Author Topic: Найден Данчев  (Read 1289 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Найден Данчев
« on: December 08, 2020, 10:50:27 AM »
В 2015г. бях поканен от Найден, с когото се познавахме от нашата предишна църква "Прелом", София, в Германия, с обещание да ми помогне да намеря квартира и работа.

 

 

След като пристигнахме и ни покани в тяхната къща, се оказа, че не само не може да ми помогне с работа и квартира, но не и планирал, нито пък може. За една седмица престой при него, бяхме (семейството ми) свидетели на ужасно непочтен живот, грехове, множество зли неща.

Този човек не се свенеше да крещи като луд по децата и дори по жена ми за абсурдни неща, да ни манипулира, наскърбява, заплашва и в крайна сметка - да ни отнеме пари със заплаха. Когато го питах защо се държи така, той или продължаваше да крещи, или свиваше рамене: "Ами аз, брат, съм си такъв." На опитите ми да му покажа, че това не е пример, оставен ни от Исус и пратениците (апостолите), той свиваше рамене, или се развикваше и обвиняваше.

 

Дълго време нямах намерение да пиша по темата, но тъй като същата личност се вихри като администратор (включително използва името "Yeshua Ha Mashiach") на различни християнски сайтове във фейсбук, искам да предупредя хората да стоят далече от него и да не общуват с такива хора, чието спасение е под ГОЛЯМ ВЪПРОС.

 

Събирахме се за молитва, на няколко пъти. Бях заплашвам, че видиш ли, съм имал демони и той ще ми ги изгони. "Ами добре де" - викам му - аз съм готов - "гони ги!", на което последва отговор с открита омраза и презрение. Жена му, отпървом се опитваше да го усмири, но накрая защитаваше напълно поведението му, за което сме били виновни ние и "демони, които сме докарали с нас", с което стана съучастничка. Без коментар.

 

Накрая, виждайки, че нещата излизат извън релси (човека заплашваше пред нас сина си, че ще го пребие "като куче" и др. нечестиви неща), осланяйки се на Бога, ние намерихме квартира и напуснахме жилището на тези хора. Бог се погрижи за нас по уникален начин, познати ни помогнаха с каквото могат (немски не знаехме, само английски) и след вече пет години е съвсем различно.

 

Но стореното зло го описвам, та дано Найден си спомни заплахите, лъжите, злините, които ни стори, та да се покае и отвърне от лъжовните си пътища, лъжейки сам-себе си, че е "помазан хвалител", "пастор" и християнин и да води други в нечестиви пътища.  А и му бях обещал.

 

Подробности от заблудата му, че може да живее като грешниците на този свят и после да се усмихне и да каже "Абе аз съм си такъв", оставям на Йешуа да преценява, да ми прости Господа, ако съм публикувал нещо нередно, но мисля, че е време да се чуе за Найден Данчев (и съпругата му) ясно, чисто, открито.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Найден Данчев
« Reply #1 on: December 08, 2020, 13:38:58 PM »
Владо, ние този човек не го познаваме, нямаме отношения с него и не мисля,че е подходящо да се говорят публично неща относно трети човек, когато тук няма засегната страна.

Вероятно човека има проблеми с характера и дано намери благодат от Бога да оправи характера си съобразно с Христовия образ, но трябва ли да ти напомням че и ти самия дори публично в изблик на гняв ни заплашваше със саморазправа. Но аз не съм отишъл по форумите в интернет да разказвам за тебе колко си опасен, как нямаш Христов характер и как всички трябва да се пазят от тебе.

Сам Исус казва, ако ти съгреши брат ти да отидеш очи в очи с него да се разберете и ако не те послуша, да представиш въпроса пред местното събрание, ако и тях не послуша да ти бъде като езичник и данъчен инспектор. И с това се приключва въпроса. Исус не е казал след това да ходиш да пишеш бележки и да ги забиваш по дърветата, за да четат хората колко опасен е този човек.

Ако не друго човека те е подслонил в дома си за известно време, докато си намериш квартира и правейки това, той е дал възможност да видиш проблеми в неговия характер, които да му помогнеш да поправи. Това е смисъла на Христовата общност, живеейки в реално общение и съвместен живот, нашите проблеми да бъдат изявени пред останалите християни и така да бъдат изобличени на светло и да се даде възможност всички да се изчистим от дефектите в характерите си. Такива дефекти, които няма как да станат явни в изкуствената среда на църковните сбирки. Но при реален живот заедно те се изявяват неизбежно. Това е Божия път за усъвършенстване на светиите. Когато живеем заедно в ежедневния живот е абсолютно невъзможно да не се изявят нашите слабости и проблеми. Всички имаме такива. Но Бог гледа каква е нашата реакция на слабостите на нашите братя. Дали правим като тези за които говори Давид:

Пс. 41:6  И ако дойде един от тях да ме види, говори престорено, Събира в сърцето си всичкото зло що забелязва, И като излезе навън разказа го

Или ще се молим за тия хора със съкрушено сърце. Ето че и при цар Давид, Божият възлюбен може да се забележат зли неща за които да се говори. Ние дали правим изключение?

Ето защо нека Бог да има милост към този човек и към дома му да може да се възстанови и поправи, но също и към нас, защото без истинска жива Христова общност, която да съдейства за очистването на характера, всички ние имаме в нас неща, които да дадат повод другите да говорят зло за нас.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Найден Данчев
« Reply #2 on: December 08, 2020, 19:57:39 PM »

Quote
Владо, ние този човек не го познаваме, нямаме отношения с него и не мисля,че е подходящо да се говорят публично неща относно трети човек, когато тук няма засегната страна.

Ако преценяваш, че написаното от мен противоречи или на съвестта ти/ви, или на писанието, то тогава махни темата.

"Засегната страна" има.

Целта на поста ми е по някакъв начин да достигне информация до съответния човек и той или да прочете тук и да се замисли още веднъж, или да се включи.

Дори не настоявам да съм прав, въпреки, че ситуацията беше повече от абсурдна.


Quote
Ако не друго човека те е подслонил в дома си за известно време, докато си намериш квартира...

- Като "пренебрегнем" "маловажната подробност", че не устоя на думата си и постави в риск семейство с малки деца, без да им помогне в намиране на квартира, нито работа за мен (думите му бяха съвсем други преди да тръгнем за Германия), семейство, дошло по думата му в напълно чужда държава, незнаещо съответният език, той ни изгони от къщата си, като преди това ни ограби.

Никога не съм се чувствал "подслонен", по-скоро се чувствах под един покрив с някакъв враг.

Разбира се, погледнато отстрани, човек може да "види" много неща, които всъщност не са истини.Quote
....Това е смисъла на Христовата общност, живеейки в реално общение и съвместен живот, нашите проблеми да бъдат изявени...

ОСНОВАТА на една общност не е нищо друго, освен Христос, Избранника. Ако за теб в тази общност влизат хора като въпросният човек, то ти имаш странен ум, който одобрява люде, които писанието определя в една съвсем друга "графа".

Защото е ясно писано, че всеки, който мрази брата си, а претендира за любов към Всевишния е един лицемер, който не знае какво твърди. Също така, писанието е категорично, че човек ако не люби брата си, когото вижда, не е възможно да люби Бога, Когото не вижда. И в този ред натам, стиховете ги знаем.

Така че тук си позволявам да отхвърля като напълно неверни твърденията ти, тъй като в конкретният случай размислите ти са не само субективна преценка, но и в неправилна траектория.

Никой, който нарича брата си с обидни имена (и не се покайва), който обижда, заплашва непрекъснато, крещи (непрекъснато) и в този ред на поведение, и НЕ СЕ покайва, но закоравява сърцето си и отричада има грях, не може да се нарече последовател на Йешуа, и ти знаеш това прекрасно.
Quote
...Сам Исус казва, ако ти съгреши брат ти да отидеш очи в очи с него да се разберете и ако не те послуша, да представиш въпроса пред местното събрание, ако и тях не послуша да ти бъде като езичник и данъчен инспектор...

Не разбирам. За мен той е именно в тази група. И за да бъдат предпазени и други от неговото поведение, а и сам той (евентуално) да се покае, го описвам, както и Павел казва за отстъпилите от Божията повеля евреи, да са за пример на вярващите, към които той пише. Пример за злите неща, в които съгрешиха. 

От друга страна думата "местно събрание" е добавена от теб, за да дисквалифицира тежестта на написаното от мен, което не ти прави чест, откровенно казано. Много добре знаеш, че пред ЙХВХ всички сме едно така, както Йешуа и Отец едно са.

В Старият Завет за издирване на едно дело, в което някой има тъжба против брата си,  са се изправяли свидетели и делото се е разплитало от местните стареи, които са били един вид съдии. В новият завет Павел укорява вярващите от Коринт, че са се съдили пред невярващи и се учудва, че помежду им липсва справедлив човек, който да отстъди праведно между братята.

Така че, както аз разбирам, когато има нарушение в такива размери, в които аз съм бил свидетел (думи и дела), а този човек сега поучава и ръководи цели групи в нета, то би трябвало той дори публично да бъде изобличен, за да се засрами и мнозина да разберат за скритият му живот.

Поне така аз разбирам свидетелството на писанието.

Quote
Ето защо нека Бог да има милост към този човек и към дома му да може да се възстанови и поправи, но също и към нас, защото без истинска жива Христова общност, която да съдейства за очистването на характера, всички ние имаме в нас неща, които да дадат повод другите да говорят зло за нас.

Амин. Но, както многократно твърдих, ситуацията е съвсем друга и имам сериозни опасения, че човекът сам се е поставил в една друга графа, в която Павел би процедирал по определен друг начин.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Найден Данчев
« Reply #3 on: December 08, 2020, 22:19:48 PM »
Владо, очевидно не си вникнал в духа на нещата, които написах. Аз писах от принципна гледна точка, а не конкретна за този човек, защото аз не го познавам и нямам никакво отношение към него.

Вероятно ти задържаш някакъв гняв и непростителност спрямо него и това ти пречи да видиш значението на нещата, които съм написал.

Аз също съм пострадвал от разни хора, но като мине време аз съм бил благодарен на Бога за това страдание, защото чрез него аз съм придобил благословения които иначе не бих придобил. Затова аз нямам огорчение към тези хора, а гледам снизходително, защото в крайна сметка Бог ме е благословил чрез това, което съм пострадал. От тук нататък моето желание е тези хора да се поправят и да намерят Божията милост.

В същия дух написах и коментара си по тази тема.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Найден Данчев
« Reply #4 on: December 09, 2020, 01:51:22 AM »
Quote
Аз писах от принципна гледна точка, а не конкретна за този човек,...


Аз смятам, че съм изложил принципно позицията си защо именно съм написал поста:

- Найден (и/или жена му Силвия) да прочете и, след вече пет години ако не се е покаял (не ме е потърсил с такава цел), да се замисли и да го стори (не държа да е лично, покаянието му може да е пред Бога само)

- другите вярващи да знаят, че Найден лицемерничи и че човека не е достоен да поучава в християнски групи и да странят (дори и виртуално) от общение с такъв


Това са принципи на святите писания, които са залегнали в характера и на този сайт. Дори смятам, че от това, което познавам у теб, както и от спазваните тук принципи, думите ти по-горе за живот заедно са абсурд, основан на частичното ти знание както за характера на Найден, така и за конкретната ситуация.

Но това са основополагащи принципи, както за конкретиката (този случай), така и за общото право (приципно възприемане на подобни ситуации).

Quote
Вероятно ти задържаш някакъв гняв и непростителност спрямо него и това ти пречи да видиш значението на нещата, които съм написал.

Кое значение например не съм видял? А инак за гнева е отделна тема. Естествено, че в граници съм гневен на постъпката на човека към нас и то с право. Този гняв е бил в граници, въпреки, че човека ме предизвикваше на моменти открито на бой, в своето безумие. Смятам, че Исус когато се гневеше на коравосърдечието на хората, на тяхното неверие и зли сърца, не е съгрешавал на Баща Си, нито пък Павел, в своите писма към различните събрания, в които открито гневно им се караше. Нито пък пророците съгрешаваха, когато се гневяха на отстъпването на Божиите хора от Живият Бог към суетните идоли.

Но тук вече престъпваме от принципно разискване към субективизъм и темата може да се отклони в различни направления, което и става вече.

 
Quote
Аз също съм пострадвал от разни хора, но като мине време аз съм бил благодарен на Бога за това страдание, защото чрез него аз съм придобил благословения които иначе не бих придобил.

Аз също изхождам от тази презумция, която е мъдра и праведна пред Бога, но не пренебрегвам и основна линия в писанията, която често и тук се дискутира: личното свидетелство за живота на дадени хора. По такова лично свидетелство Павел изпращаше свои близки до различни събрания, с писма, в които с ръката си пишеше "приемете ги, те са верни".

Това е много важно да се разбере.

Следващият пункт/ точка, е че в писанието е изпълнено със свидетелства за хора, които с нечестивият си живот са предизвикали Божият гняв и съд.

Именно защото не искам това да стане в този случай, написах писмото, с което целя Найден и Силвия да бъдат "ужилени в сърцата си", а не безмълвно да ги оставя на Божието отсъждане.

С радост ще приема Найден отново като брат, когато той се покае за злините, които стори. Защото има голям риск не аз да го съдя по форумите, а Сам Бог да му поиска сметка в деня, в който Той седне да съди. И това за мен е проява на истинска любов от моя страна.

В този дух написах и коментара си по тази тема.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Найден Данчев
« Reply #5 on: December 09, 2020, 09:31:49 AM »
Quote
Аз смятам, че съм изложил принципно позицията си защо именно съм написал поста:

- Найден (и/или жена му Силвия) да прочете и, след вече пет години ако не се е покаял (не ме е потърсил с такава цел), да се замисли и да го стори (не държа да е лично, покаянието му може да е пред Бога само)

- другите вярващи да знаят, че Найден лицемерничи и че човека не е достоен да поучава в християнски групи и да странят (дори и виртуално) от общение с такъв

Ако искаш нещо човека да прочете, напиши му писмо, в днешно време хората висят по Фейсбук и не четат форуми. Ако ако искаш да предупредиш някого относно някой човек говори с онези, които го познават.

Аз нямам какво повече да кажа по темата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Найден Данчев
« Reply #6 on: December 09, 2020, 21:07:17 PM »
Quote
Ако искаш нещо човека да прочете, напиши му писмо, в днешно време хората висят по Фейсбук и не четат форуми. Ако ако искаш да предупредиш някого относно някой човек говори с онези, които го познават.

Неслучайно съм избрал форума, за да изложа въпроса. Запознат съм с особеностите на времето, в което живеем. Както казах: ако противоречи на твои убеждения, или според теб: на писанието - постъпи както ти е угодно.

Но именно форумите си остават (лично за мен) места, където човек спокойно може да разисква теми.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Анко

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 193
Re: Найден Данчев
« Reply #7 on: December 10, 2020, 12:02:41 PM »
Никой, който нарича брата си с обидни имена (и не се покайва), който обижда, заплашва непрекъснато, крещи (непрекъснато) и в този ред на поведение, и НЕ СЕ покайва, но закоравява сърцето си и отричада има грях, не може да се нарече последовател на Йешуа, и ти знаеш това прекрасно.
Извинете,че се намесвам, но споменахте,че се познавате с този човек още от България преди години. Той тогава беше ли избухлив, гневлив? И тогава ли винаги вината за нещо беше в други и никога в него?

Питам това, тъй като имах много подобен случай. С един съученик, с когото повярвахме почти по едно и също време. И ми е познато за какво става дума. Винаги всички му бяха виновни, постоянно. Вярваше в Исус,четеше Словото с интерес, но все така в продължение на 10 години си остана избухлив и винаги упрекващ другите-близки, колеги, съседи, родителите си...всички бяха виновни и никога той и това му коства загуба на семейство и дом...Постоянно търсеше признание за себе си, нещо което винаги ми е било чуждо.

Отделях му винаги време за разговори, обсъждане на словото, всяко нещо, което Бог ми откриваше споделях с него, много време когато се наложеше съм му отделял, събирахме се с други християни в домашна обстановка за четене и молитви.

След този период от около десет години стана вече невъзможно и оттогава се виждаме само случайно през 2-3 години.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Найден Данчев
« Reply #8 on: December 10, 2020, 16:48:19 PM »
Аз написах, че нямам какво повече да кажа по темата, но сега си спомних, че пропуснах нещо важно, затова би било добре да го добавя.

Според Писанието при такива конфликти между две страни, задължително трябва да бъде изслушана и втората страна. Никакви изводи и заключения не могат да се правят без да се изслуша и другата страна. Това едно. И втория принцип, който трябва да се спази е че всяко нещо трябва да се потвърди от двама или трима свидетели (става въпрос за мъже, в библейския контекст жените и децата не могат да бъдат законни свидетели). В случая имаме свидетелството на един човек.

Ето защо преди да има свидетелство поне на още един човек (мъж), и преди да се изслуша и втората страна, никакви изводи и заключения не могат и не трябва да се правят.

Поради тези причини аз не мога да приема, че подобни публични обсъждания на хора, които не присъстват, не могат да се защитят, нито има второ независимо свидетелство - са в хармония с Божията правда и справедливост.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 994
Re: Найден Данчев
« Reply #9 on: December 10, 2020, 21:58:46 PM »
Раздвоен съм :)

От една страна съм съгласен с написаното от Watchman, но пък вероятността Найден да дойде да пише тук не мисля, че е голяма, освен ако някой не го покани/посочи линк.

От друга страна, живеем в зли времена в които е добре да се предупреждаваме когато някой види "неправеден брат" който не се държи подобаващо - най-малкото за да имаме едно наум ако пътищата ни се преплетат.

Мога само да добавя - хвала на Бог, че те е подкрепил когато си имал нужда и те е закрилял за да си стъпиш на краката, със сигурност не си преживял нещо лесно, но Watchman е прав, че трудносите ни изграждат, правят по-силни и, че чрез тях се докосваме до Божията благодат.

Поздрави.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Найден Данчев
« Reply #10 on: December 13, 2020, 17:21:28 PM »


Quote
Според Писанието при такива конфликти между две страни, задължително трябва да бъде изслушана и втората страна. Никакви изводи и заключения не могат да се правят без да се изслуша и другата страна.- Аз не съм повдигнал въпроса (свидетелството си) тук с цел отсъждане от някой на ситуацията (кой е прав и кой е съгрешил), а с цел евентуално предотвратяване, както и по-долу Nikolay пише, други да пострадат от човека.


- също така, това е моето лично свидетелсто и апел към Найден за покаяние

- отделно от всичко стои въпросът за мнозина случаи, в които свидетелят  не се позовава на други свидетели и ние четем за тези свидетелства и ги възприемаме не само като част от Божието вдъхновено писание, но и като абсолютно верифицирана ситуация.

Нека разгледаме някои от тях, все пак:

1. случаят с медникарят Александър, за който Павел предупреждава Тимотей:


 
Quote
14. Медникарят Александър ми стори много зло; Господ ще му върне по делата му;
  15. от когото и ти се пази, защото той много се противи на нашите думи.
- 2Тим.4


2. Павел свидетелства за Израел пред вярващите от гр. Рим:

Quote
Римляни 10:2. Защото свидетелствувам за тях, че те имат ревност за Бога, само че не е според пълното знание. 
 3. Павел свидетелства за милостините на макендонците в писмо към вярващите от Коринт:


Quote
  3. Защото свидетелствувам, че те дадоха доброволно според силата си, и даже вън от силата си,4. Павел дава лично свидетелство за Епафрас в писмо към вярващите в Исус от Колос:

Quote
13. Защото свидетелствувам за него, че се труди много за вас и за тия, които са в Лаодикия и в Иерапол.
- Кол.4


------------

На база на горепосочените примери, ние виждаме, че има случаи,в които, поради липса на други свидетели и невъзможност такива да добавят думи към дадената ситуация, МОЖЕ да се приемат думите на един човек. Разбира се, това бе Павел, който бе изградил достатъчен свой образ пред самите вярващи и не съм аз, който се познавам твърде бегло с неколцина от пишещите тук.

Така че зависи от позицията на пишещият отсреща: ако ме приема като брат, би размислил. Ако ли не - би намерил повод да отхвърли думите ми и да ги подложи на съмнение.

Аз лично не настоявам на нищо, най-малкото: дали съм прав, или не.

За мен, както и Шаул ясно пише, е жалко да ме съдят човеци и човеци да преценяват дали свидетелството ми има стойност, или не. Аз съда съм предал на Бога. И съм уверен в истината, като ВЪПРЕКИ това, аз смирено НАПИСАХ СВИДЕТЕЛСТВОТО ПЕТ ГОДИНИ след случката.

През тези години аз съм стоял пред Бога.
Quote
И втория принцип, който трябва да се спази е че всяко нещо трябва да се потвърди от двама или трима свидетели (става въпрос за мъже, в библейския контекст жените и децата не могат да бъдат законни свидетели). В случая имаме свидетелството на един човек.

Ето защо преди да има свидетелство поне на още един човек (мъж), и преди да се изслуша и втората страна, никакви изводи и заключения не могат и не трябва да се правят.

Поради тези причини аз не мога да приема, че подобни публични обсъждания на хора, които не присъстват, не могат да се защитят, нито има второ независимо свидетелство - са в хармония с Божията правда и справедливост.Познавайки те (отчасти - лично, също и като изразени принципи тук, във форума), ще ми бъде извънредно интересно да наблюдавам на живо, или тук, евентуален разговор между теб и Найден.

Както многократно написах, а сега и повтарям, аз не настоявам на нищо, това са мои думи, обрисували ситуация, в която аз и моето семейство бяхме измамени, несправедливо обвинявани, наскърбявани и ограбени.

Това са моите думи, зад които заставам аз. И съвестта ми е чиста и Святия Дух ме е подкрепил, за да го напиша. Бог знае истината.

--------
ПП : имайки в предвид лъжите и клеветите сред вярващите, аз лично бих бил сериозно мнителен относно свидетелства против хора и бих пожелал потвърждение, че дори и бих сам издирил.

От друга страна, ако някой мой близък в Господа ме предупреди, бих взел думите му под внимание.Това последно написано няма отношение към ситуацията с обсъждането тук, това е мое свидетелство и мои принципи.

А писанието ясно свидетелства за именно такива случаи, които и горе описах.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg