Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: Alesyz on November 08, 2013, 11:56:14 AM

Title: Софтуер.
Post by: Alesyz on November 08, 2013, 11:56:14 AM
Здравейте. Какво мислите за т.нар., пиратски софтуер? Като започнем от OS, та до някоя елементарна програма за няколко долара. Ползването на такъв софтуер, по този начин, не е ли ограбване на тези, които са го създали? Примерно, Windows. Не крия, че на всички компютри които ползвам, няма нито един закупен легално лиценз на Windows. Нито на някоя друга програма, примерно Office. Знам, че има алтернативи, но къде от инерция, къде от нежелание да се запознавам с Linux по-отблизо, не съм се възползвал. Организациите за защита на авторски права, направиха опит да спрат разпространението на такъв софтуер. Обаче потребителите се измъкнаха с твърдението, че те просто споделят. Демек, някой си е купил легален Windows да речем, обаче го качва на някой торент и този Windows обикаля света. Никой не го е купил, а го ползва. Но и никой не може да забрани на някой да го сподели. И хем вълка сит, хем агнето цяло. Но мен не ме интересуват светските практики и искам да видя какво Божието Слово казва по въпроса. Там за крадците не пише нищо приятно. Въпроса е, това кражба ли е.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on November 08, 2013, 18:49:03 PM
Единствената разлика между това да използваш софтуер, който не си написал, и да използваш сребърна лъжица, която не си направил е, че едното е в цифров вид, а другото е реално. Но и при двете имаме продукт, който се прави от някакви хора, отнема време, отнема някакви ресурси.

Това, че сребърната лъжица се краде по-трудно от операционна система, не променя факта, че и двете са продукти, които струват нещо. Има дървени лъжици, които може да вземеш без пари от някой дърводелец. Това е като безплатния софтуер, който се предлага. Авторът е решил да дава продукта без пари и той работи, въпреки, че няма "търговски вид" на супер лъскав продукт.

Мисля, че това отговаря на въпроса ти.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on November 09, 2013, 21:48:38 PM
Ако направиш една сребърна лъжица, може да я ползва един човек. От едно копие на софтуер може да направиш неограничен брой.
Време средства изразходвани за двете неща нямат сравнение.
Ако аз реша да си споделя лъжицата и да я дам на някой, аз няма да имам лъжица.
При софтуера не е така.
Ако аз дам на Пешо да препише библията която съм купил аз съм споделил с Пешо нещо мое, но и двамата ще го имаме след това т.е. аз не съм ощетен от даването. Продавача ми е продал библията и аз мога да правя с нея каквото поискам. При софтуера е същото.
Ако искаш дай по подходящ пример, но това с лъжицата не става за сравнение.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on November 09, 2013, 22:00:35 PM
Точно защото е цифров продукт, позволява да има много копия от него и тъй като труда на хората, които са го правили не се покрива със $150 за 1 копие. Има смисъл да се продава за малка сума в сравнение с разходите по труда, защото не се купува точно софтуера, а се купува това, че се ползва.

По логиката, която имаш, платеният софтуер (като операционна система) трябва да струва няколко милиона и някой "балък" трябва да се излъже да го купи, за да го ползват всички други на готово.

Ако ти беше програмист и работиш сам за себе си, и направиш софтуер сложен софтуер, тогава би ми било интересно как ще го продадеш веднъж за много пари и после ще го спреш от продажба. Или ако си от другата страна, като купувач, ще кажеш на комшията да го купи с негови пари и после да го качи някъде, за да може хората да го свалят безплатно, включително и ти.

Това, че нещо се краде и разпространява лесно не означава, че трябва да се злоупотребява с него.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on November 10, 2013, 08:37:11 AM
Добре. Да речем аз също мисля като Тихомир и именно затова пуснах тази тема. Чисто практически, какво се получава? Има ли някой тук, който на своя компютър ползва само безплатна ОС и софтуер? Аз нямам пари да си платя и един лиценз за Windows. И сега, за да нямам проблем с Божието Слово, трябва да сменя ОС на всичките си компютри, с някаква дистрибуция на Linux примерно, както и софтуера. Вие как сте с тази част, да обменим опит.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on November 10, 2013, 09:30:24 AM
При мене всичко е лицензно чисто, включително ползвам и Linux. Комерсиални софтуери, като Windows, ги имам закупени. Като си купя нещо комерсиално не го сменям както мнозина имат "най-новото и най-последното", ами си стоя със старата версия, докато ми върши работа. И не виждам защо все трябва да се ползва най-новата и най-скъпа версия. Има версии под 200лв, които са по-нови и от това, което имам.

Linux дистрибуциите днес не са толкова страшни, колкото преди 10 години. Тези, които изглеждат по-близки до работа с Windows-а са може би OpenSuSE и Ubuntu.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on November 10, 2013, 10:37:45 AM
Проблема при софтуера е че човек не си купува самия софтуер, а в повечето случаи си купува единичен лиценз да ползва този софтуер. Този лиценз е вид договор, който човек приема да спазва в началното стартиране на софтуера, иначе той няма да тръгне. Така, че тук става въпрос за нарушаване на договорни отношения.

Друг е въпроса дали в Писанията Бог някъде поддържа тезата за "интелектуална собственост". Т.е дали Бог някъде позволява и подкрепя практиката - знанието и технологиите да се считат за нечия частна или корпоративна собственост. Аз не съм изследвал този въпрос и не мога да дам отговор, но който желае може да изследва.

Едно е сигурно и то е че в Писанието имаме заповедта "не увреждай" - или не причинявай щети, не отнемай правото, дължимото на някого. И тука е въпроса - ако ти се ползваш от нечий труд (в случая разработката на софтуер) - не е ли право човека (фирмата) да получи някакво възнаграждение за това?

Аз съм започнал да се занимавам с компютри още през далечната 1982-а година, точно когато излязоха компютрите Правец 82. Тогава никой нямаше никакво съзнание за това, че софтуера е нещо за което трябва да се дава пари. Беше направо немислимо нещо. Такава беше и културата на цялото ранно поколение компютърджии, които я предаваха на следващите поколения. В един момент когато повярвах аз се замислих и реших да проверя не мога ли да си закупя Windows-a влязох в един магазин който го продаваха (беше някъде 1995-а година, когато си взех първия личен компютър) и бях тотално шокиран, когато ми казаха, че цената е $150. Тогава тази сума би се равнявала при приравняване на стандартите на живот на нещо от рода ако днес трябва да платиш 2000 -3000 лв. Реших, че ще продължа да ползвам софтуера, но ще си го купя при първа възможност. Между временно бях започнал да се занимавам с графичен дизайн и ползвах още по-скъпи програми като PageMaker, Photoshop и CorelDRAW. Дойде деня обаче когато научих, че има някаква лицензационна кампания с по-ниски цени и тогава през 1998-а година си купих  Windows 98 и CorelDRAW a всички останали нелицензирани програми ги изтрих. Наложи се обаче да мина на 2 версии по-стар при това и орязан CorelDRAW за да мога да си позволя цената. Усещането беше странно, понеже давах пари а получавах по-малко от това, което съм имал преди, но се чувствах с чиста съвест. От тогава ползвам лицензиран софтуер. Пиратски версии съм си качвал само за да тествам пълната версия на някоя програма и да реша дали има смисъл да я купувам.
Title: Re: Софтуер
Post by: Alesyz on November 11, 2013, 10:03:04 AM
Мда. Аз се замислих за софтуера, но около нас обикаля не само софтуер. Какво да кажем за разни песни или филми, които се качват свободно из нета, а някой ги тегли за по-късно ползване, колекция или кой знае какво. Те също струват пари, нечий труд, а никой не отива до магазина да си купи я филма, я песента на съответният носител. Правилно ли е да се споделят в нета неща, които някой е платил сигурно, но после е разпространил? Не е гаранция нали, че въобще някой е плащал за нещо. Каналите на изтичане на всякаква информация, само Бог ги знае какви са. Аз утре мога да отида до магазина и да си купя едно DVD с някакъв филм. И решавам да го кача на един торент. Филма става притежание на n на брой ползватели, които не са дали един лев за него. Какво правя аз? Съблазнявам някой, да извърши кражба? На всяко DVD има предупредителни надписи, че е само за домашно ползване и неразпространение с цел печалба. И аз нарушавам това, след като правя съдържанието му публично, но пък не печеля нищо от това. Същото е с песните. Купувам едно CD и го шервам в мрежата. Там няма предупредителни надписи и нищо не нарушавам. CD-то обикаля света, радва се на популярност, за мен няма нищо, хората са доволни, аз също, но изпълнителите са засегнати. Защото вместо да реализират n на брой приходи от потенциалните продажби на много хора, които биха си купили този диск, те остават с пръст в устата, защото хората получават диска без да платят за него. Въобще излиза, че в света се извършва една огромна кражба. От друга страна, какво губи Microsoft, от моите неплатени пари за Windows? Това е една от най-големите световни корпорации. На моя лиценз ли се крепи тяхното богатство или бедност? Не. Не дори на хиляди други ползватели като мен. Въпреки, че в света обикалят хиляди копия на Windows, Microsoft са си все още водеща фирма в областта на OS. Ако разсъждавам така, никога няма да дам един лев за каквото и да е. Обаче както казах, не искам да разсъждавам така.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 15, 2014, 19:00:39 PM
Гледах тези дни един филм в youtube Краят на играта, и се замислих над това което се коментира тук.
Значи отива някой християнин и си купува софтуер и с неговите пари, както и на всички други които са го купили, тези милиардери правят кампании изследвания и проучвания за ваксините, и какво ли още не което е против същите хора които си купуват този софтуер.
Т.е. тези които купуват плащат за собственото си поробване/разболяване/смърт.
И въпреки всичко вие казвате, че това е нормално ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on February 15, 2014, 19:56:47 PM
Не сме казали, че е нормално, а че купувачът плаща не за благотворителността на продавача, а за купуването на инструмент, с който да си върши работата. Проблем би било ако купувачът дава парите и закръгля сумата, защото има някъде написано, че ако закръглиш сумата, излишъкът ще отиде за ваксини. Ако купувачът купува само софтуера, плаща си за договорената цена, той не носи отговорност за това какво прави продавачът с тези пари по-нататък. И между другото парите от софтуера са много малка част, която се дава за подобни неща.

Това, че продавачът дава парите за неща, които не са угодни на Бога си е негов проблем. Ако някой смята, че ваксините са зло и си ги слага, е също негов проблем. Бог е силен да избави тези, които искат да избегнат това, което нечестивите вършат срещу праведните.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Gerard on February 15, 2014, 20:25:47 PM
То по същата логика, не трябва да плащаме и за физическите продукти и инструменти намиращи се в магазините. Да не би създателите им да са много праведни и да използват парите си правилно? Повечето неща, които се продават в днешно време, са създадени от не по-малко нечестиви корпорации и човеци.
Ако подобна аргументция имаше сила и беше валидна, то би важала не само за софтуера, но и за хардуера, така да се изразя.
Според мен не е нищо повече от лекомислено замазване на съвестта..
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 17, 2014, 10:52:50 AM
Всъщност въпроса не се състои в това трябва ли да го плащаме или не. Въпроса е трябва ли да е платено или не.
Концепцията на софтуера е, че видиш ли някой го е измислил и никой друг няма право да го ... измисля пак. Което е грешно само по себе си.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on February 17, 2014, 11:28:57 AM
За първи път чувам за такава концепция при софтуера. Има различни операционни системи. Има различни софтуери, изпълняващи една и съща задача. Софтуерът си е труд, който е нормално да се заплаща, както е нормално да се заплаща като отидеш при консултант за строеж на къща, който само ти приказва и нищо реално не ти дава в ръцете. Софтуерът също "не се пипа", но върши работа.

Ако говориш за патентоването, това е нещо, което се прилага и в други области. Примерно измисляш определен вид миксер и го патентоваш и тези, които използват принципа трябвало да платят за това, включително и тези, които са седнали, мислили и са достигнали до същия принцип без дори да знаят за теб...

Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 17, 2014, 13:01:28 PM
Quote
включително и тези, които са седнали, мислили и са достигнали до същия принцип без дори да знаят за теб...

Tочно това е проблемно. От друга страна дадена технология като се патентова се публикува открито и е достъпна за всички, затова е много трудно да се докаже, че не си го изкопирал, а си го измислил сам.

Доколкото знам обаче патентното ограничение е ако искаш да произвеждаш с търговска цел. Ако ползваш патента да си направиш нещо за вкъщи не дължиш нищо.

При всички случаи с патентите се злоупотребява много и понастоящем тенденцията е закона за патентите да се използва повече за зло отколкото за добро.

Софтуера от своя страна не е просто технология или идея за технология, а е готов за използване продукт. Никой не е длъжен да ползва този продукт, но ако все пак реши да го ползва е справедливо да се компенсира създателя му, освен ако самия той не се откаже от компенсация и го предостави безплатно.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 19, 2014, 19:36:26 PM
Добре нека да е патенти думата.

Да труда трябва да се заплати, но да напишеш един софтуерен продукт отнема Х време, а да го продаваш безкрайно си е ограбване. И това е поради законовата база която са си изградили да ги защитава. Цената трябва или да намалява с течение на времето или да стане безплатен след определено време/бройка.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 19, 2014, 19:56:53 PM
Quote
Цената трябва или да намалява с течение на времето или да стане безплатен след определено време/бройка.

Следва логичния въпрос: КОЙ е този, който да определя КОЛКО ТОЧНО трябва да получи някой за труда си? Ако развиеш логиката си ще видиш, че тя води до увеличаване на контрола на един човеци над други, чрез раздуване на държавния апарат и регулиране на свободния пазар и цени. Което не е нищо по-различно от социализъм.

Quote
а да го продаваш безкрайно си е ограбване

Това според чии правила или чий закон е ограбване? Писанието какво дефинира като кражба или грабеж? Това е отнемане на нещо чуждо. Когато един човек трябва да си купи чужд софтуер, как точно е ограбено от него? Или ползването на чужд труд безплатно го считаш за основно право? Нещо повече в случая ти призовавайки за ограничаване заплащането на труда/печалбата на даден човек (или екип от хора) - призоваваш за отнемане на чужда собственост, сиреч призоваваш за грабеж. Разбира се ти искаш този грабеж да бъде облечен в закон, за да не изглежда като грабеж, но злото извършено чрез закон не е по-малко зло (Пс. 94:20), и грабежа извършен чрез закон не е по-малко грабеж. Затова мнозина, които кандидатстват за разни държавни субсидии и програми стават съучастници в грабеж, защото държавата няма мандат от Бога да извършва преразпределяне на благата. Това идва от социалистическо-комунистическата идеология, която надявам се всички разбираме, че е сатанинска.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 19, 2014, 20:14:20 PM
Проблема е в това, че това не е определен труд както нормалния, ако построиш блок можеш да го продадеш веднъж, т.е. за всяка една стандартна работа ти плащат веднъж,  не безкрайно. Мен това не ми харесва.

Иначе да нещата отиват към контрол и социализъм за което си прав, че не е на добре.
Не знам, от една страна съм съгласен, че сте прави, но от друга нещо ме човърка отвътре, че нещо не е наред.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on February 19, 2014, 20:15:15 PM
Варирането на цената се диктува от търсенето или в някои случаи от субективното намерение на търговеца/производителя да я промени. Обикновено при повишено търсене, цената расте. Пример за това е гладната криза по времето на Елисей, когато дори гълъбовата тор се продаваше за пари. След като се премахна дефицита на храна и търсенето стана по-малко, цената си възвърна цената. Това кой го направи? Царят? Пророкът? Не, търговците. Никой не каза в Писанието, че търговците бяха алчни човеци и вдигнаха цените, че чак продаваха и гълъбова тор.

В Писанието има проблем с неверни грамове, а не с високи или ниски цени. Ако някой ти обявява една цена за даден продукт (кило домати например), но получаваш за тази цена половин, това е "удряне в кантара" или "неверни грамове", както го нарича Писанието. Това се отнася и за всяка друга пазарна операция, в която се обявява едно, а се дава по-малко за повече пари.

Не е нечестие един да продава кило домати за 5лв, а друг за 1лв. Нечестие е например този, който ги дава за 1лв килото да дава с 200г по-малко.

Сега по примера със софтуера. Да кажем има софтуер, който се прави от 2-ма човека в продължение на 10 месеца (лесно се смята с 10). Нека да кажем, че разходите им по правенето му са 1000лв (храна, път, помещение, интернет, хардуер, допълнителни сървъри за тестове и каквото там трябва). По времето на тези 10 месеца, цената на този софтуер става 10 000лв. Ако те пуснат този софтуер по 50лв, тогава трябва да има 200 клиента, за да си избият парите. След тези 200 клиента започва печалбата. След време софтуерът остарява, защото на пазара се появяват конкуренти, нови идеи, има бъгове в старата версия и може да се подобрят и трябва да се направи нова версия. Тази версия струва да кажем 5000лв на програмистите и те я продават на стари клиенти за 15лв, а на нови клиенти — по 50лв. И отново се завърта цикъла с остаряването на софтуера.

Някой ще каже — добре де, как може да остарее един софтуер? Ще попитам защо повечето от вас не ползват Windows 3.11? Или Slackware 2.0? Или OS X 5.0? Защото се появяват нови софтуери, нови хардуери, те имат по-високи изисквания и нещата се завъртат.

Предимството на електронния продукт да се разпространява без да има нужда от повече труд е голямо. По този начин може да пращате написани файлове на няколко места или снимки. Това се балансира от факта, че много хора решават да разпространяват информация или приложения безплатно. Колко от вас са можели да разглеждат списания за "направи си сам" безплатно преди години? Сега може да видите клипчета и много ентусиасти да споделят тази информация безплатно. От другата страна на кантара имаме тези, които искат заплащане за файл, който може да се копира многократно без да се влага допълнително труд. Нещата се балансират.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 19, 2014, 23:18:51 PM
Quote
Проблема е в това, че това не е определен труд както нормалния, ако построиш блок можеш да го продадеш веднъж, т.е. за всяка една стандартна работа ти плащат веднъж,  не безкрайно. Мен това не ми харесва.

Писанието говори за благоразумие и работа с мъдрост. Например записано е:

Пр. 13:16  Всеки благоразумен човек работи със знание.

Един човек, който не работи със знание например ще му трябва много повече време и усилия да свърши работата от друг човек, който подхожда към същата работа по благоразумно. Това означава ли, че първия човек трябва да получи повече пари за работата си, защото е положил повече усилия и му е коствало повече време? В крайна сметка се заплаща за продукта, който е създаден а не за това, колко време е вложил даден човек в това да го произведе. Така мъдростта на единия човек ще му даде преднина и всички ще видят, че той за по-малко време и усилия печели повече. Това ще накара останалите да се замислят и също да търсят мъдрост. И това е процес, който Бог е заложил за да може да привлече хората към благоразумието и мъдростта.

Правенето на софтуер е вид благоразумна работа, която дава възможност човек в един момент нататъка да печели без да влага много повече усилия.

По твоята логика обаче първите купувачи трябва да заплатят за труда, а останалите да се възползват от това, че първите са заплатили, колкото ти или някой друг е решил, че е "достатъчно" и те вече могат да ползват продукта по-евтино или дори безплатно. Къде е справедливостта на това нещо спрямо първите купувачи? Също така ако се въведе подобна регулация, НИКОЙ няма да иска да купува първи, а всеки ще чака някой друг да плати, пък той да се възползва. Подобни регулации ще насърчат тарикатщината и ще унищожат инициативата на хората, които се трудят. Което е много характерен и типичен плод от социалистическите методи на управление. Наскоро гледахме един плакат с изказване на другаря Тодор Живков, който казва в прав текст, че качеството е основен проблем на социалистическото общество. И защо е така? Защото всеки получава заплащане без значение с колко мъдрост и благоразумие е работил, но се плащаха заплати на общо основание, уж в името на справедливостта и равенството.

Комунизма и социализма доказаха, че равенство може да има само в бедността и мизерията. Докато Писанието прави много ясна разлика между съдбата на безумния и мъдрия.

Ако ти смяташ, че много лесно се правят пари със софтуер, защо не се пробваш да направиш такъв и да видиш колко е лесно. Даваш ли си сметка също, че е напълно възможно вложените пари в софтуер никога да не се върнат. И за разлика от строенето на блок, който все криво ляво ще се продаде макар и ако трябва на по-ниска цена, ако един софтуерен проект се провали или се окаже неудачен всичкото време, усилия и средства вложени в него стават напълно невъзстановими.

Още нещо произлиза от логиката, която искаш да се прилага по отношение на софтуера. Според тебе един софтуерен продукт трябва да получава определена печалба според времето и усилията, които са вложени. И това очевидно трябва да се регулира със закон, а не чрез пазарните механизми, които позволяват един продукт да се продава докато има интерес към него. След като закона регулира колко заплащане трябва да се получи за определено вложено време и усилия по тази логика трябва закона да гарантира и заплащането за неудачните проекти, които по никой начин не са успели да осребрят вложеното време и труд. Т.е подобно мислене напълно игнорира библейския принцип, че успеха зависи от мъдростта и благоразумието, а не от вложеното време и усилия.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 20, 2014, 17:45:28 PM
Сега по примера със софтуера. Да кажем има софтуер, който се прави от 2-ма човека в продължение на 10 месеца (лесно се смята с 10). Нека да кажем, че разходите им по правенето му са 1000лв (храна, път, помещение, интернет, хардуер, допълнителни сървъри за тестове и каквото там трябва). По времето на тези 10 месеца, цената на този софтуер става 10 000лв. Ако те пуснат този софтуер по 50лв, тогава трябва да има 200 клиента, за да си избият парите. След тези 200 клиента започва печалбата. След време софтуерът остарява, защото на пазара се появяват конкуренти, нови идеи, има бъгове в старата версия и може да се подобрят и трябва да се направи нова версия. Тази версия струва да кажем 5000лв на програмистите и те я продават на стари клиенти за 15лв, а на нови клиенти — по 50лв. И отново се завърта цикъла с остаряването на софтуера.

Това за малки проекти/фирми е така, но като погледнем микрософт те не продават х200 бройки и печалбите далеч надхвърлят вложеното.
Факт е, че може с едно копиране да правят колкото си искат бройки. Докато това нещо го няма никъде  другаде. Нищо от света не може да се сравнява с това нещо. Винаги за да изкараш трябва да вложиш.

При Софтуера влагаш веднъж и забравяш. Добре понякога трябват много пари и усилия да се вложат. Но това не променя факта, че веднъж завършен проекта може да се копира безброй пъти. Няма аналогия с нищо от света. Ctrl+C -> Ctrl+V -> Next.

Садиш домати получаваш домати. Ако не посади и чакаш миналогодишните да продължат да дават няма да стане. Трябва човек да се грижи постоянно за да има. А не да създава нещо и да чака на него и да мързелува.

15 Тоя е веселещият се град, Който живееше безгрижно, Който думаше в сърцето си: Аз съм, и освен мене няма друг! Как се обърна на пустота, Обиталище на зверове! Всеки, който минава край него, Ще подсвирне и помаха с ръката си.

Иначе, да някой е работил за да го направи, да няма как да се направи закон който да го регулира, хората влагат доста за да постигнат нещо и може да са на загуба.
В коя работа не е така ? Някъде става без да се влага да се получава ? Няма естествено. Проблема е точно и само в това нещо Ctrl+C -> Ctrl+V -> Next.
Тук е разликата и това което не ми харесва. Ако няма аналогия в света който Бог е създал - от къде се е взела тази идея и защо ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on February 20, 2014, 18:55:09 PM
Представата ти за малкия и едрия бизнес не е реалистична.

Колкото по-голяма става фирмата, толкова повече има нужда от наглеждане и контрол, защото в началото може да са били само 2-ма приятели в гараж, обаче после наемат още 20 непознати, които не знаят дали не си клатят краката по цял ден, дали не правят шмекери с касата, дали пишат качествено код, дали тестването наистина е успешно, както твърди този, който тества и т.н. Трябва да се преборят с държавната машина по отношение на разни данъци, счетоводства, борси... Трябва да имат много адвокати, които да се занимават с онези текстове, които никой не ги чете, но се съгласява с тях. Да ходят по дела с потребители, които са ги прочели и са решили, че въпросната компания им дължи пари, да се бият с други компании за патенти и какво ли не. Големите компании често се превръщат в т.нар. "blue chip" компании, които често нямат ресурса да се занимават с нови разработки, което е парадоксално. Не че нямат ресурс от хора и пари, а просто не могат да си позволят да направят следното:
- Да назначат екип, който да се занимава с даден проект;
- Даденият проект трябва да се обмисли от Х човека;
- Трябва да се одобри от други;
- Трябва някой да каже дали има смисъл на пазара;
- Някой да го програмира;
- Някой да го тества;
- После някой по-нагоре да го пусне за продажба;
- Да има екип, който да се занимава с поддръжката на това нещо;
- Да има екип, който да се занимава с клиентите;
- Като има проблем да се "контролира" дали това е реален проблем и дали има смисъл да се оправя и ако има смисъл дали да е веднага;
- Като трябва да се направи нещо ново, някой в горните нива решава дали това да се направи, съгласува се с други, после се разказва на програмистите, програмистите правят това, което са разбрали... после този на по-високото ниво гледа и установява, че не са разбрали точно това, което трябва да се направи и се оправя наново...
и т.н. и т.н....

Всичките тези неща поробват една такава компания. Често подобни компании "решават" част от тези проблеми като изкупуват малки фирми и задължават хората в тези фирми да работят още известно време за голямата "blue chip" компания, за да не трябва да обучават други хора, които да работят с продукта (като програмисти, тестващи и т.н...).

Когато има много хора и всеки прави малка част от софтуера, после като се съберат отделните модули често се получават проблеми поради човешки грешки, независимо дали преди това са се договорили как трябва да работят различните модули помежду си. Работата е толкова много тясно специализирана, че никой не поема отговорност за работата на другия. Нещо се развали някъде и целият ресурс от 999 (примерно) програмиста си казва — ааа, това е проблем на Пешо. Той знае как работи това, той го е програмирал. И целият софтуер чака Пешо.

Същото е в комунистическите общества. Всеки е нает за някаква много тясно специализирана работа и си гледа само своето, защото няма мотивация да твори сам, защото все някой му сервира отгоре какво да прави и като се развали нещо, никой не си мръдва пръста, докато не дойде "Пешо".

Замислял ли си се как така един младеж направи операционна система Linux, а Microsoft има толкова много народ при себе си и правят Windows. Да се направи операционна система не се изискват много хора.

И да се върнем на въпроса — всичкия този персонал трябва да му се плаща. Дали е нужен или не, наети са. И реално един Windows да кажем е направен от екип от 50 програмисти, обаче има още поне 250, които гравитират около тях (по-горе казах какви са). И всичко това прави операционната система много много скъпа за компанията.

Печелят ли повече? Печелят, да, но не е така, както си мислиш, че видиш ли правят програмата и си седят безгрижно и нямат какво да правят и сметките им набъбват.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 20, 2014, 20:32:54 PM
Ееее не, един човек направи ядрото на Линукс, а беше разработено от много хора.
А проблема който описваш с изкупуването и поддържането на софтуерна компания всъщност идва именно от тези законови мерки наречени патенти.
При Линукс го няма тоя проблем именно защото е безплатен и се плаща за поддръжка. Но, пък 'незнайно' защо няма разпространение.
Но, това е следствие, а не проблема. Махни патентите и всеки да може да си пише свободно както при Линукс и няма да го има проблема с изкупуването или поне ще е в по малък мащаб.

Но, пък тогава няма да има окрупняване на фирмите и обедняване на едни и обогатяване на други и т.н. и нещата няма да паснат с пророчествата в Библията.

Ясно ми е, че по една фирма има разходи и не споря за това. Не ми харесва идеята за безкрайността на Ctrl+C -> Ctrl+V -> Next.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on February 20, 2014, 21:31:16 PM
Отново ще ти дам пример, че Windows 3.11 не се ползва от никой, освен някой забравен компютър или върл колекционер. Същото се отнася за Photoshop 1.0, Word 1.0, Linux Kernel 1.0 и т.н. Това, че на човек му омръзва нещо или че твори и създава нови неща, няма как да се запази един и същ софтуер безкрайно много време.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 21, 2014, 00:00:03 AM
Това, че не се търси и купува не означава, че не може да се копира - може, просто на никой не му трябва.
И това е което казвам и което не ми харесва.

От Бог ли е това ? За изпитание ли е ? За да се види кой Бог следваме, Този на небето или този от метал и ток ? ...
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on February 21, 2014, 00:19:37 AM
Ако виждаш неправда в това, тогава покажи според Писанията къде е неправдата.

Ако смяташ, че това е неправедно, тогава вземи и направи ръкописен препис на Библията и не ползвай това, което е дадено чрез "copy/paste". Ще кажеш, че било безплатно това, но аз мога да ти кажа, че някой е направил софтуер, за който е ползвал платени продукти, които пак могат да се копират.

Забравяш, че това, че нещо не се ползва, а не носи печалба на производителя няма смисъл за него. И не случайно (например) Microsoft вече не поддържат Windows 98. Това означава, че не плащат заплати на хора, които да го поддържат и това, което продават като софтуер в момента е до изчерпване на количествата кутийки, които търговците са купили. Търговците нямат сметка да купуват от Microsoft нещо, което вече не се поддържа, нито някой иска да купува, независимо, че може да се умножи чрез няколко щраквания.

Примерно аз ти продавам разсад за домати и ти с този разсад повече няма да ме потърсиш, защото ще си направиш свои разсади догодина чрез "copy/paste". Тогава ти ще почнеш да продаваш разсади, които всяка година можеш да си правиш, дори да ги умножаваш и то само заради това, че аз съм ти дал 20-30 семена, които са поникнали. Има хора, които имат проблем с този "copy/paste" и са решили да наложат ограничения на подобен начин на умножаване, защото ставало без особена инвестиция. Подобно нещо и ти имаш като намерение в софтуерната област, защото ставало "без особена инвестиция".
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 21, 2014, 16:27:06 PM
Виж това със семената за доматите не се бях сетил.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 21, 2014, 16:46:23 PM
Ако говорим за операционна система например, там нещата въобще не стоят статично. Постоянно фирмата производител поддържа екип по поддръжката на продукта, които пишат ъпдейти. Например аз съм с Win XP, който съм го купил някъде 2005-а или 2006-а. И до ден днешен получавам безплатни ъпдейти по сигурността на системата. Това очевидно е включено в цената на продукта, която аз съм платил отдавна и сега не плащам нищо повече. Писане на ъпдейти, които излизат някъде всяка седмица вече в продължение на 8 години да не е безплатна работа? Това не става с copy/paste. Хората, които ползват пиратски Windows например също теглят ъпдейти и така крадат труда на екипа по поддръжката.

Отделно аз намирам за изключително умопомрачителна логиката, че след като субектите А, Б и В са си купили даден софтуерен продукт, това означава, че субектите Х, У и Z придобиват автоматично някакво право да ползват този продукт много по-евтино или дори безплатно.

Един човек си инсталира даден софтуер когато има ПОЛЗА от него, не е ли редно когато някой се ползва от труда на друг човек (пък било то и труд положен преди 10 години, като че ли това прави някаква разлика) - този човек създал полезния продукт също да има полза? Истинския бизнес е това, когато двете страни печелят. Ти печелиш, че ползваш софтуера, защо да не спечели и този който го е направил?

По същата логика ако твоите пра баба и пра дядо са построили хотел и той си е избил отдавна парите и донесъл не малко пари печалба през годините, ти сега трябва да отдаваш хотела за жълти стотинки на вечер или безплатно защото продължаваш да отдаваш за нощувки същите стаи, които вече хиляди пъти са били отдавани, докарвайки на семейството твърде много пари и следователно не е редно ти да взимаш още пари за тях.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on February 22, 2014, 09:36:37 AM
Според мен проблема е в това, че в света беше наложен един вид комунизъм, което е да произвеждаш и ползваш на законен принцип, а не на пазарен. Писанието не е против богатството, то е против начините за придобиването му. И смятам, че книгата Притчи, е пророческа книга в това отношение. Днес ние виждаме, че нечестиви и безумни хора са богати, напук на писаното в Притчи, че именно мъдрите, благоразумните, те би следвало да са богати. Но един ден, когато се установи Божието царство, именно мъдрите ще са истинските богаташи, както е писано в Притчи, а богатството на нечестивите няма да им стигне за откуп.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on February 22, 2014, 10:10:21 AM
Писанията казват не на едно място, че нечестивите също могат да благоуспяват и това е за тяхна погибел.

Притчи 10:16. Заплатата на праведния е за живот. А благоуспяването на нечестивия е за грях.

Псалми 37:7. Облегни се на Господа, и чакай Него; Не се раздразнявай поради този човек, който успява в пътя си Като извършва подлости.

Та благоуспяването на такива не е напук на писаното, тъй като би означавало, че писаното казва едно и ние си фантазираме, че е вярно, въпреки реалността. Напротив, всичко си става както е писано.

Когато се установи Божието царство, пак ще има нечестиви богаташи. Писано е.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 22, 2014, 14:29:17 PM
Преди много години бях чел една книга за това как са стартирали Майкрософт. Малък екип от хора са работили до пълно изтощение от сутрин до вечер, заспивайки на клавиатурите и по столовете, често падайки на земята от стола след като заспят на него. Сутринта секретарката като е идвала на работа всички са били още там спящи натъркаляни по земята.

Този вид усърдие и постоянство до пълно изтощение е познат на много малко хора наричащи се християни. Усърдие, трудолюбие, постоянство и работене с разбиране и знание са фундаментални принципи на мъдростта и успяването във всяко начинание, както биват разкривани в книгата Притчи.

Ако един невярващ човек приложи тези принципи - той ще има успех. Разликата е че книгата Притчи балансира тези неща със страха от Господа и отхвърляне на стремежа към забогатяване. Това е частта, която нечестивите човеци не прилагат. Ако си мислите, че преуспелите безбожници не са полагали огромни усилия с постоянство, прилежност и усърдие значи живеете в илюзорни представи за реалността. Много християни си мислят, че е достатъчно някой да е нечестив и вече самото нечестие го прави богат. Нищо подобно - повечето безбожници и нечестиви човеци са бедняци. Малцината са богати.

От друга страна на праведните са предоставени в Писанията всички принципи за придобиване на знание, разум, разбиране и мъдрост чрез които те биха могли да успяват във всяка една работа с която да се захванат и ако биха искали могат да станат много богати в материални неща. Праведния човек обаче научавайки тези принципи заедно с тях се научава и на това да се бои от Бога и да не се стреми към забогатяване.

Пр. 23:4  Не се старай да придобиеш богатство, Остави се от тая си мисъл.

Пр. 30:8  Отдалечи от мене измамата и лъжата: Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; Храни ме с хляба, който ми се пада;


Това е разликата между праведния и нечестивия, че праведния съзнателно обуздава разрастването на своя успех в придобиването на богатства, за да може да се предаде на нещата, които са приоритетни за Божието Царство и цели на Земята.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 09, 2014, 18:19:23 PM
Не сме казали, че е нормално, а че купувачът плаща не за благотворителността на продавача, а за купуването на инструмент, с който да си върши работата. Проблем би било ако купувачът дава парите и закръгля сумата, защото има някъде написано, че ако закръглиш сумата, излишъкът ще отиде за ваксини. Ако купувачът купува само софтуера, плаща си за договорената цена, той не носи отговорност за това какво прави продавачът с тези пари по-нататък. И между другото парите от софтуера са много малка част, която се дава за подобни неща.

Това, че продавачът дава парите за неща, които не са угодни на Бога си е негов проблем. Ако някой смята, че ваксините са зло и си ги слага, е също негов проблем. Бог е силен да избави тези, които искат да избегнат това, което нечестивите вършат срещу праведните.Сетих се днес незнайно защо за това.

Ако  знаеш ще си купуваш нещо от някой си цар/управник/какъвто и да е, и че с парите ти същия този подготвя армия с която да дойде и да погуби семейството и народа ти, ти би ли си купил това нещо ?

Като знаеш, че това нещо може да го вземеш от някъде напълно безплатно.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 09, 2014, 18:44:05 PM
Логиката ти не е добра, защото ти искаш нещо, което принадлежи на дадения човек и той го предлага срещу заплащане.

Кажи ми, кое е по-праведно — да се открадне от злия или от добрия?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 09, 2014, 19:52:25 PM
Ако Иван е продал домати на Киро, и Киро ми даде от семето на тия домати да си засадя и аз, то аз откраднал ли съм от Иван ?

Edit:
Даже мога да го кажа по друг начин. Ако Иван продава windows, и Киро си е купил windows и ми даде cd key-а за инсталацията, то инсталацията ще мине и на двете места, но този cd key е платено за него. Къде е кражбата ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 09, 2014, 20:30:08 PM
Същото така, тук мога да задам и един интересен въпрос. Софтуера от къде е, т.е. кой го измисли:
Дявола
Човека
Бога
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 09, 2014, 20:56:03 PM
Не отговори на въпроса, тъй като тук не става въпрос за софтуер, а за използване на продукт, независимо какъв е той.

Същият въпрос е и когато купуваш качествени обувки от фирма, която инвестира част от сумата в нечестиви цели. Заради това е добре да ги вземеш без пари ли?

А за софтуера не си запознат много с договора, с който се съгласява купувачът, когато купи софтуера. Ако това, което казваш, че може да ползваш въпросния CD key, е вярно, то би трябвало да легализират всички пиратски софтуери, защото някой някъде е платил за тях. Всъщност в договора там пише, че ти го купуваш без да го разпространяваш и да го даваш на други. Ако на някой не му харесва този договор, тогава да не купува софтуера или да купи подобен софтуер от праведен човек щом толкова настоява.

Тук говорим за принципите на това кой какво притежава и го предлага на другите. Нечестивият производител може изобщо да не е предлагал този софтуер и ти никога нямаше да имаш възможност да го ползваш. Когато ти си готов на всичко, дори да откраднеш продукта му, защото много ти харесва, тогава кой е праведният — този, който продава софтуера или този, който го краде?

Писано е, че работникът заслужава заплатата си. Пише също да не крадем. Не пише да не крадем от праведните, а да не крадем. Щом работникът заслужава заплатата си, е редно да му се плати. Ако ти работиш за някого и този човек е нечестив и клиентите решат, че ще крадат продуктите, тогава ти ще останеш на улицата. Ще обвиниш шефа си в несправедливост или клиентите в такава?

Това е продукт на работника и работникът заслужава заплатата си.

Семето откога е притежание на човека, че да го сравняваш с продукт на работник? Ако говориш за ГМО семената, тогава примерът за софтуера важи и за тези семена.

Аз не виждам да има нещо, което Бог да не знае и това "кой го е измислил" е много наивен въпрос, а все пак дяволът е привлечен от дървото на знанието.

Същото може да се пита за питките хляб, които апостолите купиха с пари — защо не ги откраднаха за Господната вечеря? Защо не кажат, че това е кощунство някой да взема пари за хляб и за семена, които Бог прави да растат?

Работникът заслужава заплатата си. Този хляб и този софтуер не са изникнали докато нечестивият е лежал на леглото си, за да мисли нечестие, а е излязъл изпод ръцете на работник, който заслужава заплатата си.

По въпроса кой какво е измислил, знаеш ли, че ловуването е измислено от нечестив човек? При все това Бог не  е против ловуването за храна. Знаеш ли че свиренето на арфа и духови инструменти е въведено от син на нечестив родоначалник (Каин)? Знаеш ли, че живеенето в шатра и имането на добитък е поставено като начало от син на Кайн?

Зло ли е?

Никъде в Писанията няма да намериш, че ако нещо добро е било вършено от нечестив или въведено от нечестив, то да бъде заклеймено като лошо.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 09, 2014, 21:50:17 PM
Quote
Даже мога да го кажа по друг начин. Ако Иван продава windows, и Киро си е купил windows и ми даде cd key-а за инсталацията, то инсталацията ще мине и на двете места, но този cd key е платено за него. Къде е кражбата ?

Точно тука е проблема в цялото мислене и логика, че стъпва на напълно погрешни факти.

Първо Киро не си е купил Windows, защото Windows не се продава. Това което се продава не е самия софтуер, а се продава лиценз за ползването на този софтуер. Като с купуването на този лиценз купувача влиза в договорни отношения с продавача. А именно, че купувача се съгласява да ползва този софтуер само на един компютър и да не го инсталира на втори или повече, нито да дава достъп на трети страни до софтуера, който му е предоставен в рамките на този лиценз и договор.

Т.е кражбата тука се състои в това, че имаме на лице измама. Купувача сключва договор в рамките на лиценза, но измамва продавача и го предоставя и на други. Това е нарушение и на естествения закон, който казва "Изпълни всичко, което си се съгласил да изпълниш." Нарушението на договор е беззаконие и според Писанията, както и това човек да се измята от дадената дума или устна договорка.

Нека сега да ти дам подобен пример на твоя, само че много по-реалистичен:

Ти сключваш брачен завет с жена си, който освен всичко друго включва и съпружеска вярност. Жена ти обаче отива и спи с друг мъж, обаче тя си живее при тебе и също е и на твое разположение. Т.е ти фактически нищо не си загубил, както по твоята логика софтуерната фирма пак си има софтуера и това че ти си го ползваш без да плащаш не е никакъв проблем. Тогава защо да е проблем някой да спи с чужда жена без да има завет с нея, когато тя си остава при мъжа си и той не бива лишен от нея? Къде е кражбата?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 10, 2014, 23:10:42 PM
Право е да не се краде както от добрия така и от злия. За това не споря.
При примера с жената проблема е, че другия мъж я омърсява със семето си.

А при софтуера основния проблем е, че не е съобразен с пазара и купувачите. Т.е. примерния windows  се продава за 200 долара в САЩ и в България. Но хората в двете държави взимат коренно различни заплати. И докато за едните не е проблем да го купят то за другите е почти непосилно. Естествено както знаем това се прави умишлено. За да могат в  България да го 'откраднат', същевременно се наслагва, че мнението всред хората, че те си го заслужават (M$ както ги наричат).

Мен това не ми харесва, защото в крайна сметка това което правят е умишлено. Както знаем има огромни компаний които си разпространяват софтуера безплатно и взимат за поддръжка. Което е по правилния модел в случая. А това да продаваш нещо скъпо за да караш хората да го крадат не е добро и не ми харесва.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 10, 2014, 23:30:44 PM
Аз не виждам разлика между софтуера и техниката. Хората си купуват компютри за 1000лв (с включен windows) и телефони за 1500лв и за това никой не се оплаква за заплатите. Много малко техника се произвежда в България (от тази компютърната), за да иска някой да е на тукашните цени, но ако се огледаш малко за софтуерите, които се произвеждат тук, хич не са евтини и дори някои са по-скъпи от тези в чужбина. Това няма общо дори със заплатите (говоря за български софтуер, който е предназначен за българския пазар).

От друга страна като се купи един Windows, се ползва много години. Не знам какво е това желание да има все най-новия софтуер, най-новата версия. Има си една версия и си върши човек работата и това е. Като си вземат хората телефони за по 1500лв, после ги сменят след 1 година за нови. Има и по-евтини телефони, за под 300лв и като имаш един такъв, може да не го сменяш години, както и софтуера.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 10, 2014, 23:52:19 PM
Желанието да се ползва последния windows е по скоро продиктувано, защото го налагат. Понякога може да е проблем да ползваш позваш стария прозорец както ми се случва на мен в момента. Купих си SSD и XP не поддържа Trim което е проблем. А не поддържа защото не желаят да го напишат, но искат да си купя новия прозорец. А като ще се сменя е най-добре да вземе човек най-новото нали ? Вече кога ще мога да си го позволя това е друга тема.

А телефони от 1500 лв са глупост сами по себе си и са правени за неразумни които не ползват и 5% от функциите му, но просто се фукат наляво надясно с него. Като цяло не мога да си позволя такъв телефон, но и да можех не бих си купил. Тия телефони са едно недоразумение към момента, за мен са просто боклук и безсмислица. Даже Китай продава същото в пъти по ниско и то пак с голяма печалба, да не са го оптимизирали ама и до там ще стигнат. Източването на парите на хората е за да не се видят задоволени, защото тогава ще загубят част от контрола над тях.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 10, 2014, 23:53:24 PM
Quote
При примера с жената проблема е, че другия мъж я омърсява със семето си.

Това не е задължително. Да не говорим, че ползват презервативи и семето въобще не я докосва. Така, че по логиката за софтуера жената не е открадната.

Quote
А при софтуера основния проблем е, че не е съобразен с пазара и купувачите. Т.е. примерния windows  се продава за 200 долара в САЩ и в България. Но хората в двете държави взимат коренно различни заплати. И докато за едните не е проблем да го купят то за другите е почти непосилно. Естествено както знаем това се прави умишлено. За да могат в  България да го 'откраднат', същевременно се наслагва, че мнението всред хората, че те си го заслужават (M$ както ги наричат).

Ами то същото може да се каже и за мерцедесите и за яхтите. Повечето хора в България не могат да си ги позволят. А ти защо си мислиш, че за един средностатистически американец е по-лесно да си позволи един Windows лиценз от един средностатистически българин? Мислиш ли, че американеца взема повече? Не е въпроса в това колко "взима" американеца, а колко реално му остават да харчи след като бъде обложен с всички данъци (които там са 40% а тука 10%), плати си ипотеката (която е над $1000 на месец) или си плати наема, който е средно над $700 на месец, плати си здравните осигуровки (които тука са 16 лв на месец а там достигат над $1000 на месец по силата на новия obamacare закон) и прочие и прочие. Та "богатия" американец му остават толкова или дори по-малко свободни пари за харчене от  на българина. Ето защо твоите разсъждения са не само логически неиздържани, (защото иначе трябва да крадем мерцедеси, защото виждаш ли ги продават на цени несъобразени с финансовото състояние на народа), нито са издържани от гледна точка на реалностите в които живеят хората на запад.

Quote
Мен това не ми харесва, защото в крайна сметка това което правят е умишлено. Както знаем има огромни компаний които си разпространяват софтуера безплатно и взимат за поддръжка. Което е по правилния модел в случая. А това да продаваш нещо скъпо за да караш хората да го крадат не е добро и не ми харесва.

Никой няма право на някой да му налага модел или ценообразуване на собствения му продукт. Ако не ти харесва модела или цената подминаваш продукта и търсиш решения които те устройват. Такива решения има изобилно. А компаниите, които предоставят безплатен лиценз за ползване на софтуера им, НЕ ГО ПРОДАВАТ, пак правиш грешното умозаключение, а продават лиценз за ползването му, било за малко, за много или за никакви пари. Това е тяхно право и никой не е в позиция да ги съди за това.

Иначе е удивително как ума ти настоятелно се върти около социалистическия начин на мислене при който създаващите блага са длъжни да се съобразяват с пожеланията на онези, които не желаят или не могат да платят определената от създателя им цена.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 11, 2014, 00:35:39 AM
Не искам да задълбавам на тема, лиценз или закупуване. В случая ги приемам за едно и също, да не са. Тук коментирам парите които се плащат за това.

В темата за музиката сам казваш, че ако е от Бога трябва да е безплатна. Тук нещата не са много по далече. Не случайно попитах от кого идва.

Прекомерната лакомия за печалба от търговията води до едно:

Езекиил 28:5
с голямата си мъдрост ти си придобил богатството си чрез търговията си, и сърцето ти се е надигнало поради богатството ти);

А това, че съм изказал мнение, че не ми харесва - да мога да го направя и го правя :) Дали това ще промени нещо - искрено се съмнявам.

Линукс се разпространява безплатно и никой няма право да взима пари от търговията с него. Там са вложени по малко труд и пари за писането му ли ? И не искат и стотинка за него. Да нещата опират до разбиранията на създателя на софтуера. Огромна част от написания софтуер е свързан с windows и човек е принуден да си го купи защото не може да го ползва по друг начин. И пак се връщаме по горе на това което казах за принуждението. А дали в САЩ средния човек взима по малко от средния тук - може да си прав, но ми е трудно да го повярвам. Ако имаш статистика покажи. :)

И тук данъка не е 10%, данъците върху заплатата на българина са от рода на 50-70%. Имаше го из нета сметнато.

За жената и семето, мъжа се е оцапал себе си със това семе и всичко до което се докосне ще бъде нечисто.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 11, 2014, 00:52:30 AM
Quote
За жената и семето, мъжа се е оцапал себе си със това семе и всичко до което се докосне ще бъде нечисто.

То по тази логика ако жената е стояла на пейка в парка или е пътувала в градския транспорт, пак е нечиста. Така, че логиката ти отново издиша.

Quote
И тук данъка не е 10%, данъците върху заплатата на българина са от рода на 50-70%. Имаше го из нета сметнато.

Данъка върху дохода е 10% сравнено с Америка където е 34-40%. Тук говорим за стриктно сравнение на данък върху доходите, а не акумулацията на всякакви други данъци, които аз за Америка не съм калкулирал в това сравнение. Например там данъка върху имота на средностатистическа къща е от порядъка на няколко хиляди долара на година, а тука е от порядъка на 100-200 лв, а на село е още по-евтино.

Quote
Линукс се разпространява безплатно и никой няма право да взима пари от търговията с него. Там са вложени по малко труд и пари за писането му ли ? И не искат и стотинка за него. Да нещата опират до разбиранията на създателя на софтуера. Огромна част от написания софтуер е свързан с windows и човек е принуден да си го купи защото не може да го ползва по друг начин. И пак се връщаме по горе на това което казах за принуждението. А дали в САЩ средния човек взима по малко от средния тук - може да си прав, но ми е трудно да го повярвам. Ако имаш статистика покажи. :)

Линукса в повечето случаи се пише от доброволци, които се включват с някаква част от кода и после всичко се събира в едно чрез определени платформи. Хората които го правят е в повечето случаи безплатно или разходите са изключително ниски сравнено с комерсиални продукти като Windows.

А за САЩ не съм казал, че ВЗИМА по-малко, а че му ОСТАВА по-малко за харчене. Например човек със заплата $7000 се налага понякога да иска пари от майка си, че да върже двата края.

Quote
В темата за музиката сам казваш, че ако е от Бога трябва да е безплатна. Тук нещата не са много по далече. Не случайно попитах от кого идва.

В темата за музиката съм казал, че музиката принадлежи на Бога за да се хвали Името Му, и тя не е стока за продан. Не съм казвал нищо подобно за софтуера, нито подобен паралел може да се направи.

Quote
Не искам да задълбавам на тема, лиценз или закупуване. В случая ги приемам за едно и също, да не са. Тук коментирам парите които се плащат за това.

При софтуера не парите или цената имат значение - а договорните отношения. Разпространението на софтуер става само с договор, дори при безплатния софтуер, ако го ползваш - ти пак влизаш в договорни отношения. Та тук цената няма никакво значение - ако не ти харесва - не купувай. Въпроса е съвсем друг - нарушаваш ли договора или не. Това е което има значение.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 12, 2014, 13:43:15 PM
Т.е. аз какво бъркам в такъв случай ако го ползвам ?
Аз договор нямам, нарушил е договора този който го е предоставил. Аз не съм подписвал нищо.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 12, 2014, 15:17:23 PM
Напротив,

Не е възможно да инсталираш софтуера без да се съгласиш с лицензното споразумение. Отделно ти ставаш съучастник в нарушението на договора на този който ти е предоставил софтуера.

Това са всеизвестни неща, не знам защо не си наясно с тях.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 12, 2014, 15:34:38 PM
Договорът се сключва, когато инсталираш софтуера и има един екран, който никой не го чете и там има цъкалка "I agree" или ако е преведено "Съгласен съм".

Когато щракнеш това, ти "подписваш" договора. Ако не си съгласен, инсталацията приключва.

Това е с всяка регистрация, където има отметка или нещо, което казва "ако продължите вие се съгласявате с условията…", както и всеки друг софтуер, който има подобен интерфейс.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 12, 2014, 21:01:34 PM
Да видим сега, значи някой ми дава windows-a, а няма права на това, аз почвам да го инсталирам и се съгласявам с условията по-договор, но как се съгласявам като не съм го закупил ? Производителя дали е съгласен аз да го ползвам така в тези условия - естествено, че не. Т.е. аз не мога по принцип да приема тези условия защото те са невалидни в моя случай.
С други думи това че съм натиснал бутона че съм съгласен не прави договора валиден. В случая някой ми е дал правото да го инсталирам и той е който е сбъркал а не аз. Той нарушава споразумението което има. Аз ще ползвам нещо което някой е споделил с мен защото така е преценил. Аз не съм отишъл да го открадна от него нито от производителя.

Отделно, че тези условия по този договор варират според държавното законодателство.
Отделно, че има варианти да го инсталираш за да го пробваш и пробния период е ако не се лъжа 3 месеца ( за windows-a). Не съм сигурен дали е споменат вариант че може да го изстриеш и инталираш пак.
А ако човек бъде уличен, че ползва нелицензиран windows трябва да го заплати, толкова. Т.е. няма да бъде съден за кражба.

Пак питам къде е кражбата ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 12, 2014, 22:32:14 PM
Nikolay,

Аз наистина не разбирам твоето упорито невежество по този въпрос. Нищо от това, което казваш няма никакви допирни точки с правдата, справедливостта и истината, такива каквито ги поставя Божието Слово като стандарт.

На първо място твоите разсъждения клонят ту към тирания, ту към анархия. Липсва всякакъв респект към труда на другите хора и към тяхната свобода и право да определят цена за своите продукти. Това само по себе си е ОГРОМЕН проблем и е свидетелство за корени на по-сериозни проблеми в сърцето на човека.

На второ място проявяваш впечатлящо невежество относно фактологията касаеща темата. Не си наясно какво представлява лицензното споразумение на договора, не си наясно със условията на ползване на софтуер, не си наясно с процеса на създаване и поддръжка на софтуер, при все това се опитваш всячески да извъртиш нещата само и само да оправдаеш ползването на чуждия труд без да обезщетиш този, който се е трудил. И не разбирам каква е тази неистова любов в тебе към Уиндоуса? Ако нямаш пари - има алтернативи, но щом имаш пари за SSD - диск значи имаш и пари за Уиндоус. Диска защо не го открадна и него, щом нямаш респект към труда и собствеността на другите?

На трето място - напълно бъркаш терминологията касаеща темата. И въпреки, че тази терминология ти бива разяснена подробно - ти не вземаш поука, а си знаеш своето. Ето например какво казваш:

Quote
В случая някой ми е дал правото да го инсталирам и той е който е сбъркал а не аз.

Трябва много добре да си изясниш, че  този някой НЕ ТИ Е ДАЛ ПРАВОТО да го инсталираш. Дал ти е ВЪЗМОЖНОСТ да го направиш. Ако един касиер на банка ти даде ВЪЗМОЖНОСТ да си отмъкнеш няколко пачки, това не означава, че ти имаш ПРАВОТО да го направиш. Право да инсталираш софтуера може да ти даде само собственика на софтуер и това става чрез лизензационното споразумение, което се предлага срещу определено парично или друг тип обезщетение, или просто като подарък. Например мен ми се е случвало да правя услуга на някоя малка програмистка фирма и тя за благодарност ми е предоставяла лиценз за софтуера безплатно. Случвало ми се е и с големи софтуерни компании да ми подарят лиценз за техния софтуер. Така, че не винаги нещата се уреждат с пари. По важното тука е че ПРАВОТО се дава от ПРАВОНОСИТЕЛЯ и от никой друг. И ако ти си в неизправни отношения с правоносителя ти си в нарушение на естествения закон, чиято втора заповед казва: "Не нахлувай в живота и собствеността на другите". Освен това си в нарушение на законодателството и на държавата в която живееш. Като аз бих бил по-притеснен за първото.

Четвърто - Windows не се предлага безплатно за 3 месечен пробен период. Безплатни пробни периоди се предлагат понякога за бета версии и то на специално подбрани бета тестери (а понякога и на по-широк кръг от хора) и отново това става на основание на договорни отношения и специален лиценз, който е с ограничен срок на действие. Това за 3 месечно безплатно ползване и после ганьовски тарикатщини с изтриване и пак инсталиране са напълно нереални въображаеми неща, които не са достойни за един християнин дори да си мисли за тях.

Пето - ако някой бъде хванат от държавните власти, че ползва незаконен софтуер - първо му се отнема хардуера на който този софтуер е инсталиран и после заплаща определена глоба, която надвишава стойността на незаконния софтуер, точно както пътуващите без билет в градския транспорт заплащат глоба по-висока от стойността на билета. За щастие не им отнемат хардуера с който са се качили в автобуса или влака без билет, а именно - обувките.

И така - в крайна сметка за какво се бориш? За анархия, за социализъм, за комунизъм или от всичко по-малко както и когато на тебе е изгодно?

Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 12, 2014, 22:34:32 PM
Nikolay,

Предполагам, че не си чел договора, който върви с Windows-а и затова говориш тези неща.

Там ясно е записано, че това важи и за международни клиенти и дори има някои неща само за международни клиенти (извън САЩ и Канада).

Примерно пише, че ако инсталираш Windows, който е купен от друг човек, купувачът трябва да деинсталира първо Windows-a от своя компютър, т.е. лицензът се прехвърля и никой не те пита дали си го платил, защото се предполага, че този, който го е платил е махнал софтуера предварително.

Един договор не е нужно да се подкрепя със заплащане. Такъв е и договорът при инсталиране на Windows. В него се упоменава, че има някой, който е купил този софтуер и срещу тази цена му е даден инсталационен ключ. Този инсталационен ключ е уникален и се ползва за 1 инсталация. Ако този инсталационен ключ се използва за няколко инсталации, предишните трябва да бъдат премахнати. Когато ти щракнеш, че си съгласен с този лиценз, ти се съгласяваш, че условията на договора за изпълнени.

Когато двама сключват брак, те не извършват паричен трансфер, за да бъде сключен бракът. Дори и да има паричен трансфер при някои бракове, парите обикновено отиват при бащата на булката, но аз говоря за договора между мъжът и жената. Това е уговорка, която трябва да бъде спазена. Ако не бъде спазена, това не разваля договора, но се понасят наказанията според него.

Примерно днес хората теглят кредити и това, че някой не може да си плати кредита, за който собственоръчно е подписал договор, не разваля договора, но се задвижват наказателните клаузи.

Когато ти като този, който инсталира Windows-a, щракнеш, че си съгласен с условията на договора, ти потвърждаваш, че предишният собственик е изтрил Windows-a си и сега ти си новият му собственик. Ако това не е вярно, тогава ти ставаш нарушител. В договора пише, че Windows-ът не трябва да се инсталира на повече от 1 компютър. Ако се инсталира на друг компютър, трябва да се махне от предишния.

Това, че някой ти предлага да нарушиш споразумението, което е подписал, не те оневинява, защото за да инсталираш Windows-a ти се съгласяваш със същото споразумение и това те прави виновен.

Пробният период има значение само ако си спазил условията на споразумението, че пробваш софтуера само на 1 компютър за този инсталационен ключ. Ако не ти харесва го изтриваш, връщаш windows-a от мястото, където си го закупил и те ти връщат парите. Ако не си го закупил ти, няма как да го върнеш и никой няма да ти върне пари.

Кражбата е в това, че хората продават лицензи, а някой решава да се възползва от факта, че е софтуер и може да бъде инсталиран на много места и да прескочи договора и да не плати за това, че даденият лиценз се ползва на повече от 1 компютър.

Това важи за всеки електронен продукт, който се продава по този начин.

Постави се на мястото на софтуерен екип, където ти си шеф и трябва да платиш на работниците си за това, че работят върху софтуера. Да кажем, че правиш скъп софтуер, който се ползва от 50 фирми в България. Работниците ти вземат (примерно) по 1500лв на месец. Този софтуер се прави от 5 човека в продължение на 1 година. Това прави 90,000лв заплати. Този софтуер го продаваш на фирмите за 1000лв. Но фирмите решават следното: Събират се и теглят чоп коя фирма да купи софтуера. Пада се на някой си и той дава 1000лв и решава доборволно да го сподели с всички останали (защото така са се споразумели помежду си). Ти получаваш 1000лв, а останалите 89,000лв не можеш да си ги потърсиш от хора, които мислят като теб, според които "купувачът така е преценил и е споделил лиценза, а ние не сме виновни, че го ползваме". Ти като шеф на фирмата ще фалираш и ще си с почти 90 бона назад, но ако си със същото мислене, както сега, би трябвало тази загуба да е в реда на нещата. Следващият път решаваш да пуснеш софтуера да се продава за 100,000лв за 1 лиценз, че да можеш да си покриеш разходите и да имаш печалба. Като резултат никой не ти купува софтуера и пак си 90 бона назад.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 13, 2014, 00:40:50 AM
Кражбата всъщност е на ключа без който няма да мине инсталацията. Тук се съгласих.

За, какво се боря ? Не се боря срещу нищо, просто разсъждавам срещу тиранията, беднотията която тези фирми налагат. Всяка цена е добра стига да е в разумни граници. Ако продаваха на разумни цени, нямаше да имат милиони печалба на година. Основателя на тази компания се води най-богатия на планетата ? Това поради какво благословение или ограбване ?


Ако отидеш до магазина и твоето дете почне да реве че иска нещо си, а то е на твърде висока цена, ти какво би направил. Ще го оставиш да реве и да се сърди 5 часа или ще му го купиш и ще махнеш с ръка казвайки си "обирджии". Тук не включвам варианта да му обясниш, че е твърде скъпо защото понякога не се получава поради ред причини.

Да всеки работник заслужава труда си !

Но да питам, тези фирми спазват ли естествения закон ? Тези фирми заплащат ли нужното на работниците си ? Тези фирми слагат ли подставени лица в правителствата за да си изработят закони които да ги защитават ? Тези фирми участват ли в схемата на властта и някой други за поробване ? Ако са едно цяло с тях то бирници ли са ми ?

Тук и аз бих запитал това което ме попита по рано Тихомир, от кого е по правилно да се открадне от добрия или от злия ?

Ако прилагате едно правило за едно нещо то може ли да бъде приложено и на друго място ?

Като цяло ще отговоря на това което се чудите, да аз съм съгласен софтуера да се плаща. Но според мен, това трябва да е в разумни граници. Обикновено обаче, клиента не може да коментира цената по никакъв начин. Той е принуден да заплати това което се иска от него ако иска да притежава даденото нещо.


Тихомире, знам че фирмите имат разходи за направата на даден продукт :)
Но най-лесния пример е с телефоните които ти спомена, горе долу сходен хардуер и софтуер при Айфон и Китайски телефон разлика в цената от 10-20 пъти ? Ако китайците имат печалба при тези цени то другите ... ?35 Да не извършите неправда в съд, в мярка, във везни, или в мерило.   
36 Верни везни, верни теглилки, вярна ефа и верен ин да имате. Аз съм Господ вашият Бог, Който ви изведох из Египетската земя.


13 Да нямаш в торбата си различни теглилки, тежки и леки.   
14 Да нямаш в къщата си различни ефи, голяма и малка.   
15 Вярна и права теглилка да имаш; вярна и права ефа да имаш; за да се продължат дните ти на земята, която Господ твоят Бог ти дава.   
16 Защото всички, които вършат това, всички, които вършат неправда, са мерзост на Господа твоя Бог.


Edit:
Да не съм чел цялото споразумение на Windows но съм зачитал една част от него.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 13, 2014, 06:57:01 AM
Quote
За, какво се боря ? Не се боря срещу нищо, просто разсъждавам срещу тиранията, беднотията която тези фирми налагат. Всяка цена е добра стига да е в разумни граници. Ако продаваха на разумни цени, нямаше да имат милиони печалба на година. Основателя на тази компания се води най-богатия на планетата ? Това поради какво благословение или ограбване ?

Аз продължавам да се удивлявам на соц. мисленето, което проявяваш, както и липсата на разбиране на дефинициите на такива фундаментални термини като тирания и ограбване.

Няма абсолютно никаква тирания в това един човек да произведе продукт на който да постави каквато си иска цена. Ти нито си длъжен да го купиш този продукт, нито имаш жизнена необходимост от него, нито от него зависи живота ти или каквото и да е друго критично нещо. Windows е операционна система, една сред десетки други. Сред другите има много по-скъпи (като Mac OS), има по-евтини, има и безплатни. Да не говорим, че въобще не е задължително да ползваш и компютър.

Нещо повече, ако не ти е известно именно Microsoft свалят цените на софтуера и го правят по достъпен. Преди тях операционните системи са били много по-скъпи. От порядъка на поне 5 пъти по скъпи. Затова и Windows става най-популярната операционна система - защото е бил по-евтин. После се появяват и безплатните операционни системи, като Linux и Android, или Chrome OS. Разбира се безплатните операционни системи си имат някои кукички с които закачат потребителите си, така, че безплатното не винаги  е безплатно.

Обаче да се говори за тирания е просто несъстоятелно. Няма закон, който да те принуждава да ползваш Windows. Нека ти дам пример какво е ограбване и тирания.

Правителството на ББ въведе закон с който задължи всички бензиностанции, малки и големи да инсталират едни определени устройства за следене на количествата. Тези устройства нормално струват 2 000 лв, но закона на ББ задължи собствениците на бензиностанциите да купят устройствата от определена  фирма, която ги продаваше над 20 000 лв. Така малките бензиностанции фалираха.

Ето ТОВА е тирания и ограбване. Но докато няма закон, който да те задължи непременно да имаш компютър, който непременно да бъде с Windows, който непременно да закупиш от определен дистрибутор, който продава Windows-a на десетократно по-висока цена - да говориш за тирания и ограбване - е чиста форма на клевета, което е грях според Писанията.

Quote
Ако отидеш до магазина и твоето дете почне да реве че иска нещо си, а то е на твърде висока цена, ти какво би направил. Ще го оставиш да реве и да се сърди 5 часа или ще му го купиш и ще махнеш с ръка казвайки си "обирджии". Тук не включвам варианта да му обясниш, че е твърде скъпо защото понякога не се получава поради ред причини.

Значи тук говорим за възпитание на децата. Моите деца никога не ми реват в магазина за каквото и да било. Има неща, които искат, има неща за които понякога настояват. Но не съм имал случай в който да им обясня с едно или две изречения, че даденото нещо не е изгодно или не е подходящо и те да не приемат и да реват или да се тръшкат. Обикновено думите - "Това не си струва цената." или "За това качество тези пари са твърде много." или "Това не е изгодно." - приключват всяко настояване или запитване за закупуване на даден продукт. Понякога когато имам време ги карам да разсъждават заедно с мене - и им казвам - как мислите - струва ли си да купим това? Не е ли по-добре да спестим парите за нещо друго? Добре ли е да инвестираме в това нещо или няма смисъл? Така децата участват в мисловния процес и решенията ги взимаме заедно. Най-вече те се учат да реагират разумно, а не емоционално при избора на покупки. Мислят за качеството, мислят за цената и мислят за целесъобразността на покупката. Дори качеството и цената да са добри, каква полза като нямаме реална нужда от даденото нещо? По този начин аз не помня нито веднъж да съм имал сцени в магазина с плачещи деца, скубещи си косите и ревящи да им с вземе дадено нещо. Понякога когато нямам време да им обяснявам просто казвам "Няма да стане!" и с това се приключва. Децата разбират, че думата ми тежи тежко и не си струва да се борят срещу нея. Разбира се винаги когато мога предпочитам да ги въвлека в творческия и мисловния процес на взимане на решения. Така те се учат как сами да взимат разумни и правилни решения. Така децата ми никога не са оставали с впечатление, че продавачите на неизгодно скъпи стоки са обирджии (защото това е напълно некоректна квалификация), а по-скоро са хора които са постъпили неразумно в конкретния случай, поне от наша гледна точка. Така един ден когато те имат възможност да произведат и продадат нещо - ще имат някакъв опит в мисленето за това как е разумно да се формират цените.

Quote
Но да питам, тези фирми спазват ли естествения закон ? Тези фирми заплащат ли нужното на работниците си ? Тези фирми слагат ли подставени лица в правителствата за да си изработят закони които да ги защитават ? Тези фирми участват ли в схемата на властта и някой други за поробване ? Ако са едно цяло с тях то бирници ли са ми ?

Значи първо на тези въпроси не може да се отговори поставяйки всички софтуерни фирми под общ знаменател. Какво значи една фирма да наруши естествения закон? Означава да сключи договор с работника и да не изпълни договора. Ако изпълняват договора си точно както е сключен значи не нарушават естествения закон.

Другия въпрос е дали фирмите се ползват от лобисти. Ако има за какво вероятно се ползват. Ако няма за какво - значи не се ползват. Принципно естествения закон защитава перфектно собствеността, така, че няма нужда от правителства и лобисти за да се защитава собствеността по принцип. Разбира се ако имаме социалистическо мислене в управляващите, които да налагат неправедни регулации, то фирмите може да се наложи да ползват лобисти за да защитят правата си. От друга страна няма закон, който да ме задължава да купувам Windows освен ако наистина желая да го ползвам и по този начин не виждам с какво са ме поробили софтуерните компании. Ако имам оплакване от тях то е че крадат личните ми данни, че ги предоставят без да имат право или моето съгласие за това - на правителствата или ги продават на рекламни и социологически корпорации. Ето това е вече тирания, престъпление и злоупотреба. Но това е съвсем друга тема.

Quote
Тук и аз бих запитал това което ме попита по рано Тихомир, от кого е по правилно да се открадне от добрия или от злия ?

Ако прилагате едно правило за едно нещо то може ли да бъде приложено и на друго място ?

Ясно е кое е едното място, не стана ясно, кое е другото?

Quote
Като цяло ще отговоря на това което се чудите, да аз съм съгласен софтуера да се плаща. Но според мен, това трябва да е в разумни граници. Обикновено обаче, клиента не може да коментира цената по никакъв начин. Той е принуден да заплати това което се иска от него ако иска да притежава даденото нещо.

Купувача избира за себе си какво е разумно да плати, както продавача избира за себе си колко е разумно да поиска за собствената си стока. Нито купувача е в правото си да диктува на продавача какво е разумно, нито продавача на купувача. Затова има конкуренция. Конкуренцията регулира пазара и цените. Не нечии лични и субективни дефиниции за разумност, особено касаещи чужда стока и чужд продукт. Ако за тебе не е разумно, значи не го купуваш и намираш алтернативен продукт на по приемлива или разумна за тебе цена. Ако продавача е преценил, че иска определена цена, той си е дал сметка, че една част от потенциалните клиенти няма да харесат тази цена, обаче в такъв случай те са свободни да решат, че този тип купувачи не са в тяхната целева група. Всеки продукт се прицелва в определена целева група купувачи. И никой продукт не е универсален за всички целеви групи. Ако ще Windows-a да се продава за 1 лв, баба Пена, която пасе козите на село, никога няма да си го купи. Затова е безсмислено тя да бъде вземана предвид в ценовите разчети на продукта.

Това изречение обаче звучи направо култово:

Quote
Той е принуден да заплати това което се иска от него ако иска да притежава даденото нещо.

Разбира се! И познай на първо място от кого е принуден? От Бога! Защото Бог ще съди крадците. Всеки човек, който желае нещо, което се продава е длъжен да заплати цената, която продавача иска, ако не иска да се окаже крадец. Частната собственост е фундамента на свободните общества, без частна собственост няма свобода, а тирания. Ето защо начина за придобиване на чужда частна собственост става чрез взаимно съгласие и договор. Това може да бъде съгласие за продажба, за дарение или за бартер, но трябва да бъде основано на съгласие. Ако не е възможно постигането на съгласие сделка не се осъществява. Ти непрестанно клониш към йезуитската доктрина за "социална справедливост", която по своето естество е библейска несправедливост. Тя е основана на принудителното контролиране на частната собственост на едно лице от трети лица, които нямат никакво отношение или права върху тази собственост в полза на четвърти лица, които също нямат никакво отношение или права спрямо тази собственост. Този принцип е в основата на социалиалистическите и комунистическите идеологии.

Quote
Тихомире, знам че фирмите имат разходи за направата на даден продукт :)
Но най-лесния пример е с телефоните които ти спомена, горе долу сходен хардуер и софтуер при Айфон и Китайски телефон разлика в цената от 10-20 пъти ? Ако китайците имат печалба при тези цени то другите ... ?

Аз се чудя как е възможно да си толкова неинформиран за ситуацията в света и за това как се формират евтините цени в Китай?

На първо място производителя в Китай няма отдел от скъпоплатени разработчици, които две, три или пет години да работят за разработката на нови технологии и нови продукти. Той чака да се появи нещо, взима го и го изкопира 1:1. Разработчика може да е инвестирал 100 милиона в разработката, а китаеца за 10 000 долара разходи по технически хакери ще го изкопира.

След това - китайския производител не плаща социални осигуровки на работниците, нито им дава платен отпуск. При него за $100 на месец работят хора по 12-14 часа на ден, 6 дни в седмицата (което прави около 84 часа работна седмица). Ако се разболее някой вместо да му плаща болнични го изхвърля и заменя с друг. Европееца работи 40 часа на седмица, разходите по осигуровки са колкото тези за заплатата, която е примерно равностойна на $3000 и отделно работника се ползва от всякакви привилегии, платени болнични, платени отпуски и всякакви други екстри, което вдига месечния разход на този работник на близо $10 000. С други думи китайския производител получава два пъти повече труд за 100 пъти по-малко разходи. Отделно не влага никакви разходи в разработката на нови продукти и технологии. Е как няма да продава 20 пъти по евтино? И 50 пъти по евтино да продава пак ще е на печалба при условие, че има 200-300 пъти по-малко разходи. Или си мислиш, че те там в Китай с факирлък вадят ниските цени? Всичко е на основание на робския труд и неравностойното бреме на закона върху производителите тук и там. Както и кражбата на интелектуална собственост. Да не говорим, че има работници, които и $100 на месец не получават, а работят от сутрин до вечер само срещу една купа с ориз на ден.

Така, че е добре да си свериш часовника с реалността преди да си правиш каквито и да е било изводи за цени на стоки и продукти.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on May 13, 2014, 11:54:01 AM
Според вас, ако се купи лиценз за Windows на по-ниска цена от официалните, проблем ли е? С оригинален ключ и т.н., даже с фактура. Има такива предложения в Интернет. Сега, защо и как могат да предложат такава цена, не знам. Може да е краден продукта, не знам. При мен нещата наистина опират до наличие на Windows и доколкото знам, не мога да мръдна към друга алтернатива, поради спецификата на софтуера който ползвам за работа и с който изкарвам някакви пари. И честно казано, не знам как да постъпя. Ако имах достатъчно пари, бих си купил някоя от версиите на Windows. Както казах, намирам някакви предложения за Windows XP на който вече му спряха поддръжката, но това не ме интересува. Не знам дали няма да спонсорирам някой крадец.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 13, 2014, 13:16:16 PM
Много производители, които работят с дистрибутори, правят следното:

Изработват продукт, който им струва цена (да кажем) 50лв. Предлагат го на дистрибуторите на цена 70лв и го предлагат на сайтовете си за 100лв. Дистрибуторите могат да решат да го предлагат за цена 72лв, за цена 100лв или за цена 120лв. Във всички случаи имат печалба, а това дали някой купува от производителя или от дистрибуторите си е негово решение.

Това има добри страни, защото ако производителят държи високи цени на сайта си това е стимул хората да купуват от дистрибуторите и по този начин повечето от продажбите се осъществяват извън производителя (освобождават го от тази дейност) и се стимулира бизнеса на дистрибуторите. Това е особено полезно, когато дистрибуторите са в други страни. По този начин производителят се освобождава от отговорността да комуникира с другоезични купувачи и да извършва гаранционно обслужване на много хора едновременно. Това се прави от дистрибуторите, които вече ако трябва се обръщат към производителя. Това е подобно на 70-те човека, които Бог сложи да помагат на Моисей в съденето на хората. За по-лесните въпроси се занимаваха тези 70 човека, а за по-сложните казуси се обръщаха към Моисей.

Ако искаш да разбереш дали тези дистрибуторски цени на Windows са легитимни, може би трябва да се свържеш с Microsoft (или в България или някои от чуждестранните представители). Ако са легитимни, те няма да имат проблем дистрибуторът да предлага софтуера на по-ниска цена от тази на сайта на производителя, поради сметката, която казах по-горе.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 13, 2014, 13:53:19 PM
Quote
Така децата ми никога не са оставали с впечатление, че продавачите на неизгодно скъпи стоки са обирджии (защото това е напълно некоректна квалификация), а по-скоро са хора които са постъпили неразумно в конкретния случай, поне от наша гледна точка.

Че аз какво по различно казвам ? Ползвам други термини, толкова.

Quote
Така един ден когато те имат възможност да произведат и продадат нещо - ще имат някакъв опит в мисленето за това как е разумно да се формират цените.

Ето пак за това говоря. Разумно формиране на цени. Точно поради неразумното формиране на цена са се появили регулаторните органи.

--

13 Да нямаш в торбата си различни теглилки, тежки и леки.   
14 Да нямаш в къщата си различни ефи, голяма и малка.   
15 Вярна и права теглилка да имаш; вярна и права ефа да имаш; за да се продължат дните ти на земята, която Господ твоят Бог ти дава.   
16 Защото всички, които вършат това, всички, които вършат неправда, са мерзост на Господа твоя Бог.


Тук Бог регулатор ли се явява или не ?
Даже като се замисля, то една огромна част, ако не всичките закони на Бог са вид "регулиране/контролиране" на нещо, Бог явява ли се трета страна ?


--
Езекиил 28:18
Ти омърси светилищата си чрез многото си беззакония, чрез неправедната си търговия; затова извадих огън изсред тебе, който те изяде, и те обърнах на пепел по земята пред очите на всички, които те гледат.

Какво е тук неправедна търговия ? Бог благоволи ли в нея ?

--
Езекиил 28:16
От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!

Не знам, аз не виждам Бог да се радва в забогатяване на някой поради безмерната му търговия.

--
Матей 19:23
А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство.

Сребролюбие ?

--
Quote
Но не съм имал случай в който да им обясня с едно или две изречения, че даденото нещо не е изгодно или не е подходящо и те да не приемат и да реват или да се тръшкат.

Да ако се възпитават в тази посока, нещата са под контрол почти винаги. Но това са деца, дали ще ти кажат че искат нещо наистина много или не е друга тема. Да ги накараш да мълчат е лесно, да ги накараш да говорят е по трудното. Да изпълниш желанието на детето понякога значи много. Това значи детето да те обича защото както нашия Бог ни дава това което желаем, така и ние трябва да сме като него и да даваме на нашите деца. А ако сме сбъркали и детето е заплакало или просто се е натъжило трябва да се замислим.

Бог оставя ли ни да сбъркаме когато много искаме да направим нещо ? После разбираме и си взимаме поука и повече не бъркаме. Да винаги е по добре да сме безгрешни, ама поне при мен не съм забелязал да се получава на 100% За децата да не говоря. А при теб ? А ние не сме ли деца на Бог, както нашите деца на нас ?

--
Quote
Значи първо на тези въпроси не може да се отговори поставяйки всички софтуерни фирми под общ знаменател.
Прав си не може, ама то в случая си говорех за МС. Знаем къде и как отиват парите за "благотворителност" нали ? Как имат лобисти, как се събират по едни "горички" и т.н. мисля че е безпредметно да обяснявам.

--
Quote
Разбира се! И познай на първо място от кого е принуден? От Бога! Защото Бог ще съди крадците. Всеки човек, който желае нещо, което се продава е длъжен да заплати цената, която продавача иска, ако не иска да се окаже крадец.


Днес размишлявах върху това и стигнах до извода, че докато не формулираме думата кражба няма да стане. Знаме, че моите термини не са от най-правилните щото са светски (признавам си, виноват), така, че ще го те помоля да я формулираш ти.

--
Да Китай се възползва от евтина работна ръка,  крадат патенти и т.н. А и доколкото знам една част от същите тези скъпи телефони са правят в .. Китай т.е. със същата 'работна ръка'.

Материалите за производството на тоя телефон са да се каже почти едни и същи като цена, останалото са патенти (т.е. времето и парите за разработка) и разходи по изработка (наеми, заплати и т.н.)
В случая цената е различна най-вече заради патентите и те са това което определя най-вече цената, въпроса е доколко са правилни и доколко не са. Доколко защитават и доколко пречат.
Тези фирми са станали толкова големи и силни (богати) поради ценообразуването си. А аз чета в словото:

1 Тимотей 6:10
Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,
Евреи 13:5
Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, що имате, защото сам Бог е рекъл: "Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя";


Да те могат да формират всякаква цена и го правят, но Бог благоволи ли в това ? А ако той не благоволи то защо на мен да ми харесва ? Нямам право да се възмущавам ? За мен тяхното "ценообразуване" си е чисто сребролюбие. И да поради това казвам "ограбване", възмутен съм.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 13, 2014, 14:32:57 PM
Това за неверните грамове знаеш ли какво означава?

Това не означава, че дадена стока е евтина или скъпа. Бог никъде не е осъждал търговец, че има висока или ниска цена.

Бог е осъждал търговец, който лъже в договорните отношения, защото на клиента му се показва, че купува 1 кило домати, обаче грамовете са по 0.5кг, а не по 1кг. И така на везната имаш тежест, на която пише 1кг, обаче тя тежи 0.5кг. Клиентът купува 1кг домати (защото вижда, че според споразумението има 1кг насреща си). Обаче търговецът лъже.

Ето, че отново Бог има против неизпълнените договорни уговорки, а не това дали на някой му харесва цената или не.

Има един пасаж, където се говори за това, че търговец продавал скъпо, обаче не Бог има проблем с това, а клиентът, защото клиентът казвал: Скъпо е, скъпо е, обаче после като отиде вкъщи и се хвали с покупката.

Проблемът със сребролюбието не е, че някой има много пари или има скъпи/евтини продукти. Проблемът е, когато уповава на богатството. Затова и пасажът не казва, че тези, които имат пари ще влязат трудно в Божието царство, а тези, които уповават на Богатството (има уточнение).

Нормално е един майстор да предлага своите продукти на по-висока цена ако има опит повече от друг майстор или ако продава по-качествено произведен продукт.

Това нещо да е "скъпо" или "евтино" е изцяло субективна интерпретация. На разни хора и китайски телефон им се вижда скъп (да не говорим, че повечето некачествени стоки не работят коректно). Това означава ли, че е китаецът е сложил висока цена?

Ако кажеш, че скъпо е, когато е по-скъпо от "средната цена за обществото", тогава не показваш ли, че имаш социалистическо мислене, където има някакво "равенство" и всеки, който е с по-висока цена е "кожодер" и богатият е задължително "лош"?

Да не говорим, че при производството цената може да варира всякак, защото се продават не дискчета или 0-ли и 1-ци, а се продава творчески продукт. Това е все едно да отидеш при известен художник и да го накараш да нарисува картина и после да се възмутиш защо картината струва повече от цената на изразходваните бои и платно. Можеш ли да дефинираш обективна оценка за това как да "изчислим" труда на художника?

Примерно "брой години, където е седял при майстора" умножено по 100? Ами ако само е седял при този майстор и върши некачествени неща? Ами ако е седял и е научил всичко, надградил е тези знания и е добавил свои неща? Редно ли е той да продава картини за същата цена като този, който само е седял при майстора?

Това е мисленето на социалистическото общество, където всички трябва да получават равно или ако не е равно, трябва да има ограничения от колко до колко, т.е. регулация. А това не е свободен пазар.

Свободен пазар е, когато един художник може да продава картината си за 5 и 50000лв. Ако никой не му купува картините за 50000, ще свали цената дотолкова, докато намери клиентите, които биха платили за това. Клиентите, които плащат 5000 за картина надали биха купили картина от художник, който ги продава за 5лв, защото ще си кажат, че този продава "китайски ментета". Това е свободният пазар, където конкуренцията и търсенето определят предлагането и цените му.

Също смятам, че ако някой използва компютър, за да върши смислена работа, заплащането на лиценз от 200-300лв, който да му служи примерно 4-5 години (поне), не е висока цена. Това прави по 5лв на месец. Че то интернет таксата на повечето струва много повече на месец. Ако се върши бизнес с този Windows и някой не може да си изплати Windows за 5 години, значи има нещо нередно в бизнес модела му.

Примерно защо си купи SSD, а не кара с обикновен 7200 оборотен диск (или 5600 за лаптопите)? Та SSD-то е много по-малко и на поне 2-на цена отколкото са хард дисковете. SSD-то ти дава скорост при работа с файлове, които се намират само на този диск, но ако се правят сложни изчисления, SSD-то изобщо не помага (например ако става въпрос за графична работа). 2 терабайта обикновен хард диск са по-евтини от в пъти по-малък SSD. Защо не кажеш, че SSD-тата са скъпи, а софтуерът ти е скъп? Защото софтуерът се краде по-лесно? Защото не можеш да го пипнеш с ръце?

Примерно аз нямам SSD, защото ми е скъпо и си карам с обикновен хард диск. Но пък за нещо друго съм решил, че ще дам пари за скъп продукт, защото виждам ползата от него и това, че ще си избие парите (включително съм си купил лиценз за Windows XP ако някой се чуди, но нямам нужда да купувам лиценз за най-новите, защото все още не са ми нужни).
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 13, 2014, 15:01:44 PM
Nikolay,

Ти продължаваш да удивляваш аудиторията с неразбиране на основни термини и реалности, както и с неразбиране на съвсем ясни библейски пасажи.

Quote
Че аз какво по различно казвам ? Ползвам други термини, толкова.

Това, което ти казваш е напълно различно. Ти клеветиш хората, които продават собствената си стока на цени различни от твоето субективно мнение и икономическо състояние като ги наричаш "обирджии". Обирджия означава крадец, човек който отнема чужда собственост по насилствен начин или без съгласието на собственика. Теб първо никой не те насилва да купиш дадена стока или продукт. Второ когато се решиш да го купиш - ти се съгласяваш с условията на продавача, т.е имаме активно съгласие от твоя страна. В такъв случай да се говори за обир е не само неуместно, но и представлява пълноценна лъжа и клевета. И нека ти кажа кога хората купуват нещо, което им се струва твърде скъпо, но пак го купуват. Правят това когато ги мързи да потърсят същия продукт на по-ниска цена или алтернативен продукт на по-ниска цена. Да мен също понякога ме мързи да търся по-ниската или по-изгодната цена, и тогава стискам зъби и плащам. Но не обвинявам продавача - проблема с мързела си е изцяло мой, или просто съм преценил, че ще дам повече пари за да спестя време за издирване на алтернативен и по-евтин продукт. И в двата случая аз съм действал от позицията на свободен човек, и продавача не ми е длъжен с нищи, нито ми е виновен за нещо. Щом съм се съгласил да купя без принуда, значи сделката е била достатъчно добра. Точно затова говори и пасажа от Притчи за който споменава и Тихомир.

Quote
Ето пак за това говоря. Разумно формиране на цени. Точно поради неразумното формиране на цена са се появили регулаторните органи.

Напротив ти въобще не говориш за същото нещо. Разумно формиране на цени значи нещо съвсем друго. Нека да ти дам пример. Ако Майкрософт продават Windows за $20 вместо за $200 - дали ще продадат 10 пъти повече лицензи? В никакъв случай. Просто защото пазара на софтуер не е 10 пъти по-голям. Освен това да приемем, че наистина успеят да продадат 10 пъти повече софтуер на тази 10 пъти по ниска цена. Какво ще се получи? В сметките им ще е постъпила същата сума, но ще имат да правят съпорт на 10 пъти повече клиенти, което означава, че ще им се вдигнат 10 пъти разходите за съпорт. И какво излиза? Че по-ниската цена води до повече главоболия, повече работа и по-малко приходи. Нима това е разумно? Ти например ако вземаш 800 лв заплата, защо не се съгласиш да получаваш 400 лв вместо 800 и да работиш двойно - на две работи по 400 лв и пак да си докараш същите доходи. Кое му е разумното на това?

Разумно ценообразуване означава - цената така да се прецени, че да влязат максимално приходи от минимален брой клиенти. И следващия път когато обвиняваш някой в скъпотия си помисли за твоето собствено заплащане и защо не си свалиш тарифите на труд и не си предлагаш времето и труда по-евтино. С каквато мярка съдиш, с такава ще бъдеш съден.

А така наречените "регулаторни органи" са част от социалистическата и комунистическата политическа идеология. Аз затова ти казвам, че твоето мислене е пропито с тях. Мандата, който Бог е дал на правителствата не е да регулират цените, а да наказват злотворците и да похвалват добротворците. Нито повече, нито по-малко от това.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 13, 2014, 15:29:57 PM
Quote
Тук Бог регулатор ли се явява или не ?
Даже като се замисля, то една огромна част, ако не всичките закони на Бог са вид "регулиране/контролиране" на нещо, Бог явява ли се трета страна ?

Както и Тихомир обясни - тук не се говори ни най-малко за каквото и да е регулиране на нещо. Божиите заповеди дефинират какво е правда и какво неправда. Никъде в Писанията човек да иска висока цена за нещо свое не е дефинирано като неправда. Отделно - висока или ниска цена е изцяло субективно понятие. За един човек нещо, което е супер скъпо, за друг ще е супер евтино. Ето защо цената зависи от целевата група. Ако ти не попадаш в нея - този продукт просто не е произведен за теб. Ако самолетния билет до Китай е 1200 евро - то за баба Пена това е безумно скъпо, но тази услуга въобще не е създадена за баба Пена. Тя е създадена за онези за които тази цена е приемлива. Точно тука обаче идва проблема с регулациите. Цените на самолетните билети се оскъпяват именно от регулаторните органи. Винаги където държавата се намесва в бизнеса - цените се повишават. Или ако се понижават, то правата и свободите на хората рязко се понижават. Средно положение не може да има. Както е казал един от американските президенти: "Правителство, което е достатъчно голямо да ти даде всичко, което искаш е също достатъчно голямо да ти отнеме всичко, което имаш." Регулацията винаги води до тирания.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on May 13, 2014, 16:19:37 PM
Тихомире, не си ме разбрал много. Цената на Windows 8.1 например e 185 лв. Моя личен проблем е, че не мога да извадя тези пари накуп и да взема лиценз. Уверявам те ако можех, веднага. Бизнеса, за който ми трябва Windows-a, а и друг софтуер, за момента генерира по-малко от тези пари месечно. И затова, така. Windows 7 е на горе долу същата цена. Това обаче е моят личен проблем, който може да не е проблем за тебе, Nikolay, Watchman, който и друг да е. И за това търся по-евтин вариант или някак да изплащам, но доколкото знам Windows не се предлага на изплащане.
Ами какво бихте казали за това. Аз например се занимава с компютърна поддръжка и ремонти, когато ми се отдаде, не като някакъв сериозен бизнес, по-скоро инцидентно, но имам някои твърди клиенти. И какво става. Някой клиент омазал Windows-а и иска преинсталация. Аз какво да му кажа? Той няма да си плати лиценз ест. и аз трябва да му откажа да му инсталирам пиратски Windows и така да го загубя като клиент. С това и някакви пари. Честно казано, не знам как да постъпя.
Иначе благодаря на Тихомир за разяснението за верните грамове и теглилки. Блъсках си главата вчера над това и днес вече имам отговор. Понеже върша различни услуги, софтуерни и хардуерни и казвам различни цени на клиентите, някои са ми приятели, трети познати, други напълно непознати. За последните са най-високите цени, за първите са най-ниските или липсват. И си мислех, че работя с неверни грамове и ме ядеше съвестта. После се замислих, пък в крайна сметка, аз предоставям труда си, времето си, уменията си и е моя работа каква цена ще кажа на клиента. Така мисля. И Тихомир ми потвърди мислите. Мислех също, дали да не мина само на хардуерна поддръжка и да зарежа софтуера, но от опит знам, че едното почти винаги върви с другото. И така мисля и не знам какво да правя. Другия вариант е да зарежа всичко, което знам и мога и да започна да правя нещо съвсем ново, за което към момента нямам никаква идея. Искам да живея в мир със съвестта си.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 13, 2014, 16:37:44 PM
Quote
Езекиил 28:18
Ти омърси светилищата си чрез многото си беззакония, чрез неправедната си търговия; затова извадих огън изсред тебе, който те изяде, и те обърнах на пепел по земята пред очите на всички, които те гледат.

Какво е тук неправедна търговия ? Бог благоволи ли в нея ?

Неправедна търговия е когато някой извършва измама в търговията. Например ако MS обявят, че ти продават лиценз за софтуера за цял живот, а после се окаже, че лиценза е валиден само за една година - това е измама и неправедна търговия. Но ако няма измама търговията не може да е неправедна без значение от цената. Всеки е свободен да избира на каква цена му е изгодно да продава. И ако едно нещо се продава добре и продавача успява не само да покрие разходите си, но и да се развива, значи цената му е добре нагласена. Това не означава, че всеки трябва да може да си я позволи тази цена. Аз не мога да си позволя самолет Боинг, и ТУ също не мога. Това не означава, че цените са обирджийски. Означава, че аз не съм дорасъл да имам самолет.

Quote
Езекиил 28:16
От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!

Не знам, аз не виждам Бог да се радва в забогатяване на някой поради безмерната му търговия.

Тук не се казва, че Бог го е отхвърлил поради търговията, а поради това че позволил търговията му да го въвлече в насилие и да съгреши. На всеки смислен човек е известно, че държавните регулации ползват само големите корпорации и монополи и убиват малките търговци. Обаче тези регулации винаги се рекламират, че са в полза на малкия човек, когато в действителност е точно обратното. А регулацията е именно форма на насилие, понеже тя принуждава хората какво да правят с това, което им принадлежи. Излишно е да обяснявам, че социалистическата и комунистическата идеология са си чист сатанизъм в действие. Плода от тях е повече от очевиден. При все това ти неотклонно искаш да се подслониш под тяхната сянка.

Quote
Днес размишлявах върху това и стигнах до извода, че докато не формулираме думата кражба няма да стане. Знаме, че моите термини не са от най-правилните щото са светски (признавам си, виноват), така, че ще го те помоля да я формулираш ти.

Дори едно малко дете може да каже какво е кражба и в процеса на тази дискусия не веднъж се дефинира този термин. Кражбата е да се отнеме чужда собственост чрез насилие, потайност или или измама. Да прави човек каквото реши със своята собственост - е негово фундаментално право и какво прави човек със своето не може да конституира кражба. За да има кражба винаги трябва да има посягане към чуждото без съгласието на собственика му.

Quote
Материалите за производството на тоя телефон са да се каже почти едни и същи като цена, останалото са патенти (т.е. времето и парите за разработка) и разходи по изработка (наеми, заплати и т.н.)

Материалите не са едни и същи като цена, защото където имаш скъпа работна ръка, това оскъпява и материалите, защото работната ръка се калкулира в тяхната себестойност.

Quote
Да изпълниш желанието на детето понякога значи много. Това значи детето да те обича защото както нашия Бог ни дава това което желаем, така и ние трябва да сме като него и да даваме на нашите деца. А ако сме сбъркали и детето е заплакало или просто се е натъжило трябва да се замислим.

Писанието казва, че безумие е вързано в сърцето на детето. Ето защо желанията на децата нямат тежест сами по себе си. Скъпоценното е не да угаждаш на едно дете, защото това ще го унищожи като личност, а да го научиш да желае онова, което има смисъл и да отхвърля онова, което няма. Аз не обичам Бога, защото ми дава каквото желая, защото знам в себе си че съм безумен и горко ми ако Бог ми даде всичко, което желая. Вместо това аз обичам Бога, защото е това, което Е и прави все що Му е угодно и не се съобразява с никой човек. И пак всичко което прави е най-доброто за всички, без значение какво искат или си мислят човеците. Децата трябва да бъдат възпитани да разсъждават по същия начин, а не да се глезят и въртят около егото си и глупавото си сърце.

Quote
Прав си не може, ама то в случая си говорех за МС. Знаем къде и как отиват парите за "благотворителност" нали ? Как имат лобисти, как се събират по едни "горички" и т.н. мисля че е безпредметно да обяснявам.

Къде отиват парите е отвъд нашата отговорност. Разбира се ние сме свободи да бойкотираме нечии продукти ако не искаме той да получава нашите пари. Ти като не си съгласен как Бил Гейтс си харчи парите - защо желаеш неговите продукти? Направи му бойкот - не ползвай и не купувай нищо негово. Тогава ще позная, че си принципен човек.

Quote
В случая цената е различна най-вече заради патентите и те са това което определя най-вече цената, въпроса е доколко са правилни и доколко не са. Доколко защитават и доколко пречат.
Тези фирми са станали толкова големи и силни (богати) поради ценообразуването си.

Никой не може да стане богат с твърде високи цени освен ако другите не са принудени да купуват продуктите му насила. Както ти казах Майкрософт забогатява защото сваля цените (в сравнение с Apple например) и затова спечелват повече клиенти. Не очаквай обаче цените им да са съобразени с всички пазари по света. Аз когато за първи път исках да купя Windows през 1995-а година някъде цената от $175 която ми предложиха ми се стори немислимо висока. Няколко години по-късно тази цена беше за мен напълно посилна. Пробвах се да мина и на Линукс. В крайна сметка реших, че ми е по-изгодно да платя Windows отколкото да се пренастройвам на Линукс. На някои хора им е по-изгодно да минат на Линукс. Това е свобода на избора. Някой отнел ли ти е на тебе тази свобода?

Quote
1 Тимотей 6:10
Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,
Евреи 13:5
Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, що имате, защото сам Бог е рекъл: "Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя";

Да те могат да формират всякаква цена и го правят, но Бог благоволи ли в това ? А ако той не благоволи то защо на мен да ми харесва ? Нямам право да се възмущавам ? За мен тяхното "ценообразуване" си е чисто сребролюбие. И да поради това казвам "ограбване", възмутен съм.

Покажи ми едно място в Писанието в което Бог да осъжда някой, че е избрал да продаде стоката си на по-висока цена. Бог дори не обсъжда този въпрос в Библията, защото това не касае правдата. Проблема на сребролюбието не е в това, че някой е забогатял, а в това, че някой е предал сърцето си на това да уповава на богатството и да счита богатството като източника на живот и благини. И Авраам и Йов бяха изключително богати хора, но никъде в Писанието Бог не ги е обвинил в сребролюбие. Валаам от друга страна хич не беше богат, но се подмами от парите на Валаак. Ето това е сребролюбие. Често пъти бедните са по-сребролюбиви от богатите. Затова народа е казал поговорката - "беден човек - жив дявол". И има защо. Това не означава, че богатия не може да е дявол. Но основното тук е че сребролюбието не се измерва в това колко пари имаш, а какво отношение имаш към парите, без значение дали имаш много или нямаш хич.

Не знам дали въобще си в състояние да видиш корените на твоя начин на мислене, и как в него са втъкани изключително коварни неща като:

- клевета
- принуда
- насилие
- кражба
- мрънкачество
- неблагодарност

Това са очевидните плодове от твоя начин на мислене по въпроса.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 13, 2014, 16:42:56 PM
Тихомире, не си ме разбрал много. Цената на Windows 8.1 например e 185 лв. Моя личен проблем е, че не мога да извадя тези пари накуп и да взема лиценз. Уверявам те ако можех, веднага. Бизнеса, за който ми трябва Windows-a, а и друг софтуер, за момента генерира по-малко от тези пари месечно. И затова, така. Windows 7 е на горе долу същата цена. Това обаче е моят личен проблем, който може да не е проблем за тебе, Nikolay, Watchman, който и друг да е. И за това търся по-евтин вариант или някак да изплащам, но доколкото знам Windows не се предлага на изплащане.
Ами какво бихте казали за това. Аз например се занимава с компютърна поддръжка и ремонти, когато ми се отдаде, не като някакъв сериозен бизнес, по-скоро инцидентно, но имам някои твърди клиенти. И какво става. Някой клиент омазал Windows-а и иска преинсталация. Аз какво да му кажа? Той няма да си плати лиценз ест. и аз трябва да му откажа да му инсталирам пиратски Windows и така да го загубя като клиент. С това и някакви пари. Честно казано, не знам как да постъпя.
Иначе благодаря на Тихомир за разяснението за верните грамове и теглилки. Блъсках си главата вчера над това и днес вече имам отговор. Понеже върша различни услуги, софтуерни и хардуерни и казвам различни цени на клиентите, някои са ми приятели, трети познати, други напълно непознати. За последните са най-високите цени, за първите са най-ниските или липсват. И си мислех, че работя с неверни грамове и ме ядеше съвестта. После се замислих, пък в крайна сметка, аз предоставям труда си, времето си, уменията си и е моя работа каква цена ще кажа на клиента. Така мисля. И Тихомир ми потвърди мислите. Мислех също, дали да не мина само на хардуерна поддръжка и да зарежа софтуера, но от опит знам, че едното почти винаги върви с другото. И така мисля и не знам какво да правя. Другия вариант е да зарежа всичко, което знам и мога и да започна да правя нещо съвсем ново, за което към момента нямам никаква идея. Искам да живея в мир със съвестта си.

А пробвал ли си да се молиш Бог да те снабди с необходимите средства за това, което ти е необходимо АКО Той благоволи в тази инвестиция?

Инсталирането на пиратски софтуер като "услуга" е коварна работа и е добре човек да страни от това. Предлагай на хората да ползват алтернативни и безплатни операционни системи и ако не искат - не се занимавай с тях. Не ставай съучастник в кражби. Ако път този твой бизнес може да съществува само при редовното практикуване на такива кражби и ти си ОК с това, защо не пробваш с кражби на коли, предполагам ще заработиш доста повече. И без това си сложил главата си в торбата в единия случай и в другия.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 13, 2014, 16:52:54 PM
Аз мислих, че цената на Windows-а (новият) е доста по-висока. Не съм се интересувал скоро.

От опит знам, че когато човек има увереност за нещо, което трябва и което не трябва да върши, в началото има голямо чудене "ами какво ще стане ако го направя това и после загубя <еди какво си>. Това е нормално да се загуби в началото, защото инвестираш. Това е като семето, което го заравяш в земята и то не дава плод веднага, но докато даде плод, трябва да ядеш или купено или да ядеш от другите си плодове. Семето ще даде плод, когато узрее. Едно дава плод по едно време, а друго — по друго време. Трето пък изобщо не дава плод и трябва на следващата година да се опита отново.

Това, че хората са свикнали да им се преинсталира Windows-a не е твой проблем и ти не трябва да се бориш с него. Честно казано, за първи път чувам каква е практиката. Аз съм се чудил как така инсталират на хората Windows-и на компютрите особено ако компютърът не е със закупен лиценз (обикновено има лепенка, където пише серийния ключ и тогава преинсталацията с този сериен ключ е напълно законна).

В момента ти смяташ, че това е единственият начин да се справяш със свой бизнес, като го поддържаш, нарушавайки договорите на производителя. Това е подобно на човек, който е решил, че единственият начин да живее е да си купува хляб от магазина и ако не си купува, ще умре. Факт е, че хляб може да се прави, дори и зърното да се произвежда, но ако човек не направи стъпка в тази посока, ще остане с "единствената" за него възможност. Затова е разумно да отклоняваш инсталацията на Windows ако няма лиценз. Ако има (диск или е на отделен системен partition), тогава преинсталираш. Това става особено лесно като решение, когато имаш фирма и име, което решаваш да поставиш по-високо от печалбите, както е писано, че доброто име е по-желателно от богатството.

Аз през годините съм губил много от това, че отказвам да се занимавам с едно или друго нещо поради факта, че нарушавам праведния ред ако се съглася. С времето това се отплаща, но на момента не изглежда като "печелившо решение" за богатството, но е печелившо за името.

Относно различните цени аз имам следния принцип (това не е по темата, та само накратко ще напиша): Започвам винаги с ниска цена и ако дам по-ниска цена на някого, то е защото има обективна причина за това (например прави ми услуга в замяна, което обикновено става с приятелските взаимоотношения). Ако човекът е "непознат клиент", тогава ако му дам ниска цена, утре той ще се срещне с другия "непознат клиент", на който съм дал висока цена и ще си каже: аха, значи можело на този ниска цена за СЪЩОТО нещо, а на мене не може. Затова ако дам по-ниска цена на непознат клиент, би следвало да му дам и по-малка стойност като продукт/услуга. Пример: слагаш гипсокартон на клиент и му вземаш 100лв. Идва друг и иска да ти даде само 50лв. Ти се съгласяваш, но му казваш, че той ще си го шпаклова, защото на предния клиент си шпакловал и си сложил картона + шлайфане.

Има и още един случай и той е при пазарлък. При пазарлъка има цена, под която не се пада (да кажем 50лв). Ти продаваш стоката си за 500лв и идва клиент и плаща 500лв. Супер. На голяма печалба си. Идва още някой и ти казва, че ще даде 300лв и толкова. Пазарите се и се съгласявате на 350лв. Супер. Клиентът доволен, че е свалил цената, а ти си доволен, че имаш печалба. Срещат се клиентите, които са платили 350 и 500лв и никой не може да ти каже нищо, защото единият се е пазарил по-упорито от другия. Но ако няма пазарлък, а цената на една и съща услуга за "непознат клиент" е както прецениш, това вече малко отива на лицемерие (от моя гледна точка), въпреки, че аз не намирам пасаж в Писанията, които да осъждат различните цени за едно и също нещо на "непознат клиент".

Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on May 13, 2014, 17:25:07 PM
Тихомире, не си ме разбрал много. Цената на Windows 8.1 например e 185 лв. Моя личен проблем е, че не мога да извадя тези пари накуп и да взема лиценз. Уверявам те ако можех, веднага. Бизнеса, за който ми трябва Windows-a, а и друг софтуер, за момента генерира по-малко от тези пари месечно. И затова, така. Windows 7 е на горе долу същата цена. Това обаче е моят личен проблем, който може да не е проблем за тебе, Nikolay, Watchman, който и друг да е. И за това търся по-евтин вариант или някак да изплащам, но доколкото знам Windows не се предлага на изплащане.
Ами какво бихте казали за това. Аз например се занимава с компютърна поддръжка и ремонти, когато ми се отдаде, не като някакъв сериозен бизнес, по-скоро инцидентно, но имам някои твърди клиенти. И какво става. Някой клиент омазал Windows-а и иска преинсталация. Аз какво да му кажа? Той няма да си плати лиценз ест. и аз трябва да му откажа да му инсталирам пиратски Windows и така да го загубя като клиент. С това и някакви пари. Честно казано, не знам как да постъпя.
Иначе благодаря на Тихомир за разяснението за верните грамове и теглилки. Блъсках си главата вчера над това и днес вече имам отговор. Понеже върша различни услуги, софтуерни и хардуерни и казвам различни цени на клиентите, някои са ми приятели, трети познати, други напълно непознати. За последните са най-високите цени, за първите са най-ниските или липсват. И си мислех, че работя с неверни грамове и ме ядеше съвестта. После се замислих, пък в крайна сметка, аз предоставям труда си, времето си, уменията си и е моя работа каква цена ще кажа на клиента. Така мисля. И Тихомир ми потвърди мислите. Мислех също, дали да не мина само на хардуерна поддръжка и да зарежа софтуера, но от опит знам, че едното почти винаги върви с другото. И така мисля и не знам какво да правя. Другия вариант е да зарежа всичко, което знам и мога и да започна да правя нещо съвсем ново, за което към момента нямам никаква идея. Искам да живея в мир със съвестта си.

А пробвал ли си да се молиш Бог да те снабди с необходимите средства за това, което ти е необходимо АКО Той благоволи в тази инвестиция?

Инсталирането на пиратски софтуер като "услуга" е коварна работа и е добре човек да страни от това. Предлагай на хората да ползват алтернативни и безплатни операционни системи и ако не искат - не се занимавай с тях. Не ставай съучастник в кражби. Ако път този твой бизнес може да съществува само при редовното практикуване на такива кражби и ти си ОК с това, защо не пробваш с кражби на коли, предполагам ще заработиш доста повече. И без това си сложил главата си в торбата в единия случай и в другия.

Да, молил съм се. И да, знам, че това е съучастие в кражби. Ако не знаех, нямаше въобще да пускам тази тема. Аз лично нямам намерение да участвам. Това, че съм го правил, не значи, че възнамерявам да продължавам да го правя. Опитвам се да изправя живота си и си задавам разни въпроси относно положение като това. И без това нищо сериозно като приход не влиза в джоба ми от такива услуги, мога да мина и без тях. Но не това е главното, а това, че не е според Божията правда. Аз за себе си вече имам отговор по тази тема.

P.S. Тихомир, това е цена за базов 8.1, Pro варианта е към 100 лв. отгоре. Има и студентска цена от 75 лв. и мога да дам пари на един студент и да го взема на негово име, но мисля, че това е измама, макар че в лицензионното споразумение няма имена.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 13, 2014, 17:53:02 PM
На мен не ми е нужен нов Windows, та няма нужда да се търсят такива начини. Когато имам нужда, ще си платя от джоба за версията, която ще ми върши работа.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 13, 2014, 19:14:22 PM
Междо другото преглеждах темата да видя защо се отдалечи от основната идея и отиде към парите. Да прав си цената не е кой знае колко голяма даже в темата няма никакво значение.
Цената коментирах, че е голяма за българския пазар, а не че е голяма по принцип. В сравнение със средната заплата за страната си е голяма. Не съм искал да го обръщам на това да определям цената на която ще го продават, да това си е тяхна работа.
Извинявам се, че не съм се изразил по-горе неправилно.

--
Добре, вие казвате, че Бог в този пасаж определя кое е праведно и кое неправедно. Това не е ли пак определяне на това какво трябва да се прави и какво не ? Т.е. пак е контрол, защото регулацията сама по себе си е вид контрол.

--
А тези стихове по-горе не са казани, никак случайно.

1 Тимотей 6:10
Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби.

Човешкото сърце е податливо на сребролюбието, при бизнес в световни мащаби, печалбите са огромни. Това води само по себе си до убиване на малките и дребни търговци както виждаме да става. Една или няколко фирми завладяват пазара и почват да поставят условия каквито те преценят и всичко се изкривява.
Исус дойде и стана дърводелец, той не отвори дърводелски цех с 1000 работника вътре. Със сигурност можеше да  направи голям бизнес и огромни печалби предвид мъдростта му.
Павел хвана и почна да прави палатки.
Никъде за тях не се спомена, че почнаха да правят бизнес за да забогатяват, но да изкарват прехраната си.
По този начин за всички имаше място на пазара и това е саморегулиране, да изкараш толкова колкото ти е необходимо, а не да трупаш зад гърба си тонове с пари.

Веднъж направен софтуера той само се копира. Това води до продажбата на милиарди бройки. С други думи огромни печалби. Това само по себе си означава по-малко фирми на пазара. Т.е. по малко хора които да се трудят. Това се постига в момента изкупуване на малките от големите.  А големите правят много повече с много по малко средства и печалбите са все по големи. И ако това не е сребролюбие здраве му кажете.
А до какво води това ? До нуждата от все по-малко работници на пазара и все по ненужни. А като са ненужни те са съгласни да работят за по-малко пари. Т.е. все по-трудно купуват неща. Т.е. всичко почва да им се струва все по-скъпо.

--
Quote
Трябва много добре да си изясниш, че  този някой НЕ ТИ Е ДАЛ ПРАВОТО да го инсталираш. Дал ти е ВЪЗМОЖНОСТ да го направиш. Ако един касиер на банка ти даде ВЪЗМОЖНОСТ да си отмъкнеш няколко пачки, това не означава, че ти имаш ПРАВОТО да го направиш. Право да инсталираш софтуера може да ти даде само собственика на софтуер и това става чрез лизензационното споразумение, което се предлага срещу определено парично или друг тип обезщетение, или просто като подарък.

Ама не разбирам как може да сравняваш даването на достъп до банка с пари и даването на достъп до софтуер.
Не случайно попитах какво е кражба.
Кражбата е взимане на нещо от някои и той остава без него,  в случая със софтуера това не е така.
Като го копираш ти не го крадеш тук нямаме смяна на собственост, а имаме още един който го притежава. Коренно различно е.
Взимането на пари от банката е кражба поради смяната на собственост и притежател. Копирането на софтуер си е ... копиране на софтуер.

Ако Пешо няма пари да си купи windows то МС не губят като той не си го купи. Ако Пешо няма пари и си го копира те пак не губят нищо.
Ако той има пари да си го купи, то те печелят.

Quote
Но основното тук е че сребролюбието не се измерва в това колко пари имаш, а какво отношение имаш към парите, без значение дали имаш много или нямаш хич.
Да отношението към парите има значение, но Исус не каза "беден човек - жив дявол", а каза:

Матей 19:23
А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство.

--
Quote
Децата трябва да бъдат възпитани да разсъждават по същия начин, а не да се глезят и въртят около егото си и глупавото си сърце.
Казваш, че не изпълняваш нито едно желание на децата си ?
Понеже аз казах това:
Quote
Да изпълниш желанието на детето понякога значи много.

--
Quote
Тук не се казва, че Бог го е отхвърлил поради търговията, а поради това че позволил търговията му да го въвлече в насилие и да съгреши. На всеки смислен човек е известно, че държавните регулации ползват само големите корпорации и монополи и убиват малките търговци.
Това казвам и аз, не знам защо мислиш че казвам нещо различно.

--
Quote
Къде отиват парите е отвъд нашата отговорност. Разбира се ние сме свободи да бойкотираме нечии продукти ако не искаме той да получава нашите пари. Ти като не си съгласен как Бил Гейтс си харчи парите - защо желаеш неговите продукти? Направи му бойкот - не ползвай и не купувай нищо негово. Тогава ще позная, че си принципен човек.
При не знам колко си милиарда 300 лв надали ще му направят впечатление. Пак ще повторя, цената е височка за България. А защо трябва да го бойкотирам така и не ми е ясно.

Quote
Никой не може да стане богат с твърде високи цени освен ако другите не са принудени да купуват продуктите му насила.
Те затова Ейпъл си броят стотинките ...

Quote
Обирджия означава крадец, човек който отнема чужда собственост по насилствен начин или без съгласието на собственика. Теб първо никой не те насилва да купиш дадена стока или продукт. Второ когато се решиш да го купиш - ти се съгласяваш с условията на продавача, т.е имаме активно съгласие от твоя страна. В такъв случай да се говори за обир е не само неуместно, но и представлява пълноценна лъжа и клевета.
Тука малко слагаш думи в устата ми. Това, че ползвам думата с кавички явно нищо не означава...
Дали е клевета това, че ползвам думата по скоро образно отколкото буквално? Не мисля.

--
Quote
А така наречените "регулаторни органи" са част от социалистическата и комунистическата политическа идеология. Аз затова ти казвам, че твоето мислене е пропито с тях. Мандата, който Бог е дал на правителствата не е да регулират цените, а да наказват злотворците и да похвалват добротворците. Нито повече, нито по-малко от това.
Ама къде съм казал, че харесвам регулаторните органи ? Това, че ползвам думата регулатор означава че ми е любимото действие ли ? Това от кога ?

Quote
Не знам дали въобще си в състояние да видиш корените на твоя начин на мислене, и как в него са втъкани изключително коварни неща като:

- клевета
- принуда
- насилие
- кражба
- мрънкачество
- неблагодарност

Това са очевидните плодове от твоя начин на мислене по въпроса.
А това ще оставя Бог да го преценява.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 13, 2014, 21:17:34 PM
Quote
Веднъж направен софтуера той само се копира. Това води до продажбата на милиарди бройки. С други думи огромни печалби. Това само по себе си означава по-малко фирми на пазара. Т.е. по малко хора които да се трудят. Това се постига в момента изкупуване на малките от големите.  А големите правят много повече с много по малко средства и печалбите са все по големи. И ако това не е сребролюбие здраве му кажете.
А до какво води това ? До нуждата от все по-малко работници на пазара и все по ненужни. А като са ненужни те са съгласни да работят за по-малко пари. Т.е. все по-трудно купуват неща. Т.е. всичко почва да им се струва все по-скъпо.

Това са напълно погрешни разсъждения. Писанието изрично казва човек да не се меси в чужди работи. Кой, какво, за каква цена и колко бройки продава не е твоя работа. Месенето в чужди работи е грях според Писанието и престъпление според естествения закон.

Дали цената на даден продукт била съобразена със "средната заплата" - като че ли подобна категория в валидна пред Бога - не само няма връзка с реалността на нещата, нито е нещо, което е твоята работа да съдиш. Затова Писанието казва - "Не съдете за да не бъдете съдени". Когато Бог не съди нещо, а човек от себе си съди - ето това е съденето, което Писанието забранява.

Както поясних и по-горе сребролюбието не е свързано с количеството пари, а с отношението към парите въобще. Богатия, който се стреми към парите не е по-различен от бедния който се лакоми за пари.

Quote
Ама не разбирам как може да сравняваш даването на достъп до банка с пари и даването на достъп до софтуер.
Не случайно попитах какво е кражба.
Кражбата е взимане на нещо от някои и той остава без него,  в случая със софтуера това не е така.
Като го копираш ти не го крадеш тук нямаме смяна на собственост, а имаме още един който го притежава. Коренно различно е.
Взимането на пари от банката е кражба поради смяната на собственост и притежател. Копирането на софтуер си е ... копиране на софтуер.

Даването на достъп до нещо, което не е твое против волята на собственика е престъпление. Ако аз съм ти дал да ползваш моя дрелка да речем и ти я дадеш на някой друг да я ползва без мое съгласие. Накрая аз не съм лишен от дрелката си и тя пак се връща при мен, но това, че ти си я дал на друг без моето съгласие е престъпление. Още повече когато съм ти я дал с изричната уговорка (договор), че няма при никакви обстоятелства да я даваш на никой друг. Точно това се случва и със софтуера. При него нямаме смяна на собственост, защото ти като си "купиш" Winows ти не купуваш самия софтуер, а купуваш само лиценз за ползването му и нямаш право да даваш достъп на трети лица до това, което ти е дадено да ползваш в рамките на този лиценз. Ето защо в случая имаме кражба на лиценз. Ако ти се промъкнеш в някой хотел и спиш без да си платиш. Хотела нали пак си е на собственика, но нима това, че си ползвал стая без да платиш не е престъпление? Изключително плитко разсъждаваш по темата. Когато се краде дадена услуга няма смяна на собственост, но това пак е кражба.

Quote
а отношението към парите има значение, но Исус не каза "беден човек - жив дявол", а каза:

Матей 19:23
А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство.

Тихомир ти напомни да погледнеш въпросния пасаж в неговия контекст, а не да го извадиш извън него. Авраам трудно ли влезе в Божието царство? Или Йов, или Давид? Те бяха доста богати хора. Но те не поставяха своето упование на богатството. Това за което говори този пасаж е че богатия е по-изкушен да уповава на богатството си, защото вижда, че парите работят и отварят много врати и много възможности. От друга страна комунизма направи почти всички еднакво бедни и така всички се научиха да крадат и да мамят. Бедността носи в себе си същия потенциал да покварява, както и богатството, затова е написано:

Пр. 30:7  Две неща прося от Тебе: Не ми ги отказвай преди да умра: -
Пр. 30:8  Отдалечи от мене измамата и лъжата: Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; Храни ме с хляба, който ми се пада;
Пр. 30:9  Да не би да се преситя и се отрека от Тебе и да кажа: Кой е Господ? Или да не би да осиромашея та да открадна, И да употребя скверно името на моя Бог.


Тук се вижда много ясно, че богатството може да доведе до увереност в него и презрение към Бога. Но бедността също може да доведе не само до кражби, но и до презрение спрямо Божието Име.

Наистина най-големите злодеи на земята са свръхбогаташите, но те не биха могли да постигнат абсолютно нищо на земята, ако не бяха бедните, които им продават душите си за пари и стават оръдия в ръцете им.

Quote
Пак ще повторя, цената е височка за България.

Quote
Да прав си цената не е кой знае колко голяма...

Кое точно?

Quote
А защо трябва да го бойкотирам така и не ми е ясно.

Защото каза, че използват парите за зло. Ако го вярваш това - бойкотирай го. Иначе има крайна непоследователност.


Quote
Quote
    Никой не може да стане богат с твърде високи цени освен ако другите не са принудени да купуват продуктите му насила.

Те затова Ейпъл си броят стотинките ...

Епъл продават скъпо, но не твърде скъпо. Те са си направили сметката. Тяхната целева група е различна от тази на Майкрософт. Това се нарича пазарни ниши. Едните се прицелват в една пазарна ниша, другите в друга. Ако теб не те устройват цените им, значи не попадаш в нито една от двете ниши, и това със сигурност не е техен проблем.

Quote
Ама къде съм казал, че харесвам регулаторните органи ? Това, че ползвам думата регулатор означава че ми е любимото действие ли ? Това от кога ?

Няколко пъти спомена, че "затова съществували регулаторните органи". Щом го споменаваш като аргумент, значи го приемаш за валидна практика. Ако ли не, защо въобще го споменаваш като аргумент? Човек се аргументира само с онова, което счита за валидно.

Quote
А това ще оставя Бог да го преценява.

Когато Бог седне да съди и преценява тия неща - ще е твърде късно за тебе. Сега е времето да изпиташ и мисленето си и сърцето си и практиките си. Не Бог - а ти самия, за да можеш да се покаеш и изчистиш от тези неща докато е още благодатно време за покаяние и промяна.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 13, 2014, 23:09:08 PM
Това, че веднъж бил направен софтуера и после се правили милиарди беше нещо, на което му беше отговорено поне 2 пъти, свързано с факта, че софтуерът не се продава 1 път на цената 1 милиард, която да покрие разходите на фирмата и да има печалба, а се продава много пъти на цена от $150.

Авраам имаше доста слуги, имаше и много добитък. Стана доста богат, чак даже хората, сред които живееше (временно) поискаха да си отиде от тях, защото бил твърде богат за тях. Не беше само богат на добитък, но имаше и много сребро и злато. Беше му трудно да живее близо с Лот, защото имотите им бяха много големи. Имаха множество шатри, множество добитък, сребро и злато. Авраам не уповаваше на богатството си и затова и фактът, че е бил много богат, не изпъква толкова в историите, които четем за него.

Авраам имаше над 300 слуги. Не знам дали това ти говори нещо. Тези слуги имаха и семейства. Това означава, че сигурно е имал над 500 човека народ с него и той е бил господар на дома си. Тези негови слуги бяха и военни мъже. Представи си колко изяждат тези хора на ден и тъй като са били предимно живеещи в шатри от място на място, не са се препитавали толкова със земеделие, но главно с мляко и месо. Вероятно останалите неща са ги купували със злато/сребро или на бартерна основа. Можеш да пресметнеш колко храна трябва за тези хора и колко богат е бил Авраам, за да поддържа един такъв имот.

Но да се върнем на софтуера.

Виждам, че Nikolay спомена за "средна заплата", което предполагах и затова малко преди това писах:
Quote
Това нещо да е "скъпо" или "евтино" е изцяло субективна интерпретация. На разни хора и китайски телефон им се вижда скъп (да не говорим, че повечето некачествени стоки не работят коректно). Това означава ли, че е китаецът е сложил висока цена?

Ако кажеш, че скъпо е, когато е по-скъпо от "средната цена за обществото", тогава не показваш ли, че имаш социалистическо мислене, където има някакво "равенство" и всеки, който е с по-висока цена е "кожодер" и богатият е задължително "лош"?

Да не говорим, че при производството цената може да варира всякак, защото се продават не дискчета или 0-ли и 1-ци, а се продава творчески продукт. Това е все едно да отидеш при известен художник и да го накараш да нарисува картина и после да се възмутиш защо картината струва повече от цената на изразходваните бои и платно. Можеш ли да дефинираш обективна оценка за това как да "изчислим" труда на художника?

Какво правят "регулаторните органи", за които казваш, че не говориш? Те казват, че всички трябва да бъдат на някакво средно ниво и никой да не пада по-долу или да отива по-горе от това, което те заповядат. Тези регулаторни органи са научили народа да смята, че всичко над "средната заплата" е твърде скъпо и богаташите са кожодери. Нека да видим кой определя и минималната заплата и защо хората се радват като "регулаторните органи" кажат — увеличаваме минималната заплата. Мисли ли някой какво става за бизнеса след това и за шефовете, които трябва да плащат много по-големи данъци заради повишените заплати на работниците си? И работниците мислят ли, че от техния труд идват и заплатите им, а не за това, че присъстват всеки ден на някакво работно място?

Мисленето ти, че трябва да ограничиш пазара, да се месиш в чуждите работи, е точно подкрепата за регулация на пазара, защото ако утре дойде регулаторният орган Х и каже "задължаваме всички софтуери в България да се продават за 30лв", тогава ти със сегашното си мислене ще се радваш, но ако си на мястото на софтуерна фирма, ще фалираш и ще останеш на улицата.

Това е социалистическото мислене — то прави така, че хората да са доволни, че са роби и да заклеймяват богаташите като лошите и всяко ограбване на богаташите да доставя радост на робите, но никой от тях не мисли дали тези богаташи са спечелили богатството си по праведен начин и какво им коства всичко това. Например на Авраам какво му костваше поддръжката на 500+ човека ежедневно?

Quote
Кражбата е взимане на нещо от някои и той остава без него,  в случая със софтуера това не е така.
Като го копираш ти не го крадеш тук нямаме смяна на собственост, а имаме още един който го притежава. Коренно различно е.
Взимането на пари от банката е кражба поради смяната на собственост и притежател. Копирането на софтуер си е ... копиране на софтуер.

Ако Пешо няма пари да си купи windows то МС не губят като той не си го купи. Ако Пешо няма пари и си го копира те пак не губят нищо.
Ако той има пари да си го купи, то те печелят.

Не знам дали разбираш, че над 80% от т.нар. "пари", за които говориш са въздух под налягане и реално се прехвърлят едни единички и нули, а няма толкова физически пари. Това оправдава ли, че можеш да откраднеш пари, които са от тези "от въздуха" и това не е проблем, защото пак могат да си ги "възстановят", но само няма да закачаш хартийките?

Отново ми прочети примера за софтуерната фирма, на която те поставих управител в примера по-горе, където продаваш софтуера и всички фирми се наговарят да си купят само 1 лиценз и да си го ползват помежду си и ти оставаш на улицата, защото никой не иска да ти плаща софтуера, защото "можел да се копира".

Това какво "може", няма никакво значение. Преди доста години бях в чужбина за първи път и се учудих как вземаш бутилка безалкохолно от хладилника навън и влизаш вътре в магазина да си я платиш. Тогава си помислих как МОЖЕ някой да открадне така продукта. Разбира се фирмата-производител нямаше да усети ако някой открадне 1 бутилка, защото има възможност (демек МОЖЕ). Това означава ли, че е редно да се прави? Защо примерно фирмите за безалкохолно не продават само прахчета на по-ниска цена, защото водата можем и ние да си я напълним? Що вземат толкова много пари за 95% вода? Обаче там няма проблем, а проблем има със софтуера…

Същото е за SSD-тата и много други продулкти, на които можеш да намериш махна със същото отношение за "регулация" (ограничаване, поробване) и да се месиш в чужди работи.


Между другото, ако трябва да сравня големите и малките фирми, често малките фирми продават по-скъпо, защото имат възможност да правят по-малко бройки уникални продукти, докато големите залагат на масовката. Примерно компанията, която прави Ферари не търсят да печелят от много бройки или от бедни клиенти, нито са огромна компания като Мерцедес, Форд и други, но пък колите им са доста скъпи. Примерно фирма за ръчни дърводелски инструменти продава ренде за 5000 паунда, докато скъпа дърводелска фреза може и да не стигне тази цена. Примерно на пазара можеш да намериш химичен сапун за ръце за стотинки, но ако решиш да потърсиш нещо истинско, цената е по-висока и то не заради лакомията на някого, а защото истинските неща изискват повече труд и цената се оскъпява.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on May 14, 2014, 09:51:03 AM
Май трябва да видим какво става от нас с Божията благодат и сила и да престанем да се сравняваме с други страни, други хора, понеже в Словото има примери за хора, които са преуспявали дори в криза. Сещам се за Исаак, на който филистимците даже му затъкнаха кладенците от завист. Аз за домашните компютри заложих на openSuse засега, ако се "замогна", ще се върна на Windows. Има програма на Microsoft за Refurbished PC и продават лиценз за XP за 50-70 лв., също и за 7 има, но не знам цената за него. Условието е, компютърът да има изтекъл COA стикер, като това засяга най вече лаптопи и фирмени компютри на DELL, HP и други, на които е залепен стикера. В една компютърна фирма намерих и Windows на лизинг, но оскъпяването ми се видя много. Засега Linux-a мисля ще ми свърши работа, а домашния бизнес ще го преместя на местоработата си. Лошото е, че и на работа, единственият лицензиран софтуер е този, на програмата с която работя. Всичко друго е .... А няма начин да накарам управителя да купи Windows за 4 компютъра. Едно време мой приятел от Асеновград беше с някакъв Linux, понеже нямал пари за Windows. Аз му се присмях и му казах, как може да караш с тоя Linux, а да не сложиш Windows? Той не ме послуша, но с времето "еволюира" и вече е с някакво пиратско ХР. Ще трябва да му звънна и да му се извиня, че го въведох в заблуждение и кражба. Той лесен, ама какво да правя с всички на които съм слагал Windows, като част от работата ми. Човек не може да оцени кражбата, докато не започнат самият него да го крадат май.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 14, 2014, 10:23:55 AM
Мисля , че съм се изказал достатъчно добре тук:
Прекомерната лакомия за печалба от търговията води до едно:

Езекиил 28:5
с голямата си мъдрост ти си придобил богатството си чрез търговията си, и сърцето ти се е надигнало поради богатството ти);

А това, че съм изказал мнение, че не ми харесва - да мога да го направя и го правя :) Дали това ще промени нещо - искрено се съмнявам.

Ама вие ми слагате ли слагате думи в устата... Ама то писанието си е право, да, да и не, не. Ще го имам в предвид занапред, вместо да кажа какво мисля е по-добре явно да замълча. Стана от мухата слон. То не бях регулатор, не бях социалист ... ето затова често хората се сърдят тук като дойдат.
Хубавото от цялата история е, че научих 2-3 неща. А и както виждам помогнахме на Alesyz. С други думи много шум но поне се свърши работа.
Може да не знам всичко в съвършенство каквото вие го знаете, ама 80% от примерите дето ги давахте ги знам и ги разбирам и съм съгласен с тях.
Просто ми беше любопитно за копирането. Ама дали аз не зададох въпроса, дали вие не го разбрахте, няма значение. Това което ме интересуваше го разбрах.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 14, 2014, 11:13:58 AM
Аз не виждам в пасажа от Езекиил да има прекомерна лакомия за печалба.

Чета, че има мъдрост и с тази мъдрост е придобито богатство чрез търговия. Не пише, че е придобито с измама. И след като е придобито, това богатство е накарало сърцето му да се навдигне. Той може да е придобил богатството си с много труд във верига магазини за 1лв (например), но богатството е накарало сърцето му да се навдигне. Авраам е имал много богатства, но неговото сърце не се е навдигнало.

Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 14, 2014, 13:07:11 PM
Quote
Ама вие ми слагате ли слагате думи в устата... Ама то писанието си е право, да, да и не, не. Ще го имам в предвид занапред, вместо да кажа какво мисля е по-добре явно да замълча. Стана от мухата слон. То не бях регулатор, не бях социалист ... ето затова често хората се сърдят тук като дойдат.
Хубавото от цялата история е, че научих 2-3 неща. А и както виждам помогнахме на Alesyz. С други думи много шум но поне се свърши работа.
Може да не знам всичко в съвършенство каквото вие го знаете, ама 80% от примерите дето ги давахте ги знам и ги разбирам и съм съгласен с тях.
Просто ми беше любопитно за копирането.

Не Nikolay, никой не ти е слагал думи в устата. И ако от думите ти сме направили някои изводи, то тези изводи се базират на твоите собствени думи. Не е нужно ти да кажеш с думи, че поддържаш социализма или комунизма като идеологии (очевидно ти не ги познаваш като съдържание и същност), но когато застъпваш една или друга идея и постоянно ги повтаряш тези идеи като аргументи - то това води до определени изводи. Когато един човек с изказването си направи една точка, и после още една и после още една и още една и всички тези точки са подравнени в една права линия, то човек може да продължи тази линия и напред и назад и по този начин да види и корена на нещата и тяхното следствие. Точно в такива неща се изразява действието на разума. Той може да продължи траекториите напред и назад и да фиксира определени изводи. Това се нарича следване на логиката, а не поставяне на думи в устата.

По този начин не става от мухата слон, а както има един израз - се вижда розовия слон в стаята, който всеки се прави че не забелязва. Т.е слона си го има, но човек предпочита да го игнорира. Ето ти с последното си изказване постъпваш точно така - предпочиташ да продължиш да игнорираш слона и обясняваш, че то всъщност било муха. Ами не е муха и аз подробно съм се аргументирал защо не е муха и защо процеса на дискусията разкри някои сериозни проблеми в мисленето, идеологията и въобще състоянието на сърцето ти.

Това не трябва да се разглежда като нещо лошо. Това е красотата и богатството на задълбоченото и сериозно общение. Винаги в нас може да бъдат разкрити неща, които имат нужда от осветляване и очистване. Без подобен процес никой не може да стане човекът, който Бог иска той да бъде. Затова е необходима и общността и чрез такива процеси хората имат възможност да се изчистят в дълбочина каквато никога не може да бъде постигната в типичните  повърхностни църковни условия. Разбира се тези които са привикнали на такива повърхностни условия и ще се сърдят и ще хулят и ще се цупят и няма да издържат дълго във форума. Това не е нещо изненадващо или необичайно. Важното в крайна сметка е - какъв е плода от цялото нещо. Ако човек не се закорави добрия плод няма да закъснее, но ако се закорави е неизбежно да стане по-зле отколкото е бил преди.

Quote
Ама дали аз не зададох въпроса, дали вие не го разбрахте, няма значение. Това което ме интересуваше го разбрах.

А ако имаш мъдрост ще разбереш и много по-важните неща до разкриването на които тази тема успя да доведе. Защото един малък плевел, който се подава на повърхността обикновено крие под земята корени многократно по-големи от това, което се вижда над земята.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on May 14, 2014, 14:00:02 PM
Днес разбрах, че Microsoft имат хора, които пишат кракове за техните ОС. С цел Windows да е на всеки компютър и така да има достъп до мрежата, оттам пък да го следят... И това едва ли не е разрешение да им ползваме продуктите, понеже те вършели някакви такива работи. Може и така да е, но не ми се вижда сериозно това. Няма нужда да знаем всичко каквото вършат нечестивите и без това е в тъмнина, нужно е да стоим ние в светлината на Словото.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Tihomir on May 14, 2014, 14:53:25 PM
То има и хора, които правят некачествени стоки, за да могат поддръжката да печелят пари. Това означава ли, че можеш да откраднеш стоката, защото като я притежаваш ще плащаш за поддръжка?

Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 14, 2014, 22:38:29 PM
Тихомире, подчертал съм нещата не е нужно да четеш това което ти харесва, удебеляването и подчертаването се ползват за да се наблегне на това което човек визира в даден текст.

Watchman казах каквото казах, Бог знае по-добре от вас. А мисля той е този който трябва да знае.

Alesyz да Тихомир е прав доста фирми го правят. Причини много.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 14, 2014, 22:50:03 PM
Quote
Това не трябва да се разглежда като нещо лошо. Това е красотата и богатството на задълбоченото и сериозно общение. Винаги в нас може да бъдат разкрити неща, които имат нужда от осветляване и очистване. Без подобен процес никой не може да стане човекът, който Бог иска той да бъде. Затова е необходима и общността и чрез такива процеси хората имат възможност да се изчистят в дълбочина каквато никога не може да бъде постигната в типичните  повърхностни църковни условия. Разбира се тези които са привикнали на такива повърхностни условия и ще се сърдят и ще хулят и ще се цупят и няма да издържат дълго във форума. Това не е нещо изненадващо или необичайно. Важното в крайна сметка е - какъв е плода от цялото нещо. Ако човек не се закорави добрия плод няма да закъснее, но ако се закорави е неизбежно да стане по-зле отколкото е бил преди.

Виж, причините са ми ясни, въпроса е, че човешката психика е различна, не може да очакваш всеки да реагира по един и същ начин. Загледай Исус и апостолите те реагираха различно в различните ситуации. На едни говореха строго, на други благо и т.н. Не случайно го споменавам, да изобличаваш е добре, но подхода е важен. Всеки човек приема нещата по различен начин и това си личи. Старите хора са казали, добра дума железни врати отваря. Ако искаш да стигнеш до сърцето на човек трябва да знаеш повече от един начин.
Изобличението е добро, но има различни начини на изобличение. Когато крещиш на някой може да го стреснеш и той да си вземе поука, но може да се уплаши, отврати и т.н. и да се затвори в него. Тогава не му помагаш, но му пречиш ! А идеята на Бог е да помагаме, не да пречим.  Понякога е нужно даже само да го изгледаш строго или удивено и не е нужна и една дума.

Иначе да прав си темата е поучителна, надявам се за всички ни.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 14, 2014, 23:25:50 PM
Quote
Ако искаш да стигнеш до сърцето на човек трябва да знаеш повече от един начин.

Аз не се стремя да достигна до сърцето на никого. Нямам кроежи в които да искам да впримчвам някого в нещо, че да търся как да уловя сърцето му. Тъй като това е форум за християни в истинския смисъл на думата, аз приемам, че християните са сериозни и задълбочени хора, които нямат нужда от специални похвати и подходи за да започнат да разбират нещо. Този процес се управлява в християнина от Божия Дух, а не от мен или от някой друг човек. И когато някой иска да вземе контрол над този процес с помощта на разни похвати, хитрини и специално подбрани думи, интонации, физиономии и други подобни - то тази практика има своето име и тя се нарича манипулация.

Нещо повече, ако се замислиш малко ще разбереш, че когато някой ти говори "пряко куме в очи" без никакви предварително калкулирани похвати и подходи, то най-малкото това е израз на уважение, понеже с тебе се отнасят като със зрял човек, който е способен да разбира, а не като с малко дете, което трябва да го галиш по главата или като с магаре на което да му закачиш морков пред носа, че да постигнеш това което искаш.

Наистина живеем в доста инфантилизирано поколение, в което хората желаят да бъдат третирани като деца. Затова и мнозина във форума се цупят, сърдят и прочие. Но мисля, че елементарното уважение изисква да се държим един с друг като със зрели хора а не като с недорасли инфантили, които трябва да ги подмамиш да си отворят устата с кашкавалче, че после да успееш да вкараш в нея и скилидка чесън.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 15, 2014, 13:07:45 PM
Едно и също изречение казано с благост и уважение ще даде различен резултат от казано с крещене и гняв.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on May 15, 2014, 18:20:49 PM
Quote
Едно и също изречение казано с благост и уважение ще даде различен резултат от казано с крещене и гняв.

Истинския, дълбок резултат в човека не идва от това, как някой му е казал нещо, а от това доколко самия човек е научен да внимава и на това, което се говори и на свидетелството на Божия Дух в неговия вътрешен човек.

С това твое твърдение ти продължаваш да клониш към манипулативния подход, който изгражда психологически методи за въздействие на съзнанието и волята на другия човек. Има цели институти, които се занимавам с изследване на човешката психика и разработват специални методи за влияние на съзнанието и повечето включват точно такива неща - "благо", "кротко" "интелигентно", "уважително" говорене.

Ако погледнеш западните политици как говорят - те използват именно този подход. Те не викат, не се карат, много са възпитани, говорят благо и кротко. И после пращат армиите и самолетите си да избиват милиони хора. Затова Исус каза, че ще ги познаем по плодовете им, а не по интонацията им.

И точно това е проблема на разчитането на подобни методи - лицемерието. Всякакви благости и кротости могат да се имитират, при това много лесно. Повечето пастори са възприели подобен благ, бащински, увещателен тон с който се представят на амвона, а след това някои от тях ходят да съблазняват дъщерите на енориашите си.

Затова онова, което има значение е не изкуственото придържане към някаква фиксирана за единствено валидна от незнам си кого интонация, а искреността. А в своята искреност човек може да прояви всякаква интонация. Исус например не отиде с благ тон и тих глас да подскаже на търговците в храма, че мястото, което са избрали за търговията си е неуместно, но взе бич и ги разгони и разпъди с голям гняв породен от ревността за Божия дом.

И като говорим за гняв - откога гнева е грях? Писанието казва, че гнева може да доведе до греховни действия, затова трябва да се внимава, но сам по себе си гнева не е грях. Сам Бог се гневи и ако гнева е грях, значи и Бог съгрешава.

Гнева може да бъде справедлив, може да бъде и несправедлив. Ето защо не трябва да се съди за самия гняв а за неговия източник.

Въобще мисленето ти по този въпрос е смесица от светска мъдрост и религиозни шаблони, които са се наслоили в следствие на отстъплението на християнството от истината.

Въобще самото очакване, че МЕТОДА НИ НА ГОВОРЕНЕ трябва да формира определен РЕЗУЛТАТ вече говори за прилагане на чалъми и специални поведенчески трикове, които произлизат от определена теория за контролиране на съзнанието на опонента. Което само по-себе си е методология на лицемерието.

Моето отношение е да бъда открит и нелицемерен (с ония които считам за свои) и ако поведението на отсрещната страна предизвика в мен съжаление, то аз ще отговоря със съжаление, ако предизвика смях, то аз ще отговоря смеейки се, ако предизвика справедлив гняв, то в думите ми ще се усети този гняв, ако предизвика ирония, то ще отговоря с ирония. Въобще дискусията е двустранен процес при който интонацията и въобще емоционалния заряд се формира от двете страни, и не е едностранно действие. Аз обаче очаквам резултат да дойде от действието на Бога в човека, а не от някаква моя специално калкулирана методология на контролиране на съзнанието и емоционалния баланс на отсрещната страна. И честно казано дълбоко се гнуся от всякакви измислени от човеци методи за психологическа манипулация и влияние, включително религиозните такива и произлизащите от тях поведенчески шаблони.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on May 16, 2014, 00:31:29 AM
Quote
С това твое твърдение ти продължаваш да клониш към манипулативния подход, който изгражда психологически методи за въздействие на съзнанието и волята на другия човек. Има цели институти, които се занимавам с изследване на човешката психика и разработват специални методи за влияние на съзнанието и повечето включват точно такива неща - "благо", "кротко" "интелигентно", "уважително" говорене.

Мога да те уверя, че не съм учил в нито един такъв институт. А какво имаш против тези думи не мога да разбера. Може би един себеуважаващ се християнин трябва да ги зачеркне от речника си ?

Quote
Въобще мисленето ти по този въпрос е смесица от светска мъдрост и религиозни шаблони, които са се наслоили в следствие на отстъплението на християнството от истината.
Тука нищо не разбрах.

Quote
Въобще самото очакване, че МЕТОДА НИ НА ГОВОРЕНЕ трябва да формира определен РЕЗУЛТАТ вече говори за прилагане на чалъми и специални поведенчески трикове, които произлизат от определена теория за контролиране на съзнанието на опонента. Което само по-себе си е методология на лицемерието.

Старая се да говоря, бавно, подробно и с примери. Лошото е, че обикновено хората се хващат за примерите вместо да следят основната ми мисъл.
Резултата който очаквам е да има комуникация.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on June 04, 2014, 11:44:20 AM
Аз продължавам да търся някакви алтернативи на по-евтин Windows и попаднах на следните предложения:

http://www.ebay.co.uk/itm/New-Microsoft-Windows-7-Professional-32-Bit-Full-Coa-Product-Key-Multilanguage-/131005551416?pt=UK_Computing_Software_Software_SR&hash=item1e808a1338

Това сега както гледам, е ОЕМ лиценз от върнати повредени дънни платки и върви с тях. Не лиценз за Retail продажби, а за производители на хардуер. Гледам, че според ebay няма проблем да се предлага този софтуер. Някой производител вече е платил за такъв лиценз, като е купил компютър с него. DELL, HP, няма значение. Сега някой иска да печели от този лиценз повторно. От коментарите на закупили такъв Windows виждам, че продуктовите ключове не винаги сработват. Отделно от това, аз мисля че тези ключове вече са регистрирани, при първият пуск на компютъра с който е вървял лиценза. Според мен, това си е типичен начин да се плати за нещо повторно, но на по-ниска цена. Колко е уместно, друг въпрос.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Todor on June 04, 2014, 15:22:19 PM
Аз продължавам да търся някакви алтернативи на по-евтин Windows...
Windows (най-вероятно) не ти трябва - освен ако не работиш с някакъв много специализиран софтуер

За интернет, филми, офис, скайп и др. подобни Линукс ще ти върши чудесна работа - и е напълно безплатен. Ако ползваш компютъра си главно за това пиши ми на лични и ще се опитам да ти помогна да си инсталираш...
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on June 04, 2014, 16:34:38 PM
За счетоводен софтуер ми трябва. Не върви на Линукс доколкото знам.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on June 04, 2014, 19:53:19 PM
Че той не е ли под DOS ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on June 05, 2014, 09:20:46 AM
Не, даже работи с SQL Server.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on June 05, 2014, 09:50:51 AM
Принципно в Линукса има емулатори за Windows-ки програми с които този софтуер може и да тръгне под Линус.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Todor on June 05, 2014, 11:07:21 AM
За професионална работа в къщи с бази данни под SQL Server моят съвет е да се купи Windows. Дори да тръгне всичко под Линукс, ще се изисква доста време и труд и няма никакви гаранции за стабилността на системата - което е синоним на непрестанни проблеми и много загубено време. А за всеки, който си вади хляба по този начин (предоставяйки някакви компютърни услуги) това време е пари. Една нестабилна система може да те забави в пъти (зависи колко точно е нестабилна), без да броим началното изгубено време докато подкараш всичко...

Така че - ако Alesyz вече е започнал да работи и има работа и клиенти - бих го посъветвал да не си губи времето и просто да си купи Windows. 170лв ще се избият буквално за 1 ден - ако компютъра наистина се използва за работа (ако не, тогава може да си човърка колкото иска - времето му още не е пари :) ).

Това е личното ми мнение по въпроса, разбира се.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Todor on June 05, 2014, 12:30:59 PM
П.П. Горното ми мнение е писано с идеята, че SQL Server  ще бъде на същия компютър и също ще трябва да се подкарва под линукс (което дори не съм сигурен, че е възможно). Ако той е инсталиран на отделен компютър под Windows и само счетоводната програма трябва да върви под линукс...  тогава може и да има някаква възможност, но пак вероятността за безпроблемна работа е доста малка според мен.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on June 05, 2014, 12:48:00 PM
Счетоводната програма си върви с инсталацията на сървъра заедно. В смисъл, пускаш инсталатора и всичко си се слага. Е, има няколко настройки, но нищо особено. Всичко ще работи на една машина. В момента там има 8.1, активиран и си мисля, вместо да развалям всичко, да си купя само лиценз, без диск, да деактивирам Windows и да го активирам наново с легален лиценз. Обаче тук цената отива на към 270-280 лв. Не си струва според мен и оства варианта за чиста инсталация. Въпроса е откъде да го взема, от ebay или от България, някой друг сайт. Просто всичко опира до едната цена, не че ми свидят пари. Клиенти имам, но не са достатъчно на този етап. За Windows и софтуера към 400 лв., са нищо пари за да започнеш някакъв бизнес. Ама като ги няма всичките накуп... И така.
Title: Re: Софтуер.
Post by: mak on February 06, 2015, 17:45:17 PM
Искам да дам моя отзив за ползването на линукса. Преди повече от 2 месеци си инсталирах Кубунту и най-вероятно никога повече няма да се върна да ползвам Windows, даже и да ми дават безплатно лиценз. На единия лаптоп има лиценз, ама и на него ще му инсталирам Кубунту.

Защо? Защото ако човек не се занимава професионално с някаква програма която я има само за Windows, няма никаква нужда от самия Windows, защото всичко си има в Линукса. Даже в повечето случаи няма нужда да се търсят програми от интернет, а си има вградена система която автоматично инсталира програмите.

Пробвах няколко дистрибуции, но Кубунтуто ми се видя най-добре. То нещата са вече на такова ниво, че за обикновения потребител почти няма разлика с Windows-а. Всичко е нагледно и лесно, даже доста програми които са за Windows си ги има и в Линукса. Като на пример, Firefox, Skype, Thunderbird, VLC итн Пак ще кажа, Kubuntu, не ubuntu, защото първото е с графичен интерфейс КДЕ който е много подобен на Windows-кия, докато другия е Gnome, който е доста по-различен, и малко трудно се свиква.

Успях да подкарам също и windows-кия профил на Firefox-a, и ми стоят всички пароли, хистори, плъгини итн
Успях да подкарам e-sword чрез wine.

В момента не ми лисва абсолютно нищо от Windows-а. Защото за всичко което ми трябва, си има добра алтернатива.

Така, че тези които се двоумят, дали да преминат на линукс, аз ги насърчавам да не се мислят повече.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 09, 2015, 19:33:30 PM
От повече от 10 години се занимавам с Linux и Windows всяко си има предимство и предназначение.
Работил съм и на Gentoo, и на Ubuntu, и на Kubuntu, и на поне 5-6 различни дистрибуции.

Някои неща се подкарват чрез Wine, други не, трети вървят някакси, четвърти имат алтернативи...

Сега относно удобство на работа, всичко е според зависи, някой неща са по удобни под Linux други под Windows. Личното ми убеждение е, че не си заслужава в много ситуации да съм под Linux. И там си има трески за дялане и то не малко. Но, всеки е свободен да го опита.

Иначе на мен тепърва ми предстои да си купя някакъв windows, защото, XP-то вече дори не може да се обнови до работеща версия или поне не официално, как ще стане го мисля все още и аз. Въпроса е, че е добре да се вземе Retail версия защото може да се прехвърля от един компютър на друг при нужда. С OEM е доста по сложно ако въобще е възможно, не съм много запознат много с това.

Всеки може да се опита да премине към Linux, ако му върши работа за всекидневните нужди - супер, ако не, си плаща и минава на Windows.

Въпрос на принципи, иначе последните няколко години MS пускаха бета версий на Win 8 и Win 10 които бяха безплатни за по няколко месеца,  като с втората съм в момента. Win 10 е бета до 15 февруари ако  не променят нещо.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 09, 2015, 19:41:03 PM
Проблема вече не е в плащането а в тоталното следене. Това е истинския проблем на Windows.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 09, 2015, 20:41:08 PM
Варианти да ни следят и под Linux има също.  Да не говорим за Android.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 10, 2015, 02:37:22 AM
Има вариант да те простреля заблуден куршум докато си стоиш в къщи, но това не може да се сравни с това сам да излезеш срещу куршумите там където се знае със сигурност, че се стреля непрестанно.

Надявам се да разбираш алегорията.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 08:57:18 AM
В Android устройствата освен, че подслушват могат и да те гледат на камерата и те знаят къде се намираш с точност.  По лошо от това няма. Не случайно не ползвам Android устройства !
В Windows могат да те знаят евентуално къде си на база на IP-то което имаш което е с точност до регион (евентуално) и могат да ти слушат трафика, ако имаш камера могат да те гледат през нея (пак евентуално).
В Apple е същата пробита кошница като Windows + факта, че там не им дреме много за сигурност и всеки може да влезе и да гледа освен тях.

В Linux  е малко по сложна ситуацията, преди време Мозила се отцепиха от Гугъл поради нещо и не се разбра защо, подозирам че е точно заради следене, но няма как да излезе това като скандал наяве защото това означава позициите които Linux/Google е изградил като сигурност да се сринат до земята и да отиде в забвение. Отделно че има рооткитове които няма и да разберат 95% от хората ако ги имат на машината.
 Да Linux принципно ако разбираш наистина много може да го пооправиш горе долу, но това важи и за Windows в някаква степан макар и по малка и не толкова ефективно. За останалите не знам варианти.

Та ти кое ползваш и на кое казваш бойно поле и на кое в къщи ? Или си махнал всички тези ОС-и/устройства от дома си ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 09:37:05 AM
А забравих да спомена и прекрасния Google Chrome това ако не е софтуер за следене, не знам какво е, не случайно принудиха и Mozzila и Opera  да минат на този engine. Та ако някой го ползва на Linux-а нека да чака сигурност и да не го следят... Само за инфо ще вметна че engne-a се казва Blink (затварям си очите пред, замижавам, игнорирам)

Повече инфо:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_(layout_engine)

Мисля че всеки е достатъчно разумен да осъзнае каква е информацията която излагам.

Иначе ако може да споделиш с нас Watchman какво е лошото като ни следят, е това се чудя от известно време? Какво като разберат какво правя на компютъра си ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: johnny on February 11, 2015, 09:48:53 AM
Firefox не ползва двигателя на хром. И не може да се слага знак за равенство, между браузър и двигател за такъв.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 10:29:19 AM
Гугъл финансираше и Линукс и Мозила с огромни суми в продължение на години или бъркам ? Вероятно са го правели с искреното чувство да са полезни на хората и да могат да ползват независим софтуер и да не може никой да ги следи ?
Мозила в момента не я ли финансират Самсунг новия мастодон в бранша дето и той мисли само за благото на хората ?

Ако искате да не ви следят и да не знаят за вас, леко трябва да изхвърлите огромна част от техниката си и да се забиете нейде в дън гори тилилейски без електричество под дебела скала, в дълбока пещера. Може и някъде из блатата/пустините на Африка.
Чакай ще цитирам Павел, че е по лесно:
Quote
10 не че съм искал да кажа за блудниците на тоя свят, или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонците, понеже тогава би трябвало да излезете от света,
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 11, 2015, 12:25:20 PM
Първо Линукс е операционна система с отворен код. Това означава, че няма как да бъде вграден скрит код за следене, защото кода не е скрит, а отворен и веднага ще бъде видян и разобличен публично ако имаше троянски кон в него.

Същото важи и с браузърите. Ако човек ползва браузър и софтуер с отворен код, следене няма как да се сложи тайно в тях.

Да андроида си е шпионска опреационна система, това е повече от ясно, нищо, което идва от Google не е безопасно. Вече има алтернативи на андроида с отворен код.

Цитираш Павел ни в клин, ни в ръкав. Павел не говори за това човек да се поддава на инструментите за контрол и манипулации на врага, а в цитирания пасаж говори за това дали да имаме контакт с други хора или не. А темата по която говорим в момента няма НИЩО ОБЩО с това.
Title: Re: Софтуер.
Post by: mak on February 11, 2015, 12:47:28 PM
Гугъл финансираше и Линукс и Мозила с огромни суми в продължение на години или бъркам ?

Такова изречение като гугъл финансира линукс е глупост. Линукс е ОС с отворен код, върху която се базират стотици версии малки и голями и те може да финансират някой проект който се базира на линукс и се ползва за техни нужди.

Представи си гугъл да финансира някой производител на сирене с цел да се направи специално сирене за техната кухня и ти да кажеш не ям вече сирене защото гугъл не финансираше ли производител на сирене? Виждаш ли колко абсурдно и непромислено е твоето изречение.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 14:13:05 PM
http://events.linuxfoundation.org/events/linuxcon-europe/sponsor/our-sponsors
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 14:23:40 PM
Иначе ако вярвате, на това, че понеже е с "отворен код" е по-безопасно - ок, всеки има право да вярва в каквото си иска.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 11, 2015, 14:34:25 PM
Ти очевидно не схващаш концепцията на това какво означава "отворен код". В повечето комерсиални софтуери кода е затворен, т.е той е капсулиран и въобще не може да се види какво има вътре. При отворения код няма капсулация, а всичко се вижда като в разтворена книга. Не е невъзможно да се включи в него и код за следене, но това ще бъде видяно от разработчиците, които основават своите разработки на този код. Докато при ползване на затворен код това няма как да бъде видяно. Тук не става въпрос за "вярване" а за съвсем очевидни факти.

Андроида например се води "отворен код", но само отчасти. Някои части Google държат да останат закрити. И именно в тях може да сложат каквото си поискат. Ако кода обаче е 100% отворен няма как да се скрие нещо в него.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 16:24:54 PM
Мен концепцията ми е ясна, както и да е, нека всеки ползва това което сметне за добре.

А по-горе попитах, какво на нас като хора които стоят зад правдата ни дреме, че някой ще ни следи ? Ако правим всичко правилно и отстояваме истината - какво ще видят което ще ни притесни ?
Изключая нали камерите дето може да те гледат когато не трябва.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 11, 2015, 16:35:37 PM
Quote
А по-горе попитах, какво на нас като хора които стоят зад правдата ни дреме, че някой ще ни следи?

Ами те тия дето следят да не би да са праведни, че праведните да няма няма какво да крият от тях? Исус да не би да беше неправеден, че трябваше по конспиративен начин да организира "тайната вечеря" така, че враговете му да не знаят къде Исус ще яде пасхата с учениците Си? Също така Исус очевидно криеше мястото където преспива с учениците Си, та се наложи вътрешен човек да Го предаде, че да разберат враговете Му къде да дойдат да го арестуват.

Или пък апостол Павел да не би да беше неправеден, че трябваше да се крие и тайно да напусне града, спуснат с кошница от градската стена.

Вижда се ясно, че твоята логика въобще не отговаря нито на здравия разум, нито на практиката на светиите в Писанието.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 17:20:42 PM
Исус искаха да го хванат когато наблизо няма хора защото го смятаха за пророк и щяха да го защитят, а свещениците искаха да го убият.
А Павел искаха да го убият. И аз не виждам твоята логика ...
Хората се бореха за живота си - нормално е да се крият.
Той и Йосиф бе предупреден от Бог и избяга и се скри в Египет.

Всеки който го гонят се крие за да не го хванат. Нас гонят ли ни да ни убият та да се крием ?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 11, 2015, 17:53:44 PM
Ти си част системата, защо да те гонят? И децата ти системата ги възпитава и формира по своя образ. Никой не те гони за нищо, а и няма за какво. Спи спокойно.

Когато станеш човек, когото ИМА ЗА КАКВО да го гони системата, тогава ще разбереш. Явно никога не си чел (нито разбрал) думите на Исус: "Блаженни гонените заради правдата", както и думите на Павел:

2 Тим. 3:12  Но и всички, които искат да живеят благочестиво в Христа Исуса, ще бъдат гонени.

Не е възможно човек да живее ИСТИНСКИ благочестиво без да предизвика гонение върху себе си от властите, които лежат в лукавия.

А тези, които няма за какво да ги гонят, явно са лишени от това благочестие за което изрично се казва, че неизбежно предизвиква гонение.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 18:47:13 PM
Ако някой иска да ви следи, принципно дори не му трябва достъп до вашия компютър, трафика който минава през доставчика ви на интернет може да бъде следен без никакъв проблем и да гледат какво правите и какво въвеждате, да се прослушват разговорите които водите през компютъра и дори не им дреме с каква ОС сте и какви защити сте направили. При телекомите могат да слушат разговорите които правите през телефона.

Изобщо ако някой иска да следи какво правите през устройствата които имате е наистина елементарно и евтино, и даже нямат нужда от достъп до вашите устройства. Изобщо тая параноя е безсмислена...

Както казах и по-горе ако искате да не ви следят - всички устройства в кофата и никакъв интернет/телефон ...
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 18:56:32 PM
http://www.ibd.bg/tehnologii/kak_se_pravi/show/globalno_podslushvane
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 11, 2015, 20:30:07 PM
Лично аз не ползвам смартфон, защото неговата камера може да се хаква и гледа почти без проблем, и може да се определи местоположението на човека с точност до няколко метра. Не случайно го написах по горе.
Всички останало се следи така или иначе, сигурността която се коментира е на добра дума. Като се сетя само кой на власт в бг и ми е ясно че тук NSA си шпионира на воля през няколкото големи точки през които се излиза от бг... даже не им трябва достъп до малките провайдери.
Изобщо даже спирам да го мисля то няма смисъл.

Аз за това попитах какъв е проблема със следенето. Дотук добре уточнихме, че ще може да се ползва за набелязване и гонение, което е нещо което е добре да се има в предвид.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 14, 2015, 14:56:46 PM
https://bivol.bg/как-се-подслушва-цяла-система.html

Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on February 14, 2015, 15:02:23 PM
Бивола е сайт поддържан от хора на хранилка на службите, като предлагат уж защитен софтуер, който също е разработка на службите.

Трафика може да се прихваща и подслушва, това е ясно, но когато самия компютър на човека е превърнат в spyware - тогава се прави пълно персонализирано профилиране на всеки човек, а това е изключително опасно.

Ако им беше достатъчно подслушването на трафика, то защо им беше да създават Фейсбук, Туитър и всички вируси и spyware? Явно не им е достатъчно, нужно е по персонализирано профилиране, което води до специфично таргетиране и планиран геноцид.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 14, 2015, 15:43:50 PM
Това е така, има варианти за криптиране на някои протоколи, но все пак те не са много.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on February 27, 2015, 11:26:16 AM
http://it.dir.bg/news/operatzionni-sistemi-apple-uyazvimosti-18575281
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on August 20, 2015, 16:11:14 PM
Малко да събудя тази тема. Какво ми  се случи тия дни. Имам един лаптоп с инсталирана на него beta на Windows 10. Теглих бетата от публичните сървъри на Майкрософт преди време, която се инсталира като evaluation copy, активирана с временен лиценз, за да разгледам какво долу горе ще представлява новия Windows. Бетата си работеше нормално, никакви проблеми, за времето от първоначалната инсталация два пъти сама се обнови до по-висок build номер. Ползвах този Windows, макар и beta, защото е безплатен, понеже още съм в дилема за закупуването на официален лиценз. Обаче преди 2 дни, реших да направя поредното обновление, само че този път ръчно. Каква беше изненадата ми, когато всичко свърши и аз видях, че на компютъра е инсталиран Windows 10 Pro финал, АКТИВИРАН и работещ. Водния знак с номера на build-а изчезна, както и надписа evaluation copy. Но това не е всичко. На стационарен компютър имам инсталиран MS Office 2013 неактивиран и по тази причина не го и ползвам, Libre Office върши работа. Обаче онзи ден, малката щерка седнала да прави нещо и пуснала Power Point от Office 2013. И какво да видя, Office 2013 тръгна АКТИВИРАН, а не беше. Сега имам един активиран Windows 10 и един Office 2013. Аз обаче някак не се радвам на това. Microsoft обявиха безплатна актуализация за всички лицензирани Windows 7/ 8, 8.1 потребители и то само за Windows 10, не и за Office. Това, което аз направих е да си направя Microsoft account (преди доста време беше), нищо повече. Как на компютъра ми се озова лицензиран и активиран Windows 10, не знам, а пък за Office хич. Знам, че от evaluation copy не може да се активира финална версия, защото продуктовите ключове са различни. И не знам какво стана.
Title: Re: Софтуер.
Post by: johnny on August 20, 2015, 18:10:59 PM
В момента и M$ не знаят какво правят и на къде искат да вървят. Лицензионната им политика никога не е била ясна и разбираема, а сега хептен. Уин 10 го пробутват на всякъде и аха да го пуснат и без пари. Като се погледне какъв шпионски софтуер са сътворили можем да се досетим защо. Изостанаха от гугъл и фейсбук в събирането на данни последните години и сега нагло се опитват да наваксват. И не стига, че е изключително грозен и недовършен, ами и шпионира потребителите. Така че изобщо не е за препоръчване да се инсталира това нещо. А щом се е активирал и искаш да си го ползваш, какво се тръшкаш толкова?
Title: Re: Софтуер.
Post by: Георги-земеделец on August 20, 2015, 18:25:56 PM
Не питай старо питай патило... Нямам уиндолс10 но е безплатна версия както и офис пакета (има разлики с такива минали от платени, дори и да са етикети/надписи)

@johnny лицензираната им политика им донесе печалби и доминиране
Title: Re: Софтуер.
Post by: Георги-земеделец on August 24, 2015, 12:42:47 PM
Редно е да се корегирам. Освен пунктоация, уиндолса10 за небизнес потребители е безплатен първата година от стартирането му. Офис стартер имаше и преди безплатен 2010 (с реклами)
Не питай старо питай патило... Нямам уиндолс10 но е безплатна версия както и офис пакета (има разлики с такива минали от платени, дори и да са етикети/надписи)

@johnny лицензираната им политика им донесе печалби и доминиране
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on August 26, 2015, 17:23:42 PM
И аз да се коригирам, Office 2013 е активиран забелязах, само е изчезнало подканянето за активация при отваряне на някой файл или просто модул от пакета. Вече MS отрито си признават, че ни подслушват и следят, за сметка на уж безплатния обяд, ще ти пращат таргетирани реклами. Каква наглост и безочие, просто няма думи. Изключих всички опции от секцията Privacy и пак не съм сигурен дали някъде по-дълбоко не е останало нещо. С тези новите UEFI биоси нещата вече отиват на хардуерно ниво, добре че не съм такъв.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on August 26, 2015, 17:34:56 PM
Единственото нещо, което те спасява е да изключиш кабела от контакта. Никакви други опции няма да те спасят от следене.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on August 27, 2015, 09:43:50 AM
Изключи микрофон / камера ако имаш, поне да не те слушат/гледат. Предполагам има поне няколко неофициални неща, с които следят освен официалните.
Иначе може да позачетеш за rootkit, предполагам се сещаш, че това се ползва не само от хакери. Има го и за Линукс и за Прозореца.
В общи линии това което е официално и се ползва за таргетирана реклама всъщност грам не е проблем, разумните купуват това което им трябва, даже може да е полезна защото ти предлага продукти които те интересуват.
Проблема е с класификацията на индивида какво говори и за какво се бори, а в повечето случаи за това надали се ползват инструментите за таргетирана реклама. Не знам дали знаеш но могат да подслушват микрофона ти, и с камерата ти да те записват. Проблема са инструментите за класификация, които филтрират това което казваш и пишеш.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on August 28, 2015, 11:51:45 AM
Камера имам, тя е с вграден микрофон(друг няма), по принцип не се ползва, стои си само включена в компютъра. Не знам може ли да се пусне в режим, който да не индикира, че е включена, защото когато е, светва един "обръч" отстрани. Не че ми е проблем да й дръпна кабела, както казах, не се ползва, само ми е интересно някой как би я активирал без да се разбере. Колкото  за rootkit, помня че миналата година Kaspersky бяха уличени в ползването на такъв, маскиран като безобиден файл.
Title: Re: Софтуер.
Post by: PetkoPetkov on June 19, 2018, 23:24:49 PM
Четох темата и съм съгласен че лицензния софтуер за да се ползва трябва да се купи. Не се бях замислял за това докато не видях темата. Преди малко изтрих всички пиратски софтуери и си поръчах един Windows 7. Същото важи и за филмите, музиката и така нататък.
Понеже филми така или иначе не гледам и не тегля но уви свалям и слушам музика. Преди съм си мислил защо не качат за свободно ползване музикалното творчество на всички изпълнители и групи след кончината им. Като разсъждавах над темата реших да изтрия всички песни на тези, които са все още живи и получават проценти от труда си.
Решавам да продължа да тегля музика от тракерите но само на групи и изпълнители, които са починали.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on June 20, 2018, 00:36:10 AM
Авторските права изтичат 50 години след смъртта на автора.
Title: Re: Софтуер.
Post by: PetkoPetkov on June 20, 2018, 00:59:59 AM
Това не го знаех. В гугъл пише че са спечелили удължението да бъде от 70 години, даже "Музикалната индустрия широко е лобирала правителството да увеличи авторските права за изпълнителите от 50 години на 95, но независим преглед отложи този план през ноември 2006 г." (theguardian). В такъв случай ще слушам от профилите на изпълнителите през youtube или ще си купувам отделните песни.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on June 20, 2018, 12:26:07 PM
Може би по-важния въпрос е за каква музика става въпрос и дали въобще си струва такава музика да се слуша. Защото музиката правена за пари не прославя Бога. А музиката, която Божиите хора правят за Божията слава - те не я обвързват с авторски права и желание за гнусна печалба.

За справка - гнусната печалба е когато някой иска да обърне поклонението на Бога в търговия и бизнес. Точно както търговците бяха заели храма превръщайки поклонението на хората в бизнес. А музиката в Писанието е средство за поклонение и не следва да бъде използвана за бизнес.
Title: Re: Софтуер.
Post by: PetkoPetkov on June 20, 2018, 13:39:02 PM
Музиката която слушам по никакъв начин не прославя Бога. Предимно ми харесва блуса но не отдавам значение на смисъла в текста им а ми харесва ритъма и мелодията, но да не е нещо което си струва.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on June 21, 2018, 13:55:58 PM
Музиката за душата и духа е като храната и въздуха за тялото. Ако са замърсени те са отровни и носят трайна вреда. Светската музика носи светския дух. Думите ако и "да не им обръщаш внимание" са семена които се засяват в душата, а духа с който е заредена тази музика трови душата и духа ти.

По-добре е никаква музика, отколкото отровна музика.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on November 03, 2019, 14:06:38 PM
Значи искам да кажа на всички, че в ebay.co.uk. може да си купите кажи речи за всякакъв софтуер, за никакви пари, продуктов ключ и да го активирате съвсем легално. Аз вече направих това с MS Office 2019, за 5,5 GBP. Това е нищо за софтуер от подобен тип. Продуктовият ключ, който ми беше изпратен, мина през проверка на сайта на Micorsoft, после самият софтуер беше активиран успешно. А Windows 10, струва 1.66 GBP, пък ако искате, има и 7. 
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on November 03, 2019, 20:31:40 PM
При тези цени е съмнително, че нещата са легални. Едва ли Майкрософт са свалили толкова цените.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Nikolay on November 05, 2019, 01:15:43 AM
Отворили са някаква вратичка, примерно ако  си чувал фирма Квант сервиз, имат някаква програма с Майкрософт за препродажба на ключове, при това съвсем официално. Та щом минава през сайта на Майкрософт с проверка и активиране, не би трябвало да е проблем.
Сега, че има и измами, така е.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on November 05, 2019, 10:32:57 AM
Това, което Квант севриз правят е че имат право да продават ОЕМ версии на софтуера. Това означава софтуер задължително продаван с нов хардуер и такава партньорска програма се предлага на фирми които сглобяват компютри. Много български фирми бяха почнали да продават само ключовете и Майкрософт ги лишиха от права заради това нарушение.

Ако човек си купи ключ по ОЕМ програмата без да е купил хардуер това де факто е незаконен софтуер, защото не се изпълняват лицензните условия. Версиите с хакнати ключове за регистрация също минават през регистрация в Майкрософт, защото всичко се проверява по математически алгоритъм и ако той е хакнат няма никакъв проблем да се регистрира и пиратска версия или версия която не отговаря на лицензното споразумение.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on November 05, 2019, 19:32:15 PM
Вие виждате кога съм я пуснал тази тема, нали? А нещата не са от тази дата, а доста назад във времето. Аз лично, съм търсил къде ли не ключове за активация, къде на Windows, къде на Office и в 99% от случиате съм удрял на камък. И по този начин отивам на активатори, съмнителни програми, които генерират активация през KMS сървърите на MS и даже правят това на 180 дни автоматично. За първи път в съзнателния си живот, аз видях продкутов ключ, който работи на 100% и то през две проверки. За сметка на това, съм се нагледал на блеклистнати и неработещи ключове, и смея да твърдя, много повече от мнозина дето пишат тук. Как се е сдобил продавача с този ключ, аз незнам и нямам намерение да спекулирам. Майктософт продават както OEM, така и Retail. От сайта на Майкросфот може да се свали и оригинален Windows и оригинален office, като image(ISO), файлове. И тези инсталации, работят с тези ключове.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on November 05, 2019, 19:35:33 PM
Ключовото тука е какво е лицензното споразумение, защото ти не купуваш ключ а лиценз. Ключа е само доказателство, че си получил лиценза. А ако лиценза е за ОЕМ софтуер, то това е също толкова незаконно да го ползваш на твоя компютър, колкото и хакнатата версия от интернет.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Alesyz on November 05, 2019, 21:12:01 PM
Както казах, това, което всеки може да изтегли от сайта на Майкрософт, е оригинален Windows, очевидно необвъзран с ОЕМ лиценз, което би обезмислило неговата публичност във техния сайт. Или аз не разбирам що е то ОЕМ лиценз. Мисля, че този вид лицензиране, въобще не е предмет на дискусията тук. Като тръгне исталатора, се минава през лиценза и съгласието с него. И сега, аз не съм го чел, но е супер нелогично това от техният сайт да е ОЕМ лиценз, предвид на кого и как се продават този вид лицензи, тоест, обвързани с определен хардуер. Това е просто невъзможно от тяхна страна и би било в противоречие с всякакви пазарни принципи и политики на тази компания. И ако на мен ми продават ОЕМ ключ, а тегля Retail версия, дали ще го активирам по този начин? Въобще не мисля, това е невъзможно.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on November 05, 2019, 23:41:21 PM
Обърни пак внимание, че ти не купуваш ключ а лиценз. Това е все едно да сключиш договор за наем на къща на ул. Васил Левски No.5, a да искаш да се нанесеш в къща намираща се на ул. Иван Вазов No.13. Дори ключа да съвпадне, ти нямаш право да си там.
Title: Re: Софтуер.
Post by: Watchman on November 06, 2019, 00:00:24 AM
Добре, нека да видим какво точно пише в лицензните условия на подобни "ключове", които ги продават на eBay:

Quote
Legal note

The judgment of the German Federal Court of Justice allowed the sale of OEM versions and DSP versions without the associated hardware. You purchase a product key/License CoA for the software mentioned above. Windows and Office are trademark of Microsoft Corporation. Please note that you only purchase the product key and with valid license. The legal use of the product key presupposes that you already have a valid Microsoft license for the product mentioned above. In this case, you can unlock the software with the product key.

За тези, които не разбират английски ще поясня:

1. Продажбата на подобни ключове е незаконна, освен в Германия, поради някакво решение на Германския федерален съд. Затова всички подобни обяви в eBay са от фирми регистрирани в Германия.

2. Става въпрос именно за OEM лиценз, което означава, че този лиценз задължително върви с нов хардуер. Германския съд обаче се произнесъл, че задълженията за това да се следи за наличието на този хардуер не е на този който продава ключа, а на този който го купува. Сиреч германския съд просто е прехвърлил отговорността на купувача.

3. Законното ползване на подобен ключ е валидно САМО АКО купувача ВЕЧЕ ИМА ВАЛИДЕН ЛИЦЕНЗ за въпросната версия на Уиндоус, придобита чрез закупуване на нов хардуер вървящ с лиценз на Уиндоус. Т.е право на закупуване на подобни ключове имат само хора, които вече са платили лиценз на Майкрософт при закупуване на нов компютър в чиято цена е била включена и цената на лиценза по споразумение между производителя на хардуера и Майкрософт. В противен случай ползването на подобен ключ е незаконно.

Например аз имам лаптоп, който е закупен с официален Уиндоус, има си всички стикери и баркодове на оригиналния Уиндоус.  Ако нещо ми се скапе лаптопа и трябва всичко да се преинсталира аз мога да си купя подобен ключ и да си възобновя операционната система. .Само в такива случаи ползването на подобен ключ е законно. Ако никога не си купувал хардуер с включен законен лиценз ползването на подобни ключове не ти дава легално право да ползваш Уиндоус.

На практика тези фирми, които продават тези ключове правят огромни пари по измамен начин, използвайки невежеството на купувачите.

В тази светлина аз трябва да коригирам предното си твърдение а именно:

Quote from: Watchman
ти не купуваш ключ а лиценз

В тази ситуация ти действително купуваш ключ, но за лиценз, който трябва да си купил предварително. Ако нямаш купен лиценз, ползването на ключа е незаконно.

Не бързайте да се хващате на подобни въдици. Писанието ни учи да бъдем мъдри и хитри като змиите.  Трябва внимателно да изпитваме и проверяваме всичко.

Смисъла да се ползва законен софтуер е заради съвестта. А ако ценим чистотата на съвестта си ние не трябва да я продаваме толкова лесно срещу лъжливи трикове и лесни, но фалшиви решения.

Никога не вярвайте на нереално ниските цени, те винаги говорят, че има някаква измама в цялото нещо. Не случайно Майкрософт го наричат Micro$oft. Това е сребролюбива корпорация и никога няма да тръгне да си продава софтуера за жълти стотинки. Чичко Бил Гейтс е силно загрижен за намаляване на световното население чрез ваксини, които стерилизират жените без тяхно знание и съгласие и няма как да успее да събере пари за подобни дейности ако си продава уиндоуса по $5.