Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Последни времена => Topic started by: Георги-земеделец on August 19, 2016, 04:44:30 AM

Title: Лот
Post by: Георги-земеделец on August 19, 2016, 04:44:30 AM
От темата за Лотовата жена (http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,808.msg109338.html) стигам до Лот и чета 2Петър 2:7 но избави праведния Лот, който се измъчваше поради развратния живот на безбожните –
8 защото този праведник, като живееше между тях, от ден на ден измъчваше праведната си душа, като гледаше и слушаше беззаконните им дела –
Продалжавам да чета и оставям темата за споделяне и припомняне. Моля, нека да се добави помошна информация, относно Лот.
Title: Re: Лот
Post by: Watchman on August 19, 2016, 10:44:55 AM
А какъв точно е въпроса свързан с Лот?
Title: Re: Лот
Post by: Георги-земеделец on August 19, 2016, 16:41:49 PM
Припомням си за него, където Петър го нарича праведник, а викът на Содом и Гомор стана силен Бити18:20-21 (имало е и други, но явно не са се намерили 10 праведника)
Въпросителни има..., как неговата светлина не е осветила и други или не е негова отговорност?
Title: Re: Лот
Post by: Todor on August 19, 2016, 16:59:45 PM
Едно разсъждение по въпроса - Лот - едно предупреждение! (Дж. Райл) (https://www.youtube.com/watch?v=z9eGXHKlQzs)
Title: Re: Лот
Post by: Tihomir on August 19, 2016, 18:56:45 PM
Припомням си за него, където Петър го нарича праведник, а викът на Содом и Гомор стана силен Бити18:20-21 (имало е и други, но явно не са се намерили 10 праведника)
Въпросителни има..., как неговата светлина не е осветила и други или не е негова отговорност?
Никъде не е казано, че шепа праведници ще оправят нещата сред нечестиво събрание. Дори е писано, че ако в праведно събрание има нечестив човек, такъв трябва да бъде отлъчен, за да не зарази мнозината.

Пише също, че лошите другари покварят добрите нрави, но не пише, че добрите нрави ще променят към добро лошите другари.

Още пише "ходи с мъдрите и ще станеш мъдър" и това се отнася до човек, който не е мъдър (очевидно), но иска да стане мъдър. Това е този, за когото пише, че ако търси, ще намери.

Когато нечестивите не търсят правда, те няма да я намерят ако ще и да са в събрание от праведници. Юда беше в събрание, в което присъстваше сам Христос. Юда си остана нечестив.

Затова и Лот нямаше да поправи никого като си седи там.

Божият начин е бил винаги следният: Има заповед за покаяние, която е казана от пратеници, които са овластени и изпратени от Бога (пророци, апостоли). Покаянието е нещо, което се прилага от самите съгрешили. То не може да бъде насилствено наложено, нито да се покаят без да разберат.

Пише, че Лот е бил праведен. Може би не е имал много вземане-даване с нечестивите от града. Дъщерите му бяха нечестиви. Вижда се по делата им. Те имаха съпрузи от мъжете в града, а виждаме, че тези мъже бяха нечестиви.

Title: Re: Лот
Post by: Watchman on August 19, 2016, 22:41:28 PM
Quote
Въпросителни има..., как неговата светлина не е осветила и други или не е негова отговорност?

Това е добър въпрос, който много добре илюстрира състоянието на градското християнство. Много християни мислят, че светлината им е да говорят някакви теоретични неща за Бога, но според Писанието светлината е в самия живот, а думите имат само помощна роля да подпомогнат тази светлина на живота да бъде разбрана от онези, които вече са я забелязали. Ето затова е писано:

Йоан 1:4  В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.

Светлината не е да се обясняват на човеците някакви доктринални неща. Животът е светлината на човеците. В случая Лот живееше в зависимост от нечестивите около себе си, в зависимост от града и неговата система. Знаем, че той живееше извън града първоначално (Бит.13:12), но след това избра "сигурността" на градските стени. В последствие виждаме че тази "сигурност" беше напълно измамна, защото не го спаси нито от царете враждуващи със Содом, нито от Божия гняв. Хората в града обаче, ако и нечестиви знаеха, че Лот е там сред тях заради сигурността и просперитета на града. Нямаше друга причина той да бъде там. Ето защо неговата праведност нямаше необходимия заряд и светлина да осияе живота на хората около него, защото той беше като един от тях. Той можеше да се гнуси от техните нечестиви дела, но същевременно ценеше градската система на защита и доходност. Затова неговия живот не съдържаше онази светлина, която да има силата да избави околните от властта на сатана и царството на тъмнината. Нещо повече, дори неговите деца и зетьове не бяха в състояние да намерят светлината на живота в неговата праведност. Това е тъжната истина за градското християнство, което не успява да спечели за Царството собствените си деца. Може мнозина да са оправдани чрез вяра, но светлината на живота не присъства защото те са избрали смесицата между светската мъдрост и Божия път. Те са избрали находчивостта и силата на Едом пред отчаяната зависимост от Бога на Яков. Да Едом беше син Авраамов, син Исааков, но беше отхвърлен като омразен на Бога, защото подобно на Каин разчиташе на своите дела, на своята сила и на своята мъдрост.

И споменавам за Едом не случайно, защото цялата днешна финансово-политическа и религиозна система е изградена не от някой друг, а имено от наследниците на Едом, както от физическите му синове, така и от духовните му синове. Те са тези, които са превърнали целия "официален" свят в един нов глобален Содом и Гомор сред който хиляди християни спят летаргичен сън като духовни синове и наследници на безплодието на Лот.
Title: Re: Лот
Post by: Георги-земеделец on August 20, 2016, 00:48:18 AM
нямаше необходимия заряд и светлина да осияе живота на хората около него, защото той беше като един от тях.
Бях на оглед преден месец. Родителите ми Варна и две села, но "града е влязал в селяните".
Замъждял фетил е като един от тях, ко се храни и облича като тях.
Плус партниорката ми е дъщеря/сестра на Лотовата жена.
Не намирам заповед да ги оставя, или не съм търсил достатъчно?
Title: Re: Лот
Post by: Tihomir on August 20, 2016, 10:00:46 AM
Да разбирам ли, че под темата "Лот" всъщност се крие въпрос за развод или брак?
Title: Re: Лот
Post by: Георги-земеделец on August 20, 2016, 17:07:08 PM
Да разбирам ли, че под темата "Лот" всъщност се крие въпрос за развод или брак?
Разобличен, живея с разведена с дете далеч от родно място.
Темата за Лот е жизнено важно припомняне и въпроси за съжителство бих разгледал в други теми.
Както удобството на Лот така и посоката която е насочен погледа на жена му могат да са пагубни.
Title: Re: Лот
Post by: Watchman on August 21, 2016, 01:42:01 AM
И как млад мъж вместо да вземе млада жена и да направи здраво семейство, се излъга да вземе разведена жена, която е вързана със закона на мъжа си докато той е жив, и всеки който я вземе прелюбодейства?
Title: Re: Лот
Post by: Георги-земеделец on August 22, 2016, 06:00:32 AM
И как млад мъж вместо да вземе млада жена и да направи здраво семейство, се излъга да вземе разведена жена, която е вързана със закона на мъжа си докато той е жив, и всеки който я вземе прелюбодейства?
Посях авокадо, след месеци го прехварлих в по-голяма саксия имаше повече корени от колкото почва. Отрязах саксийката и на базила -само корени. Страдат, надигнах "саксиите" на домата (бетониран двор) подобно корените плъзват където могат. На мен това показва, че това не е естествена среда за разтеж и живот. Подобно съм израснал в педесятно семейство в "парников" режим (по човешки), което не ме извинява за не четенето на словото -имал съм време, парниково защитен. Но да се противя на греха не съм се научил, дори да съм опитвал, по скоро съм желаел това което има извън парника. Без прицелна точка, къщата чиста не остава.
Title: Re: Лот
Post by: Nikolay on August 23, 2016, 21:29:01 PM
Писано е също и това:

Quote
1 Коринтяни 7 глава
12 А на другите казвам аз, не Господ: Ако някой брат има невярваща жена, и тя е съгласна да живее с него, да не я напуща. 
13 И жена, която има невярващ мъж, и той е съгласен да живее с нея, да не напуща мъжа си. 
14 Защото невярващият мъж се освещава чрез жената, и невярващата жена се освещава чрез брата, своя мъж; инак чадата ви щяха да бъдат нечисти, а сега са свети. 
15 Но, ако невярващият напусне, нека напусне; в такива случаи братът или сестрата не са поробени на брачния закон. Бог, обаче, ни е призвал към мир. 
16 Защото отгде знаеш жено, дали не ще спасиш мъжа си? или отгде знаеш мъжо, дали не ще спасиш жена си? 
17 Само нека всеки постъпва така, както Господ му е отделил сили, и всеки както Бог го е призовал; и така заръчвам по всичките църкви.

Да дадем решение или насока е по-добре от укор, той вече знае, че е сбъркал. Надявам се и да се е молил за помощ и изходен път. Викът към Бога със смирено и разкаяно сърце е изхода.
Title: Re: Лот
Post by: Watchman on August 24, 2016, 00:25:10 AM
Nikolay, горния пасаж не говори за случая в който мъж живее в прелюбодейство с разведена жена. Говори за някой който има невярващ брачен партньор. Адекватния пасаж за случая е:

Лука 16:18  Всеки, който напусне жена си, и се ожени за друга, прелюбодействува; и който се ожени за напусната от мъж, той прелюбодействува.

Единствения изход, който аз виждам е да напусне прелюбодейната връзка. Ако мъжът й почине може да я вземе пак, ако тя междувременно не си е намерила друг мъж.