• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Конфликтът между Запада и Русия

Започната от Анко, Август 04, 2022, 09:37:57 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Анко

По–добре лош мир, отколкото добра война

Майкъл Дж. Сътън: Управляващите постоянно лъжат за конфликта в Украйна

За автора:
Преподобният д-р Майкъл Дж. Сътън е политически икономист, професор, свещеник, пастор и издател.

Източник:
https://brownstone.org/articles/bad-peace-is-better-than-good-war/
------------------------------------------------------------------
Президентът Тръмп осветява мрака и част от този мрак е истината за конфликта в Украйна. Това трябва да приключи. Трябва да има компромис. Броят на загиналите е катастрофален.

Бих отишъл още по-далеч и бих казал, че академичните среди, журналистите и политиците, които активно лъжат за този конфликт, особено в Австралия, Америка и Великобритания, трябва да загубят работата си, защото не са изпълнили задължението си да са безпристрастни наблюдатели на събитията, а не партийни пропагандатори. Те лъжат за историята. Те лъжат за Русия и Украйна. Те излъгаха за тази война. Време е да се отървем от всички тях.

Преди три години написах и публикувах книга за войната в Украйна, озаглавена "Русия ли е нашият враг?" Бях вкаран в черния списък и забранен. Все още съм. За мен е невъзможно да работя на много места поради възгледите ми за ковидната истерия и войната в Украйна. Отказах да "подкрепям Украйна" или да се абонирам за каквито и да било тестове за лоялност. В Австралия "Да застанем с Украйна" все още е един от тестовете за лоялност за много академични или политически позиции. Това е позор.

Тестът за лоялност "Застани с Украйна" включваше четири основни лъжи: история, политика, наука и стратегия.

Първо, историята. По време на Втората световна война някои украински националисти, включително противоречивият Степан Бандера, са сътрудници на нацистка Германия в преследването и екзекуцията на евреи. Днес в Украйна тази любов към Бандера остава и някои украински войници следват тази традиция, като например в батальона "Азов" и други, които открито са отдадени на нацистката идеология. Тази любов към Хитлер е сложна, защото Германия е смятана за освободител от комунистическия Съветски съюз и лудия Сталин.

В целия регион тази сложна история се разиграва в различни събития, които не ни е позволено да споменаваме, като например марша на колаборационистите на Холокоста, Латвийския легион. Всяка нация има сложни проблеми. Историята винаги е бъркотия. Украйна не прави изключение. Фалшивите медии постоянно казваха, че този "нацистки наратив" е напълно фалшив и "руска дезинформация", което не беше вярно. Това се нарича история. Твърденията на Русия, че в Украйна има "нацисти", не са неверни, а верни. В Украйна и в цяла Източна Европа има нацисти, а не само на Запад, които тичат наоколо, отдават чест и пишат лозунги като графити.

Западните медии умишлено излъгаха за нацисткото минало на Украйна веднага след началото на този конфликт. Нацистката традиция е жива и здрава в Украйна. Западът през последните три години го насърчаваше (нацизма), защитаваше и му позволяваше да процъфтява. Възрастните не са деца. Можем да се справим със сложността на историята. Лъжата за историята и след това отмяната на хора, които не се придържат към фалшивата история, е форма на тирания и трябва да бъде свалена.

Втората лъжа се отнася до политиката. През 2014 г. Америка помогна за свалянето на демократично избрания президент на Украйна. Това беше класически преврат, не твърде труден и не бяха убити много хора. Америка често е сваляла чужди правителства и това също е история, а не фалшиви новини. В този случай се смяташе, че Украйна е твърде близка до Русия и Украйна се нуждае от някой, който по-ясно да подкрепя американските интереси. Политическата и социална агитация в чужбина са нормални стратегии за големите сили и това е част от глобалната политика от поколения.

В миналото, по времето на Кисинджър, това открито се обсъждаше и демонстрираше, но днес всичко това е голяма тайна, която за мен няма никакъв смисъл. Всички знаем, че Америка свали Алиенде, всички знаем, че Америка се опита да свали Кастро, така че защо е тази тайна за намеренията, амбициите и стратегиите на Америка днес? Вярвам, че повечето хора биха приели стратегическото поведение на държавата, ако бяха убедени в основателността на аргумента, но вместо това имаме тази снежна топка от измама, че Украйна е демокрация и че тази война е за свобода срещу тирания.

Тръмп е прав. Зеленски е диктатор. Той управлява при военно положение. Изборите бяха отменени. Зад това клоунско шоу на външната политика стои реалността на скритото напрежение, че Украйна е просто ехо или отглас на тектонични плочи след пренареждането на света след края на Студената война. Нуждаем се от повече дипломация, повече компромиси и по-малко конфликти, ако искаме този свят да оцелее след това пренареждане.

Третата лъжа се отнася до науката. В Америка има закони, ограничаващи определени видове изследвания по различни причини, така че не е изненадващо, че изследванията продължават в чужбина на места с по-малко закони. Това е обичайна практика. Америка отиде в чужбина със своите изследователски програми и създаде лаборатории на места, включително в Украйна, откъдето идват и т. нар. "биолаборатории".

Според фалшивите медии няма "биолаборатории", но има "съоръжения за биологични изследвания". Семантика. Какво правеха? Какво правят в момента? Кой е участвал и участва? Това са добри въпроси. Съществуването на тези изследователски съоръжения беше от значение главно поради времето на Covid-19 и пандемията, но да се отрича съществуването им е фалшива новина.

Четвъртата лъжа е тази на стратегията и лъжата, че Путин е тиранин, който иска да нахлуе в Европа като Хитлер и че Украйна е като Полша. Това е заблуда. Войната в Украйна прилича на Западния фронт през Голямата война. Един ден едната страна напредва и след това се оттегля, на следващия ден другата страна напредва и след това се оттегля. Единствените, които са се възползвали от тази война, са производителите на бомби и оръжия на Запад, защото всички те са били тествани върху мъжете, жените и децата на Украйна, как експлодират, какви щети нанасят, траекторията и силата им.

Това не е война на доброто и злото: това е война на пари и печалба. Войната е катастрофална и за двете страни и след като приключи, всичко ще свърши. В Русия няма апетит за по-нататъшен конфликт и няма интерес в Украйна за продължаваща война. Зеленски е марионетка на Запада и той е просто фронтмен на този идиотски конфликт.

Производителите на бомби, техните пълномощници в държавата и техните ковачи на думи в мозъчните тръстове и партиите не се интересуват от броя на жертвите. Те не се интересуват от страданието. Това е просто поредната война за печалба и някои са натрупали състояние, докато Украйна гори.

Измамата "Stand with Ukraine" доведе до смъртта на толкова много хора в полза на няколко корпорации и техните проксита в различни западни правителства. Казано по-просто, администрацията на Байдън, след напускането на Афганистан през август 2021 г., наблюдаваше тригодишна продажба на бомби и оръжия с тестове на живо върху невинния народ на Украйна, оправдани от най-циничния набор от аргументи от едно поколение. "Stand with Ukraine" не беше за демокрация, а за корпоративна продажба.

Добра новина за мира е, че президентът Тръмп изяснява войната на Запада в Украйна и се надявам, че тази война ще приключи скоро, за да може да започне изцелението и възстановяването. Какви компромиси могат и ще бъдат направени е въпрос на преговарящите, но никакво политическо споразумение няма да зарадва всички.

Винаги съм вярвал, че лошият мир е по-добър от добрата война. Русия не е мой враг, нито Украйна. Това, което видяхме с глупостта "Застанете с Украйна", е защитата на злото.

Призраците на миналото, милионите, които са загинали, ще се надигнат в Деня на Страшния съд и ще имат какво да кажат за това.

Австралийски учен за Украйна, нацистите там и войната, изградена върху неспирните лъжи на западната пропаганда и демагогия, с които манипулират масите
https://iw69.blog.bg/politika/2025/03/06/avstraliiski-uchen-za-ukraina-nacistite-tam-i-voinata-izgrad.1942325

Анко

Някои са публикували видеото със скорошна дата, други твърдят,че е от 2014 г.
...
Жителите на харков се обърнаха към света с молба за защита на живота имуществото и интересите на населението. Помолиха Русия да обезпечи сигурността на града също така обявиха,че не признават настоящата киевска власт както и призоваха за забрана на всички нацистки и националистически организации в Украйна.

Ха̀рков е вторият по големина град в Украйна с население 1 421 000 души.

Nikolay

Иска ми се да бъркам.

Но на руснаците им се даде победата:

2 И видях, и ето бял кон; и яздещият на него имаше лък; и даде му се корона и той излезе побеждаващ и да победи.

Но идват още войни, при това по-сериозни:

3 И когато отвори втория печат, чух второто живо същество да казва: Дойди [и виж]!
4 и излезе друг кон, червен; и на яздещия на него се даде да вдигне мира от земята, тъй щото човеците да се избият един друг; и даде му се голяма сабя.

А това се подготвя от доста години, като предния печат ще е просто катализатор:

5 И когато отвори третия печат, чух третото живо същество да казва: Дойди [и виж]! И видях, и ето черен кон, и яздещият на него имаше везни в ръката си.
6 И чух нещо като глас отсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динар, и три хиникса ечемик за динар; а дървеното масло и виното не повреждай.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

Руснаците още нищо не са победили. Първо войната не е свършила още и второ руснаците по никой начин до момента не са постигнали целите поставени пред СВО. Нито са денацифицирали Украйна, нито са я демилитаризирали. Единствено загробиха 2 милиона души (според някои данни), сумарно от двете страни. В този смисъл победител до момента са силите, които са си поставили за цел депопулация на Земята и особено на бялото население.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

САЩ разбраха намека с Орешник.

Сега Тръмп прави нещата които искаха руснаците, за да се "приключи" войната (САЩ-Русия), а отстъпките и договорките станаха доста. Примерно говори се вече за даване на Одеса без да си я превземат с войски.

Това със затриването на белия европеец, минава по арабска линия, защо бива допускано и от двете страни, не ми е ясно все още.

Китай строят най-голямата подземна военна база в света с две думи се готвят за войната обсъждана за 2027-ма. Подготвя се война срещу Иран.
Подготвят се размирици на балканите.
Англия и Турция ще подготвят ново НАТО т.е. това може да доведе до нова война някъде в Европа или да се продължи с пращането на войски в Украйна срещу Русия. За да няма много протестиращи искат да вкарат много бързо CBDC и чрез глад да принудят непокорните да отидат да воюват.

Анко

Жител на Одеса за събитията /8 минути/

Ученик на Исус

Започнали са да изпращат повиквателни у нас, в Бургас.

https://t.me/bgmilitary/56541

Анко

от същото интервю на Джефри Сакс пред Варуфакис
https://glasove.com/na-fokus/dzhefri-saks-pred-varufakis-evropa-e-samoubiystveno-rusofobska-i-moralno-degradirala-sasht-nalivat-benzin-v-globalniya-pozhar

Сформирахме движението в края на 2015 г. и предвидихме, че тази Европа, по начина, по който работеше, има живот от най-много десет години, преди да рухне. Беше 2015 г., та оттам и номерът в името на движението - ДиЕМ25. Нещо любопитно, което обаче смятам за важно. Предложението да добавим "25" към "ДиЕМ" беше на един голям наш приятел - Джулиан Асанж. За щастие, след като прекара години наред затворен, днес той вече е свободен. Но за нещастие, нашето предвиждане през 2015 г. сякаш се сбъдва. 2025 г. се превръща в годината, в която Европа се парализира. Нейната промишленост в Централна и Северна Европа замира, Европа се деиндустриализира. Континентът, който трябва да бъде източник на светлина и надежда, се хвърля в идиотско войнолюбие. Някои го наричат "военно кейнсианство", само че то няма нищо общо с Кейнс.

- Стига, много се радвам, че сме заедно. Благодаря ти и че ме подсети за тези спомени. Бяха много драматични и удивителни дни. Искам само да добавя нещо за уточнение. Не бих казал, че през 2015 г. бях вътрешен човек. Тогава вече знаех колко глупаво действа моята държава, но все още таях някакви надежди за Европа. Това е разликата. Знаех, защото като американец съм преживял наистина ужасни неща от войната във Виетнам насам - войните в Ирак и Афганистан, войната в Ирак през 2003 г., операцията на ЦРУ в Сирия за свалянето на Асад, операцията за свалянето на Муамар Кадафи, разширяването на НАТО, въпреки обещанията на САЩ и Германия от 1990 г. към съветското ръководство, че НАТО няма да се разширява на изток. Бях доста активен критик, но смятах, че Европа е по-добра и ще действа по-добре. Че ние двамата ще отидем в Брюксел и ще срещнем голямо разбиране.

Срещата, на която имах привилегията да седя до теб, с Шойбле, който ръководеше германската икономика, беше една от най-шокиращите срещи, на които съм присъствал някога. Ако мога да го кажа, ние отидохме на нея, а ти изключително красноречиво описа дълбочината на гръцката криза. Помня как му каза: "Г-н Шойбле, моля ви да разберете, че днес в Атина възрастни хора търсят храна в кофите за боклук." Шойбле те погледна и попита: "Защо ми го казвате?" Сякаш не беше важен въпрос. Ти беше малко стъписан и му отговори: "Защото проблемът е сериозен и трябва да направим нещо." Той те погледна и каза: "Е, ние имаме споразумение." Ти отвърна: "Да, но то е договорено от предишното правителство, което сега изгуби изборите, защото политиките му не работеха." Той седеше със скръстени ръце и просто каза: "Имаме споразумение. Ще говорим ли за нещо друго?"

Този тип шокираща арогантност бях виждал у американски длъжностни лица, но не я очаквах в Европа. Тогава бях все още наивен, мислейки, че ще излезе нещо хубаво от срещите. Разбрахме, че Европа не се е освестила, а пък тези дни се случва нещо още по-шокиращо за мен. Аз смятам, че конфликтът в Украйна, който ще обсъдим, по същество е провокиран от Съединените щати и сега, когато Доналд Тръмп се опитва да се откъсне от него, европейците не искат да го направят, искат да продължат войната. Степента на лошо управление в Европа продължава да ме изумява. Сигурно не изумява теб, но определено изумява мен, че Европа не иска да улови мира, който стои пред нея. Много е обезпокоително. Както и да е, ще говорим за тези неща, но наистина събитията отпреди десет години ми отвориха очите.

- Ще кажа набързо, преди да преминем към Украйна, че срещата с Шойбле наистина ме шокира. Не в началото, когато ти беше с мен, а към края, когато те нямаше. По някое време той смени плочата и се съгласи с мен, че това, което правеха на Гърция, щеше да се превърне в бумеранг, който ще удари сериозно германската икономика. Призна го. В един момент, докато ме натискаше да подпиша меморандума, го попитах: "На мое място вие бихте ли подписали?" Никога не го каза публично, но трябва да му призная, че погледа малко през прозореца и отвърна: "Като патриот не бих подписал." Както казах, също така призна, че ще се отключи един процес, който ще поведе Европа по погрешен път. Изглеждаше ми напълно безпомощен. От едната страна бях аз, финансовият министър на най-фалиралата държава в Европа, а от другата той - финансовият министър на държавата с най-голям търговски излишък, който обаче изглеждаше по-безпомощен и от мен. Това беше още по-смущаващото. Както и да е.

Нека поговорим за Украйна, защото е изумителна история. Войната в Украйна нанесе непоправими щети на Европа по всякакъв начин - удари енергетиката й, удари геополитическия й статус. Изглежда, че единственото нещо, което направлява европейската политика, поне за мен, поправи ме, ако греша, е на първо място инерцията. Натискахме Зеленски да превземе Москва и сега продължаваме да искаме да я превземе, или поне Крим, докато Путин не се озове в Хага, сякаш е възможно да се направи само с украинските войници. Но има и друго. "Фолксваген" вече не може да продава коли и предава свои производствени линии на "Райнметал" да прави танкове. Сега Европа ще тегли общи заеми, каквито не изтегли за инвестиции в зелена енергия, за да преобразува фабриките на "Фолксваген" във фабрики на "Райнметал" за производство на танкове "Леопард". Незначително е от макроикономическа гледна точка, токсично от политическа, нелепо, и е най-лошата услуга, която човек може да направи на украинците, които отвсякъде са изстисквани. Както и да е. Какво смяташ, че ще се случи сега с Тръмп? Има ли реални изгледи за спиране на бойните действия?

- Разбира се, това е война, която не трябваше да се случва. Знам, че е клише, което важи за почти всяка война, но тази наистина можеше да бъде избегната, защото развитието на събитията обхваща период от 30 години. Аз наблюдавах отблизо този исторически период, защото бях в екипа от икономически съветници на Михаил Горбачов през 1990-91 г., бях съветник на президента Борис Елцин през 1992-93 г., както и съветник на украинския президент Леонид Кучма през 1994 г. Бил съм и от двете страни, и наблюдавах тези развития. Нямаше никаква причина да се случи тази война. Тя беше произведение, ако мога да го кажа така, на Съединените щати, по което те работиха 30 години. Ще опиша как точно.

Днес това, което подхранва войнолюбството, е, както ти каза, отчасти инерцията, отчасти продължаващата върла русофобия сред съседите на Русия. Те използват изключително агресивен и грозен език към съсед, който наистина е заплаха за тях, особено ако бъде провокиран. Избуя една изумителна омраза към Русия, най-вече в Прибалтийските държави и Полша. Русия реагира, но не със сила, а с пълното им отхвърляне. Оттук избуяха и войнолюбство, страх, омраза, което доведе до програмата за превъоръжаване на Европа, която ти обобщи. Удивително е, защото можеше да бъде постигнат мир, а дори и днес не би било трудно.
...
- САЩ не разбират какво значи дълбок интерес, защото не е в наш интерес да имаме 30-годишен конфликт, а да имаме мир, какъвто предлагаха Горбачов и Елцин. Един истински край на войните, истински европейски дом и истински мир в Европа - напълно възможни неща.
...
Вместо през 1991 г. да се радваме, че Горбачов е предложил мир и най-накрая ще имаме такъв, казахме: Ние победихме, вие загубихте, сега ще правим каквото си искаме и вие нямате думата.

НАТО буквално така виждаше нещата: Ще се разширяваме накъдето си искаме, ще си слагаме ракети където искаме, ще късаме споразумения за ограничаване на ракетните системи, защото ние сме Съединените американски щати, а ти, Русия, си нищо. Не мисля, че въпросът е опирал толкова до интерес, колкото сякаш някой е играел на играта "Риск". Виждал го е като голяма настолна игра и е искал да завладява колкото се може повече територии, за да победи, един вид. Каквато и да е била мотивацията, дали контрол върху територии, заграбване на ресурси, някаква безумна идея за сигурност или за побеждаване на Русия, омраза към неутралитета... Искам да кажа, че неутралитетът е работил за Европа изключително добре. Работил е за

Швеция, Финландия, Австрия, Швейцария. Австрия е доказателството и точно такава е била идеята на Съветския съюз. Когато СССР се оттегля от Австрия през 1955 г., с идеята, че Австрия ще бъде неутрална, казва на Запада: Направете същото с Германия - напомням, че годината е 1955-а, десет години след края на войната - и Студената война ще свърши. САЩ казват: "О, не, ще създадем НАТО! Ще се защитаваме срещу съветската заплаха! Никога няма да се съгласим на германски неутралитет и демилитаризация!" Целта им вече е била да победят Съветския съюз. Това, което аз разбрах с времето след 1990 г., е, че имат за цел да победят и Русия. Изумителна идея, но я имат. Бжежински казва, че Русия ще се разпадне на много части. Говори, че тя е нестабилна конфедерация от три части - европейска, централноазиатска и източноазиатска. Такава е фантазията на САЩ, която искат да осъществят.
...
Малко ще се отклоня, но мисля, че е вярно старото клише, че американците играят покер, руснаците играят шах, китайците играят го. Покерът е много интересна игра. Първо, тя е кратка. Там няма големи и сложни стратегии, едно раздаване минава за минути. Такъв е американският манталитет - да се приключи бързо. Но освен това в основата на играта е блъфирането. Няма сложни изчисления като в играта го или дългосрочни стратегии, а се разчита на блъфиране.

Американските лидери блъфират постоянно. Отчасти идеята да бъде победена Русия е само устна заплаха. "Ще ви смажем! Путин не може да устои! Ще сринем руската икономика като я отрежем от системата SWIFT! Системите АТАКМС ще поставят Русия на колене! Путин ще бъде свален, ако се опита да проведе мобилизация!" Една фантазия след друга. Жалкото е, че украинците ги приеха буквално - наивността на една нова държава, вярваща на голямата сила, която й казва "Стоим зад вас!" и й продава своите фантазии, както и се случи.

....
Бившият премиер на Естония Кая Калас, която беше премиер само допреди няколко месеца, в дебат, който се излъчваше на живо в Ютюб и други места, беше попитана като министър-председател и като бъдещ върховен представител на ЕС по външната политика, какво трябва да се случи с Русия, на което тя отговори: "Да бъде раздробена." За мен това е определението за лудост, но не е нещото, което ме тревожи. Тревожи ме ЕС, който би трябвало да бъде по-разумна и консервативна институция, а назначава тази жена да отговаря за външната му политика. И вместо след това изказване да я натири...

- Само да кажа, че при мен има и личен елемент, защото съветвах баща й, който беше управител на Естонската централна банка. През март 1992 г. бяхме седнали в един бар и на един лист му скицирах как да създаде централна банка. Между другото, естонците добре се справиха и в следващите месеци пуснаха естонската крона. Тя беше стабилна валута, докато не приеха еврото. Президентът на Естония ми връчи едно от най-големите граждански отличия. Така че съм приятел на държавата и на баща й. Но хайде стига, какви са тези приказки? Не призовавай за разрушаване на Русия! Отиди в Москва, седни на масата и договори мир и колективна сигурност. Разбери коренните причини на случилото се и не си играй игрички. Но тук има и други измерения. Аз имам теория, че всички проблеми на света водят началото си от британците и още никой не я е оборил.

- Изцяло съм съгласен. Като започнем от Индийския субконтинент, Палестина, Кипър, Северна Америка, Австралия, Кения, Южна Африка - винаги ще намериш англичаните.
...
- Трябва да спомена само още двама. Макрон ми е казвал на четири очи: "Джеф, прав си, проблемът е НАТО." А после излезе публично и каза, че Украйна ще влезе в НАТО. Какво е това, смъртно желание? Какво става тук? В момента наистина се случва нещо. Възможно е да се договори мир. Може ли само за две минути да го обясня? Знам, че трябва да минем на друга тема, но...

Следях отблизо събитията. До 2014 г. Русия не е отправяла никакви териториални искания към Украйна. Единственият териториален въпрос беше, че Русия искаше и през 2010 г. договори да използва за 25 години под наем военноморската база в Севастопол, Крим. Това е всичко. Не имало нищо за Донбас или каквото и да е. После дойде превратът, който свали Янукович. Знам от лични разговори, защото бях на Майдана малко след преврата, че САЩ са платили голяма част от организирането му. Вече дори не е тайна. Още тогава го чух и се отвратих. Чух го буквално от един от хората, давали парите. На човек му се гади се от такива неща.

Какво каза Русия, след като САЩ осъществиха преврата? "Няма да оставим военноморската си база да попадне в ръцете на НАТО." Организира референдум и си върна Крим. Дори тогава не говореше за анексиране на Донбас. Да, рускоговорящото население се отцепи, но какво направи Русия? Много е интересно и важно. Каза: "Тези региони трябва да бъдат защитени, тяхното етническо руско население, религия, език, руска култура." Организира подписването на споразумението "Минск-2". Миналата година научих нещо много интересно за това споразумение.

Сега съм в Рим, защото често посещаваме Италия, а миналата година бяхме в Болцано. Той е град в област с етнически германци в Северна Италия, наречена "Южен Тирол". Етническите германци са поискали да имат автономия през 50-те и 60-те години на XX век, и са договорили споразумение за такава. Южен Тирол е част от Италия, но има политическа автономия, немскоговорящо население и т.н. Туризмът там е силно развит, спокойно е, има ски писти - всички са доволни. Канцлерът Ангела Меркел бе отлично запозната с Южнотиролската автономия. Споразумението "Минск-2" за даване на автономия на Донбас бе до голяма степен по образец на Южнотиролското, затова Меркел нямаше против. Но Съединените щати казаха на украинците: "Забравете! Не ви трябва."

...............
https://glasove.com/na-fokus/dzhefri-saks-pred-varufakis-evropa-e-samoubiystveno-rusofobska-i-moralno-degradirala-sasht-nalivat-benzin-v-globalniya-pozhar
---------------
много факти, много истини и много изводи, за който иска да си ги направи.

Анко

Политиците са в паника, елитите са в смут, а познатият им световен ред се срива бързо. Преди 20 години те седяха уверено в столовете си, преструвайки се, че контролират историята. Тогава САЩ бяха надежден покрив, Лондон беше мъдър интригант, а Берлин беше финансов двигател.

А сега?
САЩ са заети със себе си.
Лондон играе своя собствена игра.
Германия спори на кого да се продаде.
Европейският елит, подобно на пътниците на потъващия кораб, търси начини да се спаси.

Но къде да избяга, когато старият свят рухне?

Вариант 1: Лондон е добър стар манипулатор. Когато стане горещо, елитът гледа първо към Англия. Но Лондон не е държава. Това е офисът на глобалния капитал, играч в сянка, който винаги е криел козове в ръкава си. Британците могат открито да се представят като изостанал остров, но винаги имат план от три стъпки напред. И сега въпросът е готов ли е Лондон да вземе стария европейски елит под крилото си? Отговорът е не. Защото Великобритания отдавна играе игра срещу континентална Европа. Брекзит не беше грешка, беше стратегия. Лондон иска да контролира Европа, а не да спасява нейните елити. Елитите на Европа са твърде глупави за британските интриги. Ако приемат някого, то ще са най-хитрите – тези, които са успели да предвидят падането и да се подготвят предварително. Но повечето политици от стара Европа не са такива. Те са свикнали с комфорта, а не с играта за оцеляване.

Вариант 2: Вашингтон – нов господар или стар приятел?
В миналото, когато Европа имаше проблеми, тя просто се обаждаше в Белия дом. – Ало, Вашингтон? Тук имаме криза, помогнете. – Разбира се. Ще изпратим пари, оръжия и няколко лекции за демокрация.
Но сега... Тръмп каза ясно: Америка вече не е вашата бавачка. Сега САЩ са заети със собствените си проблеми. Икономиката се срива – Америка вече не може да поддържа Европа безплатно. Американските елити се бият помежду си – демократите и републиканците нямат време за някакви стари амортизирани съюзници. Новият фокус е вътрешната политика – Тръмп трябва да възстанови Америка, а не да раздава пари на Европа. Европейските елити може да се опитат да се продадат на Вашингтон, но Америка купува само това, от което печели. Защо й трябва потъваща Европа? Така че Америка най-вероятно ще каже на Европа: Благодарим, довиждане, опитайте се сами.

Вариант 3: Китай – новият център на сила?
Тук става интересно. Китайците обичат тишината. Те чакат търпеливо другите да направят грешки. Докато Европа трескаво се опитва да се спаси, Китай изгражда глобална икономическа мрежа. Може ли Европа да се продаде на Китай? Теоретично, да. Но има един проблем – Китай не се нуждае от Европа. Китай играе своя дълга игра. Не му трябват истеричните и фалирали елити от Запада. Китай вече контролира африканските ресурси, което означава, че той не се нуждае от Европа икономически. Китайците уважават стабилността. А Европа? Хаос, криза и истерия. Европейските елити може да се опитат да избягат в Пекин, но китайците са по-склонни да кажат: Не, имаме си достатъчно проблеми.

Вариант 4: Дубай – златната клетка.
Ако сте европейски политик и трябва спешно да се скриете, къде ще ви чакат с отворени врати? Отговор: Дубай. Защото там обичат парите. Те не се интересуват от политика. Много от избягалите олигарси вече живеят там. Но има един нюанс: Дубай не е нов център на властта, а просто убежище. Можете да се скриете, но няма да контролирате процесите. А елитите обичат властта, не само комфорта. Така че да, можете да избягате в Дубай, но това би означавало да признаете поражението.

Вариант 5: Русия – неочаквано спасение?
Сега това звучи абсурдно. Но нека помислим логично. Сега Русия е единствената голяма сила, която стои на краката си. Тя има ресурси. Тя има икономика, която функционира дори и под санкции. Тя се разпада от кризи, за разлика от Европа. Част от представителите на европейския елит вече гледат към Москва. Те разбират, че в хаоса на световната игра понякога е по-изгодно да си с руснаците, отколкото срещу тях. Проблемът е, че Русия не обича предателите. И няма да посрещне европейските елити с добре дошли. Ако искат да избягат в Москва, ще трябва напълно да променят риториката си и да служат на новата система. Готови ли са затова? Не.

Къде е изходът? Старият свят се руши. Европейските елити разбират, че губят контрол.
Къде да бягат?
Лондон? Там не ги чакат.
Вашингтон? Америка е заета със себе си.
Китай? Те нямат нужда от проблеми.
Дубай? Само като лично убежище.
Русия? Възможно е, но с пълна промяна на възгледите, което е невъзможно.

Сега основният въпрос: какво ще стане, ако няма къде да избягат?
Ами, ако Европа вече не е центърът на света?

Ами, ако времето им изтече и просто трябва да си тръгнат?
Винаги е съществувала илюзията, че елитите контролират всичко. Но какво ще стане, ако това е лъжа? Ами ако самите елити са пионки в чужда игра? Ако бягат не от войната, а от неизбежния край?

И тук е основният въпрос: кой ще ги замени! Светът не търпи вакуум. Ако старата Европа си отива, значи някой ще заеме нейното място. Кой?

Европейските елити заложиха на миналото. Те смятаха, че могат да живеят вечно при стария ред. Но историята казва друго: времето върви напред. Светът се променя. Тези които са се вкопчили в миналото, стават негови жертви.

Елитите бягат, но няма къде да отидат.
Пешките са в паника...

https://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=347&aid=5
--------------
...
Тъй като работя с информация вече 55 години, мога да твърдя, че информацията се превръща в нова ера на човечеството. Досега неговата истинска история беше прикрита, замазана, излъгана. Но изведнъж бентът падна и информацията се отприщи. Изплува онази – истинската, която воюва с лъжите и измамите на последните 200-300 години на човечеството.
Значи, мисията е ясна – да се обясни причинно-следствената връзка за станалото и чакащото ни.

Светът стигна до задънена улица и повече не може да живее в идиотизма на западния проект, кулминирал в съвременния либерален финансов фашизъм и в англосаксонския ционизъм.
Кризата е планетарна, съпротивата срещу нея – също. В този сблъсък най-важна е информационната война.

В началото Западът имаше колосално превъзходство в медии и средства. Но постепенно нещата се промениха с появата на така наречените "алтернативни медии", сред които една от първите в света беше и "Строго секретно" през 1991 г.
Но двубоят продължава. Изходът не е предрешен. Двубоят е колосален, исторически, космически. Това е криза на целия предишен световен ред с отказ на цялата досегашна система в мащабите на цялата планета.

В момента се разгръща поредният етап на тази война.
Светът навлезе безповратно в ерата на "алтернативните медии", за да стигнем до днешния ден, когато с чиста съвест мога да напиша, че направеното от нас през отминалите 30 години е един от важните информационни и аналитични агрегати, феномен, какъвто не е имало в българската и световна публицистика и аналитичност.

Какво ще бъде по-нататък?
Въпросът "какво по-нататък" трябва да се оформи в някакъв продукт. На хората е нужно ново начало и нова свобода. Приближаваме се към така наречения End Game, сходна с обстановката преди Първата и Втората световна война. Дисбалансите родиха криза, която води към тектонични промени.
Това е най-важно за мен – че и в световен мащаб доказахме, че е възможна такава медия, /с няколко други/, която през последните години оформяше, /наред с други/, най-напред течението, а след това реката на алтернативните медии, които вече са определящи, и че нашата информация, разработки, идеи, знания, опит и равнище свършиха добра работа.
Става дума преди всичко за сблъсъка с новите глобални медийни монополисти – печатни и преди всичко електронни – Google, Facebook, Twitter; Instagram, YouTube, Wikipedia и др., които се превърнаха в най-свирепото средство на цензурата на неофашизма на глобализма т.е. на глобофашизма.

96 процента от световния информационен медиен пазар служат на електронните и печатни слуги на новия световен ред. 95 процента от него се определят вече от изкуствения интелект, базиращ на споменатите медии. Такъв монопол нямаше и основният идеолог на Хитлер - Гьобелс. Такива Fake News - лъжливи новини, човечеството не помни.
Срещу тях е укрепващият поток на истинската информация и алтернативните медии /алтмедиите/, в който и "Строго секретно" има своето заслужено място.
...
Google и Twitter започнаха поголовно елиминиране от своите съперници.

Защото, ако има някакво място, в което глобалната мафия да е уязвима, то е именно при информацията. Това е войната на плутокрацията и мафията, т.е. на властта на една малка престъпна група.

И започналата гражданска война в САЩ е подстрекавана от същата група, т.е. от 6-те глобални корпорации, които контролират 96 процента от медийните изходи в САЩ и в света, и които сами се определят като официални, основни, главни носители на истината, въпреки че са елементарни професионални лъжци. Присъединиха се и добре известните по-специални централи, които могат да съществуват само в света на лъжата и измамата. И двете групи усетиха екзистенционалната заплаха и започнаха атаката срещу алтернативните медии.

Още през 2016 г. се появи списък на 200 сайта и издания, които Google трябваше да елиминира чрез спиране на рекламните им приходи. Войната се пренесе в интернет с основни поръчкови изпълнители Google и Twitter.
Вирусната карантина в САЩ донесе прелом в развитието на информационната глобална война, заради срива на доверието. "Основните медии" се сринаха до нулеви равнища. За тях трябва да се доплаща все повече. Но в кризата парите ги няма и спонсорите фалират. Освен това олигархията не обича да плаща на вятъра. Значи, трябва да се елиминира конкуренцията.

Но и това няма да им помогне. Нещата за тях са трагични. На Запад годишно се харчат за "официалните медии" над 100 милиарда долара, но те вече са без никаква ефективност или възвръщаемост. Никой не им вярва, не ги чете и не ги гледа. Но ако тези медии изчезнат, ще изчезне и олигархията. Порочният кръг се затваря.
Не могат да помагат и транснационалните корпорации, тъй като ефективността на техните реклами пада непрекъснато още от 2000 г.

С една дума парите за "официалните медии" стават все по-малко и прикриването на престъпленията - все по-сложно. Тълпата може и да е глупава, но не може вечно да бъде мамена.
Тенденцията ще се засилва. Колкото повече "официалните медии" губят влияние, толкова повече алтернативните ще го печелят.

Промиването на мозъците вече не работи. Лъжливите "официални медии" не могат да определят реалността. Дебилизирането на хората и унищожаването на човешките ценности - на семейство, работа, образование, религия, вече не върви. Отблъскването от дъното започна.
В момента сме в епицентъра на тектоничния сблъсък. Това е най-важната война на човечеството. И тя няма да завърши мирно.

Преминаваме през събития с библейски или най-малкото с исторически пропорции.
...
https://strogosekretno.com/334/11/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%E2%80%93-33-55-%D0%B8-77-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8.html

/съкратено/

Nikolay

@Анко

Следя тези облъчвания от доста време, в общи линии се води информационна геополитическа война между севера и юга, с цел съзнанието на хората и приобщаването им към едните или другите, така че като стане истинска война да бъдат съответно на едната или на другата страна.

Но ние сме призвани да следваме Бога. Част от това което казват всъщност е вярно, но крайната цел е отклоняване от целта чрез страх от война, но Исус каза, да не се страхуваме.

Матей 24:6
И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът.

Анко

Цитат на: Nikolay - Май 23, 2025, 12:53:13 PM@Анко

Следя тези облъчвания от доста време, в общи линии се води информационна геополитическа война между севера и юга, с цел съзнанието на хората и приобщаването им към едните или другите, така че като стане истинска война да бъдат съответно на едната или на другата страна.

Но ние сме призвани да следваме Бога. Част от това което казват всъщност е вярно, но крайната цел е отклоняване от целта чрез страх от война, но Исус каза, да не се страхуваме.

Матей 24:6
И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът.
Те войните са си доста истински. Информационните войни и те са част.

Нямам страх освен от Бога, но ме е грижа за живота на сънародниците ни, за народа ни, от когото винаги се смятам за част и често приемам лично всяка хула срещу него изречена лекомислено и обобщаващо.

Watchman

Тука се дава една по-различна гледна точка за така наречения конфликт между Запада (в лицето на марионетката му Украйна) и Русия:

https://t.me/ivaivatta/12026
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

Цитат на: Watchman - Май 27, 2025, 19:12:06 PMТука се дава една по-различна гледна точка за така наречения конфликт между Запада (в лицето на марионетката му Украйна) и Русия:

https://t.me/ivaivatta/12026
Това може и да е самата истина за конфликта.

Такова е становището на мой близък приятел с украински произход от единия родител, който повтаря това от 2014 г.

Друго, което не ми излиза от мислите в последните месеци е,че западът не иска да води война срещу руснаците, не смята и не може на този етап.
Но западът няма против източните народи да водят война срещу руснаците. Това правят върхушките им и на това са подчинени действията им. Затова и продължава войната. Тя е и повод вече повече от 3 години християни да осмислят вярата си в деноминации и да си зададат въпрос-в Кого и в какво е упованието им и надеждата им? В деноминации например православие, където поддържаш война от една или друга страна или в Бога, Който възкресява мъртвите и Който е княз на мира. Който казва да оставят ножа в ножницата.

Божията милост да е върху хората по земите ни.