Само че обикновено тези доказателства се виждат с дела, а ние не се познаваме. Все пак съм почти сигурен, че не правите изцерения или нещо такова. Не ви възприемам като нещо различно от всички останали деноминаций и секти, защото използвате техните похвати и прийоми на агитация- видели сме ги вече тия неща. Готиното тук е в това, че такива невероятни пъзели на словото биват разплетени, но нещата, които са очевидни за вас са мътилка. Господ като давал едно- вземал друго!
Title: Re: Здравейте
Post by: Valipeti on January 25, 2017, 16:57:26 PM
Есопе, може ли да попитам някои неща, относно твои твърдения тук?

Фен съм на "матрицата" и след като изгледах този филм, започнах да изследвам библията. Не съм вярващ като вас, но ми е много интересно.

Какво чак толкова интересно ти внуши този филм, че чак те накара да изследваш Библията? И защо точно Библията-нали тя не е единствената Боговдъхновена книга според теб?

Вярвам в Бог, но смятам, че Библията не е единствената боговдъхновена книга и вярвам, че колкото и една книга да е боговдъхновена, тя е писана от хора, което предполага грешки.
Цялата работа започна от там, че във филма "Матрицата" имаше бели петна за мен, защото е препълнен с християнски символи, които разгадавах отчасти. Наложи ми се да почета малко и да погледам клипчета, за да влезна в течение, но се поувлякох. Сега я познавам много по- добре от преди и знам, че има някой сериозни предимства пред източните мъдрости, макар да вярвам, че и двете произлизат от едно място.


Ти казваш, че вярваш в Бог- как се запозна с Него, за да повярваш именно в Него?
Ти как разбра, че във филма Матрицата има точно християнски символи, а не някакви други например?
От кое ,,място'' произлизат Библията и източните мъдрости? И ако са от ,,едно място'', защо Библията има ,,някои сериозни предимства'' пред източните мъдрости?

Благодаря предварително!
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 25, 2017, 18:19:20 PM
Оо моля ви се. Не съм дошъл в този сайт да бъда агитиран. Да си имаме уважението. Поразгледах тук- там и видях колко Дух и Живот има във вас- баннали сте хора, които нямат никаква вина спрямо вас. Да ме пази Бог от такова отдаване на словото!!! Имам си приоритети и колкото и да мъдрувате спрямо мен няма да ми ги промените. Аз не съм тръгнал да ви правя като себе си! За мен нещата са ясни- тук е интелектуална тренировка- това е като игра на шах.
 А ако ме баннете- ваша воля. Нямам вина- не съм ви обидил- вас или учението ви или сайта ви. Павел казва, че не проповядва с убедителните думи на мъдростта, а с доказателство от дух и от сила- когато видя тези доказателства у вас, тогава ще ме накарате да ви се вържа. Само че обикновено тези доказателства се виждат с дела, а ние не се познаваме. Все пак съм почти сигурен, че не правите изцерения или нещо такова. Не ви възприемам като нещо различно от всички останали деноминаций и секти, защото използвате техните похвати и прийоми на агитация- видели сме ги вече тия неща. Готиното тук е в това, че такива невероятни пъзели на словото биват разплетени, но нещата, които са очевидни за вас са мътилка. Господ като давал едно- вземал друго!

Аз мислех, че водим дискусия и изведнъж се превърна в агитация? По същата логика ако бяхме толкова прибързани и ние можеше да кажем, че ти си дошъл да агитираш за Матрицата, ама не сме го направили нали?

Бог като изгони Адам и Ева от Едем, нямаше ли Дух и Живот в Него? Или като изгони Израел от обещаната земя, намаше ли Живот в Него? Или когато Исус изгони Юда за да извърши гнусното предателство? По коя логика изгонването противоречи на Духа и на Живота?

Духа и силата са на първо място за живеене на праведен живот, а не за правене на чудеса, защото на слугите на дявола никога не са им липсвали чудеса и знамения в репертоара. Никой не се е опитвал да те прави "като нас" както и никой не те е канил някъде "при нас". Водим открита дискусия по определени теми, като излагаме нашите аргументи на база на Писанието.

Ако вникнеш малко по-задълбочено ще видиш, че в този форум участват хора с доста различаващи се становища по много въпроси и никой не ги банва заради това. Банването е крайна мярка в определени ситуации и това че някой можел да ни обижда нас, форума или учението ни не е и никога не е било причина за бан.

За нас Христовото учение е път на Живота, не е интелектуална игра на шах. Ние не си играем с тия неща, нито умствено, нито по някакъв друг начин, заложили сме живота си и Бог знае колко ни е струвало това до сега. Точно в това е силата за която говори апостол Павел, като казва:

1Кор. 4:19  Но, ако ще Господ, аз скоро ще дойда при вас, и ще изпитам, не думите, но силата на тия, които са се възгордели.
1Кор. 4:20  Защото Божието царство не се състои в думи, а в сила.


Ако ти търсиш някакви интелектуални еквилибристики и невероятни пъзели в този форум - халал да ти са. Писанието говори, че Божието царство е като съкровище скрито в нива. Ако ти смяташ, че храсталаците в нивата са голямата работа - твоя воля. Ние се интересуваме от скритото съкровище.
Title: Re: Здравейте
Post by: Nikolay on January 26, 2017, 10:34:00 AM
Фен съм на "матрицата" и след като изгледах този филм, започнах да изследвам библията. Не съм вярващ като вас, но ми е много интересно. Този сайт е златна мина за мен! Другаде не бях попадал на толкова задълбочени интерпретации!
Привет и от мен, интересно име си си избрал - означава ли нещо или е съкращение от нещо ?

Да твърдиш, че не си вярващ, и да вярваш, че има някакво божество което някак си влияе на хората, но пък никой не го познава, а мнозина са запознати с думите му... си е интересно противоречие само по себе си. Изчисти го и бъди като Нео - избери ;) Основата в този филм стъпва точно на това - на избора на човек какъв да бъде и за какво да се бори.
Някъде се казваше, че ако искаш да промениш света около теб - трябва да започнеш от себе си.

Какво чак толкова интересно ти внуши този филм, че чак те накара да изследваш Библията?

Ти казваш, че вярваш в Бог- как се запозна с Него, за да повярваш именно в Него?

Всъщност надали има значение за теб, как Бог го е събудил и го е накарал да търси самия Него. Това за всеки, ще е индивидуално, защото ние всички сме различни и ако едно нещо те е подбудило теб, на него вероятно няма да му направи впечатление. Спомни си ти как повярва Valipeti ;)
Аз примерно навремето тръгнах от едни книжки за световната конспирация. А думите на жена ми за това, че има Бог и той е в Библията си ги пусках покрай ушите :) Да без едното нямаше да има другото и аз пак, чрез нея повярвах, но това си е пак казвам - индивидуално.
Въпроса не е в това как е повярвал, че може да има Бог, а в това какво ще направи впоследствие с тая информация.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 26, 2017, 13:03:33 PM
Не съм вярващ като вас- това имах в предвид, когато писах, че не вярвам. Не съм впечатлен от никоя деноминация, а вие сте нещо като деноминация, за това казах, че не съм като вас. Според мен хората от деноминациите са осакатени психически по някакъв начин и от някой ваши отговори откривам същото и при вас. Примерно това за девствеността на жената- неадекватно е откъдето и да го погледне човек- вие бихте убили за да си защитите тезата, ако живеехте по Моисеевите правила.
 Мога да пиша много за филма "матрицата" тук само сте загатнали за него, но то си има и много писано за него навсякъде. Това е филм, който вкара нова ера в киното и завъртя главата на толкова много хора, че чак онези псевдо камикадзета се блъснаха в кулите- близнаци на рождения ден на м-р. Андерсън. Сори, но ще бъда лаконичен за филма, защото тук не виждам негови фенове и подозирам, че ще получа неприязън ако тръгна да го тълкувам и тя ще бъде добре подкована с библейски текстове. "Проблемът е в избора" беше казала оракула! в "Матрицата" човек се обърква, защото не знае кой му е враг- оракулът е част от самата матрица, но без него Нео нямаше да намери себе си и нямаше да победи матрицата "Проблемът е в избора" беше казала тя- но дали имаме избор?
 Във втората серия разговор:
- Заповядай Нео, седни
- знаеш дали ще седна, нали
- няма да съм добър оракул ако не знам
  В първата серия разговор:
- Внимавай с вазата
- коя ваза- Нео се обръща да види коя ваза и я пярка без да иска, а тя пада и се чупи.
- Тази ваза. Няма проблем някое от децата ми ще я оправи.
- Ох извинявайте
- Няма нищо, същинския въпрос, който ще си зададеш в бъдеще е дали ако не ти бях казала за вазата пак щеше да я счупиш!
 Продължението във втората част на филма:
- Ти не си тук, за да избираш. Ти си тук за да осъзнаеш защо си избрал това, което си избрал.
Нео умря три пъти, за да защити избора си и последния път беше фатален. И трите избора бяха подпомогнати от оракула, който беше част от врага, срещу който се бореше и много добре знаеше какво прави и какво Нео ще избере- тоест Нео нямаше избор- той правеше това, което оракула го караше да прави чрез напътствията си. Тоест няма мърдане от матрицата, тоест от онази прецизна математика от края на втора серия.
Нео, обаче, въздействаше на матрицата и без да е в матрицата- така той уби стражите в края на втората серия, така се добра и до ядрото на матрицата в края на трета, но това е друга тема.
Съпоставено с християнството- имаме ли избор- в откровението са изброени едни 144 000 човека, които са избраните, като цифрата е изключително малка ако това са реални хора. Исус каза на Петър как ще се отрече от Него- ако Петър не го беше направил щеше ли Исус да е лъжец? Ако Исус е знаел за Петър, Бог знаел ли е че Адам и Ева ще съгрешат? И защо творецът би ме сътворил с някой слабости и грехове, само за да бъде разпънат на кръст някой друг вместо мен, за да ме направи съвършен след този акт? Бог не прави ли каквото си иска? Защо е направил именно това? Защо си го е причинил? А Исус имаше ли избор? И ако ние трябва да сме като него, НИЕ имаме ли избор? Или сме сътворени с определено предназначение от което не можем да избягаме и това предназначение определя предварително заложените и предопределени избори, които правим? От друга страна е очевидно, че винаги имаме избор да изберем между доброто и злото, между Бог и Сатана, можем да изберем да не бъдем лукави и лицемерни, да не бъдем горди, да бъдем според плодовете на Духа, или с други думи да изберем дали да живеем или да умрем! Но този избор е предварително предначертан от вездесъщността на Божеството- нашите минали, настоящи и бъдещи грехове са му известни!
Този ход на мисли ме накара да търся библейски отговори, но самия ход на мисли, който описвам тук разбира се не беше такъв в началото. Рая и ада преди да гледам първия епизод бяха просто думи, които свързвах с нещо хубаво и нещо лошо. Вярвах повече в преражданията тогава. Замислих се, че този двуполюсен модел го предлага само християнството и тъй като Библията беше и най- достъпна започнах от там. Връзката с Нео и Христос също беше очевидна, а после разбрах, че и имената на кораба Навуходоносор, Тринити(троица) и още една камара са неправилно преведени библейски имена. И най- вече другите религии и учения не предлагат такива главоблъсканици. За тях това не е важно- ако не си в ред този живот, в следващия ще се оправиш, защо трябва да си блъскаш главата? Прераждаш се във фикус и си живееш живота! Иначе името ми не означава нищо- хрумна ми случайно, или може да го бях чул някъде, но не помня.
Уочман сам отговаря на въпроса който ми задава- не думите а силата- доколкото разгледах бановете, банвате всякакви хора, които мислят различно от вас. Ако там ви е силата, да пази Бог! Ап Павел различава два вида мъдрост, която се различава и при Соломон в притчите. Има и описания в Новия завет на двата вида мъдрост, където има налице и нещо за любовта и мъдростта и разликата между тях.
 Еволюцията на мъдростта тръгва от възгордяване към лукавство, където Бог хваща мъдрите в мъдруванията им, а Павел предпочита божието глупаво пред човешкото мъдро, а то е просто- позор и измет за света, оплюване, хули и кръст, а любов и слава на небесата. Вие сте хора, които не уважавате духовния труд на другите и ги наранявате с думи и банове- какво би било ако имахте истинска власт над тях? Бихте ли убили с камъни младо момиче, което не прокърви през първата брачна вечер? Не знам не ви познавам, но натам сте се запътили по един фин коварен начин с вашата духовност и вашата мъдрост. Нещата за възвисяването на Духа са прости- Исуса Христа и то разпнат! Това означава личността на Бога, характера му, а не дали блудницата от откровение е Йерусалим или е Лондон или е Ню Йорк! Всичките ви разсъждения тук са на този принцип и макар гениални, си остават със сатанинска основа! Добре, че аз съм от хората, които ги възприема по по- различен начин за да не се опаря като другите, защото знам ли кога ще решите че съм различен и ще ме баннете. И какво е различното у вас спрямо стандартните деноминации? В момента в който такива като вас са докопали властта се родила инквизицията.
А как се отнася Павел към различните? Погледнете неговата проповед в 17 глава на Деянията. Ще забележите, че там той ги нарича набожни! Най- силно Библията осъжда подлостта и лицемерието. За това дявола е наречен "Лукавия", а мъдростта граничи именно с лукавщината, така че внимавайте!
Title: Re: Здравейте
Post by: Tihomir on January 26, 2017, 14:46:01 PM
Основният проблем с писането ти е, че си твърде самоуверен, че разбираш нещата, а дори не знаеш какво точно пише в текста. Ние тук се стараем да говорим само това, което пише, а не това, което си мислим, че пише или това, което казват хората. Ако има грешки в това, което говорим и някой види, изобличава чрез това, което пише в Библията.

В темата за девствеността ти говориш, че има статистики, според които това и онова било вярно. Аз ти дадох пример за друга статистика, която ти подмина (ако ще говорим за стастистики и ще им вярваме безусловно). Причината е, че там те удря в място, което е всичко, на което си стъпил и ако кажеш, че е вярно, ще се срине всичко и трябва да започнеш да градиш от нула. А повярвай ми, няма как да стигнеш далеч, ако не започнеш от здрава основа. Не говоря за продължаване на здрава основа, а за започване на здрава основа. Основата изисква всичко над нея да е изчистено, за да се строи директно на нея.

Говориш за 144 000 човека от Откровение, но не разсъждаваш, че това са само евреи и то истински евреи, а истинските евреи са много (ама наистина много) малък процент от днешните. И базирано на този малък процент това не е малък брой хора. Бог, обаче, никога не се е впечатлявал от бройката, защото по времето на Ной имаше вероятно милиони по лицето на земята, а се спасиха само 8 човека.

Ако толкова си се притеснил за баннатите хора и си решил да ставаш защитник, избери си един, отиди, прочети внимателно (много внимателно) това, което е писал или писала. Прочети неговите/нейните аргументи, прочети и после аргументите на останалите, които пишат. Виж внимателно представянето им. Чак след това пиши и кажи аргументирано (подчетавам, "аргументирано"): "Ето тук сте се отнесли несправедливо, защото...." и си излагаш аргументите. Така се води дискусия, а не с общи генерализирани обвинения.

Ако те притеснява нещо от аргументите ни, намери контра аргументи, защото "не съм съгласен", "не ми харесва", "не го чувствам така", не означава нищо.

В Словото виждаме не малко случаи, където бяха отлъчвани хора точно заради различно мнение. Дори това е заповед, но нека ти кажа, че има и ред в тези неща и първо това е да се изслушва човека. Казва му се на човека. Ако не се поправи, пак му се казва. Ако пак не се поправя системно, тогава се отлъчва. Под поправление нямам предвид "съгласява безусловно", защото ако не може да даде здрави аргументи, означава, че се противи на истината. Възможно е да бъркаме в разни неща, но то затова е форум — да се дискутират работите. Повечето пъти човеци са били изключвани от форума, защото предпочитат да лансират учения на човеци, отколкото да се съгласят с текста на Писанието. В почти всички случаи е очевидно това нещо. Тук не е форум за толерантност. В правилата за участието на форума сме писали, че тук дискутираме на база на Библията. Това някой да тръгне да си лансира ученията или някакви съмнителни учения на място, където сме приели основата да е писаното в Библията е същото, като да отидеш в български традиционен ресторант и да почнеш да вдигаш скандали защо нямат паниран откопод в менюто.
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 26, 2017, 22:44:23 PM
 essop, като гледам колко си прибързан и припрян, а още своеволен, аз не виждам защо трябва да си похабявам времето търся комуникация с тебе, когато ти си толкова високо в своите си очи, че не си способен да разъждаваш и да приемаш поправление.

Писанието казва,

Екл. 4:13  По-добър е беден и мъдър младеж, Отколкото стар и безумен цар, Който не знае вече да приема съвет;

Ти явно си много богат и духовен в собствените си очи. Ако някога смириш себе си и станеш беден духом, тогава можеш да дойдеш във форума и да намериш общение с хора, които тогава ще видиш с други очи.

А до тогава можеш да четеш колкото искаш и да си фантазираш каквото искаш. Ние нямаме време за такива неща.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 26, 2017, 22:50:40 PM
Оо моля ти се. Страничен наблюдател ще забележи кой е самоуверен от пръв поглед. Аз пък да тръгна с часове да ровичкам чужди постове, за да чепкам- няма да стане.
  Казах ви- за мен Библията не е математика, колкото и математика да има вътре. Писанките ми са за хора осъзнаващи нещата с добре подредени приоритети. Дори разликата между стар и нов завет се базира именно на факта, че апостолите не са следвали сляпо като вас закона и пророците, а са ги разбрали. Фарисеите са следвали сляпо закона и са изобличени. Вие изследвате сляпо писанията и се придържате достатъчно строго към тях, за да не видите и чуете нищо друго.
  В разговора си с Никодим къде Исус каза "Писано е"? А какво се случи с Петър след като видя плащаницата с животните? Ако вие бяхте като апостолите, щеше да е ясно от думите ви- казах ви- всичките ви писанки са добре обосновани карамболи, но със сбъркани приоритети за основа. Моята основа няма какво да я коментирате. Аз се кланям на личност, която ми прави съвестта чувствителна. Вие се кланяте на Бог, който не му пука за другите. Библейска основа не означава фанатизъм.
  Как ще обясните разликите между 4 те евангелия ако всяка дума е вярна?
  Когато Исус казва "Писано е" мислите ли че има в предвид написаното тук на Земята? Аз не бих казал! Сатана се побеждава със записаното на небето!!! А записаното на небето не се е разкривало през хилядолетията само на шепа евреи, а на всеки човек, който търси!
  Що се отнася до хората преди потопа- като население са били долу- горе колкото Содом и Гомор. Едва ли са имали и милион. А тези теории, че тогава са имали високи технологии, определено излизат тотално извън любимите ви писания. Медицината я няма в писанията. Е кво, тя е от сатана, така ли? Дай да си счупя крак и да не ходя на ортопед и да не ми го гипсират. Дай да хвана апандисит и да падна на колене и да умра в молитва за изцерение, така ли- мен и космите на главата ми са преброени, нали така! Или да хвана диабет и да пукна щото съм вярващ! Къде сте прочели думата "Инсулин" в Библията?
  Събудете се, момчета, имате толкова много и уникални знания, че бихте обърнали света с надолу с главата, а си пилеете времето и енергията да замеряте другите със стихове. Не променяйте основата си- променете подхода към хората! Той е важния. Небето не осъжда тези, които вие осъждате, а онези, които носят лукавщина в сърцето си!
  Втрещен съм от извода ви за химената при жените и въобще не ме занимавайте със статистики! Може да не съм лекар, но съм малко или много медицинско лице! Не можеш да твърдиш, че преди 4 000 години понеже хората били по- здрави, са били анатомично различни и всички девствени жени, без изключение кървяли при дефлорация!!!
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 26, 2017, 23:05:45 PM
Писанието изрично казва:

Римл. 3:4  Да не бъде! но Бог нека бъде признат за верен, а всеки човек лъжлив, според както е писано: - "За да се оправдаеш в думите Си, И да победиш, когато се съдиш"

Ако Бог е казал, че това е начина да се проверява девствеността значи аз Го признавам за верен и истинен, а всякакви хора като тебе които оспорват това за лъжливи, както и всякакви измислени стъкмистики за лъжливи или неприложими за Библейския народ на Израел. Принципа е пределно ясен и очевиден.

Това, че някой е получил бан от форума не означава че е осъден, означава само че е отстранен за да не губи времето на хората от форума. Виждам, че и ти си загрижен за нашето време, покажи тази загриженост на дело не само на думи.

Ти си на съвсем друг дух и живееш в някакъв свой измислен свят. Такива има милиони и няма оправия с тях. Ние нямаме време за такива неща. Този форум е за Христови ученици, които желаят заедно да работят за Божието царство. Нашата основа са Писанията. Ако ти не вярваш в тях или пък вярваш само избирателно, как да намерим общ език? Невъзможно е.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 27, 2017, 10:23:20 AM
Ми ок, аз нямам ядове с това да изляза лъжлив, нито имам ядове с това аз да съм в измисления свят, а вие да сте верните и здраво стъпилите на земята. В съдния ден ще стане ясно. За сега ще е ясно само на тези дето влизат тук и ни четат.
  Като се зачетох в началото в сайта ви си казах "ООооо тук има повече от Соломон" и щях да си остана на това дередже, но за съжаление продължих да чета и после взех и да коментирам и картината се разкри! Аз живея в измисления свят! Аз, не вие! Добре че бяхте вие, та ми отворихте очите! Матрицата поне не претендира, че е нещо повече от филм, а вие сте се вкарали толко яко в тоя филм, че накрая ще го и отнесете яко! До сега не съм вярвал, че при толкова много еродирани и дълбоки знания човек може да влезе толкова яко в матрица от която явно няма излизане!
  Но това е потвърждение на всичко казано в Библията за мъдростта- мога да напиша тук много цитати, но за вас не е трудно да си ги намерите. Хванете коя да е библейска търсачка и напише думата "мъдрост". Ще ви излязат всичките спасителни за вас пасажи и ще видите как Сатана е паднал от небето.
  Позачетох се и в онази тема с идеята за рая и ада- как и двете са под Земята и виждам как мъдростта ви идва от Земята. Това е послание с шифър- ако търсачката вече ви е показала всички пасажи с думата "мъдрост" ще видите вид мъдрост, който идва от земята- прочетете си го, той е вашия вид и тази тема го показва, тъй като Исус Христос е горе на небето в рая със светийте си, тъй като след смъртта си първо е слязъл, а после е възлязъл, след което е възкръснал и се е възнесъл, та сега е там и дава мъдрост на който поиска. Другите, които умират вървят по неговия път, но без да минават през сърцето на Земята- За това от сърцето на Земята идва мъдрост, за която Соломон е знаел и описал в Еклесиаст, но със сигурност не е успял да даде точната дефиниция, тъй като на апостолите се дава повече от на Соломон! Вие, от друга страна, черпите само от тази земната, защото вашия рай е под Земята- там, от където Исус го е преместил чрез слово, или проповед, както се казва еди къде си!Така по същия начин чрез проповядване ние преминаваме от смърт към живот!
Title: Re: Здравейте
Post by: Tihomir on January 27, 2017, 10:50:24 AM
Сега разбирам защо ти липсват много от разбиранията за текстовете, а именно, защото ползваш търсачка. А търсачката няма да ти помогне в много случаи, защото са използвани синонимни думи, а не точно това, което търсиш. Търсачката ще ти помогне ако дадеш всички възможни синонимни думи, но това е твърде трудоемко. Това да намираш оттук-оттам пасажи без да знаеш котекста е сигурен източник на заблуди. Малко като вица, където някой търсил насърчителни текстчета на произволен принцип и в първия си опит "късметът" му попаднал на "Юда отиде и се обеси", а втория опит бил "Иди и ти прави така". Та, "кълването" тук и там без да се познава контекста, няма да те доведе до никъде.

В моя случай, аз си я чета от началото до края и после отново и отново. Търсачката ми помага само да се сетя за точен цитат на нещо, което си спомням и мога да преразкажа, но ако искам да го напиша по-точно, я ползвам.

А това, че ти твърдиш, че Христос бил "горе в рая със светиите си", показва, че знанията са ти от филмите и телевизията, а не от текста на Библията. Ти сам затвърждаваш, че искаш да е така. Човек, който не признава Библията като съдържание, не е добре дошъл в този форум.

Това, че ни обвиняваш в разни неща, нас не ни притеснява, защото всеки разумен човек ще отиде и ще провери това, което казваш и ще проумее кое е вярно и кое не.

Не виждам какво можем да си кажем повече в този форум и ти предлагам да не губиш нито нашето време (за което си загрижен), нито на четящите.

Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 27, 2017, 12:34:09 PM
essop, вече стана напълно ясно че си езотерик-гностик, и именно затова се впечатляваш от "Матрицата", която е правена от масони-езотерици. Именно поради същата причина всичко за тебе са някакви "духовни" неща, които са обект на произволно тълкувание и "одухотворяване".

Точно за езотерици като тебе Писанието казва:

Кол. 2:18  Никой да ви не отнема наградата с измама, чрез самоволно смиреномъдрие и ангелослужение, като наднича в неща, които не е видял и напразно се надува с плътския си ум,

Апостолите с които суетно се хвалиш са имали достатъчно проблеми с гностици и езотерици като тебе и са писали достатъчно по въпроса, за да могат Христовите ученици да държат пътя на вярата и да не си губят времето с празнословия.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 27, 2017, 14:30:43 PM
Е не знам- с преводите съм невежа. На вас там ви е силата. Нужни са и хора като вас.
За мен нещата са ясни, поне що се отнася до смисъла, така както е даден. До колкото знам преводачите са били праведни хора, но хора. Визирах разликите в 4 те евангелия. Повече от това означава да се повтарям. Ако не можеш да откриеш Бог като се огледаш, няма да го откриеш и в писанията, колкото и точен да ти е превода. За мен Бог не е в буквите и думите. Те са помощници и свидетелство, до толкова до колкото отговарят на вътрешния ти призив с който Той те призовава- иначе библията щеше да бъде написана цялата още на планината Хорив. Дали това е гностизъм и езотеризъм- не знам. За мен не е важно това, а е важен Христовия характер. Не са важни думите, а силата.
 Елементарно психологическо правило е това за "горе" и "долу"- горе се асоциира със слънцето, топлината, живота, рая. Долу се асоциира с огъня, пръстта, тоалетната, ада. За това като обиждаш някой му казваш "гнусен, ДОЛЕН, мръсен...... Или с други думи отгоре идва живота, а отдолу идва смъртта. Библията напълно потвърждава това и в темата ви хората добре са ви го обяснили.
 Ако не вденете от там, сори че ви губя времето! Казах ви- свободни сте да ме баннете. Така или иначе не пиша по темите ви, а тук и вероятно няма и да пропиша повече по тях.
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 27, 2017, 14:55:21 PM
Въпроса за Рая и местонахождението му си има собствена тема и там се обсъждат въпросите свързани с нея. Там сме дали изобилно доказателства и аргументи за тази позиция. Това, че едемската градина е под земята не означава, че няма Небеса и Трето Небе в което обитава Бог и откъдето ще слезе на земята Новия Ерусалим. Нашата надежда не е да ходим в Рая, а е именно в Небесния Ерусалим, това е града който очакваме, чийто Архитект и строител е Бог.

Няма никаква причина да те банваме. Както казах и преди това е крайна мярка. Предпочитаме добрата воля и разбирателството с хората, ако и да нямаме съгласие с тях по определени теми и въпроси.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 28, 2017, 16:17:39 PM
Добре е че няма да ме баннете- вероятно сте се променили спрямо преди. Крайните ви мерки спрямо другите преди мен са станали наистина крайна мярка вече, та намазвам. :)
 Значи има надежда за вас!
 То е все едно да споря с вегетарианци- те са изключително точни и обстоятелствени, също като вас, в опитите си да докажат, че човешкото тяло е направено да яде само растителна храна. Истината е почти такава, но не е точно такава, защото не се гледа от правилната гледна точка, или в случая с вегетарианството от позицията на правилната наука, която е биохимия!
 Аз съм обиколил всички деноминации из градовете и всички са ме зарибявали със солидни аргументации. По тази причина съм се научил да се доверявам на интуицията си. Там където няма съпричастност(или така наречената емпатия) в концепцията на дадена интерпретация, няма и истинност. Пример за това са адвентистите и тяхната вечна събота- да спазваш или да не спазваш този ден не е нито добро нито зло. Това, обаче, нито добро нито зло нещо, се е превърнало за тях в критерий за праведност, от което става ясно колко са праведни.
 Химената при жените е същото при вас.
 Ако с моя библейско християнски морал аз одобря убийство на невинно момиче, защото така било писано, какъв християнин съм аз? Тази безсърдечност от ваша страна ме подразни и още ме дразни. Вие не търсите справедливо обяснение на закона, а държите на "ясно записаното" а то дори не е важно записаното, а свидетелството- тоест важното е преди всичко дали БОГ би я убил в гнева си ако е праведна!
 И в последствие се иска от нас да потърсим свидетелство- акт на убийство на такова непрокървило момиче в Библията. Е, аз не съм я чел цялата, но мисля че няма такъв акт! За това пък се сещам за друг акт- при Соломон отиват две БЛУДНИЦИ, във връзка със спор за едно дете- даже гледах примера някъде тук ако не се лъжа. Тези блудници не са се страхували, че ще ги убият. Защо? Защото законът по него време вече е бил неприложим.
 Гледах едно клипче за скинията. Вътре в ковчега на завета са плочите, на които Бог е изписал закона на Хорив- те са каменни. Извън ковчега стоят писаните на папирус закони изписани от Моисей- едните са на камък, защото са неизменни като самия Бог- другите са на папирус, защото са гъвкави, написани може би върху сърцата ни, които са меки.
 При Соломон мъдростта на мекото сърце възпира хората да спазват строгият Мойсеев закон и жените са спокойни. Дадох пример за двата вида мъдрост, описани в Библията по- напред. Соломон е бил наясно и с двата вида, но е възприемал и мъдростта на лудостта, вероятно защото Исус все още не се е явил, за да ги разграничи. Така гъвкавият подход на Соломон е по- приет от небесата, отколкото строгото и жестоко убийство с камъни, което Моисей записва в папируса, а и това не е единичен случай. Четох някъде в "Съдии" как син на блудница е съдия над Израел.
 И накрая би трябвало при основаването на държавата от Бог, той да постави своите заветни условия на държавниците и после да търси тяхното стриктно изпълнение, но когато Израел губи Божията слава и бива отхвърлен, пророците обясняват защо Бог ги е отхвърлил. Там не се кара подред точка по точка- "Това ви Казах и не изпълнихте, онова ви Казах и не изпълнихте." В пророците виждаме Духът на закона, както го виждаме и в Новия завет и пророците са свидетелството, а не писаното в закона. Така писаното в Библията е по същия начин- не писанието, а Бог е словото- плътта на Божеството е самото слово. Библията е една историческа книга, която се пише на небето, а това, което ние- неговата невяста- до колко сме успели да уловим и да напишем на книга, е друга тема. Бих казал, че е достатъчно, за да ни се прецакат приоритетите и да идолизираме тази книга и тази книга, вместо нагоре да ни дърпа надолу! Поклонението на тази книга се нарича фанатизъм и то не е по- малко опасно от поклонението на фалшив Бог. Примерите са толкова много, че няма смисъл да цитирам, още повече че и вие сте ги виждали и виждате. Библията опитва да опише Божия характер. Ако ние я възприемаме грешно, грешно и познаваме Бога си, а от там и това не е Бог- слово, описан вътре.
 Психологията е науката, която добре описва схемата- висше "Аз"- това е съвестта, морала, съпричастността, емпатията, чувствителността към чуждото страдание- нямаш ли тези неща- не познаваш Бог! "Аз"-ът е съзнанието- частта правеща изборите и балансираща между низшия "Аз" и висшия. Низшия "Аз" е егоизмът, първичните инстинкти, които защитават тялото- инстинктът за самосъхранение, за размножаване и за храна!
 Ако нямаш способността да подтиснеш първичния си "Аз" и да избереш висшия когато трябва- не си никакъв християнин и не познаваш Оня Който, когато трябваше умря за теб!
 И отново ще спомена "Матрицата" и онези три смърти на Нео в края на трите серии.
 Защо смятам, че Бог може и се намира и в други книги и защо смятам, че Бог ни говори по много начини? Защото психиката на всеки човек е така устроена- тоест всеки човек независимо от вярата си има висше "Аз", тоест морал, съвест, съпричастност. Това можем да го видим в цялостното отношение на Бог към езичниците в цялата Библия и защото цялата човешка история е една Библия, която се пише на Небесата- едно свидетелство, което свидетелства за Божия характер.
Title: Re: Здравейте
Post by: Tihomir on January 28, 2017, 17:17:54 PM
essop,

Ти наистина пишеш много наизуст и все неща, които са ти във въображението.

Има много хора, които не са били баннати от форума, защото или са сменили отношението си или са решили да спрат да пишат във форума. Ако ти имаш отношение на човек, който не разбира от дума, ще бъдеш баннат. В момента нямаме причина за това и ако спреш да пишеш наизуст, но разгледаш примерите, във форума, за банване на потребител, ще разбереш, че имаме достатъчно търпение, за да може овекът да изяви сърцето си и да няма място за съмнение за разумните, че този човек не заслужава да пише във форума и да покварява четящите. Тук ти и други сте на гости и е нормално ние като домакини да се грижим за реда тук. Същото е като ти дойде някой на гости и започне да развращава семейството ти, да бъде изгонен. Ти, обаче, хем не искаш да изследваш да видиш тези примери, хем говориш наизуст, че било така и така. Хем ти казваме какво пише, хем не искаш да прочетеш и продължаваш на говориш небивалици.

Първо, законът, който Бог даде, беше за евреите в земята, в която им даде. Това, което е вечен закон, то е основата и на Моисевия закон, но конкретните заповеди, които бяха дадени специфично за земята там, като десятъци и други, не могат да се приложат за езичниците, защото те не живеят в тази земя. Това не изключва всичко от закона, защото много от заповедите са добри и практични, както и съдържат 2-та основни принципа: Да нямаш други богове, освен еврейския Бог, както и да обичаш ближния както себе си. Заповедите, които Бог даде за девствеността бяха нещо много практично и начина, по който бяха наказвани виновните беше нещо, заповядано специфично за Израел. Израел можеше да изобличи в грях блудници от други народи, но нямаха право да изискват, нито да налагат, нито да изпълняват наказанието. Принципът си остана същия и критерият за грях си остава за всички, но изпълнението на наказанието беше дадено на евреите по това време. Това не означава, че ако блудницата е езичничка, тя не е блудница. Напротив, точно такава си e.

Пише на едно място, че човек, който говори преди да чуе (в случая, да прочете), навлича на себе си срам и позор. Казваш, че не си чел, обаче си много самоуверен и категоричен, че знаеш какво говориш и не разбираш, че говориш ереси по този начин, както и клеветиш за нещо, което не сме казвали.

Блудниците са били убивани само ако бащата изисква това, защото той има власт над тях, а не обществото. Обществото никога не е посягало на блудниците, освен ако бащата не заповяда. Бащата има власт над дъщеря си, докато не е омъжена тя и докато е жив бащата. Затова измислиците ти, че законът не бил приложим по времето на Соломон си ги запази за себе си, защото се излагаш (и ни губиш времето). Не само се излагаш, но и започваш да говориш откровени глупости, че бил "гъвкав" и други подобни, а в Моисеевия закон е заповядано към евреите, че е проклет онзи, който не изпълнява написаното в закона, както е казано. Никой не си е позволявал подобни своеволия без да бъде наказан от Бога.

Ти си пример как хората не познават Писанията, нито Божията сила и се заблуждават, надувайки се, мислейки че разбират нещо, точно както Watchman по-горе цитира:
Кол. 2:18  Никой да ви не отнема наградата с измама, чрез самоволно смиреномъдрие и ангелослужение, като наднича в неща, които не е видял и напразно се надува с плътския си ум,

Христос каза същото:
Матей 22:29. А Исус в отговор им рече: Заблуждавате се, като не знаете писанията нито Божията сила.

Всичката ти теория се разпада по този начин, защото си решил не само да кажеш, че не познаваш Писанията, но и да презираш тези, които ти показват заблудата, както и да се надуваш, че нещо разбираш и биваш уличаван като лъжец.
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 28, 2017, 19:11:26 PM
Quote
Ако с моя библейско християнски морал аз одобря убийство на невинно момиче, защото така било писано, какъв християнин съм аз? Тази безсърдечност от ваша страна ме подразни и още ме дразни. Вие не търсите справедливо обяснение на закона, а държите на "ясно записаното" а то дори не е важно записаното, а свидетелството- тоест важното е преди всичко дали БОГ би я убил в гнева си ако е праведна!

Първо малко изясняване на терминологията. Тук никой не говори за убийство. Убийството е противозаконно действие. А в случая се говори за смъртно наказание в рамките на закона. Смъртното наказание не е убийство. Това са основни понятия, които човек трябва да разбира.

Второ никой не говори за умъртвяване на невинен човек, още по-малко праведен.

Трето, основната ти грешка е именно това, че слагаш магарето пред каруцата. Ти тръгваш от своя си ум, някакви свои си статистики и предположения и почваш на тяхно основание да съдиш Божиите думи. А правилното разсъждение е точно обратното.

Ако прочетеш самото начало на Библията то започва с думите . "В началото Бог..." Забелязваш ли кой е в началото? Това не си ти, нито твоя "морал", нито твоите статистики, нито твоите претенции, не е нито твоята съвест.

В началото е Бог, и към Него и спрямо Него се подравнява всичко. Той е дефиницията за правда, истина и справедливост, не си ти, твоята съвест или твоя интелект.

Ето това подчертаното ако разбереш, ще си една голяма стъпка по близо до Божието царство. Точно това означава да имаш вяра в Бога, сиреч доверие - доверие, че Той е праведен и истинен, и че всичкото Му Слово е истина.

Точно от тази позиция изхождат нашите разсъждения по темата. Поставяйки Бог на първо място и признавайки Него за праведен и всичко друго за лъжливо (както беше изяснено по-горе).

И когато Бог е на първо място, тогава става ясно, че щом Бог е заповядал това да е метода за проверка на девствеността, то значи Той знае и разбира какво прави. Той е справедлив и няма да допусне неправда. Още Авраам, който беше приятел на Бога, каза думите:

Бит. 18:25  Далеч от Тебе да сториш такова нещо, да убиеш праведника с нечестивия, така щото праведния да бъде като нечестивия! Далеч от Тебе това! Съдията на цялата земя няма ли да върши правда?


Авраам знаеше, че Бог няма да убие праведния заедно с нечестивия. Ти очевидно не го знаеш. Щом Бог е заповядал така, значи Бог е преценил много по-добре от всеки друг, че с тази заповед няма да се осъди никой невинен. Защото Неговите съдби са справедливи:

Пс. 19:9  Страхът от Господа е чист, пребъдва до века; Съдбите Господни са истинни и, без изключение, справедливи.

Ако ти имаше този страх от Бога, щеше да знаеш, че Неговите съдби са истинни и БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ справедливи. Според тебе обаче има изключения. Което показва, че нямаш страх от Бога, а поставяш своите си преценки, стъкмистики и други мъдрувания над Божието Слово.

Quote
Аз съм обиколил всички деноминации из градовете и всички са ме зарибявали със солидни аргументации.

Това ми стана пределно ясно, като се видя че си усвоил много черковни лафове като безумния израз "замерване със стихове". Това само човек с религиозно опиянение може да го използва в своя речник.

Quote
Ако с моя библейско християнски морал аз одобря убийство на невинно момиче, защото така било писано, какъв християнин съм аз? Тази безсърдечност от ваша страна ме подразни и още ме дразни. Вие не търсите справедливо обяснение на закона, а държите на "ясно записаното" а то дори не е важно записаното, а свидетелството- тоест важното е преди всичко дали БОГ би я убил в гнева си ако е праведна!

В Писанието има само един единствен случай в който невинно момиче можеше да бъде убито без да е виновно в прелюбодейство, и това беше Мария, майката на Исус. Бог остави ли я да бъде убита? Не, Бог я избави. Няма нищо безсърдечно в това, човек да се доверява на Бога и да не оспорва Неговите присъди и Неговото Слово. Дори да е имало някакви ситуации в които невинно момиче е можело да загине, аз нямам съмнение, че Бог ги е избавил по същия начин по който Бог избави Мария.

Ето затова нашето упование е в Бога, защото нямаме съмнение в Неговата справедливост и доброта. А Йов, дори каза - "ако и да ме убива, аз пак на Него ще уповавам."

Докато не достигнеш до такова разбиране за Бога и доверие в Него, то ще си умуваш, мъдруваш и пилееш живота в празни философии за "висш" аз, "низш" аз и прочие суетни неща.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 28, 2017, 19:43:50 PM
Предпочитам да си пилея живота- човек ви потупва по рамото, вие го правите на нищо. Ваша работа. По никакъв начин не ме убеждавате да стана като вас. Сбогом.
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 28, 2017, 19:57:00 PM
И защо реши, че някой тук иска да ставаш "като нас" или да те убеждава в нещо? Ние защитаваме правдивостта на Божиите съдби и ако ти имаше сърце за Бога щеше да се зарадваш за това нещо.

Ако нямаш сърце за Бога и желаеш да следваш празни философии, дори да те убеди някой в нещо в най-добрия случай ще станеш предател като Юда Искариотски, с каквито е пълно по черквите - хора "убедени" в нещо, но без никакво покаяние и реално доверие в Бога.

Никой Божий човек няма полза от подобни "убеждавания", само врага се ползва от това като вкарва чрез тях чадата си сред вярващите.

Истинската промяна идва отвътре и е Божие, а не човешко дело. Постига се не с умствени убеждения, а е дело на Духа. Всеки човек който търси правдата и истината, Божия Дух ще дойде да му съдейства. Който си търси своето ще привлече всякакви заблудителни духове, които ще го занимават с празни и суетни неща.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 29, 2017, 00:28:03 AM
Вие не разбирате- аз опитвам същото. Работата е там, че вие имате проблеми с общуването. В чисто социално- психологически аспект реагирате неадекватно.
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 29, 2017, 02:43:04 AM
Ти сам каза, че си обикалял по деноминациите, от там ти е останало едно впечатление, което сега искаш да проектираш върху нас. Това е впечатлението, че все някой иска да те убеждава, да те спасява, да те прави като него си, и това може да е напълно вярно впечатление, защото там се робува на комплекса за спасяване на света.

Обаче да проектираш това същото нещо върху нас показва, че точно ти действаш неадекватно понеже не си положил достатъчно усилия да вникнеш какви точно са хората, които пишат тук. И точно поради тази неадекватност изпадна в противоречие със себе си, а именно от една страна твърдиш, че ние сме били същите като деноминациите, а от друга страна че не отговаряме на "социално-психологическия" профил на твоите очаквания, които са базирани именно на преживяното от тебе в тези деноминации.

Като начало, адекватното нещо е да установиш, че ние сме различни. Дали по-добри или по-лоши, това е въпрос на по-задълбочена преценка изискваща повече време, но поне на този етап ще трябва да си установил едно сериозно различие още на фундаментално ниво.

И ние не сме различни заради самото различие, а защото сме преминали през процеси, търсения, страдания и достижения, които са ни формирали по различен начин. И да, ние също сме минали през деноминациите, знаем техния религиозен жаргон, знаем психологическия им профил и бихме могли да го имитираме и никой не би забелязал нещо смущаващо. Но не можем да лицемерим по-този начин.

Апостол Павел казва на едно място за себе си:

1Сол.  2:5  Защото, както знаете, никога не сме употребявали ласкателни думи, или прикрито сребролюбие, (Бог е свидетел);
1Сол. 2:6  нито сме търсили слава от човеци, било от вас или от други


В деноминациите където си бил е пълно с ласкателства с цел да привличат хора, които в последствие се превръщат в донори под една или друга форма. Нас никой не може да ни обвини в този форум, че сме ласкали или привличали хора. Нелицемерния начин по който подхождаме към хората които носят странни за нас учения е отблъскващ за душевно и емоционално лабилните, но същевременно пресяващ, за да останат онези с които наистина си струва да общуваме.

Този форум е за пионери, хора които са готови да излязат и да проправят старите съборени мостове и да прочистят обраслите древни пътеки. Това не е работа за деца във вярата или лабилни и неутвърдени хора. Ето защо това, че не приемаме някой или дори, че някой бива баннат, това не означава, че той е осъден или пратен от нас да гори в ада. Не сме ние тези които спасяват от ада, че да осъждаме някой да ходи в ада. Само Този, който може да спаси, Той е който може и да осъди.

Ние не страдаме от комплекса за уникалност и ексклузивност, който често се среща в християнските деноминации. Ние знаем, че с нас или без нас, Божието Царство ще владее над земята.

Ако отхвърляме някой то е на базата на работата и целите, които има да постигнем, а не на базата на спасението. И понеже обичаш филмите, ще ти дам пример от един филм - "300". Там имаше един човек, който искаше да влезе в екипа на тези 300 бойци и беше отхвърлен. Не защото го счетоха за недостоен човек, или за това че не е истински спартанец, а защото го намериха неподходящ за техния боен строй и специфични методи на воюване. Да наистина в последствие той се оказа роб на болни амбиции, които го направиха и предател, но не беше това причината поради която беше отхвърлен и той можеше да го разбере това и да го приеме с благородство, вместо да се изпълни със завист и гняв.

Ето това благородство липсва в мнозина, защото ако го имаше щяхме да се разбираме много по-добре.

Ето защо, ако си намерил някаква полза в нещо написано във форума - дерзай. Нито слава искаме за него, нито дарения, нито благодарности, нито дори потупване по рамото.

Но ако искаш да общуваш с нас има едно много просто правило - трябва да е на основата на Писанията, които са:

2Tим. 3:16  Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;
2Tим. 3:17  за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършенно приготвен за всяко добро дело.


Знаеш ли какво значи СЪВЪРШЕНО приготвен за ВСЯКО добро дело? Това означава че Писанието е напълно самодостатъчно за постигане на съвършенство. Това не само означава, че не му липсва нищо, но няма никаква нужда от източни мъдрости, от филми, умувания, мъдрувания и прочие неща.

Да, Писанието казва, че всички народи се мъчат да напипат истината за Бога (Деян. 17:26-27). Затова аз не презирам нещата, които може да са достигнали някои народи в своето търсене, но предвид факта, че на нас ни е предоставен хляба на Живота, няма нужда да се ровим в трохите на които някой народ може да е попаднал.

Но ако ти нямаш респект към Писанията като 100% вдъхновено Божие Слово, то е напълно неадекватно да се опитваш да общуваш с нас по тези въпроси. Може да общуваш на тема дърводелство, занаяти, готвене, земеделие, творческа работа, строителство на къщи и прочие чисто практични неща, но не и за нещата на Бога.

По ясно от това не знам как да го кажа.
Title: Re: Здравейте
Post by: essop on January 29, 2017, 03:49:42 AM
Достатъчно ясен си, благодаря. Сега и аз мога да те сиктирдосам както ти мен, но няма да го направя.
 Слава Богу за цитата от филма "300", добре си го казал.
 Относно приликите и разликите между вас и деноминациите само ще кажа, че и те не приемат чужди мнения, и те, също като вас, размахват ясното категорично и точно Божие Слово, на което се позовават, за да съборят крепостите на дявола, които са във всичките инакомислещи, но поне не използват вашите прийоми- разголвате душата на човек и после безогледно я нахапвате с думи и цитати, а накрая, когато човека ви отговори със същото, го гоните от форума, ей така, без лоши чувства.
 Аз се усетих на време и вдигнах бариерата на време, но другите са нямали този късмет.
 Ще визирам един изгонен, защото е най- лесно откриваем без да е нужно да ровичкам- светлио760- човека има гладки и логични разсъждения, а вие сте го баннали по две причини- едната е, че ви се правил на брат, а не е, тоест бил лицемер, а другата е за това, че явно сте го проверили из сайтовете и сте открили, че има някакъв неадекватен на вярата ви сексуален уклон. Човекът е споделил толкова интимни неща от живота си и сънищата си, а вие сте го отсвирили като гледам съвсем неочаквано за него.
 Засякох и други подобни случаи- по спомен ще кажа за човек, който след като е баннат сте писали още много по неговата тема, опровергавали сте го, разпъвали сте го на кръст, а той не може да ви отговори защото е баннат! Добре, че Уочмен, мисля беше, се е усетил, та е казал да престанете.
 Казвате, че това тук е вашата къща и трябва да се съобразяваме с вас всички гости- въпроса е вие колко сте гостоприемни с нас! Мен ми се отщя да коментирам по темите ви, а и тук няма какво да кажа вече. То не е въпроса в това да вадя стихове от ръкава си и да си доказвам тезите- мога го и го правя добре, но признавам вие сте по- добри. Само че и по- добър да бях, вие пак щяхте да се изкарате правите.
 Въпроса тук е в отношението- взаимоотношенията, които градите с останалите от форума! Би трябвало да ги приемате като братя и сестри, но от ваша страна тук братско общение няма! Явно не са настъпили тревожните времена, но и тогава не знам дали ще станете братя. Не знам как сте изстрадали знанията си и през какво сте минали, но карате всички други тук малко или много също да страдат и доколкото те са Божий чада, го причинявате не на Кой да е! Нормалните хора не се отнасят така помежду си! Нормалните! Дори не визирам християните!
  п.п: И филмът "300" ми е един от любимите наравно с "Гладиатор"! Едва ли примера който каза е най- важното нещо в него, но споменаването на този шедьовър ме погъделичка приятно!
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 29, 2017, 04:38:42 AM
Quote
Относно приликите и разликите между вас и деноминациите само ще кажа, че и те не приемат чужди мнения, и те, също като вас, размахват ясното категорично и точно Божие Слово, на което се позовават, за да съборят крепостите на дявола, които са във всичките инакомислещи, но поне не използват вашите прийоми- разголвате душата на човек и после безогледно я нахапвате с думи и цитати, а накрая, когато човека ви отговори със същото, го гоните от форума, ей така, без лоши чувства.

Гледал-недогледал, разбрал-недоразбрал, прочел-недопрочел - давай джаста праста вече имаш изводи. Имай си ги. На нас са ни интересни изводите на тези които вникват и не прибързват.

Quote
Ще визирам един изгонен, защото е най- лесно откриваем без да е нужно да ровичкам- светлио760- човека има гладки и логични разсъждения, а вие сте го баннали по две причини- едната е, че ви се правил на брат, а не е, тоест бил лицемер, а другата е за това, че явно сте го проверили из сайтовете и сте открили, че има някакъв неадекватен на вярата ви сексуален уклон. Човекът е споделил толкова интимни неща от живота си и сънищата си, а вие сте го отсвирили като гледам съвсем неочаквано за него.

Светльо си е развратник, и това го знаехме още преди да му одобрим регистрацията във форума. При все това му дадохме шанс за да разберем покаял ли се е вече или търси ли покаяние и ако може да му се помогне.

В момента в който разбрахме, че той не желае да се покае, а "гладките и логични разсъждения" отиват само в посока да оправдава развратничеството си ние приключихме с него. Този казус е изключително ясен и няма никакви драми в него.

Никой не го е карал да си разголва душата, нито някой е злоупотребявал с това. А и той си беше почитател на разголването (не само в преносния но и в буквалния смисъл) и сам си го каза.

Quote
Казвате, че това тук е вашата къща и трябва да се съобразяваме с вас всички гости- въпроса е вие колко сте гостоприемни с нас!

Има една поговорка - "каквото почукало, това се обадило". Ти тръгна от вратата със рогата, е какво очакваш? Ако дойде у вас един бик и почне да гази наред, какво гостоприемство ще му предложиш?

Quote
Мен ми се отщя да коментирам по темите ви, а и тук няма какво да кажа вече. То не е въпроса в това да вадя стихове от ръкава си и да си доказвам тезите- мога го и го правя добре, но признавам вие сте по- добри. Само че и по- добър да бях, вие пак щяхте да се изкарате правите.

Тука няма прави и криви. Както още по-преди цитирах - Бог е прав, а всеки човек лъжлив. Нашата цел е да си изясним Божията истина и Божията правда. Тя не произлиза от нас, ние се борим да разбираме както всеки друг човек. Не се считаме за безгрешни, но не гледаме лековато на нещата. Заложили сме живота си на това в което вярваме. Затова сме хора със силни убеждения и ги споделяме силно, отчетливо и аргументирано. Ако някой с нещо не е съгласен нека да приведе валидни аргументи на база на Писанието. Нека бъде силен, отчетлив и аргументиран в своите позиции. Никой никога не е бил отхвърлян за по-различно мнение. Отхвърляне може да има само ако човека е като радиоточка, повтаря си своето без да взема предвид аргументите на отсрещната страна, ако и на неговите аргументи да са предложени адекватни контра-аргументи.

Аз не разбирам тия детски писъци от типа - "Ама все вие сте правите!" Що за детинщина? Писанието ясно казва:

Пр. 21:2  Всичките пътища на човека са прави в неговите очи, Но Господ претегля сърцата.

Та нали с голяма грижа и внимание човек подбира убежденията си. Нали се старае усърдно със страх от Бога да разбира и живее истината. Разбира се че ще защитава убежденията си с пълна сериозност, разбира се че ще счита че е прав докато не му бъде доказано, че бърка. Та нали на това основава живота си? Може ли всеки дето влезе тука и се нацупи с това да ни промени позицията? Така правят само хора без дълбоки убеждения. Хора повърхностни и плитки.

В крайна сметка както и горния пасаж казва - Бог е този, който претегля сърцата. Бог изпитва и вижда кой е прав и кой е крив. Но ако някой човек иска да пребори дадено убеждение, което е градено години наред, той трябва да воюва като мъж. Да препаше кръста си с истината и да се бие с тези крепости. И ако правдата е на негова страна - ще победи рано или късно. А не да пищи и да се цупи като дете.

Quote
Въпроса тук е в отношението- взаимоотношенията, които градите с останалите от форума! Би трябвало да ги приемате като братя и сестри, но от ваша страна тук братско общение няма!

Ти знаеш ли защо златото е толкова скъпо? Защото се намира рядко и се добива трудно. Е да приема ли всеки който дойде и ми подметне някакъв жълтеникав метал твърдейки че е злато, ей така просто да го приема че е злато, защото така твърди някой или има тази претенция? Не трябва ли ПЪРВО да се провери, да се изпита? Как така ще приемеш някой от вратата за брат или сестра, само защото той самия е решил, че е такъв? Ами тези дето проповядват навсякъде това евтино и фалшиво евангелие от което никнат "християни" като гъби след дъжд, какво да им приемем гнилия плод за истински ли?

Има достатъчно сладникави форумчета, където се братосват и сестросват от вратата и всички са много доволни. Не и тук! Ние треперим пред това кого ще наречем брат или сестра. Та как да нарека някой необрязан езичник - брат само защото си е повярвал, че е станал християнин след рецитиране на някаква "молитва за спасение"? Няма ли да похуля Бога, като нарека Негов син някой, който е все още син на дявола? Да не бъде! Това за нас е нормално, а да приемаш всяка жълта ламаринка за злато далеч не е нормално.

Истинските неща струват скъпо, стават бавно и трудно. Така е и с истинското общение. Искаш нещо по-евтино? Имаш изобилен избор от "християнски форуми". Ние тука нямаме евтини неща за "продан". Нито евтино общение, нито евтино братство, нито евтино съгласие.

Deal with it!
Title: Re: Здравейте
Post by: Watchman on January 29, 2017, 05:01:56 AM
Абе Светльо760, що не си каза, че си ти? Няколко пъти се пробва да се регистрираш с различни имена и накрая успя като essop. Най-после получи отговора на въпроса, който те вълнуваше най-много, защо беше баниран.

Е, надявам се разбра. Сега пак имаш бан, не нов, просто стария бан вече важи и за новия ти акаунт. Според както е писано "Каквото е било пак ще бъде." Сиреч, който е бил баниран, пак ще се банне.

Обаче добре, изигра си новата роля елегантно, с финес. Дано това признание да е някаква утеха за обърканата ти душа.

И ще ти призная още нещо. Когато ти сложих бан предния път, съвестта ми ме измъчваше, че не ти дадох още един шанс. Е шанса успя сам да го издействаш и сам да го пропилееш. Сега съвестта ми е чиста.