Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Библейски пророчества / Re: 144 000 подпечатани
« Last post by Watchman on February 24, 2024, 10:56:44 AM »
Quote
Ако твърдиш, че присадените клони се присаждат според някаква преценка, всеки към конкретно Израилево племе - мога спокойно да попитам - теб към кое те присадиха? :)

Тука в отговора на такъв въпрос могат да излязат доста неочаквани неща.

Първо, присаждане на повярвалите езичници в Христос към Израел, действително има:

Rom 11:17  Но, ако някои клони са били отрязани, и ти, бидейки дива маслина, си бил присаден между тях, и си станал съучастник с тях в тлъстия корен на маслината, 
Rom 11:18  не се хвали между клоните; но ако се хвалиш, знай, че ти не държиш корена, а коренът тебе. 
Rom 11:19  Но ще речеш: Отрязаха се клони, за да се присадя аз. 
Rom 11:20  Добре, поради неверие те се отрязаха, а ти поради вяра стоиш. Не високоумствувай, но бой се. 
Rom 11:21  Защото, ако Бог не пощади естествените клони, нито тебе ще пощади. 
Rom 11:22  Виж, прочее, благостта и строгостта Божии; строгост към падналите, а божествена благост към тебе, ако останеш в тая благост; иначе, и ти ще бъдеш отсечен. 
Rom 11:23  Така и те, ако не останат в неверие, ще се присадят; защото Бог може пак да ги присади. 
Rom 11:24  Понеже, ако ти си бил отсечен от маслина, по естество дива, и, против естеството, си бил присаден на питомна маслина, то колко повече ония, които са естествени клони, ще се присадят на своята маслина! 


И така виждаме, че клони от всякакви народи биват присаждани към Израел, чрез вяра, без да се уточнява дали присаждането става към определено израилево племе или не.

Но тук има два много важни момента. Първия е че Израел никога не се е състоял САМО от 12-те израилеви племена. Има един много важен пасаж, на който юдеите обръщат много внимание, а християните не обръщат никакво внимание. Това е следния пасаж:

Изх. 12:37  Прочее, израилтяните се дигнаха от Рамесий за Сокхот, на брой около шестстотин хиляди мъже пешаци, освен челядите. 
Изх. 12:38  Още с тях излезе и голямо разноплеменно множество, както и твърде много добитък - овци и говеда. 


Тук се дава точната цифра израилтяни излезли от Египет, а именно 600 000 мъже, без да се броят жените и децата. Като се има предвид, че семействата са били многодетни в ония години, може да се заключи, че от Египет са излезли около 2 милиона израилтяни броейки жените и децата. Но освен тях Писанието казва още нещо, което не съм видял никой християнин да е обърнал внимание, а именно. Заедно с тях излиза и "голямо разноплеменно множество". Това са хора обърнали се към Израилевия Бог вследствие на големите знамения и чудеса, които Бог извърши в Египет. Та от самото начало на създаването на народа Израел, той е мултинационален, а не е етнически ограничен до 12-те израилеви племена. Въпроса е - тези разноплеммени множества, били ли са присадени към 12-те племена или не? В книгите Изход, Второзаконие и Числа виждаме че Бог прави 12-те племена да са подредени в определен строй и да маршируват по отделно. Дават се и бройката на отделните племена, но никъде не се казва къде са се подреждали или строявали тия разноплеменни племена. А те са били значителен брой, може да се предположи около 1 милион, което изисква сериозна логистика и подредба с бойния строй и начина на придвижване, който виждаме че е организиран за 12-те племена. Така, че е възможно да се предположи, че те са били "присадени" именно към 12-те племена, и след това са били подреждани заедно с тях. Но това е въпрос, който иска самостоятелно изследване.

Втория момент е че не всички езичници, са езичници, сиреч етнически от друг народи. При първото идване на Исус в Юдея живеят значително по-малък брой израилтяни от тези, които съществуват в света по онова време. От няколко милиона, а може и няколко десетки милиона израилтяни живеещи във Вавилон в Юдея се завръщат само около 400 хиляди юдеи. И това са само юдеи, а именно части от племената на Юда, Вениамин и Левий. Преди това имаме разпръснати милиони израилтяни, които се състоят от останалите 10 племена и части от Левий. С времето тези израилтяни губят своята идентичност на такива и стават "езичници". Те също се размножават с огромна скорост и в ония времена са наброявали десети, ако не и стотици милиони. В днешно време може да се очаква да са милиарди. Така, че ако ти се считаш за българин, турчин или японец, това не означава че не си чисто етнически потомък на някое от 12-те израилеви племена. Рода се предава само и единствено по мъжка линия, затова той никога не се прекъсва, освен ако всички мъже този род не измрат в едно поколение без да оставят потомство. Така, че няма такова нещо като "етнически примеси". Жената никога не определя рода, тя може да допринесе за промяната на външния вид на даден род, така че потомци от племето на Йосиф да изглеждат като китайци, индианци, ескимоси или австралийски аборигени, но те са 100% потомци на Йосиф, ако по мъжка линия това семейство може да се проследи обратно до самия Йосиф. Така наречените "афро американци" в САЩ много от тях нямат абсолютно нищо общо с Африка, като произход, защото някъде назад във времето те имат бял баща ( по времето на робството много черни жени са раждали деца от белите си господари) и те са точно толкова с европейски корени, колкото и белите американци.

В този смисъл голямо множество от повярвалите в Христос "езичници" са чисти потомци на едно от 12-те израилеви племена (които са реално 13 племена) и те нямат нужда да бъдат присаждани е кое да е израилево племе, защото те винаги са били част от него, просто не са го знаели. Но Бог знае много добре и ако Писанието казва, че дори космите на косата ни са преброени (а косми падат непрестанно от главите ни и бройката се променя непрестанно), то колко повече Бог проследява потомците на израилевите племена и ги държи на отчет пред Него.

Затова не трябва да се прибързва с изводите. Има много скрити неща, които ще станат явни на своето време и света ще се удиви.

Quote
Мъжът се осквернява чрез жената (кръвта при сношение), но това не прави жената непотребна, всяко нещо си има своето място в Божието царство. Затова и тези са девственици, неосквернени както казва и текста, това което се сещам в тази връзка е, че пред Бог могат да застанат само безгрешни или ще умрат. А тези пеят през престола.

Аз лично не бих очаквал, че тези 144 000 мъже са девственици във физическия смисъл. Ако погледнем в Писанието едва ли ще намерим и един Божий мъж, пророк или апостол, който да е бил физически девствен. Единствено за Исус знаем, че не е имал земна жена, но това не означава че Той си няма жена или че няма да има, защото Писанието говори за това, че Исус има Невяста, така че и Той накрая не остава без жена.

По скоро тази девственост трябва да е разбира по смисъла на това, че те не са се осквернили с жените описани в Исая 4-а глава. В книгата Откровение се говори за блудствата на Вавилонската блудница.

Quote
Откр. 17:1  И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши та поговори с мене, казвайки: Дойди, ще ти покажа съдбата на голямата блудница, която седи на много води;
Откр. 17:2  с която блудствуваха земните царе, и земните жители се опиха от виното на нейното блудствуване.

Аз вярвам, че именно от такова блудстване и оскверняване са се опазили тези 144 000. Защото Вавилонската блудница има много дъщери и това са 7-те жени споменати в Исая 4-а глава.

Иначе Бог ще трябва да ги издирва тия 144 000 изсред манастирите където е пълно с мъже неосквернени с жени, но пък осквернени с мъже.
2
Други / Re: Конфликтът между Запада и Русия
« Last post by Watchman on February 24, 2024, 01:23:02 AM »
Quote
Но поради това, че времето им изтича, бързат

Наистина времето им изтича и бързат, но не защото идва Антихриста, а защото НЕ МОЖЕ ОЩЕ ДА ДОЙДЕ. Ако идваше, нямаше да им изтича времето, а щеше да настъпва тяхното време. Те знаят че предстои поредния ресет и затова бързат ако може да докарат Антихриста преди него. Но Писанието изрично казва, че Антихриста не може да се яви в своето време.

Във всеки ресет Бог продължава напред с верен остатък. Тяхната надежда е ако може да унищожат или да осквернят този остатък, Бог няма да може да прави ресети, защото няма да има с кого да обнови човечеството.  Затова се борят и това е и целта на ваксините и трансхуманизма. Но разбира се Бог стои на Небесата и им се смее (Пс.2). Защото Той е предвидял стъпките им преди още да създаде Земята и те са като едни смешни прашинки, които се мъчат да надхитрят Твореца.

Има един принцип, който Бог е установил, за да елиминира и контрира всичките им усилия. Ето какво казва апостол Павел за него:

Римл. 5:20  а гдето се умножава грехът преумножава се благодатта;

Тия дни си дадох сметка, че наистина греха и беззаконието се умножават твърде много в днешно време. Но Писанието казва, че където се умножава греха, Божията благодат се ПРЕумножава. Сиреч благодатта на Бога се умножава в пъти повече от умножаването на греха.

И това е удивително. С установяването на един единствен прост принцип Бог парира всичките усилия на нечестивите във всички времена, защото те не са в състояние да правят нищо друго, освен да творят още и още грях, но на това Бог отговаря като преумножава Своята благодат на Светиите си и към народите много повече, отколкото се е умножил греха.

Затова имайте мир и наблюдавайте великите дела, които Бог ще извърши.

3
Други / Re: Конфликтът между Запада и Русия
« Last post by Nikolay on February 23, 2024, 22:24:55 PM »
През вековете народите винаги са се поробвали един друг чрез сила, но това поробване винаги е било нетрайно, защото идва някой по-силен или дадения народ с времето отслабва и робуването приключва.
Модерното робство е икономическо, набива се в главата на хората, че просто са некадърни и поради това са бедни, че има предатели в народите им и те ще плащат вместо тях.

Това е което и правят, бавно и постепено поробват икономически хората и им втъпляват в главите, че не могат да се борят. Отделно, се прави така, че да няма срещу кого да се борят защото срещу Мамон с меч/картечница не става.

Това е и робството описно в Откровение - няма да могат да купуват и продават без белега - но за да се стигне до белега, трябва да се извърви определен път.

След като създават свят (икономика) в който да могат да спечелят всички пари които притежават хората, започват с икономически кризи и войни, чрез които да ги вкарат в дългове, защото когато си длъжник на някой, трябва да изпълняваш неговите условия.

Но поради това, че времето им изтича, бързат, затова ударно увеличават дълговете на държавите в момента. Ако забелязвате, това което постигна ковид кризата беше огромни помощи и взимане на дългове, защото хората не работеха, а си стояха в домовете, а някой трябваше да ги храни.
В момента текущите войни правят абсолютно същото, помагат на тая и оная страна, чрез задлъжняване на държавите.
Подготвя се още една война в Тайван, където ще се предизвика криза за технологии, а те са нужни на всички модерни фирми за да функционират, естествено и там ще помагат.

Целта е както са и обявили, 2030 година хората да не притежават нищо, а да бъдат притежание т.е. роби, но икономически роби, а не поробени чрез сила.
___________

Предполагам, че тук е и мястото на светиите, да учат народите как да се справят и оцеляват до като могат, но както е и писано, и светиите ще бъдат победени.

Примерно защо един Бил Гейтс изкупува земя и вероятно е един от най-големите земевладелци в света? Ами много просто, за да не може никой друг да притежава земята и да се изхранва чрез нея.
Защо в момента навсякъде се правят слънчеви панели върху плодородна земя? Ами защото тази земя става радиоактивна и не може в последствие да се използва.
Защо войната е точно в Украйна? Ами защото Украйна беше една от житниците на Европа и света, а вече няма да бъде, защото земята там ще бъде отровена чрез бомби и химикали.
И т.н. вероятно има още доста примери, но не мисля, че е нужно да изброявам повече, схващате идеята.

Сега като се обърна назад, си спомням, че преди години ми бяха дадени едни думи - силата на светиите е в земята. Т.е. когато им бъде отнета, тогава и ще паднат. Докато имат земя, дотогава и ще устояват.
__________

Та не гледайте това което коментират, а четете между редовете, т.е. това което се стараят да прикрият. Все пак и те задачи изпълняват, на техния си бог, като при това, са доста усърдни.

Ние трябва да му мислим, как ще се стараем да изкараме колкото се може по-дълго, ако може и до края :)

Откровение 14:13
И чух глас от небето, който казваше: Напиши: Блажени от сега нататък мъртвите, които умират в Господа; да! казва Духът, за да си починат от трудовете си; защото делата им следват подир тях.
4
Библейски пророчества / Re: 144 000 подпечатани
« Last post by Nikolay on February 23, 2024, 21:52:03 PM »
Анко е написал точно над твоето мнение това което те интересува (Матей 19), а текста за тези 144000 описва всичко останало (първи плодове, непорочни).

Мъжът се осквернява чрез жената (кръвта при сношение), но това не прави жената непотребна, всяко нещо си има своето място в Божието царство. Затова и тези са девственици, неосквернени както казва и текста, това което се сещам в тази връзка е, че пред Бог могат да застанат само безгрешни или ще умрат. А тези пеят през престола.

Дали са пророци - не виждам, защо трябва да са пророци, пророците имат друга функция.
Бог си създава хора за различни неща които е преценил, че иска да има в Новата Земя.
Погледни Откровение 2 и 3 глави, там са изброени различни типове хора (просто пояснителен пример).
5
Библейски пророчества / Re: 144 000 подпечатани
« Last post by Намерена on February 23, 2024, 16:09:22 PM »
Nikolay,

Поправи ме, ако бъркам. Но написаното ме оставя с впечатление, че вероятно ме смяташ за неразбрала, кое събитие, кога се случва според Откровение. И без да го приемаш за заяждане, но не съм сигурна, че си разбрал правилно, какво мисля по темата. В първият си пост, изказах своето скромно мнение, без дори да твърдя, че е вярно. А именно, можем ли да считаме тези 144 000 за слуги пророци и се обосновах накратко, защо така мисля.

Quote
Е той и Исус го няма в момента в тоя свят, но във видението го виждат на хълма Сион.

Да, Исус е още в небесни места към момента, но 14 глава на Откровение ни разказва за неговото завръщане в Царството, следван от слугите Си (онези 144 000). Т.е. скръбта е минала и започва вечността.


Quote
- Следват Исус (Агнето) където и да отиде - случайно Исус да не в нашия свят в момента, а да е някъде да приготвя нещо? Пък в текста пише, че го следват където и да отиде.
- Били са изкупени е минало свършено време т.е. тук трябва време за да бъде свършена тая работа.

Има една много хубава и доста дълга тема във форума: "Божият народ - Израел?". Попаднах на нея, но едва след като писах по тази тема, тук. Тя е по-нова от настоящата, както видях в последствие. Направих си труда да я прочета от 1 до 20 страница, ред по ред, защото ми беше интересно и много полезно, казаното от участниците. Именно там сте коментирали въпросите ти към мен.

Затова, не виждам смисъл, да повтаряме отново изясненото по темата. Също, намирам уточнения и допълнения по коментираното, в препоръчаната ми от Watchman книга.

И освен, да ми кажеш, дали е правилно да смятаме 144 000 за слуги пророци или нещо по-ново и различно от написаното в двете теми, аз поне, не виждам смисъл да продължаваме с повторенията.   

Quote
Ако твърдиш, че присадените клони се присаждат според някаква преценка, всеки към конкретно Израилево племе - мога спокойно да попитам - теб към кое те присадиха? :)


Да, тези слуги, ще са само от племената на етническия Израел. И съм написала съответно глупост, с която сама на себе си се чудя, от къде съм го измислила това твърдение.

Ако съм счетена за вярна и намерена достойна за Божието Царство, възкресена за вечен живот, ще съм си пак българка. :) (както е казано в Откр. 7:9).
6
Други / Re: Конфликтът между Запада и Русия
« Last post by Анко on February 23, 2024, 12:12:27 PM »
Богатите управляват всички държави, те създадоха изкуствено войната която се води в Украйна, и няма да я приключат докато не постигнат икономическите цели които са си поставили. Дали ще успея или не зависи доколко се отклоняват от това което им е позволено да направят. Основната цел е бедност и контрол чрез нея, нещо което поддържат от години.

Относно AI услугите, от известно време насам ударно се внедряват за да "улесняват" работата на работещите хора. Хората вече се вижда как се радват и прегръщат това улеснение. Ефекта който е следствие на използването им е:
Хората да не разчитат на себе си а на AI (технологии) да мислят и работят вместо тях > оглупяване.
Достатъчни са само няколко години този е ефект да удари света като цунами.

Тази година нямаше бранш в който да не се представи и рекламира AI. Да хората са разделени и има такива които са против, но са малко.

Двете неща са свързани, надявам се да е по-ясно.
"Капацитета" няма общо, всичко е до информация и кой с каква разполага. Хората рядко са глупави, обикновено са неинформирани.
Едно от последствията, които се случват при  всички действия освен военните, са лишаването на немалко народи от по-евтини ресурси. Преди няколко години руснаците месец преди 3 март направиха огромни отстъпки в цената на газа за България. На което тукашните политици на власт се присмяха и как ли не представяха нещата,че било трик, било оръжие, било какво ли не...дори на такъв жест не им беше позволено да се порадват заради хората примерно, които кретат и отоплението, скачащите цени заради енергията и горивата, представляват голям проблем.

Големите сили в западната империя насъскват по-малки народи срещу руснаците и ги принуждават да скъсват досегашни сътрудничества и отношения, докато те самите продължават да си търгуват с тях.
https://obektivno.bg/kakvo-prevozvat-korabite-ot-rusiya-za-sasth/
7
Библейски пророчества / Re: 144 000 подпечатани
« Last post by Nikolay on February 22, 2024, 13:15:12 PM »
Още в първи стих е указано, че 140 000 са с Исус на Сион, т.е на земята. От там нататък е неразбираемо, какво си искал да кажеш с последвалия въпрос.

Е той и Исус го няма в момента в тоя свят, но във видението го виждат на хълма Сион.

Откровение 14 глава
4 Те са ония, които не са се осквернили с жени, защото са девственици; те са които следват Агнето, където и да отива; те са били изкупени измежду човеците за първи плодове на Бога и на Агнето.
5 И в устата им не се намери лъжа; те са непорочни.

- Събирането на такава бройка мъже които са непорочни и са девственици, мислиш ли, че става от днес за утре?
- Следват Исус (Агнето) където и да отиде - случайно Исус да не в нашия свят в момента, а да е някъде да приготвя нещо? Пък в текста пише, че го следват където и да отиде.
- Били са изкупени е минало свършено време т.е. тук трябва време за да бъде свършена тая работа.

Къде точно, съм твърдяла, че визирам духовен Израел, а не физически такъв? И тези специални слуги, ще са от всички етноси, тъй като на питомната маслина са присадени и диви клони. Но това, е отделен въпрос.

Да, ама не.

Откровение 7 глава
4 И чух числото на подпечатаните, сто и четиридесет и четири хиляди подпечатани от всичките племена на израилтяните:
- Следва изброяване от кои точно племена!

Ако твърдиш, че присадените клони се присаждат според някаква преценка, всеки към конкретно Израилево племе - мога спокойно да попитам - теб към кое те присадиха? :)


Този пасаж от Откровение, за какво го репостваш от някъде другаде, не мога да те разбера.
Слагането на текст в quote /quote, не е непременно обвързано с взимане/цитиране от друг пост, може да селектираш някакъв текст и да кликенеш на съответния бутон или да сложиш командата преди/след текста.
8
Други / Re: Конфликтът между Запада и Русия
« Last post by Nikolay on February 22, 2024, 11:05:01 AM »
Богатите управляват всички държави, те създадоха изкуствено войната която се води в Украйна, и няма да я приключат докато не постигнат икономическите цели които са си поставили. Дали ще успея или не зависи доколко се отклоняват от това което им е позволено да направят. Основната цел е бедност и контрол чрез нея, нещо което поддържат от години.

Относно AI услугите, от известно време насам ударно се внедряват за да "улесняват" работата на работещите хора. Хората вече се вижда как се радват и прегръщат това улеснение. Ефекта който е следствие на използването им е:
Хората да не разчитат на себе си а на AI (технологии) да мислят и работят вместо тях > оглупяване.
Достатъчни са само няколко години този е ефект да удари света като цунами.

Тази година нямаше бранш в който да не се представи и рекламира AI. Да хората са разделени и има такива които са против, но са малко.

Двете неща са свързани, надявам се да е по-ясно.
"Капацитета" няма общо, всичко е до информация и кой с каква разполага. Хората рядко са глупави, обикновено са неинформирани.
9
Библейски пророчества / Re: 144 000 подпечатани
« Last post by Watchman on February 15, 2024, 23:39:58 PM »
Quote
На У.Ни съм чела само трите тома Духовния човек и мога да кажа, че преди него не бях попадала на учител с такива задълбочени и добре систематизирани познания върху Писанията.

Намери "Славната Църква" в нея се говори точно за тия неща в Откровението. Той говори за групата на "победителите", които са нещо като котва която издърпва и останалите.
10
Quote
Намерена, мисля, че не си схванала духа на това, което написах в предното си съобщение. Няма да е лошо да го прочетеш пак спокойно и да го осмислиш.

Приемането на написаните неща във форума на лична основа не е добър подход и води до пропускане на същината на дискусията. Лично трябва да се приема само онова, което е конкретно и поименно адресирано, към всички останали неща трябва да се подхожда от принципна гледна точка.


Watchman,

Не съм приемала нищо от казаното на лична основа и отговорих в първо лице, защото мога да говоря единствено за себе си и ефекта от думите ти в този случай.
Много добре разбирам, че е необходимо да гледаме повече на същината, отколкото да се въртим, заплитаме, лутаме в подробностите и скритото, което не ни е дадено да знаем. И тук няма никакво място за личните ни емоции и кой колко се е засягал на нещо.

Вероятно, зададените от мен въпроси са били неправилно поставени или излишни, щом си счел за необходимо да се изразиш по този начин. Но, ние всички сме толкова различни в мислене, познание, разбиране. Затова и всеки от нас търси Божиите истини дотолкова, доколкото ги е забелязал в Писанията.

Може би комуникацията и като цяло дискусиите биха били по-леки, назидателни, полезни, ако имаме повече дълготърпение и премереност в изказа, особено що се каса до отговор от по-просветен към едва напипващ правилната посока. Все пак, гредите от очите се вадят не със самите очи, нали.


Pages: [1] 2 3 ... 10