Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: kender on April 23, 2008, 08:07:58 AM

Title: Егоизъм
Post by: kender on April 23, 2008, 08:07:58 AM
омръзна ми от егоизма,Бог е Любов,обаче не Я(Го)намирам в т.н. християни.Може би ти не си охладнял още?-дано!,защото едвам се издържа в това последно време на варосани гробници.
Title: Re: егоизъм
Post by: Tihomir on April 23, 2008, 11:23:38 AM
Първо трябва да се изясни какво в Словото е наречено "любов". Какво означава "Бог е любов" и какво означава "да обичаш Бога".

Другото, което трябва първо да стане ясно в какъв случай се използва "варосани гробници" преди да го ползваме и ние.


В момента тези понятия са много размити и се ползват не по предназначение.
Title: Re: егоизъм
Post by: Watchman on April 23, 2008, 13:07:30 PM
Здравей kender,

Дали отстъплението на другите би могло да бъде причина или оправдание за нашето собствено отстъпление? Ако някой мисли така, то неговата вяра не е в Бога, а в човеци. Този чиято вяра, огън и надежда са в Бога, не може да охладнее.

През годините аз съм видял много мои приятели да отпадат от вярата, в днешно време поради умноженото лицемерие те вече "не отпадат", просто преминават към либерализирани църкви. Всичко това ми носи много тъга, но ни най-малко не ме охлажда или обезсърчава. Още повече, че Писанията, казват, че това ще се случва, и когато го виждаме да се случва това усилва надеждата и вярата ни, защото Словото се потвърждава пред очите ни.

В същото време Бог радва и освежава душата ми с верни братя и сестри, които ако и малко стадо (нима Исус обеща нещо повече?) са голямо насърчение в тия зли времена.

Що се отнася до егоизма и липсата на любов, аз съм съгласен с Тихомир, че ние трябва да изясним от Писанията какво значи любов, защото това е думата зад която дявола крие най-много тъмнина и коварство в тия последни времена. Плътския човек черпи дефиниция за любов от своя светски живот и мислене преди повярването си. Писанието говори за обновяване на ума, сиреч старите дефиниции, старата ценностна система и очаквания трябва напълно да се обнови, защото е негодна и не е според Истината. Точно това е голям капан в който мнозина попадат и се съблазняват, като мерят с един светски, човешки и емоционален стандарт.

Да се разбира какво е "любов" според Библията изисква дори повече от откровение. Изисква да сме минали през страданията и агонията необходими да ни доведат до това откровение. Това не е евтино знание и разбиране. То струва цена, която малцина плащат и затова малцина наистина разбират, а мнозината се задоволяват със светската дефиниция и очаквания за любов.

Но нека ние не бъдем така, а да подражаваме на пророците и апостолите и най-вече на нашия Господар Исус, които не черпеха от земното и от плътта си и светския си опит, но бяха ревностни да държат само онова, което идва свише бидейки изпитано и потвърдено чрез Писанията.

Title: Re: Егоизъм
Post by: mak on April 24, 2008, 02:59:31 AM
Амин.